Vizită istorică. Papa Francisc ajunge astăzi în România

vizita-istorica.-papa-francisc-ajunge-astazi-in-romania

Papa Francisc sosește, vineri, în România, pentru o vizită istorică între 31 mai şi 2 iunie. Călătoria apostolică a papei Francisc în România are loc la 20 de ani după cea efectuată de Sfântul Ioan Paul al II-lea, în 1999, şi se desfăşoară sub genericul „Să mergem împreună”. Urmăriți imagini LIVE pe Digi24.ro.

Urmărește la Digi24 călătoria apostolică a Papei Francisc în România

Actualizare 8:50. Papa Francisc a urcat în avionul care îl aduce în București, de pe aeroportul Fiumicino din Roma. La urcarea în aeronava Alitalia, Suvernaul Pontif a fost protagonistul unui moment amuzant: când s-a întors să-i salute pe cei rămași acasă, veștmântul a fost luat de vânt și i-a acoperit fața. Papa a zâmbit și a intrat apoi în avion.


Papa Francisc vizitează România în perioada 31 mai – 2 iunie și va fi prezent la București, Iași, Blaj și Șumuleu Ciuc.

Vineri, la sosirea în România, Papa Francisc va fi întâmpinat de către președintele Klaus Iohannis la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” (Otopeni), la ora 11:25, urmând ca ceremonia oficială de primire la Palatul Cotroceni să aibă loc la ora 12:05.

Vizita Papei Francisc în România este una istorică și mult așteptată pentru mii de oameni, iar pentru buna desfășurare a evenimentului au fost implementate o serie de măsuri drastice de securitate, pelerinilor recomandându-se să coopereze cu voluntarii și organizatorii.

Citește și

Papa Francisc în România. Cum arată papamobilul construit de Dacia pentru vizita Suveranului Pontif în România

Vizita Papei Francisc în România. Scaunul papal folosit la Sfânta Liturghie din Bucureşti, construit de un designer român

Măsuri de securitate pentru vizita Papei Francisc în București

În mod previzibil, pentru vizita Papei au fost luate măsuri de securitate drastice. Așa cum au menționat și reprezentanții Primăriei Capitalei, pe teritoriul Bucureștiului va funcționa un plan integrat de securitate de cel mai înalt grad, considerat că fiind unul identic cu cel întâlnit la o vizită a președintelui Statelor Unite.

Accesul pentru pelerini la evenimentele publice la care va participa Papa Francisc în România se va face după trecerea prin filtrele de securitate, transmite Comitetul Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019”. Pelerinilor li se recomandă să ajungă din timp la zonele de acces.

Mai mult, este interzis accesul participanților cu băuturi alcoolice, cu orice fel de animal de companie sau orice alt tip de animal, iar fiecare persoană trebuie să aibă biletul nominal, care nu este transmisibil.

Citește și

Papa Francisc în România. Restricţii parţiale de trafic, sâmbătă şi duminică, la Miercurea Ciuc, Iaşi şi Blaj

Portretul Papei Francisc, promotor al milostivirii și curajului. „Cât mi-ar plăcea o Biserică săracă şi pentru săraci”

Programul Papei Francisc în România

Potrivit programului, Sfântul Părinte pleacă de la Roma vineri, 31 mai a.c., la ora 8.10 de pe aeroportul Roma – Fiumicino cu direcția București – Otopeni, unde urmează să ajungă la ora 11.30, fiind întâmpinat de președintele Klaus Iohannis. După primirea oficială de la aeroport, Papa Francisc merge la Palatul Prezidențial Cotroceni pentru ceremonia de bun venit, vizita de curtoazie la președintele României și întâlnirea cu prim-ministrul. La ora 13.00, la Palatul Cotroceni, Pontiful prezintă primul discurs al vizitei în cadrul întâlnirii cu autoritățile, reprezentanții societății civile și membrii Corpului Diplomatic.

La 15.45, Papa Francisc merge la Palatul Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române pentru o întâlnire privată cu Patriarhul ortodox, după care urmează întâlnirea cu Sinodul permanent al Bisericii ortodoxe, în fața căruia prezintă cel de-al doilea discurs al vizitei. Întrevederea cu reprezentanții Bisericii ortodoxe se încheie cu vizita Papei și a Patriarhului la noua catedrală ortodoxă pentru rugăciunea ”Tatăl Nostru” și cu un cuvânt de salut din partea Succesorului lui Petru. Prima zi a papei în România se încheie cu Sf. Liturghie oficiată în catedrala ”Sf. Iosif” a arhidiecezei romano-catolice de București.

Sâmbătă, 1 iunie, la ora 9.30, Pontiful pleacă de la București cu avionul spre Bacău, după care merge cu elicopterul la Miercurea-Ciuc, în arhidieceza romano-catolică de Alba-Iulia. Succesiv, Papa Francisc merge cu automobilul la sanctuarul Fecioarei Maria de la Șumuleu-Ciuc, unde celebrează Sf. Liturghie cu pelerinii prezenți și ține omilia celebrării euharistice.

Papa Francisc merge și la Iași

În jurul orei 17.00, Papa ajunge cu elicopterul pe aeroportul din Iași. La 17.30 face o vizită la Catedrala romano-catolică, după care merge în fața Palatului Culturii pentru o întâlnire mariană cu tinerii și familiile, cărora le adresează cel de-al șaselea discurs al vizitei. În cursul serii, Papa Francisc se întoarce cu avionul la București.

Duminică, 2 iunie, Sfântul Părinte pleacă de la București cu avionul duminică, la ora 9.00, cu direcția Sibiu, de unde merge cu elicopterul la Blaj, sediul istoric al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. Aici, Pontiful celebrează Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie cu beatificarea a șapte episcopi greco-catolici martiri, ritul sacru desfășurându-se pe Câmpia Libertății de la Blaj. Papa prezintă omilia celebrării euharistice și recită antifonul marian pascal ”Regina Coeli” (”Bucură-te, Regina Cerului”). După prânzul cu suita papală, Sfântul Părinte are o întâlnire cu comunitatea rom din Blaj. În jurul orei 17.00, Papa sosește cu elicopterul la aeroportul din Sibiu pentru ceremonia de rămas bun. Papa Francisc pleacă din România cu avionul duminică, 2 iunie a.c., la 17.30, urmând să ajungă pe aeroportul Roma – Ciampino în jurul orei locale 18.30.

Sursa: Mediafax

Citește și 

BNR lansează o monedă dedicată vizitei Papei Francisc în România

Amintirile unui ambasador despre vizita lui Ioan Paul al II-lea în România, primul papă care a venit într-o țară ortodoxă

Programul Digi24 în timpul vizitei Papei Francisc în România

Vineri, 31 mai 2019

06.00 – 10.00  Ediție specială Digimatinal, cu Anca Dumitrescu și Cătălin Petre  

10.00 – 21.00  Ediție specială cu Cosmin Prelipceanu

21.00 – 24.30  Ediție specială cu Marius Pancu și Teodora Tompea & film documentar „Francisc, Papa schimbării

Sâmbătă, 1 iunie 2019

06.00 – 10.00 Ediție specială Digimatinal, cu Anca Dumitrescu și Cătălin Petre  

10.00 – 16.00  Transmisiune specială din Șumuleu Ciuc, cu Sanda Nicola, Cătălin Nunu și Alexandra Albu 

16.00 – 19.00  Transmisiune specială din Iași, cu Cosmin Prelipceanu

19.00 – 24.30  Ediție specială, cu Marius Pancu și Teodora Tompea

Duminică, 2 iunie 2019

06.00 – 10.00 Ediție specială Digimatinal, cu Anca Dumitrescu și Cătălin Petre  

10.00 – 13.00  Transmisiune specială din Blaj, cu Sanda Nicola

13.00 – 19.00  Transmisiune specială din Blaj, cu Claudiu Pândaru

19.00 – 21.00  Transmisiune specială din Blaj, cu Cosmin Prelipceanu

21:00 – 22.00  Transmisiune specială din Vatican, cu Sanda Nicola

22.00 – 24.30 Ediție specială cu Marius Pancu și Teodora Tompea

Citește mai mult

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here