Comerțul în creștere al Uniunii Europene cu regimuri autocrate finanțează strategia adesea expansionistă a acestora și ar putea contribui la o provocare existențială chiar la adresa Uniunii, se arată într-o postare pe blogul Băncii Centrale Europene de marți.
UE s-a angajat să aibă o politică comercială bazată pe valori. Politica comercială a UE urmărește să garanteze că dezvoltarea economică merge mână în mână cu valorile democratice și sociale, cum ar fi respectarea drepturilor omului, standarde ridicate de muncă și justiție socială.
Însă realitatea este cu totul alta, iar volumul comerțului UE cu regimuri autocrate a crescut constant din 1999, până în momentul în care Uniunea a impus sancțiuni pe scară largă Rusiei după invadarea Ucrainei, se susține în postarea de pe blog scrisă de economiștii BCE Claudia Marchini și Alexander Popov. Postarea nu reflectă punctul de vedere al BCE.
„Constatările noastre arată că, în ciuda promisiunilor sale, UE face într-adevăr tot mai multe schimburi comerciale cu țări conduse de autocrați și dictatori”, se arată pe blog. „Observăm o întrerupere a acestei tendințe doar recent”.
Schimbarea are loc deoarece UE a înregistrat o creștere a importurilor în favoarea țărilor mai puțin democratice și deoarece calitatea guvernanței democratice a scăzut în rândul partenerilor comerciali existenți.
„”Comerțul cu dictatorii” înseamnă generarea de profituri pentru regimuri care au adesea un program expansionist și militarist explicit”, se arată în postarea de blog. „În cele din urmă, acest lucru poate deveni o provocare existențială pentru UE”.
Creșterea comerțului cu China, care ocupă un loc scăzut în clasamentul democrației, dar reprezintă aproximativ o cincime din toate importurile în Uniunea Europeană, este parțial de vină, dar nu explică pe deplin deteriorarea standardelor de la sfârșitul anilor 1990.
Articolul susține că o tendință similară poate fi observată chiar dacă schimburile comerciale cu China sunt excluse din calcul.
Pe lângă amenințările la adresa reputației și existențiale, tendința este, de asemenea, îngrijorătoare, deoarece multe dintre resursele-cheie necesare pentru tranziția ecologică a blocului se găsesc în țări conduse de autocrați, au adăugat autorii postării.
„Constatările noastre sugerează un compromis asociat cu tranziția ecologică”, se arată pe blog. „Tehnologiile actuale cu emisii reduse de carbon se bazează pe o serie de materiale din minerale rare care se găsesc de obicei în țările cu regimuri autocratice”.
Ca exemplu, producția de baterii – un element de bază al strategiei UE de abordare a crizei climatice – implică patru metale principale – cobalt, cupru, litiu și nichel. UE este aproape lipsită de aceste metale.
Cu excepția cuprului, toate sunt vândute pe piețele internaționale, în principal de țări cu guverne nedemocratice, precum China, Rusia și Republica Democrată Congo. Abuzurile în extracția acestor materii prime sub formă de muncă a prizonierilor și a copiilor au fost bine documentate.
„Riscul este ca, în încercarea de a aborda o externalitate (emisiile de carbon), să agravăm din greșeală o alta (abuzurile împotriva drepturilor omului în alte țări)”, arată autorii.
Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a participat, marţi, la reuniunea ECOFIN – Consiliul miniştrilor economiei şi finanţelor din statele membre UE de la Bruxelles, în cadrul căreia a prezentat pachetul de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar.
În urma participării la ECOFIN, Alexandru Nazare, ministrul Finanţelor, a declarat citat într-un comunicat de presă că: „Le-am transmis partenerilor europeni un semnal ferm că România îşi asumă cu responsabilitate consolidarea fiscală. Corecţia deficitului este o prioritate, iar recentul pachet fiscal asumat de Guvern oferă baza necesară pentru o ajustare credibilă, discutată în detaliu cu reprezentanţii Comisiei Europene. Obiectivul nostru este evitarea riscurilor majore legate de suspendarea fondurilor europene şi degradarea ratingului de ţară, ceea ce ar afecta un acces favorabil la pieţele financiare internaţionale”.
De asemenea, vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, Comisar European pentru Economie şi Productivitate, a transmis că pachetul prezentat de ministrul român al finanţelor „este un pas important şi pozitiv către respectarea noii recomandări privind deficitul excesiv, cu rezerva ca toate măsurile să fie rapid şi în întregime adoptate şi implementate”.
Comisia Europeană va realiza o evaluare completă a impactului pachetului de măsuri în toamna acestui an.
Măsurile adoptate, care vizează atât partea de venituri, cât şi pe cea de cheltuieli, vor fi urmate de reforme suplimentare, astfel încât consolidarea fiscală să nu compromită potenţialul de creştere al economiei româneşti, a subliniat ministrul Nazare.
În cadrul ECOFIN, Comisia Europeană a adoptat, marţi, un set de Recomandări ale Consiliului Uniunii Europene:
· România ar trebui să se asigure că rata de creştere nominală a cheltuielilor nete nu depăşeşte valorile maxime de 2,8% în 2025, 2,6% în 2026, 4,6% în 2027, 4,4% în 2028, 4,2% în 2029 şi 4,0% în 2030.
· România ar trebui să pună capăt situaţiei de deficit excesiv până în 2030.
· România trebuie să întreprindă acţiuni eficace şi să prezinte măsurile necesare pentru a asigura corectarea la timp a deficitului excesiv, până la data de 15 octombrie. Ulterior, România ar trebui să raporteze cu privire la progresele înregistrate în punerea în aplicare a prezentei recomandări cel puţin o dată la şase luni, în primăvară în contextul raportului său anual privind progresele înregistrate şi în toamnă până la 15 octombrie, până la corectarea deficitului excesiv, se mai arată în comunicat.
O accelerare neașteptată a rotației Pământului face ca ziua de miercuri, 9 iulie, să fie — cel puțin teoretic — cea mai scurtă zi din istoria măsurătorilor moderne. Planeta noastră ar urma să își încheie rotația cu până la 1,5 milisecunde mai repede decât cele 86.400 de secunde care definesc o zi solară standard, scrie Daily Mail.
Rotația Pământului/FOTO:X
Este un fenomen care, în mod normal, ar trece neobservat în ritmul cotidian al oamenilor. Dar pentru sateliți, sisteme GPS, burse și infrastructuri digitale care funcționează la nivel de milisecundă, o astfel de „deviație” poate avea efecte reale — de la decalaje în poziționare, până la erori în rețelele globale de timp.
Ce se întâmplă cu Pământul?
De la începutul anilor 2020, oamenii de știință au început să observe, cu ajutorul ceasurilor atomice, o tendință nouă: planeta accelerează. Ceasurile atomice, care măsoară vibrațiile atomilor cu o precizie extremă, au înregistrat zile tot mai scurte în vara lui 2020, 2021 și 2022. Cea mai rapidă zi din istorie, până acum, a fost 5 iulie 2024 — când rotația s-a încheiat cu 1,66 milisecunde mai devreme decât în mod normal.
Acum, estimările indică faptul că trei zile din această vară — 9 iulie, 22 iulie și 5 august — vor fi, fiecare, cu peste o milisecundă mai scurte decât durata obișnuită a unei zile.
Cauze înlănțuite, răspunsuri incomplete
Fenomenul este încă un mister, dar cercetătorii pun cap la cap mai mulți factori care ar putea contribui: topirea accelerată a ghețarilor, redistribuirea maselor continentale, mișcările de fluide din miezul planetei și modificări subtile ale câmpului magnetic. Este un dans complex între atmosferă, oceane, scoarță și nucleul metalic lichid al Terrei.
Geofizicianul Richard Holme, de la Universitatea din Liverpool, atrage atenția asupra dezechilibrelor dintre emisfere. În timpul verii nordice, de exemplu, frunzișul arborilor mută masa vegetației mai departe de axa de rotație — un efect aparent minor, dar relevant la scară planetară.
„Este exact același principiu după care un patinator artistic se învârte mai repede atunci când își strânge brațele pe lângă corp”, explică Holme.
În paralel, geoscientistul Stephen Meyers, de la Universitatea Wisconsin-Madison, amintește că, pe termen lung, rotația planetei încetinește, sub influența gravitațională a Lunii. Cu fiecare an, satelitul natural se îndepărtează ușor, trăgând totodată de rotația Pământului, un proces care — în teorie — ar putea duce la zile de 25 de ore peste aproximativ 200 de milioane de ani.
Timpul, o convenție tot mai greu de ținut în frâu
Măsurarea timpului a devenit, în epoca digitală, nu doar o convenție civilizațională, ci o necesitate tehnologică. Sistemul UTC (Timpul Universal Coordonat), utilizat global, se sincronizează periodic cu mișcarea reală a Pământului prin introducerea unei secunde suplimentare — așa-numita „secundă intercalată” sau leap second.
Însă dacă accelerarea actuală continuă, experții iau în calcul un gest fără precedent: eliminarea unei secunde — o „secundă negativă” — din calendarul atomic. Ar fi prima dată în istoria măsurătorilor oficiale când omenirea ar „pierde” o secundă, nu ar adăuga una.
Ce urmează?
Deocamdată, datele vin din calcule ale Observatorului Naval al SUA și ale serviciilor internaționale de monitorizare a rotației Pământului. Astrofizicianul Graham Jones, de la University of London, spune că datele sunt ajustate cu modele computaționale care țin cont de variații naturale și de interferențe externe.
Deși diferențele par minuscule, impactul poate fi măsurat deja în sistemele de localizare, telecomunicații și tranzacții financiare, unde câteva milisecunde pot însemna o eroare majoră. Cu alte cuvinte, rotația planetei, departe de a fi o simplă chestiune astronomică, devine o problemă tehnică de prim rang.
Un turist britanic susține că a fost păcălit, după ce i s-a înmânat o notă de plată exorbitantă pentru trei farfurii cu pește, pe o insulă din Grecia.
Insula Mykonos FOTO: Shuterstock
DK Oyster, un restaurant cu un istoric în a vinde mâncare la prețuri exagerate fără să informeze corect clienții, a dat o notă de plată de 1.000 de euro unui grup de clienți.
Turiștii au descris restaurantul din Mykonos drept „o escrocherie absolută”, un sentiment împărtășit pe TripAdvisor, potrivit Metro.
„Locul practică prețuri abuzive. Pentru un singur pește am plătit 350 de euro, iar pentru trei feluri de mâncare 1.000 de euro”, a reclamat turistul.
Nota de plată primită de turistul britanic FOTO: X
„Cea mai proastă experiență din Mykonos, pentru că nici măcar la Scorpions, care este unul dintre cele mai bune locuri, nu am plătit acea sumă pentru o cină pentru 5 persoane cu un antreu, un fel principal și un desert”, a adăugat acesta.
O altă clientă a spus: „Un angajat ne-a adus o băutură suplimentară ca un pentru grupul nostru de patru persoane. Părea un gest prietenos, până când a apărut pe notă”.
„Dacă vrei și condimente, pregătește-te să plătești 5 lire streline (aproape 6 euro) pentru ketchup și 20 de lire (aproximativ 23 de euro) pentru o porție mică de cartofi prăjiți”, a adăugat alt client.
Managerul Dimitrios Kalamaras și-a apărat prețurile, spunând că acestea sunt pur și simplu „dincolo de bugetul” unora dintre vizitatorii săi.
El a declarat că afirmațiile de pe TripAdvisor sunt false și afirmă că clienții ar trebui să solicite un manager pentru a discuta despre preț înainte de a comanda și că ar fi „ridicol” pentru el să explice meniul fiecărui client care intră.
„Din păcate, toți cei care lucrăm în sectorul ospitalității am fost abordați de notorii care, în loc să își câștige existența prin publicitatea produselor și serviciilor pentru publicul lor, pun presiune pe anumite întreprinderi pentru taxe exorbitante și mese gratuite. lA DK Oyster am făcut publicitate în modurile pe care le considerăm potrivite pentru restaurantul nostru și nu vom ceda în fața influențatorilor care au fost atrași de frumoasa insulă Mykonos”, a spus Dimitrios Kalamaras.
Insula Mykonos este una dintre cele mai cunoscute insule din Grecia, dar și una dintre destinațiile cele mai scumpe. Este considerată o destinație de top pentru petreceri, adesea comparată cu Ibiza.
Poliția a transmis noi informații despre principalul suspect în cazul tinerei de 23 de ani care a fost găsită carbonizată într-o casă incendiată din judeţul Mureş. Individul i-a incendiat casa în luna februarie şi a răpit-o. Femeia a reuşit să fugă şi a cerut ca locuinţa să-i fie păzită. Până în aprilie, domiciliul ei a fost păzit de Poliţie non-stop.
Anda avea 23 de ani FOTO: FB
„Cu privire la bărbatul în cauză, la data de 23 februarie 2024, faţă de acesta a fost emis un mandat de arestare preventivă în lipsă, pentru săvârşirea infracţiunilor de violenţă în familie şi încălcarea ordinului de protecţie”, a transmis IPJ Mureş.
Potrivit Poliției, la data de 26 februarie 2025, bărbatul ar fi incendiat imobilul persoanei vătămate, fosta sa concubină. Ulterior, a pătruns în imobilul unei alte persoane, în care se afla persoana vătămată.
„În aceste împrejurări, acesta ar fi luat-o cu forţa pe victimă, lipsind-o de libertate şi îndreptându-se într-o direcţie necunoscută. Ulterior, în seara de 27 februarie 2025, în timp ce se aflau în localitatea Sărmăşel –Gară, ar fi intrat în incinta unui magazin, de unde victima ar fi reuşit să scape, iar bărbatul ar fi fugit într-o direcţie necunoscută”, au precizat poliţiştii.
Bărbatul este căutat de poliție FOTO: Poliția Română
Din cercetări a reieșit faptul că, pe perioada în care a fost lipsită de libertate, victima a fost dusă de agresor în zone împădurite, unde s-ar fi ascuns.
„Prin Ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Luduş, emisă la data de 28 februarie 2025, a fost dispusă paza permanentă a imobilului în care locuia persoana vătămată. Activitatea de pază a fost desfăşurată în mod permanent de către poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 13 Poliţie Rurală Zau de Câmpie, Poliţiei oraşului Luduş, Secţiei nr. 12 Poliţie Rurală Luduş şi Poliţiei oraşului Sărmaşu, până la data de 14 aprilie 2025, când, la solicitarea expresă a persoanei vătămate, Parchetul de pe lângă Judecătoria Luduş a dispus paza locuinţei victimei, în intervalul orar 22-06”, a mai transmis Poliţia.
Potrivit poliţiştilor, de la data comiterii faptelor şi până în prezent, au fost desfăşurate numeroase şi ample activităţi poliţieneşti, fiind utilizate metode speciale de supraveghere şi cercetare, atât în cadrul dosarului penal, cât şi pe procedura urmăririi persoanelor, în vederea depistării bărbatului.
„În cursul anului 2024, respectiv la data de 20 februarie 2024, Judecătoria Luduş a emis ordin de protecţie pentru violenţa în familie, însă acesta nu mai era activ, fiind revocat, la solicitarea victimei, la data de 27 martie 2024. La data de 4 iunie 2025, bărbatul a fost condamnat de către Judecătoria Luduş, pentru încălcarea ordinului de protecţie, în perioada februarie – martie 2024, prin mijloace de comunicare la distanţă, ordin emis la data de 20 februarie 2024”, susțin poliţiştii.
Anterior, a fost emis un mandat de arestare preventivă în lipsă de către Judecătoria Luduș, în cadrul aceluiași dosar.
„Pentru infracțiunile comise la data de 26 februarie 2025, organele de cercetare penală din cadrul Secției 13 Poliție Rurală Zau de Câmpie au întocmit referat de terminare a urmăririi penale, iar, la data de 20 iunie 2025, dosarul a fost înaintat către Parchetul de pe lângă Judecătoria Luduș”, a mai transmis IPJ Mureș.
Victima nu l-a denunțat, ajutându-l să se sustragă urmării penale
Potrivit unor surse judicare, dupa fapta din februarie 2025, în urma efectuării percheziției informatice asupra telefonului utilizat de numitul Emil Gânj, au reiesit date clare si concrete cu privire la faptul că persoana vătămată Anda Maria Gyurca si alte 5 persoane apropiate inculpatului știau că acesta era urmărit de către organele de politie, fiind emis un mandat de arestare împotriva sa. L-au ajutat și i-au înlesnit sustragerea de la urmărirea penală, prin furnizarea de informatii cu privire la activitatiile de căutare ale politiei, i-au oferit hrană si adăpost si nu l-au denuntat.
Dosarul penal nr. 183/276/P/2025 a fost solutionat de I.P.J. Mureș la data de 20.06.2025, cu propunere de trimitere în judecată a inculpatului Gânj Emil – în lipsă, pentru săvârsirea infractiunilor de:
– violare de domiciliu, faptă prevăzută de art 224, alin. 2 din Codul Penal;
– distrugerea, faptă prevăzută de art 253 alin. 1, din Codul Penal;
– distrugere prin incendiere, faptă prevăzută de art 253 alin. 4, din Codul Penal;
– lipsire de libertate în mod ilegal, faptă prevăzutã de art 205 alin. 1, alin. 3, lit. a din Codul Penal;
– furt calificat, faptã prev. si ped. de art. 228 alin. 1, 229 alin. 1 lit. b) si d) si alin. 2 lit. b), din Codul Penal.
De asemenea, s-a propus disjungerea cauzei sub aspectul savârsirii infractiunii de favorizarea faptuitorului, prev. de art. 269 alin. 1 Cod penal, fată de Anda Maria Gyurca și celelalte cinci persoane care au acordat ajutor inculpatului.
Bărbatul în cauză a mai fost condamnat pentru omor calificat, fiind eliberat din penitenciar, în cursul anului 2020.
Ulterior faptei din anul 2025, a mai fost emis un ordin de protecție provizoriu, care a fost confirmat de instanță, fiind emis ordin de protecție pentru o perioadă de un an, însă, nu a fost adus la cunoștința bărbatului, întrucât se sustrăgea urmăririi penale, implicit depistării.
Poliția îl caută pe bărbatul din Mureș care și-a omorât și incendiat iubita
Poliția a publicat fotografia bărbatului care și-a omorât iubita, apoi a incendiat-o. Individul are antecedente penale, fiind condamnat la 15 ani în închisoare pentru crimă.
„Din primele cercetări efectuate, persoana bănuită de comiterea faptei: Gânj Emil, în vârstă de 37 de ani, din județul Mureș. Vă adresăm rugămintea de a ne acorda sprijin, prin mediatizarea acestei fotografii.
De asemenea, rugăm persoanele care îl văd pe bărbat să nu intre în contact cu acesta, ci să apeleze urgent numărul 112!
Totodată, specialiști din cadrul DIC și INC (IGPR) se deplasează la fața locului, pentru a acorda sprijin în cadrul anchetei penale”, a transmis poliția Mureș.
Semnalmentele persoanei bănuite de comiterea faptei: bărbatul are o înălțime de aproximativ 1,75 m, aprox 65 -70 kg, constituție atletică, tuns foarte scurt, având barbă tip cioc, de lungime medie, șaten, ten măsliniu, în vârstă de 37 de ani.
Acesta poartă următoarele obiecte de vestimentație: pantaloni lungi, de culoare închisă, cizme de gumă, având asupra sa un rucsac negru, cu inscripția Adidas.
Anda, o tânără de 23 de ani, fost găsită moartă în propria casă, care fusese incendiată. Potrivit informațiilor preliminare, femeia fusese ucisă, iar criminalul a dat foc la casă pentru a scăpa de dovezi.
Potrivit surselor, principalul suspect este fostul iubit, pentru care femeia avea ordin de protecție din luna februarie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, le cere medicilor să respecte programul de lucru de la stat. „După programul de lucru din spitalul public, fiecare este liber să facă ce doreşte”, suține acesta.
Ministrul Alexandru Rogobete FOTO gov.ro
Ministrul Alexandru Rogobete a anunțat că va crește numărul de instrumente administrative ale managerului și ale șefului de secție, astfel să nu se mai întâmple ca medicii să plece din spitalul public la 12-13 pentru a presta servicii medicale în alte unități sanitare, în special în cele private.
„Eu am spus că nu sunt de acord ca medicii să aleagă între public și privat, fiecare este liber să lucreze la privat, dar după programul de lucru. Există medici excepționali în România care stau zeci de ore peste program, dar există și excepții care nu ne fac bine. Aceste excepții afectează pacientul. Să își termine programul de opt ore la stat, apoi să meargă și la privat”, a spus Alexandru Rogobete, la Antena 3.
Potrivit ministrului, managerul și șeful se secție vor avea mai multe instrumente de control.
„Nu cer decât să se respecte legea. Medicii să meargă la privat, după terminarea programului la spitalul public. Vom publica criteriile de performanță pentru șefii de secție și personalul medical, dar și pentru managerii spitalelor. În indicatorii de performanță pentru șefii de secție se va introduce și satisfacția pacientului. La externare, pacientul va completa un formular despre calitatea actului medical care l-a primit”, a preciza ministrului.
De asemenea, spune ministrul Sănătății, toate spitalele publice vor fi obligate să afișeze bugetul, număr de pacienți, numărul de paturi, numărul de servicii medicale, dar și rata de transfer în alte unități sanitare.
Premierul Ilie Bolojan a explicat, într-un interviu la Digi24, de ce pachetul cu creșteri de taxe a fost adoptat înaintea măsurilor care vizează administrația publică și companiile de stat. Prim-ministrul susține că modificările legislative necesită timp și echilibru pentru a evita blocaje sociale și economice.
Premierul Ilie Bolojan a oferit, în direct la Digi 24, detalii despre pachetul de măsuri fiscale adoptat și asumat ieri, 7 iulie, în Parlament. El a explicat că deciziile luate au fost o necesitate urgentă, în contextul unei situații economice delicate, și a răspuns criticilor privind adoptarea, în primă fază, a unor măsuri care lovesc populația, în loc să înceapă cu pensiile speciale și indemnizațiile considerate „nesimțite”.
Premierul a explicat că, pentru a corecta nedreptățile sociale și a stopa risipa resurselor statului, este nevoie de un pachet complex care implică modificarea multor legi, ceea ce necesită timp. „Pentru a rezolva problemele punctate și necesar să fie atacate, nu doar că nu mai e nevoie să risipim resursele statului, ci să corectăm și o nedreptate. Dar pentru asta e nevoie de modificarea mai multor legi, ceea ce înseamnă timp. Nu pot fi făcute lucrurile într-o săptămână.”
El a amintit că guvernul are doar două săptămâni de la instalare și că România a fost în această perioadă pe agenda Consiliului Ecofin, unde erau în discuție riscuri grave precum degradarea ratingului de țară și incapacitatea de plată, situații cu efecte mult mai dăunătoare pentru cetățeni decât cele generate de actualul pachet de măsuri fiscale.
Premierul a precizat că România se confruntă cu un nivel al deficitului bugetar care nu a mai fost înregistrat de aproximativ 15-16 ani, comparabil cu perioada crizei financiare globale când au fost adoptate măsuri dure, precum creșterea TVA la 24% și reducerea salariilor în administrație cu 25%. „Practic, suntem într-o situație în care deficitul este aproape identic cu cel de atunci, și deci nu am avut timpul necesar să începem într-o logică normală, ceea ce înseamnă eliminarea pierderilor statului, reducerea pierderilor acestora, și abia după aceea, când nu poți rezolva echilibrarea bugetară doar din aceste măsuri, să vii cu creșteri de taxe.”
Premierul a subliniat că, dacă măsurile fiscale ar fi fost adoptate cu 1-2 ani în urmă, ar fi fost posibil să se acționeze etapizat și logic, însă „am ajuns, practic, în ceasul al 12-lea”.
Guvernul a fost nevoit să adopte „un pachet de măsuri combinat,” care include atât creșteri de taxe, cât și reducerea unor cheltuieli, pentru a evita o degradare a rating-ului țării și riscul unei incapacități de plată cu efecte mult mai grave asupra cetățenilor.
Despre acuzațiile din coaliție: „Grindeanu se înșală”
Referindu-se la nemulțumirile exprimate de unii politicieni, printre care fostul premier și coleg de coaliție Sorin Grindeanu, premierul a explicat că modificările făcute pe parcursul procesului legislativ au fost necesare pentru a evita blocaje în diverse sectoare. În privința taxării jocurilor de noroc, care a fost un punct controversat, Bolojan a clarificat că „pe ansamblu este o creștere a taxării de peste 40%. Nu s-a mai făcut în ultimele decenii. Cea mai mare parte a greutății rămâne pe industrie, pentru că de acolo încasările sunt mai certe”.
„Dacă domnului Grindeanu i se pare dubios și n-a înțeles ce explic eu acum, celor de acasă cu atât mai mult”, a adăugat premierul. „Cred că se înșală.”
Premierul a subliniat că își dorește stabilitate politică pentru a garanta implementarea reformelor și atragerea de împrumuturi în condiții mai bune.
„Încerc să consolidez o stabilitate politică nu pentru ca un om să rămână pe funcție, ci pentru că e nevoie să luăm împrumuturi la prețuri și dobânzi mai bune. Acesta este un indicator de care depinde nivelul la care se împrumută țara”, a declarat Bolojan.
De asemenea, a atras atenția că parlamentarii au fost asaltați cu amendamente care, dacă erau acceptate integral, ar fi anulat efectul întregului pachet.
„Dacă acceptam toate amendamentele făcute de parlamentari, efectul era că acest pachet nu mai trebuia adoptat, pentru că toate se refereau la revenirea la excepțiile care erau înainte.”
Premierul a adăugat că și-a asumat personal acest pachet pentru a evita o criză economică majoră: „Mi-am asumat răspunderea să propun acest pachet împreună cu colegii mei, în așa fel încât să evităm această situație”.
Premierul Ilie Bolojan a explicat de ce indemnizațiile pentru mame, plafonate la 8.500 de lei, vor fi supuse impozitării cu 10% pentru CASS. „Trebuie să le analizăm în comparație cu cele din alte state, ținând cont și de puterea economică a României”, spune acesta.
Mamele aflate în concediu de creștere a copilului vor primi indemnizații mai mici FOTO Shutterstock
„Nu am dormit toată noaptea, sunt însărcinată și mă gândesc în ce țară de doi bani trăiesc. Am avut 3 joburi să ajung la cuantumul maxim. De ce legea care vizează mamele nu a fost revizuită? ”, l-a întrebat o telespectatoare Digi 24 pe premier, referindu-se la impozitarea indemnizațiilor de creștere a copilului cu 10%.
Premierul Ilie Bolojan susține că ar fi vrut să păstreze toate facilitățile acordate până acum, dar situația bugetară a țării nu o mai permite. În plus, susține premierul, atunci când judecăm facilitățile pentru mame în România, trebuie să judecăm în comparație cu alte state. „În alte țări, durata concediului e de un an și indemnizația e 65% din câștig. Asta pentru o țară ca Germania”, spune șeful Guvernului.
„Nu totul a fost revizuit, ci doar câteva aspecte punctuale, precum norma didactică sau derogările. Acolo au avut loc unele modificări. În rest, nu s-a schimbat foarte mult față de ceea ce s-a anunțat inițial. În ceea ce privește problema ridicată de ascultătoare, continui cu un răspuns oferit anterior. Ar fi fost de dorit să putem menține toate excepțiile referitoare la plata contribuțiilor de CASS, așa cum au fost anunțate inițial. Din păcate, acest lucru nu mai este posibil.
Ce trebuie să facem în perioada următoare? Să reducem risipa peste tot unde este posibil. Acolo unde am avut facilități acordate, trebuie să analizăm dacă acestea mai pot fi susținute în continuare, dacă mai sunt justificate”, a declarat Ilie Bolojan, la Digi 24.
Conducerea Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat exceptarea de la plata tarifelor reglementate aplicate energiei electrice stocate și ulterior reintrodusă în rețea, au transmis, marți, oficialii instituției.
Ordinul semnat de președintele ANRE prevede acutirea de la plata tarifelor de transport (componenta de extragere), distribuție și serviciilor de sistem pentru energia electrică stocată și reintrodusă în rețea, scutirea de la plata certificatelor verzi, introducerea de obligații clare de raportare a cantităților de energie stocate de către operatorii de rețea și implementarea unei proceduri unitare, aplicabile deopotrivă operatorilor concesionari și neconcesionari.
Scutirea nu se aplică pentru consumul propriu al instalației de stocare
ANRE subliniază că scopul principal al acestei reglementări este eliminarea dublei taxări a energiei stocate, un obstacol semnificativ în calea dezvoltării tehnologiilor de stocare – esențiale pentru echilibrarea sistemului energetic și integrarea producției din surse regenerabile.
Ce e important de precizat este că scutirea se aplică strict pentru energia înmagazinată și reintrodusă în rețea. Pentru consumul propriu al instalației de stocare, inclusiv pierderile tehnologice, tarifele de rețea rămân aplicabile.
„Nu putem construi un sistem energetic echilibrat și rezilient cu reguli care penalizează inovația. Prin această reglementare, transmitem un semnal clar investitorilor: România susține stocarea de energie, nu doar ca opțiune tehnologică, ci ca pilon al tranziției energetice”, a declarat George Niculescu, președintele ANRE.
Reglementarea este aliniată la bunele practici europene și la recomandările ACER, care încurajează tratamente tarifare diferențiate și stimulente pentru flexibilitatea rețelei. România se alătură astfel grupului de state care sprijină activ investițiile în stocare prin politici de tarifare moderne. Ordinul ANRE vine în continuarea modificărilor aduse prin OUG nr. 134/2024 și contribuie la crearea unui cadru legislativ coerent și predictibil pentru dezvoltarea sectorului energetic, au conchis oficialii autorității de reglementare.
Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis marți, după ce a analizat cele mai recente evoluții ale indicatorilor macroeconomici, să mențină dobanda – cheie la 6,5% pe an. În ceea ce privește prețurile, conducerea băncii centrale previzionează o creștere considerabilă a inflației în lunile care urmează, în parte și determinate de exprirarea schemelor de plafonare.
Conducerea BNR a hotărât, marți, menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50% pe an, menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,50 % pe an. În plus, bancherii centrali au decis menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
Deciziile CA al BNR vizează asigurarea și menținerea stabilității prețurilor pe termen mediu, într o manieră care să contribuie la realizarea unei creșteri economice sustenabile. Consiliul de administrație reiterează că, în contextul actual, mixul echilibrat de politici macroeconomice și implementarea de reforme structurale inclusiv prin utilizarea fondurilor europene care să stimuleze potențialul de creștere pe termen lung sunt esențiale pentru stabilitatea macroeconomică și întărirea capacității economiei românești de a face față unor evoluții adverse.
Evoluțiile economiei
Potrivit datelor BNR, inflația a crescut în luna mai, activitatea economică a stagnat ăn primul trimestru, iar Produsul Intern Brut a scăzut, deficitul comercial si de cont curent au crescut, iar efectivul salariaților din economie a scăzut. Pe de altă parte, condițiile de pe piața financiară au tins să se normalizeze după detensionarea mediului politic intern după încheierea calendarului electoral și al progresului discuțiilor vizând formarea noii coaliții de guvernare și configurarea pachetului de măsuri fiscale corective, de natură să atenueze îngrijorările investitorilor financiari legate de perspectiva consolidării bugetare.
BNR arată, în urma ședinței de politică monetară, că rata anuală a inflației s-a menținut în aprilie 2025 la 4,85% (4,86% în martie) și a crescut în mai la 5,45%. Avansul față de finele trimestrului I 2025 este rezultanta continuării accelerării creșterii prețurilor alimentelor și energiei, care a devansat consistent ca impact noile scăderi de dinamică consemnate pe segmentele combustibili și produse din tutun și la nivelul subcomponentei mărfurilor nealimentare a inflației de bază.
La rândul ei, rata anuală a inflației CORE2 ajustat și-a întrerupt din nou trendul descendent, mărindu-se la 5,4% în mai, de la 5,2% în martie, în condițiile în care influențele venite din efecte de bază dezinflaționiste și din scăderea dinamicii prețurilor importurilor au fost mai mult decât contrabalansate în acest interval de cele decurgând din majorarea cotațiilor unor mărfuri agroalimentare și din transferarea treptată asupra unor prețuri de consum a costurilor salariale ridicate, precum și din creșterea așteptărilor inflaționiste pe termen scurt și a cursului de schimb leu/euro.
Rata anuală a inflației calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC – indicator al inflației pentru statele membre UE) a crescut în mai 2025 la 5,4%, de la 5,1% în martie 2025. Rata medie anuală a inflației IPC s a redus însă la 5,0% în mai, de la 5,1% în martie 2025. La rândul ei, rata medie anuală a inflației calculată pe baza IAPC a scăzut în mai 2025 la 5,2%, de la 5,4% în martie 2024.
Activitatea economică a stagnat în trimestrul I 2025, după ce a crescut cu 0,5 în precedentele trei luni (variație trimestrială), evoluție ce face probabilă o deschidere mai evidentă a deficitului de cerere agregată în acest interval comparativ cu cea anticipată.
Față de aceeași perioadă a anului trecut, avansul PIB a înregistrat o nouă scădere în T1 2025, la 0,3%, de la 0,5% în ultimul trimestru din 2024. Cererea internă a continuat însă să-și accelereze creșterea în termeni anuali, în principal pe seama dinamicii formării brute de capital fix, care a consemnat un salt, revenind consistent în teritoriul pozitiv, în timp ce consumul gospodăriilor populației și-a încetinit considerabil creșterea, dar a rămas principalul determinant al avansului PIB.
În schimb, evoluția exportului net și-a mărit semnificativ impactul contracționist și în primul trimestru al anului curent, dată fiind amplificarea pe mai departe a decalajului negativ dintre dinamica anuală a volumului exporturilor de bunuri și servicii și cea a volumului importurilor, în condițiile majorării ceva mai pronunțate a celei din urmă în raport cu trimestrul precedent. Drept urmare, deficitul comercial și-a reaccelerat puternic creșterea față de aceeași perioadă a anului trecut, iar deficitul de cont curent și-a păstrat ritmul înalt de creștere în termeni anuali.
Cele mai recente date și analize indică o creștere moderată a economiei în termeni trimestriali în trimestrul II 2025, în linie cu previziunile precedente, în condițiile unor evoluții eterogene la nivelul componentelor cererii agregate și al sectoarelor majore față de perioada similară a anului anterior.
Astfel, în luna aprilie 2025, vânzările cu amănuntul au continuat să-și încetinească creșterea în termeni anuali, în timp ce serviciile prestate populației au recuperat în mare parte scăderea consemnată în trimestrul precedent. Dinamica anuală a volumului lucrărilor de construcții a reintrat foarte ușor în teritoriul negativ, însă producția industrială și-a accentuat puternic contracția în raport cu aceeași perioadă din anul precedent. În același timp, variația anuală a exporturilor de bunuri și servicii a consemnat o scădere mai pronunțată în raport cu T1 2025 decât cea evidențiată în cazul variației anuale a importurilor, astfel încât creșterea în termeni anuali a deficitului comercial a rămas deosebit de alertă în aprilie, la fel ca și cea a deficitului de cont curent, care s-a temperat totuși vizibil.
Pe piața muncii, noile date arată descreșteri ale efectivului salariaților din economie în lunile martie și aprilie 2025, dar și o scădere a ratei șomajului BIM (Biroul Internațional al Muncii) pe ansamblul intervalului aprilie-mai, după ce aceasta a urcat la 6% în trimestrul I. Totodată, potrivit sondajelor de specialitate aferente trimestrului II, intențiile de angajare pe orizontul foarte scurt de timp s-au menținut ca medie la nivelul în creștere din precedentele trei luni, în timp ce deficitul de forță de muncă raportat de companii a scăzut semnificativ. Dinamica anuală a salariului brut nominal a continuat să se reducă însă relativ lent în aprilie 2025, rămânând pe palierul de două cifre, iar cea a costului unitar cu forța de muncă din industrie a înregistrat un nou salt în debutul trimestrului II, ajungând la 21,8%.
Condițiile de pe piața financiară au tins să se normalizeze în a doua jumătate a trimestrului II, pe fondul detensionării mediului politic intern după încheierea calendarului electoral și al progresului discuțiilor vizând formarea noii coaliții de guvernare și configurarea pachetului de măsuri fiscale corective, de natură să atenueze îngrijorările investitorilor financiari legate de perspectiva consolidării bugetare. Astfel, principalele cotații ale pieței monetare interbancare au consemnat mici scăderi, rămânând totuși semnificativ peste nivelurile din aprilie, în timp ce randamentele pe termen lung ale titlurilor de stat și-au corectat relativ rapid și integral creșterile abrupte înregistrate în prima decadă din mai. Totodată, cursul de schimb leu/euro s-a înscris pe o traiectorie descendentă și și-a accentuat ușor descreșterea în prima parte a lui iunie, dar a revenit ulterior la valorile atinse spre finele lunii precedente. În raport cu dolarul SUA, leul s-a întărit semnificativ, recuperând în totalitate pierderea de valoare din prima parte a lunii mai, dată fiind reluarea trendului general de slăbire a monedei americane pe piețele financiare internaționale.
Dinamica anuală a creditului acordat sectorului privat a continuat să se mărească pe ansamblul primelor două luni ale trimestrului II, ajungând la 9,7% în mai, de la 9,2% în martie, în condițiile în care componenta în lei și-a accelerat ușor creșterea, exclusiv pe seama împrumuturilor societăților nefinanciare, iar scăderea notabilă de dinamică consemnată în acest interval de creditul în valută a fost mai mult decât contrabalansată de efectul statistic al evoluției cursului de schimb al leului. Astfel, ponderea componentei în lei în creditul acordat sectorului privat s-a redus la 69,8% în mai 2025, de la 70,0% în martie.
Inflația este așteptată să crească
BNR a transmis, marți, că, potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflației va crește considerabil în următoarele luni, sub impactul tranzitoriu al expirării schemei de plafonare a prețului la energia electrică și al majorării începând cu 1 august a cotelor TVA și a accizelor, urcând astfel mult deasupra valorilor indicate de prognoza din mai 2025 pe orizontul scurt de timp.
„În ansamblul său, pachetul de măsuri fiscal-bugetare ce va fi implementat din luna august este însă de natură să intensifice presiunile dezinflaționiste ale factorilor fundamentali pe orizontul mai îndepărtat de timp, în principal prin efectele exercitate asupra cererii agregate, și să susțină o corecție relativ rapidă și consistentă a deficitului de cont curent, cu implicații favorabile asupra costurilor de finanțare a economiei și asupra comportamentului cursului de schimb al leului, inclusiv în perspectivă”, a transmis banca centrală.
Potrivit BNR, incertitudini rămân totuși asociate măsurilor corective suplimentare ce vor fi probabil adoptate în perspectivă în scopul continuării consolidării bugetare în conformitate cu Planul bugetar-structural pe termen mediu convenit cu CE și cu procedura de deficit excesiv.
„Incertitudini și riscuri mari la adresa perspectivei activității economice, implicit a evoluției pe termen mediu a inflației, continuă să provină din mediul extern, în condițiile războiului din Ucraina și ale situației din Orientul Mijlociu, dar mai cu seamă în contextul incertitudinii și efectelor potențial generate de politica comercială a SUA și de măsurile adoptate ca răspuns de către alte state, de natură să afecteze mersul economiei globale și al comerțului internațional”, arată BNR.
În această conjunctură, banca centrală subliniază că absorbția și utilizarea fondurilor europene, în principal a celor aferente programului Next Generation EU, sunt esențiale pentru contrabalansarea parțială a efectelor contracționiste ale consolidării bugetare și ale conflictelor geopolitice/comerciale, precum și pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranziției energetice.
Relevante sunt, de asemenea, deciziile de politică monetară ale BCE și Fed, precum și atitudinea băncilor centrale din regiune.
„BNR monitorizează atent evoluțiile mediului intern și internațional și este pregătită să utilizeze instrumentele de care dispune în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea prețurilor pe termen mediu, în condiții de păstrare a stabilității financiare”, a conchis banca centrală.
Peste 230 de copii din orașul Tianshui, nord-vestul Chinei, au ajuns la spital după ce au consumat alimente contaminate cu vopsea industrială folosită pentru a colora mâncarea servită într-o grădiniță privată.
Peste 230 de copii au ajuns la spital după ce au mâncat preparate colorate FOTO: Arhivă
Peste 230 de copii din orașul Tianshui, situat în nord-vestul Chinei, au fost spitalizați cu intoxicație cu plumb după ce au consumat mâncare colorată cu vopsea industrială, necomestibilă. Incidentul a avut loc la Grădinița Peixin, o instituție privată de învățământ preșcolar.
Potrivit autorităților, personalul din bucătărie a folosit substanțe toxice pentru a colora preparatele servite celor mici, cum ar fi prăjiturile cu curmale roșii și chiflele cu cârnați și porumb. Analizele de laborator au relevat că nivelul de plumb din aceste alimente depășea de până la 2.000 de ori limita de siguranță alimentară admisă în China, care este de 0,5 mg/kg. Prăjiturile conțineau 1.052 mg/kg de plumb, iar chiflele – 1.340 mg/kg.
„Ambalajele erau marcate clar: necomestibile”
Ancheta poliției arată că directoarea grădiniței i-a instruit pe angajații bucătăriei să cumpere vopseaua de pe internet. Ulterior, după ce mai mulți copii au început să se simtă rău, autoritățile au descoperit ambalajele vopselei, care erau etichetate clar ca fiind „necomestibile”.
Opt persoane au fost arestate, printre care și directoarea și principalul investitor al instituției, toți fiind acuzați de producere și distribuire de alimente toxice și periculoase.
Semne de intoxicație încă din martie
Mai mulți părinți au declarat pentru presa locală că micuții lor acuzau dureri de stomac și picioare, dar și lipsa poftei de mâncare încă din luna martie. Nu este clar de cât timp era folosită vopseaua în bucătăria grădiniței.
Un tată, identificat cu numele Liu, a povestit pentru BBC că și-a dus fiul la un spital din orașul Xi’an pentru analize, după ce a aflat de la alți părinți despre posibila contaminare. „Sunt îngrijorat de efectele pe termen lung ale intoxicației cu plumb asupra ficatului și sistemului digestiv al fiului meu”, a spus el. Băiatul va urma un tratament de zece zile.
Imagini din bucătărie și reacția autorităților
Imagini video surprinse de camerele de supraveghere au fost difuzate de televiziunea națională, arătând cum angajații adaugă pigmenți colorați în preparate.
Primarul orașului Tianshui, Liu Lijiang, a declarat că incidentul „a scos la iveală lipsuri și lacune în supravegherea siguranței alimentare publice” și a promis că autoritățile locale vor învăța din această situație pentru a preveni cazuri similare.
Un tânăr de 21 de ani a fost mușcat de un rechin chiar în momentul în care încerca să-l elibereze, sub privirile mai multor persoane aflate pe o plajă din Massachusetts, SUA.
Un incident neobișnuit a avut loc duminică seara, pe plaja de lângă Hoicks Hollow, în statul Massachusetts, unde un tânăr de 21 de ani a fost mușcat de un rechin pe care tocmai îl pescuise și încerca să-l elibereze. Martorii spun că momentul a fost urmărit de mai mulți turiști aflați în apropiere, iar incidentul a atras rapid atenția celor prezenți la Sankaty Head Beach Club, notează nantucketcurrent.
După ce a fost mușcat de picior de rechin, bărbatul a fost transportat cu un elicopter la un spital de pe continent pentru îngrijiri medicale. Potrivit surselor locale, rănile suferite nu îi pun viața în pericol.
John Chisholm, biolog specializat în rechini de la Anderson Cabot Center for Ocean Life din Massachusetts, a identificat rechinul care l-a mușcat pe bărbat ca fiind un rechin de nisip, o specie des întâlnită în apele din jurul Nantucket în sezonul de vară.
Pescuitul de rechini, tot mai popular pe plajele din Nantucket
În ultimii ani, pescuitul de rechini a devenit o activitate tot mai populară în Nantucket, mai ales în zona „Sconset”, unde pescarii vin vara pentru a prinde rechini de nisip direct de pe plajă.
La începutul acestui an, Divizia de Pescuit Marin din Massachusetts (DMF) a adoptat mai multe reguli noi pentru pescuitul rechinilor de pe țărm în Massachusetts, care sunt acum în vigoare. Reglementările, adoptate de DMF în martie, limitează utilizarea anumitor echipamente grele pentru pescuitul rechinilor de pe țărm în jurul golfului Cape Cod și Outer Cape, interzic aruncarea de momeală pe țărm în timpul zilei atunci când se pescuiește cu echipamente grele și restricționează utilizarea dispozitivelor mecanizate atunci când se aruncă momeala de pe țărm.
Reglementările privind echipamentele grele nu se aplică în Nantucket, dar noile reguli privind momeala și amplasarea mecanizată a momelilor sunt în vigoare în întregul stat.
Având în vedere amploarea incendiului forestier din localitatea Narbonne (Franța), modulul din românia specializat în stingerea incendiilor de pădure cu mijloace terestre (RO-GFFF-V) intervine în mai multe zone, sub coordonarea omologilor francezi, a precizat marți, IGSU.
Pompieri români, în Franța. FOTO IGSU
Pompierii români execută misiuni complexe, acționând atât pentru localizarea și lichidarea focarelor ascunse sau nestinse, cât și pentru protejarea zonelor de locuințe amenințate de flăcări.
Totodată, salvatorii intervin pentru stingerea incendiului care a cuprins acoperișul unei clădiri din apropiere, precum și îndepărtarea materialelor afectate,a explicat Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania.
Intervențiile salavatoare ale pompierilor români
Misiunea se desfășoară sub coordonarea directă a ofițerului de legătură francez și are ca obiectiv apărarea punctelor sensibile (gospodăriile populației), respectiv eliberarea căilor de acces blocate de copacii doborâți de incendiu și vânt.
„Pompieri militari români, pre-poziționați în Franța, sub coordonarea ofițerului de legătură francez, au fost mobilizați și angrenați pentru stingerea unui incendiu forestier izbucnit în localitatea Narbonne, situată la aproximativ 100 km de baza de operațiuni. Astfel, peste 30 de salvatori, cu 1 autospecială de primă intervenție și comandă, 2 autospeciale de stingere a incendiilor de pădure (3000 l), 1 autospecială de stingere de capacitate mare (10.000 l), 1 cisternă (30.000 l) și 1 autospecială radio pe unde scurte, intervin, alături de omologii francezi, pentru localizarea și limitarea flăcărilor, ce se manifestă pe o suprafață de peste 2.000 ha”, preciza tot marți, IGSU.
Conform prognozei pentru ziua marți, 08 iulie, în Departamentul Pyrénées-Orientales, riscul apariției incendiilor de pădure este unul ridicat.
Pompierii români au acționat și in anii trecuți în Franţa, tot pentru stingerea unor incendii de vegetație sau care au cuprins clădiri.
Doi bărbați au fost reținuți după ce au încercat să răpească o femeie de 29 de ani, în parcarea unui supermarket din municipiul Bacău. Mai multe persoane au auzit țipetele de disperare ale femeii, iar indivizii au fugit.
Incidentul a avut loc marți, 8 iulie 2025, în parcarea unui supermarket din Bacău. Polițiștii au fost sesizați cu privire la comiterea unei tentative de lipsire de libertate a unei femei.
În imaginile de pe camerele de supraveghere se observă cum femeia se urcă în mașina sa, aflată în parcare. La un moment dat, apare altă mașină, din care coboară un individ. Acesta se îndreaptă cu viteză spre mașina femeii, o scoate cu forța din autoturism, în timp ce tânăra încearcă din răsputeri să scape. Un al doilea individ iese din mașină și încearcă să o bage cu forța în mașină. Este târâtă pe jos și, abia în momentul în care mai multe persoane s-au apropiat, suspecții au fugit într-o direcție necunoscută.
„Din cercetările preliminare a reieșit faptul că doi bărbați, în vârstă de 27, respectiv 46 de ani, ambii din județul Dâmbovița, în timp ce se aflau într-o parcare a unui supermarket din municipiul Bacău, ar fi încercat să o introducă cu forța într-un autoturism pe o femeie de 29 de ani, din localitate, împotriva voinței acesteia. În momentul în care mai mulți cetățeni s-au apropiat, suspecții au fugit într-o direcție necunoscută”, a transmis Poliția.
Femeie se afla în parcarea unui supermarket FOTO: captura video
Pentru depistarea suspecților au fost derulate activități polițienești specifice, autoturismul folosit de aceștia fiind identificat la scurt timp într-o parcare din municipiu. Polițiștii au desfășurat activități de căutare, împreună cu luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, în vederea identificării și depistării celor doi bărbați suspectați de comiterea faptei.
„Din verificările efectuate a reieșit faptul că cei în cauză s-ar fi deplasat cu un taxi spre municipiul București, sens în care inspectoratele de poliție din județele învecinate au fost informate, în vederea sprijinirii activităților specifice. La scurt timp de la momentul sesizării, polițiștii au reușit depistarea celor doi bărbați suspectați de comiterea faptei, aceștia aflându-se în prezent în custodia polițiștilor”, au mai precizat polițiștii.
Cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal, sub aspectul comiterii infracțiunii de tentativă la lipsire de libertate în mod ilegal.
Premierul Ilie Bolojan are un nou consilier pe politică externă, în persoana diplomatului Dragoș-Mihai Hotea.
Dragoş Hotea, noul consilier al lui Ilie Bolojan. FOTO: Facebook/IICR
Prim-ministrul Ilie Bolojan va fi consiliat în domeniul politicii externe de Dragoș-Mihai Hotea, diplomat cu peste 18 ani de experiență în promovarea drepturilor omului și gestionarea relațiilor internaționale. În prezent secretar de stat în Cancelaria Prim-Ministrului, Hotea își va extinde astfel atribuțiile, contribuind la conturarea direcțiilor de politică externă asumate de actualul guvern, potrivit gov.ro.
În paralel cu noul rol de consilier al premierului, Dragoș Hotea își va păstra atribuțiile de coordonare a Comitetului Interministerial care monitorizează aplicarea Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură pentru perioada 2024-2027. În această calitate, diplomatul a gestionat încă din iunie 2023 finalizarea primei strategii naționale în acest domeniu (2021-2023) și elaborarea actualului document strategic pentru anii următori.
De asemenea, pe lângă atribuțiile pe linie de politică externă, Dragoș Hotea va continua să coordoneze politicile memoriei la nivelul Cancelariei Prim-Ministrului, consolidând proiectele legate de memoria istorică și de consolidarea educației privind trecutul României.
„Secretarul de stat Dragoș Hotea este un profesionist în domeniul politicii externe, care și-a construit cariera prin muncă și seriozitate. Îi doresc mult succes în această calitate și îl asigur de întreaga mea susținere”, a declarat premierul Ilie Bolojan.
Guvernul Ilie Bolojan și-a asumat public o reformă fiscală fermă, în numele salvării finanțelor publice. În culisele ANAF, însă, personajele-cheie promovate doar pe criterii politice continuă să controleze pârghiile esențiale, astfel că reforma ar putea rămâne doar pe hârtie.
Va putea conducerea ANAF să pună în practică reforma fiscală? FOTO: Mediafax
Două nume apar constant în semnalele de alarmă trase de specialiști și de mediul de afaceri cu privire la factorii de decizie din ANAF care ar putea influenţa negativ reforma asumată de guvern: Gabriela Florentina Ionescu și Alexandru Drăghici. Ambii au fost instalați în funcții-cheie de fostul premier Marcel Ciolacu, iar PSD insistă să-i mențină pe funcții, în ciuda parcursului profesional destul de controversat, potrivit podul.ro.
Gabriela Ionescu, criticată pentru abuzuri
Gabriela Florentina Ionescu, vicepreședinte ANAF, a fost adusă în structurile centrale de la conducerea Direcției Regionale a Finanțelor Publice Argeș. În presa locală, ea a fost adesea acuzată de executări silite abuzive și de aplicarea discreționară a legii, în funcție de influențele politice locale.
Mai multe dosare de executare fiscală instrumentate de structura pe care o conducea au fost anulate de instanțe, contribuabilii reclamând un tratament inegal, Gabriela Ionescu fiind percepută drept un om de încredere al PSD în structurile fiscale şi fiind menținută pe funcții strategice indiferent de schimbările politice de la București.
Numirea sa de către fostul premier Marcel Ciolacu la vârful ANAF a fost considerată o răsplată politică, iar insistența PSD de a o păstra în funcție contrazice promisiunile actualului guvern privind reforma fiscală și profesionalizarea administrației.
CV-ul oficial al Gabrielei Ionescu rămâne inaccesibil public, însă surse din sistem susțin că pregătirea ei profesională nu justifică poziția ocupată.
Şi soţul său, Daniel Ionescu, inginer de profesie, a ocupat în ultimele două decenii funcții importante în administrația centrală (de la funcții de conducere în Ministerul Agriculturii și Secretariatul General al Guvernului, până la Administrația Națională a Rezervelor de Stat), indiferent de guverne, fiind un exemplu tipic de „etern în sistem”.
Într-un dintre declarațiile de avere Ionescu figurează atât ca angajat al SGG, cât și al companiei de construcții Kranz Eurocenter Pitești şi, pentru că Piteştiul este la doar o aruncătură de băţ de producătorul de automobile Dacia-Renalt, el deține cotă parte din câteva firme de piese de schimb și un service (Advira, Advira International, Paneuro piese si accesorii).
Alexandru Drăghici, invizibil profesional, dar prezent în structurile de putere
Al doilea vicepreședinte ANAF aflat în centrul discuțiilor este Alexandru Drăghici. Promovat în eșaloanele de vârf tot de fostul premier Marcel Ciolacu, el este caracterizat drept un bun executant politic, lipsit de rezultate vizibile, dar cu un traseu bine consolidat în sistem.
Traseu pe care, cel mai probabil, îl va urma în continuare, pentru că instalarea sa pe poziția de vicepreședinte ANAF Antifraudă a fost urmată de o mișcare inteligentă: Alexandru Drăghici a organizat un concurs pentru postul de director general adjunct, a candidat singur și s-a titularizat, asigurându-și astfel un loc confortabil în instituție chiar dacă își va pierde actuala funcție. Practic, în cazul unei remanieri, el va coborî doar pe hârtie două trepte, păstrând influența și un salariu consistent, exemplu său ilustrând cum rezistența la schimbare este cultivată de ani de zile în structurile fiscale.
Adrian Nica, un președinte ANAF fără sprijin
Singura schimbare semnificativă a Guvernului Bolojan în domeniul finanţelor a fost făcută prin numirea lui Adrian Nicușor Nica în fruntea ANAF. Considerat un profesionist discret, el a primit sarcina de a demara digitalizarea instituției și de a elimina rețelele de influență politică din structură.
Totuși, fără sprijin politic ferm pentru schimbarea vicepreședinților, Adrian Nica riscă să se transforme într-o prezență decorativă.
De asemenea, numele noului şef ANAF, Adrian Nica, a apărut într-o ordonanță de disjungere a DIICOT în dosarul Alinei Bica, fiind asociat cu presupuse intervenții în favoarea unor grupuri de interese economice, astfel că, deşi el a negat orice legătură cu acest dosat, episodul continuă să ridice semne de întrebare privind vulnerabilitățile noului șef ANAF.
Reforma fiscală riscă să rămână doar pe hârtie
Premierul Bolojan și ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, insistă asupra ideii de „resetare totală” a administrației fiscale, însă realitatea de la vârful ANAF arată că există riscul ca reforma să rămână doar pe hârtie, pentru că, în timp ce statul le cere contribuabililor corectitudine și transparență, ANAF ar trebui devină ea însăși un exemplu de integritate, profesionalism și eficiență, eliberându-se de oamenii promovaţi strict pe criterii politice.
Vicepremierul Dragoș Anastasiu a declarat în emisiunea „Ai Aflat”, că în primă fază pachetul de măsuri fiscale nu conținea creșterea de TVA, însă în urma discuțiilor cu partenerii europeni s-a transmis că trebuie luate măsuri de reducere a deficitului.
„Să știți că toată perioada asta care s-a scurs, de când domnul președinte Dan a intrat în pâine și până ieri, când am asumat asta în Parlament, a fost o luptă întreagă, în interior să găsim cea mai bună soluție, după care am ieșit cu ea la finanțatorii noștri, la cei care ne dau bani, adică la Comisia Europeană, cu un anumit pachet care nu conținea creștere de TVA.”, a declarat Dragoș Anastasiu.
Vicepremierul a mai menționat că în situația actuală țara noastră ar fi încheiat anul acesta cu un deficit de 10%.
„Ne-am dus la partenerii noștri, fără creșterea de TVA, ei spunându-ne: Noi am venit cu un pachet care nu conținea mărire de TVA și CASS mult mai puțin și așa mai departe. Și ei ne-au spus
Vicepremierul a făcut comparația cu situația când se cere un credit de la bancă: „Ca și cum te duci la bancă, vrei un credit de la bancă. Deci când te duci la bancă, banca se uită la tine ce venituri ai, ce cheltuieli ai, cum te comporți? „, a mai spus Anastasiu.
Cristian Pistol – Director General al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) SA – a anunțat semnarea contractului pentru construcția Variantei Ocolitoare (12,06 km) a Municipiului Giurgiu.
Contractul a fost semnat marți, 8 iulie 2025, între Consiliul Județean Giurgiu și Asocierea IBB-HIB ROMANIA (Leader), CONI, IBB Haus -und Industriebau GmbH, EURO CONSTRUCT & INDUSTRY TECHNIK SRL, GENERAL TRUST ARGEȘ SRL.
„Acest proiect este derulat în baza unui protocol de colaborare dintre Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, prin CNAIR S.A. și Consiliul Județean Giurgiu. Varianta Ocolitoare (VO) Giurgiu va avea profil de drum național cu 4 benzi (2 benzi pe sens cu separator median), va traversa localitățile Giurgiu, Frătești, Stănești și Slobozia și se va conecta cu drumul de legătură dintre DN5 și Podul Prieteniei, printr-un sens giratoriu (pe DN5)”, a scris Cristian Pistol pe pagina sa de Facebook.
„Contractul are o valoare de 350,8 milioane lei fără TVA”
Contractul, menționează Cristian Pistol, prevede o durată de execuție a lucrărilor de 36 de luni, iar pe traseu vor fi construite 4 poduri, 2 pasje de cale ferată și 2 parcări de scurtă durată.
– 4 poduri (peste rețeaua de canale de irigații);
– 2 pasaje peste calea ferată București -Giurgiu și peste Magistrala feroviară 902 Bucureşti – Videle;
– două parcări de scurtă durată (stânga/dreapta).
„Contractul este finanțat prin Programul Transport (PT) 2021-2027 și are o valoare de 350,8 milioane lei (fără TVA). Varianta ocolitoare Giurgiu va asigura o conexiune mai eficientă între zona metropolitană București și Municipiul Giurgiu, dar și cu zona de frontieră Giurgiu-Ruse”, a mai precizat Cristian Pistol.
Parchetul European a deschis o anchetă ce vizează fostul grup Identitate și Democrație, din care făcea parte partidul liderului de extremă-dreapta Marine Le Pen, suspectat că ar fi cheltuit ilegal peste 4,3 milioane de euro.
Parchetul european deschide o anchetă asupra Frontului National FOTO: Euroactiv
Parchetul European a confirmat marți, 8 iulie, că a deschis o anchetă care îl vizează pe fostul grup europarlamentar Identité et Démocratie (ID), din care făcea parte și Rassemblement National (RN), partidul condus de Marine Le Pen. Potrivit unui raport intern al direcției afacerilor financiare din Parlamentul European, citat de mai multe publicații la începutul lunii iulie, membrii acestui grup ar fi „cheltuit nejustificat” peste 4,3 milioane de euro în perioada 2019-2024, potrivit publicației Franceinfo.
Suspiciuni legate de fondurile publice
Suma uriașă ar fi fost folosită în mod abuziv de către ID și aliații săi politici, ceea ce a determinat autoritățile europene să lanseze o investigație oficială. Informațiile provin dintr-o analiză financiară internă a instituției europene, dar detalii concrete despre natura cheltuielilor nu au fost încă făcute publice.
Marine Le Pen neagă orice implicare
Într-o declarație făcută pe 3 iulie la postul RTL, Marine Le Pen a respins ideea că ar fi implicată sau că ar fi fost informată în legătură cu presupusele nereguli: „Nu știu despre ce este vorba, nu am consultat acest dosar”. Deși nu mai este eurodeputată din 2017, Le Pen a admis că ar putea exista „neînțelegeri administrative cu Parlamentul European”, dar a adăugat că „vom încerca, încă o dată, să le rezolvăm”.
În același timp, lidera partidului de extremă dreapta a criticat dur instituțiile europene, susținând că acestea desfășoară o campanie constantă împotriva partidului său: „Parlamentul European caută scandaluri cu RN dimineața, la prânz și seara, în orice împrejurare,” a afirmat ea, acuzând totodată o „luptă de tranșee” dusă împotriva opoziției europene de mai mulți ani.
Ancheta Parchetului European este în curs, iar dacă acuzațiile se confirmă, acestea ar putea avea consecințe politice și juridice serioase pentru RN și foștii membri ai grupului ID.
Într-un peisaj dominat de pini mediteraneeni, la o bază militară din apropierea Romei, soldați din mai multe state europene nu mai exersează manevre cu tancuri sau infanterie, ci coordonează misiuni logistice între drone aeriene și roboți de teren.
Exercițiu de război cu roboți de luptă/FOTO:X
A fost primul exercițiu european dedicat sistemelor autonome — și nu întâmplător, scenariile de luptă au fost dezvoltate împreună cu experți ucraineni, cei mai experimentați utilizatori ai acestui tip de tehnologie în luptă reală.
Este un semn că războiul din Ucraina nu doar că schimbă granițele, ci rescrie inclusiv modul în care Europa își imaginează apărarea.
Un nou tip de război: fără oameni, dar cu inteligență
La Montelibretti, în Italia, a fost lansată oficial campania OPEX – Operational Experimentation –, un program al Agenției Europene de Apărare (EDA) menit să accelereze integrarea sistemelor fără pilot în arsenalul european. Practic, o punte între cercetare și realitatea de pe front, unde dronele și roboții pot face diferența între o coloană logistică distrusă și o misiune reușită.
„Experții ucraineni ne-au ajutat să concepem scenariile de utilizare în condiții reale”, a declarat André Denk, directorul executiv al EDA, într-un interviu pentru Defense News. „Europa are nevoie de un plan clar pentru a integra rapid aceste sisteme pe câmpul de luptă.”
Drone care aduc provizii. Roboți care le livrează la tranșee
Exercițiul a simulat exact ceea ce Ucraina face deja pe front: dronele transportă materiale în zonele de conflict, iar de acolo, vehicule terestre autonome – fără pilot – preiau livrările și le duc mai departe. Teren accidentat, șanțuri cu apă, condiții de presiune – toate au fost parte din testare.
-Roboți de teren: Alysis (Spania), PIAP (Polonia), Arx Robotics (Germania)
Sunt firme care lucrează deja cu armată sau cu industria de securitate și care, în contextul unui război prelungit la granițele UE, devin tot mai relevante.
Războiul transformă inovația în urgență
Conceptul central al campaniei OPEX este simplu, dar dificil de implementat: cum reduci timpul dintre laborator și câmpul de luptă? În limbaj tehnocratic, problema este cunoscută drept „vale a morții” – acea zonă gri în care inovațiile rămân pe hârtie, iar armatele nu le folosesc niciodată.
„Războiul din Ucraina a comprimat ani de inovație în câteva săptămâni”, spune Denk. „Ceea ce înainte dura un deceniu, acum devine o urgență strategică.”
Europa încearcă să nu rămână în urmă
La testările de la Montelibretti au fost prezenți oficiali militari din Italia, Germania, Franța, Austria, Belgia, Cipru și Grecia. Au urmărit scenarii reale de sprijin logistic și apărare automată, în care soldații sunt complet înlocuiți de sisteme autonome.
„Armatele noastre au nevoie de o punte între cercetare și doctrinele de luptă. Acest exercițiu a fost exact acel pas”, a declarat un oficial EDA.
Seria de testări va continua în toamnă la centrul militar de la Nettuno, unde se va evalua integrarea acestor sisteme autonome în procedurile standard ale statelor membre.
„Este prima dată când arătăm armatei europene sisteme despre care nu știau. Este începutul unei discuții esențiale”, a spus un alt reprezentant al Agenției.
O femeie a fost accidentată mortal de șoferul unei mașini, care a efectuat manevra de mers înapoi și nu a observat-o. Victima are „leziuni incompatibile cu viața”, anunță Brigada Rutieră.
UPDATE: Victima a fost identificată, fiind vorba despre o femeie în vârstă de 56 de ani, a transmis Poliția.
Accidentul a avut loc marți, 8 iulie, în jurul orei 13.30, în Capitală. Brigada Rutieră a fost sesizată prin apel 112, cu privire la producerea unui accident de circulație pe Calea Rahovei.
Din primele verificări, polițiștii rutieri au stabilit faptul că „un bărbat în vârstă de 30 de ani, a condus un autovehicul în parcarea din dreptul imobilului cu nr. 291, de pe Calea Rahovei, iar în timp ce ar fi efectuat manevra de mers înapoi, a surprins și accidentat o femeie. Din nefericire, persoana prezintă leziuni incompatibile cu viața”.
Poliția efectuează verificări în vederea identificării victimei prin procedurile specifice.
În urma testării preliminare cu aparatura din dotare, conducătorul auto a fost condus la I.N.M.L., în vederea prelevării de probe biologice, urmând a fi dispuse măsuri în funcție de rezultatele buletinului de analiză toxicologică.
„În continuare se efectuează cercetări pentru a se stabili cu exactitate cauzele și condițiile producerii accidentului de circulație, iar traficul rutier în zonă se desfășoară sub îndrumarea polițiștilor”, a transmis Brigada Rutieră.
Poliția a publicat fotografia bărbatului care și-a omorât iubita, apoi a incendiat-o. Individul are antecedente penale, fiind condamnat la 15 ani în închisoare pentru crimă.
Bărbatul este căutat de Poliție FOTO: Poliția Română
„Din primele cercetări efectuate, persoana bănuită de comiterea faptei: Gânj Emil, în vârstă de 37 de ani, din județul Mureș.
Vă adresăm rugămintea de a ne acorda sprijin, prin mediatizarea acestei fotografii.
De asemenea, rugăm persoanele, care îl văd pe bărbat, să nu intre în contact cu acesta, ci să apeleze urgent numărul 112!
Totodată, specialiști din cadrul DIC și INC (IGPR) se deplasează la fața locului, pentru a acorda sprijin în cadrul anchetei penale”, a transmis poliția Mureș.
Imaginea 1/3: Bărbatul este căutat de Poliție FOTO: Poliția Română
Semnalmentele persoanei bănuite de comiterea faptei: bărbatul are o înălțime de aproximativ 1,75 m, aprox 65 -70 kg, constituție atletică, tuns foarte scurt, având barbă tip cioc, de lungime medie, șaten, ten măsliniu, în vârstă de 37 de ani.
Acesta poartă următoarele obiecte de vestimentație: pantaloni lungi, de culoare închisă, cizme de gumă, având asupra sa un rucsac negru, cu inscripția Adidas.
O tânără a fost găsită moartă în propria casă, care fusese incendiată. Potrivit informațiilor preliminare, femeia fusese ucisă, iar criminalul a dat foc la casă pentru a scăpa de dovezi.
Potrivit surselor, principalul suspect este fostul iubit, pentru care femeia avea ordin de protecție din luna februarie, transmite Antena 3 CNN.
În luna februarie, tânăra, în vârstă de 23 de ani, fusese răpită de același individ. Ea a fost găsită după două zile, reușind să scape și să ceară ajutor într-un magazin, după ce nimeni nu a vrut să o ajute în stradă.
Bărbatul, în vârstă de 36 de ani, are antecedente penale, fiind condamnat anterior pentru crimă, și a petrecut 15 ani în închisoare. Femeia obținuse un ordin de protecție împotriva lui, însă acesta a tăiat brățara de monitorizare acum un an.
Președintele USR, Dominic Fritz, a precizat marți, 8 iulie, că, acum, industria jocurilor de noroc e „taxată dur”, explicând că măsurile luate de guvern în acest domeniu nu doar că aduc 1,6 miliarde de lei în plus la buget, dar ar putea avea ca efect și reducerea numărului celor dependenți de pariuri.
Fritz a amintit de suferința pe care jocurile de noroc o lasă în urmă. FOTO Facebook Dominic Fritz
„Când industria păcănelelor se revoltă, știi că măsura e corectă. «Superbet, principalul sponsor al sportului, se retrage!», titrau unele articole. Am o veste: acum, industria jocurilor de noroc e taxată dur. Concret: impozitul pe veniturile operatorilor online pentru jocurile de noroc crește de la 21% la 30%. Impozitul pe veniturile operatorilor pentru toate tipurile de pariuri crește de la 21% la 25%. «Taxa de viciu» se dublează: 1.000 euro/aparat/an. Crește și taxa aplicată retragerilor pariorilor, de la 3% la 4%.Peste 80.000 ați semnat petiția USR împotriva păcănelelor”, a scris președintele USR pe Facebook.
Dominic Fritz, despre „suferința pe care industria aceasta o lasă în urmă”
Liderul USR spune că, dincolo de banii pe care îi aduce la buget, această măsură vine și cu alte beneficii.
„Colegii mei au luat la pas 11 județe ale țării, au fost în peste 20 de localități, au ascultat poveștile a zeci de oameni și au vorbit despre suferința pe care industria aceasta o lasă în urmă. Măsurile luate acum aduc 1,6 miliarde de lei în plus la buget. Sau, și ar fi și mai bine, mai puțini dependenți de pariuri care își ruinează viața lor și a familiilor lor”, a mai spus Dominic Fritz.
Impactul bugetar pentru jocurile de noroc
Iată cum se modifică impozitarea jocurilor de noroc, potrivit măsurilor asumate de guvernul Bolojan:
a) Impozitarea pentru operatori va crește de la 21% la 30%;
b) Impozitarea pentru jucători va crește de la 3% la 4% (taxa de retragere a banilor);
c) Crește cu 30% taxa pe aparat;
d) Se introduce obligativitatea producătorilor de a instala GPS-uri în toate aparatele.
Modificările operate în domeniul jocurilor de noroc vor avea în 2025 un impact bugetar dublu față de 2025.
„Impactul bugetar estimat ca urmare a aplicării modificărilor operate în domeniul jocurilor de noroc este de aproximativ 500 de milioane lei în anul 2025 și de peste 1 miliard de lei în anul 2026”, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Gabriela Firea a atras atenția într-o postare publică asupra impactului negativ pe care îl va avea noua taxare asupra mamelor. „Taxarea mamelor, când România este în declin demografic, este nedreaptă! La fel cum este nedrept să nu fie susținute cât de mult tinerele familii”, a scris europarlamentara.
Ea a subliniat că măsura nu rezolvă adevăratele probleme economice ale țării și nici nu acoperă găurile bugetare. „Am pierdut în 10 ani aproape 1 milion de oameni. Se nasc cei mai puțini copii din ultimul secol! Anul trecut, sub 150.000 de nașteri”, a avertizat Firea, atrăgând atenția că nici măcar în „plin avânt economic” tinerii nu au fost încurajați să devină părinți.
„Nu se îmbogățește nici o mamă în timp ce-și crește puiul nou-născut”
Fostul ministru al Familiei susține că decizia lovește în peste 130.000 de femei aflate în concediu de creștere a copilului sau care urmează să nască. „Ele oricum primesc doar 85% din media veniturilor pentru ultimele 12 luni și maximum 8.500 de lei. Deci nu se îmbogățește nici o mamă în timp ce-și crește puiul nou-născut. Și nici nu stă degeaba! Orice mamă poate depune mărturie cât efort înseamnă creșterea unui copil în primii doi ani”, a adăugat Firea.
Apel la coaliție și la Comisia Europeană
Gabriela Firea a declarat că va face demersuri atât la nivel național, cât și european, pentru a opri această măsură. „Am fost mereu alături de mame și de familiile tinere. Nu pot rămâne indiferentă acum. Voi face demersuri pe lângă toți colegii mei din Guvern și Parlament pentru a repara această nedreptate”, a promis europarlamentara.
Totodată, ea a precizat că, în calitate de membru al Parlamentului European, va apela la sprijinul Comisiei Europene pentru a identifica soluții financiare alternative. „Nu trebuie să abandonăm lupta”, a transmis Firea, criticând dur direcția aleasă de actualul Executiv.
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a publicat primele imagini de la lucrările de defrișare a arborilor de pe amplasamentul elementelor podului peste Prut de la Ungheni – malul românesc.
Potrivit informațiilor transmise, lucrările au început ieri după-amiază, în baza avizelor eliberate de către autoritățile de mediu, pentru asigurarea culoarului de lucru la infrastructura podului.
„Podul de la Ungheni va face legătura cu viitoarea autostradă A8, Tg. Mureș – Iași – Ungheni. Lucrările au demarat pe 26 aprilie și au un termen de execuție de 18 luni”, au transmis reprezentanții CNAIR pe pagina de Facebook a Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași.
Cristian Pistol (CNAIR): „Am soluționat o situație care provoca probleme majore pe unul din șantierele Autostrăzii Transilvania”
Cristian Pistol – șeful Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) – a anunțat că au fost soluționate unele probleme referitoare la construcția Autostrăzii Transilvania.
a fost semnat contractul pentru construirea a două viaducte, de 1,2, respectiv 2 kilometri, ceea ce va face posibilă evitarea zonelor cu alunecări de teren de pe secțiunea Nădășelu – Mihăiești.
„Cele două structuri vor fi construite de o Asociere de firme (OZALTIN INSAAT TICARET VE SANAYI ANONIM SIRKETI – ILGAZ INSAAT TICARET ANONIM SIRKETI – VISIO CONSTRUCTION WORKS SRL) între km 10+009 și km 12+000, respectiv km 21+406 și km 24+890 de pe această secțiune. Valoarea contractului finanțat prin PNRR este de 994,7 milioane lei (fără TVA) iar lucrările trebuie finalizate în 27 de luni (9 luni proiectare și 18 luni execuție)”, a transmis Cristian Pistol. (alte informații AICI)
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole …
„Pachetul de corecție bugetară 2025-2026 poate evita retrogradarea riscului suveran al României. Nu există alternativă la o corecție severă. Optimalitatea pachetului de măsuri de corecție examinat este greu de evaluat, mai ales că intervin aspecte distribuționale (inclusiv de echitate) și efecte de runda a doua.”, notează Consiliul Fiscal, condus de Daniel Dăianu, într-o informare de presă.
Potrivit sursei citate o „corecție bugetară, care înseamnă reducere de absorbție internă (ce afectează venituri personale, încasări ale firmelor), este prețul pe care trebuie să îl plătim pentru a asigura sustenabilitatea datoriei publice și a evita o corecție și mai severă”.
Astfel, pachetul substanțial de ajustare fiscală va exercita un efect important în sensul restrângerii dezechilibrului extern.
„Analiza execuției bugetare pe primele 5 luni ale anului 2025 este de natură să înrăutățească evaluarea CF de la momentul adoptării proiectului de buget, care vedea un deficit cash situat în jurul valorii de 7,7% din PIB. Astfel, în lipsa adoptării unor măsuri de corecție a deficitului bugetar, dinamica principalelor categorii de venituri și cheltuieli în prima parte a anului 2025 apare compatibilă cu un deficit bugetar cash de peste 8,5% din PIB, apreciază sursa citată.
De asemenea, Consiliul mai apreciază că „adoptarea unui pachet consistent de măsuri pentru corecția dezechilibrului bugetar reprezintă o urgență absolută. În lipsa unui pachet de măsuri credibil, ferm, riscul blocării accesului la finanțare și refinanțare devine iminent”.
Ce conține pachetul de măsuri fiscale, asumat luni de Guvern în Parlament. Detalii aici.
CITIȚI ȘI:
Reporter politic, acreditat la Guvern. În presă din 2004. Am lucrat la TVR, Rol.ro, Realitatea.net, Realitatea TV, Mediafax.ro, B1 TV, România Liberă. Doctorandă la SNSPA, sub coordonarea Prof. …
Arabia Saudită a efectuat un număr „înspăimântător” de execuții pentru infracțiuni legate de droguri în ultimul deceniu, majoritatea celor executați fiind cetățeni străini, potrivit Amnesty International.
Sute de oameni au fost executați în Arabia Saudită din cauza drogurilor FOTO Arhivă
Aproape 600 de persoane au fost executate în ultimii zece ani pentru infracțiuni legate de droguri, arată datele Amnesty International, trei sferturi dintre acestea fiind cetățeni străini proveniți din țări precum Pakistan, Siria, Yemen, Nigeria și Egipt, relatează The Guardian.
După un moratoriu temporar privind aplicarea pedepsei capitale pentru droguri între 2021 și 2022, execuțiile au crescut la niveluri record: 122 doar în 2024 și 118 până la sfârșitul lunii trecute în acest an.
Bilanț în creștere
În lipsa unei atenții internaționale asupra ceea ce Amnesty descrie drept „procese profund nedrepte” și o „indiferență îngrozitoare față de viața umană”, organizația pentru drepturile omului avertizează că bilanțul victimelor este în creștere.
Dana Ahmed, cercetătoare Amnesty International pentru Orientul Mijlociu, a declarat: „Asistăm la o tendință cu adevărat înfiorătoare, în care cetățenii străini sunt executați într-un ritm alarmant pentru infracțiuni care nu ar trebui să atragă niciodată pedeapsa cu moartea.
Convingerea statelor să denunțe și să condamne abuzurile comise de Arabia Saudită în materie de drepturi ale omului a fost întotdeauna dificilă, având în vedere resursele financiare vaste și influența sa geopolitică. Iar pe fondul conflictelor continue din Orientul Mijlociu… atenția asupra acestor practici a scăzut și mai mult.”
„Păcăliți și exploatați”
Amnesty a mai precizat că a identificat cetățeni străini care au fost „păcăliți și exploatați” după ce au fost atrași în rețele de trafic de droguri în timpul migrației pentru muncă, cu promisiuni de recompense care nu justificau riscul de a fi condamnați la moarte.
Organizația a evidențiat cazul a șapte etiopieni și un somalez aflați acum pe lista celor condamnați la moarte, acuzați că ar fi traficat 153 de kilograme de canabis, evaluate la circa 3,8 milioane de dolari (aproximativ 2,79 milioane de lire sterline). Potrivit mărturiei acestora din documentele instanței, au fost recrutați cu promisiunea unei sume modice de doar 267 de dolari de persoană.
Nivelul scăzut de educație și condițiile socioeconomice dezavantajate ale multora dintre cetățenii străini condamnați la moarte le-au crescut riscul de a fi exploatați și le-au îngreunat accesul la reprezentare juridică în Arabia Saudită, arată Amnesty. Raportul mai menționează lipsa accesului la avocați, sprijin consular insuficient și absența interpretării eficiente în timpul procedurilor.
Acuzații de tortură
Cel puțin patru cazuri documentate de Amnesty implică persoane care au raportat că au fost supuse torturii sau altor tratamente inumane în timpul arestului preventiv, pentru a li se obține mărturisiri. Mulți nu știau care este stadiul apelurilor lor sau când urma să aibă loc execuția – unii au fost informați de oficialii închisorii cu doar o zi înainte de a fi executați.
Kristine Beckerle, directoare regională adjunctă a Amnesty International pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, a declarat: „Pedeapsa cu moartea este cea mai crudă, inumană și degradantă formă de pedeapsă.
Aliații internaționali ai Arabiei Saudite trebuie să exercite presiuni urgente asupra autorităților pentru a opri acest val de execuții și a respecta obligațiile internaționale privind drepturile omului.”
A promis că se va întoarce și s-a întors, dar a murit la scurt timp după ce rușii l-au eliberat din captivitate. Este povestea ucraineanului Valery Zelensky, militar al Brigăzii 53 mecanizate, care a fost returnat Ucrainei ca parte a schimbului „1000 pentru 1000”, potrivit suspilne.media/donbas.
Era 25 mai 2025 când a fost eliberat. La mai puțin de o lună, pe 16 iunie, inima sa s-a oprit. Corpul bărbatului de 57 de ani nu a putut rezista efectelor torturii, potrivit mărturisirilor făcute de fiica lui Valery, pentru Suspilne Donbas.
În captivitate a trăit cu gândul familia sa, despre care, timp de trei ani, a crezut că este sub ocupație. A visat să mai vadă o dată ochii iubitei sale soții și a reușit să o facă.
Timp de 39 de luni cât a stat în captivitate în închisorile rusești, soldatul ucrainean a îndurat torturi cumplite.
„Era foarte puternic”
Fiica sa, Valeria a povestit că Valery Zelensky a fost un om puternic, atât fizic, cât și spiritual. Și ca toți supereroii, avea un călcâi al lui Ahile: familia lui. A fost singurul punct slab al lui Valery Zelensky, în rest, nimic nu-l putea distruge:
„Tatăl meu a studiat pentru a deveni chimist-tehnolog. Acolo ( la Sievierodonetsk) a întâlnit-o pe mama (…) A recunoscut imediat că ea era destinul lui. Întreaga viață pe care au petrecut-o împreună a fost o viață foarte romantică. S-au întâlnit la universitate, apoi au apărut copiii. (…) A inspirat o mulțime de oameni”
A intrat în Poliție, iar ulterior a încercat să-și construiască propria afacere, care a dat însă faliment. S-a înrolat apoi în armată și a fost promovat sergent major.
„Când a început ofensiva pe scară largă, li s-a spus că era nevoie de soldați voluntari pentru a participa la asalt. Patruzeci și opt dintre ei au spus: «Mergem». Tatăl meu era unul dintre ei. Era genist și trebuia să amplaseze mine la pod”, relatează fiica sa.
A fost capturat de forțele ruse în estul Ucrainei. Familia, care se ascundea de atacurile rusești într-un subsol, a aflat că a fost luat prizonier abia câteva zile mai târziu.
Valery Zelensky a fost eliberat pe 25 mai 2025, după ce familiei i s-a comunicat telefonic ce avea să se întâmple.
„Cu toții am plâns de fericire pentru că, în sfârșit, cel mai rău vis din viața noastră s-a terminat. Am vrut să-i spunem atât de multe, să nu-și facă griji, pentru că știm asta, era foarte îngrijorat pentru noi. Când m-a sunat tata și a auzit că vorbesc ucraineană a fost încântat. Și eu și soțul meu am avut o poziție foarte dură: am decis că nu vom vorbi rusă, limba călăilor tatălui nostru. (…) Primul lucru pe care ni l-a spus: nu am predat pe nimeni. Cuvinte de onoare pentru el. Nu a trădat pe nimeni. Nu a spus nimic. Era dispus să îndure absolut totul, dar nu dezamăgea pe nimeni”, a povestit fiica pentru sursa citată.
Valery, cu familia sa, Kiev, 2025. FOTO Arhiva personală a familiei Zelensky Sursă suspilne.media
„A visat la un nepot toată viața”
A fost foarte fericit când, întors acasă, a aflat că are un nepot.
„A visat la un nepot toată viața. Are două nepoate de la prima fiică – adică: păpuși, rochii – și spunea: «Când mă voi juca cu un skateboard pentru băieți? Vreau să am această șansă». Și în cele din urmă a avut o astfel de oportunitate”, mai spune fiica soldatului
A trecut prin mai mute examinăr medicale. A fost întrebat despre tendințele suicidare și a răspuns: «Am trei nepoți, două nepoate, un nepot. Am ceva pentru care să trăiesc. Copiii mă așteaptă, lumea mă așteaptă, am o viață întreagă de trăit»”, povestește fiica sa.
„A fost nu doar crud, ci și inuman”
Dar nu mai era nimic de tratat.
„Trebuie să înțelegeți ce sunt trei ani de captivitate. Primul an a fost cel mai dificil, (…) tot acest amestec și tortură a fost nu doar crud, ci și inuman. Dar a îndurat. A rezistat încă doi ani. Și mi-a spus: Mușchii mei m-au protejat”
I-a povestit fiicei cum trei oameni au murit din cauza torturii: „Am înțeles că totul este posibil, l-am rugat pe Dumnezeu: te rog, lasă-mă să văd ochii iubitei meule”.
Sună înfricoșător, pentru că, într-adevăr, s-a întors să vadă ochii iubitei sale, povestește fiica:
„Am avut o zi în care ne-am văzut. A fost eliberat din carantină și am avut o zi fericită în care am simțit că familia noastră a fost din nou împreună”.
Era atât de epuizat încât a devenit o fantomă a lui însuși.
Tânăra povestește cu câte speranțe s-au revăzut:
„Ne-am agățat de fiecare acțiune a lui. S-a întors foarte flămând și a spus: Când pot bea suc de rodie? Îmi doresc foarte mult un grătar. Vă rog să-mi aduceți totul: în special ciocolată, carne, brânză. Eu am făcut prăjituri cu brânză, dar nici măcar nu le-a putut mânca. De când s-a întors, nu a mâncat. Am crezut că problema este doar pancreasul. Medicii au început să trateze pancreasul, a făcut dializă, a făcut multe. Când era deja la terapie intensivă timp de o săptămână, acest lucru i-a afectat foarte mult aspectul. Era atât de epuizat încât a devenit o fantomă a lui însuși”.
Raportul medical descrie câte tipuri de torturi a îndurat.
„A avut mai multe răni, umărul nu a funcționat, brațul nu a funcționat. Consecința acestei torturi a fost că trupul era pur și simplu atât de epuizat încât s-a stins în doar o săptămână”, spune fiica.
„Am crezut că este pancreasul, dar de fapt toate organele se dezintegrau deja. Necroza nu a fost doar în pancreas”, mai povestește fiica despre ce a aflat de la medici.
Tânăra a adăugat:
„Sâmbătă a fost transferat la terapie intensivă, pentru că era într-o stare foarte gravă. Mama a fost cu el până la sfârșit”.
Familia sa descrie durerea pe care o resimte după moartea lui Valery:
„Ești sfâșiat de două sentimente. Primul sentiment este o durere inepuizabilă, pentru faptul că persoana iubită nu mai este acolo. A fost pur și simplu torturată. Și există bucurie în faptul că nu mai simte acele torturi”.
Prizonierii ucraineni duși în închisorile din Rusia, sunt în mod deliberat privaţi de asistenţă medicală. Mai mult, unii medici au luat parte la acte de tortură într-unul din penitenciare, a dezvăluit o comisie de anchetă a Consiliului ONU pentru drepturile omului.
Polițiștii din Argeș au deschis o anchetă după ce în spațiul public au apărut imagini revoltătoare cu o mașină care pare că iese intenționat de pe carosabil pentru a lovi un urs aflat la marginea DN 7C – Transfăgărășan. Potrivit unor surse, șoferul a fost deja identificat de oamenii legii.
FOTO: anchetaonline.ro
Inspectoratul de Poliție Județean Argeș a transmis că polițiștii Secției Rurale Albeștii de Argeș s-au sesizat din oficiu în urma apariției filmării în mediul online și, cu sprijinul IPJ Dolj, au desfășurat verificări pentru a stabili cu exactitate circumstanțele incidentului și pentru a aplica sancțiunile legale care se impun. Șoferul a fost ulterior identificat, iar acum urmează să se stabilească ce pedeapsă va primi.
În imagini se observă cum un autoturism, înmatriculat în Dolj, iese de pe drum și se apropie de un urs aflat lângă șosea. Momentul a fost surprins pe Transfăgărășan, într-o zonă frecventată de turiști, dar și de animale sălbatice.
Filmarea a generat reacții diverse în mediul online. Unii oameni l-au acuzat pe șofer de cruzime și comportament iresponsabil, în timp ce alții au susținut că acesta ar fi încercat doar să îndepărteze animalul de pe drum.
„Transfăgărășanul traversează un habitat natural important, iar întâlnirea cu urșii trebuie tratată cu prudență, pentru siguranța atât a oamenilor, cât și a animalelor”, au transmis reprezentanții IPJ Argeș, relatează presa locală.
Autoritățile reamintesc că apropierea de urși, oprirea pentru fotografii sau hrănirea acestora sunt comportamente extrem de periculoase și interzise, care pot duce la tragedii, dar și la sancțiuni severe.
Amintim că săptămâna trecută, un motociclist italian a fost omorât de o ursoaică pe Transfăgărășan.
Un urs de dimensiuni foarte mari i-a speriat pe oameni, după ce a fost filmat de niște trecători. La vederea luminilor, animalul a început să fugă nervos spre mașină.
Ursul a fost filmat de o cameră de bord FOTO Captură video
Pe imaginile surprinse de o cameră de bord se vede cum ursul se repede spre mașina care filma scena.
La un moment dat, animalul se oprește și se întoarce din drum, înapoi spre blocuri.
Nu se știe în ce localitate a fost filmată fiara, dar comentatorii spun că ar putea fi vorba despre Predeal sau Brașov.
Incidentul vine la câteva zile după ce un bărbat din Italia, care se deplasa cu motocicleta pe Transfăgărășan, a murit în România după ce a fost atacat de un urs.
În județul Argeș, un cioban a fost atacat și rănit de un urs în timp ce se afla cu oile pe muntele Jupâneasa, în zona Berevoiești.
Bărbatul, în vârstă de aproximativ 54 de ani, a fost preluat de echipele de salvare și transportat la spital pentru îngrijiri medicale.