marți, iulie 8, 2025
No menu items!
Acasă Blog

Trump AMÂNĂ aplicarea taxelor vamale pe bază de reciprocitate /Casa Albă: ”Am observat evoluții”

Președintele SUA, Donald Trump, va amâna, luni, termenul aplicării tarifelor vamale pe bază de reciprocitate, în efortul de avansare a negocierilor comerciale, inclusiv cu Uniunea Europeană, anunță Casa Albă, precizând că Washingtonul va continua să trimită scrisori cu planuri tarifare.

”Președintele Trump va emite astăzi un ordin executiv prin care amână termenul de 9 iulie până pe 1 august, pentru aplicarea tarifelor pe bază de reciprocitate sau a noilor taxe fixate prin scrisorile trimise liderilor străini. Fie vor fi taxele reciproce în următoarele luni, fie vor fi acorduri bilaterale, sunt multe țări care continuă negocierile cu Statele Unite, am observat evoluții favorabile, dar Administrația SUA și echipa prezidențială vor să obțină cele mai bune acorduri pentru poporul american și pentru angajații americani”, a declarat, într-o conferință de presă, Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a Președinției SUA.

De altfel, Karoline Leavitt a confirmat trimiterea de către Casa Albă a scrisorilor cu planuri tarifare Coreei de Sud și Japoniei.

”Pot confirma scrisorile, am scrisorile trimise astăzi Coreei de Sud și Japoniei și vor mai fi încă 12 țări care vor primi înștiințări și scrisori direct de la președintele Statelor Unite. Acum câteva săptămâni, v-am spus aici că președintele va crea planuri comerciale adaptate fiecărei țări, iar această Administrație se concentrează pe acest lucru”, a precizat Karoline Leavitt.

Anterior, președintele Donald Trump a anunțat impunerea unor tarife vamale suplimentare Japoniei și Coreei de Sud, începând de la 1 august, denunțând lipsa de reciprocitate în schimburile comerciale bilaterale.

”Statele Unite ale Americii au stabilit să continue colaborarea cu Japonia, în pofida unui deficit comercial semnificativ. Am decis să continuăm relațiile, dar doar pe baza unui acord mai echilibrat și mai corect. Începând de la 1 august 2025, vom aplica Japoniei o taxă de 25% asupra tuturor produselor trimise în SUA, separat de tarifele sectoriale”, a declarat Donald Trump, într-o scrisoare adresată premierului nipon, Ishiba Shigeru.

De asemenea, președintele Trump va impune taxe vamale de 25% Coreei de Sud. Liderul de la Casa Albă i-a trimis o scrisoare în acest sens președintelui sud-coreean, Lee Jae-Myung, prin care îl înștiințează că vrea relații comerciale ”mai echilibrate și mai corecte”. Ulterior, Trump a trimis scrisori asemănătoare Malaysiei, Kazahstanului, Africii de Sud, Laosului și Myanmarului.

Foto: Profimedia

Video: LiveNOW from Fox

Citește și:

VIDEO Analist: Războiul comercial declanșat de TRUMP este „împotriva americanilor” /Liderul SUA „se va confrunta cu alegerile intermediare”

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una …

vezi toate articolele

Germania, Franța și Italia pregătesc RIPOSTA UE la taxele vamale impuse de SUA/ Ursula von der Leyen a discutat cu Trump

Cancelarul Germaniei, Friedrich Merz, s-a consultat cu președintele Franței, Emmanuel Macron, și cu premierul italian, Giorgia Meloni, asupra opțiunilor Uniunii Europene de a riposta la taxele impuse de Administrația Donald Trump.

”Factorul timp are o mare importanță. Timpul înseamnă bani. În acest context, discuțiile nu s-au încheiat încă. Procesul de formulare a poziției nu s-a finalizat. Negocierile trebuie efectuate în contact strâns cu partenerii europeni”, a declarat Stefan Kornelius, purtătorul de cuvânt al Guvernului Germaniei.

În același timp, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut o discuție cu Donald Trump, președintele Statelor Unite.

”A fost o discuție bună”, a declarat luni un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de agenția de presă ANSA.

Uniunea Europeană ar putea accepta impunerea de către Statele Unite a unor taxe vamale de 10%, dar vrea excepții în sectoarele economice esențiale, precum industria farmaceutică, a semiconductorilor și avioanelor comerciale, au declarat funcționari de la Bruxelles. Conform surselor, Uniunea Europeană vrea instituirea de cote și excepții pentru a reduce tarifele aplicate de Washington importurilor de autovehicule (25%), oțel și aluminiu (50%). Comisia Europeană consideră că, deși un astfel de aranjament ar favoriza ușor Statele Unite, ar putea fi acceptabil, au precizat oficialii europeni, sub protecția anonimatului.

Uniunea Europeană va continua negocierile cu Statele Unite cel puțin până pe data de 9 iulie, când președintele Donald Trump ar putea introduce tarife pe bază de reciprocitate de 50%. Liderul de la Casa Albă le-a impus tarife tuturor partenerilor comerciali, în efortul de a forța companiile să transfere producția pe teritoriul Statelor Unite. Oficiali de la Washington au evocat posibilitatea impunerii taxelor comerciale pe bază de reciprocitate de la 1 august.

Foto: Profimedia

Citește și:

ANALIZĂ Süddeutsche Zeitung: Trump a obținut aprobarea planului fiscal /Urmează marea CRIZĂ financiară?

ANALIZĂ Băncile europene vor trebui să transmită RAPID datele financiare /Oficiali BCE: „Integrarea modalităților de raportare va eficientiza activitățile”

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una …

vezi toate articolele

Fotografia sfâșietoare cu fetițele luate de ape în inundațiile catastrofale din Texas

0

O fotografie sfâșietoare surprinde întregul grup de fete și consiliere de la Camp Mystic, luate de ape în urma inundațiilor devastatoare din Texas. 91 de persoane au murit, iar alte zeci sunt dispărute. 

Fetele se aflau în Camp Mystic, în momentul în care au fost surprinse de apă FOTO: Instagram

Cele 13 fete și doi consilieri erau cazați în cabana Bubble Inn din Camp Mystic, care găzduia cele mai tinere fete, cu vârste cuprinse între 8 și 10 ani.

Cabanele se aflau la mai puțin de 500 de metri de râu și, prin urmare, au primit apă din două direcții, din râul Guadalupe și dintr-un pârâu din apropiere, ceea ce a făcut ca fuga fetelor să fie deosebit de dificilă, potrivit Dailymail.

Cadavrele a 10 dintre fete și a consilierului Chloe Childress, în vârstă de 18 ani, au fost găsite până luni dimineață, în timp ce consilierul Katherine Ferruzzo și trei excursioniști sunt în continuare dați dispăruți.

Imaginile dezastrului din Camp Mystic FOTO: X

Co-proprietarul taberei creștine pentru fete, Dick Eastland, ar fi murit în timp ce încerca să salveze fetele din cabanele Twins și Bubble Inn.

Trupul său a fost găsit într-un SUV negru, alături de alte trei fete pe care încercase să le salveze, a relatat The Washington Post.

Camp Mystic a confirmat luni că cel puțin 27 de excursioniști și consilieri au murit în inundații.

Multe dintre fetele din cabane nu au putut să fugă, deoarece apa a crescut cu 6 metri în doar 90 de minute, când inundațiile catastrofale au lovit vineri dimineața.

„Am fost în comunicare cu autoritățile locale și de stat care desfășoară neobosit resurse extinse pentru a le căuta pe fetele noastre dispărute”, a declarat tabăra într-o declarație postată pe site-ul său.

Trupul consilierului de tabără Chloe Childress, 18 ani, a fost recuperat în weekend

Familiilor li s-a permis să se uite prin tabără începând de duminică dimineața.

O fată a fost văzută ieșind dintr-o clădire și sunând un clopot mare în încercarea de a găsi supraviețuitori, în timp ce un bărbat a cărui fiică a fost salvată dintr-o cabană aflată pe cel mai înalt punct al taberei se plimba pe malul râului, căutând printre tufișuri de copaci și sub pietre mari.

În tot statul, inundațiile au ucis cel puțin 91 de persoane până luni după-amiază.

Guvernatorul Greg Abbott a declarat duminică că încă 41 de persoane au fost confirmate ca fiind date dispărute în tot statul și că mai multe ar putea fi date dispărute.

În afară de tabăra Mystic, numărul celor dispăruți din alte campinguri din apropiere și din întreaga regiune nu a fost comunicat.

Șoc în politica franceză: un deputat proeminent de dreapta s-a sinucis

0

Un om politic de dreapta, cunoscut pentru verticalitatea și convingerile sale, a fost găsit spânzurat în locuința sa din Anet. Clasa politică franceză este în doliu.

Olivier Marleix, fost lider al grupului Les Républicains, găsit spânzurat în locuința sa FOTO: X

Olivier Marleix, fost lider al grupului Les Républicains în Adunarea Națională între 2022 și 2024, și-a pus capăt zilelor luni, la vârsta de 54 de ani, în propria locuință din Anet. Tragedia a fost anunțată de apropiați și de primarul local, iar trupul său a fost descoperit de jandarmi într-o cameră de la etaj, spânzurat.

Jandarmii l-au găsit într-o cameră de la etaj, spânzurat”, a declarat pentru AFP procurorul din Chartres, Frédéric Chevallier, citat de News.ro. O anchetă a fost deschisă pentru a se stabili cauzele exacte ale morții, iar autoritățile vor efectua și o autopsie.

Reacții emoționante din toate taberele politice

Anunțul a provocat o undă de șoc în rândul clasei politice franceze. Președintele Emmanuel Macron, adesea ținta criticilor lui Marleix, a transmis un mesaj de respect pe rețeaua X: „A fost un om politic cu experiență care își apăra convingerile cu fermitate”.

Premierul François Bayrou a vorbit despre „stupefacție” și „imensa tristețe”, afirmând: „Niciodată nu ne dăm seama de fragilitatea ființelor umane”.

În Adunarea Națională, unde Marleix activa ca deputat din 2012, colegii săi au ținut un minut de reculegere. Președinta camerei inferioare, Yaël Braun-Pivet, l-a descris drept „un om cinstit, riguros, profund uman” și a anunțat că va propune un omagiu oficial marți, la ora 15:00.

O carieră marcată de curaj și convingere

Deputat al circumscripției Eure-et-Loir, Marleix era cunoscut ca un suveranist convins. A criticat deschis vânzarea diviziei energetice a companiei Alstom către General Electric în 2014, pe când Emmanuel Macron era ministru al economiei. După ce a condus o comisie de anchetă în acest caz, Marleix a sesizat justiția în 2019, punând sub semnul întrebării implicarea președintelui.

Apropiat de Michel Barnier, el l-a susținut pe Bruno Retailleau în cursa pentru șefia partidului LR, împotriva lui Laurent Wauquiez, cel care i-a succedat la conducerea grupului parlamentar. Wauquiez l-a descris astfel: „Nu vom uita omul cu convingeri, apărător neobosit al interesului general, a cărui viziune a ridicat nivelul dezbaterii publice”.

Fostul președinte Nicolas Sarkozy a amintit că Marleix a fost „un colaborator prețios, un sprijin fidel” în perioada în care activa ca consilier tehnic la Palatul Élysée, precizând că „niciodată nu a fost dezamăgit de angajamentul său”.

Respect din partea adversarilor politici

François Hollande, fost președinte socialist, a transmis că „loialitatea față de partidul său nu l-a îndepărtat de respectul pe care îl manifesta cu eleganță față de ideile care nu erau ale sale”.

Marine Le Pen l-a descris drept „un ales al poporului, riguros, dedicat ideilor sale”, iar Manuel Bompard (La France insoumise) a vorbit despre „un adversar politic întotdeauna respectuos, o voce singulară, dedicată apărării suveranității industriale a Franței”.

Gabriel Attal, liderul partidului Renaissance, l-a caracterizat drept „un om pasionat și convins, care își apăra cu sinceritate idealurile”, un parlamentar care „rostea idei puternice cu respect”.

Un destin frânt

Olivier Marleix a intrat în politică la mijlocul anilor ’90, stabilindu-se ulterior în Eure-et-Loir, departe de fief-ul tatălui său, fostul politician Alain Marleix. A fost consilier general între 2008 și 2014 și primar al unei comune din apropierea orașului Dreux până în 2017. La alegerile legislative anticipate de anul trecut, a trecut printr-un moment dificil în primul tur, dar a reușit să se impună în turul al doilea în fața candidatului RN.

Marleix era tatăl a două fete. Moartea sa marchează a patra sinucidere a unui deputat în istoria celei de-a V-a Republici, după Aymeric Simon-Lorière (1977), Pierre Bérégovoy (1993) și Jean-Marie Demange (2008).

Un marinar român, printre supraviețuitorii de pe o navă grecească scufundată de rebelii houthi în Marea Roșie

0

Un marinar român şi alţi 21 de membri ai echipajului unei nave comerciale greceşti au fost salvaţi, după ce aceasta a fost scufundată în urma unui atac al rebelilor houthi.

Magic Seas a fost scufundată de rebeli, dar echipajul a reuşit să se salveze. FOTO: captură video

O navă comercială aparținând unei companii grecești, care naviga sub alt pavilion, a fost scufundată duminică în Marea Roșie, în urma unui atac lansat de rebelii houthi, incidentul având loc la aproximativ 95 de kilometri sud-vest de portul Hodeidah, în largul coastelor Yemenului. Printre cei 22 de membri ai echipajului s-a aflat și un marinar român, notează twz.

Potrivit informațiilor transmise de UK Maritime Trade Operations (UKMTO), nava a fost atacată de cel puțin opt șalupe rapide ale rebelilor, care au deschis focul cu arme de calibru mic și grenade autopropulsate, în timp ce alte patru drone maritime au vizat vasul. Echipa de securitate înarmată de pe navă a reușit să intercepteze două dintre drone, însă celelalte două au lovit vasul, provocând explozii.

Atac cu rachete antitanc și drone

În timpul atacului, rebelii houthi au lansat și cel puțin 20 de rachete antitanc asupra navei, iar vasul a fost ulterior lovit de trei rachete antinavă, dintre care două au impactat direct, cauzând pagube severe. Nava, identificată drept vrachierul „Magic Seas”, a început să ia apă rapid și s-a scufundat.

„UKMTO a primit un raport privind un incident la 51 NM sud-vest de Al Hudaydah, Yemen. Nava a fost atacată de mai multe ambarcațiuni mici care au deschis focul cu arme de calibru mic și grenade autopropulsate. Echipa de securitate înarmată a ripostat, iar situația este în curs de desfășurare. Autoritățile investighează incidentul. Navelor li se recomandă să tranziteze zona cu prudență și să raporteze orice activitate suspectă”, a transmis UKMTO.

Echipaj salvat în siguranță

Din primele informații, toți cei 22 de membri ai echipajului – 17 cetățeni filipinezi, un cetățean român, un vietnamez și trei cetățeni srilankezi care făceau parte din echipa de securitate – au reușit să părăsească la timp vasul, fiind ulterior salvați de forțele Gărzii de Coastă din Yemen. Până în prezent, nu s-au raportat victime sau răniți în rândul echipajului.

Incidentul reprezintă primul atac major asupra unei nave comerciale în Marea Roșie după noiembrie 2024. Vă reamintim că SUA au lansat o ofensivă majoră împotriva rebelilor houthi din Yemen în martie 2025.

Nava atacată nu solicitase protecție în cadrul Operațiunii EUNAVFOR ASPIDES, astfel că în momentul incidentului nicio navă militară europeană nu se afla în apropiere pentru a interveni rapid.

Protestele continuă la Casele de Pensii. Manifestații au loc și în fața mai multor ministere

0

Sindicaliștii de la Casele de Pensii au ieșit din nou în stradă pentru a protesta față de măsurile de austeritate anunțate de premierul Ilie Bolojan.

Protestele continuă luni la casele de pensii FOTO Captură video

UPDATE 11.25

Proteste au loc la această oră și în fața Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Valul de manifestații are loc în contextul în care Parlamentul se reuneşte, luni, pentru asumarea răspunderii Guvernului pe primul pachet de măsuri fiscale pregătite pentru reducerea deficitului. Ședința are loc de la ora 15.00.

Știre inițială

Protestele vin după ce sindicaliștii au ieșit și vineri în stradă, nemulțumiți de modul în care „actualii guvernanți continuă să ia măsuri cu impact major asupra angajaților, fără consultarea partenerilor sociali”.

Potrivit sindicaliștilor, ultimele decizii adoptate „fără dialog real, fără analiză de impact și fără transparentă, demonstrează o lipsă de respect față de principiile democratice și de drepturile lucrătorilor, consfințite de legislația națională și europeană”.

De asemenea, are loc un protest în fața Ministerului Agriculturii. Protestează membrii Federației Naționale AgroStar, afiliată la BNS. Aceasta reprezintă salariații din Ministerul Agriculturii și toate agențiile subordonate: APIA, AFIR, ADS, Agenția Fitosanitară, Inspectoratele de semințe din țară și Direcțiile agricole din toată țara. Se analizează posibilitatea plecării într-un marș spre Palatul Parlamentului în minutele următoare.

Imaginea 1/3: Protest în fața Ministerului Agriculturii

Totodată, Blocul Național Sindical vă informează că la această oră are loc și un protest al Sindicatului ,,Mureșul” din Apele Române. Acesta reprezintă angajații din Administrația Națională Apele Române. Protestul se desfășoară în toate sistemele de gospodărire a apelor din țară.

BNS informează și că în perioada 14-15 iulie, când reprezentanții Comisiei Europene vor veni la București, toți membrii Sindicatului MIPE „Normalitate, sindicat afiliat BNS și care reprezintă lucrătorii din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, vor protesta la București. Vom reveni cu detalii în timp util.”

Sorin Grindeanu: „USR plagiază fără rușine amendamentele PSD”

0

Sorin Grindeanu acuză Uniunea Salvați România că plagiază amendamentele PSD și spune că cei care au propus reducerea subvenției alocate partidelor politice sunt colegii săi social-democrați din Parlament.

Grindeanu are și o propunere pentru USR. FOTO INQUAM Photos / Mălina Norocea

„USR plagiază fără rușine amendamentele PSD și se mai și laudă cu asta!Parlamentarii social-democrați sunt cei care au propus, de fapt, reducerea cu 40% a subvenției alocate partidelor politice! Dacă tot susțineți că acest demers are girul tuturor partenerilor din Coaliție, vă propunem ca tăierea subvenției să fie făcută chiar de la prima rectificare bugetară din acest an!”, a scris Sorin Grindeanu, luni seara, pe Facebook.

Grindeanu: „Dacă tot ați pornit pe calea plagiatului, puteați să mergeți până la capăt”

Șeful Camerei Deputaților le face parlamentarilor USR o propunere ironică:

„Dragi colegi USR, dacă tot ați pornit pe calea plagiatului, puteați să mergeți până la capăt, și să susțineți toate amendamentele PSD: ridicarea de la 3.000 la 4.000 de lei a pragului privind aplicarea CASS la pensii, renunțarea la plata CASS pentru indemnizația de șomaj/ pentru venitul minim de incluziune, scutirea de plata CASS a indemnizației pentru creșterea copilului, a văduvelor de război, veteranilor și foștilor deținuți politici!”. 

Bolojan, mesaj tranșant pentru șeful ANAF: „Înainte de a majora taxele, trebuie să le încaseze”

0

Premierul Ilie Bolojan vrea ca noul șef de la ANAF să își facă mai bine datoria și să combată evaziunea fiscală, prin controale în teren și modificarea legislației. 

Agenția Națională de Administrație Fiscală FOTO: Mediafax

„Înainte de a majora taxele, trebuie să le încasezi pe cele pe care le-ai stabilit. Avem arierate foarte mari, adunate de societăți comerciale care funcționează în același apartament, sume din TVA neîncasate din cauza evaziunii fiscale.

ANAF trebuie să își facă datoria: să iasă în teren, să efectueze controale, să modificăm legislația acolo unde anumite goluri permit evaziunea, neplata impozitelor sau blocarea executărilor silite. Aceste modificări vor face parte din al doilea pachet fiscal, astfel încât ANAF să aibă toate instrumentele necesare,” a declarat Ilie Bolojan, la Observator Antena 1.

Șeful Guvernului a mai adaugat că, pentru ca cetățenii să plătească impozitele și taxele, trebuie ca evaziunea fiscală să fie privită „nu doar ca o cauză a neîncasărilor, ci și ca un efect al proastei gestionări a banului public”.

Guvernul a adoptat luni, 7 iulie 2025, forma finală a proiectului de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare după analizarea și aprobarea unor amendamente depuse de senatori și deputați în procedura de angajare a răspunderii Guvernului în fața Parlamentului.

Trump denunță deficitul comercial în relațiile Statelor Unite cu Japonia și Coreea de Sud /Ce TARIFE le impune celor două țări

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat, luni, impunerea unor tarife vamale suplimentare Japoniei și Coreei de Sud, începând de la 1 august, denunțând lipsa de reciprocitate în schimburile comerciale bilaterale.

Donald Trump le-a trimis, luni, scrisori liderilor din Japonia și Coreea de Sud, președintele SUA informând asupra intenției de a le impune taxe vamale.

”Este o mare onoare să vă trimit această scrisoare, care demonstrează forța și angajamentul în favoarea parteneriatului nostru și faptul că Statele Unite ale Americii au stabilit să continue colaborarea cu Japonia, în pofida unui deficit comercial semnificativ. Cu toate acestea, am decis să continuăm relațiile, dar doar pe baza unui acord mai echilibrat și mai corect”, afirmă Donald Trump, într-un mesaj adresat premierului nipon, Ishiba Shigeru.

”Din nefericire, relația noastră a fost departe de a fi reciprocă. Începând de la 1 august 2025, vom aplica Japoniei o taxă de doar 25% asupra tuturor produselor trimise în SUA, separat de tarifele sectoriale. Vă rugăm să înțelegeți că taxele de 25% sunt mult mai puțin decât ceea ce este necesar pentru eliminarea disparităților comerciale bilaterale”, a argumentat Trump, invitând companiile nipone să transfere unități de producție în Statele Unite.

De altfel, Donald Trump avertizează Japonia că, dacă va riposta la aceste tarife, va impune taxe suplimentare.

De asemenea, președintele Trump va impune taxe vamale de 25% și Coreei de Sud, un partener important al Statelor Unite. Liderul de la Casa Albă i-a trimis o scrisoare președintelui sud-coreean, Lee Jae-Myung, prin care îl înștiințează că vrea relații comerciale ”mai echilibrate și mai corecte”.

”Din nefericire, relațiile noastre comerciale au fost departe de a fi reciproce. Începând de la 1 august 2025, vom taxa Coreea de Sud cu 25% pentru toate produsele exportate în Statele Unite, separat de tarifele sectoriale. (…) Dacă decideți să majorați propriile tarife, acel procent va fi adăugat acestei taxe de 25%”, a transmis Donald Trump.

Foto: Profimedia

Citește și:

VIDEO Analist: Războiul comercial declanșat de TRUMP este „împotriva americanilor” /Liderul SUA „se va confrunta cu alegerile intermediare”

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una …

vezi toate articolele

Forma finală a legii AUSTERITĂȚII: CASS 10% la pensiile peste 3.000 lei, 16% impozit pe dividende, acciză 10% pe alcool și carburanți

0

Guvernul condus de Ilie Bolojan a trimis la Parlament forma finală a noului pachet de măsuri fiscal-bugetare. Potrivit documentului, s-a stabilit ca impozitul pe câștigurile obținute din jocuri de noroc va fi de 4%, nu de 10%, cum era inițial, iar CASS de 10% va fi menținut la pensiile de peste 3.000 de lei.

Principalele prevederi ale legii austerității:

Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 de lei şi, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit prevederilor titlului V – Contribuţii sociale obligatorii.

Pentru sumele primite ca plată unică de către participanţii la fondurile de pensii administrate privat şi moştenitorii acestora, în conformitate cu prevederile Legii nr. 411/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, venitul impozabil este constituit din sumele care depăşesc contribuţiile nete ale participanţilor, la care fiecare fond de pensii acordă un singur plafon de venit neimpozabil stabilit conform prevederilor alin. (1) şi, după caz, deduce contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit prevederilor titlului V – Contribuţii sociale obligatorii, în limita venitului impozabil.

PSD a propus ca pragul de impozitare să crească la 4.000 de lei, dar amendamentul social-democraților nu a fost introdus în forma finală.

  • Impozit pe veniturile obținute din jocuri de noroc

Impozitul datorat se determină la fiecare plată, prin aplicarea următorului barem de impunere asupra fiecărui venit brut primit de un participant de la un organizator sau plătitor de venituri de jocuri de noroc: tranșe ve venutul brut de până la 10.000 de lei se impozitează cu 4%: între 10.000 de lei și 66,750 de lei impozitul va fi de 400 de lei + 20% pentru suma care depășește 10.000 de lei; peste 66.750 de lei impozitul datorat este de 11.750 + 40% din tot ce depășește 66.750 de lei.

Impozitul datorat în cazul veniturilor obţinute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine şi lozuri, cu valoare mai mare decât plafonul neimpozabil de 66.750 de lei, se determină prin aplicarea baremului prevăzut la alin. (2) asupra fiecărui venit brut primit de un participant, iar din rezultatul obţinut se scade suma de 11.750 de lei.

  • Creșterea cotei generale de TVA la 21%; creșterea cotei reduse la 11%

Cota standard de TVA se aplică asupra bazei de impozitare pentru operaţiunile impozabile care nu sunt scutite de taxă sau care nu sunt supuse cotei reduse, iar nivelul acesteia este 21%.

Cota redusă de 11% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele prestări de servicii şi/sau livrări de bunuri:

a) livrarea de medicamente de uz uman;

b) livrarea următoarelor bunuri: alimente, inclusiv băuturi, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, ale căror coduri NC se stabilesc prin normele metodologice, cu excepţia:

  • băuturilor alcoolice;
  • băuturilor nealcoolice care se încadrează la codul NC 2202;
  • alimentelor cu zahăr adăugat, al căror conţinut total de zahăr este de minimum 10 g/100 g produs, altele decât laptele praf pentru nou-născuţi, sugari şi copii de vârstă mică;
  • suplimentelor alimentare definite de Legea nr. 56/2021 privind suplimentele alimentare, cu modificările şi completările ulterioare;

c) serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare;

d) livrarea apei pentru irigaţii în agricultură;

e) livrarea de îngrăşăminte şi pesticide de tipul celor utilizate în mod normal în producţia agricolă, altele decât cele prevăzute la lit. f), seminţe şi alte produse agricole destinate însămânţării sau plantării, precum şi prestările de servicii de tipul celor utilizate în mod normal în producţia agricolă, prevăzute prin ordin comun al ministrului finanţelor şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale;

f) livrarea de îngrăşăminte chimice şi de pesticide chimice de tipul celor utilizate în mod normal în producţia agricolă, prevăzute prin ordin comun al ministrului finanţelor şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale;

g) livrarea de manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste, pe suport fizic şi/sau pe cale electronică, cu excepţia celor care au, în totalitate sau în mod predominant, un conţinut video sau un conţinut muzical audio şi a celor destinate exclusiv sau în principal publicităţii;

h) serviciile constând în permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice;

i) livrarea către persoanele fizice de lemn de foc, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 11 00 şi 4401 12 00, şi de rumeguş, deşeuri şi resturi de lemn aglomerate sub formă de pelete din lemn, brichete din lemn sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 31 00 şi 4401 32 00; livrarea pentru utilizarea drept combustibil de încălzire a rumeguşului, deşeurilor şi resturilor de lemn neaglomerate, care se încadrează la codurile NC 4401 41 00 şi 4401 49 00, realizată către persoanele fizice în calitate de utilizatori finali, pe baza unei declaraţii pe propria răspundere a beneficiarului;

j) livrarea către persoane juridice sau alte entităţi, indiferent de forma juridică de organizare a acestora, inclusiv şcoli, spitale, dispensare medicale şi unităţi de asistenţă socială, de lemn de foc, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 11 00 şi 4401 12 00, şi de rumeguş, deşeuri şi resturi de lemn, aglomerate sub formă de pelete din lemn, brichete din lemn sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 31 00 şi 4401 32 00; livrarea pentru utilizarea drept combustibil de încălzire a rumeguşului, deşeurilor şi resturilor de lemn neaglomerate, care se încadrează la codurile NC 4401 41 00 şi 4401 49 00, realizată către persoane juridice sau alte entităţi, indiferent de forma juridică de organizare a acestora, inclusiv şcoli, spitale, dispensare medicale şi unităţi de asistenţă socială, în calitate de utilizatori finali, pe baza unei declaraţii pe propria răspundere a beneficiarului;

k) livrarea de energie termică în sezonul recek), destinată următoarelor categorii de consumatori:

  • populaţie;
  • spitale publice şi private, reglementate conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, unităţi de învăţământ publice şi private, definite conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
  • organizaţii neguvernamentale reglementate potrivit legii, precum şi unităţile de cult, astfel cum sunt reglementate de Legea nr. Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, republicată;
  • furnizori de servicii sociale, publici şi privaţi, acreditaţi, care prestează servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 867/2015 pentru aprobarea Vomenclatorului serviciilor sociale, precum şi a regulamentelor-cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale, cu modificările şi completările ulterioare;

l) livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construită locuinţa include şi amprenta la sol a locuinței.

În sensul prezentului titlu, prin locuinţă livrată ca parte a politicii sociale se înţelege:

  • livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept cămine de bătrâni şi de pensionari; 2. livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii şi centre de recuperare şi reabilitare pentru minori cu handicap.

m) cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping;

n) serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, precum şi a băuturilor nealcoolice care se încadrează la codul NC 2202;”

Prin sezon rece, în sensul prevederilor alin. (2) lit. k), se înţelege perioada de cinci luni cuprinsă între data de 1 noiembrie a anului curent şi data de 31 martie a anului următor.Prevederile alin. (2) lit. f) se aplică până la data de 31 decembrie 2031 inclusiv. Prevederile alin. (2) lit. i) şi j) se aplică până la data de 31 decembrie 2029 inclusiv.

  • Impozit specific pe cifra de afaceri pentru instituțiile de credit

Instituţiile de credit (băncile în special n.red.), persoane juridice române şi sucursalele din România ale instituţiilor de credit, persoane juridice străine datorează suplimentar impozitului pe profit un impozit specific pe cifra de afaceri calculat prin aplicarea asupra cifrei de afaceri a următoarelor cote de impozitare:

a) 2%, pentru perioada 1 ianuarie 2025 – 30 iunie 2025 inclusiv, respectiv 4%, pentru perioada 1 iulie 2025 – 31 decembrie 2025 inclusiv;

b) 4%, pentru perioada 1 ianuarie 2026 – 31 decembrie 2026 inclusiv;

  • Creșterea accizelor cu 10% la alcool și carburanți

  • Creșterea nivelul accizelor la țigarete, cu aproximativ 2,7%.

Astfel, dacă nivelul accizei specifice la ţigarete fusese stabilit, pentru perioada 1 aprilie 2025 – 31 martie 2026 inclusiv, la 560,86 de lei/1.000 de ţigarete, potrivit unui ordin al fostului ministrului Finanţelor, Tanczos Barna, acum s-a făcut o derogare de la Codul Fiscal și s-a propus ca, din 1 august 2025 până la 31 martie 2026 inclusiv, acciza specifică pentru țigarete să fie de 576,360 lei/1.000 țigarete. Anterior, în februarie 2024, printr-un ordin al ministrului Finanţelor de la acea vreme, Marcel Boloş, nivelul accizei specifice la ţigarete pentru perioada 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025 inclusiv a fost stabilit la 543,81 de lei/1.000 de ţigarete.

  • Impozit pe dividende de 16%

Impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 16% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române. Impozitul pe dividende se declară şi se plăteşte la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plăteşte dividendul.

  • Plafonarea sau scăderea mai multor cheltuieli ale statului, prin înghețarea pensiilor și salariilor bugetarilor.

Începând cu luna august 2025, stimulentele privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2021 – 2027 alocate României din Fondul european de dezvoltare regională, Fondul de coeziune, Fondul social european Plus, Fondul pentru o tranziţie justă se acordă în limita a 30% din salariul de bază, pe bază de criterii cuantificabile, aprobate prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de ministerul de resort. Pentru anul 2025, la evaluarea activităţii se au în vedere performanţele aferente activităţii desfăşurate în anul 2024.

Personalul din instituţiile şi/sau autorităţile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile şi/sau fonduri externe rambursabile, precum şi personalul implicat în implementarea Mecanismului de redresare şi rezilienţă prevăzut la beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare cu până la 40%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat. Această majorare se aplică proporţional cu timpul efectiv alocat activităţilor pentru fiecare proiect.

Potrivit documentului, în cazul proiectelor al căror termen de realizare este depăşit, de la momentul depăşirii nu se acordă majorarea salarială prevăzută mai sus.

Indemnizaţiile lunare ale preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene şi primarilor şi viceprimarilor unităţilor administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile şi/sau fonduri externe rambursabile, precum şi prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă se majorează cu până la 40%, în limita bugetului aprobat cu această destinaţie.

Personalul care gestionează fonduri comunitare şi personalul din structurile cu rol de organisme intermediare pentru programele operaţionale, pe durata desfăşurării activităţii în acest domeniu, beneficiază de majorarea salariului de bază, soldei de funcţie/salariului de funcţie, indemnizaţiei de încadrare cu până la 40%.

Personalul încadrat ale cărui salarii lunare sunt de până la 6.000 de lei net inclusiv primesc o indemnizaţie de hrană de 347 de lei lunar. De acest drept nu beneficiază personalul căruia i se acordă alte drepturi de hrană, potrivit legislaţiei specifice.

În anul 2026, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2025, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2026 se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autorităţile şi instituţiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii.

(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică posturilor unice vacante precum şi posturilor a căror ocupare condiţionează îndeplinirea unor indicatori de rezultat sau de proiect stabiliţi în baza unor contracte de finanţare din fonduri europene nerambursabile şi din Mecanismul de redresare şi rezilienţă.

(3) Prin post unic, în sensul alin. (2), se înţelege: a) acel post ale cărui atribuţii, prin conţinutul şi natura lor, sau responsabilităţi stabilite nu se regăsesc într-o altă structură organizatorică; b) un post dintre cele aflate în structura în care există numai posturi vacante.

(4) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), ordonatorii principali de credite, în cazuri temeinic justificate, pot aproba ocuparea unui procent de maximum 15% din totalul posturilor ce se vor vacanta după data de 1 ianuarie 2026, numai în condiţiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget, la nivel de ordonator principal de credite, pe fiecare sursă de finanţare în parte.

Documentul prevedere eșalonarea plăților pentru angajații bugetari care au obținut în justiție în mod definitiv drepturi salariale.

Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti definitive având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituţiile şi autorităţile publice, devenite executorii în perioada 1 ianuarie 2026 – 31 decembrie 2026, se va realiza astfel:

a) în primul an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 5% din valoarea titlului executoriu;

b) în al doilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 10% din valoarea titlului executoriu;

c) în al treilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu;

d) în al patrulea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu;

e) în al cincilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 35% din valoarea titlului executoriu.

Procedura de plată eşalonată prevăzută la alin. (1) se aplică şi în ceea ce priveşte plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti devenite executorii în perioada 1 ianuarie 2026 – 31 decembrie 2026, având ca obiect acordarea unor drepturi reprezentând diurnă, cazare, hrană sau facilitarea legăturii cu familia, prevăzute de legislaţia privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român.

Documentul final poate fi consultat integral – AICI

Forma inițială – AICI

Foto: gov.ro


CITEȘTE ȘI:

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe …

vezi toate articolele

Hamas a pierdut 80% din Fâșia Gaza. Dezvăluirile unui ofițer: „Controlul nu mai există. Colapsul e total”

0

Gruparea islamistă palestiniană Hamas a pierdut aproximativ 80% din controlul asupra Fâșiei Gaza, iar vidul de securitate este compensat de clanuri înarmate, a dezvăluit pentru BBC un ofițer superior din forțele de securitate ale mișcării. Acesta a mai spus că sistemul de comandă și control al Hamas s-a prăbușit în urma atacurilor israeliene, care au decapitat conducerea politică, militară și de securitate a grupării.

Luptătorii Hamas au ieșit din ascunzătoare în timpul armistițiului FOTO EPA-EFE

Pe măsură ce Gaza se afundă și mai mult în anarhie, cu cartiere întregi căzând sub stăpânirea bandelor, Hamas se află nu doar sub focul israelian, ci și tot mai încolțit de rivali din interior.

Ofițerul, care a făcut dezvăluirile anonim prin mesaje vocale, este un locotenent-colonel care a renunțat la atribuții din motive de sănătate, după ce a fost rănit în prima săptămână a războiului, în octombrie 2023.

„Să fim realiști – abia dacă a mai rămas ceva din structura de securitate. Cea mai mare parte a conducerii, aproximativ 95%, este acum moartă… Figurile active au fost toate ucise”, a spus el. „Deci, de fapt, ce împiedică Israelul să continue acest război?”

„Logic, trebuie să continue până la sfârșit. Toate condițiile sunt îndeplinite: Israelul are avantajul, lumea tace, regimurile arabe tac, bandele criminale sunt peste tot, societatea se prăbușește.”

Încă din septembrie anul trecut, ministrul apărării de atunci al Israelului, declara că „Hamas ca formațiune militară nu mai există” și că este angajată doar într-un război de gherilă.

Conform mărturiei ofițerului, Hamas a încercat să se regrupeze în perioada armistițiului de aproape două luni cu Israelul, la începutul acestui an, reorganizând consiliile politice, militare și de securitate.

Însă când a reluat ostilitățile, a lovit tot ce mai rămăsese din structurile de comandă. În prezent, gruparea este într-o stare de dezordine aproape totală.

Colapsul structurii de securitate

„În ceea ce privește situația de securitate, o să o spun limpede: s-a prăbușit complet. S-a dus. Nu mai există niciun control nicăieri”, a spus el.

„Oamenii au jefuit cel mai puternic aparat de securitate al Hamas (Ansar), complexul pe care Hamas îl folosea pentru a conduce Gaza.”

„Au jefuit totul, birourile – saltelele, chiar și panourile de zinc – și nimeni nu a intervenit. Nicio poliție, nicio securitate.”

Una din primele consecințele vidului de securitate care a urmat, este prezența în cea mai parte a enclavei a bandelor sau clanurilor armate – acestea sunt acum „peste tot”.

„Te puteau opri, te puteau ucide. Nimeni nu intervenea. Oricine încerca să acționeze pe cont propriu, cum ar fi organizând rezistența împotriva hoților, era bombardat de Israel în decurs de o jumătate de oră.”

„Așadar, situația de securitate este zero. Controlul Hamas nu mai există. Nu există conducere, nici comandă, nici comunicare. Salariile sunt întârziate și, când ajung, rareori mai sunt utile. Unii mor doar încercând să le încaseze. Colapsul e total.”

Atacuri asupra forțelor de poliție ale Hamas

Pe 26 iunie, cel puțin 18 persoane au fost ucise după ce atac cu drone israeliene a vizat o unitate de poliție Hamas în civil care încerca să impună controlul într-o piață din Deir al-Balah, acuzând vânzătorii că cer prețuri exorbitante și vând ajutoare furate, au declarat martori și medici, notează BBC.

Armata israeliană a declarat că a atacat „mai mulți teroriști înarmați” aparținând Forțelor de Securitate Internă ale Hamas.

Între timp, șase grupuri armate afiliate unor clanuri locale puternice au apărut ca pretendenți serioși pentru a umple golul, potrivit ofițerului. Aceste grupuri au acces la bani, arme și oameni și sunt active în toată Fâșia Gaza, dar mai ales în sudul enclavei.

Una dintre ele este condusă de Yasser Abu Shabab, o figură care a atras atenția Autorității Palestiniene din Cisiordania ocupată, precum și a actorilor regionali – în special după ce Israelul a confirmat luna trecută că îi furnizează arme.

Ofițerul a confirmat că Hamas a pus o recompensă mare pe capul lui Abu Shabab, temându-se că acesta ar putea deveni o figură unificatoare pentru numeroșii săi rivali.

„Hamas i-ar ignora pe hoții obișnuiți. Oamenii sunt flămânzi și [luptătorii] nu vor să provoace mai mult haos. Dar tipul ăsta? Dacă luptătorii Hamas îl găsesc, s-ar putea să se ducă după el în loc să vâneze tancurile israeliene.”

Pregătiri pentru răsturnarea Hamas

Surse din Gaza au declarat pentru BBC că Abu Shabab lucrează la coordonarea cu alte grupări armate pentru a forma un consiliu mixt care să provoace răsturnarea Hamas.

Un oficial palestinian în retragere din domeniul securității, care a făcut parte din forța care a reprimat aripa militară a Hamas în 1996, în urma unui val de atentate cu bombă în Israel, a declarat că rețeaua lui Abu Shabab câștigă teren.

„Grupul lui Abu Shabab este ca un copil orfan pe care toată lumea va dori să-l adopte dacă va reuși să submineze conducerea Hamas”, a spus oficialul, care locuiește acum la Cairo.

„Public, toate părțile neagă legăturile cu grupările armate din Gaza. Însă Abu Shabab s-a întâlnit de trei ori cu un ofițer superior al serviciilor secrete palestiniene și a trimis mesaje egiptenilor prin intermediul rudelor din Sinai”, a susținut el.

El a mai spus că Abu Shabab „menține relații bune cu tabăra lui Mohammad Dahlan”, un fost șef al securității din Gaza, care trăiește în exil de când s-a certat cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, în urmă cu 15 ani.

Ofițerul de securitate al Hamas a avertizat că grupul este „dispus să facă orice” pentru a-l elimina pe Abu Shabab, iar asta nu din pricina puterii sale militare, cât din teama că ar putea deveni un reper în jurul căruia s-ar putea aduna toți rivalii Hamas.

„Timp de 17 ani, Hamas și-a făcut dușmani peste tot. Dacă cineva ca Abu Shabab poate ralia aceste forțe, ar putea fi începutul sfârșitului pentru noi.”

Pantera neagră a alungat turiștii. Hotelierii din Șumen cer despăgubiri de la stat

0

Un animal despre care nu există dovezi clare a provocat panică, pierderi financiare și anulări de evenimente în zona turistică a Platoului Șumen.

„Pantera neagră” a alungat turiștii din Platoului Șumen FOTO: Pexels

Restaurantele și hotelurile din zona Platoului Shumen, Bulgaria, cer despăgubiri de la stat după ce prezența suspectă a unei pantere negre a speriat turiștii și a dus la pierderi semnificative. Potrivit publicației Novinite, activitatea economică a fost serios afectată, iar antreprenorii spun că autoritățile nu au oferit nicio informare prealabilă înainte de a închide accesul în zonă.

„Am aflat ce se întâmpla prin intermediul presei”

Yuliy Dimitrov, care administrează un complex turistic din apropiere, a explicat pentru Nova TV că haosul a început pe 20 iunie, când parcul natural a fost brusc închis și pus sub control strict de către poliție. Potrivit acestuia, o „felină necunoscută”, identificată ulterior drept o presupusă panteră neagră, ar fi fost observată în zonă, iar autoritățile au interzis complet accesul vizitatorilor.

Am aflat ce se întâmpla prin intermediul presei. Suntem cinci care gestionăm facilități turistice pe platou, și nimeni nu ne-a dat instrucțiuni, chiar dacă majoritatea dintre noi operează și hoteluri”, a declarat Dimitrov.

Evenimente anulate și turiști speriați

Antreprenorul spune că prioritatea imediată a fost siguranța turiștilor. Oaspeții au fost avertizați să nu iasă din incinte, iar evenimente importante, printre care și nunți, au fost în pericol de a fi anulate. „Au fost o mulțime de apeluri telefonice nervoase. Suntem recunoscători autorităților locale că au intervenit și au permis desfășurarea evenimentelor, deoarece oamenii făcuseră deja plăți, iar problemele de asigurare erau în joc”, a adăugat el.

Dimitrov a mai spus că în zonă activează aproximativ 50 de familii care depind direct de activitatea turistică. El a atras atenția că pierderile sunt cu atât mai greu de suportat cu cât afacerile locale sunt extrem de vulnerabile la condițiile meteo. „Când plouă, oamenii nu vin aici. Așa că, atunci când pierzi zile în timpul sezonului activ din cauza a ceva de genul acesta, te lovește din plin”.

Alertă extinsă în România

Ulterior, autoritățile au transmis că pantera ar fi ajuns din Ruse în Giurgiu, potrivit unui comunicat emis la finalul lunii iunie. Jandarmii români au declarat că monitorizează permanent situația și le recomandă oamenilor să nu intervină dacă întâlnesc animalul, ci să sune la 112.

Zoologii pun sub semnul întrebării întreaga poveste

Între timp, experții bulgari pun la îndoială validitatea dovezilor care au stat la baza declanșării alertei. Mai mulți specialiști au sugerat că urmele găsite în noroi nu aparțin unei pantere, ci mai degrabă unui câine de talie mare.

Profesorul Stoian Lazarov, zoolog la Muzeul Național de Istorie Naturală din cadrul Academiei Bulgare de Științe, a explicat pentru Nova TV că amprenta prezentată ca dovadă poate fi foarte bine a unui câine mare. El a citat și o expertiză realizată de profesorul Nikolai Spasov, depusă la Ministerul Agriculturii, care confirmă științific că laba filmată nu aparține unei feline.

Dacă animalul ar fi fost crescut în captivitate, nu ar fi adaptat să vâneze în sălbăticie. Ar fi căutat hrană ușoară, găini, câini vagabonzi sau pisici, în apropierea așezărilor umane, a mai spus Lazarov. În ciuda alarmelor, până în prezent nu a fost confirmată nicio prezență reală a unei pantere negre în regiune.

Rămâne de văzut dacă statul bulgar va răspunde solicitărilor de despăgubire venite din partea hotelierilor și a celor care și-au văzut afacerile afectate de o alertă care s-ar putea dovedi falsă.

Controale ANPC în trenuri, după reclamațiile călătorilor: „Nu trebuie să existe scuze, pe banii consumatorilor”

0

Cristian Popescu Piedone a dispus controale pe multiple rute feroviare, din țară, în special acelea care au ca destinație zona litoralului. „Am cerut colegilor din toată ţara să urce în trenuri pentru a verifica temperatura din interior”, a tramsmis șeful ANPC.

Trenurile care merg la mare, verificate de ANPC FOTO: CFR

Inspectorii ANPC au anunţat, luni, că, în urma multiplelor sesizări, primite din partea celor care aleg transportul de persoane pe calea ferată, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Cristian Popescu Piedone, a dispus controale pe multiple rute feroviare, din ţară, în special acelea care au ca destinaţie zonele turistice estivale.

Reclamaţiile călătorilor se referă la: lipsa aerului condiţionat, ferestre blocate (acolo unde trenul nu este dotat cu aer condiţionat), toalete neigienizate şi lipsa igienei, în general, a interioarelor trenului. 

„Am primit foarte multe sesizări de la persoane aflate în tren, în drum spre diverse destinaţii din întreaga ţară, dar mai ales dintre acelea  care se îndreaptă spre litoral. Condiţiile în care sunt nevoite să călătorească sunt greu de imaginat: temperaturi foarte ridicate în interior, pentru că aerul condiţionat nu funcţionează, iar geamurile fie nu pot fi deschise, fie nu sunt deschise de teama «curentului». Ceva trebuie făcut. Am cerut colegilor din toată ţara să urce în trenuri pentru a verifica temperatura din interior şi, dacă este nevoie, să parcurgă una sau mai multe staţii pentru a constata direct cum se desfăşoară călătoria. Nu trebuie să existe scuze, pe banii consumatorilor. După primele constatări vom şti care sunt măsurile şi sancţiunile necesare – dacă ele se impun”, a declarat Cristian Popescu Piedone.

Potrivit ANPC, mai mulți călători au reclamat condiţiile din trenuri pe durata caniculei. 

Cod galben de vijelie și grindină în București și Ilfov. Vânt cu rafale de 70 de km/h și descărcări electrice

0

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis luni, două avertizări de Cod galben vijelie și grindină pentru București și Ilfov.

Nori negri FOTO: Shuterstock

ANM a emis un alt Cod galben pentru Ilfov, valabil între orele 19:05-20:40, în Buftea, Chitila, Otopeni, Periș, Gruiu, Balotești, Moara Vlăsiei, Snagov, Ciolpani, Mogoșoaia, Tunari, Nuci, Corbeanca, Grădiștea, Petrăchioaia, Dascălu.

„Se vor semnala: Vijelie, viteza vântului la rafală de 50-70 km/h, grindină (2-3 cm), averse ( 15…25 l/mp), descărcări electrice”, a transmis ANM. 

Totodată, ANM a emis o avertizare nowcasting de cod galben de vijelie în București, valabilă în intervalul orar 18:55-20:00. În acest interval orar, se vor semnala vijelie, viteza vântului la rafală de 50-70 km/h, grindină (2-3 cm), averse ( 15-20 l/mp), descărcări electrice.

Locuitorii din Capitală au fost avertizaţi luni, printr-un mesaj RO-ALERT, asupra Codului roşu de caniculă.

„Avertizare meteo/Cod roşu de caniculă/val de căldură – perioada preconizată 7 iulie, ora 10:00 – 8 iulie, ora 10:00. Evitaţi deplasările, expunerea la soare şi efortul fizic intens desfăşurat în exterior”, a fost mesajul transmis prin RO-ALERT.

În cadrul şedinţelor Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU), respectiv Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ilfov (CJSU IF), s-au aprobat măsurile care vor fi implementate pentru protejarea populaţiei.

Bolojan explică de ce și pensionarii, și mamele cu copii mici plătesc contribuții de sănătate

0

Premierul Ilie Bolojan a detaliat motivele din spatele deciziei de a impune contribuția la sănătate (CASS) pentru pensiile peste 3.000 de lei și de a elimina excepțiile pentru mămicile cu copii mici.

Ilie Bolojan și-a asumat răspunderea pentru pachetul de măsuri fiscale FOTO Shutterstock

Premierul Ilie Bolojan a explicat, într-un interviu pentru Observator, de ce sunt necesare măsurile privind plata contribuției la sănătate de către pensionarii cu venituri mai mari de 3.000 de lei, dar și de către mamele aflate în concediu de creștere a copilului. Șeful Guvernului susține că România nu mai are bani pentru a susține toate excepțiile din sistemul de sănătate, întrucât doar o treime din populație contribuie.

România are mai mulți beneficiari decât contributori

Pe tot ce înseamnă contribuția la Casa de Sănătate, pentru a avea un sistem de sănătate mai bun, nu există soluții magice. Ce trebuie înțeles? Astăzi avem 6,3 milioane de români care contribuie și avem 16,5 milioane de beneficiari. Niciun sistem nu poate să funcționeze în felul acesta”, a declarat Ilie Bolojan.

Potrivit premierului, pentru ca sistemul să poată funcționa, e nevoie de o extindere a bazei de contributori. În acest sens, Guvernul a decis două măsuri principale: taxarea parțială a pensiilor mai mari de 3.000 de lei și eliminarea unor excepții, inclusiv a celor acordate mamelor aflate în concediu pentru creșterea copilului.

Pentru pensiile care sunt peste 3000 de lei, doar pe diferența care depășește cei 3000 de lei ar urma să se plătească 10% această contribuție. Toți seniorii noștri au nevoie de servicii de sănătate, iar această sumă cu care contribuie, raportat la un tratament complex, este o sumă foarte mică”, a explicat Bolojan.

Mamele, și ele beneficiare ale sistemului

În ceea ce privește contribuția mamelor aflate în concediu de creștere a copilului, premierul a subliniat că și acestea beneficiază de servicii medicale importante și că suma pe care o vor plăti este una foarte mică, raportat la ceea ce primesc.

Că ne place sau că nu ne place, și mămicile, în perioada în care au un copil mic, beneficiază de servicii medicale importante și atunci, din nou, în această logică, la fel cum am anulat și celelalte excepții, trebuie să contribuie cu o sumă infim de mică, raportat la serviciile medicale de care beneficiază”, a spus premierul.

„Nu mai putem fi o țară de excepții, nu ne mai putem permite”  

Ilie Bolojan a insistat că măsurile nu sunt luate din dorința Guvernului de a elimina facilități, ci din necesitate economică.

Nu mai putem fi o țară de excepții, pentru că nu ne mai putem permite! Nu pentru că un Guvern vrea să anuleze niște excepții. Pentru că, dacă ascultăm fiecare categorie socială afectată, eu le dau dreptate, așa, empatic, dar ce ne facem când suntem în situația în care nu mai avem bani și nu mai putem plăti?”, a explicat el.

„Nu există servicii gratuite”

În final, premierul a subliniat că serviciile medicale nu sunt gratuite, ci plătite de cineva, iar lipsa contribuțiilor reale este acoperită prin împrumuturi.

Nu există servicii gratuite, cineva le plătește. Dacă cei care beneficiază, pentru că sunt într-un context al vieții în care au nevoie de aceste servicii medicale, nu contribuie și ei cu o sumă minimă măcar, cineva va contribui. Asta înseamnă creditele pe care le plătim și așa mai departe, lucruri care nu le vedem. Deci, trebuie să le explicăm deschis românilor care este situația”, a conchis Bolojan.

PSD, nemulțumit de pachetul fiscal asumat de Guvern: „Asta a fost soluția de compromis”

0

PSD critică pachetul de austeritate asumat de Guvern. Sorin Grindeanu spune că nu se așteaptă ca social-democrații să susțină moțiunea de cenzură depusă de AUR.

Sorin Grindeanu, spune că PSD este nemulțumit de pachetul fiscal asumat de Guvern FOTO: Mediafax

Guvernul condus de Ilie Bolojan și-a asumat luni răspunderea în Parlament pentru un prim pachet de măsuri fiscale menit să reducă deficitul bugetar. Dezbaterile au avut loc într-o sală de plen aproape goală, cu numeroase absențe din rândul social-democraților. Lipsa acestora reflectă și nemulțumirea din interiorul PSD față de deciziile luate de Executiv.

Liderul interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat că măsurile adoptate nu sunt pe placul partidului său, dar au reprezentat o soluție necesară în contextul actual, relatează Digi24. Întrebat dacă partidul este mulțumit de pachetul de măsuri fiscale asumat de Guvernul condus de Ilie Bolojan, Grindeanu a raspuns: „Evident că nu (suntem mulțumiți – n.r.), dar asta a fost soluția de compromis”.

PSD nu va susține moțiunea AUR

Întrebat dacă PSD intenționează să voteze moțiunea de cenzură anunțată de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), Grindeanu a fost tranșant: „Nu ne așteptăm ca membri ai PSD să voteze moțiunea de cenzură”.

Anunțul depunerii moțiunii a fost făcut de președintele AUR, George Simion, la scurt timp după ce Guvernul și-a angajat răspunderea pe pachetul de austeritate adoptat vineri în ședința de guvern.

Ilie Bolojan: Dacă nu se aplică, „nu voi mai fi prim-ministru”

În fața parlamentarilor, premierul Ilie Bolojan a prezentat principalele măsuri cuprinse în pachetul fiscal și a promis că va reveni până la finalul lunii cu un al doilea set de măsuri, axat pe „echitate, moralitate și eficiență”.

Asigur pe toată lumea de un lucru foarte clar: sunt un premier cu mandatul pe masă și cu asumarea întregii răspunderi, că tot ce am spus că se va pune în practică, se va și întâmpla. În caz contrar, eu nu voi mai fi prim-ministru, a declarat Bolojan.

Analist: Războiul comercial declanșat de TRUMP este „împotriva americanilor” /Liderul SUA „se va confrunta cu alegerile intermediare”

Efectele conflictelor comerciale declanșate de președintele SUA, Donald Trump, se repercutează asupra cetățenilor americani, afirmă analistul francez Adina Revol, avertizând că liderul de la Casa Albă va trebui să își modereze abordarea, întrucât urmează alegerile parlamentare intermediare.

”Donald Trump face frecvent mult zgomot pentru nimic. În acest război comercial, se poate înțelege logica evocată de China, privind nerespectarea normelor dreptului internațional, dar aceste probleme pot fi reglate în virtutea reglementărilor Organizației Mondiale a Comerțului. Trump a optat pentru ieșirea din multilateralism și pentru lansarea unui război comercial. Dar, în definitiv, acest război este împotriva americanilor, pentru că cei care plătesc taxele vamale sunt consumatorii americani”, afirmă Adina Revol, conform postului BFMTV.

”În curând, Donald Trump se va confrunta cu alegerile parlamentare intermediare și nu își va permite ca americanii din clasa medie să fie nemulțumiți, pentru că vor vota contra Partidului Republican”, a subliniat Adina Revol.

Donald Trump intenționează să impună tarife vamale pe bază de reciprocitate, în eforturile de a obține acorduri avantajoase cu partenerii comerciali, inclusiv cu Uniunea Europeană.

”Statele Unite vor începe luni să trimită scrisori sau propuneri cu oferte comerciale diverselor țări”, a transmis Donald Trump, într-un mesaj postat pe platforma Truth Social.

Cancelarul Germaniei, Friedrich Merz, s-a consultat cu președintele Franței, Emmanuel Macron, și cu premierul italian, Giorgia Meloni, asupra opțiunilor Uniunii Europene de a riposta la taxele impuse de Administrația Donald Trump.

”Factorul timp are o mare importanță. Timpul înseamnă bani. În acest context, discuțiile nu s-au încheiat încă. Procesul de formulare a poziției nu s-a finalizat. Negocierile trebuie efectuate în contact strâns cu partenerii europeni”, a declarat Stefan Kornelius, purtătorul de cuvânt al Guvernului Germaniei.

În același timp, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut o discuție cu Donald Trump, președintele Statelor Unite.

”A fost o discuție bună”, a declarat luni un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Uniunea Europeană ar putea accepta impunerea de către Statele Unite a unor taxe vamale de 10%, dar vrea excepții în sectoarele economice esențiale, precum industria farmaceutică, a semiconductorilor și avioanelor comerciale, au declarat funcționari de la Bruxelles. Conform surselor, Uniunea Europeană vrea instituirea de cote și excepții pentru a reduce tarifele aplicate de Washington importurilor de autovehicule (25%), oțel și aluminiu (50%). Comisia Europeană consideră că, deși un astfel de aranjament ar favoriza ușor Statele Unite, ar putea fi acceptabil, au precizat oficialii europeni, sub protecția anonimatului.

Foto: Profimedia

Video: BFMTV

Citește și:

Cetățean chinez acuzat de SUA de SPIONAJ asupra vaccinului anticoronavirus, arestat în Italia /FBI solicită extrădarea

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una …

vezi toate articolele

ANUNȚUL lui Alexandru Nazare în ziua în care Bolojan își angajează răspunderea: „Perioada următoare este critică” / Semnale internaționale

0

Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor, susține că vin vești bune dinspre piețele internaționale care confirmă că România este pe drumul cel bun. Oficialul de la Finanțe explică faptul că investitorii au reacționat pozitiv la măsurile României pentru reducerea deficitului bugetar, acesta fiind un semnal clar de încredere pentru țara noastră. Ministrul Finanțelor mărturisește că reformele reale nu mai pot aștepta în 2025, însă recunoaște că perioada următoare este una critică.

„Va susține reaşezarea economiei pe baze sănătoase”

„La finalul unei săptămâni pline atât în activitatea de la Guvern cât şi în dezbaterile din spațiul public, este necesar să subliniem: veştile bune de pe piețele internaționale confirmă că suntem pe drumul cel bun. Investitorii au reacționat pozitiv la măsurile României pentru reducerea deficitului bugetar, iar acesta este un semnal clar de încredere, care va susține reaşezarea economiei pe baze sănătoase”,a precizat Alexandru Nazare în mesajul postat pe facebook.

Alexandru Nazare a explicat ce înseamnă, concret, aceste semnale externe cu privire la deciziile austerității, propuse pentru reducerea deficitului bugetar.

„➡️ Dobânzile la care România se împrumută au scăzut vizibil, semn că investitorii recâștigă încrederea în capacitatea statului de a-și gestiona datoria.
➡️ Riscul de retrogradare a ratingului de țară se diminuează, ceea ce înseamnă protejarea tuturor împrumuturilor publice și private – de la banii necesari pentru salarii și pensii, până la creditele românilor.
➡️ Piețele internaționale validează direcția de responsabilitate bugetară pe care România a demarat-o odată cu primul pachet de ajustare fiscală.

Știm că nu este o perioadă uşoară şi că efortul principal trebuie canalizat, în continuare, spre identificarea justei măsuri între cheltuieli, eficiența statului, atragerea de investiții şi de venituri la buget.
De aceea, perioada următoare este critică. Înaintăm mâine cu procedura parlamentă pentru asumarea răspunderii primului pachet de măsuri şi continuăm în linie dreaptă, marți, cu reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare al UE (ECOFIN).

Însă reformele reale, în 2025, nu mai pot aştepta. Am toată încrederea că, prin seriozitate şi responsabilitate, vom reuşi să redăm încrederea nu doar a piețelor externe, ci şi a românilor în România”, a conchis ministrul Finanțelor.

Bolojan explică principalele modificările aduse proiectului

Ilie Bolojan prezintă principalele modificări aduse proiectului: cote TVA de 21 și 11%, introducerea CASS pentru pensii peste 3.000 lei și înghețarea pensiilor și salariilor din sistemul public în 2026. Premierul Bolojan își angajează răspunderea pe măsurile fiscale.

„Fără un sistem fiscal corect și predictibil, nu vom mai avea cu ce plăti drumuri, spitale, armată, salarii sau pensii. Fără a ține pasul de dezvoltare și ordine cu țările membre, nu vom mai primi sprijinul fondurilor europene.

Ne vom izola și afunda în propriile scenarii financiare păguboase, așa cum s-a întâmplat deja. Pentru a evita acest scenariu venim astăzi cu primul pachet de măsuri adoptate în Guvern, pentru care ne asumăm răspunderea”, spune Ilie Bolojan.


Sursă foto: Mediafax Foto Alexandru Dobre

CITIȚI ȘI:

Alexandru Nazare: „ANAF nu se poate să nu răspundă la absolut nimic”

Ministrul de Finanțe scrie că se văd deja efectele noului pachetul fiscal/Alexandru Nazare: „ROBOR sub 7%. Pentru prima dată, după prezidențiale”

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul …

vezi toate articolele

Declarația lui Ilan Șor privind uniunea cu Rusia este un atac la suveranitatea Republicii Moldova, afirmă un expert

0

Declarația lui Ilan Șor privind uniunea cu Moscova, făcută în timpul congresului Blocului Victorie, este un atac la suveranitatea Republicii Moldova, afirmă Gabriela Revenco, expertul Comunității WatchDog.md de la Chișinău. 

Ilan Șor vrea o uniune cu Rusia. FOTO: Facebook

Gabriela Revenco, expertul Comunității WatchDog.md de la Chișinău, subliniază că congresul Blocului Victorie din data de 6 iulie la Moscova a fost un eveniment de fațadă și plictisitor pentru participanți, printre care deputatul Marina Tauber, cercetat penal în mai multe dosare, și președintele Comisiei pentru afaceri externe a Dumei de Stat a Federației Ruse, Leonid Sluțki.

,,Plictisitor chiar și pentru invitați: Marina Tauber era mai mult cu ochii în telefon, Vasile Bolea mai dădea câte un da afirmativ din cap, iar Sluțki era atât de „impresionat” de discursurile de la tribună, încât nu putea evita câte un căscat”, spune Gabriela Revenco.

Destabilizări pe fondul alegerilor parlamentare

În ceea ce privește uniunea cu Rusia care prevede Parlament comun, monedă unică și economie integrată, expertul susține că: ,,această declarație e un atac direct la suveranitatea Moldovei, pe care Șor o apăra cu ardoare din Moscova. Astfel, ni se spune că uniunea cu Rusia ar păstra suveranitatea Moldovei. Dar cum, dacă asta înseamnă în percepția lui Șor să renunțăm la propria monedă, economie și instituțiile reprezentative? Acest exemplu scoate în evidență cât de incoerente sunt mesajele propagandei ruse și cât de limitați ne consideră în gândire ca popor”.

Totodată, Gabriela Revenco accentuează că dosarul pe care Blocul Victorie îl va depune la Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Chișinău pentru a se înscrie în cursa electorală ,,va conține intenționat erori, tocmai pentru ca CEC-ul să respingă înregistrarea. Asta și vrea Șor: motive pentru proteste și pretext pentru a striga la toate colțurile în Moldova e dictatură. Am mai văzut asta și la scrutinele precedente”. 

Congresul Blocului Victorie

Oligarhul fugar Ilan Șor a anunțat, de la Moscova, că Blocul Victorie va participa la alegerile parlamentare din toamna acestui an. În Rusia, condamnatul se sustrage de aproape doi ani de executarea pedepsei cu închisoarea, primită pentru implicarea în furtul miliardului.

În fruntea listei de candidați se va afla Evghenia Guțul, bașcana Găgăuziei, acuzată inclusiv de finanțarea ilegală a fostului Partid Șor, faptă pentru care riscă până la nouă ani de închisoare.  

Condamnatul Ilan Șor a declarat că obiectivul blocului este răsturnarea guvernării pro-occidentale și apropierea de Kremlin.

,,Scopul nostru: să răsturnăm regimul, care distruge țara, anihilează libertatea de exprimare, persecută opoziția și transformă voturile într-o farsă. Iar următorul pas organizarea alegerilor prezidențiale anticipate, corecte și transparente. Marioneta Occidentului, Sandu, trebuie să plece. Blocul „Victorie” va pune punct luptei cu inamicii interni ai țării. Alegerea noastră: o alianță puternică cu Rusia și UEEA. Aceasta este o șansă pentru dezvoltare, o piață de desfacere pentru produsele noastre și programe sociale așteptate de oameni”, a spus acesta.

Mai mult, pro-rusul Ilan Șor, acuzat că ar fi implementat schema masivă de influențare a votului în timpul alegerilor prezidențiale și al referendumului pro-UE din Republica Moldova, anticipează ,,presiuni și tentative de fraudare”.

„Dar putem face față și cunoaștem prețul unei victorii adevărate. Ne-am demonstrat deja eficacitatea: de la Orheiul modernizat până la activitatea din Bălți, Drochia și Găgăuzia”, a conchis fugarul Ilan Șor.

La eveniment au participat mai mulți membri ai Blocului Victorie, precum liderul partidului Șansă, Alexei Lungu, deputatul Vasile Bolea, care și-ar fi agresat soția, și parlamentara Marina Tauber, vizată în mai multe dosare penale. La începutul acestui an, ea a părăsit Republica Moldova și, până în prezent, nu s-a întors deși o anchetă penală care o vizează se află în faza de judecare în primă instanță, fiind aproape de pronunțarea sentinței.

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie, scrutinul având o miză extrem de importantă pentru Republica Moldova, care aspiră să adere la Uniunea Europeană.

Conform autorităților moldovene, zeci de mii de cetățeni moldoveni au fost mituiți în contextul alegerilor prezidențiale și al plebiscitului pro-UE din toamna anului 2024 din Republica Moldova.

Potrivit structurilor judiciare moldovenești, rețeaua masivă de cumpărare a voturilor ar fi fost orchestrată de Ilan Șor, dar elaborată de serviciile speciale rusești.

Ilan Șor, care ar fi principalul instrument al Kremlinului în destabilizarea Republicii Moldova, se ascunde din iarna anului trecut de justiția de la Chișinău, la Moscova.

Prorusul Ilan Șor a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare pentru furtul miliardului, acuzații pe care le neagă.

Președintele iranian acuză Israelul că a încercat să-l asasineze

0

Președintele Iranului, Massoud Pezeshkian, susține că a fost ținta unei tentative de asasinat din partea Israelului, în timpul unei reuniuni oficiale, dar atacul ar fi eșuat.

Președintele iranian Massoud Pezeshkian acuză Israelul că a încercat să-l asasineze FOTO: X

Într-un interviu acordat jurnalistului american Tucker Carlson și difuzat luni, președintele iranian Massoud Pezeshkian a declarat că Israelul a încercat să-l ucidă. Liderul de la Teheran nu a precizat momentul exact al presupusului atac, dar a relatat că acesta a avut loc în timpul unei întâlniri oficiale, relatează The Guardian.

Ei au încercat, da. Au acţionat ca atare, dar au eşuat”, a spus Pezeshkian, potrivit unei traduceri realizate de un interpret. El a precizat că tentativa a constat într-un bombardament asupra zonei unde se desfășura reuniunea: „Eram la o reuniune (…). Ei au încercat să bombardeze zona în care noi ţineam această reuniune”.

Președintele iranian a afirmat că responsabilitatea atacului aparține Israelului: „Este vorba despre Israel”, a spus el cu convingere.

Tensiuni intense între Iran și Israel

Declarațiile președintelui vin în contextul tensiunilor majore dintre cele două state. Războiul de 12 zile dintre Iran și Israel a pus regimul de la Teheran într-o poziție delicată. Potrivit presei internaționale, liderul suprem iranian și mai mulți oficiali de rang înalt s-ar fi adăpostit într-un buncăr pentru a-și salva viața în timpul confruntărilor. 

Israelul ar fi reușit să distrugă sistemul de apărare antiaeriană iranian, iar atacurile aeriene americane, care ar fi urmat, ar fi provocat pagube importante instalațiilor nucleare din Iran.

După încheierea oficială a conflictului, autoritățile de la Teheran au insistat că infrastructura nucleară și centrele de comandă nu au fost grav afectate de atacurile externe, deși informațiile din teren indică contrariul. 

Incendiu la Vama Calafat: s-a suspendat temporar plata taxei de pod, din cauza riscului de propagare. Restricții de circulație

0

Circulația se desfășoară cu dificultate luni, 7 iulie 2025, în zona Punctului de Trecere a Frontierei Calafat din cauza unui incendiu de vegetație. A fost suspendată temporar plata taxei de pod. 

Din cauza unui incendiu de vegetație de mare amploare, cu degajări masive de fum, circulația rutieră în zonă se desfășoară cu dificultate, sub dirijarea Poliției Rutiere.

Activitatea de eliberare a rovinietelor și a autorizațiilor speciale de transport (AST) este suspendată temporar, din cauza riscului de propagare a incendiului către spațiile de vânzare ale DRDP Craiova.

Incendiu în Vama Calafat FOTO: Captura video

Vă recomandăm să evitați zona, să respectați indicațiile autorităților și să consultați canalele oficiale pentru actualizări”, a transmis Direcția de Drumuri și Poduri Craiova.

Scurtcircuit la Electrocentrale Paroșeni. Minerii de la Vulcan și Lupeni, evacuați preventiv

0

Un scurtcircuit produs, luni, la Sucursala Electrocentrale Paroșeni a provocat întreruperi de curent și a dus la evacuarea preventivă a minerilor din subteranul exploatărilor Vulcan și Lupeni.

Minerii afaţi în subteran la Vulcan şi Lupeni au fost evacuaţi. FOTO: arhiva Adevărul

Un incident tehnic a avut loc luni, 7 iulie 2025, în jurul orei 12:50, la Sucursala Electrocentrale Paroșeni, parte a Societății Complexul Energetic Valea Jiului. Potrivit informațiilor oficiale, un scurtcircuit s-a produs la celula T51 din cadrul secției generale, celulă care asigură alimentarea întregii rețele de 6 și 0,4 kV, precum și funcționarea tuturor serviciilor interne ale sucursalei, cauzele acestuia fiind încă în cercetare.

Avaria a provocat întreruperi de alimentare cu energie electrică în zonă, însă operatorul local a intervenit rapid, reușind să remedieze situația prin comutarea conexiunilor electrice pentru a restabili alimentarea cu energie.

Pentru a evita orice risc în cazul apariției unor noi întreruperi de curent, conducerea Complexului Energetic Valea Jiului, împreună cu Ministerul Energiei, a decis evacuarea preventivă a personalului aflat în subteranul exploatărilor miniere Vulcan și Lupeni.

Autoritățile au transmis că, din fericire, incidentul nu s-a soldat cu victime sau cu rănirea personalului aflat în sucursală ori în subteran.

„Astăzi, 7 iulie 2025, în jurul orei 12:50, la Sucursala Electrocentrale Paroșeni, parte a Societății Complexul Energetic Valea Jiului, s-a produs un scurtcircuit pe celula T51 din secția generală, care alimentează întreaga rețea de 6 și 0,4 kV, respectiv totalitatea serviciilor interne a SE Paroșeni.

Avaria a generat întreruperi în alimentarea cu energie electrică în zonă, situație remediată de operatorul local prin comutarea conexiunilor electrice.

Ca măsură suplimentară de precauție, în eventualitatea altor întreruperi, conducerile S CEVJ SA și a Ministerului Energiei au dispus evacuarea personalului din subteranul Exploatărilor Miniere Vulcan și Lupeni.

Precizăm că incidentul nu s-a soldat cu victime sau vătămări ale personalului”, au transmis reprezentanţii CEVJ.

În prezent, o echipă tehnică specializată efectuează cercetări pentru a determina cauzele exacte ale scurtcircuitului care a declanșat avaria. Ulterior, vor fi evaluate implicațiile tehnice ale incidentului asupra funcționării centralei și vor fi stabilite măsurile necesare pentru remedierea completă a situației, astfel încât activitatea sucursalei să revină la parametri normali de funcționare.

Bolojan anunță burse doar pentru elevii cu note de minim 9. Titularii din Educație nu își pierd locurile de muncă

0

Premierul Ilie Bolojan a declarat luni, 7 iulie 2025, că titularii din Educație nu își pierd locurile de muncă și nu li se taie din salarii, iar bursele nu dispar, dar sistemul se reorganizează. 

Premierul Ilie Bolojan FOTO: Inquam Photos

„Aș vrea să fie limpede: titularii din Educație nu își pierd locurile de muncă și nu li se taie din salarii. Da, e adevărat, vor fi mai puține plăți cu ora și câștigurile suplimentare din această activitate se vor reduce. Acesta este adevărul. Iar bursele nu dispar, dar sistemul se reorganizează pentru a deveni sustenabil și meritocratic. Bursele vor fi acordate doar pentru merit real (minim nota 9, maxim 15% dintr-o clasă), iar burse sociale – pentru nevoi reale. Se elimină, așadar, anomalia prin care aproape o întreagă clasă primea bursă de merit fără performanță. Gândiți-vă că am avut clase la Bacalaureat care o bună parte erau cu burse de merit, dar unii dintre cei care au dat Bacalaureatul au picat. Se pune problema când a fost evaluarea corectă”, a spus premierul Ilie Bolojan în Parlament.

Potrivit premierului, „o altă anomalie” a fost aceea că de trei ani valoarea burselor pentru elevi ‘a crescut de peste 25 de ori, de la 188 de milioane la 4,7 miliarde. 

„Norma didactică va crește cu două ore, ajungând în felul acesta aproape de norma medie europeană”, a mai spus Bolojan. 

Ministrul Educaţiei a detaliat pe 3 iulie 2025 cum va crește, în norma didactică, numărul de ore.

„În norma didactică creştem numărul de ore, sigur, în medie, că diferă de la fiecare nivel de studiu, diferă de la o situaţie în alta, dar creştem numărul de ore didactice, adică numărul de ore prin care profesorii interacţionează direct cu copiii, cu două ore. În medie avem 18 în acest moment. Dacă îl creştem cu două ore vom ajunge la 20. Sigur, în alte situaţii nu avem 18, avem 22 sau avem 20. Creşte cu două ore. Acest lucru am spus că trebuie să respecte un principiu european. Îl respectă? Da, îl respectă„, a spus ministrul Educației, Daniel David.

Vor fi schimbări şi în legătură cu plata cu ora a cadrelor didactice, a mai spus ministrul Educaţiei.

„Plata cu ora, valoarea, ca să spun aşa, pe care o dăm pentru o oră la plata cu ora se schimbă. Dacă până acum o oră se raporta nu la cele 40 de ore pe săptămână sau 8 ore în fiecare zi, ci se raporta la cele 18 ore pe care tu le aveai în interacţiune directă cu copilul, normal este să îţi raportezi salariul la numărul de ore pentru care eşti plătit, adică la 40 de ore, nu la 18 ore. Este o altă schimbare importantă”, a explicat Daniel David.

Cartel ALFA îi cere lui Nicușor Dan să solicite transferarea unei părţi din taxele sociale de la angajat la angajator

0

Confederația Națională Sindicală „Cartel ALFA” cere, într-o scrisoare deschisă adresată Administrației Prezidenţiale și președintelui Nicușor Dan, să solicite Guvernului și Parlamentului „demararea procesului de transferare a unei părţi din taxele sociale de la angajat la angajator”.

Confederația „Cartel ALFA” a redactat o scrisoare deschisă adresata președintelui. FOTO Cartel ALFA

În numele membrilor de sindicat din cadrul Confederației Naționale Sindicale „Cartel ALFA”, transmite, în scrisoarea deschisă, următoarele:

„Ne adresăm dumneavoastră, în calitate de garant al aplicării Constituției. Conform prevederilor Constituției României:

ARTICOLUL 80

(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităților publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

ARTICOLUL 82

(2) Candidatul a cărui alegere a fost validată depune în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, următorul jurământ:

«Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.

Legea fundamentală stabileşte expres şi obligațiile care revin statului din tratatele internaționale la care este parte, parte integrantă a dreptului intern:

ARTICOLUL 11

(1) Statul român se obligă să îndeplinească întocmai şi cu bună-credinţă obligațţiile ce-i revin din tratatele la care este parte.

(2) Tratatele ratificate de Parlament, potrivit legii, fac parte din dreptul intern.”

Transferul de taxe de la angajator la angajat efectuat prin OUG 79/2017 a creat un dezechilibru puternic în distribuția sarcinii fiscale între lucrători și capital, cu încălcarea Convenției nr 102 a Organizației Internaționale a Muncii. De reținut şi faptul că, în continuare, OUG 79/2017 Îşi exercită efectele fără a fi adoptată ca lege, printr-un abuz incalificabil al instituțiilor «democratice» ale statului.

În fața blocajelor tuturor instituțiilor statului român care au ca menire reprezentarea și apărarea drepturilor cetățenilor (inclusiv Avocatul Poporului), CNS Cartel ALFA s-a adresat în anul 2022 Organizației Internaţionale a Muncii, reclamând încălcarea Convenţiei nr. 102 din 1952 privind securitatea socială (norme minime), ratificată de România în anul 2009.

Pe data de 14 iunie 2025 a fost adoptată Decizia¹ privind Raportul Comitetului² înființat pentru examinarea plângerii formulate de CNS Cartel ALFA; referitoare la nerespectarea de către România a Convenției nr. 102 din 1952 privind securitatea socială (norme minime):

«29. Luând act de toate informațiile primite, Comitetul observă că, în România, contribuțiile totale de asigurare datorate de

angajații protejați depășesc 50% din totalul resurselor alocate prestațiilor acordate în temeiul Părților II, III, V şi VIII ale

Conventiei, pe care România le-a acceptat. Prin urmare, Comitetul solicită Guvernului să se asigure că totalul contribuțiilor de asigurare datorate de angajații protejați nu depăşeşte 50% din totalul resurselor alocate protecției angajaților, soților/soțiilor și copiilor acestora, în conformitate cu articolul 71 alineatul (2) din Convenție.

30. Comitetul reaminteşte importanța prevederilor articolului 71 alineatul (3) din Convenție și are încredere că Guvernul seva asigura că studiile și calculele actuariale necesare privind echilibrul financiar sunt efectuate înainte de orice modificare a prestațiilor, a ratei contribuțiilor de asigurare sau a impozitelor alocate pentru acoperirea evenimentelor neprevăzute.

31. În cele din urmă, Comitetul încurajează părțile să se angajeze în dialog social în vederea studierii și identificării unorsoluții adecvate privind finanțarea prestațiilor de securitate socială. Comitetul reaminteşte, de asemenea, Guvernului căare opțiunea de a beneficia de asistența tehnică a Biroului”.

„Urmăresc prezervarea profiturilor, în detrimentul bunăstării lucrătorilor”

Cu toate astea, spune Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA, decidenții politici din Guvern, dar şi din Parlament – „sub influența lobby-iştilor din mediul de afaceri (unii dintre ei chiar angajați pe funcții importante la Guvern şi Preşedinție), care urmăresc prezervarea profiturilor, în detrimentul bunăstării lucrătorilor – nu țin cont de prevederile Constituției României, nici de deciziile Consiliului de Administrație a Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) de nerespectare a unei Convenții OIM, ratificate”.

Argumentele aduse de Cartel ALFA

Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA arată că, în conjunctura actuală, „cu măsuri excepționale de austeritate pentru reducerea deficitului excesiv, prin creșterea TVA și reduceri de venituri salariale; în lipsa repartizării echilibrate a măsurilor excepționale pentru reducerea deficitului excesiv pe diferitele componente ale societăţii; cu reforma deficitară a energiei, care are ca efect creşterea substanțială a prețurilor la energie electrică, alimentând financiar privilegiații sistemului, aşa-numiții băieții deştepţi; cu inflația galopantă, care scade puternic nivelul de trai al cetățenilor”, măsura propusă de sindicaliștii confederației este una necesară.

Demararea procesului de transferare a unei părți din taxele sociale de la angajat la angajator ar compensa, într-o anumită măsură, efortul cerut lucrătorilor şi ar conduce la reechilibrarea distribuției sarcinilor fiscale între lucrători și capital şi îndeplinirea unul dintre rolurile esențiale ale statului: asigurarea justiţiei sociale, arată Cartel ALFA.

„Vă solicităm expres să vă adresați Guvernului și Parlamentului solicitând acest demers: « demararea procesului de transferare a unei părţi din taxele sociale de la angajat la angajator»”, a transmis confederația sindicală.

 Amintim că Guvernul Bolojan şi-a asumat răspunderea, luni, în plenul comun al Parlamentului, pe pachetul de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar. Liderul AUR, George Simion, a anunțat, tot luni, în plenul Parlamentului, că depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Bolojan.

Indicele ROBOR continuă să scadă, 6,99% în ședința de luni

0

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut, luni, la 6,88% pe an, de la 6,99% pe an în şedinţa precedentă, conform datelor publicate de BNR.

La începutul acestui an, indicele era de 5,92% pe an, dar a început să crească din data de 6 mai, la două zile după primul tur al alegerilor prezidenţiale, când a urcat la 6,08% pe an.

Indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la 7,00% pe an, de la 7,09%, în şedinţa de vineri, iar ROBOR la 12 luni a scăzut la 7,12%, de la 7,19%.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,55% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2025, nivel similar cu cel din trimestrul precedent.

Este una din veștile bune salutate de ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, într-o postare pe FB.

Citiți și: Vești bune după alegerile prezidențiale: indicele ROBOR la 3 luni scade la 7,26%!

Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca …

vezi toate articolele

Modificare de ultim moment în pachetul fiscal. SUBVENȚIILE partidelor, tăiate cu 40% în 2026

0

În ședința de guvern de luni, Ilie Bolojan și miniștrii săi au luat la mână amendamentele partidelor parlamentare pentru a definitiva forma finală a noului pachet de măsuri fiscal-bugetare menit să reducă deficitul. Potrivit surselor Gândul, în urma unui „acord comun” în coaliție, s-a stabilit ca subvenția partidelor politice să fie redusă cu 40% în 2026, față de nivelul acordat în 2024.

Amendamentul referitor la reducerea cu 40% a banilor pentru partide aparține PSD. Vezi amendamentele social-democraților – AICI

În luna aprilie a anului 2025, partidele au cheltuit 21 de milioane de lei, din care 11 pentru presă și propagandă, 2,5 pentru personal și 1,4 pentru investiții în bunuri mobile și imobile, potrivit unui raport realizat de ExpertForum.

  • PSD a cheltuit 8 milioane de lei și a investit cel mai mult, 74% din bani, în contracte pentru presă și propagandă (6 mil. lei) și 10% pentru personal (763 mii de lei). Pentru consultanță politică a cheltuit 204 mii de lei (2,5 %), iar pentru sondaje de opinie 296 mii de lei (3,6%). Restul de fonduri au fost cheltuite pe alte categorii.
  • AUR a cheltuit 4,2 milioane de lei: 65% pentru presă și propagandă (2,8 mil lei), 11% pentru deplasări în țară și străinătate (465 mii de lei) și 7% (327 mii lei) pentru Organizarea de activitati cu caracter politic. Restul de fonduri au fost cheltuite pe alte categorii.
  • USR a cheltuit 3,9 milioane de lei: 31% din bani pentru presă și propagandă (1,2 mil. lei), 23% pentru personal (928 mii lei) și 13% pentru consultanță politică (525 mii de lei). Restul de fonduri au fost cheltuite pe alte categorii.
  • PNL a cheltuit în ianuarie 3,1 milioane de lei, din care 1,2 milioane de lei pentru rata pentru cumpărarea sediului (40%). Pentru presă și propagandă a alocat o treime din bani – un milion de lei, iar pentru personal 10% – 342 mii de lei. Restul de fonduri au fost cheltuite pe alte categorii.
  • SOS România a cheltuit 1,6 milioane de lei, din care 23% pentru activități cu caracter politic – 389 mii de lei, 18% (303 mii de lei) pentru deplasări în străinătate, și câte 14% pentru transport și materiale de întreținere și funcționare sedii. Restul de fonduri au fost cheltuite pe alte categorii și nu a cheltuit bani pentru linia bugetară presă și propagandă.
  • PMP a cheltuit 187 mii de lei, din care trei sferturi pentru personal (138 mii de lei) și 10% pentru chirii și utilități sedii (20 mii lei). Restul de fonduri au fost cheltuite pe alte categorii.
  • Pro România a cheltuit 117 de mii de lei, din care 49% pentru chirii și utilități (57 mii de lei) și o treime (33 mii lei) pentru personal. Pentru Organizarea de activitati cu caracter politic a cheltuit 23 mii de lei. Restul de fonduri au fost cheltuite pe alte categorii.
  • POT a cheltuit 150 mii de lei, din care 42% (63 mii lei) pentru investiții în bunuri mobile și imobile, 23% pentru producția si difuzarea de spoturi publicitare (35 mii lei) și câte 23 de mii de lei pentru onorarii avocați, executori și experți și consultanță politică. Restul de fonduri au fost cheltuite pe alte categorii. Pentru presă și propagandă au cheltuit 3235 de lei.
  • Forța Dreptei a cheltuit 9746 lei, din care majoritatea pentru personal 6118 lei.

Foto: Alexandru Dobre – Mediafax


CITEȘTE ȘI:

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe …

vezi toate articolele

Ministrul rus al Transporturilor, abia demis de Putin, găsit mort

0

Fostul ministru rus al Transporturilor, Roman Starovoi, demis luni de Putin, a fost găsit mort la locuința sa regiunea Moscovei. Rapoartele preliminare arată că s-a sinucis la domiciliul său din districtul Odințovo, potrivit presei pro-Kremlin, relateză Nexta și presa ucraienană.

Roman Starovoit s-a împușcat mortal în Odințovo, după ce a fost demis de președintele Vladimir Putin pe 7 iulie, a relatat ziarul pro-guvernamental Izvestia, citând surse anonime.

Demiterea lui Starovoit vine în contextul în care aproape 500 de zboruri au fost blocate la sol pe principalele aeroporturi rusești în perioada 5-6 iulie din cauza amenințărilor la adresa securității provenite de atacurile cu drone ucrainene.

În ziua următoare, o explozie la bordul petrolierului Eco Wizard în portul Ust-Luga din regiunea Leningrad a declanșat o scurgere de amoniac, agravând criza care a cuprins sectorul transporturilor din Rusia.

Starovoit, sancționat de Ucraina și de țările occidentale pentru rolul său în războiul împotriva Ucrainei, a fost guvernator al regiunii Kursk înainte de a fi numit ministru al transporturilor în mai 2024.

Conform relatărilor din presa rusă, trupul lui Starovoit a fost găsit în casa sa din așezarea Myakinino, lângă Moscova. Constatările preliminare sugerează că actul de suicid ar putea fi legată de un posibil dosar penal.

Agențiile media relatează că fostul ministru s-a împușcat folosind o armă onorifică pe care o primise de la Ministerul de Interne în 2023.

Conform relatărilor din presă, fostul oficial al regiunii Kursk, Aleksei Smirnov, fostul adjunct al lui Starovoit, a depus o mărturie în care l-a implicat pe Starovoit. Smirnov însuși a fost arestat anterior sub suspiciunea de delapidare a unui miliard de ruble (peste 12 milioane de dolari) în timpul construcției structurilor defensive în regiunea Kursk.

O anchetă privind delapidarea unor fonduri destinate apărării în regiunea Kursk este în curs de desfășurare, mai mulți foști adjuncți ai lui Starovoit fiind suspecți, inclusiv Smirnov, care a ocupat pentru scurt timp funcția de guvernator interimar.

Agenția de presă RIA Novosti, controlată de stat, citând Comitetul de Investigații al Rusiei, a relatat că trupul lui Starovoit a fost descoperit în mașina sa cu o plagă prin împușcare. În prezent, echipe de anchetă din cadrul Direcției Principale de Investigații a Rusiei lucrează la fața locului pentru a stabili circumstanțele exacte ale morții.

Momentul morții rămâne neclar. Andrei Kartapolov, șeful Comitetului de Apărare al Dumei de Stat, a confirmat moartea pentru RTVI, declarând doar că aceasta a avut loc „cu ceva timp în urmă”, fără a oferi mai multe detalii.

Vladimir Putin îl înlocuise pe ministrul Transporturilor cu adjunctul său

Decretul lui Putin nu a oferit nicio justificare pentru demiterea lui Roman Starovoit după puțin peste un an de mandat. Starovoit a fost numit ministru al transporturilor în mai 2024, după ce a fost cinci ani  guvernator al regiunii Kursk, la granița cu Ucraina.

Kremlinul a anunțat că Andrei Nikitin, fost guvernator al regiunii Novgorod, a fost numit ministru interimar al transporturilor și a publicat fotografii în care acesta dă mâna cu Putin la Kremlin.

Întrebat despre plecarea bruscă a lui Starovoit și numirea rapidă a lui Nikitin, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „În prezent, în opinia președintelui, calitățile profesionale și experiența lui Andrei Nikitin vor contribui cel mai bine la asigurarea faptului că această agenție, pe care președintele a descris-o ca fiind extrem de importantă, își îndeplinește sarcinile și funcțiile”.

La întâlnirea sa cu Putin, Nikitin a vorbit despre munca la sarcina uriașă de digitalizare a industriei transporturilor din Rusia, în efortul de a reduce blocajele de marfă și de a asigura fluxuri transfrontaliere mai fluide de mărfuri.

O sursă din industria transporturilor a declarat pentru Reuters că poziția lui Starovoit este sub semnul întrebării de luni de zile, fiind conectată în mod special nu atât cu problemele din transporturi, cât de de scandalurile de corupție din Kursk.

La câteva luni după ce Starovoit a părăsit funcția de guvernator al regiunii Kursk, trupele ucrainene au trecut granița spre Kursk, lansând cea mai mare incursiune străină pe teritoriul rus de la al Doilea Război Mondial încoace. Forțele ucrainene au fost alungate din Kursk la începutul acestui an.

Unii oficiali regionali din Kursk au fost ulterior arestați sub acuzația de abuz în serviciu. În aprilie anul acesta, succesorul lui Starovoit în funcția de guvernator, Alexei Smirnov, a fost acuzat de delapidarea unor fonduri destinate apărării.

Val de indignare în Italia: Bruno, câinele-erou, ucis cu cruzime. Giorgia Meloni: „Un act josnic, laș și inacceptabil”

0

Italia este în stare de șoc după moartea lui Bruno, câinele Bloodhound care a salvat nouă vieți. Animalul a fost ucis intenționat cu cârnați umpluți cu cuie. Cazul a stârnit revoltă națională și o anchetă penală este în curs. 

Bruno, câinele Bloodhound care a salvat nouă vieți FOTO: X

Un val de revoltă a cuprins Italia după moartea brutală a lui Bruno, un câine de salvare considerat erou național, care a fost ucis cu cruzime printr-un act premeditat. Patrupedul, celebru pentru că a salvat nouă vieți, a murit după ce a fost ademenit cu cârnați umpluți cu cuie. 

Bruno, un câine din rasa Bloodhound în vârstă de șapte ani, a fost găsit vineri mort într-o baltă de sânge, la centrul de dresaj al unității canine Endas, aflat la periferia orașului Taranto, în regiunea Puglia din sudul Italiei. Potrivit presei locale, citate de Agerpres, patrupedul fusese ucis.

Câinele participase la zeci de misiuni de salvare, fiind implicat în căutarea persoanelor dispărute. Printre cei salvați de el se numără vârstnici cu Alzheimer și copii cu dizabilități. Pentru activitatea sa, Bruno fusese decorat de autorități și primise chiar și un premiu personal de la premierul Giorgia Meloni.

Anchetă pentru omor agravat

Parchetul din Taranto a deschis o anchetă pentru omor calificat, cu acuzații de cruzime și premeditare. Poliția examinează imaginile de pe camerele de supraveghere și colectează mărturii în încercarea de a identifica autorul.

Adevărata țintă nu a fost Bruno, ci eu”, a declarat Arcangelo Caressa, proprietarul câinelui și directorul centrului de dresaj. El a explicat că a primit amenințări în ultimele săptămâni, după ce a denunțat abuzuri asupra animalelor, trafic ilegal și lupte clandestine. „Știu cine a făcut asta. Este o răzbunare. Vor să mă dea la o parte. Dar eu nu voi renunța niciodată. A fost pentru bani și răzbunare”, a spus Caressa.

Profund afectat de moartea patrupedului, Caressa a adăugat emoționat: „Oamenii pe care i-a salvat Bruno mă sună, plâng. Nu le vine să creadă. A făcut mai mult bine decât mulți oameni. Am murit cu tine astăzi. Ai luptat să ajuți oamenii toată viața, iar aceiași oameni ți-au făcut una ca asta. Criminalilor, l-ați făcut să sufere ore întregi pentru a-l omorî. Când o rudă de-a voastră va avea nevoie de Bruno, el nu va mai fi acolo”.

Reacții politice și publice puternice

Moartea câinelui a stârnit reacții dure la nivel politic și civic. Giorgia Meloni, premierul Italiei, a condamnat uciderea lui Bruno, numind-o „un act josnic, laș și inacceptabil”. Într-un mesaj postat pe rețeaua X (fostul Twitter), Meloni a scris: „Mulțumesc pentru tot ce ai făcut, Bruno”, publicând și o fotografie în care apare zâmbind alături de câine.

Ignazio La Russa, președintele Senatului, a calificat moartea câinelui drept „un act barbar și necivilizat” și a cerut autorităților să clarifice circumstanțele tragediei. La rândul său, primarul orașului Taranto, Piero Bitetti, a descris evenimentul drept „un act josnic și inuman care dăunează grav valorilor comunității”.

Apel pentru pedepsirea făptașului

Michela Vittoria Brambilla, deputată și președinta Intergrupului parlamentar pentru drepturile animalelor, a cerut aplicarea strictă a legii, amintind că persoanele care ucid cu cruzime animale riscă până la patru ani de închisoare și amenzi de până la 60.000 de euro. Ea a descris moartea lui Bruno drept „oribilă, lungă și extrem de dureroasă”.

TAROM, cu pierderi și datorii imense, a dublat indemnizațiile la 24.148 de lei pe lună. Cum justifică compania de stat majorarea

0

Membrii Consiliului de Administrație sunt plătiți cu mii de euro pe lună. Acționarii companiei aeriene de stat TAROM au votat în favoarea dublării indemnizației pentru membrii Consiliului de Administrație.

Avion Tarom FOTO : Arhivă

Membrii CA erau remunerați cu 12.500 lei brut pe lună, dar indemnizația a fost majorată la 24.148 lei, în luna mai, ca urmare a votului dat de Ministerul Transporturilor, ROMATSA și CN Aeroporturi București, scrie  boardingpass.ro. Singura abținere a fost exprimată de Longshield Investment (fosta SIF Muntenia). 

Explicațiile Tarom

Tarom a explicat că majorarea a fost făcută conform legii, după șapte ani în care nu a fost deloc modificată.

„După șapte ani de la instituire, remunerația membrilor CA al TAROM a fost actualizată, în urma deciziei luate în luna mai 2025. Ea s-a realizat în conformitate cu legea 109/2011 și doar după parcurgerea optimă a unor etape dificile prin care TAROM a trecut, de la perioada de trecere prin pandemie, la realizarea Planului de restructurare, obtinerea aprobării Comisiei Europene pe acesta și implementarea planului conform grafic asumat, ceea ce înseamnă inclusiv intrarea companiei pe profit, din 2024, o performanță neatinsă în ultimii peste 10 ani.

Indeminizația administratorilor TAROM a fost stabilită în anul 2018 și nu a fost modificată până în mai 2025 cand s-a aprobat ajustarea acesteia, astfel, de la 12.500 lei brut (7.312 lei net) lunar aferent interval 2018- 2025 (mai), la 24148 lei brut net (14.126 lei net) lunar, începănd cu mai 2025.

Remunerația membrilor neexecutivi ai Consiliului de Administrație TAROM a fost actualizată la 1,7 x salariul mediu brut din domeniu, deși legea permitea până la 3 x. Decizia reflectă responsabilitatea financiară asumată de companie în contextul eforturilor de restructurare și control al cheltuielilor”, au explicat reprezentanții companiei de stat pentru „Adevărul”.

Din Consiliul de Administrație al TAROM fac parte: Anca Daniela Boagiu, Iuliana Cristina Bârcă, Monica Săsărman, Iulian Daniel Idolu, Costin Ionuț Iordache, Mirel Alexandru Marcu și Mihăiță Ursu.

TAROM se luptă cu pierderi și datorii de peste 15 ani. Între 2008 și 2023, compania a acumulat pierderi de peste 3 miliarde de lei (aproximativ 610 milioane de euro), conform informațiilor furnizate de Ministerul Finanțelor.

Comisia Europeană: România este în pericol să rateze țintele de mediu. Poluare, deșeuri și investiții insuficiente

0

Raportul de țară 2025 privind mediul, publicat de Comisia Europeană arată că România înregistrează progrese lente și continuă să se confrunte cu dificultăți în aplicarea politicilor europene de mediu.

Comisia Europeană FOTO: Arhivă, Adevărul

Potrivit evaluării Comisiei, România a implementat unele bune practici în conservarea și restaurarea naturii. Acestea includ crearea unei rezervații naturale în Carpații Meridionali, conservarea insectelor saproxilice în Carpații Orientali și o abordare cooperativă pentru buna gestionare a pajiștilor Natura 2000 din sudul Transilvaniei.

De asemenea, au existat proiecte LIFE de succes care vizează conservarea sturionilor.

Cu toate acestea, printre principalele provocări identificate de Executivul comunitar se numără economia circulară, poluarea, guvernanța și investițiile.

Economia circulară: sunt necesare urgent eforturi suplimentare 

În ceea ce privește economia circulară, raportul arată că performanțele României în ceea ce privește deșeurile și economia circulară rămân insuficiente.

„Sunt necesare urgent eforturi suplimentare pentru a renunța la dependența României de eliminarea deșeurilor în depozitele de deșeuri, care rămâne semnificativă.  Deși România a înregistrat unele progrese în ceea ce privește închiderea depozitelor de deșeuri sub standarde sau ilegale, progresele au fost prea lente, ceea ce a dus la amenzi”, precizează Executivul comunitar, potrivit Agerpres.

Cu privire la poluare, forul comunitar estimează că apele uzate urbane colectate în România nu sunt tratate în mod adecvat, așa cum prevede legislația UE.

Calitatea aerului, motiv de îngrijorare

„Calitatea aerului din România continuă să fie un motiv de îngrijorare în unele părți ale teritoriului său, cu consecințe grave asupra sănătății populației. Măsurile luate pentru a combate poluanții atmosferici sunt încă insuficiente. Există nerespectare a angajamentelor de reducere a emisiilor de NOx și PM2,5 pentru perioada 2020-2029, depășiri peste valorile limită pentru NO2 și PM10 și, în ciuda unor progrese, persistă probleme în monitorizarea calității aerului”, susține Comisia Europeană.

Deficitul de investiții din România se ridică la 5,4 miliarde euro pe an

În materie de guvernanță și investiții, Bruxelles-ul estimează că deficitul actual de investiții din România se ridică la 5,4 miliarde euro pe an, reprezentând aproximativ 1,9% din PIB-ul național, cu mult peste media UE (0,77%).

„România a elaborat linii directoare naționale pentru pregătirea rapoartelor EIA specifice proiectelor hidroenergetice. Cu toate acestea, sunt necesare eforturi suplimentare în ceea ce privește procesul de informare privind SEA și EIA, precum și informarea publicului cu privire la drepturile sale de acces la justiție și îmbunătățirea accesului la instanțe”, concluzionează Bruxelles-ul.

Cea de-a patra evaluare a punerii în aplicare a politicilor de mediu, publicată luni de Comisia Europeană, identifică tendințele comune la nivelul UE, pe baza rapoartelor de țară individuale ale celor 27 de state membre ale UE.

Investițiile în punerea în aplicare a legislației de mediu sunt foarte avantajoase din punct de vedere economic. Aceasta este o reamintire oportună a faptului că punerea în aplicare și competitivitatea merg mână în mână pentru a ne proteja mediul și resursele de care avem nevoie pentru tranziție și pentru generațiile viitoare”, a declarat comisarul european pentru mediu, reziliența în domeniul apei și o economie circulară competitivă, Jessika Roswall.

Costurile nepunerii în aplicare a legislației UE în domeniul mediului prin poluarea aerului și a apei, degradarea naturii și deșeuri sunt estimate la 180 de miliarde euro pe an pentru UE. Aceasta reprezintă aproximativ 1% din produsul intern brut (PIB) al UE.