Administrația Donald Trump a prezentat, miercuri, un plan de acțiune în domeniul inteligenței artificiale, în cadrul eforturilor de atingere a dominației globale și de contracarare a proiectelor competitorilor strategici.
”Președintele Donald Trump consideră că nu este negociabil ca Statele Unite să câștige cursa în domeniul inteligenței artificiale. De aceea, astăzi, președintele Donald Trump va anunța un plan îndrăzneț și complet în materie de inteligență artificială, pentru a susține și a stimula dominația globală în acest domeniu. Sub conducerea președintelui Donald Trump, țara noastră va conduce lumea în materie de inteligență artificială, pentru a garanta un viitor mai strălucitor pentru toți americanii, pentru a produce o creștere masivă a economiei noastre și pentru a proteja siguranța națională. Președintele va emite trei decrete executive la evenimentul programat în cursul acestei după-amiezi”, declarat Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.
”Ne așteaptă o nouă frontieră a descoperirilor științifice, marcată de tehnologii transformatoare precum inteligența artificială. Progresele în acest domeniu au potențialul de a reconfigura echilibrul de putere, de a crea noi industrii, de a revoluționa modul în care trăim și muncim. În contextul în care competitorii noștri de pe plan mondial se grăbesc să folosească aceste tehnologii, pentru Statele Unite, este imperativ de securitate națională să obțină și să mențină dominația tehnologică mondială”, afirmă președintele Donald Trump, în raport.
Planul de Acțiune prevede flexibilizarea reglementărilor, măsuri de protejare a libertății de exprimare, investiții în inovare și în apărare, construirea unei infrastructuri americane bazate pe inteligență artificială și contracararea influenței Chinei.
Uniunea Europeană și Statele Unite înregistrează progrese spre un acord care ar stabili o taxă vamală de 15% pentru majoritatea importurilor, potrivit mai multor diplomați informați despre negocieri.
Statele membre ar putea fi gata să accepte taxe la acest nivel, iar oficialii UE fac presiuni pentru ca acestea să acopere sectoare precum automobilele, au spus diplomații.
Importurile de oțel și aluminiu peste o anumită cotă s-ar confrunta cu o taxă vamală mai mare, de 50%, a adăugat unul dintre diplomați.
Diplomații au avertizat că, deși negociatorii UE sunt optimiști că se poate ajunge la un acord, ei sunt, de asemenea, conștienți de faptul că orice acord va trebui aprobat de președintele american Donald Trump, iar decizia sa finală este dificil de prezis, notează Bloomberg.
Negocierile rămân fluide și un acord ar putea să nu fie anunțat imediat, a declarat un oficial american.
Ambele părți au accelerat discuțiile în ultimele săptămâni pentru a evita un război comercial în toată regula.
Negociatorii UE și SUA se apropiau de un acord în urmă cu două săptămâni, dar negocierile au stagnat după ce președintele american a amenințat UE cu o taxă vamală de 30% pentru majoritatea bunurilor dacă ambele părți nu reușesc să ajungă la un acord până la 1 august.
În cazul în care nu va exista un acord până la acest termen limită și dacă Trump și-ar duce la capăt amenințarea de a crește taxele la 30%, UE pregătește contramăsuri.
Răspunsul UE ar include un pachet de taxe vamale pentru bunuri americane în valoare de peste 90 de miliarde de euro, cu taxe egale cu cele 30% ale lui Trump.
Uniunea Europeană analizează, de asemenea, activarea instrumentului anti-coerciție, un instrument care oferă oficialilor puteri largi pentru a restricționa accesul companiilor americane la piețele europene.
Bryan Kohberger, un fost doctorand în criminologie în vârstă de 30 de anI, a fost condamnat la închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare condiționată pentru uciderea a patru studenți ai Universității din Idaho.
Bryan Kohberger a ucis patru stundenți în somn FOTO: X
Persoanele dragi ale lui Madison Mogen, 21 de ani, Kaylee Goncalves, 21 de ani, Xana Kernodle, 20 de ani și Ethan Chapin, 20 de ani, i-au onorat pe studenți în instanță și au vorbit despre „mânia și devastarea pe care le-au simțit după crime”.
Kaylee Goncalves a fost înjunghiată de peste 30 de ori și avea „leziuni destul de mari” la față, a declarat tatăl ei, Steve Goncalves, reporterilor.
„Când mă uitam la el, ne-am uitat fix la el și era plin de demoni”, a spus tatăl ei.
Când a fost întrebat de judecător dacă dorește să facă o declarație, Kohberger, 30 de ani, a spus: „Refuz respectuos”.
Kohberger a primit patru pedepse pe viață consecutive, plus 10 ani pentru furt, și 270.000 de dolari amenzi. Acordul său de pledoarie i-a permis să evite pedeapsa cu moartea, potrivit CNN.
Sentința vine la aproape trei ani după ce studenții au fost găsiți înjunghiați mortal într-o casă închiriată, aproape de campusul Universității din Idaho.
Judecătorul Steven Hippler, în declarațiile sale emoționante de miercuri, 23 iulie, a declarat că Bryan Kohberger „s-a strecurat prin geamul glisant” al casei pentru a ucide victimele.
„Acest act malefic de nepătruns și fără sens a cauzat durere și pierderi incomensurabile. Niciun părinte nu ar trebui să fie nevoit să-și îngroape vreodată copilul. Aceasta este cea mai mare tragedie care poate fi aplicată unei persoane”, a spus judecătorul.
„Părinții care și-au dus copiii la facultate într-un camion plin cu cutii de mutat au fost nevoiți să-i aducă acasă în dricuri pline de sicrie”, a adăugat el.
Înainte de a pronunța sentința, judecătorul Steven Hippler a spus că acesta nu a exprimat niciun regret sau recunoaștere a durerii pe care a cauzat-o, numindu-l „cel mai rău dintre cei răi”.
Mesajul transmis de Casa Albă
Secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, a transmis un mesaj de sprijin familiilor victimelor în urma condamnării lui Bryan Kohberger.
„Ne pare foarte rău pentru durerea și suferința pe care le-ați trăit din mâna unui asasin atât de crud și malefic. Națiunea noastră se întristează alături de voi și nu vom uita niciodată sufletele prețioase care s-au pierdut în acest act oribil și malefic. Dacă ar fi fost după președinte, l-ar fi forțat pe acest monstru să explice public de ce a ales să fure aceste suflete nevinovate. Dumnezeu să binecuvânteze și să aibă grijă de toți cei afectați de această tragedie de neimaginat, în special de părinții care și-au pierdut copiii”, a declarat Leavitt în cadrul briefingului de astăzi al Casei Albe.
Kohberger, un fost doctorand în criminologie în vârstă de 30 de ani, și-a recunoscut vinovăția pentru patru capete de acuzare de crimă de gradul întâi și o capete de acuzare de spargere și a încheiat o înțelegere de recunoaștere a vinovăției care elimină posibilitatea pedepsei cu moartea.
Este probabil să fie trimis la singura închisoare de maximă securitate din Idaho, Idaho Maximum Security Institution, care a fost deschisă în 1989 pentru a-i izola pe „cei mai perturbatori locuitori de sex masculin” ai statului.
O nouă rundă de negocieri directe între Ucraina și Rusia a avut loc miercuri, 23 iulie, la Istanbul, în vederea încheierii războiului izbucnit în 2022. Șefii delegațiilor celor două țări, Rustem Umerov (Ucraina) și Vladimir Medinski (Rusia), au avut o întâlnire față în față înaintea discuțiilor oficiale.
Delegația ucraineană este formată din 14 membri. FOTO: EPA-EFE
Întâlnirea a avut loc la Palatul Ciragan, una dintre reședințele imperiale din Turcia, iar potrivit unei surse din delegația ucraineană, la întrevederea dintre cei doi oficiali a fost prezent și ministrul de externe turc, Hakan Fidan. Aceasta s-a încheiat înaintea sesiunii extinse de negocieri între cele două delegații, relatează Interfax, citată de AFP și Reuters.
„Întâlnirea s-a încheiat şi va urma reuniunea delegaţiilor”, a precizat sursa citată.
A treia rundă de negocieri din 2025
Aceasta este a treia rundă oficială de negocieri de pace din acest an, după ce în luna mai Kievul și Moscova au reluat, pentru prima dată în ultimii trei ani, discuțiile față în față. Negocierile anterioare s-au soldat cu schimburi de prizonieri de război la scară largă, inclusiv eliberarea unor soldați răniți grav sau sub 25 de ani.
Componența delegațiilor
Delegația ucraineană este formată din 14 membri, este condusă de fostul ministru al apărării Rustem Umerov, actualul șef al Consiliului Național de Securitate și Apărare. Printre ceilalți membri se numără Oleksandr Bevz, consilier al șefului administrației prezidențiale, Oleksandr Diakov, șef adjunct al Statului Major al Forțelor Navale și Serghii Kislița, prim-adjunct al ministrului de externe
Echipa este completată de reprezentanți ai agențiilor ucrainene de securitate, informații, forțelor armate și parlamentului.
De partea cealaltă, delegatul principal al Rusiei este Vladimir Medinski, fost ministru al culturii și consilier prezidențial. Conform agenției TASS, delegația rusă este compusă din patru membri principali și patru experți.
Un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit pe o autostradă aglomerată din Italia. Imaginile au surprins momentul în care avionul s-a izbit de drumul din provincia Brescia și a explodat într-o minge de foc. Două persoane aflate la bord au murit, iar alți doi șoferi au fost răniți.
Potrivit postului național italian de radio RAI, accidentul a dus la distrugerea completă a aeronavei. La bord se aflau un bărbat în vârstă de 75 de ani, avocat, și o femeie în vârstă de 60 de ani, care au decedat. Cauza accidentului este în prezent necunoscută.
Doi șoferi au fost răniți în momentul exploziei avionului și au fost tratați la un spital din apropiere pentru răni care nu le pun viața în pericol. Un incendiu a cuprins locul accidentului, ducând la suspendarea traficului.
Avionul s-a prăbușit pe o autostradă FOTO: X
După accidentul avionului, locul accidentului a fost cuprins de flăcări, ceea ce a dus la suspendarea imediată a traficului în ambele direcții pe autostradă. Mai multe autospeciale de pompieri au sosit la fața locului, stingând rapid flăcările și securizând zona.
A fost lansată o anchetă pentru a determina cauza accidentului.
O nouă metodă de fraudă este folosită de infractori pe Whatsapp. Un tânăr student român la Regie a povestit pe rețelele sociale cum au încercat să-l păcălească escrocii, dându-se drept polițiști și inspectori de la BNR.
Escrocii foloseau legitimații false FOTO: FB
Matei Stoian a povestit că a primit un telefon de la un bărbat, care s-a dat drept polițist, spunându-i că un anume individ, căutat chiar de Interpol, a luat un credit ING în numele său.
„Am primit azi de dimineață un apel de la un așa numit domn Șoloiu Claudiu Ionuț, de pe nr de telefon +40745128898 care a spus că este de la Poliția Română și ca un anume Constantin Cristian Victor, căutat chiar de Interpol (verificați, verificați!, spunea) a luat un credit ING în numele meu, că urmează să se deschidă un dosar penal. Îmi trimite pe whatsapp o legitimație de la nr +40762517873 și insistă că are nevoie să-mi pună câteva întrebări de genul …dacă am dat datele personale cuiva, dacă cineva are acces de datele mele bancare, daca mi-am pierdut actele, dacă, dacă, dacă… ”, a scris Matei Stoian, pe FB.
Deși bărbatul nu intră în jocul escrocilor, aceștia au continuat să mimeze o legătura cu un anume inspector BNR. Ba mai mult, l-au sunat de de whatsapp și i-au prezentat o legitimație falsă.
„După ce răspund la toate cu «nu» și zic că o să merg la poliție, îmi zice că îmi va face transfer către un inspector de la BNR. Zic «ok, hai să vedem până unde se merge». Intră o melodie ca de centrală, apoi mă preia un alt domn, intitulat Eusebiu Dănuț Ilie care încearcă să confirme cele spuse de primul, după care îmi spune că trebuie să facem un apel video și că mă sună în câteva minute departamentul tehnic al BNR («nu țineți linia ocupată! Dacă se piede legătura cu dumneavoastră mai mult de 5 minute se consideră că sunteți complice», îmi zice). Mă sună video pe whatsapp de pe nr +40760772866 și îmi arată o legitimație. Mă întreabă ce conturi am și ce valoare am în ele ca să poată face ei un calcul și să se asigure că nu pierd niciun ban de pe urma fraudei comise de cel căutat de Interpol. Îi zic că nu mă am de gând să răspund la aceste întrebări, că merg la poliție, pare că se enervează, mai zice ceva după care închide”, a scris tânărul regizor pe FB.
Canicula continuă să producă pagube mari în agricultura din România. Situația este dramatică în Olt, unde, din cauza secetei și a lipsei de precipitații, lacurile au început să sece. Nivelul apei este foarte scăzut pe lacul din comuna Drăghiceni și lucrurile nu par să se oprească aici, scenariul fiind unul sumbru.
Lacul din comuna Drăghiceni era o sursă importantă de apă pentru fermieri
Localnicii mărturisesc că, de câteva săptămâni, lacul a început să sece și nimeni nu face nimic ca să-l decolmateze sau să desfunde vechile izvoare care alimentau în urmă cu mai mulți ani lacul.
Este important de precizar că lacul din comuna Drăghiceni se întinde pe o suprafață de sute de hectare, fiind o importantă sursă de apă pentru fermieri, care își irigau culturile cu apă din lac, dar și pentru pescarii din județ.
Acum, peisajul este unul dezolant, deoarece în loc de apă este mai mult mâl, care a crăpat de la căldurăși abia dacă se mai găsește pește.
„Nivelul apei este în scădere în cazul tuturor surselor de apă din Olt”
Și Ovidiu Filip, primarul din Drăghiceni, susține că, din cauza secetei, s-a ajuns la această situație, deși înainte din acest lac fermierii își irigau culturile.
„Acum trei săptămâni era apă aici. Se pescuia. Acum nu mai e apă. Oamenii nu mai pot iriga de aici „, spune un localnic.
Primul care a început să fie afectat de secetă, încă de anul trecut, este lacul din comuna Ipotești, care acum cel mai probabil a secat aproape în totalitate. În județul Olt, în perioada următoare, meteorologii anunță zile caniculare și există pericolul ca lacurile afecatate deja de secetă să dispară.
Uniunea Europeană și Japonia vor acționa pentru protejarea democrației și a independenței, precum și pentru contracararea abordărilor protecționiste la nivel comercial, afirmă Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, părând să critice Rusia, China și Statele Unite.
”Vrem libertate și independență. Trebuie să avem o perspectivă clară asupra provocărilor cu care ne confruntăm în acest moment al istoriei. (…) Nu putem permite să fim zdruncinați de modificările seismice cu care ne confruntăm. Concurenții noștri geopolitici sunt puternici, iar bazele securității și prosperității noastre sunt prea volatile. De aceea, trebuie să creăm o nouă formă de libertate și independență în secolului 21. Trebuie să creăm un nou model economic și industrial, care să stimuleze prosperitatea și care să se concentreze pe protejarea democrației și a valorilor noastre”, a afirmat Ursula von der Leyen, în discursul rostit la Universitatea Keio din Tokyo.
Președintele Comisiei Europene a denunțat tentative de modificare a frontierelor cu forța, o referire la invazia Rusiei în Ucraina, precum și concurența incorectă și protecționismul, în ceea ce par a fi critici la adresa Chinei și Statelor Unite.
”În contextul competitivității incorecte, intensificăm cooperarea în materie de securitate economică pentru a face rețelele de aprovizionare mai rezistente, astfel încât să nu ducem niciodată lipsă de materii prime esențiale. Atât Europa, cât și Japonia observă accentuarea instinctelor protecționiste, exploatarea vulnerabilităților și a dependențelor. De aceea, este necesar să devenim mai puternici, nu doar pentru a ne consolida independența, ci și pentru a ne proteja”, a insistat Ursula von der Leyen.
”Europa și Japonia sunt prieteni apropiați și de încredere. Împărtășim valori precum corectitudinea, deschiderea și respectarea regulilor. Împreună, avem forța necesară nu doar pentru a ne apăra interesele, ci și pentru a configura rezultatele pe plan mondial”, a subliniat președintele Comisiei Europene cu ocazia summitului din Osaka.
Senatul italian a adoptat miercuri, în unanimitate, un proiect de lege istoric care introduce în Codul Penal infracțiunea de femicid. Legea prevede pedeapsa cu închisoarea pe viață pentru cei care ucid o femeie din ură de gen sau cu scopul de a-i suprima drepturile și libertățile fundamentale.
În 2024 au fost înregistrate 113 cazuri de femicid în Italia. FOTO: arhivă
Proiectul a trecut cu 161 de voturi pentru și niciun vot împotrivă. Camera Deputaților, camera inferioară a legislativului, urmează să dea avizul final pentru intrarea în vigoare a noii legi, potrivit agenției ANSA.
Potrivit textului adoptat, va fi considerat femicid orice act criminal soldat cu moartea unei femei, comis „prin acte de discriminare sau ură față de victimă pentru faptul că este femeie, sau dacă are ca scop reprimarea exercitării drepturilor, libertăților sau personalității femeii”.
Reguli mai stricte și inițiative educaționale
Noua lege nu doar că introduce o infracțiune distinctă, dar stabilește și reguli mai stricte privind acordarea facilităților în penitenciare pentru cei condamnați pentru femicid. În plus, aceasta impune obligații suplimentare pentru autorități în ceea ce privește desfășurarea de campanii educaționale și de conștientizare menite să combată violența bazată pe gen.
Reacție la un val de cazuri șocante
Adoptarea legii vine pe fondul unei creșteri îngrijorătoare a cazurilor de femicid în Italia. Conform datelor furnizate de Ministerul de Interne italian, în 2024 au fost înregistrate 113 cazuri de femicid, dintre care 99 s-au petrecut în context familial sau emoțional. Mai grav, 61 de femei au fost ucise chiar de către partener sau fostul partener.
Italia se alătură astfel unui număr tot mai mare de țări europene care recunosc femicidul ca o infracțiune distinctă, separată de omor. Legea urmează să fie dezbătută în Camera Deputaților.
UE a amenințat că va impune tarife în valoare de aproape 100 de miliarde de euro asupra importurilor din SUA, de la whisky bourbon la avioane Boeing, dacă Donald Trump nu va accepta un acord comercial până la sfârșitul săptămânii viitoare.
Comisia Europeană FOTO: Pixibay
Comisia Europeană a declarat miercuri, 23 iulie, că intenționează să combine două liste pregătite anterior cu produse americane care vor fi incluse în orice măsuri de retorsiune împotriva taxelor vamale impuse de președintele SUA, scrie The Guardian.
Dacă Bruxellesul va pune în aplicare amenințarea, aceasta ar însemna că vor fi impuse tarife vamale asupra importurilor din SUA în UE din prima listă în valoare de 21 de miliarde de euro, care include carne de pasăre și alcool, precum și din lista mai recentă de produse în valoare de 72 de miliarde de euro, care include mașini și avioane.
Dacă statele membre ale UE vor fi de acord, printr-un vot preconizat în zilele următoare, contra-tarifele în valoare de 93 de miliarde de euro ar putea fi impuse începând cu 7 august.
„Obiectivul principal al UE este de a ajunge la un acord negociat cu SUA”, a declarat Olof Gill, purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru comerț, adăugând că „va continua în paralel să se pregătească pentru toate rezultatele”.
Pentru a face contramăsurile „mai clare, mai simple și mai puternice, vom fuziona listele 1 și 2 într-o singură listă”, a spus el.
Comisarul european pentru comerț, Maroš Šefčovič, urma să discute cu secretarul american al comerțului, Howard Lutnick, înainte de o ședință cu ambasadorii UE miercuri după-amiază.
Diplomații spun că atmosfera se înăsprește la Bruxelles după ce președintele SUA a respins un acord de principiu în urmă cu 10 zile, în timp ce a ridicat miza amenințând cu tarife generale de 30 % începând cu 1 august.
Germania, care a insistat public pentru încheierea rapidă a unui acord care să pună capăt tarifelor paralizante de 27,5% aplicate industriei sale auto, este acum din ce în ce mai hotărâtă să utilizeze instrumentul anti-coerciune (ACI) – un regulament al UE considerat „mijlocul de descurajare nucleară” împotriva coerciunii economice.
ACI ar permite UE să riposteze cu un arsenal de măsuri, inclusiv tarife, precum și o potențială interdicție a serviciilor americane –care ar afecta grav sectorul tehnologic –, dar punerea în aplicare a acesteia ar putea dura până la un an.
Atât Germania, cât și Franța au vorbit despre ACI la o reuniune a ambasadorilor vinerea trecută. „A fost cu siguranță o schimbare de retorică, dar nu este clar dacă vor pleda pentru apăsarea butonului”, a declarat un diplomat la Bruxelles.
După reuniunea de miercuri, un diplomat al UE a avertizat că numărul țărilor „care spun că ar trebui să începem acum procedura efectivă de utilizare a ACI este foarte mic” și nu include Germania.
„Parisul este mai degrabă de părere că ar trebui să declanșăm acest lucru acum”, iar Berlinul nu se grăbește să îl declanșeze, dar „dorește ca pregătirile din culise să continue”, au spus ei.
Industria auto europeană a fost afectată în mod special de tarife. Stellantis, proprietarul Jeep și Vauxhall, a declarat săptămâna aceasta că tarifele impuse de Trump i-au costat 300 de milioane de euro, iar Volvo a raportat o scădere bruscă a activității în al doilea trimestru.
Președintele francez, Emmanuel Macron, susține de mult timp că UE trebuie să fie pregătită să riposteze și să contracareze amenințările lui Trump într-un mod mai dur.
Alexandru Rogobete, ministrul Sănătății, susține că sistemul inteligent digital de alarmare la incendii și eficiența echipelor de intervenție au evitat producerea unei tragedii în spitalul Cuza Vodă din Iași.
Ministrul Sănătății, la la Spitalul Cuza Vodă din Iași FOTO: Ministerul Sănătății
Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete și Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat s-au deplasat la Iași în urma producerii incendiului la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Cuza Vodă.
Autoritățile au declarat că ISU Iași a fost anunțat la ora 12:32 de producerea unui incendiu la spitalul Cuza Vodă. În următoarele două minute ISU Iași a activat Planul Roșu de intervenție, cu suplimentarea forțelor de intervenție.
Au fost evacuați 224 pacienți și 50 de persoane din personalul medical. La 13:30 incendiul a fost lichidat. Nu există victime, dar o asistentă medicală a fost intoxicată cu fum și transportată la UPU Spiridon.
Imaginea 1/5: Incendiu la Maternitatea Cuza Vodă Iași FOTO: Ministerul Sănătății
„Echipele de aici, din Iași, au reacționat profesionist, coordonat și eficient. Managerul și echipa medicală au reacționat primii și au evacuat copiii din orice zonă de risc. Nu este simplu să evacuezi în timp scurt aproape 300 de persoane, dintre care unele mame deja în travaliu, transportate în siguranță la maternitatea Elena Doamna pentru a naște”, a arătat ministrul Rogobete.
Au fost evacuate toate persoanele din clădirile afectate, astfel: 224 pacienți din care 111 copii si 96 de mame, iar din secția ATI 10 persoane și 7 mame din saloanele de naștere; și 50 de persoane personal medical, arată ISU.
„La spitalul Cuza Vodă au loc cel puțin două exerciții de evacuare pe an și este pus în funcțiune un sistem digital inteligent de alarmare în caz de incendiu. Avem în față un exemplu de reacție bună, construită prin prevenție. În același timp, colaborarea excelentă dintre Serviciul de ambulanță, SMURD, ISU, Pompieri și Jandarmerie a dus la evitarea unei potențiale drame. Le mulțumesc tuturor celor care au arătat ce înseamnă să îți faci datoria responsabil”, a conchis ministrul Sănătății, Dr. Alexandru Rogobete.
Când echipele de salvatori au ajuns la locul intervenției, incendiul se manifesta la nivelul subsolului pavilioanelor A și B, pe o suprafață de aprox. 60 mp, cu degajări intense de fum și posibilități de propagarea la nivelurile superioare ale pavilioanelor și clădirile învecinate, mai arată autoritățile.
O minoră din Dumbrăveni, județul Sibiu, a fost filmată în timp ce mama sa o supune unui așa-zis ritual de exorcizare, în direct pe TikTok și Facebook. Fata, în vârstă de aproximativ 14–15 ani, apare în videoclip plângând vizibil speriată, în timp ce femeia rostește rugăciuni și pretinde că „scoate dracii din ea”.
Filmarea, care durează peste opt minute, a fost catalogată drept „șocantă” și „abuzivă” de sute de utilizatori. Mulți dintre aceștia au cerut intervenția urgentă a autorităților, reclamând un posibil abuz emoțional și psihologic asupra minorei.
„Rugăm Protecția Copilului Sibiu să trateze cu maximă seriozitate acest comportament împotriva minorei. Nu se poate, în anul 2025, să existe astfel de abuzuri!”, a scris un utilizator.
În urma postării, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sibiu s-a autosesizat și a transmis că situația este în atenția lor. „A intrat în atenția noastră. A fost sesizată Protecția Copilului în Dumbrăveni”, a declarat Beatrice Muntean, purtător de cuvânt al instituției, pentru Ora de Sibiu.
Mama a mai avut în trecut comportamente deviante
Potrivit autorităților locale, femeia implicată în incident este cunoscută pentru comportamente problematice. Primarul orașului Dumbrăveni, Emil Dârloșan, a declarat că aceasta beneficiază de ajutor social și a mai fost avertizată în trecut de primărie pentru comportamente considerate nepotrivite.
„Am făcut solicitare la Poliția Română. Știm de acest caz de aproximativ 10 zile. Am luat legătura cu Poliția din Dumbrăveni. Avem plan de anchetă socială. Mama a fost deja vizitată de asistenții sociali, și-a luat angajamentul că nu va mai face ‘vrăjitorii’. (…) Monitorizăm încontinuu. Fetița are un handicap, dar nu grav. Nu este lipsită de discernământ. Dacă se continuă în acest ritm, copilul va trebui separat de mamă”, a precizat edilul, potrivit Ora de Sibiu.
Ce urmează
Cazul este acum analizat atât de DGASPC, cât și de Poliția din Dumbrăveni, fiind în derulare o anchetă care va decide dacă mama poate păstra în continuare custodia copilului. În funcție de evaluarea riscurilor, fetița ar putea fi luată în plasament.
Ministrul Muncii, Florin Manole, a anunţat, miercuri, 23 iulie, concluziile unui control declanşat în cazul a sute de persoane cu dizabilităţi găzduite, în mod necorespunzător, în case deţinute de un bărbat din Bihor. „Situaţia descrisă sugerează toate caracteristicile unui sistem paralel privat (familia Paşca), care permite încasarea de fonduri financiare publice în afara cadrului legal”, spune ministrul.
Ministrul Muncii, Florin Manole FOTO: Mediafax
„Am promis că voi identifica neregulile care au dus la situația inacceptabilă ca persoane cu dizabilități să fie gestionate necorespunzător la o persoană fizică din Bihor. Acestea, în majoritate cu deficiențe intelectuale și psihice grave, sunt lipsite de reprezentare legală și nu beneficiază de intervenție socială personalizată. Această situație va înceta! Cei care au greșit vor fi trași la răspundere”, a transmis ministrul Florin Manole.
Raportul Corpului de Control va fi înaintat către Parchet, susține ministrul Muncii.
„Documentațiile medicale uniforme, anchetele sociale formale, lipsa unui control real din partea DGASPC Bihor și complicitatea tacită a autorităților locale care achită sume cu titlu de indemnizații lunare pentru presupuse servicii, creează un cadru informal, propice, de substituire față de sistemul public de asistență socială, fără standarde, fără reglementări și garanții pentru siguranța și demnitatea beneficiarilor”, susține ministrul.
Situația descrisă sugerează toate caracteristicile „unui sistem paralel privat (familia Pașca), care permite încasarea de fonduri financiare publice în afara cadrului legal și menține un număr mare de persoane cu dizabilități într-o formă de dependență și vulnerabilitate severă, dar și pericol de abuz/neglijență, în lipsa unei protecții legale efective”.
Potrivit ministrului, prin modalitatea de intervenție, coordonare, control, monitorizare a beneficiarilor găzduiți de către domnul Pașca Viorel din județul Bihor, reprezentanții DGASPC Bihor și AJPIS Bihor „au adus atingere drepturilor persoanelor cu dizabilități, respectiv dreptul la viață, dreptul la un trai decent, dreptul de a beneficia de servicii integrate, în acord cu gradul și tipul de handicap, identificați la cele 11 locații, (329 de persoane la nivelul anului 2024)”.
În localitatea Tinca, la 6 locaţii cu adrese diferite erau 159 de persoane, în comuna Holod, satul Dumbrava, la 4 locaţii cu adrese diferite erau 100 de persoane, iar în comuna Ceica, satul Inceşti, la 1 locaţie cu 6 case erau 70 de persoane.
„Această situație relevă grave carențe de guvernanță locală, de supervizare metodologică și de implementare a legislației în domeniul protecției persoanelor adulte cu dizabilități. Concluziile acestui raport evidențiază un model de îngrijire centrat pe o singură persoană fizică, în jurul căreia gravitează un număr considerabil de persoane cu dizabilități, aflate în situații de vulnerabilitate extremă, fără protecție legală adecvată și fără garanții privind respectarea drepturilor fundamentale”, precizează Florin Manole.
În opnia ministrului Muncii, situația impune intervenție urgentă din partea autorităților publice competente, atât pentru protejarea beneficiarilor, cât și pentru verificarea legalității și eticii proceselor administrative implicate.
„Echipa corpului de control opinează că reprezentanții DGASPC Bihor și AJPIS Bihor, în exercitarea atribuțiilor de serviciu au îndeplinit în mod defectuos prevederile legislative în domeniul asistenței sociale și în domeniul inspecției sociale, cauzând o vătămare a drepturilor și intereselor legale ale beneficiarilor găzduiți de către domnul Pașca Viorel, aspecte care intră sub incidența prevederilor art.298 Cod penal- neglijența în serviciu”, a concluzionat Florin Manole.
Dumitru Costin, preşedintele Blocului Național Sindical (BNS), atacă dur cele două pachete de măsuri fiscale ale guvernului şi consideră că „statul se comportă ca un golan”.
După consultările de miercuri, 23 iulie, cu vicepremierul Dragoș Anastasiu, președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, a lansat acuzaţii extrem de dure la adresa celor două pachete de măsuri fiscale, care îi afectează deopotrivă pe angajaţi şi angajatori, în condiţiile în care urmează să fie supendate multe dintre investiţiile deja începute.
„Din punctul de vedere al BNS aş vrea să vă transmit câteva lucruri care ţin de ce s-a întâmplat până acum şi ce urmează să se întâmple de acum încolo. I-am transmis domnului vicepremier că, dacă vor să devină credibili ca guvern, primul lucru pe care trebuie să-l facă e să iasă din statutul pe care îl au acum. Eu sunt născut şi crescut într-un oraş. Brăila, şi într-un cartier rău famat al acestui oraş. În copilăria mea, când am crescut, am descoperit şi conceptul de golan. Pot să vă spun că astăzi statul se comportă ca un stat golan”, a spus Dumitru Costin în faţa Guvernului, explicând pe larg de ce crede acest lucru.
Liderul de sindicat a explicat că este inacceptabil ca, după ce s-au început investiţii majore în străzi, spitale, şcoli etc., pentru care s-au asumat o serie de contracte şi de responsabilităţi, acestea să se suspende acum, blocând toate aceste proiecte.
„Şi eu ce fac cu salariaţii? Ce fac cu cheltuielile pe care le-am angajat până acum? Statul golan ridică din umeri şi zice: «Nu ştiu, nu mă interesează, dar ai grijă, tu trebuie să-mi plăteşti taxele şi impozitele la zi»”, a explicat Dumitru Costin ce se va întâmpla după ce guvernul va adopta şi cel de-al doilea pachet de măsuri fiscale.
Liderul sindical acuză şi anunţatele investiţii masive pentru achiziţionarea de armament, care ar fi trebuit să presupună negocieri cu partenerii, mai ales în situaţia în care se cumpără din afara Uniunii Europene, în urma cărora să obţină pentru România avantaje precum implementarea de noi tehnologii şi locuri de muncă. El acuză guvernul că se comportă ca „un golan care are două amante”.
„Şi-am mai uitat un mic detaliu: statul ăsta golan mai are şi două amante: pe una o cheamă Moldova, pe ailaltă Ucraina. Dacă-i întrebaţi, n-o să vă spună niciodată ce cheltuieli de bani publice, ce pondere din Produsul Intern Brut au acest cheltuieli. Măcar atâta lucru, nu defalcat. Să ştim pe ce s-au dus banii publici ai României. Câţi bani cheltuiţi voi din PIB cu o parteneră şi cu cealaltă? Atâta vrem să ştim”, a mai acuzat Dumitru Costin, după întrevederea cu vicepremierul Dragoş Anastasiu.
China a anunțat, miercuri, că dorește să îmbunătățească relațiile economice cu Statele Unite, cu ocazia negocierilor de la Stockholm, sperând să obțină un acord bazat pe „egalitate și respect mutual”.
China a transmis că speră să „intensifice cooperarea” cu Statele Unite, în cadrul negocierilor comerciale care vor avea loc săptămâna viitoare, la Stockholm. Cele două mari economii mondiale au întâmpinat tensiuni în relațiile comerciale, după ce Donald Trump a impus taxe vamale, obținând un răspuns din partea Beijingului.
Secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessent, a confirmat, marți, că se va întâlni cu omologul său chinez, săptămâna viitoare, la Stockholm, evocând posibilitatea prelungirii termenului negocierilor, care a fost inițial stabilit la jumătatea lunii august.
China depune eforturi pentru a-și îmbunătăți relația cu SUA
China speră să încheie un acord cu SUA bazat pe „egalitate, respect mutual și beneficii reciproce”, a transmis un purtător e cuvânt chinez al Afacerilor Externe.
„Vom consolida consensul, vom reduce neînțelegerile, vom intensifica cooperarea și vom promova o dezvoltare stabilă, sănătoasă și durabilă a relațiilor sino-americane”, a declarat Guo Jiakun, conform cotidianului Sud Ouest.
Conform declarațiilor lui Scott Bessent, discuțiile ar putea acoperi mai multe domenii, dintre care achizițiile de petrol ale Chinei din Rusia și Iran, care sunt vizate de sancțiunile americane.
De asemenea, Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a încheiat un acord comercial cu Japonia care reduce tarifele la importurile de autoturisme și scutește Tokyo de noile taxe vamale pentru alte bunuri. Acordul prevede și un pachet de investiții și împrumuturi în valoare de 550 de miliarde de dolari.
Acesta este cel mai semnificativ acord la care a ajuns Donald Trump de la anunțul său privind impunerea de tarife vamale pentru importurile din întreaga lume.
Uniunea Europeană va consolida parteneriatul economic și de securitate cu Japonia, anunță președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu ocazia întrevederii pe care a avut-o cu premierul nipon, Shigeru Ishiba.
”Europa și Japonia sunt prieteni apropiați și de încredere. Împărtășim valori precum corectitudinea, deschiderea și respectarea regulilor. Împreună, avem forța necesară nu doar pentru a ne apăra interesele, ci și pentru a configura rezultatele pe plan mondial. Împreună, reprezentăm 20% din PIB-ul mondial. Parteneriatul nostru economic este solid și furnizează rezultate. Acest summit reprezintă oportunitatea de a face următorii pași: consolidarea competitivității comune, intensificarea securității comune și stabilirea standardelor globale aliniate cu valorile”, a declarat Ursula von der Leyen, cu ocazia reuniunii desfășurate în orașul japonez Osaka.
Președintele Comisiei Europene a pledat pentru intensificarea schimburilor comerciale bilaterale și pentru flexibilizarea reglementărilor, salutând și avansarea cooperării în materie de securitate și apărare.
”În al doilea rând, trebuie să consolidăm securitatea economică, iar, în plus, trebuie să stimulăm inovarea și să avansăm tranzițiile ecologică și digitală. Europa își consolidează capabilitățile militare, printr-un plan industrial de 800 de miliarde de euro. Este semnificativ faptul că Japonia a fost prima țară din afara Europei care a semnat un acord de Securitate și Apărare cu noi. Anul viitor, vom lansa primul Dialog Industrial în materie de Apărare UE-Japonia. Împreună, putem reduce dependențele și putem construi ecosisteme mai puternice de apărare, axate pe încredere mutuală”, a subliniat Ursula von der Leyen.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat miercuri că recentele tulburări politice au modificat definitiv ordinea mondială stabilită.
Lumea s-a schimbat pentru totdeauna, susține von der Leyen FOTO EPA-EFE
Umbra războiului declanșat de liderul rus Vladimir Putin în Ucraina și conflictul comercial global provocat de fostul președinte american Donald Trump au planat asupra discursului rostit de von der Leyen la Universitatea Keio din Tokyo, unde i-a fost acordat un titlu de doctor honoris causa, scrie POLITICO.
„Pur și simplu nu ne putem permite să fim zdruncinați de schimbările seismice cu care ne confruntăm sau să cădem din nou în iluzia că furtuna va trece, că lucrurile vor reveni la normal dacă doar un război dintr-o regiune se încheie, dacă se încheie un acord comercial sau dacă alegerile vor avea un anumit rezultat data viitoare”, a declarat șefa Comisiei. „Pentru că aceste curente geopolitice sunt pur și simplu prea puternice. Iar temeliile securității și prosperității noastre sunt pur și simplu prea șubrede.”
„Punctul de plecare este să privim lumea așa cum este ea cu adevărat — nu cum ne-o amintim din generațiile trecute”, a adăugat ea. „Cred că perioada în care ne aflăm acum — și felul în care o gestionăm — va defini restul acestui secol.”
Declarațiile lui von der Leyen au subliniat cât de mult a fost zdruncinată scena politică internațională de abordarea tranzacțională a lui Trump în diplomația globală, combinată cu prezența amenințătoare a lui Putin la granița estică a Europei — obligând UE să-și asume o mai mare responsabilitate pentru propria securitate, mai notează publicația.
„Europa se mobilizează. În ultimele săptămâni și luni, am prezentat propuneri de a investi în propria noastră apărare la un nivel care, chiar și acum un an sau doi, ar fi fost de neimaginat”, a afirmat ea. „Am propus un plan de investiții care plasează industria și inovația, tehnologia și știința, în centrul economiei noastre.”
Von der Leyen a fost însoțită la Tokyo de președintele Consiliului European, António Costa, și de șefa diplomației UE, Kaja Kallas, pentru un summit UE–Japonia.
Unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Rusia, Alexei Mordașov, trage un semnal de alarmă cu privire la direcția în care se îndreaptă economia rusă.
Moscova se sprijină tot mai mult pe giganții industriali FOTO Shutterstock
Într-un interviu acordat agenției de stat RIA Novosti, CEO-ul gigantului siderurgic Severstal a declarat că „marile corporații domină clar peisajul economic”, în timp ce întreprinderile mici și mijlocii rămân marginale.
Publicația independentă The Moscow Times notează marți, 22 iulie, că Mordașov a comparat actuala structură economică a Rusiei cu modelul „chaebol” din Coreea de Sud – conglomerate uriașe care controlează segmente întregi din economie și au o influență politică semnificativă.
Această tendință s-a accentuat în contextul sancțiunilor occidentale, care au forțat Moscova să se sprijine tot mai mult pe giganții industriali pentru a menține în funcțiune sectoarele-cheie.
Vasili Osmakov, oficial în Ministerul rus al Industriei și Comerțului, a recunoscut public că această tranziție către un sistem de tip „chaebol” este o consecință directă a izolării internaționale.
Deși modelul sud-coreean a dus la o creștere economică rapidă, Mordașov a subliniat și efectele negative: diminuarea concurenței, dezechilibre economice și corupție sistemică.
Cu o avere estimată la 28,6 miliarde de dolari, Alexei Mordașov este al doilea cel mai bogat om din Rusia și liderul unui imperiu de afaceri care reflectă tocmai acest model: Severstal, producătorul de anvelope Cordiant, grupul Power Machines, compania minieră Nord Gold și gigantul forestier Sveza.
Anul trecut, Mordașov a fost cel mai mare beneficiar de dividende din Rusia, potrivit Forbes, încasând 2,2 miliarde de dolari – echivalentul a peste 10% din totalul dividendelor plătite persoanelor fizice din topul publicației.
Un adolescent care s-a urcat cu bicicleta într-un tramvai a fost agresat de o călătoare, deranjată că nu are loc din cauza vehiculului. Băiatul i-a răspuns acesteia că este victima unei agresiuni.
Copil agresat de o călătoare FOTO: captura video
Postarea numită „Două generații, două educații, două intelecte” a fost publicată pe rețelele sociale și a devenit virală. O călătoare îl apucă pe băiat de cască și trage de ea, adresându-i injurii pentru că s-a urcat cu bicicleta în autobuz. El îi răspunde acesteia că nu are dreptul să pună mâna pe el și că în mijlocul de transport sunt camere de supraveghere, care vor ajunge la Poliție.
Dialogul dintre copil și femeie:
„Copil: Nu închid nicio gură, nu puneți mâna pe mine! Nu aveți niciun drept să puneți mâna pe mine!. O filmare, două filmări…
-Femeie: Mă …pi* pe mă-tă…
-Copil: Pe maică-mea? Insultă, hărțuire, distrugere de bunuri, amendă, agresare verbală și fizică…mai spuneți”, îi enumeră copilul infracțiunile.
„Ce obraznic”, spune o altă călătoare, care asistă la scena dintre copil și femeia care îl insultă și agresează.
La un moment, o altă călătoare intervine și îi ia apărea băiatului.
Internaut: Sper să se acționeze legal, generația noastră a trebuit să tacă în trecut pentru așa ceva!
Postarea a stârnit numeroase opinii în mediul online. Cei mai mulți internauți susțin că băiatul a procedat corect și că își cunoaște drepturile.
„Văd aici opinii și opinii. În autobuz, tramvai, trenuri, ai voie să urci cu bicicleta. Bineînțeles dacă este și loc pentru așa ceva, în video ar fi acel loc. Deci băiatul a dat dovadă de bun simt și cunoșțințe legislative, nu a jignit și nu a fost agresiv. Cât despre generația ,«ceaușistă», este jalnic să reacționezi așa în public și către un minor”, a scris un internaut
„Dacă șoferul i-a permis copilului să urce cu bicicletă în autobuz, înseamnă că este voie, așa că băiatului «nu îi mănâncă câinii din traistă!» Bravo lui, judecător să ajungă!!!”, a scris altcineva.
„Copilul nu este vinovat. Este agresat. De ce nu intervine conducătorul auto?”, se întreabă alt internaut.
„Mie îmi place cum își apără dreptul, copilul. Se vede că este educat după cum își alege vorbele. Nu a înjurat și nici nu a jignit, deși a fost provocat. Cât despre doamna… mă rog, «doamnă» este mult spus”, a scris o persoană.
„Sper să se acționeze legal, generația noastră a trebuit să tacă în trecut pentru așa ceva. Acum sper că se iau măsuri pentru așa ceva. Atâta timp cât șoferul a fost de acord când s-a urcat, călătorii nu au dreptul să facă așa ceva! Copilul are dreptate și a fost civilizat! Chiar și doamna care i-a luat apărarea copilului civilizat! Ambii civilizați! Duduia care a căutat scandal, a adresat injurii, trebuie amendată pentru instigări la violență”, a adăugat alt internaut.
Poliția Capitalei a îndepărtat marți, steagurile legionare de la mormântul lui Ilie Lăcătușu, acolo unde a fost organizată o slujba de comemorare și face cercetări în acest caz. Încă de acum nouă ani, arhiepiscopia Bucureștilor a acuzat familia preotului că a expus trupul acestuia fără autorizație și că „profită financiar” de pe urma pelerinajelor.
Comemorarea lui Ilie Lăcătușu. FOTO Facebook Adrian Vașnic
Zeci de de persoane au participat, marți, la slujba de comemorare a preotului Ilie Lăcătușu (trecut de BOR în rândul sfinților), de la cimitirul Giulești, acolo unde au fost ridicate steaguri legionare.
„Ieri, 22 iulie 2025, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 20 Poliție, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au constatat, în incinta unui cimitir din Sectorul 6, un drapel care se afla arborat și care conținea însemne care fac referire la anumite ideologii fasciste. Polițiștii din cadrul subunității, cu sprijinul unui echipaj din cadrul Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București au luat toate măsurile legale care s-au impus. Menționăm faptul că drapelul a fost îndepărtat, iar în cauză au fost demarate activități pentru identificarea persoanelor care au arborat drapelul cu simbolul respectiv”, a precizat, miercuri, Poliția Capitalei.
Raclă specială pentru moaștele lui Ilie Lăcătuşu
Anul viitor, după finalizarea raclei în care vor fi depuse sfintele moaşte ale Sfântului Preot Mărturisitor Ilie Lăcătuşu, va fi stabilită şi data la care se va săvârşi proclamarea locală a canonizării sale.
Deocamdată, anul acesta, slujba Sfântului Ilie Lăcătuşu a fost săvârşită, conform rânduielilor tipiconale, în ziua prăznuirii sale, pe 22 iulie.
„În anul 2026, după finalizarea raclelor în care vor fi depuse sfintele moaşte ale Sfântului Preot Mărturisitor Ilie Lăcătuşu şi ale Sfântului Preot Mucenic Constantin Sârbu, vor fi stabilite şi datele la care se va săvârşi proclamarea locală a canonizării acestora. Însă slujbele Sfinţilor Ilie Lăcătuşu şi Constantin Sârbu vor fi săvârşite în acest an (2025), conform rânduielilor tipiconale, în zilele prăznuirii acestora (Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătuşu – 22 iulie şi Sfântul Preot Mucenic Constantin Sârbu – 23 octombrie)”, arăta, în urmă cu câteva zile Arhiepiscopia Bucureștilor.
Cheia mutării trupului Ilie Lăcătuşu, în 2026, într-o raclă specială
Arhiepiscopia Bucureștilor acuza familia preotului Ilie Lăcătușu, încă de acum nouă ani, că a expus ilegal trupul acestuia în ideea unor pelerinaje.
„Urmașii defunctului părinte Ilie Lăcătușu dețin, în concesiune, un loc de înmormântare, în baza Actului de concesiune nr. 3/1984, eliberat de parohia Adormirea Maicii Domnului – Giulești pe numele Lăcătușu Ecaterina (soția defunctului preot) și Spirache Marina Sabina (fiica preotului). În data de 22 iulie 1983, părintele Ilie Lăcătușu a trecut la Domnul, fiind înmormântat în acest cavou. După 15 ani, a decedat și preoteasa Ecaterina Lăcătușu. Atunci, pentru înmormântarea acesteia în același cavou, parohia a eliberat Autorizația de deshumare-reînhumare a părintelui Ilie Lăcătușu și Autorizația de înhumare a preotesei Ecaterina Lăcătușu (data emiterii 29 septembrie 1998). Cu această ocazie, s-a constatat faptul că trupul părintelui Ilie Lăcătușu era neputrezit”, atrăgea atenția, în 2016, Arhiepiscopia Bucureștilor
Atunci, Arhiepiscopia Bucureștilor acuza rudele lui Ilie Lăcătușu că „ profită financiar, în mod nejustificat” de pe urma pelerinajelor.
„Fără aprobarea autorităților în drept și fără a respecta Autorizația de deshumare-reînhumare, familia părintelui Ilie Lăcătușu a hotărât supraînălțarea cavoului și expunerea trupului neputrezit al defunctului preot în partea supraterană, astfel încât acesta să poată fi vizitat. De atunci, la sicriul cu osemintele părintelui Ilie Lăcătușu a început un fel de pelerinaj, de care profită financiar în mod nejustificat urmașii părintelui Ilie Lăcătuşu. Din acest motiv, de mai multe ori, reprezentanții Arhiepiscopiei Bucureştilor i-au invitat pe urmașii părintelui Ilie Lăcătușu, în mod deosebit pe domnul Spirache Mihai, spre a găsi soluția legală și canonică pentru rezolvarea acestei probleme”.
O astfel de atitudine creează o imagine negativă privind modul de cinstire a celor adormiţi în Domnul, atrăgea atenția, în 2016, Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Cine a fost Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătușu, cinstit pe 22 iulie
Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătușu s-a născut pe 8 decembrie 1909 în satul Țepești, comuna Crăpăturile, din județul Vâlcea. Părinții săi, Marin și Maria, oameni credincioși, care se îndeletniceau cu lucrul pământului, au avut șapte copii, Ilie fiind al doilea prunc al familiei, potrivit Creștin Ortodox
Între 1922 şi 1930, tânărul Ilie Lăcătuşu a urmat Seminarul Teologic din Râmnicu Vâlcea, apoi între 1930 şi 1934, cursurile Facultăţii de Teologie din Bucureşti.
În 1931 s-a căsătorit cu învățătoarea Ecaterina Popescu. Au avut cinci copii, însă patru dintre ei au murit la vârste fragede.
Tânărul Ilie este hirotonit diacon la 27 august 1934, apoi, în următoarea zi, preot pe seama parohiei Osica de Jos din județul Olt, de către Episcopul Vartolomeu Stănescu al Râmnicului-Noul Severin. În octombrie 1934, Sfântul Ilie Lăcătușu este transferat la Parohia Pluta – Buicești din județul Mehedinți. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, la 1 noiembrie 1942, Sfântul Ilie a fost trimis de Mitropolia Olteniei în Transnistria, slujind la parohia Șerșenița din raionul Rîbnița, unde a rămas până în martie 1943.
După instaurarea regimului comunist în România, s-a declanșat o mare prigoană atât asupra slujitorilor Sfântului Altar.
„Sfântul Ilie Lăcătușu a primit și el cu bărbăție duhovnicească această cruce grea a suferinței pentru dragostea lui Hristos. A fost arestat în perioada 18 iulie 1952 – 26 aprilie 1954 și trimis să lucreze în coloniile de muncă de la Galeșu – Constanța, apoi Peninsula – Constanța (Canalul Dunăre – Marea Neagră), iar în 1953 este dus la Târgu-Ocna de unde este eliberat și revine la Buicești pentru a-și continua activitatea preoțească. Între 1 iulie 1959 și 6 mai 1964 este din nou arestat și trimis la muncă silnică în Deltă, la Periprava”, arată sursa citată.
În închisoare, Sfântul Ilie Lăcătușu a fost ca un apostol care a îndrumat mulțime de oameni pe calea lui Hristos, sprijinindu-i pe cei care sufereau în urma torturilor la care erau supuși, preluând și normele lor de lucru pentru a nu fi din nou pedepsiți. Această dragoste și dăruire către celălalt i-a sfințit viața, fiind un model desăvârșit de smerenie, dragoste și bunătate.
După ce este eliberat în 1964, Sfântul Ilie Lăcătușu i se fixează domiciliu forțat la Bolintin unde va fi obligat să lucreze ca zidar. La 1 aprilie 1965, prin grija Patriarhului Justinian Marina, își reia slujirea preoțească la parohia Gârdeşti, din județul Teleorman. În 1970 este transferat la parohia Cucuruzu, din județul Giurgiu, unde slujește până la 1 ianuarie 1978.
Ilie Lăcătușu a murit e pe 22 iulie 1983, pe un pat de spital, după o perioadă de suferință trupească, înconjurat de familia sa.
„Strălucind în dragoste și smerenie, s-a făcut vas curat primitor al darurilor dumnezeiești, al discernământului și al înainte-vederii, arătându-se astfel îndrumător înțelept al sufletelor pe calea mântuirii și mare făcător de minuni”, mai arată sursa citată
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut in rândul sfinților in ședințele de lucru din 11-12 iulie 2024.
„După adormirea sa, la 15 ani de la mutarea la Domnul, trupul său a fost aflat întreg, binemirositor și frumos la vedere, numeroși credincioși alergând la cinstitele sale moaștele, prin care mulțime de bolnavi au primit tămăduire”
Premierul Ilie Bolojan a semnat decizia de eliberare din funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a lui Cristian Popescu Piedone.
Grindeanu a subliniat că Piedone nu mai e membru PSD. FOTO Inquam / Octav Ganea
Potrivit unui comunicat oficial, măsura vine în urma analizei documentelor primite de la ANPC și Direcția Națională Anticorupție (DNA), din care reiese că Piedone nu își mai poate exercita atribuțiile de serviciu. Atribuțiile funcției vor fi preluate temporar de vicepreședintele instituției, Sebastian Ioan Hotca, până la numirea unui nou conducător al ANPC, conform prevederilor legale.
Chestionat în legătură cu faptele de care este acuzat Cristian Popescu Piedone, preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, că acesta nu mai este demult membru al partidului, adăugând că „cine este vinovat şi încalcă legea, să plătească”.
„Dacă vreţi să discutăm pe componentă politică, nu mai e demult membru al PSD, dar nu văd de ce să-mi dau eu cu părerea de decizii ale justiţiei. Cine este vinovat şi încalcă legea, să plătească fără niciun fel de… chiar dacă are o culoare politică sau alta„, a afimat Grindeanu, la Parlament, întrebat în legătură cu opinia sa în cazul lui Cristian Popescu Piedone, potrivit Agerpres.
Piedone, urmărit penal pentru „folosire de informații ce nu sunt destinate publicității”
Șeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Cristian Popescu Piedone, a fost plasat sub control judiciar de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat că ar fi avertizat un hotel din Sinaia că urmează să efectueze acolo un control.
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând cu ziua de marţi, faţă de Cristian Victor Popescu Piedone pentru săvârşirea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”, potrivit unui comunicat al DNA.
Potrivit ordonanţei, în data de 7 martie, Cristian Popescu Piedone, în calitate de preşedinte al ANPC, ar fi divulgat unui reprezentant al unei societăţi comerciale care administrează un hotel în oraşul Sinaia faptul că subordonaţii săi urmează să efectueze în aceeaşi zi un control tematic la societatea acestuia, precum şi obiectivele controlului.
Cele mai recente dezvăluiri în dosarul în care este cercetat penal Cristian Popescu Piedone arată că interceptarea discuţiei dintre șeful ANPC şi angajatul hotelului Internațional Sinaia ar fi fost obţinută de Parchetul Judecătoriei Sinaia în baza unui mandat obţinut de la instanţă, în cadrul altui dosar penal.
Preşedintele PSD, Sorin Grindeanu, atrage atenția că grupul informal de lucru de la Guvern trebuie să intre în legalitate. Potrivit liderului, au existat discuții în acest sens cu vicepremierul Dragoș Anastasiu. Grindeanu subliniază că, pentru a evita speculațiile, este nevoie ca membrii grupului să aibă poziții oficiale și să ofere date cu privire la declarațiile lor de avere.
Liderul PSD a lansat mai multe acuzații referitor la grupul de lucru FOTO Facebook/Sorin Grindeanu
„Am văzut declaraţiile şi am şi vorbit ieri cu vicepremierul la telefon, explicându-i ce nu mi se pare a fi legal şi ce ar trebui să fie îndreptat. Chiar dacă e un grup care are intenţii extraordinar de bune şi este informal. În momentul în care lucrezi la Guvern, trebuie să ai acces, să ţi se dea acces la informaţii cu caracter secret – nu ştiu dacă au. Doi – cam ar trebui să îţi faci publică o declaraţie de intenţie, cel puţin”, a declarat Grindeanu la Parlament.
Liderul PSD a subliniat că legea trebuie respectată, pentru a evita eventuale suspiciuni.
„Dacă tu vrei să vorbeşti despre companii, e foarte bine. Nu vreau să fiu înţeles greşit, dar unele dintre ele, ca să dau un exemplu, pot să fie listate la bursă. Tu, dacă eşti un extraordinar de bun analist financiar, dacă nu ai o declaraţie de intenţie transparent şi toate lucrurile să fie cât se poate de clare, laşi loc la suspiciuni, iar acea chestiune de pe bursă poate să fie speculată.
Eu nu vreau decât să fie transparenţă şi să se respecte legea într-un mod în care s-a început, în care facem un grup aşa, deasupra, pe nicăieri, fără să îl instituţionalizezi acel grup, fără să spui din cine e format, fără ca acel grup, să vedem, are acces sau nu la informaţii clasificate, dă o declaraţie de avere, că aşa e normal când lucrezi cu informaţie. Ai o declaraţie de avere şi o declaraţie de intenţie? Da. Atunci, aceste chestiuni intră într-o zonă legală. Asta îmi doresc să se întâmple. Până acum nu s-a întâmpla”, a mai spus Sorin Grindeanu.
Grupul de lucru, coordonat de vicepremierul Dragoș Anastasiu, ar urma să pregătească o serie de modificări ale legislaţiei privind guvernanţa corporativă.
Anunțul a fost făcut de premierul Ilie Bolojan. El a spus că va forma un grup de lucru pentru „reindustrializarea României”, format din manageri din domeniul privat.
Președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a acuzat recent că există un grup de lucru informal „de consilieri din privat”, „care face trafic de influență” în Cabinetul condus de premierul Bolojan. El a amenințat cu plângere penală.
Premierul Bolojan a evitat să comenteze afirmațiile liderului PSD, însă, întrebat într-o conferință de presă, vicepremierul Dragoș Anastasiu a explicat că grupul de lucru nu este încă format. „Pentru că au fost dezbateri sau întrebări, o să vreau să vă nominalizez câțiva dintre aceștia. Dacă există vreo suspiciune cu privire la oricare dintre acești oameni, vă rog să ni le dați. Ce facem aici e total transparent. Câteva dintre nume: Speranța Munteanu, Mihaela Mitroi, Iancu Guda, Anca Grigorescu. Sunt mai multe nume. O să vedeți transparent întreaga listă când o vom definitiva și o vom oficializa. În următoarele zile”, a afirmat vicepremierul.
Șeful interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a susținut în urma ședinței coaliției de guvernare că a reușit să impună o voce a rațiunii între liderii partidelor. Președinții de CJ vor discuta proiectele din Anghel Saligny cu ministrul Dezvoltării în următoarele două săptămâni.
FOTO Mediafax / Alexandru Dobre
„Cred că azi am reușit să impunem o voce a rațiunii în coaliție, și anume că investițiile importante din Anghel Saligny nu îngheață”, anunță Grindeanu într-o conferință de presă.
În următoarele două săptămâni vor fi discuții pe fiecare proiect la Ministerul Dezvoltării cu președinții de CJ, potrivit șefului interimar al PSD. Astfel, niciun proiect nu va fi înghețat, mai susține fostul ministru:
Pentru fiecare investiție în drumuri, canalizare, gaze, guvernul investește într-o viață mai bună a comunităților mici și mijlocii din România. Acest program nu este unul politic. Niciun președinte CJ și niciun primar nu pleacă cu banii acasă. Cine fură, să plătească, dar nu poți să condamni comunități întregi pentru eventuale suspiciuni. Sunt speculații. (…) Sunt sigur că vor fi identificare resurse și vor fi prioritizare investițiile cu un grad mare de execuție. Nicio investiție cu un grad avansat de realizare nu va fi oprită.”
PSD va înainta măsuri pentru pachetul II
„Avem propuneri pe zona de fiscalitate la care ținem foarte mult”, a mai spus Grindeanu
La pachetul doi de măsuri fiscale, PSD va înainta propuneri la Ministerul Finanțelor. Între acestea, suprataxarea capitalului și a marilor averi și reglementări în ce privește înstrăinarea profitului în România.
„Povara fiscală este pusă majoritar pe cei săraci și pe cei cu venituri medii și pe companiile care-și plătesc la timp impozitele. Am vorbit și de legea insolvenței, de creșterea impozitării la criptomonede. Le vrem prinse în Pachetul II”, a mai spus Grindeanu.
În pachetul doi vor fi cuprinse și „corecturi” ale măsurilor din primul pachet de măsuri fiscale, a mai informat Grindeanu.
Cel de-al treilea pachet trebuie să aibă măsuri de relansare economică, mai susține Sorin Grindeanu, pentru că „Guvernul trebuie să transmită încredere pentru piețele financiare, investiții. Dacă vorbim non-stop doar din această perspectivă, nu vom scăpa de recesiune”.
Ce spune despre grupul de consilieri de la Guvern
Referitor la grupul care consiliază Guvernul, Grindeanu a anunțat că a discutat cu vicepremierul Dragoș Anastasiu:
„Am văzut declarațiile și am și vorbit ieri cu vicepremierul la telefon, explicându-i ce nu mi se pare legal și ce ar trebui îndreptat. Chiar dacă e un grup care are intenții extrem de bune și care e informal. Dacă lucrezi la Guvern, ar trebui să ai acces la informații clasificate și ar trebui să ai o declarație de intenție. (…) Chestiunea de pe bursă poate să fie speculată. Eu vreau doar să fie transparență și să se respecte legea. Când facem un grup fără să îl instituționalizezi (…) Îmi doresc ca acest grup să intre într-o zonă legală”.
Președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a acuzat recent că există un grup de lucru informal „de consilieri din privat”, „care face trafic de influență” în Cabinetul condus de premierul Bolojan. El a amenințat cu plângere penală.
Premierul Bolojan a evitat să comenteze afirmațiile liderului PSD, însă, întrebat într-o conferință de presă, vicepremierul Dragoș Anastasiu a explicat că grupul de lucru nu este încă format. „Am iniţiat un demers de a strânge un grup de oameni într-un consiliu consultativ care rămâne deschis oricăror propuneri care vin din afară”, a precizat Anastasiu.
Liderii coaliției s-au reunit miercuri, 23 iulie, în ședință, pentru stabilirea măsurilor din cel de-al doilea pachet fiscal, care trebuia să fie gata până la finalul lunii iulie. Termenul a fost însă amânat pentru mijlocul lunii august. Noul termen ar urma să asigure timpul necesar pentru realizarea unei analize asupra proiectelor din Anghel Saligny.
În cazul în care există indicii de încălcarea legii, potrivit codului fiscal, ANAF poate efectua controale neprevăzute și neanunțate asupra operatorilor economici sau entităților comerciale.
Odată ce au intrat pe ușă, inspectorii vor solicita documentele pentru a le verifica dacă există fapte de încălcarea legislației fiscale. Prin controlul încrucișat, vor verifica nu doar documentele, ci și operațiunile impozabile ale unui plătitor în corelația supusă controlului.
Controlul nu poate dura mai mult de 30 de zile. ANAF nu poate derula controale neprevăzute și nici inspecții financiare. De asemenea, inspectorii fiscali sunt obligați să respecte anumite reguli.
Potrivit Evenimentul Zilei, inspectorii trebuie să-și prezinte legitimația și ordinul în baza căruia efectuează verificarea. Documentele aflate în dosarul fiscal al contribuabilului sunt examinate și se analizează concordanța între datele din declarațiile fiscale cu datele din evidența contabilă și fiscală.
Pe durata controlului, vor fi verificate și locurile unde sunt realizate activități generatoare de venituri impozabile.
Odată finalizat cu un proces verbal ca mijloc de probă, controlul va fi consemnat într-un registru unic. În caz de abuzuri, entitatea controlată poate să obiecteze procesul verbal în maxim cinci zile lucrătoare.
Contribuabilul poate solicita clarificări legat de constatările făcute. De altfel, inspectorii trebuie să le transmită constatările controlului.
Încălcările legislației fiscale vor fi sancționate. În caz de necesitate, ANAF va dispune măsuri asiguratorii și pot fi aplicate sigilii. Se pot constitui structuri care să se ocupe special de controalele inopinate.
ANAF verifică în premieră EXPORTURILE de PROFITURI
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) anunţă joi că a demarat, în premieră, procedura verificării potenţialelor exporturi de profituri, fiind solicitate date de la un număr de 2.768 societăţi comerciale înregistrate în România.
Oficialii precizează că nu este un control, ci doar colectarea de date care nu au fost disponibile anterior şi care nu vor duce la obligaţii suplimentare de plată.
”Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat săptămâna aceasta procedura verificării potenţialelor exporturi de profituri, la un număr de 2.768 societăţi comerciale înregistrate în România. Astfel, ANAF colectează în perioada 17 iulie – 29 august informaţii defalcate privind tipul şi cuantumul cheltuielilor companiilor în perioada 2020–2024, în scopul actualizării analizei de risc fiscal”, anunţă, joi, ANAF, într-un comunicat de presă.
Tratament fiscal transparent
Potrivit documentului citat, demersul are ca obiectiv asigurarea unui tratament fiscal transparent şi echitabil pentru toţi contribuabilii.
”Astfel, ANAF vizează centralizarea şi consolidarea datelor globale disponibile cu informaţiile defalcate declarate direct de către contribuabilii mari şi mijlocii, pentru o mai bună înţelegere a mecanismelor de transfer în cadrul grupurilor multinaţionale”, a mai transmis ANAF.
Instituţia precizează că solicitările transmise prin intermediul SPV se bazează pe dispoziţiile generale prevăzute de art. 58 alin. (1) şi art. 64 din Codul de procedură fiscală, care permit autorităţii fiscale să solicite informaţii în scopul determinării stării de fapt fiscale. Aceste activităţi sunt complementare procesului de adaptare la cerinţele de raportare (precum SAF-T) şi vizează completarea şi detalierea acestor date.
Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că a ajuns la un acord comercial cu omologul său filipinez, Ferdinand Marcos Jr., care prevede reducerea tarifelor pentru bunurile din Filipine, fără plătirea taxelor pe import.
Trump a anunțat, de asemenea, că SUA și Filipine vor efectua exerciții militare comune. Acest anunț apare într-un moment în care cele două state încearcă să își garanteze securitatea și relațiile comerciale, în contextul tensiunilor din regiunea Indo-Pacifică.
Guvernul lui Marcos a anunțat, înainte de întâlnire dintre cei doi, că este pregătit să nu impună nicio taxă pe unele bunuri americane, pentru a încheia un acord cu Donald Trump. Ambasada filipineză nu a răspuns solicitării de a comenta situația.
Vizita de trei zile a lui Marcos la Washington arată importanța alianței dintre cei doi parteneri comerciali, în contextul în care Beijingul își intensifică prezența în Marea Chinei de Sud.
Washingtonul vede Beijingul drept cel mai mare adversar al său, Administrația Trump aplicând o serie de taxe comerciale împotriva Chinei, conform agenției de presă The Associated Press.
Trump salută acordul comercial cu Filipine
Trump a dezvăluit pe platforma de socializare Truth Social că SUA va impune tarife de 19% pe bunurile filipineze, reducându-le de la 20%. În schimb, acesta a cerut ca Filipine să aibă o piață deschisă și SUA să nu fie supusă la plata unor taxe.
Marcos a declarat că reducerea taxelor la 19% este o „realizare semnificativ”. Liderul filipinez a afirmat că ia în considerare opțiunea de a avea o piață deschisă, fără taxe pentru automobilele americane, dar a evidențiat că acordul urmează să fie discutat în detaliu.
Trump a subliniat că vizita lui Marcos a fost „minunată” și a avut o „mare onoare” să găzduiască „un foarte bun și dur negociator”.
Tripleţi identici s-au născut în Slovacia, potrivit Spitalului universitar pentru copii din Caşovia, care a explicat că este un caz medical extrem de rar, care se întâmplă aproximativ o dată la 100 de milioane de naşteri.
Cele trei fetiţe, Sara, Ester şi Livia FOTO: X
O astfel de naştere este mereu asociată cu riscuri semnificative, a precizat marţi spitalul. Cu toate acestea, cei trei bebeluşi născuţi se simt bine, a precizat instituţia. Există speranţe că vor fi externaţi în curând, potrivit Agerpres.
Potrivit spitalului, tripleţii identici sau monozigot se întâmplă atunci când un ovul fertilizat se divide în stadiile timpurii ale sarcinii, iar unul dintre cele două ovule rezultate se divide din nou. Rezultă trei embrioni identici genetic de acelaşi sex.
Cele trei fetiţe, Sara, Ester şi Livia, au veni pe lume prin cezariană în cea de-a doua parte a lunii iunie, la 33 de săptămâni de sarcină.
Bebeluşii s-au dezvoltat bine de atunci, fiecare câştigând în greutate 400 de grame în ultimele patru săptămâni şi toţi trei prezentând progrese zilnice.
Mama, Petronela – prenumele acesteia fiind singurul detaliu dezvăluit de maternitate, îi alăptează pe toţi trei şi este îngrijită în spital alături de nou-născuţi. Mai are o fetiţă în vârstă de cinci ani.
Fostul președinte american Barack Obama a răspuns acuzațiilor de „trădare” lansate de Donald Trump, catalogându-le drept „bizare” și „o tentativă jalnică de a distrage atenția”.
Obama a răspuns acuzațiilor formulate de Trump FOTO AFP
Donald Trump l-a acuzat marți pe Barack Obama de „trădare”, susținând că fostul președinte ar fi complotat pentru a-i submina primul mandat prin asocierea sa cu presupusa ingerință rusă în alegerile din 2016.
Un purtător de cuvânt al lui Obama a emis un rar răspuns public, calificând atacul lui Trump drept „o tentativă jalnică de a distrage atenția”, potrivit BBC.
Trump făcea referire la un raport prezentat săptămâna trecută de directoarea Informațiilor Naționale, Tulsi Gabbard, care acuza echipa de securitate națională a lui Obama de un „puci orchestrat de-a lungul anilor împotriva președintelui Trump” – acuzații catalogate drept false de către democrați.
Declarațiile lui Trump au venit marți, în timp ce era întrebat de reporteri despre infractorul sexual Jeffrey Epstein, care s-a sinucis în închisoare în 2019, în timp ce aștepta procesul.
Administrația lui Trump a fost presată să publice mai multe informații despre acest pedofil cu relații influente.
„Adevărata vânătoare de vrăjitoare despre care ar trebui să vorbiți este că l-au prins pe Obama cu mâța-n sac”, le-a spus Trump jurnaliștilor.
„Este timpul ca oamenii să fie trași la răspundere. Obama a fost prins direct”, a adăugat el.
„E vinovat. A fost trădare. A fost tot ce vă puteți imagina”, a continuat Trump, în timp ce îl găzduia în Biroul Oval pe președintele Filipinelor, Ferdinand Marcos Jr.
Răspunsul lui Obama
Purtătorul de cuvânt al lui Obama, Patrick Rodenbush, a transmis:
Din respect pentru instituția prezidențială, în mod normal nu răspundem la absurditățile și dezinformările constante venite din partea acestei administrații. Dar aceste acuzații sunt suficient de scandaloase, încât să merite un răspuns. Sunt afirmații bizare, ridicole și o tentativă slabă de a distrage atenția.
Raportul de vineri al Oficiului Directorului Informațiilor Naționale a declasificat emailuri între consilierii lui Obama, susținând că aceștia ar fi suprimat informații care arătau că Rusia NU reușise să spargă bazele de date ale alegerilor din SUA.
Un briefing zilnic pregătit de serviciile de securitate americane pentru Obama, datat 8 decembrie 2016 – la câteva săptămâni după ce Trump o învinsese pe Clinton – spunea:
„Evaluăm că actorii ruși și cei infracționali nu au afectat rezultatul recentelor alegeri din SUA prin activități cibernetice malițioase asupra infrastructurii electorale.”
Însă FBI, care fusese co-autor inițial al evaluării, a contestat aceste concluzii, iar o zi mai târziu a avut loc o întâlnire la Casa Albă cu oficiali de rang înalt, conform raportului.
Ulterior, un consilier al lui James Clapper, pe atunci director al serviciilor naționale de informații, a trimis un email către șefii serviciilor secrete, cerându-le să elaboreze o nouă evaluare „la cererea președintelui”, detaliind „instrumentele folosite de Moscova și acțiunile întreprinse pentru a influența alegerile din 2016”.
Gabbard a susținut că emailurile respective demonstrează existența unei „conspirații trădătoare” menite să-i facă rău lui Trump și a amenințat că va trimite oficialii administrației Obama în fața justiției.
Dar purtătorul de cuvânt al lui Obama a replicat:
Nimic din documentul emis săptămâna trecută nu contrazice concluzia larg acceptată că Rusia a încercat să influențeze alegerile din 2016, dar nu a reușit să manipuleze voturile efectiv
Ingerințele Rusiei în alegerile din 2016
Comunitatea americană de informații a publicat în ianuarie 2017 o evaluare care concluziona că Rusia a încercat să afecteze campania lui Clinton și să-l favorizeze pe Trump în scrutinul din noiembrie 2016.
Oficialii americani au descoperit că acest efort a inclus ferme de boți rusești pe rețelele sociale și atacuri cibernetice asupra emailurilor democraților, dar au concluzionat că impactul real a fost probabil limitat și nu a schimbat rezultatul alegerilor.
Un raport bipartizan din 2020 al Comisiei de Informații din Senatul SUA a ajuns la concluzii similare: Rusia a încercat să-l sprijine pe Trump în campania din 2016.
Secretarul de Stat Marco Rubio, pe atunci senator, a fost printre republicanii care au semnat raportul.
Primii doi ani din mandatul lui Trump au fost dominați de o investigație condusă de propriul său Departament de Justiție privind posibilele legături dintre el și Kremlin.
Raportul Mueller a constatat lipsa dovezilor că Trump sau echipa sa de campanie ar fi colaborat cu Rusia, iar nimeni nu a fost inculpat pentru astfel de acuzații.
Ulterior, o anchetă specială condusă de procurorul Durham a concluzionat că investigația inițială a FBI a fost lipsită de „rigurozitate analitică” și s-a bazat pe informații „brute, neverificate și necoroborate”.
Prim-ministrul Ilie Bolojan şi premierul Ungariei, Viktor Orban, vor discuta în cadrul unei cine de lucru miercuri seară, începând cu ora 21:00, la Palatul Victoria, a informat Biroul de presă al Guvernului.
Victor Orban este așteptat miercuri seara la palatul Victoria FOTO: Adevărul (arhivă)
Purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Dogioiu, a precizat marţi, într-o conferinţă de presă, că la întâlnire urmează să fie abordate subiecte privind colaborarea dintre cele două ţări.
Miercuri are loc deschiderea oficială a Universităţii de Vară „Tusvanyos”, de la Băile Tuşnad, ajunsă la cea de a 34-a ediţie, premierul ungar Viktor Orban urmând să îşi susţină tradiţionalul discurs în cursul zilei de sâmbătă, scrie Agerpres.
Ultima vizită a lui Viktor Orban la Palatul Victoria a avut loc pe 20 decembrie 2024, când premier al României era Marcel Ciolacu. Cei doi au discutat despre proiectele comune de infrastructură și interconectare.
O polițistă de la Penitenciarul Rahova a fost prinsă conducând sub influența amfetaminei. Drogurile au afectat-o atât de tare, încât i-a confundat pe oamenii legii cu niște răufăcători înarmați.
Polițista ar fi condus drogată prin Capitală
Este vorba de o polițistă de 30 de ani, ofițer pe penitenciare, cu funcția de inspector principal și gradul de căpitan, potrivit unor surse G4media.
Angajata Penitenciarului Rahova fost oprită de un echipaj de poliție în noaptea de sâmbătă spre duminică (20-21 iulie), în zona Piața Constituției – Izvor.
Potrivit surselor G4Media, polițista se drogase cu amfetamină. Șoferița nu a oprit la semnalul polițiștilor și a luat-o la goană.
Drogurile i-au provocat halucinații
În încercarea de a scăpa de polițiști, ar fi provocat mai multe tamponări, iar când a fost oprită a avut halucinații.
„A confundat polițiștii cu niște monștri”, precizează sursele G4media.
În timpul urmăririi, angajata Penitenciarului Rahova ar fi sunat la 112, raportând că este urmărită de răufăcători înarmați, potrivit Antena 3 CNN.
Polițista este acum internată la spitalul Obregia.
„Într-o instituție bazată pe ordine, disciplină și respectarea legii, conduita profesională și personală sunt inseparabile. Calitatea de polițist de penitenciare implică un standard ridicat de responsabilitate, integritate și demnitate, atât în timpul serviciului, cât și în viața privată. Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) va aplica toate măsurile legale și disciplinare necesare în acest caz și acționează ferm pentru prevenirea și descurajarea unor astfel de comportamente în rândul polițiștilor de penitenciare”, a transmis ANP.
Amintim că, în urmă cu câțiva ani, o poliţista de la Inspectoratul de Poliţiei Judeţean Sălaja fost exclusă din sistem după ce a urcat beată la volan şi a intrat cu autoturismul într-un cap de pod.
În 2024, un polițist de la Garda de Coastă din Mangalia a fost depistat conducând sub influența alcoolului și a drogurilor. Incidentul a avut loc în zona 2 Mai, în timpul serviciului, la doar câțiva kilometri de locul unde Vlad Pascu a provocat accidentul mortal.
Ministrul Culturii Demeter Andras Istvan a solicitat abia în 16 iulie eliberarea sa din funcţia de secretar de stat în minister. Decizia de eliberare din funcţie a fost publicată marţi în Monitorul Oficial, dar este aplicabilă din 23 iunie, data învestirii Guvernului Bolojan, când Demeter Andras Istvan a devenit ministru.
András István Demeter, ministrul Culturii FOTO Mediafax
Conform legislației în vigoare, o persoană nu poate deține concomitent funcția de membru al Guvernului și pe cea de secretar de stat.
”Având în vedere Adresa Ministerului Culturii nr. 5.363 din 16 iulie 2025, înregistrată la Secretariatul General al Guvernului cu nr. 20/22.254/SRO din data de 17 iulie 2025 şi Hotărârea Parlamentului nr. 25/2025 pentru acordarea încrederii Guvernului, în temeiul art. 29 şi al art. 31 lit. d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, prim-ministrul emite prezenta decizie: Articol unic – Se constată încetarea aplicabilităţii, la data de 23 iunie 2025, a Deciziei prim-ministrului nr. 150/2025 privind numirea domnului Demeter Andras- Istvan în funcţia de secretar de stat la Ministerul Culturii”, se arată în decizia publicată marţi în Monitorul Oficial, scrie News.
Decizia prim-ministrului nr. 150/2025 privind numirea lui Demeter Andras în funţia de secretar de stat, a cărei aplicabilitate a încetat la 23 iunie, data învestirii Guvernului Bolojan, a fost emisă la 27 martie de Guvernul Ciolacu.
Demeter Andras are 56 de ani şi este licenţiat în 1992 în arta actorului de teatru, film şi televiziune la universitatea „Szentgyörgyi István” din Târgu Mures.
A fost timp de doi ani preşedinte-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune şi membru în Consiliul de Administraţie al Radioului Public în perioada 2010- 2021. Din 2013, timp de 7 ani a asigurat managementul Casei de Producţie a Televiziunii Române. Din martie 2021 până în mai 2023 a fost Secretar de Stat în Ministerul Culturii.
În 27 martie 2025, în mandatul Nataliei Intotero, a redevenit secretar de stat în Ministerul Culturii.