Elon Musk și podcasterul MAGA, Steve Bannon, au reaprins vineri ostilitățile, amenințându-se reciproc după ce miliardarul a anunțat că va înființa un nou partid în SUA, relatează HuffPost.
Elon Musk a amenințat că va susține alți candidați în alegerile la mijloc de mandat FOTO PROFIMEDIA
Bannon a spus că Musk – un cetățean american naturalizat – „ar trebui deportat”, în timp ce Musk a prezis că Bannon – care a ispășit o pedeapsă de patru luni pentru sfidarea Congresului – s-ar putea întoarce la închisoare.
Bannon l-a criticat dur pe Musk, în podcastul său „War Room”, pentru că a declarat că va înființa un nou partid politic, Partidul Americii.
„Un non-american care înființează un Partid American?”, a spus Bannon. „Nu, frate, nu ești american, ești sud-african. Și dacă ne luăm suficient răgaz și dovedim faptele, ar trebui să fii deportat din cauza infracțiunii pe care ai comis-o, printre multe altele.”
Susținătorul MAGA sugerase luna trecută că Musk, născut în Africa de Sud, „s-ar putea afla aici ilegal”.
Musk i-a dat replica pe rețeaua sa X.
„Grăsuțul ăla bețiv și neastâmpărat pe nume Bannon se va întoarce la închisoare și de data asta pentru mult timp”, a prezis Musk . „Trebuie să plătească pentru o viață întreagă de infracțiuni.”
Nu a specificat ce anume l-ar putea trimite pe podcaster și consilierul politic al președintelui american înapoi la închisoare, însă a repetat o predicție similară pe care a făcut-o la începutul săptămânii trecute.
Musk a cheltuit aproximativ 291 de milioane de dolari pentru a susține campania electorală a lui Trump și a sprijini cauze republicane, potrivit OpenSecrets.org, până când cei doi s-au certat din cauza „marii și frumoasei legi” fiscale care a trecut recent de Congres și despre care fondatorul Space X spune că va mări excesiv și periculos datoria SUA.
Musk amenințase că își va înființa propriul partid drept alternativă atât la republicani, cât și la democrați, dacă proiectul de lege va fi adoptat, ceea ce s-a și întâmplat.
Bannon a fost directorul executiv al campaniei lui Trump în 2016 și a ocupat funcția de strateg șef în prima administrație a lui Trump, însă a demisionat după șapte luni.
Ulterior, Trump s-a întors împotriva lui Bannon, numindu-l „Steve cel neglijent”.
Cei doi au revenit la sentimente mai bune în scurt timp după aceea, iar Bannon a rămas în relații apropiate cu Trump, întâlnindu-se la Casa Albă cu acesta chiar luna trecută și vorbind frecvent despre agenda președintelui american și a MAGA în podcastul său „War Room”.
Trump l-a grațiat pe Bannon în 2021 într-un caz de fraudă în care Bannon și alții ar fi înșelat donatori care au contribuit la un fond privat despre care se presupunea că este dedicat construirii unui zid la granița de sud.
El a pledat vinovat la acuzații într-un caz conex la începutul acestui an, printr-o înțelegere care îi va permite să evite închisoarea.
Elon Musk, în conflict cu Donald Trump
Musk a catalogat Partidul Republican „Partidul porcușorului Porky!!” și a amenințat că va oferi sprijin unor candidați republicani care se opun proiectului bugetar masiv al lui Trump. Astfel, miliardarul a confirmat sprijinul pentru alesul Thomas Massie, un oponent vocal al legi.
„Ești minunat!”, a scris el.
Legea prevede eliminarea rapidă a creditelor fiscale federale pentru vehicule electrice până la 30 septembrie 2025, afectând direct interesele de afaceri ale lui Musk, șeful Tesla.
Fără subvențiile din partea guvernului, Musk „probabil ar trebui să închidă prăvălia și să se întoarcă acasă, în Africa de Sud”, a scris Trump.
Totodată, Trump a amenințat că va pune departamentul pentru eficiență guvernamentală (DOGE), la conducerea căreia l-a numit pe fostul său aliat la începutul mandatului, să-i analizeze contractele.
„Poate ar trebui să punem DOGE să arunce o privire atentă ? Mulți bani de economisit!!!”, a scris Trump.
„Poate că va trebui să punem DOGE pe Elon. Știți ce este DOGE. Este monstrul care s-ar putea să se întoarcă și să-l mănânce pe Elon”, a mai spus Trump după ce a fost întrebat în acest sens de reporteri.
După conflictul reaprins cu Trump, miliardarul a repostat pe X rezultatele unui sondaj informal din luna iunie, în care întreba dacă SUA au nevoie de un partid care să reprezinte majoritatea moderată a americanilor, „cei 80% din mijloc”.
Acesta ar fi „o alternativă la unipartidul Democrat–Republican, astfel încât oamenii să aibă o voce reală”, spune antreprenorul american.