miercuri, iulie 23, 2025
No menu items!
Acasă Blog

Grindeanu vrea ca analiștii privați care sfătuiesc Guvernul să-și publice declarațiile de avere: „Lași loc la suspiciuni”

0

Preşedintele PSD, Sorin Grindeanu, atrage atenția că grupul informal de lucru de la Guvern trebuie să intre în legalitate. Potrivit liderului, au existat discuții în acest sens cu vicepremierul Dragoș Anastasiu. Grindeanu subliniază că, pentru a evita speculațiile, este nevoie ca membrii grupului să aibă poziții oficiale și să ofere date cu privire la declarațiile lor de avere.

Liderul PSD a lansat mai multe acuzații referitor la grupul de lucru FOTO Facebook/Sorin Grindeanu

„Am văzut declaraţiile şi am şi vorbit ieri cu vicepremierul la telefon, explicându-i ce nu mi se pare a fi legal şi ce ar trebui să fie îndreptat. Chiar dacă e un grup care are intenţii extraordinar de bune şi este informal. În momentul în care lucrezi la Guvern, trebuie să ai acces, să ţi se dea acces la informaţii cu caracter secret – nu ştiu dacă au. Doi – cam ar trebui să îţi faci publică o declaraţie de intenţie, cel puţin”, a declarat Grindeanu la Parlament.

Liderul PSD a subliniat că legea trebuie respectată, pentru a evita eventuale suspiciuni.  

„Dacă tu vrei să vorbeşti despre companii, e foarte bine. Nu vreau să fiu înţeles greşit, dar unele dintre ele, ca să dau un exemplu, pot să fie listate la bursă. Tu, dacă eşti un extraordinar de bun analist financiar, dacă nu ai o declaraţie de intenţie transparent şi toate lucrurile să fie cât se poate de clare, laşi loc la suspiciuni, iar acea chestiune de pe bursă poate să fie speculată.

Eu nu vreau decât să fie transparenţă şi să se respecte legea într-un mod în care s-a început, în care facem un grup aşa, deasupra, pe nicăieri, fără să îl instituţionalizezi acel grup, fără să spui din cine e format, fără ca acel grup, să vedem, are acces sau nu la informaţii clasificate, dă o declaraţie de avere, că aşa e normal când lucrezi cu informaţie. Ai o declaraţie de avere şi o declaraţie de intenţie? Da. Atunci, aceste chestiuni intră într-o zonă legală. Asta îmi doresc să se întâmple. Până acum nu s-a întâmpla”, a mai spus Sorin Grindeanu.

Grupul de lucru, coordonat de vicepremierul Dragoș Anastasiu, ar urma să pregătească o serie de modificări ale legislaţiei privind guvernanţa corporativă.

Anunțul a fost făcut de premierul Ilie Bolojan. El a spus că va forma un grup de lucru pentru „reindustrializarea României”, format din manageri din domeniul privat. 

Președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a acuzat recent că există un grup de lucru informal „de consilieri din privat”, „care face trafic de influență” în Cabinetul condus de premierul Bolojan. El a amenințat cu plângere penală. 

Premierul Bolojan a evitat să comenteze afirmațiile liderului PSD, însă, întrebat într-o conferință de presă, vicepremierul Dragoș Anastasiu a explicat că grupul de lucru nu este încă format. „Pentru că au fost dezbateri sau întrebări, o să vreau să vă nominalizez câțiva dintre aceștia. Dacă există vreo suspiciune cu privire la oricare dintre acești oameni, vă rog să ni le dați. Ce facem aici e total transparent. Câteva dintre nume: Speranța Munteanu, Mihaela Mitroi, Iancu Guda, Anca Grigorescu. Sunt mai multe nume. O să vedeți transparent întreaga listă când o vom definitiva și o vom oficializa. În următoarele zile”, a afirmat vicepremierul.

Grindeanu anunță că investițiile din Anghel Saligny nu îngheață: „Am reușit să impunem o voce a rațiunii în coaliție”

0

Șeful interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a susținut în urma ședinței coaliției de guvernare că a reușit să impună o voce a rațiunii între liderii partidelor. Președinții de CJ vor discuta proiectele din Anghel Saligny cu ministrul Dezvoltării în următoarele două săptămâni. 

FOTO Mediafax / Alexandru Dobre

„Cred că azi am reușit să impunem o voce a rațiunii în coaliție, și anume că investițiile importante din Anghel Saligny nu îngheață”, anunță Grindeanu într-o conferință de presă.

În următoarele două săptămâni vor fi discuții pe fiecare proiect la Ministerul Dezvoltării cu președinții de CJ, potrivit șefului interimar al PSD. Astfel, niciun proiect nu va fi înghețat, mai susține fostul ministru:

Pentru fiecare investiție în drumuri, canalizare, gaze, guvernul investește într-o viață mai bună a comunităților mici și mijlocii din România. Acest program nu este unul politic. Niciun președinte CJ și niciun primar nu pleacă cu banii acasă. Cine fură, să plătească, dar nu poți să condamni comunități întregi pentru eventuale suspiciuni. Sunt speculații. (…) Sunt sigur că vor fi identificare resurse și vor fi prioritizare investițiile cu un grad mare de execuție. Nicio investiție cu un grad avansat de realizare nu va fi oprită.”

PSD va înainta măsuri pentru pachetul II

„Avem propuneri pe zona de fiscalitate la care ținem foarte mult”, a mai spus Grindeanu

La pachetul doi de măsuri fiscale, PSD va înainta propuneri la Ministerul Finanțelor. Între acestea, suprataxarea capitalului și a marilor averi și reglementări în ce privește înstrăinarea profitului în România.

„Povara fiscală este pusă majoritar pe cei săraci și pe cei cu venituri medii și pe companiile care-și plătesc la timp impozitele. Am vorbit și de legea insolvenței, de creșterea impozitării la criptomonede. Le vrem prinse în Pachetul II”, a mai spus Grindeanu.

În pachetul doi vor fi cuprinse și „corecturi” ale măsurilor din primul pachet de măsuri fiscale, a mai informat Grindeanu. 

Cel de-al treilea pachet trebuie să aibă măsuri de relansare economică, mai susține Sorin Grindeanu, pentru că „Guvernul trebuie să transmită încredere pentru piețele financiare, investiții. Dacă vorbim non-stop doar din această perspectivă, nu vom scăpa de recesiune”.

Ce spune despre grupul de consilieri de la Guvern

Referitor la grupul care consiliază Guvernul, Grindeanu a anunțat că a discutat cu vicepremierul Dragoș Anastasiu:

„Am văzut declarațiile și am și vorbit ieri cu vicepremierul la telefon, explicându-i ce nu mi se pare legal și ce ar trebui îndreptat. Chiar dacă e un grup care are intenții extrem de bune și care e informal. Dacă lucrezi la Guvern, ar trebui să ai acces la informații clasificate și ar trebui să ai o declarație de intenție. (…) Chestiunea de pe bursă poate să fie speculată. Eu vreau doar să fie transparență și să se respecte legea. Când facem un grup fără să îl instituționalizezi (…) Îmi doresc ca acest grup să intre într-o zonă legală”. 

Președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a acuzat recent că există un grup de lucru informal „de consilieri din privat”, „care face trafic de influență” în Cabinetul condus de premierul Bolojan. El a amenințat cu plângere penală. 

Premierul Bolojan a evitat să comenteze afirmațiile liderului PSD, însă, întrebat într-o conferință de presă, vicepremierul Dragoș Anastasiu a explicat că grupul de lucru nu este încă format. „Am iniţiat un demers de a strânge un grup de oameni într-un consiliu consultativ care rămâne deschis oricăror propuneri care vin din afară”, a precizat Anastasiu. 

Liderii coaliției s-au reunit miercuri, 23 iulie, în ședință, pentru stabilirea măsurilor din cel de-al doilea pachet fiscal, care trebuia să fie gata până la finalul lunii iulie. Termenul a fost însă amânat pentru mijlocul lunii august. Noul termen ar urma să asigure timpul necesar pentru realizarea unei analize asupra proiectelor din Anghel Saligny.

Măsurile cuprinse nu au fost încă stabilite. 

Ce faci în cazul unui control neprevăzut din partea ANAF? Conform legii, proprietarii entităților comerciale pot solicita clarificări

În cazul în care există indicii de încălcarea legii, potrivit codului fiscal, ANAF poate efectua controale neprevăzute și neanunțate asupra operatorilor economici sau entităților comerciale. 

Odată ce au intrat pe ușă, inspectorii vor solicita documentele pentru a le verifica dacă există fapte de încălcarea legislației fiscale. Prin controlul încrucișat, vor verifica nu doar documentele, ci și operațiunile impozabile ale unui plătitor în corelația supusă controlului.

Controlul nu poate dura mai mult de 30 de zile. ANAF nu poate derula controale neprevăzute și nici inspecții financiare. De asemenea, inspectorii fiscali sunt obligați să respecte anumite reguli.

Potrivit Evenimentul Zilei, inspectorii trebuie să-și prezinte legitimația și ordinul în baza căruia efectuează verificarea. Documentele aflate în dosarul fiscal al contribuabilului sunt examinate și se analizează concordanța între datele din declarațiile fiscale cu datele din evidența contabilă și fiscală.

Pe durata controlului, vor fi verificate și locurile unde sunt realizate activități generatoare de venituri impozabile.

Odată finalizat cu un proces verbal ca mijloc de probă, controlul va fi consemnat într-un registru unic.  În caz de abuzuri, entitatea controlată poate să obiecteze procesul verbal în maxim cinci zile lucrătoare.

Contribuabilul poate solicita clarificări legat de constatările făcute. De altfel, inspectorii trebuie să le transmită constatările controlului.

Încălcările legislației fiscale vor fi sancționate. În caz de necesitate, ANAF va dispune măsuri asiguratorii și pot fi aplicate sigilii. Se pot constitui structuri care să se ocupe special de controalele inopinate.

ANAF verifică în premieră EXPORTURILE de PROFITURI

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) anunţă joi că a demarat, în premieră, procedura verificării potenţialelor exporturi de profituri, fiind solicitate date de la un număr de 2.768 societăţi comerciale înregistrate în România.

Oficialii precizează că nu este un control, ci doar colectarea de date care nu au fost disponibile anterior şi care nu vor duce la obligaţii suplimentare de plată.

”Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat săptămâna aceasta procedura verificării potenţialelor exporturi de profituri, la un număr de 2.768 societăţi comerciale înregistrate în România. Astfel, ANAF colectează în perioada 17 iulie  – 29 august informaţii defalcate privind tipul şi cuantumul cheltuielilor companiilor în perioada 2020–2024, în scopul actualizării analizei de risc fiscal”, anunţă, joi, ANAF, într-un comunicat de presă.

Tratament fiscal transparent

Potrivit documentului citat, demersul are ca obiectiv asigurarea unui tratament fiscal transparent şi echitabil pentru toţi contribuabilii.

”Astfel, ANAF vizează centralizarea şi consolidarea datelor globale disponibile cu informaţiile defalcate declarate direct de către contribuabilii mari şi mijlocii, pentru o mai bună înţelegere a mecanismelor de transfer în cadrul grupurilor multinaţionale”, a mai transmis ANAF.

Instituţia precizează că solicitările transmise prin intermediul SPV se bazează pe dispoziţiile generale prevăzute de art. 58 alin. (1) şi art. 64 din Codul de procedură fiscală, care permit autorităţii fiscale să solicite informaţii în scopul determinării stării de fapt fiscale. Aceste activităţi sunt complementare procesului de adaptare la cerinţele de raportare (precum SAF-T) şi vizează completarea şi detalierea acestor date.

Washingtonul a ajuns la un acord COMERCIAL cu Manila/ Trump a redus tarifele la 19%, în schimbul accesului liber al SUA pe piața din Filipine

0

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că a ajuns la un acord comercial cu omologul său filipinez, Ferdinand Marcos Jr., care prevede reducerea tarifelor pentru bunurile din Filipine, fără plătirea taxelor pe import.

Trump a anunțat, de asemenea, că SUA și Filipine vor efectua exerciții militare comune. Acest anunț apare într-un moment în care cele două state încearcă să își garanteze securitatea și relațiile comerciale, în contextul tensiunilor din regiunea Indo-Pacifică.

Guvernul lui Marcos a anunțat, înainte de întâlnire dintre cei doi, că este pregătit să nu impună nicio taxă pe unele bunuri americane, pentru a încheia un acord cu Donald Trump. Ambasada filipineză nu a răspuns solicitării de a comenta situația.

Vizita de trei zile a lui Marcos la Washington arată importanța alianței dintre cei doi parteneri comerciali, în contextul în care Beijingul își intensifică prezența în Marea Chinei de Sud.

Washingtonul vede Beijingul drept cel mai mare adversar al său, Administrația Trump aplicând o serie de taxe comerciale împotriva Chinei, conform agenției de presă The Associated Press.

Trump salută acordul comercial cu Filipine

Trump a dezvăluit pe platforma de socializare Truth Social că SUA va impune tarife de 19% pe bunurile filipineze, reducându-le de la 20%. În schimb, acesta a cerut ca Filipine să aibă o piață deschisă și SUA să nu fie supusă la plata unor taxe.

Marcos a declarat că reducerea taxelor la 19% este o „realizare semnificativ”. Liderul filipinez a afirmat că ia în considerare opțiunea de a avea o piață deschisă, fără taxe pentru automobilele americane, dar a evidențiat că acordul urmează să fie discutat în detaliu.

Trump a subliniat că vizita lui Marcos a fost „minunată” și a avut o „mare onoare” să găzduiască „un foarte bun și dur negociator”.

Foto: Profimedia

Recomandarea autorului:

Donald Trump anunță un NOU ACORD comercial cu Japonia. „E, poate, cel mai mare acord din istorie”

Caz medical extrem de rar. Tripleţi identici, născuţi în Slovacia

0

Tripleţi identici s-au născut în Slovacia, potrivit Spitalului universitar pentru copii din Caşovia, care a explicat că este un caz medical extrem de rar, care se întâmplă aproximativ o dată la 100 de milioane de naşteri.

Cele trei fetiţe, Sara, Ester şi Livia FOTO: X

O astfel de naştere este mereu asociată cu riscuri semnificative, a precizat marţi spitalul. Cu toate acestea, cei trei bebeluşi născuţi se simt bine, a precizat instituţia. Există speranţe că vor fi externaţi în curând, potrivit Agerpres.

Potrivit spitalului, tripleţii identici sau monozigot se întâmplă atunci când un ovul fertilizat se divide în stadiile timpurii ale sarcinii, iar unul dintre cele două ovule rezultate se divide din nou. Rezultă trei embrioni identici genetic de acelaşi sex.

Cele trei fetiţe, Sara, Ester şi Livia, au veni pe lume prin cezariană în cea de-a doua parte a lunii iunie, la 33 de săptămâni de sarcină.

Bebeluşii s-au dezvoltat bine de atunci, fiecare câştigând în greutate 400 de grame în ultimele patru săptămâni şi toţi trei prezentând progrese zilnice.

Mama, Petronela – prenumele acesteia fiind singurul detaliu dezvăluit de maternitate, îi alăptează pe toţi trei şi este îngrijită în spital alături de nou-născuţi. Mai are o fetiţă în vârstă de cinci ani.

Obama desființează acuzațiile de „trădare” lansate de Trump. „O tentativă jalnică de a distrage atenția”

0

Fostul președinte american Barack Obama a răspuns acuzațiilor de „trădare” lansate de Donald Trump, catalogându-le drept „bizare” și „o tentativă jalnică de a distrage atenția”.

Obama a răspuns acuzațiilor formulate de Trump FOTO AFP

Donald Trump l-a acuzat marți pe Barack Obama de „trădare”, susținând că fostul președinte ar fi complotat pentru a-i submina primul mandat prin asocierea sa cu presupusa ingerință rusă în alegerile din 2016.

Un purtător de cuvânt al lui Obama a emis un rar răspuns public, calificând atacul lui Trump drept „o tentativă jalnică de a distrage atenția”, potrivit BBC.

Trump făcea referire la un raport prezentat săptămâna trecută de directoarea Informațiilor Naționale, Tulsi Gabbard, care acuza echipa de securitate națională a lui Obama de un „puci orchestrat de-a lungul anilor împotriva președintelui Trump” – acuzații catalogate drept false de către democrați.

Declarațiile lui Trump au venit marți, în timp ce era întrebat de reporteri despre infractorul sexual Jeffrey Epstein, care s-a sinucis în închisoare în 2019, în timp ce aștepta procesul.

Administrația lui Trump a fost presată să publice mai multe informații despre acest pedofil cu relații influente.

„Adevărata vânătoare de vrăjitoare despre care ar trebui să vorbiți este că l-au prins pe Obama cu mâța-n sac”, le-a spus Trump jurnaliștilor.

„Este timpul ca oamenii să fie trași la răspundere. Obama a fost prins direct”, a adăugat el.

„E vinovat. A fost trădare. A fost tot ce vă puteți imagina”, a continuat Trump, în timp ce îl găzduia în Biroul Oval pe președintele Filipinelor, Ferdinand Marcos Jr.

Răspunsul lui Obama

Purtătorul de cuvânt al lui Obama, Patrick Rodenbush, a transmis:

Din respect pentru instituția prezidențială, în mod normal nu răspundem la absurditățile și dezinformările constante venite din partea acestei administrații. Dar aceste acuzații sunt suficient de scandaloase, încât să merite un răspuns. Sunt afirmații bizare, ridicole și o tentativă slabă de a distrage atenția.

Raportul de vineri al Oficiului Directorului Informațiilor Naționale a declasificat emailuri între consilierii lui Obama, susținând că aceștia ar fi suprimat informații care arătau că Rusia NU reușise să spargă bazele de date ale alegerilor din SUA.

Un briefing zilnic pregătit de serviciile de securitate americane pentru Obama, datat 8 decembrie 2016 – la câteva săptămâni după ce Trump o învinsese pe Clinton – spunea:

„Evaluăm că actorii ruși și cei infracționali nu au afectat rezultatul recentelor alegeri din SUA prin activități cibernetice malițioase asupra infrastructurii electorale.”

Însă FBI, care fusese co-autor inițial al evaluării, a contestat aceste concluzii, iar o zi mai târziu a avut loc o întâlnire la Casa Albă cu oficiali de rang înalt, conform raportului.

Ulterior, un consilier al lui James Clapper, pe atunci director al serviciilor naționale de informații, a trimis un email către șefii serviciilor secrete, cerându-le să elaboreze o nouă evaluare „la cererea președintelui”, detaliind „instrumentele folosite de Moscova și acțiunile întreprinse pentru a influența alegerile din 2016”.

Gabbard a susținut că emailurile respective demonstrează existența unei „conspirații trădătoare” menite să-i facă rău lui Trump și a amenințat că va trimite oficialii administrației Obama în fața justiției.

Dar purtătorul de cuvânt al lui Obama a replicat: 

Nimic din documentul emis săptămâna trecută nu contrazice concluzia larg acceptată că Rusia a încercat să influențeze alegerile din 2016, dar nu a reușit să manipuleze voturile efectiv

Ingerințele Rusiei în alegerile din 2016

Comunitatea americană de informații a publicat în ianuarie 2017 o evaluare care concluziona că Rusia a încercat să afecteze campania lui Clinton și să-l favorizeze pe Trump în scrutinul din noiembrie 2016.

Oficialii americani au descoperit că acest efort a inclus ferme de boți rusești pe rețelele sociale și atacuri cibernetice asupra emailurilor democraților, dar au concluzionat că impactul real a fost probabil limitat și nu a schimbat rezultatul alegerilor.

Un raport bipartizan din 2020 al Comisiei de Informații din Senatul SUA a ajuns la concluzii similare: Rusia a încercat să-l sprijine pe Trump în campania din 2016.

Secretarul de Stat Marco Rubio, pe atunci senator, a fost printre republicanii care au semnat raportul.

Primii doi ani din mandatul lui Trump au fost dominați de o investigație condusă de propriul său Departament de Justiție privind posibilele legături dintre el și Kremlin.

Raportul Mueller a constatat lipsa dovezilor că Trump sau echipa sa de campanie ar fi colaborat cu Rusia, iar nimeni nu a fost inculpat pentru astfel de acuzații.

Ulterior, o anchetă specială condusă de procurorul Durham a concluzionat că investigația inițială a FBI a fost lipsită de „rigurozitate analitică” și s-a bazat pe informații „brute, neverificate și necoroborate”.

Ilie Bolojan va avea miercuri seară o cină de lucru cu omologul ungar, Viktor Orban, la Palatul Victoria

0

Prim-ministrul Ilie Bolojan şi premierul Ungariei, Viktor Orban, vor discuta în cadrul unei cine de lucru miercuri seară, începând cu ora 21:00, la Palatul Victoria, a informat Biroul de presă al Guvernului.

Victor Orban este așteptat miercuri seara la palatul Victoria FOTO: Adevărul (arhivă)

  Purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Dogioiu, a precizat marţi, într-o conferinţă de presă, că la întâlnire urmează să fie abordate subiecte privind colaborarea dintre cele două ţări.

Miercuri are loc deschiderea oficială a Universităţii de Vară „Tusvanyos”, de la Băile Tuşnad, ajunsă la cea de a 34-a ediţie, premierul ungar Viktor Orban urmând să îşi susţină tradiţionalul discurs în cursul zilei de sâmbătă, scrie Agerpres.

  Ultima vizită a lui Viktor Orban la Palatul Victoria a avut loc pe 20 decembrie 2024, când premier al României era Marcel Ciolacu. Cei doi au discutat despre proiectele comune de infrastructură și interconectare.  

O polițistă de la Penitenciarul Rahova, prinsă drogată la volan. „A confundat polițiștii cu niște monștri”

0

O polițistă de la Penitenciarul Rahova a fost prinsă conducând sub influența amfetaminei. Drogurile au afectat-o atât de tare, încât i-a confundat pe oamenii legii cu niște răufăcători înarmați.

Polițista ar fi condus drogată prin Capitală

Este vorba de o polițistă de 30 de ani, ofițer pe penitenciare, cu funcția de inspector principal și gradul de căpitan, potrivit unor surse G4media.

Angajata Penitenciarului Rahova fost oprită de un echipaj de poliție în noaptea de sâmbătă spre duminică (20-21 iulie), în zona Piața Constituției – Izvor.

Potrivit surselor G4Media, polițista se drogase cu amfetamină. Șoferița nu a oprit la semnalul polițiștilor și a luat-o la goană.

Drogurile i-au provocat halucinații

În încercarea de a scăpa de polițiști, ar fi provocat mai multe tamponări, iar când a fost oprită a avut halucinații.

„A confundat polițiștii cu niște monștri”, precizează sursele G4media.

În timpul urmăririi, angajata Penitenciarului Rahova ar fi sunat la 112, raportând că este urmărită de răufăcători înarmați, potrivit Antena 3 CNN. 

Polițista este acum internată la spitalul Obregia.

Într-o instituție bazată pe ordine, disciplină și respectarea legii, conduita profesională și personală sunt inseparabile. Calitatea de polițist de penitenciare implică un standard ridicat de responsabilitate, integritate și demnitate, atât în timpul serviciului, cât și în viața privată. Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) va aplica toate măsurile legale și disciplinare necesare în acest caz și acționează ferm pentru prevenirea și descurajarea unor astfel de comportamente în rândul polițiștilor de penitenciare”, a transmis ANP.

Amintim că, în urmă cu câțiva ani, o poliţista de la Inspectoratul de Poliţiei Judeţean Sălaja fost exclusă din sistem după ce a urcat beată la volan şi a intrat cu autoturismul într-un cap de pod. 

În 2024, un polițist de la Garda de Coastă din Mangalia a fost depistat conducând sub influența alcoolului și a drogurilor. Incidentul a avut loc în zona 2 Mai, în timpul serviciului, la doar câțiva kilometri de locul unde Vlad Pascu a provocat accidentul mortal.  

Și ministru, și secretar de stat. Cum a reușit ministrul Culturii, Demeter Andras Istvan, să tulbure apele în Guvern

0

Ministrul Culturii Demeter Andras Istvan a solicitat abia în 16 iulie eliberarea sa din funcţia de secretar de stat în minister. Decizia de eliberare din funcţie a fost publicată marţi în Monitorul Oficial, dar este aplicabilă din 23 iunie, data învestirii Guvernului Bolojan, când Demeter Andras Istvan a devenit ministru.

András István Demeter, ministrul Culturii FOTO Mediafax

Conform legislației în vigoare, o persoană nu poate deține concomitent funcția de membru al Guvernului și pe cea de secretar de stat.

Având în vedere Adresa Ministerului Culturii nr. 5.363 din 16 iulie 2025, înregistrată la Secretariatul General al Guvernului cu nr. 20/22.254/SRO din data de 17 iulie 2025 şi Hotărârea Parlamentului nr. 25/2025 pentru acordarea încrederii Guvernului, în temeiul art. 29 şi al art. 31 lit. d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, prim-ministrul emite prezenta decizie: Articol unic – Se constată încetarea aplicabilităţii, la data de 23 iunie 2025, a Deciziei prim-ministrului nr. 150/2025 privind numirea domnului Demeter Andras- Istvan în funcţia de secretar de stat la Ministerul Culturii”, se arată în decizia publicată marţi în Monitorul Oficial, scrie News.

Decizia prim-ministrului nr. 150/2025 privind numirea lui Demeter Andras în funţia de secretar de stat, a cărei aplicabilitate a încetat la 23 iunie, data învestirii Guvernului Bolojan, a fost emisă la 27 martie de Guvernul Ciolacu.

Demeter Andras are 56 de ani şi este licenţiat în 1992 în arta actorului de teatru, film şi televiziune la universitatea „Szentgyörgyi István” din Târgu Mures.

A fost timp de doi ani preşedinte-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune şi membru în Consiliul de Administraţie al Radioului Public în perioada 2010- 2021. Din 2013, timp de 7 ani a asigurat managementul Casei de Producţie a Televiziunii Române. Din martie 2021 până în mai 2023 a fost Secretar de Stat în Ministerul Culturii.

În 27 martie 2025, în mandatul Nataliei Intotero, a redevenit secretar de stat în Ministerul Culturii.

Motivul pentru care Viktor Orban vine în România. Bolojan îl primește astăzi la Palatul Victoria

0

Relația cu România reprezintă un interes național absolut al Ungariei, a afirmat ministrul de Externe ungar, în contextul în care premierul țării, Viktor Orban, va face miercuri o vizită oficială în țara noastră, în cadrul căreia se va întâlni cu Ilie Bolojan.

Viktor Orban se întâlnește miercuri cu Ilie Bolojan FOTO Facebook

Cooperarea cu România este un interes naţional absolut al Ungariei, în special în situaţia în care, din cauza greşelilor repetate comise de Bruxelles, Europa se află în permanenţă în pragul crizei energetice, a afirmat luni, la Budapesta, ministrul afacerilor externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, citat de presa maghiară.

Potrivit comunicatului ministerului, în urma consultărilor purtate cu vicepremierul României, Barna Tánczos, Péter Szijjártó a precizat că buna cooperare cu România este un interes naţional absolut al Ungariei.

„Aceasta este, de asemenea, în interesul nostru economic, deoarece România este una dintre cele mai importante pieţe de export pentru economia maghiară; în plus, şi anul trecut am reuşit să stabilim un nou record al exporturilor”, a spus ministrul ungar, adăugând că buna cooperare este de o importanţă critică şi pentru situaţia comunităţii naţionale maghiare din Transilvania, din Ţinutul Secuiesc.

El a subliniat că dezvoltarea relaţiilor este în interesul ambelor părţi în ceea ce priveşte mai multe domenii strategice, cum ar fi aprovizionarea cu energie, în special în situaţia în care, datorită greşelilor repetate comise de Bruxelles, Europa se află în permanenţă în pragul crizei energetice.

„Comisia Europeană doreşte ca Europa să obţină energie din cât mai puţine surse, ceea ce, desigur, va scumpi energia. Dar noi menţinem o cooperare energetică corectă cu România, iar obiectivul nostru este ca această cooperare energetică româno-maghiară să fie şi mai strânsă în perioada următoare, astfel încât, în ceea ce priveşte asigurarea necesarului de gaze naturale pentru Ungaria, să putem lua în considerare pentru anii următori zăcămintele de gaze naturale, care urmează să fie prospectate în România”, a mai spus şeful diplomaţiei maghiare.

Ministrul a precizat că dezvoltările infrastructurale necesare au fost efectuate şi că Ungaria poate primi momentan 2,6 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an din România.

„De asemenea, continuăm să dezvoltăm în această manieră şi căile de comunicaţie, deoarece de cealaltă parte a frontierei trăiesc şi comunităţi maghiare, iar comunităţi româneşti trăiesc, de asemenea, aici, pe teritoriul nostru, în Ungaria”, a reamintit el.

„Aceste persoane ar dori să traverseze graniţa în mod neîntrerupt, să menţină relaţiile de familie şi de prietenie. Prin facilitarea aderării românilor la spaţiul Schengen, am pus imediat la dispoziţia oamenilor zece noi puncte de trecere a frontierei”, a adăugat Péter Szijjártó.

„Acum acţionăm pentru a construi un pod nou împreună: vrem să reconstruim podul Sfântul Gerard de peste Mureş la Magyarcsanád/Cenadu Unguresc, respectiv vrem să construim un nou punct de trecere a frontierei. În plus, am început şi proiectarea liniei de cale ferată dintre Szeged şi Timişoara, deci dorim să creăm noi căi de comunicaţie pentru a putea sprijini oamenii care trăiesc în zona de frontieră, Ungaria şi România în general, precum şi economia maghiară, respectiv cea românească”, a informat el.

Purtătorul de cuvânt a Guvernului, Ioana Dogioiu, a anunțat marți că premierul Ilie Bolojan se va întâlni miercuri, 23 iulie, la ora 19:00, cu omologul său ungar, Viktor Orban.

Ultima vizită a lui Viktor Orban la Palatul Victoria a avut loc pe 20 decembrie 2024, când premier al României era Marcel Ciolacu. Cei doi au discutat despre proiectele comune de infrastructură și interconectare.

Întrebat de Gândul, Guvernul publică cifrele “austerității”! Câte miliarde ESTIMEAZĂ echipa lui Bolojan că vor ajunge la buget!

0

Primul pachet de măsuri fiscale indică un impact bugetar estimat la 10,75 miliarde lei în 2025 – 9,5 miliarde din creşterea veniturilor, restul din reducerea cheltuielilor, în special prin plafonarea sporului de condiţii vătămătoare, transmite Guvernul.

Vicepremierul Dragoș Anastasiu a fost întrebat, marți, de reporterul Gândul, într-o conferință de presă la Guvern, care este impactul bugetar pe reformele companiilor de stat propuse de Executiv, care ar urma să fie cuprinse în pachetul 2 de măsuri.

„Când vom termina analiza, vom veni cu impactul pe fiecare categorie în parte care va fi vizată de măsuri. Deocamdată, astăzi (n.r. marți) am reușit să strângem de peste tot toate datele în așa fel încât să avem o imagine clară a portofoliului despre care vorbim și va trebui să vedem exact, companie cu companie, câți membri au în consiliu de administrație, câți vor avea, care sunt indemnizațiile”, a declarat Dragoș Anastasiu.

Guvernul a revenit miercuri cu o precizare și a anunțat că:

  • În 2025, impactul total estimat este de 10,75 miliarde de lei: 9,5 miliarde din creşterea veniturilor, restul din reducerea cheltuielilor, în special prin plafonarea sporului de condiţii vătămătoare.
  • În 2026, impact estimat de 35 de miliarde de lei din venituri şi 57 de miliarde de lei din cheltuieli. 18 miliarde, din îngheţarea salariilor, pensiilor şi altor drepturi incluse anterior în „ordonanţa trenuleţ”.

Premierul Ilie Bolojan și viceprim-ministrul Anastasiu au prezentat, marți, măsurile care vor fi cuprinse în memorandumul privind guvernanța corporativă.

Potrivit premierului, prin noile măsuri, va fi limitat și numărul membrilor din consiliile de administrație ale companiilor de stat și plafonarea remunerațiilor acestora.

„S-au observat cazuri în care remunerațiile au ajuns rapid la nivelul maxim permis de lege, fără ca acest lucru să fie justificat de performanțe reale. Este o practică inacceptabilă, iar prin noile reglementări vom introduce limite clare și corelări cu performanțele companiilor”, a declarat premierul.

Sunt vizați și indicatorii de performanță din contractele managerilor, care vor fi reactualizați.

AUTORUL RECOMANDĂ:

Bolojan face REFORME fără impact bugetar, încă / Anastasiu: E o analiză care durează puțin

Prima ȘEDINȚĂ a coaliției de la instalarea Guvernului Bolojan. Cu ce propuneri va veni PSD

Mai multe formațiuni pro-Kremlin au format o alianță electorală pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova.

0

Partidul Socialiștilor, Partidul Comuniștilor, precum și formațiunile Viitorul Moldovei și Inima Moldova au format o alianță electorală pentru alegerile parlamentare programate în Republica Moldova pe 28 septembrie. Potrivit unui expert moldovean, această alianță face parte din strategia Kremlinului de a opri cursul european al Chișinăului.

Patru formațiuni pro-ruse au format o alianță electorală. FOTO: Socialistii.md

Anunțul privind constituirea blocului electoral a fost făcut de liderii celor patru formațiuni pro-ruse. Este vorba despre Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), condus de Igor Dodon, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), al cărui lider este Vladimir Voronin, formațiunea Viitorul Moldovei al cărei președinte este Vasile Tarlev, și Inima Moldovei a cărei lideră este Irina Vlah.

În opinia lui Igor Dodon, fost președinte al Republicii Moldova, anchetat în prezent în mai multe dosare penale, unirea forțelor de ,,stânga și centru-stânga într-un bloc patriotic va răspunde așteptărilor a mai mult de jumătate dintre alegătorii Republicii Moldova și, cu sprijinul acestora, va permite obținerea majorității mandatelor în Parlament și formarea Guvernului”.

,,Ne dorim sincer să formăm un bloc patriotic. Sper ca noi, liderii și echipele partidelor, să reușim să găsim un limbaj comun, să dăm dovadă de maturitate politică și să punem interesele naționale ale țării deasupra ambițiilor de partid”, a afirmat liderul PSRM.

Apropierea de Rusia

Pro-rusul a subliniat că blocul este o ofertă suveranistă care urmărește victoria în alegerile parlamentare și restabilirea relațiilor cu Kremlinul.

„Nu agreăm să fim numiți cei mai săraci din Europa, suntem împotriva ca cetățenii noștri să cerșească prin străinătate. Putem trăi și munci cu demnitate pe pământul nostru, pentru binele copiilor și nepoților noștri”, a conchis socialistul.

Irina Vlah a adăugat că, odată cu formarea blocului, începe ,,numărătoarea inversă, iar majoritatea cetățenilor sunt cu noi. Pe 28 septembrie, vom reda Moldova poporului”.

„Suntem deschiși pentru mobilizare, consolidare și salvarea țării. Din păcate, țara noastră este în pericol și trebuie să lăsăm deoparte toate intrigile, toate șmecheriile, altfel vom pierde Moldova”, a spus Vasile Tarlev. 

Iar fostul șef de stat Vladimir Voronin a subliniat că ,,formarea blocului este un proces foarte dificil, iar participanții s-au confruntat cu rezistență din toate părțile”.

„Și dacă, în cadrul acestui proces, vreunul dintre noi va manifesta interese de grup sau egoiste, nu ne va rămâne decât amintirea acestui briefing. Pentru a merge înainte, trebuie să înțelegem problemele și dificultățile care ne așteaptă. Avem o responsabilitate foarte mare”, a conchis liderul PCRM.

Punctul de vedere al expertului

Andrei Curăraru, expert în politici publice al comunității WatchDog.md, susține că formațiunile din componența blocului încearcă să deturneze aderarea Republicii Moldova la UE, readucând țara în brațele Kremlinului.

,,Trei dintre ele potrivit sondajelor nu ar fi intrat in parlament. Deci uniunea are și un rol de a salva aceste procente mizere. Își zic„bloc patriotic”, dar în spate e altceva: o construcție politicăfăcută să predea controlul de facto al țării către Kremlin.Blocul apare după luni de sincronizare între liderii implicați. În iulie 2025, Igor Dodon, Irina Vlah și Vasile Tarlev s-au aflat la Moscova, unde s-au întâlnit cu vicepremierul rus Alexandr Novak pentru a discuta despre livrări directe de gaze rusești și posibile acorduri post-electorale. Câteva zile maitârziu, Dodon a fost primit oficial la Minsk de Aleksandr Lukașenko, care i-a transmis „susținere” și disponibilitatea de a ajuta Moldova să refacă legăturile pierdute cu Estul.Oficial, aceste vizite au fost prezentate drept deschideri economice. Neoficial, sunt parte dintr-o strategie de repoziționare politică. Iar ideea livrărilor directe de gaze din Rusia – promovată de Dodon ca soluție salvatoare – este nerealistă tehnic și logistic. Moldova nu are conexiuni directe funcționale cu Gazprom, iar Ucraina nu va permite un tranzit necontrolat în actualul context de război. E o diversiune electorală”, a spus expertul.

În opinia lui Andrei Curăraru, blocul reprezintă o piesă nouă pe tabla de joc a influenței ruse în Republica Moldova, menționând că principalul instrument al Kremlinului este oligarhul fugar Ilan Șor.

,,Dacă ar fi să folosim o metaforă de șah: Kirienko, omul de la Kremlin care gestionează aceste operațiuni, e regele. Ilan Șor  regina – mobil, imprevizibil, cu atacuri rapide și haotice. Șor controlează atât partide oficiale, cât și unele paravan – unele sunt pioni de sacrificiu, altele se comportă ca nebuni, imprevizibile și periculoase. Formațiuni precum Renaștere sau  Forța de Alternativă funcționează pe margine, dar sunt folosite strategic – mascate, greu de urmărit, dar conectate la același centru de comandă. Blocul anunțat e altceva: e turnul. Stabil, masiv, disciplinat. Nu sare peste linii, dar merge drept spre obiectiv.Și are cu ce. Blocul controlează o parte importantă din votul nostalgic, mai ales în nordul și sudul țării. Are primari activi, rețele de influență rămase din perioada lui Dodon, și oameni care știu cum se face mobilizarea. Iar întrebarea care planează acum e simplă: vor primi și voturile cumpărate de rețeaua a lui Ilan Șor? Pentru că blocul lui nu a fost admis în cursă de Comisia Electorală, dar rețeaua e încă acolo: activiști, metode, bani, loialități. Tot ce le lipsește e un vehicul nou. Iar acest bloc are toate condițiile să devină acel vehicul”, a concluzionat expertul moldovean. 

La sfârșitul săptămânii trecute, Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Chișinău a respins cererea de înregistrare a Blocului Victorie, condus de oligarhul fugar Ilan Șor, invocând motive de legalitate și riscuri la adresa ordinii constituționale.

Reacția Maiei Sandu în cazul arestării oligarhului Plahotniuc care a fugit în 2019 din țară: După 6 ani, avem și noutăți bune

0

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, califică arestarea oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc și a fostului parlamentar Constantin Țuțu drept o veste bună, subliniind că, în acest moment, structurile responsabile trebuie să acționeze în vederea extrădării celor doi.

Maia Sandu a reacționat în cazul arestării lui Vladimir Plahotniuc. FOTO: Presedinte.md

„După 6 ani, avem și noutăți bune. Acum este foarte important ca toate instituțiile relevante să muncească pentru a obține extrădarea cât mai curând, evident, respectând toate procedurile. Acum, justiția moldovenească nu mai are niciun motiv să tergiverseze justiția. Acum trebuie să se facă dreptate, în sfârșit”, a spus președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. 

În ceea ce privește termenul extrădării lui Vladimir Plahotniuc și Constantin Țuțu, lidera de la Chișinău subliniază că este greu de estimat, accentuând că „există niște proceduri”, dar fiind încrezătoare că „pe partea noastră, instituțiile vor lucra cu cea mai înaltă responsabilitate, astfel încât toate actele și procedurile să fie conforme”.

Totodată, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost întrebat dacă Vladimir Plahotniuc și-a dorit să fie arestat pentru a reveni în acest mod în Republica Moldova, informație vehiculată de unii analiști în spațiul public pe fondul alegerilor parlamentare din toamna acestui an.

„Este un succes al tuturor instituțiilor care au muncit la acest capitol. Trebuie să vedem că se face dreptate. Instituțiile responsabile de extrădare vor munci și se vor asigura că toate procedurile sunt respectate, dar ca să ne bucurăm, trebuie ca dreptatea să se facă până la capăt”, a conchis președintele Maia Sandu. 

Descinderi după arestare

Polițiștii au efectuat percheziții într-o vilă luxoasă din localitatea Saronida, unde locuia în ultima perioadă oligarhul Vladimir Plahotniuc. În interior au găsit 17 pașapoarte false, ceasuri de lux și 155.000 de euro în numerar.

,,Percheziția efectuată în locuința din Saronida a scos la iveală descoperiri de mare importanță: aproximativ 155.000 de euro în numerar, 17 pașapoarte și cărți de identitate false din diferite țări, sisteme de stocare cu software de securitate specializat, numeroase telefoane mobile și computere, precum și patru ceasuri de lux de valoare extrem de mare.A fost confiscat, de asemenea, și autoturismul Skoda Kodiaq pe care Plahotniuc îl folosea pentru deplasări”, notează jurnaliștii din Grecia.

 Conform presei elene, oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc ar fi călătorit în 22 de țări din 2023 și până în prezent. Deși își schimba frecvent țara de reședință, locuia în principal într-o locuință. A fost arestat împreună cu Constantin Țuțu pe un aeroport din Atena. Cei doi au venit cu un taxi la aeroport, având puține bagaje și intenționând să zboare spre Dubai.

,,Cei doi bărbați au fost localizați de către polițiștii Direcției pentru Combaterea Infracțiunilor împotriva Vieții și Proprietății, locuind într-o vilă luxoasă în Saronida, cu informații confidențiale indicând că Plahotniuc ar fi reușit să obțină documente legale grecești.Mai exact, Plahotniuc deținea o carte de identitate grecească și un pașaport autentic, emise pe baza unor certificate false. Informațiile indică, de asemenea, că avea și un permis de conducere grecesc, care fusese descoperit de polițiști într-un magazin de vânzare de mașini din Peristeri”, scrie sursa media.

Polițiștii, care îi urmăreau de ceva vreme, i-au arestat în zona destinată zborurilor din afara spațiului Schengen.

,,În urma percheziției corporale asupra lui Plahotniuc, au fost găsite documente de călătorie cu date bulgărești, 2.670 de euro, două telefoane mobile, un laptop și obiecte digitale de stocare a datelor. Asupra lui Constantin Țuțu au fost găsite documente de călătorie și permise de conducere cu date românești și bulgărești, de asemenea false, împreună cu bani și telefoane”, potrivit jurnaliștilor.

Căutat de Moscova

Constantin Țuțu, în vârstă de 38 de ani, fost deputat al Partidului Democrat din Moldova (PDM), al cărui lider a fost oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc, are emisă pe numele său o notificare roșie de urmărire internațională din partea autorităților ruse pentru implicare într-o rețea de trafic de droguri.

Extrădarea oligarhului

Între timp, Ministerul Justiției din Republica Moldova a anunțat că a început procesul de extrădare a oligarhului Vladimir Plahotniuc.

,,Ministerul Justiției a inițiat procedura de extrădare a cetățeanului Vladimir Plahotniuc, după ce Interpol Chișinău ne-a informat oficial despre arestarea sa în Grecia. Urmează transmiterea cererii de extrădare către autoritățile competente din Republica Elenă.Ministerul Justiției colaborează îndeaproape cu Procuratura Generală și celelalte instituții implicate, pentru a pune la dispoziția autorităților elene un dosar complet din punct de vedere procedural.Depunem toate eforturile necesare și monitorizăm atent desfășurarea procedurilor, pentru a proteja interesele Republicii Moldova”, au informat reprezentanții instituției. 

Oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost dat în căutare internațională de Interpol la începutul acestui an, decizia fiind luată după ce Chișinăul a solicitat revizuirea refuzului în acest sens din 2020.

Vladimir Plahotniuc, om de afaceri și fost lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), a fost unul dintre cei mai influenți politicieni de la Chișinău în deceniul 2010-2020.

Poreclit „Păpușarul”, Vladimir Plahotniuc a fost acuzat de influență asupra întregii clase politice de la Chișinău. Acesta este fugar din vara anului 2019, atunci când formațiunea pe care o conducea, PDM, a rămas fără putere. 

Cine este bărbatul care l-a amenințat cu moartea pe Ilie Bolojan. Recidivist cu șase clase, susținător al lui Călin Georgescu

0

Florin Andronel Tofan, bărbatul care l-a amenințat cu moartea pe Ilie Bolojan, este un recidivist cu șase clase, susținător al lui Călin Georgescu și care în prezent lucrează ca taximetrist.

Bărbatul a fost ridicat de politisti dupa ce l-a amenintat cu moartea pe Ilie Bolojan FOTO Arhivă

Florin Andronel Tofan, în vârstă de 40 de ani, are deja o condamnare de 9 ani pentru „grave infracțiuni contra patrimoniului”, pronunțată pe 11 octombrie 2011 de Judecătoria Pitești, notează Libertatea.

În timp ce își ispășea pedeapsa, Trofan s-a ales cu un nou dosar penal, pentru ca a atacat un alt deținut cu o bucată de fier de 40 de centimetri și l-a lovit pe gardianul care încerca să-l oprească.

Pentru această faptă, judecătorii de la Judecătoria Giurgiu și apoi cei de la Curtea de Apel București l-au pus să plătească o amendă penală de 9.000 de lei. Aceștia au ținut cont că Tofan are 6 clase și că lucrează ca taximetrist.

Adept al curentului suveranist pe TikTok

De iarna trecută Florin Andronel Tofan s-a dedicat „curentului suveranist” și publică pe TikTok mesaje în care îl susține pe Călin Georgescu.

Individul, cu numele de cont pe TikTok- floryn-cry, a lansat numeroase mesaje de amenințare, inclusiv cu moartea, la adresa președintelui interimar Ilie Bolojan.

„Băi Bolojane, vă iau familia și o dau, uite așa, cu capul de bordură”, a amenințat influencerul pe Tik-Tok.

El a fost ridicat marți, 18 februarie 2025, de polițiști și dus la audieri, urmând să fie judecat pentru incitare la violență, tulburare a ordinii și liniștii publice și ultraj.

Pe data de 19 iunie 2025, Judecătoria Sectorului 5 a confirmat legalitatea rechizitoriului și a dispus începerea judecății cu privire la Florin Andronel Tofan pentru incitare la violență, tulburarea ordinii și liniștii publice și ultraj.

Nici Florin Andronel Tofan, nici Ilie Bolojan n-au formulat contestație împotriva hotărârii din procedura de cameră preliminară. Dosarul a primit numărul 9482/302/2025, iar dezbaterile vor avea loc la Judecătoria Sectorului 5.

Trecutul de infractor

Numele lui Florin Andronel Tofan apare pe listele Curții de Apel București într-un proces de ultraj soluționat definitiv în 2021 cu obligarea acestuia la plata unei amenzi penale de 9.000 de lei.

Potrivit Hotărârii nr. 1160/2021 din 10 noiembrie 2021 a Curții de Apel București și Hotărârii nr. 418/2021 din 15 martie 2021 pronunțată de Judecătoria Giurgiu, procesul de ultraj din 2021 viza o faptă pe care Florin Andronel Tofan a comis-o în 2015, în timp era deținut la Penitenciarul Giurgiu.

Acesta fusese condamnat de Judecătoria Pitești, pe 10 noiembrie 2011 la o pedeapsă de 9 ani de închisoare.

Ulterior, din Hotărârea nr. 418/2021 pronunțată de Judecătoria Giurgiu rezultă că Florin Andronel Tofan a scăpat ieftin, cu doar o amendă penală de 9.000 de lei, deoarece procurorilor le-a luat 6 ani să-l trimită în judecată.

Magistrații s-au emoționat când au văzut că Tofan între timp fusese eliberat, avea un loc de muncă și un copil minor.

„În ceea ce priveşte fapta comisă de inculpat, apreciază instanța că aceasta prezintă o gravitate destul de ridicată, în condițiile în care – deși inculpatul era încarcerat în Penitenciarul Giurgiu, fiind condamnat la o pedeapsă de 9 ani închisoare pentru comiterea unor infracţiuni contra patrimoniului extrem de grave și mai avea o perioadă mică de executat – a înțeles să aibe în continuare un comportament necorespunzator, aspect care a dus la lovirea cu intenție a agentului supraveghetor.

Așadar, referitor la persoana infractorului, instanţa constată că acesta este cetățean român, necăsătorit, stagiul militar nesatisfăcut, are 6 clase.

(…) Acest parcurs pozitiv ar fi, în mod evident, oprit în ipoteza în care s-ar aplica inculpatului pedeapsa închisorii, cu consecința și a revocării suspendării sub supraveghere a executării pedepsei aplicate anterior, reintegrarea socială a inculpatului devenind mult mai dificilă”, se arată în Hotărârea nr. 418/2021 a Judecătoriei Giurgiu.

Piedone neagă acuzațiile DNA: „Tot ce s-a făcut n-a avut intenţia de a aduce un prejudiciu”

0

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) ,Cristian Popescu Piedone, a afirmat, în legătură cu faptele de care este acuzat în dosarul deschis de DNA, că tot ce s-a făcut a fost fără intenţia de a aduce vreun prejudiciu cuiva sau un folos necuvenit pentru el sau pentru altă persoană. 

Cristian Popescu Piedone FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

Cristian Popescu Piedone a fost prezent, miercuri dimineaţă, la sediul Poliţiei Bragadiru, pentru a-i fi prezentate obligaţiile pe care le are de îndeplinit în cadrul controlului judiciar.

Mi s-a spus ce am de făcut, am înţeles şi voi respecta”, a declarat Cristian Popescu Piedone la Antena 3 CNN. El s-a referit şi la faptele de care este acuzat în dosarul DNA. ”Tot ce s-a făcut nu s-a făcut cu vreo intenţie de a prejudicia pe cineva, de a aduce un prejudiciu sau un folos necuvenit cuiva mie sau altuia. Atâta timp cât am fost preşedintele ANPC mi-am îndeplinit această funcţie cu demnitate. Era public controlul meu”, a explicat Cristian Popescu Piedone, scrie News. 

DNA a anunţat oficial, marţi seară, că preşedintele ANPC, Cristian Popescu Piedone, a fost plasat sub control judiciar şi nu are dreptul de a-şi exercita funcţia. El este acuzat că a pemis accesul unor persoane neautorizate la informaţii care nu erau destinate publicităţii, pentru că l-ar fi prevenit pe reprezentantul Hotelului Internaţional din Sinaia în legătură cu controlul pe care ANPC urma să îl facă la unitatea de cazare.

Conform stenogramelor apărute în spaţiul public, Piedone a sunat de pe telefonul şoferului său la reprezentantul Hotelului Internaţional din Sinaia, anunţând cotrolul ANPC şi făcându-i recomandări legate de modul în care trebuie să se pregătească.

Piedone îi sugera acestuia cum să fie pregătită bucătăria pe care urma să o controleze: ”Vezi şi tu care-i mai utilată, mai ţiplă, mai nu ştiu ce, pune-i p-ăia să-şi ia halate, tot ce trebui pe ei, să aibă bonete în cap, să… mănuşi în mână”.El se referea şi la starea camerelor. ”Spune la recepţie să-mi pregătească trei camere pe un etaj”, îi recomanda el reprezentantului hotelului, precizându-i că acestea trebuie să fie ”ţiplă, cu cearceafuri noi cu… cu husă la cu… la saltea cu tot ce corespunde, prosoape”.

” Să fie tot ca să dau şi un exemplu: „Uite, domne, patru stele.” Că voi oricum sunteţi. Da?”, mai afirma şeful ANPC.

Procurorii au precizat că, în data de 7 martie 2025, Cristian Popescu Piedone ar fi divulgat unui reprezentant al unei societăţi comerciale care administrează un hotel în oraşul Sinaia faptul că subordonaţii săi din cadrul A.N.P.C. urmează să efectueze în aceeaşi zi un control tematic la societatea acestuia, precum şi obiectivele controlului.

”Astfel, inculpatul i-ar fi permis reprezentantului hotelului accesul la aceste informaţii, în scopul obţinerii unor foloase necuvenite de către operatorul economic, constând în evitarea sancţionării pentru neregulile constatate în domeniul protecţiei drepturilor consumatorilor. În concret, inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone l-ar fi învăţat pe reprezentantul hotelului respectiv cum să aranjeze bucătăria şi camerele care urmau să fie verificate de funcţionarii A.N.P.C”, transmis procurorii.

Potrivit acestora, ulterior acestei informări, reprezentantul hotelului ar fi luat toate măsurile necesare pentru a nu se constata în urma controlului ce urma a fi efectuat, încălcări ale legislaţiei specifice protecţiei consumatorilor.

”Acesta i-ar fi contactat telefonic pe unii dintre angajaţii hotelului şi le-ar fi dat instrucţiuni pentru a face curăţenie, a se echipa corespunzător şi a-l aştepta pe preşedintele A.N.P.C. ce urma să vină în control. În urma controlului, unitatea de cazare nu a fost sancţionată de către reprezentanţii A.N.P.C. şi totodată, reprezentanţii hotelului au fost felicitaţi de către inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone pentru modul exemplar de desfăşurare a activităţii”, au mai transmis procurorii.

Aceştia precizează că, pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone trebuie să respecte o serie de obligaţii între care: să se prezinte ori de câte ori este chemat la organul de urmărire penală, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar, să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului şi să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta, respectiv cea de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

”Inculpatului i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile 309 Cod de procedură penală”, a mai transmis DNA.

Cristian Popescu Piedone neagă acuzaţiile şi susţine că nu a vorbit cu proprietarul hotelului, deşi este prieten cu acesta şi a stat la hotelul respectiv încă de dinainte de Revoluţie.

Elena Lasconi, probleme cu coloana vertebrală. Primărița din Câmpulung a fost operată de urgență în Cluj-Napoca

0

Fosta candidată la alegerile prezidențiale a suferit o intervenție chirurgicală la coloana vertebrală. Primărița din Câmpulung se confruntă cu probleme medicale de mai mulți ani.

Elena Lasconi, primar Câmpulung FOTO: Facebook/Elena Lasconi

Elena Lasconi a suferit o intervenție chirurgicală la coloana vertebrală, la începutul acestei săptămâni, într-o clinică medicală din Cluj Napoca. Potrivit ”Evenimentul Muscelean”, intervenția a decurs bine în sala de operație, iar medicii sunt optimiști că recuperarea se va face rapid.

La sfârșitul săptămânii trecute, fosta candidată la alegerile prezidențiale a apărut în public la manifestările organizate de Zilele Câmpulungului, dar a stat foarte puțin pentru că durerile intense de spate i-au dat serioase bătăi de cap. 

Lasconi a plecat duminică de urgență la Cluj-Napoca, unde a efectuat un set de analize amănunțite, iar medicii au decis internarea imediată și intervenția chirurgicală luni dimineață. Operația s-a desfășurat fără complicații, iar medicii se declară optimiști în privința procesului de recuperare.

Prima ședință a coaliției, pe fondul nemulțumirilor din PSD privind tăierea finanțărilor pentru proiecte

0

Liderii coaliției se reunesc miercuri în ședință, pentru stabilirea măsurilor din cel de-al doilea pachet fiscal, care ar trebui să fie gata până la finalul lunii. Întâlnirea vine pe fondul nemulțumirilor lansate de social-democrați și pe fondul unei greve anunțate de sindicaliști.

„Fiecare are un partid unde trebuie să arate, uite, mă lupt pentru voi, pentru interesele voastre, pentru intersele alegătorilor noştri şi aşa mai departe. Asta e la nivel de teatru politic, să zicem”, susține Dominic Fritz.

Primarul se așteaptă însă la o discuție rațională cu privire la găsirea banilor pentru investiții.

Ședința de miercuri dimineață este prima întâlnire a coaliției de la instalarea Guvernul Bolojan și vine în urma unor nemulțumiri și amenințări cu ieșirea de la guvernare din PSD. Sute de primari soial-democrați s-au revoltat după ce premierul Ilie Bolojan a anunțat că taie fondurile din programul Anghel Saligny, dedicat dezvoltării locale. 

Șeful interimar al PSD, Sorin Grindeanu, dă asigurări că PSD nu iese de la guvernare, însă punctează că partidul său „nu girează obtuzități contabile care pun lacăt pe dezvoltarea comunităților locale”. 

„PSD nu iese de la guvernare! Avem responsabilități uriașe față de românii cu venituri mici și medii și față de comunitățile locale. PSD a intrat în Guvern tocmai ca să apere aceste lucruri. Cine crede că se poate guverna doar cu tăieri și blocaje și cu punerea întregii economii în cap să își asume deschis asta. Curajul reformei înseamnă să te iei de cei care nu plătesc taxe și impozite, care fac lobby ca să evite majorarea redevențelor sau care își externalizează profiturile. Această formulă de guvernare este singura șansă pentru ca România să își păstreze direcția de dezvoltare, dar deciziile trebuie luate împreună de toate partidele. Nu unilateral, nu prin circulare și nu peste capul celor care guvernează pentru românii din toate comunitățile, de la cele mai mici, la cele mai mari”, a mai precizat liderul PSD. 

Acuzații de la vârful PSD

Președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a acuzat recent că există un grup de lucru informal „de consilieri din privat”, „care face trafic de influență” în Cabinetul condus de premierul Bolojan. El a amenințat cu plângere penală. 

Premierul Bolojan a evitat să comenteze afirmațiile liderului PSD, însă, întrebat într-o conferință de presă, vicepremierul Dragoș Anastasiu a explicat că grupul de lucru nu este încă format.

„Am iniţiat un demers de a strânge un grup de oameni într-un consiliu consultativ care rămâne deschis oricăror propuneri care vin din afară. Pentru că au fost întrebări în spaţiul public cine sunt acei oameni, o să vreau să vă nominalizez câţiva dintre aceştia, urmând ca lista să fie deschisă. Iar dacă există o suspiciune cu privire la oricare dintre aceşti oameni, noi am testat, am făcut screening cum am putut mai bine, dar dacă există şi alte indicii, vă rog să mi le daţi. Vom oficializa, când va fi gata demersul, acest grup de lucru”, a precizat Anastasiu. 

Între numele anunțate sunt Speranţa Munteanu, Mihaela Mitroi, Crenguţa Leana, Iancu Guda și Anca Grigorescu.

Radu Miruță, ministrul Economiei, a declarat că declarațiile președintelui PSD, Sorin Grindeanu, privitor la grupul de consilieri din privat de la Guvern vin fie dintr-o preocupare de a proteja companiile astea de stat, fie de auto-protecție.

Ședința coaliției este organizată și în aceeași zi în care angajații din primării și din sectorul asistenței sociale au anunțat că vor fi în grevă de avertisment între 11:00 și 13:00, fiind nemulțumiți de măsurile pe care Guvernul le pregătește pentru reforma administrațiilor locale.

Süddeutsche Zeitung: Summitul UE-China riscă să fie marcat de TENSIUNI /Beijingul ar putea fi afectat de un potențial acord comercial Europa-SUA

0

Atmosfera este tensionată înaintea summitului dintre Uniunea Europeană și China, iar negocierile riscă să se deruleze după metoda președintelui american, Donald Trump, comentează publicația germană Süddeutsche Zeitung, avertizând că reuniunea riscă să fie un eșec.

Administrația Xi Jinping a refuzat invitația de organizare a reuniunii la Bruxelles, preferând discuțiile pe teritoriul Chinei, ceea ce indică abordarea fermă a Beijingului.

”Atitudinea Administrației Chinei este evidentă: dacă vreți negocieri, veniți la noi. Chiar înainte de a începe, summitul este lipsit de concesii”, comentează Lea Sahay, într-un articol publicat în cotidianul Süddeutsche Zeitung sub titlul ”Summitul UE-China riscă să fie marcat de tensiuni”.

Criza este pe punctul de a se amplifica

Uniunea Europeană tocmai a adoptat noi sancțiuni împotriva Rusiei, iar printre entitățile penalizate se numără mai multe companii chineze și instituții financiare, o premieră de la începerea războiului din Ucraina. Ministerul chinez al Comerțului a respins acuzațiile de colaborare cu Rusia și a anunțat măsuri de retorsiune.

La reuniunea din China vor participa președintele Xi Jinping, premierul Li Qiang, președintele Consiliului European, Antonio Costa, și cel al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

”Discuțiile dintre UE și China sunt deja tensionate la nivelul echipelor tehnice. În plus, europenii continuă să fie nemulțumiți de rolul Chinei față de agresiunea militară a Rusiei în Ucraina. Beijingul se prezintă ca mediator neutru, dar oferă sprijin Rusiei la nivel diplomatic, economic și tehnologic. În acest context, este improbabil ca reuniunea de joi să genereze angajamente semnificative sau concesii majore”, subliniază editorialistul.

”Negocierile sunt în curs de câteva luni, dar progresele au fost limitate. Reuniunea de acum pare a fi o oportunitate de acces la liderii chinezi, dar probabil nimic mai mult”, explică Abigaël Vasselier, analist la Institutul Mercator pentru Studii despre China (MERICS), cu sediul la Berlin.

UE nu mai acceptă deficit comercial în relația cu China

Bruxellesul a semnalat clar că deficitul comercial în relația cu Beijingul este foarte mare, la nivelul de 300 de miliarde de euro, în condițiile în care China acordă subvenții masive pentru a intensifica exporturile. Un alt subiect de dispută este relația comercială a Uniunii Europene cu Statele Unite.

”Cea mai mare preocupare a Chinei este un potențial acord comercial între UE și Statele Unite. Divergențele dintre Europa și Statele Unite prezintă multe avantaje pentru China. Un acord comercial ar putea include o componentă de securitate, ceea ce ar putea afecta direct accesul Chinei la tehnologie occidentală”, concluzionează editorialistul Lea Sahay.

Foto: Profimedia

RECOMANDAREA AUTORULUI:

VIDEO Hunter Biden îl critică vehement pe George CLOONEY, din cauza dubiilor asupra sănătății lui Joe Biden /„Ce drept ai să calci în picioare un om?”

CONSULTĂRI pentru al doilea pachet de măsuri fiscale, la Palatul Victoria. Dragoș Anastasiu discută cu Blocul Național Sindical

0

Vicepremierul Dragoș Anastasiu se întâlnește miercuri, de la ora 09:00, cu o delegație a Blocului Național Sindical (BNS), la Palatul Victoria. Aceștia urmează să discute despre al doilea pachet de măsuri fiscale pe care Guvernul se pregătește să îl adopte, transmit reprezentanții BNS.

Din partea Blocului Național Sindical va participa o delegație care va prezenta poziția confederației cu privire la noile măsuri propuse și impactul acestora asupra salariaților”, se arată într-un comunicat de presă al BNS.

Întâlnirea de miercuri vine după ce premierul Ilie Bolojan și Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Adminisrației, au discutat luni cu reprezentanții administrației publice locale (Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România, Asociația Municipiilor din România, Asociația Comunelor din România) despre noile măsuri care vor fi introduse în reforma administrației locale.

La finalul întâlnirii, Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România, a declarat că săptămâna viitoare urmează o nouă rundă de negocieri.

RECOMANDĂRILE AUTORULUI:

Ciprian Șerban, supărat pe Ilie Bolojan: „Nu pot să nu îmi arăt nemulțumirea față de blocarea proiectelor din Anghel Saligny”

Asociația Secretarilor de Municipii, îngrijorată de propunerea limitării MANDATULUI funcției de Secretar General la cinci ani

Principalele măsuri privind REFORMA sistemului sanitar, făcute publice: „În beneficiul pacientului”

În Ucraina, în zona unde rușii au distrus barajul Kahovka, ar putea deveni unul dintre cele mai mari ecosisteme de apă dulce din Europa, comparabil ca importanță cu Delta Dunării

0

La doi ani după distrugerea barajului de la Nova Kahovka, în sudul Ucrainei, o pădure spontană a înverzit solul expus al unui fost rezervor. Oamenii de știință o numesc un experiment natural de proporții – dar avertizează că transformarea ar putea fi de scurtă durată, scrie The Guardian.

La extremitatea sudică a celei mai mari insule fluviale din Europa, insula Hortiția, priveliștea care se deschide este una surprinzătoare: un covor verde de sălcii tinere, presărat cu lagune strălucitoare, se întinde până la orizont. În urmă cu doar câțiva ani, acest peisaj era complet acoperit de apele rezervorului barajului Kahovka.

„Aceasta este Velikii Luh – Marea Pajiște”, spune Valeri Babko, fost profesor de istorie și veteran, aflat pe țărmul uscat, în apropierea satului Malokaterinivka. Pentru el, noul ecosistem în formare înseamnă mai mult decât regenerarea naturală – este o reîntoarcere la un spațiu mitologic, prezent în tradiția ucraineană.

Peisajul a dispărut în 1956, când autoritățile sovietice au construit barajul Kahovka, inundând regiunea. Ecosistemele locale au fost îngropate sub apă timp de aproape șapte decenii.

În 2023, barajul – aflat sub controlul forțelor ruse – a fost distrus, provocând o inundație catastrofală. Sate întregi au fost devastate, iar zeci sau poate sute de persoane au murit. Până la un milion de oameni au rămas fără acces la apă potabilă.

Astăzi, la doi ani de la incident, cercetătorii spun că zona prezintă semne spectaculoase de regenerare – dar și riscuri ecologice semnificative.

Regenerare spontană, dar fragilă

După retragerea apelor, fundul rezervorului semăna cu un deșert: noroi uscat, fisurat, presărat cu cochilii și resturi ale vieții acvatice. Acum, vegetația este atât de deasă încât este nevoie de o coasă pentru a ajunge la bazinul propriu-zis. O pădure tânără de sălcii și plopi a crescut în mod natural pe kilometri întregi de teren.

Potrivit Grupului pentru Monitorizarea Consecințelor Ecologice ale Războiului (UWEC), ecosistemul de pe râul inferior Nipru nu doar că se reface, ci evoluează. O zonă care în trecut era artificială a devenit, în mod neașteptat, una dintre cele mai mari păduri de luncă din stepa ucraineană.

„Nu este un proiect gestionat de oameni. Este pământul care revine la viață”, spune ecologistul Oleksi Vasiliuk, coautor al unui raport publicat în 2025.

Se estimează că aproximativ 40 de miliarde de semințe de copaci au germinat. Pești rari, precum sturionul ucrainean, au revenit în zonă. Porcii mistreți, castorii și alte mamifere s-au reîntors, iar păsările își construiesc cuiburi în stufărișuri unde, până nu demult, era apă adâncă.

Eugene Simonov, coordonator internațional la organizația Rivers without Boundaries, afirmă că procesul este „o reconstrucție spontană rară a unui ecosistem riveran vast”. El subliniază că ceea ce se întâmplă în Veliki Luh are implicații la nivel european, în special pentru strategia Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană și atragere de fonduri pentru reconstrucție.

Risc de contaminare

Totuși, regenerarea nu este lipsită de riscuri. Sub această pădure tânără se află straturi groase de sedimente contaminate cu metale grele provenite din industria regională. În timpul anilor în care barajul era funcțional, particulele fine s-au depus pe fundul bazinului, absorbind substanțe toxice precum mercur, plumb sau cadmiu.

„Estimăm că există aproximativ 1,5 kilometri cubi de sedimente poluate”, explică ecologista Oleksandra Șumilova. Ea compară efectele acestor substanțe cu cele ale radiațiilor: se acumulează în lanțul trofic, având efecte asupra sănătății oamenilor și animalelor – de la probleme hormonale la afecțiuni renale și chiar cancer.

Accesul în zonă este însă dificil, din cauza prezenței minelor și a bombardamentelor sporadice. Monitorizarea ecologică rămâne limitată, iar pericolele reale pentru sol, apă și biodiversitate sunt încă insuficient înțelese.

Un raport publicat în 2025 în revista Science, co-semnat de Șumilova, avertizează că regiunea ar putea deveni o „bombă toxică cu ceas”. Totuși, în același studiu, cercetătorii estimează că în următorii cinci ani, 80% dintre funcțiile ecologice pierdute vor fi restaurate, iar biodiversitatea se va reface semnificativ în următorii doi ani.

O alegere critică pentru Ucraina

Raportul UWEC consideră această perioadă un punct de cotitură pentru politica ecologică și culturală a Ucrainei. Dacă zona va fi lăsată să se regenereze, ar putea deveni unul dintre cele mai mari ecosisteme de apă dulce din Europa, comparabil ca importanță cu Delta Dunării.

Dar pădurea de la Kahovka ar putea fi distrusă din nou.

Compania energetică de stat Ukrhidroenergo a anunțat că intenționează să reconstruiască barajul. Unii oficiali consideră că acest lucru ar însemna o revenire la „normalitate” – redobândirea securității energetice și a controlului strategic asupra regiunii.

Ecologiștii avertizează însă că refacerea barajului ar duce la reîngroparea pădurii și distrugerea ecosistemului înainte de a fi înțeles pe deplin.

„Nu ar fi o reconstrucție, ci un ecocid”, spune Vasiliuk.

În plus, 80% din teritoriul afectat este inclus în rețele de protecție națională și internațională, precum Rețeaua de Smarald a Consiliului Europei. Prin urmare, decizia Ucrainei va avea ecouri dincolo de granițele sale.

Din perspectiva schimbărilor climatice, zona oferă un potențial important de captare a carbonului, iar regenerarea naturală ar putea deveni un model de restaurare ecologică pentru alte state europene.

„Este o oportunitate pe care nu ne-o putem permite să o ratăm”, spune Simonov. „A proteja Velikii Luh nu înseamnă doar salvarea unui peisaj, ci și afirmarea unei viziuni pentru viitorul Ucrainei.”

Astăzi, de-a lungul Niprului inferior, păsările revin, iar sturionii se întorc în apele în care nu au mai înotat de 70 de ani. Zona reîncepe să pulseze în ritmul său natural – un experiment ecologic rar, aflat încă în desfășurare.

„Din punct de vedere uman, a fost o tragedie. Dar, din punct de vedere științific, este o oportunitate excepțională de a observa cum se reface un ecosistem”, conchide Șumilova.

Cum transformă președinte Trump sistemul de putere al Americii, instanță cu instanță

0

Într-o după-amiază toridă de mai, în Manhattan, juriul care delibera în procesul privind plățile ilegale către actrița de filme pentru adulți Stormy Daniels anunța, pe neașteptate, revenirea în sală. Era ziua a doua de deliberări, iar în fața tribunalului, reporterii se pregăteau pentru o lungă așteptare. Dar în câteva minute, totul avea să se schimbe: Donald Trump devenea primul fost președinte al SUA condamnat penal — de 34 de ori, pe tot atâtea capete de acuzare.

Președintele SUA, Donald Trump

Un an mai târziu, Trump nu doar că nu este marginalizat politic, ci a recâștigat Casa Albă. Iar traiectoria sa judiciară, departe de a fi o vulnerabilitate, s-a transformat într-o platformă de redefinire a puterii prezidențiale, constată BBC.

Trei decizii-cheie ale Curții Supreme, una după alta, i-au întărit poziția: imunitate largă pentru foștii președinți, anularea deciziei care îl declara neeligibil pentru funcția prezidențială din cauza tentativelor de răsturnare a rezultatului alegerilor din 2020 și, în final, limitarea drastică a capacității judecătorilor federali de a bloca politicile executive. Toate aceste victorii conturează un peisaj constituțional profund modificat, în care președintele își extinde prerogativele în dauna celorlalte puteri.

Atac frontal la independența judecătorească

Judecători federali, atât în funcție cât și retrași, vorbesc astăzi despre o presiune fără precedent asupra sistemului judiciar. John E. Jones III, fost judecător în Pennsylvania numit de un președinte republican, avertizează: „Instanțele de district sunt supuse unui atac direct din partea administrației. Nu am mai văzut așa ceva”.

Etichetele utilizate de Trump la adresa magistraților – „monștri”, „trădători”, „lunatici”, „dușmani ai Americii” – sunt completate de amenințări cu destituirea sau procese împotriva celor care blochează inițiativele Casei Albe. Stephen Miller, arhitectul politicilor executive ale administrației și vocea ideologică a acesteia, a declarat că „tirania judiciară” este cea mai gravă amenințare la adresa democrației americane. Iar retorica virulentă pare să fi atins efectul scontat, scrie BBC.

Cifrele compilate de US Marshals Service, care are sarcina de a proteja sistemul judiciar, arată că, până la jumătatea lunii iunie, au existat peste 400 de amenințări împotriva a aproape 300 de judecători – depășind totalul pentru întregul an 2022. Unele dintre amenințări implică publicarea de informații personale despre o persoană sau despre familia acesteia, ceea ce riscă să o expună atacurilor. Alte forme de intimidare din acest an au fost și mai sinistre.

Unii au fost vizați de atacuri simbolice: comenzi false de pizza sub numele fiului ucis al judecătoarei Esther Salas, alții — de amenințări directe cu moartea.

Judecătoarea Nancy Gertner, fost magistrat federal și profesor la Harvard Law School, spune tranșant: „Retorica inflamatoare a administrației dă undă verde celor care simt că trebuie să își facă singuri dreptate. Liderii știu asta.”

Ordine executive în avalanșă, limite constituționale în recul

Trump a semnat, într-un singur an, mai multe ordine executive decât predecesorul său în patru. Multe dintre ele vizează chestiuni sensibile: imigrația, cetățenia, reglementările climatice. În mod legal, președintele poate emite astfel de ordine în baza Articolului II al Constituției, dar atunci când conținutul lor atinge limitele drepturilor fundamentale sau riscă să încalce Constituția, singura cale de contestare rămâne instanța.

Aceasta este miza reală a deciziei recente a Curții Supreme, care restrânge drastic puterea judecătorilor federali de a bloca temporar aplicarea acestor măsuri — o victorie strategică pentru Trump, care a numit trei dintre actualii membri ai instanței supreme și a consolidat astfel o majoritate conservatoare durabilă.

O justiție împinsă la margine

De cealaltă parte, instanțele continuă să reziste. La doar câteva zile după hotărârea Curții Supreme, un judecător federal a blocat aplicarea unui ordin executiv ce interzicea dreptul la cetățenie pentru copiii născuți din părinți fără acte. A fost una dintre multele decizii care alimentează conflictul deschis între ramura executivă și cea judecătorească.

Un alt episod emblematic: administrația a tergiversat, timp de două luni, repatrierea unui cetățean deportat ilegal, Kilmar Ábrego García, în ciuda unei decizii clare a Curții Supreme. Chiar și procurorul general, Pam Bondi, a declarat public: „Nu se va întoarce în țara noastră.” Pentru criticii președintelui, acesta este semnul clar al unui dispreț instituționalizat față de autoritatea justiției.

Reconfigurarea arhitecturii democratice

Profesorul Laurence Tribe, unul dintre cei mai respectați constituționaliști americani, avertizează că „sistemul este dezechilibrat. Congresul și-a abandonat rolul de supraveghere, iar justiția este delegitimată sistematic. Ne îndreptăm spre o criză constituțională.”

După Watergate, Congresul american a intervenit pentru a reechilibra puterea executivului. Dar multe dintre acele măsuri s-au bazat pe norme nescrise: publicarea declarațiilor fiscale, evitarea conflictelor de interese. Norme pe care Trump le-a ignorat cu desăvârșire. Astăzi, balanța puterilor în statul american – președinte, Congres, instanțe – se înclină vizibil spre o singură direcție.

Ce urmează: o justiție asediată sau o democrație metamorfozată?

Rămâne întrebarea-cheie: este aceasta o derivă personală, legată strict de figura lui Donald Trump? Sau asistăm, de fapt, la o mutație profundă a modului în care este concepută puterea în SUA? Se intreaba BBC.

Într-un sistem unde alegerile nu mai garantează singurul tip de control asupra unui lider, iar impeachment-ul s-a dovedit ineficient în două rânduri, instanțele rămân ultimele bastioane ale controlului constituțional. Pentru cât timp?

Român găsit mort în cabina unui TIR dintr-o parcare din Germania. „Șoferul a ajuns cea mai ieftină piesă de schimb”

0

Un șofer român a fost găsit mort în cabina camionului său lângă un depozit Amazon din Helmstedt, Germania. Este al treilea caz raport de la începutul anului de Asociația RoOmenia-Voluntari Europa.

Șofer român, mort în Germania FOTO: FB

Tragedia a fost făcută publică de Adriana Mureșan, președinta de Asociației RoOmenia-Voluntari Europa. 

„Luni (n.r: 21 iulie 2025, în apropiere de depozitul Amazon din 38350 Helmstedt, în urma solicitării de ajutor, s-a deplasat o voluntară la fața locului, pentru a vedea de ce șoferul nu mai răspunde la telefon…tragic deznodământul! Al treilea șofer găsit fără viață în cabină, de la începutul anului…doar din cazurile care au ajuns la noi pe grup. Șoferul a ajuns cea mai ieftină piesă de schimb a camionului. Așa nu se mai poate continua! De la începutul anului… noi știm de 3 cazuri doar în grupul Voluntari în Europa. Trei șoferi găsiți fără suflare, departe de casă. Trei povești care s-au încheiat în singurătate. Dar câte or mai fi, cu adevărat? Câte familii așteaptă încă un apel care nu mai vine? Câți colegi au simțit că ceva nu e în regulă, dar n-au știut cui să spună?”, a scris Adriana Mureșan, pe FB.

Asociația cere autorităților să publice o statistică reală a șoferilor de TIR decedați în cabine.

„Vrem o statistică oficială, vrem adevărul, vrem să învățăm din el- ca să nu mai fim martorii tăcuți ai unor tragedii care se pot evita. Până atunci, avem nevoie unii de alții! Dacă vezi o postare cu un șofer dispărut: Dă un share: poate tu nu ești în zonă, dar cineva din lista ta este. Etichetează un prieten care ar putea verifica. Sună, întreabă prietenii, trimite un mesaj-orice semn poate fi salvator. Și nu uita: aplicația RoOmenia are un buton SOS, dar acesta se folosește exclusiv de către persoana care se află în pericol real-adică de șoferul însuși. Când este apăsat, mesajul de urgență medicală ajunge instant la toți voluntarii disponibili. Aceștia îl vor suna imediat. Dacă nu răspunde, se vor mobiliza pentru a verifica situația”, au mai transmis reprezentanții Asociației.

Pe 10 iunie 2025, un șofer român de TIR a fost descoperit fără viață în cabina camionului. 

TIR-ul în care se află românul se afla în apropierea locului de transport LAR din Rekkem. Bărbatul a fost găsit chiar de trecătorul care-i oferise o mână de ajutor cu o zi în urmă, Musaev Zelimkhan, conform ziarului Het Nieuwsblad.

Cât costă catarama în formă de cătușe purtată de Piedone când a fost săltat de procurorii DNA. „Este o iluzie acest caz”

0

Șeful ANPC, Cristian Popescu Piedone, a atras atenția marți, 22 iulie, printr-un articol vestimentar pe care îl purta în momentul în care a fost ridicat de procurorii DNA. 

Cristian Tudor Popescu, ridicat de Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Piedone a purtat o curea Salvatore Ferragamo, care costă 450 de euro, potrivit Libertatea.ro. Cureaua a ieșit în evidență datorită modelului său inedit: este în formă de cătușe.

Piedone poartă o curea Salvatore Ferragamo

Șeful ANPC, Cristian Popescu Piedone, este cercetat de DNA după ce l-a avertizat pe patronul unui hotel din Sinaia că urmează să-l controleze, iar apoi l-a lăudat pe TikTok.

Cristian Popescu Piedone este vizat de un dosar penal, după ce l-a avertizat pe proprietarul unui hotel de patru stele din Sinaia că urmează să fie controlat și i-a arătat ce să facă pentru a scăpa fără nicio problemă.

Deși în cele mai multe cazuri Piedone descoperă abateri de la normele de igienă, la adresa hotelului din Sinaia a avut doar cuvinte de laudă.

„Miroase a curat. Uitați-vă la calitate, am fost astăzi la mai multe hoteluri pe Valea Prahovei și în Brașov. Uite husa care nu exista, uite salteaua curată (…) și un cearșaf care miroase a fresh, calitate”, spunea Piedone la vremea respectivă.

Piedone i-ar fi avertizat pe reprezentanții Hotelului International din Sinaia că urmează un control ANPC. Ba mai mult, acesta i-ar fi învățat și ce trebuie făcut pentru a trece cu bine de control. Complexul este deținut de familia lui Dan Radu Rușanu, fostul șef al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). 

Dan Radu Rușanu, fostul șef al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat că niciunul dintre reprezentanții hotelului din Sinaia pe care îl deține familia sa nu a fost anunțat dinainte de Cristian Popescu Piedone că urma un control ANPC și despre ce trebuie făcut pentru a trece cu bine de control.  

Şeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Cristian Popescu Piedone, a declarat, marţi, în contextul percheziţiilor DNA în dosarul în care este suspectat că a anunţat un hotel din Sinaia despre un control, că nu a coordonat comandamentul pentru Valea Prahovei.

Este o iluzie acest caz. Nu ascund faptul că proprietarul hotelului este prietenul meu de ani de zile. Este şi el un personaj public. Nu am avut niciun schimb de informaţii, nu am anunţat şi nu am fost”, a afirmat el.

Piedone a susţinut că i-a deranjat pe mulţi prin controale. 

Nu am făcut un trafic de influenţă, nu am luat un leu, mi-am făcut datoria. Că am deranjat, da. Dacă există dovadă înseamnă că telefoanele mele şi ale şoferului meu au fost ascultate”, a mai afirmat el.  

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție, de către funcționari publici și complici ai acestora.

În cursul zilei de 22 iulie 2025, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 5 locații situate pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Prahova și Constanța, dintre care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice sau sediile/punctele de lucru ale unor societăți comerciale”, au transmis autoritățile printr-un comunicat.

Grindeanu critică blocarea proiectelor „Anghel Saligny”: „Nu oprești toată România pentru că cineva nu ar fi respectat legea”

0

Șeful interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a transmis marți un mesaj în care critică Guvernul condus de Ilie Bolojan și a vorbit, din nou, despre variante ieșirii partidului său de la guvernare.

Grindeanu este supărat din cauza programului Anghel Saligny FOTO Mediafax

„PSD susține adoptarea rapidă a unui pachet de măsuri cu o destinație clară: tăierea privilegiilor și sinecurilor! Inclusiv prin angajarea răspunderii Guvernului! PSD nu girează obtuzități contabile care pun lacăt pe dezvoltarea comunităților locale! Nicio țară nu s-a dezvoltat lovind în proprii cetățeni. În prezent, sunt aproximativ 2.700 de proiecte de drumuri, gaze, apă și canalizare care au fost oprite în toată țara. Închiderea lor înseamnă dispreț față de nevoile reale ale românilor! Înseamnă risipă de bani și nu economie, pierderea lucrărilor deja făcute și a unor locuri de muncă!”, a scris Sorin Grindeanu pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, „stoparea unui proiect aflat la 60% cu o valoare de 50 de milioane de lei și pentru care s-au cheltuit deja 30 de milioane, nu egalează automat cu o economie de 20 de milioane”, ci cu pierderea totală a investiției, din cauză că va costa mai mult să fie conservat acel proiect, decât să fie finalizat.

„PSD nu este de acord cu o astfel de abordare, văzută doar de la înălțimea unui birou, într-un tabel! De aceea, am solicitat ferm o analiză riguroasă de oportunitate și utilitate pe fiecare proiect în parte! DA – acolo unde nu s-au început lucrările cred că putem amâna. DA putem să ne lipsim un an de săli de sport, cămine culturale și bazine de înot. Dar NU ne putem lipsi de infrastructura esențială! Vom continua să cerem evaluări obiective, transparente și asumate pentru toate proiectele, pentru că fiecare localitate din această țară contează”, a continuat el.

Șeful interimar al PSD a afirmat, de asemenea, că: „Să spui că Programul Anghel Saligny – inițiat în guvernarea de dreapta cu prim-ministru liberal, este un proiect «de furat» înseamnă să insulți mii de primari care muncesc corect și milioane de români care așteaptă apă, canalizare, gaze și drumuri mai bune. Dacă unii au furat, să se ducă la pușcărie! Dar nu oprești toată România pentru că cineva nu ar fi respectat legea. Aceasta nu este reformă, ci o greșeală administrativă!”

Deși a criticat măsurile luate de Guvernul condus de Ilie Bolojan, Sorin Grindeanu a negat că PSD ar avea planuri să iasă de la guvernare.

„Sunt foarte clar: PSD nu iese de la guvernare! Avem responsabilități uriașe față de românii cu venituri mici și medii și față de comunitățile locale. PSD a intrat în Guvern tocmai ca să apere aceste lucruri. Cine crede că se poate guverna doar cu tăieri și blocaje și cu punerea întregii economii în cap să își asume deschis asta. Curajul reformei înseamnă să te iei de cei care nu plătesc taxe și impozite, care fac lobby ca să evite majorarea redevențelor sau care își externalizează profiturile.

„Această formulă de guvernare este singura șansă pentru ca România să își păstreze direcția de dezvoltare, dar deciziile trebuie luate împreună de toate partidele. Nu unilateral, nu prin circulare și nu peste capul celor care guvernează pentru românii din toate comunitățile, de la cele mai mici, la cele mai mari”, a conchis acesta.

Afirmațiile vin în contextul în care, în cadrul unei conferințe de presă ținute vineri, 18 iulie, premierul Ilie Bolojan a vorbit despre o prioritizare a investițiilor din programul Anghel Saligny, astfel încât să fie finanțate proiectele care au un stadiu avansat, „iar proiectele care nu sunt în stadiu avansat să nu le asigurăm, cel puțin în lunile următoare, finanțarea.”

Marea Britanie vrea să limiteze la două ore timpul petrecut de copii pe reţelele de socializare

0

Guvernul britanic intenţionează să limiteze timpul petrecut de copii pe reţelele de socializare pentru a combate timpul „compulsiv” petrecut pe ecran, a declarat secretarul pentru tehnologie.

Dependența de rețele sociale este mare în rândul copiilor FOTO: Adevărul (arhivă)

Peter Kyle a declarat că este îngrijorat de „cantitatea totală de timp pe care copiii o petrec pe aceste aplicaţii„, precum şi de conţinutul pe care îl văd.

O limită de două ore pe platformă este luată în considerare în mod serios după întâlniri cu foşti şi actuali angajaţi ai companiilor de tehnologie. S-a discutat, de asemenea, despre o interdicţie de acces pe timp de noapte sau pe timpul şcolii.

Se înţelege că copiilor li s-ar bloca accesul la aplicaţii precum TikTok sau Snapchat odată ce au atins limita, în loc să li se reamintească doar cât timp au derulat.

Un anunţ privind timpul petrecut în faţa ecranului este aşteptat în această toamnă.

„Voi face un anunţ cu privire la aceste lucruri în viitorul apropiat. Dar mă uit foarte atent la timpul total pe care copiii îl petrec pe aceste aplicaţii. Cred că unii părinţi se simt un pic neputincioşi cu privire la modul în care îşi pot face copiii mai sănătoşi online”, a declarat Peter Kyle.

Acesta a adăugat: „Cred că unii copii simt că uneori există atât de mult comportament compulsiv în interacţiunea cu aplicaţiile încât au nevoie de ajutor doar pentru a prelua controlul asupra vieţii lor online şi acestea sunt lucruri pe care le analizez cu mare atenţie. Vorbim mult despre o copilărie sănătoasă offline. Trebuie să facem acelaşi lucru şi online. Cred că somnul este foarte important, să te poţi concentra asupra studiului este foarte important”.

El a adăugat că doreşte să împiedice copiii să petreacă ore întregi vizionând conţinut care ”nu este criminal, dar este nesănătos, utilizarea excesivă a unora dintre aceste aplicaţii”.

”Cred că putem stimula companiile şi putem stabili un prag uşor diferit care va înclina balanţa în favoarea părinţilor, care nu sunt întotdeauna cei care smulg telefoanele din mâinile copiilor şi care au o conversaţie foarte stânjenitoare şi dificilă în această privinţă”, a adăugat el.

Kyle a vorbit în exclusivitate pentru Sky News după ce s-a întâlnit cu un grup de elevi din Darlington, care au petrecut un an participând la grupuri de discuţii periodice despre smartphone-uri şi social media, organizate de deputatul lor laburist Lola McEvoy.

Aceştia au luat parte la un sondaj efectuat pe 1.000 de copii din oraş, majoritatea cu vârste cuprinse între 14 şi 15 ani, în urma căruia s-a constatat că 40% dintre ei petreceau cel puţin şase ore pe zi online. Unul din cinci petrecea până la opt ore derulând.

Cei mai mulţi dintre copiii sub 16 ani (55%) văzuseră conţinut sexual sau violent nepotrivit – adesea fără să fie invitaţi. Trei sferturi dintre copiii sub 16 ani au fost contactaţi online de persoane necunoscute.

În cadrul sesiunii din Parlament, în care copiii au fost întrebaţi ce îi îngrijorează cel mai mult, Jacob, în vârstă de 15 ani, a spus „Personal, aş spune că lipsa restricţiilor privind timpul petrecut în faţa ecranului, ceea ce face ca oamenii să navigheze ore întregi pe Tiktok.

”Oamenii îşi lipesc ochii de telefonul lor şi petrec ore întregi pe el, în loc să vadă lumea reală”, a afirmat el.

Tom, 17 ani, a spus: „Am impresia că trebuie să fii destul de priceput la tehnologie pentru a-ţi proteja copiii online. Trebuie să intri în setări şi să le rezolvi pe fiecare în parte. Ar trebui să fie implicită. Trebuie să fie imediat, în prima zi.”

Matthew, 15 ani, a spus: „Cred că, deoarece toată lumea este online tot timpul şi nu există o moderare reală a ceea ce oamenii pot spune sau ce poate fi împărtăşit, poate afecta cu adevărat viaţa oamenilor, deoarece este întotdeauna acolo. De îndată ce mă trezesc, îmi verific telefonul şi până mă duc la culcare. Singurul moment în care iau o pauză este când mănânc sau când vorbesc cu cineva.”

Unii dintre adolescenţi au petrecut 12 sau chiar 16 ore pe zi online.

Mai mulţi dintre elevii care s-au întâlnit cu Kyle au povestit că au fost contactaţi de adulţi străini, fie prin intermediul aplicaţiilor social media, fie prin intermediul jocurilor online, în moduri care i-au făcut să se simtă inconfortabil.

Kyle a declarat: „Este o nebunie, este o nebunie totală, iar multe dintre aplicaţii sau companii au luat măsuri pentru a restricţiona contactele pe care adulţii – în special străinii – le au cu copiii, dar trebuie să mergem mai departe şi accept acest lucru. În prezent, cred că balanţa este uşor înclinată în direcţia greşită. Părinţii nu simt că au abilităţile, instrumentele sau capacitatea de a controla cu adevărat experienţa online a copiilor, cât timp petrec, ce văd, nu simt că copiii sunt protejaţi de activităţi sau conţinuturi nesănătoase atunci când sunt online.”

Ministrul tehnologiei este în curs de punere în aplicare a Legii 2023 privind siguranţa online, adoptată de guvernul anterior.

Începând de vineri, toate platformele trebuie să introducă protecţii mai puternice pentru copiii online, inclusiv o cerinţă legală ca toate site-urile pornografice accesate în Regatul Unit să dispună de o verificare eficientă a vârstei – cum ar fi estimarea facială a vârstei sau verificarea identităţii.

Kyle a adăugat: „Nu vreau doar un nivel de bază în care copiii să nu fie exploataţi şi prejudiciaţi din punct de vedere penal, aceasta nu ar trebui să fie înălţimea aspiraţiilor noastre. Punctul culminant al aspiraţiilor noastre ar trebui să fie o experienţă sănătoasă.”

Deputata laburistă Lola McEvoy, care a organizat grupul de discuţii, a declarat: „Ştiam că lucrurile stau prost online pentru copii şi tineri, dar mărturia lor a dezvăluit amploarea conţinutului explicit, deranjant şi toxic care este acum norma. Articularea schimbărilor pe care doreau să le vadă a fost excelentă şi au făcut din oraşul nostru şi din generaţia lor o mândrie.”

Tiktok, Pinterest, Meta şi Snapchat au fost contactate pentru comentarii, dar niciuna nu a furnizat o declaraţie oficială. Companiile au conturi pentru persoanele sub 16 ani, cu control parental, iar unele dintre ele stabilesc memento-uri pentru timpul petrecut în faţa ecranului.

TikTok are o limită zilnică de 60 de minute de vizionare a ecranului pentru tinerii sub 18 ani, după care aceştia trebuie să introducă o parolă pentru a continua, precum şi un memento de oprire la ora 22:00. Compania spune că acest lucru este menit să sprijine o relaţie sănătoasă cu timpul petrecut în faţa ecranului.

Pinterest a sprijinit politicile de interzicere a utilizării telefoanelor în şcoli, în SUA şi Canada, şi afirmă că intenţionează să extindă acest lucru şi în alte părţi.

Donald Trump îl acuză pe Barack Obama de trădare în legătură cu ancheta referitoare la implicarea Rusiei în alegeri

0

Preşedintele SUA, Donald Trump, l-a acuzat marţi pe fostul preşedinte Barack Obama de „trădare”, învinuindu-l, fără a furniza dovezi, că a condus o campanie pentru a-l lega în mod fals de Rusia şi a-i submina campania prezidenţială din 2016.

Trump și Obama, într-un moment de rară amiciție. FOTO: EPA EFE

Un purtător de cuvânt al lui Obama a denunţat afirmaţiile lui Trump, spunând că „aceste acuzaţii bizare sunt ridicole şi reprezintă o încercare slabă de a distrage atenţia”.

Deşi Trump l-a atacat frecvent pe Obama, preşedintele republican nu a mers atât de departe, de la revenirea sa la putere, în ianuarie, încât să-l acuze pe predecesorul său democrat de acte penale, scrie News.

Marţi însă, în timpul declaraţiilor obişnuite pe care le face zilnic în Biroul Oval, Trump a trecut la comentariile şefei serviciilor sale de informaţii, Tulsi Gabbard, care vineri a ameninţat că va sesiza Departamentul de Justiţie pentru urmărirea penală a unor oficiali din administraţia Obama în legătură cu o evaluare a serviciilor de informaţii privind interferenţa Rusiei în alegerile din 2016. Ea a declasificat documente şi a afirmat că informaţiile pe care le-a făcut publice arată o „conspiraţie de trădare” în 2016 din partea unor oficiali de rang înalt ai administraţiei Obama pentru a-l submina pe Trump, acuzaţii pe care democraţii le-au calificat ca fiind false şi motivate politic.

„Este acolo, el este vinovat. A fost trădare”, a declarat Trump marţi, fără a oferi însă dovezi în sprijinul afirmaţiilor sale. „Au încercat să fure alegerile, au încercat să le falsifice. Au făcut lucruri pe care nimeni nu şi le-ar fi imaginat vreodată, nici măcar în alte ţări”, a insistat şeful Casei Albe.

O evaluare a comunităţii de informaţii americane publicată în ianuarie 2017 a ajuns la concluzia că Rusia, folosind dezinformarea pe reţelele sociale, hackingul şi fermele de boţi, a încercat să dăuneze campaniei democratei Hillary Clinton şi să-l susţină pe Trump. Evaluarea a stabilit că impactul real a fost probabil limitat şi nu a prezentat dovezi că eforturile Moscovei au schimbat efectiv rezultatele votului.

Un raport bipartizan din 2020 al Comisiei de informaţii a Senatului a constatat că Rusia s-a folosit de agentul politic republican Paul Manafort, de site-ul WikiLeaks şi de alţii pentru a încerca să influenţeze alegerile din 2016 în favoarea campaniei lui Trump.

„Nimic din documentul publicat săptămâna trecută (de Gabbard) nu contrazice concluzia larg acceptată că Rusia a încercat să influenţeze alegerile prezidenţiale din 2016, dar nu a reuşit să manipuleze voturile”, a declarat Patrick Rodenbush, purtătorul de cuvânt al lui Obama, într-un comunicat.

Trump sub presiune

Trump, care are un istoric de promovare a teoriilor conspiraţioniste false, a denunţat frecvent aceste evaluări ca fiind „o farsă”.

În ultimele zile, Trump a repostat pe contul său de Truth Social un videoclip făcut cu inteligenţa artificială în care Obama este arestat şi i se pun cătuşe în Biroul Oval.

Trump a încercat să distragă atenţia către alte probleme după ce el însuşi este sub presiunea bazei sale electorale conservatoare de a divulga mai multe informaţii despre Jeffrey Epstein, care s-a sinucis în 2019 în timp ce îşi aştepta procesul pentru acuzaţii de trafic sexual. Susţinătorii teoriilor conspiraţioniste despre Epstein l-au îndemnat pe Trump, care a fost prieten cu finanţatorul discreditat în anii 1990 şi începutul anilor 2000, să divulge dosarele anchetei legate de acest caz.

Întrebat în Biroul Oval despre Epstein, Trump a trecut rapid la un atac la adresa lui Obama şi Clinton. „Vânătoarea de vrăjitoare despre care ar trebui să vorbiţi este faptul că l-au prins pe preşedintele Obama cu mâinile în sac”, a replicat Trump.

Preşedintele a sugerat că vor fi luate măsuri împotriva lui Obama şi a foştilor săi oficiali, calificând ancheta cu privire la Rusia drept un act de trădare şi spunând că fostul preşedinte se face vinovat de „încercarea de a conduce o lovitură de stat”.

„Este timpul să începem, după câte mi-au făcut şi indiferent dacă este corect sau greşit, este timpul să-i urmărim (în justiţie) pe aceşti oameni. Obama a fost prins direct”, a spus el.

Reprezentantul democrat Jim Himes a răspuns pe X: „Este o minciună. Şi dacă este confuz, preşedintele ar trebui să-l întrebe pe secretarul Marco Rubio, care a condus ancheta bipartită a Senatului ce a concluzionat în unanimitate că nu există dovezi de politizare în comportamentul comunităţii de informaţii în jurul alegerilor din 2016”.

Fostul senator republican Marco Rubio este acum secretarul de stat al lui Trump.

De la revenirea în funcţie, Trump şi-a criticat aspru adversarii politici, pe care îi acuză că au folosit guvernul federal împotriva lui şi a aliaţilor săi în cazul atacului din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA şi pentru modul în care a gestionat materialele clasificate după ce a părăsit funcţia în 2021.

Strategia lui Trump: își atacă predecesorii

Obama a fost mult timp ţinta lui Trump. În 2011, el l-a acuzat pe preşedintele de atunci că nu s-a născut în Statele Unite, determinându-l pe Obama să publice o copie a certificatului său de naştere.

În ultimele luni, Trump s-a abţinut rareori de la atacurile retorice împotriva celor doi predecesori democraţi ai săi, într-un mod aproape fără precedent în epoca modernă, observă Reuters.

El a lansat o anchetă după ce i-a acuzat pe fostul preşedinte Joe Biden şi pe membrii echipei sale, fără dovezi, de o „conspiraţie” pentru a folosi un autopen, un dispozitiv automat care reproduce semnătura unei persoane, pentru a semna documente sensibile în numele preşedintelui. Biden a respins acuzaţia ca fiind falsă şi „ridicolă”.

Acuzaţia lui Gabbard că Obama a conspirat pentru a submina alegerea lui Trump din 2016 prin fabricarea de informaţii secrete despre interferenţa Rusiei este contrazisă de o analiză a CIA ordonată de directorul John Ratcliffe şi publicată pe 2 iulie, de un raport bipartid al Senatului din 2018 şi de documente declasificate pe care Gabbard însăşi le-a publicat săptămâna trecută.

Documentele arată că Gabbard a combinat două concluzii separate ale serviciilor de informaţii americane, afirmând că Obama şi consilierii săi de securitate naţională au modificat o evaluare potrivit căreia Rusia probabil nu încerca să influenţeze alegerile prin mijloace cibernetice.

Una dintre concluzii era că Rusia nu încerca să pirateze infrastructura electorală americană pentru a modifica numărul de voturi, iar a doua era că Moscova probabil folosea mijloace cibernetice pentru a influenţa mediul politic american prin operaţiuni de informare şi propagandă, inclusiv prin furtul şi divulgarea de date de pe serverele Partidului Democrat.

Evaluarea serviciilor de informaţii americane din ianuarie 2017, solicitată de Obama, se baza pe cea de-a doua constatare: că preşedintele rus Vladimir Putin a autorizat operaţiuni de influenţare pentru a influenţa votul din 2016 în favoarea lui Trump.

Revizuirea solicitată de Ratcliffe a constatat deficienţe în elaborarea acestei evaluări. Cu toate acestea, nu a contestat concluzia acesteia şi a confirmat „calitatea şi credibilitatea” unui raport strict secret al CIA pe care s-au bazat autorii evaluării.

Spyder vs Iron Dome. Ce scut antiaerian cumpără de fapt România cu 2 miliarde de euro. Confuzia ministrului Apărării

0

Ministrul Apărării, Ionuț Moșteanu, a anunțat că România va achiziționa sistemul de apărare antiaeriană Iron Dome, dezvoltat de Israel. În realitate este vorba despre sistemul Spyder. Generalul (r) Virgil Bălăceanu explică de ce a fost ales acest sistem antiaerian și cât de puternic.

Sistemul Spyder are o eficiență ridicată. FOTO: rafael.co.il

Ministerul Apărării Naționale a anunțat, luni, 21 iulie, semnarea unui acord-cadru cu compania israeliană Rafael Advanced Defense Systems Ltd pentru achiziția sistemelor antiaeriene SHORAD-VSHORAD. Noul sistem se numește Spyder, iar valoarea contractului este de peste două miliarde de euro (2,038 miliarde de euro fără TVA).

Pentru România sistemul Spyder ca variantă de apărare antiaeriană VSHORAD/SHORAD ar urma să înlocuiască vechile sisteme sovietice aflate încă în uz, dar, treptat, și sistemele mai vechi de apărare cu rachete americane Hawk.

Super arma luată de România cu 2 miliarde de euro

Acordul-cadru prevede semnarea a trei contracte subsecvente, prin care vor fi achiziționate șase sisteme integrate antiaeriene SHORAD-VSHORAD, un sistem de instruire și învățământ, un sistem de simulare pentru verificarea și evaluarea operatorilor VSHORAD, șase sisteme SHORAD și șase sisteme VSHORAD, inclusiv muniție, instruire și sprijin logistic.

Potrivit sursei citate, programul de înzestrare „Sistem integrat de arme SHORAD-VSHORAD’” are ca obiectiv dotarea armatei cu sisteme de armament avansate, destinate protecției împotriva amenințărilor aeriene, inclusiv drone și rachete de croazieră și reprezintă o combinație optimă de mobilitate, eficiență și integrare în rețele defensive moderne, fiind compatibile cu cerințele NATO.

Inițial chiar ministrul Apărării, Ionuț Moșteanu, anunțase că România achiziționează un alt sistem de apărare antiaeriană, celebrul Iron Dome, dezvoltat de aceeași companie. Moșteanu a făcut aceste afirmații în mai multe rânduri, ceea ce ar putea să însemne că niciunul dintre experții Ministerului Apărării Naționale nu s-a grăbit să-i semnaleze confuzia și să-l ajute să o corecteze.

Diferențele dintre Iron Dome și Spyder, explicate de un cunoscut general

Generalul (r) Virgil Bălăceanu, ofițer care a reprezentat România la Comandamentul NATO de la Bruxelles şi a fost şef al Brigăzii Multinaţionale din Sud-Estul Europei, explică diferențele dintre cele două sisteme antiaeriene.

„Nu este vorba despre Iron Dome, este vorba despre sisteme Spyder. E adevărat, cele două au anumite similitudini, dar Spyder, cel pe care îl ia România, nu e la fel de complet. Spyder nu are capabilități counter-rocket artilerry and mortar. Iron Dome este un sistem C-RAM și le are. Și le are pentru că Israelul se confruntă permanent cu pericolul Hamas și Hezbollah, care folosesc proiectile de tip Katiusa. Israelul se confruntă cu pericolul proiectilelor de de artilerie de 152 mm, a pompelor de aruncător. Pericolul este mult mai mare în cazul Israelului, avându-se în vedere că atât Hamasul, dar mai ales Hezbollahul, au în dotare asemenea tipuri de echipamente. Iar acest Iron Dome e un sistem C-RAM care completează capacitatea de lovire inclusiv a Katiusa, a bombelor de aruncători și a proiectilelor de artilerie”, spune generalul Virgil Bălăceanu.

Fostul reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles are și o posibilă explicație cu privire la confuzia făcută de ministrul Apărării, Ionuț Moșteanu, care insistase anterior că este vorba despre Iron Dome. Totodată, el explică și similitudinile existente între Iron Dome și Spyder.

Similitudinile dintre cele două sisteme

„Nu știu exact de unde au plecat greșelile domnului ministru. Poate a fost o scăpare din punct de vedere al comunicării vorbind despre Iron Dome. Probabil că s-a gândit că există similitudini, pentru că există anumite similitudini în privința combaterii aviației, similitudini în privința combaterii elicopterelor, similitudini în privința combaterii dronelor. Cred că au și capabilități, depinde de tipul de rachetă pe care îl achiziționăm, și de combatere a rachetelor balistică. Și sigur că și Iron Dome și Spyder sunt produse de aceeași companie, de Rafael”, mai spune generalul.

Generalul Virgil Bălăceanu. FOTO: MApN

Generalul Virgil Bălăceanu explică și de ce singura țară care a beneficiat de-a lungul timpului de sistemul Iron Dome este SUA.

„Singurii care au primit Iron Dome au fost americanii, însă plecăm și de la ideea că în privința tehnologiilor de apărare anti-rachetă, anti-aeriană și anti-dronă, Israelul colaborează dintotdeauna într-un mod direct cu Statele Unite ale Americii. Altfel spus, relația dintre cele două state este de o cu totul altă natură”, subliniază generalul Virgil Bălăceanu.

Noi sisteme antiaeriene modernizare de România

Pe de altă parte, deși Spyder nu are capabilități C-RAM, România are în plan modernizarea unor arme care vor beneficia de aceste argumente.

„Și noi urmează să dezvoltăm prin modernizarea tunurilor antiaeriene 2×35 Oerlinkon capabilitățile C-RAM, pentru câteva baterii”, punctează generalul Virgil Bălăceanu, referindu-se la cele patru instalații de artilerie antiaeriană de 35 mm Oerlikon GDF 103 fabricate în Elveția. Conform Defenseromania.ro, fiecare instalație constă dintr-un sistem de control al focului Oerlikon Skymaster TLCN, un radar X-TAR3D, șase tunuri duble Oerlikon de 35 mm GDF009 TREO și două camioane speciale pentru transport. România a semnat deja proiectul modernizării cu concernul german Rheinmetall, iar costurile totale ajung aici la 328 de milioane de euro.

Vacanța de coșmar a unui român pe litoralul din Bulgaria: „O mizerie de nedescris. Pe scaune găseai meniul de acum trei zile”

0

Un român a povestit în mediul online experiența neplăcută pe care a trăit-o în vacanță în Bulgaria, într-un hotel aflat la 8 km de staţiunea Nisipurile de Aur. „Camere distruse, de la mobilier la tencuială, decorațiuni. Băile pline de mucegai cu sisteme defecte”, a spus acesta.

Litoralul bulgăresc FOTO: Arhivă, Adevărul

Recenzia românului a fost postată pe Forum Bulgaria. El spune că a fost cazat la un hotel cunoscut din Bulgaria, fiind a doua oară când rezervă în locația respectivă.  

„În primul rând, este a două oară când venim aici, la diferența de câțiva ani. Nu suntem pretențioși și de aproximativ 9 ani am fost în majoritatea stațiunilor din Bulgaria la hoteluri de 3, 4 sau 5 stele. Ce-i drept, recenziile negative de aici au o mare parte de adevăr. Raportul calitate-preț nu este unul ok”, a scris românul, pe Forum Bulgaria.

Turistul susține că a rămas uimit să vadă că „personalul era insuficient, obosit, plictisit, te repede și nu te ajută”.

„Am dorit să comandăm două băuturi pe care să le plătim. De la «nu puteți plăți cu cardul, ci doar cash», la «nu am pahare» și la «eu nu știu să fac Aperol»…. am ajuns la veniți mâine să vorbiți cu managerul…. Orice te duceai să reclami îți spuneau că nu e vina lor, să vorbeșți mâine cu managerul că s-a schimbat conducerea și nu îi mai plătește și de doi ani nu s-a făcut nicio investiție în hotel. Acest lucru se vede. Camere distruse, de la mobilier la tencuiala, decorațiuni etc. Băi pline de mucegai cu sisteme defecte”, a spus românul, sub rezerva anonimatului. 

Potrivit acestuia, barul de pe plajă arată ca „un bar din Texas, dintr-un câmp uitat de lume. Insalubru, cu mobilier numai bun de lemne de foc, plin de păienjeni și mizerie”.

„Oamenii care lucrează aici se vede că o fac oarecum forțați de împrejurări. Seara, la barul de la piscină, singurul deschis de altfel, deși teoretic aveai bar și în lobby și în restaurant, stăteai aproximativ 40 de minute să iei o băutură sau un suc. Răspunsul: nu au personal. Și chiar nu au, acea fată era la bar de la 10.00 la 22.00. E inuman, nu reziști la 500 de persoane cât spuneau că au cazați”, a spus turistul. 

Mizeria era și mai mare în restaurant. Pe scaune, găseai meniul de acum trei zile, a spus turistul român. 

„La mese, ce să mai zic. Din nou problema personalului, dar și a configurației restaurantului. Scaunele și mesele, într-un hal de mizerie de nedescris. Pe scaune găseai meniul de acum 3 zile. Fiind tapisate nu vreți să șțiți ce mizerie găseai pe ele. De la nisip, mâncare și multe alte lucruri scârboase. (…) La 500 de persoane să ai un singur recipient pentru cartofi prăjiți….să înceapă cina de la 18 și la 18:20 să ti se spună că, gata cu piureul au fost două recipiente.. dacă voi românii mâncați mult. Într-adevăr,  în proporție de 75% hotelul era plin de români. Dar nu e ca și cum a fost o promoție pentru români și am plătit cu 70% mai puțin din prețul sejurului și să ne mulțumim cu ce ne dă. Te rugai de ei să îți aducă tacâmuri la masă, lingurițe nu există în acest hotel!!! Doar niște linguri imense”, a scris românul, pe Forum Bulgaria.

Potrivit românului, tacâmurile, farfuriile, paharele erau murdare, iar băile de la piscine miroseau a urină. 

„Găseai meniul celui care a mâncat înaintea ta pe ele sau rujul doamnelor care au băut înainte. Prăjiturile erau un fel de burete de vase, în loc de blat cu creme multicolore. Fără gust, fără miros. Băile de la piscină….miroseau a urină dinainte să deschizi ușa. Cred că se făcea curățenie odată la lună acolo. Balcoanele din cameră aveau păienjeni, mizerie și gunoaie de la ultima renovare și sigur din sezonul trecut”, a mai descris turistul român. 

La final, românul a trecut în revistă și aspectele pozitive din vacanța pe care și-a petrecut-o la hotelul respectiv din Bulgaria. 

„Parcare gratuită; plajă aproape de complex, șezlonguri gratuite, găseai atât la piscină cât și la plajă șezlonguri libere la orice ora; mâncare gustoasă; șezlongurile de la piscină și prosoapele de plajă erau noi, achiziționate recent. Și cam atât, din păcate. Cu regret spun că a fost cea mai proastă decizie să revin la un hotel la care am mai fost, însă acum doi ani totul a stat diferit”, a concluzionat turistul român.

CCR a validat austeritatea. Ce trebuie să facă Guvernul mai departe: „Abia acum începe greul”

0

„Comisia Europeană și agențiile văd cu ochi ceva mai buni ce se întâmplă la București, după decizia CCR. Sperăm să vedem și continuarea. Abia acum începe greul. Să reușești să spargi un monolit de interese, combinații, afaceri de partid va fi o adevărată misiune extremă pentru noul guvern”, avertizează economistul Adrian Negrescu. Reacția expertului vine după ce, astăzi, CCR a respins sesizarea de neconstituționalitate depusă de AUR cu privire la legea prin care a fost adoptat primul pachet de măsuri fiscale de către Guvernul Bolojan.

Legea a trecut de filtrul constituțional FOTO CCR

„România are nevoie de reforme ca de aer, iar decizia CCR vine să dea undă verde poate celui mai controversat dar necesar pachet de creșteri de taxe din ultimii ani. Nu asistăm la o reformă a statului, nici măcar a cheltuielilor publice, ci la o tentativă de salvare financiară într-o perioadă în care, din perspectivă bugetară, România se află pe marginea prăpastiei. Sunt măsuri disperate, de urgență – pe nimeni nu mulțumește creșterea taxelor – însă sunt ca un rău necesar. Încă de acum 2 ani estimam că vom ajunge la creșterea TVA, a accizelor, a taxelor pe consum pentru că, din păcate, așa funcționează România”, explică Adrian Negrescu pentru „Adevărul”.

Economistul mai subliniază că „am trecut de un hop, CE și agențiile văd cu ochi ceva mai buni ce se întâmplă la București, după decizia CCR. Sperăm acum să vedem și continuarea. Abia acum începe greul. Să reușești să spargi un monolit de interese, combinații, afaceri de partid va fi o adevărată misiune extremă pentru noul guvern”.

„Sper să se țină de plan, să vină cu pachetele 2 și 3 și, în acest fel, să vedem o restructurare semnificativă a statului dincolo de îmbuntățirea condițiilor bugetare. Dacă vrem să avem o șansă în viitor, dacă vrem să evităm impactul cutremurător al ieșirii la pensie a decrețeilor, dacă vrem să construim o economie modernă, e nevoie de mai mult decât de creșterea taxelor. E nevoie de o reformă radicală a statului, a relației cu cetățenii și mediul de business, de o prioritizare a investițiilor care conduc la dezvoltare economică.

Elementul cheie al acestor reforme îl reprezintă voința politică. Dacă politicienii nu vor înțelege că trebuie să ieșim din zona feudalismului bugetar, să stimulăm economia, va fi extrem de greu să facem față competiției cu țările din regiune. Uitați-vă la Bulgaria. Intră în zona euro de la 1 ianuarie, iar potențialul investițional se anunță a fi unul spectaculos”, mai spune Adrian Negrescu.

Sesizarea depusă de AUR în legătură cu legea prin care a fost adoptat primul pachet de măsuri fiscale de către Guvernul Bolojan, și pe care partidul lui George Simion o numește „toxică, profund nedreaptă și profund neconstituțională”, a fost respinsă, marți, de judecătorii constituționali. Legea merge la promulgare.

Pachetul prevede, între altele și majorarea TVA de la 19% la 21%. În prima fază, partidele suveraniste au încercat să blocheze proiectul printr-o moțiune de cenzură depusă împotriva guvernului. Însă moțiunea nu a trecut, prin urmare proiectul de lege a fost automat adoptat.

Amintim că orice lege adoptată de Parlament, fie prin vot, fie prin angajarea răspunderii, poate fi contestată la CCR înainte să ajungă pe masa președintelui pentru promulgare. Iar AUR a contestat legea dorită de Bolojan la CCR. Prin urmare, Curtea a decis că majorarea TVA de la 19% la 21% este constituțională. Acum președintele Nicușor Dan are ultimul cuvânt.  

Citește mai multe despre: aurccr

AUR consideră „trădare națională” decizia CCR de respingere a contestației privind Legea „austerității”

0

Purtătorul de cuvânt al AUR, deputatul Dan Tănasă, a reacționat la decizia CCR privind respinderea sesizării la legea ”austerității”, acesta considerând că „CCR a legitimat un abuz de putere grosolan”.

Dan Tănasă, purtător de cuvânt AUR FOTO: Dan Tănasă

  Potrivit purtătorului de cuvânt al AUR, deputatul Dan Tănasă, „CCR a legitimat un abuz de putere grosolan. Românii sunt condamnați la sărăcie, dar hoția și parazitismul politic sunt apărate de Curtea Constituțională”. AUR anunță că „va continua lupta cu toate armele legale și democratice”.

În sesizarea sa, AUR susţinea că „este o lege toxică, profund nedreaptă şi profund neconstituţională, care reprezintă un abuz de putere comis cu cinism şi dispreţ faţă de români şi faţă de principiile care guvernează o democraţie autentică”.

Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament pe 7 iunie pe primul pachet de măsuri fiscale. După două zile, AUR a anunţat depunerea unei moţiuni de cenzură, pe motiv că Guvernul „a uzurpat puterea legitimă şi a batjocorit voinţa de reprezentare a poporului român” şi, ca urmare, „trebuie să dispară cu tot aparatul său de propagandă, mincinos şi toxic”.

”Prin respingerea sesizării AUR privind Legea austerității, Curtea Constituțională a României a demonstrat, pentru a nu știu câta oară în ultimul an, că a abandonat complet rolul de garant al democrației și s-a predat intereselor politice ale sistemului. Nu mai este o instanță constituțională, ci o verigă a regimului care calcă în picioare legea fundamentală a țării pentru a proteja guvernarea abuzivă și disprețul față de cetățeni. CCR a legitimat un abuz de putere grosolan: o lege făcută pe genunchi, băgată cu forța prin Parlament, fără dezbatere, fără transparență, fără respect pentru voința poporului. O lege care taie din veniturile celor care muncesc, care cresc copii, care apără țara, dar nu atinge niciun privilegiat din vârful sistemului”, comentează Dan Tănasă decizia CCR de a respinge sesizarea AUR cu privire la „Legea austerității”

În opinia sa, „românii sunt condamnați la sărăcie, dar hoția și parazitismul politic sunt apărate de Curtea Constituțională. Prin măsurile de austeritate, Guvernul Bolojan nu face reforme. Taie indemnizațiile pentru mame, taie pensii, îngheață salarii, scumpește mâncarea, locuințele si medicamentele. În același timp, vicepremierii, sinecurile și camarila de partid își păstrează toate privilegiile”.

Tănasă este de părere că decizia CCR este o trădare națională. „Este semnul clar că în România de azi nu mai există niciun arbitru independent, nicio instituție care să apere cetățeanul de abuzurile unui guvern autoritar. Se dorește, cu bună știință, sărăcirea populației. Se vrea ca românii să fie dependenți, obedienți și reduși la tăcere. Asta este miza reală. Iar CCR și-a asumat rolul de complice”. Prin urmare, AUR anunță că va continua „lupta”.

„Alianța pentru Unirea Românilor nu va renunța. Vom continua lupta cu toate armele legale și democratice. Dacă românii nu se trezesc acum, dacă nu ies din pasivitate, dacă nu înțeleg că sistemul lucrează împotriva lor, atunci vor pierde bătălia. Nu e doar o luptă politică. Este o luptă pentru viitor, pentru demnitate, pentru dreptate”, a declarat Dan Tanasă, deputat AUR.