Avioanele de război israeliene care au participat la misiuni împotriva Iranului în timpul războiului de 12 zile au lansat asupra Fâșiei Gaza bombele și rachetele neutilizate, dezvăluie The Telegraph.
Bombardamente-Fâșia Gaza FOTO Shutterstock
Surse militare au confirmat că, încă din primele ore ale campaniei militare împotriva Iranului, piloții care se întorceau la bază, în Israel, s-au oferit să folosească munițiile rămase împotriva unor ținte ale Hamas din enclava palestiniană.
Comandanții forțelor terestre din cadrul armatei israeliene au acceptat oferta, identificând ținte pentru a fi lovite de avioane, iar inițiativa a fost ulterior implementată pe scară largă pe parcursul războiului de 12 zile intre Iran și Israel.
Aceste atacuri sunt un indiciu că Israelul a fost capabil, în mare măsură, să mențină intensitatea atacurilor sale aeriene în Gaza, în ciuda faptului că principalul focus al IDF se mutase asupra Iranului.
Armata a insistat că, în ciuda spontaneității propunerii, toate acele atacuri au fost planificate într-un mod corespunzător și efectuate împotriva unor ținte legitime.
Perioada în care a avut loc Operațiunea Leul care se ridică – 14-24 iunie – în timpul căreia atenția internațională s-a concentrat asupra Iranului – a fost una extrem de sângeroasă pentru civilii din Gaza, în principal din pricina focurilor de armă trase în apropierea punctelor de livrare a ajutoarelor.
Nu este clar câți au fost uciși în urma atacurilor aeriene, dar, în total, numărul civililor uciși, inclusiv cei care așteptau ajutor umanitar, a fost de ordinul sutelor.
Generalul Tomer Bar, comandantul Forțelor Aeriene Israeliene (IAF), ar fi ordonat ca inițiativa privind munițiile rămase să fie aplicată pe scară largă.
Forțele Aeriene israeliene (IAF) au depășit toate așteptările în timpul campaniei din Iran, stabilind rapid supremația aeriană, ceea ce le-a permis să vâneze ținte legate de programul nuclear al Republicii Islamice, potrivit aprecierii Israelului.
Politicienii și oficialii militari s-au lăudat chiar că au creat o „autostradă” către Teheran.
Pe măsură ce campania a continuat, avioanele de război israeliene au fost utilizate din ce în ce mai mult pentru a distruge site-urile de lansare a rachetelor balistice iraniene, pentru diminua barajele care loveau zonele civile din Israel.
Donald Trump s-a arătat dornic să folosească avântul câștigat în urma succesului aparent al campaniei comune americano-israeliene împotriva Iranului pentru a forța o soluționare a războiului din Gaza.
Hamas a continuat să insiste ca orice acord de eliberare a ostaticilor să fie însoțit de o retragere israeliană din Gaza și de un angajament de a pune capăt războiului.
Între timp, Benjamin Netanyahu, prim-ministrul israelian, a continuat să promită eradicarea totală a grupării Hamas și a continuat bombardamentele intense după noi ordine de evacuare.
Presiuni pentru un armistițiu în Fâșia Gaza
Deși detaliile sunt neclare, este posibil ca Casa Albă să fi presat Israelul să ofere un angajament mai solid de a discuta despre încheierea războiului de data aceasta.
Israelul la rândul său ar fi cerut SUA să facă presiuni asupra Qatarului pentru a amenința cu expulzări ale oficialilor Hamas dacă nu se înregistrează progrese în vederea unui acord.
Regatul a ordonat deja grupului să predea armele personale.
Deși considerată o insultă în rândul islamiștilor, mișcarea a fost percepută ca un semn simbolic promițător că Qatarul, care a fost aspru criticat pentru apropierea sa de unele grupări teroriste, inclusiv Hamas, este dispus să exercite presiuni.
Unii oficiali din guvernul israelian speră că amenințarea inițială a lui Trump, anunțată în februarie, de a evacua întreaga populație din Gaza și de a o reamenaja într-o „Rivieră din Orientul Mijlociu” ar putea forța mâna liderilor Hamas care altminteri nu sunt dispuși să accepte un acord.
În timpul unei conferințe de presă din Estonia, Gideon Sa’ar, ministrul de externe al Israelului, a declarat, referitor la negocieri: „Există unele semne pozitive”.