Uniunea Europeană a majorat cota de import pentru grâul din Ucraina, de la un milion la trei milioane de tone, ca parte a unei înțelegeri revizuite, arată Reuters.
La finalul lunii iunie, Uniunea Europeană și Ucraina ajungeau la un acord comercial preliminar. UE a introdus încă din 2022 o scutire de la obligațiile vamale pentru produsele agricole ucrainene, în ideea de a sprijini Kievul în fața invaziei rusești.
Acordul revizuit include 40 de mărfuri și prevede majorarea cotelor de import pentru:
zahăr de la 20.000 la 100.000 tone,
orz, de la 350.000 la 450.000 tone
carnea de pasăre de la 90.000 tone la 120.000 tone.
Cotele de import au apărut după ce fermierii din cadrul spațiului comunitar și-au manifestat indignarea față de prioritizarea produselor ucrainene în defavoarea celor realizate în UE.
La acel moment, europenii susțineau că se simt dezavantajați de măsuri, pentru că fermierii din Ucraina ar fi vândut sub prețul pieței, iar beneficiile fiscale acordate acestora le majorau profitul în timp ce restul plătitorilor de taxe realizau venituri mai mici.
Cine este Anghel Ion? Un tânăr redactor, aflat la început de carieră. Scrie cu pasiune pe subiecte ce țin de sport, cultură, economic și relații internaționale. Este mereu în pas cu …
Rusia a lansat un bombardament masiv asupra Kievului cu drone și rachete care a durat șapte ore, în noaptea de joi spre vineri, la doar câteva ore după o convorbire telefonică între Donald Trump și Vladimir Putin, relatează CNN și Kyiv Independent.
Atac cu drone și rachete asupra Kievului FOTO Profimedia
Cel puțin o persoană a murit și 26 au fost rănite, potrivit serviciilor locale de urgență din Kiev. Primarul Vitali Klitschko a declarat că 14 persoane au fost spitalizate.
Ucraina a interceptat 476 dintr-un număr record de 539 de drone rusești, potrivit forțelor aeriene ale țării. Aceasta a precizat că Rusia a lansat, de asemenea, 11 rachete de croazieră și balistice. Șaizeci de drone rusești au fost doborâte de noile drone interceptoare ale Ucrainei, au declarat oficiali regionali.
„Atacul de astăzi a fost precum cel mai negru coșmar devenit realitate”, a declarat Olha Vershynina, locuitoare a Kievului.
Forțele Aeriene ale Ucrainei au raportat că Rusia a lansat o rachetă balistică spre Kiev în jurul orei 00:30, apoi rachete suplimentare în jurul orei 02:30.
„A fost realmente înfricoșător”, a declarat Maria Maznichenko, o pensionară care locuiește în districtul Solomianskyi din Kiev. „Exploziile erau continue. Dronele Shahed zburau la intervale de un minut, ca un roi de albine – una după alta”.
În urma atacurilor, au fost avariate clădiri de apartamente, afaceri, o școală, o unitate medicală, linii de cale ferată și alte infrastructuri civile în mai multe districte. Incendii au izbucnit în tot orașul.
Tymur Tkachenko, șeful Administrației Militare a orașului Kiev, i-a avertizat pe locuitori să închidă ferestrele din cauza nivelurilor periculoase de „substanțe toxice” din aer.
„Rusia, o țară teroristă, a făcut ravagii”, a scris Tkachenko pe Telegram. „Rușii nu aduc decât teroare și crime. Acesta este un fapt.”
„O noapte absolut oribilă și nedormită la Kiev. Una dintre cele mai grele de până acum”, a declarat ministrul ucrainean de externe, Andrii Sybiha. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le-a numit „unele dintre cele mai grave atacuri aeriene” pe care le-a văzut țara.
„În special, primele alerte de raid aerian din orașele și regiunile noastre au început să se audă aproape simultan cu știrile din presă care pomeneau despre o convorbire telefonică între președintele Trump și Putin”, a spus Zelenski. „Încă o dată, Rusia demonstrează că nu are nicio intenție de a pune capăt războiului și terorii.”
Atacurile au declanșat incendii în clădiri și structuri din mai multe cartiere ale orașului și au distrus parțial clădiri cu mai multe etaje, potrivit Serviciului de Urgență de Stat al Ucrainei. De asemenea, au distrus o parte a căii ferate din Kiev și au avariat cinci ambulanțe care răspundeau la apelurile răniților.
Atac cu drone și rachete asupra Kievului FOTO Profimedia
Consulatul polonez a fost, de asemenea, avariat în timpul atacului, potrivit ministrului de externe Radoslaw Sikorski, care a cerut SUA să „reia aprovizionarea cu muniție antiaeriană a Ucrainei și să impună noi sancțiuni dure agresorului”.
În ultimele săptămâni, Rusia a lansat atacuri aeriene nocturne aproape zilnice asupra Ucrainei, constând în sute de rachete și drone. Ultima noapte de atacuri record a avut loc în urmă cu cinci zile – când Rusia a lansat 537 de drone și rachete asupra Ucrainei.
Atacurile au loc în contextul în care administrația Trump a suspendat unele livrări de arme către Ucraina, inclusiv rachete de apărare aeriană, în urma unei revizuiri a cheltuielilor militare și a sprijinului american acordat țărilor străine.
Această mișcare a provocat îngrijorare în rândul multor ucraineni. Vineri, comandantul Forțelor de Sisteme Fără Pilot ale Ucrainei a avertizat că numărul de drone cu rază lungă de acțiune folosite de Rusia pentru a ataca Ucraina ar putea ajunge la 1.000 pe zi, potrivit estimărilor serviciilor de informații.
Președintele Volodîmîr Zelenski și omologul său american Donald Trump au purtat o discuție telefonică, vineri, 4 iulie, în cadrul căreia au convenit să consolideze apărarea antiaeriană a Ucrainei, a anunțat liderul ucrainean.
Trump și Zelenski au discutat vineri la telefon despre apărarea antiaeriană a Ucrainei FOTO EPA-EFE
Apelul a avut loc în contextul intensificării campaniei aeriene a Rusiei pe teritoriul Ucrainei, inclusiv un atac nocturn în 4 iulie care a lovit Kievul și alte regiuni și în cadrul căruia cel puțin 23 de civili au fost răniți, transmite Kyiv Independent.
„Astăzi am discutat situația: atacurile aeriene rusești și, mai amplu, situația de pe linia frontului. Președintele Trump este foarte bine informat”, a informat Zelenski.
„Am discutat opțiuni pentru apărarea antiaeriană și am convenit să lucrăm la întărirea protecției spațiului aerian. Am căzut de acord asupra unei întâlniri între echipele noastre.”
Președintele ucrainean a precizat că cei doi lideri au discutat și despre potențialul industriei de apărare a Ucrainei și au analizat posibilitățile de cooperare directă cu parteneri americani.
„Suntem pregătiți pentru proiecte directe cu America și credem că acest lucru este extrem de necesar pentru securitate, în special în ceea ce privește dronele și tehnologiile conexe”, a adăugat el.
Trump i-a transmis lui Zelenski că SUA sunt dispuse să ajute Ucraina în privința apărării antiaeriene, în contextul intensificării atacurilor rusești, a relatat Axios, citând surse anonime. Convorbirea dintre cei doi ar fi durat aproximativ 40 de minute.
Această discuție a urmat unui apel telefonic între Trump și președintele rus Vladimir Putin, pe 3 iulie, în care Kremlinul a transmis că Putin a reafirmat că „Rusia va continua să își urmărească obiectivele” în războiul împotriva Ucrainei, în ciuda apelurilor SUA la încetarea focului.
Trump le-a spus jurnaliștilor, tot pe 3 iulie, că a fost „foarte dezamăgit” de conversația cu Putin.
„Nu cred că este pregătit… Nu cred că vrea să oprească acest război”, a declarat liderul de la Washington.
Apelul a venit și în contextul deciziei Departamentului Apărării al SUA de a suspenda livrările unor sisteme esențiale de armament către Ucraina, inclusiv rachete Patriot și proiectile de artilerie ghidate de precizie. Kievul a avertizat că întârzierea riscă să slăbească apărarea antiaeriană și să încurajeze Moscova.
În ciuda exprimării repetate a frustrării față de agresiunea continuă a Rusiei, administrația Trump nu a impus sancțiuni suplimentare și nici nu a aprobat ajutoare suplimentare pentru Ucraina de la preluarea mandatului, în ianuarie.
Deși Rusia și Ucraina au reluat discuțiile directe la Istanbul în acest an, cele două runde de negocieri — pe 16 mai și 2 iunie — au dus doar la schimburi de prizonieri, fără niciun progres către un armistițiu.
Jandarmeria Capitalei explică faptul că a instalat un important dispozitiv de securitate la Parchetul General, unde este audiat Călin Georgescu, având în vedere că sunt multe persoane prezente la fața locului.
Dispozitiv de jandarmi FOTO: Arhivă
„În urma informațiilor apărute în spațiul public, prin care anumite persoane își exprimă nemulțumirea legată de numărul de jandarmi prezenți în dispozitivul de ordine publică adoptat la Judecătoria Sectorului 1, precizăm faptul că dispozitivul de ordine publică este adaptat specificului misiunii. Menționăm faptul că ne aflăm în situația gestionării unei adunări publice nedeclarate și neasumate de către un organizator. De asemenea, reamintim că la adunări publice similare, participanții au încălcat în repetate rânduri cadrul legal în vigoare, prin comiterea de fapte penale și contravenționale și au refuzat constant cooperarea cu forțele de ordine”, a transmis Jandarmeria Capitalei.
Conform instituției, atribuțiile jandarmilor sunt acelea de a asigura atât protecția persoanelor care participă la manifestație, cât și a celorlalți cetățeni.
Simpatizanții fostului candidat la prezidențiale îl așteaptă pe Călin Georgescu în fața Judecătoriei Sectorului 1. El va apărea în fața completului de judecată ca să afle dacă va rămâne sub control judiciar sau nu.
Georgescu este pus oficial sub acuzare în mai multe dosare de către procurorii Parchetului General de propagandă legionară, în perioada 2020-2025. Într-unul dintre acestea a și fost trimis în judecată.
Lângă sediul Parchetului General se află zeci de persoane, printre care și parlamentari AUR.
Populația de urşi bruni, estimată în urmă cu un an la aproximativ 8.000 în România, depășește cifra de 10.000 de exemplare, potrivit unui recensământ recent. Autoritățile fac din nou un apel să „nu hrăniți urșii, să nu interacționați cu aceștia, să nu îi fotografiați și nu vă apropiați de urși”.
Urs pe Transfăgărășan FOTO: Arhivă
Fostul ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, anunța în aprilie 2025 că în România se află între 10.419 şi 12.770 de urşi bruni, 95% fiind probabilitatea de acoperire a intervalului estimat, în timp ce numărul optim de exemplare este estimat la 4.000.
„România are cea mai mare populaţie de urs brun din Europa, putem să afirmăm că suntem campioni şi în legătură cu modul în care evaluăm toate aceste cifre, însă mai ales în lumina acestui număr, pe care poate că mulţi îl bănuiau. Sunt multe localităţi, sunt multe staţiuni unde urşii au devenit o prezenţă aproape zilnică”, a spus ministrul Mediului, la aceea dată, într-o conferinţă de presă.
Ce să nu faci niciodată dacă te întâlnești cu ursul pe munte
În contextul incidentului din 3 iulie 2025 și nu numai, administratorul grupului „Drumeții cu rucsacul în spate” a transmis câteva reguli clare care pot preveni o tragedie atunci când pleci într-o drumeție pe munte și te întâlnești cu ursul instantaneu pe traseu.
-Niciodată nu trebuie să fugi dacă vezi un urs în apropiere pentru că în acel moment ursul își activează instinctul de prădător.
-Păstrați-vă pe cât posibil calmul, nu va agitați, nu țipați.
-Niciodată nu trebuie să stai cu spatele la urs, pentru că animalul te va percepe ca o pradă vulnerabilă ușor de atacat.
-Nu privi niciodată animalul direct în ochi. O va percepem ca o amenințare și te va ataca.
-Atunci când dai nas în nas cu ursul trebuie să te îndepărtezi de el mergând cu spatele.
-Nu te cățăra în copaci. Urșii se pot urca în viteză după tine până în vârful copacului.
-Folosiți un fluier sau cel mai eficient ar fi să ai la tine un spray pentru urs(sprayul trebuie să știi să-l folosești corect).
-Nu vă luați alimentele sau mâncăruri gătite în rucsac. Rețineți că ursul poate simți prezența unei cutii de conservă de pește de exemplu, chiar dacă nu este desfăcută.
De ce nu trebuie hrăniti urșii și ce amenzi riscați
Nu trebuie să hrăniți urșii din pădure sau urșii de pe marginea drumului. „Acest lucru schimbă comportamentul animalelor sălbatice și îi fac să se apropie tot mai mult de oameni”, explică administratorul grupului.
De asemenea, nu vă opriți în drept urșilor pentru poze, pentru că nu știți cu vor reacționa.
„Dacă aveți un rucsac în spate, aruncați rucsacul în partea opusă față de locul în care te vei îndrepta, dacă ursul te atacă. Totdeauna, evitați să vă dați cu parfum când mergeți într-o drumeție pe munte. Mirosurile aromate al parfumurilor le trezesc curiozitatea animalelor sălbatice. Fiți calm,nu vă agitați, nu țipați și nu vă panicați pentru a putea lua decizii corecte la o întâlnire cu ursul. Fiți atenți la urmele și semnele lăsate de urși,și să nu spuneți niciodată că poate că n-o să am norocul să mă întâlnesc cu ursul! Nu se știe niciodată. Fiți prevăzători”, au scris administratorul grupului.
„Nu uitați! Ursul este o mașinărie infernală de ucis atunci când se simte amenințat”, a mai transmis administratorul grupului.
Conform articolului 48 din Legea 407/2006, hrănirea animalelor sălbatice, reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 şi 1.500 de lei.
Apelul Romsilva: Nu hrăniți urșii, nu interacționați cu aceștia, nu îi fotografiați!
Cu privire la incidentul grav produs joi, 3 iulie 2025, în zona Transfăgărășan, în care un motociclist a fost atacat mortal de un urs, Regia Nationala a Pădurilor – Romsilva susține că fondul Cinegetic 5 Arefu, în care s-a petrecut incidentul, este gestionat de Direcția Silvică Argeș și, conform evaluării oficiale din primăvara acestui an, are o populație de 112 exemplare de urs, față de un număr optim estimat de 25.
De la începutul anului și până în prezent, au fost extrase legal: 2 exemplare, reprezentând cota integrală de prevenție; 3 exemplare în baza derogărilor obținute conform legii 242/2024 (intervenții în extravilan); 2 exemplare în baza prevederilor OUG 81/2021 (intervenție imediată).
În plus, a fost relocată o ursoaică cu pui, identificată cu comportament agresiv, din zona cetății Poenari. În zona Transfăgărășanului, Direcția Silvică Argeș a montat peste 20 de panouri de avertizare, inclusiv în limba engleză, în punctele de risc identificate. Populația de urs este monitorizată permanent de gestionarii fondului.
„Facem din nou un apel la responsabilitate, pentru a evita astfel de incidente: nu hrăniți urșii, nu interacționați cu aceștia, nu îi fotografiați, nu vă apropiați de urși. Locul urșilor, animale sălbatice, este în pădure!”, a transmis Romsilva.
La nivelul celor 107 fonduri cinegetice gestionate de Romsilva unde există populații de urs, evaluarea din primăvara acestui an indică 3.186 de exemplare, comparativ cu un număr optim de 948. Pentru aceste fonduri, în acest an a fost aprobată o cotă de prevenție de 52 de exemplare, din care 26 au fost extrase până în prezent
Birourile Permanente Reunite ale Parlamentului au stabilit data pentru ședința comună în care Guvernul își va asuma răspunderea pe pachetul fiscal destinat reducerii deficitului bugetar.
Pe 7 iulie, Guvernul Bolojan îşi asumă răspunderea pentru pachetul fiscal. FOTO: Mediafax
Birourile Permanente Reunite (BPR) ale Camerei Deputaților și Senatului au decis ca luni, 7 iulie 2025, începând cu ora 15:00, să aibă loc o ședință comună a celor două camere ale Parlamentului, pentru a discuta și a supune votului asumarea răspunderii Guvernului pe pachetul fiscal destinat reducerii deficitului bugetar.
Guvernul condus de premierul Ilie Bolojan a aprobat vineri, 4 iulie, primul pachet fiscal cu scopul de a reduce deficitul bugetar, în pofida avizului consultativ negativ primit în aceeaşi zi de la Consiliul Economic și Social (CES).
„Ne propunem ca după ședința de guvern să depunem acest proiect la Parlament, iar cel mai târziu marți, data ședinței Ecofin, să intrăm pe ultima parte a procedurii parlamentare de asumare a răspunderii, după preluarea amendamentelor și analizarea acestora în ședința de guvern care se va organiza la începutul săptămânii viitoare”, declara vineri premierul Ilie Bolojan.
Iată că acum, Birourile Permanente Reunite (BPR) ale Camerei Deputaților și Senatului au decis ca şedinţa să aibă loc chiar în prima zi a săptămânii viitoare.
Ministerul Finanțelor a trimis în 2024 mai multe documente către Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, în care se avertizează că țara riscă să intre în incapacitate de plată dacă nu se iau măsuri de reducere a deficitului.
Marcel Ciolacu, Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Un document, etichetat ca „strict confidențial” în care era prezentată „situația deficitului bugetar pentru anul 2024 și posibilele riscuri și consecinţe asupra planului fiscal-structural și a rating-ului de ţară” a fost trimis în august de Ministerul Finanțelor și primit de cabinetul fostului premier Marcel Ciolacu pe 19 septembrie 2024.
„Deficitul bugetar cash ar putea ajunge la 9,02% din PIB, respectiv 159.410 milioane lei cu impact direct asupra creşterii datoriei publice în anul 2024”, menționează Ministerul Finanțelor în acest document.
Europa Liberă a publicat șase documente (trimise în august, octombrie, noiembrie sau decembrie) prin care fostul premier Marcel Ciolacu, fostul președinte al Senatului, Nicolae Ciucă, sau fostul președintele Klaus Iohannis au fost informați cu privire la riscul iminent ca România să încheie anul cu un deficit bugetar mult mai mare decât cel asumat la începutul anului.
Pe 31 octombrie 2024, un alt document de la Ministerul Finanțelor, de asemenea „strict confidențial” pleca în trei direcții: Cotroceni, Palatul Victoria și Palatul Parlamentului.
Document trimis de Ministerul Finanțelor către conducerea țării Foto: Europa Liberă
Intitulat „Riscuri bugetare pe anul 2024 luând în calcul execuția bugetului general consolidat pe primele 9 luni”, documentul semnat de Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, secretarii de stat Alin Andrieș și Dana Pescaru, precum și de Nicoleta Mioara Cârciumaru, șefa ANAF, atrăgea atenția asupra situației financiare a României.
„În lipsa unor măsuri bugetare adoptate de urgență, care să conducă la limitarea şi diminuarea cheltuielilor bugetare pe perioada rămasă până la sfârşitul acestui an, există riscul major ca ţinta de deficit asumată să fie depășită, cu consecințe imediate asupra creşterii costurilor finanţării deficitului bugetar, dar şi asupra fondurilor alocate pentru investiții în cadrul Politicii de Coeziune cât și asupra fondurilor alocate prin Planul Naţional de Redresare și Rezilienţă”, se arată în document.
Toate aceste documente au ajuns la Cotroceni cu poșta militară a Serviciului Român de Informații (SRI) și cuprindeau avertismente dintre cele mai grave privind situația financiară grea a țării, potrivit sursei citate.
Ministerul Finanțelor avertiza, inclusiv, despre riscurile ca România să nu mai găsească suficienți bani de împrumut pentru plata pensiilor și salariilor majorate substanțial de guvernul Ciolacu, dar și privind riscul ca România să fie retrogradată în ceea ce privește atractivitatea pentru investitori.
Ultimul dintre aceste documente, trimis pe 20 decembrie 2024 către Iohannis, Ciolacu și Ciucă prefața o serie de măsuri pe care Guvernul României trebuia să le ia în așa fel încât țara să nu intre în incapacitate de plată.
„Proiectul de act normativ care trebuie aprobat de urgenţă până la sfârşitul anului 2024 va conţine o serie de măsuri eficiente şi concrete privind personalul plătit din fonduri publice, măsuri în domeniul acordării bonusurilor, sporurilor, voucherelor de vacanţă, în domeniul politicii de personal (număr de posturi din institutiile și autorităţile publice, posturi vacante), măsuri privind reforma administratiei publice, măsuri pe linia plății hotărârilor judecătoreşti definitive privind drepturi de natură salarială, drepturilor pentru diferite categorii de salariați, reglementări privind concediile şi indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate etc.”, potrivit documentului.
Una dintre propunerile de atunci era ca salariile și pensiile publice să fie înghețate la nivelul anului 2024, și nu actualizate cu rata inflației. Măsura a fost adoptată în cele din urmă de cabinetul Ciolacu pe 20 decembrie.
Cu toate acestea, noul Executiv, condus de Ilie Bolojan, a adoptat noi măsuri de austeritate pentru ca România să nu intre, anul acesta, în incapacitate de plată.
Ciolacu spune că țara nu se află în colaps economic
În același timp, Marcel CIolacu spune miercuri, 3 iulie 2025, că România nu ar trebui să se teamă de ratingul de țară nesigură (Junk n.r.) pe care îl riscă România dacă nu ia măsuri. El crede că avertismentele din prezent privind deficitul României ar reprezenta „o panică indusă populației și firmelor românești”.
„Frica de «junk» – motiv pentru austeritate oarbă?! Cine profită, de fapt, de panica indusă populației și firmelor românești? Am plătit prețul politic pentru greșelile mele. Am făcut un pas în spate, convins că, după un an super-electoral, care s-a prelungit nepermis de mult, România are nevoie de noi lideri. Decidenți care, încărcați cu energie și credibilitate, să poată continua traiectoria de dezvoltare a țării. Aud, însă, tot mai des în ultima perioadă acuzații dure și teorii alarmiste despre așa-zisul «dezastru economic» în care am lăsat România”, a spus Marcel Ciolacu, într-o postare pe Facebook.
Fostul premier spune că țara nu se află în colaps economic și acuză actuala guvernare că a intrat „cu drujba în economie și în veniturile populației”.
„România nu este în niciun colaps economic. Doar unii ar vrea să credeți asta, pentru a-și putea justifica mai ușor faptul că au intrat cu drujba în economie și în veniturile populației. Vă invit să vă gândiți cum poate arăta un dezastru cu autostrăzi în construcție, cu salarii și pensii mai mari, cu șantiere peste tot și cu 180 de mii de locuri de muncă noi?!”, a precizat el.
Alexandru Nazare, ministrul Finanţelor, a declarat vineri că ANAF-ul trebuie să înceapă să-şi facă treaba, pentru că nu se poate să nu răspundă la absolut nimic, el arătând că este nevoie şi de o regândire a modului în care se fac controalele. Conducerea ANAF a fost schimbată miercuri, sub semnătura lui Ilie Bolojan,
Premierul Ilie Bolojan a anunțat, miercuri, că a numit, la propunerea ministrului Finanțelor, Alexandru Nazare, un nou președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, este vorba de Adrian Nicușor Nica.
Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Adrian Nicușor Nica se numește în funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, prevede decizia nr. 347/2025 publicată în Monitorul Oficial.
ANAF-ul trebuie să înceapă să-şi facă treaba. Conducerea a fost schimbată acum două zile. Am încredere că îşi va face treaba şi va începe să lucreze într-un cu totul alt ritm şi să se ocupe de lucrurile importante, a spus ministrul la Antena 1.
Alexandru Nazare a precizat că e nevoie de o regândire a modului în care funcţionează şi o regândire a modului în care se fac controalele, la fel şi Antifrauda.
Avem nevoie de o cu totul altă atitudine a ANAF-ului şi, în plus de asta, asistenţă reală. Nu se poate ANAF-ul să nu răspundă la absolut nimic, să nu ghideze pe nimeni când are nevoie de ajutor. Nu se poate”, a punctat Alexandru Nazare.
Ministrul Finanţelor a menţionat că şi digitalizarea e foarte întârziată.
Sperăm că până la jumătatea anului viitor se vor vedea rezultate şi o vom finaliza până la sfârşitul anului 2026, a mai afirmat Nazare.
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca …
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că Republica Moldova primește prima tranșă, de 270 de milioane de euro, din sprijinul financiar record oferit de UE, anunțul fiind făcut la Chișinău după primul Summit Moldova-UE.
Primul Summit Moldova-UE a avut loc la Chișinău în data de 4 iulie. FOTO: Facebook
,,Noi abia așteptăm să vă vedem în cadrul Uniunii Europene. Tocmai din acest motiv, în paralel cu cererea de aderare, încercăm să aducem economia dumneavoastră cât mai aproape de economia noastră. Astăzi pot să anunț eliberarea primelor 270 de milioane de euro în cadrul Planului de Creștere Economică pentru Moldova. Ați prezentat rezultate în privința reformelor, iar noi livrăm rezultate”, a afirmat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Șefa Comisiei Europene a mai anunțat că, din luna octombrie, Chișinăul va fi parte a SEPA, adică ,,piața unică europeană: transferuri mai rapide, mai ieftine și mai multe oportunități pentru mediul de afaceri și pentru cetățenii dumneavoastră. În cele din urmă, vom elimina toate costurile de roaming. Din experiența noastră, apartenența la Uniunea Europeană este o modalitate extraordinară de a conecta oamenii și afacerile. Dragă Maia, încă o dată vă spun cât de mult vă admirăm, noi, în Europa, pe dumneavoastră și lupta dumneavoastră pentru democrație”.
La final, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că ,,Moldova are un loc în familia noastră europeană”.
Antonio Costa, președintele Consiliului European, prezent și el la același eveniment, a declarat că acest summit ,,reprezintă o veritabilă piatră de hotar în aprofundarea relațiilor noastre. Moldovenii au decis, într-o manieră democratică, că viitorul Republicii Moldova aparține Uniunii Europene. Acesta este scopul nostru, iar Uniunea Europeană este aici pentru a sprijini Republica Moldova la fiecare pas pe care îl întreprinde în acest parcurs”.
Iar președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat că primul Summit Moldova-Uniunea Europeană este un moment important pentru relația dintre Chișinău și Bruxelles și transmite mesajul că țara sa contează.
,,Sprijinul și deschiderea față de noi sunt mai ferme ca niciodată. Pentru prima dată, suntem priviți ca parte firească a familiei europene. Primul summit Moldova – Uniunea Europeană arată că aderarea țării noastre la UE deja se întâmplă. Nu mai este un vis îndepărtat sau o promisiune vagă. Este un proces ancorat în realitate și construit pas cu pas, cu susținerea deplină a Uniunii Europene, a tuturor celor 27 state membre. Pentru că Moldova contează. Și pentru că întreaga Uniune Europeană lucrează cot la cot cu noi, pentru ca țara noastră să devină membru deplin al acestei familii”, a spus Maia Sandu.
Lidera de la Chișinău a subliniat că, în marja summitului, au avut loc discuții despre momentul aderării țării sale la Uniune, menționând că apropierea de aceasta a adus numeroase beneficii, printre care și Planul de Creștere Economică, în valoare de 1,9 miliarde de euro, oferit de UE.
,,În următorii trei ani, Uniunea Europeană va investi 1,9 miliarde de euro în Moldova – de la nord la sud, în orașe și sate. Din prima tranșă a fondurilor europene, vom repara aproximativ 200 de kilometri de drumuri regionale și raionale. Lucrările vor începe în mai multe localități din țară printre care: drumul între Maximovca și Mereni; Corjeuți–Caracușenii Vechi; Hârbovăț–Onișcani; Chioselia–Țărăncuța; Cărpineni; Ulmu; Vadul Rașcov–Șestaci; Borceag–Chioselia Rusă; Coșeni–Teșcureni și multe altele. În peste 100 de localități vor fi asfaltate drumuri locale care așteaptă de zeci de ani să fie reparate. Corjeuți, Văleni, Rîșcova, Feștelița, Cişmichioi, Albota de Jos. Școlile din toată țara vor primi sprijin pentru a-și renova cantinele, astfel încât, din 1 septembrie 2025, elevii din clasele a 5-a – a 9-a să beneficieze de alimentație gratuită. Vom susține antreprenorii prin granturi și programe de finanțare care îi ajută să investească, să-și dezvolte afacerile și să creeze locuri de muncă. Pentru tinerii care aleg să rămână și să muncească acasă, vom oferi un supliment de 3.000 de lei la salariu, timp de 12 luni, în primul an de angajare, în domenii strategice precum: industria electronică, industria chimică și farmaceutică, construcția de mașini și componente auto, textile și confecții, materiale de construcție, industria alimentară și industriile creative. 130 de localități vor primi mașini și utilaje pentru colectarea deșeurilor, pentru ca satele noastre să fie mai curate și bine îngrijite”, a adăugat președintele Maia Sandu.
Chișinău și Kiev împreună, spre UE
Totuși, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat că Kremlinul încearcă prin diverse metode să îndepărteze statul său de UE.
,,Kremlinul și vocile sale, împrăștiate strategic, inclusiv la Chișinău, încearcă să ne convingă că Moldova nu trebuie ajutată. Ei nu respectă alegerea poporului nostru, nu ne văd ca egali. Nu cunosc ce înseamnă ajutor și solidaritate – cunosc doar șantaj și control. În timp ce Europa ne oferă cel mai mare sprijin pentru dezvoltare din istoria noastră, aceste voci vor să ne taie accesul la fonduri, la parteneriate, la speranță. Dar Europa a demonstrat că unitatea și ajutorul reciproc pot aduce pace, prosperitate și progres – indiferent de limbă, geografie sau trecutul istoric. Toate statele UE sunt mai prospere pentru că se sprijină între ele. Și Moldova se va dezvolta cu ajutorul prietenilor săi, contribuind, la rândul ei – așa cum este firesc – la o Uniune a statelor libere și prospere. Astăzi am discutat și despre țara vecină, Ucraina. Trebuie să fim uniți în sprijinul Ucrainei. Nu doar pentru că este firesc să ajuți un vecin aflat în suferință, ci și pentru că Ucraina ține piept unui imperiu al agresiunii care amenință întreaga regiune. Avem pace în Moldova pentru că vecinii noștri ucraineni ne-o apără. Acest lucru trebuie înțeles și apreciat. Susținem o pace durabilă în Ucraina – o pace adevărată, cu garanții clare că războiul nu se va reporni. Vom continua să fim un partener de securitate de încredere – pentru Ucraina și pentru Uniunea Europeană. Moldova și Ucraina merg pe același drum spre Uniunea Europeană, iar integrarea ambelor țări va întări securitatea europeană”, a conchis președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.
Alarmă falsă cu bombă
Înainte de începerea evenimentului, Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) a fost ținta unei alerte cu bombă, după ce o persoană necunoscută a sunat și a informat autoritățile despre existența unui presupus obiect explozibil pe teritoriul aerogării. Serviciile specializate s-au deplasat la fața locului pentru verificări, dar nu au găsit nimic suspect.
Primul Summit Moldova-UE a avut loc în data de 4 iulie la Reședința de Stat din centrul Chișinăușui, evenimentul având loc cu participarea liderilor europeni, precum și cei moldoveni.
Acesta a avut loc după ce 27 de lideri ai statelor membre reuniți în cadrul Consiliului European au recomandat recent Comisiei Europene să întreprindă următorii pași în vederea aderării Republicii Moldova la UE.
Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană pe 3 martie 2022, la mai bine de o săptămână de la începerea războiului din Ucraina. Ea a obținut statutul de țară candidată la Uniune în luna iulie a aceluiași an, în același timp cu Kievul.
Pe 15 iunie 2024, ambasadorii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au dat „acordul de principiu” pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina, anunțul fiind făcut de Președinția belgiană a Consiliului UE.
Acum, însă diplomații de la Bruxelles iau în calcul ideea decuplării Kievului de Chișinău pe drumul european.
Deputatul Dumei de Stat a Rusiei, Andrei Guruliov, a declarat că un atac rusesc asupra Poloniei este inevitabil.
Guruliov spune că un atac asupra Poloniei este inevitabil FOTO X / Nexta
„Tocmai am venit din Brest. Am fost la evenimentele comemorative dedicate începutului Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Am vorbit cu… nu o să spun cu cine. Polonezii își întăresc acum intens granița. Și e clar de ce: au dat-o în bară! Ăsta e cuvântul-cheie – au dat-o în bară. Dacă au dat-o în bară, ar trebui să o încaseze în cap? Ar trebui! Și ei înțeleg asta. Indiferent câte mine pun ei pe graniță, va veni timpul – o să o încaseze”, a declarat Guruliov.
„Greșeala” la care face referire oficialul din Duma de Stat este sprijinul masiv pe care Polonia îl oferă Ucrainei în lupta împotriva agresiunii ruse. Varșovia a devenit unul dintre principalii parteneri ai Kievului, furnizând arme, ajutor umanitar, sprijin logistic și adăpost pentru milioane de ucraineni, notează dialog.ua.
Potrivit presei ucrainene, astfel de declarații ale unui oficial rus fac parte din retorica agresivă tot mai des folosită la Kremlin, menită să inflameze publicul intern și să intimideze țările vecine.
Mai mult de atât, afirmațiile despre o posibilă lovitură a Rusiei asupra unor țări membre NATO sunt făcute în contextul în care discursul militar al Moscovei devine tot mai dur.
În ultimele luni, mai mulți analiști europeni și experți militari avertizează tot mai insistent că Moscova ar putea trece de la vorbe la fapte. Astfel, amenințarea unui conflict direct între Rusia și statele din Alianța Nord-Atlantică este discutată din ce în ce mai serios în cercurile de experți din UE.
La acest scenariu contribuie sporirea potențialului militar al Moscovei și concentrarea trupelor ruse în apropierea granițelor de vest.
Guruliov apărut în repetate rânduri ca unul dintre purtătorii de cuvânt ai unei anumite aripi din executivul rus, iar afirmațiile sale deseori reflectă narațiunile oficiale ale Kremlinului.
Polonia, asemenea altor state NATO de pe flancul estic, continuă să își întărească apărarea și să consolideze cooperarea militară cu aliații săi. Varșovia este perfect conștientă de nivelul de amenințare reprezentat de regimul lui Putin și se pregătește activ pentru orice scenariu posibil, mai notează dialog.ua
Sorin Lucaci, director interimar la Apele Române, a fost demis, vineri, în urma unui control nefinalizat al corpului premierului la Praid.
Diana Buzoianu l-a demis pe directorul interimar de la Apele Române FOTO Facebook
Demiterea din funcție a fost semnată de ministrul Mediului, Diana Buzoianu și a avut loc pe baza unui control al corpului premierului la Praid, control care însă nu a fost finalizat, transmite Gândul.
Potrivit Ordinului, atribuțiile acestuia vor fi preluate de directorul adjunct Constantin Mețler.
„Pe perioada exercitării funcției de director general interimar al Administrației Naționale „Apele Române“, domnul Constantin Mețler exercită și funcția de preşedinte al consiliului de conducere al Administrației Naționale „Apele Române”, se arată în ordin.
Dezastrul de la Praid
Ministrul Economiei, Radu Miruţă, a avertizat, pe 28 iunie, că mina de sare de la Praid riscă să se prăbușească și să devină un lac din cauza apei care a pătruns în galerii.
Acesta a anunţat joi, 3 iulie, declanșarea procedurii de demitere a conducerii Salrom, compania de stat care administrează Salina Praid, în urma dezastrului provocat de inundaţiile din luna mai
„A fost rezultatul indiferenței și al pasării continue a responsabilității. Salrom, Apele Române și ANRM au ignorat aceste avertismente și și-au pasat vina unii altora. Nimeni nu a intervenit la timp. Acum e timpul ca cei care au greșit sa plătească!Si este timpul sa oprim lipsa de bun simt”, a acuzat el.
Bărbatul din București acuzat de instigare publică, care ar fi postat un videoclip pe două reţele de socializare în care făcea apel „direct” la organizarea unei revoluţii, este trimis în judecată.
FOTO: Pixabay
Potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti a finalizat cercetările şi a dispus trimiterea în judecată a unei persoane, aflată sub măsura preventivă a controlului judiciar, sub aspectul săvârşirii infracţiunii instigare publică în formă continuată.
„În fapt, în sarcina inculpatului s-a reţinut că, în datele de 8 şi 9 mai, a publicat un videoclip pe două reţele de socializare, prin care a îndemnat publicul, verbal, să săvârşească anumite infracţiuni, făcând apel direct la organizarea unei revoluţii, la ieşirea în stradă şi la ocuparea cu forţa a clădirii Guvernului, prin confruntarea forţelor de ordine care asigură paza instituţiei.
Acesta solicita sprijinul unor categorii de persoane care pot avea pregătire în folosirea forţei (foşti militari) sau care pot fi predispuşi la comportamente violente (foşti deţinuţi), sugerând o acţiune coordonată împotriva autorităţilor statului, încercând să atribuie o falsă legitimitate morală a acţiunilor propuse, făcând apel la ideea de «luptă pentru libertate», sugerând că acţiunile violente ar fi justificate moral şi necesare”, se precizează în comunicat.
Anterior, surse judiciare au declarat pentru News.ro că este vorba despre un bărbat de 62 de ani, cu studii superioare şi despre care nu există date că anterior ar fi fost implicat politic.
„În data de 16.05.2025, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un inculpat pentru săvârşirea, în contextul organizării turului 2 al alegerilor prezidenţiale din data de 18 mai 2025, a infracţiunii de instigare publică, prev. de art. 368 alin. 1 din Codul Penal.
În acelaşi dosar fost pus în executare un mandat de percheziţie domiciliară la o adresă de pe raza mun. Bucureşti, iar faţă de inculpat s-a dispus de către procuror măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.
În fapt, în sarcina inculpatului s-a reţinut că, la data de 09.05.2025, a publicat un videoclip pe o reţea de socializare, prin care a îndemnat publicul, verbal, să săvârşească infracţiuni de tulburare a ordinii şi liniştii publice prin exercitarea unor acte de violenţă, deviolare a sediului profesional şi de lipsire de libertate în mod ilegal, în contextul tensiunilor create în jurul alegerilor prezidenţiale din luna mai 2025”, anunţă luni Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6.
Premierul Ilie Bolojan anunță că România nu mai poate tolera risipa și abuzurile din sistemul public, iar corecțiile economice sunt inevitabile pentru a evita colapsul bugetar. Într-un interviu el explică de ce sunt necesare măsuri dure şi promite că problema pensiilor va fi rezolvată urgent.
Ilie Bolojan promite că va ataca şi pensiile speciale. FOTO: Inquam/Octav Ganea
Într-un interviu pentru ProTV, premierul Ilie Bolojan a transmis, pe de o parte, că abuzurile unora dintre angajații statului, plătiți din bani publici, nu vor mai fi tolerate, iar pe de altă parte, a explicat faptul că măsurile fiscale dure adoptate vineri, 4 iulie, sunt inevitabile, după ani de cheltuieli peste posibilități, cu scopul de a reechilbra bugetul naţional.
„Statul a cheltuit mai mult decât și-a permis ani la rând”, a recunoscut premierul.
Întrebat de ce tot românii de rând ar trebui să facă sacrificii pentru greșelile foștilor guvernanți, inclusiv pentru cei încă prezenți în actuala structură politică, Ilie Bolojan a răspuns că măsurile de corecție nu pot fi aplicate doar prin reduceri de cheltuieli la stat sau prin tăierea indemnizațiilor mari din companiile publice, deși aceste lucruri trebuie făcute.
„Această corecție nu se poate face doar pe componenta de reduceri de cheltuieli de la stat, pe reducerea indemnizațiilor directorilor din companiile de stat care au sărit peste cal, prin reducerea unor sporuri puse în cascadă, care în anumite sectoare au crescut salariile cu mult peste ceea ce era normal. Asta trebuie să o facem, dar nu putem face de pe o zi pe alta”, a explicat el.
„TVA – cea mai puțin nocivă taxă pe care o putem crește”
Premierul a subliniat că sunt necesare măsuri care vizează atât creșterea veniturilor structurale, cât și reducerea cheltuielilor. Printre acestea se numără majorarea TVA, considerată „cea mai puțin nocivă taxă pe care o putem crește”, dar și eliminarea scutirilor și excepțiilor de la plata contribuțiilor, astfel încât toți cei care beneficiază de servicii, cum ar fi sănătatea, să contribuie.
„Și aceste două categorii de măsuri mari, care înseamnă creșteri de venituri și reduceri de cheltuieli, sunt completate de eșalonarea unor investiții, de prioritizare a lor, pentru că astăzi nu mai avem bani să ducem în același zi toate lucrările începute în România și atunci trebuie să ne hotărâm ce finanțăm cu prioritate în continuare și ce eșalonăm”, a declarat Ilie Bolojan.
În ceea ce priveşte asumarea responsabilităţii pentru situația bugetară actuală, inclusiv din punct de vedere penal, premierul a punctat că în acest moment legislaţia românească nu prevede o astfel de răspundere.
„Eu nu știu dacă pentru astfel de decizii poți să răspunzi din punct de vedere penal pe legislația actuală, dar eu, personal, ca premier în funcție, mi-am cerut scuze și îmi cer scuze românilor pentru situația în care am ajuns”, a spus premierul.
Reguli prost aplicate şi tolerarea abaterilor de la lege
Ilia Bolojan a arătat că principalele cauze care au dus la gaura financiară în care se află România astăzi au fost deciziile greșite luate în trecut, lipsa colectării veniturilor și cheltuielile peste posibilități şi că o bună guvernare ar fi presupus „să nu risipim banul public, să nu scăpăm instituțiile de sub control”.
În privința responsabilizării celor care risipesc banii publici, premierul a arătat că problema pornește de la reguli prost aplicate și tolerarea abaterilor de la lege.
„Noi, dacă stabilim reguli bune, vom avea comportamente corecte. Noi însă am încercat în acești ani să mimăm, să stabilim reguli bune, să le facem de formă, dar pe fond să facem tot ceea ce este posibil, să ne fofilăm pe lângă aceste reguli bune, pentru că nimeni n-a pățit nimic dacă nu a respectat regulile”, a mai explicat el.
În acest context, premierul a exemplificat cu sectoarele monopoliste, unde unii directori și consilii de administrație și-au stabilit „câștiguri aberante” fără a livra performanță, profitând de tarife care acoperă lipsa de eficiență, în timp ce companiile rămân în pierdere.
„Ca atare, aceste lucruri trebuie schimbate și una din erorile lumii politice, din care fac și eu parte, este că a tolerat astfel de situații”, a recunoscut el, completând că schimbările nu pot fi făcute peste noapte, fiind nevoie de modificări legislative, controale guvernamentale și o activitate mai riguroasă din partea Curții de Conturi.
Modificări legislative
În ceea ce privește evaziunea fiscală, premierul a precizat că vor fi modificate legile insolvenței, executărilor silite și eșalonărilor pentru a elimina portițele abuzate de firmele fantomă.
„De asemenea, ANAF-ul trebuie să-și facă datoria. Este anormal, din punctul meu de vedere, putea să și-o facă mai bine. Este anormal să ai la o adresă zeci de sedii de companii fictive care au miliarde de de lei restanțe la TVA”, a reamintit el despre situaţia semnalată de întreaga presă.
Totodată, premierul a criticat modul în care se fac controale formale la firme fără active, fără a recupera prejudiciile, pierderile fiind trecute pe pierderi, fără urmări asupra acționarilor sau administratorilor responsabili.
„Vom ataca și problema pensiilor speciale”
În final, Ilie Bolojan a vorbit despre pensiile speciale, unul extrem de sensibil, care a divizat societatea românească, din cauza discrepanţei uriaşe dintre măsurile dure pe care trebuie să le suporte cetăţeanul de rând şi privilegiile magistraţilor, care beneficiază de prime şi pensii „nesimţite”.
„Cel mai târziu în pachetul doi sau trei vom ataca și problema pensiilor speciale, pentru că nu doar că este un jalon, deci o obligație în raport cu Comisia Europeană și cu finanțările pe care le primim și este pur și simplu o necesitate socială”, a promis el.
Mesajul transmis a fost ferm: România nu mai poate continua cu situația actuală, în care judecătorii se pensionează la 48 de ani, cu pensii de 5.000 de euro, de nouă ori mai mari decât pensia medie din România, în timp ce restul românilor ies la pensie la 65 de ani.
„Suntem singura țară din lume care ne pensionăm judecătorii la 48 de ani, cu o pensie medie de 5.000 euro, care este cam de nouă ori mai mare decât pensia medie din România, în condițiile în care o bună parte din români se pensionează la 65 de ani”, a spus Ilie Bolojan.
Premierul subliniază că menținerea unei astfel de situații „nu este doar un aspect de nedreptate”, ci afectează inclusiv calitatea actului de justiție, pentru că judecătorii sunt trimiși la pensie tocmai când ating maturitatea profesională.
„Va trebui să o corectăm. E un aspect care ține de o minimă justiție socială și de un minim respect pentru cetățenii țării noștri”, a concluzionat Ilie Bolojan.
Ministerul Economiei anunță, vineri, că a deblocat programul Startup Nation 4, finanțat din fonduri europene în valoare totală de 444 milioane euro, prin semnarea ordinului de ministru care permite lansarea acestuia în două etape, a anunțat ministrul Radu Miruță.
„Vin cu o veste bună pentru antreprenori! Astăzi am semnat ordinul de ministru care deblochează şi dă drumul la Strartup Nation 4, programul cu finanţare europeană în valoare totală de 444 milioane euro. Iniţial, tot proiectul de 444 milioane de euro era blocat, pentru că nu se atinsese pragul minim de 25.000 de aplicanţi sub 30 de ani. Am păstrat această condiţie, dar am găsit o soluţie corectă: l-am spart şi împărţit lansarea în două etape, ca să nu mai ţinem pe loc pe nimeni”, a anunţat, vineri, ministrul Radu Miruţă pe pagina sa de Facebook.
Potrivit ministrului, acest lucru înseamnă, concret, că cei 22.000 de tineri care au aplicat deja „pot merge mai departe către finanţare”, până la 50.000 euro/proiect.
„Pentru diferenţa de aproximativ 3.000 de locuri rămase, vom deschide o nouă etapă de înscrieri, astfel încât să ajungem la ţinta totală. Cu alte cuvinte, nu era corect să ţinem pe loc 22.000 de oameni care îşi doresc să performeze, să se dezvolte şi să-i ajute pe ceilalţi să crească foar pentru că încă nu s-au înscris ultimii 3.000”, afirmă Miruţă.
Potrivit Ministerului Economiei, din 1 august vor începe cursurile de antreprenoriat – o etapă obligatorie înaintea depunerii proiectelor pentru finanțare. Se estimează că primele aplicații vor putea fi depuse în luna septembrie.
Un aspect important anunțat de minister este că procesul se va desfășura în paralel: participanții care finalizează mai rapid cursurile vor putea aplica imediat, fără a aștepta finalizarea tuturor înscrierilor. Selecția finală a câștigătorilor se va face după parcurgerea tuturor etapelor obligatorii.
Ministerul afirmă că obiectivul principal este sprijinirea antreprenorilor la început de drum și reducerea birocrației în accesarea fondurilor europene.
CITIȚI ȘI:
Reporter politic, acreditat la Guvern. În presă din 2004. Am lucrat la TVR, Rol.ro, Realitatea.net, Realitatea TV, Mediafax.ro, B1 TV, România Liberă. Doctorandă la SNSPA, sub coordonarea Prof. …
Profesoarei i s-a retras dreptul de a profesa în Țara Galilor, după ce s-a stabilit că i-a înjurat pe elevi și a dansat „Macarena” în timpul orei de curs, fiind sub influența alcoolului.
Alice Ashton a rămas fără dreptul de a profesa Foto: Facebook/BBC
Incidentul a avut loc în timpul orei de curs, în data de 17 ianuarie 2024, la școala Ysgol Bro Caereinion din Țara Galilor. În urma cercetărilor, elevii au precizat că profesoara, pe care o cheamă Alice Ashton, a băut în timpul orei alcool pe care-l pusese într-o sticlă de apă plată, potrivit BBC.
Un părinte a făcut o plângere către unitatea școlară după ce și-a exprimat îngrijorarea cu privire la comportamentul profesoarei la școală. În urma plângerii, școala a urmărit înregistrările de pe camerele de supraveghere, fiind deschisă o anchetă. Alice Ashton a demisionat în aceeași zi.
O comisie a Education Workforce Council (EWC) a audiat elevii și directorul adjunct al școlii pentru a stabili dacă aceasta mai poate să-și exercite meseria de profesor.
Mai mulți elevi au declarat că profesoara mirosea a alcool, părea sub influența alcoolului în timpul lecției, și folosea un limbaj nepotrivit, inclusiv înjurături.
Când a ajuns la ora respectivă, profesoara era „zâmbitoare și veselă”, dar a început să fie „agitată” în scurt timp. O elevă de 16 ani a spus că Ashton a băut un lichid portocaliu care mirosea a alcool în timp ce punea muzică de pe laptop.
Un alt elev a afirmat că profesoara a înjurat întreaga clasă și că la un moment dat i-a arătat degetul mijlociu și l-a dat afară din clasă.
Persoana care s-a ocupat cu audierile elevilor a susținut că elevii au furnizat „un număr covârșitor de dovezi” în sprijinul acuzațiilor. Acesta a declarat că toți elevii care au fost intervievați au făcut referire „la faptul că se foloseau înjurături„, potrivit sursei citate
Comisia a constatat miercuri că majoritatea acuzațiilor împotriva lui Alice Ashton au fost dovedite, inclusiv faptul că aceasta se afla sub influența alcoolului în timpul lecției sau a folosit un limbaj nepotrivit. De asemenea, s-a constatat că aceasta a încălcat codul de conduită al EWC după ce fusese condamnată, înainte de acest incident, pentru conducere sub influența alcoolului.
Alice Ashton a fost radiată din registrul profesorilor pe perioadă nedeterminată, dar ea poate cere reînregistrarea peste doi ani. Ashton informase anterior EWC prin e-mail că nu mai predă și că s-a mutat în Anglia.
Generalul american Alexus G. Grynkewich a preluat vineri comanda supremă a forțelor NATO în Europa, într-o perioadă marcată de tensiuni globale și de războiul din Ucraina.
Generalul Alexus G. Grynkewich este noul şef al NATO în Europa. FOTO: Wikipedia
Generalul Alexus G. Grynkewich, ofițer al forțelor aeriene ale Statelor Unite, a devenit vineri, 4 iulie, chiar de Ziua Independenţei SUA, noul comandant suprem aliat al NATO în Europa (SACEUR), în cadrul unei ceremonii oficiale desfășurate în prezența secretarului general al Alianței Nord-Atlantice, Mark Rutte, potrivit agenției EFE citate de Agerpres.
Cunoscut sub apelativul „Grinch”, Alexus G. Grynkewich îl înlocuiește pe generalul american Christopher G. Cavoli, devenind astfel al 21-lea lider al acestei funcții cheie din istoria NATO. Vă reamintim că, în mod tradiţional, postul de SACEUR este deținut de un general cu patru stele din armata Statelor Unite
În cadrul ceremoniei, Mark Rutte a subliniat importanța acestei funcții, evocând figura lui Dwight D. Eisenhower, primul SACEUR și ulterior președinte al Statelor Unite.
„Să fii (comandant) SACEUR este să te pui în pielea lui (Dwight D.) Eisenhower, să aperi libertatea, să te opui agresiunii și să fii alături de toți ceilalți aliați. Să fii (comandant) SACEUR astăzi este să conduci într-o lume volatilă și periculoasă. Războiul a revenit în Europa, iar competiția globală este acerbă”, a spus Mark Rutte, evidențiind provocările actuale de securitate în fața conflictului continuu din Ucraina și a tensiunilor globale.
În discursul de adio adresat generalului Christopher G. Cavoli, Mark Rutte a apreciat contribuțiile acestuia la modernizarea apărării colective a NATO, în special pentru reacția promptă în fața invaziei ruse în Ucraina. Secretarul general al NATO a subliniat, de asemenea, rolul lui Cavoli în întărirea prezenței Alianței în Marea Baltică și în protejarea infrastructurii submarine critice, esențiale pentru securitatea aliaților, dar şi contribuția lui semnificativă în proiectarea și înființarea noului comandament NATO în Germania, destinat consolidării sprijinului pentru Ucraina în contextul conflictului cu Rusia.
În același timp, Rutte i-a urat bun venit noului comandant, generalul Grynkewich, subliniind experiența extinsă pe care acesta o aduce în această funcție strategică.
„Ca fost pilot de vânătoare, el are o înțelegere profundă a amenințărilor cu care ne confruntăm în aer și nu numai”, a declarat secretarul general al NATO, adăugând că, în calitate de fost director de operațiuni al Statului Major Interarme, Grynkewich dispune de „o vastă experiență în îndeplinirea priorităților militare și de securitate în fața provocărilor globale”.
„Știu că NATO se poate baza pe dumneavoastră și că veți servi cu aceeași hotărâre fermă ca și predecesorii dumneavoastră”, a conchis Mark Rutte.
În calitate de comandant SACEUR, Alexus G. Grynkewich va prelua și rolul de comandant al Operațiunilor Comandamentului Aliat (ACO), având responsabilitatea planificării și executării tuturor operațiunilor desfășurate de NATO în Europa.
Incident grav în Capitală. Un șofer care a staționat ilegal pe trotuar și a refuzat să părăsească zona, a călcat intenționat cu roata peste piciorul unui polițist local din cadrul Serviciului Ordine Publică.
Polițist local FOTO: Arhivă
Potrivit Poliției Locale, incidentul a avut loc în intersecția B-dul Pache Protopopescu / Șos. Mihai Bravu.
„Un șofer staționat ilegal pe trotuar a refuzat să părăsească zona la solicitarea polițiștilor locali. La încercarea de documentare a faptei, conducătorul auto a trecut intenționat cu roata peste piciorul unui polițist local din cadrul Serviciului Ordine Publică!”, a transmis Direcția Generală de Poliție Locală a Municipiului București.
La fața locului s-au deplasat forțe suplimentare care au procedat la imobilizarea celui în cauză și s-a solicitat prezența organelor competente de soluționarea cauzei. Polițistului local i s-au acordat îngrijiri medicale de către un echipaj al ambulanței.
„Cazul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 pentru săvârșirea infracțiunii de ultraj contra autorității. Agresarea unui polițist este o faptă gravă și va fi sancționată conform legii.Respectă legea! Protejează-i pe cei care te protejează!”, a transmis Poliția.
Un bărbat de 52 de ani, membru al grupării de mercenari condusă de Horațiu Potra, a fost reținut de polițiști după ce a tras focuri de armă în apropierea casei unei femei, apoi a fugit de la fața locului cu un autoturism de teren în care se aflau și copiii săi minori.
Bărbatul a fost reținut de poliție FOTO Captură video
Incidentul a avut loc în extravilanul localității Tureac, județul Bistrița-Năsăud, marți, 2 iulie, în jurul orei prânzului, scrie presa locală.
„La data de 2 iulie a.c., polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud au fost sesizați, prin S.N.U.A.U. 112, cu privire la faptul că un bărbat din Tureac, în timp ce se afla în proximitatea locuinței unei femei, în extravilanul localității Tureac, a efectuat foc cu o armă de vânătoare. Ulterior, bărbatul a plecat de la fața locului cu un autoturism de teren, în care s-ar fi aflat și copiii lui minori. Au fost dispuse de îndată căutările și cercetarea locului evenimentului, la fața locului fiind direcționate mai multe echipe de polițiști din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, Serviciului de Investigații Criminale, Secției 2 Poliție Rurală Prundu Bârgăului și Serviciului Criminalistic”, se arată în comunicatul oficial al IPJ BN.
Copiii au fost găsiți în siguranță, la domiciliul lor și al bunicilor, iar în apropiere a fost descoperit și autoturismul folosit de bărbat.
Acesta a fost depistat în scurt timp și condus la sediul Poliției, unde a refuzat atât testarea cu aparatele din dotare, cât și prelevarea de probe biologice la spital. Polițiștii au stabilit, de asemenea, că bărbatul avea dreptul de a conduce suspendat.
În urma audierilor, pe numele său a fost emisă o ordonanță de reținere pentru 24 de ore. Bărbatul este cercetat pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, uz de armă fără drept, amenințare, conducerea unui vehicul fără permis și refuzul prelevării de mostre biologice.
Cine este Rambo de Bârgău
Dănuț Resvanță, numit și Rambo de Bârgău, a făcut parte din armata privată a lui Horațiu Potra, ultima sa misiune fiind chiar în Congo, finalizată în acest an. Deși anul trecut Tribunalul Bistrița-Năsăud l-a condamnat pe Resvanță la 11 ani de închisoare, după ce a fost judecat printre altele pentru tentativă de omor, acesta a reușit să fugă în altă țară, potrivit bistriteanul.ro.
El a făcut parte din armata privată a lui Horațiu Potra, iar ultima sa misiune a fost în Congo, de unde ar fi revenit la finalul anului trecut.
La începutul acestui an, 290 de români care făceau parte din armata lui Potra au fost evacuați printr-un efort al autorităților din România, al Națiunilor Unite și al militarilor români și readuși în țară. Nu se știe dacă printre ei s-a numărat și Resvanță.
În drumul său spre arest, în fața jurnaliștilor, Dănuț Resvanță a recunoscut faptul că a făcut parte din armata lui Potra și că a fost în Congo, însă a spus că s-a întâmplat acum doi ani. Surse Bistrițeanul.ro spun că acesta s-a întors totuși de doar de câteva luni din Congo.
Pachetul de măsuri fiscale, care conține printre altele creșterea TVA de la 19 la 21%, va fi aprobat prin asumarea răspunderii guvernului în Parlament într-o ședință care va avea loc luni după-amiază, spun mai multe surse.
Pachetul de măsuri ar putea fi votat luni în Parlament FOTO George Calin
După o întâlnire cu sindicatele și patronatele în urma căreia nu a fost modificată nicio prevedere din pachetul fiscal, miniștrii reuniți în ședință de Guvern, au discutat forma proiectului de lege care va fi oferită Parlamentului.
„Avem pe ordinea de zi un proiect de lege foarte important, cel care reglementează pachetul de măsuri fiscal-bugetare în așa fel încât în această după-amiază, să declanșăm procedura de adoptare a acestui proiect prin asumarea răspunderii”, a spus Bolojan la începutul ședinței Executivului.
Șeful Executivului va merge luni în fața senatorilor și deputaților pentru a-și asuma răspunderea pe primele măsuri propuse. Această grabă este justificată de faptul că marți, 8 iulie, va avea loc ședința EcoFin la Bruxelles, reuniunea miniștrilor de Finanțe din UE, unde Alexandru Nazare va prezenta pachetul, au declarat mai multe surse pentru HotNews.
Cum sunt adoptate măsurile
Asumarea răspunderii guvernului, este o procedură prevăzută de Constituție prin intermediul căreia Guvernul poate adopta un proiect de lege mai rapid, fără a fi dezbătut sau votat în Parlament. În termen de 3 zile de la asumarea răspunderii, opoziția poate depune moțiune de cenzură.
Dacă moțiunea de cenzură este adoptată, Guvernul este demis și proiectul sau programul este considerat respins. Dacă nu, proiectul intră în vigoare.
Opoziția, formată acum din AUR, POT și S.O.S România, a depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu în sesiunea parlamentară care s-a încheiat pe 1 iulie. În mod normal, poate fi depusă o singură moțiune per sesiune. Există însă o excepție, momentul în care Guvernul își asumă răspunderea.
„Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea”, arată Constituția .
Aviz negativ în CES
Proiectul de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare a primit aviz nefavorabil din partea Consiliului Economic și Social (CES).
Instituția a avertizat că „măsurile propuse conduc la scăderea puterii de cumpărare a tuturor cetățenilor și afectează stabilitatea sau predictibilitatea în societate, generând un impact social și economic negativ asupra întregii societăți care va resimți efecte similare perioadei anilor 2010”.
„Prin măsurile impuse, respectiv creșterea TVA la alimente, servicii și medicamente, creșterea accizelor la carburant și a taxei de rovignetă vor duce creșterea prețurilor la alimentele de bază și medicamente, iar împreună cu liberalizarea prețurilor la energia electrică și gaze, diminuarea veniturilor pentru o parte dintre salariați prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 36/2025, toate aceste conduc la o scădere drastică a nivelului de trai într-un timp foarte scurt, fără o pregătire prealabilă a populației, mai ales a persoanelor și familiilor vulnerabile. Considerăm că măsurile de austeritate trebuiau abordate etapizat, pe o perioadă mai mare de timp.
Ansamblul măsurilor propuse este dezechilibrat din punct de vedere social, lipsit de un mecanism de compensare pentru categoriile vulnerabile și construit pe o logică fiscală regresivă”, a transmis CES.
O pană de curent pe scară largă a afectat mai multe regiuni din Cehia, inclusiv mai multe districte din Praga, mai multe orașe din Boemia Centrală și regiunile Usti nad Labem și Liberec, potrivit operatorului național de rețea CEPS.
Întreruperea a afectat secțiuni ale sistemului de transmisie, inclusiv mai multe substații, care sunt în prezent fără curent, conform Radio Prague International.
Premierul Petr Fiala: „O situație excepțională și dificilă”
Cauza exactă a întreruperii nu este încă cunoscută, dar echipele de intervenție lucrează pentru a restabili alimentarea cu energie.
„Ne confruntăm cu o situație excepțională și dificilă și toată lumea lucrează din greu pentru a restabili alimentarea cu energie electrică”, a scris premierul Petr Fiala pe platforma X la scurt timp după ora 13:00.
La Praga, transportul public a fost paralizat, iar locuitorii au rămas fără electricitate în tot orașul.
Întreruperea a afectat în principal zonele de sud și est ale capitalei, deși părți din nord sunt și ele afectate.
Transportul public din Praga a fost paralizat. Multe magazine din centrul orașului s-au închis, iar bancomatele au fost offline.
Pompierii din Praga au răspuns la numeroase apeluri pentru a salva persoanele blocate în lifturi și au raportat fum ieșind din mai multe clădiri, cauzat de generatoarele diesel de urgență.
Ministrul Transporturilor a explicat că „trenurile și transportul public dependente de electricitate sunt blocate, pe mai multe linii”.
Ministerul de Interne a înființat o unitate de criză și a lansat o anchetă.
Îngrijirea pacienților în spitale nu este amenințată, iar generatoarele de rezervă au pornit în spitale, a confirmat ministrul Sănătății, Vlastimil Valek.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI:
Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat …
Familia unui jurnalist sportiv francez care a fost condamnat la șapte ani de închisoare în Algeria cere ajutorul lumii sportive și al superstarului fotbalului Zinédine Zidane, care este de origine algeriană.
Famili jurnalistului face apel la Zinedine Zidane, care are origini algeriene. FOTO: EPA
Christophe Gleizes, un jurnalist sportiv independent în vârstă de 36 de ani, a fost condamnat săptămâna trecută pentru un interviu cu un antrenor de fotbal algerian acuzat de legături cu o mișcare separatistă interzisă, într-un caz pe care activiştii pentru drepturile omului îl consideră „o criminalizare” a jurnalismului, informează euronews.
După ce Christophe Gleizes a fost arestat în 2024, diplomaţii francezi au cerut familiei acestuia să păstreze discreţia pe parcursul întregului proces. După ce săptămâna trecută el a fost condamnat la 7 ani de închisoare, ei au decis să rupă tăcerea şi să facă apel la oricine i-ar putea ajuta să-l elibereze pe tânărul jurnalist.
Astfel, într-un interviu acordat joi seara postului de televiziune francez France 2, membrii familiei lui Christophe Gleizes au făcut apel la personalități din lumea sportului să-i susțină cauza, potrivit aceleiaşi surse.
„Ar fi minunat dacă Zinédine Zidane s-ar implica în această luptă”, a spus socrul lui Gleizes, Francis Godard, gândindu-se la originile algeriene ale celebrului fotbalist
„Aceasta este o luptă atât pentru libertatea presei, cât și pentru lumea fotbalului. Jurnaliștii sunt mobilizați, după cum știm, dar ne-am dori ca și lumea sportului să fie la fel de mobilizată. Christophe este jurnalist sportiv și, prin urmare, este interesat de afacerile din domeniul sportului. Acest caz privește în mod direct lumea sportului”, a explicat socrul gazetarului.
Toate aceste declaraţii vin în contextul în care, deşi Christophe Gleizes a fost judecat și condamnat, procurorii nu au anunțat public acuzațiile, iar oficialii algerieni nu au comentat cazul.
Arestat în mai 2024
Jurnalistul sportiv Christophe Gleizes, cunoscut mai ales pentru pasiunea sa pentru fotbal, a fost arestat în luna mai 2024, în timpul unei vizite în Alegeria, cu scopul realizării unei serii de articole, inclusiv unul despre epoca de glorie a clubului de fotbal Jeunesse Sportive de Kabylie, situat în regiunea Kabylia.
Pe 28 mai, Christophe Gleizes a fost arestat și plasat sub supraveghere judiciară, pentru că a intrat în Algeria cu o viză de turist, „glorificând terorismul” și „deținând publicații de propagandă dăunătoare interesului național”, după cum declara săptămâna trecută organizația Reporteri fără Frontiere (RSF), punctând că acuzațiile sunt „nefondate”.
Potrivit RSF, acuzațiile provin din faptul că jurrnalistul francez a contactat un antrenor al clubului de fotbal Jeunesse Sportive de Kabylie (JSK), situat în regiunea Kabylie din Algeria, despre care autorităţile afirmă că ar fi „o figură importantă” în Mișcarea pentru Autodeterminarea Kabyliei (MAK), desemnată de guvern drept organizație teroristă 2021. Guvernul algerian se opune independenței Kabyliei și de-a lungul timpului a luat măsuri dure împotriva grupurilor care o susțin.
Potrivit aceleiaşi surse, însă, „primele interacțiuni dintre Christopher Gleizes și persoana în cauză au avut loc în 2015 și 2017, cu mult înainte ca MAK să fie interzisă ca entitate teroristă”. În 2024, în timpul vizitei în Algeria, jurnalistul francez a luat din nou legătura cu respectivul antrenor, pentru a-şi documenta articolele la care lucra, însă el a fost arestat, iar săptămâna trecut şi condamnat la 7 ani de închisoare.
Sentința jurnalistului francez a fost pronunțată într-un moment în care relațiile dintre Franța și Algeria sunt destul de tensionate, în condiţiile în care cele două țări se confruntă tot mai des pe tema migrației, extrădării, comerțului și schimbării poziției Franței cu privire la statutul disputat al Saharei Occidentale.
O pană de curent a afectat vineri mai multe zone din Praga și alte regiuni ale Cehiei, blocând temporar metroul, tramvaiele și trenurile. Autoritățile investighează cauzele, iar spitalele au trecut pe generatoare pentru a asigura îngrijirea pacienților.
Trenurile nu au mai putut circula o perioadă din cauza penei de curent electric. FOTO: AFP
Vineri, 4 iulie, o pană masivă de curent electric a afectat temporar mai multe zone din capitala Praga și din alte regiuni ale Republicii Cehe, blocând circulația transportului public și a trenurilor, au transmis autoritățile, citate de euronews.
Potrivit autorității de transport din capitală, întreaga rețea de metrou din Praga a fost oprită în jurul orei 12:00. Liniile A și C au fost repuse în funcțiune după aproximativ 15 minute, iar circulaţia pe linia B a fost reluată după circa 30 de minute.
Pe malul drept al râului Vltava, majoritatea tramvaielor au fost blocate, în timp ce liniile de pe malul stâng nu au fost afectate. De asemenea, unele trenuri din apropierea Pragăi și din alte regiuni ale țării nu au mai putut circula.
Aeroportul internațional Václav Havel din Praga nu a fost afectat de această pană de curent, au relatat mass-media locale.
Prim-ministrul Petr Fiala a transmis pe X că întreruperile au vizat și alte părți ale țării și că autoritățile încearcă să rezolve situația.
„Investigăm cauzele și rezolvăm problema”, a declarat premierul ceh.
Operatorul rețelei electrice ČEPS și presa națională au raportat probleme cu alimentarea cu energie electrică în regiunile Ústí, Liberec și Hradec Králové.
Ministrul sănătății, Vlastimil Valek, a precizat că spitalele au trecut imediat pe generatoare de rezervă, asigurând continuitatea îngrijirilor medicale.
„Vreau să liniștesc pe toată lumea. Instituțiile medicale au proceduri clare pentru astfel de situații. Generatoarele de rezervă au fost activate, iar îngrijirea pacienților nu este în pericol”, a transmis Vlastimil Valek pe X.
Deocamdată, cauza exactă a incidentului nu este clară, însă autoritățile au exclus varianta unui atac cibernetic.
Un tânăr de 18 ani a evadat vineri, 4 iulie 2025, de sub escortă în timp ce era dus la Judecătoria Turda. Acesta este căutat acum de polițiști.
Tânărul este căutat de poliție FOTO: CLUJ24
Potrivit IPJ Cluj, în jurul orei 13.30, în timpul efectuării unei escorte la Judecătoria Turda, în vederea prezentării în fața judecătorului de drepturi și libertăți pentru luarea unei măsuri preventive, un tânăr de 18 ani a reușit să evadeze de sub escortă.
„În prezent, căutările sunt efectuate de către polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj – Serviciul de Investigații Criminale, Serviciul Criminalistic, Poliția municipiului Turda, împreună cu luptătorii din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, sub coordonarea conducerii Inspectoratului, cât și cu sprijinul altor structuri de specialitate. Pe numele persoanei bănuite de infracțiunea de tâlhărie a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evadare”, arată IPJ Cluj.
Pe numele tânărului bănuit de infracțiunea de tâlhărie a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evadare.
Potrivit cluj24, din primele date, tânărul a fost prins după ce, în 20 iunie, a agresat un taximetrist în Turda împreună cu alt bărbat.
„În data de 20 iunie 2025, în jurul orei 09.00, Poliția municipiului Turda a fost sesizată de către un bărbat de 72 de ani, taximetrist, cu privire la faptul că ar fi fost victima unei infracțiuni comise de două persoane necunoscute. În fapt, în dimineața zilei de 20 iunie a.c., aceasta a preluat doi pasageri de sex masculin din zona străzii 22 Decembrie 1989 din municipiul Turda, cu destinația strada Calea Victoriei. Ajunși la destinație, cei doi ar fi încercat să îl inducă în eroare pe bărbat și să nu plătească cursa, iar acesta și-ar fi dat seama. Astfel, cele două persoane ar fi devenit agresive și i-ar fi smuls bărbatului suma de 350 de lei, agresându-l”, a transmis IPJ Cluj luna trecută.
A fost zi de doliu, vineri, 4 iulie 2025, la Hunedoara, în memoria fostului mare sportiv Mihai Leu (1969–2025), stins din viață la 56 de ani. Aproape 2.000 de oameni au venit la slujba de înmormântare a fostului campion.
Mihai Leu a fost înmormântat la Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Hunedoara l-a plâns, vineri, 4 iulie, pe Mihai Leu, unul dintre simbolurile orașului și cel mai performant sportiv pe care l-a dat în ultimele decenii.
Mihai Leu, condus pe ultimul drum la Hunedoara
Sala teatrului din Hunedoara a fost aproape neîncăpătoare pentru numeroșii localnici și pentru foștii apropiați ai lui Mihai Leu, care au dorit să-și ia adio de la campionul mondial la box și pilotul de raliuri, unul dintre marii sportivi ai României.
Într-o atmosferă apăsătoare, accentuată și de vremea toridă de afară, sute de oameni s-au strâns și în fața teatrului pentru a-i aduce un ultim omagiu sportivului a cărui carieră, întinsă pe patru decenii, a inspirat nenumărați români.
În clădirea emblematică a Hunedoarei, sicriul lui Mihai Leu a fost înconjurat de oameni și de coroane de flori și drapele tricolore (video), iar mulți dintre cei prezenți l-au privegheat în lacrimi, pe fostul campion.
După slujba religioasă, sicriul cu trupul neînsuflețit a fost purtat spre mașina mortuară, iar la ieșirea din sala teatrului, mulțimea l-a însoțit cu aplauze. Afară, foștii colegi de raliuri au turat motoarele într-un gest simbolic, ca omagiu adus acestuia.
În 1987, Mihai Leu, pe atunci în vârstă de 19 ani, devenea campion mondial la box juniori, la Havana, în Cuba. Câteva luni mai târziu, Leu a reușit să fugă din România regimului Ceaușescu, continuându-și cariera sportivă în Germania. Până în zilele Revoluției din 1989, gestul său curajos a fost interpretat de autoritățile comuniste drept o sfidare, iar performanțele sale sportive au fost trecute sub tăcere. Hunedorenii nu și-au uitat însă, „Leul”, cel pe care l-au întâmpinat, ani mai târziu, cu emoție la revenirea în țară.
Imaginea 1/18: Mihai Leu a fost inmormantat vineri, la Hunedoara Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (19) jpg
În 1997, la zece ani după fuga sa în Occident, Mihai Leu s-a întors la Hunedoara, orașul natal, alături de noua sa familie, aducând acasă titlul de campion mondial la box profesionist. După retragerea din box, s-a dedicat raliului, pasiune moștenită de la tatăl său – și el fost pilot de raliuri.
„Să fii campion înseamnă să știi să visezi frumos, să te lupți pentru ceea ce îți dorești și să fii convins că orice este posibil. Să fii campion înseamnă să nu te dai bătut niciodată”, spunea Mihai Leu, campion la box și raliuri.
La 1 iulie 2025, Mihai Leu a decedat în spital, iar ultima sa întoarcere acasă a fost întâmpinată, de această dată, cu tristețe de localnici. Oamenii însă nu l-au uitat pe cel care a fost un simbol al Hunedoarei.
Leul din Hunedoara
Mihai Leu (1969–2025) a fost primul român care și-a trecut numele pe lista campionilor mondiali la box profesionist. În 1997, sportivul din Hunedoara a cucerit centura mondială la categoria semimijlocie a versiunii World Boxing Organization (WBO), după ce l-a învins, la capătul a 12 reprize, pe panamezul Santiago Samaniego. La scurt timp după ce a obținut cea mai importantă performanță din cariera sa, Mihai Leu a fost nevoit să se retragă din ring, din cauza unei accidentări la braț. Totuși, s-a relansat în raliuri, devenind campion național, la fel ca tatăl său înaintea lui.
Imaginea 1/15: Mihai Leu a fost inmormantat vineri, la Hunedoara Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (58) jpg
Mihai Leu s-a născut la Hunedoara, în data de 13 februarie 1969. Și-a început cariera la clubul Constructorul, apoi a trecut la Metalul Hunedoara. După primele sale performanțe în box, a fost transferat la Dinamo și apoi la Steaua București. A devenit campion al României la juniori în 1983, 1984, 1985 și 1986, iar în 1987 a devenit campion mondial la juniori, la Havana, în Cuba. În toamna aceluiași an, a participat la Balcaniada de la Patras, în Grecia, și a decis să nu se mai întoarcă în România. Mihai Leu avea 19 ani când a fugit în Germania, unde a continuat să performeze în box. Ca amator, a disputat 200 de meciuri și a câștigat 190. La profesioniști, a boxat în 28 de meciuri și le-a câștigat pe toate.
În 1991, Mihai Leu a devenit campion al Germaniei și unul dintre cei mai respectați boxeri ai lumii, evoluând sub numele Michael Löwe. În 1993 a cucerit titlul Intercontinental al Germaniei, iar în 1995 a obținut titlul Intercontinental WBO. A devenit campion mondial la box, categoria semimijlocie a versiunii WBO, titlu câștigat pe 22 februarie 1997, împotriva panamezului Santiago Samaniego. Și-a apărat titlul de campion mondial WBO la 20 septembrie 1997, în meciul disputat împotriva irlandezului Michael Carruth. După retragerea din box, s-a dedicat raliurilor, sport pe care îl practicase și tatăl său.
După Revoluția din 1989, s-a întors în România și s-a stabilit, împreună cu familia, la Hunedoara. Mihai Leu era căsătorit din 1992 cu Anna, iar în 1993 s-a născut fiul lor, Marco.
Primarul PSD al Buzăului, Constantin Toma, a declarat vineri că fostul premier Marcel Ciolacu are o mare vină pentru situaţia financiară a ţării. Acesta a afirmat, de asemenea, că măsurile decise de Guvernul Bolojan sunt necesare.
Constantin Toma a dat vina pe Marcel Ciolacu pentru situația țării FOTO Arhivă
Constantin Toma consideră corecte măsurile fiscale anunţate de Guvernul condus de Ilie Bolojan.
„Aceste măsuri sunt necesare. Bineînţeles că vor afecta pe toată lumea şi TVA-ul şi, indirect, consumul (…), dar această măsură părerea mea e că a fost luată pentru a creşte încrederea partenerilor finanţatori şi a Comisiei Europene (…). Dar dacă nu vor fi dublate de măsuri luate în economie, în sensul în care să dezvoltăm, să aducem investitori noi, cei care sunt deja în România să capete încredere şi să-şi dezvolte afacerile, nu ne va fi bine”, a spus edilul, potrivit News.ro.
Totodată, acesta a criticat conducerea propriului partid, reluând şi criticile legate de faptul că echipa de conducerea nu s-a schimbat fundamental.
„PSD este liniştit, aşteaptă să-şi rupă gâtul primul-ministru. Ce să vă spun, eu sunt critic acum cu partidul meu, pentru că a luat cele mai proaste măsuri în ultimii doi ani, legat de zona bugetară şi acum ei susţin că domnule, noi n-am făcut nimic, că de fapt, a venit aşa, de la Sfântul Duh situaţia asta peste noi (…). Au intrat la Putere, dar stau liniştiţi aici, nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase. Este aceeaşi echipă la conducere, nu se întâmplă nimic, s-a creat o mare diferenţă între actuala care este şi fosta conducere şi restul partidului şi practic, în momentul ăsta, deciziile sunt la cei cinci-şase oameni care sunt acolo şi se rotesc între ei. Nu mai este o legătură cu poporul a PSD-ului, în momentul ăsta, o parte s-au dus la AUR, foarte mulţi, asta este!”, a mai spus el.
Primarul Buzăului l-a criticat aspru pe fostul premier Marcel Ciolacu, pe care îl acuză că nu își asumă vina pentru situația financiară în care se află România.
„Am citit şi eu o declaraţie a lui Marcel Ciolacu, care din păcate, el nu recunoaşte nimic. Domnule, hai să fim responsabili, ai o mare vină, Marcel Ciolacu, în această situaţie!”, a spus acesta.
Afirmații vin în contextul în care fostul premier Marcel Ciolacu a criticat, joi, măsurile „oarbe” de austeritate propuse de Guvernul Bolojan, despre care susţine că vor afecta în mod grav economia țării.
„Frica de «junk» – motiv pentru austeritate oarbă?! Cine profită, de fapt, de panica indusă populației și firmelor românești?Am plătit prețul politic pentru greșelile mele. Am făcut un pas în spate, convins că, după un an super-electoral, care s-a prelungit nepermis de mult, România are nevoie de noi lideri. Decidenți care, încărcați cu energie și credibilitate, să poată continua traiectoria de dezvoltare a țării. Aud, însă, tot mai des în ultima perioadă acuzații dure și teorii alarmiste despre așa-zisul «dezastru economic» în care am lăsat România”, a spus Marcel Ciolacu, într-o postare pe Facebook.
Consiliul Economic și Social (CES) a avizat negativ primul pachet de măsuri fiscale pus în dezbatere publică de Guvernul condus de Ilie Bolojan. Avizul CES este obligatoriu, dar consultativ, așadar Executivul poate adopta ordonanța.
Avizul negativ al CES este o critică față de pachetul de măsuri gândit de Guvernul Bolojan, însă nu o piedică în adoptarea lui.
Premierul Ilie Bolojan și miniștrii din cabinetul său se reunesc într-o nouă ședință, vineri, de la ora 15.00. Pe ordinea de zi, la capitolul „analiză”, se află și pachetul cu măsurile fiscale pe care Ilie Bolojan le-a anunțat miercuri.
Ministerul Finanțelor a publicat, joi, în dezbatere publică, documentul cu măsurile fiscale de austeritate.
În curs de actualizare!
CITIȚI ȘI:
Reporter politic, acreditat la Guvern. În presă din 2004. Am lucrat la TVR, Rol.ro, Realitatea.net, Realitatea TV, Mediafax.ro, B1 TV, România Liberă. Doctorandă la SNSPA, sub coordonarea Prof. …
Ministrul chinez de externe Wang Yi ar fi admis miercuri, într-o discuție cu șefa diplomației UE, Kaja Kallas, că Beijingul nu dorește o înfrângere a Rusiei în Ucraina, pe fondul temerii că, într-un astfel de scenariu, SUA și-ar putea îndrepta ulterior întreaga atenție către Beijing, potrivit mai multor persoane familiarizate cu schimbul de replici, citate de South China Post.
Ministrul chinez de externe Wang Yi, în vizită la Berlin FOTO EPA-EFE
Este un comentariu care ar confirma ceea ce mulți de la Bruxelles consideră a fi poziția reală a Beijingului, contrar declarațiilor publice ale Chinei că este neutră în raport cu războiul din Ucraina. Unii oficiali UE implicați au fost surprinși de franchețea remarcilor ministrului chinez de externe, potrivit surselor.
În aceeași conversație, Wang a respins, totodată, acuzația că China ar sprijini material efortul de război al Rusiei, financiar sau militar, insistând că, dacă ar face asta, conflictul s-ar fi încheiat de mult.
În cursul unei dezbateri maraton de patru ore pe o gamă largă de subiecte geopolitice și comerciale, Wang i-ar fi ținut lui Kallas – fost prim-ministru al Estoniei, care de la sfârșitul anului trecut, a preluat rolul de șef de facto al afacerilor externe ale UE – câteva „lecții și prelegeri de istorie”.
Unii oficiali UE le-au perceput drept o lecție în realpolitik, ca parte a convingerii Beijingului că Washingtonul își va îndrepta în curând întreaga atenție spre est, au declarat doi oficiali.
O interpretare a declarației lui Wang ar că, deși China nu a dorit războiul, prelungirea acestuia ar putea satisface nevoile strategice ale Beijingului, atâta timp cât SUA rămân angajate în Ucraina.
Președintele SUA, Donald Trump, a amenințat în repetate rânduri că va abandona Kievul și este perceput în Europa că uneori adoptă o poziție pro-rusă asupra conflictului, scrie publicația. Luni, Pentagonul a oprit livrările unor rachete de apărare aeriană și altor muniții de precizie către Ucraina, a relatat Politico, pe fondul temerilor că arsenalul SUA e scăzut.
Conflictul de trei ani rămâne una dintre cele mai mari surse de fricțiune dintre China și blocul comunitar, care a criticat Beijingul pentru furnizarea de articole cu dublă utilizare Rusiei. Beijingul a negat acuzația și s-a poziționat ca un factor de pace care consideră atât Moscova, cât și Kievul drept parteneri.
Cu toate acestea, nu a criticat niciodată invazia Rusiei și a menținut legături diplomatice și economice strânse cu Moscova, o frustrare constantă pentru europeni.
Tonul dialogului de miercuri a fost considerat respectuos, chiar dacă pe alocuri tensionat. Cu toate acestea, unii membri din interior au fost surprinși de duritatea mesajului lui Wang, la doar trei săptămâni distanță de un important summit al liderilor în China.
Sursele au declarat că Wang i-a spus lui Kallas că summitul programat în perioada 24-25 iulie ar putea fi scurtat – un indiciu că Beijingul nu este mulțumit de modul în care UE se poziționează înainte de eveniment.
Blocul comunitar urmează să includă pe lista neagră două bănci chineze pentru încălcarea sancțiunilor impuse Rusiei, în cadrul celui de-al 18-lea pachet de măsuri împotriva Moscovei, care așteaptă aprobarea finală din partea celor 27 de state membre. În această privință, Wang a promis în repetate rânduri că va lua măsuri dacă creditorii vor fi în cele din urmă incluși pe listă.
Între timp, propria versiune a Chinei despre întâlnirea cu Kallas face puține referiri la eventuale puncte de discordie.
„Nu există niciun conflict fundamental de interese între China și UE și au interese comune largi”, se arată într-un raport publicat de Ministerul de Externe.
„Europa se confruntă în prezent cu diverse provocări, dar niciuna dintre ele nu a provenit din China în trecut, prezent sau viitor. Cele două părți ar trebui să se respecte reciproc, să învețe una de la cealaltă, să se dezvolte și să progreseze împreună și să aducă noi contribuții la civilizația umană”, se arată în comunicat.
Ucraina acuză China că oferă ajutor Rusiei
În timpul vizitei sale la Moscova, pe 8 mai, liderul chinez Xi Jinping și-a exprimat sprijinul pentru Rusia, l-a descris pe liderul Kremlinului, Vladimir Putin, drept un aliat în construirea unei noi ordini mondiale și a confirmat poziția lor comună cu privire la războiul împotriva Ucrainei, amintește Ukrainska Pravda.
Pe 17 aprilie, președintele Volodimir Zelenski a declarat, citând rapoarte ale serviciilor de informații, că China furnizează Rusiei artilerie și praf de pușcă, iar chinezii sunt implicați în fabricarea anumitor arme pe teritoriul rus.
În luna mai, serviciile de informații ucrainene au raportat că dețin dovezi ce confirmă faptul că China furnizează substanțe chimice speciale, praf de pușcă și utilaje către 20 de instalații militare din Rusia.
În iunie, Bloomberg a relatat că Trump renunță la presiunile asupra Chinei cu privire la sprijinul acordat efortului de război al Rusiei, prioritizând în schimb alte aspecte ale relației SUA-China. Publicația a relatat că administrația a pus mai jos pe lista priorităților de politică externă problema războiului Rusiei împotriva Ucrainei și se concentrează în schimb pe alte probleme în relațiile bilaterale cu Beijingul, deși a menționat că Trump ar putea totuși să schimbe cursul.
Președintele rus Vladimir Putin urmează să întâlnească cu președintele chinez Xi Jingping în septembrie, cu prilejul summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai.
Explozia uriașă a avut loc joi, 3 iulie 2025, Muntele Shinmoedake, iar un nor mare de cenușă impunător a acoperit cerul. Este una dintre cele mai mari erupții de pe munte din ultimii ani.
Agenția de Meteorologie din Japonia se pregătește acum pentru căderi de roci vulcanice și fluxuri piroclastice pe o rază de aproape trei kilometri de la Muntele Shinmoedake
Autoritățile au avertizat, de asemenea, locuitorii să rămână în casă, pregătindu-se pentru ce este mai rău. Aceasta vine în contextul în care un cutremur cu magnitudinea de 5,5 a fost înregistrat ieri în largul coastelor lanțului de insule Tokara.
Un dezastru natural major a fost prezis de artistul manga Ryo Tatsuki, care a fost comparat cu profetul bulgar Baba Vanga, scrie dailymail.
În cartea „The Future I Saw” lansată pentru prima dată în 1999 și bazată pe „visele sale profetice”, ea a avertizat că dezastrul va lovi pe 5 iunie 2025.
Deși artista însăși a avertizat oamenii să nu citească prea mult în predicțiile sale, acestea au fost suficiente pentru a provoca panică.
După ce predicția ei a devenit virală pe rețelele de socializare, s-a înregistrat o scădere semnificativă a rezervărilor de zboruri către această țară.
Cenușă groasă a fost văzută emanând din munte, în timp ce experții spun că se pregătesc pentru mai multă activitate vulcanică.
Agenția meteorologică a Japoniei a tras deja un semnal de alarmă, ridicând nivelul de alertă la trei cu aproape o săptămână înainte, pe 27 iunie, după ce a detectat semne de creștere a activității vulcanice.
În cadrul unei reuniuni a comitetului guvernamental de cercetare a vulcanilor, care a avut loc cu doar o zi înainte de erupție, oamenii de știință au observat umflături sub munte și o creștere a producției de gaze vulcanice.
Explozia uriașă a avut loc pe Muntele Shinmoedake FOTO: X
Deși nu a fost detectată magmă proaspătă, oficialii au avertizat că amenințarea unei erupții magmatice nu poate fi exclusă.
Shimizu Hiroshi, care prezidează comitetul, a declarat: „Deși această erupție nu implică în prezent magmă nouă, posibilitatea rămâne. Monitorizarea atentă este esențială”.
Locuitorii au fost rugați să rămână în casă, în timp ce experții spun că monitorizează îndeaproape vulcanul.
Autoritățile continuă să monitorizeze muntele 24 de ore din 24, în timp ce locuitorii se pregătesc pentru eventualele replici.
Se estimează că peste 900.000 de persoane locuiesc în jurul vulcanului.
Procurorul care i-a trimis în judecatǎ pe foștii șefi din SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravǎ scrie în rechizitoriu ca aceștia ar fi monitorizat mai multe persoane, intre care avocați si magistrați.
Florian Coldea a fost trimis în judecatǎ de DNA. Foto: Inquam/Saul Pop
Potrivit DNA, „au fost încheiate contracte cu societăți de investigații (SC Interdiligence SRL) prin intermediul cărora să poată fi colectate informații apte a fi utilizate în scopul creării unei stări de presiune asupra persoanelor decidente pentru promovarea intereselor clientilor, fiind monitorizate atât părțile adverse din cadrul unor litigii, cât si apropiatii acestora, expertii din dosare, avocatii sau chiar magistrații: in cazul clientului Alpha SPV SRL au fost efectuate activități de culegere de informații şi chiar de monitorizare cu privire la avocati, magistrați, oameni de afaceri; in cazul clientilor SC Elsid si SC Electrocarbon, raportat la litigiile cu Primãria Câmpina au fost efectuate activități investigative cu privire la primarul Moldoveanu loan Alin si apropiafii acestuia (Costel Marian Stefanovici, Aurel Pätru, Rãzvan George Topală, Grigore Melnic)”.
Procurorii spun că Florian Coldea, Dumitru Dumbravă şi Doru Trailă au acționat în calitate de coautori, lăsând de înțeles că sunt membri ai „unei echipe ce are influență asupra magistraților și că acțiunile lor nu sunt individuale, ci acțiuni coordonate de <<șeful cel mare>>„, cu referire la Florian Coldea.
DNA mai menționează legătură cunoscută a generalilor Florian Coldea și Dumitru Dumbravă cu persoane din sistemul judiciar, amplu dezbătută public, precum si celebrele protocoale între SRI și parchete, precum și expresia folosită într-un interviu din 2015 de Dumbravă pentru a se referi la instanțele de judecată – câmp tactic.
Ce le-a spus Florian Coldea procurorilor
Florian Coldea a declarat la DNA că la sfârșitul anului 2022, denunțătorul Cătălin Hideg ar fi încercat să-l abordeze prin intermediul lui Bogdan Neidoni, al unui om de afaceri și al lui Dan Moldoveanu, fost șef CNI si fost coleg al generalului (r), pentru acordarea de consultanțǎ pentru companiile pe care le deținea. Coldea spune că ar fi refuzat, însă l-ar fi reorientat către Dumitru Dumbravă.
„Sub aspectul insistenței martorului Hideg Robertino – Cătălin de a-l contacta, declaratia inculpatului este contrazisă chiar de persoanele indicate ca martori. Astfel, numitul Moldovean Daniel Andrei, fiind audiat in calitate de martor, declară că Hideg Robertino – Cătălin nu i-a solicitat să vorbească cu Florian Coldea si nici să îi intermedieze vreo intrevedere cu acesta, precizând că, în urma cu un an sau doi, în primele 6 luni după ce i-a debutat dosarul, acesta l-a contactat, i-a spus despre dosarul lui si printre altele i-a relatat că ar vrea să intre în legătură cu Florian Coldea, întrucât știe el că ar putea să-l ajute”, scrie procurorul de caz în rechizitoriu.
Ulterior, Coldea i-ar fi comunicat lui Dumbravă că ar putea fi abordat de Hideg, spune acesta. La rândul lui, Dumbravă ar fi comunicat cu Hideg despre consultanța juridică de care afaceristul ar fi avut nevoie și l-ar fi pus în legătură cu avocatul Doru Trăilă.
„Toate acestea demonstreaza că inculpatul Coldea Florian, nu numai că l-a pus în legătură pe numitul Hideg Robertino – Cătălin cu inculpatul Dumbravă Dumitru, ci a si monitorizat relația dintre acestia, fiind încunoștințat de inculpatul Dumbravă Dumitru cu privire la fiecare etapă a colaborării cu martorul Hideg Robertino-Catalin, inclusiv cu privirea la negocierea și semnarea contractului de asistență juridică. (..) Este evident că inculpatul Coldea Florian nu monitoriza doar stadiul colaborării dintre martorul denuntător si inculpații Dumbravă Dumitru si Trăilă Doru, ci și stadiul dosarului penal si posibilitățile de optimizare a acestuia”, explica DNA.
Procurorii spun că relevantă este și legătură lui Florian Coldea cu Wang Yan, un om de afaceri chinez căruia în 2013 i-a fost retrasă cetățenia română, fiind considerat un pericol pentru siguranța națională:
„Cu privire la acesta, inculpatul Coldea Florian sustine că există doar o legătură conjuncturală, determinată de legătura cu o firmă din China a unui client român, SC Romelectro SA” şi că i-a intermediat o intrevedere cu un cetățean arab din Abu Dhabi, ce a avut loc la un restaurant din zona Tunari, in data de 29 iulie 2023, context in care,la plecare, a fost asteptat la mașină de către Hideg Robertino Cătălin, despre care a aflat ulterior că este prieten cu cetățeanul arab si s-a folosit de această oportunitate pentru a se <>„.
DNA susține că adevărul este altul : „Declaratia inculpatului Coldea Florian este vădit nereală, fiind contrazisã de informatiile rezultate din perchezitia informatică a telefoanclor utilizate de martorii Hideg Robertino – Cătălin si Wang Yan, care se coroborează şi cu declarația martorului Dan Rares Constantin – avocat. Astfel, din conversatiile dintre inculpatul Coldea Florian (persoanã de contact in telefonul lui Wang Yan – „Sorin Georgescu”) si numitul Wang Yan rezultă în mod indubitabil că legătura nu era una conjuncturală, ci una de afaceri si colaborare, care implica si alte persoane din cercul relational al inculpatului”.
Spre exemplu, DNA susține că unul dintre martori, avocatul Dan Rareş, a declarat că l-a cunoscut pe cetățeanul chinez prin intermediul lui Coldea, care l-a recomandat pentru a acorda consultanță ca avocat pe proiect de energie verde.
Procurorii vorbesc despre o întâlnire la Calugareni la care ar fi participat, printre alții, Hideg si afaceristul chinez.
Dumbrava il contrazice pe Coldea
La rândul lui, Dumitru Dumbrava a afirmat in fata procurorilor ca a luat legătură cu Cătălin Hideg la recomandarea lui Florian Coldea. După prima întâlnire cu Hideg, în condițiile în care afaceristul i-ar fi dat de înțeles că s-ar aștepta să poată influența in vreun fel actul de justiție, l-ar fi abordat pe Coldea.
„Inculpatul Dumbravă Dumitru arată că i-a adus la cunoștință inculpatului Coldea Florian aceste aspecte si l-a lăsat să tragă dumnealui concluziile, lăsând de inteles că hotärâtor in luarea deciziei de continuare a colaborării a fost faptul că rugămintile insistente la inculpatul Coldea Florian veneau din partea lui Neidoni Bogdan„, se menționează în rechizitoriu.
Procurorii spun că cei vizați de dosar ar fi obținut, ilegal, prin trafic de influență și exercitarea fără drept a unei profesii, in perioada 2020-2024, peste 1.600.000 lei.
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) anunță vineri, 4 iulie, că operatorii de telefonie mobilă din România vor bloca, din 7 iulie, apelurile iniţiate din afara teritoriului ţării, care afişează în mod fals anumite numere naţionale, preponderent de telefonie fixă sau numere naţionale, fixe şi mobile, incorect sau incomplet folosite.
FOTO: iStock
„Începând de luni, 7 iulie 2025, utilizatorii vor fi mai protejaţi în faţa apelurilor înşelătoare care folosesc date de identificare false, efectuate în numele unor instituţii publice, bănci sau companii.
Astfel, operatorii vor bloca apelurile iniţiate din afara teritoriului României, care afişează în mod fals anumite numere naţionale, preponderent de telefonie fixă sau numere naţionale, fixe şi mobile, incorect ori incomplet folosite. ANCOM a luat această măsură pentru a limita fenomenul denumit «CLI Spoofing» (falsificarea numărului afişat la primirea unui apel). Măsura stabilită de Autoritate vine în urma unei analize aprofundate şi a consultării cu principalii furnizori de servicii de comunicaţii electronice şi cu reprezentanţii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române”, precizează instituţia, printr-un comunicat de presă transmis, vineri, AGERPRES.
Potrivit arbitrului pieţei locale de telecomunicaţii, prin aplicarea acestei soluţii tehnice se urmăreşte reducerea semnificativă a incidenţei CLI Spoofing, în cazul fraudelor prin care un utilizator este apelat în numele unei entităţi oficiale, inclusiv în situaţiile în care datele de contact ale utilizatorilor au fost obţinute în urma unor interacţiuni cu materiale de tip deepfake generate cu inteligenţa artificială (inclusiv IA generativă).
De asemenea, ANCOM atrage atenţia asupra faptului că doar aplicarea acestor măsuri tehnice nu poate duce la eradicarea cazurilor de fraudă, de aceea utilizatorii sunt încurajaţi să manifeste în continuare prudenţă deosebită şi să îşi ia măsuri de precauţie în situaţia în care primesc apeluri de la numere de telefon suspecte.
Astfel, aceştia sunt sfătuiţi să verifice identitatea apelantului, să nu ofere date personale prin telefon (date de identificare, date bancare, parole, PIN-uri etc), să îşi actualizeze softurile şi aplicaţiile de pe telefon în mod constant şi să raporteze aceste situaţii către autorităţi.