Deputatul PNL Florin Roman critică decizia Guvernului Bolojan de a suspenda plățile pentru investițiile finanțate prin programul „Anghel Saligny”. Acesta susține că „nu are nimic de-a face cu adevăratul liberalism” și face și o trimitere ironică la demiterea Guvernului Cîțu, în 2021, prin moțiune de cenzură, tocmai pentru programul „Anghel Saligny”.
Florin Roman a declarat luni, 21 iulie, pe Facebook, că blocarea programului „Anghel Saligny” nu „are nimic de-a face cu adevăratul liberalism”. De asemenea, acesta avertizează că suspendarea plăților va duce la suspendarea lucrărilor și mii de salariați ai firmelor care se ocupau de aceste lucrări „urmează să fie concediați de luna viitoare”.
„În calitate de președinte al Comisiei de Administrație Publică din Camera Deputaților, atrag atenția guvernului condus de un liberal că blocarea plăților pentru mii de șantiere pe programul «Anghel Saligny» va transforma fiecare localitate, în special din mediul rural, în străzi săpate, pe care încă se lucrează și care vor fi abandonate. Liberalii nu au tăiat niciodată până acum investiții, dimpotrivă, le-am susținut chiar și în pandemie.
Guvernul Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură tocmai urmare a acestui program liberal de investiții. Se pare că ce nu a reușit USR de-a lungul vremii a reușit un guvern condus de un liberal, care s-a format ca lider național plecând din administrația publică locală. Stoparea investițiilor nu are nimic de-a face cu adevăratul liberalism.
Suspendarea plăților va duce la suspendarea lucrărilor, iar întreținerea lor va genera costuri și mai mari. În plus, mii de salariați ai firmelor prestatoare urmează să fie concediați de luna viitoare. O soluție o reprezintă trecerea unor cheltuieli pe banii necheltuiți din PNRR. Dar pentru asta îți trebuie un ministru al MIPE, nu un fost angajat la Bruxelles”, transmite Florin Roman.
În plus, liberalul adaugă că această măsură lovește „în satul românesc și în capitalul românesc, pentru că lucrările au fost adjudecate în proporție de 100% de firme românești”.
„Din nou, mult protejatele multinaționale sunt ocolite. Știu că au fost discutate și măsuri de mijloc, însă s-a decis varianta cea mai dură.
Am atras atenția asupra acestui scenariu încă de la Congresul PNL, știam că pentru cei instalați la «sufrageria» partidului nu există decât marele urban, și din păcate am avut din nou dreptate. Acum li se livrează aleșilor locali nota de plată.
Întrucât guvernul se supune controlului parlamentar și nu invers, la începutul sesiunii vom chema în fața comisiei factorii guvernamentali responsabili, pentru a da explicații despre contractele asumate de guvern și neplătite de Executiv. Cel puțin cât timp voi fi președintele comisiei, voi milita pentru aleșii locali, singurii care au transformat cu adevărat, în bine, fiecare sat și oraș din România”, mai transmite acesta.
Schimb de replici între Florin Roman și premierul Ilie Bolojan la Congresul PNL
Nu este prima dată când prim deputatul aduce critici propriului partid. Luna aceasta, la Congresul PNL, premierul Ilie Bolojan și Florin Roman au avut un schimb de replici acide.
„Suntem chemați astăzi să punem un alt acoperiș, să nu ne plouă în casă. Unii au ajuns în acoperiș pe ușa din spate. Toți cei care suntem aici am luat-o de jos, de la firul ierbii, construind secții de votare, conducând organizații, făcând ceea ce trebuie pentru Partidul Național Liberal”, a spus Florin Roman, în timpul discursului ținut la Congresul PNL.
El a continuat: „Casa noastră are două etaje. La etaj stau șefii. Acolo e masa din sufragerie. La parter și la demisol stau amărâții, adică noi”.
La rândul său, Ilie Bolojan a ținut un discurs în cadrul căreia a făcut referire la afirmațiile făcute de Florin Roman.
„Dacă am ajuns în această poziție, plecând din spate, din sală, am fost la toate congresele PNL-ului, fără să lustruim clanțe, fără să ne pună nimeni la etajul unde-i sufrageria. Înseamnă că PNL a înțeles despre ce-i vorba”, a spus acesta.
Primarul PSD din comuna Răzvad: „Ce o să facem, așteptăm până la anul, să se strice ce s-a lucrat până acum?!?”
Emanuel Spătaru, primarul PSD al comunei Răzvad, județul Dâmbovița, a transmis luni că vineri seară, 18 iulie, a fost notificat cu privire la suspendarea plăților pentru programul Anghel Saligny, deși lucrările sunt în curs.
„Înțeleg multe, însă asta chiar nu pot! Vineri seara primim o notificare privind suspendarea plăților pentru programul Anghel Saligny, pentru lucrările în curs! Adică un fel de «ne anunță azi, că începând de ieri se suspendă»!
Mai, oameni buni, sunt lucrări în curs, drumuri sparte, șanțuri făcute, clădiri fără acoperiș, că doar de, se lucrează! Ce o să facem, așteptăm până la anul, să se strice ce s-a lucrat până acum?!?
Nu era mai înțelept să anunțăm un termen?!? Să știm cu toții ce avem de făcut! Oare de ce trebuie să acționăm fără pic de raționament?!?”, transmite primarul.
Președintele PSD al CJ Dâmbovița: Suspendarea înseamnă blocarea dezvoltării comunităților locale!
La rândul lui, Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean (CJ) Dâmbovița, semnalează că blocarea programului „Anghel Saligny” înseamnă „blocarea dezvoltării comunităților locale!”.
„Suspendarea Programului «Anghel Saligny» înseamnă blocarea dezvoltării comunităților locale!
Decizia de suspendare a plăților din cadrul Programului Național de Investiții «Anghel Saligny» are consecințe directe și grave: lucrările aflate în derulare vor fi sistate, șantierele se vor închide, iar comunitățile locale vor fi lăsate fără sprijinul de care au nevoie pentru a se dezvolta”, transmite președintele CJ Dâmbovița.
Acesta continuă prin a prezenta proiectele aprobate prin acest program, adăugând că suspendarea programului „Anghel Saligny” înseamnă „să punem stop dezvoltării comunităților dâmbovițene”.
„În județul Dâmbovița, prin acest program esențial au fost aprobate 165 de proiecte în valoare totală de 1,5 miliarde de lei, dintre care:
• 40 de proiecte pentru apă și canalizare, cu o valoare de peste 610 milioane lei;
• 97 de proiecte pentru drumuri și poduri, în valoare de peste 776 milioane lei;
• 28 de proiecte pentru rețele de gaze, cu o valoare de peste 249 milioane lei.
Suspendarea acestui program înseamnă, practic, să punem STOP tuturor acestor investiții, STOP dezvoltării comunităților dâmbovițene. Este doar prima, dar nu singura consecință a acestei măsuri. Urmează, inevitabil, un lanț de efecte negative: oprirea altor programe complementare, pierderea locurilor de muncă în domeniul construcțiilor, abandonarea șantierelor și apariția unor costuri suplimentare pentru conservarea lucrărilor începute.
Guvernarea ar trebui să aibă ca prioritate dezvoltarea echilibrată a fiecărei comunități din România. Oamenii trebuie să simtă că administrația lucrează în interesul lor – prin proiecte, investiții, infrastructură. Iar acum, când în sfârșit vorbeam despre dezvoltarea județului Dâmbovița în adevăratul sens al cuvântului, suntem puși în situația de a opri totul. Punem lacăt investițiilor! Această decizie ne întoarce din drum, ne blochează și ne face să pierdem toată încrederea celor care au crezut în noi!
Mesajul meu este foarte clar: am un parteneriat cu toți primarii din județ și voi face tot ce îmi stă în putere pentru a-l respecta. Vom continua să lucrăm împreună pentru dezvoltarea fiecărei comunități, indiferent de obstacolele puse în fața noastră.
Totodată, fac un apel ferm către parlamentarii din județul Dâmbovița și din întreaga țară indiferent de culoarea politică: NU susțineți în Parlament acest pachet de măsuri care lovește direct în fiecare dâmbovițean și în fiecare român.
România are nevoie de construcție, nu de blocaj. De încredere, nu de promisiuni încălcate. De investiții, nu de abandon. NU puneți STOP investițiilor pentru că spuneți NU dezvoltării!”, declară Corneliu Ștefan.
Ulterior, fostul președinte PSD, Victor Ponta, a comentat la postarea acestuia: „Bineînțeles că nu susținem! Sper să fim destui cei care avem curaj!”.
Președintele PSD al CJ Suceava: „Blocarea investițiilor înseamnă griparea economiei!”
Președintele CJ Suceava, Gheorghe Șoldan, transmite că blocarea programului „Anghel Saligny” înseamnă „blocarea investițiilor înseamnă griparea economiei”.
„Am spus-o de fiecare dată: blocarea investițiilor înseamnă griparea economiei!
Înseamnă sute sau chiar mii de oameni trimiși în șomaj, firme locale împinse spre faliment, incapabile să-și achite ratele sau salariile.
Înseamnă proiecte începute și abandonate, cu șantiere părăsite și lucrări în paragină, bani publici risipiți și pierderi ireversibile.
Decizia de a opri finanțările prin «Anghel Saligny» condamnă comunitățile din Suceava și din toată țara la subdezvoltare.
Nu primarii sunt cei care vor suferi cel mai mult, ci oamenii de rând, cei care așteaptă apă, canalizare, gaz, stații de epurare sau drumuri decente.
Ca președinte al Consiliului Județean Suceava, nu pot sta nepăsător când sunt puse în pericol investiții extrem de importante pentru zeci de localități.
Proiectele comunităților din județ nu pot fi tăiate cu pixul de la București! E nevoie de soluții echilibrate și de un dialog real în coaliție pentru a proteja românii”, transmite acesta pe Facebook.
Guvernul a decis să fie finanțate doar proiectele care au un stadiu avansat
În cadrul unei conferințe de presă ținute vineri, 18 iulie, premierul Ilie Bolojan a vorbit despre o prioritizare a investițiilor din programul Anghel Saligny, astfel încât să fie finanțate proiectele care au un stadiu avansat, „iar proiectele care nu sunt în stadiu avansat să nu le asigurăm, cel puțin în lunile următoare, finanțarea”.
„Până la finalul anului urmează să prioritizăm, în așa fel încât să le avem prioritizate pentru a le putea continua”, a mai spus Ilie Bolojan.