Val de reacții la noile taxe impuse de Administrația Trump în domeniul auto. „Rău pentru companii, dar şi mai rău pentru consumatori”

0
1
val-de-reactii-la-noile-taxe-impuse-de-administratia-trump-in-domeniul-auto.-„rau-pentru-companii,-dar-si-mai-rau-pentru-consumatori”
Val de reacții la noile taxe impuse de Administrația Trump în domeniul auto. „Rău pentru companii, dar şi mai rău pentru consumatori”

Mai mulți oficiali de pe scena internațională au reacționat după ce Statele Unite au impus tarife de 25% asupra importurilor sale de automobile. Aceștia susțin că tarifele vor dăuna mai ales consumatorilor, iar lideri precum Ursula von der Leyen, Shigeru Ishiba și Mark Carney cer soluții negociate.

Scena internațională a reacționat după ce Donald Trump a anunțat noi tarife FOTO X

Președinta Comisiei Europene

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a descris măsura ca fiind „rea pentru companii, dar şi mai rea pentru consumatori”.

„Regret profund decizia SUA de a impune tarife asupra exporturilor auto din UE. Tarifele sunt taxe – dăunătoare pentru afaceri, și mai rele pentru consumatori, atât în SUA, cât și în UE. UE va continua să caute soluții negociate, protejându-și în același timp interesele economice”, a scris von der Leyen într-un mesaj postat pe X.

Premierul Japoniei

La rândul său, premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, a declarat: „Japonia este țara care realizează cele mai mari investiții în Statele Unite, așa că ne întrebăm dacă are sens ca Washingtonul să aplice tarife uniforme tuturor țărilor. Acesta este un punct pe care l-am subliniat și vom continua să o facem.”

„Trebuie să luăm în considerare ce este cel mai bine pentru interesul național al Japoniei. Analizăm toate opțiunile pentru a găsi cel mai eficient răspuns”, a adăugat el, citat de Reuters.

Premierul Canadei

Totodată, premierul canadian Mark Carney a amenințat că țara sa va răspunde noilor tarife și că ar putea impune măsuri similare împotriva Statelor Unite.

Carney a declarat că decizia lui Trump este „un atac direct” și le-a spus jurnaliștilor că va convoca joi o reuniune la nivel înalt a cabinetului pentru a decide asupra unui răspuns.

„Ne vom apăra muncitorii, ne vom apăra companiile, ne vom apăra țara și o vom apăra împreună”, a spus el la Kitchener, Ontario.

Vicepreședintele Consiliului Național pentru Comerț Extern, Tiffany Smith

Tiffany Smith, vicepreședintele Consiliului Național pentru Comerț Exterior (National Foreign Trade Council), organizație care reprezintă numeroase companii americane, a avertizat asupra impactului noilor tarife asupra industriei auto din SUA.

„Impunerea tarifelor asupra importurilor de automobile riscă să afecteze competitivitatea și capacitatea de export a unei industrii care se bazează pe lanțuri internaționale de aprovizionare integrate și pe piețe globale pentru succesul său.”

„Îndemnăm administrația să se concentreze pe competitivitatea industriei auto din SUA și să prioritizeze oportunitățile de deschidere a piețelor pentru companiile care produc vehicule destinate exportului în Statele Unite.”

Președintele Asociației Industriei Auto Germane, Hildegard Müller

Hildegard Müller, președintele Asociației Industriei Auto Germane (Verband der Automobilindustrie – VDA), a criticat dur măsura anunțată de administrația americană, avertizând asupra riscurilor unui conflict comercial global.

„Tarifele suplimentare de 25% anunțate de SUA pentru toate autoturismele și vehiculele comerciale ușoare care nu sunt fabricate în Statele Unite reprezintă un semnal fatal pentru comerțul liber și bazat pe reguli… Industria auto germană solicită negocieri imediate între SUA și UE pentru un acord bilateral… Riscul unui conflict comercial global – cu efecte negative asupra economiei mondiale, creșterii economice, prosperității, locurilor de muncă și prețurilor pentru consumatori – este ridicat pentru toate părțile.”

CEO-ul Societății Producătorilor și Comercianților de Automobile din Marea Britanie, Mike Hawes

Mike Hawes, CEO al Societății Producătorilor și Comercianților de Automobile din Marea Britanie (Society of Motor Manufacturers and Traders – SMMT), a subliniat că noile tarife nu sunt o surpriză, dar rămân o măsură dezamăgitoare.

„Anunțul de astăzi al președintelui Trump nu este surprinzător, dar, cu toate acestea, este dezamăgitor, dacă, așa cum pare probabil, tarifele suplimentare se vor aplica automobilelor fabricate în Marea Britanie… În loc să impunem tarife suplimentare, ar trebui să explorăm modalități prin care să creăm oportunități atât pentru producătorii britanici, cât și pentru cei americani, ca parte a unei relații reciproc avantajoase.”

Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri că Statele Unite vor percepe un tarif de 25% pentru toate mașinile care nu sunt fabricate în țară.

Potrivit acestuia, măsura va duce la o „creștere extraordinară” pentru industria auto, promițând că va stimula crearea de locuri de muncă și investițiile în SUA. Analiștii au afirmat însă că această măsură ar putea provoca perturbări majore în producția de automobile, creșterea prețurilor și tensionarea relațiilor cu aliații.