vineri, iulie 18, 2025
No menu items!
Acasă Blog

Primăria Sectorului 1 achită DATORIILE lăsate de fosta administrație. George Tuță: „Nu este ceva opțional”

0

Primăria Sectorului 1 achită datoriile lăsate de fosta administrație pentru a debloca situația cu privire la salubrizare. Totodată, vor fi implementate măsuri clare pentru a evita repetarea acestor situații în viitor.

Administrația locală se va asigura de intrarea în legalitate a administrației publice și asigurarea curățeniei în sector. În acest sens, Consiliul Local va analiza și vota un pachet de măsuri care are rolul de a reorganiza activitatea de salubrizare.

Datorii de peste 100 milioane de lei acumulate în anii anteriori

În mandatul 2020-2024, datoria administrației locale a Sectorului 1 către compania de salubritate Romprest era în valoare totală de 134 milioane de lei. Administrația a achitat, sub conducerea fostei primărițe, Clotilde Armand, 60 milioane de lei.

Potrivit datelor furnizate de Primăria Sectorului 1, pentru restul de 73 milioane de lei, administrația locală și compania Romprest au apelat la instanță pentru mediere. Primăria este obligată prin mai multe hotărâri judecătorești să achite această sumă operatorului de salubritate.

„Este regretabil faptul că trebuie să plătim datorii făcute de alții”

La această datorie se adaugă penalități de întârziere pentru neplată (din 2021–2022) în valoare de 100 milioane de lei, penalități pe care Primăria Sectorului 1 este obligată să le plătească, conform legii.

„Respectarea legii și a deciziilor instanțelor nu reprezintă lucruri negociabile pentru mine și pentru administrația Sectorului 1. Este regretabil faptul că trebuie să plătim datorii făcute de alții în dispreț față de viața și sănătatea cetățenilor, dar și față de banii acestora. Dar nu este ceva opțional.

Singurul lucru pe care îl putem face este să respectăm legea și să ne asigurăm că serviciile oferite de administrație de aici înainte vor fi cele corecte pentru oamenii din Sectorul 1″, a declarat George Tuță, primarul Sectorului 1.

Reformarea sistemului de salubrizare

De la începutul anului 2025, a fost realizată o analiză completă a prestației operatorului de salubritate, a fost introdus un sistem de control asupra serviciului prestat și s-a cerut eficientizarea activităților și eliminarea risipei.

„În ultimele luni am lucrat intens la recalibrarea serviciilor de salubritate pe principiile pe care eu le consider cele mai importante: eficientizarea cheltuielilor și obținerea celui mai bun randament cu resursele existente.

Și asta sper că se va resimți în întreg sectorul în următoarele luni și vom putea în final să reintrăm în normalitatea pe care oamenii o merită și o așteaptă de la noi. Curățenia în Sectorul 1 trebuie să însemne și curățenie în modul de cheltuire a banului public”, spune primarul Sectorului 1.

RECOMANDAREA AUTORULUI:

Șeful Cancelariei Prim-Ministrului anunță reduceri de personal de 40%: „Am încredere că toți cei care sunt profesioniști vor rămâne”

Cum vrea ministrul Sănătății să vindece „boala” din sănătatea românească. Rogobete cere REFORME fără cosmetizări: „Doare, deranjează, zguduie”

Bogdan Ivan: Energia hidro este una dintre cele mai eficiente, ieftine și verzi surse de energie

0

Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a declarat că la Răstolița în județul Mureș, „avem o hidrocentrală de 35MW, începutã în 1989 si care este într-un stadiu de executie de peste 90%”. Acesta a mai spus va face tot ce ține de el ca să deblocheze situaţia juridică şi să poată da în funcţiune această investiţie strategică pentru România.

Ministrul a mai precizat că: „Energia hidro este una dintre cele mai eficiente, ieftine și verzi surse de energie”.

El precizează că a fost cu colegii săi de la Hidroelectrica în şantier şi cu colegii parlamentari din regiune şi cu primarul, ca să vadă care este stadiul lucrărilor.

”Oamenii sunt pe şantier, sunt mobilizaţi. Din păcate e o chestiune juridică foarte complicată legată de mediul aici. În ultimii doi ani, fostul ministru cu toată echipa au făcut progrese foarte bune şi vreau să continuăm ca acest proiect să intre în funcţiune şi să alimentăm cu 35 de megawati în bandă toată această zonă care poate să aducă energie electrică curată, verde şi ieftină pentru aproximativ 30.000 de locuinţe din zonă”, transmite Bogdan Ivan.

”Ne facem treaba, suntem pe teren şi suntem mobilizaţi maxim împreună cu alte ministere, împreună cu Hidroelectrica şi cu toţi colegii noştri pentru a aduce energie ieftină şi de calitate şi verde pentru România. E greu, e complicat, dar nu ne lăsăm”, a mai spus ministrul Energiei.

Maia Sandu: Ucraina și Moldova au pornit împreună pe drumul spre UE și vor să ajungă împreună la destinație

0

Lidera de la Chișinău afirmă că Republica Moldova și Ucraina, două țări care au pornit împreună spre UE, vor să ajungă împreună la destinație, subliniind că țara sa va aștepta Kievul dacă statele UE o vor accepta doar pe ea.

Kiev și Chișinău vor să adere la UE.FOTO: Arhivă

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, afirmă că țara sa este pregătită să înceapă negocierile de aderare la UE, având scopul ca să devină membră a Uniunii până în anul 2030.

,,Avem un calendar pentru integrarea în UE – anul 2030 –, iar de când am depus împreună cu Ucraina cererea de aderare, am muncit foarte intens. Colaborarea cu instituțiile europene, precum și sprijinul statelor membre, decurge foarte bine. Credem că putem încheia procesul de screening (evaluare) până în septembrie 2025 și suntem pregătiți să deschidem negocierile pentru primele capitole. Am construit capacitățile necesare și sperăm ca această voință politică puternică să continue și după alegerile parlamentare din toamnă”, a spus Maia Sandu în timpul unui interviu pentru publicația austriacă ,, Der Standard”.

Întrebată dacă țara sa va aștepta Ucraina, dacă statele UE ar accepta numai Republica Moldova, Maia Sandu a răspuns că ,,Datorăm pacea noastră Ucrainei. Suntem mândri că am pornit împreună pe acest drum și știm că progresul trebuie câștigat. Democrația din Moldova poate supraviețui doar ca parte a Uniunii Europene. Este un „da”, vrem să intrăm împreună în UE”.

Pace și securitate apărate de Kiev

Maia Sandu a fost întrebată dacă neutralitatea mai este o strategie de securitate înțeleaptă în secolul XXI, având în vedere câți vecini sud-vestici ai Rusiei caută o formă de protecție, dar și pe fondul faptului că aderarea la UE a fost adesea legată de aderarea la NATO.

,,Neutralitatea este consacrată în Constituția noastră, iar majoritatea moldovenilor consideră că Republica Moldova ar trebui să rămână neutră. Respectăm această voință a poporului. Desigur, ne preocupă securitatea și problemele aferente și facem multe pentru a întări reziliența țării noastre. În prezent, securitatea Moldovei și pacea sunt apărate de Ucraina. Suntem foarte recunoscători pentru acest lucru și le mulțumim și țărilor care au sprijinit Ucraina. Ucraina va avea nevoie de și mai mult sprijin. Vom face tot ce ne stă în putință pentru a ne asigura că Rusia nu controlează Moldova și nu o folosește nici împotriva Ucrainei, nici împotriva statelor membre ale UE. Dacă Rusia ajunge la putere în Moldova, țara va deveni o bază pentru războiul hibrid împotriva Uniunii Europene”, a conchis președintele Maia Sandu.

Decuplarea celor două state, printre opțiunile UE

Uniunea Europeană ar putea decide în această vară să avanseze în negocierile de aderare cu Republica Moldova separat de Ucraina, semnalând astfel o schimbare importantă de strategie în politica de extindere a blocului comunitar. Anunțul a fost făcut recent de comisarul european pentru extindere, Marta Kos. Iar motivul este o poziționare clară a Ungariei, care blochează procesul de integrare al Ucrainei din considerente interne și geopolitice, în timp ce Chișinăul nu se confruntă cu nicio opoziție din partea statelor membre.

Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană pe 3 martie 2022, la mai bine de o săptămână de la începerea războiului din Ucraina. Chișinăul a obținut statutul de țară candidată la Uniune în luna iulie a aceluiași an, în același timp cu Kievul.

Pe 15 iunie 2024, ambasadorii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au dat „acordul de principiu” pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina, anunțul fiind făcut de Președinția belgiană a Consiliului UE.

Însă, la masa de tratativelor, cele două țări merg separat, negocierile propriu-zise fiind individuale și putând dura mult, durata acestora variind în funcție de mai multe aspecte.

Industria petrolului, record de poluare în 2024. Avertismentul Băncii Mondiale

0

Arderea inutilă a gazelor de către industria combustibililor fosili a generat în 2024 o cantitate uriașă de poluare, echivalentă cu emisiile anuale ale Franței, arată un raport al Băncii Mondiale. Experții cer măsuri ferme.

Industria combustibililor fosili, cifre record de poluare. FOTO: arhivă

Industria combustibililor fosili a emis anul trecut în atmosferă 389 de milioane de tone de carbon în plus, prin arderea inutilă a gazelor, potrivit unui raport publicat de Banca Mondială. Această practică, pe care autorii raportului o consideră „o risipă enormă”, a generat aproximativ aceeași cantitate de energie ca întreaga Franță într-un an.

Arderea gazelor, precum metanul, apare în timpul extracției petrolului, iar în unele situații este utilizată pentru siguranța lucrătorilor, reducând presiunea acumulată, metoda fiind folosită la scară largă în numeroase state, pentru că este mai ieftină decât captarea, procesarea și vânzarea gazului extras.

Cifre record

Raportul elaborat de Banca Mondială şi citat de The Guardian avertizează că arderea gazelor a crescut pentru al doilea an consecutiv, atingând cel mai ridicat nivel din 2007, în ciuda avertismentelor tot mai numeroase privind securitatea energetică și criza climatică. În 2024, s-au ars 151 de miliarde de metri cubi de gaz în timpul producției de petrol și gaze, cu 3 miliarde de metri cubi mai mult față de anul anterior.

„Arderea gazelor este o risipă inutilă”, a subliniat Zubin Bamji, manager al parteneriatului Global Flaring and Methane Reduction (GFMR) din cadrul Băncii Mondiale, care a redactat raportul. El a avertizat că această practică reprezintă o oportunitate ratată de consolidare a securității energetice și de creștere a accesului la energie fiabilă.

Reglementări slabe, companii care nu plătesc pentru poluare

În multe state, normele care ar trebui să limiteze arderea inutilă a gazelor sunt fie insuficiente, fie aplicate superficial, iar companiile nu sunt stimulate să oprească această practică, nefiind obligate să plătească pentru poluarea generată.

Cele nouă state cele mai poluante

Raportul arată că nouă țări – Rusia, Iran, Irak, Statele Unite, Venezuela, Algeria, Libia, Mexic și Nigeria – sunt responsabile pentru trei sferturi din arderea gazelor raportată în 2024, majoritatea fiind state cu companii petroliere de stat.

Deși se fac eforturi pentru reducerea arderilor, intensitatea acestei practici – măsurată prin volumul de gaz ars raportat la barilul de petrol produs – a rămas constant ridicată în ultimii 15 ani.

Spre exemplu, intensitatea arderii în Norvegia, considerată unul dintre cei mai curați producători de petrol și gaze, este de 18 ori mai scăzută decât în SUA și de 228 de ori mai mică decât în Venezuela, potrivit raportului Băncii Mondiale.

Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a cerut eliminarea completă a arderilor de gaze până în 2030, cu excepția situațiilor de urgență. Valoarea gazului ars în 2024, estimată la 63 de miliarde de dolari conform prețurilor de import ale UE, ar acoperi mai mult de jumătate din costurile inițiale pe care AIE le consideră necesare pentru eliminarea completă a acestei practici.

Soluțiile există, lipsește voința politică

Jonathan Banks, expert la organizația Clean Air Task Force, a subliniat că soluțiile pentru reducerea arderii sunt deja bine cunoscute și de multe ori profitabile. „Ceea ce lipsește este voința politică și presiunea reglementară pentru a le implementa la scară largă”, spune el.

Există totuși și exemple de progrese. Raportul evidențiază că Angola, Egipt, Indonezia și Kazahstan au reușit să reducă semnificativ arderea gazelor. Kazahstanul, de pildă, a redus arderea cu 71% față de 2012, după ce a aplicat amenzi severe companiilor care încalcă regulile, demonstrând că reglementările stricte pot avea efecte concrete asupra reducerii poluării.

Moarte suspectă a unui român într-o închisoare din Italia. Nu este exclusă varianta unui omor

0

Un deținut român a murit în celula de izolare a unei închisori din Prato, Italia, iar autoritățile nu exclud varianta unui omor.

Un român a murit în condiţii suspecte într-o închisoare din Italia. FOTO: arhivă

Un deținut român în vârstă de 58 de ani a fost găsit mort în închisoarea La Dogaia din Prato, oraș aflat pe locul al doilea ca mărime în Toscana, Italia. Cazul a declanșat o anchetă a biroului procurorului local, care a precizat că nu exclude ipoteza unei crime.

Bărbatul se afla într-o celulă de izolare din motive disciplinare la momentul decesului, iar procurorul șef Luca Tescaroli a declarat că în cadrul anchetei a fost dispusă efectuarea unei autopsii pentru stabilirea cauzei morții. De asemenea, anchetatorii analizează imaginile surprinse de camerele de supraveghere din interiorul penitenciarului pentru a clarifica împrejurările în care s-a produs tragedia, notează Agerpres citând ANSA.

Potrivit procurorului, deținutul român avea antecedente penale pentru infracțiuni precum agresiune sexuală, violență domestică, amenințări și vătămare corporală şi ar fi urmat să fie eliberat pe 24 februarie 2026.

Departamentul Administrației Penitenciarelor din Italia (DAP) a transmis că a solicitat conducerii închisorii un raport complet privind circumstanțele morții, măsură standard în astfel de situații.

Acest deces survine pe fondul creșterii îngrijorărilor legate de supraaglomerarea din penitenciarele italiene, după mai multe revolte și un număr ridicat de sinucideri în rândul deținuților, potrivit aceleiaşi surse.

Sistemul penitenciar italian se confruntă cu lipsa personalului și cu spații insuficiente, realități semnalate frecvent de organizațiile pentru drepturile omului.

„Sistemul penitenciar din Italia este în degringoladă, într-o stare de abandon”, a declarat Susanna Marietti, coordonator național al organizației Antigone, care monitorizează respectarea drepturilor omului în penitenciare.

Declarația ei evidențiază criza structurală profundă cu care se confruntă închisorile italiene, unde condițiile grele de detenție contribuie la creșterea tensiunilor și a riscului de tragedii, ca cea petrecută acum în Prato.

Nicușor Dan, declarații la Berlin, alături de cancelarul Friedrich Merz: „Trebuie ca Europa să-și ia soarta în propriile mâini”

0

Președintele Nicușor Dan a efectuat vineri, 18 iulie, o vizită oficială la Berlin, unde a ținut o conferință de presă alături de cancelarul german Friedrich Merz.

Nicușor Dan a făcut declarații alături de cancelarul german FOTO Captură video

UPDATE

Întrebat despre atacurile hibride ale Rusiei, Nicușor Dan a declarat că este vorba despre un întreg proces de manipulare și dezinformare care se desfășoară în țările europene.

„Sunt două componente – una este acțiunea cibernetică clasică de atac asupra unor structuri și pe chestiunea asta avem rapoarte speciale de la STS, iar a doua, care este și legată de procesul democratic, este influențarea prin fake news. Un întreg proces de manipulare și dezinformare care se desfășoară în țările europene, cu atât mai mult cu cât ele sunt apropiate de granița estică. După cum știți, avem în țară o lungă dezbatere și o să venim în termen rezonabil cu un raport. Am discutat și să cooperăm pentru a ne apăra unii pe ceilalți”, a spus el.

Șeful statului de român a vorbit și despre colaborarea pe partea militară și despre aderarea Ucrainei.

„În ce privește procesul de reînarmare a Europei, e o decizie corectă pentru că am văzut pe de-o parte războiul de agresiune al Rusiei. Ne confruntăm azi, pe de altă parte, cu un război hibrid. Am văzut cu toții o încercare a SUA de a-și muta atenția sau de a-și echilibra atenția între EUropa și Asia și asta înseamnă că trebuie ca Europa să-și ia soarta în propriile mâini.

În ce privește Ucraina, toate aceste discuții despre buget sunt absolut legitime, dar UE este o poveste de succes economic care înseamnă prosperitate pentru oamenii din țările UE și e o poveste de succes în ce privește securitatea. Și atunci cu toate nuanțele pe care cancelarul Merz le-a făcut, când un stat dorește să acceadă în UE și când îndeplinește toate aceste criterii, răspunsul UE trebuie să fie da pentru respectivul Stat”, a mai declarat el.

De asemenea, el a precizat că în prezent există negocieri cu producători germani de armament.

„În acest moment există negocieri avansate între Rheinmetall și fabrica de la Mediaș. Sperăm ca aceste negocieri să se termine într-o perioadă relativ scurtă. În ce privește programul SAFE suntem în faza în care se depune proiecte comune, există un prim termen până la sfârșitul acestei luni”, a transmis Nicușor Dan.

Știre inițială

„Am fost onorat să fiu aici în vizită oficială. România și Germania au o istorie lungă de parteneriat, mai mult decât istoria și numărul de ani ne leagă niște valori și pe baza acestor valori prin planul de acțiune pe care l-am semnat am trasat direcțiile pe care colaborarea noastră viitoare se va desfășura. Am discutat mult de zona economică așa cum a spus și domnul cancelar. Germania este principalul partener comercial al României și ne dorim ca această cooperare să se dezvolte în anii care urmează”, a spus șeful statului român.

Acesta a transmis, de asemenea, că pe agenda discuțiilor cu Merz s-au aflat mai multe subiecte de interes pentru țara noastră, inclusiv războiul din Ucraina și parcursul european al Republicii Moldova.

„Am discutat de posibilitatea de a colabora în cadrul programului safe al UE. Am discutat de colaborarea cu Germania și de sprijinul dat de Germania în diverse contexte internaționale, inclusiv legate de OECD. Am discutat de războiul din Ucraina și de posibilitatea comună a noastră și a partenerilor noștri pe de-o parte de a ajuta Ucraina și pe de alta prin presiune economică să aducem Rusia la masa negocierilor de pace. Am discutat de posibilitățile de colaborare în ce privește reconstrucția Ucraina și am discutat de parcursul european al Republicii Moldova”, a adăugat Nicușor Dan.

Cei doi lideri au vorbit, de asemenea, și despre amenințarea Rusiei.

„Am discutat, de asemenea, de războiul hibrid pe care Rusia-l duce în Europa și de posibilitatea de a colabora între noi și cu partenerii europeni pentru a contracara acest război hibrid. Am discutat de minoritatea germană din România și de minoritatea română din Germania și am mulțumit guvernului german pentru condițiile pe care minoritatea română le are aici.

Vorbind de interferența rusă, vreau să salut punctele de vedere prin care NATO și UE au discutat expres de influența Rusiei în România și în alegerile din România, cred că e un punct important pentru a înțelege ce s-a întâmplat la noi în ultimul an”, a spus el.

Nu în ultimul rând, președintele român a transmis că l-a invitat pe cancelarul Merz să viziteze România.

Cristian Pistol (CNAIR): Autostrada de Centură a Capitalei, IMPACT semnificativ și pozitiv asupra infrastructurii rutiere din Regiunea București-Ifov

Autostrada de Centură a Capitalei (A0) are un impact semnificativ și pozitiv asupra infrastructurii rutiere din Regiunea București-Ifov, precizează Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Potrivit acestuia, datele analizate arată că noua autostradă a absorbit un volum important din traficul de tranzit. Totodată, a contribuit la degrevarea DNCB (Drumul Național Centura București).

„Sectoarele de autostradă deschise pe semi-inelul sudic (51 km), între A1 și A2, au adus o îmbunătățire clară a circulației pe DNCB, de la incadrari critice (E și F) la incadrari funcționale (C și D). La volumul actual de trafic înregistrat pe Centura Bucureștiului, de 32.532 de autovehicule în medie (MZA – Medie Zilnică Anuală), Centura Municipiului București era practic blocată în absența A0. Autostrada de Centură București descarcă acum aproximativ 40% din traficul de tranzit de pe centura existentă (DNCB)”, scrie Cristian Pistol pe pagina sa de Facebook.

În funcție de sectoare, exemplifică șeful CNAIR, se înregistrează deja o reducere substanțială a debitului orar de autocamioane în orele de vârf:

  • cu până la 50% pe sectorul dintre A2 și DN4,
  • cu până la 45 % pe sectorul dintre DN4 și DN5,
  • cu până la 42% pe sectorul dintre DN5 și DN6,
  • cu până la 42% pe sectorul dintre DN6 și A1.

„A0 reprezintă un exemplu de succes în materie de investiții în infrastructură rutieră”

Din momentul asigurării legăturii la profil de autostradă între A1 (București -Pitești) și A2 (București – Constanța) se obțin o serie de beneficii economice pe care Cristian Pistol le-a prezentat punctual în postarea sa.

  • 0,5 milioane de euro/zi proveniți din economii de timp/ costurile orare (Conform Ghidului CE 2021-2027)
  • 0,2 milioane de euro/zi economisiți inclusiv din consumul de combustibili,
  • 10,5 milioane de euro/an din reducerea emisiilor de CO2.

„Datele demonstrează că A0 reprezintă un exemplu de succes în materie de investiții în infrastructură rutieră și de planificare regională aratînd fără echivoc faptul că un proiect bine gândit poate redefini mobilitatea unei întregi regiuni și nu numai”, a mai transmis Cristian Pistol.


RECOMANDAREA AUTORULUI:

Nicușor Dan: Serviciile secrete nu s-au implicat suficient în problema anulării ALEGERILOR din decembrie 2024

Nicușor Dan: Social-democrații s-au comportat până acum extrem de corect / Trebuie să depășim perioada de DEFICITE mari

Reuters: Secretarul american de Stat le-a cerut diplomaților americani să NU își mai exprime părerile depsre alegerile din alte țări

Cel mai dificil segment din A8 și-a desemnat constructorul-Asocierea SA&PE CONSTRUCT S.R.L-EURO-ASFALT D.O.O.-TEHNOSTRADE S.R.L. SPEDITION UMB S.R.L

Dan Negru, semnal de alarmă: „România e țara în care există DISCRIMINARE de vârstă! Mihaela Rădulescu e o victimă!”

Economie la curent, becuri OPRITE noaptea. Când s-a aprobat bugetul, prețurile era plafonate

De la 1 iulie 2025, plafonarea prețurilor la energie pentru clienții casnici a fost eliminată. În funcție de contractul încheiat cu furnizorul de energie electrică, consumul va fi facturat la prețul stabilit.

Schema de sprijin garantată prin OUG 6/2025 încetează. Consumatorii casnici vor plăti prețul de piață al unui kWh.

Românii vor fi nevoiți să facă economii. Pentru început, trebuie să stingă becurile pe durata nopții. O altă modalitate ar fi să renunțe la becurile clasice (incandescente), care au fost eliminate treptat de pe piață, în perioada 2009-2012, și să folosească becurilor economice.

Pentru iluminatul stradal va fi dificil. Costurile mari pentru primării ar putea lăsa străzile în întuneric pe durata nopții.


Sursa Foto:  Shutterstock

Sursa Video: Digi24

Autorul recomandă: Ce este de făcut dacă ați primit o factură uriașă la curent? Răspunsul APC România

Premierul Georgiei susține că UE face presiuni pentru a deschide un „al doilea front” împotriva Rusiei

0

Premierul Irakli Kobahidze susține că birocrați europeni ar urmări destabilizarea țării și înlăturarea guvernului său.

Premierul Irakli Kobahidze acuză UE de presiuni asupra Georgiei FOTO: X

Premierul Georgiei, Irakli Kobahidze, a declarat vineri că asupra țării sale se exercită presiuni tot mai mari, inclusiv din partea instituțiilor europene, pentru ca Georgia să se implice în războiul dintre Rusia și Ucraina. Declarația a fost făcută într-o conferință de presă și vine în contextul relațiilor tot mai tensionate dintre Tbilisi și Bruxelles.

Este evident că exigențele la adresa Georgiei de a se implica în războiul dintre Rusia și Ucraina cresc, iar pentru aceasta partidul războiului global folosește structurile UE și, în mod individual, birocrații UE”, a spus Kobahidze, potrivit Agerpres.

Premierul afirmă că acest „partid al războiului global” ar fi dispus să meargă până la suspendarea regimului de liberalizare a vizelor cu Uniunea Europeană, în încercarea de a forța schimbarea conducerii de la Tbilisi. „Dorința de a deschide în Georgia un al doilea front împotriva Rusiei este atât de mare încât partidul războiului global a reorganizat întreaga birocrație europeană pentru a ataca Georgia, folosind anularea regimului liberalizării vizelor ca ultimă soluție”, a susținut șeful guvernului.

Temeri legate de destabilizare și schimbare de putere

Potrivit lui Kobahidze, „aceia care doresc să implice țara noastră în război cred că abolirea regimului fără vize, chiar și sub un pretext nesăbuit, va provoca atât de multe tulburări sociale încât acestea vor culmina cu răsturnarea guvernului și ascensiunea la putere a agenților lor”.

Aceste declarații vin pe fondul protestelor intense din partea opoziției pro-europene, care contestă legitimitatea alegerilor parlamentare din octombrie anul trecut, câștigate de partidul de guvernământ Visul Georgian. Formațiunea a speculat temerile populației că un regim pro-occidental ar putea duce la o nouă confruntare cu Rusia, similară celei din 2008, când Georgia a pierdut controlul asupra regiunilor separatiste Abhazia și Osetia de Sud.

Kobahidze îndeamnă la prudență

În același discurs, Kobahidze a cerut cetățenilor să rămână vigilenți și să nu se lase manipulați de presiunile externe: „Fac apel către populație să dea dovadă de extremă prudență în aceste condiții dificile, pentru a nu cădea pradă șantajului și provocărilor birocrației europene, pentru a nu contribui la distrugerea țării”.

Amenințările din partea UE

Reacția premierului georgian vine după ce, miercuri, șefa diplomației europene, estona Kaja Kallas, a avertizat că UE ar putea impune sancțiuni Georgiei, inclusiv eliminarea regimului de călătorii fără vize, dacă autoritățile de la Tbilisi nu vor lua până la finalul lunii august o serie de măsuri democratice. Printre acestea, Kallas a menționat respectarea libertății de exprimare și a dreptului la adunare, cu referire directă la reprimarea protestelor opoziției.

Viața secretă a unui italian. Și-a hărțuit soția, dar ascundea ceva mult mai îngrozitor

0

Un bărbat din Brescia a fost condamnat la peste 11 ani de închisoare după ce ancheta a descoperit că exploata minori și deținea materiale cu pornografie infantilă.

Bărbat, condamnat la peste 11 ani de închisoare pentru pornografie infantilă FOTO: Shutterstock

Un italian de 37 de ani din Brescia a primit o sentință dură de 11 ani și 4 luni de închisoare, după ce a fost arestat acum un an pe baza plângerii depuse de soția sa, care îl acuza de hărțuire. Însă ancheta a scos la iveală un tablou și mai sumbru: bărbatul ducea o viață dublă, implicându-se în pornografie infantilă, prostituție minorilor, agresiuni sexuale și hărțuire.

Metodele folosite pentru a atrage victimele

Bărbatul și-a creat trei profiluri false pe rețelele sociale, pretinzând că are aceeași vârstă cu victimele sale, fete între 12 și 15 ani din zonele Brescia și Bergamo. Le urmărea după orele de școală sau în parcuri publice, pentru a le afla numele de utilizator de pe platformele online. Apoi, le manipula psihologic sau le promitea cadouri scumpe și sume mari de bani pentru a obține materiale cu conținut sexual explicit.

„Le convingea prin manipulare sau promisiuni de bani și cadouri să trimită poze și videoclipuri indecente”, relatează Il Messaggero.

Intâlniri cu victimele și relațiile sexuale

Ancheta a arătat că, în unele cazuri, bărbatul a reușit chiar să se întâlnească cu unele dintre fete și să aibă relații sexuale cu ele. Victimele, audiate într-un mediu protejat, au recunoscut că au trimis materiale explicite, dar au susținut că credeau că el este mai tânăr, necăsătorit și fără copii.

Pe lângă crimele împotriva minorilor, anchetorii au descoperit că bărbatul și-a hărțuit soția, obligând-o să-i trimită poze cu conținut sexual sub amenințarea că va interveni în custodia fiicei lor. Una dintre victimele minore s-a și constituit parte civilă în proces.

Sentința mai dură decât se aștepta acuzarea

Judecătoarea a decis o pedeapsă mai severă decât cerut de procuror, adăugând încă un an și patru luni la sentință. Pe lângă închisoarea, bărbatul va plăti o amendă totală de 36.000 de euro, dintre care 17.000 de euro sunt executorii imediat. De asemenea, i s-a interzis orice contact cu minori sau vizitarea locurilor frecventate de tineri.

NATO și UE condamnă atacurile cibernetice derulate de servicii secrete ruse asupra statelor membre

0

NATO și UE condamnă cu fermitate activitățile cibernetice ostile desfășurate de entități subordonate Serviciului Militar de Informații al Federației Ruse (GRU) și îndreptate împotriva mai multor state membre NATO și ale Uniunii Europene.

NATO și UE condamnă atacurile cibernetice derulate de servicii secrete ruse. Foto Shutterstock

Actorii subordonați GRU au vizat instituții publice, operatori de infrastructură critică și alte entități de pe teritoriul Alianței și al Uniunii Europene, inclusiv din România.

Aceste activități cibernetice ostile, care s-au intensificat pe fondul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, sunt circumscrise unor campanii hibride mult mai ample ale Federației Ruse îndreptate împotriva statelor membre UE și NATO, inclusiv România, precum și a partenerilor celor două organizații. Scopul este acela de a submina stabilitatea și reziliența democratică a acestora, precum și de a descuraja sprijinul acordat Ucrainei.

România condamnă aceste atacuri cibernetice și împărtășește evaluarea NATO și a UE privind faptul că acestea demonstrează ignorarea, de către Federația Rusă, a cadrului normativ privind comportamentul statal responsabil în spațiul cibernetic, așa cum a fost definit la nivelul ONU.

„Facem apel la respectarea de către Rusia a obligațiilor sale internaționale”, menționează NATO și UE.

România este solidară cu ceilalți Aliați, membri UE și cu partenerii afectați de aceste activități cibernetice ostile și va continua să se implice activ în intensificarea eforturilor de la nivel Aliat, european și internațional pentru a preveni, descuraja și răspunde la astfel de acțiuni destabilizatoare.

Consiliul Nord-Atlantic a publicat, la 18 iulie, o Declarație de condamnare a activităților cibernetice ostile ruse.

În aceeași zi, Înaltul Reprezentant al UE a emis, în numele Uniunii Europene, o Declarație condamnând campaniile hibride persistente ale F. Ruse împotriva UE, a statelor membre și a partenerilor.

GRU deține un program cibernetic foarte dezvoltat, reușind să demonstreze de-a lungul timpului că deține capabilitățile necesare pentru susținerea obiectivelor strategice ale Federației Ruse. În acest sens, mai multe unități militare ale GRU desfășoară campanii cibernetice maligne la nivel internațional și coordonează activitatea APT 28/Fancy Bear, APT44/Sandworm și APT Ember Bear. Operațiunile cibernetice ale acestor actori vizează instituții guvernamentale, organizații militare, infrastructură critică, publicații media, ONG-uri etc. din țările Aliate, statele membre ale UE și țările partenere.

La Summit-ul NATO din 2021 (Bruxelles), Aliații au aprobat noua Politică Cuprinzătoare de Apărare Cibernetică. Aliații au reafirmat mandatul defensiv al NATO și s-au angajat să utilizeze toate capabilitățile în vederea descurajării, apărării împotriva și contracarării întregului spectru al amenințărilor cibernetice pe timp de pace, criză și conflict.

Nicușor Dan, interviu pentru presa germană: „În România, oamenii simt pe multe planuri o profundă nedreptate”

0

Președintele Nicușor Dan a acordat un interviu cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), în care a vorbit despre lupta împotriva corupției, relația sa cu Donald Trump și despre anularea alegerilor de anul trecut.

Nicușor Dan a acordat un interviu cotidianului german FAZ FOTO Arhivă

Într-un articol publicat sub titlul „În România oamenii resimt nedreptăți la multe niveluri”, cotidianul german notează că șeful statului român a acordat un interviu cu ocazia vizitei sale la Berlin.

Relațiile româno-americane

Domnule Președinte, în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din România, oponenții dumneavoastră naționaliști și eurosceptici au fost susținuți deschis de persoane precum J.D. Vance, Steve Bannon sau Elon Musk. După victoria dumneavoastră, Donald Trump v-a sunat însă imediat și v-a felicitat. El nu a sprijinit acuzațiile contracandidatului dumneavoastră învins, privind presupusa fraudare a alegerilor. Cum ați descrie relațiile româno-americane în prezent?

Au existat câteva luări de poziție din partea unor americani legate de anularea alegerilor prezidențiale din noiembrie trecut, dar acestea nu au reflectat poziția oficială a Casei Albe, ci doar opiniile unor persoane. Ulterior, câțiva candidați populiști din România au pretins că beneficiază de sprijinul guvernului american, ceea ce nu era adevărat. S-au deplasat în SUA, aveau contracte cu firme de lobby și au reușit să participe la câteva interviuri în podcasturi. Atât. Avem un parteneriat strategic și o bună cooperare militară cu SUA. Este important ca acest lucru să rămână neschimbat.

La Constanța, pe malul Mării Negre, se construiește una dintre cele mai mari baze NATO din Europa. Au influențat îndoielile larg răspândite privind loialitatea SUA față de Alianță planurile pentru această bază?

La ultima reuniune de la Haga, statele membre NATO au decis să-și mărească cheltuielile de apărare. Cred că asta face ca o retragere americană din NATO să fie mai puțin probabilă. Investițiile noastre în baza Mihail Kogălniceanu vor continua conform planului, pentru ca aceasta să poată găzdui trupe din SUA și din alți aliați și parteneri.

Unirea Republicii Moldova cu România

Statele NATO intenționează să crească treptat cheltuielile pentru apărare până la 5%, dintre care 1,5% să fie direcționate spre infrastructura relevantă. Înseamnă asta și investiții ale României în infrastructura spre Republica Moldova, puternic amenințată de Rusia?

Suntem foarte interesați de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Acolo, aproximativ un milion de oameni dețin și cetățenia română. Îi vom sprijini pe mai multe planuri. Există deja legături între rețelele noastre de gaze și electricitate și sunt planificate și alte proiecte de infrastructură pentru viitor.

Nu sunteți considerat populist, dar chiar dumneavoastră ați declarat că, în anumite condiții, ați susține unirea Republicii Moldova cu România. Având în vedere că în Moldova nu există o majoritate pentru acest lucru – care este rostul unor astfel de declarații?

În 1918 a avut loc o unire între România și Moldova, iar în 2018 Parlamentul României a adoptat o rezoluție la centenarul acestui eveniment. Aceasta afirmă: dacă Republica Moldova este pregătită pentru unire, atunci și România va fi pregătită. În Republica Moldova, aproximativ 35% dintre cetățeni susțin unirea. Atâta timp cât o parte semnificativă a populației din țara vecină sprijină actuala formă de stat, România nu va întreprinde nimic. Personal, îmi doresc unirea cu Moldova, dar respect în totalitate voința oamenilor din republica vecină.

Problema deficitului bugetar

Prioritatea principală pentru dumneavoastră și guvernul dumneavoastră este reducerea deficitului bugetar, care, la 9,4%, este de departe cel mai mare din UE. În același timp, vreți să creșteți cheltuielile militare și să țineți în frâu populismul pro-rus și anti-european. Fiind matematician: ați găsit formula pentru „cvadratura cercului”?

Am o înțelegere foarte geometrică a lucrurilor. Problema populismului nu este, sau este doar într-o foarte mică măsură, una ideologică. Este vorba în principal despre încrederea în autorități. Aceasta ține de condițiile economice ale oamenilor și de percepția dacă societatea în care trăiesc este justă. În România, oamenii simt pe multe planuri o profundă nedreptate. Văd corupție, atât mică, cât și mare. Văd că oameni care fac aceeași muncă sunt plătiți diferit. Dar putem face ceva în această privință. Performanța economică a României s-a dublat în ultimii zece ani. Avem fonduri europene, și suntem aproape de a deveni membri ai OCDE în 2026. Sunt, așadar, foarte optimist în privința potențialului economic al României. Cred, de asemenea, că vom obține rezultate în lupta împotriva corupției pe termen mediu, astfel încât să reconstruim încrederea în autorități și să corectăm nedreptățile trecutului. Când am devenit primar al Bucureștiului în 2020, doar 30% dintre bucureșteni aveau încredere în autoritățile locale. După patru ani, acest procent era de 60%. Asta a lăsat puțin spațiu populiștilor. Când am fost reales anul trecut, au candidat împotriva mea și populiști. Au obținut însă doar zece procente din voturi.

Predecesorul dumneavoastră în funcția de președinte, Klaus Iohannis, este acuzat de risipirea banilor publici, de exemplu pentru zboruri de lux în avioane mari în jurul lumii, cu escale neexplicate. Va exista o anchetă privind comportamentul financiar al fostului președinte?

Acest lucru a fost deja investigat de președintele interimar de atunci, actualul prim-ministru Ilija Bolojan. S-a constatat că prețul unor zboruri a fost mult prea mare în raport cu situația economică a României. Tocmai am anunțat că vom reduce bugetul Administrației Prezidențiale cu 20%. Și, apropo, eu câștig acum mai puțin. Ca primar al Bucureștiului, câștigam cu toate sporurile 21.000 de lei (aproximativ 4.100 de euro) pe lună. Acum câștig 15.500 de lei (circa 3.000 de euro).

Pensiile speciale

România a fost mult timp un „magazin de autoservire” pentru elitele politice și administrative, care și-au acordat indemnizații exorbitante, pensii speciale și funcții călduțe. Se poate inversa această stare de lucruri prin mijloace legale, de exemplu în cazul pensiilor?

O întrebare foarte dificilă. Să luăm cazul judecătorilor. În anii 1990, s-a adoptat o lege care permitea judecătorilor să iasă la pensie după doar 25 de ani de serviciu. De ce? Pentru că aveam mulți judecători din perioada comunistă, de care trebuia să scăpăm. Această lege ar fi trebuit modificată ulterior, dar asta nu s-a întâmplat niciodată. Judecătorii primesc la noi pensii mai mari decât ultimul lor salariu. Există, așadar, un stimulent economic pentru a ieși cât mai devreme la pensie. Ceea ce a fost bun în anii ’90 pentru a scăpa de judecătorii comuniști duce azi la plecarea prematură și a judecătorilor buni. Guvernul trebuie să schimbe asta. Este absurd ca oamenii să primească pensii mai mari decât salariile.

Cât de realiste sunt astfel de reforme, având în vedere că Partidul Social Democrat, care a reprezentat mai mult decât orice altă forță politică din România o formă de guvernare cleptocratică în ultimii 30 de ani, face parte din guvern?

Ce pot spune după două luni este că social-democrații au fost până acum extrem de corecți. Desigur, există persoane individuale care spun lucruri public, dar partidul, în negocierile de coaliție și în guvern, s-a comportat foarte corect. Asta e important, pentru că trebuie să depășim perioada marilor deficite și să recâștigăm încrederea piețelor. Pentru asta avem nevoie de un guvern stabil. Avem un acord de coaliție echilibrat între cele patru partide și sunt optimist că toți partenerii vor rămâne în coaliție.

Anularea alegerilor

Una dintre problemele cronice ale României este lipsa controlului politic asupra serviciilor secrete. Poate actualul guvern să limiteze în sfârșit influența acestora?

Potrivit Constituției României, președintele propune șefii serviciilor de informații interne și externe. Intenționez să nominalizez două persoane care nu provin nici din servicii, nici din politică. Sper ca lucrurile să se îmbunătățească în timp. Este vorba despre problema interferenței serviciilor în viața politică.

A existat și o interferență a serviciilor în alegerile prezidențiale anulate din 2024?

Nu s-au implicat suficient!

Huzur pe bani publici la Guvern: bufet cu ospătari și mașini care consumă 20 de litri la suta de kilometri. Ce cheltuieli taie Bolojan

0

Șeful Cancelariei prim-ministrului, Mihai Jurca, a anunțat vineri, 18 iulie, la Palatul Victoria, o reducere cu 40% a personalului Cancelariei, despre care spune că va genera o economie lunară de 850.000 de lei.

„În total, cu tot cu demnitari, vorbim de 105 posturi. Vorbim de o reducere, per total cancelarie, de 40% din personal. Acelaşi impact îl vom avea şi în zona de costuri. Sigur, costurile cele mai mari fiind cele asociate demnitarilor, unde reducerea este de 48%. Pe aparatul tehnic al Cancelariei avem o reducere de 34%. Reducerea aparatului de demnitari aduce o economie de 615.000 de lei/lună. Reducerea corpului de funcţionari aduce o economie de 250.000 de lei/lună. Cheltuielile lunare sunt undeva la 1,9 – 2 milioane lei/lună, cu personalul„, a spus el, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Mihai Jurca a făcut o prezentare a situației actuale: Cancelaria are 16 consilier ide stat, cinci de stat, aparat de consilieri de 42 de persoane, prim-ministru, cabinetul premierului are opt posturi, un cancelar cu un cabinet de consilier de trei posturi, un secretar general, alte 27 de posturi la protocol, la comunicare 28 de posturi, o direcție de asigurare resurse de 25 de posturi, un compartiment de securitate de un1 post, un serviciu de politici publice cu 13 posturi, un departament de audit cu două posturi, dar neocupate și un departament juridic cu două posturi.

Cum va arăta Reorganizarea Cancelariei premierului. FOTO Guvernul Romaniei

Șeful Cancelariei prim-ministrului a explicat în ce vor consta schimbările.

„Reducem consilierii de stat la 11 posturi, secretarii de stat la patru. Aparatul demnitarilor va avea 14, ceeea ce înseamnă că fiecare consilier de stat sau secretar de stat va avea un consilier, nu doi, lucru care se transferă şi în cabinetul primului ministru, care nu va mai avea 8 posturi. Va avea 5 posturi. Dar şi în cabinetul meu, care nu va avea 3 posturi, ci 2 posturi. Rămâne şeful de cabinet, secretarul general”

În prezent Cancelaria prim-ministrului are un total de 176 de posturi, cu un număr de 15 posturi vacante. Dintre acestea, 99 sunt posturile dedicate corpului administrativ, iar diferenţa de 77 o reprezintă posturile demnitarilor publici (premierul, şeful cancelariei, consilieri de stat, secretari de stat, dar şi aparatul fiecărui demnitar), a șeful Cancelariei.

Jurca a explicat cum  fi modificată organizarea Cancelariei:

Direcţia de protocol şi relaţii internaţionale, care are acum 27 de posturi, se transformă în serviciu şi va avea 12 posturi.

Direcţia de comunicare, care numără 28 de posturi, se transformă în serviciu şi va avea 18 posturi.

Direcţia de asigurare resurse, care include partea de contabilitate, buget achiziţii, resurse umane, care totalizează 25 de posturi, va rămâne cu 22 de posturi.

Departamentul de audit public , care are două posturi, în prezent vacante, se va desfiinţa,  activitatea urmând să fie asigurată de către Secretariatului general al Guvernului, iar  Compartimentul juridic, care are două  posturi, va creşte la patru posturi.  

„Propunem organizarea unui departament pentru continuitate guvernamentală”

O nouă propunere este organizarea unui nou departament.

„Există multe comitete la nivelul guvernului, interministeriale, care au nevoie de o trasabilitate a informației. Deși am primit o serie de documente legat de activitatea anterioară, ele nu sunt concentrate într-un singur loc. Motiv pentru care propunem organizarea unui departament pentru continuitate guvernamentală, care va avea rolul de a urmări activitatea guvernamentală. Acest departament propunem să aibă șapte locuri”, a explicat Mihai Jurca.

„Fiecare demnitar va avea acces la o Dacie Duster, dar nu va mai avea șofer”

Jurca a explicat că în bugetul Cancelariei de 41 milioane de lei, dintre care 18 milioane cheltuieli de bunuri și servicii, „cea mai mare cheltuială este cea cu automobile. Avem 12 milioane de lei pe an pentru 30 de mașini, fără să includem și cheltuiala cu combustibilul”.

Șeful Cancelariei prim-ministrului a oferit un alt detaliu al dezmățul actual: un consum 20 de litri la suta de kilometri.

„Am semnat un act adițional cu RAPPS să reducă numărul mașinilor de la 30 la 15,. Vom reduce la jumătate. Fiecare demnitar va avea acces la o Dacie Duster, dar nu va mai avea șofer,”, a spus Jurca.

Altfel spus, fiecare demnitar își va conduce mașina, iar cine nu are permis, va circula cu metroul.

Șeful Cancelariei prim-ministrului a dezvăluit existența unei cheltuieli lunare fixe de 80.000 de lei cu opt ospătari care servesc demnitarii, cabinetului prim-ministrului, explicând că, în total s-a înregistrat o cheltuială de 300.000 de lei pe lună cu protocolul.

„Înseamnă o alocare lunară de 300 de lei per cabinet sau secretar de stat, din care cheltui pe apă, cafea, ceai, pentru orice ședință pe care o ai. Dar demnitarii pot organiza bufet, mese, în cadrul acelor bani”, a spus Jurca, anunțând tăieri și la acest capitol:

„Se obișnuia să se facă o masă după fiecare ședință de guvern . Interzicem posibilitatea ca acest bufet să aibă loc și posibilitatea ca demnitarii să poată organiza astfel de bufete”.

Amintim că, în urmă cu câteva zile, premierul Ilie Bolojan le-a cerut tuturor ministerelor să reducă pe cât posibil deplasările externe și numărul de persoane care participă la acestea. Singurele astfel de deplasări care se vor putea face vor fi cele aprobate de Cancelaria prim-ministrului.

Premierul Ilie Bolojan și de ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, vor prezenta vineri, 18 iulie, pachetul de măsuri privind reforma administrație publice locale.

Cât costă un zbor prezidențial în mandatul lui Nicușor Dan față de mandatele lui Klaus Iohannis / SPARTAN vs. avion PRIVAT

0

Fostul președinte al României Klaus Iohannis nu apela la aeronave militare în deplasările sale oficiale. Aeronava cu care zbura cel mai des era un Gulfstream G550. Noul locatar de la Palatul Cotroceni, Nicușor Dan, nu pare a fi impresionat de lux. Zboară cu un avion militar din dotarea Forțelor Aeriene Române, respectiv C-27J Spartan în varianta VIP. Momentul a fost surprins în imagini de liderul USR, Dominic Fritz, care s-a pozat cu 3 miniștri (Ionuț Moșteanu, Oana Țoiu și Radu Miruță) și un vicepremier (Dragoș Anastasiu), alături de președinte, în drumul spre Germania (VEZI AICI). Nicușor Dan a mai folosit aeronava militară și în deplasarea de la summitul NATO, de la Haga.

Aproximativ 22 de milioane de euro a costat statul român deplasările cu avioane private închiriate de președintele Klaus Iohannis în ultimii ani, potrivit datelor oficiale publicate de Administrația Prezidențială.

Odată cu schimbarea președintelui, Nicușor Dan a ales pentru deplasările externe un avion militar C-27J Spartan produs de constructorul italian Alenia Aeronautica. Șapte aeronave de acest tip, în configurație full-option, se află în dotarea Forțelor Aeriene Române.

Ele sunt menite de a executa misiuni diverse, de la transport de personal/containere, până la stingere de incendii sau repatrieri din zone de conflict.

Cât costă și ce opțiuni are o aeronavă C-27J Spartan

Prețul unei astfel de aeronave este de aproximativ 53 de milioane de dolari, potrivit site-urilor de specialitate. Una din acele 7 aeronave din dotarea României este folosită și de președintele Nicușor Dan în deplasarea din Germania, acolo unde întâlnește cu cancelarul Friedrich Merz.

C-27J Spartan are sisteme aeronautice Lockheed Martin, pilot automat Honeywell, două motoare Rolls-Royce Allison AE2100-D2A turbopropulsoare și o putere de 4.637 cai putere, potrivit aerocorner.com.

Viteza maximă de croazieră este 315 noduri, echivalentul a 583 km/h, și are o autonomie de deplasare de 1.000 de mile marine, adică 1.852 kilometri, potrivit sursei citate.

Când vine vorba de costurile de operare, acestea sunt suportate integral din bugetul MApN, inclusiv combustibilul și plata piloților.

Sursele consultate de Gândul, din zona aeronautică, spun că nu există o estimare oficială a costului zborului pe oră, prețul fiind calculat per misiune, iar datele de acest tip sunt nepublice.
Cu toate acestea, estimările de pe site-urile de specialitate indică un cost estimativ de 9.000 de dolari pe oră.

La un zbor total de aproximativ 6 ore București-Berlin dus-întors, rezultă o sumă de 54.000 de dolari.

Surse din domeniul aviației militare spun că prețul mediu per misiune cu o aeronavă tip C-27J Spartan este de 25.000 de dolari.

Klaus Iohannis, adeptul private-jeturilor

Fostul președinte al României pentru două mandate, Klaus Iohannis, nu se sfia de a face din vizitele sale externe un adevărat stil de viață. Gulfstream 550 este avionul pe care Iohannis îl utiliza cel mai des în deplasările sale.

11.000 de dolari este costul aproximativ al unei ore de zbor cu acest tip de aeronavă, potrivit site-ului MonarchAirGroup.com, care oferă servicii de închiriere a unui avion similar cu cel utilizat de Iohannis. De menționat că prețul poate varia în funcție de dotări, echipaj, servicii la bord (meniuri, băuturi etc.) și poate ajunge și până la 18.000-20.0000 de dolari.

Dacă Iohannis ar fi mers la un cost de aproximativ 18.000 de dolari pe oră cu un Gulfstream, păstrând comparația la cazul Germaniei, prețul total s-ar fi ridicat la peste 100.000 de dolari dus-întors, adică cu aproximativ 50.000 de dolari mai mult decât președintele Nicușor Dan pentru aceeași călătorie.

Dacă ne gândim că Gulfstream 550 a fost folosit de Iohannis pentru două vizite în SUA din 2024, dar și în deplasări în Emiratele Arabe Unite (martie 2023), turneul african din Kenia, Tanzania, Capul Verde și Senegal (noiembrie 2023), dar și în aprilie 2024 în Coreea de Sud, costul este unul amețitor.

Așa se explică cele 22 de milioane de euro facturate de companii aeriene către Administrația Prezidențială, potrivit datelor publice publicate de Palatul Cotroceni în timpul interimatului lui Ilie Bolojan.

Foto colaj: Forțele Aeriene Române + BoardingPass + Mediafax/ Mihai Pop


AUTORUL RECOMANDĂ:

Germania, până recent destinația favorită din UE pentru solicitanții de azil, nu mai este în top trei. Care sunt NOILE destinații ale azilanților

0

Germania nu mai este destinația numărul unu pentru persoanele care solicită azil în UE, după ce sfârșitul regimului Assad a dus la o scădere a numărului de cereri de azil din partea sirienilor.

Potrivit unui raport nepublicat al Agenției UE pentru Azil, consultat de reporterii Financial Times, sistemul de azil al UE trece printr-o „schimbare semnificativă” după căderea fostului președinte sirian Bashar al-Assad de la putere în decembrie.

În ultimul deceniu, sirienii formaseră cel mai mare grup de solicitanți de azil în UE, plus Norvegia și Elveția.

Spania este acum țara cu cel mai mare număr de cereri de azil

Conform celor mai recente date disponibile, în mai 2025, Agenția a înregistrat 64.000 de cereri de azil în UE, o scădere de aproape un sfert față de aceeași lună din 2024.

De remarcat, scăderea „extrem de abruptă” a cererilor din partea sirienilor, de la aproximativ 16.000 în octombrie anul trecut la doar 3.100 în mai.

„Din februarie, Germania nu mai este destinația de top din UE+; Spania, Italia și Franța au primit mai multe cereri în mai 2025”, scrie agenția.

În Germania, numărul total de cereri de azil a scăzut de la 18.700 în mai 2024 la 9.900 în mai 2025.

Spania este acum țara cu cel mai mare număr de cereri de azil, cu aproape 12.800 înregistrate în mai, în scădere de la 16.300 anul trecut. Numărul total a scăzut, dar a crescut numărul de cereri din partea persoanelor din Venezuela, conform Agenției UE.

Italia a primit 12.300 de cereri în mai, în scădere de la 15.500 anul trecut, dintre care o treime au fost depuse de persoane din Bangladesh și Peru.

Pe locul al treilea se află Franța, cu 11.900 de cereri, puțin sub cele 12.500 de anul trecut, cele mai multe din partea unor cetățeni din Congo, Afganistan și Haiti.

Germania rămâne probabil țara cu cea mai mare populație de solicitanți de azil

Raportul vine în contextul în care un număr tot mai mare de țări europene cer măsuri mai dure pentru a reduce migrația neregulamentară pe continent. Mai multe țări, cum ar fi Danemarca, caută modalități de a deporta imigranți în state terțe.

În ciuda schimbărilor recente, Germania rămâne probabil țara cu cea mai mare populație de solicitanți de azil, deoarece a acceptat mult mai multe cereri decât alte țări în ultimii ani. Între 2008 și 2024, Germania a acordat azil pentru 150.000 de solicitanți, comparativ cu aproximativ 50.900 în Spania, 40.000 în Italia și 65.200 în Franța, potrivit Eurostat.

Foto: Profimedia

RECOMANDAREA AUTORULUI:

Grecia SUSPENDĂ procesarea solicitărilor de azil ale migranților din Africa de Nord

Trump și Zelenski discută despre un acord potențial revoluționar în materie de drone: „Aveți nevoie de această tehnologie”

0

Președintele american Donald Trump și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, analizează un „mega-acord” prin care SUA ar cumpăra drone ucrainene testate în luptă, iar în schimb Kievul ar achiziționa arme americane, relatează New York Post, care a realizat miercuri la Kiev un interviu cu șeful statului ucrainean.

Trump și Zelenski au discutat în ultima vreme despre un posibil acord prin care SUA și Ucraina și-ar consolida reciproc tehnologia aeriană. Astfel, Kievul ar pune la dispoziție experiența sa în materie de drone, după mai bine de trei ani de război.

Un astfel de acord ar fi potențial revoluționar pentru armata americană, în contextul în care oficialii și experții au avertizat că tehnologia americană a dronelor este cu mult în urma Rusiei și Chinei, în timp ce soldații americani nu sunt echipați corespunzător pentru a utiliza dronele sau pentru a se apăra de vehiculele fără pilot produse de adversari, notează NYP.

„Poporul american are nevoie de această tehnologie, iar voi trebuie să o aveţi în arsenalul vostru. Cred că este o mega afacere, o situație în care toată lumea are de câștigat, cum se spune”, a declarat Zelenski.

Kievul a reușit în ultima vreme atacuri spectaculoase cu drone în adâncimea Rusiei, la peste 1000 de kilometri de graniță, printre exemple numărându-se operațiunea „Pânza de Păianjen” care a vizat bombardierele strategice ale Rusiei, atacul asupra unei fabrici de rachete din Ijevsk, respectiv doborârea în premieră a unui avion de vânătoare Su-30 deasupra Mării Negre.

Dronele au fost elementul cheie care au permis Ucrainei să respingă invazia rusă pe măsură ce războiul a intrat într-o nouă etapă, iar de atunci Kievul a acumulat o expertiză pe care este dispusă acum să o împărtășească cu aliații săi.

„Suntem dispuși să împărtășim această experiență cu America și cu parteneri europeni”, a spus el, adăugând că discuții sunt în curs și cu Danemarca, Norvegia și Germania.

Joi, aflat în Parlament pentru a-şi prezenta noul guvern, Zelenski a anunţat acorduri nespecificate cu Statele Unite în perioada următoare, care, potrivit lui, vor consolida ţara.

Dronele, punctul orb al SUA

Experții și oficialii americani au tras un semnal de alarmă cu privire la punctul orb al SUA în ceea ce privește tehnologia dronelor și războiul modern.

„Știm un lucru. Nu le oferim luptătorilor americani ceea ce au nevoie pentru a supraviețui războiului de astăzi”, a declarat pentru New York Times Trent Emeneker, manager de proiect al portofoliului de arme autonome din cadrul Unității de Inovare în Apărare a armatei SUA.

„Dacă ar trebui să mergem la război mâine, am avea ceea ce ne trebuie? Nu avem”, a adăugat el.

Problemele au ieșit la iveală cu ocazia unei tabere de testare de patru zile organizată luna trecută în Alaska de către Departamentul Apărării, când soldații și contractorii privați au eșuat în mod repetat să doboare prototipuri de drone, a relatat NYT.

Potențialul „mega-acord” vine și în contextul în care secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a emis un nou ordin de „reducere a birocrației” pentru a accelera producția de drone.

Memorandumul Pentagonului a subliniat necesitatea ca SUA să țină pasul pe măsură ce producția de drone militare crește vertiginos în întreaga lume.

Hegseth a făcut anunțul într-un videoclip care prezintă drone produse de Neros, un startup californian care  și-a testat și dezvoltat tehnologia în Ucraina, compania fiind contractată pentru a furniza 6.000 de drone Kievului în acest an.

Zelenski cere accelerarea negocierilor de pace cu Rusia: „Procesul are nevoie de mai mult elan”

0

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că discuțiile de pace cu Rusia stagnează și trebuie impulsionate. Liderul de la Kiev i-a cerut lui Rustem Umerov să intensifice eforturile diplomatice.

Zelenski cere accelerarea negocierilor de pace cu Rusia FOTO: AFP

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat vineri că negocierile de pace cu Rusia au nevoie de „mai mult elan” și că a cerut secretarului Consiliului Național pentru Securitate și Apărare, Rustem Umerov, „să intensifice negocierile”.

Implementarea acordurilor din a doua întâlnire de la Istanbul este în desfășurare. Acest proces are nevoie de mai mult elan”, a scris Zelenski pe platforma X (fostă Twitter), făcând referire la discuțiile bilaterale desfășurate anterior în Turcia, potrivit Agerpres.

Negocieri fără rezultate clare

Două runde de discuții între Ucraina și Rusia, găzduite de Turcia în acest an, au dus la puține progrese concrete, principalul rezultat fiind un acord limitat privind schimbul de prizonieri și repatrierea rămășițelor soldaților căzuți. O nouă rundă de convorbiri nu a fost încă anunțată oficial.

Rusia, care își continuă ofensiva în estul Ucrainei, a declarat în repetate rânduri că este dispusă să reia negocierile. Totuși, Moscova nu a renunțat la ceea ce Kievul și aliații săi occidentali consideră a fi obiectivele sale „maximaliste” în acest război.

Reacția Kremlinului: „Suntem de acord cu Zelenski”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a comentat declarația lui Zelenski, susținând că „suntem de acord cu afirmația că discuțiile au nevoie de mai mult elan”.

Peskov a mai spus că recentele avertismente ale președintelui american Donald Trump privind posibile sancțiuni secundare impuse cumpărătorilor de exporturi rusești nu sunt văzute la Moscova ca un semn că dialogul bilateral cu Washingtonul s-a încheiat.

Presiune internațională asupra Rusiei

Donald Trump, care și-a înăsprit tonul față de Moscova pe fondul intensificării atacurilor aeriene asupra orașelor ucrainene, a avertizat în această săptămână că va impune sancțiuni mai dure dacă Rusia nu acceptă un acord de pace în următoarele 50 de zile.

Umerov, însărcinat și cu dosarul armamentului

Zelenski a mai anunțat că Rustem Umerov, fost ministru de Externe până la remanierea de joi, va fi responsabil și pentru negocierea acordurilor privind armamentul cu aliații occidentali.

Ucraina continuă să depindă în proporție de peste 50% de sprijinul militar al partenerilor săi occidentali. În același timp, Kievul încearcă să-și dezvolte propria industrie de apărare pentru a face față presiunii din partea Rusiei.

„Trebuie să implementăm deplin orice acord cu partenerii noștri privind furnizarea de arme”, a transmis Zelenski. El a adăugat că vor fi încheiate „noi acorduri speciale privind înființarea de facilități comune de producție pe teritoriile partenerilor”.

Începe Black Sea 200 Regatta, prima regată offshore non-stop din România, desfășurată pe un traseu de 200 de mile marine

0

În perioada 21-27 iulie va avea loc prima ediție a Black Sea 200 Regatta, prima regată offshore non-stop organizată în România, pe un traseu de 200 de mile nautice (aproximativ 370 de kilometri). Competiția reunește peste 10 ambarcațiuni din țările vecine Mării Negre, precum România și Bulgaria.

FOTO: Black Sea 200 Regatta

„Organizată în perioada 21–27 iulie 2025, regata reunește peste 10 ambarcațiuni din țările din jurul Mării Negre (România și Bulgaria), care vor înfrunta împreună valurile, vântul și provocările unui traseu de anduranță cu startul și sosirea în Mangalia și un punct de control spectaculos pe Insula Sfânta Anastasia, în Golful Burgas din Bulgaria.

Regatele offshore implică trasee de zeci sau sute de mile nautice, rute care trec prin zone deschise, unde echipajele trebuie să navigheze continuu, să planifice ture de somn, să gestioneze schimbările de vreme și siguranța pe mare.

Black Sea 200 Regatta este mai mult decât o competiție sportivă. Este o demonstrație de tactică, rezistență și camaraderie pe apă. Echipajele vor naviga zi și noapte, punându-și la încercare strategia și capacitatea de adaptare în fața condițiilor imprevizibile ale Mării Negre”, transmit organizatorii evenimentului.

FOTO: Black Sea 200 Regatta

„S-au înscris concurenți din România și Bulgaria”

Cursa este organizată printr-un parteneriat internațional între Asociația Yacht Club Sportiv Seanergya, Asociația Sailing 4 Fun și Yacht Club „Port Bourgas”.

Radu-Daniel Niculăiță, președintele Federației Române de Yachting, transmite că regata va „organizată profesionist, conformă cu toate regulile de siguranță impuse de regulamentele World Sailing și care poate fi urmărită online de către pasionații de sailing”.

„S-au înscris concurenți din România și Bulgaria. Anul acesta este prima ediție, dar ne dorim să devină un reper constant în calendarul competițional regional la care să participe și echipaje din Bulgaria, Turcia, așa cum se întâmplă la cele deja consacrate precum Bosphorus Cup și Aegean 600.

În același timp ne dorim o prezență cât mai mare a spectatorilor la start și sperăm că organizarea acestui gen de competiții să fie o inspirație pentru părinți și să atragă cât mai mulți copii în cluburile de yachting. Federația Română de Yachting susține înscrierea copiilor la cluburile de yachting și îi invită să vină pe malul lacului Siutghiol pentru a asista la Campionatul Național de Dinghy în perioada 25-31 august”, declară Radu-Daniel Niculăiță, președintele Federației Române de Yachting.

Participanții vor beneficia de cele mai stricte măsuri de siguranță, inclusiv instructaje de prim-ajutor pentru skipperi și co-skipperi, inspecții amănunțite ale echipamentului și un sistem de urmărire automată care va permite și publicului să urmărească în timp real evoluția ambarcațiunilor, care va fi disponibil pe site-ul blacksea200.ro.

„Black Sea 200 devine, astfel, un reper pe harta sailingului offshore regional, oferind o oportunitate unică de a urmări îndeaproape un adevărat maraton nautic de strategie și anduranță”, mai transmit organizatorii.

FOTO: Black Sea 200 Regatta

Unde pot fi văzute ambarcațiunile

Spectatorii pot admira ambarcațiunile înainte de plecarea în cursă, pe data de 24 iulie, precum și la sosirea acestora în marina Life Harbour Limanu, pe data de 27 iulie.

Evenimentul este susținut de Cash Machine, sponsor principal care sprijină dezvoltarea sailingului românesc.

Federația Română de Yachting (FRY) este principalul promotor al sporturilor nautice cu vele din România, recunoscută oficial de Ministerul Sportului și afiliată la World Sailing – forul internațional care guvernează yachtingul la nivel global.

Federația coordonează activitatea cluburilor sportive de profil, organizează competiții naționale și internaționale și susține pregătirea sportivilor de performanță, inclusiv a echipelor olimpice.

Misiunea FRY este dezvoltarea yachtingului în România prin sprijinirea tinerelor talente, promovarea educației nautice și creșterea vizibilității acestui sport într-un mod sustenabil, sigur și accesibil. Prin activitatea sa, Federația contribuie la consolidarea unei culturi maritime autentice și la integrarea României în circuitul internațional al sporturilor cu vele.

Ilie Bolojan prezintă pachetul de măsuri privind reforma administrație publice locale

0

Premierul Ilie Bolojan și de ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, vor prezenta vineri, 18 iulie, pachetului de măsuri privind reforma administrație publice locale.

Ilie Bolojan susține vineri o conferință de presă. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

O conferință de presă susținută de premierul Ilie Bolojan și de ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, care are ca temă prezentarea pachetului de măsuri privind reforma administrație publice locale, va avea loc, de la ora 18.00, la Palatul Victoria.

Conferința de presă va fi transmisă LIVE pe conturile de Facebook și YouTube ale Guvernului și pe canalul unic de distribuție al Palatului Victoria.

Știre în curs de actualizare

Amintim că, pe 11 iulie, premierul Ilie Bolojan a vorbit despre al doilea pachet de măsuri fiscale, care vizează reducerea deficitului bugetar, restructurarea companiilor de stat, combaterea evaziunii fiscale și eficientizarea sistemelor publice.

Întrebat care este o țintă realistă pentru deficitul bugetar în acest an, premierul a declarat că „vom face tot ceea ce este posibil ca planurile pe care le-am făcut de a reduce deficitul și a reintra pe o traiectorie pe care România și-a asumat-o anii trecuți să o facem. Nu mai avem nicio soluție anul acesta să intrăm sub 7%, sperăm să fim sub 8%, și anul viitor trebuie să ne apropiem de ținta pe care ne-am asumat-o anii trecuți”.

Impozitarea proprietăților va reflecta valoarea de piață

Referitor la modificarea modului de calcul al impozitelor pe proprietate, premierul a explicat că se lucrează la un sistem nou, care să reflecte cât mai fidel valoarea reală a imobilelor: „Calculul acestora va fi stabilit pe baza dialogului cu autoritățile publice locale. Valoarea este dată și de suprafața acesteia, și de localizarea în acea localitate. Toți acești indicatori vor fi analizați și, în funcție de ghidul notarilor sau de evaluările primăriilor, vor fi stabilite mecanismele de impozitare în așa fel încât acestea să reflecte valoarea de piață”.

Nicuşor Dan, primit la Berlin de președintele Germaniei

0

Președintele României, Nicuşor Dan a fost primit, vineri, la Berlin, de omologul său german, Frank-Walter Steinmeier, în cadrul unei vizitei oficiale în Republica Federală Germania.

Primirea președintelui României de către Frank-Walter Steinmeier a avut loc la Palatul Bellevue din Berlin.

Nicușor Dan efectuează o vizită oficială la Berlin, în Republica Federală Germania.

Programul vizitei cuprinde convorbiri oficiale cu Președintele Federal Frank-Walter Steinmeier și cu Cancelarul Federal Friedrich Merz, urmate de participarea la o reuniune cu oameni de afaceri germani, precum și de o întâlnire cu reprezentanți ai comunității românești.

Nicuşor Dan, primit de preşedintele Germaniei. FOTO AFP

„Germania este principalul partener economic al României”

Vizita are loc la invitația Președintelui Republicii Federale Germania, în contextul aprofundării dialogului româno-german la nivel înalt, și reflectă relațiile excelente, cu caracter strategic, dintre cele două țări.

„Dialogul româno-german se bazează pe o cooperare strânsă în plan bilateral, european și aliat, precum și pe legături istorice și interumane solide dintre cele două țări. Convorbirile cu Președintele și Cancelarul Federal vor fi axate pe dezvoltarea colaborării româno-germane în domenii de interes, cu accent pe proiecte de cooperare economică și investiții în sectoare precum cel al apărării, energiei, auto, industrial, dar și pe coordonarea strânsă în ceea ce privește afacerile europene și în domeniile securității și apărării. Germania este principalul partener economic al României și un aliat care contribuie semnificativ la asigurarea securității europene”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale

Pe agendă se vor mai afla continuarea sprijinului pentru Ucraina și eforturile pentru asigurarea unei păci juste și durabile, susținerea Republicii Moldova și a parcursului său european, menținerea unității de acțiune și a competitivității UE pe plan global, precum și dezvoltarea relațiilor transatlantice.

Știre în curs de actualizare.

Economiștii le recomandă românilor „metoda 50/30/20” pentru a face față SCUMPIRILOR masive din august 2025

„Nu-mi ajung banii pentru factura la energie”, „Nu ne permitem”, „Nu avem bani, trebuie să anulăm excursia”,  „Nu avem bani pentru situații de dezastru” – se plâng tot mai mulți români. 

Peste 6 milioane de români sunt la limita sărăcie și nu pot face față cheltuielilor pentru că nu știu să-și alcătuiască un buget personal lunar.

Există metoda 50/30/20!

Însă, presupune multă disciplină financiară.

Ce presupunea metoda 20/50/30 în 2018?

Să presupunem că salariul sau venitul lunar este o plăcintă care trebuie tăiată în trei bucăți.

  1. Prima bucată reprezintă economiile lunare;
  2. A doua bucată reprezintă nevoile zilnice ce trebuie să fie satisfăcute;
  3. A treia bucată reprezintă satisfacerea dorințelor;

În vremuri economice obișnuite, Business Magazine recomanda modelul 20/50/30 (20% pentru economii, 50% pentru nevoile zilnice, 30% pentru dorințe). Procentul pentru economisire trebuia crescut odată cu vârsta, de la 5% la 20 -25 de ani, la 15% până la vârsta de 50 ani.

Plata cheltuielilor casnice și a facturilor este prioritară.

În 2025, românii trebuie să recurgă la metoda 50/30/20

Adrian Codirlașu, președinte CFA România, a declarat  pentru Digi24 că în vremuri de criză economică, procentul pentru economii trebuie crescut de la 20 la 50%.

„Practic, să avem 50% pentru cheltuielile pe care trebuie să le facem, 30 pentru dorințe, nu nevoi, și 20 pentru economii. Ce putem facem în aceste momente de recesiune este să umblăm la acel 30%. Poate vedem că avem prea multe abonamente la anumite platforme”.

  • 50% din venitul lunar trebuie pus la păstrare, la economii;
  • 30% pentru nevoile zilnice;
  • 20% pentru dorințe;

Cumpărat doar strictul necesar, mai puține dorințe satisfăcute, mai multe economii

Pentru început, trebuie să cumpărăm alimentele esențiale, la o cantitate necesară, așa cum recomandă Alina Danciu:

„Nu luăm 10 kilograme de carne, luăm 5-6, pentru că din alea 10, rămân două și clar nu se consumă, se aruncă. O metodă eficientă de economisire este planificarea cumpărăturilor și evitarea risipei alimentare”.

Jurnalistul Bogdan Băcilă îi îndeamnă pe români să urmărească mai des ofertele:

„Marii retaileri oferă reduceri de câteva zeci de procente, în cazul produselor perisabile în aceeași zi. Dacă urmărim aceste oferte, mai ales la ceas de seară, putem face economii importante. Specialiștii recomandă împărțirea bugetului familiei în procente”.

Potrivit studiului  Asociației pentru Pensii Administrate Privat din România, 37% dintre respondenți au dezvăluit că nu au reușit să economisească niciodată. Numai 10% spun că economisesc o singură dată pe an.


Sursa Foto: Shutterstock

Autorul recomandă: România, pe ultimul loc la alfabetizare financiară în Europa. Cetățenii economisesc mai puțin de 10% din venit

Ministrul Transporturilor: „Avans foarte bun pe ȘANTIERUL secțiunii 4 a Autostrăzii Sibiu-Pitești (A1)!”

Ciprian Șerban – ministrul Transporturilor și Infrastructurii – a anunțat că se înregistrează un avans foarte bun pe șantierul secțiunii 4 a Autostrăzii Sibiu-Pitești (A1).

La cele două galerii ale tunelului Momaia Daniela (1.350 m) și Alina (1342m) se efectuează lucrări de hidroizolație, cămășuire, armare si betonare, a mai precizat ministrul Transporturilor pe pagina sa de Facebook.

„Avans foarte bun pe șantierul secțiunii 4 a Autostrăzii Sibiu-Pitești (A1)!Stadiul fizic pe toți cei aproximativ 10 km depășește 75%. La cele două galerii ale tunelului Momaia Daniela (1.350 m) și Alina (1342m) se efectuează lucrări de hidroizolație, cămășuire, armare si betonare, iar stadiul fizic este de 80%. Lucrările au un ritm bun și la viaductul Bușaga, cu o înălțime de 30 m, unde stadiul fizic a ajuns la 85%”, anunță Ciprian Șerban.

„Construcția secțiunii 4 a Autostrăzii Sibiu-Pitești are o valoare de 1,67 miliarde de lei (fără TVA)”

Având în vedere avansul realizat în executarea lucrărilor, este posibilă deschiderea circulației pe acest sector de autostradă mult mai devreme, a precizat Ciprian Șerban.

„În plus, constructorul austriac a pus deja în funcțiune stația de mixturi bituminoase și urmează să înceapă asfaltarea pe mai multe sectoare. În șantier lucrează la ora actuală peste 600 de muncitori și aproximativ 200 de utilaje. Deși termenul contractual de finalizare a secțiunii Curtea de Argeș -Tigveni este anul 2027, avansul din șantier face posibilă deschiderea circulației pe acest sector de autostradă mult mai devreme. Construcția secțiunii 4 a Autostrăzii Sibiu-Pitești are o valoare de 1,67 miliarde de lei (fără TVA), sumă asigurată prin Programul Transport 2021-2027”, a mai precizat ministrul Transporturilor și Infrastructurii.


RECOMANDAREA AUTORULUI:

Sorin Grindeanu, la 39 de ani de la un „10 perfect”: „Mulțumim, NADIA, pentru ceea ce ai însemnat și însemni pentru România!”

Valurile caniculare timpurii, stresul termic și impactul MORTAL asupra Europei. „Riscul de deces a crescut semnificativ pentru persoanele vulnerabile”

Cristian Jura, despre eventuala comasare a CNCD cu Avocatul Poporului: „Ca și cum ai încerca să comasezi o cireașă pietroasă cu un pepene de Dăbuleni”

Gelu Voican Voiculescu rămâne fără certificat de REVOLUȚIONAR. Curtea de Apel Bucureşti i-a respins definitiv recursul

Consiliul Concurenței câștigă la ICCJ procesul cu CLAAS Regional Center Europe și CLAAS Global Sales

UE a adoptat al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, cel mai dur de până acum

0

Statele membre ale UE au adoptat cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza agresiunii sale asupra Ucrainei, a anunțat vineri Kaja Kallas, șefa diplomației UE.

„UE tocmai a aprobat unul dintre cele mai puternice pachete de sancțiuni împotriva Rusiei de până acum”, a declarat Kallas pe X.

„Lovim în inima maşinii de război a Rusiei”, a scris și președinta CE Ursula von der Leyen pe platforma X, explicând că noile sancţiuni vizează sectoarele bancar, energetic şi militar-industrial ale Rusiei şi includ un nou plafon „dinamic” pentru preţul petrolului.

„Presiunea este mare. Va continua până când Putin va pune capăt acestui război”, a scris șefa executivului european,  mulţumind preşedinţiei daneze a Consiliului UE pentru „acest prim succes”.

Pachetul prevede scăderea plafonului prețului petrolului rusesc impus de țările G7, de la 60 de dolari la 47,6 dolari pe baril, a relatat Reuters, citând surse diplomatice. Plafonul a fost impus la finele lui 2022 în scopul de a diminua veniturile Rusiei din petrol fără a destabiliza piețele globale.

Sancțiunile includ, de asemenea, măsuri împotriva a 105 nave din „flota din umbră” a Rusiei și a factorilor care le facilitează activitatea, a sistemului bancar rusesc și interdicția de utilizare a conductelor de gaze Nord Stream 1 și 2 care trec pe sub Marea Baltică.

Exporturile de produse petroliere din Rusia reprezintă o parte vitală a bugetului țării, ajutând Kremlinul să își susțină războiul împotriva Ucrainei.

„Punem mai multă presiune pe industria militară a Rusiei, pe băncile chineze care permit eludarea sancțiunilor și blocăm exporturile de tehnologie utilizată în drone”, a declarat Kallas.

Pentru prima dată, UE sancționează, de asemenea, transporturile sub pavilion și cea mai mare rafinărie indiană a gigantului petrolier rus Rosneft.

Ucraina salută noul pachet de sancțiuni

„Salutăm cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei – cel mai cuprinzător de până acum”, a declarat ministrul Apărării al Ucrainei, Denis Șmihal. „Fiecare dintre măsuri diminuează capacitatea agresorului de a purta războiul.”

Președintele Volodimir Zelenski a catalogat decizia „opportună, mai ales acum, ca răspuns la intensificarea bombardamentelor brutale  asupra orașelor și satelor noastre”.

„Pregătim prompt sincronizarea sancțiunilor europene în Ucraina și, de asemenea, noi decizii privind sancțiunile, atât la nivelul partenerilor, cât și în cadrul jurisdicției ucrainene”, a adăugat el.

Slovacia a renunțat la opoziție

Prim-ministrul slovac Robert Fico a anunțat joi, după ce a blocat de mai multe ori pachetul, că nu se va mai opune.

„În acest moment, ar fi contraproductiv să continuăm să blocăm cel de-al 18-lea pachet de sancţiuni”, a declarat Fico într-un mesaj video postat pe Facebook, relatează Reuters.

„Opțiunile de negociere au fost epuizate deocamdată, iar menținerea poziției noastre ne-ar pune acum în pericol interesele”, a spus el.

Slovacia s-a opus prin de mai multe prin veto, în încercarea de obţine concesii cu privire la planul separat de eliminare treptată a petrolului şi gazelor ruseşti, care nu necesită sprijinul unanim al ţărilor UE.

Slovacia continuă să importe energie din Rusia, inclusiv gaze în baza unui contract valabil până în 2034, şi adoptă adeseori poziţii pro-ruse în ceea ce priveşte Ucraina.

Fico a declarat marţi că Slovacia a primit garanţii din partea Comisiei în ceea ce priveşte asistenţa în cazul unor posibile penurii de gaze sau creşteri ale preţurilor şi taxelor de tranzit, precum şi asistenţă în litigiile privind eventualele cereri de despăgubiri din partea furnizorului rus Gazprom.

Luna trecută, Comisia Europeană a propus un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, vizând energia, băncile şi industria militară a Moscovei. Pachetul prevede un plafon variabil pentru preţul petrolului rusesc, cu 15% sub preţul mediu al ţiţeiului de pe piaţă în ultimele trei luni, au declarat diplomaţi ai UE.

Citește mai multe despre: ue

Croazieră de lux transformată în coșmar: peste 140 de persoane s-au îmbolnăvit în mod misterios

0

O croazieră Royal Caribbean s-a transformat într-o adevărată criză de sănătate pentru peste 140 de persoane aflate la bordul navei de lux, după ce o boală misterioasă gastrointestinală a izbucnit în timpul călătoriei.

Peste 140 de persoane s-au îmbolnăvit la bordul unei nave Royal Caribbean FOTO: X

Șapte membri ai echipajului și 134 de pasageri de pe vasul Navigator of the Seas au raportat simptome precum vărsături, crampe abdominale și diaree în timpul unei croaziere de o săptămână, care a pornit din Los Angeles spre Mexic, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Cauza exactă a acestei izbucniri nu a fost încă determinată, iar oficialii din domeniul sănătății continuă ancheta.

În răspuns, compania de croaziere a implementat măsuri sporite de igienizare, izolând persoanele afectate și intensificând protocoalele de curățenie la bord, a confirmat CDC.

Declarațiile companiei Royal Caribbean

Sănătatea și siguranța oaspeților noștri, a echipajului și a comunităților pe care le vizităm reprezintă prioritatea noastră principală”, a declarat un purtător de cuvânt al Royal Caribbean Group, compania-mamă, pentru USA TODAY.

Pentru a menține un mediu care să asigure cele mai înalte standarde de sănătate și siguranță la bordul navelor noastre, aplicăm proceduri riguroase de curățenie, multe dintre acestea depășind cerințele oficiale de sănătate publică”, a adăugat reprezentantul companiei.

Un fenomen frecvent în croaziere

Acest incident face parte dintr-un trend mai larg, în 2025 fiind raportate 18 izbucniri gastrointestinale pe nave de croazieră care au atins pragul CDC pentru notificarea publică, când cel puțin 3% din echipaj sau pasageri prezintă simptome contagioase.

Majoritatea acestor izbucniri au fost însă legate de norovirus, un virus extrem de contagios care provoacă vărsături și diaree.

„Norovirusul este adesea cauza izbucnirilor de boli gastrointestinale pe navele de croazieră, dar nu întotdeauna cunoaștem cauza la începutul investigației. Identificarea agentului cauzal poate dura”, a transmis CDC într-un comunicat.

Experiențe anterioare și monitorizarea situației

Royal Caribbean a mai fost afectată anterior de astfel de incidente. În februarie 2025, peste 90 de pasageri de pe o altă navă a companiei, Radiance of the Seas, au prezentat simptome similare.

Deși aceste izbucniri au o frecvență notabilă, CDC subliniază că ele reprezintă doar 1% din toate cazurile raportate de boli gastrointestinale.

Cu toate acestea, un nou tulpină dominantă de norovirus circulă în prezent atât pe uscat, cât și pe mare, iar autoritățile sanitare monitorizează îndeaproape situația.

Datele CDC arată că o tulpină nouă și dominantă este asociată acum cu izbucnirile raportate de norovirus pe uscat”, a mai transmis agenția într-un mesaj pe email. „Navele urmează, de obicei, modelul izbucnirilor terestre, care sunt mai numeroase în acest sezon al norovirusului”.

Ce planuri are Elena Udrea după liberare: „Voi încerca să continui în mediul privat, în afacerile familiei”

0

Elena Udrea, eliberată ieri din închisoare, a ieșit astăzi la o plimbare relaxantă prin oraș alături de fetița sa, Eva, și soțul ei.

Ce a făcut Elena Udrea la o zi după ce a fost eliberată FOTO: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

La o zi după ce a fost eliberată din penitenciar, Elena Udrea a fost văzută vineri dimineață la plimbare în oraș, alături de soțul ei și fetița lor, Eva. Fostul ministru al Turismului a declarat că, pentru moment, își dorește doar să petreacă timp cu familia și prietenii.

Acum am zis să nu mai pregătim nimic. Mergem în oraș, ne întoarcem după aceea să ne întâlnim cu prietenii. Eva este fericită să ne întâlnim cu toți prietenii, așteaptă să o vadă pe mami”, a spus Udrea, zâmbitoare, în fața jurnaliștilor.

Planuri de viitor: afaceri de familie și sprijin pentru cei fără loc de muncă

Udrea a vorbit și despre planurile sale de viitor, precizând că, după vacanța petrecută cu fiica sa, va reveni în mediul privat.

Vacanța să mi-o petrec cu Eva, după aceea, cu siguranță, voi încerca să continui în mediul privat, în afacerile familiei, și să mă implic foarte mult într-un ONG pentru sprijinul persoanelor care au nevoie de un loc de muncă”, a declarat fostul politician.

Udrea, eliberată după trei ani de închisoare

Elena Udrea a ajuns în spatele gratiilor după ce a fost condamnată definitiv în dosarul „Gala Bute”, în urma acuzațiilor privind deturnarea de fonduri și trafic de influență, obținând între timp închiderea altor dosare penale.

După trei ani petrecuţi după gratii, din cei şase primiţi în dosarul „Gala Bute”, şi o serie de demersuri în instanţă, Elena Udrea şi-a câştigat liberarea, astfel că joi, 17 iulie, a ieşit pe poarta penitenciarului Târgşor, unde a fost aşteptată de soţul său, Adrian Alexandrov, dar şi de avocat.  

Înfățișarea fostului ministru al Turismului este destul de schimbată față de cum arăta la încarcerare: bretonul scurt și drept tăiat la baza nasului a dispărut, lăsând loc unei pieptănături lungi, de un blond total diferit față de cum și-l purta în urmă cu trei ani.

Nicușor Dan, vizită de stat în Germania. Cine face parte din echipa președintelui

0

Dominic Fritz, președintele USR, a anunțat că se află într-o vizită oficială în Germania alături de președintele României, Nicușor Dan, și alți membri ai guvernului, pentru a consolida relațiile bilaterale

Președintele Nicușor Dan, miniștri și liderul USR, în drum spre Germania FOTO: Facebook

Vineri, 18 iulie 2025, președintele României, Nicușor Dan, efectuează o vizită oficială în Germania, la invitația președintelui Frank-Walter Steinmeier. Din delegația română fac parte viceprim-ministrul Dragoș Anastasiu și miniștrii Oana Țoiu (Externe), Ionuț Moșteanu (Apărare) și Radu Miruță (Economie), alături de președintele USR, Dominic Fritz.

În drum spre Germania cu președintele Nicușor Dan, viceprim-ministrul Dragoș Anastasiu și miniștrii Oana Țoiu (Externe), Ionuț Moșteanu (Apărare) și Radu Miruță (Economie)”, a anunțat Dominic Fritz într-o postare publică, subliniind componența delegației.

În cadrul vizitei, șeful statului român se va întâlni atât cu președintele federal Frank-Walter Steinmeier, cât și cu cancelarul federal Friedrich Merz. Agenda cuprinde discuții bilaterale privind consolidarea cooperării în domenii strategice, în special apărare, securitate, energie și industrie auto.

Relație strategică între România și Germania

Președintele va participa, de asemenea, la o reuniune cu reprezentanți ai mediului de afaceri german, dar și la o întâlnire cu membrii comunității românești din Germania.

Dominic Fritz a precizat că scopul vizitei este „să întărim relațiile bilaterale, să apărăm securitatea României printr-o mai bună colaborare în industria apărării și să creștem prosperitatea cu investiții mai mari din sectorul privat”.

Potrivit Administrației Prezidențiale, vizita reflectă relațiile excelente, cu caracter strategic dintre România și Germania, bazate pe o cooperare strânsă pe plan bilateral, european și aliat, dar și pe legături istorice și interumane solide între cele două state.

Convorbirile vor fi axate pe extinderea colaborării româno-germane în domenii prioritare, cu accent pe inițiative economice și proiecte de investiții în sectoare precum apărarea, energia, industria auto și cea grea. De asemenea, vor fi abordate și subiecte legate de coordonarea în afacerile europene și de securitate.

Fostul ministru al Culturii, despre suspendarea spectacolelor de teatru și a concertelor în weekenduri: „Sper că e o greșeală de exprimare”

0

Fostul ministru al Culturii, Raluca Turcan, a anunțat vineri, 18 iulie, că se opune ferm propunerii lansate de actualul ministru, András Demeter, potrivit căreia spectacolele de teatru, concertele și accesul la muzee ar putea fi suspendate în weekenduri.

Raluca Turcan/FOTO: Facebook

„Am citit declarația ministrului Culturii, care spune că spectacolele de teatru, concertele și accesul la muzee ar putea fi suspendate în weekenduri, începând din toamnă, din motive financiare. Sper că e o greșeală de exprimare, nu o intenție serioasă.

Dacă totuși se confirmă, mă voi opune ferm. Economiile la buget nu pot să aibă ca rezultat eradicarea culturii.

Românii nu au nici acum un acces real și constant la cultură. Cei mai mulți dintre noi ajung la teatru, la un concert sau la muzeu rar și doar în weekend. A tăia fix această fereastră de respiro cultural ar însemna să acceptăm, oficial, că renunțăm la educație prin cultură pentru o mare parte din populație”, a transmis fostul ministru al Culturii pe Facebook.

Aceasta aduce în discuție și Barometrului de Consum Cultural 2023, realizat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală, potrivit căruia doar 8% dintre români merg la teatru cel puțin o dată pe an.

„Conform Barometrului de Consum Cultural 2023, realizat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală, cifrele ar trebui să ne îngrijoreze deja. Participarea culturală este în scădere sau rămâne la cote extrem de reduse: – Doar 8% dintre români merg la teatru cel puțin o dată pe an. – Doar 6% ajung la muzeu. – Aproape 70% nu participă deloc la niciun tip de eveniment cultural într-un an obișnuit.

Și vorbim aici despre România urbană, unde accesul este presupus mai facil. În rural, cifrele sunt și mai dramatice.

Ce facem dacă și puținele momente de conectare culturală sunt îngrădite? Cum mai încurajăm gândirea critică, dialogul și educația prin artă? Unde vom fi peste doi ani, dacă începe declinul chiar cu teatrele și muzeele?”, a mai afirmat aceasta.

Ministrul Culturii, András Demeter, a declarat joi, 17 iulie, într-un interviu la Radio România Cultural, că spectacolele, concertele și vizitele la muzee ar putea deveni inaccesibile publicului în weekenduri şi în zilele de sărbători legale, începând din această toamnă, din cauza costurilor pe care instituțiile de cultură nu le mai pot suporta.

Motivul îl reprezintă prevederile contractului colectiv de muncă la nivel de ramură, care obligă la plăți suplimentare pentru activitățile desfășurate sâmbăta, duminica și în sărbători legale. Potrivit ministrului, aceste costuri riscă să blocheze complet organizarea de evenimente culturale în aceste zile.

„Este un contract colectiv de muncă aplicabil, în vigoare, și lumea ar trebui să-și facă calcule pentru că, conform clauzelor acceptate de părți în acest contract colectiv de muncă, în mod normal, există riscul ca niciun eveniment cultural din sectorul public în zilele de sâmbătă, duminică sau sărbători legale să nu mai poată avea loc din toamnă”, a avertizat András Demeter.

Politico: Bugetul UE, câștigătorii și perdanții. Planul de 1,8 trilioane de euro al Ursulei von Der Leyen

0

Comisia Europeană a făcut prima sa mișcare pentru următorii doi ani de negocieri privind planul de cheltuieli al blocului comunitar pentru perioada de șapte ani începând cu 2028. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a insistat că planul de 1,8 trilioane de euro va face ca fondul de numerar al UE să fie „mai mare”, „mai inteligent” și „mai precis” și că bugetul este „cel mai ambițios propus vreodată”, notează Politico.

Jurnaliștii menționează că parlamentarii dezamăgiți s-au grăbit să contrazică afirmațiile lui von der Leyen, spunând că Comisia a prezentat în mod înșelător ajustările la inflația – majoră – din ultimii ani ca o creștere a bugetului UE.

„Comisia Europeană va prezenta diferite linii bugetare, care au crescut. Dar, desigur, dacă bugetul rămâne la același nivel, atunci asta înseamnă că mai multe linii bugetare ar trebui să scadă”, a declarat Siegfried Mureșan, membru al Partidului Popular European de centru-dreapta, din România.

Toate capitalele naționale, precum și Parlamentul European, trebuie să fie de acord asupra planului înainte ca acesta să fie aprobat.

Pe măsură ce se trasează liniile de atac, POLITICO a întocmit un ghid cu cei avantajați și cei dezavantajați – în propunerea inițială.

Perdanți: Fermierii

Fermierii sunt furioși. În ultimul buget pe termen lung al UE, Politica Agricolă Comună (PAC) a ajuns la 386,6 miliarde de euro. De data aceasta, 300 de miliarde de euro au fost rezervate pentru agricultură. Ca și cum ar fi mai rău, în timp ce PAC forma o secțiune independentă a bugetului, aceasta a fost acum fuzionată cu finanțarea altor politici într-un fond de numerar pentru „Planuri de parteneriat naționale și regionale”.

În cadrul acestor planuri, țările europene trebuie să cheltuiască minimum 300 de miliarde de euro pentru agricultură și ar putea cheltui mai mult dacă aleg să facă acest lucru. Dar grupurile de fermieri care protestează în fața Parlamentului și a Comisiei nu sunt optimiste.

Perdant: Industria tutunului

Deși marea majoritate a bugetului va proveni din contribuțiile proprii ale țărilor UE, Comisia a propus, de asemenea, trei noi taxe care vizează deșeurile electrice, companiile mari și produsele din tutun, cum ar fi țigările și trabucurile. Aceste bunuri sunt impozitate în prezent de către țările individuale, care păstrează veniturile pentru ele însele.

Scopul este de a genera între 25 și 30 de miliarde de euro pe an, sume care vor fi folosite pentru a rambursa datoria comună a UE, utilizată pentru a finanța redresarea post-Covid.

Prețurile țigărilor sunt deja pregătite să crească în întreaga UE în urma unei actualizări mult așteptate a Directivei privind taxa pe tutun, estimările aproximative indicând că prețul unui pachet va crește cu 1-2 euro. Pentru prima dată, produsele alternative, cum ar fi țigările electronice și tutunul încălzit, vor fi supuse unei cote minime, deși mai mică decât cea pentru țigările tradiționale.

Perdant: Natura

Biodiversitatea este pe cale să-și piardă partea dedicată din bugetul UE, fiind în schimb absorbită într-un obiectiv mai larg de „climă și mediu”, care s-ar ridica la 35% din buget, ajungând la aproximativ 700 de miliarde de euro.

Anterior — pe lângă obiectivul de 30% de cheltuieli pentru climă — 7,5% din cheltuielile anuale urmau să fie alocate obiectivelor de biodiversitate în 2024, ajungând la 10% în 2026 și 2027.

Câștigător: Țările Estice și Ucraina

Țările Estice au obținut o victorie majoră miercuri, când Comisia a anunțat că regiunile estice, și în special cele care se învecinează cu Ucraina, Rusia și Belarus, vor primi mai multe fonduri decât celelalte pentru a-și satisface atât nevoile de securitate, cât și pe cele economice.

De asemenea, au câștigat o altă bătălie: Deși UE avea nevoie disperată de bani noi pentru vistieria sa, nu a inclus veniturile provenite dintr-o extindere deja planificată a schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii la clădiri și transport rutier în coșul propus de noi surse de venit.

În cele din urmă, UE a propus să sprijine reconstrucția Ucrainei și calea sa către aderarea la UE cu o sumă suplimentară de 100 de miliarde de euro.

Câștigător: Plătitorii de facturi la electricitate

Conform propunerii, UE ar intensifica dramatic sprijinul pentru modernizarea rețelelor electrice ale blocului comunitar pentru a reduce prețurile la energie, care au fost evidențiate într-un raport al fostului șef al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, drept călcâiul lui Ahile al Europei în competiția cu SUA și China.

Bugetul energetic al Mecanismului pentru Interconectarea Europei, un fond care poate fi utilizat pentru modernizarea infrastructurii și investiții în noi tehnologii, va crește de la doar 6 miliarde de euro la 30 de miliarde de euro. În plus, rețelele vor putea accesa un fond de competitivitate extins masiv, în valoare de 410 miliarde de euro, în încercarea de a reduce risipa și de a reduce facturile pentru industrie și gospodării.

Draghi a avertizat că „investițiile în infrastructură sunt lente”, în timp ce energia persistent mai scumpă obligă producătorii să reducă producția sau să se relocheze.

Câștigător: Tehnologii digitale

Comisia dorește să multiplice de cinci ori fondurile blocului pentru tehnologii digitale, a declarat von der Leyen. Aceasta ar aduce fondurile digitale la 54,8 miliarde de euro în următorul buget.

Aceasta este o creștere enormă într-un domeniu în care, deja, UE investea fonduri considerabile pentru cercetare și inovare. Dar miza a crescut, regiunile de la SUA până la China concurând acerb pentru tehnologii transformatoare – în special inteligența artificială.

Digitalul este unul dintre cei patru piloni ai unui nou Fond de Competitivitate cuprinzător, care are o cifră principală de 410 miliarde de euro.

Câștigător: Apărarea
Propunerea Comisiei este de a aloca cel puțin 131 de miliarde de euro pentru apărare și spațiu, ceea ce înseamnă „de cinci ori mai mult decât avem astăzi”, a declarat von der Leyen.
De asemenea, vor fi utilizate bugete separate pentru a spori pregătirea de apărare a blocului. Propunerea „arată o ambiție binevenită”, a declarat Hannah Neumann, o europarlamentară germană din partea Verzilor, care face parte din Comisia de Apărare a Parlamentului European.

Câștigător: Cercetare și cultură

Programul emblematic de cercetare și dezvoltare al blocului comunitar, Horizon Europe, urmează să se dubleze aproape la 175 de miliarde de euro. În prezent, este deja unul dintre cele mai mari fonduri de acest tip din lume, cu un buget de 95 de miliarde de euro – deși un grup de experți a susținut că UE ar trebui să își majoreze cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare la 220 de miliarde de euro pentru a rămâne competitivă.

Alocarea pentru programul emblematic al UE pentru mobilitatea studenților, Erasmus+, a fost majorată cu 50%, la peste 40 de miliarde de euro. Comisia a anunțat, de asemenea, un nou program „AgoraEU” în valoare de 8,6 miliarde de euro, care va sprijini cultura, mass-media și organizațiile societății civile.

„Este o zi inovatoare pentru sectoarele culturale și creative din Europa”, a declarat pentru POLITICO comisarul pentru echitate intergenerațională, tineret, cultură și sport, Glenn Micallef.

În analiză: Mobilitatea militară
Comisia dorește ca blocul comunitar să aloce 17,7 miliarde de euro pentru mobilitatea militară, potrivit comisarului pentru transporturi, Apostolos Tzitzikostas. Pe hârtie, aceasta pare a fi o victorie majoră în comparație cu bugetul de 1,7 miliarde de euro pentru mobilitate militară din bugetul actual.

În realitate, suma este mult sub cele 75 de miliarde de euro sau chiar 100 de miliarde de euro pe care Tzitzikostas le considerase necesare.

Deși o parte din bugetul transporturilor civile ar putea sprijini infrastructura cu dublă utilizare – și ar putea fi accesate fonduri suplimentare pentru apărare – nevoile militare par a fi încă doar parțial abordate.

Comisia a propus ca viitorul Mecanism de Interconectare a Europei, instrumentul de finanțare al UE pentru infrastructură, să totalizeze 81,4 miliarde de euro. Aproximativ 51 de miliarde de euro ar fi alocate transporturilor.

În analiză: Orașe și regiuni

Schema de finanțare a coeziunii UE este menită să stimuleze creșterea economică în regiunile mai sărace ale blocului comunitar și să reducă inegalitatea. În prezent, aceasta reprezintă mai mult de o treime din bugetul actual al UE. Însă, în loc să fie o politică de sine stătătoare în propunerea de buget pentru 2028, finanțarea pentru coeziune este abordată prin așa-numitele Planuri de parteneriat naționale și regionale, elaborate de guvernele naționale.

Într-un acord de ultim moment, Comisia promite că cele mai sărace regiuni ale blocului comunitar vor primi 218 miliarde de euro în următorul buget, ceea ce a fost o cerere cheie a comisarului pentru regiuni, Raffaele Fitto. Însă nu au fost oferite astfel de garanții pentru restul UE, ceea ce stârnește temeri că suma totală alocată pentru dezvoltarea regională va fi mai mică decât în bugetul actual. Acestea sunt vești proaste pentru orașele și zonele rurale care se bazează pe fondurile de coeziune pentru a finanța totul, de la drumuri la bibliotecile publice.

Mai mult, liderii locali și regionali sunt îngrijorați de încercarea bugetului propus de a acorda guvernelor centrale puteri excesive de a gestiona și distribui fondurile UE prin intermediul schemei planului de parteneriat și sunt îngrijorați de faptul că liderii naționali ar putea pedepsi rivalii politici prin blocarea accesului la fonduri.

Academia științifică Royal Society i-a sugerat lui Elon Musk să ia în considerare demisia din cadrul instituţiei

0

Royal Society i-a sugerat lui Elon Musk să ia în considerare demisia din cadrul instituţiei dacă simte că nu poate contribui la atenuarea atacurilor administraţiei Trump asupra cercetării.

Elon Musk/FOTO: Shutterstock

Proprietarul platformei X, care este şi CEO al Tesla şi SpaceX, a fost ales membru al prestigioasei academii naţionale de ştiinţe a Regatului Unit în anul 2018, pentru contribuţiile sale în domeniul industriei spaţiale şi al vehiculelor electrice, scrie News.ro.

Mai mulți membri au cerut, în ultimul an, ca Royal Society să ia măsuri în legătură cu declaraţiile şi comportamentul lui Musk, susţinând că acesta a încălcat codul de conduită al instituţiei.

Printre motive, se numără şi rolul lui Musk ca şef al Departamentului pentru Eficienţă Guvernamentală al SUA (DOGE), un organism care a redus masiv finanţarea pentru cercetare şi a fost acuzat că impune cenzura în mediul academic.

Într-un e-mail trimis membrilor Royal Society, actualul preşedinte, Sir Adrian Smith, a dezvăluit că Sir Paul Nurse i-a scris lui Musk pe 19 martie, exprimându-şi îngrijorarea faţă de „daunele extinse” provocate de administraţia Trump asupra ştiinţei în SUA, şi l-a rugat pe Musk să „intervină şi să oprească această tragedie”.

Nurse i-a trimis apoi o nouă scrisoare pe 27 martie, sugerându-i lui Musk să consulte oamenii de ştiinţă din sectorul public din SUA, pentru a înţelege mai bine impactul acţiunilor administraţiei Trump.

„Paul nu a primit niciun răspuns la această comunicare, nici la mesajul de reamintire trimis ulterior,” a scris Sir Adrian Smith.

Pe 20 mai, Nurse a trimis o altă scrisoare în care exprima îngrijorări transmise de oameni de ştiinţă din SUA, inclusiv faptul că „unele dintre reducerile bugetare propuse păreau lipsite de sens”.

Smith a precizat: „Paul i-a sugerat în acea scrisoare – cu tristeţe – că «dacă nu simţi că poţi ajuta, poate ar trebui să te întrebi dacă vrei să rămâi membru al Royal Society, al cărei scop este promovarea şi sprijinirea ştiinţei, şi să te gândeşti dacă nu ar fi cazul să îţi dai demisia din calitatea de membru.»”

Musk nu a răspuns, însă a trimis un răspuns scurt abia când Smith şi Nurse l-au informat că textul corespondenţei va fi împărtăşit cu restul membrilor societăţii.

Un purtător de cuvânt al academiei a confirmat că Musk nu a abordat sugestia privind eventuala sa demisie, declarând:„Elon Musk rămâne membru al Royal Society.”

În e-mailul adresat colegiului membrilor, Sir Adrian Smith a continuat:„Ofiţerii şi consiliul societăţii au concluzionat că nu este în interesul Royal Society să declanşeze o acţiune disciplinară împotriva domnului Musk.”

Nu toţi membrii au susţinut ideea de a-l sancţiona pe Musk, unii temându-se că o astfel de decizie ar putea pune sub semnul întrebării poziţia altor membri cu opinii controversate. Totuşi, un membru cu cunoştinţă directă despre mesajul lui Smith a descris poziţia societăţii drept „o laşitate teribilă”.

Reprezentanţii lui Musk au fost contactaţi pentru comentarii.

Un vulcan a erupt în Islanda. Turiști evacuați de la Blue Lagoon, din cauza lavei care se apropie de orașul Grindavik

0

Mai mulți turiști au fost evacuați din stațiunea balneară geotermală Blue Lagoon din Islanda, după ce un vulcan a erupt vineri, 18 iulie. Erupția a avut loc în craterul Sundhnúksgígaröð, situat în extremitatea de est a Islandei, pe Peninsula Reykjanes.

Imaginea 1/3: Un vulcan a erupt in Islanda foto Profimedia

Un camping din orașul Grindavik a fost evacuat la scurt timp după începerea activității seismice. Oaspeții de la Blue Lagoon au fost nevoiți să-și facă repede bagajele, potrivit CBS News.

Lava provenită din erupție curge spre sud-est dintr-o fisură care are o lățime cuprinsă între 700 și 1.000 de metri și 2,4 km lungime, însă roca topită nu amenință nicio infrastructură, a precizat Serviciul Meteorologic.

Erupția a creat o fisură care se extinde acum mai mult spre nord decât oricare dintre fisurile anterioare apărute din decembrie 2023.

Imaginile surprinse cu drona arată fisura care se întinde de-a lungul craterului, unde lava clocotește și se împrăștie. 

Datele actuale indică faptul că activitatea seismică începe deja să scadă, cu doar câteva cutremure mici pe oră. Totuși, fluxul de lavă a continuat pe parcursul nopții, deplasându-se atât spre est, cât și spre vest.

Grindavik a fost afectat în repetate rânduri de această activitate începând din noiembrie 2023, când un vulcan din zonă s-a trezit la viață după ce a fost inactiv timp de aproximativ 800 de ani. În 2024 au avut loc cel puțin șapte erupții vulcanice. Autoritățile au declarat miercuri că orașul nu se află în pericol.

O erupție la începutul lunii aprilie a forțat turiștii să părăsească Blue Lagoon, iar flăcările și fumul care se ridicau în aer din fisura deschisă lângă Grindavik au determinat evacuarea a aproximativ 40 de case.

Islanda se află deasupra unui punct fierbinte vulcanic în Atlanticul de Nord și găzduiește 33 de sisteme vulcanice active, mai multe decât orice altă țară europeană. Este situată deasupra unei falii între două plăci tectonice, ceea ce face ca această națiune insulară să fie vulnerabilă la cutremure și erupții vulcanice.

Cel mai perturbator incident din ultimii ani a fost erupția vulcanului Eyjafjallajökull din 2010, care a aruncat nori de cenușă în atmosferă și a afectat timp de luni de zile zborurile transatlantice.