vineri, iulie 18, 2025
No menu items!
Acasă Blog

Un englez a înfruntat găștile de Alba-Neagra de pe Podul Londrei fiind scuipat, umilit și lovit: „Nu le e frică să te atace”

0

Clipurile publicate de un britanic care a înfruntat mai multe găști de escroci, filmați în timp ce înșelau oamenii în centrul Londrei, atrăgându-i în jocul „Alba – Neagra”, au strâns milioane de vizualizări. Mulți dintre cei care le-au văzut s-au plâns însă că atrag ură împotriva românilor.

Britanic agresat de șarlatanii de pe podul Londrei. Foto: London scammers. Tik Tok

Un britanic care a filmat mai multe grupuri de escroci care organizau jocul Alba-Neagra într-una dintre cele mai aglomerate zone turistice din Londra a fost agresat. Imaginile publicate pe pagina sa de TikTok, London Scammers, îi arată pe interlopi scuipându-l, amenințându-l și lovindu-l, iar înjurăturile pe care le primește sunt în limba română.

Scuipat, înjurat în română, lovit

Clipurile sale au atras milioane de vizualizări în numai câteva zile de la publicare, dar și revolta multora dintre cei care le-au vizionat.

Ele îi arată pe escroci împărțiți în mai multe grupuri, pe podul peste Tamisa, din fața Turnului cu ceas (Elizabeth Tower sau „Big Ben”) și a Palatului Westminster, care încearcă să-i ademenească pe turiști să intre în joc.

Westminster Bridge este cunoscut ca locul preferat de găștile de escroci care storc bani de la turiștii naivi cu alba-neagra.

Unii dintre ei mimează că joacă Alba-Neagra și câștigă, invitându-i pe trecători să li se alăture. Atunci când observă că este filmat, britanicul este atenționat să se îndepărteze.

Unul dintre escroci îi cere să șteargă filmarea, în limba engleză, spunându-i „Delete the pictures”. După ce acesta refuză, este scuipat de mai multe ori și îmbrâncit. Britanicul trece pe lângă un alt grup de persoane cu aceeași activitate.

O femeie l-a agresat și înjurat, în românește, pe britanic. Sursa: Londonscammers. Tik Tok

Cel care învârte paharele, ascunzând bila, îi strigă să nu facă fotografii. Imediat, alți bărbați se poziționează cu spatele în fața autorului filmării, încercând să îl oprească din filmat. Pe fundal se aud înjurături în limba română și strigătul unuia dintre escroci: „Ia-i, bă, telefonul!”. Unul dintre cei din grup îl lovește pe britanic.

La un alt grup, aflat în vecinătate, cel care filmează primește un tratament asemănător: este scuipat, îmbrâncit, lovit și înjurat în limba română. Un „dealer” ia covorașul cu paharele și încearcă să îl lovească cu ele. În fundal, imaginile arată turnul „Big Ben” și mulțimea de trecători, mulți dintre ei contrariați de cele întâmplate.

Românii se declară rușinați

Clipul denumit „Cinci minute needitate cu șarlatani” a strâns în câteva zile peste opt milioane de vizualizări pe TikTok și numeroase mesaje, din care nu au lipsit explicațiile legate de romi și de români.

„Îmi pare rău pentru asta. Ca român, sunt absolut rușinat. Promit că nu toți românii sunt așa. De necrezut”, a scris un român care a văzut clipul.

„Din cauza acestui tip de oameni, românii adevărați primesc toată ura din partea străinilor și aceștia cred despre noi că suntem o țară de mâna a treia. Oamenii aceștia nu ne reprezintă țara. În România nici măcar nu încearcă astfel de jocuri, pentru că toată lumea știe că sunt escroci. Românii și România sunt mai buni de atât, crede-mă!”, i-a transmis un alt român.

Alba-Neagra nu este singura formă de înșelătorie practicată pe podul din Londra.

„O femeie pe London Bridge mi-a dat un trandafir și eu doar l-am ținut în mână, că nu știam ce vrea să facă, apoi mi-a zis că vrea bani pentru el. Bunica mea l-a luat din mâna mea și l-a pus pe jos, pentru că femeia nu voia să ia trandafirul înapoi, ea voia bani”, povestește un turist.

Alt localnic, atacat de găștile de la Alba – Neagra

Un britanic spune că a fost și el victima escrocilor, după ce a avertizat un turist să nu joace Alba-Neagra.

„Este joc de noroc fără licență și, prin urmare, ilegal. Am fost agresat de una dintre aceste grupări după ce am fost auzit avertizând un turist că este o escrocherie. Sunt pensionar și au venit spre mine cu atâta forță încât m-au doborât la pământ și am căzut pe carosabil, unde era să fiu lovit de un autobuz. M-am ales cu o accidentare la șold. Am sunat la poliție, dar mi-au spus că nu este niciun polițist disponibil să vină la fața locului. Mai târziu, poliția m-a sunat și mi-a spus că jocurile de noroc ilegale sunt responsabilitatea consiliului Westminster. Nu s-a întâmplat nimic în urma acestui incident și mi-au trebuit trei săptămâni să-mi revin”, a povestit acesta.

De peste 25 de ani sunt escroci care jefuiesc oameni pe podul Westminster, spune un britanic.

„Vă mulțumesc, rețelelor de socializare, că arătați adevărata față a călătoriilor în aceste așa-zise țări frumoase, care sunt pline de escroci… pur și simplu nu merită”, concluzionează altcineva.

Explicațiile britanicului: „Încă sunt în viață”

Într-un clip ulterior, postat de britanic pe canalul său de Tik Tok, acesta a oferit răspunsuri unor întrebări despre cum incidentele de pe podul londonez și despre modul cum a reacționat.

„Acum, încep să înțeleg că mulți oameni estompează granița dintre autoapărare și a riposta, pentru că, de fapt, nu sunt același lucru. Autoapărarea este o contramăsură care implică apărarea propriei sănătăți și bunăstări de vătămare. Am văzut atât de multe comentarii despre a împinge oameni peste pod, a lovi oameni în față sau chiar a folosi arme ca spray-ul cu piper pentru a-i descuraja. Asta nu este o descurajare. Asta doar o să antagonizeze și o să înrăutățească lucrurile”, explică acesta, după ce a fost întrebat de ce a fost capabil să se apere.

Ceea ce mulți oameni nu înțeleg este că acești escroci nu lucrează singuri. Pe acel singur pod, podul Westminster, sunt cam 30 de escroci doar acolo, adaugă britanicul.

„De obicei sunt grupuri de cinci de-a lungul acelui pod, iar fiecare escroc care face trucul are un grup cu el. Aceștia doar par a fi membri ai publicului care pariază la joc. Dar dacă intervii, așa cum ai văzut, nu le este frică să te atace. Deci, dacă fac oricare dintre sugestiile voastre, cum ar fi să-i arunc peste pod sau să-i lovesc în față, același lucru mi se va întâmpla mie imediat după. Și, sincer, îmi place felul în care am ieșit din situația asta. Încă sunt în viață”, a mai spus autorul filmării.

Trump promite arme Ucrainei, dar trimite factura Europei. O strategie „cu șanse de succes”, dar care riscă să devină încă o criză transatlantică | Analiză

0

În timp ce Ucraina se confruntă cu intensificarea atacurilor rusești și cere cu insistență sisteme antiaeriene pentru a-și apăra orașele, strategia nou anunțată de președintele american Donald Trump pare să împingă Europa într-o dilemă clasică: a face promisiuni sau a plăti efectiv pentru ele.

Sisteme Patriot în drum spre Polonia/FOTO:Profimedia

Fostul colonel britanic Richard Kemp susține într-un articol publicat în The Telegraph că noua abordare a lui Trump — trimiterea de arme către Ucraina, dar cu condiția ca Europa să le finanțeze — ar putea funcționa, dacă liderii europeni ar avea curajul să o pună în aplicare. „Ideea este una genială, cel puțin ca formulă politică”, notează Kemp, „pentru că forțează Uniunea Europeană și Regatul Unit să-și asume costurile reale ale sprijinului pe care pretind că îl oferă.”

De ce întârzie sistemele Patriot?

În centrul strategiei lui Trump se află un angajament important: livrarea a până la 17 lansatoare Patriot, menite să protejeze infrastructura critică ucraineană. Dar promisiunea președintelui american vine cu o notă de subsol importantă: majoritatea acestor sisteme ar trebui să fie livrate de aliații europeni.

Potrivit Reuters, anunțul lui Trump din 14 iulie privind iminenta livrare a sistemelor Patriot a luat prin surprindere chiar și statele presupus implicate. Ambasadori din două dintre țările menționate — printre ele Finlanda și Olanda — au declarat că nu fuseseră informați dinainte despre planurile exacte. „Este clar că nimeni nu fusese anunțat în mod detaliat”, a spus un diplomat european sub protecția anonimatului.

Factura europeană pentru promisiunea americană

Iar frustrarea nu a întârziat să apară. „Dacă noi plătim pentru aceste arme, atunci este ajutorul nostru”, a comentat Kaja Kallas, Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe. „Dacă promiți ceva și spui că alții vor plăti, atunci nu este tocmai contribuția ta.”

La Berlin, ministrul german al apărării a precizat că niciun sistem Patriot nu va ajunge în Ucraina înainte de finalul verii, iar țări precum Grecia sau Spania au refuzat categoric să renunțe la propriile baterii, considerându-le esențiale pentru apărarea națională.

Strategia Trump: eficiență politică, risc strategic

Totuși, Richard Kemp susține că abordarea lui Trump ar putea avea șanse reale de succes — nu pentru că este ideală, ci pentru că introduce o presiune reală asupra Europei, care de doi ani promite „sprijin total” fără a-și asuma responsabilitățile financiare și logistice ale unui război de uzură.

Totuși, Kemp avertizează că apărarea antiaeriană, deși importantă, nu este suficientă: Ucraina are nevoie de arme cu rază lungă de acțiune și de libertatea de a le folosi, inclusiv împotriva țintelor din interiorul Rusiei. „Baze militare fumegânde în interiorul Federației Ruse ar putea convinge Kremlinul că acest război costă prea mult”, argumentează Kemp.

Europa – pe margine sau în teren?

În ciuda retoricii unitare afișate la summitul NATO, lipsa de coerență între capitalele europene devine vizibilă. Unele state promit sprijin, dar refuză să sacrifice echipamente strategice. Altele acceptă ideea de a susține militar Ucraina, dar se retrag când vine vorba de finanțare.

Între timp, SUA analizează posibilitatea de a permite aliaților să cedeze sisteme Patriot în schimbul unor arme americane livrate mai rapid, într-un sistem de tip „troc militar” gestionat prin programul Foreign Military Sales. NATO va coordona livrările din Germania, prin centrul său dedicat sprijinului logistic pentru Ucraina.

În esență, strategia lui Trump obligă Europa să decidă dacă vrea cu adevărat victoria Ucrainei sau doar să evite o înfrângere rușinoasă. „Vor să ajute Ucraina să câștige, sau doar vor ca America să o facă în locul lor?”, întreabă Kemp retoric.

În acest moment, răspunsul pare să întârzie — la fel ca și sistemele Patriot, subliniază The Telegraph.

Un reputat general avertizează: „La un moment dat, va trebui să reintroducem serviciul militar obligatoriu”

0

Ministrul Apărării, Ionuţ Moşteanu, readuce în atenție legea privind pregătirea militară a voluntarilor, necesară pentru a reface rezerva Armatei Române. Generalul (r) Virgil Bălăceanu susține că dacă situația rezervei nu se remediază repede, s-ar putea reintroduce serviciul militar obligatoriu.

Ionuț Moșteanu, ministrul Apărării, vrea să rezolve problema rezerviștilor voluntari. FOTO: MAPN

Ministrul Apărării, Ionuţ Moşteanu, a anunțat că vrea să rezolve o problemă cu care Armata Română se confruntă: refacerea rezervei operaționale.

El a declarat că intenționează să propună mai multe modificări la Legea apărării naţionale, una dintre acestea vizând voluntariatul în serviciul militar.

Este vorba despre un proiect amânat de mai bine de trei ani privind persoanele care doresc să participe la sesiuni de pregătire de patru luni, după care vor deveni rezervişti pentru Armata Română, putând chiar să devină angajaţi ai acesteia.

Măsura este luată în condiţiile în care actualii rezervişti au îmbătrânit.

„Toate ţările europene şi-au schimbat în ultimii ani politica de a-şi pregăti populaţia pentru apărare. Noi avem pentru a treia oară pe circuitul interministerial – că s-au tot schimbat guvernele – două proiecte importante: mai multe modificări la Legea apărării naţionale şi o modificare la Legea pregătirii populaţiei pentru apărare şi vom crea un cadru pentru încă o formă de voluntariat militar, voluntari în termen. Vor fi nişte sesiuni de pregătire de patru luni de zile şi apoi va fi o nouă parte de rezervă pentru Armata Română, pentru că partea de rezervişti a îmbătrânit şi noi ne înzestrăm, ne pregătim”, a declarat Ionuţ Moşteanu.

„E o întârziere extrem de gravă. Așteptăm de mai bine de tre ani”

Generalul (r) Virgil Bălăceanu, care a reprezentat România la Comandamentul NATO de la Bruxelles şi a fost şef al Brigăzii Multinaţionale din Sud-Estul Europei, a explicat pentru „Adevărul” importanța proiectului de lege menționat de ministrul Apărării.

Bălăceanu susține că Ministerul Apărării a depus încă din 2022 proiectul Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare.

Acesta prevede că „pe timp de pace, cetățenii români, bărbaţi şi femei, cu domiciliul stabil în România, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, pot solicita Ministerului Apărării Naționale participarea, pe bază de voluntariat, la un program de pregătire militară de bază, cu durata de până la 4 luni, în calitate de militar voluntar în termen.”

Voluntarii vor primi cazare, hrană și o indemnizație lunară, similare militarilor în termen cu gradul de soldat.

Centrele militare îi vor lua în evidență și îi vor introduce în rezerva operațională.

„Proiectul este înaintat și nu au intervenit schimbări majore de mai bine de 3 ani. În luna mai 2025 s-au făcut 3 ani de zile de când proiectul a fost înaintat. Este o întârziere extrem de gravă”, susține analistul.

De ce este atât de gravă întârzierea: pentru că este o soluție, alături de legea rezervistului voluntar, pentru refacere/înlocuirea rezervei operaționale, respectiv a celor care au făcut stagiul militar până în 2007, prin modalități ale voluntariatului, explică generalul. 

„Noi, din cauza acestor întârzieri, le spun flagrante din punct de vedere al pachetului legislativ privind refacerea rezervei operaționale a Armatei Române pe principiile voluntariatului, avem o rămânere în urmă serioasă, pentru că cei din rezerva operațională, cei care au fost în stagiu militar până în 2007, în următoarea perioadă de timp, și nu mai mult de un termen mediu, ies din rezerva operațională din cauza vârstei. Ei nu vor mai fi păstrați în evidența militară. Ei trebuie înlocuiți”, detaliază Bălăceanu.

Reintroducerea serviciului militar obligatoriu?

Dacă Armata Română nu reușește să-și completeze rezerva operațională prin modalitatea voluntariatului se poate ajunge la măsuri extreme: „la un moment dat, va trebui să reintroducem serviciul militar obligatoriu, arată generalul.

Nicio armată nu funcționează fără rezervă, spune el. Mai ales în condițiile actuale. „Ne-o demonstrează și conflictul din Ucraina, și situaţia din Israel și mai avem și alte exemple”, detaliază analistul.

În acest timp, Ungaria și Polonia au avut un mare succes în a atrage populația spre aceste forme de antrenament militar. „Au constituit un comandament al forțelor teritoriale care este format din luptători rezerviști pe baza voluntariatului”, a precizat generalul.

În continuare este nevoie ca proiectul de Lege privind pregătirea populației pentru apărare să primească cât mai repede avizele necesare, să ajungă la nivelul guvernului și guvernul să-l înainteze către Parlament. „Apoi Ministerul Apărării să aplice legea concomitent cu aplicarea de legii rezervistului voluntar”, arată Bălăceanu.

Astfel, refacerea rezervei operaționale se va face atât prin acest proiect de lege, privind pregătirea populației pentru apărare cât și prin intermediul Legii 270/2015, legea privind statutul rezervistului voluntar.

În caz de război, toți acești rezerviști vor completa unitățile militare, conform repartiției primite.

Elena Udrea, așteptată de soț cu flori în faţa penitenciarului: „Cea mică nu știe încă”/„Ne-ar plăcea să mergem în Delta Dunării, la părinţii mei”

0

Adrian Alexandrov, soţul Elenei Udrea, a fost prezent la Penitenciarul Târgşor, în aşteptarea eliberării acesteia. 

Adrian Alexandrov a aşteaptat în faţa penitenciarului. FOTO Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Adrian Alexandrov le-a mărturisit jurnaliştilor că a fost sceptic cu privire la şansele soţiei sale de a fi eliberată şi a vorbit mai ales despre impactul pe care l-a avut lipsa mamei asupra fiicei lor, motiv pentru care cea mică nici nu a fost anunţată că mama sa va fi eliberată.

„Am vorbit cu ea mai devreme la telefon și mi-a zis ca în jur de 15.30 o voi putea lua de acolo. După 3 ani şi jumătate de lupte în instanțe, în care unii judecători și avocați îi dădeau dreptate Elenei Udrea, astăzi în sfârșit a venit și vestea asta de eliberare a Elenei. Eu mereu mi-am luat și o mică rezervă, dar să știți ca am fost copleșit când am primit vestea de eliberare de la Ploiești. Cea mică nu știe încă, pentru că vrem să-i facem o surpriză. Am lăsat-o la o cunoştinţă. Voi veni cu Elena acasă și apoi o voi aduce și pe cea mică.

Sper să nu fie un șoc pentru ea. De vreo două luni am simțit-o că și cea mică e la limită cu răbdarea, supărată ca toate fetele merg în parc cu mamele și doar a ei lipsește. Nu e zi în care să nu-mi spună ca îi e dor de mama ei, să nu plângă după ea. Încerc să îi explic, dar e o fetiță de 6 ani și jumătate care nu a mai dormit acasă cu mama ei de aproape 4 ani.

Când va ajunge acasă singurul ei gând va fi să se reconecteze cu cea mică. Nu am discutat de planuri pe viitor, le vom lua pas cu pas, dar în aşșa fel încât să nu mai lipsească niciunul dintre noi de lângă ea. Doar dacă treci printr o situație de asta poți înțelege.

Elena a rezistat acolo pentru că e o femeie extrem de puternică, dar începem să privim ușor la prezent și spre viitor și vom face tot ce trebuie și ce putem ca cea mică să nu mai simtă lipsa niciunuia dintre noi.

Eu știu de la Elena următorul lucru: s-a a chinuit extrem de mult să-l aducă pe Lucian Bute să boxeze în România, sunt multe întrebări fără răspuns în dosar”, a spus soţul Elenei Udrea.

Cu un buchet în mână pentru soţia sa, emoţionat, Adrian Alexandrov a continuat să povestească despre perioada grea prin care au trecut el, Elena Udrea, dar mai ales fetiţa lor de 6 ani: „La fiecare vizită nu voia să mai plece, voia de foarte multe ori să rămână cu Elena”.

În ceea ce priveşte viitorul apropiat, el a mărturisit că este posibil să meargă în Delta Dunării.

Ne-ar plăcea să mergem în Delata Dunării, la părinţii mei”, a mai spus Adrian Alexandrov,.

Cu cât crește PREȚUL unei camere de hotel pe litoral, dacă are balcon și aer condiţionat. Orice facilitate este taxată în plus

0

Suntem în plin sezon estival, iar temperaturile sunt ridicate și pe litoral. Tocmai de aceea, mulți turiști caută cazare cu aer condiționat (AC) inclus. Doar că această facilitate crește costul camerei, iar prețul este și mai mare dacă are și balcon. Iar dacă vor la un etaj superior, cu vedere la mare… totul se plăteşte în plus.

De exemplu, potrivit observatornews.ro, la un hotel de două stele din staţiunea Saturn, o cameră situată la parter, fără aer condiţionat, frigider şi astfel de facilităţi, se închiriază la preţul de 190 de lei. La un etaj superior, costă 210 lei, iar cu AC aceeași cameră valorează cu 30 de lei mai mult.

Iar la un hotel de trei stele din Eforie Nord, o cameră fără balcon se închiriază la preţul de 474 de lei, în sezonul estival, iar pentru una cu balcon şi privelişte spre mare se mai adaugă 50 de lei. La apartamente, la acelaşi hotel din Eforie Nord, cele cu balcon costă mai mult cu 100 de lei.

FOTO – caracter ilustrativ: colaj Shutterstock

Comisia Europeană avertizează ROMÂNIA din cauza TVA-ului /Ce riscă Bucureștiul din cauza lipsei aplicării unei directive

0

Comisia Europeană a avertizat, joi, România asupra întârzierii aplicării normelor Uniunii Europene privind Taxa pe Valoare Adăugată (TVA), Bucureștiul riscând să fie reclamat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

”Comisia Europeană a decis astăzi să trimită avize rezonabile Belgiei, Bulgariei, Greciei, Spaniei și României din cauza nealinierii legislațiilor naționale la prevederile obligatorii ale Directivei 2022/542 asupra ponderii TVA-ului. Directiva le permite statelor membre să aplice rate reduse ale TVA-ului, inclusiv un cuantum zero pentru produse esențiale precum alimentele, produsele farmaceutice și cele de uz medical. Cele cinci state membre nu au transmis transpunerea totală în legislație a acestei Directive, ceea ce ar fi trebuit să facă până pe 31 decembrie 2024”, anunță Comisia Europeană.

”Prin urmare, Comisia Europeană a decis să emită avize rezonabile adresate Belgiei, Bulgariei, Greciei, Spaniei și României, care au la dispoziție două luni pentru a răspunde și a lua măsurile necesare, altfel Comisia Europeană poate sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu solicitarea de impunere a unor sancțiuni financiare”, a avertizat Comisia Europeană.

Avertisment privind schema specială adresată IMM-urilor

În plus, Comisia Europeană a decis să emită avize rezonabile adresate României, Bulgariei, Greciei și Spaniei din cauza nealinierii legislațiilor naționale la modificările introduse prin Directiva 2020/85, referitoare la schema specială aplicabilă Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM-uri).

”Directiva le permite companiilor mici să vândă produse și servicii fără aplicarea TVA-ului și relaxează obligațiile privind TVA-ul. În plus, firmele mici care au sedii în alt stat membru UE  decât cel în care este datorat TVA-ul pot beneficia de scutiri prin modalități de reciprocitate. Comisia Europeană a decis să emită avize rezonabile adresate Bulgariei, Greciei, Spaniei și României, care au la dispoziție două luni pentru a răspunde și a lua măsurile necesare, altfel Comisia Europeană poate sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu solicitarea de impunere a unor sancțiuni financiare”, subliniază instituția.

Foto: Profimedia

RECOMANDAREA AUTORULUI:

ANALIZĂ Bloomberg: Doctrina lui Trump riscă să favorizeze ascensiunea CHINEI /Președintele SUA încearcă cedarea atribuțiilor în materie de apărare

ANALIZĂ Axios.com: Atacurile lui Trump la adresa lui POWELL arată de ce Rezerva Federală a fost concepută ca instituție independentă

Ce se va alege de CIA? Agenția secretă americană a crezut mult timp în puterea de a-și cunoaște dușmanul. Dar în aceste zile amenințările vin de sus

0

Dacă în trecut CIA se temea că rămâne fără obiectul muncii odată cu destrămarea URSS, acum se confruntă cu un adversar de alt fel: propriul său președinte, scrie The New Yorker.

Agenția de Informații a SUA/FOTO:Arhiva

La sfârșitul lui 1988, în birourile securizate ale Washingtonului, câțiva dintre cei mai respectați analiști ai CIA privind Uniunea Sovietică erau cuprinși de o melancolie greu de mascat. Nu pentru că URSS-ul se prăbușea sub propria greutate ideologică și economică, ci pentru că această prăbușire amenința chiar rostul lor profesional. „O schimbare fundamentală în URSS e la fel de semnificativă ca o schimbare majoră în structura socială a Americii”, spunea Douglas MacEachin, șeful biroului de analiză sovietică. Iar întrebarea care plana, nerostită dar apăsătoare, era: „Ce facem noi, vrăjitorii Apocalipsei, într-o lume fără Apocalipsă?”

Destrămarea URSS

Când URSS-ul s-a destrămat cu un geamăt și nu cu o explozie, SUA s-au trezit singure pe scenă. Războiul Rece s-a terminat, iar CIA, fără un dușman clar, s-a retras discret în umbră. Se reduceau bugete, se grăbeau pensionări, iar șefii spionilor ajungeau să-și caute singuri intrarea la Casa Albă – cum s-a glumit în 1994, când o mică aeronavă s-a prăbușit pe peluza prezidențială: „E directorul CIA care încearcă să obțină o audiență.”

Atentatele de la 11 septembrie 2001

Anii ’90 au fost marcați de o iluzorie „sfârșit de istorie”. În locul marilor ideologii, America se împărțea între fanii lui „Friends” și cei ai lui „Seinfeld”. Dar realitatea avea să revină brutal, sub forma unor atentate orchestrate de o organizație necunoscută publicului larg: Al Qaeda. CIA-ul nu doar că nu anticipase atacurile din 11 septembrie 2001, dar nici nu le înțelesese miza. Raportările erau numeroase, dar confuze. Când totul este o amenințare, nimic nu mai pare urgent.

După atentate, CIA-ul a fost reactivat brusc, cu o misiune de distrugere totală a terorismului global. Șefii au promis capetele lui Bin Laden și Zawahiri în câteva săptămâni. Președintele Bush a îmbrățișat retorica fără rezerve: „Dead or alive.” Dar adevărul era că agenția nu avea capacitățile necesare pentru o astfel de vânătoare de oameni. Lipsa de informații era abisală – și din acest vid au erupt, în anii ce-au urmat, tortura, închisorile secrete, războiul din Irak.

În noua sa carte, „The Mission: The CIA in the 21st Century”, jurnalistul Tim Weiner – cunoscut și pentru lucrarea sa anterioară, „Legacy of Ashes” – descrie o agenție prinsă între obsesia pentru control și eșecul de a înțelege lumea în care operează. CIA a fost, de la început, un hibrid: o parte citea ziarele adversarilor, alta răsturna guverne prin emisari și valize de dolari. Uneori cu succes, adesea cu efecte secundare dezastruoase – cum s-a întâmplat în Iran, Guatemala, Congo sau Chile. În numele democrației, CIA a lucrat adesea împotriva ei.

După 2001, a revenit timpul operațiunilor întunecate. CIA a redescoperit instrumentele brutale: simulări de înec, detenții fără proces, presiuni fizice și psihologice. Abu Zubaydah, capturat în 2002, a fost supus unor torturi înfiorătoare, deși FBI obținuse deja de la el informații esențiale, prin metode convenționale. Dar în acel climat politic, eficiența nu mai conta – conta spectacolul forței.

Obama a întrerupt programul de tortură, dar nu și pe cel al atacurilor cu drone. S-a trecut de la interogatoriul fizic la execuția la distanță. Dacă metodele au fost diferite, rezultatele morale au fost similare: zeci de morți colaterali, resentimente, și niciun final clar în lupta împotriva terorismului.

CIA în epoca Trump

Trump a schimbat din nou registrul. A disprețuit CIA-ul, a contestat concluziile despre implicarea Rusiei în alegeri, și a preferat „adevărul” pe care îl vedea la televizor. Agenția, altădată acuzată că servește președinții fără scrupule, s-a trezit, paradoxal, în rolul de gardian al democrației. O agentă a avertizat asupra „loviturii de stat de dreapta”, după alegerile din 2020. Iar în 2021, când CIA a anticipat corect invazia rusă în Ucraina – și a informat aliații cu detalii clare – părea că agenția și-a regăsit busola.

Dar echilibrul rămâne fragil. Trump a promis să curețe agenția de „elementele ostile” și să o pună sub control politic direct. A numit deja în frunte un loialist, fost congresman texan, care a desființat programele de diversitate ale agenției – într-o lume în care capacitatea de a înțelege cultura altora este o armă. Sub umbrela patriotismului, riscă să se întoarcă la metodele din trecut: închisori secrete, execuții sumare, intervenții străine.

Jurnalistul Tim Weiner avertizează: istoria CIA nu este doar una a eroismului și sacrificiului, ci și a greșelilor monumentale, a autoiluzionării și a obedienței periculoase față de puterea politică. Iar întrebarea care închide cartea sa este și întrebarea care plutește, apăsătoare, deasupra Washingtonului: dacă, într-o zi, un președinte va cere agenției să elimine un rival politic sau să răstoarne o țară incomodă, cine îi va spune „nu”?

Moscova reaprinde vechile amenințări nucleare și promisiuni false de pace. Scopul: slăbirea NATO și blocarea ajutorului american pentru Ucraina

0

Rusia reia o retorică periculoasă și cunoscută: amenințări nucleare voalate, acuze îndreptate împotriva Occidentului și apeluri ipocrite la negocieri „de pace”.  Scopul este transparent, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) într-un raport publicat pe 16 iulie: erodarea sprijinului NATO pentru Ucraina, provocarea unor tensiuni între Washington și partenerii săi europeni și blocarea unui nou pachet de ajutor militar american.

Putin flutură arma nucleară când se aflî în corzi/FOTO:Arhiva

Din nou, spectrul nuclear

Kremlinul pare să-și fi reluat tacticile informative de început de război, recurgând la o combinație de presiune simbolică și confuzie retorică. Pe 16 iulie, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a transmis că toate prevederile doctrinei nucleare a Rusiei „rămân în vigoare”, reiterând ideea că statele nucleare trebuie să „răspundă” pentru orice instigare venită din partea aliaților lor non-nucleari.

Doctrina, revizuită în toamna lui 2024, include o clauză controversată: în cazul în care o țară non-nucleară atacă Rusia cu sprijinul unei puteri nucleare, Federația Rusă ar putea considera acest act un atac combinat. ISW subliniază că această ambiguitate juridico-militară este concepută pentru a descuraja susținerea NATO pentru Ucraina, prin insinuarea unor riscuri majore de escaladare.

Narațiuni vechi, reîmpachetate

Mesajul oficial al Moscovei rămâne fidel unui discurs familiar. Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a declarat pe 15 iulie că „operațiunea militară specială” are ca obiectiv neutralizarea „amenințărilor generate de extinderea NATO” la granițele Rusiei. Totodată, Peskov a descris poziția Europei ca fiind una „militaristă, irațională”, în timp ce Washingtonul este acuzat că alimentează ostilitățile prin sprijinul constant acordat Kievului.

Potrivit ISW, aceste afirmații se înscriu în strategia mai largă de a submina unitatea Occidentului și de a eroda legitimitatea sprijinului acordat Ucrainei. Dacă la începutul războiului Kremlinul încerca să prevină trimiterea de ajutor, acum obiectivul s-a schimbat: Moscova vizează anularea sprijinului deja acordat și provocarea unui recul politic în capitalele occidentale.

Rusia – „fals pacificator”

Într-un alt registru, Kremlinul încearcă să se repoziționeze ca parte rezonabilă a conflictului. Peskov a cerut comunității internaționale să exercite presiuni asupra Ucrainei — nu asupra Rusiei — pentru reluarea negocierilor bilaterale. ISW evaluează această mișcare ca fiind un artificiu propagandistic: o încercare de a discredita Kievul și de a sugera că Rusia ar fi gata de compromis, în timp ce menține ostilitățile și ocuparea teritoriilor.

Această abordare urmărește, de fapt, izolarea Ucrainei pe plan diplomatic, mai ales într-un moment în care președintele american Donald Trump a transmis un ultimatum dur Kremlinului: acceptarea unui acord de încetare a focului până la 2 septembrie, sub sancțiunea impunerii unor tarife comerciale severe.

Divizare și uzură strategică

ISW avertizează că toate aceste mesaje – de la amenințările nucleare până la retorica de „pace” – sunt elemente ale unei campanii informaționale bine calibrate, menite să zdruncine coeziunea NATO și să alimenteze scepticismul în rândul publicului american și european cu privire la continuarea sprijinului militar pentru Ucraina.

„Kremlinul acordă prioritate eforturilor informaționale menite să submineze unitatea NATO și să alimenteze nemulțumirea între SUA și aliații săi europeni, cu scopul final de a degrada capacitățile de apărare ale Ucrainei și de a obține ceea ce Moscova își dorește de la începutul conflictului: capitularea statului ucrainean,” se arată în analiza ISW.

Un război al nervilor

Pe fondul unei ofensive militare care stagnează în multe sectoare ale frontului și a unui context internațional mai volatil ca niciodată, Moscova pare să fi revenit la ceea ce știe cel mai bine: războiul psihologic și propagandistic. De data aceasta, miza este însă mai mare — și nu doar pentru Ucraina. Dacă semnalele venite de la Moscova vor reuși să divizeze NATO sau să provoace oboseala strategică a aliaților, urmările s-ar putea resimți mult dincolo de câmpul de luptă din Donbas.

Elena Udrea: „Domnul Băsescu nu era pe lista de persoane pe care le puteam contacta”

0

Eliberată după 3 ani şi o lună petrecuţi în Penitenciarul de la Târgşor, Elena Udrea a vorbit despre experienţa sa după gratii, dar şi despre „bărbaţii care fac orice pentru a plăti preţul libertătii”.

Elena Udrea face declarații la eliberarea din penitenciar.FOTO Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Radiind de fericire, în aplauzele colegelor sale de închisoare, Elena Udrea a păşit pe poarta penitenciarului, unde pe lângă şoţul său, Adrian Alexandrov,  a fost întâmpinată de jurnalişti.

Dincolo de glumele amare pe care le-a făcut despre revenirea ei în politică, în condiţiile în care a văzut „cine face politică azi”, fostul ministru al Turismului a recunoscut că şi după gratii a urmărit zilnic ştirile şi este la curent cu tot ce se întâmplă în România.

„Nu îmi mai trece prin cap să intru în politică. Văzând cine face politică azi… mai că m-ar bate gândul. Dar era o glumă! Sunt multe lucruri pe care nu le-am făcut și pot să le fac acum”, a spus ea.

În acest context, jurnaliştii nu au ratat ocazia să o întrebe ce părere are despre dosarul fostului general SRI Florian Coldea, mai ales că, de-a lungul timpului Elena Udrea a afirmat în numeroase împrejurări că principalii artizani ai condamnării sale au fost Florian Coldea şi Codruţa Kovesi.

„Nu sunt de acord cu bărbaţii care fac orice pentru a plăti preţul libertăţii. Aş vrea să ştiu câţi bărbaţi trec prin puşcărie aşa cum am trecut eu”, a spus ea.

În ceea ce priveşte persoanele publice cu care a păstrat legătura pe timpul detenţiei sale, Elena Udrea nu a dorit să dezvăluie foarte multe detalii.

„Domnul Băsescu nu era pe lista mea de persoane pe care le puteam contacta”, s-a rezumat ea să le răspundă jurnaliştilor atunci când a fost întrebată dacă a mai discutat cu fostul preşedinte de când a ajuns la închisoare.

„Este mai eficient decât noi”. Șeful Poliției Române recunoaște neputința instituției în capturarea criminalului din Mureș

0

Șeful Poliției Române a făcut o declarație sinceră care a stârnit indignare și ironie în mediul public, recunoscând public ineficiența instituției în fața unui criminalului fugar. Chestorul Matei Benone a admis fără ezitare că autoritățile nu reușesc să-l prindă pe fugarul de la Mureș. „Din păcate, în momentul de față, este mai eficient decât noi”, a spus oficialul, referindu-se la Emil Gânj, criminalul care încă nu a fost prins la 10 zile de la dispariție.

Tonul calm al declarației contrastează cu gravitatea situației, iar sinceritatea dezarmantă a șefului Poliției a fost completată de figura posomorâtă a secretarului de stat în Ministerul de Interne Bogdan Despescu, aflat lângă el.

În înregistrarea video, Despescu apare cu privirea în pământ, dând ușor din cap.

Reacțiile din spațiul public

Fostul polițist Marian Răduinea a reacționat într-o postare devenită virală. El descrie momentul ca fiind „antologic” și „memorabil”.

Răduinea a ținut să precizeze că problema nu este la nivelul agenților de teren, care își fac meseria „cu responsabilitate, în condiții dificile și cu resurse limitate”.

La rândul său, profesorul-consultant Ștefăniță Radu spune că Despescu conduce poliția de 10 ani, de ani de zile ca secretar de stat și în tot acest timp s-au petrecut evenimente oribile în țară.

Pentru modul cum manageriază totul de un deceniu trebuia sa plece demult.  E din nou pe cai mari, distrugând prin prestația sa catastrofică încrederea în polițistul de rând, care încearcă sa-si facă datoria, într-un sistem de siguranță publică politizat, căpușat, corupt și defazat”, a scris Ștefăniță Radu.

O crimă violentă și un fugar periculos

Emil Gânj, în vârstă de 37 de ani, este căutat de peste o săptămână de autorități, fiind acuzat că și-a ucis concubina de 23 de ani și a incendiat casa în care se afla trupul neînsuflețit al acesteia.

Autoritățile avertizează că bărbatul este extrem de periculos și îndeamnă populația să evite orice contact cu acesta. Cei care dețin informații care ar putea ajuta la localizarea lui sunt rugați să sune de urgență la 112. Poliția oferă o recompensă de 5000 de euro pentru informații utile anchetei.

Directorul general al celei mai mari bănci din Ungaria cere adoptarea EURO și PREDICTIBILITATE în politicile economice

0

Peter Csanyi, noul director executiv al OTP Bank, cea mai mare bancă din Ungaria, a cerut adoptarea monedei euro și încetarea luării de decizii economice ad-hoc, care au subminat încrederea investitorilor și au afectat valoarea companiilor la bursă.

Ungaria, a cărei economie a suferit o recesiune după pandemia de coronavirus, s-a „decuplat” deja de Europa de Est, a declarat Peter Csanyi, care a preluat conducerea OTP Bank în mai. Tatăl său, Sandor, continuă ca președinte al OTP, după ce a renunțat la funcția de director general în aprilie, după 33 de ani.

Ar fi o „mică surpriză” dacă Guvernul va fi în stare să atingă ținta de creștere economică, deja revizuită în jos, de 0,8% pentru acest an, a spus Peter Csanyi.

„Cel mai important ar fi să avem un mediu economic și de reglementare previzibil”, a declarat Csanyi reporterilor joi la Budapesta.

Este ceva rar în Ungaria ca un director de companie important să critice Guvernul în public, chiar și într-un mod moderat, de teamă că afacerile lor s-ar putea confrunta cu represalii, inclusiv impunerea de taxe speciale.

În acest an, OTP se așteaptă să plătească taxe de 763 de milioane de dolari, cu 53% mai mult decât anul trecut.

În timp ce starea de spirit „anti-sistem” este în ascensiune în Ungaria, Csanyi a spus că „știm foarte puține” despre modul în care s-ar schimba politica economică dacă Orban ar pierde puterea.

Pentru a acoperi deficitul bugetar, Viktor Orban, care a tărăgănat procesul de adoptare a monedei euro, a introdus câteva taxe speciale pentru sectorul financiar. El a majorat, de asemenea, cheltuielile și a luat măsuri pentru a extinde scutirile de impozit pe venit pentru mame, înainte de alegerile de anul viitor.

În sondaje, după 15 ani la putere, partidul Fidesz al lui Orban stă mai prost decât opozanții de la partidul Tisza.

Liderul opoziției, Peter Magyar, al cărui partid Tisza deține un avans de două cifre în sondaje, a declarat că va relansa economia cu fonduri de la Uniunea Europeană care sunt înghețate acum din cauza preocupărilor legate de statul de drept.

Dobânda de referință din Ungaria și România, cea mai mare din UE

OTP este activă în 11 state, majoritatea din Europa de Est și din Balcani. Croația, Slovenia și Bulgaria cumulează 39% din activele OTP. Croația și Slovenia sunt membre ale zonei euro, în timp ce Bulgaria urmează să adopte euro în 2026.

Ungaria nu are o dată țintă pentru adoptarea euro, iar Viktor Orban a spus că țara nu este pregătită să adopte moneda comună.

„Cred că euro este foarte dezirabil”, a spus Csanyi. „Ne-ar face bine dacă am intra în zona euro în următorii cinci-zece ani, de preferință în cinci ani”.

Piețele maghiare au fost foarte volatile în ultimii ani, din cauza fluctuațiilor politicii economice, inclusiv a unei crize valutare în urma unei campanii de cheltuieli înainte de alegerile generale din 2022.
Banca centrală a Ungariei a stabilizat forintul prin menținerea ratelor dobânzilor ridicate. Dobânda de referință este 6,5%, egală cu cea din România și cea mai mare din UE, notează Bloomberg.

Foto: Profimedia

RECOMANDAREA AUTORULUI:

Danemarca cere măsuri dure împotriva Ungariei pentru încălcarea valorilor europene. Copenhaga vrea aderarea Ucrainei și Republicii Moldova la UE

Bursa de la București a închis cu o apreciere de 1,49% până la un nou MAXIM istoric. Transgaz conduce în topul creșterilor din BET

0

Bursa de Valori București (BVB) a închis ziua de joi cu o creștere de 1,49% față de ziua precedentă la în cazul celui mai important indice, Bucharest Exchange Trading (BET). Este cea mai consistentă creștere, pe un val ascendent al ultimelor patru zile de tranzacționare, ajungând la un maxim istoric de aproximativ 19.686,84 de puncte la închidere, față de 19.397,17 în ziua precedentă.

La creșterea BET a contribuit cel mai mult avansul acțiunilor Transgaz (5,42%) iar, la capătul opus, Fondul Proprietatea cu -0,4%.

BET este primul indice dezvoltat de BVB și reprezintă indicele de referință al pieței locale de capital. BET reflectă evoluția celor mai tranzacționate companii de pe piața reglementată a BVB, exclusiv societățile de investiții financiare (SIF-uri). Este un indice de preț ponderat cu capitalizarea free floatului, ponderea maximă a unui simbol fiind de 20%. Criteriul principal de selecție al societăților în indice este lichiditatea.

  • S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A.     –       37,9500      –         5,42%
  • BANCA TRANSILVANIA S.A.    –      28,2800         –      4,12%
  • S.N.G.N. ROMGAZ S.A.  – 7,4800 – 2,47%
  • Premier Energy PLC   –      21,2000       –        1,44%
  • TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES)    –     5,2200 – 1,36%
  • S.N. NUCLEARELECTRICA S.A.   –   44,9500       –        1,01%
  • SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A.       –        16,9200         –      0,83%
  • MedLife S.A.   –    6,9700 – 0,72%
  • ONE UNITED PROPERTIES      –      21,7000       –        0,70%
  • ANTIBIOTICE S.A.       –      2,4850 – 0,61%
  • BRD – GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. – 19,4000        –       0,52%
  • Digi Communications N.V.      –       81,1000      –         0,50%
  • PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED  – 20,8500      –         0,48%
  • AQUILA PART PROD COM        –      1,4340 – 0,42%
  • C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA     –    58,4000    –           0,17%
  • OMV PETROM S.A.    –      0,7690 – 0,00%
  • S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. – 123,0000    –        -0,08%
  • TERAPLAST SA –  0,5510 – -0,18%
  • Sphera Franchise Group – 38,5000     –          -0,26%
  • FONDUL PROPRIETATEA – 0,3770 –  -0,40%

„Am trecut prin frica alegerilor politice, a intrării în incapacitate de plată, lipsa unui guvern, inflație, downgrade la junk etc. Pe fondul atenuării tensiunilor geopolitice și economice ale lumii, în particular a problemelor economice ale României prin pachetele fiscale adoptate (atenție și la implementarea acestora), BVB a primit un green card din partea investitorilor, deoarece aceste creșteri ale cotațiilor se realizează cu bani noi, cu bani care intră în piața de capital românească”, spune Laurențiu Felea, broker în cadrul Goldring Iași, pentru Economedia.

Impactul alegerilor

Piața de capital din România a recuperat din pierderile suferite între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale și, mai mult, a ajuns la maxime istorice la finalul lunii mai, conform datelor oficiale agregate la jumătatea lunii trecute de specialiștii Bursei de Valori București (BVB) și comentate pentru Gândul de președintele Radu Hanga.

Astfel, la 30 mai, față de 30 aprilie, indicele principal al BVB, BET, a avut un avans de 6,7%, iar BET-TR a crescut cu 8,8%. Conform datelor BVB actualizate până pe 6 iunie 2025, BET este cu 0,4% peste precedentul maxim istoric, din 18 iulie 2024.

La acea dată, indicele BET, ce grupează cele mai lichide douăzeci de acţiuni ale pieţei noastre, a avut o apreciere de 0,24%, la 18.621 de puncte.

Recomandăm și:

Capitalizarea tuturor companiilor listate la BVB, la MAXIME istorice. Cât a fost creșterea după declinul abrupt dintre cele două tururi prezidențiale

Marile companii din energie încep să recupereze scăderile de pe BVB din ultimele zile. Transgaz are chiar un plus de câteva sute de milioane de lei

Cât câștigă statul de la cele mai mari companii din ENERGIE la care are acțiuni. Acestea se află în TOP 10 la BVB în funcție de capitalizarea bursieră

Efectul victoriei lui Nicușor Dan: leul românesc, la cel mai puternic avans față de EURO din ultimii trei ani

Patrule paralele: cum au ajuns grupările naționaliste să înlocuiască poliția pe străzile Rusiei

0

Pe fondul unui deficit grav de personal în structurile de ordine publică, grupuri de patrulare naționalistă preiau controlul în tot mai multe orașe rusești, scrie The Wall Street Journal.

Membri ai grupării Russkaia Obșcina/FOTO:X

În lipsa unui număr suficient de polițiști — mulți dintre ei transferați sau recrutați pentru frontul din Ucraina, unde salariile sunt considerabil mai mari — autoritățile locale din Rusia apelează tacit la soluții alternative. În acest vid de putere și autoritate, grupări radicale de inspirație naționalistă, precum Russkaia Obșcina (Comunitatea Rusă), se afirmă ca forțe de ordine „neoficiale”, dar active.

Potrivit estimărilor Ministerului rus de Interne, peste 33.000 de angajați au părăsit structurile poliției într-un singur an, în timp ce deficitul de personal este evaluat la peste 172.000 de posturi neocupate. În orașe precum Novosibirsk, aproximativ 40% din pozițiile de patrulare sunt vacante.

Ordinea impusă de civili înarmați

În acest context, Russkaia Obșcina susține că are peste 150 de filiale în întreaga federație, acoperind toate cele 11 fuse orare ale țării. Gruparea se promovează intens pe platforme locale precum VKontakte și Telegram, ba chiar pune la dispoziție o aplicație mobilă cu „buton de panică” pentru cetățeni.

Dar activitatea grupului depășește cu mult atribuțiile de patrulare civică. Conform relatărilor de pe rețelele sociale, membrii au desfășurat razii în apartamentele migranților, au întrerupt evenimente LGBTQ private și au condus persoane, fără mandat legal, la centrele de recrutare militară. Unii membri au fost filmați purtând bastoane și îmbrăcăminte paramilitară, în timp ce rețin oameni suspectați de „comportamente deviante” sau încălcări minore ale legii.

„Știm că poliția duce lipsă de oameni și suntem gata să ajutăm”, a declarat într-un video Andrei Tkaciuk, politician local din Siberia și fondator al organizației. Același Tkaciuk este cunoscut pentru limbajul său agresiv și declarațiile discriminatorii la adresa minorităților, în special a comunității musulmane.

Legături cu puterea și sprijin instituțional tacit

Oficial, autoritățile centrale nu recunosc implicarea directă a acestor grupuri în menținerea ordinii publice. Cu toate acestea, Russkaia Obșcina a primit sprijin public din partea șefului Comitetului de Investigații din Rusia, ceea ce a alimentat speculațiile că gruparea acționează cu aprobarea tacită a autorităților.

În Extremul Orient rus, guvernatorul regiunii Primorski, Oleg Kojeamako, a înființat un grup paramilitar de voluntari denumit Tigrul, compus din veterani ai Brigăzii 155 de infanterie navală. În orașul industrial Tiumen, foști combatanți din Ucraina patrulează acum străzile sub egida grupului Drujina Rusă, cu susținerea controversatului oligarh ortodox Konstantin Malofeev.

În Crimeea ocupată, membrii Russkaia Obșcina au efectuat un raid într-un club de noapte, controlând actele celor prezenți. Deși nu au constatat încălcări ale legii, 14 persoane au fost trimise la centrele de recrutare militară.

Un echilibru instabil

Politica Kremlinului s-a folosit adesea de naționalism pentru mobilizarea societății, în special în contextul războiului din Ucraina. Totuși, în fața unei populații etnic diverse — Rusia are aproape 200 de minorități oficial recunoscute — liderii de la Moscova au evitat până acum să încurajeze naționalismul violent de tip etnic, conștienți de pericolele radicalizării.

Însă proliferarea acestor grupuri poate submina tocmai această strategie. Prezența veterani de război, antrenați pentru luptă și adesea traumatizați, în structuri informale de ordine, riscă să deterioreze coeziunea socială și să încurajeze abuzurile.

„Este un fenomen periculos pentru statul rus, întrucât înseamnă cedarea monopolului asupra forței legitime,” avertizează Vera Alperovici, specialistă în drepturile omului de la organizația SOVA, care monitorizează extremismul în Rusia. „Practic, autoritățile împuternicesc structuri ideologice să decidă cine merită protecție și cine merită pedeapsă.”

Gruparea „Omul Nordic”, o altă organizație cu profil radical, fondată de un rapper rus și activă în zeci de regiuni, participă la razii comune împotriva migranților, dar și la intimidarea comunităților LGBTQ. În Krasnoyarsk, o astfel de campanie a dus la închiderea unui club.

În orașul Kamensk-Uralski, Russkaia Obșcina a postat imagini de la o petrecere privată în care bărbați purtau machiaj, publicând fotografii cu fețele participanților pe rețelele sociale, alături de mesaje discriminatorii.

Derapaje justificate prin lipsă de resurse

„Instituțiile care ar trebui să apere drepturile cetățenilor nu pot deveni instrumente ideologice,” subliniază Valeri Vetoșkina, avocat în cadrul ONG-ului OVD-Info, specializat în monitorizarea abuzurilor poliției. „Ceea ce vedem acum este rezultatul direct al eșecului de a menține un corp de poliție funcțional și echidistant.”

Pe măsură ce Rusia continuă mobilizarea militară, iar războiul se prelungește, vidul de autoritate internă este tot mai vizibil. Rămâne de văzut dacă Moscova va alege să reglementeze acest fenomen sau va continua să-l tolereze — cu toate riscurile pe care le implică.

Suspiciuni de otrăvire în rândul trupelor ruse: cel puțin patru soldați ar fi murit după ce au consumat apă contaminată

0

În estul Ucrainei, în zona localității Panteleimonivka (regiunea Donețk), cel puțin patru militari ruși ar fi decedat în urma ingerării unor lichide suspectate că ar fi fost contaminate, într-un posibil act de sabotaj. Potrivit unor surse media pro-Kremlin, este vorba despre sticle de apă etichetate „Apa noastră”, presupus distribuite în cadrul unui transport umanitar provenit din Crimeea, teritoriu anexat de Federația Rusă în 2014, scrie The Sun.

Soldați ruși/ FOTO:Profimedia

Imagini difuzate de presă arată cadre cu soldați în convulsii, în stare de suferință acută, în timp ce colegii lor încearcă să le acorde ajutor medical. Deocamdată, autoritățile ruse nu au emis o declarație oficială privind incidentul, însă panică s-a instalat rapid pe canalele militare rusești, unde se cere o anchetă completă asupra modului în care lichidul suspect a ajuns pe linia frontului.

Posibil sabotaj sau incident acoperit?

Potrivit canalului pro-Kremlin Țargrad, ancheta ar trebui să stabilească „cine a furnizat apa, cum a ajuns aceasta pe front și cine ar fi putut introduce substanțele toxice”. În lipsa unor concluzii oficiale, o parte din sursele rusești indică un posibil sabotaj ucrainean, deși nu există dovezi clare în acest sens.

Pe de altă parte, o sursă ucraineană, citată în același material, pune sub semnul întrebării autenticitatea acuzației, sugerând că ar putea fi vorba de cazuri de supradoză sau abuz de substanțe psihotrope, pe care comandanții le-ar fi prezentat ca „otrăvire” pentru a evita sancțiuni interne.

În contextul temperaturilor ridicate din regiune și a necesității acute de resurse, unele surse militare ruse recomandă soldaților să evite consumul de apă neverificată, indicând o posibilă extindere a neîncrederii în lanțurile de aprovizionare militară.

Război pe mai multe fronturi

În acest timp, forțele ruse au lansat un nou val de atacuri aeriene asupra orașelor ucrainene, într-o campanie de tip „pământ pârjolit” care vizează infrastructura civilă și industrială. Un atac cu bombă cu planare de 500 kg a lovit un centru comercial aglomerat din orașul Dobropillia, soldându-se cu doi morți și cel puțin 25 de răniți. Președintele Volodimir Zelenski a catalogat atacul drept „teroare rusă lipsită de logică sau scop militar real”.

Autoritățile locale estimează că mai multe persoane se află în continuare sub dărâmături, în timp ce echipele de salvare luptă cu incendiile și încearcă să degajeze zona.

În alte regiuni — inclusiv Nikopol, Harkov, Sumî și Dnipro — Rusia a continuat bombardamentele, în unele cazuri vizând în mod deliberat echipajele de intervenție care răspundeau la primele lovituri.

Contraatacuri ucrainene și replici din interiorul Rusiei

Ucraina, la rândul ei, a desfășurat mai multe atacuri cu drone pe teritoriul rus, vizând facilități industriale considerate a avea legături cu complexul militar — inclusiv o fabrică chimică din Tula și un centru de reparații pentru aeronave din Smolensk. În Belgorod, trei civili ruși au murit, iar alți 17 au fost răniți în urma atacurilor aeriene, în timp ce în Voronej, o clădire de locuințe a fost lovită de drone, rănind inclusiv copii.

Toate aceste evoluții au loc într-un context internațional extrem de tensionat. Președintele american Donald Trump a lansat recent un ultimatum de 50 de zile adresat Moscovei, amenințând cu impunerea unor tarife comerciale de 100% în lipsa unui acord de încetare a focului. Liderul american l-a trimis în Ucraina pe generalul Keith Kellogg în calitate de emisar special, reafirmând sprijinul total al Washingtonului pentru Kiev, inclusiv prin furnizarea de rachete de croazieră JASSM.

Kremlinul, însă, pare să nu fi fost impresionat. Oficiali ruși citați de presa internă au respins mesajul transmis de Trump și chiar au sugerat că presiunile ar putea duce la revendicări teritoriale suplimentare din partea Moscovei.

Inundații majore la Academia de Poliție: acoperișul a fost luat de vânt, iar în săli a turnat cu găleata. Reacția MAI

0

Ministerul Afacerilor Interne a reacționat în urma a apariției în spațiul public a informațiilor privind situația clădirii Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, care a fost avariată în urma fenomenelor meteorologice care au afectat Capitala joi după amiază. Acoperișul a fost smuls de vânt, iar în săli a plouat cu găleata.

„Prin Departamentul pentru Situații de Urgență, MAI a informat public despre acest eveniment încă din momentul în care s-au desfășurat intervențiile operative, respectând obligațiile legale de comunicare și transparență. Informațiile transmise atunci au reflectat, cu acuratețe, situația de fapt. Ministerul Afacerilor Interne tratează cu maximă seriozitate orice semnal referitor la posibile disfuncționalități sau nereguli”, a transmis MAI.

MAI a mai precizat că „în acest sens, a fost demarată deja o evaluare tehnică și administrativă rapidă, cu scopul de a identifica exact cauzele care au condus la producerea incidentului, dar și eventualele responsabilități.

Mai multe săli ale Academiei de Poliție au fost inundate. FOTO captură video ISU București Ilfov

  „Menționăm că, rezultatele vor fi făcute publice imediat ce procesul de verificare va fi finalizat. MAI reafirmă angajamentul pentru transparență, legalitate și responsabilitate instituțională, precum și deschiderea totală față de întrebările legitime ale presei și ale opiniei publice” se mai arată în comunicat  

Amintim că joi, în timpul Codului roșu de averse torențiale, vijelii și grindină, acoperișul unei clădiri aparținând Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” București a fost luat de vânt, iar mai multe săli de clasă au fost inundate, potrivit unui comunicat al ISU București-Ilfov.

România îşi întăreşte flota navală. Cât costă corveta uşoară pe care vrea să o cumpere din Turcia

0

România își întărește capacitatea navală în Marea Neagră prin achiziția unei corvete ușoare din Turcia și pregătește, în paralel, un program pentru construcția a două nave de patrulare maritime produse local.

Corveta din clasa Hisar va fi achiziţionată din Turcia. FOTO: turdef

România a decis să achiziționeze pentru Forțele Navale o corvetă ușoară aproape nouă din Turcia, o navă care a intrat în serviciul armatei turcești la sfârșitul anului 2024. Această decizie vine ca răspuns la o nevoie urgentă exprimată de Ministerul Apărării Naționale (MApN) de a avea o navă modernă, capabilă să protejeze interesele economice ale țării în Marea Neagră, în special în contextul operaționalizării așteptate a platformei Neptun Deep începând cu anul 2027.

Într-o întâlnire cu jurnaliștii acreditați, reprezentanții MApN au subliniat că necesitatea de a avea cel puțin o navă performantă în Marea Neagră cât mai curând a determinat statul român să se îndrepte spre Turcia, un aliat NATO și partener regional, pentru a achiziționa o corvetă „la cheie”, gata de livrare într-un timp foarte scurt.

265 milioane de euro fără sisteme de rachete

Potrivit oficialilor MApN, „valoarea totală pentru realizarea capabilității operaționale este de circa 265 milioane de euro, fără TVA, mai puțin sistemul de lansare rachete navă-navă NSM. Valoarea estimată de achiziție a navei din Turcia, în configurația actuală, este de circa 223 milioane de Euro, fără TVA. Timpul de livrare este extrem de scurt: aproape 6 luni, în configurația actuală. Urmează dotarea navei cu sistemele de luptă solicitate de Forțele Navale, într-un șantier din România.”

Detalii tehnice

Corveta ușoară este dotată cu echipamente moderne de navigație și comunicații și beneficiază de o gamă largă de senzori și sisteme de arme de ultimă generație, asigurându-i astfel un potențial combativ ridicat în toate mediile de luptă. Nava dispune și de un hangar special conceput pentru a găzdui un elicopter mediu și o aeronavă fără pilot, facilitând astfel operațiunile aeriene de sprijin, a mai detaliat Ministerul Apărării.

Sursele apropiate programului de achiziție, citate de HotNews, au precizat că sistemele de armament cu rachete și torpile vor fi de proveniență occidentală și vor fi integrate după achiziția navei în România. Rachetele anti-navă vor fi de tip NSM (Naval Strike Missile), același model utilizat pentru bateriile de coastă românești și pentru modernizarea navelor existente.

Nava ce urmează a fi achiziționată este prima din clasa Hisar, denumită TCG Akhisar, cu numărul de bord P-1220. Aceasta a fost lansată la apă în 2023 și a intrat în dotarea Forțelor Navale turce în decembrie 2024. Cu o lungime de 99,5 metri și un deplasament de 2.300 de tone, corveta poate fi operată de un echipaj format din 104 marinari și este propulsată printr-un sistem combinat diesel-electric. Nava atinge o viteză maximă de 24 noduri (aproximativ 45 km/h), are o rază operațională de 8.300 de kilometri și o anduranță de 21 de zile pe mare.

În ceea ce privește armamentul, nava este echipată cu un tun MKE de calibrul 76/62 mm și cu un tun antiaerian Aselsan GOKDENIZ calibru 35 mm.

Două nave de patrulare

Pe lângă această achiziție, MApN pregătește lansarea unei licitații restrânse pentru construirea a două nave de patrulare maritimă (Offshore Patrol Vessel – OPV) în șantiere navale din România. Aceste nave, similare ca funcționalitate cu corvetele ușoare, vor contribui la creșterea capacității de luptă a Forțelor Navale, atât în plan intern, cât și în contextul alianței NATO, asigurând o reacție rapidă și eficientă în fața amenințărilor.

„Navele de patrulare maritimă vor contribui la creșterea capacității de luptă, atât pentru forțele proprii cât și în context aliat, creând posibilitatea unei reacții rapide și adecvate la potențialele amenințări. Programul include cerința de fabricare în țară a produsului final și asigurarea mentenanței de nivel complex. Programul se află în etapa de pregătire a documentației pentru solicitarea aprobării prealabile a Parlamentului României pentru inițierea procedurii de atribuire”, a precizat MApN.

Potrivit aceleiaşi surse, constructorul naval Damen este principalul candidat pentru acest contract, oferind modelul OPV 2600, care poate fi echipat și înarmat cu sisteme occidentale.

Costul total al programului pentru cele două nave complet echipate și înarmate este estimat între 400 și 500 milioane de euro, iar termenul de livrare pentru prima navă este de aproximativ doi ani.

Modelele Damen OPV 2600 au o lungime de 98 metri și un deplasament de circa 2.600 de tone, fiind destul de asemănătoare cu modelul de corvetă Sigma 10514, cu care constructorul a participat la o licitație anterioară.

Principalele diferențe față de corveta Sigma sunt lipsa sonarului din chilă, absența unor elemente constructive stealth (pentru a reduce detectabilitatea la radar) și prezența unor structuri ranforsate în modulele centrale și de comandă.

Citește mai multe despre: mapn

Statele Unite intenționează să taxeze masiv importurile de GRAFIT din China /Decizia va fi luată după definitivarea acordului bilateral

0

Departamentul american al Comerțului intenționează să impună taxe vamale de peste 90% asupra importurilor chineze de grafit, element-cheie pentru producerea acumulatorilor auto.

Conform unor surse din cadrul Administrației de la Washington citate de grupul media Bloomberg și de agenția ANSA, Departamentul american al Comerțului intenționează să aplice taxe vamale de 93,5% asupra importurilor chineze de grafit.

Decizia nu a fost luată încă, fiind așteptată peste câteva luni, în condițiile în care Statele Unite și China finalizează detaliile acordului comercial bilateral. Dacă tarifele se vor adăuga celor existente, vor atinge nivelul de 160%.

Președintele Donald Trump a anunțat, la finalul negocierilor desfășurate la Londra pe 11 iunie, ajungerea la un acord comercial complet cu Beijingul, evitând prelungirea crizei taxelor comerciale reciproce.

”Acordul nostru cu Administrația Chinei este realizat, va trebui aprobat la final de mine cu președintele Xi Jinping. Vor fi livrați magneți, metale rare de către China. Iar noi vom furniza Chinei ce s-a stabilit, inclusiv vom accepta studenți chinezi în universitățile noastre. Noi aplicăm tarife de cel mult 55%, iar China de 10%. Relația este excelentă”, a afirmat Donald Trump.

”După acordul de principiu, ambele părți au confirmat detaliile tratatului. Partea chineză va revizui și va aproba cererile pentru exporturi, iar Statele Unite vor anula o serie de măsuri restrictive împotriva Chinei”, a confirmat, ulterior, Ministerul chinez al Comerțului.

Nu este clar dacă Administrația de la Washington poate aplica aceste taxe fără a afecta acordul comercial semnat cu Beijingul.

Foto: Profimedia

RECOMANDAREA AUTORULUI:

Marea Britanie ar putea cumpăra ARMAMENT din SUA pentru a-l livra Ucrainei /„Colaborăm cu aliații asupra furnizării de capabilități”

VIDEO Trump afirmă că se apropie de un ACORD comercial cu UE /„Eu sunt foarte indiferent, întrucât noi am trimis o scrisoare cu tarife de 30%”

Guvernul se împrumută și de la români. Titlurile Fidelis au adus peste 2,5 miliarde de euro în vistieria statului doar în 2025

0

Românii împrumută statul cu miliarde de euro în plină austeritate. Guvernul adună bani pentru finanțare direct de la populație. Doar prin Fidelis s-au intrat deja anul acesta peste 2,5 miliarde de euro în vistieria statului. Dobânzile mari, de aproape 8% dar și câștigul neimpozitat i-au atras pe români să cumpere titluri de stat.

Însă, chiar dacă încrederea investitorilor revine, ministrul finanțelor trage un semnal de alarmă și spune că România nu scapă de pericolul unor costuri uriașe pe piețele externe.

Ultima listare a titlurilor de stat Fidelis la Bursa de Valori București a adus statului aproape 700 de milioane de lei și 192.000.000 euro, care vin direct din buzunarele românilor care împrumută statul pentru dobânzi avantajoase, care se duc spre 8% mai mari decât la bănci.

La o sumă de 5.000 lei băgată în Fidelis, un investitor poate câștiga 735 lei, în comparație cu o bancă unde câștigul este cu 200 lei mai mic.

50 de miliarde de euro în 6 ani

De la începutul lansării campaniei Fidelis, în urmă cu 6 ani, au fost lansate 26 de oferte. S-au atras de către statul român, prin intermediul Bursei de Valori București, peste 50 de miliarde de euro. În plus, titlurile de stat pot fi vândute înainte de maturitate, iar dobânda acumulată până atunci ajunge în buzunarul investitorului, iar veniturile din aceste titluri sunt scutite de impozit.

Statul preferă în continuare să se împrumute de la populație, pentru că pe piețele externe dobânzile sunt încă ridicate, 7% pentru împrumuturile făcute pe 10 ani. În plus, încă suntem sub lupa agențiilor de rating care evaluează situația economică din țară și care ne vor da verdictul dacă suntem buni de investiții sau nu.

Statul dorește anul acesta să atragă 40 de miliarde de lei prin ambele titluri de stat, Tezaur și Fidelis, bani cu care să finanțeze o parte din cheltuieli.

Citiți și: Titlurile de stat Fidelis, DEBUT la Bursa de Valori. Opţiuni pentru deţinătorii care doresc să-și păstreze titlurile / Anunț Ministerul Finanțelor

Putin nu se lasă intimidat de ultimatumul lui Trump privind încetarea focului în Ucraina: Moscova „nu acceptă ameninţări”

0

Ministerul rus de Externe a declarat joi că Moscova „nu acceptă ameninţări” după ce preşedintele american Donald Trump a anunțat luni că acordă Moscovei 50 de zile pentru a ajunge la o încetare a focului în Ucraina sau în caz contrar se va confrunta cu sancţiuni, promiţând noi livrări de rachete şi de alte arme Kievului.

Trump și Putin conștientizează riscurile de escaladare a conflictului. FOTO AFP

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat joi că decizia lui Trump de a furniza Ucrainei noi rachete este un semnal de „continuare a măcelului” şi o respingere a iniţiativelor de pace, insistând că Moscova nu va accepta „şantajul” reprezentat de noul ultimatum al Washingtonului, transmite Reuters, citată de Agerpres.

„Este evident că regimul de la Kiev percepe în mod constant astfel de decizii ale Occidentului colectiv drept un semnal de continuare a măcelului şi de abandonare a procesului de pace”, a reiterat purtătoarea de cuvânt a MAE rus în cadrul unei conferinţe de presă la Moscova.

Războiul pe scară largă declanşat de Rusia în februarie 2022 în Ucraina a dus la cel mai sângeros conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, SUA estimând că 1,2 milioane de persoane au fost rănite sau ucise.

Rusia susţine că a fost nevoită să declanşeze războiul pentru a se proteja de extinderea NATO. Ucraina şi majoritatea guvernelor occidentale numesc războiul Rusiei o acaparare de terenuri în stil colonial, notează Reuters.

Armata rusă controlează în prezent aproximativ o cincime din teritoriul ucrainean şi avansează lent, dar constant pe o linie de front vastă, suferind ceea ce SUA consideră a fi pierderi grele pe parcurs.

„Limbajul ultimatumurilor, al şantajului şi al ameninţărilor este inacceptabil pentru noi”

Donald Trump, care a făcut din încetarea conflictului o prioritate a administraţiei sale, ameninţă cu „tarife de 100% pentru Rusia” şi cu sancţiuni secundare ţările care cumpără petrol rusesc dacă Moscova nu acceptă un acord de încetare a focului în termen de 50 de zile.

„Un număr fără precedent de sancţiuni şi restricţii au fost impuse ţării noastre şi partenerilor noştri internaţionali. Sunt atât de multe încât considerăm că ameninţarea cu noi sancţiuni este banală”, a spus Zaharova.

„Limbajul ultimatumurilor, al şantajului şi al ameninţărilor este inacceptabil pentru noi. Vom lua toate măsurile necesare pentru a ne asigura securitatea şi a proteja interesele ţării noastre”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Vladimir Putin și Donald Trump au avertizat în mod repetat cu privire la riscurile de escaladare a conflictului, pe care îl prezintă drept un război prin procură între cele mai mari două puteri nucleare ale lumii.

Eșecuri în privința negocierilor

Eforturile SUA de a intermedia negocieri de pace între Kiev şi Moscova s-au soldat însă cu eşecuri repetate.

Moscova spune că este pregătită să poarte noi discuţii, dar a precizat că doreşte întreg teritoriul a patru regiuni ucrainene pe care le-a revendicat ca fiind ale sale (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, plus Crimeea), condiţii pe care Ucraina le consideră inacceptabile şi care ar echivala cu o capitulare.

Rusia doreşte de asemenea să relanseze, dacă este posibil, relaţia sa bilaterală cu SUA, deşi ultimele măsuri ale lui Trump privind Ucraina au înrăutăţit atmosfera.

Trei surse apropiate de Kremlin au declarat marţi pentru Reuters că Putin intenţionează să continue să lupte în Ucraina până când Occidentul va accepta condiţiile sale de pace, nefiind intimidat de ameninţările cu sancţiuni mai dure, şi că cererile sale teritoriale s-ar putea extinde pe măsură ce forţele ruse avansează în Ucraina.

Casa Albă, informații de ultimă oră despre starea de sănătate a lui Donald Trump. De unde provin vânătăile de la mâna dreaptă

0

Secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, a dezvăluit detalii suplimentare despre starea de sănătate a președintelui Donald Trump, după ce unele fotografii au arătat  vânătăi pe dosul mâinilor sale și, aparent, picioare umflate.

Fotografie cu mâna dreaptă a președintelui SUA FOTO: X

„Știu că mulți din mass-media au speculat cu privire la vânătăile de pe mâna președintelui și picioarele umflate. Deci, în efortul de transparență, președintele a vrut să împărtășesc astăzi cu voi toți o notă de la medicul său. În ultimele săptămâni, președintele Trump a observat o ușoară umflătură în partea inferioară a picioarelor sale. În conformitate cu îngrijirea medicală de rutină și din prudență, această îngrijorare a fost evaluată în detaliu de unitatea medicală a Casei Albe”, a declarat Leavitt joi, în timpul unei conferințe de presă, potrivit FoxNews.

Leavitt a continuat să citească un memoriu în care explica faptul că picioarele umflate făceau parte dintr-o „afecțiune benignă și comună” pentru persoanele de peste 70 de ani, în timp ce vânătăile de pe mâini erau atribuibile „strângerilor frecvente de mână și utilizării aspirinei”.

„Președintele a fost supus unui examen cuprinzător, inclusiv studii vasculare de diagnostic, eveniment bilateral al membrelor inferioare, care au fost efectuate ecografii Doppler venoase și au relevat insuficiență venoasă cronică, o afecțiune benignă și comună, în special la persoanele cu vârsta peste 70 de ani”, a declarat Leavitt.

„În mod important, nu a existat nicio dovadă de tromboză venoasă profundă sau boală arterială. Testele de laborator au inclus o hemogramă completă, un panou metabolic complet, un profil de coagulare, D-dimer, peptidă natriuretică de tip B și biomarkeri cardiaci. Toate rezultatele au fost în limite normale. O ecocardiogramă a fost, de asemenea, efectuată și confirmată. Structură și funcție cardiacă normale. Nu au fost identificate semne de insuficiență cardiacă, insuficiență renală sau boală sistemică”, a continuat ea.

Fotografii cu picioarele umflate ale lui Trump au circulat în iulie, când Trump a participat la finala Cupei Mondiale a Cluburilor FIFA pe stadionul MetLife din New Jersey, însoțit de prima doamnă Melania Trump, stârnind titluri și speculații pe rețelele de socializare potrivit cărora președintele ar fi ascuns o problemă de sănătate.

Fotografie cu mâna dreaptă a președintelui SUA FOTO: X

Leavitt a continuat să explice că vânătăile de pe spatele mâinilor lui Trump se datorează consumului său de Asprin și strângerii frecvente de mână cu alte persoane.

„În plus, fotografii recente ale președintelui au arătat vânătăi minore pe dosul mâinii sale. Acest lucru este în concordanță cu iritarea minoră a țesuturilor moi ca urmare a strângerii frecvente a mâinilor și a consumului de aspirină, care este luată ca parte a unui regim standard de prevenire cardiovasculară. Acesta este un efect secundar bine cunoscut și benign al tratamentului cu aspirină, iar președintele rămâne într-o stare excelentă de sănătate, lucru la care vă mulțumesc tuturor celor care sunteți martori zilnic aici. Așadar, președintele a dorit să împărtășesc această notă cu voi toți”, a declarat Leavitt.

Medicul lui Trump de la Casa Albă a publicat raportul său medical în aprilie, care a constatat că era într-o „sănătate excelentă”.

„Președintele Trump rămâne într-o stare de sănătate excelentă, prezentând funcții cardiace, pulmonare, neurologice și fizice generale robuste”, se arată în comunicatul căpitanului de marină Sean P. Barbabella, medicul președintelui.

Adolescent din Capitală, arestat preventiv după ce a tăiat-o la gât pe fosta iubită. Scenariul pus la cale prin care i-a golit tinerei conturile

0

Un adolescent de 16 ani a fost arestat preventiv după ce a tăiat-o în mod repetat la gât pe fosta sa iubită, în vârstă de 20 de ani, în locuinţa acesteia din Capitală. Ulterior, a  ameninţat-o cu moartea, spunând că nu va suna la 112 dacă ea nu îi dă lunar 3.000 de euro. 

Adolescentul a fost arestat FOTO: Adevărul (arhivă)

Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti a anunţat că procurorii au pus în mişcare acţiunea penală faţă de un inculpat în vârstă de 16 ani, cercetat pentru tentativă de omor, acces ilegal la un sistem informatic, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos, şantaj şi influenţarea declaraţiilor.

Astfel, în urma anchetei s-a stabilit că, în urmă cu o lună, pe 18 iunie, în jurul orei 8.00, în timp ce se afla la locuinţa victimei, situată în Sectorul 3 din Bucureşti, el a agresat-o fizic pe fosta sa concubină, o tânără în vârstă de 20 de ani, pe care a tăiat-o în mod repetat cu cuţitul în zona gâtului.

”Victima a reuşit să se apere, suferind leziuni traumatice superficiale, constând în plăgi tăiate în regiunea cervicală anterioară şi lateral-dreapta, precum şi în zona mâinilor. Ulterior, inculpatul a ameninţat-o cu moartea, afirmând că nu va apela serviciul unic de urgenţă 112 pentru a solicita îngrijiri medicale decât dacă aceasta îi va remite lunar suma de 3.000 de euro, condiţie pe care victima a acceptat-o.

Prin acelaşi tip de ameninţări, pentru a se asigura că nu va fi tras la răspundere penală, inculpatul a constrâns victima să nu sesizeze organele de urmărire penală cu privire la cele întâmplate şi să susţină în mod nereal în faţa echipajelor medicale că ar fi încercat să se sinucidă prin folosirea unui cuţit. În cele din urmă, inculpatul a apelat serviciul de urgenţă, ocazie cu care atât el, cât şi persoana vătămată, au susţinut în faţa cadrelor medicale şi organelor de poliţie că aceasta ar fi avut o tentativă de suicid”, a arătat Parchetul Capitalei.

Potrivit procurorilor, agresiunea a avut loc în contextul în care, anterior, în cursul aceleiaşi zile, profitând de faptul că persoana vătămată dormea, i-a luat telefonul şi a accesat fără drept aplicaţiile bancare şi de ride-sharing, făcând 8 tranzacţii financiare de pe contul bancar al victimei, în cuantum de 16.000 de euro. Printre acestea s-a numărat şi un transfer de 9.500 de euro către contul personal al inculpatului, deschis pe o platformă online de pariuri.

Băiatul de 16 ani a fost reţinut pentru 24 de ore, iar joi judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti a admis propunerea procurorilor şi a dispus arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile.

Cum arată Elena Udrea după 3 ani de detenție

0

Îmbrăcată într-un deux pieces alb, format din vestă și pantaloni, Elena Udrea a ieșit în jurul orei 16.00 pe poarta Penitenciarului Târgșor, lăsând impresia că este mai puternică după cei 3 ani și 4 luni de detenție.

Elena Udrea a ieșit din Penitenciarul Târgșor. Foto Inquam Photos

Înfățișarea fostului ministru al Turismului este destul de schimbată față de cum arăta la încarcerare: bretonul scurt și drept tăiat la baza nasului a dispărut, lăsând loc unei pieptănături lungi, de un blond total diferit față de cum și-l purta în urmă cu trei ani.

Elena Udrea era perfect machiată și avea pe piept un tatuaj cu numele fetiței sale.

Fostul ministru al Turismului a descris şi condiţiile grele din închisorile de femei din România, declarând că la Târgşor, în camere de 8 paturi stau şi câte 15 femei, în condiţiile în care „10% dintre ele sunt în amânări, îndeplinesc condiţiile, dar nu sunt eliberte, gradul de ocupare e 138%”.

Aş vrea să ştiu câţi bărbaţi trec prin puşcărie aşa cum am trecut eu”, a mai spus ea, povestind că în cei peste trei ani petrecuţi în spatele gratiilor a ajutat să zeci dacă nu sute de femei să înveţe să scrie, iar acum îşi doreşte să facă acelaşi lucru pentru fetiţa sa, care va începe în toamnă şcoala.

„Puşcăria nu te reabilitează. Îngroapă oameni pr ani de zile, iar apoi nimeni nu le oferă nicio şansă”, consideră Elena Udrea care spune că cel puţin pentru o perioadă, până când îşi va găsi un serviciu, va fi întreţinută de soţul său.

„Sper să mă întreţină soţul o perioadă, până îmi găsesc un serviciu. Cu singuranţă acesta va fi în mediul privat”, a explicat ea ce planuri are pentru viitorul apropiat.

Elena Udrea spune, aşa cum a făcut-o şi în faţa magistraţilor, că, dată fiind experienţa prin care a trecut, nu ar mai organiza pentru nimic în lume o nouă Gală Bute.

„Eu plătesc acum, din nou, Gala Bute, de parcă aş fi făcut-o pentru mine. Am fost mândră să organizez un asemenea eveniment şi am vrut să fac ceva deosebit, să îl aduc pe Lucian Bute să boxeze în ţara sa, dar mândria este un păcat”, a declarat ea, accentuând ideea că Dumnezeu i-a dat puterea să treacă peste această încercare.

După trei ani petrecuţi după gratii, din cei şase primiţi în dosarul „Gala Bute”, şi o serie de demersuri în instanţă, Elena Udrea şi-a câştigat liberarea, astfel că joi, 17 iulie, a ieşit pe poarta penitenciarului Târgşor, unde a fost aşteptată de soţul său, Adrian Alexandrov, dar şi de avocat.

„Îi mulţumesc fetiţei mele că a venit aici de 150 de ori. Fiecare moment important şi l-a petrecut aici, la penitenciar Am considerat arestarea mea o încercare de la Dumnezeu, prin care am trecut tot cu putere de la El. Îi mulţumesc fetiţei mele că a venit aici de 150 de ori. Fiecare moment important şi l-a petrecut aici, la penitenciar”, a spus ea.

De ce a fost condamnată

Elena Udrea a ajuns în spatele gratiilor după ce a fost condamnată definitiv în dosarul „Gala Bute”, în urma acuzațiilor privind deturnarea de fonduri și trafic de influență, obţinând între timp închiderea altor dosare penale.

Elena Udrea, fost ministru al Turismului pe vremea când preşedinte era Traian Băsescu, a fost condamnată la șase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”, după ce procurorii au acuzat-o că a creat un sistem de influență prin care s-au obținut sume considerabile de bani de la mai multe companii.

Potrivit anchetatorilor, în schimbul banilor luaţi ca mită, se promiteau contracte și plăți efectuate prin Ministerul Turismului, condus la acea vreme de Elena Udrea. Astfel, aceşti bani ar fi ajuns fie la Elena Udrea, fie ar fi fost direcționați către organizația PDL București sau alte persoane implicate în acest dosar, inclusiv către Rudel Obreja, organizatorul galei de box, care între timp a decedat.

Deși autoritățile au încercat să recupereze prejudiciul, statul român nu a reușit, până în prezent, să recupereze integral suma.

Rareș Bogdan, avertisment pentru șefa Comisiei Europene din cauza fondurilor pentru agricultură

0

Europarlamentarul Rareș Bogdan consideră ca inacceptabilă comasarea fondurilor pentru agricultură și coeziune, în cadrul planurilor naționale din noul buget european.

Rereș Bogdan, europarlamentar PNL FOTO: Facebook/Rareș Bogdan

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan este critic cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru modul cum a împărțit bugetul european în exercițiul finaciar 2028-2034. Liberalul admite că ar putea vota o moțiune de cenzură împotriva șefei CE dacă nu va corecta modul cum au fost alocate în special fondurile pentru agricultură.

”O sfătuiesc pe doamna Ursula von der Leyen să nu se atingă de regulile alocării fondurilor destinate fermierilor! Moțiunea de săptămâna trecută nu a avut succes datorită EPP, S&D, Renew, Verzii și o parte a ESN (care nu au votat în bloc pentru a nu cădea și Raffaele Fito, mâna dreaptă a doamnei Meloni și vicepreședinte al Comisiei von der Leyen). Viitorul însă poate fi diferit! Parlamentul European, cea mai legitimă instituție a eurosistemului, aleasă direct de cetățeni, NU poate fi ignorat. Voința poporului european, a cetățenilor, este exprimata prin cei 720 de deputați. Comisia este doar un Guvern și, ca orice Guvern, poate cădea oricând”, a scris Rareș Bogdan într-o postare pe Facebook.

Europarlamentarul român susține că nu ar vrea să mai vadă proteste la Bruxeelles ale fermierilor, care în opinia sa sunt puși din nou la zid.

”Bruxelles-ul a văzut deja protestele fermierilor, justificate de altfel, și nu este cazul să-i pună din nou în fața faptului împlinit, afectând securitatea alimentară a Uniunii Europene. Comasarea fondurilor pentru agricultură și coeziune, în cadrul planurilor naționale, este inacceptabilă! Nu se poate ca alocările pentru fermieri și regiuni să fie integrate în planuri naționale aflate în competiție, având în vedere că politicile de coeziune sunt gândite să reducă decalajele.

Salut propunerea ca România să aibă o alocare de 60 de miliarde de euro, față de 46, când este în prezent, salut reafirmarea unor priorități precum competitivitatea (410 mld. euro) și apărarea (de 5 ori mai mulți bani), salut susținerea modernizării rețelelor electrice pentru a reduce prețurile la consumatorul final, dar atenție mare, nu trebuie să sufere fermierii! PAC a avut în ultimul buget pe termen lung 387 miliarde de euro, iar acum este propusă o alocare de 300 de miliarde. Mare atenție”, atrage atenția Rareș Bogdan.

ANAF verifică în premieră EXPORTURILE de PROFITURI. Aproape 3000 de societăţi comerciale „luate la bani mărunți”

0

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) anunţă joi că a demarat, în premieră, procedura verificării potenţialelor exporturi de profituri, fiind solicitate date de la un număr de 2.768 societăţi comerciale înregistrate în România. Oficialii precizează că nu este un control, ci doar colectarea de date care nu au fost disponibile anterior şi care nu vor duce la obligaţii suplimentare de plată.

”Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat săptămâna aceasta procedura verificării potenţialelor exporturi de profituri, la un număr de 2.768 societăţi comerciale înregistrate în România. Astfel, ANAF colectează în perioada 17 iulie  – 29 august informaţii defalcate privind tipul şi cuantumul cheltuielilor companiilor în perioada 2020–2024, în scopul actualizării analizei de risc fiscal”, anunţă, joi, ANAF, într-un comunicat de presă.

Tratament fiscal transparent

Potrivit documentului citat, demersul are ca obiectiv asigurarea unui tratament fiscal transparent şi echitabil pentru toţi contribuabilii.

”Astfel, ANAF vizează centralizarea şi consolidarea datelor globale disponibile cu informaţiile defalcate declarate direct de către contribuabilii mari şi mijlocii, pentru o mai bună înţelegere a mecanismelor de transfer în cadrul grupurilor multinaţionale”, a mai transmis ANAF.

Instituţia precizează că solicitările transmise prin intermediul SPV se bazează pe dispoziţiile generale prevăzute de art. 58 alin. (1) şi art. 64 din Codul de procedură fiscală, care permit autorităţii fiscale să solicite informaţii în scopul determinării stării de fapt fiscale. Aceste activităţi sunt complementare procesului de adaptare la cerinţele de raportare (precum SAF-T) şi vizează completarea şi detalierea acestor date.

”ANAF a iniţiat un proces amplu de transformare care, alături de digitalizare, include o direcţie strategică de asigurare a unui tratament fiscal echitabil pentru toţi contribuabilii. În acest context, modul în care companiile declară profiturile obţinute în România şi îşi achită obligaţiile fiscale este o prioritate majoră de analiză.

Obiectivul nostru este să analizăm în mod riguros şi structurat datele disponibile, înainte de a demara acţiuni de control în cazurile în care există suspiciuni privind transferul nejustificat de profituri în afara ţării. Apreciem efortul contribuabililor de  conformare SAF-T, însă pentru aceasta analiză, datele colectate până acum prin SAF-T nu sunt suficient de detaliate. Alternativa ar fi fost un exerciţiu mai complicat – verificări care ar fi presupus iniţierea de controale documentare sau solicitări de dosare de preţuri de transfer”, a declarat Adrian Nica, noul preşedintele al ANAF.

Reguli fiscale unice pentru toate firmele din România

Conform lui Nica, manieră voluntară şi deschisă ”este mai puţin intruzivă, fără perturbarea activităţilor curente”.

”Companiile deţin deja informatiile în dosarele preţurilor de transfer şi, ca atare, efortul nu ar trebui să fie unul considerabil pentru acei contribuabili care deja s-au conformat prin elaborarea acestor dosare. Ne dorim, în continuare, aplicarea consecventă a aceloraşi reguli fiscale pentru toţi actorii economici care operează şi obţin venituri în România,” a mai declarat preşedintele ANAF.

ANAF precizează că informaţiile disponibile la acest moment, în urma altor tipuri de raportări realizate de contribuabili la ANAF, sunt incomplete faţă de obiectul prezentei analize,  prima de acest tip realizată în România.

”De aceea, pentru un tratament fiscal transparent, corect şi echitabil, este necesară consolidarea datelor transmise defalcat de către contribuabili, în formatele de date solicitate. Informaţiile colectate vor fi utilizate exclusiv în scopuri analitice”, precizează reprezentamţii agenţiei.

Nu este un control fiscal

ANAF explică faptul că procedura nu reprezintă un control fiscal şi nu generează obligaţii fiscale suplimentare pentru contribuabili.

”Acestora li se solicită, prin intermediul Spaţiului Privat Virtual, completarea online a unor declaraţii în format standardizat şi urmăreşte validarea şi alinierea informaţiilor globale existente în bazele de date ANAF (ex: bilanţuri contabile, declaraţii fiscale, fişiere SAF-T) cu structuri standardizate şi analizabile automat. Concret, contribuabililor li se solicită declararea cheltuielilor realizate în perioada 2020 – 2024 sub o formă defalcată, care nu rezultă din alte declaraţii anterioare depuse la ANAF (ex: cheltuieli cu serviciile de marketing, cu serviciile de management, de vânzări, consultanţă, know-how, etc.)”, se mai arată în comunicatul de presă.

ANAF mai precizează că, în măsura în care contractele intragrup nu includ detalii specifice cu privire la fiecare tip de serviciu prestat sau tipologia drepturilor de proprietate intelectuală pentru care se plătesc redevenţe, contribuabilii au posibilitatea de a menţiona valoarea totală a cheltuielilor înregistrate în baza contractelor în cauză.

Citiți și: Alexandru Nazare anunță că 9 ȘEFI din ANAF au fost schimbați din funcție: Inacțiunea, tergiversarea și lipsa de reacție nu mai pot fi tolerate

RA-APPS vine cu precizări după informațiile vehiculate în spațiul public despre SALARIUL directorului: „Va rămâne la un nivel net lunar de 24.000 lei”

0

Reprezentanții Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) transmit, joi, că suma de 4,5 milioane de lei vehiculată în spațiul public nu reprezintă indemnizația individuală a directorului general al Regiei, ci reprezintă totalul cheltuielilor pentru întregul aparat de conducere al instituției.

„Potrivit bilanțului contabil pentru anul 2024, aprobat de Consiliul de Administrație al R.A.-A.P.P.S. în luna mai și întocmit de societatea de audit SOCECC SRL, în documentul financiar figurează suma de 4.519,99 mii lei brut la categoria «Cheltuieli aferente contractelor de mandat și altor organe de conducere și control»”, se arată în comunicatul de presă.

RA-APPS: Nu a existat și nu există nicio intenție de majorare nejustificată sau ilegală

Reprezentanții Regiei adaugă că „menționarea directorului general în dreptul sumei totale de 4.519,99 mii lei a fost rezultatul unei erori materiale de redactare, care a fost ulterior corectată în documentele interne și adusă la cunoștința Consiliului de Administrație”.

„Suma reprezintă totalul indemnizațiilor tuturor membrilor în organele de conducere ale regiei/sucursalelor acesteia (membrii Consiliului de Administrație și directori). Nu a existat și nu există nicio intenție de majorare nejustificată sau ilegală a remunerației directorului general, așa cum a fost vehiculat eronat și tendențios în spațiul public”, adaugă sursa menționată.

RA-APPS mai spune că „Remunerația directorului general s-a situat în anul 2024 și va rămâne pe întreaga durată a mandatului la un nivel net lunar de 24.000 lei”.

„Remunerația directorului general s-a situat în anul 2024 și va rămâne pe întreaga durată a mandatului la un nivel net lunar de 24.000 lei, la care se poate adăuga o componentă variabilă anuală, limitată la echivalentul unui singur salariu net. Aceasta este singura formă de retribuție acordată în cadrul R.A.-A.P.P.S.”, au conchis reprezentanții Regiei.

Profit.ro a publicat miercuri un articol în care susține că directorul RA-APPS, Marius Grăjdan, avea propusă pentru acest an o indemnizație de aproape 1 milion de euro, dar afirmă că a fost o greșeală de redactare”.

Foto: Facebook/ RA-APPS


AUTORUL RECOMANDĂ:

Trump a anulat finanţarea federală a unui tren de mare viteză de la Los Angeles la San Francisco. ”Niciun cent nu va fi alocat acestei înşelătorii”

0

Preşedintele american Donad Trump a anulat finanţări federale în valoare de mai multe miliarde de dolari prevăzute în vederea construirii în California a unei linii de tren de mare viteză (LGV) de la Los Angeles la San Francisco, un proiect lansat în urmă cu peste 15 ani.

Proiectul a început acum câteva luni, dar a fost abandonat repede FOTO: X

Niciun cent din fondurile federale nu va fi alocat acestei înşelătorii”, a tunat locatarul Casei Albe pe reţeaua sa Truth Social.

”Era un proiect prost gândit şi inutil şi o risipă totală de bani ai contribuabililor, dar acum s-a terminat”, a scris el.

Visul unui tren care să lege Los Angelesul şi San Fransisco – în doar două ore şi 40 de minute – a devenit un adevărat miraj, scrie News.

Proiectul, lansat în 2008, a pus primele şine la începutul lui 2025, după multe întârzieri şi derive bugetare.

În primul său mandat, Donald Trump a anulat deja finanţările care-i erau destinate.

California a contestat această decizie în justiţie, însă fostul preşedinte Joe Biden a restabilit fondurile, după ce a fost ales.

La începutul lui iunie, noua administraţie Trump a ameninţat să anuleze finanţări în valoare de patru miliarde de dolari alocate proiectului, după ce Autoritatea federală de transport feroviar (FRA) a conchis într-un raport că nu există o ”cale viabilă” de completare a tronsonului iniţial al liniei până la termenul stabilit, în 2033.

”Acțiune ilegală”

”Punem capăt începând de AZI finanţării federale a acestui trem care nu duce nicăieri”, a confirmat miercuri pe X secretarul Transporturilor Sean Duffy.

”Costul a crescut de la 33 de miliarde de dolari la 135 de miliarde de dolari, fără să existe o dată a finalizării”, a denunţat el.

”California ia în calcul toate opţiunile posibile pentru a lupta împotriva acestei acţiuni ilegale”, a anunţat într-un comunicat guvernatorul Californiei Gavin Newson.

Anularea fondurilor este o lovitură dură aplicată proiectului, pentru ca că conduce la noi amânări şi la o nouă creştere a costurilor, din cauza inflaţiei.

Spre deosebire de Europa şi Asia, trenul este ”copilul sărac” al transporturilor în Statele Unite.

De obicei nu există infrastructuri, iar puţinele lunii aflate în serviciu sunt adesea lente şi puţin frecventate.

Prima linie de mare viteză din America – prevăzută între Los Angeles şi Las Vegas – urmează să fie finalizată în 2028, la timp pentru Jocurile Olimpice (JO).

Noul prim-ministru al Ucrainei propune schimbări rapide. „Războiul nu lasă loc pentru amânări”

0

Yulia Svyrydenko, noul prim-ministru al Ucrainei a publicat joi primul mesaj oficial în care a anunțat schimbările propuse de guvernul său.

Yulia Svyrydenko, noul premier al Ucrainei FOTO: X

Într-un mesaj oficial publicat joi după-amiază pe X, Yulia Svyrydenko a precizat că mandatul său se focusează pe o guvernare al cărui obiectiv este cea de a dezvolta Ucraina.

„Guvernul nostru își setează cursul spre o Ucraina care se sprijină ferm, prin forțe proprii — militare, economice, dar și sociale. Obiectivul meu este acela de a oferi rezultate palpabile, pozitive, rezultate pe care fiecare ucrainean să le resimtă în viața de zi cu zi”.

Ministra a mai precizat că este nevoie de acțiune imediată, anunțând schimbări în domeniul Apărării, scrie Mediafax.

„Războiul nu lasă loc pentru amânări. Trebuie să acționăm rapid și decisiv. Prioritățile noastre pentru primele șase luni sunt clare: aprovizionarea fiabilă a armatei, extinderea producției interne de armament și sporirea puterii tehnologice a forțelor noastre de apărare”, se arată în mesajul publicat joi pe X de Yulia Svyrydenko.

Schimbări în Economie

Noul guvern al Ucrainei intenționează să facă eforturi pentru a sprijini antreprenorii ucraineni.

Printre schimbările menționate în domeniul Economiei se numără reducerea controlul guvernului asupra micilor afaceri, încetarea presiunii ilegale asupra întreprinderilor sau „accelerarea privatizării pe scară largă”.

Din punct de vedere economic, obiectivul noului prim-ministru este dezvoltarea economică a Ucrainei, creșterea capacității de producție a bunurilor, dezvoltarea industriei, dar și creea unor noi piețe de desfacere.

În plus față de aceste schimbări, Ucraina a început deja optimizarea aparatului de stat. Noul prim-ministru a anunțat că Guvernul lansează un audit în cadrul căruia vor fi verificate cheltuielile publlice, cu scopul de a face economii.

Citește mai multe despre: guvern

Ministrul Mediului trimite Corpul de control la Apele Române. „Zero kilometri de diguri, zero baraje şi peste 300 de milioane de euro neaccesate”

0

Diana Buzoianu, anunță că va trimite luni Corpul de control la Apele Române, acuzând instituția că nu a folosit cele peste 300 de milioane de euro de care dispunea pentru lucrări de protecție împotriva inundațiilor.

Diana Buzoianu vrea să facă ordine la Apele Române şi trimite Corpul de Control. FOTO: Facebook

În cadrul unei intervenţii la Antena3 CNN de joi, 17 iulie, ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a anunțat că va trimite Corpul de control la Apele Române, luni, săptămâna viitoare, după ce instituția nu a utilizat peste 300 de milioane de euro pe care îi avea la dispoziție pentru proiecte esențiale privind protecţia împotriva inundaţiilor.

„Zero kilometri de diguri, zero baraje”

Ministrul a subliniat că fondurile nefolosite ar fi trebuit direcționate pentru construirea a 400 de kilometri de diguri, însă nu s-a realizat nimic concret până acum. Totodată, în plan erau prevăzute și 13 baraje și 13 poldere, însă nici acestea nu au fost realizate.

„Eu luni trimit Corpul de control la Apele Române pentru cele peste 300 de milioane de euro care au fost neaccesate, vb de 400 de km de diguri din care au fost făcute zero, 13 baraje din care au fost făcute 0, 13 poldere, din care unul e în facere. sunt cifre care nu pot fi ignorate. La Apele Române mai trebuie să discutăm, și am vorbit cu reprezentanții sindicatelor, și le-am spus clar azi sunt undeva la 150 de inspectori care fac control, e un număr infim la nivel de țară”, a declarat Diana Buzoianu.

Ministrul a adăugat că a discutat deja cu sindicatele din cadrul instituției și că a atras atenția asupra numărului insuficient de inspectori care efectuează controale la nivel național.

Proceduri de demitere în desfăşurare

Întrebată despre situația directorului Apelor Române, ministrul a confirmat că procedurile de demitere sunt în desfășurare, iar în prezent se așteaptă raportul Corpului de control trimis de premier, pentru ca măsurile necesare să fie aplicate.

„Eu am anunțat că am început procesul de demitere și toate titlurile au spus că l-am demis. Într-adevăr, domnul Lucaci a avut o perioadă de drept de apărare. Au fost trimise către Corpul de control al premierului. În aceste zile o să vedem raportul, iar imediat după vor trebui luate niște măsuri”, a explicat Diana Buzoianu.

De asemenea, ministrul a abordat și conflictul de la Lungulețu, județul Dâmbovița, unde fermierii se plâng că nu pot să își irige culturile, acuzând abuzuri din partea autorităților, în timp ce Apele Române îi acuză pe agricultori că fură apă din râu, ceea ce ar pune în pericol aprovizionarea cu apă a Capitalei.

Diana Buzoianu a subliniat că legea trebuie respectată de toți utilizatorii, precizând că fermierii trebuie să plătească pentru apa folosită pentru irigații, așa cum prevede legislația.

Mesaj RO-Alert în Bistrița-Năsăud, după ce criminalul fugar din Mureş ar fi fost văzut în zonă

0

Autoritățile din Bistrița-Năsăud au emis un mesaj RO-Alert pentru după ce Emil Gânj, criminalul căutat pentru o crimă comisă în Mureș, ar fi fost observat în județ.

Județul Bistrița-Năsăud se află sub alertă maximă joi, 17 iulie, după ce Emil Gânj, criminalul din Mureș căutat de autorități de zece zile, ar fi fost observat pe teritoriul județului.

Autoritățile au emis un mesaj RO-Alert pentru locuitorii zonei, avertizând că bărbatul este periculos și sfătuind populația să evite orice contact cu acesta.

La fața locului au fost mobilizate zeci de echipaje de poliție care desfășoară verificări riguroase în trafic, oprind mașinile care tranzitează zona, controlând portbagajele, iar în cazul autoutilitarelor, și compartimentele de depozitare.

De asemenea, autoritățile au verificat un tren care oprește în zonă și au extins căutările inclusiv la o stână din apropiere, având în vedere că Emil Gânj cunoaște foarte bine împrejurimile, locuind de mai multe ori în pădure.

În sprijinul operațiunilor terestre, zona este supravegheată aerian cu ajutorul unui elicopter.

Emil Gânj este căutat intens după ce, pe 8 iulie, a pătruns în locuința iubitei sale din Mureș, înarmat cu un topor, și a ucis-o aplicându-i mai multe lovituri, după care a incendiat casa. De atunci, autoritățile încearcă să îl localizeze, folosind toate informațiile primite prin apelurile la 112 pentru a-i depista traseul.

Poliția îi avertizează pe cetățeni că Emil Gânj este considerat foarte periculos și le recomandă să nu încerce să interacționeze cu el în cazul în care îl observă. Persoanele care dețin informații care ar putea contribui la prinderea acestuia sunt rugate să contacteze imediat autoritățile prin apel la numărul de urgență 112. „Căutările și operațiunile pentru depistarea lui Gânj Emil continuă”, au transmis reprezentanții IPJ Bistrița-Năsăud.

TOP 10: Cele mai ieftine țări din Europa, pentru a trăi. Pe ce loc este România

De trei ani, costurile vieții au crescut din cauza pandemiei de coronavirus și a războaielor din Ucraina și Orientul Mijlociu. Tot mai mulți europeni se plâng pe rețelele de socializare despre scumpirea alimentelor, creșterea facturilor la energie electrică și a prețului la benzină și gaz carburant, precum și despre chiriile tot mai mari. 

Mulți europeni s-au radicalizat, au abandonat ideologia liberală  și au ajuns să voteze cu partide conservatoare,  naționaliste și socialiste, atrași de promisiuni populiste. Alții vor să-și schimbe țara pentru a avea parte de un trai mai bun, dar la prețuri decente.

Care sunt țările în care costurile traiului sunt acceptabile? Iată ce spune Euronews . Țările din vestul și nordul Europei tind să aibă prețuri absurd de mari. Iar între țări ca Ungaria și Austria, sau Germania și Polonia, sau chiar România și Bulgaria, există diferențe semnificative.

Există mai mulți indici ai nivelului prețurilor care compară costul diferitelor bunuri și servicii, cum ar fi alimentele, băuturile, îmbrăcămintea, hotelurile și multe altele.  Mai este indicarul prețurilor bunurilor și cel al serviciilor de consum:  bunurile de consum și serviciile achiziționate direct de gospodării, serviciile furnizate de instituțiile non-profit, serviciile furnizate de guvern precum serviciile de sănătate și învățământ. Și mai este indicatorul privind cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor,  care studiază cheltuielile totale cu bunuri și servicii individuale ale gospodăriilor rezidente

În 2024, din 36 de țări, Elveția a fost considerată cea mai scumpă, cu prețuri egale cu 184% din media UE, cu 84% peste medie. Însă, este și țara cu cel mai mare salariu mediu – peste 7.400 de euro! La polul opus este Turcia.  Elveția este cu 3,5 ori mai scumpă decât Turcia.

Luxemburgul este cea mai scumpă țară din Uniunea Europeană, cu prețuri cu 51% mai mari decât media europeană. Bulgaria și România sunt cele mai ieftine state membre, cu prețuri la 57% din media UE.

Aceasta înseamnă că Luxemburgul este de aproximativ 2,7 ori mai scump decât Bulgaria și România.

Zece țări din UE au prețuri peste media europeană. Printre acestea se numără Danemarca,  Irlanda, Luxemburg,  Germania, Franța.  Italia  și Spania  se află sub medie.

Clasamentul celor mai ieftine 10 țări din Europa

1. Turcia
2. Macedonia de Nord
3. Bulgaria
4. România
5. Muntenegru
6. Bosnia și Herțegovina
7. Serbia
8. Albania
9. Ungaria
10. Polonia


Autorul recomandă: Prețul „UIMITOR” plătit de un turist român pentru a lua o masă cu preparate tradiționale grecești lângă Acropola din Atena