Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a afirmat, cu privire la ipoteza trimiterii de forțe de pace în Ucraina de către țări membre NATO, că că la recenta reuniune de criză de la Paris s-a vehiculat ideea că, „într-o situație neașteptată”, astfel de trupe, ar fi acoperite de Articolul 5 al Alianței.
Emil Hurezeanu. FOTO captură video Insider politic
Prezent în emisiunea Insider politic de la Prima TV, Emil Hurezeanu, a fost întrebat acă România va trimite trupe de pace în Ucraina.
„După cum se ştie, există o rezervă, nu numai a noastră. A fost exprimată şi de Germania, şi de Polonia, şi de Spania. Nu ştiu dacă sunt dorite, americanii nu vor să mai trimită trupe, nu vor să-şi mai trimită «our boys» într-un teatru de operaţie. Dar nu ştiu nici europenii, cum, când, de ce?”, a răspuns ministrul, citat de News.ro.
Emil Hurezeanu spune că s-a discutat despre trimiterea de trupe de pace în Ucraina, la Paris.
„A fost o idee, una din posibile concluzii ale primei reuniuni în grup de la Paris, că, dacă participă trupe europene ale unor ţări membre NATO în operaţiuni de păstrarea păcii din Ucraina, într-o situaţie neaşteptată, ele pot fi acoperite de Articolul 5, de solidaritate – toţi pentru unul, unul pentru toţi – al Cartei NATO. N-a rămas această concluzie”, a mai declarat Hurezeanu.
„Nu ştim cum se finalizează”
Ministrul de Externe a mai spus că unul dintre pericolele suplimentare ale contextului este „fluiditatea situaţiei, din toate punctele de vedere”.
„Încă nu ştim cum se finalizează, dacă toate intenţiile americane, maximaliste, din multe puncte de vedere, rămân aşa. Nu ştim dacă ele vor intra, într-un modus vivendi, după cum am spus, într-o ecuaţie de creare a unei păci, aşa cum o doreşte toată lumea, împreună cu ruşii. Şi nu ştim nici ce vor, până la urmă, europenii.
„Facem o armată comună?”
Potrivit ministrului, toate reuniunile europene stau acum „sub această imensă povară, cu acest spectru al trezirii la realitate, dacă îmi permit să spun aşa, când e vorba de o entitate atât de importantă şi de mare”.
„Şi ce facem? Punem împreună resurse? Când e vorba de bugete militare, facem o industrie de apărare comună? Facem o armată comună? Încă nu sunt răspunsuri”, a mai declarat Hurezeanu.