marți, iulie 22, 2025
No menu items!
Acasă Blog

Donald Trump a anunțat că a ajuns la un ACORD comercial cu președintele Filipinelor

0

Președintele Statelor Unite Donald Trump a declarat marți că el și președintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. au ajuns la un acord comercial.

Acordul prevede taxe vamale de 19% pentru bunurile importate din Filipine în SUA, în timp ce mărfurile americane exportate în Filipine nu vor fi taxate, a anunțat Trump într-o postare pe Truth Social.

Anunțul președintelui american vine după ce cei doi lideri s-au întâlnit marți la Casa Albă.

„A fost o vizită frumoasă și am încheiat Acordul Comercial”, a scris Trump.

Cu toate acestea, nu a fost imediat clar dacă cei doi lideri au semnat un document oficial, notează CNN. Ca și în cazul altor anunțuri recente privind acorduri comerciale, puține detalii au fost dezvăluite.

Donald Trump: Marcos „negociază prea dur”

Președintele american Donald Trump îl întâmpină pe președintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. la Casa Albă din Washington.

Mai devreme în cursul zilei de marți, Donald Trump le declarase reporterilor din Biroul Oval că nu era pregătit să ajungă la o înțelegere comercială cu Marcos pentru că acesta „negociază prea dur”. Trump a mai spus că „probabil vor fi de acord asupra ceva”.

Acordul este oarecum neobișnuit, notează CNN: Alte țări despre care Trump susține că au ajuns la acorduri cu SUA au cerut taxe vamale mai mici în comparație cu nivelurile anunțate de Trump în aprilie.

Prin comparație, importurile din Filipine erau taxate cu o taxă „reciprocă” minimă de 17%, în aprilie. Mai recent, la începutul acestei luni, Trump a amenințat cu o taxă de 20% pentru mărfurile din Filipine începând cu 1 august.

SUA au importat bunuri în valoare de 14 miliarde de dolari din Filipine anul trecut, potrivit datelor Departamentului de Comerț al SUA. Exporturile SUA în Filipine s-au ridicat la nouă miliarde de dolari.

Foto: Profimedia

RECOMANDAREA AUTORULUI:

Membri ai Congresului SUA cer menținerea Tratatului AUKUS /„Există indicii că Beijingul se pregătește de utilizarea forței militare”

0

Congresmeni republicani și democrați din Statele Unite au exprimat susținere, marți, pentru proiectul construirii de submarine militare prin colaborarea cu Marea Britanie și Australia (AUKUS), o inițiativă care face obiectul unei reevaluări a Departamentului Apărării.

Tratatul dintre Australia, Marea Britanie și Statele Unite (AUKUS) a fost semnat în anul 2023 de către Administrația Joe Biden, în cadrul eforturilor de contracarare a ambițiilor Chinei în regiunea Indo-Pacifică. În iunie, Pentagonul a lansat o acțiune de revizuire a acordului AUKUS, în special a inițiativei de fabricare a submarinelor cu propulsie nucleară, verificările urmând să determine dacă proiectul va fi continuat sau nu.

Într-o scrisoare adresată secretarului Apărării, Pete Hegseth, congresmenii John Moolenaar și Raja Krishnamoorthi, din cadrul Comisiei pentru Afaceri Strategice a Camerei Reprezentanților, au avertizat asupra activităților Chinei.

”Există indicii credibile că Beijingul se pregătește de utilizarea forței militare pentru modificarea echilibrului de putere în zona Indo-Pacifică”, au afirmat cei doi congresmeni, conform agenției Reuters.

Cei doi membri ai Congresului au cerut menținerea proiectului AUKUS de fabricare a submarinelor cu propulsie nucleară în colaborare cu Marea Britanie și Australia.

”Tratatul AUKUS reprezintă un cadru esențial pentru intensificarea în mod fundamental a apărării colective a Statelor Unite, Australiei și Marii Britanii în contextul agresiunilor Partidului Comunist Chinez. Tratatul AUKUS a primit dintr-un anumit motiv sprijinul Congresului SUA. Alături de colegii noștri, înțelegem că acest acord garantează consolidarea securității noastre naționale împreună cu cea a principalilor noștri aliați”, subliniază congresmenii, în scrisoarea adresată șefului Pentagonului.

Oprirea acordului privind fabricarea submarinelor și avansarea tehnologică militară ar distruge un pilon crucial de cooperare în materie de securitate între SUA, Marea Britanie și Australia, într-o perioadă de tensiuni cu Administrația Chinei. Revizuirea tratatului AUKUS a generat preocupări la Londra și Canberra.

Australia și Marea Britanie vor construi un tip de submarin de atac din clasa SSN-Aukus, care ar urma să intre în serviciu la începutul anilor 2040. Statele Unite au stabilit să vândă cinci submarine din clasa Virginia către Australia până în 2032. Chiar dacă tratatul AUKUS beneficiază de susținere din partea membrilor Congresului și a experților, anumiți specialiști afirmă că există riscul subminării siguranței naționale a Statelor Unite, întrucât Forțele Navale americane încearcă să fabrice și să vândă propriile submarine.

La rândul său, China denunță o mentalitate ”specifică Războiului Rece” și a cerut constant Statelor Unite, Marii Britanii și Australiei să nu avanseze cooperarea în privința construirii de submarine nucleare până nu vor fi stabilite garanții de menținere a echilibrului strategic.

Foto: Profimedia

RECOMANDAREA AUTORULUI:

Volodimir Zelenski anunță noi potențiale NEGOCIERI cu Rusia /„Continuăm eforturile”

ANALIZĂ Firmele din zona euro așteaptă îmbunătățirea condițiilor de creditare /Managerii sunt preocupați de INFLAȚIE și de tensiunile comerciale

Congresul SUA intenționează să o citeze pe Ghislaine Maxwell pentru a depune mărturie în cazul Jeffrey Epstein

0

Congresul SUA intenționează să o oblige pe Ghislaine Maxwell, care ispășește o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru trafic sexual, să depună mărturie în cazul Jeffrey Epstein, în contextul unui scandal politic major.

Jeffrey Epstein și Ghislaine Maxwell/FOTO: ABC 7 News

Această mișcare pare să ocolească un anunț făcut marți dimineață, potrivit căruia oficiali ai Departamentului de Justiție intenționează, de asemenea, să se întâlnească cu Ghislaine Maxwell, scrie The Guardian.

„Trebuie să transmitem un mesaj acestor nenorociți,” a spus Tim Burchett, membru al Camerei Reprezentanților, într-o declarație postată pe X (fostul Twitter), referindu-se la lista de clienți și alte persoane care l-au ajutat pe Epstein, listă care se presupune că se află în fișierele rămase, ale căror detalii nu sunt cunoscute publicului.

La scurt timp după anunțul lui Burchett, președintele republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a declarat că închide mai devreme activitatea în Congres, trimițând parlamentarii acasă înainte de vacanța de vară de cinci săptămâni.

Aceștia erau programați să părăsească Washingtonul pe 24 iulie și să revină în septembrie – dar vor pleca cu o zi mai devreme.

Decizia vine în contextul în care democrații și câțiva republicani continuă să ceară publicarea fișierelor legate de Epstein, ceea ce a dat peste cap programul legislativ normal.

Nu ne vom juca politic cu acest subiect,” a declarat Johnson într-o conferință de presă.

Controversa privind lista lui Epstein a reizbucnit în ultimele săptămâni, după ce administrația Trump a fost criticată pentru modul în care a gestionat aceste informații, iar procurorul general Pam Bondi a fost acuzată că nu a respectat promisiunea de a publica dosarele, în contextul în care ea a declarat că lista nu ar exista şi a respins și teoriile privind o presupusă crimă în cazul morții lui Epstein, despre care autoritățile susțin că ar fi fost sinucidere.

Președintele Donald Trump i-a numit „slabi” pe susținătorii care au insistat pe această teorie și a cerut să se treacă mai departe de acest subiect.

Pe lângă asta, Wall Street Journal, a dezvăluit recent că Trump i-ar fi trimis o colecţie de scrisori oferite lui Jeffrey Epstein cu ocazia împlinirii vârstei de 50 de ani în 2003 și un desen al unei femei dezbrăcate.

Administrația Trump a răspuns dând în judecată publicația și pe proprietarul acesteia, Rupert Murdoch.

Băncile rusești se pregătesc pentru un val de neplată a creditelor, pe fondul unei datorii de 16,3 miliarde de euro

0

Băncile rusești se pregătesc pentru neplată masivă a creditelor, deoarece oamenii și firmele au dificultăți în a-și achita datoriile. Inflația se menține în jurul valorii de 9%, motiv pentru care Banca Centrală a Rusiei a fost forțată să majoreze ratele dobânzilor la cel mai înalt nivel din ultimele două decenii.

FOTO: Shutterstock

Toamna trecută, rata dobânzii a urcat la 21%, înainte ca oficialii băncilor să o reducă cu 1% în iunie anul acesta. Cu toate acestea, acest lucru a oferit puțină ușurare firmelor rusești aflate în dificultate, cu o expunere ridicată la creditele bancare, precum și consumatorilor, scrie Express.

Un nou raport emis de Serviciul de Informații Externe al Ucrainei prevede un val uriaș de neplată a creditelor începând de la sfârșitul anului 2025 și până la începutul anului viitor.

Datele arată că suma totală a datoriei restante a crescut deja la 1,5 trilioane de ruble (aproximativ 16,3 miliarde de euro) – un nivel record în ultimii șase ani. Una dintre cele mai mari bănci din Rusia, VTB, a constatat că ponderea creditelor problematice a ajuns la 5% și ar putea crește la 7% anul viitor.

Între timp, directorul general al Sberbank, German Gref, a recunoscut că situația din 2026 va fi dificilă în timpul unei recente adunări a acționarilor.

Sistemul bancar rusesc se confruntă cu noi semne îngrijorătoare de pierdere a încrederii în economia generală și perspectivele financiare ale țării. Investitorii au început să retragă bani din investițiile pe termen scurt, deoarece se pregătesc pentru noi turbulențe.

Pentru prima dată în acest an, mai mulți bani se îndreaptă către obligațiuni decât către fonduri de economii – peste 2,5 miliarde de dolari americani au fost deja transferați.

În plus, s-a înregistrat o creștere bruscă a fraudelor, deoarece escrocii vizează persoanele care se luptă să ramburseze împrumuturile. Problemele legate de plată afectează atât clienții individuali, cât și companiile, crescând riscul unei crize bancare.

Regimul lui Putin a încercat să ignore sugestiile unei crize economice în țară, indicând o creștere a PIB-ului de 4,3% în 2024.

Cu toate acestea, analiștii de la Institutul de Economie de Tranziție din Stockholm (SITE) au respins această cifră drept o știre falsă. SITE a declarat că autoritățile ruse subestimează semnificativ rata inflației pentru a ascunde starea reală a economiei.

Piedone, urmărit penal pentru „folosire de informații ce nu sunt destinate publicității”. Ce interdicții are pe durata controlului judiciar

0

Șeful ANPC, Cristian Popescu Piedone, este urmărit penal pentru săvârșirea infracțiunii de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității. El a fost plasat sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile. 

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii cotrolului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 22 iulie 2025, față de inculpatul Cristian Victor Piedone Popescu, președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (A.N.P.C.), pentru săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații”, a anunțat DNA. 

Potrivit anchetatorilor, în data de 7 martie 2025, inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone, în calitate de președinte al ANPC, ar fi divulgat unui reprezentant al unei societăți comerciale care administrează un hotel în orașul Sinaia, faptul că subordonații săi, urmează să efectueze în aceeași zi un control tematic la societatea acestuia, precum și obiectivele controlului.

„Astfel, inculpatul i-ar fi permis reprezentantului hotelului accesul la aceste informații, în scopul obținerii unor foloase necuvenite de către operatorul economic, constând în evitarea sancționării pentru neregulile constatate în domeniul protecției drepturilor consumatorilor.În concret, inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone l-ar fi învățat pe reprezentantul hotelului respectiv cum să aranjeze bucătăria și camerele care urmau să fie verificate de funcționarii ANPC”, a transmis DNA.

Procurorii susțin că, ulterior acestei informări, „în vederea preîntâmpinării aplicării unor sancțiuni și dispunerii unor măsuri corective de către funcționarii publici din cadrul ANPC, reprezentantul hotelului ar fi luat toate măsurile necesare pentru a nu se constata în urma controlului ce urma a fi efectuat, încălcări ale legislației specifice protecției consumatorilor”.

Piedone i-ar fi contactat telefonic pe unii dintre angajații hotelului și le-ar fi dat instrucțiuni pentru a face curățenie, a se echipa corespunzător și a-l aștepta pe președintele ANPC ce urma să vină în control.

În urma controlului, unitatea de cazare nu a fost sancționată de către reprezentanții A.N.P.C. și totodată, reprezentanții hotelului au fost felicitați de către inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone pentru modul exemplar de desfășurare a activității.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone trebuie să respecte o serie de obligații între care: „să se prezinte ori de câte ori este chemat la organul de urmărire penală, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar, să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului și să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapta, respectiv cea de președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor”.

„Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”, a transmis DNA.

Superstarul rock Ozzy Osbourne a murit la doar câteva săptămâni după spectacolul de adio

0

Starul heavy metal Ozzy Osbourne a murit, la doar câteva săptămâni după ce s-a reunit cu colegii săi din trupa Black Sabbath și a susținut un concert uriaș de adio pentru fani.

Ozzy Osbourne a murit FOTO: Profimedia

Cu mai multă tristețe decât pot exprima simplele cuvinte, trebuie să anunțăm că iubitul nostru Ozzy Osbourne a murit în această dimineață. A fost alături de familia sa și înconjurat de iubire”, a transmis familia. 

Nu a fost anunțată cauza decesului, deși Osbourne s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate în ultima perioadă.

Decesul său vine la mai puțin de trei săptămâni după retragerea sa din activitate. Pe 5 iulie, Osbourne s-a reunit pentru prima dată din 2005 cu colegii săi originali din grupul de pionierat Black Sabbath, pentru Back to the Beginning: un concert de adio cu unele dintre cele mai mari nume din metal.

În timp ce cânta pe scenă în urmă cu mai puțin de trei săptămâni, Osbourne le-a spus fanilor: „Habar nu aveți cum mă simt – vă mulțumesc din adâncul inimii”, scrie skynews.

A fost un concert organizat împreună cu spectacole ale unora dintre formațiile sale preferate, inclusiv Metallica și Guns’n’Roses, pentru „plecăciunea finală” a artistului în vârstă de 76 de ani.

Osbourne a fost pionierul heavy metalului alături de Black Sabbath, înainte de a avea un succes uriaș pe cont propriu. El a fost cunoscut pentru hituri precum Iron Man, Paranoid, War Pigs, Crazy Train și Changes, atât cu trupa, cât și ca star solo.

Cântărețul și-a găsit și un alt fel de faimă datorită reality show-ului MTV din anii ’90, The Osbournes.

De asemenea, a fost cunoscut și pentru celebrele anecdote din timpul perioadei sale de glorie ca star rock. La un concert din 1982, a mușcat capul unui liliac, lucru pe care l-a făcut pentru că i s-a părut o jucărie și pentru care a trebuit să primească o injecție antirabică.

Avea boala Parkinson și suferise alte probleme de sănătate în ultimii ani, inclusiv complicații ale rănilor suferite în urma unei căzături în 2019.

După ce a fost nevoit să anuleze spectacolele din turneu, el a avut o apariție surpriză unică pe scena din Birmingham pentru a închide Jocurile Commonwealth-ului din 2022.

Concertul de la Villa Park a fost anunțat la începutul acestui an de Sharon, care a spus că este hotărât să le ofere fanilor „despărțirea perfectă”.

În timpul carierei sale, Osbourne a fost inclus în UK Music Hall of Fame și în US Rock And Roll Hall Of Fame – de două ori pentru ambele, cu Black Sabbath și ca artist solo.

De asemenea, are o stea pe Hollywood Walk Of Fame – precum și pe Broad Street din Birmingham – un Ivor Novello și cinci premii Grammy din 12 nominalizări.

De-a lungul anilor, a primit și alte distincții, precum premiul Godlike Genius al NME și premiul Living Legend al Classic Rock.

Florin Manole, despre tensiunile din coaliție: „Aş da o tentă administrativă acestor nemulţumiri”

0

Ministrul Muncii, Florin Manole, a declarat, marţi, 22 iulie, că nu ar da o tentă politică atacurilor din coaliție, ci una administrativă.

Florin Manole/FOTO: Mediafax

Întrebat, marţi seară, la B1 TV, despre nemulţumirile din coaliţie, dar şi despre afirmaţiile social-democratului Paul Stănescu privind o posibilă ieşire a PSD de la guvernare, ministrul Florin Manole a afirmat că nu ar da o tentă politică acestor nemulţumiri, ci una administrativă, care nu ţine de culoarea politică.

Am văzut că se revoltă şi liberalii, primarul Slatinei de exemplu. Asta pare să ne dea un indiciu obiectiv că sunt lucruri de corectat. Şi atunci n-aş da o tentă politică acestor nemulţumiri sau o tentă partinică.

Aş da o tentă administrativă acestor nemulţumiri, pentru că, da, sunt proiecte în curs, proiecte de investiţii care sunt în stadii atât de avansate, unele dintre ele, unele sunt proiecte mici, dar nu asta contează, că sunt importante toate, sunt în stadii atât de avansate încât conservarea ar costa mai mult decât finalizarea.

În unele cazuri, dacă eşti la 80% sau la 70% şi ai facturarea doar pe 40% din proiect, de ce să închizi proiectul ăla?. Credem că ar trebui o evaluare, pentru că noi am vorbit despre prioritizarea investiţiilor”, a afirmat ministrul Muncii, Florin Manole.

El a adăugat că PSD nu este de acord cu tăierile „Ministrul Muncii, Florin Manole, a declarat, marţiotova”. Manole a precizat că aceste lucruri vor fi discutate în coaliţie în următoarele zile.

„O să avem un dialog în cursul acestei săptămâni şi o să încercăm să ajungem la un consens pentru că înţelegem şi noi, suntem singurul partid de stânga între patru partide de dreapta, nu ne aşteptăm să ni se dea întotdeauna dreptate, dar nici nu ne aşteptăm să ni se spună întotdeauna că nu avem dreptate”, a declarat ministrul Florin Manole.

„Băsescu era beneficiarul real al banilor”. Adrian Năstase spune că Elena Udrea a fost doar „țapul ispășitor”

0

Adrian Năstase a comentat eliberarea Elenei Udrea din închisoare. Fostul premier și-a exprimat solidaritatea față de aceasta, precizând că a fost doar un „țap ispășitor”.

Adrian Năstase Foto: Arhivă

Acesta a reacționat, pe blogul său, la informațiile conform cărora Elena Udrea ar fi fost trimisă în judecată pe „probe indirecte” și în care s-ar fi invocat „sentința de condamnare politică a lui Adrian Năstase”. El atrage atenția că precedentul creat în cazul său a fost ulterior folosit și în alte dosare.

Au trecut mai mult de zece ani de la condamnarea mea, în care nu au contat argumentele mele sau ale avocaților mei. Mai mult, văd acum că decizia aceea de condamnare pe bază de probe indirecte, jocul de-a termenele de prescripție, folosirea unui procuror adus special în completul de judecată de la DNA – și care nu depusese jurământul de judecător – a fost folosită, ca precedent, și în alte dosare”, a spus Adrian Năstase, pe blogul său.

Fostul premier și-a exprimat solidaritatea față de Elena Udrea. De asemenea, Năstase a precizat că Traian Băsescu a fost „beneficiarul real al banilor” în dosarul privind finanţarea campaniei electorale din 2009, în care au fost judecate Elena Udrea şi Ioana Băsescu, fiica fostului președinte. Cele două au scăpat de acuzații în 2023, după ce magistrații au dispus încetarea procesului penal, pe motiv că faptele s-au prescris.

Mă bucur că Elena Udrea a fost eliberată și că a putut să-și revadă fiica, dar cred că în chestiunea finanțării campaniei electorale, Băsescu era «beneficiarul real» al banilor de campanie – după cum a afirmat Livia Stanciu (decorată recent de Sistem) în dosarul meu. Elena Udrea a fost doar «țapul ispășitor». Sper că a realizat lucrul acesta”, a mai adăugat Adrian Năstase.

Elena Udrea a fost eliberată condiționat din închisoare pe 17 iulie. Aceasta a fost condamnată la șase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”, fiind arestată în iunie 2022, după ce a fost extrădată din Bulgaria.

ANRE a aprobat autorizația de înființare a conductelor de alimentare din amonte pentru proiectul Neptun Deep

0

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a acordat, marți, autorizația de înființare pentru conductele de alimentare din amonte aferente activității de producție a gazelor naturale în cadrul proiectului strategic de exploatare a gazelor din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep, au anunțat reprezentanții instituției.

Comitetul de Reglementare al ANRE a acordat, în ședința de marți, autorizația de înființare pentru conductele de alimentare din amonte aferente activității de producție a gazelor naturale în cadrul proiectului strategic Neptun Deep.

Potrivit autorității de reglementare, această decizie vizează infrastructura critică ce leagă perimetrul de exploatare offshore din Marea Neagră de terminalul de la țărm, în zona comunei Tuzla, județul Constanța, și marchează o etapă esențială în derularea proiectului de dezvoltare-exploatare a celui mai important zăcământ de gaze naturale descoperit în România în ultimele decenii.

„Acordarea acestei autorizații de înființare reprezintă încă un pas important în direcția valorificării eficiente a resurselor strategice ale României din Marea Neagră. Neptun Deep nu este doar un proiect energetic, ci un punct de plecare pentru planul ambițios al României, acela de a deveni exportator de securitate energetică în regiune. ANRE rămâne ferm angajată în sprijinirea investițiilor care au rolul de a transforma România într-un campion energetic al Europei Centrale și de Sud-Est”, a declarat George Niculescu, președintele ANRE.

Valoarea lucrărilor

Autorizația a fost emisă companiei OMV Petrom SA – operatorul proiectului Nepun Deep, la care deține p cotă egală cu Romgaz Black Sea Limited –  în urma analizării documentației tehnice și legale transmise către ANRE, completată integral până la data de 11 iulie 2025.

Autorizația a fost emisă pentru:

  • conducte de transport din zona offshore în zona onshore;
  • subtraversări de plajă, faleză, drumuri și cale ferată;
  • stația de reglare-măsurare Tuzla (SRM Tuzla);
  • infrastructură asociată (centru de control, platforme, iluminat, împrejmuiri).

Valoarea totală a lucrărilor autorizate este estimată la 3,77 miliarde de lei (fără TVA).

Autorizația este valabilă până la 8 decembrie 2045, în conformitate cu prevederile reglementărilor în vigoare.

Recomandăm și:

Romgaz a crescut cu aproape 10 miliarde de lei pe bursă, de la începutul anului. Acțiunea și CAPITALIZAREA companiei au ajuns la valori-record

Cât câștigă statul de la cele mai mari companii din ENERGIE la care are acțiuni. Acestea se află în TOP 10 la BVB în funcție de capitalizarea bursieră

O nouă sondă a început exploarea pentru a găsi alte zăcăminte de GAZE la Caragele, la 5.100 metri adâncime. Sebastian Burduja: „Drill, Romgaz, drill”

FT: UE va cere Marii Britanii plata de comisioane din contractele obținute din viitorul fond de APĂRARE de 150 de miliarde de euro

0

Marea Britanie va trebui să plătească Uniunii Europene un comision din valoarea armamentului vândut de companiile britanice prin intermediul unui fond de apărare înființat de Bruxelles, conform planurilor elaborate de blocul comunitar.

În mai, premierul britanic Keir Starmer a anunțat că Marea Britanie se va alătura noului proiect al Uniunii Europene, “Security Action for Europe” (SAFE), în valoare de 150 de miliarde de euro.

SAFE face parte dintr-un efort al UE de a obține și aloca 800 de miliarde de euro pentru noi cheltuieli pentru apărare până în 2030.

SAFE le va permite statelor membre și anumitor „state terțe”, cum ar fi Marea Britanie, să se angajeze în achiziții comune de drone și sisteme de apărare antirachetă, printre altele.

„Echilibru corect între contribuții și beneficii”

Londra va fi obligată să răsplătească Bruxelles-ul pentru că i s-a permis să participe la program, au declarat doi diplomați UE pentru Financial Times.

„Ceea ce a fost scris în regulamentul SAFE este că trebuie să existe un echilibru corect în ceea ce privește contribuțiile și beneficiile” țărilor externe, cum ar fi Marea Britanie, a spus unul dintre diplomați.

Diplomații au spus că, din moment ce companiile britanice vor primi bani UE, care le vor permite să creeze locuri de muncă și să aibă o capacitate de producție sporită, Londra ar trebui să răsplătească Bruxelles-ul.

Dacă companiile britanice câștigă contracte finanțate cu bani de la SAFE, Guvernul britanic va trebui să plătească un procent către fond pentru a ajuta la echilibrarea beneficiului economic al contractelor, au adăugat diplomații.

Același mecanism s-ar aplica Canadei și oricărei alte țări care dorește ca industria sa de apărare să acceseze banii, au remarcat diplomații.

Suma exactă pe care Marea Britanie va trebui să o plătească pentru a accesa fondul este încă discutată de către statele membre, care se pregătesc să își finalizeze poziția cu privire la acordul cu Marea Britanie, care este așteptat să fie publicat săptămâna aceasta.

Înalți oficiali britanici au declarat că Franța negociază dur cu alte state membre pentru a conveni asupra unui mandat de negociere al UE săptămâna aceasta.

Franța, care vede SAFE ca pe o modalitate de a stimula industria de armament din UE, face presiuni pentru o contribuție ridicată a Marii Britanii. Dar alte țări, în frunte cu Germania, vor să se asigure că Marea Britanie nu este descurajată să adere la program, a spus un al treilea diplomat.

Foto: Profimedia

RECOMANDAREA AUTORULUI:

Membri ai Congresului SUA cer menținerea Tratatului AUKUS /„Există indicii că Beijingul se pregătește de utilizarea forței militare”

Chișinăul a început procesul de extrădare a oligarhului Vladimir Plahotniuc din Atena

0

Ministerul Justiției din Republica Moldova anunță că a început procesul de extrădare a oligarhului Vladimir Plahotniuc care a fost reținut la Atena. Reținerea a avut loc la șase ani după fuga acestuia din Republica Moldova.

Chișinăul cere extrădarea lui Vladimir Plahotniuc. FOTO: Arhivă

Responsabilii Ministerului Justiției din Republica Moldova au anunțat că au inițiat procesul de extrădare la câteva ore după ce au fost informați despre reținerea oligarhului fugar.

,,Ministerul Justiției a inițiat procedura de extrădare a cetățeanului Vladimir Plahotniuc, după ce Interpol Chișinău ne-a informat oficial despre arestarea sa în Grecia. Urmează transmiterea cererii de extrădare către autoritățile competente din Republica Elenă.Ministerul Justiției colaborează îndeaproape cu Procuratura Generală și celelalte instituții implicate, pentru a pune la dispoziția autorităților elene un dosar complet din punct de vedere procedural.Depunem toate eforturile necesare și monitorizăm atent desfășurarea procedurilor, pentru a proteja interesele Republicii Moldova”, au informat reprezentanții instituției. 

Alături de el a fost reținut și Constantin Țuțu, un apropiat al lui Vladimir Plahotniuc, care a fost în trecut deputat pe listele formațiunii conduse de oligarh. Acesta este cercetat penal în mai multe anchete.

,,Cu puțin timp în urmǎ, canalele de comunicare oficialǎ Interpol din Atena, Grecia ne-au informat cǎ au fost reținuți doi cetǎțeni moldoveni. Unul dintre ei este Vladimir Plahotniuc”, au anunțat reprezentanții Inspectoratului General al Poliției (IGP) din Republica Moldova. 

Arestat pe aeroport

Conform presei elene, oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc a fost arestat în Grecia, în baza unui mandat internațional emis de Interpol.

Arestarea moldoveanului în vârstă de 59 de ani a avut loc marți, 22 iulie, la prânz, pe aeroportul „Eleftherios Venizelos” din Atena, de către Direcția pentru Combaterea Crimei Organizate, în timp ce acesta avea ca destinație Dubaiul.

Împotriva lui Plahotniuc sunt formulate mai multe acuzații, printre care fraudă, spălare de bani și conducerea unei organizații criminale implicate în jaful bancar de proporții, în valoare de un miliard de dolari, comis în sistemul bancar al Republicii Moldova între anii 2012 și 2014.

În ciuda eforturilor internaționale de a-l extrăda, inclusiv din partea Statelor Unite și a Turciei, dar acesta a reușit să evite arestarea până în prezent.

Interpol emisese un „avertisment roșu” pe numele lui Plahotniuc, care deține mai multe pașapoarte, inclusiv moldovenesc, românesc, rusesc și unul mexican fals.

Mai multe țări au solicitat extrădarea sa din cauza implicării în ample rețele de corupție.

Păpușarul a fugit în 2019 

Oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost dat în căutare internațională de Interpol la începutul acestui an, decizia fiind luată după ce Chișinăul a solicitat revizuirea refuzului în acest sens din 2020.

Vladimir Plahotniuc, om de afaceri și fost lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), a fost unul dintre cei mai influenți politicieni de la Chișinău în deceniul 2010-2020.

Poreclit „Păpușarul”, Vladimir Plahotniuc a fost acuzat de influență asupra întregii clase politice de la Chișinău. Acesta este fugar din vara anului 2019, atunci când formațiunea pe care o conducea, PDM, a rămas fără putere. 

Următoarea pandemie „mai gravă decât Covid” va apărea în câțiva ani și va veni de pe Marte. Ipoteza tulburătoare a unui astrobiolog britanic

0

Mostrele de pe Marte, returnate pe Pământ de NASA, ar putea declanșa o pandemie mai gravă decât Covid-19 în doar 10 ani, a avertizat un om de știință.

Astronaut pe Marte FOTO: Arhivă, NASA

Astrobiologul Barry DiGregorio, un cercetător onorific la Centrul Buckingham pentru Astrobiologie, se teme că mostrele returnate vor fi pline de boli, potrivit Mirror.

„Cred că probele de pe Marte ar putea duce la o pandemie, deoarece Gilbert Levin (n.r: Gilbert fost inginer şi om de ştiinţă în cadrul agenţiei NASA) a descoperit viața pe Marte în timpul misiunilor Viking. Condițiile de mediu de pe Marte sunt atât de mult diferite de cele de aici, de pe Pământ, încât orice formă de viață care s-ar adapta la aceste condiții ar putea fi complet diferită de tot ceea ce înțelegem noi. Levin a simțit la fel. Întotdeauna s-a opus aducerii mostrelor acasă înainte de a studia ce fel de viață a găsit pe Marte. În ultimul timp, au găsit exemple de extremofile în zonele în care au amplasat nave spațiale înainte de a fi trimise pe planete și au descoperit aici, pe Pământ, o linie cu totul nouă de extremofile despre care nu știau că există înainte. Prin urmare, am trimis toate roverele și aterizatoarele noastre pe Marte fără o sterilizare completă”, susține astrobiologul Barry DiGregorio. 

Fostul ofițer de protecție planetară al NASA, Catharine Conley, susține că a fost concediată pentru că a declarat că planurile de returnare a mostrelor de pe Marte pe Pământ nu erau sigure.

„Roverul Mars 2020 a fost curățat într-un mod care nu a fost compatibil cu nivelurile anterioare de curățenie, în special în ceea ce privește cantitatea de contaminare care a fost introdusă în probele care au fost colectate pentru returnare. Am subliniat că o șansă de 0,1 % de contaminare a unei probe individuale, atunci când ai 40 de probe în total, înseamnă o șansă de 4 % de contaminare a Pământului în probele pe care le analizezi. Acest lucru face destul de dificil să fii încrezător că poți face distincția între viața terestră și viața marțiană. Acest lucru nu a fost ceva ce oamenii de la conducerea sediului central au vrut să audă și au luat măsurile pe care le-au considerat adecvate”, a spus Catharine Conley pentru The Sun.

Potrivit astrobiologului Barry DiGregorio, microbii se atașează de particulele de praf.

„Marte este un loc foarte uscat și prăfos, iar una dintre problemele misiunilor Apollo a fost că, atunci când astronauții se întorceau din EVA-uri, aduceau cu ei foarte mult praf de pe costume în interiorul compartimentului. Când le scoteau, praful ajungea peste tot. De fapt, îl puteau mirosi. Mirosea a praf de pușcă ars, au spus ei. Dacă vă amintiți protocoalele de protecție planetară ale misiunii Apollo, nu eram foarte siguri dacă existau microbi pe Lună și, pentru a preveni contaminarea încrucișată, astronauții au trebuit să poarte halate de izolare, să le îmbrace în interiorul capsulei în timp ce aceasta plutea în sus și în jos în ocean, iar o echipă de recuperare a venit să îi ia și să îi ducă sus cu un elicopter.

Ceea ce a fost cu adevărat ciudat a fost că, de îndată ce au deschis ușa capsulei spre mare, particulele de praf lunar care se aflau în capsulă ar fi putut fi purtate afară și ar fi ajuns în ocean. Așadar, dacă pe Lună existau microorganisme extremofile care ar fi putut supraviețui în Marea Pământului, am contaminat planeta chiar atunci și acolo. Practic, ne jucăm cu ceea ce se află acolo”,  a spus Barry DiGregorio.

Ca răspuns la comentariile lui DiGregorio, NASA a declarat: „Se anticipează că viitoarele misiuni către Marte vor returna mostre pentru a fi studiate pe Pământ. NASA nu va face niciodată compromisuri privind siguranța”.

Stenograme DNA. Piedone a sunat la hotelul lui Rușanu și a anunțat că vine în control: „Vezi și tu care bucătărie e mai utilată, mai țiplă. Pune-i pe ăia să-și ia halate”

0

Potrivit unor stenograme, Cristian Popescu Piedone, șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), și-a anunțat controlul la Hotelul International din Sinaia. El a sunat un angajat vechi al unității: „Vezi și tu care bucătărie e mai utilată, mai țiplă. Pune-i pe ăia să-și ia halate, tot ce trebui pe ei, să aibă bonete în cap”, spune Piedone.

Piedone, sub control judiciar FOTO: Inquam Photos

Șeful ANPC, Cristian Popescu Piedone, a fost plasat sub control judiciar, fiind acuzat de furnizare de informații nedestinate publicității. 

„Îmi voi demonstra nevinovăția. Funcția este periodică și trecătoare”, a spus Piedone, la ieșirea de la DNA. 

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 7-9 martie 2025, funcționarii din cadrul Autorității au desfășurat, sub coordonarea președintelui instituției Popescu Cristian Victor Piedone, mai multe controale în stațiunile montane de pe Valea Prahovei. Unul dintre operatorii economici verificați a fost și hotelul Internațional Sinaia, situat pe str. Avram Iancu, nr. 1, Sinaia, județul Prahova. La acest hotel a fost cazat și a beneficiat de servicii și Piedone. 

Pe 6 martie, ora 20:35:57, procurorii au interceptat o discuție între doi bărbați, unul dintre ei angajat al hotelului. 

„Toată săptămâna, eu am zis că stau… vine Piedone pe-aicea/Vine acuma? La sfârșit de săptămână?/În seara asta?/ E cu controale/Și tre’ să te duci la muncă?/ Mă duc la muncă, da./ Am înțeles. Păi ce, face și la voi controale?/Păi, la noi se cazează, stă pe-acolo”. 

Ulterior, Cristian-Victor Piedone l-a informat telefonic pe un angajat al hotelului cu privire la controlul ce urma a fi efectuat angajat al hotelului, solicitându-i să ia toate măsurile pentru ca unitatea economică să nu fie sancționată și să fie dată ulterior drept exemplu.

Piedone: Să aibă bonete în cap, mănuși

-Popescu Cristian-Victor Piedone: Am închis vreo douăzeci de hoteluri de la două la patru stele… Ă! Du-te în bucătărie și sus sau jos, una dintre bucătării sau e o bucătărie comună, nu? 

​-Angajatul hotelului- Ă! Nu, nu. Sunt bucătării separate.

​-Popescu Cristian-Victor Piedone: Vezi și tu care-i mai utilată, mai țiplă, mai nu știu ce, pune-i p-ăia să-și ia halate, tot ce trebui pe ei, să aibă bonete în cap, să… mănuși în mână. 

​-Angajat– Ok!

​-Popescu Cristian-Victor Piedone: Da? Să-și facă așa un aranjament frumos prin frigider, să aibă capace pe oale, dacă are din alea oale neconforme să le dea de acolo.

​-Angajat– În regulă.

​Popescu Cristian-Victor Piedone: Și doi, spune la recepție să-mi pregătească trei camere pe un etaj.

​-Popescu Cristian-Victor Piedone: Ă! Țiplă, cu cearceafuri noi cu… cu husă la cu… la saltea cu tot ce corespunde, prosoape… 

​Angajat – Ok!

-Popescu Cristian-Victor Piedone: Să fie tot ca să dau și un exemplu: „Uite, domne, patru stele.” Că voi oricum sunteți. Da?

​Popescu Cristian-Victor Piedone: Cred că probabil că-n maxim patruzeci de minute cât om face până acolo suntem acolo, o să vin să intru și să stea cineva jos ca să mă ia să mă ducă în ce bucătărie consideră ei.

​Angajat: Ok! În regulă.

Cristian Popescu Piedone: Da? Și pe urmă la… pe camere. Să aibă ăia la hotel afișat, da’ am văzut, tarife, tot

Piedone obișnuiește să folosească telefonul șoferului său 

Piedone obișnuiește să folosească telefonul șoferului său Licu Cristian Gabriel pentru a purta diferite conversații atât personale cât și profesionale, spun surse din DNA.

Așa cum a anunțat telefonic, Piedone s-a deplasat la hotelul International din Sinaia și a desfășurat controlul, acțiune în urma căreia reprezentanții hotelului au fost felicitați pentru modul exemplar de desfășurare a activității.

​„Permiterea accesului reprezentantului hotelului Internațional Sinaia la informația care nu era destinată publicității – controlul ce urma a fi desfășurat în data de 07.03.2025, s-a făcut în scopul obținerii de către acest operator economic a unui folos necuvenit, constând în evitarea sancționării și dispunerii unor măsuri corective pentru prevenirea sau încetarea încălcării reglementărilor legale din domeniul protecției consumatorilor și limitarea consecințelor acestora”, susține DNA. 

​Din interceptarea convorbirii telefonice rezultă, pe lângă faptul anunțării controlului ce urma a fi efectuat, recomandare și luarea măsurilor necesare pentru evitarea sancționării în legătură cu:

​„- activitatea desfășurată la bucătăriei:

​„Du-te în bucătărie și sus sau jos, una dintre bucătării sau e o bucătărie comună, nu?”

​„Vezi și tu care-i mai utilată, mai țiplă, mai nu știu ce, pune-i p-ăia să-și ia halate, tot ce trebui pe ei, să aibă bonete în cap, să… mănuși în mână”. 

​„Da? Să-și facă așa un aranjament frumos prin frigider, să aibă capace pe oale, dacă are din alea oale neconforme să le dea de acolo”.

​- amenajarea camerelor:

​„Și doi, spune la recepție să-mi pregătească trei camere pe un etaj”.

​„Ă! Țiplă, cu cearceafuri noi cu… cu husă la cu… la saltea cu tot ce corespunde, prosoape…” .

​-  afișarea prețurilor practicate de către operatorul economic:

​„Da? Și pe urmă la… pe camere. Să aibă ăia la hotel afișat, da’ am văzut, tarife, tot”, susțin procurorii.

Potrivit sursei citate, aceste aspecte ar fi putut, din perspectiva legislației specifice domeniului protecției consumatorilor, să atragă aplicarea din partea funcționarilor din cadrul A.N.P.C. a unor sancțiuni și măsuri corective în caz de neconformitate cu standardele în materie.

Ilie Bolojan, întâlnire cu premierul ungar Viktor Orban. Despre ce vor discuta cei doi lideri

0

Purtătorul de cuvânt a Guvernului, Ioana Dogioiu, a anunțat că premierul Ilie Bolojan se va întâlni miercuri, 23 iulie, la ora 19:00, cu omologul său ungar, Viktor Orban.

Viktor Orban/FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Da, va avea loc mâine seară la Palatul Victoria, la ora 19, o întâlnire informală între premierul Ilie Bolojan şi premierul Viktor Orban la solicitarea domnului premier Viktor Orban. Repet, o întâlnire informală în care vor fi discutate subiecte privind colaborarea dintre cele două țări. Nu am niciun exemplu de temă de la această întâlnire informală”, a afirmat Ioana Dogioiu.

Întâlnirea dintre premierul maghiar și cel român va preceda discursul lui Viktor Orbán de la Tușnad, care va avea loc sâmbătă.

Ultima vizită a lui Viktor Orban la Palatul Victoria a avut loc pe 20 decembrie 2024, când premier al României era Marcel Ciolacu. Cei doi au discutat despre proiectele comune de infrastructură și interconectare.

Vicepremierul Anastasiu răspunde acuzațiilor lui Grindeanu cu privire la „grupul de influență” de la Guvern: „Vreau să vă nominalizez câțiva dintre aceștia”

0

Vicepremierul Dragoș Anastasiu a răspuns, marți, 22 iulie, acuzațiilor liderului PSD Sorin Grindeanu, care a declarat că ar exista un grup de lucru la Guvern cu oameni din privat care fac „trafic de influență”.

Sorin Grindeanu și Dragoș Anastasiu/COLAJ FOTO: Captură video și Facebook

„Există un grup de lucru, informal, de consilieri din privat, la Guvern, pe afaceri, care face trafic de influență, este ilegal. Nu ai voie sa ai un astfel de grup. Acei oameni au interesul inclusiv de a falimenta companii de stat. Eu voi face plângere la statul român, dacă nu o sa înceteze”, a declarat liderul PSD luni, 21 iulie, într-o discuție cu jurnaliștii la Parlament.

În cadrul unei conferințe comune de presă cu premierul Ilie Bolojan, Anastasiu a menționat câteva nume din grupul de lucru al Guvernului.

„Ne-am consultat cu extrem de mulți oameni, și din zona publică, și din zona privată. Au fost foarte mulți care au contribuit voluntar la demersul la înțelegere profundă a ceea ce se întâmplă și ce avem de făcut. Am inițiat un demers de a strânge un grup de oameni într-un consiliu consultativ care rămâne deschis oricăror propuneri care vin din afară.

Pentru că au fost dezbateri sau întrebări, o să vreau să vă nominalizez câțiva dintre aceștia. Dacă există vreo suspiciune cu privire la oricare dintre acești oameni, vă rog să ni le dați. Ce facem aici e total transparent. Câteva dintre nume: Speranța Munteanu, Mihaela Mitroi, Iancu Guda, Anca Grigorescu. Sunt mai multe nume. O să vedeți transparent întreaga listă când o vom definitiva și o vom oficializa. În următoarele zile”, a afirmat vicepremierul.

Vicepremierul a precizat că cei cooptați vor fi voluntari. „Aceste persoane nu doresc să fie plătite, doresc doar să ajute. Sunt persoane care în viața profesională au dovedit performanță.”

„Nu s-a formalizat grupul de lucru. În afară de date publice, nu există date la care ei s-au uitat. Dar nu am apucat să lucrăm. Grupul acesta de lucru este deschis oricui vrea să participe. Oamenii aceștia chiar vor să pună umărul”, a precizat Dragoș Anastasiu.

Întrebat dacă nu există, totuși, un conflict de interese așa cum a acuzat liderul PSD, vicepremierul Anastasiu a spus că „fiecare a semnat deja de la prima întâlnire o notă de confidențialitate și o declarație că nu se află în conflicte de interese în ceea ce privește companiile de stat și ce fac ei în privat.”

„Anghel Saligny”, motiv de discordie. Primul ministru care îl critică pe Bolojan. Un primar liberal, dispus să iasă în stradă: „Dacă se adună trei primari, voi fi al patrulea”

0

Mario De Mezzo, primarul liberal al Slatinei, a anunţat, marți, că va protesta în faţa Guvernului, alături de alţi aleşi, dacă nu i se vor finanţa proiectele începute.

Mario De Mezzo, primarul municipiului Slatina FOTO Mediafax

De asemenea, a apărut și primul ministru din Guvernul Bolojan care a criticat deschis decizia premierului Ilie Bolojan de a bloca proiectele din cadrul programului „Anghel Saligny”.

Primarul Mario De Mezzo a precizat că nu va fi organizatorul unui protest împotriva lui Ilie Bolojan, șeful său pe linie de partid, dar că se va alătura dacă va exista o astfel de acțiune.

Voi protesta pentru că Bolojan nu a considerat Slatina atât de importantă încât să mă invite la discuții. Dacă se adună trei primari în Piața Victoriei, voi fi al patrulea. Nu voi fi organizatorul unui protest contra lui Bolojan, dar mă voi alătura. Slatina m-a ales indiferent de culoarea politică să rezolv problemele municipiului„, a declarat primarul din Slatina, la Antena 3 CNN.

Edilul cere ca lucrările începute să fie duse la final.

Lucrările începute să fie terminate. Dacă am început lucrările, trebuie terminate. Nu ai cum conserva o stradă spartă, pe care ai decopertat-o. Am găsit gropi și de zece metri, pe care le-am astupat. Eu nu pot să le explic slătinenilor că Guvernul nu are bani să termine cinci străzi și că ei trebuie să stea cu străzi sparte. Nu îl contest pe Bolojan, îl respect ca premier, ca fost primar al Oradei și ca lider de partid. Am această nemulțumire publică față de anumite măsuri”, a adăugat el.

Premierul Ilie Bolojan a explicat că doar 35% din proiectele pe Anghel Saligny ar urma să continue în acest an, iar autoritățile și constructorii au fost anunțați să-și pună lucrările în siguranță.

Mii de proiecte de canalizare, gaze și drumuri vor fi stopate în 2025. Bolojan a afirmat că s-a luat decizia ca proiectele pe drumuri, care sunt realizate într-un stadiu de 80%, și investițiile în apă, canal și gaz, care au trecut de peste 40%, vor continua.

Ministru din Guvernul Bolojan nemulțumit de blocarea proiectelor din Anghel Saligny

Sorin Grindeanu, liderul interimar al PSD, s-a arătat și el nemulțumit de tăierea banilor din programul Anghel Saligny și a avut mai multe critici la adresa premierului. A apărut acum și primul ministru din actualul guvern care îl critică pe Bolojan.

Ciprian Șerban, ministrul Transporturilor și Infrastructurii și prim-vicepreședinte al PSD Neamț, și-a arătat nemulțumirea, într-o postare pe Facebook, față de blocarea proiectelor din Anghel Saligny.

În calitate de prim vicepreședinte al Organizației PSD Neamț, nu pot să nu îmi arăt nemulțumirea față de blocarea proiectelor din Anghel Saligny. Sunt multe proiecte vitale pentru comunitățile locale: apă, canalizări, gaze. Toate acestea cresc calitatea vieții în mediul rural și reprezintă un factor important pentru reîntoarcerea românilor acasă. Să nu uităm: noi, PSD, avem cel mai mare număr pe parlamentari din coaliție și poziția noastră trebuie să conteze!”, a precizat ministrul Transporturilor, pe Facebook.

El a mai anunțat că, la nivelul Ministerului Transporturilor, a început demersurile pentru reducerea cheltuielilor .

Măsurile de austeritate propuse de premierul Ilie Bolojan, în numele reducerii deficitului, tind să creeze o stare de tensiune în rândul populației, dar și al autorităților publice locale. În calitate de ministru al Transporturilor și Infrastructurii am început demersuri pentru reducerea cheltuielilor companiilor și instituțiilor din subordine și asta se va vedea foarte repede”, a mai precizat acesta.

Muncă în câmp la 42 de grade în „SAHARA” Olteniei. Oamenii nu-și părăsesc bostanele nici în zilele toride: „Pepenii se strică în nisip!”

0

Canicula este greu de suportat în „Sahara Olteniei” la 42 de grade. Temperatura nisipului depășește și 60 de grade, iar pepenii se strică în nisip, spre disperarea oamenilor, care-și văd munca și investiția financiară pierdute. Este și motivul pentru care agricultorii nu se îndură să-și părăsească bostanele nici în aceste condiții, făcând față din greu temperaturilor.

Canicula a pus stăpânire pe sudul Olteniei

Este Cod Roșu marți, iar în „zona Sahariană” din Oltenia arșița se resimte tot mai mult. Nisipul ajunge să aibă și peste 60 de grade.

În aceste condiții, culturile au de suferit, iar pepenii se strică la propriu. În zona de Sud a județului Dolj, care face parte din „Sahara” Olteniei, nisipurile se extind în această perioada caniculară și ard la propriu.

„Temperaturile sunt tot mai greu de suportat. Sunt 60 de grade la ora 11.00 în nisip. Umiditate nu mai e în sol nici la peste 20 de metri, la noi fiind sol de nisip”, spune primarul din Călărași, Sorin Sandu.

Din cauza caniculei, oamenii mărturisesc că au de suferit și fermierii, dar și plantele. Previziunile meteorologice nu sunt deloc optimiste, deoarece până la sfârșitul săptămânii vremea se menține deosebit de caldă, iar în multe regiuni ale tarii este instalată seceta pedologică.


Sursă foto: Gândul

RECOMANDAREA AUTORULUI:

Agricultorii din Dolj sunt DISPERAȚI. Peste 100 de hectare de viță de vie, puse la pământ: „În 10 minute, totul a fost distrus”

LOVITURĂ pentru agricultorii din Dolj. Culturile de porumb și floarea – soarelui, în pericol: „Nu a mai plouat din 8 iunie”

Celebrii pepeni de Dăbuleni, cultivați în alte țări: ”Pepeni renumiți de Lovrin, cei care se cultivau la Dăbuleni – deja nu mai sunt în România”

Cifra de afaceri cumulată a companiilor la care Guvernul deține pachetul majoritar a sărit, în premieră, de 100 de miliarde de lei

0

Cifrele de afaceri ale celor peste o mie de entități economice controlate de Guvern – marile companii de stat – dar și de autoritățile locale, au fost în creștere anul trecut, dar nici cheltuielile nu au stat pe loc. Pe de altă parte, a scăzut profitul acestor companii, potrivit datelor obținute de Profit.ro.

Afacerile celor 203 de operatori economici controlați de Guvern au trecut pentru prima dată peste pragul de 100 de miliarde de lei, după ce au avansat în 2004 cu 11,6%, la 107,5 miliarde de lei, potrivit Profit.ro. Dacă la acestea se adaugă și cele 952 companii din subordinea autorităților locale, afacerile companiilor din sectorul public au ajuns anul trecut la 129,4 miliarde lei, cu 11% în plus față de 2023.

Potrivit sursei citate, rezultatul brut al companiilor controlate de Guvern a scăzut cu 13%, la 14 miliarde de lei, procentul fiind apropiat pentru toate cele 1.165 de companii, unde rezultatul brut a scăzut cu 10%, la 15 miliarde de lei.

Profitul a scăzut, în linie cu declinul din ultimii ani al rezultatelor companiilor din sectorul energetic, arată Profit.ro.

Cu cât au crescut cheltuielile de natură salarială

În același timp, tot în premieră, cheltuielile cu cei 263.896 de angajați ai tuturor companiilor de stat au depășit anul trecut 30 de miliarde de lei. Creșterea cu 12% a cheltuielilor de natură salarială a avut loc în contextul unor creșteri semnificative a salariilor anul trecut, în special în sectorul bugetar.

Spre deosebire de companiile de stat, cheltuielile bugetului cu angajații din sectorul public au crescut anul trecut cu 24%, la 164,59 miliarde lei. Pentru anul 2025 și pentru 2026. salariile bugetarilor au fost înghețate.

Companiile Guvernului în 2025 rezultat brut – 13,96 miliarde lei venituri totale – 107,5 miliarde lei angajați – 159.448 cheltuieli de natură salarială –  21,92 miliarde lei plăți restante – 6,73 miliarde lei, din care 1,75 miliarde lei către bugetul de stat Companiile autorităților locale în 2025 rezultatul brut – 1,06 miliarde lei venituri totale – 21,95 miliarde lei angajați – 101.453 cheltuieli de natură salarială – 8,3 miliarde lei plăți restante – 2,61 miliarde lei, din care 1,18 miliarde lei către bugetul de stat

Statul controlează, integral sau cu pachet majoritar, 1.721 întreprinderi, potrivit datelor strânse și analizate de Profit.ro, din care 312 sunt inactive (insolvență, reorganizare, faliment, lichidare, dizolvare). Guvernul promite acum măsuri pentru restructurarea sectorului companiilor de stat, în care lucrează circa 250.000 de oameni.

După primul trimestru din 2025, companiile Guvernului au un rezultat brut  de 13,96 miliarde lei, venituri totale de 107,5 miliarde lei, 159.448 de angajați, cheltuieli de natură salarială în valoare de 21,92 miliarde lei și plăți restante de 6,73 miliarde lei, din care 1,75 miliarde lei către bugetul de stat, potrivit sursei citate.

Companiile autorităților locale au un rezultat brut de 1,06 miliarde lei, venituri totale de 21,95 miliarde de lei, 101.453 de angajați, cheltuieli de natură salarială de 8,3 miliarde lei și plăți restante de 2,61 miliarde lei, din care 1,18 miliarde lei către bugetul de stat.

Recomandăm și

Romgaz a crescut cu aproape 10 miliarde de lei pe bursă, de la începutul anului. Acțiunea și CAPITALIZAREA companiei au ajuns la valori-record

Cât câștigă statul de la cele mai mari companii din ENERGIE la care are acțiuni. Acestea se află în TOP 10 la BVB în funcție de capitalizarea bursieră

Vedeta OnlyFans găsită mutilată pe un drum din Dubai dezvăluie că cei care au abuzat-o sunt „copii ruși bogați”

0

Maria Kovalciuk, ucraineanca găsită aproape moartă pe o stradă din Dubai, a vorbit pentru prima dată despre ce s-a întâmplat la petrecerea dinaintea momentului în care a fost abandonată în stare inconștientă pe stradă, dar și despre procesul de recuperare.

Maria Kovalchuk/FOTO: Facebook

Tânăra, în vârstă de 20 de ani, a mărturisit că se recuperează în Norvegia, unde locuiește mama ei. Modelul, care are o cicatrice proeminentă pe frunte după ce a suferit mai multe intervenții chirurgicale, a negat că cetățenii Emiratelor Arabe Unite ar fi cei care au agresat-o, scrie The Mirror.

În schimb, ea a arătat cu degetul spre „copiii ruși bogați” despre care susține că au abuzat-o după o petrecere la un hotel. Ea a susținut că tratamentul medical costisitor a fost plătit de autoritățile din Dubai. Mama ei, Anna, a spus: „Nu știu cât au plătit – suma a fost colosală, milioane.”

„Încă am o fractură la picior care se vindecă. Învăț din nou să merg cu cârje, dar deocamdată, scaunul cu rotile este principalul meu mijloc de deplasare”, a mărturisit tânăra.

Maria Kovalchuk/FOTO: Captură video Ostorozhno: Sobchak

Amintindu-și incidentul, Maria a spus că se afla în Dubai pentru a se mulțumi pentru slujba ei de model când a dormit prea mult și a pierdut zborul spre Thailanda.

„Au început să-și bată joc de mine, zicând ceva de genul «ești de-a noastră, vom face ce vrem»”

Conform raportului, ea s-a văzut cu un tânăr – pe care îl întâlnise anterior la un bar de karaoke – în holul hotelului Five Jumeirah Village.

Bărbatul, în vârstă de 19 ani, locuiește cu tatăl său în Dubai. Raportul spunea: „Ea i-a spus că biletul ei de avion i-a fost irosit și că a trebuit să plece din hotel.”

Au început să mă tachineze, întrebându-mă de ce nu beau”, a declarat ea jurnaliștilor ruși.

„Apoi au început niște îmbrânceli agresive, cum ar fi îmbrânceli în umeri. După aceea, au început să-și bată joc de mine, zicând ceva de genul «ești de-a noastră, vom face ce vrem»”, continuă aceasta.

„Apoi au început să mă intimideze, au spart pahare. După aceea, mi-au luat lucrurile personale, inclusiv pașaportul. Iar una dintre fete… și-a pus hainele mele pe ea și a plecat pur și simplu așa, deși o rugasem înainte să nu facă asta, să-mi lase lucrurile. Cu alte cuvinte, nimeni nu m-a ascultat, iar ea a ieșit din hotel îmbrăcată cu rochia mea.”

Această femeie nu mai poate fi contactată. Bărbații „au sugerat” că vor sex, a spus ea, adăugând: „Nu am răspuns la fel, iar această agresiune îi încingea și pe ei.”

Raportul susținea că „în mijlocul violenței, Maria a încercat să fugă”, dar tinerii „au târât-o înapoi în cameră. Când au ieșit pe balcon, ea a scăpat și s-a ascuns la un șantier din apropiere.” Apoi, bărbații, care erau „înnebuniți” în acest moment, ar fi găsit-o la șantier și „au bătut-o”.

„Practic, i-au smuls pielea de pe scalp, apoi au aruncat-o de pe o margine direct pe șosea, se menționează în relatare. „Am fugit. Eram deja pe stradă, nu-i mai vedeam, dar știam că vin după mine”, a povestit Maria.

„Am alergat spre cea mai apropiată clădire, panicată, am intrat în fugă și m-am ascuns acolo. Era doar o clădire neterminată, deschisă.”  

Maria nu-și amintește de violența în sine care a dus la rănile ei, iar imaginile de pe camerele de supraveghere au fost șterse de atunci, a spus ea. „Au trecut trei luni – poliția a așteptat până când înregistrările de pe camere au fost șterse automat [după această perioadă]. Așa că acum nu există nicio dovadă”, a spus Maria.

Ea a spus: „Cred că poate am fost aruncată. Sau a fost o bătaie. Una dintre cele două opțiuni, rănile arătau fie ca după o bătaie, fie ca după o cădere.” Bărbații acuzați de Maria au fost reținuți de poliție în Dubai, dar doar pentru o zi, se arată în raport.

„Investigația poliției din Dubai a indicat că Maria ar fi spus că fugea de un act de violență sexuală și, pentru a-și proteja onoarea și demnitatea, ar fi decis să se sinucidă”, a declarat mama ei.

Aceasta a susținut că declarația a fost „falsificată”, adăugând că Maria nu a încercat să-și ia viața și că nu era sub influența alcoolului. Testele medicale au confirmat, de altfel, că nu avea alcool în sânge, a mai spus mama ei.  

China începe construcția celui mai mare baraj hidroelectric din lume. India și Bangladesh, îngrijorate că Beijingul va transforma apa în armă

0

Într-o mișcare cu profunde implicații geopolitice și ecologice, China a demarat lucrările la ceea ce oficialii de la Beijing numesc „proiectul secolului”: un megabaraj hidroelectric pe fluviul Yarlung Tsangpo, în teritoriul tibetan. Premierul chinez, Li Qiang, a anunțat în weekend, la o ceremonie organizată în regiune, startul oficial al lucrărilor, relansând în același timp entuziasmul piețelor chineze, care au reacționat imediat la promisiunea unui nou colos energetic.

Barajul al celor Trei Defileuri?FOTO:X

Ambiție uriașă, costuri pe măsură

Cu un buget estimat la 1,2 trilioane de yuani (aproximativ 124 miliarde de lire sterline), proiectul prevede construcția a cinci centrale hidroelectrice în cascadă, care ar urma să producă anual peste 300 de milioane de MWh – de peste trei ori mai mult decât produce deja celebrul Baraj al celor Trei Defileuri, scrie The Guardian.

Informațiile oficiale sunt, însă, limitate. Nu s-a oferit un calendar clar al lucrărilor, iar estimările actuale depășesc semnificativ cifrele vehiculate în 2020, când barajul a fost introdus în al 14-lea plan cincinal al Chinei.

Fluviul care leagă (și dezbină) trei națiuni

Yarlung Tsangpo devine Brahmaputra în India, înainte de a-și continua cursul spre Bangladesh, unde este cunoscut drept Jamuna. Intervențiile masive pe acest curs de apă provoacă tensiuni tot mai mari între China și vecinii săi din sud.

India și Bangladesh se tem că Beijingul ar putea reține sau devia apele fluviului, afectând accesul la apă pentru milioane de oameni. „China poate transforma oricând acest fluviu într-o armă, fie blocând, fie redirecționând cursul apei”, avertiza recent expertul sud-asiatic Neeraj Singh Manhas.

Autoritățile indiene și-au exprimat oficial îngrijorările încă din decembrie anul trecut, iar subiectul a fost discutat inclusiv la nivel de miniștri de externe în cadrul întâlnirilor bilaterale. China, însă, a dat asigurări că nu urmărește o „hegemonie a apei” și promite că va menține canalele de dialog deschise și va coopera în domeniul prevenirii dezastrelor naturale.

Protecția mediului – o promisiune fragilă

Zona aleasă pentru proiect este una deosebit de instabilă din punct de vedere geologic – cu alunecări de teren frecvente și risc seismic ridicat. În plus, regiunea găzduiește ecosisteme sensibile și specii rare de faună, fapt ce a atras critici dure din partea organizațiilor de mediu.

Premierul Li Qiang a declarat că „se va acorda o atenție specială protejării mediului pentru a preveni daunele ecologice”. Declarațiile oficiale nu au liniștit însă activiștii care acuză opacitatea autorităților și lipsa evaluărilor de impact publice.

Tibetenii, excluși din ecuație

De asemenea, grupuri tibetane – atât din exil, cât și din teritoriu – au atras atenția că proiectul va afecta locuri sacre aflate de-a lungul fluviului, iar relocările de populație nu sunt excluse. Astfel de proiecte anterioare, precum cel de pe râul Yangtze, au dus la strămutarea a sute de mii de persoane și au stârnit proteste rare în regiunea controlată strict de Beijing.

În 2023, sute de tibetani au fost arestați pentru că s-au opus construcției barajului Kamtok. Ei acuzau că proiectul amenință să înghită sate întregi și mănăstiri budiste vechi de secole.

Energie curată sau putere politică?

China, cel mai mare emițător de carbon la nivel global, s-a angajat într-un program agresiv de extindere a energiei regenerabile, iar hidroelectrica joacă un rol central în acest efort. Totuși, în spatele promisiunilor legate de „energie curată” se profilează și o altă realitate: un instrument strategic prin care Beijingul își consolidează influența în regiune și controlează resursele vitale ale vecinilor.

Megabarajul de pe Yarlung Tsangpo este, așadar, mai mult decât un proiect energetic. Este o demonstrație de forță într-o zonă geopolitică fragilă, în care frontierele nu sunt doar trasate pe hartă, ci și prin albia râurilor de munte. Iar cine controlează apa, controlează și viitorul.

Haos pe Autostrada București-Ploiești: accident după ce mai multe vaci au rupt gardul de protecţie şi au pătruns pe A3

0

Polițiștii au oprit circulația rutieră pe A3, după ce mai multe vaci au rupt gardul de protecţie în dreptul localităţii Voluntari şi au intrat pe şosea. 

Autostrada București-Ploiești FOTO: Arhivă, Adevărul

Potrivit Centrului Infotrafic al Poliţiei Române, pe autostrada A3 Bucureşti-Ploieşti, la kilometrul 12, în zona localităţii Voluntari, judeţul Ilfov, mai multe bovine au rupt gardul de protecţie şi au pătruns pe partea carosabilă, blocând ambele sensuri de deplasare.

Potrivit primelor date, din această cauză a avut loc și un eveniment rutier în care au fost implicate două autovehicule, soldat cu rănirea ușoară a unei persoane.

Se estimează reluarea normală a circulației în 30 de minute.

A murit jurnalistul Alex Revenco. A fost unul dintre cele mai cunoscute nume din presa muzicală din România

0

Alex Revenco, una dintre cele mai respectate voci ale jurnalismului muzical din România, a murit pe 20 iulie. 

Alex Revenco, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști din presa muzicală din România FOTO: FB

Vestea morții sale a fost anunțată de un coleg de redacție, Florin Silviu Ivan. 

„Consternat e puțin spus. Sunt devastat! Fostul meu coleg, Alex Revenco, Alexuțu nostru, nu mai este. Au trecut 28 de ani de la prima noastră întâlnire, de când a venit la mine, la birou, cu Eddie Neumann și Blazzaj. Am fost colegi de redacție, am fost prieteni și am împărtășit aceeași dragoste pentru muzică. A fost unul dintre cei mai buni ziariști români în domeniu. A fost un om simplu, modest și generos. Am împărțit deseori o pizza, un pahar de bere, de vodcă sau vin. Ultima dată vorbisem înainte de vacanța mea din iunie. I-am spus atunci că sunt pe fugă și că nu ne putem vedea. Excepțional om! Îngrozitoare pierdere”, a scris Florin Silviu Ivan. 

„Scena metal a pierdut pe cineva care înțelegea cu adevărat puterea și frumusețea acestei muzici – nu doar un jurnalist dedicat, ci pe cineva care scria cu pasiune despre o întreagă cultură, despre oamenii din spatele muzicii, despre poveștile care meritau să fie spuse. Îți mulțumesc pentru tot sprijinul pe care mi l-ai oferit – cuvintele tale de încurajare și credința ta în ceea ce fac au însemnat mai mult decât îți puteai imagina. În lumea metalului, unde autenticitatea contează mai mult ca orice, tu ai fost mereu real, mereu onest, mereu acolo pentru cei care aveau nevoie”, a scris un prieten, pe FB.

Familia a anunțat că ceremonia de comemorare și incinerare va avea loc miercuri, 23 iulie, la ora 09:00, la Crematoriul Vitan-Bârzești din București. 

Alex Revenco a fost senior editor la Jurnalul Național între 2006 și 2014. 

A fost Rock DJ la Contact Radio în perioada 1991–2001 și a condus departamentul Muzică Tineret, din cadrul cotidianului Evenimentul Zilei între 1992 și 2000.

Ce spune Nicușor Dan despre cei care îl consideră pe Ceaușescu un lider bun și cum explică idealizarea comunismului

0

Președintele Nicușor Dan a precizat marți, 22 iulie, că românii sunt nostalgici după comunism în principal din cauza dezamăgirii față de clasa politică din ultimele trei decenii.

Nicușor Dan, președintele României Foto: AFP

În urma sondajului realizat de INSCOP Research, în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Comunist (IICCMER), s-a constatat că 77,2% dintre români cred că înainte de 1989 România era o țară mai bogată decât în prezent. De asemenea, 55,8% dintre români cred că regimul comunist a însemnat mai degrabă un lucru bun pentru România (s-au întâmplat mai multe lucruri bune, decât lucruri rele). 

Nicușor Dan, președintele României, a reacționat în urma acestui sondaj.

În opinia mea, principalul motiv pentru care tot mai mulți români idealizează comunismul este dezamăgirea profundă față de clasa politică din ultimele trei decenii. Corupția, lipsa de transparență, promisiunile nerespectate și sentimentul de nedreptate au slăbit încrederea oamenilor în prezent și în viitor. Când speranțele sunt înșelate ani la rând, nostalgia devine o reacție firească, chiar dacă se bazează pe o imagine distorsionată a trecutului”, a precizat Nicușor Dan, pe Facebook.

El a adăugat că această imagine falsă despre perioada comunistă a fost creată și în urma unor campanii de dezinformare, „care încearcă să submineze valorile democratice și să ofere un trecut împachetat frumos, în timp ce ascund adevărul despre represiune, frică, foamete și lipsa de libertate”.

Peste 66% dintre români cred că Ceaușescu a fost un lider bun 

Potrivit sondajului, peste 66% dintre români cred că Ceaușescu a fost un lider bun pentru România.

Faptul că două treimi dintre români îl consideră pe Nicolae Ceaușescu un lider bun arată cât de fragilă este memoria noastră colectivă și cât de ușor pot fi manipulate percepțiile atunci când statul nu investește suficient în educație istorică, civică și în comunicarea onestă cu cetățenii”, a mai precizat președintele țării.

Nicușor Dan a mai precizat că trebuie construită o societate „în care dreptatea, echitatea și dezvoltarea reală” să fie „resimțite” de toți cetățenii.

Pentru a păstra democrația vie și relevantă, trebuie să combatem ferm dezinformarea, să redăm oamenilor încrederea prin politici publice corecte și să construim o societate în care dreptatea, echitatea și dezvoltarea reală să fie resimțite de toți cetățenii. România nu poate construi un viitor solid privind înapoi cu iluzii. Avem datoria de a învăța din trecut, nu de a-l reînvia”, a conchis Nicușor Dan.

Datele sondajului „Percepția populației cu privire la regimul comunist. Reperele nostalgiei”, realizat de INSCOP Research, la comanda Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), reflectă o nostalgie pentru perioada de dinainte de 1989. 

”Ele dezvăluie fundamentele unei nostalgii colective care poate afecta serios stabilitatea regimului democratic (dacă nu a afectat-o deja) prin alimentarea unor repere valorice denaturate cu mituri construite prin informații trunchiate sau minciuni grosolane. Minciuni exacerbate de peste un deceniu prin intermediul unui complex de agresiuni hibride propagate de factori interni sau de entități ostile externe cu scopul de a provoca fracturi sociale majore, polarizare totală, neîncredere endemică și nesiguranță cronică în societatea românească.  Nostalgia după comunism este și un fenomen natural firesc. Fie că e determinată de regretul după tinerețea pierdută, fie de starea de incertitudine dură resimțită de grupuri sociale vulnerabile a căror viață a fost dată peste cap de distrugerea bruscă a unui regim care controla totul, de la viața intrauterină, până la locul în cimitir”, potrivit lui Remus Ștefureac, directorul INSCOP Research.  

CCR explică de ce a dat undă verde austerității: „Urgența și necesitatea adoptării au avut în vedere evitarea consecințelor negative”

0

Judecătorii constituționali au respins sesizarea AUR privind primul pachet de măsuri fiscale care majorează și TVA, motivând că adoptarea în regim de urgență a fost justificată de necesitatea prevenirii unor efecte negative asupra deficitului bugetar. Potrivit CCR, aspectele invocate nu contravin Constituției.

Guvernul Bolojan și-a angajat răspunderea asupa Legii FOTO Inquam Photos / George Călin

„Curtea Constituțională a stabilit că Guvernul, în cauza de față, și-a angajat răspunderea asupra Legii privind unele măsuri fiscal-bugetare cu respectarea art.114 din Constituție, întrucât a reglementat un domeniu omogen de relații sociale și a justificat atât urgența, cât și necesitatea adoptării legii.

De asemenea, Curtea Constituțională a constatat că legiuitorul are competența de a stabili sarcini fiscale sub forma contribuției de asigurări sociale de sănătate asupra oricăror categorii de venituri, indiferent de natura lor, inclusiv asupra veniturilor realizate din pensii și din alte categorii de indemnizații, iar prevederile care stabilesc această contribuție sunt constituționale [art.1 alin.(3) și (5), art.47, art.48 alin.(1) și art.56 din Constituție]”, au transmis judecătorii constituționali într-un comunicat de presă.

Care sunt argumentele CCR

Cu privire la criticile de neconstituționalitate extrinseci, care au privit condițiile în care poate fi angajată răspunderea Guvernului, Curtea a constatat că:

– angajarea răspunderii Guvernului în fața Camerei Deputaților și Senatului, în ședință comună, asupra unui proiect de lege este un aspect de natură constituțională al raporturilor dintre Guvern și Parlament, realizându-se, astfel, atât controlul parlamentar, cât și actul de legiferare în sine;

– reglementările adoptate fac obiectul unui singur proiect de lege, au un obiect și scop unitar, respectiv măsuri fiscal-bugetare pentru a consolida sustenabilitatea financiară a României;

– urgența și necesitatea adoptării legii au avut în vedere evitarea consecințelor negative asupra deficitului bugetului general consolidat și a afectării sustenabilității finanțelor publice.

Cu privire la criticile de neconstituționalitate intrinsecă, Curtea a constatat că:

– reglementarea contribuției de asigurări sociale de sănătate asupra veniturilor contribuabilului, indiferent de natura lor, prin urmare, inclusiv asupra celor realizate din pensii sau din diferite tipuri de indemnizații, sunt în conformitate cu Constituția. Regula este cea a plății contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru a beneficia de asistența medicală în sistemul de sănătate, excepția fiind scutirea de la plata acesteia. Legiuitorul are o largă marjă de apreciere în structurarea politicii sociale a statului, putând decide atât acordarea, cât și retragerea facilităților la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate;

– plata contribuției de asigurări sociale de sănătate de către cetățenii români nu creează discriminare în raport cu cetățenii străini/ apatrizi care sunt scutiți de la plata acesteia, întrucât această facilitate acordată vizează numai cetățenii străini/ apatrizii care beneficiază de protecție temporară și provin din zona conflictului armat din Ucraina;

– stabilirea cuantumului indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă prin aplicarea unor procente diferențiate în funcție de durata pentru care sunt eliberate certificatele de concediu medical nu încalcă prevederile Constituției, legiuitorul având o largă marjă de apreciere în structurarea politicii sociale a statului, precum și competența exclusivă de a decide cu privire la oportunitatea măsurii;

– neplata sumelor de bani aferente concediul de odihnă neefectuat în situația încetării raportului de muncă în cursul anului 2026 nu contravine Constituției, întrucât angajatul are dreptul de a efectua concediul de odihnă în perioada desfășurării raportului său de muncă. O asemenea soluție legislativă încurajează salariații să își efectueze concediul;

– limitarea acordării sau reducerea stimulentelor sau sporurilor, precum și plafonarea indemnizațiilor și compensațiilor lunare pentru chirie în privința personalului militar, polițiștilor și polițiștilor din penitenciare nu încalcă prevederile Constituției, întrucât aceste drepturi nu sunt drepturi fundamentale și nu au aceeași protecție constituțională ca dreptul la salariu. Legiuitorul are o largă marjă de apreciere în structurarea politicii salariale a statului sub acest aspect;

– condiționarea transferului, la cerere, a funcționarilor publici de acordul conducătorului autorităţii sau instituţiei publice în care îşi desfăşoară activitatea funcţionarul public nu încalcă prevederile Constituției, întrucât previne deplasarea în masă a funcționarilor publici de la o instituție la alta și protejează capacitatea administrativă a instituțiilor publice din care se solicită transferul;

– eșalonarea pe cinci ani a plății drepturilor salariale stabilite prin hotărâri judecătorești devenite executorii în perioada 1 ianuarie 2026 – 31 decembrie 2026 nu este contrară Constituției, Curtea având o jurisprudență constantă cu privire la acest aspect în ultimii 16 ani;

– majorarea normei didactice (de la 18 la 20 de ore/ săptămână), fără o compensare salarială, nu încalcă prevederile Constituției, întrucât nu conduce la o creștere a numărului de ore/ săptămână corespunzătoare activității personalului didactic, ci se realizează în interiorul numărului total de ore de lucru prestate de personalul didactic de predare (40 ore/ săptămână).

Economistul Adrian Negrescu subliniază că, deși „Comisia Europeană și agențiile văd cu ochi ceva mai buni ce se întâmplă la București, după decizia CCR”, trebuie să vedem și continuarea, pentru că „abia acum începe greul. Să reușești să spargi un monolit de interese, combinații, afaceri de partid va fi o adevărată misiune extremă pentru noul guvern

Sesizarea depusă de AUR în legătură cu legea prin care a fost adoptat primul pachet de măsuri fiscale de către Guvernul Bolojan, și pe care partidul lui George Simion o numește „toxică, profund nedreaptă și profund neconstituțională”, a fost respinsă, marți, de judecătorii constituționali. Legea merge la promulgare.

Pachetul prevede, între altele și majorarea TVA de la 19% la 21%. În prima fază, partidele suveraniste au încercat să blocheze proiectul printr-o moțiune de cenzură depusă împotriva guvernului. Însă moțiunea nu a trecut, prin urmare proiectul de lege a fost automat adoptat.

Romgaz a semnat contractul de consultanță pentru pregătirea preluării AZOMUREȘ. Cine a câștigat licitația și care este valoarea

0

Conducerea Romgaz, principalul producător de gaze din România și operatorul celui mai mare depozit de înmagazinare a gazelor, dar și producător și furnizor de energie electrică, a semnat, marți, contractul de achiziție a serviciilor de consultanță pentru evaluarea, negocierea si achiziția unor active/activelor ce concură la activitatea de producție a combinatului Azomureș, a anunțat directorul general al companiei controlate de stat, Răzvan Popescu, într-o declarație în exclusivitate pentru Gândul.

Romgaz a semnat contractul pentru servicii de consultanță cu câștigătorul licitației lansate de companie de stat Romgaz pe 14 aprilie, pentru care au fost depuse patru oferte și care a fost finalizată luni, când a fost desemnat câștigătorul.

Potrivit datelor publicate pe portalul Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), cele patru entități interesate de contract au fost ERNST & YOUNG, RINA Consulting S.p.A., asocierea DELOITTE CONSULTANTA (lider), REFF & ASOCIATII SPRL și asocierea TUV AUSTRIA ROMANIA (lider), KPMG ADVISORY SRL.

În urma evaluărilor, a fost declarată câștigătoare asocierea formată din TUV AUSTRIA ROMANIA, lider, și KPMG ADVISORY, iar contractul a fost semnat marți, potrivit declarațiilor lui Răzvan Popescu pentru Gândul.

Contract lansat pe SEAP a fost estimat la 5.486.003 de lei, anunțat după o consultare a pieței.

Strategie pentru diversificare

Achiziția vine după ce Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor a Romgaz a aprobat, în ședința din 29 aprilie, achiziționarea de servicii juridice de consultanță, de asistență și/sau de reprezentare externă a S.N.G.N. ROMGAZ S.A. necesare pentru achiziția activelor ce concura la activitatea de producție a AZOMUREȘ. Hotărârea a fost adoptată cu 3.510.347.527 voturi, reprezentând 91,08% din numărul total de drepturi de vot și 99,51% din totalul voturilor valabil exprimate.

Principalul acționar al Romgaz este statul român, prin Ministerul Energiei, care deține 2.698.230.800 acțiuni (70,0071%).

Potrivit caietului de sarcini, Romgaz, cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România, vrea să își extindă activitatea, proces început în 2013 când a asimilat centrala termoelectrică de la Iernut, devenind astfel producător de energie electrică. Compania este partener egal în proiectul de exploatare a gazelor în perimetrul de mare adâncime din Marea Neagră, Neptun Deep, și vrea să intre și pe piața furnizării de gaze pentru consumatorii casnici.

„Romgaz și-a asumat prin Strategia 2021–2030, printre altele, creșterea cotei de piață și diversificarea portofoliului. În acest sens, Romgaz analizează posibilitatea de dezvoltare a afacerilor sale în domeniul industriei chimice, intenționând să achiziționeze o serie de active/activele ce concură la activitatea de producție a Azomureș S.A. (luând în calcul toate produsele pe care Azomureș S.A. le poate produce cu activele pe care le deține) – denumite în continuare „activele țintă” sau „perimetrul tranzacției””, potrivit datelor din caietul de sarcini.

Ce capacitate are combinatul

Potrivit datelor oficiale, Azomureș este principalul producător de îngrășăminte chimice pentru agricultură din România, parte din grupul elvețian Ameropa din 2012. Platforma industrială este situată în Târgu Mureș și se întinde pe o suprafață de 100 de hectare și cuprinde un complex de instalații de producere a îngrășămintelor pentru agricultură – NPK, azotat de amoniu, nitrocalcar, uree granulată – și a unor produse industriale – melamină, uree tehnică, apă amoniacală, acid azotic și altele.

Capacitatea anuală de producție este de 1,8 milioane de tone de îngrășăminte, 75% din producție fiind livrată în piața locală, către distribuitori din România. Piața regională – Serbia, Ungaria, Bulgaria, Ucraina – reprezintă câteva dintre opțiunile pentru export, la fel și țări de pe alte continente.

Din cauza prețurilor uriașe ale gazelor, Combinatul Azomureş a fost închis spre finalul lui 2021, s-a redeschis în vara anului 2023, apoi a funcționat cu întreruperi și la capacitate redusă.

Recomandăm și

Romgaz a crescut cu aproape 10 miliarde de lei pe bursă, de la începutul anului. Acțiunea și CAPITALIZAREA companiei au ajuns la valori-record

Cât câștigă statul de la cele mai mari companii din ENERGIE la care are acțiuni. Acestea se află în TOP 10 la BVB în funcție de capitalizarea bursieră

Cel mai mare producător de gaze naturale din România, Romgaz, primul pas OFICIAL pentru cumpărarea celui mai mare consumator, combinatul Azomureș

O nouă sondă a început exploarea pentru a găsi alte zăcăminte de GAZE la Caragele, la 5.100 metri adâncime. Sebastian Burduja: „Drill, Romgaz, drill”

Pentru Putin, relația cu SUA e secundară față de obiectivul major: subminarea suveranității Ucrainei. Îl consideră pe Trump ușor influențabil

0

Pentru liderul de la Kremlin, îmbunătățirea relațiilor cu Washingtonul rămâne secundară în raport cu obiectivele majore din războiul din Ucraina, afirmă analiști și surse apropiate puterii de la Moscova, citate de The Guardian.

Vladimir Putin și Donald Trump/FOTO:AFP

Vladimir Putin pare să nu fi fost luat prin surprindere de schimbarea de ton a președintelui american Donald Trump, care a anunțat recent o nouă tranșă de ajutor militar pentru Ucraina și a amenințat cu sancțiuni dure împotriva Rusiei dacă nu se ajunge la un acord de pace în termen de 50 de zile.

Pentru Kremlin, este o ruptură vizibilă în relația cu liderul american, dar nu una neașteptată. Conform analiștilor ruși și unor foști oficiali de rang înalt, Putin anticipa deja deteriorarea relațiilor, chiar dacă începutul celui de-al doilea mandat al lui Trump părea să deschidă o fereastră diplomatică.

„La Moscova există dezamăgire – nu s-a concretizat nimic din ce sperau unii privind o apropiere de Trump”, a declarat un fost oficial de rang înalt din Kremlin, sub protecția anonimatului. „Dar chiar și în cele mai optimiste scenarii, Putin ar fi pus războiul pe primul loc. Pentru el, invazia Ucrainei este un obiectiv existențial.”

Putin a evitat până acum orice reacție publică la declarațiile lui Trump, iar oficialii de la Kremlin nu au comentat direct schimbarea de poziție a președintelui american. În culise, însă, atmosfera este una de resemnare amestecată cu frustrare.

Un calcul rece, nu o ruptură emoțională

Tatiana Stanovaia, analist politic independent, notează că în ciuda speranțelor inițiale, Moscova nu și-a făcut iluzii. „Chiar și în cele mai favorabile scenarii, Rusia a luat în calcul că va urma o nouă rundă de sancțiuni și o continuare a sprijinului militar american pentru Ucraina.”

Când Trump a revenit la Casa Albă, promițând că va pune capăt războiului în doar 24 de ore și reluând contactele directe cu Moscova, la Kremlin părea să se contureze o oportunitate strategică. O confruntare tensionată în Biroul Oval cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski a întărit impresia că poziția SUA se clatină.

Pentru Putin, Trump reprezenta o posibilitate de a slăbi coeziunea NATO și de a submina sprijinul occidental pentru Ucraina. Însă luna trecută, Trump și-a exprimat public dezamăgirea față de lipsa de răspuns din partea lui Putin la încercările de negociere – inclusiv prin șase apeluri telefonice directe. „Vorbeam cu Vladimir, mă simțeam optimist… și apoi vedeam la televizor că a fost bombardat un azil”, a povestit Trump în stilul său caracteristic.

Fostul oficial din Kremlin citat anterior a caracterizat bombardamentele care au urmat apelurilor dintre cei doi lideri drept „o greșeală strategică”, sugerând că Putin a subestimat reacția emoțională a lui Trump. „Nu a încercat să-l umilească pe Trump, dar cu siguranță nu a gestionat bine situația.”

O pauză, nu o ruptură definitivă

În pofida retoricii dure, mai mulți oficiali ruși și analiști apropiați regimului au interpretat amenințările lui Trump ca fiind mai blânde decât se anticipa. Perioada de 50 de zile oferită pentru un acord de pace a fost privită, de unii, ca o „perioadă de grație”.

„Multe se poat întâmpla în 50 de zile – iar Putin știe asta. Îl consideră pe Trump emoțional și ușor influențabil”, a declarat o sursă din cercurile de politică externă de la Moscova. „Nu este o ruptură ireversibilă. Kremlinul va continua să facă apeluri la dialog.”

Între timp, Moscova își intensifică ofensiva în Ucraina. Tactica atacurilor masive cu drone, lansate în valuri nocturne, epuizează sistematic apărarea ucraineană. Atacurile aeriene asupra centrelor urbane s-au intensificat, iar capitala Kiev este frecvent vizată. Pe front, trupele ruse au făcut progrese lente, dar constante, apropiindu-se de orașul Pokrovsk, considerat strategic.

Potrivit unor surse apropiate gândirii de la Kremlin, termenul de 50 de zile impus de Trump ar putea determina o escaladare și mai puternică a efortului militar rus.

„Conducerea rusă nu reacționează la presiuni. Cel mai probabil, putem spune că prima etapă a relației dintre Trump și Rusia – una care a durat aproximativ șase luni – s-a încheiat”, spune Fiodor Lukianov, analist de politică externă și consilier informal al Kremlinului.

Fără cale de întoarcere?

Pentru elita rusă care spera într-o apropiere de Washington, ultimele evenimente marchează un regres. Mulți dintre cei care au sperat că simpatia personală a lui Trump față de Putin va duce la relaxarea sancțiunilor sau la relansarea relațiilor comerciale cu Occidentul se văd acum marginalizați.

În paralel, în societatea rusă s-a remarcat o creștere a dorinței de încetare a războiului, potrivit unor sondaje recente, care indică totodată o ușoară redresare a imaginii SUA în rândul populației.

Dar deschiderea diplomatică avea o condiție esențială: ca Putin să accepte o încetare a focului și o înghețare a frontului – ceea ce ar însemna, de facto, păstrarea teritoriilor ocupate și excluderea posibilității ca Ucraina să le recupereze.

Analista Tatiana Stanovaia avertizează însă că, deși există nemulțumiri în anumite cercuri politice de la Moscova, acestea nu au o influență reală asupra deciziilor Kremlinului. „Pentru Putin, relația cu SUA e secundară față de obiectivul major: subminarea suveranității Ucrainei.”

Condițiile de pace avansate de Rusia includ neutralitatea Ucrainei, limitarea capacităților sale militare, protejarea comunităților rusofone și, crucial, recunoașterea câștigurilor teritoriale ale Moscovei. De asemenea, Putin cere garanții legale că NATO nu se va mai extinde spre est.

„Peste 100.000 de ruși au murit în acest război. Putin nu poate reveni acasă fără o victorie clară – sau ceva ce poate fi prezentat ca atare”, a spus fostul oficial citat de BBC.

În acest context, o facțiune mai dură, cu viziuni confruntaționale, pare să recâștige teren în cercurile de putere de la Moscova. Pentru acești actori, confruntarea cu SUA nu este doar inevitabilă, ci deja în curs.

„Să nu uităm: vedem Statele Unite nu ca pe un arbitru neutru, ci ca pe un participant activ în războiul împotriva noastră”, a scris ideologul rus Alexander Dughin pe Telegram. „Putin i-a oferit lui Trump timp să schimbe direcția. Dar timpul se scurge.”

Rusia pregătește atacuri masive: ar putea lansa simultan 2.000 de drone mai letale împotriva Ucrainei

0

Rusia ar putea ajunge să lanseze în curând până la 2.000 de drone kamikaze simultan împotriva Ucrainei, de patru ori mai multe decât în prezent, semnalează oficiali occidentali și surse ucrainene, în contextul unei intensificări a producției de drone Shahed cu performanțe îmbunătățite față de modelele originale iraniene.

Rusia a crescut semnificativ ritmul de fabricație al dronelor. FOTO: arhivă

Potrivit unei investigații difuzate de presa de stat rusă, fabrica din zona industrială Alabuga (Tatarstan), unde Rusia produce sub licență dronele Shahed, a crescut semnificativ ritmul de fabricație. Numărul dronelor produse ar urma să fie de nouă ori mai mare decât în 2024, cu scopul declarat de a spori presiunea militară asupra Ucrainei prin atacuri aeriene masive, conform Kyiv Post. 

Cea mai mare ofensivă aeriană confirmată a avut loc pe 8 iulie 2025, când Rusia a lansat 728 de drone Shahed sau dispozitive de diversiune, iar în atacul din noaptea de 20 spre 21 iulie, Kremlinul a trimis 426 de drone și 19 rachete de croazieră sau balistice. Potrivit Forțelor Aeriene ale Ucrainei, 224 dintre acestea au fost doborâte sau bruiate. Un civil a murit, iar alți doi au fost răniți în urma atacurilor care au vizat mai multe orașe, inclusiv capitala Kiev.

Generalul-maior Christian Freuding din Ministerul german al Apărării a avertizat că obiectivul Rusiei este de a „extinde semnificativ atacurile cu drone”, urmărind capacitatea de a lansa simultan 2.000 de drone.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington D.C. confirmă această evoluție, estimând că numărul de drone rusești care intră lunar în spațiul aerian ucrainean a crescut cu peste 30% din luna mai până în prezent. Dacă ritmul se menține, un atac cu 2.000 de drone ar putea avea loc până în noiembrie.

Drone mai inteligente, mai rapide și letale

Experiența acumulată de Rusia în aproape trei ani de utilizare a dronelor Shahed-136 a dus la îmbunătățiri semnificative. Noile versiuni sunt mai greu de detectat, au sisteme de ghidare avansate și sunt dotate cu materiale care absorb undele radar, făcându-le aproape invizibile pentru radarele tradiționale. Datorită unui sistem de comunicație prin satelit, un operator din Moscova poate ghida o dronă din vestul Rusiei până în centrul Ucrainei.

Ucraina a raportat utilizarea a cel puțin cinci tipuri noi de focoase dezvoltate de Rusia pentru Shahed, inclusiv:

– Termobarice – capabile să distrugă o jumătate de bloc cu o singură explozie.

– Incendiare – cu substanțe inflamabile greu de stins, chiar și cu nisip.

– Fragmentare aeriană – cu dispersie de submuniții la 200–250 m deasupra țintei.

Autoritățile ucrainene au emis avertismente populației să nu atingă submunițiile de formă cilindrică, de culoare neagră, care ar putea exploda la contact.

Noul model Shahed-238, cu motor cu reacție

Rusia testează în prezent un nou model de dronă kamikaze, Shahed-238, cu motor cu reacție, viteză de până la 0,58 Mach (aproximativ 700 km/h) și altitudine de zbor de peste 2.800 metri, adică de două ori mai mare decât raza efectivă a celor mai folosite sisteme de apărare antiaeriană din Ucraina, precum ZU-23-2.

Această versiune modernizată, testată pentru prima dată în februarie 2025, ar fi mai rapidă, mai greu de interceptat și ar avea o ogivă mai mare, fiind destinată să pătrundă chiar și cele mai sofisticate rețele de apărare aeriană.

Apărarea Ucrainei, pusă sub presiune

Rețeaua națională de apărare antiaeriană a Ucrainei – alcătuită din radare moderne, senzori acustici, tunuri antiaeriene, baterii de rachete, avioane de vânătoare și elicoptere – a reușit în mare parte să blocheze accesul aeronavelor și rachetelor de croazieră rusești, însă dronele kamikaze lansate în roiuri mari continuă să pună probleme.

„Avem nevoie de contramăsuri mai ieftine. Nu putem cheltui sute de mii de euro pentru fiecare Shahed. Avem nevoie de soluții care costă două, trei, patru mii de euro per dronă”, a avertizat generalul german Christian Freuding.

Trotinetele electrice, interzise în weekend în parcuri și în centrul unui oraș din România

0

Primăria municipiului Buzău a anunțat marți, 22 iulie, impunerea unor restricții de circulație pentru trotinetele electrice. Acestea vor fi interzise în weekend pe un tronson al Bulevardului Nicolae Bălcescu și în toate parcurile din oraș.

FOTO: arhivă/Alina Mitran

Măsura intră în vigoare de sâmbătă, 26 iulie 2025, și va fi valabilă în fiecare sâmbătă și duminică. Decizia a fost luată după o propunere formulată de Biroul Rutier al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Buzău, ca urmare a constatării unui comportament neadecvat al unor utilizatori de trotinete electrice în trafic.

„Primăria Municipiului Buzău aduce la cunoştinţă participanţilor la traficul rutier interzicerea accesului trotinetelor electrice, în zilele de sâmbătă şi duminică, pe B-dul Nicolae Bălcescu – tronsonul delimitat de intersecţia cu B-dul Mareşal Alexandru Averescu şi strada Nicolae Titulescu, precum şi în Parcurile Crâng, Tineretului şi Marghiloman din Municipiul Buzău, începând cu data de 26.07.2025”, se arată într-un comunicat al administrației locale.

Șeful Biroului Rutier din cadrul IPJ Buzău, comisarul-șef Silviu Dinu, a explicat că mulți utilizatori ai trotinetelor circulă în mod necorespunzător: „Observăm zilnic că se deplasează în condiţii în care nu ar trebui, câte doi pe un astfel de vehicul, fără a purta elemente de siguranţă, cască, cotiere, genunchiere. Ei se pot deplasa pe pistele de biciclete acolo unde sunt construite şi pe partea carosabilă, în niciun caz pe trotuar”.

Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a susținut măsura, spunând că este împotriva utilizării trotinetelor electrice, întrucât pot reprezenta un pericol în spațiile publice aglomerate.

Apelul femeii care aproape a fost ucisă cu mașina de fostul iubit: „Nu mai iertați abuzurile!” Victima și-a retras plângerile din milă

0

Femeia care a fost la un pas să fie ucisă cu mașina de fostul iubit a mărturisit că a mai fost amenințată cu moartea în trecut, însă și-a retras plângerile pentru că îi era milă de el.

Femeia a mai fost amenințată cu moartea de fostul iubit FOTO Shutterstock

„Îi mulțumesc lui Dumnezeu că trăiesc. Nu am auzit niciun motor de mașină. Cred că din instinct am întors capul și nu am mai văzut nimic decât ceva albastru, mașina lui era albastră. A făcut intenționat. Mă amenința, mă urmărea. Am avut plângeri, le-am retras de milă”, a declarat femeia pentru Antena 3.

Aceasta se despărțise de agresor de două luni, timp în care acesta a urmărit-o şi a ameninţat-o cu moartea.

Ea a depus mai multe plângeri la poliţie, însă în cele din urmă le-a retras. În cele din urmă au încheiat un acord prin care bărbatul era obligat să o lase în pace, dar nu a fost aşa.

„Pentru toate femeile în astfel de situații să nu mai ierte, să nu mai creadă în schimbări, cu bunătatea și cu sufletul bun nu se face nimic. Să nu facă greșeala pe care eu am făcut-o. Să nu creadă în „te iubesc, promit că nu mai fac””, a mai spus ea.

Bărbatul a fost arestat preventiv după ce a încercat să își ucidă fosta concubină, lovind-o cu mașina în timp ce aceasta mergea pe trotuar.

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, acesta a accelerat într-o curbă, a intrat pe contrasens și a direcționat intenționat autoturismul spre femeie, pe care a izbit-o din spate. Impactul a fost atât de violent, încât victima a fost proiectată pe capota și parbrizul mașinii, apoi autoturismul a rupt un gard de fier-beton și s-a oprit în ușa unui garaj, cu airbagurile declanșate.

După incident, bărbatul a fost reținut și prezentat în fața Tribunalului Constanța, care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile, sub acuzația de tentativă de omor.

Ilie Bolojan, conferință despre reforma companiilor de stat, la ora 17.00. Va fi prezent și viceprim-ministrul Dragoș Anastasiu

0

Prim-ministrul Ilie Bolojan și viceprim-ministrul Dragoș Anastasiu vor susține marți, 22 iulie, o conferință de presă pe tema reformei companiilor de stat.

Ilie Bolojan FOTO: Profimedia

Ilie Bolojan va fi marți, din nou, în fața jurnaliștilor, în cadrul unei conferințe de presă în care va vorbi despre reforma companiilor de stat.

Alături de premier va fi prezent și viceprim-ministrul Dragoș Anastasiu,

Potrivit Executivului,  Conferința de presă va fi transmisă LIVE pe conturile de Facebook și YouTube ale Guvernului și pe canalul unic de distribuție al Palatului Victoria.

Guvernul a anunțat deja că va propune modificarea legislației pentru a limita mandatele celor care ocupă funcții de conducere în companiile publice, precum și plafonarea indemnizațiilor acestora la valori rezonabile. De asemenea, vor fi publicate toate datele referitoare la componența conducerii și la indicatorii financiari ai acestor societăți. 

Un alt obiectiv este reducerea pierderilor sau chiar închiderea societăților care înregistrează pierderi timp de mai mulți ani consecutiv. În unele cazuri, a spus Bolojan, sunt mai mulți membri în consiliile de administrație decât angajați.

Premierul a anunțat că legislația privind guvernanța acestor companii va fi modificată astfel încât consiliile de administrație să aibă mai puțini membri, iar indemnizațiile acestora să fie plafonate. Totodată, vor fi schimbați și indicatorii de performanță în baza cărora sunt evaluate conducerile.