marți, iulie 1, 2025
No menu items!
Acasă Blog

Un nou CONFLICT între Donald Trump și Elon Musk: „Gata cu lansările de rachete, sateliți, mașini electrice” / „Vor pierde alegerile, garantez”

0

Președintele american Donald Trump a sugerat marți că Departamentul de Eficiență Guvernamentală ar trebui să se uite la subvențiile pe care le-au primit companiile lui Elon Musk, ceea ce ar duce la economii “mari” pentru Guvernul federal.

„Este posibil ca Elon să primească mai multe subvenții decât orice ființă umană din istorie, de departe, și fără subvenții, Elon ar trebui probabil să își închidă afacerea și să se întoarcă acasă în Africa de Sud. Gata cu lansările de rachete, sateliți sau producția de mașini electrice, iar țara noastră ar economisi o avere. Poate că ar trebui să punem DOGE să se uite bine la asta? BANI MULȚI DE ECONOMISIT!!,”, a anunțat Trump într-o postare pe Truth Social.

Ca răspuns la postarea lui Trump, Musk, a scris pe propria sa platformă de socializare X:

„Spun literalmente TĂIAȚI TOTUL. Acum.”

Comentariile lui Trump au venit după ce luni miliardarul Elon Musk și-a reînnoit criticile la adresa proiectului de lege al lui Trump privind reducerea de taxe și cheltuieli, promițând să-i înlăture pe congressmenii care au susținut proiectul de lege, după ce au făcut campanie pentru limitarea cheltuielilor guvernamentale, notează Reuters.

Elon Musk: „Este timpul pentru un nou partid politic”

După săptămâni de tăcere relativă în urma unei dispute cu Trump pe tema proiectului de lege, Musk s-a alăturat dezbaterii sâmbătă, când Senatul a preluat pachetul, numind proiectul de lege „complet nebun și distructiv” într-o postare pe platforma X.

Luni, Musk și-a intensificat criticile, spunând că congressmenii care au făcut campanie pentru reducerea cheltuielilor, dar au susținut proiectul de lege, „ar trebui să-și plece capul de rușine!”

„Și vor pierde alegerile primare anul viitor, vă garantez”, a spus Musk.

Directorul general al Tesla și SpaceX a pledat din nou pentru înființarea unui nou partid politic, spunând că cheltuielile masive ale proiectului de lege indică „că trăim într-o țară cu un singur partid – PARTIDUL PORKY PIG!!”

„Este timpul pentru un nou partid politic căruia chiar îi pasă de oameni”, a scris el.

Criticile la adresa proiectului de lege au provocat o ruptură în relația lui Musk cu Trump

Criticile lui Musk la adresa proiectului de lege au provocat o ruptură în relația sa cu Trump, marcând o schimbare dramatică după ce miliardarul din domeniul tehnologiei a cheltuit aproape 300 de milioane de dolari pentru campania de realegere a lui Trump și a condus controversatul Departament de Eficiență Guvernamentală (DOGE) al Administrației, o inițiativă federală de reducere a costurilor.

Musk, cel mai bogat om din lume, a susținut că proiectul de lege al lui Trump ar crește foarte mult datoria națională și ar șterge economiile pe care spune că le-a obținut cu ajutorul DOGE.

Rămâne neclar cât de multă influență are Musk asupra Congresului sau ce efect ar putea avea opiniile sale asupra adoptării proiectului de lege. Dar republicanii și-au exprimat îngrijorarea că disputa lui Musk cu Trump le-ar putea afecta șansele de a-și proteja majoritatea la alegerile parlamentare de la jumătatea mandatului din 2026.

Ruptura a dus, de asemenea, la volatilitate pentru Tesla, acțiunile companiei înregistrând fluctuații de preț care au redus valoarea sa de piață cu aproximativ 150 de miliarde de dolari, deși de atunci și-a revenit.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Administrația Trump dă în judecată Los Angeles, susținând că orașul REFUZĂ să coopereze în domeniul imigrației

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat …

vezi toate articolele

O vedetă de filme pentru adulți a murit la 28 de ani. „Era incredibil de prețioasă și specială”

0

O actriță de filme pentru adulți, cunoscută sub numele de Kylie Page, a murit pe 25 iunie la domiciliul său din Statele Unite. Aceasta avea doar 28 de ani.

Kylie Page Foto: X

Cauza decesului nu este încă cunoscută, relatează publicația Entertainment Weekly.

Aceasta și-a început activitatea în industria filmelor pentru adulți în 2016. Cariera ei a fost prezentată în controversata serie documentară Netflix „Hot Girls Wanted: Turned On”. Serialul a urmărit poveștile personale ale mai multor persoane care lucrează în industria filmelor pentru adulți. Page apare în serial sub numele Bonnie Kinz.

Născută în Tulsa (Oklahoma), Kylie Page a vrut să urmeze o carieră în divertisment, dar, în cele din urmă, a devenit cunoscută pentru cele peste 200 de filme erotice.

Echipa Brazzers este profund întristată să afle de moartea lui Kylie Page. Kylie va fi amintită pentru râsul ei, bunătatea și aducerea luminii oriunde mergea. Exprimăm condoleanțele noastre sincere familiei, prietenilor și fanilor lui Kylie în această perioadă dificilă”, a postat, pe platforma X, compania de producție pornografică Brazzers.

Actrița a fost, de asemenea, plânsă de familie, prieteni și fani pe rețelele de socializare. Micquelle Riley din Tulsa, care a numit-o pe Page „cea mai bună prietenă a ei” într-o postare emoționantă împărtășită luni, 30 iunie, pe Facebook, și-a amintit de aceasta ca fiind „incredibil de prețioasă, specială, interesantă, inteligentă și frumoasă. Sunt atât de recunoscătoare că am împărtășit o prietenie atât de profundă, atât de multe momente cu ea, atât de multe amintiri, cele de bază, care m-au făcut cine sunt”.

Soldați ruși mutilați în război sunt trimiși din nou să lupte în Ucraina. „Mamă, am supraviețuit. Dar sunt ca o strecurătoare”

0

Militari ruși mutilați sau grav răniți, cu schije în corp, fără ochi, brațe ori picioare, sunt forțați să se întoarcă pe frontul din Ucraina. În ciuda stării lor de sănătate, autoritățile militare refuză să-i demobilizeze.

Soldatul rus Dmitri Mișin și-a pierdut brațul drept în vara anului 2024 FOTO: Okno

Situația devine tot mai alarmantă în armata rusă, unde soldați grav răniți sunt trimiși din nou la luptă. Este și cazul lui Anton Savcenko, un bărbat de 37 de ani din Tiumen, estul Rusiei. După ce a semnat un contract militar pe 9 octombrie 2024, Anton a fost rănit grav în mai puțin de o lună, pe 2 noiembrie, în apropiere de Selidovo, regiunea Donețk. O dronă a explodat lângă el, provocându-i hemoragie oculară și afectându-i ochiul stâng, în timp ce tot corpul i-a fost umplut de schije. 

Deși rănile erau serioase, nu a fost trimis la infirmerie, ci forțat să participe la un nou atac pe 4 noiembrie, unde a fost din nou rănit. „Mi-a scris că este foarte incomod să țintești cu un singur ochi. Cu stângul nu vede deloc, celălalt cedează și el”, a povestit mama sa, Tatiana, pentru publicația Okno.

În loc să primească tratament adecvat, Anton a fost plimbat între spitale din Luhansk și Ulianovsk timp de două luni. Diagnosticul final: „hemoftalmie totală” și „atrofie completă a nervului optic”. I s-a acordat categoria medicală „G” (temporar inapt), însă nu a fost eliberat din armată.

Pe 30 aprilie 2025, în loc să fie chemat la comisia medicală, a fost reținut și dus forțat pe front, fără să i se permită nici măcar să-și ia pastilele. „Are o formă severă de hipertensiune arterială”, a subliniat mama lui.

Soldatul rus Anton Savcenko, rănit la ochi după ce o dronă a explodat lângă el FOTO: Okno

„Mamă, am supraviețuit. Dar sunt ca o strecurătoare”

Pe 17 mai, Anton a reușit să sune acasă: „Tot batalionul nostru e format din invalizi: unii fără mâini, alții în cârje, cu schije în corp și în organe vitale!”. Mama lui a povestit apoi: „Anton m-a sunat mai târziu: «Mamă, am supraviețuit. Dar sunt ca o strecurătoare, o dronă m-a lovit în spate». Toată spinarea lui e ca o sită, dar tot îl vor trimite înapoi pe front. Cei care au supraviețuit în această companie de invalizi vor fi adunați din nou și trimiși carne de tun!”

Refuzuri sistematice ale demobilizării: „Nu le pasă”

Cazul lui Anton nu este singular. Mai mulți militari ruși grav răniți sunt trimiși înapoi în linia întâi, fără a fi vindecați. „După o operație, a fost trimis înapoi pe front. Are o trimitere pentru următoarea intervenție peste o lună! Dar nu le pasă, cu un glonț în plămân și fără splină va fi în linia întâi!”, a povestit Eleda, o rudă a unui alt militar. „Cheltuielile de înmormântare vor fi, probabil, mai mici pentru ei. Și soției îi vor rămâne trei fii minori!”

Un alt soldat a fost rănit de două ori în decembrie 2024 de focuri de mortier. A suferit o amputație la genunchi, merge în cârje și totuși a fost trimis înapoi în armată, primind categoria „B” – apt cu restricții. În aceeași situație se află Ivan Topcîi, 40 de ani, fără articulația umărului din decembrie 2024, și Dmitri Mișin, 32 de ani, care și-a pierdut brațul drept în vara aceluiași an. Comandamentul refuză demobilizarea lor.

„Îi prind direct pe stradă”

Potrivit unui avocat pentru drepturile omului, aceste practici s-au înmulțit începând cu toamna anului 2024: „Îi prind direct pe stradă. Au săltat doi cu categoria D – complet inapt permanent. Unul mergea în cârje, fusese rănit. În câteva zile, l-au trimis la graniță. Pe al doilea, cu o mână nefuncțională, l-au aruncat și pe el direct pe linia frontului!

Juridic, trimiterea pe front a unui militar care a fost rănit și tratat este considerată ilegală, însă în practică este foarte greu de contestat în instanță, mai arată avocatul.

„Un soldat e o rotiță pe care toată lumea încearcă să o calce în picioare”

Mama lui Anton își amintește ultimele cuvinte ale soțului ei, veteran din Afganistan: „Mereu ne spunea că un soldat e o rotiță pe care toată lumea încearcă să o calce în picioare și nimeni nu-i prețuiește viața”.

Povestea lui Anton și a camarazilor lui reflectă o realitate sumbră: în loc să fie protejați și tratați cu demnitate, soldații ruși mutilați sunt transformați în simple instrumente de luptă, aruncați pe front indiferent de starea lor de sănătate, pentru că, în ochii comandanților, viața lor „costă” mai puțin decât un tratament sau o demobilizare.

Șase români au fost abandonați de șoferul unui microbuz într-o benzinărie din Austria, fără acte, bagaje și 15.000 de euro

0

Șase muncitori români care se întorceau din Germania au rămas fără bagaje, acte de identitate și 15.000 de euro, după ce șoferul microbuzului cu care călătoreau i-a abandonat într-o benzinărie din Austria.

Muncitorii au fost lăsați fără acte de identitate și 15.000 de euro/FOTO: Imago

Potrivit Heute, incidentul a avut loc într-o benzinărie din St. Valentin, Austria. Bărbații lucrau sezonier pe câmp, în Frankfurt, și plătiseră câte 150 de euro unui șofer necunoscut, pentru a-i aduce acasă cu un Opel Vivaro alb.

În jurul orei 21:00, grupul a făcut o oprire la benzinărie pentru o scurtă pauză. 

„Bărbații se înțeleseseră cu șoferul să ia o pauză de jumătate de oră la benzinărie și apoi să continue călătoria spre România”, a raportat poliția din Austria.

Cu toate acestea, în timp ce românii erau afară, bărbatul a alimentat mașina, a plătit și a plecat, lăsându-i fără bunuri, în benzinărie.

„Șoferul și-a alimentat Opelul Vivaro alb și a plătit nota la benzinărie. Dar apoi nu și-a așteptat pasagerii, ci pur și simplu a plecat fără cei șase bărbați”, a precizat poliția.

Momentan, autoritățile sunt în căutarea șoferului, fiind deschis un dosar pentru furt, sustragere de documente și fraudă.

Între timp, cei șase români au rămas blocați în Austria, fără bani și fără acte. Ei speră ca autoritățile să-l prindă cât mai curând pe hoț și să-și recupereze măcar o parte din bunurile pierdute.

CCR dezbate contestația depusă de AUR, POT și S.O.S. la legea care înăsprește sancțiunile pentru antisemitism și legionarism și xenofobie

0

Curtea Constituțională (CCR) dezbate marți, 1 iulie, sesizarea depusă de partidele AUR, POT și S.O.S. cu privire la legea care înăsprește sancțiunile pentru promovarea ideologiilor fasciste, legionare, rasiste și xenofobe.

FOTO: CCR

Pe 19 iunie, S.O.S. România, AUR și POT au contestat la CCR acest act normativ, care a fost adoptat cu 199 de voturi pentru, 99 împotrivă și două abțineri.

Obiecțiile aduse menționează faptul că modificările propuse de Silviu Vexler se află în contradicție cu Constituția României. Cu precădere acestea încalcă, printre altele, libertatea de conștiință, dreptul la identitate, egalitatea în drepturi, tratatele internaționale și drepturile omului, libertatea de exprimare și dreptul la informație”, precizează comunicatul de presă al S.O.S. România. 

De asemenea, în contestație este explicat faptul că o astfel de lege doar va „alimenta un antisemitism artificial” care să furnizeze motive pentru acordarea privilegiilor unor grupuri minoritare.

Tot în comunicatul transmis de S.O.S, este precizat că o astfel de lege ar limita dezbaterile parlamentare și ar aduce o atingere unei valori fundamentale a statului, și anume caracterul său democratic.

Semnatarii avertizează că o asemenea lege ar încălca dreptul la viață intimă, libertatea conștiinței și libertatea de exprimare

Semnatarii sesizării spun că o asemenea lege ar încălca articolele 25, 29 și 30 din Constituția României, respectiv dreptul la viață intimă, libertatea conștiinței și libertatea de exprimare, care sunt garantate prin Constituție, coroborate cu articolul 1 (alineatul 3) care consacră caracterul de stat de drept și democratic al statului român și cu articolul 20 care consacră prioritatea reglementărilor internaționale mai favorabile privind drepturile omului asupra legilor interne.

„Astfel că libertatea de exprimare, care este garantată și de articolul 10 din Convenția Europeană a drepturilor Omului, se află într-o relație indispensabilă cu demnitatea umană și presupune din partea statelor nu numai o obligație generală, negativă, de a se abține de la orice îngrădiri, dar și o obligație pozitivă de a asigura caracterul pluralist al informației, transmiterea liberă prin mijloace tehnice sau orice alte forme de expresie.

Această libertate de exprimare nu privește numai informațiile sau ideile apreciate favorabil sau considerate ca inofensive sau indiferente, dar și pe cele care contrariază, șochează sau neliniștesc; aceasta este ingerința pluralismului, a toleranței și a spiritului de deschidere într-o societate democratică”, mai arată sursa citată.

Totodată, în document este menționat că o asemenea lege, care la „materiale interzise” include cărți sau documentare, intră în contradicție cu prevederea articolului 8 din noua lege, care arată că „nu constituie infracțiune… dacă este săvârșită în interesul artei sau științei, cercetării ori educației”.

Nu există un criteriu obiectiv și clar cu privire la cine, când, cum și în ce moment se determină dacă materialul audio-video, textele scrise, cărțile sau documentele au/nu au caracterul de materiale antisemite, xenofobe sau discriminatorii, științifice, educative sau de artă”, spun semnatarii sesizării. 

O altă obiecție se referă la faptul că o asemenea lege are un caracter „vag și imprecis”, care poate determina abuzuri din partea autorităților prin larga interpretabilitate a legii.

Modul evaziv în care sunt redactate textele ei încalcă prevederile legii 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, care reprezintă un criteriu de constituționalitate”, mai arată comunicatul de presă.

Mai mult, în document mai este argumentată că prin interzicerea publicării de cărți, mesaje, articole, documente și conținut audio-video este instituită „o veritabilă cenzură” și sunt „anihilate” toate cele trei drepturi fundamentale constituționale de: exprimare, informare și învățătură, legea ajungând să cenzureze libertatea academică și științifică.

Ce prevede noua lege

Pe 11 iunie, Parlamentul a adoptat o lege care înăsprește sancțiunile pentru promovarea ideologiilor fasciste, legionare, rasiste și xenofobe.

Noul text legislativ modifică Ordonanța de Urgență 31/2002, dar și alte acte normative, precum Legea 107/2006 și Legea 157/2018. Pentru prima dată, organizațiile legionare sunt menționate expres printre cele interzise de lege.

„Inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter fascist, rasist ori xenofob, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi”, se arată în textul legii.

Legea incriminează și distribuirea de materiale de propagandă fascistă, legionară, rasistă sau xenofobă, indiferent de formă.

Distribuirea sau punerea la dispoziția publicului, în orice mod, de materiale fasciste, legionare, rasiste și xenofobe constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani și interzicerea unor drepturi”, se prevede în document, potrivit Mediafax.

Dacă fapta se comite printr-un sistem informatic, pedeapsa se majorează cu jumătate. Aceasta este o noutate, în condițiile în care, anterior, legea nu includea materialele legionare.

Legea pedepsește și promovarea în public a cultului personalităților care au făcut parte din conducerea organizațiilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe.

Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid, contra umanității și de război, al persoanelor care au făcut parte din conducerea organizațiilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, precum și fapta de a promova, în public, idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea unor drepturi”, se mai arată în lege.

De asemenea, negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea evidentă a Holocaustului pe teritoriul României este sancționată mai dur: cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi. Anterior, legea permitea și aplicarea unei simple amenzi.

Explicațiile inițiatorului 

Potrivit expunerii de motive, scopul modificărilor este „o viziune coerentă, integratoare, armonioasă și coerentă textelor de incriminare a infracțiunilor motivate de ură, inclusiv ca reacție la amploarea situațiilor de incitare la ură și la violență din mediul online”.

Deputatul Silviu Vexler a respins acuzațiile potrivit cărora legea ar cenzura cultura sau libertatea de exprimare: „Legea este foarte clară și are articole distincte în care se menționează că de la aceste măsuri sunt exceptate toate contextele legitime”.

Antreprenorul Cristian Doiu vrea reformă în DIGITALIZARE. A creat Chatter, prima rețea 100% românească: „Avem responsabilitatea să educăm”

0

Tehnologia și digitalizarea. Sunt două cuvinte pe care le auzim din ce în ce mai des și în România. Primul gând – atunci când vorbim despre acest subiect – ne zboară la Musk și Zuckerberg, doi dintre marii giganți digitali și la imperiile pe care le-au creat aceștia.

De multe ori, tehnologia – ești la un click distanță de orice informație – pare o adevărată binecuvântare. Alteori, trăiești periculos și ajungi să cunoști și reversul medaliei, venit din “tenebrele” lumii digitale pe care dacă nu o decriptezi suficient se poate întoarce împotriva ta.

Nu de puține ori te înfioară doar gândul că un robot bine optimizat și “ferchezuit” digital îți poate lua locul de muncă. Mituri, adevăruri sau scenarii elucubrante? Rămâne de văzut cum va arăta peste 10-20 de ani viitorul digital.

Antreprenorul Cristian Doiu vrea să-și pună amprenta în digitalizarea românească

România de astăzi are o piață digitală – subjugată însă companiilor cu monopol – deși, paradoxal,  românii sunt mari consumatori de internet. Ne-o spune Cristian Doiu, unul dintre numele de rezonanță de pe piața tehnologiei din țara noastră.

La 12 ani, a avut cel mai vizitat site din România. Prin prisma vârstei și pentru că nu avea expertiza necesară, nu a conștietizat atunci pe deplin amploarea succesului său digital.

A fost însă „scânteia” prin care a devenit conștient și pasionat de potențialul industriei de antreprenoriat, dar și de cea de dezvoltare digitală de software și de aplicații web. Cristian Doiu poate fi, la o scară mai mică, păstrând proporțiile pe tărâmurile noastre, un “Elon Musk de România.”

Antreprenorul român – care și-a focalizat cunoștințele și spiritul inovativ pentru a dezvolta mai multe aplicații pe piața locală digitală – a vorbit, într-un interviu pentru Gândul despre lansarea rețelei Chatter, o alternativă la Twitter / X sau TruthSocial.

Digitalizarea în România, o ecuație cu multe necunoscute

Antreprenorul Cristian Doiu recunoaște că ecuația digitală nu este deloc una simplă. Este nevoie de perseverență, de timp, de lucru într-o echipă competitivă și solidară, dar și de cunoștințe și profesionalism.

De-a lungul timpului, a înțeles – uitându-ne la magnații digitali, de la Elon Musk, Mark Zuckerberg, Jeff Bezos până la Larry Ellison – că este greu să reinventezi roata și să ții pasul cu giganții lumii tehnologice. Mărturisește, însă, că are multe motive să fie optimist.

Prin prisma expertizei sale, susține că piața digitală din România este una ofertantă, pentru a duce tehnologia la un alt nivel, atât în ceea ce privește educarea consumatorului, dar și prin calitatea informației, care poate face diferența între corectitudine și manipulare.

„Este foarte greu de pătruns în lumea digitală și mai mult este greu de a crea o comunitate”

Absolvent al Facultății de Automatică și Calculatoare, cu o experiență vastă în programare (UI/UX/Web design), Cristian Doiu a conceput și a lansat Chatter.al – prima rețea de socializare 100% românească, disponibilă și pe Android, punând în centrul său utilizatorii, libertatea de exprimare și siguranța datelor.

Aplicația este gratuită și poate fi descărcată din Google Play Store. În curând, va apărea și varianta pentru iOS. Creat de un antreprenor român, pentru români și europeni, Chatter.al este un proiect cu un accent puternic pe suveranitatea digitală și pe nevoile reale ale utilizatorilor locali.

Cristian Doiu nu pierde deloc timpul și lucrează deja la varianta integrării unui asistent AI, care să ofere sugestii și să răspundă la întrebările utilizatorilor.

„Noi avem mai multe aplicații dezvoltate, sunt șase la număr. Este al doilea produs mediatizat, cu ajutorul căruia vrem să penetrăm puțin piața digitală, deoarece considerăm că are foarte mare potențial, atât de dezvoltare internă, cât și de dezvoltare globală internațională. Chatter este prima rețea de socializare 100% românească. M-am documentat, știu că au mai existat câteva tentative, dar nicio persoană nu se implică atât de vehement pe cât o fac eu în fiecare zi în dezvoltarea unei astfel de aplicații.

Motivele sunt multiple, iar una dintre ele o reprezintă faptul că aplicațiile de socializare – cum ar fi Facebook, Instagram, Twitter și mai nou TikTok – au deja monopol. Este foarte greu de pătruns în lumea digitală și mai mult este greu de a crea o comunitate. Chatter vrea să fie alternativa românească pentru orice rețea de socializare globală și este la început de drum. Cred că se fac doi ani de când lucrăm la această aplicație și este gata de vreo jumătate de an. Momentan, comunitatea se formează, suntem în plină dezvoltare și în plin proces de promovare”, povestește Cristian Doiu.

„Încercăm să îmbunătățim piața digitală, aici, local, cu resursele pe care le avem”

Alternativa locală la rețelele globale – Chatter.al oferă o experiență familiară și modernă, în stilul Twitter sau TruthSocial, unde utilizatorii pot posta texte scurte, imagini, videoclipuri, pot interacționa prin comentarii, aprecieri și distribuiri.

Platforma își propune însă să mențină un echilibru între libertatea de exprimare și un discurs responsabil, oferind un sistem de moderare adaptat cadrului legal românesc și nu impus de politici internaționale, de multe ori nepotrivite și neadaptate pentru realitatea locală.

„Referitor la aceste aplicații proprii – de cele mai multe ori, nu încercăm să reinventăm roata – ci să ne adaptăm la piața globală. Adică, ne uităm la – Elon Musk, la Mark Zuckerberg, la Jeff Bezos – fondatorul Amazon și Larry Ellison – cofondatorul Oracle – și vedem cum își dezvoltă fiecare piața digitală. Încercăm și noi să o îmbunătățim atât cât putem aici, local, cu resursele pe care le avem.

Eu sunt un pionier în ceea ce privește dezvoltarea digitală. La 12 ani, spre exemplu, am avut cel mai vizitat site din România. Ulterior s-a renunțat, am devenit mult mai profesionist, dar dacă atunci știam și aveam creierul de acum – se putea monetiza la nivel de milioane de euro proiectul acela. Atunci, a fost însă momentul în care am devenit pasionat de industria de antreprenoriat și respectiv dezvoltare digitală de software și aplicații web”, a povestit Cristian Doiu, într-un interviu acordat Gândul.

„Aplicațiile pe care le dezvoltăm, cel puțin mai mult de jumătate dintre ele, pot fi interdependente”

Cristian Doiu recunoaște că toate proiectele pe care este alocat și pe care le dezvoltă împreună cu echipa sa sunt la nivel de America.

Este și motivul pentru care și-a dorit și se luptă să dezvolte aplicații și la nivel local, dar în același timp să se inspire și să aducă în România cât mai multe dintre valorile și strategiile digitale pe care le au cei din Occident, cu care au făcut performanță în tehnologie.

„Aplicațiile deja existente au monopol, adică au o bază de utilizatori foarte mare. Este foarte greu să reinventăm roata, fiind mici și să venim cu ceva unic pe piață, dar eu cred că suntem capabili să facem asta. Nu este ceva complicat, dar trebuie să punem  în mișcare mecanismul de promovare și de creare a unei comunități și după aceea, pe măsură ce se strâng din ce în ce mai mulți utilizatori, vor apărea și funcționalități suplimentare.

Eventual, se poate integra Samantha (n.r. – primul AI social din Europa și o altă aplicație concepută de Critian Doiu (Aww.al – Full Stack URL Management System) ca asistent digital în cadrul Chatter și tot așa. Adică, aplicațiile pe care le dezvoltăm, cel puțin mai mult de jumătate dintre ele, pot fi interdependente. Chatter este fundamental o rețea de socializare 100% românească, cu foarte multe posibilități de dezvoltare și care are un potențial foarte mare chiar și pentru piața locală, după cum vă spuneam, atât social cât și politic, ulterior, dacă va fi cazul.”

“Sunt aceiași antreprenori români care făceau asta și acum 20 de ani”

Antreprenorul a vorbit și despre piața digitală din România, punctând că aceasta există, dar nu este suficient de dezvoltată, comparativ cu țările vestice.

Cristian Doiu mărturisește că momentan sunt foarte puțini antreprenori români sau europeni dispuși să dezvolte produse digitale viabile la standarde internaționale.

„Oamenii sunt reticenți. Poate să fie și o problemă politică, nu-mi dau seama, dar cert este că sunt foarte puțini antreprenori români sau europeni care să dezvolte produse viabile la standarde internaționale și care să aibă și un oarecare succes mediatic. Foarte puține astfel de cazuri. Știu câteva persoane care se ocupă aici, local și pot oferi și câteva exemple. Sunt aceiași antreprenori români care făceau asta și acum 20 de ani, așa cum și eu vă spuneam că am pornit de tânăr și mi-am dezvoltat apetitul pentru digitalizare și mediul digital.

Nu vreau să mă pun pe același  piedestal cu acești oameni, sunt mai dezvoltați – este, evident, și diferența de vârstă de 10-20 de ani –  timp în care au putut să își dezvolte mult mai mult abilitățile de dezvoltare digitală. Cumva, sunt aceiași oameni care activau și acum 20 de ani și care acum încearcă să dezvolte pe cont propriu piața mediatică digitală.

Cred că, în România, pot face o listă de 10-20 de persoane, în cel mai bun caz, care să se ocupe de digitalizare sau de piața digitală în mod constant, asumat și pe o perioadă lungă de timp. Este un procent destul de mic, raportat la populație. De asta aș vrea să investim puțin în în zona asta, pentru că personaje cum ar fi Elon Musk sau alți antreprenori americani au avut foarte mare succes și încercăm și noi să învățăm cât mai mult de la ei”, a explicat antreprenorul digital.

„Încercăm, prin educarea utilizatorilor, să reușim ca aceștia să-și dezvolte propriul discernământ”

Cristian Doiu susține că, într-o piață digitală, aflată într-o continuă schimbare și transformare, este important să fie găsit acel echilibru care să ducă la educarea publicului din mediului digital și în special al copiilor și tinerilor care petrec mult timp pe rețelele de socializare.

„Pentru a găsi un echilibru, consider că trebuie să contribuim, dincolo de culoarea politică, ceea ce știu că e foarte greu aici, local, la educarea mediului digital. În primul rând, educarea copiilor. De aceea, vreau să testez puțin piața de pe Tiktok, pentru că dintre toate rețelele de socializare, pe Tiktok avem cel mai mult analfabetism. Sunt cei mai mulți copii, cei mai mulți tineri și, din păcate, foarte mulți dintre ei analfabeți. Acesta este și motivul pentru care monetizarea pe platforma TikTok este aproape de 100 de ori mai ieftină decât pe alte rețele de socializare.

Dacă se încearcă o monetizare pe LinkedIn – unde vorbim de un mediu profesional, CV- ul fiecăruia și posibilități de angajare – va fi de 100 de ori mai scumpă promovarea decât pe o rețea de socializare cum este TikTok. Se preconizează că aplicația acesta, originară din China, va fi cumpărată de USA, poate atunci se va schimba situația. Scopul nostru comunitar sau cumulativ este acela de a încerca educarea acestor rețele de socializare. Pe de altă parte, recomandarea mea pentru a păstra echilibrul acesta este să apară cât mai multe aplicații similare, cum am dezvoltat noi Chatter. Încercăm să fim o aplicație de socializare cât mai profesională în exprimare și în abordare.

Toate subiectele pe care le-am adăugat pentru recomandări extracurriculare suplimentare pentru fiecare cont în parte sunt cele mai active cuvinte – cheie globale și aici mă refer la piața muncii – inteligența artificială, politică internă, politică externă. Adică, topicuri de interes internațional, cele mai active și educative. Încercăm, prin educarea utilizatorilor, să reușim ca aceștia să-și dezvolte propriul discernământ, pentru a filtra informația și a face diferența între ce este real și ce este manipulare. Pentru că asta este singura responsabilitate pe care o putem avea pe partea de digital și anume să încercăm să educăm, astfel încât să poată filtra prin critical thinking corect informația”, a conchis antreprenorul român.

Cristian Doiu, managerul companiei care a creat “Samantha”

Cristian Doiu și echipa sa au conceput și primul AI social din Europa – Samantha.al, care  îți poate fi confidentă, iubită, prietenă sau asistentă virtuală.

Tinerii IT-iști care au conceput-o s-au inspirat din filmul ”Her”, în care un bărbat dezvoltă o relație cu Samantha, un sistem de operare inteligent, care vorbește cu el prin intermediul unei voci feminine.

În funcție de nevoile și cerințele acestora, AI-ul social poate oferi sfaturi de viață, suport emoțional și poate purta discuții profunde. Cristian Doiu susține că are planuri ca Samantha să fie parte integrantă a aplicației Chatter.

Ce oferă utilizatorilor aplicația Chatter – Este 100% Gratuită, fără reclame

  • Libertate de exprimare autentică – Platforma promovează un echilibru între libertatea de opinie și respectarea cadrului legal românesc, fără cenzura impusă de marile companii tech sau de agende internaționale.
  • Fără bias politic extern – Spre deosebire de rețelele unde algoritmii pot limita vizibilitatea anumitor opinii, Chatter.al garantează un spațiu transparent, în care vocile diverse pot fi auzite fără discriminare.
  • Inteligență artificială pentru personalizare, nu manipulare – Chatter.al integrează AI pentru a oferi recomandări relevante, analiză în timp real a subiectelor în trend și funcționalități care îmbunătățesc experiența utilizatorului, fără a sacrifica intimitatea acestuia.
  • Datele utilizatorilor sunt protejate – Platforma nu vinde informații către terți și nu utilizează sisteme de advertising invaziv sau targetare agresivă.
  • Interfață simplă, intuitivă și rapidă – Utilizatorii beneficiază de o experiență fluidă, optimizată pentru viteză și claritate, fără reclame care distrag sau funcționalități inutile.
  • Sistem de verificare clar și accesibil – Conturile pot fi verificate ușor, fără costuri ascunse sau criterii opace.
  • Platformă fără bias politic străin – Spre deosebire de Twitter/X, unde opiniile pot fi limitate sau filtrate de algoritmi opaci, Chatter.al oferă un mediu unde discuțiile sunt deschise și transparente.
  • Personalizare inteligentă bazată pe AI – Chatter.al utilizează inteligența artificială pentru a îmbunătăți interacțiunea utilizatorilor prin recomandări de conținut, analiza subiectelor în trend și funcționalități AI pentru o experiență personalizată.
  • Datele utilizatorilor sunt în siguranță – Nu sunt vândute către terți și nu sunt folosite pentru reclame targetate agresive.
  • Interfață simplă și rapidă – Platforma este optimizată pentru viteză și ușurință în utilizare, fără reclame invazive sau interfețe încărcate.
  • Sistem de verificare transparent – Conturile pot fi verificate clar și simplu, fără taxe inutile.
  • Funcții premium pentru creatori de conținut – Monetizare prin abonamente, donații și conținut exclusiv pentru susținători, similar cu Twitter/X, dar cu condiții mai prietenoase pentru utilizatori.
  • Trending românesc, nu global – Subiectele populare sunt filtrate în funcție de interesele românilor / europenilor, nu de trendurile dictate de alte piețe.
  • Accesibil și pentru cei interziși pe alte platforme – Nu vei fi suspendat doar pentru că ai o opinie diferită de narativa oficială a rețelelor sociale străine.
  • 100% Gratuită, fără reclame – Aceasta retea de socializare este 100% gratuita si nu promoveaza reclame agresive, chiar daca permite utlizatorilor sa isi monetizeze continutul.

Provocarea lui Cristian Doiu: “Să ne recâștigăm spațiul digital”

Într-o lume în care ne conectăm zilnic prin rețele străine, Chatter lansează, prin vocea antreprenorului Cătălin Doiu, o provocare și anume să ne recâștigăm spațiul digital, să gândim, să vorbim și să inovăm în limba noastră, pe platformele noastre.

“Nu pentru a copia ce au făcut alții, ci pentru a demonstra că România nu doar consumă tehnologie — o poate crea, o poate modela și o poate exporta. Chatter nu e doar o aplicație. Este un steag înfipt în teritoriul digital. Iar prima linie se trasează acum, aici, de către cei care au curajul să creadă că și de la București poate începe următoarea revoluție online”, mărturisește antreprenorul.

Cristian Doiu mărturisește că nu vrea să construiască doar aplicații. Dimpotrivă, antreprenorul își dorește o cultură digitală românească, cu discernământ, responsabilitate și curaj. Iar Chatter este doar începutul poveștii.


Sursă foto: Colaj Gândul

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | O echipă de români a conceput primul AI social din Europa. Samantha îți poate fi confidentă, iubită, prietenă sau asistentă virtuală

EXCLUSIV | Cum va arăta prima lege din UE pentru controlul inteligenței artificiale. ”Recunoașterea biometrică, manipularea subliminală, interzise”

Minți SCLIPITOARE la „World Robot Olympiad.” Bucăți de tehnologie care rescriu și cuceresc lumea. Instructor: „Am pus România pe hartă în ultimii ani”

Povestea elevului care reface ARTA cu Inteligența Artificială. Călătoria AI din spatele celui mai mare VIS: „Nu vedeam ceva mai bun pentru viitor”

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul …

vezi toate articolele

Bloomberg: Piețele europene devin tot mai greu de IGNORAT /Politicile lui Trump forțează investitorii să se reorienteze

Investitorii de pe plan mondial au început să se reorienteze spre piețele europene, în contextul măsurilor comerciale aplicate de președintele Statelor Unite, Donald Trump, notează grupul media Bloomberg, în contextul avansului înregistrat de Europa în ultimele luni.

În primul semestru al anului, bursele europene au depășit semnificativ performanțele celor din Statele Unite, în ceea ce este cel mai dramatic semnal de revenire după un deceniu de regrese. Relansarea nu se limitează la burse: valoarea monedei euro a crescut cu 13% în raport cu dolarul, iar tarifele vamale impuse de președintele Donald Trump au erodat forța obligațiunilor Departamentului Trezoreriei. Obligațiunile germane au depășit valoarea celor americane începând din aprilie, iar cele din Polonia și Ungaria avansează rapid.

”Investitorii pe plan mondial încetinesc achizițiile de active americane și transferă fondurile spre Europa, pe fondul preocupărilor că taxele comerciale impuse de președintele Donald Trump și reducerile de cheltuieli bugetare vor stimula inflația și vor crește deficitul bugetar. Europa a devenit marele beneficiar al investițiilor, în contextul suplimentării cheltuielilor guvernamentale și al reducerii dobânzilor de către Banca Centrală Europeană”, comentează grupul media Bloomberg.

Analist: Deși Europa a avut probleme în trecut, perspectivele pe termen lung sunt favorabile

”Observăm o cerere puternică pentru activele europene, în special din partea investitorilor din SUA. Deși în trecut Europa s-a confruntat cu provocări care au limitat avansarea piețelor, acum există o încredere tot mai mare în potențialul pe termen lung”, explică Erik Koenig, analist la Bank of America Corp, în Londra.

Specialistul notează că, pe fondul modificărilor politice din Statele Unite, țările europene au acționat în sensul îmbunătățirii perspectivelor economice.

S-a întâmplat ceva profund în Europa în contextul relaxării de către Germania a plafonului de îndatorare suverană. Acum, cea mai puternică economie a Europei atrage mai multe credite pentru investiții masive în apărare și infrastructură, după mai mult de un deceniu de austeritate.

”Nu mai avem încredere în obligațiunile Trezoreriei americane. Ne orientăm spre piața germană de obligațiuni guvernamentale”, afirmă Greg Hirt, directorul Diviziei de investiții a grupului Allianz.

”Modelul excepțional american își atinge limitele”, constată analiștii Emilie Tetard și Florent Pochon, din cadrul firmei de consultanță financiară Natixis.

Foto: Profimedia

Citește și:

Trump crede că Rusia va fi forțată să oprească războiul din Ucraina /Kremlin: NATO invocă amenințarea rusă pentru a obține BANI de la cetățeni

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una …

vezi toate articolele

Politico: Valul de căldură letal din Europa este noua realitate climatică. Incendii și „morți inutile și în mare măsură evitabile”

0

Valurile de căldură care bat recordurile în sudul continentului au determinat experții să avertizeze că următoarele zile pot fi letale, cu mii de decese estimate.

Europa, sub amenințarea a mii de decese din cauza valurilor de căldură FOTO: Shutterstock

Europa se confruntă cu o nouă realitate climatică, una în care temperaturile care depășesc 40 de grade Celsius devin din ce în ce mai frecvente. Sudul continentului este lovit de un val de căldură extremă, cu Spania înregistrând 46 de grade în Huelva, un record pentru luna iunie. Italia, Grecia, Portugalia și țările din Balcanii de Vest se luptă, de asemenea, cu canicula, incendii de vegetație și victime umane. 

„Nu mai este vorba despre dacă vom avea valuri de căldură, ci despre câte vom avea și cât vor dura”, a declarat Marisol Yglesias Gonzalez, expert al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), subliniind necesitatea acțiunilor urgente pentru a preveni „decese inutile și în mare măsură evitabile”. 

Peste 4.500 de decese estimate în doar trei zile

Pierre Masselot, statistician la London School of Hygiene and Tropical Medicine, a estimat pentru Politico că valul de căldură actual ar putea provoca peste 4.500 de decese suplimentare între 30 iunie și 3 iulie. „Cele mai grele zile vor fi probabil marți și miercuri”, a precizat el, menționând că cele mai afectate țări ar fi Italia, Croația, Slovenia și Luxemburg.

Căldura ucide deja peste 175.000 de persoane anual în regiunea europeană a OMS, care cuprinde țări de la Islanda până la Rusia. Un studiu publicat în ianuarie, realizat în colaborare cu Masselot, a avertizat că numărul deceselor cauzate de căldură va crește dramatic dacă măsurile de adaptare la schimbările climatice nu vor fi prioritare. 

Alerte roșii în mai multe țări

Aproape două treimi dintre orașele spaniole sunt sub avertizări de sănătate din cauza căldurii, iar 804 se află la cel mai ridicat nivel de alertă, conform Agenției Naționale de Meteorologie (Aemet). „Ne așteptăm la temperaturi extreme în toată țara până pe 3 iulie”, a declarat un purtător de cuvânt.

Franța, Italia, Portugalia și Grecia au, de asemenea, emis avertismente. Guvernul grec a alertat și cu privire la poluarea aerului cauzată de incendiile care au înconjurat orașele de coastă din apropierea Atenei. În Turcia, peste 50.000 de persoane au fost evacuate din cauza unui incendiu masiv de lângă Izmir.

Albania a raportat 26 de incendii între duminică și luni, iar Serbia a înregistrat joia trecută cea mai fierbinte zi din istoria măsurătorilor, care datează din secolul al XIX-lea.

Cum ne protejăm? Recomandări OMS

OMS a emis o serie de sfaturi pentru a reduce riscurile:

  • Mențineți-vă hidratați,
  • Evitați expunerea la soare între orele 11-16,
  • Răcoriți-vă locuințele,
  • Fiți vigilenți dacă faceți parte din grupurile vulnerabile: persoane în vârstă, copii, femei însărcinate, lucrători în aer liber și cei cu boli cronice.

Marisol Yglesias Gonzalez a subliniat că unele medicamente, cum ar fi antidepresivele sau cele pentru tensiune, pot afecta reglarea termică a corpului, necesitând precauție suplimentară.

Europa nu este pregătită suficient

Deși valurile de căldură sunt din ce în ce mai frecvente, doar 21 din cele 57 de țări din regiunea europeană a OMS au raportat că dispun de un plan național de acțiune pentru sănătate în contextul căldurii. Dintre acestea, doar 14 sunt state membre ale UE.

Cele mai implementate măsuri sunt sistemele de alertă timpurie și campaniile de informare, dar țările întârzie în pregătirea sistemelor de sănătate și în planificarea urbană adaptată la climă, a explicat Yglesias Gonzalez.

Anul viitor, OMS va actualiza ghidurile pentru guverne, incluzând strategii de „răcire centrată pe oameni” la nivel urban și regional, pentru a proteja populația de impactul căldurii extreme.

Secretarul Trezoreriei SUA avertizează cu privire la tarife vamale mai mari din 9 iulie, în timp ce Trump e nemulțumit de negocierile cu Japonia

0

Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Scott Bessent, a avertizat luni, 30 iunie, că multe ţări ar putea fi supuse unor tarife vamale mai mari începând cu 9 iulie, în ciuda negocierilor „de bună-credinţă”.

Donald Trump și Scott Bessent Foto: Scott Bessent/Facebook

Declarația sa a fost făcută în timp ce președintele Donald Trump și-a exprimat frustrarea cu privire la negocierile comerciale dintre SUA și Japonia.

Trump a scris luni seara într-o postare pe rețelele sociale că reticența Japoniei de a importa orez cultivat în America este un semn că țările au devenit „răsfățate în ceea ce privește Statele Unite ale Americii”. Nemulțumirea lui Trump cu privire la comerțul cu orez dintre SUA și Japonia urmează comentariilor sale difuzate duminică potrivit cărora Japonia se angajează într-un comerț „neloial” cu SUA în domeniul automobilelor, potrivit Reuters.

Am un mare respect pentru Japonia, ei nu vor să ne ia orezul, și totuși au o lipsă uriașă de orez”, a scris Trump pe Truth Social. „Le vom trimite doar o scrisoare și ne place să îi avem ca parteneri comerciali pentru mulți ani de acum înainte”, a adăugat acesta.

Trump a declarat săptămâna trecută că administrația sa va trimite scrisori unui număr de țări prin care le va notifica cu privire la creșterea tarifelor înainte de 9 iulie, când este programată revenirea ratelor tarifare de la un nivel temporar de 10% la ratele sale suspendate de la 11% la 50%, anunțate la 2 aprilie.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat luni că Trump se va întâlni cu echipa sa comercială pentru a stabili tarifele pentru țări „dacă acestea nu vin la masă pentru a negocia cu bună credință”.

Scott Bessent, secretarul Trezoreriei Statelor Unite, a dat și el de înțeles că orice prelungire a termenului va depinde exclusiv de decizia președintelui Donald Trump.

Bessent, care anterior a sugerat posibilitatea unor extensii pentru discuţiile bilaterale, a declarat la Bloomberg TV că se aşteaptă la „o avalanşă” de acorduri comerciale în zilele premergătoare termenului limită de 9 iulie. 

Avem ţări care negociază în mod corect, dar trebuie să înţeleagă că, dacă nu reuşim să încheiem acordurile din cauza unor tergiversări sau refuzuri, tarifele pot reveni la nivelurile din aprilie. Sper să nu fie nevoie de asta”, a spus Bessent.

Declaraţia vine în contextul unei escaladări a politicii comerciale „reciproce” impuse de administraţia Trump, prin care Washingtonul intenţionează să penalizeze statele care aplică tarife sau restricţii asupra bunurilor americane.

Ţările vizate au la dispoziţie doar câteva zile pentru a încheia acorduri bilaterale înainte ca noile tarife să intre în vigoare automat.

Elena Udrea află dacă va fi liberată condiționat. Judecătoria Ploiești este așteptată să se pronunțe

0

Judecătoria Ploiești este așteptată să se pronunțe marți, 1 iulie, cu privire la cererea de liberare condiționată din penitenciar a fostului ministru al Turismului, Elena Udrea.

Elena Udrea/FOTO: Mediafax

Fostul ministru al Turismului Elena Udrea a fost închisă la Penitenciarul Târgşor, unde a fost încarcerată în iunie 2022, după ce a fost extrădată din Bulgaria.

Udrea a fost trimisă în judecată în 2015 şi condamnată definitiv în iunie 2018, însă a fugit înainte de pronunţarea sentinţei, fiind depistată şi încarcerată în Costa Rica.

Duminică, Udrea a fost operată la Spitalul Judeţean din Ploieşti, ea primind diagnosticul de colecistită acută litiazică. Operația a decurs bine și fostul ministru rămâne sub observație medicală.

Penitenciarului de Femei Ploiești Târgșorul Nou a anunțat că duminică, la orele 05.30, persoana privată de libertate, Elena Udrea, a acuzat dureri abdominale severe. Având în vedere simptomatologia prezentată s-a dispus de îndată apelarea serviciului unic de urgență 112.

„La ora 06.00 ambulanța s-a prezentat la unitate și în urma consultului s-a hotărât preluarea pacientei pentru investigații suplimentare și conduită terapeutică. Ulterior, medicii specialiști au hotărât să o supună unei intervenții chirurgicale minore, fără a exista vreun moment în care viața pacientei să fie în pericol. Operația a decurs fără probleme, existând posibilitatea ca aceasta să fie externată în cursul zilei”, a transmis penitenciarul. 

Luni, medicii declarau că starea de sănătate a fostului ministru este favorabilă, însă rămâne internată.

Evoluţia favorabilă, pacienta rămâne momentan internată pe secţia de chirurgie”, a declarat luni dimineaţă pentru News.ro directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, Andrei Ilinca.

Ce s-a întâmplat cu prizonierii politici din Iran după atacul asupra închisorii Evin: „Ne-au adus într-un loc care practic ne va ucide”

0

Atacurile israeliene din 23 iunie asupra infamei închisori Evin pentru disidenți politici au ucis cel puțin 71 de persoane – personal, soldați, membri ai familiei în vizită și persoane care locuiau în vecinătate, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al sistemului judiciar iranian, Asghar Jahangir, relatează AP.

Închisoarea Evin, după atacul Israelului FOTO Profimedia

În haosul care a urmat, autoritățile i-au  transferat pe deținuți la închisori din afara Teheranului – unități supraaglomerate, cunoscute pentru condițiile aspre de detenție.

„Este literalmente o moarte lentă. Bombardamentele SUA și ale Israel nu ne-au ucis. După care Republica Islamică ne-a adus într-un loc care practic ne va ucide”, spune Sayeh Seydal, o disidentă care povestește că a fentat moartea la limită în acea zi, ieșind din clinica închisorii cu câteva clipe înainte ca aceasta să fie distrusă de explozii.

Atacul Israelului asupra închisorii Evin — care, potrivit oficialilor iranieni, a vizat „autoritățile represive” — a provocat panică în rândul familiilor prizonierilor politici, lăsându-le pradă unei așteptări pline de disperare pentru soarta celor dragi. La o săptămână de la atac, unele familii încă nu au primit vești de la ei.

Activiștii pentru drepturile omului din Iran se tem că vor plăti prețul campaniei aeriene de 12 zile a Israelului, menită să paralizeze programului nuclear al țării. Mulți dintre ei spun că, în urma amplei breșe de securitate, statul a intensificat  represiunea împotriva oponenților.

Închisoarea Evin, situată într-un cartier elegant de la marginea nordică a Teheranului, adăpostea aproximativ 120 de bărbați și femei în secțiile sale generale, alături de alte sute despre care se crede că se află în unitățile sale secrete de securitate, sub interogatoriu sau în izolare, potrivit HRA.

Printre prizonierii politici se numără protestatari, avocați și activiști care au militat de-a lungul anilor împotriva regimului autoritar din Iran, a corupției și a legilor religioase, inclusiv a impunerii de ținute islamice femeilor. Autoritățile au înăbușit valuri repetate de proteste la nivel național din 2009, prin represiuni care au ucis sute de persoane și au închis alte mii.

Închisoarea Evin, după atacul Israelului FOTO Profimedia

Israelul a bombardat închisoarea în timpul programului de vizită

Seydal, o expertă în drept internațional care s-a alăturat mișcărilor de protest în ultimele două decenii și a fost închisă de mai multe ori în ultimii doi ani, a povestit familiei sale că a scăpat la mustață de o  moarte sigură. Explozia de la clinica închisorii a aruncat-o la pământ, a declarat o rudă care a vorbit cu Seydal, vorbind sub condiția anonimatului de teama represaliilor.

Sălile de vizită, biroul procurorului și mai multe secții de deținuți au fost, de asemenea, grav avariate, potrivit grupurilor pentru drepturile omului și rudelor deținuților. O rachetă a lovit intrarea închisorii, unde de regulă deținuții se adună pentru a fi duși la spitale sau la tribunal.

„Atacarea unei închisori, în care deținuții stau în spatele ușilor închise și nu sunt capabili să facă nici cel mai mic lucru pentru a se salva, nu poate fi niciodată o țintă legitimă”, spune Narges Mohammadi, o laureată a Premiului Nobel care a fost încarcerată de mai multe ori la Evin.  Mohammadi a fost eliberată abia în decembrie, după ce ultima sa condamnare a fost suspendată temporar din motive medicale.

Închisoarea Evin, după atacul Israelului FOTO Profimedia

Unde au fost transferați prizonierii politici

În toiul nopții, autobuzele au început să transfere prizonierii către alte unități, potrivit activiștilor și familiilor prizonierilor. Cel puțin 65 de femei au fost trimise la închisoarea Qarchak, potrivit lui Mohammadi, care este în contact cu acestea. Bărbații au fost trimiși la Marele Penitenciar din Teheran, care adăpostește infractori și prizonieri de înaltă securitate. Ambele sunt situate la sud de Teheran.

Mohammadi a declarat pentru AP că își face griji din cauza lipsei facilităților de îngrijire medicale și a condițiilor precare de igienă. Printre prizonieri se numără mai multe femei cu afecțiuni care necesită tratament, inclusiv activista pentru drepturile civile Raheleh Rahemi, în vârstă de 73 de ani, care are o tumoare pe creier.

În convorbirea telefonică cu familia, Seydal a catalogat Qarchak un „iad”. Ea a spus că femeile sunt înghesuite laolaltă, în condiți neiginienice și cu acces limitat la hrană și apă potabilă.

„E un miros pestilențial. E mizerie pură”, a spus ea.

„Părea confuză, speriată și foarte tristă”, a povestit o rudă. „Știe că este foarte periculos pentru ea să vorbească. Dar știe că și tăcerea poate fi periculoasă pentru ea.” Duminică, Sayeh a sunat din nou familia, explicând că a fost dusă înapoi la Evin pentru a-și aduce lucrurile. Duhoarea de „moarte” umplea aerul, a declarat ea citată de o rudă.

Seydal, în vârstă de 47 de ani, a fost condamnată pentru prima dată în 2023. La începutul anului 2025, șomajul i-a fost anulat, iar ea a fost agresată de agenții de pază și s-a confruntat cu noi acuzații după ce a refuzat să poarte chador la biroul procurorului.

Prizonieri despre care nu se mai știe nimic de la atacuri

Tatăl și fratele mai mic al lui Reza Younesi, Ali, sunt închiși la Evin de mai mulți ani. Acum familia este îngrozită pentru că Ali pare să fi dispărut.

Ali, un absolvent în vârstă de 25 de ani al unei universități tehnice prestigioase, executa o pedeapsă de 16 ani pentru „complicitate la comiterea de infracțiuni împotriva securității naționale”. Pedeapsa, criticată de grupurile pentru drepturile omului, a fost redusă, dar apoi Ministerul Informațiilor a intentat un nou proces împotriva sa pe baza unor acuzații necunoscute.

Cu câteva zile înainte de atacul asupra penitenciarului Evin, Ali a fost târât afară din secția sa și dus într-un loc necunoscut, potrivit fratelui său.

După atac, tatăl lor, Mir-Yousef Younesi, nu l-a văzut nicăieri în timp ce era transferat alături de alți prizonieri la Penitenciarul Marele Tehran. Tatăl, panicat, a reușit să-și sune familia.

Disparițiile nu sunt neobișnuite la Evin. Gardienii scot uneori prizonierii politici din secții pentru interogatoriu. În unele cazuri, aceștia sunt condamnați în procese secrete și executați. După atacuri, academicianul suedez-iranian Ahmadreza Djalali, condamnat la moarte în 2017, a fost transferat într-o locație nedivulgată, potrivit Amnesty International, care și-a exprimat teama că ar putea fi executat.

Reza Younesi a declarat că avocatul familiei nu a putut afla nicio informație despre fratele său sau despre noile acuzații.

„Suntem cu toții îngrijorați”, a spus el, vorbind din Suedia, unde este profesor asociat la Universitatea Uppsala. „Atunci când nu există informații de la un prizonier, aproape în toate cazurile înseamnă că persoana respectivă este interogată și torturată.”

Mehraveh Khandan a crescut într-o familie de activiști politici. Și-a petrecut o mare parte din copilărie și adolescență mergând la Evin pentru a-și vizita mama, avocata pentru drepturile omului Nasrin Sotoudeh, care a fost închisă acolo de mai multe ori.

Tatăl ei, Reza Khandan, a fost închis la Evin în decembrie pentru că a distribuit insigne care se opuneau purtării obligatorii a vălului pentru femei.

Mehraveh Khandan, în vârstă de 25 de ani, care locuiește în prezent la Amsterdam, a încercat cu disperare să afle informații despre tatăl ei după atac. Internetul a fost întrerupt, iar mama ei fusese evacuată din Teheran. „Mă gândeam doar cine ar putea muri acolo”, a spus ea. I-au trebuit 24 de ore până când a aflat că tatăl ei este bine.

Într-o convorbire telefonică ulterioară cu familia, tatăl ei a povestit că doarme ​​pe podea într-o celulă aglomerată și plină de insecte a Penitenciarului Marele Tehran

Inițial, și-a imaginat că atacul asupra Evin ar putea determina guvernul să elibereze prizonierii. Dar, după ce a văzut rapoarte despre detenții și execuții în masă, „toată această speranță a dispărut”, a spus ea.

Războiul „tocmai a distrus tot ce au început activiștii să construiască”, a spus ea.

Temeri privind execuții în rândul activiștilor și prizonierilor politici

Mulți activiști se tem acum de un potențial val de execuții care vizează activiști și prizonieri politici. Ei își amintesc de un precedent înspăimântător: după încheierea războiului Iran – Irak, în 1988, autoritățile au executat cel puțin 5.000 de prizonieri politici după procese superficiale, aruncându-i în gropi comune care nu au fost niciodată accesate.

Activiștii pentru drepturile omului din Iran, cu sediul la Washington, au documentat până acum aproape 1.300 de arestări, majoritatea sub acuzația de spionaj, inclusiv 300 pentru distribuirea de conținut pe rețelele de socializare.

În prezent, Parlamentul accelerează un proiect de lege care permite o utilizare mai amplă a pedepsei cu moartea pentru acuzații de colaborare cu inamici străini. Șeful sistemului judiciar a cerut proceduri accelerate împotriva celor care „perturbă pacea” sau „colaborează” cu Israelul.

„Știm ce înseamnă asta: procese-spectacol și execuții”, a declarat Bahar Ghandehari, directoarea departamentului de advocacy și media de la Centrul pentru Drepturile Omului din Iran, cu sediul la New York.

Citește mai multe despre: iran

Universitatea Harvard a încălcat drepturile studenţilor evrei, arată investigaţia administraţiei Trump

0

Administraţia preşedintelui american Donald Trump a informat luni Universitatea Harvard că a încălcat drepturile civile ale studenţilor evrei şi israelieni, potrivit anchetei care a vizat  politicile de incluziune ale acestei instituţii.

Universitatea Harvard se judecă cu adminstrația Trump. FOTO Profimedia

Prin această investigaţie, avocaţii guvernului american au concluzionat că instituţia de învăţământ a manifestat în mod deliberat o atitudine indiferentă, deşi ştia că aceşti studenţi se simţeau ameninţaţi, potrivit EFE, citată de Agerpres.

Investigaţia arată că universitatea Harvard a rămas impasibilă după ce studenţii israelieni ar fi fost atacaţi în ultimii doi ani, iar campusul a fost vandalizat cu graffiti care ilustrau simbolul dolarului în interiorul unei Stele a lui David sau un steag israelian cu o svastică în loc de Steaua lui David.

Universitatea Harvard, amenințată de guvernul SUA 

Guvernul american avertizează această universitate că îi va retrage definitiv toate fondurile federale dacă nu-şi revizuieşte protocoalele privind combaterea antisemitismului şi cele privind politicile incluzive, cunoscute sub acronimul DEI, respectiv „diversitate, echitate şi incluziune”.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anulat din prima sa zi de mandat programele DEI care privesc diversitatea rasială şi de gen şi a decretat că Statele Unite vor recunoaşte de acum înainte doar două sexe, masculin şi feminin, conform promisiunii sale din campania electorală că va combate ideologia progresistă woke şi va promova politici sociale conservatoare.

Măsurile luate de Trump împotriva Universității Harvard

Avertismentul transmis acum de administraţia Trump către Universitatea Harvard este cea mai recentă evoluţie în tensiunile dintre noul guvern şi această instituţie de învăţământ, căreia executivul american i-a interzis înscrierea studenţilor străini şi i-a îngheţat peste 2 miliarde de dolari din finanţarea federală.

Instituţia a dat în judecată guvernul SUA şi a publicat în aprilie propriile rapoarte interne privind antisemitismul şi prejudecăţile anti-musulmane în campus, afirmând că deopotrivă studenţii evrei şi cei musulmani s-au simţit în nesiguranţă în lunile care au urmat atacului grupării Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023 şi că depune eforturi pentru a remedia situaţia.

Reforma în PSD, în aer. Analist: „Contează mai mult rețelele de putere și de influență”

0

PSD își va alege nou șef în toamna aceștui an, conform informațiilor de pânǎ acum, însă nu este exclus ca alegerile sǎ fie amânate pentru anul viitor. Prima șansă o are actualul șef interimar al formațiunii, Sorin Grindeanu, care însǎ este considerat apropiat de fosta conducere. 

După USR și PNL, și social-democrații sunt așteptați la reformare FOTO Mediafax / Alexandru Dobre

După USR, care l-a trecut în vârful formațiunii pe Dominic Fritz, și PNL, care urmează să îl plaseze la conducere pe premierul Ilie Bolojan în iulie, și PSD ar urma să organizeze un congres în toamnă pentru instalarea unei noi echipe de conducere, cu un nou președinte. În prezent, formațiunea este condusă de interimar de Sorin Grindeanu, însă acesta nu și-a anunțat încă nici candidatura.

Deși s-a cerut reformarea partidului atât din interiorul lui cât și dinspre electorat, social-democrații fac pași mici în acest sens. Lipsesc atât candidații, cât și data la care ar urma să fie organizat Congresul, fiind posibil ca acesta să întârzie mai mult decât arată așteptările din prezent. Până acum, au fost vehiculați public drept candidați Sorin Grindeanu, Daniel Băluță și Victor Negrescu, însă toți au negat că se gândesc la o candidatură.

De ce are nevoie PSD

Politologul George Jiglău subliniază că liderul cu cea mai mare putere de control în partid a fost Liviu Dragnea. Acum, PSD are nevoie de organizare în teritoriu, considerǎ acesta.

 „Are nevoie de un soi de redescoperire a acelor atuuri pe care le-a avut și a început să le cam pierdă. Și anume organizarea din teritoriu. Asta mi se pare că i-a costat cel mai tare la alegerile care au fost din toamnă încoace. (…) Cred că PSD a mers cel mai bine în momentul în care a avut în frunte fie o persoană care putea să controleze foarte bine teritoriul, fie o persoană care lucra cu cineva care controla bine teritoriul, adică fie perioada Năstase-Hrebenciuc-Cozmâncă, fie perioada cu Dragnea”.

E și partea asta de identitate, hai să spunem ideologic, așa mai pompos, care trebuie regândită sau reașezată în bază după ce a apărut acest front din jurul AUR. Pentru că PSD-ul cred că e partidul care a avut cel mai mult de suferit de pe urma apariției AUR, cum era oarecum de așteptat. Adică AUR a apărut într-o zonă foarte conservatoare, dar acea zonă era oarecum asimilată PSD-ului. (…) Ca partid ai două variante, în principiu. Fie te duci după extrema respectivă și încerci să anihilezi acea extremă și să recuperezi acele voturi, dar evident asta te face și pe tine în ansamblu să fii mai extremist din punctul ăsta de vedere, fie te diferențiezi și te duci mai spre centru, te moderezi cumva și lași partidul acela de extremă să își facă de cap în zona respectivă, dar tu vrei să arăți că nu ești așa, automat te duci într-o zonă mai moderată”, susține analistul.

Potrivit lui Jiglǎu, cu Ciolacu în frunte, PSD s-a dus într-o zonă mai moderată, mai ales în momentul colaborării la guvernare cu PNL, însă fostul lider a schimbat macazul pe ultima sută de metri în sezonul electoral de anul trecut. Politologul susține că nu vede posibilă o tranformare extremă a PSD într-un partid mai progresist:

„PSD nu a știut ce să facă. A rămas așa cumva într-o poziție în care n-a fost nici progresist până la capăt, n-a fost nici conservator de tip AUR până la capăt. (…) Mi se pare că PSD are nevoie în momentul de față de o echipă care să restabilească atuul ăsta al organizării în teritoriu și apoi să aibă o oarece capacitate discursive să zicem, să reașeze partidul într-o zonă ideologică care să-i permită cumva să se diferențeze de AUR și, în egală măsură, să se miște într-o zonă mai social-democrată, mai modernă, dar în așa fel încât să nu antagonizeze foarte tare. (…) E nevoie de ceva care să-i diferențeze mai clar de partea extremistă a conservatorismului românesc și care acum e destul de bine ocupată, și în același timp să-i diferențeze și de restul partidelor”.

Sorin Grindeanu, prima șansă la președinția PSD

Sorin Grindeanu, proaspăt instalat la conducerea Camerei Deputaților, funcție deținută în trecut și de alți lideri PSD, pleacă cu prima șansă din poziția de șef interimar al partidului. Are însă un trecut stufos, atât în privința funcțiilor în partid și la nivelul statului, cât și în privința controverselor venite la pachet cu acestea. El a condus Guvernul care a promovat OUG 13, ce a scos în stradă mii de oameni, căzut moțiunea de cenzură votată în Parlament chiar de către propriul partid, după ce Grindeanu a refuzat să demisioneze din funcție la cererea lui Liviu Dragnea.

Nu în ultimul rând, s-a afirmat drept un om de bază al fostului președinte Marcel Ciolacu, numele său apărând și în scandalul Nordis. Cu toate astea, analiștii subliniază că acesta nu pare a avea concurență la vârful PSD:

„El a avut asocierea din perioada Dragnea, dar s-a și rupt de Dragnea, dacă ne amintim moțiunea de cenzură împotriva lui. Dar nu cred că e mai problematică imaginea lui decât a altora de la PSD. Acum aici sunt două unghiuri de privit. O dată simpatia, pe care o are sau nu are în propriul partid și în rândul electoratului PSD, și apoi este simpatia pe care o are sau nu în afara acestei zone de electorat care simpatizează PSD-ul. Nu cred că e vreun PSD-ist care în momentul ăsta să atragă foarte mulți români care nu simpatizau PSD-ul”.

Consilierul politic Adrian Zăbavă este de părere că „Sorin Grindeanu la președinția PSD astăzi nu pare a fi decât o continuare a ceea ce s-a întâmplat până în momentul de față, în perioada lui Ciolacu”.

„Sorin Grindeanu, fiind omul doi din partid, în perioada în care Marcel Ciolacu a fost președinte PSD, un președinte care de altfel a împărțit puterea destul de mult cu ceilalți din conducerea partidului, să nu uităm asta, asta l-a făcut și să rămână în frunte o perioadă destul de lungă, n-a fost un președinte mână forte, ca să zic așa, din contra, a împărțit puterea, iar Sorin Grindeanu a fost unul dintre cei care au avut puterea în partidul PSD. Deci, rămânerea lui Sorin Grindeanu în fruntea partidului PSD ar însemna o continuare a ceea ce s-a întâmplat până acum”, spune analistul.

„În momentul de față, privind intrarea la guvernare, prin ceea ce a reușit să negocize, cred că este în pole position-ul acestei competiții (..) E o competiție în care contează mult mai mult rețelele de putere și de influență”, mai punctează acesta.

Cristian Popescu Piedone: Citiți contorul de energie electrică până diseară. De mâine se schimbă tarifele

Președintele ANPC, Cristian Popescu Piedone, precizează că luni că este ultima zi în care energia electrică este facturată cu preț compensat și le transmite consumatorilor să citească indexul contorului electric.

Cristian Piedone le transmite consumatorilor să citească indexul contorului electric, să facă o fotografie clară și să transmită valoarea afișată furnizorului lor de energie.

„Această acțiune simplă vă poate proteja de costuri nejustificate și vă oferă un control real asupra consumului. Vă încurajez să fiți consumatori informați și responsabili. Drepturile dumneavoastră contează!”, a transmis Președintele ANPC.

30 iunie este ultima zi în care energia electrică este facturată cu preț compensat.

CITIȚI ȘI:

Reporter politic, acreditat la Guvern. În presă din 2004. Am lucrat la TVR, Rol.ro, Realitatea.net, Realitatea TV, Mediafax.ro, B1 TV, România Liberă. Doctorandă la SNSPA, sub coordonarea Prof. …

vezi toate articolele

Scrisoare deschisă a angajaților INS către premierul Ilie Bolojan: „Este corect ca tot noi să ducem, din nou, povara austerităţii?”

„Domnule Prim-ministru, În ultimele zile, aţi făcut o serie de declaraţii radicale privind reforma administraţiei publice şi eficientizarea aparatului bugetar. Este apreciabilă intenţia de a optimiza funcţionarea statului, însă în condiţiile în care măsurile sunt aplicate specific, localizate în detaliu, raţional şi în spiritul echităţii. Aţi afirmat că „se poate lucra cel puţin la fel de bine cu mai puţini oameni” în administraţia publică. Corect, dar nu şi în instituţiile vitale, subdimensionate şi neatractive salarial, unde cei rămaşi se luptă să îşi îndeplinească volumul uriaş de atribuţii”, arată sindicaliștii în scrisoarea deschisă.

INS arată că a fost remarcată necesitatea stringentă de a numi cinci vicepremieri şi se întreabă ”când va iniţia şi o reducere a numărului de demnitari, în special a secretarilor şi subsecretarilor de stat, alături de beneficiile şi privilegiile aferente acestor funcţii”.

„Aţi sugerat că persoanele care vor fi disponibilizate din sectorul bugetar ar trebui să se îndrepte către economia activă, către sectorul privat şi vă întrebăm: Nu ar trebui ca primele care să se reorienteze profesional să fie persoanele numite politic? Dar ocupanţii de funcţii fără competenţe, „arzătorii” de etape care nu au luat niciodată în calcul noţiunea de debutant? Dar cei care ocupă sinecuri menţinute din raţiuni partinice? ”, spune sindicatul INS în scrisoare.

Sindicaliştii se referă şi la declaraţia premierului privind necesitatea urgentă a atragerii fondurilor europene prin PNRR.

”În acest sens, vă rugăm să precizaţi când veţi adopta reformele esenţiale privind pensiile speciale şi numirile politice din companiile energetice de stat, pentru a evita pierderea celor 700 de milioane de euro din PNRR? Aţi vorbit despre performanţă ca element esenţial în salarizarea angajaţilor din administraţie, însă nu ne spuneţi şi câţi dintre demnitarii numiţi politic au dovedit performanţă reală? Câţi au contribuit cu adevărat la funcţionarea eficientă a instituţiilor? Câţi au plătit pentru nedreptăţile pe care le-au facut? În spiritul echităţii, dorim să ştim când va fi redus, spre exemplu, numărul de parlamentari la 300? Când vor fi eliminate privilegiile acestora? Când va fi redusă sau eliminată subvenţia acordată partidelor politice şi decontările generoase ale campaniilor electorale? Când se va colecta TVA-ul real şi vor dispărea amnistiile fiscale?”, se menţionează în scrisoarea deschisă.

”Nouă, profesioniştilor din Institutul Naţional de Statistică, ni se cere să fim solidari, să muncim mai mult pentru mai puţin, acceptând reduceri salariale de cel puţin 10%, în condiţiile în care se anunţă majorări de taxe şi impozite. Este corect ca tot noi să ducem, din nou, povara austerităţii? De ce nu ne prezentaţi, concret, zonele unde s-au risipit bani şi care au generat deficitul bugetar la care s-a ajuns? Vă cerem să ne explicaţi cum reforma pe care o propuneţi este una justă, echilibrată şi aplicată tuturor, nu doar celor care muncesc onest şi competent în structurile statului”, mai arată sindicaliştii.

Sindicatul INS îi mai transmite premierului că este important să conştientizeze că performanţa nu poate fi atinsă într-un sistem deja subdimensionat, demotivant şi cu venituri printre cele mai scăzute din administraţia publică, precum în Institutul Naţional de Statistică.

”În contextul aderării României la OCDE, pe lângă angajamentele cu EUROSTAT, presiunea asupra statisticienilor creşte semnificativ, iar exodul specialiştilor din Institutul Naţional de Statistică început în urmă cu câţiva ani – atât către alte instituţii publice, cât şi către sectorul privat – va continua inevitabil, toate acestea şi în urma a două reorganizări prin care instituţia a trecut în ultimele 8 luni. În lipsa unor măsuri urgente şi coerente, Institutul Naţional de Statistică riscă să intre într-o stare de colaps funcţional, cu efecte grave şi greu de cuantificat asupra capacităţii statului de a formula politici publice bazate pe date şi de a răspunde eficient provocărilor socio-economice”, se precizează în document.

CITIȚI ȘI:

Reporter politic, acreditat la Guvern. În presă din 2004. Am lucrat la TVR, Rol.ro, Realitatea.net, Realitatea TV, Mediafax.ro, B1 TV, România Liberă. Doctorandă la SNSPA, sub coordonarea Prof. …

vezi toate articolele

Atac spectaculos al voluntarilor columbieni din armata ucraineană în Kursk

0

Voluntarii columbieni din armata ucraineană au preluat controlul asupra unei porțiuni strategice pe frontul din Kursk mulțumită unui atac decisiv, potrivit ultimelor evoluții ale războiului care se poartă în regiunile de graniță. Atacul contribuie la controlul în zonă, dar și la sabotarea eforturilor ofensive ale Rusiei în regiunea Sumi, relatează Euromaidan Press.

Tranșee rusești într-o zonă împădurită din Kursk FOTO Captură

Recent, unitățile ucrainene au întreprins operațiuni ofensive țintite în regiunea de frontieră din apropierea satului rusesc Novi Put, situat strategic între Tiotkino și zonele în care Rusia s-a infiltrat în regiunea Sumi. Obiectivul e cât se poate de limpede: să împiedice Rusia să lanseze ofensive suplimentare, care ar amenința și apărarea Sumi dinspre nord.

Abordarea tactică a Ucrainei în această zonă critică are trei componente: reducerea sistematică a efectivelor rusești, neutralizarea artileriei ruse, respectiv operațiuni chirurgicale la scară mică, dar cu impact strategic ridicat.

Unitate aeropurtată rusească, eliminată

Sprijiniți de drone, trupele ucrainene au  coordonat recent un atac aerian de precizie împotriva unei zone de desfășurare a trupelor rusești, în adâncimea regiunii Kursk.  

Imaginile publicate și informațiile anterioare au confirmat distrugerea unei formațiuni aeropurtate rusești de elită de dimensiunea unei companii. Aceasta face parte din capacitățile rusești de răspuns rapid, care susțin abilitatea Rusiei de a lansa operațiuni ofensive sau defensive coerente.

Lovirea sistemelor de artilerie

În plus, forțele ucrainene și-au intensificat eforturile de dezmembrare a artileriei rusești. În particular, dronele ucrainene au vizat cu succes un sistem de artilerie autopropulsat rusesc de 152 mm, 2S43 Malva, cu o dronă kamikaze Darts ghidată cu precizie.

Eliminarea artileriei slăbește puterea de foc a inamicului, lăsând trupele terestre rusești expuse și vulnerabile la raidurile ucrainene. 

Un atac spectaculos al voluntarilor columbieni

Dar un atac cu adevarat remarcabil a fost efectuat de voluntarii columbieni din armata ucraineană – veterani cu o vastă experiență de luptă și instruire în forțele armate columbiene. Atacul frontal realizat de aceșia a jucat un rol esențial în curățarea forțelor rusești care au săpat tranșee într-o mică zonă împădurită de lângă graniță. În ciuda dimensiunilor sale modeste, această zonă împădurită, înconjurată de câmpuri deschise, oferă avantaje tactice semnificative, permițând controlul asupra teritoriului din împrejurimi.

Asaltul s-a bazat pe o coordonare planificată cu meticulozitate. Operatorii de drone ucraineni au asigurat supraveghere aeriană în timp real, direcționând unitatea columbiană către tranșeele și buncărele defensive rusești ascunse în pădure. Valorificându-și expertiza în infiltrarea stealth, soldații columbieni s-au apropiat neobservați, inițiind lupte corp la corp.

Încolțindu-i pe apărătorii ruși în buncărele lor, columbienii au curățat metodic fiecare poziție folosind grenade și explozibili, asigurând în cele din urmă tranșeele după o luptă intensă. În urma acestei victorii decisive, forțele columbiano-ucrainene au prezentat echipamentul rusesc capturat, pentru a evidenția succesul lor.

Valoarea tactică a acestei poziții este semnificativă. Potențialul defensiv este consolidat de liniile de copaci interconectate și de așezările din apropiere, care oferă linii de comunicare terestre ascunse pentru trupele ucrainene. În plus, locația este benefică din punct de vedere strategic datorită liniilor sale clare de foc, forțând unitățile rusești pornite la contraatac în zone previzibile letale sau în câmpuri deschise.

Per ansamblu, această operațiune condusă de voluntari columbieni exemplifică intenția strategică mai amplă a Ucrainei de-a lungul regiunilor de frontieră Sumi-Kursk. Forțele ucrainene efectuează numeroase astfel de raiduri, forțând în mod continuu Rusia să aloce resurse pe o suprafață și mai mare, ceea ce are efect cumulativ, întârziind semnificativ operațiunile inamice și epuizându-le capacitățile ofensive.

Trump a negociat „la sânge” cu Europa: mai mulți bani pentru înarmare cu destinația SUA

0

Donald Trump a repurtat o dublă victorie la summitul NATO de la Haga: a obținut creșterea cheltuielilor europenilor pentru apărare la 5% din PIB și s-a asigurat și că o mare parte din sumele investite să vor îndrepta către companiile americane, explică experta Iulia Joja.

Donald Trump a negociat „la sânge” cu europenii. FOTO: Inquam/Eduard Vânătoru

Proiectul ReArm Europe care prevede investiții de 800 de miliarde în apărarea UE, cu o mare componentă centrată pe dezvoltarea industriei europene de armament, înseamnă mai puține arme cumpărate din SUA.

Acest lucru nu a trecut neobservat în administrația Trump care a găsit ocazia să se asigure că Europa va cumpăra în continuare, masiv, arme din SUA cu ocazia summitului NATO de la Haga.

Cu greu s-au hotărât aliații să cadă de acord asupra a 5 puncte  din declarația comună, iar unul dintre acestea are legătură cu achizițiile de arme americane, spune experta în securitate Iulia Joja, cadru didactic la Universitatea Georgetown (Washington) și cercetătoare la Middle East Institute, specializată în securitatea europeană și a Mării Negre.

Este vorba despre articolul 4 din comunicatul comun al țărilor membre NATO:

„Reafirmăm angajamentul nostru comun de a extinde rapid cooperarea transatlantică în domeniul industriei de apărare și de a valorifica tehnologiile emergente și spiritul de inovare pentru a promova securitatea noastră colectivă. Vom acționa pentru eliminarea barierelor comerciale în domeniul apărării între aliați și vom valorifica parteneriatele noastre pentru a promova cooperarea în domeniul industriei de apărare.”

„Promitem să cumpărăm în continuare de la americani”

„Nu s-a comentat foarte mult vis-a-vis de această prevedere. Unul dintre factorii de stres al americanilor era, pe lângă cerința ca europenii să cheltuie suficient pentru înarmare, și unde vor fi cheltuiți acești bani. Și-au dat ei din seama ce înseamnă programul ReArm și au început să se întrebe dacă europenii vor investi acești bani în capabilități europene sau americane. Astfel, la Haga, au introdus un paragraf din cele cinci ca să-i liniștească pe americani”, explică experta.

Cea mai importantă este cea de-a doua frază a paragrafului, spune Joia. Formularea „vom lucra pentru a elimina barierele de comerț în ceea ce privește apărarea între aliați și vom utiliza parteneriatele pentru a promova cooperarea industrială de apărare” este interpretată astfel de către Iulia Joja: „Este o precizare care denotă faptul că americanii vor tarife mai mici și vor să se asigure prin acest punct 4 că europenii vor continua să cumpere mare parte din capabilitățile militare din Statele Unite”.

Specialista spune că această prevedere servește interesului american imediat deoarece cea mai importantă piață de desfacere a produselor americane de apărare este Europa.

Sigur că pot să interpretezi că prevederea face referire și la comerțul între țările europene, doar că în Europa nu sunt bariere de impozite, deoarece avem piață unică. Este clar că acest paragraf a fost cerut de către americani și probabil formulat de către americani”, explică Joja.

Experta sumarizează declarația comună NATO de la Haga: „În paragraful 5 se anunță următorul summit. În paragraful 1 s precizează respectarea articolului 5 din Tratatul NATO, care prevede că un atac asupra unui membru NATO este un atac asupra tuturor, o prevedere importantă și estea cel mai important mesaj pentru Rusia. Paragrafele 2 și 3 se referă la alocările de 5% din PIB pentru apărare plus Ucraina, care e inclusă în acel 5% și paragraful 4 este, în interpretarea mea, mesajul „promitem să cumpărăm în continuare de la americani.”

Joja: „SUA poate pierde cel puțin un trilion de dolari”

Iulia Joja explica pentru „Adevărul”, într-un interviu din luna martie, ce ar însemna pentru SUA un proiect ReArm Europe în care să fie ocoliți producătorii americani.

„Acum, Europa nu mai are niciun interes să cumpere arme din SUA, din multe motive”, a susținut specialista în securitate Iulia Joja.

Ea crede că ucrainenii se vor adapta cu arme care nu sunt produse în SUA: „Cum au învățat să lupte cu sisteme Patriot, Himars și avioane americane, vor învăța și pe alte sisteme. Nu asta este problema”.

Joja susține că industria de armament a SUA ar avea de suferit dacă Europa nu va mai cumpăra:

„În ultimii trei ani de război, europenii și-au crescut bugetul apărării în medie cu 31%. Prea încet și insuficient, spun americanii, dar am crescut bugetul militar cu 31%. Cu o mare parte din acest buget militar, mic, mediu, mare, cum vrem să-l considerăm, am cumpărat arme. Două treimi din achizițiile făcute în 2024, ca exemplu, s-au dus în Statele Unite”.

În acest moment, UE va crește în continuare bugetul militar. „Și avem aceste bani, că sunt împrumut, că sunt bani puși pe masă, avem niște bani puși deoparte, într-un mod sau altul,, cel puțin 800 de miliarde de euro. Plus ce mai avem la nemți pentru infrastructură și armament, 500 de miliarde de euro, deci foarte mulți bani în comparație cu ce am avut până acum. Din acești bani, zero euro se vor duce în Statele Unite”, susține Iulia Joja.

Totuși, este posibil ca într-o primă fază, spune experta, să se mai facă achiziții din SUA, dacă nu găsim din alte părți, dar nu vor fi sume mari.

„În acest context, asta înseamnă că americanii au pierdut pentru următorii ani sute de miliarde către un tilion de dolari. Și asta în condițiile în care, formal, negocierile încă nici nu au început. Deci, astea sunt costurile pe care deja și le-au autoimpus americanii, un calcul pe care l-am spus în mai multe rânduri la televizoarele americane, la posturile de televizor americane. Ca să știe alegătorii americani cât îi costă politica transatlantică a lui Donald Trump”, a explicat Joia.

În condițiile astea, Donald Trump ce face? „Impune tarife Uniunii Europene care înseamnă pentru consumatorul american și mai mari costuri”, răspunde Joia.

Ce se va întâmpla dacă SUA vând arme Rusiei

Pot să deschidă americanii o relație comercială cu privire la armament cu Rusia? „Ar fi ciudat și lăsând la o parte costurile politice la nivel global, din punct de vedere financiar ar fi o decizie extrem de proastă. Dacă economic, prioritatea administrației Trump e să facă bani, bugetul UE e mai mare decât al SUA și UE e unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai SUA. Rusia are un PIB foarte mic, similar cu cel al Spaniei. Eu le urez succes dacă vor să facă bani cu rușii vânzându-le arme. Ar fi o decizie istoric de catastrofală”, a susținut Iulia Joja.

La nivel global, cea mai importantă relație de politică externă și comercială a Statelor Unite este cea cu Europa. „Dar Statele Unite, de asemenea, au aliați importanti cu putere comercială importantă în alte părții ale lumii și ne uităm în special la Japonia, Coreea de Sud, Australia și alte mari puteri în comerciale din Asia. Aceste țări sunt la fel de speriate de ce se întâmplă cu politica Statelor Unite precum sunt europenii. Și de ani de zile se uită la acest război drept reprezentativ pentru viitorul lor. Adică Statele Unite îi vor ajuta dacă sunt atacați aliații din Asia de China sau nu?”, explică specialista.

Din moment ce SUA desconsideră relația cea mai importantă, anume cea cu Europa, concluzia pe care o trag partenerii și aliații asiatici ai SUA este că America n-are niciun motiv să-i ajute nici pe ei.

„Nu am văzut o retorică sau o politică agresivă vizavi de China în acest mandat Trump, dar am văzut-o vizavi de aliați și parteneri. Că vorbim de Europa, că vorbim de Canada, foarte important și emblematic. Ei bine, aceste țări deja și-au făcut alegerile. Ei se aliază cu Europa, nu cu Statele Unite. Australia s-a oferit să trimită soldați în Ucraina. Japonia, cel mai important aliat a Statelor Unite în Asia, a spus că indiferent ce vor face Statele Unite, Japonia va continua ajutorul militar pentru Ucraina”, arată Iulia Joja.

Până și Turcia a susținut că în cazul în care Statele Unite se vor retrage din NATO, dorește o nouă formațiune sau o înlocuire a formatului NATO fără americani, a mai arătat experta.

„Astfel, dacă Statele Unite întorc armele împotriva propriilor aliați și parteneri, nu au niciun motiv să-i ajute pe turci sau pe japonezi sau pe australieni”, a concluzionat specialista.

Măsurile de austeritate scot în stradă bugetării. Economist: „Reforma trebuie să diminueze anvelopa salarială. Le forțează să devină mai eficiente”

0

Mai multe proteste au izbucnit luni în zeci de instituții din țară, inclusiv la Ministerul de Finanțe și cel al Investițiilor și Proiectelor Europene, în așteptarea măsurilor care taie sporurile angajaților din sistemul de stat.

Cabinetul Bolojan a dat startul măsurilor de austeritate FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ziua de luni, 30 iunie, a adus proteste în toată țara, chiar și la Ministerul de Finanțe, precum și la mai multe sedii ANAF din țară, reorganizarea agenției fiind printre primele subiecte abordate de noul cabinet guvernamental condus de Ilie Bolojan.

Guvernul a adoptat în ședința de luni două ordonanțe de urgență, una care modifică veniturile angajaților din sistemul bugetar și alta care prevede anularea unei extinderi a ANAF. La 1 iulie 2025 ar fi urmat să fie operaționalizate structurile antifraudă teritoriale județene, însǎ guvernul a menținut structura existentă. 

Cele două inițiative, în special cea care scade nivelul salarial, au declanșat proteste în București, Cluj, Mureș, Constanța, Vrancea, Ilfov, Arad, Giurgiu, Vâlcea, Iași și Sălaj, la instituții precum  caCasa de Pensii, Inspectoratele Teritoriale de Muncă (ITM), Agențiile de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), AJOFM, CNSAS și Administrațiile Județene ale Finanțelor Publice (AJFP).

Si angajații Executivului au protestat de vineri, după ce au aflat că sporul acordat pentru condiții periculoase sau vătămătoare va fi limitat la 300 de lei brut lunar pentru toate categoriile de personal plătit din fonduri publice. Sporul ajungea inițial până la 15% din salariul de bază, dar nu mai mult de 1.500 lei brut lunar. Sindicatul Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului a criticat dur conducerea Executivului, susținând că, în timp ce se invocă „reforma statului”, Guvernul mărește schema politică de la vârful puterii: vicepremieri în plus, fiecare cu 4–6 consilieri, cu câte trei secretari de stat per cabinet, fiecare cu alți consilieri, plus șoferi, autoturisme, birouri sau chiar fonduri de protocol.

Măsurile de austeritate vin în contextul în care, în anul 2024, costurile cu salariile din sectorul public au crescut semnificativ – de la 132 de miliarde de lei la 164 de miliarde de lei. OUG trebuia inițial adoptată în ședința de guvern de vineri, însă a trebuit să mai aștepte până luni pentru a primi toate avizele necesare. Este introdusă o măsură compensatorie, care ar urma să ofere angajaților expuși la condiții de muncă periculoase sau vătămătoare între 3 și 5 zile lucrătoare de concediu de odihnă suplimentar.

Liderii de sindicate, chemați la discuții

O reacție a venit din partea noul ministru al Finanțelor, Alexandru Nazare, care a atras atenția că în ultimii ani, în România, „bugetele au fost construite nerealist, cu estimări de venituri exagerate și cheltuieli subevaluate. Iar pentru că nu s-au luat măsuri de corecție la timp, România a intrat într-o spirală de deficite permanente”.

„Am regăsit o economie vulnerabilizată în timp şi o fundaţie bugetară tot mai instabilă. Ani la rând ni s-a spus că România creşte. Ni s-a livrat iluzia unei economii în plin avânt, dar în realitate creşterea a fost împinsă în principal prin consum. S-au justificat astfel cheltuieli pe care, de fapt, nu ni le permiteam. Am uitat că nu cheltuiam banii noştri – ci, în cea mai mare parte, bani împrumutaţi”, a mai subliniat ministrul într-o postare pe Facebook.

Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Dragoș Pîslaru, a anunțat în urma ședinței de Guvern că va invita liderii de sindicate la discuții, motivând totodată că Guvernul trebuie dea „un mesaj clar” în contextul economic actual:

Când am venit de la Bruxelles am aflat de acest protest spontan al angajaților și cu siguranță știți că sunt preocupat de domeniul relațiilor de muncă de mult timp, cu siguranță vom clarifica ceea ce este de clarificat în interiorul ministerului, va exista o invitație pentru liderii sindicali și vom sta de vorbă cu privire la ceea ce urmează. (…) Sunt adeptul dialogului social. Cred că este foarte important să ne așezăm la masă să înțelegem doleanțele, dacă a fost o mișcare de protest preventivă sau care să pună pe masă niște soluții din partea dumnealor. Dreptul la grevă sau la protest este un drept constituțional. Sunt adeptul dialogului. Nu ar trebui să ne panicăm. Avem o situație dificilă în România, în general, aceast este creată de ani de zile care s-au succedat de populism. Avem o notă de plată azi și pentru aceasta trebuie să existe un guvern care să își aasume într-un mod curajos faptul că există această nevoie de ajustare”.

Adevărata reformă, „reducerea schemei de personal”

Analistul economic Blogdan Glăvan subliniază că protestele sunt o consecință logică a modului în care Executivul abordează pproblema scăderii cfheltuielilor bugetare. „În momentul în care iei măsuri care afectează pe toată lumea, în sensul reducerii veniturilor, este logic că vor urma proteste. Reforma care trebuie urmată este aceea de a diminua sau de a îngheța, în funcție de calculele bugetare, anvelopa salarială. Nu de a reduce salariile, veniturile. Deci nu în sensul diminuării fiecărui salariu sau tuturor salariilor în bloc. Nu în sensul afectării tuturor salariilor, ci în sensul afectării anvelopelor salariale. Pentru că ceea ce ne interesează pe noi, ca contribuabili, este ca statul să cheltuiască mai puțin.

Noi suntem nemulțumiți ca se cheltuie mult. Avem un deficit bugetar mare și nu vedem această cheltuială în servicii publice de calitate. Și există foarte multe dovezi care arată că în sistemul bugetar, în special în administrație, lucrează mulți oameni care s-au angajat în ultimii ani. Zeci de mii de oameni care s-au angajat în ultimii ani. Deci, există toate indiciile care arată că avem un surplus de personal în sistemul administrativ. Și, deci, cheltuieli exagerate. Politica care trebuie urmată este de limitare sau chiar de reducere a acestor cheltuieli salariale și de altă natură din administrație. Însă asta o poți face punând un plafon total limitat, înghețând, de exemplu, cheltuiala această salarială, sau afectând salariile individual. În momentul în care afectezi salariile individual, sigur vei avea proteste”, explică Bogdan Glăvan.

Potrivit analistului, reorganizarea instituțiilor ar forța o reformare adevărată a acestora, fiind forțate să devină mai eficiente:

„În momentul în care spui, să spunem, unei instituții, ANAF sau unei companii de stat – tu trebuie să te încadrezi în atâtea cheltuieli de personal – păi atunci problema este a celor din interiorul instituției sau companiei de stat respective, pentru că ei trebuie să găsească soluții de a diminua acele cheltuieli. Fie fac o reorganizare și dau afară 10% din personal, fie modifică contactul colectiv de muncă și reduc ei salariile de comun acord, dar potențialul de conflict social scade.

Și asta înseamnă cu adevărat reformă. De ce? Pentru că în momentul în care aceste instituții, când vorbim de agenții publice, companii, în momentul în care ele își reduc schema de personal, asta le forțează să devină mai eficiente. Și acea schemă de personal nu se va umple de la sine. E greu să crească din nou în anii care urmează. Rămâne o economie, rămâne o reducere de cheltuială publică definitivă, hai să spunem permanentă. (…) Motivul oamenilor, din interior va fi – să fac ce trebuie ca să nu fiu dat afară – deci cei care vor fi nemulțumiți vor fi o minoritate”.

Analistul economic mai amintește de protestele izbucnite în contextul anului electoral 2024, atunci când PNL și PSD, conduse la acel moment de Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, au fost nevoite să deblocheze activitatea din sistemul de stat. „Să presupunem că n-ar ieși oamenii în stradă acum și n-ar facegrevă. Ar fi ăsta un lucru minunat? Am putea sta liniștit? Nu. De ce? Fiindcă oamenii vor aștepta la cotitură următorul moment în care să ceară creșterea salariilor”, mai subliniază Bogdan Glăvan.

Emmanuel Macron: „Taxele vamale sunt concepute de cei mai puternici și sunt adesea utilizate ca instrumente de ȘANTAJ”

0

Președintele francez Emmanuel Macron a denunțat din nou politica comercială a omologului său american Donald Trump, afirmând că relansarea războiului tarifar este „o aberație” și un instrument de „șantaj”.

Fără a se referi în mod specific la Statele Unite sau la președintele american, Macron a declarat că taxele vamale percepute de țările puternice sunt adesea o formă de „șantaj” mai degrabă decât instrumente de reechilibrare a comerțului, conform Reuters.

Comentariile sale au fost făcute în cadrul unui discurs susținut la cea de-a patra Conferință Internațională privind Finanțarea pentru Dezvoltare (FFD4), o inițiativă a ONU, care are loc la Sevilla, în Spania, în contextul în care Uniunea Europeană negociază un acord comercial cu Statele Unite.

Emmanuel Macron a subliniat:

„Trebuie să restabilim libertatea și echitatea din comerțului internațional, în locul barierelor și taxelor vamale, care sunt concepute de cei mai puternici și care sunt adesea utilizate ca instrumente de șantaj, nicidecum ca instrumente de reechilibrare”.

De asemenea, Macron a îndemnat la sprijinirea – și regândirea – Organizației Mondiale a Comerțului pentru a o alinia la obiectivele de combatere a inegalității și a schimbărilor climatice.

„Readucerea unui război comercial și a taxelor vamale în acest moment din viața planetei este o aberație, mai ales când văd taxele vamale care sunt impuse țărilor ale căror economii abia își încep decolarea”, a spus Macron.

În aprilie, președintele SUA Donald Trump a dezvăluit un set de taxe vamale cuprinse între 10% și 50% pe importurile din mai multe state, deși ulterior a schimbat cursul și a redus în mare parte nivelul taxelor timp de 90 de zile.

Conform agenției Națiunilor Unite pentru comerț, taxele vamale ar putea avea un impact catastrofal asupra țărilor în curs de dezvoltare, unele dintre cele mai puțin dezvoltate state din lume, cum ar fi Lesotho, Cambodgia, Laos, Madagascar și Myanmar, confruntându-se cu unele dintre cele mai mari taxe.

Macron, un critic vocal al campaniei tarifare a Washingtonului, a spus, de asemenea, că este o aberație ca SUA să le ceară europenilor să cheltuiască mai mult pentru apărare în timp ce lansează un război comercial.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Datoria publică a Franței a crescut la 114% din PIB în primul trimestru din 2025. Pericolul RETROGRADĂRII ratingului

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat …

vezi toate articolele

Guvernul a adoptat OUG care plafonează sporurile bugetarilor/ Sindicatele îl amenință pe Bolojan cu GREVE la nivel național/ Ce spune avizul CES

0

UPDATE 16.29: OUG care plafonează sporurile pentru condiții vătămătoare și periculoase de muncă pentru bugetari la suma de 300 de lei a fost aprobat în sedința extraordinară de guvern de luni, spun surse politice pentru Gândul.

UPDATE 15.20

Palatul Victoria anunță oficial că va avea loc o ședință de guvern extraordinară de la ora 16:00. Pe ordinea de zi se află OUG privind plafonarea sporurilor și OUG privind reorganizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Surse guvernamentale spun că proiectul de OUG privind plafonarea sporurilor va fi adoptat în ședința de astăzi.

UPDATE 14.40

OUG privind plafonarea sporurilor de condiții vătămătoare/periculoase ale bugetarilor la suma de 300 de lei a fost avizată de CES.

  • Reprezentanții părții patronale au votat pentru avizarea FAVORABILĂ a proiectului de act normativ;
  • Reprezentanții părții sindicale au votat pentru avizarea NEFAVORABILĂ a proiectului de act normativ.

Potrivit sindicaliștilor, „măsura stabilirii cuantumului sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare până la 300 lei, pentru toate categoriile de personal plătit din fonduri publice, inclusiv pe cei din familia ocupațională apărare, ordine publică și siguranță națională, într-un context geopolitic total nefavorabil, afectează negativ lucrătorii din întreaga administrație.

Se produce o scădere netă a veniturilor lunare pentru zeci de mii de salariați, în special acolo unde nivelul anterior al sporurilor era procentual (10–15–25% din salariul de bază), în practică, pierderile salariale putând ajunge până la 1.200 lei/lună”, se arată în punctul de vedere al CES, consultat de Gândul.

Reprezenanții sindicali mai spun că reducerea sporului pentru lucrul condiții periculoase și vătămătoare afectează în mod direct:

  • nivelul de trai al personalului plătit din fonduri publice;
  • motivația personalului;
  • calitatea serviciilor sociale furnizate beneficiarilor, cu consecințe asupra siguranței acestora;

„Modificarea regimului de salarizare a personalului contractual sau a funcționarilor publici printr-o ordonanță de urgență care afectează în mod negativ veniturile salariale, reprezintă o ingerință asupra drepturilor constituționale, fără o justificare temeinică privind urgența și fără respectarea principiului echității”, se mai arată în documentul CES.

Avizul CES poate fi consultat integral – AICI


Știrea inițială

Sindicatele solicită premierului Ilie Bolojan o întâlnire de urgență în contextul măsurilor de austeritate menite să reducă deficitul bugetar al României. Luni, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Economic și Social a fost repusă Ordonanța de Urgență (OUG) care prevede plafonarea sporurilor la 300 de lei.

Confederația Sindicatelor Democratice din România (CSDR) amenință cu „grevă generală la nivel național” dacă Ilie Bolojan nu le ascultă doleanțele.

„Confederațiile sindicale reprezentative la nivel național, CNS Cartel Alfa, CNSLR – Frăția, Blocul Național Sindical (BNS), Confederația Sindicatelor Democratice din România (CSDR) și CSN Meridian, având în vedere proiectul Ordonanței de Urgență a Guvernului pentru stabilirea unor măsuri privind personalul plătit din fonduri publice, aflată în procedura de avizare de către Consiliul Economic și Social, precum și celelalte măsuri de austeritate prevăzute a fi adoptate în perioada următoare, vă solicită o întâlnire de urgență, astăzi, 30 iunie 2025, la o oră stabilită de comun acord. În situația în care Guvernul României va fi indiferent la solicitarea noastră, urmează inițierea procedurilor legale pentru declanșarea grevei generale la nivel național”, atenționează sindicaliștii.

Ordonanța privind plafonarea sporurilor angajaților din sectorul public a primit toate avizele necesare. Vineri, actul normativ s-a aflat pe masa ședinței de Guvern într-o primă lectură și a fost scos de pe ordinea de zi a ședinței CES, fiind repus luni, 30 iunie.

Surse guvernamentale spun că OUG privind plafonarea sporurilor ar putea intra chiar astăzi într-o ședință de Guvern.

Sursa foto: gov.ro


CITEȘTE ȘI:

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe …

vezi toate articolele

China testează o armă „invizibilă”: bomba care poate lăsa în beznă orașe întregi

0

O animație difuzată de televiziunea de stat chineză CCTV a atras atenția comunității internaționale. În imagini – o rachetă misterioasă care se fragmentează în zeci de submuniții capabile să neutralizeze infrastructura energetică a unei întregi regiuni. Oficial, termenul „bombă cu grafit” nu este menționat, dar descrierea corespunde aproape perfect acestui tip de armament, clasificat ca armă neletală de sabotaj.

Rachetă chineză cu grafit/FOTO:X

Potrivit South China Morning Post, animația prezintă lansarea unei rachete de la sol, urmată de dispersia a 90 de submuniții cilindrice care, în aer, eliberează fibre fine de carbon tratate chimic. Acestea sunt concepute să creeze scurtcircuite în rețelele de înaltă tensiune, provocând căderi masive de curent. Conform datelor furnizate de CCTV, zona afectată de o astfel de armă ar putea acoperi cel puțin 10.000 de metri pătrați.

Tehnologia aparține China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC), unul dintre cei mai importanți contractori de armament ai Ministerului Apărării din China. Deși televiziunea de stat nu a confirmat dacă arma este deja în dotarea armatei, nici dacă a fost testată în condiții reale, faptul că a fost prezentată public într-un mod atât de elaborat indică o formă de validare internă – și un semnal extern.

Un mesaj pentru Taipei?

În lipsa unor date clare despre aplicabilitatea acestei arme, speculațiile s-au concentrat asupra unui posibil scenariu de utilizare: Taiwan. Comentatorii online, dar și analiștii militari din regiune, văd în această prezentare o formă de intimidare simbolică, mai ales în contextul escaladării tensiunilor în Strâmtoarea Taiwan.

„Aceste arme nu distrug clădiri și nu provoacă explozii. Ele decuplează, literalmente, o țară de la priză. Când rețeaua electrică cedează, urmează paralizia transportului, a comunicațiilor, a sistemului sanitar și, în cele din urmă, haos social”, scria în 2017 Chen Chundi, redactorul influentului jurnal militar Modern Ships. El descria bombele cu grafit drept o „revoluție în războiul neconvențional”, capabile să afecteze profund capacitățile C4ISR (comandă, control, comunicații, informații și recunoaștere).

Chen nota că unii dintre acești vectori pot fi echipați cu sisteme de ghidare WCMD, compatibile cu rețeaua de sateliți BeiDou – o alternativă chineză la GPS. Această capacitate crește semnificativ precizia loviturilor, permițând direcționarea armelor spre noduri energetice vitale, precum stații de transformare sau centre de comandă.

Tehnologie familiară Occidentului

Utilizarea armelor cu grafit nu este o noutate pe scena militară globală. SUA au folosit rachete Tomahawk dotate cu focoase BLU-114/B în Irak, reușind să scoată din funcțiune până la 85% din infrastructura energetică. NATO a aplicat aceeași tactică în timpul bombardamentelor din 1999 asupra Serbiei, unde peste 70% din rețeaua electrică a fost temporar paralizată – o mișcare ce a contribuit la decizia Belgradului de a ceda presiunilor occidentale.

Noua prezentare chineză sugerează, așadar, că Beijingul urmărește să se alinieze – și chiar să depășească – arsenalul sofisticat al marilor puteri. Faptul că sistemul apare acum în sfera publică, chiar sub forma unei simple animații, arată o încredere crescută în eficiența armamentului și poate fi interpretat drept un mesaj politic: China este pregătită să răspundă oricărei provocări nu doar cu forță, ci și cu inteligență strategică.

Este de remarcat că toate aceste mișcări au loc pe fundalul unei Chine aflate într-un proces accelerat de modernizare militară și de acumulare a capabilităților nucleare. Potrivit unor evaluări occidentale, Beijingul ar putea depăși, în următorul deceniu, pragul simbolic de paritate nucleară cu Washingtonul – un detaliu care schimbă ecuația globală.

Într-o lume tot mai interconectată și vulnerabilă la întreruperi de energie, o armă care „doar” stinge lumina devine, paradoxal, una dintre cele mai întunecate amenințări.

A purtat sau nu Zelenski costum? Controversa vestimentară care aruncă în aer piața pariurilor

0

Ținuta președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a devenit, în mod paradoxal, obiectul unui pariu internațional cu miză financiară serioasă. Platforma de criptomonede și predicții Polymarket a fost cuprinsă de o adevărată frenezie după ce peste 12 milioane de dolari au fost pariați pe un detaliu aparent banal: va îmbrăca sau nu Zelenski un costum până la 30 iunie?

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, la summit-ul NATO de la Haga/ FOTO: Profimedia

Problema? Nimeni nu e sigur dacă a făcut-o sau nu.

Totul a pornit după participarea liderului ucrainean la summitul NATO de la Haga, unde a apărut într-un blazer închis la culoare, cu o cămașă neagră abia încheiată la gât – o ținută care a părut mai degrabă o adaptare militară formală decât un costum în sens clasic. De aici și confuzia. Pentru unii pariori de pe Polymarket, acel blazer părea „suficient de costum”. Pentru alții, lipsa cravatei sau a croielii clasice l-a descalificat,scrie Newsweek.

Și astfel, în lipsa unei definiții clare a ceea ce constituie „un costum”, piața a intrat în dezbatere haotică, iar probabilitatea ca Zelenski să fi bifat acest criteriu a sărit de la 3% la 19% într-o singură zi.

Un detaliu vestimentar, o miză simbolică

Ținutele liderului de la Kiev au fost intens discutate încă din primele luni ale războiului. De la khaki-urile devenite uniformă informală de război la jachetele închise cu tridentul Ucrainei brodat discret, Zelenski a cultivat cu grijă imaginea unui președinte aflat în mijlocul conflictului, solidar cu linia frontului, nu în turnul de fildeș al diplomației clasice.

La Washington, în februarie, această alegere vestimentară a creat un moment tensionat în culisele întâlnirii cu președintele Donald Trump. Consilierii americani ar fi insistat ca Zelenski să renunțe la hainele militare în favoarea unui costum clasic – sugestie ignorată. „Voi purta costum după ce se termină războiul”, a răspuns sec liderul ucrainean unui jurnalist care a ridicat subiectul.

Așadar, nu e vorba doar despre estetică, ci despre semnalul politic transmis. „Ținuta președintelui este parte din comunicarea sa de criză”, explică Oleksandr Merejko, șeful comisiei de politică externă din Parlamentul ucrainean. „Nu e despre un sacou sau o cravată. Este despre poziționarea simbolică a unui comandant suprem în timp de război.”

Când stilul devine geopolitică

Faptul că o simplă ținută poate produce o dezbatere aprinsă și pariuri de milioane într-o platformă globală este simptomatic pentru epoca noastră, în care imaginea publică a liderilor este monitorizată până în cele mai mici detalii — și monetizată.

Pentru Zelenski, fiecare apariție într-un cadru internațional este un mesaj dublu: către aliați, că Ucraina nu obosește să ceară sprijin; către ruși, că președintele rămâne pe poziții; iar pentru publicul său, că încă e parte din lupta simbolică a unei națiuni aflate în tranșee.

Cât despre pariul în sine, Polymarket n-a oferit încă un verdict oficial. Pentru moment, miza rămâne deschisă — nu doar în criptomonede, ci și în termeni de percepție și imagine publică. Costumul lui Zelenski, real sau nu, continuă să reflecte un adevăr mai profund: în războiul modern, până și croiala unui sacou poate deveni teren de luptă.

Autostrada Transilvania, în șantier până în 2031. Cum se lucrează pe traseul dintre Cluj – Napoca și Oradea

0

Deși lucrările la Autostrada Transilvaniei au început din anii 2000, abia în 2031 orașele Cluj-Napoca și Oradea, aflate la circa 160 de kilometri, ar putea fi conectate direct pe autostradă. Unele loturi ale acesteia vor fi inaugurate cu câțiva ani mai devreme.

Nădășelu, locul unde se oprește în prezent autostrada Cluj – Napoca – Oradea. Foto: Daniel Guță

Autostrada care va conecta orașele Cluj – Napoca și Oradea (vama Borș) va avea unul dintre cele mai lungi viaducte din Europa, de circa 1,8 kilometri, dar și cel mai lung tunel de autostradă din România, de aproape trei kilometri. Traseul ei va trece peste dealurile regiunii Transilvaniei, astfel că a fost necesară proiectarea a numeroase viaducte.

Autostrada este așteptată încă din anii 2000. Primele ei sectoare au intrat în șantier în 2004, ca parte a Autostrăzii Transilvania (A3), proiect pe care statul român l-a atribuit la începutul anilor 2000 companiei Bechtel. În 1 decembrie 2009 au fost deschiși circulației primii 42 de kilometri din această autostradă, dintre Turda și Cluj-Napoca (în localitatea Gilău), iar un an mai târziu, autostrada a fost prelungită cu încă zece kilometri spre Câmpia Turzii.

Între Gilău, localitatea învecinată municipiului Cluj-Napoca, și Borș, au fost finalizate până în prezent trei secțiuni ale autostrăzii cu o lungime totală de 166 de kilometri.

Primul tronson, între Gilău și Nădășelu (video – șantierul Nădășelu), de circa 10 kilometri, a fost deschis în 2018. Al doilea, sectorul Biharia – vama Borș, de circa șase kilometri, a fost inaugurat în 2020, iar un alt tronson între Nușfalău și Suplacu de Barcău, de 13,5 kilometri, este deschis traficului din 2023.

Tunelul record întârzie finalizarea autostrăzii

Aproape 130 de kilometri din Autostrada A3 Cluj – Napoca – Oradea – vama Borș au rămas nefinalizați, iar pe unele sectoare ale traseului, lucrările, contractate recent, ar putea fi încheiate abia în 2031.

Este vorba de două secțiuni din județul Sălaj, cu o lungime totală de 41 de kilometri, pe traseul Poiana Sălajului – Zalău – Nușfalău.

La sfârșitul anului 2024, contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor a fost atribuit de statul român unei asocieri de firme condusă de compania Makyol din Turcia.

Imaginea 1/16: Autostrada Transilvania in santier Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (29) JPG

„Cu o valoare de 6,62 miliarde de lei (fără TVA), acest contract prevede și construcția tunelului Meseș (2,89 km), care va fi cel mai lung tunel de pe o autostradă din România. Asocierea de firme turcești care a câștigat contractul are la dispoziție 78 de luni (18 luni proiectare, 60 de luni execuție) pentru construcția celor 41 de km ai secțiunilor Poarta Sălajului-Zalău și Zalău-Nușfalău (Autostrada Transilvania). Pe traseul acestui sector al Autostrăzii A3 vor fi construite inclusiv 65 de viaducte, poduri și pasaje, în lungime totală de aproximativ 13 kilometri”, informa atunci Ministerul Transporturilor.

Cel mai lung viaduct, gata în 2026

În afara celor două secțiuni, celelalte tronsoane ale autostrăzii care va lega orașele Cluj – Napoca și Oradea se află în șantier.

Primele loturi ar putea fi inaugurate în 2026, când este estimată finalizarea lucrărilor la secțiunile Nădășelu – Mihăiești – Zimbor – Poarta Sălajului (video – zona Zimbor), în lungime totală de aproximativ 40 de kilometri, care vor completa traseul Autostrăzii din Cluj – Napoca spre Oradea.

Tot în 2026, este estimată finalizarea tronsonului Suplacu de Barcău – Chiribiș, de 26 de kilometri, din județul Bihor. Acesta cuprinde unul dintre cele mai lungi viaducte de autostradă din Europa. Viaductul de la Suplacu de Barcău are 1,8 kilometri și 45 de deschideri,și traversează lacul de acumulare al localității. Construcția sa a început în 2004, odată cu lucrările la Autostrada Transilvania, dar a fost suspendată în 2013, când aproape 80 la sută din lucrările la viaduct erau realizate.

Lucrări în zona viaductului Suplacu de Barcău. Foto: Erbașu

În 2027, este estimată finalizarea lucrărilor la secțiunea Chiribiș – Biharia, de 29 de kilometri, rămânând de executat doar lucrările pe ceel două secțiuni din județul Sălaj.

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, după abrogarea operaţionalizării structurilor antifraudă judeţene: „Ar fi generat COSTURI suplimentare”

0

Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a anunțat luni seară, după ce Guvernul a abrogat operaţionalizarea structurilor antifraudă judeţene de la 1 iulie, că măsura ar fi generat costuri suplimentare pentru bugetul public, fragmentare la nivel decizional şi birocraţie în plus.

„Eficientizare ANAF: Azi am anulat înfiinţarea structurilor teritoriale judeţene ale Direcţiei Generale Antifraudă din cadrul ANAF. Activitatea structurilor judeţene urma să înceapă la 1 iulie şi ar fi generat costuri suplimentare pentru bugetul public, fragmentare la nivel decizional şi birocraţie în plus, DGAF având în prezent şi direcţii regionale”, a scris, luni seară, pe Facebook, Alexandru Nazare.

Ministrul Finanţelor a mai transmis că, astfel, se păstrează „o arhitectură instituţională clară şi coerentă, eliminând cheltuieli şi angajări publice inutile”.

„Nu ne permitem expansiune instituţională şi un sistem care să genereze şi mai multă birocraţie. Urmātorul pas este eficienţa managerială, printr-un sistem de coordonare centralizat, care să performeze”, a adăugat ministrul Finanţelor.

Guvernul a abrogat, în şedinţa de luni, operaţionalizarea structurilor antifraudă judeţene, acţiune care urma să înceapă de la 1 iulie, anunţând că măsura este necesară pentru a preveni evaluările locale care nu iau în considerare viziunea de ansamblu asupra analizei de risc şi pentru a evita costurile administrative suplimentare.

FOTO – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, …

vezi toate articolele

Trump îl critică din nou pe președintele Fed/ Liderul SUA compară situația DOBÂNZILOR din zeci de țări, inclusiv europene

Președintele SUA, Donald Trump, a criticat din nou, luni, refuzul Rezervei Federale (Fed) de relaxare a politicii monetare, prezentând, comparativ, o listă a dobânzilor din zeci de țări, cele mai multe din Europa.

”Președintelui Rezervei Federale, Jerome Powell, care acționează mereu prea târziu, și celorlalți membri ai Comitetului Fed ar trebui să le fie rușine pentru că permit să se întâmple acest lucru Statelor Unite. Au una dintre cele mai ușoare poziții de prestigiu din SUA, dar au eșuat și continuă să facă acest lucru. Dacă și-ar face treaba cum trebuie, țara noastră ar economisi mii de miliarde de dolari din dobânzi. (…) Ar trebui să plătim dobânzi de doar 1,0% sau chiar mai bine”, a afirmat Donald Trump, într-un mesaj postat pe platforma Truth Social.

De altfel, Trump a prezentat o listă cu dobânzile de referință aplicate de zeci de țări, notând că Statele Unite ocupă poziția 35.

”Jerome Powell, acționezi ca de obicei prea târziu. Statele Unite plătesc o avere din cauza ta. Ai pierdut sute de miliarde de dolari, deși nu există inflație”, a insistat Donald Trump.

”Dacă vă uitați la acest tabel cu dobânzile multor țări, primul loc este ocupat de Elveția, unde dobânda este de doar 0,25%. Cambodgia, Japonia, Danemarca, Thailanda, Botswana, Barbados, Taiwan, Bulgaria, Cuba, Suedia, Maroc, Cap Verde, Coreea de Sud, Algeria, Canada, Albania, Libia, Malaysia, China, Noua Zeelandă, Trinidad & Tobago, Cehia, Bolivia, Australia, Costa Rica, Bahamas, Kuwait, Papua Noua Guinee, Bosnia, Marea Britanie și Emiratele Arabe Unite – toate aceste țări au dobânzi mai mici decât Statele Unite, deși noi avem una dintre cele atrăgătoare și puternice economii din lume. Președintele i-a trimis această listă președintelui Fed”, a declarat, într-o conferință de presă, Karoline Leawitt, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Economia SUA a scăzut cu 0,5%, la nivel anual, în primul trimestru al anului 2025, a comunicat săptămâna trecută Biroul pentru Analize Economice din cadrul Departamentului american al Comerțului. În ultimul trimestru al anului 2024, economia SUA avusese o creștere anuală de 2,4%.

”Scăderea valorii PIB-ului în primul trimestru este efectul creșterii importurilor și reducerii cheltuielilor instituțiilor guvernamentale. Aceste tendințe au fost atenuate parțial de creșterea investițiilor și a consumului”, a notat Biroul pentru Analize Economice.

Președintele Trump a sugerat că ar putea anunța în toamnă cine este succesorul lui Jerome Powell, actualul președinte al Fed. Mandatul lui Powell expiră în mai 2026, dar Trump a contestat permanent abilitățile sale și vrea înlocuirea sa imediată.

Foto: Profimedia

Citește și:

Trump crede că Rusia va fi forțată să oprească războiul din Ucraina /Kremlin: NATO invocă amenințarea rusă pentru a obține BANI de la cetățeni

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una …

vezi toate articolele

O țară NATO investighează sabotaje la peste 30 de antene de telecomunicații. Infrastructura critică devine țintă într-o Europă tot mai tensionată

0

Autoritățile suedeze anchetează o serie de incidente suspecte de sabotaj care au vizat peste 30 de turnuri de comunicații de-a lungul autostrăzii E22, una dintre cele mai importante magistrale rutiere din sudul țării. Cazul readuce în atenție vulnerabilitatea infrastructurii critice într-un moment în care Europa se află sub presiunea unui nou climat de insecuritate, alimentat de conflictul din Ucraina și de tensiunile cu Federația Rusă, scrie Newsweek.

Antenă de telecomunicații/FOTO:X

Potrivit presei locale și platformei Data Center Dynamics, în mai multe locații de pe traseul E22 au fost semnalate tăieri de cabluri și avarii tehnice ale echipamentelor, iar unele zone au suferit întreruperi temporare ale rețelelor de telefonie mobilă.

„Este o situație atipică și care ne atrage atenția, mai ales în contextul actual”, a declarat Roger Gustafsson, responsabil pentru securitate în cadrul Autorității suedeze pentru Poștă și Telecomunicații (PTS), pentru televiziunea națională SVT Nyheter.

Context geopolitic și precedentul baltic

Suedia a aderat la NATO în martie 2024, iar de atunci autoritățile au crescut nivelul de alertă privind siguranța infrastructurii esențiale — de la rețele energetice și de comunicații, la cabluri submarine și platforme digitale strategice.

Anchetatorii nu au oferit încă o concluzie oficială, însă șeful structurii pentru infracțiuni grave din Kalmar, comisarul Håkan Wessung, a transmis că „nu este exclusă nicio variantă, inclusiv ipoteza unui act deliberat de sabotaj”.

Incidentul actual nu este fără precedent. În 2016, un turn de 300 de metri s-a prăbușit în mod suspect, afectând zeci de mii de gospodării. Mai recent, în februarie 2025, un cablu de fibră optică aflat în apele suedeze, între Finlanda și Germania, a fost avariat. Deși nu s-au raportat disfuncționalități majore, autoritățile au declanșat o anchetă penală pentru posibile fapte de sabotaj.

Premierul suedez Ulf Kristersson a comentat atunci pe rețeaua X (fostul Twitter): „Aceste evenimente trebuie analizate în contextul actualei situații grave de securitate”.

Infrastructura devine front

Îngrijorările nu sunt izolate. Într-o scrisoare deschisă adresată Uniunii Europene, NATO și guvernelor din Marea Britanie și spațiul EEA, mai multe companii europene din telecomunicații au solicitat măsuri coordonate pentru protejarea cablurilor submarine și a rețelelor transfrontaliere.

„Într-un moment crucial pentru securitatea Europei, cablurile submarine joacă un rol esențial în conectivitate, competitivitate și pregătirea defensivă. Salutăm eforturile de consolidare a apărării colective și cerem intensificarea cooperării între instituțiile europene și actorii industriali”, se arată în apel.

Comisia Europeană a lansat recent un Plan de Acțiune pentru Securitatea Cablurilor, menit să sporească reziliența infrastructurii digitale la amenințările hibride.

Urmează o intensificare a măsurilor

Până în acest moment, autoritățile suedeze nu au efectuat arestări și nu au confirmat oficial că este vorba de un act de sabotaj, însă investigația este în curs, cu participarea serviciilor de securitate și a unor experți tehnici.

În paralel, autoritățile naționale și regionale se pregătesc să consolideze coordonarea privind protecția infrastructurii critice, iar telecomunicațiile și securitatea energetică urcă rapid pe agenda strategică a Suediei.

Într-un peisaj european tot mai instabil, rețelele de date, centralele energetice și nodurile logistice devin nu doar ținte simbolice, ci și verigi vulnerabile ale unei infrastructuri pe care statele NATO sunt obligate să o apere împreună.

Vladimir Putin vrea să cucerească Odesa pentru a izola Ucraina de Marea Neagră. Cum văd analiștii situația de pe front

0

Vladimir Putin își dorește ca armata rusă să cucerească orașul Odesa, principalul port ucrainean la Marea Neagră, pentru a tăia complet accesul Ucrainei la mare.

Ucraina riscă să piardă noi teritorii, avertizează foști lideri europeni. FOTO: Profimedia

Informația apare într-un articol publicat luni, 30 iunie, de Financial Times, citat de Agerpres. Jurnaliștii de la FT citează, sub protecția anonimatului, un oficial de rang înalt cu acces la date sensibile, potrivit Priamii.tv și Unian.

Oficialul susține că Putin consideră Odesa un „oraș istoric rusesc” și că recucerirea acestuia este „principalul obiectiv al războiului” pe care Kremlinul îl poartă împotriva Ucrainei.

Atât Rusia, cât și Ucraina sunt aproape de epuizarea forțelor și resurselor, potrivit FT. Moscova ar putea menține ritmul actual al operațiunilor încă un an, în timp ce Kievul riscă să-și atingă limita în șase luni dacă nu primește ajutorul așteptat.

Perspectivele sumbre sunt împărtășite de mai mulți lideri NATO, care, conform FT, se tem de o degradare accelerată a situației pe front începând cu toamna acestui an.

Spre deosebire de SUA, mulți oficiali europeni nu cred că Rusia ar fi dispusă în prezent să accepte o încetare a focului. De altfel, în martie, Putin a reluat discursul privind „dreptul istoric” al Rusiei asupra Odesei, iar consilierul său, Nikolai Patrușev, a reafirmat în aprilie acest fapt.

Planurile Kremlinului includ și orașul Nikolaiv, afirmă președinția ucraineană, care a transmis că obiectivul final al Rusiei este izolarea completă a Ucrainei de Marea Neagră și atingerea graniței cu Republica Moldova și România.

Volodimir Zelenski a confirmat aceste informații la summitul Ucraina-Europa de Sud, desfășurat la Odesa pe 11 iunie, când a vorbit despre intenția Rusiei de a ocupa sudul țării pentru a avansa spre vest.

„Ucraina ar putea pierde mai mult teritoriu”

Totodată, în cadrul întâlnirilor cu liderii occidentali, oficialii ucraineni insistă din ce în ce mai des asupra nevoii unei presiuni internaționale asupra Moscovei pentru a obține o încetare a focului — o idee care, acum doi ani, ar fi fost considerată inacceptabilă la Kiev.

Foști lideri europeni avertizează că, în lipsa unui sprijin militar și financiar semnificativ, Ucraina riscă să piardă noi teritorii. Într-o declarație comună, Aleksander Kwasniewski (fost președinte al Poloniei), Carl Bildt (fost premier al Suediei), Sanna Marin (fost premier al Finlandei) și Kajsa Ollongren (ministrul olandez al apărării) atrag atenția că:

„Deși ucrainenii vor continua să reziste, fără mai mult sprijin militar, Ucraina ar putea pierde mai mult teritoriu. Ar putea fi cucerite mai multe orașe. Aceasta va pune în pericol peste 500 de milioane de cetățeni europeni.”

Aceștia cer Europei să aloce urgent între 10 și 15 miliarde de dolari pentru susținerea industriei de apărare a Ucrainei.

Uniunea Europeană ar putea accepta impunerea de către SUA a unor TAXE vamale de 10%, dar vrea excepții

0

Uniunea Europeană ar putea accepta impunerea de către Statele Unite a unor taxe vamale de 10%, dar vrea excepții în sectoarele economice esențiale, precum industria farmaceutică, a semiconductorilor și avioanelor comerciale, afirmă funcționari de la Bruxelles.

Conform oficialilor citați de grupul media Bloomberg, Uniunea Europeană vrea instituirea de cote și excepții pentru a reduce tarifele aplicate de Washington importurilor de autovehicule (25%), oțel și aluminiu (50%).

Comisia Europeană consideră că, deși un astfel de aranjament ar favoriza ușor Statele Unite, ar putea fi acceptabil, au precizat oficialii europeni, sub protecția anonimatului.

Uniunea Europeană va continua negocierile cu Statele Unite cel puțin până pe data de 9 iulie, când președintele Donald Trump ar putea introduce tarife pe bază de reciprocitate de 50%. Liderul de la Casa Albă le-a impus tarife tuturor partenerilor comerciali, în efortul de a forța companiile să transfere producția pe teritoriul Statelor Unite.

Washingtonul și Bruxellesul speră că pot ajunge la un acord provizoriu până pe 9 iulie. Maros Sefcovic, comisarul UE pentru Afaceri Comerciale, se va deplasa la Washington peste câteva zile, în efortul de accelerare a negocierilor.

Uniunea Europeană a avertizat că intenționează să aplice tarife de retorsiune asupra importurilor din Statele Unite, inclusiv asupra avioanelor Boeing, dacă Administrația Donald Trump va impune taxe vamale minime asupra produselor europene.

”Va trebui să ripostăm și să reechilibrăm anumite sectoare-cheie dacă Statele Unite insistă asupra unui acord asimetric”, a declarat săptămâna trecută Stephane Sejourne, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru Prosperitate și Strategii Industriale.

Foto: Profimedia

Citește și:

VIDEO Trump îl critică din nou pe președintele Fed/ Liderul SUA compară situația DOBÂNZILOR din zeci de țări, inclusiv europene

Trump crede că Rusia va fi forțată să oprească războiul din Ucraina /Kremlin: NATO invocă amenințarea rusă pentru a obține BANI de la cetățeni

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una …

vezi toate articolele

Microsoft a dezvăluit un instrument AI de diagnosticare medicală care ar fi „de patru ori mai bun” decât medicii UMANI

0

Microsoft a construit un instrument medical bazat pe inteligență artificială despre care susține că are de patru ori mai mult succes decât medicii umani în diagnosticarea afecțiunilor complexe.

Gigantul din domeniul tehnologiei a dezvăluit rezultatele unor cercetări despre care crede că ar putea accelera tratamentele medicale și ar putea economisi bani prin reducerea testelor inutile.

„Microsoft AI Diagnostic Orchestrator” (“MAI-DxO”) este primul rezultat al eforturilor unei unități de AI medical formată anul trecut de Mustafa Suleyman cu personal recrutat de la DeepMind, laboratorul de cercetare co-fondat de el și care este acum deținut de Google.

Deepmind a deschis calea în domeniul descoperirilor din domeniul sănătății legate de inteligența artificială. Șeful laboratorului Google, Sir Demis Hassabis, a câștigat anul trecut un premiu Nobel pentru chimie pentru utilizarea inteligenței artificiale pentru a dezvălui secretele biologice ale proteinelor care stau la baza vieții.

Într-un interviu acordat Financial Times, directorul executiv al Microsoft AI a declarat că testele sunt un pas pe calea către „superinteligența medicală” care ar putea ajuta la rezolvarea crizelor de personal și a timpilor lungi de așteptare pentru sistemele de sănătate suprasolicitate.

Noul sistem Microsoft, susținut de un „coordonator” care creează comisii virtuale de cinci agenți AI care acționează ca „medici”

O versiune a tehnologiei ar putea fi implementată în curând și în chatbot-ul Microsoft Copilot AI și în motorul de căutare Bing, care gestionează 50 de milioane de interogări cu privire la probleme de sănătate pe zi.

Ne apropiem de „modele AI care nu sunt doar puțin mai bune, ci dramatic mai bune decât eforturile umane: mai rapide, mai ieftine și de patru ori mai precise”, a spus Suleyman. “Asta va fi cu adevărat transformator.”

Noul sistem Microsoft este susținut de un așa-numit „coordonator” care creează comisii virtuale de cinci agenți AI care acționează ca „medici” – fiecare cu un rol distinct, cum ar fi formularea de ipoteze sau alegerea testelor de diagnostic – care interacționează și „dezbat” împreună pentru a alege un curs de acțiune.

Pentru a i se testa capacitățile, „MAI-DxO” a fost alimentat cu 304 studii din “New England Journal of Medicine” care descriu modul în care au fost rezolvate unele dintre cele mai complicate cazuri.

Acest lucru le-a permis cercetătorilor să verifice dacă programul poate găsi diagnosticul corect și să monitorizeze deciziile pe care le-a luat, folosind o nouă tehnică numită „lanț de dezbateri”, care face ca modelele de raționament AI să arate cum rezolvă problemele pas cu pas.

Microsoft a investit aproape 14 miliarde de dolari în OpenAI

Microsoft a folosit modele de limbaj mari (LLM) de top de la OpenAI, Meta, Anthropic, Google, xAI și DeepSeek. Orchestratorul a făcut ca toate LLM-urile să funcționeze mai bine, dar cel mai bine a funcționat cu modelul de raționament o3 de la OpenAI, rezolvând corect 85,5% din cazurile din “New England Journal of Medicine”.

Acest lucru se compară cu un procentaj de 20% pentru medicii umani cu experiență, dar acestor medici nu li s-a permis accesul la manuale sau să își întrebe colegii, ceea ce le-ar fi putut crește rata de succes.

Microsoft a investit aproape 14 miliarde de dolari în OpenAI și are drepturi exclusive de utilizare și vânzare a tehnologiei sale, dar acum OpenAI încearcă să se transforme într-o entitate cu scop lucrativ, ceea ce a dus la un conflict între cele două părți cu privire la termenii viitori ai parteneriatului lor.

Dominic King, fostul șef al divizii medicale a DeepMind, care s-a alăturat Microsoft la sfârșitul anului trecut, a spus că programul „a funcționat mai bine decât orice am văzut vreodată” și că „există o oportunitate de a acționa aproape ca o nouă ușă de intrare în domeniul asistenței medicale”.

Modelele AI au fost, de asemenea, instruite să fie conștiente de costuri, ceea ce a redus semnificativ numărul de teste necesare pentru a ajunge la un diagnostic corect în studiu, economisind sute de mii de dolari în unele cazuri, a spus el.

Cu toate acestea, King a subliniat că tehnologia este încă în stadii incipiente, nu a fost revizuită de specialiști din domeniu și nu este încă pregătită pentru un mediu clinic.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat …

vezi toate articolele

Considerat un mit sovietic, militarii ucraineni au capturat de la ruși un cuțit de luptă cu mecanism de tragere

0

Războiul care macină Ucraina de mai bine de trei ani scoate la iveală o piesă de echipament despre care, până de curând, mulți credeau că aparține mai degrabă legendelor din epoca sovietică decât realității.

Cuțitul special al cercetașului rus/FOTO:Fucus.ua

Militarii din cadrul companiei de cercetare a Regimentului 225 de Asalt al Forțelor Armate Ucrainene au neutralizat o unitate de recunoaștere rusă în apropierea regiunii Sumî. Printre echipamentele capturate s-a numărat un obiect cel puțin curios: un cuțit de cercetaș sovietic, cu un mecanism de tragere încorporat în mâner – o armă care îmbină tăișul cu glonțul, scrie focus.ua.

Comandantul unității, Oleg Șiriaiev, expert în lupta corp la corp, a mărturisit că este prima dată când vede un astfel de exemplar în realitate. Soldații au publicat în data de 30 iunie pe canalul lor de Telegram un clip video în care prezintă acest cuțit „hibrid”.

„Am crezut mult timp că este doar un mit sovietic – un cuțit care poate trage. Dar când am pus mâna pe el și ne-am convins că este cât se poate de real”, au transmis membrii unității.

În imagini se observă clar: arma are lamă ascuțită, funcție de clește și un mecanism de tragere unic, prevăzut cu siguranță, pentru un foc unic.

O armă de nișă, gândită pentru infiltrare

Potrivit militarilor ucraineni, modelul prezentat este cunoscut oficial sub numele de „Cuțitul Cercetașului Special” (NRС), o creație a industriei militare sovietice din anii ’70. A fost produs la fabrica de armament din Tula și era destinat în mod special unităților de cercetare și diversiune.

NRS-ul este o armă combinată, cu o lamă de bună calitate, dotată și cu o mică pânză de fierăstrău, capabilă să taie bare metalice de până la 1 cm grosime. Mecanismul de tragere are o bătaie eficientă de până la 25 de metri – un detaliu semnificativ pentru operațiuni silențioase sau de infiltrare.

Nu este pentru prima dată când armata ucraineană capturează echipamente rare sau neobișnuite de la trupele ruse. În februarie, în spațiul online au circulat imagini cu o mitralieră experimentală TKB-521, aflată și ea în dotarea trupelor ruse, dar puțin cunoscută chiar și printre colecționari.

Tot în aceeași perioadă, Centrul de Comunicare Strategică al Armatei Ucrainene relata, nu fără umor, că soldații ucraineni au „capturat” o saună rusească, în stare perfect funcțională.