miercuri, iulie 9, 2025
No menu items!
Acasă Blog

Guvernul Poloniei cere UE să INVESTIGHEZE compania xAI a lui Elon Musk, după comentarii obscene ale chatbotului Grok despre politicienii polonezi

0

Guvernul Poloniei dorește ca Uniunea Europeană să investigheze și, eventual, să amendeze compania xAI a lui Elon Musk, în urma unor comentarii insultătoare și obscene făcute de chatbotul de inteligență artificială Grok despre politicienii polonezi.

Grok a stârnit controverse săptămâna aceasta, când a răspuns unor întrebări ale utilizatorilor cu privire la oficialii polonezi, inclusiv prim-ministrul Donald Tusk, cu remarci pline de obscenități despre viața personală și aspectul politicienilor, notează Bloomberg.

Această dispută ar putea agrava problemele cu care se confruntă xAI, care este criticată pentru comentariile antisemite împărtășite de Grok, inclusiv postări care îl laudă pe Adolf Hitler și care par să numească Holocaustul „eficient”.

„Trecem la un nivel superior al discursului instigator la ură, care este controlat de algoritmi”, a declarat miercuri ministrul polonez al Digitalizării, Krzysztof Gawkowski. „A ignora această chestiune astăzi, sau a nu o observa, sau a râde de ea – și am văzut politicieni râzând de ea – este o greșeală care poate costa omenirea”.

Polonia va raporta această evoluție Comisiei Europene, a spus el, adăugând că reglementările actuale „ar putea să nu fie suficiente”.

În cazul în care platforma nu reușește să oprească „discursul instigator la ură” alimentat de boți, Uniunea Europeană ar trebui să aibă opțiunea de a o dezactiva, potrivit lui Gawkowski.

„Ministerul Digitizării va reacționa în conformitate cu reglementările în vigoare, vom raporta încălcarea Comisiei Europene pentru a investiga și, eventual, a impune o amendă platformei X. Libertatea de exprimare aparține oamenilor, nu inteligenței artificiale.”

Elon Musk despre îmbunătățirile aduse Grok: „Ar trebui să observați o diferență”

La începutul acestui an, Musk a fuzionat startup-ul său de inteligență artificială xAI cu platforma sa de social media X, denumită anterior Twitter.

Pe 4 iulie, Musk a postat că Grok ar fi fost îmbunătățit „în mod semnificativ”, fără a specifica ce a fost schimbat.

„Ar trebui să observați o diferență atunci când îi puneți întrebări lui Grok”, a scris Musk.

Marți, Grok a eliminat ceea ce a numit postări „nepotrivite” pe rețelele sociale, după plângerile din partea utilizatorilor platformei X și a Ligii Anti-Defamare, care au afirmat că Grok a produs conținut cu clișee antisemite și laude la adresa lui Adolf Hitler.

Problemele legate de prejudecățile politice, discursul instigator la ură și acuratețea chatboturilor AI au constituit o preocupare încă din momentul lansării ChatGPT al OpenAI în 2022.

Anterior, o instanță din Turcia a blocat accesul la o parte din conținutul Grok după ce autoritățile au afirmat că chatbotul a generat răspunsuri care îl insultau pe președintele Tayyip Erdogan, pe fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk, și valorile religioase.

Foto: Profimedia

RECOMANDAREA AUTORULUI:

Detalii din al doilea PACHET FISCAL anunțate de vicepremierul Tánczos Barna: „Administrația locală să colecteze taxele mai eficient și echitabil”

0

„Avem nevoie de o administrație publică locală care să ofere servicii de calitate cetățenilor și să colecteze taxele locale într-un mod mai eficient și mai echitabil. Pachetul 2 de măsuri al Guvernului privind reforma administrației publice va viza și aceste aspecte”, spune miercuri vicepremierul Tánczos Barna.

Potrivit acestuia, primul pas va fi o consultare cu reprezentanții autorităților locale, cei mai apropiați de cetățeni.

„Alături de Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, reprezentanții Ministerului Dezvoltării și ai Ministerului Finanțelor, am avut astăzi o primă discuție cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România, Asociației Orașelor din România și Asociației Comunelor din România”.

Fostul ministru de Finanțe spune că astfel „punem ordine în administrația publică și reașezăm modul în care statul se raportează la cetățean”.

„Trebuie eliminate excepțiile; cei care respectă legea și plătesc taxele și impozitele locale trebuie să beneficieze de proceduri simple, iar cei care încearcă să eludeze legea trebuie să fie descurajați prin sancțiuni eficiente. Continuăm să colaborăm cu reprezentanții autorităților locale, iar săptămâna viitoare vom analiza deja prima variantă a pachetului de măsuri, axate pe creșterea capacității financiare și eficientizarea administrației locale”, adaugă vicepremierul.

Sursa: Facbook/ Tánczos Barna


RECOAMDAREA AUTORULUI:

Trump ar fi fost luat prin surprindere de decizia Pentagonului de a suspenda livrările de arme către Ucraina

0

Președintele Donald Trump a luat decizia de a trimite arme defensive Ucrainei în contextul în care în privat și-ar fi exprimat frustrarea față de oficialii Pentagonului în legătură cu anunțul de săptămâna trecută privind întreruperea unor livrări de arme către Ucraina, acțiune care nu ar fi fost coordonată corespunzător cu Casa Albă, potrivit a trei persoane familiarizate cu situația, citate de AP.

Donald Trump FOTO Inquam / Eduard Vînătoru

Pentagonul a anunțat săptămâna trecută că va suspenda livrarea unor rachete de apărare aeriană, artilerie ghidată cu precizie și alte arme promise Ucrainei, motivând ceea ce oficialii americani au descris drept îngrijorări privind stocuri americane insuficiente. Însă Donald Trump a declarat luni că SUA se văd obligate să trimită mai multe arme Ucrainei întrucât aceștia au nevoie să se apere, inversând practic măsura.

Două dintre persoane, care au vorbit sub rezerva anonimatului despre discuții interne sensibile, au dezvăluit că a existat o oarecare opoziție internă în rândul conducerii Pentagonului față de pauza în livrări – coordonată de șeful politicilor Pentagonului, Elbridge Colby – înainte de anunțul oficial.

Una dintre persoane l-a descris pe Trump ca fiind luat „prin surprindere” de anunț. Casa Albă nu a răspuns la întrebările legate de această reacție a lui Trump.

Secretarul de presă al Pentagonului, Kingsley Wilson, a negat însă presupunerea că secretarul Apărării, Pete Hegseth, ar fi acționat fără a-l consulta pe președinte.

„Este sarcina secretarului Apărării să facă recomandări militare comandantului-șef. Secretarul Hegseth a oferit președintelui un cadru pentru a evalua transporturile de ajutoare militare și stocurile existente. Acest efort a fost coordonat la nivel guvernamental. Departamentul va continua să ofere președintelui opțiuni solide în ceea ce privește ajutorul militar pentru Ucraina, în conformitate cu obiectivul său de a pune capăt acestui război tragic și a pune America pe primul loc”, a declarat Wilson, într-un comunicat pentru Associated Press.

Întreruperea livrărilor de arme a venit într-un moment dificil pentru Ucraina, care se confruntă cu baraje aeriene tot mai intense – și mai elaborate – din partea Rusiei. Trump pare să fi recunoscut această stare de fapt când a anunțat luni seară: „Trebuie să se poată apăra. Sunt loviți foarte dur acum”.

Întrebat marți de un reporter cine a aprobat pauza în livrarea armelor, Trump răspuns pe un ton iritat: „Nu știu. De ce nu-mi spui tu?”

Suspendarea, aprobată pe 2 iulie, a afectat un pachet de ajutor care includea rachete interceptoare Patriot, cartușe de artilerie de 155 mm, rachete Hellfire, rachete aer-aer Stinger, printre altele. O parte dintre ele ajunseseră deja în Polonia și se aflau în drum spre Kiev când transportul a fost oprit, potrivit NBC News.

Axios a relatat că Trump a promis să trimită imediat 10 rachete Patriot, față de 30 câte ar fi fost pregătite pentru livrare. De asemenea, el a promis că va găsi căi de aprovizionare suplimentare.

Oficiali ai administrației Trump ar fi aflat din presă

Potrivit CNN, Hegseth nu s-a consultat cu secretarul de stat Marco Rubio sau cu trimisul special al SUA în Ucraina, Keith Kellogg, acești oficiali aflând din presă.

Decizia lui Hegseth ar fi fost influențată de o recomandare din partea subsecretarului de stat al Apărării pentru Politici, Elbridge Colby, vechi critic al ajutorului miliar acordat Ucrainei.

Propunerea lui Colby a fost aprobată de secretarul adjunct al Apărării, Steve Feinberg, înainte ca Hegseth să dea aprobarea finală. Surse au declarat pentru CNN că Hegseth, care în prezent nu are un șef de cabinet sau consilieri seniori, a considerat că decizia se aliniază cu prioritățile „America First” ale lui Trump.

Schimbare de ton a lui Trump față de Putin

Președintele american a adoptat o poziție dură și față de președintele rus Vladimir Putin, sugerând că acesta prelungește în mod inutil războiul și nu este serios privind discuțiile de pace.

„Putin ne spune o grămadă de prostii, dacă vreți să știți adevărul”, a spus Trump în timpul ședinței de cabinet de marți. „Este foarte drăguț tot timpul, dar se dovedește că sunt vorbe goale”

Pentagonul anunță reluarea livrărilor către Ucraina

Suspendarea livrărilor de arme anunțată săptămâna trecută a afectat transporturile de rachete Patriot, GMLRS ghidate de precizie, rachete Hellfire și cartușe Howitzer și multe altele, luând prin surprindere nu doar oficialii ucraineni și alți aliați, ci și pe legislatorii americani și alte părți ale administrației Trump, inclusiv Departamentul de Stat.

Pentagonul a declarat luni seară că, la indicațiile lui Trump, va relua livrările de arme către Ucraina „pentru a se asigura că ucrainenii se pot apăra în timp ce noi lucrăm pentru a asigura o pace durabilă și a ne asigura că masacrele încetează”. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt Sean Parnell a adăugat că evaluarea transporturilor militare la nivel global  continuă, ca parte a priorităților de apărare ale „America First”.

De asemenea, nu este clar ce arme vor fi trimise, deși Trump a spus că SUA vor ajuta Ucraina în principal cu arme defensive.

Marți, serviciile și comandamentele de luptă – instituțiile care conduc operațiunile militare americane în întreaga lume – încă trimiteau informații despre stocurile lor de muniții conducerii Pentagonului, a declarat un oficial american.

„Încă fac calculele, la propriu”, a spus oficialul.

Informațiile erau prezentate pe o diagramă cu semafoare — unde munițiile erau fie în stare roșie, galbenă, fie verde, similar cu diapozitivele care fuseseră create cu o săptămână înainte, a spus oficialul. Studiul anterior concluzionase că unele muniții puteau fi trimise în continuare în Ucraina — dar altele atingeau niveluri îngrijorătoare.

O imagine completă asupra numărului de muniții disponibile necesită timp, a spus oficialul, deoarece, deși rachetele Patriot, de exemplu, aparțin inițial Armatei, odată ce sunt solicitate și trimise unui comandament, cum ar fi Comandamentul Central al SUA, serviciul pierde vizibilitatea asupra acelor cifre din inventar.

Primarul prorus al Chișinăului, Ion Ceban, interdicție de intrare în România și spațiul Schengen

0

Primarul prorus al Chișinăului, Ion Ceban, are interdicție de intrare în România și spațiul Schengen pentru o perioadă de cinci ani.

Edilul Chișinăului are interdicție de intrare în România și spațiul Schengen. FOTO: Arhivă

Interdiția i-a fost impusă pentru că reprezintă ,,risc la adresa securității naționale a României”, spun surse din Ministerul Afacerilor Interne.

,,Adevărul” a cerut o reacție de la Natalia Ixari, purtătoarea de cuvânt a primarului Chișinăului, dar aceasta nu a venit deocamdată cu un răspuns. 

În luna ianuarie a acestui an, Ion Ceban, edilul Chișinăului și lider al MAN, alături de Ion Chicu, președintele PDCM, Alexandr Stoianoglo, perdantul alegerilor prezidențiale moldovenești, și Mark Tkaciuk, fost deputat comunist, au format Blocul Alternativa. 

Iar reprezentanții puterii de la Chișinău, printre ei fiind și Doina Gherman, vicepreședinta Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și a Parlamentului, au subliniat că acest bloc este o ,,ofertă rusească” pentru ca să compromită parcursul european al Republicii Moldova. 

,,Patru crai de la răsărit au venit cu sol de ,,pace”. Acest bal mascat are un singur scop – să păcălească moldovenii și să fure integrarea europeană a țării. Kremlinul a aruncat zarurile”, a notat vicepreședinta Parlamentului pe Facebook.

,,Ce încearcă să construiască rușii în Moldova azi a devenit foarte clar. Oferta rusească pentru cetățenii Republicii Moldova este o „alternativă pro-europeană” care, alături de partidele asumat pro-ruse, să îngroape integrarea europeană în viitorul Parlament. Toate astea sub tutela oligarhilor fugari. Apele se limpezesc”, a scris Dan Perciun, vicepreședintele PAS și ministrul Educației și Cercetării, pe Facebook. 

Blocul politic a fost lansat în contextul în care în Republica Moldova urmează să fie organizate în data de 28 septembrie alegeri parlamentare, iar Kremlinul va încerca să le influențeze astfel încât să aducă o guvernare favorabilă, au avertizat în repetate rânduri liderii de la Chișinău. 

Liderul MAN, care se declară acum pro-european, s-ar fi aflat la Moscova în ziua în care Rusia a invadat Ucraina. De-a lungul timpului, el a fost membru al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) și al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), iar în 2014, la scurt timp după ce Kremlinul a anexat ilegal Crimeea, a susținut referendumul ilegal din Găgăuzia care promova aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia – Kazahstan – Belarus.

Tot în același an, Ion Ceban, alături de mai mulți socialiști, a protestat la Bruxelles contra semnării Acordului de Asociere și Liber Schimb dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.  

„Doar în cadrul Uniunii Vamale ţara mai are şansa să-şi păstreze statalitatea şi să apuce calea unei dezvoltări progresive”, a spus atunci Ion Ceban.

CSM spune că informațiile promovate în spațiul public privind veniturile magistraților sunt false: „Au făcut din justiție ținta predilectă a celorlalte autorități”

0

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a transmis miercuri, 9 iulie, că magistrații nu împovărează sistemul public de pensii în cea mai mare măsură, așa cum se vehiculează în spațiul public, întrucât pensiile magistraților „ocupă un procent de maximum 4% din total”.

CSM/FOTO Inquam photos/Octav Ganea

În comunicatul transmis miercuri, CSM a vorbit despre volumul de muncă al procurorilor, precizând că, în 2024, „încărcătura medie pe procuror a fost de 1.549 de dosare penale, cu vârfuri de încărcare de 5570 de dosare pe procuror”.

„În România, parchetele sunt organizate pe 4 grade de jurisdicție, la fel ca și instanțele. În acest sens, în primul grad funcționează 176 de parchete, în al doilea 42, în al treilea 15, iar în al patrulea unul singur – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în cadrul căruia funcționează direcțiile specializate. La nivelul primului grad de jurisdicție funcționează 1114 procurori din numărul total de 2284 procurori în activitate, reprezentând 49% din numărul total al procurorilor.

Conform datelor statistice aflate la dispoziția secției, încărcătura medie pe procuror în România în anul 2024 (la nivelul parchetelor de pe lângă judecătorii) a fost de 1.549 de dosare penale, cu vârfuri de încărcare de 5570 dosare pe procuror. Salarizarea acestei categorii de procurori pornește din suma de 10.400 de lei/lunar net putând ajunge, după 25 de ani de muncă, la suma de 16.000 de lei net lunar. La polul opus, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sunt salarizați cu sume cuprinse între 18.000  lei lunar net și 25.000  lei lunar net.

În plus, trebuie menționat faptul că un număr de peste 900 de procurori din cadrul Ministerului Public reprezentând 39% din totalul procurorilor în activitate sunt salarizați cu sume între 10.400 lei net și 12.954 lei net”, transmite CSM.

Prin această trecere în revistă a salariilor procurorilor, CSM vrea să transmită faptul că, în spațiul public, au fost vehiculate „veniturile brute ale procurorilor cu cele mai mari funcții și cu cea mai mare vechime și prezentate ca regulă de salarizare”, ceea ce „nu este decât o mostră de informare interesată, creată să genereze discordie”.

Pensiile magistraților ocupă un procent de maximum 4% din total

De asemenea, CSM prezintă faptul că, din cele 215.000 de pensii de serviciu care există în România, doar „puțin peste 5.000 sunt cele ale magistraților”.

„În România există astăzi peste 215.000 de pensii de serviciu, dintre care puţin peste 5.000 sunt cele ale magistraților. Deși acestea din urmă sunt prezentate ca fiind cele care împovărează sistemul public de pensii în cea mai mare măsură, în realitate acestea ocupă un procent de maximum 4% din total.

Modificările legislative continue din ultimii 20 de ani au asimilat magistraților și alte categorii de personal (din justiție sau nu) care nu au îndeplinit funcția de judecător sau procuror, dar au beneficiat și beneficiază de pensie de serviciu, deși vechimea efectivă în magistratură a acestora a fost și de câteva luni.

Acest mod de a legifera în funcție de interesele de moment a generat insatisfacție în sistemul judiciar, iar lipsa de predictibilitate a legii de la un mandat legislativ la altul sau de la un guvern la altul nu face altceva decât să desființeze legitima așteptare a magistratului raportat la promisiunile statului față de statutul său.

Proliferarea acestor neadevăruri în spațiul public, profitând de obligația de rezervă (tăcere) a magistraților au făcut din justiție ținta predilectă a celorlalte autorități și a determinat biasarea societății în raport cu justiția, neinteresând că ar afecta însăși fundația statului de drept”, transmite CSM.

Magistrații semnalaseră că modificările legislative reprezentau invitații de pensionare pentru magistrații care îndeplineau condițiile de vechime

CSM a mai vorbit despre modificarea în repetate rânduri a legii  privind statutul magistraților, inclusiv în privința pensiilor speciale, pentru a respecta cerințele PNRR, dar și despre faptul că aceste modificări „constituiau, de fapt, invitații de pensionare pentru magistrații care îndeplineau condițiile de vechime”.

„Începând cu anul 2017, legea privind statutul judecătorilor și procurorilor a fost modificată în 3 rânduri, iar dispozițiile referitoare la pensiile de serviciu în 4 rânduri, ultima oară în anul 2023, când s-a și închis jalonul PNRR cu Comisia Europeană care includea acest subiect. La acel moment, s-a agreat, împreună cu celelalte două autorități ale statului reducerea pensiilor, astfel încât pensiile să nu mai depășească salariile în plată, precum și creșterea graduală a vârstei de pensionare până la 60 de ani, conform unui algoritm acceptat de toate părțile.

De fapt, magistrații semnalaseră încă din anul 2018 aberațiile modificărilor legislative care constituiau, de fapt, invitații de pensionare pentru magistrații care îndeplineau condițiile de vechime. În acest context, faptul că legiuitorul a generat premisa, apoi a acuzat magistrații de deznodământul predictibil nu face decât să creeze consternare în sistemul judiciar și confuzie în societate”, mai adaugă CSM.

Nu în ultimul rând, CSM subliniază faptul că justiția trebuie să participe la orice discuție privind sistemul judiciar, pentru a fi menținut „principiul separării puterilor statului” și „mecanismului echilibrului între autorități, indispensabile unei democrații europene”.

„În concluzie, orice altă discuție pe aceeași temă fără implicarea facturilor de decizie ai sistemului judiciar nu face decât să confirme eludarea unor principii precum predictibilitatea sau legitima așteptare.

Sistemul judiciar înțelege preocuparea autorității executive pentru reforma financiară a statului, dar orice discuție despre justiție care nu include justiția nu este decât o formă de a ignora principiul separării puterilor statului și a mecanismului echilibrului între autorități, indispensabile unei democrații europene”, încheie CSM.

Puii ursoaicei împușcate pe Transfăgărașan nu mai pot fi găsiți. Ministrul Mediului: „Ar fi trebuit să fie relocați imediat după incident”

0

Cei trei pui ai ursoaicei împușcate pe Transfăgărășan ar fi trebuit realocați imediat după incident,  însă acest lucru nu s-a întâmplat, a declarat, miercuri, 9 iulie, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Diana Buzoianu.

Relocarea puilor nu a avut loc, iar animalele sunt de negăsit. FOTO Facebook

Ministrul a anunțat că a convocat conducerea Gărzii Forestiere, pe cea a Gărzii Naţionale de Mediu şi pe cea a  Romsilva, potrivit Agerpres.

„Ar fi trebuit să fie relocaţi puii de urşi imediat ce a fost împuşcată şi omorâtă ursoaica. Acest lucru nu s-a întâmplat, din păcate. Astăzi, suntem în punctul în care Direcţia Silvică Argeş spune că nu mai pot fi găsiţi sau că-i caută. Eu am convocat conducerea Gărzii Forestiere, Gărzii Naţionale şi Romsilva pentru astăzi, la ora 13:00, să dea răspunsuri foarte clare de ceea ce fac în teritoriu. Aici, de fapt, avem o problemă mult mai mare decât cei trei pui de urşi. Avem o situaţie care se repetă în fiecare an pe Transfăgărăşan. În fiecare an, acolo sunt urşi, în fiecare an acolo sunt incidente”, a spus Diana Buzoianu, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a remarcat că sunt aceeaşi oameni care trebuie să gestioneze aceste incidente, „care în fiecare an nu reuşesc să le gestioneze”.

„Asta este ceea ce o să o să-i întreb şi asta trebuie să răspundă dumnealor, în primul rând. O să avem un plan mult mai mare de măsuri care vor trebui să fie luate, pentru că astăzi contingentul de urşi pe care îl avem în România nu poate să fie gestionat. În momentul de faţă, niciun stat european nu are atâţia urşi câţi are România. Va trebui să luăm nişte măsuri cu cap, care să includă garduri electrice şi cu posibilitatea autorităţilor din local să intervină acolo unde există un risc pentru populaţie”, a spus Buzoianu.

Solicitarea transmisă luni de Ministerul Mediului,

Luni, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a anunţat, într-un comunicat, că a transmis în 7 iulie o adresă oficială către Direcţia Silvică Argeş, solicitând finalizarea acţiunii în conformitate cu legislaţia în vigoare, în contextul în care s-a confirmat prezenţa a trei pui orfani.

„Salutăm disponibilitatea centrului de reabilitare pentru urşi de la Zărneşti, administrat de Asociaţia Milioane de Prieteni, de a prelua şi îngriji aceşti pui. Existenţa unui astfel de partener responsabil şi pregătit este esenţială în intervenţiile rapide şi eficiente. Ministerul va continua să monitorizeze cazul şi solicită autorităţilor locale să acţioneze cu celeritate, în spiritul legii şi al protecţiei faunei sălbatice” a precizat MMAP în comunicatul din 7 iulie.

Amintim că, în urma incidentului petrecut în 3 iulie pe Transfăgărăşan, soldat cu decesul unui motociclist, care a fost atacat de un exemplar de urs brun, echipa de intervenţie desemnată a acţionat conform procedurilor legale şi a recurs la extragerea ursoaicei implicate, în baza Ordonanţei de Urgenţă nr. 81/2021, după cum a precizat, la vremea respectivă, ministerul de resort.

O fabrică de biometan din gunoi de grajd va fi construită în județul Alba

0

Un producător de lapte de vacă și compania energetică BSOG Energy vor construi una dintre cele mai mari unități de producție de biometan din România.

Cele două companii au semnat miercuri contractele pentru următoarele etape ale dezvoltării uneia dintre cele mai mari unități de producție de biometan din România, care va fi amplasată în județul Alba.

Acordul semnat stabilește colaborarea dintre BSOG Energy și DN AGRAR pentru dezvoltarea unității și pentru furnizarea pe termen lung a materiei prime organice, gunoi de grajd generat în fermele DN AGRAR, ca urmare a acordului de cooperare inițial semnat în octombrie 2024. În următoarele opt luni, se estimează că vor fi finalizate proiectarea unității și obținerea tuturor autorizațiilor necesare. Decizia finală de investiție este anticipată pentru prima parte a anului 2026, iar începerea operațiunilor este preconizată cel târziu în prima parte a anului 2028, sub rezerva aprobărilor din partea autorităților. Investiția, estimată la 30 milioane de euro, va fi finanțată integral și implementată de BSOG Energy. La acel moment, DN AGRAR are opțiunea de a participa cu o cotă de capital în proiect.

Capacitatea de producție inițială este estimată la până la 15 MW, cu posibilitatea de a depăși 20 MW în etapele ulterioare. DN AGRAR va furniza materia primă pentru producția de biometan printr-un contract pe termen lung, de 15 ani, pentru a asigura sustenabilitatea, cu venituri anuale estimate la aproximativ 3,5 milioane de euro.

Prin transformarea deșeurilor provenite din ferme în energie curată, ne propunem să reducem emisiile de carbon cu până la 90% și să aducem o nouă sursă de venituri. Proiectul este în desfășurare, achiziția terenurilor este finalizată și avizele în curs de obținere prin eforturi comune ale celor doi parteneri. Împreună cu inițiativele noastre de compostare și energie solară, acest proiect reprezintă un pilon esenţial al strategiei noastre pentru perioada 2025 – 2030, care vizează dublarea EBITDA și consolidează poziția DN AGRAR ca lider în agricultura sustenabilă, contribuind direct la producția de lapte cu emisii nete zero”, a d.clarat Peter de Boer, CEO DN AGRAR Group

Estimăm că acest proiect de pionierat cu DN AGRAR va fi urmat de proiectul nostru combinat de biometan/îngrășăminte organice anunțat recent și de alte proiecte de biometan care vor fi lansate în țară. Prin eliminarea deșeurilor organice din mediu și producerea de gaz intern cu emisii zero de carbon, credem că BSOG Energy va contribui semnificativ atât la securitatea energetică a României, cât și la tranziția sa către energie verde. Acționarii principali ai BSOG Energy, Grupul Carlyle și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, sprijină pe deplin această nouă inițiativă, iar decizia finală de investiție este așteptată în prima parte a anului 2026”, a declarat la rândul său Mark Beacom, Director General, BSOG Energy.

Obiectivul DN AGRAR este să devină un lider regional în producția de lactate și alimente premium, prin dezvoltarea unor clustere industriale care să integreze ferme de vaci de lapte, producție de legume, instalații de biogaz și compostare, ferme verticale de iarbă de grâu și horticultură în sere. Odată cu lansarea în acest an a Strategiei de Dezvoltare pentru 2025 – 2030, care conturează proiecte strategice-cheie și noile linii de afaceri, compania este bine poziționată pentru a își dubla EBITDA până în 2030.

Citește mai multe despre: alba

Bolojan a interzis deplasările externe ale membrilor Guvernului. Vor fi aprobate doar cele strict necesare

0

Premierul Ilie Bolojan le-a cerut tuturor ministerelor să reducă pe cât posibil deplasările externe și numărul de persoane care participă la acestea. Singurele astfel de deplasări care se vor putea face vor fi cele aprobate de Cancelaria prim-ministrului. 

Vor fi aprobate doar deplasările externe necesare FOTO: Arhivă, Adevărul

Miercuri, 9 iulie, toate ministerele au primit o circulară prin care sunt informate că, de acum înainte, deplasările externe vor fi limitate și vor respecta reguli clare.

„Prim-ministrul Ilie Bolojan a cerut ministerelor și instituțiilor aflate în subordinea și coordonarea acestora reducerea deplasărilor externe, pentru o utilizare cât mai eficientă a fondurilor publice. Prin memorandumul semnat de premier și trimis către ministere se solicită o analiză atentă a deplasărilor externe care urmează să fie efectuate de personalul din aceste structuri și din instituțiile subordonate sau aflate în coordonare. Aceste deplasări trebuie să fie strict necesare pentru îndeplinirea atribuțiilor instituționale, realizarea obiectivelor prevăzute în programul de guvernare, promovarea și apărarea intereselor României. De asemenea, durata acestora și numărul persoanelor din delegații va fi limitat strict la minimumul necesar pentru îndeplinirea obiectivelor vizitei”, a transmis Executivul.

Ministerele de resort au obligația ca, pentru fiecare deplasare, să transmită un memorandum spre aprobare Prim-ministrului și Secretariatului General al Guvernului, cu cel puțin 5 zile înainte de data începerii deplasării.

Potrivit sursei citate, măsurile solicitate de Executiv se numără:

„-Reducerea numărului de deplasări externe, prin prioritizarea celor care sunt strict necesare pentru îndeplinirea atribuțiilor instituționale, realizarea obiectivelor prevăzute în programul de guvernare, promovarea și apărarea intereselor României;

-Participarea unui număr restrâns de persoane, limitat la minimumul necesar pentru îndeplinirea obiectivelor vizitei”;

-Reducerea duratei deplasărilor, acestea urmând să se desfășoare doar pe perioada necesară”.

„Transmiterea memorandumurilor spre aprobare cu cel puțin 5 zile înainte de data începerii deplasării. Vă recomandăm să întocmiți memorandumurile cu 7 zile înainte de data începerii deplasării pentru a asigura înregistrarea acestora spre aprobare în termenul precizat.”

Memorandumurile trimise prea târziu, adică mai târziu de acest termen, nu vor fi luate în considerare.

„Nu vă uitați pe geam!”. Pasagerii dezvăluie momentele de groază în care un bărbat s-a sinucis sărind în motorul avionului

0

Pasagerii aflați la bordul unui avion pe aeroportul Milano Bergamo au descris scenele îngrozitoare după ce un bărbat și-ar fi luat viața sărind în motorul avionului.

Brărbatul a fost aspirat de motorul avionului FOTO: X

Ei și-au amintit că au auzit un zgomot îngrozitor înainte de a fi avertizați: „Nu vă uitați pe geam”. 

Andrea Russo, în vârstă de 35 de ani, din Calcinate, în apropiere de Bergamo, care nu era membru al personalului aeroportului, a sosit la aeroport fără bilet și s-a îndreptat spre o zonă restricționată care duce la pistă, înainte ca doi polițiști de frontieră de serviciu să încerce să îl oprească.

El a reușit să se elibereze de polițiști înainte de a alerga pe pistă și de „a se arunca într-unul dintre cele două turbosuflante” ale zborului Volotea Airbus A319 V73511 de la Milano la Austurias.

„Brusc, am auzit un zgomot și o bubuitură. Unii oameni au văzut ceva prin fereastră și și-au pus mâinile la cap. Ne-au spus că este mai bine să nu ne uităm afară, deoarece ceea ce se întâmplă este foarte neplăcut”, a spus un pasager al avionului, potrivit dailymail.

Câteva momente mai târziu, pilotul s-a adresat pasagerilor informându-i că a avut loc o „problemă foarte gravă în care a fost implicată o persoană”.

La fața locului, polițiștii au fost însoțiți de personalul Brigăzii de zbor și de specialiști din cadrul Unității științifice a sediului poliției din Bergamo, care s-au ocupat de investigații.

Surse din cadrul poliției au declarat că bărbatul avea în trecut „probleme cu drogurile”.

Avionul, ale cărui motoare se pot învârti cu aproape 15.000 de rotații pe minut, ar fi efectuat mișcarea de „împingere înapoi” pentru a ieși din zona de parcare.

Opt zboruri au fost anulate după ce operațiunile pe aeroport au fost suspendate. 

Politico. Independentul Nicușor Dan, prins într-un triunghi amoros cu Macron și Merz. Ce alegere va face președintele României

0

Președintele României, Nicușor Dan, este prins într-un „triunghi amoros politic”, în condițiile în care este curtat de două formațiuni paneuropene – grupul Renew Europe, liberal, la care este afiliat președintele francez Emmanuel Macron, respectiv Partidul Popular European (PPE), de centru dreapta, din care face parte cancelarul german Friedrich Merz, scrie Politico.

Nicușor Dan la summitul Consiliului European Foto captura video FB

Nicușor Dan poartă discuții cu reprezentanți ai ambelor grupuri, în timp ce încearcă să decidă care familie politică europeană ar fi alegerea ideală pentru el.

În calitate de politician independent, fără un partid propriu, nu are din start o „casă” în peisajul politic european, spre deosebire de alți lideri, care au posibilitatea de a se reuni cu „familiile” lor politice, împărtășind idei și dezbătând priorități, notează Politico.

Totuși, Nicușor Dan ar putea fi perceput ca un câștig important pentru centrul politic european, după ce l-a învins în alegerile prezidențiale din mai pe naționalistul de extremă dreaptă George Simion.

Pe de altă parte, afilierea la o familie politică europeană este importantă,  întrucât vine la pachet cu oportunitatea de a influența dinamicile puterii la masa Consiliului European de la Bruxelles.

În timp ce fiecare țară are libertatea de a-și urmări propriile priorități, membrii familiilor politice se întâlnesc regulat înaintea summiturilor pentru a-și coordona pozițiile și a stabili strategii pe termen lung, dar și pentru a clădi rețele de comunicate și a stabili legături.

Ce alegere va face Nicușor Dan?

În ajunul Consiliului European de la Bruxelles, în iunie, Nicușor Dan a fost invitat la reuniunile ambelor formațiuni, și a anunțat că va onora  invitațiile, însă în final n-a mai participat la niciuna.

„Inițial, el a spus că va participa la ambele reuniuni, însă s-a răzgândit, considerând că nu ar fi fost politicos să meargă, având în vedere că erau programate discuții importante pe teme sensibile”, a declarat un purtător de cuvânt al președintelui Dan, precizând că acesta „cântărește foarte atent înainte de a lua o decizie” privind participarea la următoarele reuniuni.

Grupurile europene așteaptă un răspuns din partea lui Nicușor Dan 

Un oficial din grupul Renew  Europe declarat pentru Politico că liberalii au șanse bune să-l convingă pe Nicușor Dan, presupunând că acesta s-ar simți obligat să păstreze distanța față de conservatori.

„Dan a făcut campanie împotriva corupției. N-ar da bine deloc dacă, în cele din urmă, s-ar alătura conservatorilor români – aceiași care au fost acuzați de clientelism acasă”, a comentat acest oficial.

De cealaltă parte, oficialii din PPE par încrezători că Nicușor Dan va alege un grup de centru-dreapta,  ținând seama de viziunea sa politică.

Din punct de vedere politic, ambele opțiuni sunt atractive pentru Nicușor Dan, un pro-european convins, care se situează în centrul spectrului politic românesc, notează Politico.

După ce a câștigat alegerile prezidențiale din mai, Nicușor Dan l-a nominalizat pe Ilie Bolojan în funcția de prim-ministru. Acesta este membru al Partidului Național Liberal, care este afiliat PPE.

Context

Întrebat în iunie de jurnaliști dacă se simte mai apropiat de liderii din PPE sau de cei din grupul Renew Europe, șeful statului a ținut să clarifice că va participa la reuniunile PPE în calitate de invitat.

„Da, am confirmat prezența în calitate de invitat și nu membru în vreun fel sau altul la grupul Popular European”.

Ulterior, președintele Partidului Popular European, Manfred Weber, a anunțat într-o conferință de presă că l-a sunat pe Nicușor Dan pentru a-i mulțumi personal pentru că va fi prezent la reuniunile PPE.

„El este un politician independent, neafiliat unui partid, şi de aceea sunt foarte mândru că a ales PPE drept spațiu în care să prezinte şi perspectiva românească”, a spus acesta.

Printre liderii care și-au anunțat prezența la reuniunile PPE s-au numărat: președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, președinta Parlamentului European Roberta Metsola și premierul polonez Donald Tusk.

Printre invitații la reuniunile Renew s-au aflat:  președintele francez Emmanuel Macron, premierii Sloveniei și Irlandei și șefa diplomației UE Kaja Kallas.

Participarea la reuniunile familiei politice din care fac parte înaintea summiturilor Consiliului European este o practică uzuală la nivelul Uniunii Europene, liderii statelor membre discutând în prealabil teme de interes comun.

Elena Udrea află pe 17 iulie dacă iese din pușcărie. Contestaţia procurorilor DNA va fi judecată de Tribunalul Prahova

0

Tribunalul Prahova va judeca în data de 17 iulie contestaţia procurorilor DNA Ploieşti faţă de decizia Judecătoriei Ploieşti privind liberarea condiţionată din penitenciar a Elenei Udrea, fost ministru al Turismului.

Potrivit instanţei, Elena Udrea „a conştientizat gravitatea” faptelor sale. FOTO Mediafax

Judecătoria Ploieşti a decis, marţi, că Elena Udrea poate fi eliberată condiţionat din penitenciar, însă decizia a fost contestată de DNA Ploieşti.

Ședința în care Tribunalul Prahova va judeca contestaţia procurorilor DNA Ploieşti faţă de decizia Judecătoriei Ploieşti privind liberarea condiţionată din penitenciar a Elenei Udre  este programată la ora 9:30, potrivit portalului instanţelor de judecată, 

Săptămâna trecută, Judecătoria Ploiești a decis că Elena Udrea poate fi eliberată condiţionat din penitenciar.

Potrivit motivării deciziei, Elena Udrea a dat dovezi temeinice de îndreptare, nu a fost sancționată disciplinar, a avut o conduită constant pozitivă pe întreaga durată a executării pedepsei privative de libertate, a fost recompensată  de 16 ori și nu a fost sancţionată disciplinar, amintește Agerpres.

„Instanţa reţine că petenta-condamnată a avut o conduită constant pozitivă pe întreaga durată a executării pedepsei privative de libertate, manifestând o atitudine de respect faţă de normele instituţionale, adaptându-se corespunzător mediului carceral şi implicându-se activ în activităţile desfăşurate în cadrul programelor de educaţie şi asistenţă psihosocială. Din analiza procesului-verbal întocmit de Comisia pentru liberări condiţionate din cadrul Penitenciarului de Femei Ploieşti – Târgşorul Nou, rezultă că persoana condamnată a dat dovezi temeinice de îndreptare, fiind propusă pentru liberare condiţionată, cu menţiunea că sunt îndeplinite cerinţele legale prevăzute de dispoziţiile art. 59 din Codul penal din 1969″, se mai arată în motivare.

Potrivit caracterizării întocmite de administraţia locului de deţinere, Udrea a menţinut în mod constant legătura cu mediul de suport familial, beneficiind de sprijin material şi afectiv din partea membrilor familiei şi apropiaţilor, aspect ce constituie un element favorabil pentru reintegrarea sa în comunitate după executarea pedepsei, iar în plan educaţional şi psihosocial, aceasta a participat activ şi susţinut la activităţile şi programele implementate în cadrul locului de deţinere, finalizând cu succes o serie dintre acestea.

Instanța a reținut că implicarea sa reflectă „un interes real pentru reabilitare şi asumarea consecinţelor faptelor comise”.

Prejudiciul, parţial achitat

Prejudiciul din dosar a fost parţial achitat, iar pentru diferenţa rămasă au fost instituite măsuri asigurătorii constând în sechestre, urmând ca recuperarea integrală să se realizeze prin valorificarea acestora, potrivit motivării Judecătoriei Ploieşti.

„În acest context, instanţa subliniază că achitarea prejudiciului nu reprezintă o condiţie imperativă pentru acordarea liberării condiţionate, conform legislaţiei incidente”, se precizează în motivare.

„A conştientizat gravitatea comportamentului infracţional”

Potrivit instanţei, Elena Udrea „a conştientizat gravitatea comportamentului infracţional, a interiorizat valorile sociale fundamentale şi a manifestat reale progrese în procesul de reeducare”.

Amintim că, la sfârşitul lunii mai, Tribunalul Prahova a admis contestaţia la executare formulată de Udrea şi a dispus deducerea din pedeapsa de şase ani închisoare pe care aceasta a primit-o în dosarul „Gala Bute” a unei perioade cumulate de circa opt luni.

Elena Udrea se află de trei ani în Penitenciarul Târgşor

Fostul ministru  al Turismului se află în Penitenciarul Târgşor din iunie 2022, după extrădarea din Bulgaria.

Udrea este acuzată că a coordonat un sistem prin care persoane apropiate ei au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de Ministerul Turismului, pe care îl conducea.

Potrivit anchetatorilor, sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie al Organizaţiei Bucureşti a PDL sau al fostului şef al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja.

Elena Udrea mai este acuzată că a determinat funcţionari din Ministerul Turismului să îşi încalce atribuţiile cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la gala unde a boxat Lucian Bute.

Prejudiciul imputat Elenei Udrea se ridică la 3 milioane de euro.

Criminalul periculos din Mureș, căutat cu drone și câini de urmă. Filmul tragediei, povestit de mama victimei: „A spart dulapul în care era Anda și a lovit-o cu toporul”

0

Mobilizare uriașă în județul Mureș, pentru găsirea bărbatului care a ucis-o pe Anda, tânăra de 23 de ani, în propria locuință, iar mai apoi a incendiat-o. Bărbatul este de negăsit de mai bine de 24 de ore, el este căutat cu drone și câini de urmă.

Poliția a pulicat imagini cu suspectul FOTO: Poliția Română

Bărbatul este considerat extrem periculos, el fiind anterior condamnat pentru omor şi eliberat condiționat cu peste 5 ani înainte de termenul de executare a pedepsei. 

Inspector principal de poliție Alexandra Luca, purtător de cuvânt al IPJ MUREȘ

„Activitățile de căutare a bărbatului de 37 de ani, bănuit de comiterea faptei din data de 8 iulie 2025, au continuat și pe timp de noapte, cu efective sporite, în zonele agricole și împădurite din Miheșu de Câmpie, toate aceste activități fiind desfășurate și în cursul acestei zile.

În căutări au fost și sunt, și în prezent, angrenați polițiști din cadrul structurilor de ordine publică, investigații criminale, criminalistică, luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul I.P.J. Mureș, forțe din cadrul celorlalte structuri ale M.A.I. din județul Mureș, dar și din județul Cluj, precum și specialiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (Direcția de Investigații Criminale și Institutul Național de Criminalistică), pădurari, paznici de vânătoare, dar și reprezentanți ai Salvamont Mureș, însumând aproximativ 400 de efective. De asemenea, sunt folosiți câini de urmă din cadrul Centrului Chinologic Sibiu”, a transmis Poliția.

Anda, tânăra de 23 de ani, fost găsită moartă în propria casă, care fusese incendiată. Ea a fusese ucisă, iar criminalul a dat foc casei pentru a scăpa de dovezi. Deși femeia obținuse un ordin de protecție împotriva lui în februarie 2025, tragedia nu a putut fi prevenită.

„Avea un topor mare, un rucsac în spate. Era foarte agitat, nervos. Îi spuneam: liniștește-te, măi Emile, că sunt copiii. Am auzit vreo zece bubuituri în casă cu securea, deci el a spart dulapul unde se afla Anda ascunsă. După aceea i-a dat câteva lovituri cu toporul și a dat foc la casă, a aprins casa”, a povestit mama fetei, potrivit Antena 3

Potrivit Poliției, la data de 26 februarie 2025, bărbatul ar fi incendiat imobilul persoanei vătămate, fosta sa concubină. Ulterior, a pătruns în imobilul unei alte persoane, în care se afla persoana vătămată.

„În aceste împrejurări, acesta ar fi luat-o cu forţa pe victimă, lipsind-o de libertate şi îndreptându-se într-o direcţie necunoscută. Ulterior, în seara de 27 februarie 2025, în timp ce se aflau în localitatea Sărmăşel –Gară, ar fi intrat în incinta unui magazin, de unde victima ar fi reuşit să scape, iar bărbatul ar fi fugit într-o direcţie necunoscută”, au precizat poliţiştii.

Emil Gânj are un trecut judiciar deosebit de grav. În 2009, a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru două fapte de act sexual cu o minoră de 13 ani, comise în 2006 și 2007. El a comis prima crimă în 2011. Ulterior, a fost eliberat condiționat înainte de expirarea pedepsei, prevăzută până în 2026.

Poliția a publicat fotografia bărbatului care și-a omorât iubita, apoi a incendiat-o. Individul are antecedente penale, fiind condamnat la 15 ani în închisoare pentru crimă.   

Semnalmentele persoanei bănuite de comiterea faptei: bărbatul are o înălțime de aproximativ 1,75 m, aprox 65 -70 kg, constituție atletică, tuns foarte scurt, având barbă tip cioc, de lungime medie, șaten, ten măsliniu, în vârstă de 37 de ani.

Acesta poartă următoarele obiecte de vestimentație: pantaloni lungi, de culoare închisă, cizme de gumă, având asupra sa un rucsac negru, cu inscripția Adidas.

Europarlamentarul Dan Nica cere explicații: „Românii plătesc de patru ori mai mult la energie decât alți europeni. Ce fel de piață unică este aceasta?”

0

Europarlamentarul Dan Nica a criticat dur, în plenul Parlamentului European, lipsa de acțiuni concrete din partea liderilor europeni pentru corectarea dezechilibrelor majore de pe piața energetică a Uniunii Europene.

Europarlamentarul Dan Nica FOTO: FB

Acesta semnalat faptul că România suportă un cost disproporționat în ceea ce privește tarifele la electricitate, comparativ cu alte state membre.

„Domnule președinte, Costa, domnule comisar Šefčovič, mi-aș fi dorit să văd în concluziile Consiliului Europei măsuri concrete pentru ca prețurile energiei în Uniunea Europeană să fie unele rezonabile. Este foarte greu să merg în țara mea, România, și să le spun românilor de ce ei trebuie să plătească prețuri la energia electrică, acasă, de 2 sau de 4 ori mai mari decât celelalte țări din Uniunea Europeană. De ce firmele din România trebuie să plătească prețuri la energia electrică cu 50% mai mari decât țările din vestul Europei?”, a susținut europarlamentarul Dan Nica.

În continuare, europarlamentarul a întrebat „ce fel de piață unică este aceasta în care toată presiunea și toată greutatea sunt pe umerii României și ale românilor, în timp ce această piață de electricitate nu funcționează?”.

„Nu vom lăsa pe nimeni în urmă și nu vom accepta ca cineva să fie pus în situația să nu își cumpere medicamente, haine, ca să își poată plăti factura la energia electrică”, a adăugat Nica.

Oana Țoiu explică de ce a înlăturat-o din Ministerul de Externe pe fiica fostului deputat PSD Radu Cristescu: „Nu a cântărit legătura de rudenie”

0

Ministrul de Externe, Oana Țoiu, a explicat de ce Tamila Cristescu, fiica unui fost deputat PSD de Satu Mare, a fost rechemată din postul de agent consular la New York și înlăturată din Ministerul de Externe și ce alte cazuri de persoane fără experiență în diplomație au mai fost detașate din diverse primării la MAE.

Oana Toiu. FOTO INQUAM Photos / Malina Norocea

În decizia de rechemare  a fiicei social-democratului Radu Cristescu -cunoscut pentru pozițiile sale anti-Uniunea Europeană – „nu a cântărit în niciun fel legătura de rudenie, nici afilierea politică a familiei”, ci „faptul că existau în minister mai multe petiții, reclamații, legate de acest lucru”, a explicat ministrul USR, într-o intervenție la Digi 24,

Oana Ţoiu a precizat că trimiterea la post în străinătate se face prin concurs și prioritar cu personal angajat al MAE.

„De la momentul detașării dumneaei și până la momentul în care am încetat această detașare au existat mai multe oportunități pentru a putea da concurs pentru postul respectiv. Deci, dacă exista o intenție serioasă de a urmări acea cale de carieră, a existat și posibilitatea de a aplica la concurs”, a explicat Oana Țoiu.

Ministrul de Externe a mai precizat că a solicitat o evaluare rapidă și propuneri concrete de reformă în MAE pe criterii de competență și profesionalism și în acest moment sunt analizate detașările.

Detașări discutabile din primării

Oana Țoiu a mai spus că există mai multe cazuri similare celui amintit, în care persoane fără experiență în diplomație, care au lucrat în primării, au fost detașată la MAE

Avem din mai multe comune persoane detașate, și cu o detașare prelungită o dată la șase luni, și în unele cazuri s-au depășit 10 ani, în ritmul acesta de prelungire a detașărilor, sigur că da. O să revenim cu decizii”, a mai spus ministrul, subliniind că respectivele cazuri vor fi reevaluate, în paralel cu oportunitatea organizării de concursuri atât pentru cei din MAE, cât și pentru tinerii care vor să urmeze această carieră.  

O carieră „fulminantă”

Tamila Cristescu, în vârstă de 25 de ani, a lucrat în funcția de consilier la Direcția de Administrare a Unităților de Învățământ și Sport (DGAUIS) Sector 4 de pe 1 august 2022 (când avea 22 de ani) până pe 1 septembrie 2022, arată CV-ului său.

După o lună la Primărie, pe 1 septembrie 2022, tânăra a fost detașată la Consulatul României la New York, unde a lucrat până pe 1 septembrie 2023 ca referent relații, apoi ca agent consular – poziție pe care a ocupat-o până în prezent, potrivit site-ului de investigații Snoop.ro.

Radu Cristescu și Tamila Cristescu. FOTO Facebook

 „Este pur și simplu o răzbunare politică împotriva mea unde a căzut victimă fiica mea”, spunea , în iunie, Radu Cristescu, la România TV.  

Cine este Radu Cristescu

Tatăl Tamilei, Radu Cristescu, a fost deputat de Satu Mare ales pe listele PSD în perioada 2020-2024. Până în 2019, el a făcut parte din PMP, partidul fostului președinte Traian Băsescu. Politicianul a fost dat afară din partid, iar ulterior, a fost invitat de Viorica Dăncilă să intre în PSD.

În timpul Guvernului Dăncilă, Cristescu a fost numit secretar de stat la Ministerul Energiei.

Topul INDEMNIZAȚIILOR primite de membrii Consiliilor de Administrație ale marilor companii controlate de Ministerul Transporturilor

0

Membrii consiliilor de administrație din marile companii, societăți naționale sau autorități controlate de Ministerului Transporturilor încasează sume consistente lunar, multe dintre ele fiind mărite în ultimele luni ale mandatului fostului ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu. Măririle sunt decise, conform legii, în adunările generale ale acționarilor, în componența cărora reprezentanții MT, cu împuternicire să voteze în AGA, au votul majoritar.

La CFR, membrii neexecutivi ai CA primesc o indemnizație fixă brută lunară de 24.393 lei, decizie AGA din 18 decembrie 2024, „numai dacă cuantumul acesteia nu depășește de 3 ori media pe ultimele 12 luni a câștigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfășurată”.

La CFR Călători, indemnizația fixă brută lunară este de 10.300 lei, crescută de la 7.000 lei, decisă în AGA pe 17 decembrie 2024, „numai dacă cuantumul acesteia nu depășește de 3 ori media pe ultimele 12 luni a câștigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfășurată”.

Cine primește cea mai mare indemnizație

La CNAIR, membrii CA primesc de la 1 ianuarie, câte 27.024 de lei indemnizația fixă, brută, printr-o decizie AGA din 18 decembrie. Ion Damian, este președintele CA al CNAIR, care este membru în CA și la CFR S.A, conform informațiilor de pe site-urile companiilor.

De altfel, nu este singurul dintre oamenii de la Transporturi care este membru în mai multe consilii de administrație.

Președintele CA CFR Călători, Gabriel Popa, este și președintele CA Metrorex.

Cea mai mare remunerație a fost stabilită în domeniul transporturilor aeriene. La Compania Națională Aeroporturi București indemnizația brută lunară a crescut de peste cinci ori la aproape de 70.000 lei/lună, pe 26 mai, după cum a dezvăluit Economedia. Anterior, nivelul indemnizației administratorilor era de 12.656 lei brut.

Și președintele CA  de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română este membru în CA al Registrului Auto Român, dar și secretar de stat la MT. Conform declarației din iunie 2024, el a câștigat 106.476 de la AACR, 81.433 de la Registrul Auto și 116.808 de la minister.

Cazul TAROM

Cea mai recentă mărire de indemnizații  din companiile MT apărută în spațul public este de la nivelul TAROM, pe plus 2024, care a avut datorii uriașe ani de zile, unde indemnizația brută pentru membrii CA a fost aproape dublată la 24.148 lei/lună, de la 12.500 lei brut (7.312 lei net) lunar aferent interval 2018- 2025 (mai)

Decizia a fost luată pe 13 mai cu 99,9399% din voturile exprimate de acționarii companiei controlată de statul român, prin Ministerul Transporturilor, care deține 98,01% din capitalul social, după ce a fost obținut avizul Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), datat pe 8 aprilie.

Președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, fostul titular al mandatului la șefia MT, a declarat marți, la Giurgiu, întrebat despre creşterea indemnizaţiilor membrilor CA de la TAROM, că el nu a semnat acel document şi că o consideră „o acţiune care depăşeşte orice limită a bunului simţ”.

Contactați de Gândul, reprezentanții TAROM au confirmat că indemnizațiile membrilor neexecutivi ai Consiliului de Administrație au fost plătite deja la nivelul decis în AGA din 13 mai, deci pentru o lună și jumătate.

Noul ministru al Transporturilor, Ciprian Șerban, a declarat în contextul știrilor despre TAROM că nu va „tolera sinecurile și salariile lipsite de bun simț”.

Entitățile controlate de MT

Sunt 25 de companii și societăți naționale și regii autonome care funcționează sun autoritatea Ministerului Transporturilor.

  • Societatea Națională a Cailor Ferate Române – SNCFR – RA
  • Compania Națională de Cai Ferate CFR – S.A.
  • Societatea Națională de transport Feroviar de Marfă „CFR Marfă” – S.A.
  • Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători „CFR Călători” – S.A.
  • Societatea de Administrare Active Feroviare – „S.A.A.F.” – S.A.
  • Societatea Feroviară de Turism „S.F.T. – CFR S.A.”
  • Societatea Comercială de Transport cu Metroul Bucureşti „METROREX” – S.A.
  • Compania Națională „Aeroporturi București” S.A.
  • Societatea Națională „Aeroportul Internațional M. Kogălniceanu Constanța”
  • Societatea Naţională „Aeroportul Internațional Timișoara – Traian Vuia”
  • Regia Autonomă „Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian – ROMATSA”
  • Regia Autonomă „Autoritatea Aeronautică Civilă Română”
  • Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM SĂ
  • Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime Constanța” S.A.
  • Compania Națională „Administrația Canalelor Navigabile” S.A.
  • Compania Națională de Radiocomunicații Navale „Radionav” S.A. Constanța
  • Regia Autonomă „Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați”
  • Compania Națională „Administrația Porturilor Dunării Maritime” S.A.Galați
  • Compania Națională „Administrația Porturilor Dunării Fluviale” S.A.Giurgiu
  • Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – CNAIR
  • Regia Autonomă „Registrul Auto Român” – RAR
  • Compania Națională de Investiții Rutiere – S.A.
  • Societatea comercială „Telecomunicații C.F.R.” S.A.
  • Societatea comercială „Grup Exploatare și Întreținere Palat C.F.R.” S.A.
  • Regia Autonomă „Administrația Canalului Navigabil Bega” Timiș

În subordinea Ministerului Transporturilor mai sunt alte 28 de entități, autorității, unității medicale sau de învățământ:

  • Centrul Național de Calificare și Instruire Feroviară – CENAFER
  • Clubul Sportiv „Rapid”
  • Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare – ARSVOM
  • Școală Superioară de Aviație Civilă
  • Aeroclubul României
  • Centrul Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale – CERONAV
  • Autoritatea Năvală Română- ANR
  • Autoritatea Feroviară Română- AFER
  • Autoritatea Rutieră Română- ARR
  • Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranță Aviației Civile – AIAS
  • Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier
  • Autoritatea pentru Reforma Feroviară
  • Agenţia de Investigare Feroviară Română – AGIFER
  • Spitalul Clinic nr. 1 CF Witting București
  • Spitalul Clinic nr. 2 CF București
  • Spitalul Clinic CF Iași
  • Spitalul Clinic  CF Cluj Napoca
  • Spitalul Clinic CF Timișoara
  • Spitalul Clinic CF Ploieşti
  • Spitalul Clinic CF Galaţi
  • Spitalul Clinic CF Constanţa
  • Spitalul Clinic CF Braşov
  • Spitalul Clinic CF Paşcani
  • Spitalul Clinic CF Simeria
  • Spitalul Clinic CF Oradea
  • Spitalul Clinic CF Craiova
  • Spitalul Clinic CF Sibiu
  • Spitalul Clinic CF Drobeta Turnu Severin

Recomandările autorului:

TAROM și-a vândut participația la Romanian Fueling Services către Air British Petroleum. Măsura, parte a planului de RESTRUCTURARE

Ultimul avion al TAROM de la Londra la București decolează la ora 14:50. Sloturile de pe Aeroportul Heathrow sunt preluate duminică de Qatar Airways

55 de ani de la inaugurarea Aeroportului Otopeni. MARTOR al ceremoniilor: „A fost la acel moment o deschidere deosebită față de Vest”

Anchetă privind posibila finanţare a unui proiect de atentat terorist islamist, în Germania. Un cetăţean bosniac a fost arestat

0

Poliţia germană a anunţat miercuri, 9 iulie, arestarea unui cetăţean bosniac şi efectuarea mai multor percheziţii în landul Renania de Nord-Westfalia, vestul Germaniei, în cadrul unei anchete privind posibila finanţare a unui proiect de atentat terorist islamist.

Percheziţiile au avut loc simultan la şase proprietăţi. FOTO Shutterstock

Suspectul, în vârstă de 27 de ani, a fost arestat în timpul unei operaţiuni a unei unităţi speciale de intervenţie a poliţiei germane (SEK), efectuate miercuri dimineaţa în regiunile Essen şi Dortmund, au declarat poliţia şi procuratura locală într-un comunicat, relatează AFP şi dpa, citate de Agerpres.

Autoritățile germane nu au oferit detalii suplimentare despre presupusul proiect de atentat, în special despre locul în care urma să fie comis sau metoda de executare a acestuia, dar au spus că ancheta este în desfăşurare.

Suspectul avea instruire militară, potrivit ziarului Bild.

Percheziții simultane

Percheziţiile au avut loc simultan la şase proprietăţi din oraşele Essen, Dortmund, Düsseldorf şi Soest, au declarat procurorii şi poliţia din Essen în comunicat.

Alte câteva percheziţii au fost efectuate în regiune la domiciliile unor terţe părţi, care sunt considerate în prezent „martori” în acest caz, pentru confiscarea de dovezi.

Fonduri strânse „pentru finanţarea unui atentat terorist islamist”

Ancheta poliţiei a început pe baza suspiciunii de fraudă în bandă organizată şi a identificat ulterior că fondurile strânse erau „destinate să fie utilizate pentru finanţarea unui atentat terorist islamist”, se mai arată în comunicat.

Raidurile au avut drept scop prevenirea planificării şi executării presupusului atac şi clarificarea situaţiei, au declarat autorităţile.

Renania de Nord-Westfalia, cu peste 18 milioane de locuitori, este cel mai populat land din Germania.

Amintim că un atac soldat cu cinci morţi şi peste 200 de răniţi a avut loc  în 2024 în Germania: un refugiat saudit a intrat cu maşina în mulţime la târgul de Crăciun din Magdeburg a deteminat mai multe țări iau măsuri pentru intensificarea securităţii.

„Murim, murim!” Un tată a lăsat mesaje de adio sfâșietoare copiilor înainte de a-și pierde viața în inundațiile din Texas

0

Un tată din Texas a lăsat mesaje de adio sfâșietoare copiilor săi cu doar câteva momente înainte ca el și soția sa să fie măturați de apele învolburate. 

Jeff și Tany și-au pierdut viața, în inundațiile din Texas FOTO: X

Jeff Ramsey, în vârstă de 61 de ani, agent de asigurări din Lewisville, este dat dispărut după ce torentul mortal i-a lovit rulota în parcul de rulote din Kerrville, unde stătea cu soția sa, Tanya, în vârstă de 46 de ani, și câinele lor, Chloe.

„După ce și-au dat seama că nu pot face nimic, mama mea vitregă a vorbit la telefon cu mama ei, în timp ce tata ne-a sunat pe mine și pe sora mea. Noi dormeam. Ne-a lăsat un mesaj în care ne spunea că nu va reuși să supraviețuiască și că ne iubește atât de mult, spunându-ne la revedere”, a declarat fiul cuplului, Jake, pentru The Post.

„M-a sunat când și-a dat seama că nu mai există nicio speranță. A fost un mesaj voicemail scurt. Mi-a lăsat doar un mesaj vocal. A spus: , își amintește Jake, remarcând cât de neobișnuit era să își audă tatăl vorbind cu teamă.

Sunetul apei care se scurge putea fi auzit în mesajul vocal lăsat surorii sale câteva minute mai târziu, în timp ce mama sa vitregă striga pe fundal: „Murim, murim!”

De asemenea, Jeff a profitat de ultimele clipe înainte ca apa să îl cuprindă pentru a-i avertiza de pericolul iminent pe fratele Tanyei și pe mama acesteia, care stăteau la o altă cabană aflată la aproximativ 150 de metri de râu, sunându-i la ora 4:30 în acea dimineață.

Jeff, care era implicat în Adaptive Training Foundation, o sală de sport pentru amputați și persoane în scaun cu rotile, lasă în urmă copiii Jake, 24 de ani, și Rachel, 23 de ani.

Salvatorii au găsit ulterior trupul Tanyei, identificând-o după tatuajele sale distinctive. Supraviețuitoare a cancerului la sân, Tanya lucra ca manager la un magazin de peruci din Dallas.

În mod miraculos, familia a găsit-o pe cățelușa Chloe la un adăpost local pentru animale, deoarece fusese microcipată.

„Aceasta a fost singura veste bună pe care am primit-o tot weekendul. Eu și sora mea am fost foarte bucuroși pentru că este o bucățică imensă din inima tatălui meu și a mamei mele vitrege”, a spus Jake.

Peste 160 de persoane sunt încă de negăsit după inundațiile devastatoare din Texas. 

Bilanțul deceselor este dramatic: au fost raportate cel puțin 108 decese legate de inundații în centrul statului, potrivit autorităților. Printre victime se numără 27 de copii şi monitori ai taberei creștine pentru fete Camp Mystic, situată pe malul râului Guadalupe. Tabăra găzduia aproximativ 750 de persoane. 

Citește mai multe despre: tata

Sechestru pe averea lui Potra. Liderul mercenarilor, acuzat de evaziune de 46 de milioane de lei. Unde se ascunde

0

Horațiu Potra, mercenarul căutat de autoritățile române, despre care se crede că s-ar afla în Dubai, este acuzat pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Procurorii au dispus impunerea sechestrului asigurător pe 12 imobile, 28 kg de aur și 26 de milioane de lei.

Horațiu Potra FOTO: Inquam Photos

Potra este acuzat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Procurorii au dispus impunerea sechestrului asigurător pe 12 imobile, 28 kg de aur și 26 de milioane de lei.

Miercuri, 9 iulie, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice – I.G.P.R., sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, desfășoară activități de urmărire penală, constând, în principal, în punerea în aplicare a măsurilor asigurătorii dispuse în cauză, într-un dosar penal în care sunt efectuate cercetări față de patru persoane fizice, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, spălarea banilor și delapidare cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.

Potrivit anhetatorilor, din cercetările efectuate până în prezent, s-a stabilit faptul că, în perioada 2022 -2025, „patru persoane s-ar fi sustras de la îndeplinirea obligațiilor fiscale prin nedeclararea în declarațiile fiscale obligatorii a veniturilor realizate din străinătate ori prin înregistrarea în documentele contabile ale unei societăți comerciale controlate de acestea a unor operațiuni fictive, cauzând bugetului de stat un prejudiciu total de 15.614.286 de lei, însușindu-și fraudulos din patrimoniul entității și 12.200.725,79 lei”.

Ulterior, au fost transferați sub aparența unor acte juridice civile, în conturile personale ale unei dintre persoanele cercetate și ale unei alte societăți administrate de aceasta, persoanele în cauză disimulând adevărata natură a provenienței în patrimoniul lor a sumei totale de 13.583.468 de lei, obținută anterior din săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și delapidare.

„În cauză, vor fi instituite măsuri asigurătorii în vederea recuperării pagubei cauzate prin activitatea infracțională, precum și în vederea confiscării extinse, până la concurența sumei de 46.752.024 de lei asupra bunurilor ridicate anterior în cauză, respectiv suma totală de 24.222.086 de lei, 28,91 kilograme de aur, în valoare de aproximativ 8.769.794 de lei, precum și asupra a 12 bunuri imobile, deținute de una dintre persoanele cercetate, situate în municipiul București și județul Sibiu, valoarea acestora fiind de aproximativ 14.500.000 de lei”, au transmis polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice. 

Acțiunea beneficiază de sprijinul specialiștilor din cadrul Institutului Național de Criminalistică – I.G.P.R. și polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – I.P.J. Sibiu .

Șeful mercenarilor, Horațiu Potra, fiul său și o rudă au fost dați în urmărire de autorități, după ce Înalta Curte și Casație a emis mandate de arestare pentru aceștia. Potra este cercetat pentru comiterea infracțiunii de tentativa la comiterea unor acțiuni împotriva ordinii constituționale.  

Pe 4 aprilie 2025, Poliția Română a prezentat arsenalul ridicat în urma perchezițiilor făcute acasă la Horațiu Potra, liderul grupării de mercenari apropiat de Călin Georgescu. intre armele descoperite se numără mitraliere și un lansator de grenade, iar interceptările obținute de procurori indică planuri de folosire a acestora în Capitală. 

De asemenea, potrivit autorităților, armele descoperite la locuința lui Horațiu Potra și a apropiaților săi fac parte dintr-o captură record pentru ofițerii specializați în combaterea traficului de armament.

După caniculă, vin furtunile. Județele sub Cod portocaliu de vijelii puternice cu rafale ale vântului de până la 90 km pe oră

0

Meteorologii au emis un Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, valabil pe parcursul zilei de miercuri în Moldova, estul Transilvaniei şi estul Munteniei.

Potrivit ANM, în aceste regiuni vor fi averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, vijelii puternice (viteze ale vântului de 70…90 km/h) şi grindină de medii şi mari dimensiuni (2-5 cm).

„În intervale scurte de timp (1-3 ore) cantităţile de apă vor fi de 25…40 l/mp şi pe arii restrânse de peste 60 l/mp.Pe de altă parte, un Cod galben de vânt a fost emis până joi la ora 2:00 şi vizează judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman şi Giurgiu, unde vântul va avea intensificări cu rafale de 50…70 km/h”, au precizat meteorologii.

ANM a anunțat că un Cod galben de instabilitate atmosferică este valabil până joi la ora 2:00 în Muntenia, Dobrogea continentală, Moldova, Transilvania, sudul Banatului şi Maramureş, precum şi în cea mai mare parte a zonei montane.

În aceste zone vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi vijelii (rafale în general de 60…70 km/h) şi grindină de mici dimensiuni (1-2 cm).

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp, iar pe arii restrânse de peste 30 l/mp.

Miercuri, 9 iulie, este Cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat în zone din judeţele Ialomiţa, Călăraşi şi Constanţa, şi Cod galben în vestul judeţelor Ialomiţa şi Călăraşi, în judeţul Brăila şi în zona continentală a judeţului Tulcea.   

Câți dintre români susțin activitatea lui Nicușor Dan. „Nivelul de educație influențează semnificativ percepția” | SONDAJ

0

Românii au păreri împărțite privind activitatea pe care o desfășoară Nicușor Dan în calitate de președinte al României, conform barometrului informat.ro – INSCOP Research, realizat în perioada 20-26 iunie 2025.

Nicușor Dan este sprijinit în special de votanții USR și PNL FOTO presidency.ro

Potrivit barometrului, 29.7% dintre români sunt total de acord cu activitatea pe care o desfășoară Nicușor Dan în calitate de președinte al României, 23.5% sunt oarecum de acord (un total pozitiv de 53,2%), 5.9% oarecum în dezacord, iar 35.9% în total dezacord (un total negativ de 41,8%). Nu știu sau nu răspund la această întrebare 5% din total eșantion.

„Rezultatele arată că activitatea lui Nicușor Dan ca președinte este susținută de 53,2% dintre respondenți, cu un sprijin mult mai mare în rândul votanților USR (87,8%) și PNL (80,0%) și PSD (66%), dar foarte scăzut în rândul votanților AUR (23,2%). Nivelul de educație influențează semnificativ percepția: persoanele cu studii superioare indică un nivel de aprobare a activității președintelui de 76,8%, în timp ce persoanele cu studii primare de doar 36,3%. Locuitorii din mediul urban mare și din București sunt mai favorabili (65-68%), spre deosebire de cei din rural (45,8%). Datele arată faptul că provocarea principală pentru mandatul președintelui Nicușor Dan este de a-și extinde sprijinul de la electoratul urban-educat înspre segmentele din zonele rurale, mai conservatoare, cu venituri mai mici și, evident mai vulnerabile”, a transmis Remus Ștefureac, directorul INSCOP Research.

FOTO informat.ro

Datele au fost culese în perioada 20-26 iunie 2025. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1150 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9%, la un grad de încredere de 95%.

BAROMETRUL Informat.ro – INSCOP Research este un sondaj de opinie lunar realizat de INSCOP Research la comanda platformei de știri Informat.ro în parteneriat cu think-tankul Strategic Thinking Group.

Acesta își propune să „aducă în atenția publică teme de interes pentru a stimula conversații naționale despre subiecte diverse și politici publice esențiale pentru prezentul și viitorul României pornind de la opinia românilor în parteneriat cu centre de gândire și instituții academice de prestigiu. Este un demers prin care ne propunem să contribuim la consolidarea democrației prin utilizarea de instrumente științifice și credibile care aduc în prim planul dezbaterii publice vocea cetățenilor.”

PE a votat o nouă lege pentru stocurile de GAZE. Ion Sterian: „Este un lucru bun pentru România”. Răzvan Popescu: „Va reduce presiunea de pe prețuri”

Europarlamentarii au votat, marți, o serie de modificări la legislația privind depozitele de gaze care și-au dovedit utilitatea în ultimele ierni, care vizează, pe de o parte, securitatea aprovizionării, dar și mai mare flexibilitate privind constituirea stocurilor, menită să eliminarea speculațiile și să ajute la menținerea, dacă nu la reducerea nivelului prețurilor.

  • Regulamentul votat de Legislativ este în faza de aprobare a Consiliului, înainte de a intra în vigoare prin publicarea în Jurnalul Oficial al UE.
  • Contactați de reporterul Gândul, șeful operatorului național de sistem și transport al gazelor naturale, Transgaz, și al celui mai mare operator de înmagazinare din țară, Romgaz, au salutat măsurile adoptate de eurodeputați, estimând că vor avea un impact pozitiv pentru România.

Într-o zi în care România a fost iar cuprinsă de codul roșu de caniculă, trimișii statelor membre în Parlamentul European au votat o lege menită să elimine riscul ca cetățenii europeni să rămână fără căldură și în sezonul rece.

Mai concret, aleșii europeni au prelungit obligația de stocare a gazelor naturale, introdusă pentru securitatea alimentării, pe fondul crizelor multiple declanșate odată cu pandemia de COVID-19, dar au introdus măsuri de flexibilizare, menite să ajute operatorii, să scoată din piață speculații și să reducă astfel prețurile.

Potrivit comunicatului transmis de Legislativul european, PE sprijină flexibilitatea reumplerii stocurilor de gaze pentru a reduce prețurile. Pe scurt, aleșii au votat ca obligația de constituire de stocuri la un nivel de 90% să fie prelungită cu doi ani, până la sfârșitul anului 2027, obiectiv care trebuie atins în fiecare an între 1 octombrie și 1 decembrie, au adoptat o mai mare flexibilitate a normelor de reumplere a stocurilor în cazul unor condiții de piață dificile și mai multă transparență în ceea ce privește ponderea gazelor provenite din Rusia.

După criza din energie din 2022, România și celelalte țări europene sunt mai atente cu rezervele de gaze, prin regulamentul adoptat acum trei ani și care, oficial, expiră la finalul anului.

Potrivit PE, instalațiile de stocare a gazelor asigură 30% din consumul de gaze al Uniunii în timpul lunilor de iarnă. Securitatea energetică a UE a reprezentat o preocupare majoră în ultimii ani, nu în ultimul rând având în vedere dependența sa de țări din afara UE pentru aprovizionarea cu energie primară.

Noua lege, votată de eurodeputați marți, prevede modificarea regulamentului, deja convenit între eurodeputați și Consiliu, care va prelungi schema UE de înmagazinare a gazelor din 2022 până la 31 decembrie 2027, care altfel ar fi expirat la sfârșitul lui 2025.

Prevederile au fost adoptate cu majoritate de voturi, cu 542 de voturi pentru, 109 împotrivă și 30 de abțineri. Proiectul votat de aleși va trebui acum să fie aprobat în mod oficial de Consiliu înainte de publicarea în Jurnalul Oficial al UE.

Măsuri flexibile pentru reumplere

„Normele au fost concepute pentru a asigura securitatea aprovizionării cu gaze înainte de sezonul de iarnă”, au transmis reprezentanții instituției,

Eurodeputații și Consiliul au introdus, de asemenea, mai multe amendamente pentru a atenua tensiunile de pe piața gazelor, deoarece speculațiile legate de actualul obiectiv obligatoriu privind nivelul de umplere de 90% până la data de 1 noiembrie a fiecărui an au dus la creșterea costurilor în timpul verii.

Potrivit PE, noul regulament va permite statelor membre să atingă obiectivul de constituire de stocuri la un nivel de 90% în orice moment între 1 octombrie și 1 decembrie. Odată atins acest obiectiv, nivelul nu va trebui menținut până la 1 decembrie.

„Statele membre vor avea posibilitatea de a se abate cu până la 10% de la obiectivul de constituire de stocuri în cazul unor condiții de piață dificile, cum ar fi indicii ale unor speculații care împiedică constituirea de stocuri într-un mod eficient din punctul de vedere al costurilor. Comisia poate mări cu până la 5% acest nivel prin intermediul unui act delegat, pentru un sezon, în cazul în care aceste condiții de piață persistă”, au transmis reprezentanții PE.

În plus, documentul vizează o independență deplină față de importurile din Rusia. Astfel, autoritatea competentă care monitorizează înmagazinarea gazelor în fiecare stat membru furnizează, de asemenea, informații cu privire la ponderea gazelor stocate care provin din Federația Rusă, în conformitate cu propunerile Comisiei Europene din 17 iunie. Acest lucru va contribui la evaluarea cantității de gaz rusesc stocat în UE.

„Legislația din 2022 a arătat că Europa a fost în măsură să își protejeze cetățenii în situația în care Rusia utilizează gazul ca armă de șantaj”, a declarat raportorul Borys Budka (PPE, Polonia).

„Această revizuire va oferi mai multă flexibilitate și mai puțină birocrație, dar, mai presus de toate, va reduce prețurile gazelor în Europa, ajutându-ne în același timp să avansăm către independența energetică față de furnizorii nefiabili”, a afirmat demnitarul european.

Care este impactul estimat pentru România

Stocurile de gaze constituite de România în ultimii ani conform regulamentului european au fost o măsură de siguranță necesară pentru ca niciun român racordat la rețeaua de gaze să nu aibă probleme cu alimentarea cu gaze. În plus, sunt în derulare proiecte de creștere a capacității de înmagazinare a României.

Ion Sterian, director general al operatorului național de sistem și transport al gazelor naturale, a salutat votul din Parlamentul European.

„Este un lucru bun pentru România că obligă furnizorii să înmagazineze și mai multe volume de gaze”, a declarat șeful Transgaz pentru Gândul.

Pe lângă creșterea securității aprovizionării, Ion Sterian crede că noul regulament la ajuta la menținerea sau reducerea prețurilor pentru consumatorii finali, asta în condițiile revenirii la piața liberă a gazelor naturale, după 31 martie 2026.

Și Răzvan Popescu, șeful Romgaz, apreciază modificările votate de aleșii europeni. Compania de stat care controlează DEPOGAZ, care este este principalul operator de înmagazinare din România, având o cotă de aproximativ 90,54% din capacitatea activă totală de înmagazinare a României. Restul îî revine companiei Depomureș, deținută de Grupul Engie SA prin Engie Group Participations (59%) și de S.N.G.N. Romgaz S.A. (40%).

„Consider ca măsura prelungirii stabilirii obligației de înmagazinare este binevenită, având în vedere faptul ca piața gazelor naturale încă este influențată, intr o măsură, de modificările majore intervenite în sursele de aprovizionare”, a declarat Răzvan Popescu pentru Gândul.

Astfel, directorul general al Romgaz consideră un lucru pozitiv flexibilizarea „reglementării” umplerii depozitelor.

„ În orice caz, Romgaz va îndeplini în totalitate obligația de livrare a gazelor naturale conform OUG6/2025”, a subliniat Răzvan Popescu.

În ceea ce privește prețurile consumatorilor finali, deocamdată, în iarna care vine, consumatorii finali încă nu o să simtă o diferență, pentru că până la finalul lunii martie este în vigoare schema de plafonare pe segmentul de gaze – ridicată din 1 iulie pentru energie electrică.

„Măsura va reduce presiunea de pe preturi datorită flexibilizării”, a conchis Răzvan Popescu.

Câte gaze erau în depozite la început și la finalul ultimului sezon de extracție

Analizând nivelul stocurilor de gaze la sfârșitul sezonului de extracție din ultimii doi ani, pe baza cifrelor obținute de Gândul de la Transgaz, se poate vedea că acestea au fost mai mult accesate în lunile cu temperaturi mai scăzute sau atunci când prețurile de pe piață au fost mai mari.

Mai concret, stocul în depozitele de înmagazinare subterană înregistrat la începutul ciclului de extracție 2024-2025, adică pe 1 noiembrie 2024, a fost de 3,26 de miliarde de etri cubi, iar la sfârșitul ciclului de extracție, acesta a ajuns la 0,8 miliarde de metri cubi.

Acesta este un alt indicator al unei ierni mai reci față de cea precedentă, când, la finalul lui martie 2024, stocul de gaze naturale înregistrat în depozitele de înmagazinare era dublu, de 1,6 miliarde metri cubi, reprezentând circa 50% din capacitatea de stocare în depozite. Trebuie, totuși, menționat, că iarna trecută furnizorii achiziționaseră și gaze din import, din rațiuni comerciale, respectiv un preț mai bun pe piață decât al celor din depozite.

„Cantitatea de gaze naturale extrasă din depozitele de înmagazinare subterană a fost de 2,49 de miliare de metri cubi, cu 43,7% mai mare față de cea înregistrată în ciclul de extracție 2023-2024 și cu 38,7% mai mare decât media din ultimii trei ani”, a detaliat șeful Transgaz.

Așa cum se poate observa din graficul Trangaz, în toate lunile sezonului rece, în afară de martie, cantitățile extrase din depozite au fost mai mari față de cele din anul precedent și față de media ultimilor trei ani:

Sursa: Transgaz

Datele oficiale agregate transmise de Transgaz arată că stocul din depozite la final de martie 2025 a fost cel mai scăzut din aceeași zi din ultimii trei ani, fiind cu doar cu 0,2 miliarde de metri cubi mai ridicat decât la 31 martie 2022.

Recomandarea autorului:

România are depozitele de gaze pline în proporție de 87,16%. Ion Sterian, director general Transgaz: „Putem trece de iarna aceasta fără importuri”

Romgaz a terminat anul 2023 cu un profit cu peste 10% mai mare decât în anul precedent, în timp ce producția și veniturile au scăzut

Cât de pregătită este România cu gaze pentru iarnă. Șeful TRANSGAZ: ”Nu vor fi probleme”. Ce spune despre recuperarea datoriei de la Gazprom

Le Monde: SĂRĂCIE, acesta este bilanțul dezolant al lui Emmanuel Macron /Franța trebuie să combată inegalitățile sociale și abandonul școlar

Rata sărăciei atinge un nivel-record în Franța, ceea ce marchează bilanțul președintelui Emmanuel Macron, comentează cotidianul Le Monde, pledând pentru politici pe termen lung pentru atenuarea inegalităților sociale și a abandonului școlar.

”Începând din 2018, Emmanuel Macron a lansat un plan ambițios de combatere a sărăciei, cu promisiunea de a o eradica pe termen mediu. Și în timp ce se apropie finalul celui de-al doilea mandat, bilanțul rămâne foarte dezolant. Conform cifrelor publicate pe 7 iulie, nivelul sărăciei nu a mai fost atât de ridicat în Franța de 30 de ani, ceea ce evidențiază eșecul unor politici care nu au putut aborda structural un fenomen care erodează coeziunea țării”, comentează cotidianul Le Monde.

Rata sărăciei a atins nivelul de 15,4% în Franța, iar 650.000 au intrat în această categorie în ultimul an. Tendința nu se datorează sărăcirii generalizate a țării, ci înrăutățirii situației celor mai fragili, care au suferit impactul inflației.

Situația este cu atât mai gravă cu cât Franța are creștere economică

Agravarea ratei sărăciei este cu atât mai îngrijorătoare cu cât Franța menține creșterea economică, deși slabă, iar rata șomajului rămâne sub control. Dar, spre deosebire de perioadele anterioare, îmbunătățirea gradului ocupațional nu a contribuit la reculul sărăciei.

Pe 3 iulie, premierul François Bayrou a fixat obiectivul reducerii sărăciei, în virtutea unei legi din februarie 2008.

”Dar un astfel de obiectiv va trebui dublat de o strategie ambițioasă, acționând asupra multiplelor determinante și asumând investiții durabile. Ținând cont de contextul bugetar și de absența majorității în Adunarea Națională, această voință riscă să aibă soarta promisiunilor președintelui Emmanuel Macron, care, la șapte ani după ce au fost formulate, au rămas literă moartă”, concluzionează cotidianul Le Monde.

Foto: Profimedia

RECOMANDAREA AUTORULUI:

Mark Rutte avertizează asupra unui atac al Rusiei și Chinei asupra Statelor Unite /De aceea, ”EUROPA trebuie să fie sigură”

VIDEO Avion militar german, vizat de un ATAC cu laser al armatei chineze /Ambasadorul Chinei, convocat pentru explicații

Orașul din Germania care vrea să atragă noi locuitori oferind cazare gratuită, timp de14 zile

0

În estul Germaniei, la doar aproximativ 100 km de Berlin, se află un oraș care are nevoie urgentă de noi locuitori. Autoritățile oferă cazare gratuită timp de 14 zile celor care intenționează să se mute în Eisenhüttenstadt.

Orașul din Germania care are nevoie de locuitori FOTO: X

Situat chiar lângă granița cu Polonia, Eisenhüttenstadt oferă această șansă persoanelor care doresc să se mute permanent: navetiștilor, profesioniștilor în căutarea unor noi orizonturi, lucrătorilor calificați care doresc o schimbare. Perioada de probă pentru a locui în oraș se va desfășura între 6 și 20 septembrie, iar înscrierile sunt încă deschise, potrivit ziarul românesc.

Potrivit sursei citate, participanții selectați vor fi cazați în inima orașului, unde timp de 14 zile vor trăi ca adevărați locuitori. 

Pentru început, cei care vor să locuiască în acest oraș vor avea parte de tururi ghidate, precum și diverse activități sociale care le vor permite să cunoască comunitatea locală.

Eisenhüttenstadt, orașul care caută nou locuitori FOTO: X

Eisenhüttenstadt, cunoscut anterior ca Stalinstadt (după numele lui Iosif Stalin), a fost redenumit după reunificarea Germaniei în 1989. Ca multe orașe din fosta RDG, populația sa a scăzut de la peste 50.000 la aproximativ 24.000 de locuitori. Orașul găzduiește cel mai mare combinat siderurgic din estul Germaniei.

Odată cu schimbările structurale care au urmat reunificării, populația s-a redus aproape la jumătate. Pentru a controla procesul de micșorare, a fost demarat un program de reamenajare urbană, care a implicat demolarea și renovarea a numeroase apartamente.

Pentru iubitorii de arhitectură socialistă, este o adevărată bijuterie: multe clădiri din acea perioadă sunt monumente.

Înscrierile pentru șederea de probă gratuită de două săptămâni pot fi trimise încă în iulie 2025. Detalii și formularul de înscriere sunt disponibile pe site-ul oficial: https://www.xn--jetzt-plne-schmieden-izb.de/probewohnen/

Ce spune un expert în geopolitică despre scenariul unui atac iranian asupra Bucureștiului

0

Profesorul Sergiu Mișcoiu a comentat informația din presa israeliană conform căreia Iranul ar fi avut drept obiective pe termen lung atacarea cu rachete balistice a capitalelor europene. În acest context, inclusiv a Bucureștiul ar putea fi o țintă.

Iranul ar fi avut drept obiectiv atacarea Europei cu rachete balistice. FOTO: Shutterstock

Iranul avea ca obiective pe termen lung atacarea cu rachete balistice a capitalelor Europei și a coastei de est a Statelor Unite ale Americii, a declarat un oficial al armatei israeliene pentru The Medialine (TML News). În pofida operațiunilor Israelului care au distrus peste jumătate din lansatoarele de rachete iraniene, pericolul rămâne major, a relatat vineri agenția de presă The Media Line, citată de Jerusalem Post.

„Rachetele pe care Iranul le dezvoltă pot deja să ajungă în Europa, iar ei au planuri pentru îmbunătățiri care le-ar putea permite să lovească Statele Unite”, a declarat oficialul.

Acesta a subliniat și urgența de a gestiona programul nuclear al Iranului, care avansează în spatele cortinei, în ciuda aparențelor unor discuții diplomatice. Iranul are deja suficient uraniu îmbogățit pentru cel puțin 10 bombe atomice.

„Având la dispoziție asemenea resurse, nu există niciun motiv să îmbogățească uraniul la nivelurile actuale, decât dacă urmăresc în mod activ construirea de arme nucleare”, a spus oficialul.

Potrivit acestuia, Iranul avansa în fiecare etapă a procesului de dezvoltare a armelor nucleare, iar dacă nu s-ar fi intervenit, lumea s-ar fi confruntat cu realitatea unui Iran înarmat nuclear.

Oficialul a mai explicat că, la începutul conflictului, Iranul avea aproximativ 2.000–2.500 de rachete balistice, însă se îndrepta rapid către o strategie de producție în masă, ceea ce ar putea duce la o creștere a stocului lor de rachete până la 8.000 sau chiar 20.000 în următorii câțiva ani.

Ambasadorul Israelului în România, Lior Ben Dor, a avertizat în luna iunie că amenințarea programului nuclear al Iranului nu vizează doar Israelul, ci și Europa, deoarece rachetele balistice iraniene pot lovi capitale europene, inclusiv Bucureștiul.

Iranul nu e doar o amenințare pentru Israel. Este o amenințare pentru toți. Și România, și Uniunea Europeană ar trebui să fie îngrijorate. Ei dezvoltă rachete cu rază lungă care pot ajunge în capitalele europene. Atacurile lor din ultimele luni au vizat în mod deliberat populația civilă”, a declarat acesta.

Mișcoiu: „O informație de propagandă a Israelului”

„E o informație de propagandă a Israelului și cred că mai degrabă a regimului Netanyahu, care are ca obiectiv solidarizarea țărilor occidentale cu acțiunea externă a Israelului, inclusiv a celor care s-au arătat critice față de atacarea Iranului. Liderii europeni nici măcar nu i-au oferit sprijin lui Netanyahu, ei au oferit sprijin Israelului pentru că Israelul apără valori mai apropiate de valorile occidentale și există, desigur, această traumă colectivă a holocaustului care încă mai e vie în capitalele europene, cât și din rațiuni strategice și din rațiuni istorice și culturale. Însă aproape toți liderii europeni îl critică vehement pe Netanyahu și și-ar dori cu toții ca acesta să fie înlocuit de un lider rezonabil care să cultive negocierea și dezbaterea și care să fie mult mai puțin orientat spre menținerea puterii politice prin continuarea practic a războiului ca armă de unire a tuturor sub steagul național și sub liderul de la Tel Aviv, este de părere profesorul Sergiu Mișcoiu.

„Nu văd o acțiune imediată a Israelului”

Este această știre privind pericolul Iranului asupra Europei un semn că Israelul pregătește noi operațiuni împotriva acestuia?

„E posibil să fie o pregătire a terenului pentru o nouă serie de acțiuni. M-ar mira, personal, să se întâmple imediat acest lucru, fiindcă, totuși, există oprobiul opiniei publice internaționale și mai ales a aliaților Israelului, inclusiv al lui Donald Trump, care a fost cumva obligat să atace Iranul în solidaritate cu Israelul. Iranul a fost totuși șifonat masiv în ceea ce privește prestația sa internațională. Să nu uităm cum s-a derulat acest act simbolic de răspuns al Iranului asupra bazelor americane din Qatar, atac pre-anunțat, practic inutil din punct de vedere militar. Date fiind aceste lucruri nu cred că acum, cu un Iran slăbit în acest fel și pus la colț, Israelul va acționa militar decisiv din nou în săptămânile următoare. Mai degrabă, e probabilă o operațiune de sădire în opinia publică a unei idei privind pericolul iranian care să poată fi ulterior utilizată în acțiunea Israelului, dar acest lucru n-l văd făcut imediat”.

Cu toate acestea, Iranul a luat decizia de a întrerupe cooperarea cu Agenția Nucleară Internațională în ceea ce privește monitorizarea programului nuclear. Este acesta un argument pentru Israel de a mai continua cu o acțiune militară hotărâtă?

„Sigur că e un argument în plus pentru Israel de a acționa. În dosarul pe care îl prezintă Israelul internațional privind Iranul, contează faptul că Iranul nu se mai supune controlului Agenției Nucleare Internaționale. Până la urmă, o decizie privind un atac asupra Iranului nu poate veni decât prin justificarea care a existat în cazul atacului prcedent asupra Iranului, anume că există șanse iminente ca Iranul să ajungă la posibilitatea de a realiza o bomba atomică și deci trebuie din fașă tăiată sursa acestei posibilități”, a precizat profesorul.

Mai mulți români au furat peste 1.200 de televizoare dintr-un transport de pe ruta Ungaria-Germania- România. Percheziții în mai multe județe

0

Zece persoane sunt cercetate pentru că au furat 1.216 televizoare dintr-un transport de pe ruta Ungaria-Germania- România. Poliția face cercetări într-un dosar de înșelăciune, tăinuire și complicitate la înșelăciune.

Potrivit IPJ Dâmbovița, în perioada iunie-iulie, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Găești, au pus în aplicare 15 mandate de percheziție domiciliară, în județele Bihor, Argeș și Dâmbovița.

Din cercetările efectuate, a reieșit faptul că, la data de 28 martie, bănuiții, în timp ce ar fi realizat un transport pe ruta Ungaria-Germania-România, ar fi sustras 1.216 televizoare și le-ar fi comercializat pe raza județului Bihor, cauzând un prejudiciu de peste 117.000 de dolari.

În urma perchezițiilor domiciliare, polițiștii au descoperit și indisponibilizat „491 televizoare, 126 de dispozitive de masaj, 56 de articole pirotehnice, 3 pistoale airsoft, 2 capsule cu gaz comprimat, 9 telefoane mobile, suma de 1.800 de euro și mai multe mijloace de probă, precum documente și înscrisuri.”

Televizoarele au fost furate FOTO: Poliția Română

Potrivit ancheattorilor, inițial, zece persoane au fost reținute, pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță.

Pe numele a nouă dintre acestea a fost dispusă măsura arestării preventive pentru 30 de zile, iar față de o persoană a fost dispusă arestarea la domiciliu. 

Fost ambasador al SUA, revoltat după numirea Ioanei Dogioiu ca purtător de cuvânt al Guvernului. Jurnalista, acuzată că l-a făcut pe Trump „golan și maimuță”

0

Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA la București, a criticat-o pe purtătoarea de cuvânt a Guvernului Bolojan, Ioana Dogioiu, după comentariile făcute de aceasta la adresa preşedintelui Trump şi a lui J.D. Vance.

Adrian Zuckerman s-a declarat jignit de afirmațiile FOTO Mediafax

„E o ruşine pentru acest Guvern să fie aşa o persoană purtătoare de cuvânt”, a spus Zuckerman la Antena 3 CNN.

Am văzut noua purtătoare de cuvânt a Guvernului Bolojan. A scris de domnul preşedinte Trump şi de J.D Vance că sunt golani şi maimuţe şi, în alt articol din aprilie, această doamnă a scris că nu poţi să ai încredere în preşedintele Trump, că nu e de crezut, a minţit despre toate aranjamentele făcute între America şi alte ţări, nu se poate avea încredere în el şi că relaţia Euro-Atlantică s-a terminat”, a explicat fostul ambasador.

„Nu văd cum pot fi sprijiniţi când afişează asemenea poziţii”

Adrian Zuckerman spune că se simte jignit de afirmațiile Ioanei Dogioiu și critică numirea sa ca purtătoare de cuvânt a Guvernului Bolojan.

„Ca american mă jigneşte profund că vine de la un Guvern în care aveam încredere, care clar a adoptat poziţia acestei doamne, care cred că e o poziţie nereală, o poziţie fără fundaţie în realitate şi acest Guvern face o mare greşeală şi nu poate fi sprijinit de americani. Nu văd cum pot fi sprijiniţi când afişează asemenea poziţii. E o ruşine pentru acest Guvern să fie aşa o persoană purtătoare de cuvânt”, a spus Adrian Zuckerman.

Fostul ambasador al SUA la București și-a reiterat sprijinul pentru preşedintele Nicuşor Dan, despre care spune că nu crede că „a fost implicat în asta”.

Mesaje interne în PSD: „Nu suntem la 13%. Avem peste 20% și vom da premierul peste 2 ani”

0

Președintele interimar al PSD Sorin Grindeanu le-a transmis colegilor de partid că PSD are în continuare peste 20% în sondajele de opinie, susțin surse politice pentru Adevărul.

Grindeanu își asigură colegii că PSD are în continuare peste 20% în sondaje FOTO Alexandru Dobre

Reacția lui Sorin Grindeanu vine după ce o cercetare sociologică publicată luni de INSCOP arată că social-democrații au căzut sub 14%, după eșecul de la prezidențiale. E cel mai mic procent înregistrat în istorie de PSD.

„Sorin Grindeanu ne-a transmis că partidul trece în continuare de 20%, iar peste doi ani vom avea premierul, deci la alegerile din 2028 putem să obținem măcar 25% pe fondul unei guvernări bune. Dar sunt mulți lideri din teritoriu care se tem că partidul va pica sub 20% la următoarele alegeri”, susțin surse din conducerea partidului.

În discuțiile cu colegii de partid, Sorin Grindeanu a prezentat și câteva cifre. AUR ar fi la 38%, PSD, pe locul doi, cu 22%, în timp ce PNL ar avea 17%, iar USR ar atinge 14%, susțin sursele citate.

Pentru prima dată în istorie, PSD a ratat finala prezidențială. Atât în toamna anului trecut, când Marcel Ciolacu a terminat pe locul 3, după Călin Georgescu și Elena Lasconi, cât și în mai 2025, când Crin Antonescu, candidatul susținut de PSD-PNL-UDMR, a pierdut calificarea în turul doi, într-o competiție cu George Simion și Nicușor Dan.

În urma eșecului de la prezidențiale, PSD a pierdut funcția de prim-ministru, dar a rămas la guvernare. În urma negocierilor din coaliție, PSD va reveni la conducerea Guvernului în primăvara anului 2027. Sorin Grindeanu este favorit să preia ștafeta de la Ilie Bolojan.

40,5 dintre alegători ar vota cu AUR dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 17.3 % cu PNL, 13.7 % cu PSD, iar 13.1% cu USR, conform Barometrului INSCOP Research, realizat în perioada 20-26 iunie, care relevă şi că 67,3% dintre cei chestionaţi declară că în mod sigur vor merge la vot.

Minele de teren, o oroare a Războiului Rece, ar putea reveni pentru a fortifica frontierele Europei

0

După decenii în care Europa s-a străduit să scape de minele antipersonal – arme care ucid fără discriminare și mult timp după încheierea conflictelor – cinci țări de graniță cu Rusia iau în calcul revenirea la o practică abandonată tocmai pentru brutalitatea ei, scrie The New York Times.

Lituania a ridicat un grad la granița cu Rusia și va amplasa mine/FOTO:X

În plină epocă a fricii post-2022, cu războiul din Ucraina în desfășurare și granițele estice ale Uniunii Europene tot mai tensionate, Polonia, Finlanda și cele trei state baltice – Estonia, Letonia și Lituania – au anunțat că vor să părăsească Convenția de la Ottawa, tratatul internațional care interzice folosirea minelor antipersonal, în vigoare din 1999.

Decizia nu produce efecte imediate – procesul de retragere durează șase luni –, dar marchează un moment de cotitură. O fisură vizibilă în consensul post-Război Rece privind eliminarea armelor cu potențial de distrugere civilă masivă.

Războiul a schimbat totul

„Războiul din Ucraina a schimbat totul”, spune Veronika Honkasalo, deputată în Parlamentul finlandez și una dintre puținele voci care s-au opus ieșirii din tratat. Frica publică a crescut, spune ea, în condițiile în care Finlanda are o graniță terestră de 1.300 de kilometri cu Rusia și o istorie complicată cu vecinul de la est.

De cealaltă parte, susținătorii revenirii la minele antipersonal argumentează că nu este vorba despre revenirea la vechile stocuri masive sau despre abandonarea principiilor umanitare, ci despre o adaptare la realitățile unui război în care Rusia folosește intens acest tip de armament. „Minele nu opresc o divizie mecanizată, dar forțează inamicul să își asume riscuri sau să consume resurse pentru deminare”, afirmă Laurynas Kasčiūnas, fost ministru al Apărării din Lituania, care a vizitat Ucraina anul trecut și a inițiat discuțiile la nivel baltic.

O armă contestată, dar folosită

Deși minele antipersonal sunt, conform Comitetului Internațional al Crucii Roșii, responsabile în proporție de 80% pentru victime civile – mulți fiind copii –, unele armate încă le consideră utile din punct de vedere tactic.

Ucraina, membră a tratatului din 2006, a ezitat inițial, dar după eșecul contraofensivei din 2023 și în fața tacticii rusești de trimitere în valuri a infanteriei, și-a schimbat poziția. Președintele Volodimir Zelenski a semnat luna aceasta decretul prin care anunță retragerea Ucrainei din tratat, invocând faptul că Rusia „folosește minele antipersonal cu un cinism extrem”.

Paradoxal, Ucraina mai deține peste 3 milioane de astfel de mine – aproximativ jumătate din ce avea înainte de a adera la Convenția de la Ottawa. Rămâne însă neclar dacă le poate folosi legal, deoarece tratatul interzice retragerea în timpul unui conflict armat.

Comunitatea internațională: „O cutie a Pandorei”

Pentru activiștii anti-mine, momentul este considerat unul periculos. „Suntem furioși pe aceste țări. Știu bine că minele nu le vor apăra cu adevărat de Rusia. Este un joc politic”, declară Tamar Gabelnick, directoarea Campaniei Internaționale pentru Interzicerea Minelor Terestre, organizație distinsă cu Premiul Nobel pentru Pace în 1997.

Mary Wareham, expertă la Human Rights Watch și participantă la negocierile inițiale pentru tratat, atrage atenția asupra precedentului creat. „Dacă renunțăm la un acord atât de important, ce urmează? Vom contesta și tratatele împotriva armelor chimice, biologice sau nucleare?”

Pentru context, mai mult de 160 de state sunt semnatare ale Convenției de la Ottawa, dar nu și marile puteri militare – Rusia, China sau SUA. Potrivit datelor ONU, tratatul a dus la distrugerea a peste 55 de milioane de mine și la scăderea victimelor anuale de la peste 20.000 la aproximativ 3.500 în ultimele două decenii.

Rămâne Norvegia

Dintre toate statele europene care împart graniță cu Rusia, doar Norvegia rămâne fermă în angajamentul său față de tratat. Restul invocă „amenințări semnificativ crescute” în regiune și nevoia de flexibilitate militară.

Într-un comentariu amar, Paul Heslop, consilier ONU și expert britanic în deminare, amintește de implicarea regretatei prințese Diana în campania împotriva minelor. „Ar fi dezamăgită să vadă că, după aproape trei decenii de la vizita ei în Angola, lumea face pași înapoi”, spune el.

Pentru Europa de Est, această alegere între apărare și principiile umanitare nu este una teoretică. Este una urgentă – și profund incomodă, notează NYT.

Periculos de aproape de front. Cum au devenit fermierii ucraineni soldați cu jumătate de normă

0

Războiul a afectat grav agricultura din Ucraina și mai ales pe micii fermieri, care sunt nevoiți acum să-și cultive câmpurile sub amenințarea unui atac aerian cu drone, relatează The Guardian, într-un reportaj realizat în așezările de graniță situate aproape de front.

Unitate mobilă anti-dronă pe frontul din Harkov FOTO EPA-EFE

Înainte de invazia rusă la scară largă, agricultura era unul dintre sectoarele cu cea mai rapidă creștere, contribuind cu 10,9% la PIB-ul țării și asigurând 17% din locurile de muncă în 2021. Acum lucrătorii s-au împuținat în urma recrutărilor obligatorii.

Trei zile pe săptămână, fermierul Mykola Mondrayev, în vârstă de 55 de ani servește într-o unitate de apărare teritorială. În celelalte zile își lucrează pământul.

Ferma sa se află la mai bine de 30 km de linia frontului, în afara orașului de graniță Sumî, dar asta nu înseamnă că se simte în siguranță, spune el.

„Rușii nu atacă doar obiective militare. Atacă și ferme. Agricultura este în centrul culturii ucrainene și asta încearcă ei să distrugă”, spune el.

Războiul amenință comunitățile rurale din Ucraina, iar provocările sunt multiple. Un sfert din terenurile agricole ale țării se află sub ocupație rusă. Câmpurile sunt contaminate cu mine și muniție neexplodată. Fermierii și muncitorii au acum îndatoriri suplimentare: ei sunt și soldați.

În apropierea frontului, fermierii au interdicție să-și lucreze terenurile, în timp ce pe unele câmpuri agricole au fost săpate fortificații.

Războiul a exacerbat problemele cu forța de muncă, pe fondul depopulării satelor. Fermele mai mici, care nu sunt eligibile pentru scutiri de la înrolare, sunt cel mai grav afectate. 

Cei trei ani de război au fost brutali”, explică Oleh Khomenko, directorul general al Clubului Agricol din Ucraina. „Potrivit Băncii Mondiale, pierderile au fost de ordinul a 100 de miliarde de dolari, inclusiv ale infrastructurii cheie, cum ar fi ascensoarele, precum și a terenurilor agricole, a fabricilor și a facilităților de producție, în afară de pierderile umane, de exemplu forța de muncă.”

Deficitul de lucrători a ajuns la 30%, comparativ cu 10% înainte de război, a explicat el, precizând: „Fermierii care și-au pierdut terenurile își pierd afacerile pentru că nu se pot muta pur și simplu în altă parte.”

Periculos de aproape de linia frontului

Riscurile implicate de agricultura la 30 km de linia frontului i-au fost dramatic demonstrate lui Mikola Panasenko anul trecut, când hambarul și biroul său din Sumî au fost lovite de două ori de drone, la un interval de o săptămână.

Panasenko cultivă secară, ovăz și floarea-soarelui.

„Nu există muncitori pentru ferme”, spune el. „Aproape toată lumea a fost recrutată fie în armată, fie în unitățile teritoriale. Nimănui nu-i pasă.”

În regiuni precum Harkov și Sumi, situate aproape de front, afacerile agricole au devenit dificil de administrat fermele mai mari necesitând escorte de securitate cu bruiaje anti-drone pentru a semăna câmpurile.

„Efectul este de domino. Micii fermieri ca noi aprovizionează atât piața internă, cât și exportul. Moara locală cumpără de la noi. Îi sprijinim pe sătenii care cumpără animale și semințe [pentru fermele mici]. Angajăm lucrători din comunitățile locale. Fără fermieri, sate întregi vor muri”, spune fermierul citat mai sus.

Alți fermieri mici spun povești similare.

Andri Sema, în vârstă de 52 de ani, are 150 de hectare de pământ agricol. 

El povestește despre o dronă rusească doborâtă pe terenul său în primăvară.

„Unele dintre aceste drone de supraveghere sunt capcane. Așa că fermierilor le este frică să le mute. Auzim drone aproape în fiecare zi. E din ce în ce mai rău. În fiecare zi auzim despre o fermă sau alta care este lovită.”

Terenuri intersectate de tranșee

Ca multe alte ferme din apropierea zonei de luptă, cea a fermierului este străbătută de zig-zagurile adânci ale tranșeelor ​​proaspăt săpate, întrerupte de baricade împotriva amenințării Rusiei cu o nouă ofensivă în regiunea Sumî.

„Am pierdut aproximativ o treime din venitul meu. Deocamdată supraviețuim cultivând secară și floarea-soarelui, pe care le vindem statului. Nu mai am niciun lucrător acum. Sunt singur la fermă și mă ocup de ea cu ajutorul fiului meu. Înainte, angajam cinci persoane”, spune Sema.

Zone restricționate

Deși marile ferme s-au descurcat mai bine în timpul războiului, acestea au propriile dificultăți.

„Aproximativ 20% din terenul nostru se află în zona militară restricționată”, spune Serhi Bondarenko, director executiv al companiei Victoria, care cultivă grâu, floarea-soarelui și rapiță pe aproximativ 45.000 de hectare de teren și are peste 500 de angajați. Dar acum productivitatea s-a redus cu 10-15%.

„În zona noastră e mai rău decât anul trecut. Unul din lifturile de cereale a fost avariat, în timp ce un al doilea nu funcționează pentru că este aproape de linia frontului. De pe acoperiș poți vedea cel mai apropiat sat rusesc.”

„Pe lângă toate acestea, 10% dintre lucrătorii noștri au fost recrutați, chiar dacă avem statutul de infrastructură critică”.

Cea mai mare problemă este însă lucrul sub amenințarea dronelor.

E ca și cum am avea propria noastră zonă de luptă pe câmpuri, dar dacă ne-am opri, compania nu ar mai exista. Avem propria noastră echipă de securitate. Merg pe câmpuri pentru a verifica locația și țin legătura cu armata. Au arme anti-drone și, după ce verifică sectorul în care vrem să semănăm, le spunem lucrătorilor când credem că este un moment sigur, iar apoi echipa de securitate rămâne cu lucrătorii pentru a-i liniști.”

Impact în lanț

Dar cele mai vulnerabile sunt gospodăriile rurale ale Ucrainei, care cultivă peste o treime din producția agricolă pentru consum intern.

„În comunitățile din prima linie, acestea nu sunt înregistrate în baze de date, deoarece nu sunt considerate întreprinderi agricole în sensul larg. Una dintre prioritățile noastre este sprijinirea persoanelor vulnerabile care doresc să rămână”, spune  Rein Paulsen, directorul departamentului de urgență din cadrul Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

„Evident, una dintre principalele provocări are legătură cu riscul fizic al muniției neexplodate și al contaminării solului, iar aceasta este o problemă foarte importantă pentru un număr mare de familii de fermieri. Iar situația se înrăutățește.”

„Estimăm că 138.000 km pătrați sunt contaminați cu muniții neexplodate, iar apa este, de asemenea, în pericol. O altă provocare este că războiul a accelerat schimbările demografice, cu o proporție tot mai mare de capi de familie în vârstă și acum de femei cap de familie.”

Și chiar și departe de linia frontului, conflictul îi afectează și pe cei mai mici fermieri.

„Am întâlnit pe cineva în zona Lviv, în vestul îndepărtat al țării, departe de linia frontului, care ne-a povestit cum se confruntă cu dublarea costului așchiilor de lemn”, spune Paulsen. „Cu cât războiul durează mai mult, cu atât impactul este mai mare.”

„Au fost văzute ca o prioritate mai puțin vizibilă”, spune el, referindu-se la eforturile internaționale uriașe de a menține fluxul de cereale ucrainene către țările care depind în mare măsură de acestea, în special în sudul lumii.

„Dar vorbim despre structura societății ucrainene, despre viața rurală invizibilă a țării.”

Citește mai multe despre: sumi

Cine este Dacian Cosmin Dragoș, numit judecător la Curtea Constituțională de către președintele Nicușor Dan

0

Președintele României, Nicușor Dan, l-a numit marți, 8 iulie 2025, pe profesorul Dacian Cosmin Dragoș în funcția de judecător al Curții Constituționale.

Dacian Cosmin Dragoș, numit judecător la Curtea Constituțională FOTO: Facebook

Președintele României, Nicușor Dan, a semnat marți, 8 iulie 2025, decretul de numire a profesorului Dacian Cosmin Dragoș în funcția de judecător al Curții Constituționale a României. Acesta va ocupa funcția pentru un mandat de nouă ani, începând cu data de 13 iulie 2025, se arată în comunicatul oficial.

Un expert cu o carieră academică solidă

Profesor universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării și conducător de doctorat la Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Dacian Cosmin Dragoș este recunoscut ca o autoritate în domeniul dreptului administrativ și european.

A fost bursier Marie Curie la Michigan State University în perioada 2005–2006 și a activat ca expert al Băncii Mondiale în domeniul achizițiilor publice între 2020 și 2023. De asemenea, a avut o contribuție esențială în elaborarea Codului de procedură administrativă și a Codului Administrativ și a fost implicat în multiple proiecte naționale și internaționale privind reforma administrației publice și statul de drept.

Experiență în litigii internaționale și etică academică

Profesorul Dragoș a fost timp de trei ani expert juridic în echipa României în litigiul arbitral Roșia Montană, precum și în alte litigii internaționale. A condus Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării în două mandate: 2016–2017 și 2020–2023.

Nominalizare făcută în baza atribuțiilor constituționale

Numirea a fost făcută în baza articolelor 94 lit. c), 142 alin. (2), (3) și (5) din Constituția României, care conferă Președintelui atribuția de a numi trei dintre cei nouă judecători ai Curții Constituționale. Componența Curții este reînnoită treptat, câte o treime din numărul total de judecători la fiecare trei ani.

Mesajul Președintelui

Prin această numire, președintele Nicușor Dan reafirmă „angajamentul ferm față de buna funcționare a autorităților publice, independența justiției, respectarea statului de drept și consolidarea rolului Curții Constituționale de garant al supremației Constituției”.