marți, iulie 22, 2025
No menu items!
Acasă Blog

Noi discuții de pace între Rusia și Turcia, la Istanbul. Zelenski: „Întâlnirea este programată pentru miercuri”

0

Rusia și Ucraina vor organiza o nouă rundă de negocieri de pace la Istanbul miercuri, a declarat președintele ucrainean Volodimir  Zelenski.

Volodimir Zelenski, președinte Ucraina FOTO: EPA-EFE

„Astăzi, am discutat cu șeful Consiliului de Securitate al Ucrainei, Rustem Umerov despre pregătirile pentru un schimb de prizonieri și o altă întâlnire în Turcia cu partea rusă”, a declarat Zelenski  luni, în discursul său zilnic. „Umerov a raportat că întâlnirea este programată pentru miercuri.”

Zelenski a propus noi negocieri în weekend, la câteva zile după ce președintele american Donald Trump a amenințat Rusia cu sancțiuni „severe” dacă nu se va ajunge la un armistițiu între Moscova și Kiev în termen de 50 de zile, scrie BBC.

Washingtonul a promis, de asemenea, noi arme pentru armata ucraineană, după ce Rusia a intensificat atacurile.

Moscova nu a comentat încă negocierile de pace. Agenția de știri rusă RIA, citând o sursă, a precizat că negocierile vor avea loc pe parcursul a două zile, joi și vineri.

Un purtător de cuvânt al guvernului turc a declarat că negocierile de miercuri vor avea loc la Istanbul, același loc în care negocierile anterioare din mai și iunie nu au reușit să ducă la un armistițiu, a scris agenția de știri Agence France-Presse.

Discuțiile din această săptămână vor fi o nouă încercare de a pune capăt războiului care durează de mai bine de trei ani și vor avea loc după ce Trump și-a exprimat frustrarea față de Vladimir Putin. Președintele SUA a declarat pentru BBC că este „dezamăgit”, dar „nu a terminat” cu liderul rus.

Discuțiile de la Istanbul s-ar putea concentra pe noi schimburi de prizonieri și pe o posibilă întâlnire între Zelenski și Putin, a declarat pentru AFP un înalt oficial ucrainean.

Moscova a minimizat însă probabilitatea obținerii unor rezultate concrete în viitorul apropiat.

Comentând perspectivele unui progres, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni reporterilor că cele două părți sunt „diametral opuse” și că „mai sunt multe eforturi diplomatice de depus”.

În ultimele săptămâni, Rusia și-a intensificat atacurile cu drone și rachete asupra orașelor ucrainene, provocând un număr record de victime civile

Produse periculoase din China, vândute online. UE pregătește măsuri drastice pentru protejarea consumatorilor: „Rezultatele sunt alarmante”

0

Uniunea Europeană se pregătește să ia măsuri împotriva valului de produse periculoase comercializate prin platforme online chinezești, de exemplu Shein și Temu, după ce o anchetă de tip „client misterios” a scos la iveală riscuri serioase pentru sănătatea consumatorilor, în special a copiilor.

Problema nu este doar de natură sanitară, ci și economică. FOTO: arhivă

Comisarul european pentru Justiție, Michael McGrath, a declarat într-un interviu pentru The Guardian că „multe dintre aceste produse reprezintă un pericol real”, iar rezultatele investigației, care urmează să fie publicate oficial, „sunt alarmante”.

Ancheta a identificat mai multe produse vândute pe platforme mari care încalcă reglementările UE privind siguranța produselor. Printre cele mai grave cazuri se numără suzete pentru bebeluși cu mărgele care se desprind ușor, prezentând risc de înec; pelerine de ploaie pentru copii care conțin substanțe toxice; ochelari de soare fără protecție UV; pantaloni scurți cu șnururi prea lungi, care pot provoca accidente; cosmetice ce conțin Lilial, o substanță interzisă în UE din 2022, suspectată că afectează fertilitatea și dezvoltarea fătului.

În Marea Britanie, autoritățile au emis deja recomandări ca produsele care conțin Lilial să fie eliminate imediat din uz de către consumatori.

Avalanșă de colete: autoritățile cedează sub presiune

În fiecare zi, peste 12 milioane de colete de valoare mică (sub 150 de euro) intră în Uniunea Europeană din afara granițelor, în special din China. Este un volum dublu față de anul 2023 și triplu comparativ cu 2022, potrivit datelor oficiale.

Creșterea fulminantă a livrărilor pune presiune pe autoritățile vamale și de control din statele membre, care nu mai pot verifica eficient conținutul coletelor. În acest context, Comisia Europeană ia în calcul eliminarea pragului de 150 de euro pentru scutirea de taxe și introducerea unei taxe fixe de procesare, model adoptat deja în SUA, unde cumpărătorii plătesc suplimentar cel puțin 50 de dolari pentru produsele din China.

McGrath: „Nu este doar despre siguranță”

Comisarul european pentru Justiție atrage atenția că problema nu este doar de natură sanitară, ci și economică. „Nu este corect ca firmele europene, care respectă toate normele UE, să concureze cu platforme care ignoră complet legislația”, a declarat McGrath pentru The Guardian. „Este o problemă de siguranță, dar și de echitate.”

UE ar putea impune:

– Obligația ca platformele externe să respecte standardele de siguranță ale Uniunii;

– Penalizări financiare pentru vânzarea de produse neconforme;

– Eliminarea scutirii de taxe pentru colete sub 150 de euro;

– Introducerea unui sistem digital de monitorizare a coletelor importate.

CCR dezbate marți sesizarea AUR privind Legea „austerității”. Opoziția acuză „abuz de putere comis cu cinism și dispreț față de români”

0

Curtea Constituțională a României analizează marți, 22 iulie, sesizarea depusă de AUR în legătură cu Legea „austerității”, adoptată prin angajarea răspunderii Guvernului condus de Ilie Bolojan. AUR susține că legea este „toxică, profund nedreaptă și profund neconstituţională” și acuză Executivul de „abuz de putere comis cu cinism și dispreț față de români”.

Bolojan a acuzat Opoziția că nu oferă alternative. FOTO: arhivă

Potrivit formațiunii politice, Guvernul a impus „un pachet eterogen de măsuri care afectează grav milioane de români” printr-o procedură care a ocolit dezbaterea parlamentară.

„Invocarea urgenței este un fals grosolan: deficitul bugetar nu a apărut peste noapte, iar Guvernul a avut ani la dispoziţie să intervină prin mecanisme democratice normale”, transmite AUR, conform Agerpres.

Printre prevederile criticate se numără eliminarea facilităților pentru familiile cu copii, înghețarea salariilor, anularea compensațiilor pentru concediile neefectuate și eșalonarea plății hotărârilor judecătorești definitive. AUR consideră aceste măsuri un „atac fără precedent asupra justiției” și acuză Guvernul că menține „privilegiile sinecuriștilor” în timp ce cere „austeritate celor care abia supraviețuiesc”.

Legea este, în opinia AUR, „nu doar neconstituțională, ci periculoasă”, întrucât ar deschide calea unei guvernări fără control parlamentar și în afara principiilor statului de drept. Formațiunea cere CCR să respingă în totalitate actul normativ și avertizează că va continua demersurile împotriva Guvernului „cu toate armele legale şi democratice posibile”.

În paralel, prima moţiune de cenzură depusă împotriva Guvernului Bolojan a fost respinsă pe 14 iulie, fiind înregistrate doar 134 de voturi „pentru”, față de cele 233 necesare. Moțiunea a fost semnată de 131 de parlamentari de la AUR, POT, S.O.S. România și aleși neafiliați, după ce Executivul și-a asumat răspunderea pe 7 iunie pentru primul pachet de măsuri fiscale.

Reacția premierului

Premierul Bolojan a afirmat în plen că măsurile asumate de Guvern vizează corectarea dezechilibrelor bugetare și a acuzat Opoziția că nu oferă alternative.

„Îi întreb pe colegii din Opoziţie, în afară de un exerciţiu politic pe care l-au bifat şi pe care îl înţeleg, ce rost are această moţiune? Ar vrea dânşii să ne oprim şi să ne întoarcem de unde am plecat?”, a întrebat Bolojan, menționând că România are deja „primele semnale pozitive privind economia”.

La rândul său, președintele Camerei Deputaților, Sorin Grindeanu, a declarat că AUR nu urmărește cu adevărat căderea Guvernului, întrucât nu are „niciun plan coerent” pentru România.

Potrivit articolului 114 din Constituție, Guvernul îşi poate angaja răspunderea asupra unui proiect de lege, iar în lipsa unei moțiuni de cenzură adoptate, legea este considerată adoptată, iar aplicarea ei devine obligatorie pentru Executiv.

Adolescentul care s-a accidentat grav după ce a sărit de pe scenă la „Beach Please”, transferat cu elicopterul la Sibiu

0

Nicolas, adolescentul care s-a lovit grav după ce a sărit de pe scena festivalului „Beach, Please!” la cererea rapper-ului american Destroy Lonely, a fost transferat cu un elicopter de la Spitalul Județean Constanța la Spitalul din Sibiu.

Băiatul a fost împins de rapperul Destroy Lonely FOTO: Captura video

Vloggerul Andrei Şelaru (Selly), organizatorul Festivalului „Beach, Please”, a anunțat că adolescentul care s-a lovit grav, după ce  asărit de pe scena festivalului, la cererea rapper-ului american Destroy Lonely, a fost transferat la Spitalul din Sibiu. Tânărul Nicolas se află în afara pericolului.

„Vreau să vă spun că Nicolas a ieșit din ATI și a fost transferat astăzi cu un elicopter la Spitalul Județean Constanța la Sibiu, unde a fost primit de familie, de prieteni, am vorbit în fiecare zi cu mama sa, e un incident nefericit. În momentul în care te cheamă un artist pe scenă, ar trebui să fie o bucurie, un moment în care să te conectezi cu artistul tău preferat, un gest de inconștiență al artistului, un gest pe care personal, mă gândesc dacă aș fi putut să fac ceva să îl previn, am dat o regulă nouă, nu mai intră nimeni pe scenă”, a spus Selly, organizatorul Festivalului, la Antena 3 CNN.

Influencerul a a povestit ce s-a întâmplat în acele momente, când artistul l-a îndemnat să iasă de pe scenă, iar Nicolas a sărit.

”Artistul nu trebuia să facă acest lucru. Nicolas s-a lovit de acel gard de protecție. Mă bucur enorm că este în afara oricărui pericol, că se recuperează rapid, CT-ul arată bine. sunt în permanentă legătură cu managerul Spitalului Județean din Constanța, l-am vizitat personal la spital luni, după festival. Încă din seara incidentului, am avut o echipă acolo. Voiam să îl vizitez și mâine, dar nu a mai fost cazul, din fericire, a fost transferat la spitalul din Sibiu pentru a se recupera”,  a adăugat vloggerul. 

Reamintim că un adolescent de 15 ani, Nicolas, a ajuns la Terapie Intensivă după ce a fost încurajat să sară de pe scenă de rapperul american Destroy Lonely .Adolescentul a fost pus să sară de la 3 metri înăţime şi a căzut în gardul ce despărţea mulţimea de scena principală. Băiatul se afla la festival împreună cu mama lui.

„Când am căzut, am crezut că mor”, a spus băiatul.

Primarul Buzăului îl pune la zid pe Grindeanu după eliminarea tronsoanelor A7 și A8 din PNRR: „N-a ținut licitația corect”

0

Primarul PSD al municipiului Buzău, Constantin Toma, critică decizia de a elimina unele segmente din autostrăzile A7 și A8 din finanțarea prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), calificând-o drept „un dezastru” pentru dezvoltarea economică a regiunii. Edilul îl acuză pe Sorin Grindeanu pentru modul defectuos în care a fost gestionată licitația.

Primarul Buzăului, Constantin Toma. FOTO: Facebook

„Toată lumea îl lăuda sau se autolăuda domnul Sorin Grindeanu, fără să ne spună și faptul că nu a ținut licitația corect”, a declarat Toma, într-un interviu acordat RFI.

Declarațiile vin după ce ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dragoș Pîslaru, a anunțat oficial că anumite tronsoane din A7 și A8 au fost scoase de la finanțare prin PNRR, din cauza neregulilor în procedurile de achiziții publice, nu din lipsă de progres fizic în lucrări. Potrivit acestuia, Guvernul caută acum surse alternative de finanțare pentru segmentele prioritare.

Constantin Toma subliniază impactul negativ al acestei decizii asupra orașului Buzău, care atrăgea tot mai mulți investitori datorită planurilor de infrastructură.

„E un dezastru. Vreau să vă spun că nu trec două săptămâni să nu vină un investitor important, o parte dintre ei au și cumpărat terenuri sau cei existenți încearcă să-și dezvolte afacerile aici, la Buzău, pentru că pe lângă București, pe lângă Ploiești, s-au ocupat toate terenurile viabile pentru a ține industrie și iată, Buzăul e în pole position, datorită autostrăzii și acest lucru este minunat”, avertizează edilul.

El acuză lipsa de transparență și lipsa de asumare din partea celor responsabili:

„Sigur, nu este bine. Licitația se pare că s-a ținut prost acolo. Toată lumea îl lăuda sau se autolăuda domnul Sorin Grindeanu, fără să ne spună și faptul că nu a ținut licitația corect și avem o situație foarte proastă pe finanțarea autostrăzilor, în continuare”.

Săgeți între PNL și PSD: „Au început să sune fiicele de la ANCOM, amantele de la ANRE. Panica e reală. Nu pentru țară, ci pentru ai lor”

0

După ce secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a amenințat din nou cu ieșirea de la guvernare, liberalii le transmit pesediștilor că fac parte dintr-o coaliție și au reacționat cu o acuzație directă: „urlă nu din cauza deficitului, ci pentru că li se taie privilegiile”.

Paul Stănescu și Gigel Știrbu FOTO Inquam Photos, Mediafax Foto

Fostul ministru Raluca Turcan susține că astfel de afirmații nu ajută coaliția de guvernare, care trebuie să funcționeze.

”În ciuda diferențelor de opinie apărute în spațiul public, atât premierul Ilie Bolojan, cât și președintele Nicușor Dan au transmis un mesaj clar: își doresc ca această coaliție să funcționeze. E un lucru absolut necesar – România are nevoie de stabilitate, de colaborare și de soluții curajoase. Este însă evident că, pentru ca această coaliție să livreze rezultate, unele lucruri trebuie schimbate. Până acum, fie a lipsit voința politică, fie nu a existat o majoritate parlamentară capabilă să sprijine reformele profunde de care societatea are nevoie.Astăzi avem un context favorabil: un premier hotărât să corecteze disfuncționalități grave și o majoritate parlamentară care părea greu de imaginat cu doar câteva luni în urmă. Să nu ratăm acest moment! Poziționările publice recente – poate influențate de o anumită retorică internă de campanie – nu ajută. Un eșec ar da apă la moară extremismului și ar adânci neîncrederea oamenilor în politica democratică”, a scris pe Facebook deputata Raluca Turcan.

O reacție mult mai virulentă a avut-o, tot pe Facebook, deputatul Gigel Știrbu, care spune că pesediștii sunt panicați.

”Din ce în ce mai mulți din PSD au început să atace Guvernul pentru măsurile luate. Guvern din care fac și ei parte, să ne înțelegem.

Nu le mai place când se discută despre reducerea deficitului bugetar. Nu le convine când se propune tăierea posturilor de lux, a indemnizațiilor etc. De ce sunt nervoși? Pentru că, în spatele ușilor închise, au început să sune telefoanele.

Au început să sune fiicele de la ANCOM, ginerii de la ASF, amantele de la ANRE, nepoatele de la Nuclearelectrica, verișorii de la Transelectrica. Pentru că încep să dispară posturile călduțe pentru cei care “taie frunză la câini” prin agenții sau plimbă cafeaua pe holurile ministerelor sau care mimează munca. Funcții inventate doar ca să existe o semnătură de pus și o leafă de încasat. Panica e reală. Nu pentru țară, ci pentru „ai lor”. Cei care ies azi din PSD să atace Guvernul nu o fac pentru că îi doare deficitul, ba chiar îl ignoră de ani de zile.

O fac pentru că simt că li se taie accesul la banii publici transformați, ani la rând, în sinecuri, afaceri, funcții aranjate și privilegii pentru clientela de partid.

Asta e adevărata miză. Nu vor să piardă puterea reală din instituții, influența și favorurile. Acum, când vine nota de plată, fac scandal. Iar ca să-și salveze din capitalul politic, atacă propriul Guvern. Dar românii văd și înțeleg exact de ce urlă. Aceasta este durerea reală. Nu deficitul, ci sfârșitul privilegiilor.Când s-au tăiat din banii românilor, au tăcut. Când se taie acum din privilegiile lor, urlă. Asta spune tot!”, a scris Gigel Știrbu.

Secretarul general al PSD Paul Stănescu a criticat dur noile măsuri anunțate de Guvern, pe care le consideră heirupiste, și amenință cu ieșirea de la guvernare.

Firmele din zona euro așteaptă îmbunătățirea condițiilor de creditare /Managerii sunt preocupați de INFLAȚIE și de tensiunile comerciale

0

Firmele din zona euro așteaptă îmbunătățirea condițiilor de creditare în următoarele luni, în contextul actualei stări de nemulțumire față de situația economică și geopolitică, arată un raport de evaluare elaborat de experții Băncii Centrale Europene (BCE).

”Firmele din zona euro au continuat să perceapă perspectivele economice generale ca fiind principalul factor care afectează accesul la finanțare externă. În al doilea trimestru al anului 2025, 17% dintre companii au raportat deteriorarea perspectivelor economice generale, cu impact direct asupra disponibilităților financiare”, conform raportului Băncii Centrale Europene.

Concluziile constituie o îmbunătățire a situației în raport cu primul trimestru al anului 2025, deși preocupările persistă.

”La modul general, rezultatele relevă că actualul ciclu de relaxare a politicii monetare continuă să contribuie la reducerea dobânzilor bancare. (…) Cu toate acestea, companiile continuă să perceapă condiții bancare dificile, ținând cont de restul costurilor asociate creditării”, subliniază experții Băncii Centrale Europene.

Raportul de evaluare a fost elaborat pe baza unui studiu vizând 5.367 de firme din zona euro, în perioada aprilie-iunie 2025.

Firmele așteaptă îmbunătățirea mediului de afaceri și se tem de efectele tensiunilor comerciale

Firmele operaționale în zona euro au raportat intensificarea activităților, dar scăderea profiturilor. Potrivit studiului, 13% dintre firme au semnalat declinul profiturilor în trimestrul al doilea, comparativ cu 16% în primul trimestru.

”În acest context, așteptările privind perspectivele viitorului trimestru au devenit mai puțin optimiste. Firmele solicită îmbunătățirea accesului la finanțarea externă în următoarele trei luni”, subliniază specialiștii BCE, avertizând asupra preocupărilor companiilor pentru litigiile comerciale și oscilațiile inflației.

”Companiile din zona euro au raportat provocări considerabile generate de tensiunile comerciale. Potrivit studiului, 22% dintre firme au raportat un impact major, 31%, un impact mediu și 47%, un impact redus. La nivelul firmelor care exportă în Statele Unite, 34% au raportat un impact major al tensiunilor comerciale, față de o pondere de 19% în rândul firmelor care nu exportă în SUA. (…) În același timp, majoritatea companiilor, deși mai puține decât în perioada precedentă, continuă să indice riscuri în creștere asupra perspectivelor pe termen lung ale inflației”, subliniază BCE.

Foto: Profimedia

RECOMANDAREA AUTORULUI:

VIDEO Guvernul GERMANIEI acționează pentru relansarea economiei /Friedrich Merz: „Vrem să deblocăm potențialul de investiții”

Tragedia aviatică din Coreea de Nord. Piloții au închis motorul greșit, dezvăluie un nou raport

0

Piloții aeronavei sud-coreene care s-a prăbușit și a provocat moartea a 179 de persoane au oprit motorul greșit, relevă un raport recent.

179 de oameni și-au pierdut viața în accidentul aviatic FOTO Nexta

Consiliul pentru Investigarea Accidentelor Aeriene și Feroviare (ARAIB) a stabilit că motorul din dreapta al aeronavei Boeing 737, operată de compania Jeju Air, s-a oprit după ce avionul a lovit un stol de rațe, însă motorul din stânga a continuat să funcționeze, potrivit The Telegraph.

Totuși, în loc să oprească motorul avariat, piloții au tăiat alimentarea celui care încă funcționa, lăsând avionul fără niciun motor operațional.

„Este posibil ca pilotul să fi oprit din greșeală motorul”, au spus anchetatorii.

Înregistrarea din cabina de pilotaj a surprins momentul în care pilotul a spus „opriți motorul numărul doi”, însă datele de zbor arată că, în realitate, piloții au oprit motorul numărul unu – probabil din greșeală, sub presiunea situației.

Un oficial a declarat pentru postul de televiziune MBN din Coreea de Sud: „Pilotul ar fi trebuit să oprească motorul din dreapta, care fusese grav avariat în urma impactului cu păsările, dar a oprit motorul din stânga, care încă funcționa. Cutia neagră și alimentarea electrică s-au întrerupt.”

Piloții zborului Jeju Air au activat, de asemenea, stingătorul de incendiu al motorului din stânga, ceea ce face imposibilă repornirea acestuia în timpul zborului, se mai arată în raport.

Informația despre rolul piloților în tragedia zborului Jeju Air vine la mai puțin de o săptămână după ce s-a aflat că, în accidentul Air India din iunie, soldat cu moartea a 241 din cei 242 de pasageri, un pilot a oprit alimentarea cu combustibil.

Avionul sud-coreean, care s-a prăbușit pe 29 decembrie 2024, a atins solul cu o viteză periculos de mare, fără ca trenul de aterizare să fie coborât, și a explodat după ce a lovit un taluz la capătul pistei.

Toți cei 175 de pasageri și patru dintre cei șase membri ai echipajului au murit, în cel mai grav dezastru aviatic din Coreea de Sud din ultimele decenii.

Piloții zborului 2216 au ignorat și procedura corectă de aterizare după o coliziune cu păsări, alegând să urce din nou avionul și apoi să facă o aterizare pripită în direcția opusă, pe aceeași pistă.

Impactul cu păsările a avut loc în timp ce aeronava se pregătea să coboare spre Aeroportul Internațional Muan, situat în sudul țării.

Turnul de control al aeroportului a emis o avertizare la ora 08:57, semnalând activitate de păsări în zonă, iar un minut mai târziu, pilotul a raportat o coliziune cu păsări și a lansat un apel mayday.

Înregistrările video ulterioare au arătat că motorul din dreapta a luat foc, iar ancheta a descoperit pene și urme de sânge de rață în ambele motoare.

ARAIB și-a prezentat concluziile sâmbătă, însă familiile victimelor au acuzat oficialii că dau vina pe piloți în mod nedrept, în cadrul conferinței de presă.

Anchetatorii au fost nevoiți să retragă rapid copiile raportului, susținând că documentul nu fusese încă emis oficial.

Aceștia susțin în continuare că nu au existat defecțiuni ale motoarelor sau erori mecanice, deși alimentarea cu energie a înregistratoarelor de zbor a fost întreruptă în ultimele patru minute ale zborului, ceea ce înseamnă că ar putea exista informații-cheie care nu sunt cunoscute.

Kim Yu-jin, liderul grupului familiilor îndoliate, a declarat: „Când anchetatorii formulează o poziție, aceasta ar trebui însoțită de documente care să o susțină și să convingă familiile că acele concluzii sunt inevitabile. Nouă ni s-au prezentat doar concluziile.”

„Le-am cerut în repetate rânduri să fie prudenți cu aceste declarații, pentru că modul în care sunt comunicate rezultatele anchetei poate influența compensațiile primite de familii.”

JD Vance, amenințat cu proteste la poartă după ce s-a aflat că vine în vacanță cu familia în Marea Britanie: „La fel de nedorit ca Donald Trump”

0

Vicepreședintele american JD Vance va descoperi că este „la fel de nedorit” în Regatul Unit ca Donald Trump, au avertizat protestatarii, care și-au anunțat planurile de a demonstra împotriva vizitei sale.

JD Vance și soția sa, Usha FOTO: X

Vicepreședintele JD Vance își va petrece vacanța de vară într-o locație rurală populară din Marea Britanie, care este vizitată frecvent de celebrități. Excursia sa de familie va avea loc înaintea vizitei de stat a președintelui Donald Trump din septembrie, când este programată să se întâlnească cu Regele Charles, scrie independent. 

Coaliția Stop Trump, formată dintr-un grup de sindicate, protestatari pro-Palestina și manifestanți anti-Trump, a anunțat deja că va mărșălui împotriva vizitei prezidențiale.

Un purtător de cuvânt al Coaliției Stop Trump a declarat: „Ne întâlnim cu Trump cu proteste în Aberdeen și Edinburgh în această lună, și apoi în Londra și Windsor în septembrie. JD Vance este la fel de nedorit în Marea Britanie ca Donald Trump”.

Nu va fi prima dată când protestele perturbă vacanța vicepreședintelui.

În martie, la câteva zile după ce Vance a fost filmat certându-se cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, sute de protestatari l-au confruntat pe vicepreședinte în Waitsfield, Vermont, purtând pancarte pro-Ucraina.

Demonstranții l-au numit pe Vance o „rușine națională” și l-au îndemnat pe acesta și pe familia sa „să meargă să schieze în Rusia”.

Ca urmare, familia ar fi fost nevoită să se mute într-o locație care nu a fost dezvăluită.

Percheziții DNA acasă la Cristian Popescu Piedone. Ce suspectează procurorii | SURSE

0

Procurorii DNA fac marți dimineață mai multe percheziții în Ilfov, Prahova și Constanța, inclusiv la domiciliul lui Cristian Popescu Piedone. Șeful ANPC este suspectat de fapte asimilate corupției.

Piedone, vizat de percheziții DNA FOTO Arhivă

Nicușor Dan, mesaj către cei care se îndoiesc de interferențele Rusiei în alegeri: NATO, UE şi Marea Britanie confirmă manipularea

0

Preşedintele Nicuşor Dan a anunțat, luni, 21 iulie, că NATO, UE și Marea Britanie confirmă că Rusia desfășoară în statele europene, inclusiv în România, agresiuni de natură cibernetică, manipulare și dezinformare, inclusiv în campaniile electorale. Șeful statului a publicat mai multe comunicate, recomandând să fie citite de „cei care se îndoiesc de interferențele Rusiei în alegerile din noiembrie 2024 din România”.

Președintele Nicușor Dan FOTO: AFP

„Îi îndemn pe cei care încă se îndoiesc de interferențele Rusiei în alegerile din noiembrie 2024 din România să citească comunicatele de mai jos. Încercările de implicare a unor forțe statale străine în alegerile din țara noastră din lunile precedente au fost pentru prima oară condamnate în declarații oficiale ale NATO și ale Uniunii Europene. NATO, UE și Marea Britanie confirmă că Rusia desfășoară în statele europene, inclusiv în România, agresiuni de natură cibernetică, manipulare și dezinformare, inclusiv în campaniile electorale”, a transmis Nicușor Dan, pe Facebook.

În opinia acestuia, este evident, statul român trebuie să vină cu noi probe, pe măsură ce le descoperă, și ar fi trebuit să prevină ceea ce s-a întâmplat în noiembrie 2024.

„Dacă vă uitați însă la documentul tehnic publicat de guvernul Marii Britanii prin care dezvăluie acțiuni ale GRU (al patrulea link de mai jos) veți observa că, inclusiv pentru state recunoscute pentru activitatea lor de intelligence, dovedirea unor astfel de interferențe este un proces de durată”, a mai adăugat Nicușor Dan.

Articole distribuite de președinte:

Declarație de condamnare a Consiliului Atlanticului de Nord privind activitățile cibernetice malițioase ale Rusiei – Detalii aici

Amenințări hibride / Rusia: Declarație a Înaltului Reprezentant în numele UE prin care se condamnă campaniile hibride persistente ale Rusiei împotriva UE, a statelor membre și a partenerilor săi – Detalii aici 

Regatul Unit impune sancțiuni spionilor ruși din centrul regimului malefic al lui Putin – detalii aici 

Profil: Operațiuni cibernetice și amenințări hibride ale GRU – detalii aici 

Mesajul lui Grindeanu pentru „ciumpalacii” care susțin că PSD nu e de acord cu restructurările: „PSD e partener în reduceri de membri în CA”

0

Sorin Grindeanu, președintele interimar al PSD, a declarat, luni, că noua conducere a ANAF este „sub planul pe care l-a anunțat” în privința creșterii gradului de colectare.

Sorin Grindeanu Foto: Mediafax

Președintele interimar al PSD a avut un mesaj și pentru cei care susțin că PSD vrea să se retragă de la guvernare pentru că se fac restructurări.

Înlătur toate speculațiile legate de faptul că «Domne, acum a venit PSD-ul să tragă acest semnal de alarmă, să amenințe că facem ieșiri de la guvernare» sau lucruri de acest tip. Nu. Să știți că nu despre abordări de tipul acesta vorbim. Am văzut tot felul de personaje, de ciumpalaci din ăștia, care ies și ne spun că «Domne, de asta vrea să iasă PSD-ul fiindcă se reduc indemnizațiile în consiliile de administrație, se fac restructurări». Vă asigur că PSD este partener în tot ce înseamnă aceste reduceri de membrii și indemnizații în consiliile de administrație, de comasări de instituții care nu-și au rostul. Este o chestiune pe care nu o discutăm și care îmi doresc să fie în al doilea pachet. Și chiar îmi doresc ca acest pachet, dacă conține doar această parte, să fie prin asumare și o să vedeți că suntem parte la așa ceva”, a mai precizat acesta.

Nu a scăpat netaxat nici ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dragoş Pîslaru.

Noi nu am intrat la Guvernare ca să ieșim. Noi am intrat, de exemplu, ca să se poată continua Autostrada Moldovei, oricât ar anunța dl Pîslaru că nu se va mai face. De exemplu, unul dintre tronsoanele anunțate că nu se mai face este cel de la Buzău la Focșani, să știți că se circulă de un an pe el, apropo de cât de bine știu unii și alții lucrurile. Am rămas în această guvernare și rămânem înaceastă guvernare ca să facem lucruri bune”, a mai adăugat Grindeanu.

El a afirmat și că după luarea unor măsuri, ANAF tot nu „colectează mai bine”.

Mă aștept să fim chemați pentru a contribui și cu măsuri pentru relansarea economiei și am pregătit un pachet de măsuri din acest punct de vedere și se lucrează. Pentru că astfel, o să intrăm într-un cerc vicios. Tot tăiem, tot adăugăm taxe în plus și ajungem în recesiune economică, ceea ce nu ne dorim. Să știți că nu se colectează mai bine. Sunt și au fost în luna iunie sub plan, lucrurile nu merg cum trebuie pe zona de ANAF și de aceea am și făcut în ultima săptămână cel puțin două sau trei apeluri la noua conducere să-și schimbe ritmul de lucru și să încerce să îndrepte toate lucrurile care nu au mers bine”, a precizat Grindeanu.

PSD nu este de acord cu suspendarea investițiilor

Despre hârtia plecată de la Ministerul Dezvoltării către autoritățile locale privind suspendarea investițiilor până la sfârșitul anului, Sorin Grindeanu a afirmat că este vorba de aproximativ „2.700 de investiții în apă, canal, gaz și drum”. 

Noi nu prea suntem de acord cu această abordare. Trebuie ca fiecare investiție în parte să fie analizată, trebuie să vedem dacă nu cumva costurile de conservare sunt mai mari decât ceea ce ar însemna efortul bugetar acum pentru a finaliza acea investiție. Și trebuie să facem o analiză dacă până la urmă măsurile din primul pachet își ating ținta pe care ne-am propus-o, ceea de reducere a deficitului”, a afirmat el.

Potrivit lui Grindeanu, „această hârtie de la Ministerul Dezvoltării a venit după conferinţa de presă a premierului în care a prezentat măsurile privind administraţia locală”.

„Cred că a venit sâmbătă, dacă nu mă înşel, s-a anunţat că tot ce înseamnă lucrări pe apă, canal, gaz, de exemplu, sub 40%, stadiu financiar, se sistează şi tot ce înseamnă lucrări sub 80% pe drumuri, de asemenea, stadiul financiar se sistează. Dar vreau să vă anunţ că există nu puţine situaţii, ci multe, în care s-a lucrat în această perioadă şi nu a ajuns să fie facturat. De aceea vă spuneam că sunt lucrări care trebuie să fie analizate una după alta”, a arătat liderul PSD.

Întrebat dacă s-a discutat în coaliţie despre această măsură, Grindeanu a răspuns: „Pe sistarea acestor lucrări, nu”. 

Critici din interiorul PNL. Florin Roman îl atacă pe Bolojan: „Guvernul Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură pentru programul „Anghel Saligny”

0

Deputatul PNL Florin Roman critică decizia Guvernului Bolojan de a suspenda plățile pentru investițiile finanțate prin programul „Anghel Saligny”. Acesta susține că „nu are nimic de-a face cu adevăratul liberalism” și face și o trimitere ironică la demiterea Guvernului Cîțu, în 2021, prin moțiune de cenzură, tocmai pentru programul „Anghel Saligny”.

FOTO: DRPD Craiova

Florin Roman a declarat luni, 21 iulie, pe Facebook, că blocarea programului „Anghel Saligny” nu „are nimic de-a face cu adevăratul liberalism”. De asemenea, acesta avertizează că suspendarea plăților va duce la suspendarea lucrărilor și mii de salariați ai firmelor care se ocupau de aceste lucrări „urmează să fie concediați de luna viitoare”.

„În calitate de președinte al Comisiei de Administrație Publică din Camera Deputaților, atrag atenția guvernului condus de un liberal că blocarea plăților pentru mii de șantiere pe programul «Anghel Saligny» va transforma fiecare localitate, în special din mediul rural, în străzi săpate, pe care încă se lucrează și care vor fi abandonate. Liberalii nu au tăiat niciodată până acum investiții, dimpotrivă, le-am susținut chiar și în pandemie.

Guvernul Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură tocmai urmare a acestui program liberal de investiții. Se pare că ce nu a reușit USR de-a lungul vremii a reușit un guvern condus de un liberal, care s-a format ca lider național plecând din administrația publică locală. Stoparea investițiilor nu are nimic de-a face cu adevăratul liberalism.

Suspendarea plăților va duce la suspendarea lucrărilor, iar întreținerea lor va genera costuri și mai mari. În plus, mii de salariați ai firmelor prestatoare urmează să fie concediați de luna viitoare. O soluție o reprezintă trecerea unor cheltuieli pe banii necheltuiți din PNRR. Dar pentru asta îți trebuie un ministru al MIPE, nu un fost angajat la Bruxelles”, transmite Florin Roman.

În plus, liberalul adaugă că această măsură lovește „în satul românesc și în capitalul românesc, pentru că lucrările au fost adjudecate în proporție de 100% de firme românești”.

„Din nou, mult protejatele multinaționale sunt ocolite. Știu că au fost discutate și măsuri de mijloc, însă s-a decis varianta cea mai dură.

Am atras atenția asupra acestui scenariu încă de la Congresul PNL, știam că pentru cei instalați la «sufrageria» partidului nu există decât marele urban, și din păcate am avut din nou dreptate. Acum li se livrează aleșilor locali nota de plată.

Întrucât guvernul se supune controlului parlamentar și nu invers, la începutul sesiunii vom chema în fața comisiei factorii guvernamentali responsabili, pentru a da explicații despre contractele asumate de guvern și neplătite de Executiv. Cel puțin cât timp voi fi președintele comisiei, voi milita pentru aleșii locali, singurii care au transformat cu adevărat, în bine, fiecare sat și oraș din România”, mai transmite acesta.

Schimb de replici între Florin Roman și premierul Ilie Bolojan la Congresul PNL

Nu este prima dată când prim deputatul aduce critici propriului partid. Luna aceasta, la Congresul PNL, premierul Ilie Bolojan și Florin Roman au avut un schimb de replici acide.

„Suntem chemați astăzi să punem un alt acoperiș, să nu ne plouă în casă. Unii au ajuns în acoperiș pe ușa din spate. Toți cei care suntem aici am luat-o de jos, de la firul ierbii, construind secții de votare, conducând organizații, făcând ceea ce trebuie pentru Partidul Național Liberal”, a spus Florin Roman, în timpul discursului ținut la Congresul PNL.

El a continuat: „Casa noastră are două etaje. La etaj stau șefii. Acolo e masa din sufragerie. La parter și la demisol stau amărâții, adică noi”.

La rândul său, Ilie Bolojan a ținut un discurs în cadrul căreia a făcut referire la afirmațiile făcute de Florin Roman.

„Dacă am ajuns în această poziție, plecând din spate, din sală, am fost la toate congresele PNL-ului, fără să lustruim clanțe, fără să ne pună nimeni la etajul unde-i sufrageria. Înseamnă că PNL a înțeles despre ce-i vorba”, a spus acesta.

Primarul PSD din comuna Răzvad: „Ce o să facem, așteptăm până la anul, să se strice ce s-a lucrat până acum?!?”

Emanuel Spătaru, primarul PSD al comunei Răzvad, județul Dâmbovița, a transmis luni că vineri seară, 18 iulie, a fost notificat cu privire la suspendarea plăților pentru programul Anghel Saligny, deși lucrările sunt în curs.

„Înțeleg multe, însă asta chiar nu pot! Vineri seara primim o notificare privind suspendarea plăților pentru programul Anghel Saligny, pentru lucrările în curs! Adică un fel de «ne anunță azi, că începând de ieri se suspendă»!

Mai, oameni buni, sunt lucrări în curs, drumuri sparte, șanțuri făcute, clădiri fără acoperiș, că doar de, se lucrează! Ce o să facem, așteptăm până la anul, să se strice ce s-a lucrat până acum?!?

Nu era mai înțelept să anunțăm un termen?!? Să știm cu toții ce avem de făcut! Oare de ce trebuie să acționăm fără pic de raționament?!?”, transmite primarul.

Președintele PSD al CJ Dâmbovița: Suspendarea înseamnă blocarea dezvoltării comunităților locale!

La rândul lui, Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean (CJ) Dâmbovița, semnalează că blocarea programului „Anghel Saligny” înseamnă „blocarea dezvoltării comunităților locale!”.

„Suspendarea Programului «Anghel Saligny» înseamnă blocarea dezvoltării comunităților locale!

Decizia de suspendare a plăților din cadrul Programului Național de Investiții «Anghel Saligny» are consecințe directe și grave: lucrările aflate în derulare vor fi sistate, șantierele se vor închide, iar comunitățile locale vor fi lăsate fără sprijinul de care au nevoie pentru a se dezvolta”, transmite președintele CJ Dâmbovița.

Acesta continuă prin a prezenta proiectele aprobate prin acest program, adăugând că suspendarea programului „Anghel Saligny” înseamnă „să punem stop dezvoltării comunităților dâmbovițene”.

„În județul Dâmbovița, prin acest program esențial au fost aprobate 165 de proiecte în valoare totală de 1,5 miliarde de lei, dintre care:

• 40 de proiecte pentru apă și canalizare, cu o valoare de peste 610 milioane lei;

• 97 de proiecte pentru drumuri și poduri, în valoare de peste 776 milioane lei;

• 28 de proiecte pentru rețele de gaze, cu o valoare de peste 249 milioane lei.

Suspendarea acestui program înseamnă, practic, să punem STOP tuturor acestor investiții, STOP dezvoltării comunităților dâmbovițene. Este doar prima, dar nu singura consecință a acestei măsuri. Urmează, inevitabil, un lanț de efecte negative: oprirea altor programe complementare, pierderea locurilor de muncă în domeniul construcțiilor, abandonarea șantierelor și apariția unor costuri suplimentare pentru conservarea lucrărilor începute.

Guvernarea ar trebui să aibă ca prioritate dezvoltarea echilibrată a fiecărei comunități din România. Oamenii trebuie să simtă că administrația lucrează în interesul lor – prin proiecte, investiții, infrastructură. Iar acum, când în sfârșit vorbeam despre dezvoltarea județului Dâmbovița în adevăratul sens al cuvântului, suntem puși în situația de a opri totul. Punem lacăt investițiilor! Această decizie ne întoarce din drum, ne blochează și ne face să pierdem toată încrederea celor care au crezut în noi!

Mesajul meu este foarte clar: am un parteneriat cu toți primarii din județ și voi face tot ce îmi stă în putere pentru a-l respecta. Vom continua să lucrăm împreună pentru dezvoltarea fiecărei comunități, indiferent de obstacolele puse în fața noastră.

Totodată, fac un apel ferm către parlamentarii din județul Dâmbovița și din întreaga țară indiferent de culoarea politică: NU susțineți în Parlament acest pachet de măsuri care lovește direct în fiecare dâmbovițean și în fiecare român.

România are nevoie de construcție, nu de blocaj. De încredere, nu de promisiuni încălcate. De investiții, nu de abandon. NU puneți STOP investițiilor pentru că spuneți NU dezvoltării!”, declară Corneliu Ștefan.

Ulterior, fostul președinte PSD, Victor Ponta, a comentat la postarea acestuia: „Bineînțeles că nu susținem! Sper să fim destui cei care avem curaj!”.

FOTO: Facebook

Președintele PSD al CJ Suceava: „Blocarea investițiilor înseamnă griparea economiei!”

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Șoldan, transmite că blocarea programului „Anghel Saligny” înseamnă „blocarea investițiilor înseamnă griparea economiei”.

„Am spus-o de fiecare dată: blocarea investițiilor înseamnă griparea economiei!

Înseamnă sute sau chiar mii de oameni trimiși în șomaj, firme locale împinse spre faliment, incapabile să-și achite ratele sau salariile.

Înseamnă proiecte începute și abandonate, cu șantiere părăsite și lucrări în paragină, bani publici risipiți și pierderi ireversibile.

Decizia de a opri finanțările prin «Anghel Saligny» condamnă comunitățile din Suceava și din toată țara la subdezvoltare.

Nu primarii sunt cei care vor suferi cel mai mult, ci oamenii de rând, cei care așteaptă apă, canalizare, gaz, stații de epurare sau drumuri decente.

Ca președinte al Consiliului Județean Suceava, nu pot sta nepăsător când sunt puse în pericol investiții extrem de importante pentru zeci de localități.

Proiectele comunităților din județ nu pot fi tăiate cu pixul de la București! E nevoie de soluții echilibrate și de un dialog real în coaliție pentru a proteja românii”, transmite acesta pe Facebook.

Guvernul a decis să fie finanțate doar proiectele care au un stadiu avansat

În cadrul unei conferințe de presă ținute vineri, 18 iulie, premierul Ilie Bolojan a vorbit despre o prioritizare a investițiilor din programul Anghel Saligny, astfel încât să fie finanțate proiectele care au un stadiu avansat, „iar proiectele care nu sunt în stadiu avansat să nu le asigurăm, cel puțin în lunile următoare, finanțarea”.  

„Până la finalul anului urmează să prioritizăm, în așa fel încât să le avem prioritizate pentru a le putea continua”, a mai spus Ilie Bolojan.

„Ursula”, ambarcațiunea-dronă a Ucrainei ce lovește ținte ascunse departe în teritoriul rus

0

Ucraina a prezentat o nouă armă navală miniaturală, capabilă să opereze în zone inaccesibile altor sisteme: o barcă-dronă de doar un metru lungime, denumită „Ursula”, concepută pentru a transporta și lansa drone FPV de atac și recunoaștere. Informațiile au fost publicate de revista Forbes, care citează un material video lansat de Asociația Inginerilor Ucraineni și startup-ul ToviTechNet, dezvoltatorul proiectului.

Dona navală Ursula/FOTO:X

În lipsa avioanelor de luptă moderne, a navelor militare și a sistemelor de rachete cu rază lungă de acțiune, Ucraina a recurs din ce în ce mai mult la războiul asimetric – o strategie bazată pe inovație și tehnologie accesibilă. Platforme precum „Ursula” devin parte esențială din acest efort.

„Această ambarcațiune robotizată ar putea fi cel mai mic portavion din lume”, notează jurnalistul Forbes, David Hambling.

Carateristicile navei-dronă „Ursula”

Lungime: aproximativ 1 metru

Funcții: lansator de drone FPV, misiuni de recunoaștere, posibilă dronă kamikaze

Mediu operațional: râuri, zone mlăștinoase, ape interioare

Capacități: transport de senzori sau explozibili, infiltrare în adâncimea teritoriului inamic

Proiectată pentru ape de mică adâncime, „Ursula” oferă un avantaj operațional Ucrainei în desfășurarea de misiuni discrete pe teritoriul controlat de forțele ruse. Deși clipul de prezentare nu arată lansări de drone, astfel de operațiuni au fost deja confirmate în luptă, în special în atacuri recente asupra unor platforme maritime ruse.

Drone lansate de pe apă

Potrivit publicației Militarnyi, în ianuarie 2025, forțele ucrainene au utilizat bărci-drone pentru a lansa drone FPV în atacuri asupra unor instalații offshore ruse. Ambarcațiunile au fost folosite pentru plasarea de mine subacvatice, lovituri directe și incendieri ale platformelor.

„Lansarea de drone din USV-uri (nave fără echipaj uman) a devenit o practică standard”, scrie Hambling.

„Black Widow 2” – altă barcă-drone miniaturală

O altă platformă de dimensiuni similare, „Black Widow 2”, a intrat în dotare la începutul anului 2025.

Caracteristici:

Viteză maximă: 40 km/h

Cameră pe giroscop

Capacitate explozivă: până la 3 kg

Mod de așteptare ascunsă: poate sta nemișcată zile întregi

Cost estimat: 2.400 dolari/unitate

Producție lunară: aproximativ 100 de unități

Deși nu a fost confirmată ca lansator de drone, dimensiunea și echipamentele sale sugerează un potențial similar cu „Ursula”.

Atacuri recente lansate de pe drone navale

În iulie 2025, forțele ucrainene au publicat imagini cu drone lansate de pe ambarcațiuni în timpul unor lovituri asupra sistemului radar rusesc Nebo-M din Crimeea ocupată. Potrivit Forbes, a fost suficient un singur FPV pentru a distruge un avion pe puntea de zbor.

„Distrugerea a 95% din dronele și navele atacatoare poate să nu fie suficientă”, avertizează Hambling.

Viitorul aparține dronelor navale cu autonomie globală

Deocamdată, dronele precum „Ursula” funcționează pe bază de baterie. Însă, în viitor, Ucraina ar putea adapta modele cu autonomie extinsă, similare cu:

-WaveGlider (SUA): propulsie combinată valuri și panouri solare

-Saildrone: navă autonomă cu vele, folosită în misiuni oceanice de lungă durată

Astfel de sisteme au deja capacitatea de a traversa oceane întregi și, în perspectivă, ar putea transporta drone până la coastele inamice oriunde în lume.

„Sunt ieftine, greu de detectat și pot acoperi oceanele lumii”, conchide Hambling.

Deși de dimensiuni reduse, „Ursula” reflectă o transformare majoră în modul în care sunt purtate conflictele moderne: războiul cu drone a trecut de pe uscat și din aer pe apă. Ceea ce pare o simplă jucărie poate deveni un vector tăcut, capabil să lanseze lovituri precise în inima teritoriului inamic.

Pe măsură ce Ucraina continuă să inoveze, astfel de sisteme sugerează că viitorul războiului naval ar putea fi miniatural — dar letal.

Rusia își etalează fabrica de drone Shahed și lansatoare mobile pe camionete americane

0

Două noi materiale video difuzate de presa de stat rusă oferă o privire rară asupra arsenalului aerian în expansiune al Moscovei. În imagini se văd drone Geran-2 aflate în producție—versiunea rusească a Shahed-136 de fabricație iraniană—precum și lansatoare montate pe camionete americane, utilizate în atacurile asupra Ucrainei.

Fabrica subterană rusescă de drone/FOTO:X

Difuzate pe 14 iulie, videoclipurile vin pe fondul unei intensificări semnificative a atacurilor cu drone, în ceea ce pare a fi o tranziție clară spre un conflict aerian de amploare, susținut de o strategie de saturație și uzură.

Un conflict tot mai automatizat

Videoclipurile apar la doar câteva zile după cel mai amplu atac aerian desfășurat de Rusia de la începutul războiului: în noaptea de 9 iulie, au fost lansate 741 de drone și rachete într-un singur val. Potrivit analiștilor, Moscova ar putea în curând atinge capacitatea de a lansa între 1.000 și 2.000 de drone pe zi, într-o tentativă de a copleși apărarea antiaeriană ucraineană și de a tensiona sprijinul militar occidental.

Strategia urmărită este clară: costuri reduse, volum ridicat, epuizarea resurselor adversarului.

Producție la scară industrială în subteran

Primul material, transmis de postul Zvezda, prezintă interiorul fabricii de drone de la Elabuga, în Tatarstan, la peste 1.300 de kilometri de linia frontului. Conform surselor oficiale, unitatea produce peste 5.000 de drone Geran-2 lunar, cu 18.000 construite doar în prima jumătate a anului 2025.

Imaginile satelitare sugerează că o parte semnificativă a fabricii este situată subteran, într-o tentativă de a limita daunele provocate de eventuale atacuri ucrainene cu rază lungă. Secvențele filmate surprind turnătorii, linii de asamblare și ateliere electronice—protejate sub structuri consolidate.

Țintă frecventă a atacurilor ucrainene

Deși amplasată la mare distanță de conflict, unitatea din Elabuga a fost vizată în repetate rânduri:

Aprilie 2024: un atac a rănit 12 persoane; au fost raportate incendii într-un cămin.

Mai–iunie 2025: lovituri suplimentare, inclusiv una soldată cu moartea unui angajat.

În ciuda acestor incidente, oficialii ruși afirmă că producția continuă fără întreruperi majore.

Lansări mobile de pe camionete americane

Al doilea videoclip arată drone lansate de pe camionete Dodge Ram 1500, aparent de fabricație americană, posibil obținute prin încălcarea regimului de sancțiuni. Acest tip de lansare mobilă indică o adaptare tactic-operativă, permițând desfășurarea rapidă și în densitate crescută a dronelor.

Un război de uzură cu costuri asimetrice

Geran-2 (Shahed-136) este proiectată pentru atacuri de la distanță mare:

Lungime: 3,5 m

Anvergură: 2,5 m

Greutate: ~200 kg

Focar de luptă: 50 kg

Rază: până la 1.800 km

Viteză: 300 km/h

Deși relativ ieftine (35.000–50.000 dolari per unitate), aceste drone forțează apărarea ucraineană să răspundă cu interceptoare costisitoare, precum sistemele Patriot, unde fiecare rachetă poate depăși 5 milioane de dolari.

În această săptămână, Ucraina a anunțat că a doborât dronei Shahed cu numărul 30.000, conform analizelor numerelor de serie.

Ce semnifică aceste imagini

Cele două videoclipuri oferă indicii clare privind scalarea războiului cu drone:

Primul arată o producție industrială de mari proporții, posibil subterană și rezistentă la atac.

Al doilea evidențiază tactici de lansare mobilă, flexibilă, inclusiv utilizarea unor vehicule din afara sferei de producție rusă.

Împreună, acestea transmit un mesaj strategic: Rusia nu doar întreține campania de drone — o intensifică.

Arma excepțională cu care Ucraina a evitat apocalipsa dronelor rusești. General: „Cifrele sunt absolut înfricoșătoare”

0

Războiul provocat de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei se întețește, iar invadatorii pun o presiune uriașă. Printre multe vești proaste, generalul (r) Alexandru Grumaz are un motiv de optimism: una dintre noile arme primite de ucraineni își dovedește eficiența și contribuie la apărare antiaeriană a Ucrainei.

Atac cu drone și rachete Kiev. FOTO Profimedia

Rusia va ajunge în curând să lanseze câte 1.000 de rachete și drone pe zi asupra Ucrainei, iar veștile proaste nu se sfârșesc aici. Din toamnă, dronele Moscovei vor fi și mai sofisticate și vor putea ocoli mai ușor sistemele de apărare antiaeriană a Ucrainei. Informația vine din Ucraina, de la agenția de știri Unian, citată de Defenseromania.ro.

Potrivit sursei citate, Yevhen Dîkîi, veteran al războiului ruso-ucrainean și fost comandant de companie al batalionului Aidar, a confirmat că Rusia a reușit să crească simțitor numărul de drone Shahed, iar în următoarele săptămâni acestea vor primi un update și vor fi mult mai greu de interceptat.

„Nu vor avea nevoie de canale de comunicații și nu vor avea nevoie de o navigație clasică. Asta ne așteaptă cu adevărat în această toamnă. Dar aceasta este provocarea pe care o vedem, înțelegem, avem ceva timp. Și trebuie să ne concentrăm imediat resursele pe dezvoltarea de contramăsuri. Și, din păcate, nu poți cumpăra această contramăsură de la cineva. Nimeni nu s-a confruntat cu asta. Trebuie să fim primii care dezvoltă contramăsuri”, a explicat oficialul ucrainean.

Arma excepțională cu care Ucraina a evitat apocalipsa dronelor rusești

Nici în războiul terestru nu se întrevăd vești bune pentru ucraineni. Rușii continuă să înainteze încet, dar sigur. De altfel, în ultimele luni a crescut viteza de progres a trupelor Moscovei, ceea ce nu anunță nimic bun pentru Ucraina.

Între atâtea vești proaste pentru Kiev apare și una bună. Într-o analiză pentru „Adevărul”, generalul (r) Alexandru Grumaz spune că noile arme livrate Ucrainei încep să-și arate utilitatea.

Chiar dacă apărarea antiaeriană a Kievului e copleșită, raportul de forțe tinde să se mai echilibreze, după ce ucrainenii au primit o armă-minune cu care „vânează” dronele rusești.

„Utilizarea rachetelor antiaeriene nu poate fi o opțiune viabilă la ora actuală din cauza costurilor enorme. În Ucraina a ajuns deja și e folosit în luptă Skynex, care este un sistem modular. Prezentat pentru prima dată anul trecut la Paris, el poate fi configurat în funcție de amenințări. Detaliile acestor sisteme nu sunt făcute publice la ora actuală și avem doar o prezentare făcută de Rheinmetall. Tunul de pe el a utilizat o cadență de lovire a dronelor de 1.000 de gloanțe pe minut, o rază de 4.000 de metri. El poate elimina inclusiv dronele First Person View, adică FPV-urile, într-o singură rafală”, spune generalul Alexandru Grumaz.

La fel de important, pe lângă eficiența sporită, muniția Skynex este cu mult mai ieftină decât rachetele antiaeriene care ajung să coste chiar și câteva milioane de euro bucata.

Cum funcționează

„Lucru care trebuie menționat în aceste sisteme, cheia este muniția. Skynex trage cu proiectile Oerlikon de 35 de milimetri, care costă între 3.000 și 4.000 de dolari. În loc să lovească ținta, aceste proiectile explodează chiar înainte de impactul cu aceasta, eliberând un grup de submuniții, care sporește șansele de a distruge cu succes o dronă. Într-adevăr, eliminarea unei drone cu un proiectil de 4.000 de dolari este mult mai ieftină față de milioanele de dolari pe care trebuie să le dai pentru rachetele Patriot. Deci asta ar fi una dintre armele care ar putea ajuta pe ucrainenii să stopeze măcar atacurile cu drone”, mai spune generalul Alexandru Grumaz.

Ca termen de comparație, o singură rachetă interceptoare NASMAS, de fabricație americană, ajunge să coste chiar 4 milioane de dolari. Prețurile sunt apropiate și în cazul rachetelor interceptoare folosite de sistemele Patriot. Totul cu mențiunea că un sistem Patriot poate ajunge să coste un miliard de dolari, cu tot cu rachete.

În aceste condiții, mult timp ucrainenii s-au apărat cu rachete interceptoare care ajung să coste 4 milioane bucata. Ori un calcul simplu arată că nu există atâtea rachete interceptoare câte drone lansează rușii împotriva Ucrainei. Iar calculul mai arată că nu este sustenabil sub nicio formă ca apărarea antiaeriană ucraineană să continue să tragă cu rachete de milioane de dolari împotriva unor drone rusești care nu valorează mai mult de 20.000 de euro pe bucată. În condițiile în care rușii lansează zilnic între 600 și 700 de drone, rachetele interceptoare primite de la americani, britanici și francezi sunt insuficiente și mult prea scumpe.

Chiar dacă ucrainenii sunt mai eficienți de când au primit noile arme, faptul că inamicul trimite mult mai multe drone și rachete face ca apărarea lor să se clatine. Potrivit Financial Times, roiurile de drone rusești străpung apărarea antiaeriană ucraineană într-un ritm record. Datele oficiale ale forțelor aeriene ucrainene arată că 15% din drone au străpuns apărarea ucraineană, în medie, între lunile aprilie și iunie. Anterior, abia 5% dintre dronele rusești făceau acest lucru. 

Cifre înfricoșătoare

Generalul Alexandru Grumaz comentează situația din teren și spune că totul ține de faptul că Rusia aruncă în luptă mult mai multe drone și rachete decât o făcea până de curând.

„Cifrele sunt cu adevărat înfricoșătoare. Trupele rusești lansează zi de zi între 600 și 700 de drone, alături de 20 până la 40 de rachete balistice. În aceste condiții, important e ca ucrainienii să mențină frontul pe aliniamentul actual. Problema cea mare este că producția de armament a Rusiei a crescut foarte mult. Rușii spuneau în aprilie că au produs mai mult de 1,5 milioane de drone de tipuri diferite, incluzând FPV-uri în jur de 4.000. Este clar că rușii se apropie de o mie de drone lansate pe zi. Este enorm de mult acest lucru pentru conflictul din Ucraina și nu prevestește nimic bun, mai ales că Rusia își planifică să producă 2 milioane de drone FPV în 2025. De asemenea, produc 30.000 de drone cu o rază lungă de acțiune. Și să nu uităm că în plus mai produc 170 de drone Shahed în fiecare zi, dar vor să ajungă la 200 pe zi.”

Însă chiar dacă situația nu este roz, Ucraina nu cedează. Președintele Volodimir Zelenski a anunțat un acord cu compania americană Swift Beat, pentru a produce în comun sute de mii de drone pentru Ucraina, inclusiv drone interceptor. Iar speranțele Kievului se leagă mult și de dronele interceptor care ar urma să constituie un zid în fața celor inamice. Totuși, nu este clar când va fi definitivat acest proiect.

Luptă acerbă pentru fiecare metru de pământ ucrainean

Pe de altă parte, generalul Alexandru Grumaz consideră că trupele ucrainene au reușit să facă progrese importante și în războiul electronic, în care rușii erau până acum categoric superiori. Astfel, ucrainenii au șansa de a se apăra în fața unui inamic de acest calibru chiar cu una dintre armele favorite ale Rusiei, războiul electronic.

Generalul Alexandru Grumaz

„Ucraina trebuie să reziste cu orice preț și să prevină căderea frontului. Până acum, ucrainenii au luptat cu mult eroism și merită toate aprecierile. Speranța mea e că vor rezista până când vor primi armele anunțate de Donald Trump. Din acel moment, apărarea ucraineană va fi și mai mult întărită și am avea motive să fim optimiști că vor reuși să oprească avansul rușilor. Însă deocamdată avem prea puține motive de optimism”, conchide generalul Alexandru Grumaz.

Cine e generalul Grumaz

Generalul (r) Alexandru Grumaz este absolvent al Universității de Apărare a SUA cu titlul de master în Strategia Resurselor de Apărare și a programului Senior Executives programme in National and International Security, John F Kennedy School of Government, Harvard University.

Fost consul general al României la Shanghai, generalul a ocupat poziții importante în Ministerul Apărării Naționale ca șef al Direcției de Management al Resurselor pentru Apărare, director al Directoratului de Planificare Integrată a Apărării sau Inspector pentru armamente. Grumaz a ocupat poziția de prim-adjunct al Directorului STS, fiind specialist în telecomunicații.

Are expertiză în planificarea strategică, în relațiile internaționale militare și civile și experiență în planificarea și managerierea complexă a bugetului unei organizații. Este un bun cunoscător al vieții politice și militare din China și Statele Unite ale Americii unde și-a petrecut o parte din cariera militară și diplomatică. Actualmente este președintele Centrului de Analiză și Studii de Securitate.

Achiziție majoră: Armata achiziționează 18 sisteme SPYDER pentru apărarea aeriană a României

0

Ministerul Apărării Naționale a anunțat luni că a semnat cun contract cu Rafael pentru achiziția a 18 sisteme antiaeriene pentru distanțe scurte și foarte scurte. Valoarea contractului penttru sistemele SApyder este de 2 miliarde de euro.

România a semnat contractul cu Rafael pentru achiziția sistemelor Spyder. Foto Defence military

„Ministerul Apărării Naționale – Direcția generală pentru armamente, prin CN Romtehnica SA, și compania israeliană Rafael Advanced Defense Systems Ltd au semnat vineri, 18 iulie, Acordul-cadru privind achiziția sistemelor antiaeriene SHORAD-VSHORAD”, se menționează în comunicatul MApN. Acordul-cadru prevede semnarea a trei contracte subsecvente, prin care vor fi achiziționate șase sisteme integrate antiaeriene SHORAD-VSHORAD, un sistem de instruire și învățământ, un sistem de simulare pentru verificarea și evaluarea operatorilor VSHORAD, șase sisteme SHORAD și șase sisteme VSHORAD, inclusiv muniție, instruire și sprijin logistic.

Potrivit MApN, valoarea achiziției este de 10,33 mld. lei fără TVA, adică aproximativ 2,038 mld EURO fără TVA.

Acordul-cadru se va derula pe o perioada de 7 ani, primele 2 sisteme VSHORAD urmând să fie livrate în termen de 3 ani de la semnarea primului contract subsecvent.

Programul de înzestrare „Sistem integrat de arme SHORAD-VSHORAD” are ca obiectiv dotarea armatei cu sisteme de armament avansate, destinate protecției împotriva amenințărilor aeriene, inclusiv drone și rachete de croazieră.

Sistemele SHORAD-VSHORAD reprezintă o combinație optimă de mobilitate, eficiență și integrare în rețele defensive moderne, fiind compatibile cu cerințele NATO.

Achiziția, pentru care s-a obținut aprobarea prealabilă a Parlamentului României, conform legislației specifice (cdep.ro/bp/docs/F1990344533/img05202020_0016.pdf), a fost una de tip competitiv (licitație restrânsă), incluzând condiția achiziției de pe plan internațional, cu obligativitatea integrării în industria națională de apărare prin cooperare tehnologică și industrială.

Procedura a fost publicată în SEAP și JOUE (Jurnalul Oficial al Uniunii Europene), în luna noiembrie 2023.

După comunicarea rezultatului procedurii către participanții și trecerea termenului legal de așteptare pentru semnarea Acordului-cadru, în conformitate cu art. 59 din Legea 101/2016, au fost demarate procedurile de semnare cu operatorul economic desemnat câștigător, respectiv cu Rafael Advanced Defense Systems Ltd.

Sistemele Spyder ale României vor folosi și rachete poloneze

Israelienii de la Rafel au câștigat licitația MApN cu sistemul SPYDER, dar nu varianta all-in-one cum se specula anterior, ci cu una personalizată pentru a satisface cerințele Romtehnica, cu vehicule dedicate pentru lansatoare, centrul de comandă, unitatea radar și elementele conexe.

Radarul din cadrul sistemului va fi unul realizat de Leonardo, iar rachetele folosite vor fi de trei tipuri, două ale celor de la Rafael, și una din Polonia care s-a făcut remarcată în teren în războiul din Ucraina.

Astfel, pentru apărarea pe rază foarte scurtă până la 15 km sistemele Spyder ale României vor folosi rachete poloneze Piorun și rachete israeliene Python 5 (ambele cu ghidare în infraroșu). Pentru rază scurtă, sistemul va folosi rachete Derby (ghidaj radar) pe rază medie între 20 sau 50 de kilometri.

Pentru România sistemul Spyder ca variantă de apărare antiaeriană VSHORAD/SHORAD ar urma să înlocuiască vechile sisteme sovietice aflate încă în uz, dar, treptat, și sistemele mai vechi de apărare cu rachete americane Hawk.

Citește mai multe despre: mapn

Ce șanse sunt ca măsuri precum condiționarea restituirii permisului de plata taxelor să treacă de CCR

0

Pachetul de reformă al administrației publice locale, care va fi gata până la finalul lunii iulie, anunță și o măsură prin care cei care nu și-au plătit datoriile la stat să nu își poată recupera permisul de conducere. Mai mult, Executivul vrea să introducă măsura suspendării permisului auto în cazul neachitării amenzilor.

Guvernul caută măsuri pentru a strânge bani la buget FOTO Inquam / Octav Ganea

Printre noile măsuri care ar urma să fie cuprinse în pachetul pregătit până la finalul lunii iulie se numără și suspendarea permisului de conducere în cazul neplății amenzilor în termen de 90 de zile. Recuperarea carnetului de șofer ar urma să depindă de plata tuturor debitelor.

Restituirea permisului de conducere suspendat va avea loc sub condiţia dovedirii achitării tuturor debitelor pe care le are cetățeanul posesor de permis auto. Dacă există un debit neachitat, permisul nu se restituie”, a anunțat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

„O astfel de propunere nu are cum sa treacă de avizul de legalitate al Ministerului Justiției”, spune avocatul Toni Neacșu. De altfel, experții în drept constituțional punctează că măsură nu ar avea șanse de trecere nici de Curtea Constituțională. Explicație e simplă, spun aceștia: dreptul de a conduce nu poate fi îngrădit dintr-un alt motiv față de cele prevăzute în legislație.

Profesorul de drept Radu Carp explică faptul că este „vorba de două chestiuni diferite, două drepturi diferite, care în mod normal n-ar trebui să intre în coliziune, adică să depindă unul de celălalt. Pentru că dreptul de a avea permis nu poate fi suspendat decât în condițiile care au fost specificate la eliberarea permisului. Ori asta este o condiție suplimentară care se adaugă unui contract implicit între stat și cetățean. Deci, s-ar putea să nu reziste, dar trebuie văzut dacă va fi contestată și cum va fi contestată”.

De altfel, potrivit acestuia, o astfel de măsură ar urma să aibă un impact infim și nu ar avea șanse să aducă venituri semnificative la bugetul statului: „Rar se găsesc persoane care să nu-și fi plătit impozitele și să fie și șoferi. Nu cred că e o categorie foarte extinsă”.

Fostul judecător constituțional Petre Lăzăroiu spune că, în mod normal, nici nu ar fi trebuit introdusă în pachet măsura: „Suspenzi un drept, dreptul de a conduce, pentru o stare care este de cu totul altă natură. Omul nu și-a plătit contribuțiile, nu și-a plătit nu știu ce amendă, nu și-a plătit nu știu ce impozit, care are o altă sursă, o altă origine și pentru asta ce faci? Ai posibilități legale ca să-l execuți pentru așa ceva. (…) Există proceduri pentru recuperarea creanțelor”.

„În primul rând, ceea ce se suspendă când săvârșești o contravenție la regimul circulației nu este permisul de conducere, acela e doar o bucată de hârtie, ci chiar exercițiul dreptului de a conduce pe drumurile publice. Că în limbajul comun îi spunem suspendarea permisului de conducere e una, că Guvernul are amatorismul de a face lucrul acesta e altceva.

În al doilea rând, tocmai pentru că ceea ce se suspendă nu e bucată de hârtie care se numește permis de conducere ci exercițiul dreptului de a conduce, la expirarea perioadei de suspendare ai dreptul legal să conduci indiferent că îți ridici permisul sau nu de la poliție. Cu permisul doar faci dovadă imediată că poți conduce, dar simplă prezența sau absența lui fizică asupra ta nu îți da și nici nu îți ia dreptul de a conduce”, subliniază avocatul Toni Neacșu într-o postare pe Facebook.

Cum și-a plasat Paul Stănescu membrii de familie în instituții-cheie. Baronul PSD dă ultimatum Guvernului

0

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, unul dintre cei mai influenți și longevivi lideri social-democrați, a lansat luni un atac virulent la adresa Guvernului condus de Ilie Bolojan, acuzându-l că face reforme prin „teroare administrativă” și avertizând că PSD trebuie să decidă „urgent” dacă mai rămâne la guvernare.

Paul Stănescu. FOTO: Mediafax

Declarațiile vin în contextul în care premierul Bolojan a anunțat un nou pachet de măsuri de austeritate, ce vizează inclusiv stoparea unor proiecte locale derulate prin Programul Anghel Saligny, considerat de mulți o sursă de finanțare pentru baronii locali ai PSD.

„Reformele nu se fac prin teroare administrativă, ci prin dialog, echilibru și responsabilitate”, a scris Stănescu într-o postare publicată pe pagina de Facebook a PSD. El susține că pachetul anunțat de Executiv afectează nejustificat comunitățile locale și categorii vulnerabile: „pensionari, mame, profesori, salariați cu venituri mici, funcționari, militari”.

Postarea vine pe fondul tensiunilor tot mai mari din interiorul coaliției și al frământărilor din PSD înainte de congresul din toamnă, unde se conturează două tabere: una care vrea rămânerea la guvernare și alta care cere trecerea în opoziție pentru a contracara ascensiunea AUR.

Simbol al sistemului de sinecuri pe care Bolojan vrea să-l reformeze

Ieșirea nervoasă a lui Paul Stănescu vine în contextul în care familia sa este adânc înrădăcinată în sistemul bugetar, ocupând funcții importante în instituții publice considerate „fabrici de sinecuri”.

Fratele său, Alexandru Stănescu, conduce Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, deși nu are experiență în fonduri europene. Agenția gestionează peste 1,2 miliarde de euro pentru perioada 2021–2027. Înainte, fusese numit de PSD la ANRE, dar a demisionat după ce CCR a stabilit că numirea sa a fost neconstituțională.

Fiica sa, Alina Gabriela Modan, a fost angajată la ANCOM în 2019 de Sorin Grindeanu, deși nu avea experiență în domeniul telecomunicațiilor. Ulterior, a devenit funcționar public după ce a câștigat un concurs intern, conform G4Media. Potrivit declarației de avere, a obținut 220.000 de euro doar din darurile de nuntă.

Ginerele său, Robert Modan, este secretarul general al ASF, o instituție criticată pentru politizarea excesivă. A ajuns în funcție prin delegare, cu sprijinul fostului președinte ASF, Nicu Marcu, apropiat al lui Stănescu. Traseul său profesional a început în județul Olt, ca specialist PR într-o asociație agricolă locală.

Fiul său, Ștefan Stănescu, a fost implicat în scandalul subvențiilor pentru stuful din Delta Dunării. Două firme apropiate de el au cerut aproape 6 milioane de euro din fonduri UE, după ce o lege modificată în Parlament a redefinit zonele din Deltă ca pajiști eligibile pentru subvenții. Ancheta a fost demarată de Parchetul European, iar APIA a oprit plățile.

Săgeți între PNL și PSD: „Au început să sune fiicele de la ANCOM, amantele de la ANRE”

Liberalii le transmit pesediștilor că fac parte dintr-o coaliție și au reacționat cu o acuzație directă: „Urlă nu din cauza deficitului, ci pentru că li se taie privilegiile”. Fostul ministru Raluca Turcan susține că astfel de afirmații nu ajută coaliția de guvernare, care trebuie să funcționeze. O reacție mult mai virulentă a avut-o, tot pe Facebook, deputatul Gigel Știrbu, care spune că pesediștii sunt panicați.

Atac informatic masiv asupra serverelor Microsoft: date furate, parole compromise și acces la alte servicii

0

Microsoft avertizează asupra unei vulnerabilități critice de securitate care afectează serverele SharePoint on-premises, într-un nou val de atacuri informatice la scară globală. Compania a confirmat că breșa de securitate, cunoscută și sub numele de „ToolShell”, a fost exploatată activ de hackeri în atacuri care au vizat servere din întreaga lume, inclusiv ale unor agenții guvernamentale și instituții educaționale.

Atacurile au vizat agenții federale și statale din SUA. FOTO: Shutterstock

CVE-2025-53770 este o vulnerabilitate de tip „zero-day”, adică era necunoscută până recent de Microsoft și nu avea o soluție de securitate disponibilă la momentul atacului. Potrivit cercetătorilor citați de Forbes, această breșă permite atacatorilor să preia controlul complet asupra serverelor SharePoint, fără autentificare, ocolind sisteme de protecție precum MFA (multi-factor authentication) sau SSO (single sign-on), relatează Forbes.

„Atacatorii pot executa cod de la distanță, accesa fișierele și configurațiile serverelor și se pot deplasa lateral în rețeaua Windows”, au avertizat experții în securitate.

Mize mari: date furate, parole compromise și acces la alte servicii

În contextul în care SharePoint este adesea conectat cu servicii esențiale precum Outlook, Teams sau OneDrive, consecințele unei astfel de breșe pot include furt de date sensibile, colectarea parolelor utilizatorilor, acces neautorizat la conturi și servicii interne, persistența accesului chiar și după aplicarea patch-ului, dacă nu sunt rotite cheile criptografice.

Microsoft avertizează că atacatorii pot folosi cheile furate pentru a se da drept utilizatori legitimi sau servicii, inclusiv după ce serverele sunt actualizate.

Cine a fost vizat

Potrivit datelor obținute până acum, atacurile au vizat agenții federale și statale din SUA, o agenție guvernamentală din Spania, universități din SUA și din alte țări, companii din domeniul energiei, o companie de telecomunicații din Asia

Microsoft a lansat actualizări de securitate de urgență pentru SharePoint Server 2019 și Subscription Edition. O actualizare pentru SharePoint 2016 este în curs de dezvoltare.

„Clienții ar trebui să aplice aceste actualizări imediat pentru a se asigura că sunt protejați”, a transmis compania.

Dacă actualizarea nu poate fi aplicată imediat, Microsoft recomandă deconectarea serverelor de la internet pentru a evita atacuri suplimentare.

CISA cere acțiune în 24 de ore

Agenția americană pentru securitate cibernetică și securitatea infrastructurii (CISA) a inclus vulnerabilitatea în catalogul oficial de amenințări și cere tuturor agențiilor guvernamentale să aplice patch-ul în maximum 24 de ore.

Odată cu închiderea redacțiilor tradiționale, democrațiile intră într-o nouă eră: post-jurnalismul. Fluxul de informații continuă, dar semnificația lui dispare

0

Închiderea Al Jazeera Balkans nu reprezintă doar dispariția unei voci importante în regiune, ci semnalează începutul unei etape îngrijorătoare pentru presa independentă — și, odată cu ea, pentru democrația globală, scrie politico.eu.

Al Jazeera Balkans se închide/FOTO:X

Într-o regiune în care libertatea presei este de mult supusă presiunilor, vestea că postul pan-regional își va închide porțile în cursul acestei luni nu a surprins pe deplin, dar a venit ca o confirmare a unui trend mai amplu: declinul accelerat al instituțiilor media tradiționale.

Anul 2025 a început cu o serie de închideri de publicații și redacții considerate până nu demult piloni ai informării independente, în special în Balcanii de Vest — o zonă unde presa a avut un rol esențial în menținerea păcii și a responsabilității politice, mai ales după conflictele din anii ’90. Fără această infrastructură de informare, există temeri reale privind o accentuare a tendințelor autoritare în regiune.

Dar consecințele acestor închideri depășesc granițele Balcanilor. Ele prefigurează apariția unei epoci a post-jurnalismului — un climat în care informația există, dar este lipsită de relevanță; în care adevărul este disponibil, dar devine structural irelevant.

Un context global tensionat

Anul acesta ar fi trebuit să marcheze o relansare a presei europene, pe fondul noii legislații privind libertatea presei adoptate la Bruxelles. În realitate, criza presei pare să se adâncească. În Europa de Est și în vecinătatea sa, redacțiile se confruntă cu tăieri bugetare drastice, demiteri și lipsă de finanțare.

Situația a fost agravată de deciziile administrației Trump, instalată din nou la Casa Albă în ianuarie. Imediat după preluarea mandatului, președintele a suspendat finanțările externe pentru Departamentul de Stat și Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), iar la 1 iulie a fost anunțată și închiderea oficială a acesteia din urmă. Mii de instituții media independente din întreaga lume, inclusiv din Europa, depindeau de aceste fonduri.

În martie, o nouă directivă a vizat și Agenția SUA pentru Media Globală, care finanțează instituții precum Vocea Americii și Europa Liberă — ambele cu un rol major în acoperirea jurnalistică a regimurilor autoritare din Europa și Eurasia. Reducerile de personal au început deja, afectând inclusiv unii dintre cei mai cunoscuți jurnaliști din regiune.

Un sistem în colaps controlat

Al Jazeera Balkans — care a transmis timp de 14 ani din Sarajevo către întreg spațiul ex-iugoslav — a fost una dintre ultimele instituții media cu acoperire regională și credibilitate jurnalistică ridicată. Închiderea sa vine într-un moment critic.

În Serbia, de exemplu, diminuarea sprijinului american pentru societatea civilă și presă coincide cu o intensificare a represiunii guvernamentale. În februarie, poliția a percheziționat sediile a patru ONG-uri, invocând suspiciuni privind utilizarea incorectă a fondurilor USAID. Reacțiile dure ale autorităților față de protestele studențești, declanșate de un scandal de corupție în noiembrie anul trecut, au avut loc în paralel cu campanii publice împotriva jurnaliștilor și experților independenți.

Și în alte părți ale regiunii — inclusiv în Kosovo, Macedonia de Nord și Bosnia-Herțegovina — instabilitatea politică, tensiunile interetnice și discursurile secesioniste se intensifică. Iar în lipsa presei independente, cetățenii riscă să rămână fără mijloace reale de informare și responsabilizare democratică.

Din jurnalism ca pilon al păcii, spre irelevanță strategică

După războaiele din Balcani, guvernele occidentale au investit masiv în dezvoltarea presei, considerând jurnalismul nu doar un instrument de informare, ci un pilon esențial al reconstrucției democratice. Această filozofie a stat la baza apariției unor instituții precum Al Jazeera Balkans, RFE/RL și VOA în regiune.

Dar azi, această viziune pare abandonată. Jurnalismul supraviețuiește, dar cu influență diminuată și fără garanții financiare. Într-o lume unde dezinformarea se răspândește rapid, iar încrederea în presă este erodată, jurnalismul devine tot mai fragil.

Apariția „epocii post-jurnalismului” nu înseamnă doar dispariția redacțiilor. Înseamnă o mutație structurală: o societate în care fluxul de informații continuă, dar semnificația lui dispare. Arhitectura media rămâne în picioare, dar este golită de conținut și încredere.

Pentru comunitatea internațională, ceea ce se întâmplă în Balcani ar trebui să fie un semnal de alarmă. Regiunea devine un laborator în timp real pentru viitorul informației în democrații fragile.

Instituțiile europene sunt chemate nu doar să gestioneze o criză, ci să regândească întregul rol al jurnalismului în arhitectura democratică. Nu este suficient să menținem redacțiile în viață. Este nevoie de o reconstrucție a jurnalismului ca bun public, susținut financiar și politic.

În final, Bruxellesul trebuie să renunțe la nostalgia unei „epoci de aur” a presei și să trateze jurnalismul nu ca pe un accesoriu al democrației — ci ca pe o condiție indispensabilă a existenței ei.

Ce decizie va lua ministrul Sănătății în cazul pacienților care beneficiază de certificat de handicap în România și lucrează în străinătate

0

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a anunțat că ministerul nu va reevalua persoanele cu handicap în vederea verificării certificatelor, însă îi va verifica pe acei beneficiari care lucrează în străinătate.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete FOTO: FB

„Nu sunt de acord să umilim aceste persoane, au fost destul umilite de sistem. Ce vom încerca să facem este să regândim puțin criteriile pentru acordarea acestor certificate și beneficiile pe care le au. Ne vom uita la gradele de handicap, pentru că există unele grade cu care pacientul poate să își desfășoare activitatea în muncă, să își desfășoare activitatea în muncă, poate avea un job. 

În anumite situații, vorbim de drame – de exemplu persoane care se recuperează după un AVC, de accidente rutiere, cancer, și multe altele. Sistemul nu îi va umili în continuare. Însă vorbim și de anumite portițe create în acest sistem, în care anumiți pacienți beneficiază de certificat de handicap în România și ei lucrează în străinătate, de exemplu”, a spus ministrul Sănătății, la Antena 3.

Pentru persoanele cu handicap nu se va aplica taxa CASS, a declarat joi, 3 iulie, Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, într-o conferinţă de presă, în care mai mulți miniștri ai guvernului Bolojan au explicat pachetul de măsuri fiscale anunțat de premier.

Ministerul Economiei „a încasat” zero lei, timp de 18 ani, din chiria unei clădiri unde funcționau firme private. Miruță: „Mi s-a spus să nu sparg buba”

0

Ministrul Economiei, Radu Miruţă, anunță că a descoperit că ministerul pe care îl conduce deține în București o clădire cu 54 de birouri în care funcționează mai multe firme. „De 18 ani Ministerul nu încasează niciun leu chirie, chiar daca ele sunt închiriate si subînchiriate”, spune acesta. 

Centrul incubator de afaceri, clădire a Ministerului Economiei FOTO: FB

O clădire de birouri cu 54 de spații funcționale, aflată în patrimoniul Ministerului Economiei, a fost închiriată ilegal timp de 18 ani, fără ca statul să încaseze vreun leu.

„Poate ați mai auzit de furat cu sacul, cu remorca sau cu portbagajul…Dar cu clădirea întreagă? Asta sigur e nouă. Mi s-a spus să nu sparg buba, să-i las si eu cum i-au lăsat și alții până acum. Transmit un singur mesaj: exclus! Am descoperit, cu mare stupoare, că Ministerul Economiei deține în București o clădire de 1.500 mp, cu 54 de birouri în care funcționează mai multe firme, dar de 18 ani Ministerul nu încasează niciun leu chirie, chiar daca ele sunt închiriate si subînchiriate. Da, ați citit bine: ZERO lei timp de aproape două decenii in timp ce alții încasau bani frumoși. Cum a fost posibil? Simplu: pentru că li s-a permis. Vedeți și in video de mai jos”, a transmis Ministrul Economiei, Radu Miruţă. 

Ministrul anunță că a dispus evacuarea, iar ministerul pe care îl conduce va încasa chiria. 

„Dar lucrurile nu mai pot continua așa. Am dispus evacuarea, statul roman va putea utiliza pentru stat o clădire întreagă de birouri, iar Ministerul va încasa chiria, iar șmecherașii nu”, a adăugat ministrul Radu Miruță.

Mizele unei bilateralei Donald Trump – Nicușor Dan la Casa Albă. Analist: „Poziția României, poate mai importantă ca oricând”

0

Anunțul demarării unor pregătiri pentru o primă vizită a președintelui Nicușor Dan în SUA, la invitația Administrației Trump, ar putea să rezolve din problemele noului președinte al României, dar și să bifeze o serie de puncte importante, în contextual geostrategic complicat din prezent, spun analiștii consultați de Adevărul.

Casa Albă a lansat o invitație oficială FOTO Administrația Prezidențială

România pregătește prima vizită a lui Nicușor Dan în SUA. Șeful Cancelariei prezidențiale, Cristian Diaconescu, a confirmat că există o invitație oficială din partea președintelui Donald Trump, iar ministrul de Externe, Oana Țoiu, a anunțat că pregătește deja deplasarea, urmând să plece la Washington în septembrie.

„Există o invitație oficială din partea președintelui Donald Trump, adresată președintelui Nicușor Dan. Au avut un dialog bilateral foarte bun în urmă cu o lună de zile, și această invitație a fost transmisă de o manieră formală. Sigur, toți cei care au responsabilități pentru organizarea unei astfel de întâlniri extrem de importante se implică”, a explicat Cristian Diaconescu la Digi24. Oana Țoiu, ministra de Externe, care se va ocupa de organizarea deplasării în SUA a președintelui României, a informat că acesta va merge la Washington în septembrie.

Țoiu a precizat că a avut mai multe discuții cu secretarul de stat american Marco Rubio, la summitul NATO de la Haga, pe tema consolidării relațiilor dintre România și Statele Unite. Tot atunci, preşedinţii Nicuşor Dan și Donald Trump s-au întâlnit prima dată și au schimbat câteva cuvinte.

Anunțul vizitei, în pofida discursului exteremist din România

Ceea ce este important și foarte important este faptul că această vizită va sparge mult din mitologia din România că există o relație proastă între România și Statele Unite ale Americii, pe de-o parte, și că președintele Nicușor Dan este persona non grata pentru administrația de la Washington. După cum se vede, nu este adevărat.

Multe din narațiunile lui Călin Georgescu și ale lui George Simion se lovesc de proba invitației, ca să spunem așa. Sigur, acum vom vedea când și cum se va petrece această întâlnire și care va fi, să-i spunem, rezultatul. Dar faptul că există o invitație formală din partea președintelui Trump pentru președintele Nicușor Dan al României și că ei se vor vedea la Casa Albă arată că România își păstrează condiția de partener strategic pentru Statele Unite în condițiile în care, evident, Donald Trump și-a schimbat azimutul în ceea ce privește războiul din Ucraina”, explică profesorul universitar Andrei Țăranu pentru „Adevărul”.

Schimbarea de la Casa Albă

Potrivit expertului, schimbarea de viziune a lui Donald Trump în privința Ucrainei poate fi unul dintre motivele invitației oficiale lansate de la Casa Albă lui Nicușor Dan: „România joacă un rol important în aceasta ecuație. Cred că ăsta e motivul pentru care a fost invitat Nicușor Dan și iată, nu președintele Poloniei, care teoretic este mai MAGA și mai trumpist decât Nicușor Dan”.

De altfel, cel mai probabil, subiectele vor fi de natură militară și de securitate, iar una dintre mizele principale pentru România este fabricarea de armament american pe teritoriul țării.

„Au început să se producă F-35 în Italia, să se producă componente de F-35 în Turcia și așa mai departe. România cumpără fără să aibă, cu excepția Piranha, fără să producă pe teritoriul României, ceea ce ar fi, să vă spun, având în vedere proximitatea de frontul ucrainean, ar fi foarte bine dacă România ar învăța să facă offset-uri (n. r. – să echilibreze) și în felul ăsta am rezolva și noi problema cu înarmarea și cu cei 5%”, mai spune Andrei Țăranu.

De ce este diferită vizita lui Nicușor Dan

Potrivit analistului de externe Radu Magdin, vizita lui Nicușor Dan se diferențiază de vizitele șefilor de stat anteriori „prin contextul geopolitic complicat în momentul de față și prin poziția României, poate mai importante ca oricând, drept unul dintre capetele de pod pro-americane în Europa, precum și de stat graniță față de conflictul ruso-ucrainean”.

Politologul Andrei Țăranu subliniază că, dacă va merge în septembrie sau octombrie, „ar fi o bună ocazie să se ducă și cu un nou ambasador la pachet. Adică să scape de scrisorile de acreditare și așa mai departe, și Nicușor Dan să facă și introducerea noului ambasador direct la Donald Trump. (…) În rest, trebuie să vedem care va fi agenda pe care o vor accepta Departamentul de Stat al Statelor Unite, respectiv Ministerul de Externe”.

Cel mai recent, Klaus Iohannis a avut o întrevedere la Casa Albă cu Joe Biden în mai 2024. La acel moment, unul dintre subiectele principale discutate a fost donarea sistemului Patriot pentru Ucraina. Iohannis a avut și o întrevedere cu Donald Trump în iunie 2017. Anterior, Traian Băsescu s-a văzut cu Barack Obama și cu George W. Bush. Foștii președinți SUA George W. Bush și Bill Clinton au vizitat România. Ultima vizită a unui președinte american a fost însă în 2008.

Suma uriașă încasată lunar de cei 99 de directori Romsilva. Ministrul Mediului: „Sunt oameni foarte norocoși să aibă atâția bani pe mână”

0

Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a vorbit despre salariile și bonusurile șefilor de la Romsilva, dar și de reorganizarea care va urma în curând. „99 de directori au avut 22 de milioane de lei în salarii și sporuri, lunar, anul trecut”, a spus aceasta. 

Ministrul Mediului, Diana Buzoianu FOTO: Mediafax

„Astăzi, bonusurile acelea nu mai există. Sunt blocate total de ordonanța de urgență care a fost dată de câteva luni de zile. Sub mandatul meu, în niciun caz nu vor fi readuse. Deci asta este foarte clar. Este nevoie și de o scădere a numărului de directori. Pentru cei 99 de directori, au fost alocate undeva la 22 de milioane de lei în salarii și în bonusuri, lunar. 22 de milioane de lei pentru 99 de directori. Sunt oameni foarte norocoși să aibă atâția bani pe mână, care să li se dea în fiecare lună”, a spus Diana Buzoianu, ministrul Mediului, la Antena 3.

Diana Buzoianu afirmă că reorganizarea Romsilva va viza, printre altele, și scăderea numărului de direcții silvice, pentru eficientizarea activității.

De asemenea, vrea să regândească total sistemul de contabilitate al Romsilva și să reducă numărul de directori, în prezent, 99.

În ultimele luni, Romsilva s-a aflat în mijlocul unui scandal imens, după ce fostul ministru, Mircea Fechet, a dezvăluit că la pensionare, persoanele din conducerea regiei primesc sume uriașe, de până la 100.000 de euro.

Romgaz a crescut cu aproape 10 miliarde de lei pe bursă, de la începutul anului. Acțiunea și CAPITALIZAREA companiei au ajuns la valori-record

0

Capitalizarea bursieră a Romgaz, principalul producător de gaze din România și operatorul celui mai mare depozit de înmagazinare a gazelor, dar și producător și furnizor de energie electrică, a crescut, în medie, cu peste un miliard de lei în fiecare lună care a trecut de la începutul anului, ajungând, la finalul săptămânii trecute, la valori istorice pe Bursa de Valori București.

Cel mai mare producător național de gaze naturale a ajuns, vineri, la o valoare de piață – record de aproape 30 de miliarde de lei, după ce acțiunea Romgaz a ajuns la prețul maxim de 7,73 de lei.

La închiderea ședinței de luni, acțiunea Romgaz a ajuns la un preț de 7,5 de lei, după o scădere de 1.06% față de vineri, și o capitalizare de 28,90 miliarde de lei.

Este o creștere cu aproximativ 10 miliarde de lei, potrivit cifrelor oficiale ale Romgaz, față de începutul anului, când prețul acțiunii era de 5,14 lei, iar capitalizarea, puțin sub 20 de miliarde de lei.

Astfel, în clasamentul la zi al BVB din perspectiva capitalizării autohtone, Romgaz se află, luni, pe locul trei printre marile companii din energie, după Hidroelectrica (55,32 miliarde de lei) și OMV Petrom (48,26 miliarde de lei).

Capitalizarea Romgaz crescuse pe parcursul anului trecut cu 4.74%, respectiv 905.742.640 lei.

Cât câștigă statul, acționar majoritar

Rezultatele Romgaz se reflectă, prin dividendele plătite de companie, în buzunarul fiecărui acționar, cu precădere în visteria statului, care deține pachetul majoritar.

Cele mai mari companii românești din energie sunt în TOP 10 în funcție de capitalizare, iar profiturile realizate anul trecut vor aduce statului, prin Ministerul Energiei și Secretariatul General al Guvernului, câteva miliarde de lei prin dividendele pe acțiunile deținute.

Mai concret, potrivit calculelor Gândul, Romgaz trimite la bugetul statului dividende totale de 423.082.589,44 lei dividende pentru acțiunile sale în această perioadă, pentru rezultatele de anul trecut.

Și asta pentru că statul român, prin Ministerul Energiei, deține 2.698.230.800 acțiuni (70,0071%). În AGA Romgaz s-a aprobat, pe 29 aprilie, valoarea dividendului brut total pe acțiune de 0,1568 lei, din care 0,1515 lei/acțiune aferent rezultatului anului 2024 și 0,0053 lei/acțiune aferent rezultatului reportat.

Potrivit datelor oficiale ale Romgaz, capitalizarea bursieră a crescut de la 10,80 miliarde lei în trimestrul I 2021 la peste 29,20 miliarde lei la jumătatea anului 2025, ceea ce confirmă încrederea pieței în strategia pe termen lung a companiei. Prin politica politică de dividend aplicată. Acționarii au beneficiat de distribuții de peste 4,6 miliarde lei în perioada 2020–2024.

Statul Român, acționarul majoritar, a beneficiat direct de această evoluție, încasând circa 3,2 miliarde lei din dividende și deținând în prezent o participație evaluată la peste 20,4 miliarde lei, arată cifrele oficiale. Astfel, valoarea curentă a participației, împreună cu fluxurile încasate sub formă de dividende reflectă o valoare totală generată pentru statul român de peste 23,6 miliarde lei.

Dividendelor cuvenite acționarilor pentru anu trecut urmează să fie virate în conturi la sfârșitul acestei săptămâni, AGA stabilind pe 25 iulie data plății.

Per ansamblu, în perioada 2021 – trimestrul I 2025, Romgaz a virat către bugetul central și bugetele locale o sumă totală de peste 20,3 miliarde lei (aproximativ 4 miliarde euro), sub formă de impozite, taxe și dividende. Contribuțiile fiscale directe achitate între 2020 – 2025 s-au ridicat la 17 miliarde lei, potrivit cifrelor companiei.

Recomandăm și:

Cât câștigă statul de la cele mai mari companii din ENERGIE la care are acțiuni. Acestea se află în TOP 10 la BVB în funcție de capitalizarea bursieră

Cel mai mare producător de gaze naturale din România, Romgaz, primul pas OFICIAL pentru cumpărarea celui mai mare consumator, combinatul Azomureș

O nouă sondă a început exploarea pentru a găsi alte zăcăminte de GAZE la Caragele, la 5.100 metri adâncime. Sebastian Burduja: „Drill, Romgaz, drill”

O vulnerabilitate în software-ul Microsoft, folosită de hackeri pentru un ATAC asupra unor agenții guvernamentale și companii din întreaga lume

0

Hackeri neidentificați au exploatat o defecțiune majoră de securitate din software-ul Microsoft pentru a lansa un atac global asupra unor agenții guvernamentale și companii în ultimele zile.

Aproximativ 100 de organizații diferite au fost vizate, au declarat două dintre organizațiile care au ajutat la descoperirea operațiunii.

Microsoft a emis sâmbătă o alertă cu privire la „atacuri active” asupra mai multor organizații care rulau servere de SharePoint – o aplicație utilizată pe scară largă de organizații pentru a partaja documente și a colabora în cadrul organizațiilor.

Atacul compromite doar acele servere găzduite într-o organizație – nu și cele din cloud, cum ar fi Microsoft 365, au spus oficialii, conform Reuters.

Microsoft a declarat că „a furnizat actualizări de securitate și încurajează clienții să le instaleze”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

Vaisha Bernard, hackerul șef de la Eye Security, o firmă de securitate cibernetică cu sediul în Olanda, care a descoperit campania de hacking, a declarat că o scanare a internetului efectuată cu Fundația Shadowserver a descoperit aproape 100 de victime în total – și asta înainte ca tehnica din spatele hack-ului să fie cunoscută pe scară largă.

„Este foarte clar”, a spus Bernard. „Cine știe ce au făcut alți adversari de atunci pentru a plasa alte uși din spate.”

Cu acces la aceste servere, care se conectează adesea la e-mailul Outlook, Teams și alte servicii de bază, o breșă poate duce la furtul de date sensibile, precum și la recoltarea parolelor, au remarcat oficialii Eye Security. Ceea ce este, de asemenea, alarmant, au spus cercetătorii, este că hackerii au obținut acces la chei care le pot permite să recâștige intrarea chiar și după ce un sistem a fost reparat.

Bernard a refuzat să identifice organizațiile afectate, spunând că autoritățile naționale competente au fost notificate.

Fundația Shadowserver a confirmat cifra de 100 de victime și a spus că majoritatea țintelor afectate se află în Statele Unite și Germania și că printre victimele se numără organizații guvernamentale.

Nu este clar cine se află în spatele atacului cibernetic în curs.

Microsoft va înceta să mai folosească ingineri din China pentru programele de cloud computing ale Departamentului Apărării

FBI a anunțat duminică că este la curent cu atacurile și că lucrează îndeaproape cu partenerii săi din sectorul federal și privat, dar nu a oferit alte detalii.

Centrul Național de Securitate Cibernetică din Marea Britanie a declarat că are cunoștință de „un număr limitat” de ținte în Marea Britanie. Un cercetător a spus că campania părea inițial să vizeze un set restrâns de organizații cu legături cu Guvernul.

Aceasta este doar cel mai recent caz de probleme privind securitatea cibernetică pentru Microsoft, unul dintre cei mai mari furnizori de tehnologie pentru guverne, în ultimii doi ani. A existat inclusiv un caz în care au fost furate e-mailurile directorilor companiei.

Anul trecut, compania a fost acuzată de un grup de experți guvernamentali și din industrie pentru greșeli care au permis hackerilor chinezi să aibă access la e-mailurile ale membrilor Guvernului SUA, inclusiv cele ale secretarului Comerțului de atunci, Gina Raimondo.

Vineri, Microsoft a anunțat că va înceta să mai folosească ingineri din China pentru a sprijini programele de cloud computing ale Departamentului Apărării, după ce un articol al publicației de investigații ProPublica a dezvăluit această situație, determinându-l pe secretarul Apărării, Pete Hegseth, să ordone o revizuire a acordurilor de cloud ale Pentagonului.

Foto: Profimedia

RECOMANDAREA AUTORULUI:

Una din victimele lui Epstein le-a sugerat de mai multe ori anchetatorilor să-l investigheze pe Trump

0

Prima femeie care i-a acuzat acum aproape trei decenii pe Jeffrey Epstein și Ghislaine Maxwell de agresiune sexuală a mărturisit zilele acestea că a îndemnat atunci autoritățile să investigheze persoane influente din jurul lor – inclusiv pe Donald Trump.

Donald Trump şi Jeffrey Epstein, la o petrecere din 1992, în Florida/FOTO: captură video

Maria Farmer, artistă vizuală americană, a fost printre primele femei care i-au denunțat pe Epstein și partenera sa Maxwell pentru infracțiuni sexuale în 1996, când, potrivit unui nou interviu acordat publicației New York Times, l-a identificat și pe Trump, printre alții apropiați de Epstein, ca fiind demni de atenție, scrie The Guardian.

Artista a mai declarat că a fost re-intervievată de FBI în legătură cu Epstein în 2006. Atunci, a adus numele lui Trump în discuție în mod special din cauza unei întâlniri tulburătoare cu acesta într-o noapte târzie din 1995, în birourile lui Epstein.

Farmer a declarat pentru Times că „s-a întrebat mult timp” cum au gestionat agențiile de aplicare a legii plângerile sale din 1996 și 2006.

În 2008, Epstein a încheiat o înțelegere cu procurorii federali din sudul Floridei, care i-a permis să scape de acuzațiile federale mai severe, pledând în același timp vinovat de infracțiuni de stat de prostituție și solicitare de prostituție.

Anchetatorii spun că s-a sinucis în 2019, într-o celulă de închisoare, în timp ce aștepta procesul pentru trafic sexual de copii. Maxwell a fost condamnată în 2022, la 20 de ani de închisoare pentru trafic sexual.

Relatarea lui Farmer ar putea indica în ce context ar putea apărea numele lui Trump în dosare nepublicate legate de Epstein, o chestiune care a generat furie și diviziune fără precedent în rândul susținătorilor de obicei loiali ai președintelui.

Orice dovadă documentară a eforturilor lui Farmer de a atrage atenția FBI asupra asociaților lui Epstein s-ar putea dovedi spinoasă din punct de vedere politic pentru Trump, care a încercat – dar nu a reușit – să distragă atenția de la legăturile sale cu infractorul sexual condamnat. Relatarea lui Farmer ar putea alimenta și mai multă neîncredere în versiunea oficială a evenimentelor, inclusiv în concluziile conform cărora Epstein s-a sinucis.

Dosarele Epstein conțin aproape sigur numeroase înregistrări care nu au fost făcute publice și probabil includ nume și detalii despre indicii, dovezi, mărturii și relații care au fost adunate în timpul anchetei – dar care este posibil să nu fi fost coroborate sau utilizate în urmărirea penală împotriva lui și a lui Maxwell.

Agențiile de aplicare a legii nu l-au acuzat pe Trump de nicio faptă ilegală legată de Epstein și acesta nu a fost niciodată numit ținta vreunei anchete.

Casa Albă a contestat relatarea lui Farmer și a declarat pentru Times că Trump și-a încheiat prietenia cu Epstein cu mulți ani în urmă.

Relația lui Trump cu Epstein a fost supusă unei noi examinări intense de când procurorul său general, Pam Bondi, și directorul FBI, Kash Patel, și-au retras promisiunile anterioare de a publica dosarele anchetei Epstein.

Cum s-au cunoscut Farmer și Epstein

Farmer avea în jur de 25 de ani când a lucrat pentru Epstein în 1995 și 1996, inițial achiziționând opere de artă în numele său, dar mai târziu ocupând recepția casei sale din Upper East Side și supraveghind venirea și plecarea fetelor, tinerelor și celebrităților.

Într-o noapte din 1995, Farmer a spus că a fost chemată la birourile lui Epstein, într-o clădire luxoasă din Manhattan. A sosit în pantaloni scurți de alergare. Trump a apărut apoi îmbrăcat într-un costum, potrivit lui Farmer.

Farmer a spus că s-a speriat când Trump stătea deasupra ei, holbându-se la picioarele ei goale. Epstein a intrat în cameră și și-a amintit că i-a spus lui Trump: „Nu, nu. Nu este pentru tine.”

Cei doi bărbați au părăsit camera, iar Farmer a spus că l-a auzit pe Trump comentând că el credea că are 16 ani. Farmer a declarat pentru Times că nu a mai avut interacțiuni alarmante cu el și că nu l-a văzut niciodată angajându-se în comportamente nepotrivite cu alte fete sau femei.

Directorul de comunicare al Casei Albe, Steven Cheung, a declarat pentru Times: „Președintele nu a fost niciodată în biroul său”, referindu-se la Epstein. „Adevărul este că președintele l-a dat afară din clubul său pentru că era ciudat.”

Secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat: „Reporterii proști de la NYTimes reciclează cu disperare știrile pentru a încerca să-l lege pe președintele Trump de Jeffrey Epstein”.

Trump a fost citat în 2002 numindu-l pe Epstein un „tip grozav” – și există videoclipuri cu cei doi petrecând împreună în New York, cu ani înainte ca el să intre în politică.

Articolul din The Times, publicat duminică, a apărut la doar câteva zile după ce Wall Street Journal a relatat că Trump i-a trimis lui Epstein în 2003 o felicitare de ziua de naștere cu tentă sexuală.

Fost ofițer ucrainean, găsit mort în piscina complexului rezidențial din Spania unde fusese asasinat un pilot rus dezertor

0

Trupul neînsuflețit al unui fost ofițer din cadrul Departamentului pentru Combaterea Criminalității Organizate al Ministerului de Interne din Ucraina a fost găsit într-un complex rezidențial din Spania. În același complex, acum un an, a fost asasinat un pilot rus dezertor.

FOTO: La Razon

Ihor Hrușevski, în vârstă de 61 de ani, a fost găsit decedat pe 29 iunie în piscina complexului Cala Alta din Villajoyosa, Spania. Aici, ucraineanul achiziționase recent un apartament, scrie Kyiv Post.

Potrivit presei locale, acesta ar fi ieșit să înoate, însă a fost descoperit mai târziu plutind cu fața în jos. Vecinii și medicii au încercat să-l resusciteze, însă în zadar.

Moartea a stârnit suspiciuni în rândul locuitorilor. Deși nu existau semne evidente de violență pe corp, sânge ieșea dintr-o ureche. Unii locuitori cred că bărbatul ar fi suferit un stop cardiac brusc sau un accident vascular cerebral, dar nu exclud posibilitatea unei crime.

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a declarat că moartea lui Ihor Hrușevski a fost cauzată de înec.

Hrușevski, care avea puțin contact cu vecinii, a rămas în mare parte necunoscut acestora. Abia după moartea sa s-a aflat că lucrase anterior în departamentul ucrainean de combatere a crimei organizate.

Numele său apărea doar în registrele vechi din anii ’90, unde era trecut ca șeful Departamentului de Combatere a Criminalității Organizate (UBOZ) din regiunile Cerkasî și Kirovohrad – o unitate care a fost desființată în timpul reformei poliției din 2015.

Vecinii presupun că era deja pensionar și se mutase în Spania pentru a duce o viață liniștită.

Moartea lui Ihor Hrușevski a avut loc la mai puțin de un an și jumătate după uciderea de mare amploare a pilotului rus Maksim Kuzminov în același complex rezidențial. Kuzminov dezertase în Ucraina cu un elicopter Mi-8 și ar fi fost împușcat mortal de agenți ruși în parcarea subterană.

Până în prezent, nu există concluzii oficiale ale anchetei cu privire la cauza morții lui Hrușevski. Între timp, cazul lui Maksim Kuzminov rămâne clasificat și sub secret judiciar.

Reduceri de personal în anumite instituții. Bolojan: „Aproximativ 10.000 de angajați din sectorul public cumulează pensia cu salariul”

0

Premierul Ilie Bolojan vrea o măsură pentru interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sectorul public. Sunt circa 10.000 de angajaţi în această situaţie. 

Premierul Ilie Bolojan FOTO: Inquam Photos

„Cred că în condițiile în care, în anumite instituții, se vor face reduceri de personal, și acest lucru îl văd ca inevitabil în perioada următoare, ar fi cel puțin mai corect, din punct de vedere moral, ca cel care pleacă să fie un om care deja beneficiază de un câștig, de o pensie, ca urmare a pensionării anticipate, în loc să plece, să spunem, un tânăr care ar putea să rămână acolo. Și vom analiza această posibilitate de a adopta o măsură care să interzică cumulul pensiei cu un salariu în sectorul public”, a afirmat Bolojan, la B1 TV.

Șeful Executivului a mai subliniat că înainte de a lua o decizie se va asigura că măsura respectă prevederi constituţionale.

„Altfel, dacă faci măsurile și după aceea verifici, riști să fie anulate și nu mai ai niciun fel de credibilitate când se întâmplă astfel de decizii. Și eu nu sunt adeptul să facem declarații sau lucruri de formă, ci să analizăm și, atunci când se ia o decizie în sensul acesta, să o ducem până la capăt”, a mai spus Bolojan.

Sunt aproximativ 10.000 de persoane care se află în această situație de a cumula pensia cu salariul, a mai spus premierul Bolojan.