Val de concedieri fără preaviz la una dintre cele mai mari companii IT din Cluj-Napoca

0
1
val-de-concedieri-fara-preaviz-la-una-dintre-cele-mai-mari-companii-it-din-cluj-napoca
Val de concedieri fără preaviz la una dintre cele mai mari companii IT din Cluj-Napoca

Un val de restructurări a lovit Wolters Kluwer, un important furnizor de soluții software și servicii pentru sectorul financiar, cu operațiuni și în România. Mai mulți angajați din biroul companiei de la Cluj-Napoca au fost concediați recent, iar modul brusc în care a fost implementată decizia a stârnit nemulțumiri.

Gigantul olandez este cunoscut la nivel global pentru soluțiile sale software și informațiile profesionale destinate unor domenii precum sănătatea, fiscalitatea sau conformitatea. La Cluj-Napoca, compania operează prin intermediul Enablon, o divizie axată pe software pentru ESG (Environmental, Social and Corporate Governance).

Deși biroul din Cluj, deschis în 2022, a fost inițial privit ca un centru strategic pentru atragerea talentelor IT, recentele concedieri au generat incertitudine cu privire la stabilitatea operațiunilor locale. Aceste măsuri se înscriu într-o tendință globală din industria tehnologică, în care tot mai multe companii renumite își revizuiesc strategiile pentru a face față provocărilor economice și a-și optimiza costurile.

Angajați concediați fără preaviz

Specialistul Doru Șupeală a relatat că mulți dintre angajați au fost informați „de azi pe mâine, fără preaviz” despre desființarea posturilor lor. În unele cazuri, compensarea financiară a fost promisă, dar nu a fost oferită tuturor, potrivit Playtech.

„Procesul de concediere a fost aplicat în mod abrupt, „de azi pe mâine, fără preaviz (fără a anunța înainte) și, în cazul unora, fără compensații. Unii concediați au primit promisiunea unor compensații. Probabil din cauza acestor limite legale, concedierea prin desființarea posturilor se face în mai multe tranșe lunare, pentru a evita intervenția Inspectoratului Teritorial de Muncă, care oricum nu prea știe face ceva util pentru cei afectați”, a scris Doru Șupeală.

Într-o postare publicată pe rețelele de socializare, Șupeală a precizat că aceste concedieri fac parte dintr-un plan mai larg de restructurare. Decizia, însă, a ridicat întrebări legate de respectarea drepturilor angajaților, mai ales în contextul în care Codul Muncii prevede un termen de preaviz de 20 de zile lucrătoare pentru astfel de situații.

Situația de la Cluj-Napoca reflectă dificultățile cu care se confruntă sectorul IT. În timp ce unele companii continuă să se extindă, altele sunt nevoite să ia măsuri drastice pentru a rămâne competitive, lăsând în urmă incertitudini pentru angajații afectați.

Ce spune legislația

Conform legislației din România, desființarea unui post trebuie să fie justificată de motive reale, cum ar fi scăderea volumului de activitate sau dificultăți financiare. De asemenea, companiile mari care efectuează concedieri colective sunt obligate să respecte reguli stricte, inclusiv informarea autorităților.

Pentru a evita potențiale intervenții ale Inspectoratului Teritorial de Muncă, compania pare să fi implementat procesul în etape. Aceasta nu este prima mișcare de acest tip; în urmă cu câteva luni, Wolters Kluwer a renunțat la contractorii care colaborau pe baza unor PFA-uri sau SRL-uri.


Sursa Foto: Shutterstock

Citește și: Prăbușirea giganților IT din America duce la concedieri masive

Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.