marți, iulie 8, 2025
No menu items!
Acasă Blog

BCE cere intensificarea rezilienței sectorului bancar, pe fondul tensiunilor geopolitice /„Riscurile asupra STABILITĂȚII financiare s-au înmulțit”

Băncile din spațiul Uniunii Europene trebuie să intensifice reziliența, într-un context geopolitic marcat de ”incertitudine”, recomandă Banca Centrală Europeană (BCE), avertizând că ”scenariile negative s-au înmulțit” și că s-au intensificat riscurile financiare.

”În ultimul an, riscurile asupra stabilității financiare a zonei euro s-au înmulțit, din cauza accentuării incertitudinii geopolitice. Incertitudinea asociată politicilor comerciale a atins cel mai înalt nivel din ultimii peste 35 de ani, pe fondul activităților financiare subperformante și al perspectivelor economice slabe. În acest mediu, probabilitatea concretizării unor scenarii negative s-a accentuat”, transmite Consiliul Guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), într-un raport de evaluare.

Băncile europene trebuie să intensifice reziliența

Banca Centrală Europeană îndeamnă autoritățile statelor europene să mențină reziliența sistemului bancar, în contextul riscurilor producerii unor ”șocuri adverse”. Experții de la Frankfurt recomandă ”recalibrarea” măsurilor macroprudențiale”.

”În pofida riscurilor mari, condițiile din sectorul bancar – la nivel de capital și profitabilitate – rămân favorabile. Ratele de profitabilitate sunt pozitive (…), deși există deteriorări ale calității activelor în țările zonei euro care s-au confruntat cu progrese majore în sectorul imobiliar, într-un mediu al dobânzilor reduse. Vulnerabilitățile acumulate în această perioadă rămân relevante pentru balanța contabilă a băncilor, iar deteriorarea calității activelor s-ar putea accentua în viitor, ținând cont de riscurile geopolitice, de incertitudinea comercială și de perspectivele slabe privind creșterea economică. (…) Autoritățile naționale trebuie să mențină reziliența sectorului bancar și să se asigure că există elemente de amortizare pentru situația deteriorării condițiilor macro-financiare”, subliniază Consiliul Guvernatorilor BCE.

”Ținând cont de gradul mare de incertitudine, politicile macroprudențiale trebuie să rămână agile și să se adapteze condițiilor dinamice”, insistă BCE, avertizând asupra riscurilor ”șocurilor adverse”.

Foto: Profimedia

Citește și:

VIDEO Analist: Războiul comercial declanșat de TRUMP este „împotriva americanilor” /Liderul SUA „se va confrunta cu alegerile intermediare”

Germania, Franța și Italia pregătesc RIPOSTA UE la taxele vamale impuse de SUA/ Ursula von der Leyen a discutat cu Trump

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una …

vezi toate articolele

Paramedic condamnat la peste 10 ani de închisoare, după ce a administrat pe ascuns amantei sale pastile pentru avort

0

Un paramedic scoțian a fost condamnat la 10 ani și 6 luni de închisoare, după ce a păcălit o femeie să facă un avort, administrându-i pe ascuns un medicament pentru avort, în timpul unui act sexual.

Stephen Doohan. FOTO: X / @SanjeevCrime

Stephen Doohan, în vârstă de 33 de ani, era căsătorit când a cunoscut victima în timpul unei vacanțe în Spania, în 2021. Cei doi au început o relație la distanță. În martie 2023, femeia a călătorit la Edinburgh pentru a-l vizita, după ce l-a anunțat că este însărcinată. Pe 17 martie 2023, în timpul unui act sexual consimțit, bărbatul i-a administrat, fără știrea ei, un medicament care provoacă avortul. Cazul a fost detaliat de Curtea Supremă din Glasgow, potrivit publicației The Guardian.

În iunie, bărbatul a pledat vinovat pentru agresiune sexuală, administrarea unui medicament în scopul provocării avortului și determinarea victimei să avorteze fără consimțământ.

Un judecător a declarat la pronunțarea sentinței că „faptele au produs victimei o suferință considerabilă, atât fizică, cât și psihologică, și o vor afecta pe termen lung”. El a mai precizat că acțiunile paramedicului au fost premeditate și comise folosind resursele accesibile în calitatea sa de angajat al Serviciului de Ambulanță Scoțian.

După incident, victima a fost convinsă de bărbat să mintă medicii de la Spitalul Regal din Edinburgh, de teamă că el ar putea fi arestat. Ulterior, femeia s-a prezentat împreună cu sora sa la un alt spital, unde a informat personalul medical că suferise un avort spontan. În mai 2023, ea a depus o plângere la Serviciul de Ambulanță Scoțian, care a deschis o anchetă internă.

Instanța a mai aflat că, în ziua în care a fost informat de sarcină, 14 martie, Doohan a folosit rețeaua internă a locului său de muncă pentru a căuta informații despre medicamente folosite pentru avort. Crima s-a desfășurat pe parcursul a 48 de ore, la apartamentul acestuia din Edinburgh.

Judecătorul a relatat și alte detalii șocante din dosar: după primul incident, victima a revenit la apartamentul lui Doohan, unde, sub efectul unor calmante, a adormit profund. În timpul nopții, s-a trezit simțind că el începe din nou contactul sexual și că îi introduce ceva în vagin, crezând inițial că este un obiect sexual. Ulterior, după ce a observat comportamentul suspect al bărbatului, a căutat sub saltea și a găsit mai multe pastile ascunse.

Confruntându-l, femeia a făcut propriile cercetări online și a descoperit că este vorba despre pastile pentru avort.

Avocatul apărării, Mark Stewart KC, a declarat în fața instanței: „Clientul meu își exprimă regretul profund pentru faptele sale și remușcarea pentru suferința provocată și pentru trădarea încrederii.” Bărbatul de 33 de ani a fost condamnat la 10 ani și 6 luni de închisoare.

Trump anunță reluarea livrărilor de arme către Ucraina, după o suspendare temporară a ajutorului militar

0

Statele Unite vor trimite noi arme Ucrainei, la doar o săptămână după ce administrația Trump suspendase unele livrări, invocând îngrijorări legate de stocurile interne de muniție, a anunțat luni, 7 iulie, președintele american.

Sistem de apărare aeriană Patriot. FOTO: Shutterstock

„Va trebui să trimitem mai multe arme, în principal arme defensive”, a declarat Trump, exprimându-și totodată „nemulţumirea” față de omologul său rus, Vladimir Putin, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

Decizia vine după ce Casa Albă a justificat anterior suspendarea livrărilor ca fiind o măsură pentru protejarea intereselor strategice ale Statelor Unite.

Potrivit unor surse citate de Politico, printre armele vizate de suspendare s-au numărat sisteme de apărare aeriană Patriot, artilerie de precizie și rachete Hellfire.

Donald Trump recunoaşte că nu știe dacă poate opri războiul din Ucraina

Implicat în negocierile de pace, președintele Donald Trump a recunoscut că nu știe dacă va putea pune capăt războiului din Ucraina. Aceasta este o poziție care se situază la polul opus faţă de promisiunea fermă făcută în campania electorală, când susținea că va putea opri conflictul imediat după preluarea mandatului, notează Politico.

Ultimele sale declaraţii vin în contextul unor discuții telefonice recente atât cu Vladimir Putin, cât şi cu Volodimir Zelenski, în timp ce SUA au redus livrările de arme către Kiev. Totuși, el punctat că încheierea războiului rămâne o prioritate.

Trump și Zelenski au purtat o discuție telefonică, vineri, 4 iulie.

„Astăzi am discutat situația: atacurile aeriene rusești și, mai amplu, situația de pe linia frontului. Președintele Trump este foarte bine informat. Am discutat opțiuni pentru apărarea antiaeriană și am convenit să lucrăm la întărirea protecției spațiului aerian. Am căzut de acord asupra unei întâlniri între echipele noastre”, a informat Zelenski.

George Simion a anunțat în plenul Parlamentului moțiunea de cenzură împotriva Guvernului: „Aşteptăm ca toţi colegii să se prezinte la vot”

0

Liderul AUR, George Simion, a anunțat, luni, 7 iulie 2025, în plenul Parlamentului, că depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Bolojan.

Aur depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului FOTO Inquam Photos

„Vom depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Bolojan. Înţeleg că votul este luni, aşteptăm ca toţi colegii să se prezinte la vot”, a declarat George Simion, după ce premierul Ilie Bolojan şi-a asumat răspunderea pe primul pachet fiscal pentru reducerea deficitului bugetar.

„Ca să fie votul luni, prima oară trebuie depusă moţiunea”, a completat preşedintele Camerei Deputaţilor, Sorin Grindeanu.

Liderul deputaţilor AUR, Mihai Enache, a anunţat anterior că textul moţiunii este finalizat şi că au semnat pentru moţiune toţi parlamentarii AUR – 89 -, fiind totodată „câteva semnături de la parlamentarii neafiliaţi şi din opoziţie”.

„Grupurile parlamentare ale AUR au pregătit textul moţiunii de cenzură, avem semnăturile parlamentarilor noştri, avem o parte din semnăturile colegilor din opoziţie, de la partidul S.O.S., de la Partidul Oamenilor Tineri, de la parlamentari neafiliaţi şi aşteptăm de la fiecare parlamentar care consideră că măsurile asumate astăzi de Guvern sunt împotriva românilor să vină să semneze moţiunea şi să voteze împotriva acestui Guvern. Facem apel către fiecare parlamentar să-şi asculte în aceste zile alegătorii, nu doar şefii de partid”, a spus Mihai Enache, potrivit Agerpres.

Cu ce bani rămâne Nicușor Dan după după rambursarea donațiilor și împrumuturilor din campaniile electorale

0

Nicușor Dan a strâns peste 61,5 milioane de lei din donații și împrumuturi pentru alegerile din 2024 și 2025, fără sprijin de la stat. După rambursarea cheltuielilor eligibile, donațiile îi rămân, dar împrumuturile trebuie returnate.

Campania prezidențială l-a costat pe Nicușor Dan peste 60 de milioane de lei FOTO presidency.ro

În campania electorală din 2024 pentru Primăria Capitalei, Nicușor Dan a avut la dispoziție 660.000 de lei (circa 133 mii euro). Suma se referă strict la perioada de 30 de zile aferentă campaniei și nu cuprinde cheltuielile efectuate în precampanie. Campania prezidențială din 2025, în urma căreia Nicușor Dan a devenit președintele României, a fost însă mult mai scumpă și a costat 60,9 milioane de lei, scrie Snoop.

Legislația electorală prevede că un candidat care depășește pragul de 3% din voturi la alegeri poate cere rambursarea sumelor utilizate din finanțare privată în timpul campaniei electorale.

Sumele provenite de la bugetul de stat, de tip subvenție, și cheltuielile din perioada de precampanie electorală nu se rambursează de la bugetul de stat. Candidatul Dan nu a beneficiat însă de finanțare publică în timpul campaniilor, fiind candidat independent. Astfel că nu a primit bani de la buget așa cum se întâmplă în cazul partidelor politice.

Dar Nicușor Dan a depus cereri de rambursare în 2024 și 2025 pentru 61,5 milioane de lei. Ambele au fost validate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), după ce a verificat legalitatea cheltuielilor.

Nicușor Dan a rămas cu 140.000 de lei după alegerile locale.

Nicușor Dan a fost întrebat, la începutul lunii iunie, ce a făcut cu banii primiți ca rambursare, după alegerile locale, și ce va face cu sumele rambursate, după alegerile prezidențiale din 2025.

Suma obținută din donații în timpul campaniei prezidențiale este semnificativ mai mare decât cea de anul trecut: 3,6 milioane de lei (aprox. 712 mii euro) vs 140.000 de lei (28 mii euro). Banii ar putea rămâne în contul președintelui României sau i-ar putea direcționa către un alt proiect.

Pe 8 august 2024, AEP a validat rambursarea aproape integrală a sumei cerute de Nicușor Dan: 659.796 de lei din 660.000 de lei solicitați. După această decizie, banii au fost virați în contul lui Dan, primar general la acea dată.

„Suma de 140.000 lei a fost utilizată în etapa inițială a precampaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din anul 2025, fiind alocată pentru achitarea unui sondaj de opinie precum și pentru acoperirea altor cheltuieli aferente acelei perioade”, este răspunsul oferit de Administrația Prezidențială

Președintele României dezvăluie ce s-a întâmplat și cu suma încasată ca rambursare, dar aferentă împrumuturilor contractate în campania pentru locale: 480.000 de lei.

„Sumele acordate cu titlu de împrumut pentru desfășurarea campaniei electorale aferente alegerilor locale din anul 2024 au fost restituite integral creditorilor”, a precizat președintele României.

Ce se întâmplă după alegerile prezidențiale

Snoop l-a întrebat pe președintele Nicușor Dan și despre donațiile și împrumuturile pe care urmează să le primească ca rambursare, după alegerile prezidențiale din 2025.

„Referitor la sumele obținute sub forma donațiilor, menționăm că, la acest moment, destinația acestor fonduri nu a fost încă stabilită”, este răspunsul primit, vineri, 4 iulie, de Snoop de la Administrația Prezidențială.

Președintele a evitat să clarifice dacă suma va fi păstrată în contul personal, va fi donată sau va fi folosită pentru o altă cheltuială politică.

Un răspuns mai clar a fost dat însă în legătură cu împrumuturile primite: 57,3 milioane de lei (peste 11 mil. euro).

„În ceea ce privește campania electorală pentru alegerile prezidențiale din anul 2025, sumele primite cu titlu de împrumut vor fi restituite împrumutătorilor după rambursarea cheltuielilor eligibile de către Autoritatea Electorală Permanentă, conform procedurilor legale în vigoare”, a explicat Nicușor Dan în documentul primit de Snoop de la Administrația Prezidențială.

AEP nu a finalizat, până în acest moment, rambursarea sumelor pentru alegerile prezidențiale din 2025. Termenul legal pentru rambursare este de 90 de zile. Președintele a promis că va prezenta public lista persoanelor care l-au împrumutat în timpul campaniei prezidențiale într-o conferință de presă.

Propaganda rusă în România. Cum sunt influențați moldovenii de mesaje anti-UE

0

Cetățenii moldoveni din România, ale căror voturi pot fi decisive la viitoarele alegeri parlamentare din Republica Moldova, ar putea deveni ținte ale propagandei pro-ruse și eurosceptice. Istoricul Cosmin Popa explică ce teme ar putea fi folosite pentru a-i influența.

Ștefan cel Mare, unul dintre simbolurile care unește România și R. Moldova. Wikipedia

Rusia are toate motivele să încerce să încetinească procesul de aderare a Moldovei la UE, iar unul dintre mecanismele prin care ar putea acționa este impunerea unui Parlament „marionetă”, a cărui orientare eurosceptică ar putea încetini semnificativ sau chiar deraia complet parcursul european al Moldovei, potrivit publicației „The Moscow Times”.

Monitorizările realizate de Institutul pentru Studiul Conflictelor și Analiza Rusiei (ICAR) și Comunitatea Watchdog.md în perioada preelectorală arată că Rusia investește resurse semnificative pentru a influența alegerile din Republica Moldova, potrivit publicației.

Aceasta notează că Rusia finanțează mai multe proiecte politice și promovează narative pro-ruse prin propagandă online, pentru a-și crește șansele de a obține un Parlament favorabil intereselor sale la alegerile din toamnă. Mai multe figuri politice cunoscute au fost vizate de aceste operațiuni.

O altă concluzie a cercetărilor este că Rusia este pregătită să escaladeze presiunea asupra Republicii Moldova, activând noi puncte sensibile și, posibil, declanșând destabilizări regionale.

O miză importantă pentru propaganda pro-rusă ar putea fi și voturile cetățenilor moldoveni din România. Aproape 300.000 de moldoveni trăiesc aici, iar voturile lor ar putea fi decisive la alegerile parlamentare programate pentru septembrie 2025 în Republica Moldova.

Cum ar putea fi influențați moldovenii din România

Premisa că propaganda prorusă ar putea încerca să influențeze moldovenii stabiliți în România în contextul viitoarelor alegeri este destul de discutabilă, dar asta nu o face lipsită de sens și de un oarecare fond, arată istoricul Cosmin Popa, specialist în istoria URSS și Rusiei și istoria Europei Centrale şi de Sud-Est, în perioada comunistă și contemporană.

„Cred că una dintre direcțiile prin care diaspora moldovenească din România poate fi atacată este exact acest discurs revizionist, plecat de la Moldova Mare, despre care propaganda rusă speră să găsească ecou și în inimile și mințile moldovenilor din România, nu numai ale moldovenilor rusofoni din Republica Moldova. Dar asta nu este decât o supoziție, nu este o certitudine în niciun caz”, spune doctorul în istorie Cosmin Popa.

Potrivit specialistului, Rusia va încerca să oprească Republica Moldova din parcursul ei european și va căuta să o destabilizeze, astfel încât această să devină incompatibilă cu Uniunea Europeană. Toate narativele eurosceptice și eurofobe vor fi serios influențate de propagandă în Republica Moldova, inclusiv problema dezindustrializării și a crizei economice produse de concurența capitalului occidental, adaugă acesta.

„Realitatea arată însă că datele economice din Moldova indică o îmbunătățire semnificativă de când Moldova s-a apropiat de Uniunea Europeană, iar ceea ce deranjează foarte tare propaganda Kremlinului este că, de fapt, Rusia și-a pierdut de mult statutul de cel mai important partener comercial al Republicii Moldova”, afirmă dr. Cosmin Popa.

Moldova s-a arătat pregătită în gestionarea alegerilor

Vestea bună pentru Republica Moldova și pentru România în egală măsură, este că guvernul de la Chișinău pare destul de bine pregătit astfel încât să controleze situația și să creeze toate condițiile astfel încât votanții din Republica Moldova să se exprime în cunoștință de cauză, adaugă acesta.

„Până acum, guvernul de la Chișinău s-a priceput foarte bine, spre deosebire de ce s-a întâmplat în România, să oprească funcționarea rețelelor prin care cei puși de Moscova în principal, gruparea din jurul lui Ilan Șor, au căutat să influențeze semnificativ opțiunile electorale. Faptul că au pus la bătaie sume consistente, dar și o rețea extrem de bine dezvoltată de oameni pe teritoriul Republicii Moldova arată, practic, gradul de pătrundere al intereselor rusești în Republica Moldova. Sunt convins, judecând după deciziile pe care le-a luat guvernul din Republica Moldova în ultima vreme, legate de consolidarea fundamentelor democratice în Republica Moldova, inclusiv în materie de politici culturale, că știe exact ce are de făcut”, a precizat istoricul.

Următoarele alegeri parlamentare din Republica Moldova sunt programate pentru 28 septembrie 2025.

Cum profețiile despre Apocalipsă modelează viziunea Americii despre Israel și Iran

0

În timp ce majoritatea analiștilor cautau indicii cu privire la viitorul confruntării dintre Statele Unite și Iran în imagini din satelit, declarațiile oficiale sau postările belicoase ale președintelui american Donald Trump, o altă perspectivă, mai greu de cuantificat, prindea contur în culisele discursului public american: profețiile despre Apocalipsă, relatează CNN.

SUA s-au alăturat Israelului pentru a distruge programul nuclear al Iranului FOTO SHUTTERSTOCK

Decizia lui Donald Trump de a bombarda Iranul, luna trecută, a fost examinată până acum aproape exclusiv prin prisma politicii sau a strategiei militare. Însă e posibil ca politica Americii în raport cu Iranul și Israelul să nu fie motivată doar de calcul geopolitic. Există și o dimensiune religioasă, care a fost insuficient explorată, spun experții.

Diana Butler Bass, autoare și teolog progresist, avertizează că o parte semnificativă a susținătorilor evanghelici ai lui Trump privesc conflictul din Orientul Mijlociu mai degrabă ca pe împlinirea unui plan divin. Rememorând copilăria sa într-o biserică evanghelică albă din anii ’70, Bass vorbește despre o atmosferă tensionată și mistică: predici despre venirea Anticristului, mame plângând după copiii răpiți „în cer și imagini apocaliptice cu Isus conducând o armată de îngeri spre o bătălie finală pe pământurile Israelului de azi. 

Bass nu mai împărtășește acele credințe. Dar observă cu îngrijorare cum decizia recentă a lui Trump de a bombarda instalații nucleare iraniene este percepută de mulți dintre evanghelicii albi drept o confirmare că el este „Unsul lui Dumnezeu”, iar Israelul – națiunea aleasă. „E o formă de fervoare spirituală pro război în Orientul Mijlociu”, spune ea.

Mulți dintre acești susținători resping pericolele unui război de amploare, spune ea pentru CNN, pentru că asta ar însemna că lumea se apropie de „sfârșitul timpului” – un șir de evenimente cataclismice care anunță a Doua Venire a lui Hristos și ascensiunea Israelului ca împlinire a profețiilor biblice. 

Potrivit unor istorici și teologi, viziunea unei părți a creștinismului evanghelic a pătruns adânc în orientarea externă a SUA în raport cu Iranul și Israelul. Jemar Tisby, istoric și autor al cărții Stories of the Spirit of Justice, atrage atenția că astfel de credințe nu sunt simple exerciții de teologie speculativă. Ele pot avea consecințe directe, concrete și periculoase. „Această viziune apocaliptică nu ar trebui să influențeze deciziile de politică externă”, avertizează Tisby. „Dacă interpretezi literal profețiile biblice și le suprapui peste realitatea geopolitică, rezultatul poate fi devastator.”

Conflictul cu Iranul, o bătălie spirituală

Evanghelicii albi care văd conflictul Americii cu Iranul în primul rând ca pe o bătălie spirituală, mai degrabă decât una politică, sunt motivați de un număr de convingeri religioase.

Una dintre acestea este că Trump este „alesul” lui Dumnezeu, salvat dintr-o tentativă de asasinat, anul trecut, pentru a înfăptui lucrarea lui Dumnezeu și a proteja Israelul. Astfel, în limbajul subculturii evanghelice, ar fi uns „pentru vremuri precum acestea”.

În acest sens, un mesaj text primit de  Trump de la Mike Huckabee -proeminent evanghelic și fost guvernator al statului Arkansas, numit ambasador al SUA în Israel, este revelator. Făcând aluzie la cele două tentative de asasinat cărora Trump le-a supraviețuit, Huckabee a scris că Dumnezeu l-a cruțat în scopul de a fi „cel mai important președinte din ultimul secol”. El a adăugat: „Am încredere în instinctele tale”, pentru că „cred că auzi din ceruri”; „Nu ai căutat acest moment. Acest moment te-a căutat pe TINE!”.

Ca și Huckabee, mulți evanghelici albi cred că biserica este obligată prin Biblie să ofere sprijin Israelului. În viziunea lor, Israelul antic este același cu statul modern Israel, care a fost creat în 1948.

Trump a întărit această opinie în primul său mandat, când s-a îndepărtat de decenii de politică americană prin mutarea ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim și recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului.

Israelul, văzut ca o națiune divină

De-a lungul timpului, lideri evanghelici albi i-au îndemnat pe președinții și politicienii americani să trateze Israelul ca pe o națiune favorizată de divinitate.

Mulți evanghelici albi sunt motivați în principal de credința că existența Israelului este o împlinire a profețiilor biblice care ar vesti întoarcerea lui Isus.

„Crescând la școala duminicală, am învățat din Biblie că cei care binecuvântează Israelul vor fi binecuvântați, iar cei care blestemă Israelul vor fi blestemați”, a spus senatorul republican Ted Cruz făcând aluzie la un pasaj bibliccând a apărat sprijinul pentru războiul Israelului cu Iranul într-un interviu recent.

Pastorul John Hagee, un important lider evanghelic, a declarat că susținerea Israelului nu este o problemă politică, ci una religioasă.

Hagee este fondatorul și președintele organizației Creștini Uniți pentru Israel, care se mândrește cu 10 milioane de membri și se autointitulează cea mai mare organizație pro-Israel din SUA.

„Nu este posibil să spui «Cred în Biblie» și să nu susții Israelul și poporul evreu”, a declarat el.

Trump a câștigat sprijinul a aproximativ 8 din 10 alegători creștini evanghelici albi în alegerile prezidențiale din 2024.

Potrivit unui sondaj CNN realizat după atacurile aeriene asupra Iranului, 87% dintre republicani au declarat că au încredere în Trump că va lua deciziile corecte cu privire la utilizarea forței de către SUA împotriva republicii islamice.

Franklin Graham, fiul liderului evanghelic Billy Graham, a scris pe X, după bombardamentul asupra Iranului, „că lumea se află într-un loc mult mai sigur”. Reverendul Robert Jeffress, un proeminent lider evanghelic, a sugerat săptămâna trecută că opoziția față de Israel este o rebeliune împotriva lui Dumnezeu. În timp ce ținea o predică de duminică în care lăuda decizia lui Trump, Jeffress a fost întrerupt de aplauze și ovații în picioare din partea enoriașilor săi.

„Cei care se opun Israelului sunt întotdeauna de partea greșită a istoriei și, cel mai important, sunt de partea greșită a lui Dumnezeu”, a spus Jeffress. „Și îi mulțumesc lui Dumnezeu că avem în sfârșit un președinte care înțelege acest adevăr, Donald Trump.”

Însă unii cercetători spun că este o luare de poziție riscantă pentru o democrație multirasială și multireligioasă precum SUA.

O formă controversată de creștinism alimentează opiniile evanghelice despre Orientul Mijlociu

Specialiștii în materie de religie spun că bombardamentul Iranului de către America este influențat și de o altă sursă: o formă de creștinism inițiată în secolul al XIX-lea de John Nelson Darby, un pastor anglo-irlandez.

Pe baza analizei unor pasaje din cartea Apocalipsei, acesta credea că istoria se împarte în perioade prin care Dumnezeu interacționează cu omenirea. Mulți adepți ai acestei tradiții cred în apocalipsă  și în „Răpire” – un moment în care creștinii sunt ridicați brusc la cer înainte de o perioadă de vremuri de restriște pe Pământ.

Rolul Israelului în zilele cele de pe urmă este central în doctrina pastorului. Adepții săi cred că înființarea statului modern Israel marchează sfârșitul timpurilor, anunțând a Doua Venire a lui Hristos. Succesul geopolitic și securitatea Israelului sunt văzute ca precondiții necesare pentru revenirea lui Hristos, explică istoricii.

Profețiile despre armate angelice care se luptă cu armate demonice într-un Orient Mijlociu apocaliptic par neverosimile pentru mulți, dar astfel de credințe îi captiva pe mulți dintre pastorii evanghelici albi și familiile lor, spune Bass, autoarea cărții „Freeing Jesus”.

Ea își amintește de pastorii evanghelici care predicau că ori de câte ori Israelul câștiga mai mult teritoriu, era voia lui Dumnezeu. Unii pastori condamnau Iranul ca fiind malefic. Evreii, spuneau ei, îl vor accepta în cele din urmă pe Isus ca salvator al lor. Dar întoarcerea lui Isus va fi precedată de o serie de evenimente cataclismice, cum ar fi dispariția bruscă a credincioșilor lui Dumnezeu și a celor „lăsați în urmă” – necredincioșii care nu l-au acceptat pe Isus.

Credința că creștinii puteau fi teleportați în rai într-o clipă i-a traumatizat pe mulți tineri la acea vreme, spune ea.

„Aveam prieteni care se trezeau literalmente în miez de noapte. Și dacă era foarte liniște în casă, cuprinși de groază, se strecurau în dormitorul părinților ca să se asigure că aceștia sunt încă în casă”, spune ea.

Majoritatea interpreților tradiționali ai Bibliei spun că cuvântul „răpire” nu apare în majoritatea traducerilor sau ale Cărții Apocalipsei. Mulți dintre aceștia spun că Apocalipsa nu descrie sfârșitul lumii la propriu: de fapt, ar fi un limbaj codificat pentru a le spune creștinilor că Dumnezeu va distruge imperiul malefic al Romei.

Un amestec periculos 

„În cadrul acestei teologii a «vremurilor din urmă», distrugerea este întotdeauna un semn că Dumnezeu lucrează și este pe cale să se întoarcă”, spune Bass. „În această teologie, cu cât lucrurile devin mai rele, cu atât lumea se apropie de sfârșit. Nu există nicio motivație de a face bine, de a avea grijă de săraci, de a ne asigura că nu au loc războaie și de a avea grijă de planetă.”

Tisby, istoricul religios subliniază că Israelul descris în Biblie nu este același cu țara din zilele noastre.

„Dacă le confunzi pe cele două, ajungi să susții tot felul de acțiuni care rănesc oamenii în numele politicii”, spune Tisby. „Asta duce la reticența de a recunoaște drepturile palestinienilor. Ne orbește față de problemele legate de drepturile omului și justiție care sunt în joc în Orientul Mijlociu.”

Atunci când cetățenii dintr-o democrație cred că liderii politici sunt numiți divin, acest lucru nu lasă loc de dezbatere, spune istoricul Jemar Tisby. „Există un fel de fundamentalism în toate acestea”, spune el. „Este neclintit, imuabil și nu poate fi criticat pentru că este divin. Cine suntem noi să punem la îndoială?. Orice sprijin necritic și de neclintit al unui actor politic, indiferent de conflict, este periculos”.

Ce prevede al doilea pachet de măsuri pe care îl are în pregătire Guvernul: „Vorbim despre reforma pensiilor speciale”

0

Premierul Ilie Bolojan a anunţat, luni, în Parlament, la asumarea răspunderii pe primul pachet de măsuri fiscale, că până la sfârşitul lunii iulie, va reveni în faţa Parlamentului cu al doilea pachet de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului. 

Premierul Ilie Bolojan FOTO: Inquam Photos

Pachetul de măsuri fiscale pregătire de Guvern cuprinde reforma pensiilor speciale, prin eliminarea excepțiilor, calculul corect al pensiilor și intrarea în pensie la vârsta generală.

De asemena, pachetul mai cuprinde reforma companiilor de stat, reducerea indemnizaţiilor din Consiliile de Administrație şi redimensionarea aparatului bugetar din primării, restructurarea ASF, ANCOM şi ANRE, digitalizare şi combaterea evaziunii fiscale şi a fraudării banului public, dar şi urgentarea accesării fondurilor europene.

„Până la sfârşitul lunii iulie, vom reveni în faţa Parlamentului României cu acest al doilea pachet de măsuri, cu accent pe echitate, moralitate şi eficienţă. Vorbim despre reforma pensiilor speciale, prin eliminarea excepţiilor, calculul corect al pensiilor şi intrarea în pensie la vârsta generală, reforma companiilor de stat şi a autorităţilor autonome. Restructurăm ASF, ANCOM şi ANRE. 

Vom reduce numărul de membri și indemnizațiile din consiliile de administrație și vom transparentiza activitățile și contractele. Reforma administrației locale și centrale – prin redimensionarea aparatului bugetar, prin descentralizare și digitalizare. Combaterea evaziunii fiscale și a fraudării banului public – prin modificări legislative și prin acțiunea pe care trebuie să o vedeți la ANAF în lunile următoare. Urgentarea accesării fondurilor europene și prioritizarea investițiilor cu impact direct în dezvoltare”, a transmis premierul Ilie Bolojan.

Guvernul Bolojan şi-a asumat răspunderea, luni, în plenul comun al Parlamentului, pe pachetul de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar. Premierul a declarat că măsurile sunt „nepopulare”, dar necesare și vor fi aplicate doar pentru o perioadă limitată. Acesta a avertizat că, în lipsa unor corecții rapide, România riscă să piardă accesul la fonduri europene, să ajungă la un rating de tip junk și să fie ocolită de investitori.  

Ilie Bolojan încearcă să-i liniștească pe români: cât va dura perioada dificilă. „După ea, există speranță”

0

Guvernul Bolojan şi-a asumat răspunderea, luni, în plenul comun al Parlamentului, pe pachetul de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar. Premierul a declarat că măsurile sunt „nepopulare”, dar necesare și vor fi aplicate doar pentru o perioadă limitată. Acesta a avertizat că, în lipsa unor corecții rapide, România riscă să piardă accesul la fonduri europene, să ajungă la un rating de tip junk și să fie ocolită de investitori.

Premierul Ilie Bolojan a precizat că măsurile nepopulare cuprinse în pachetul pentru reducerea deficitului bugetar sunt pe o perioadă limitată, situația putând fi diferită la sfârșitul lui 2026.

„Știu că aceste măsuri nu sunt populare. Le mulțumesc românilor pentru răbdare și înțelegere. Vreau să le transmit că această perioadă dificilă va dura o perioadă limitată. După ea, există speranță. Dacă facem ce trebuie în următoarele luni, vom fi într-o altă situație la sfârșitul anului viitor. Stimați colegi, până la a ne atinge dezideratul de prosperitate, rațiunea și pragmatismul ne îndeamnă să vedem urgențele noastre”, a spus prim-ministrul.

Ilie Bolojan și-a asumat răspunderea în Parlament. FOTO Mediafax

„Aproape 40% din deficit este generat de cheltuieli permanente”

Bolojan a explicat că România se confruntă cu un dezechilibru bugetar grav: pentru fiecare 100 de lei încasați, statul cheltuiește 132 de lei. Iar aproape 40% din deficit este generat de cheltuieli permanente, în special salarii din sectorul public – care, raportat la contribuabili, sunt peste media UE. 

„Suntem, pe de altă parte, printre țările cu cele mai mici venituri fiscale din UE (sub 30% din PIB față de aproximativ 40% în vestul Europei). Avem cote de TVA și taxe pe dividende printre cele mai reduse. Eu nu spun că nu e bine să ne dorim să le ținem cât mai jos, dar trebuie să fim și realiști. În primul rând, trebuie să le încasăm, combătând evaziunea fiscală și fraudarea banului public. Dar asta nu se poate face de pe o zi pe alta”.

„Fără a ține pasul cu dezvoltarea și ordinea cu țările membre, nu vom mai primi sprijinul fondurilor europene”

Premierul a subliniat că fără un sistem fiscal corect și predictibil, „nu vom mai avea cu ce plăti drumuri, spitale, armată, salarii sau pensii. „Fără a ține pasul cu dezvoltarea și ordinea cu țările membre, nu vom mai primi sprijinul fondurilor europene. Ne vom izola și afunda în propriile scenarii financiare păguboase, așa cum s-a întâmplat deja”.

Pachetul de măsuri anunțat de Guvern:

  • TVA reorganizat: cota standard crește la 21%, iar cota redusă va fi de 11% pentru alimente de bază, medicamente, lemne, cărți, energie termică și HORECA.
  • Accize crescute: cu 10% la alcool și carburanți, majorări și pentru tutun.
  • CASS pentru pensiile mari: contribuția se aplică doar pentru partea care depășește pragul de 3.000 de lei.
  • Taxarea capitalurilor mari: impozitul pe dividende va ajunge la 26% din 2026.
  • Impozite suplimentare: pe profiturile bancare și ale companiilor de jocuri de noroc; suprataxarea câștigurilor din jocuri de noroc.
  • Înghețarea unor cheltuieli bugetare: inclusiv înghețarea pensiilor și salariilor bugetare în 2026.

În Educație, premierul a precizat că titularii nu își vor pierde locurile de muncă, însă plățile cu ora se vor reduce. Bursele vor fi acordate doar elevilor cu note peste 9, în încercarea de a elimina acordarea automată a burselor de merit.

„Putem avea o bună guvernare cu respect pentru cetățeni. Vom face ordine în finanțele țării, iar tot ce am anunțat se va pune în practică. Sunt un premier cu mandatul pe masă”, a spus Bolojan.

Amintim că liderul AUR, George Simion, a anunțat, luni, în plenul Parlamentului, că depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Bolojan.

Luptele interne ar putea distruge Ucraina într-un mod mult mai devastator decât rușii de pe front

0

Diviziunile politice interne și epurările ar putea distruge țara într-un mod mult mai devastator decât rușii de pe front, potrivit „The Economist“.

Andri Iermak, șeful administrației prezidențiale de la Kiev/FOTO:Arhivă

În timp ce frontul ucrainean rămâne scena unor lupte sângeroase, iar sprijinul occidental dă primele semne de oboseală – inclusiv prin suspendarea temporară a ajutorului militar american din 1 iulie – o altă luptă, mai puțin vizibilă dar nu mai puțin riscantă, se duce în inima puterii de la Kiev. Potrivit unei analize publicate recent de The Economist, adevărata amenințare la adresa stabilității Ucrainei ar putea veni din interior, sub forma unui proces accelerat de concentrare a puterii și erodare a mecanismelor democratice.

În centrul acestor frământări politice, tot mai des apare un nume: Andrii Iermak, șeful administrației prezidențiale și, potrivit jurnaliștilor britanici, „adevăratul premier fără portofoliu” al Ucrainei.

Trei episoade, un singur numitor comun

Publicația britanică identifică trei evenimente petrecute în iunie care arată direcția în care se mișcă politica ucraineană: ancheta declanșată asupra vicepremierului Oleksii Cernîșov – considerat până de curând un posibil succesor al actualului prim-ministru –, tentativa eșuată de a-l înlătura pe șeful serviciului de informații militare, generalul Kirilo Budanov, și lansarea discuțiilor privind instalarea Iuliei Sviridenko în fruntea executivului.

Toate aceste mișcări, susține The Economist, ar purta amprenta discretă, dar apăsătoare, a lui Iermak. Fost avocat și producător de film, devenit rapid omul de încredere al președintelui Volodimir Zelenski, Iermak a reușit să-și consolideze poziția printr-un amestec de loialitate, oportunism și control informațional. Publicația notează că în mediile diplomatice americane – inclusiv în rândurile ambelor partide de la Washington – stilul său de a face politică provoacă frustrare, iar ușile par să i se închidă treptat.

Dosare, rivali și calcule de putere

Deși nu există dovezi directe că Iermak ar fi ordonat ancheta asupra lui Cernîșov, trei oficiali citați de The Economist susțin că acesta a intervenit pentru a impulsiona investigația – care viza achiziția de locuințe la preț preferențial de către apropiați ai vicepremierului –, în timp ce alte cazuri ar fi fost înghețate. „Păcatul” lui Cernîșov ar fi fost că a încercat să construiască o relație directă cu americanii, fără a trece prin filtrul Iermak.

În locul său, apare numele Iuliei Sviridenko – ministră a Economiei, descrisă ca apropiată de Iermak și perfect compatibilă cu stilul său de guvernare discretă, dar controlată. O eventuală înlocuire a lui Denîs Șmîhal, premierul actual, pare să nu mai fie o chestiune de „dacă”, ci de „când”. Potrivit surselor citate, votul în Rada Supremă (parlamentul ucrainean) ar putea avea loc în săptămânile următoare.

„Andrii finalizează ceea ce consideră o lucrare începută dar neterminată. Majoritatea oamenilor din guvern sunt deja ai lui”, afirmă un înalt oficial sub protecția anonimatului.

Bătălia din interiorul serviciilor: Budanov versus Iermak

O altă linie de fractură importantă trece prin Serviciul de Informații Militare (HUR), condus de generalul Kirilo Budanov – un personaj carismatic, dar polarizant. Relația tensionată dintre Budanov și Iermak durează de ani de zile, iar The Economist vorbește despre o „a noua încercare” de înlăturare a generalului – blocată, de această dată, printr-o combinație de manevre interne și avertismente ferme din partea administrației americane.

Portretul lui Budanov, așa cum reiese din articol, este ambiguu: pentru unii, un nebun cu viziuni periculoase; pentru alții, un singuratic loial statului, capabil să-i spună președintelui adevărul necosmetizat.

În final, decizia i-a aparținut tot lui Zelenski – o dovadă că, oricât de influent ar fi Iermak, cheia ultimei hotărâri rămâne tot la președinte. „Se pare că Iermak nu deține puterea de unul singur, ci o extrage dintr-o relație de dependență reciprocă cu șeful statului”, notează jurnaliștii britanici.

Control informațional și atmosfera de suspiciune

Totuși, influența lui Iermak nu poate fi ignorată. Surse guvernamentale estimează că acesta filtrează circa 85% din informațiile care ajung la președinte. Atmosfera creată este descrisă ca fiind „toxică, aproape conspiraționistă” în interiorul puterii executive.

„Andrii i-a monopolizat atenția. După șase ani împreună în aceeași încăpere, hrănindu-l cu idei avantajoase, practic au devenit o singură persoană”, spune un funcționar citat sub protecția anonimatului.

Pentru Ucraina, aflată în cel mai critic moment al existenței sale moderne, concentrarea excesivă a puterii și lipsa transparenței reprezintă riscuri majore. The Economist avertizează asupra posibilei alunecări spre autoritarism, mai ales în contextul în care opoziția este tot mai des exclusă din viața publică, iar deciziile majore se iau în cercuri tot mai restrânse.

„Rușii ne ard lent, iar noi ne jucăm de-a puterea într-un mod periculos de stupid”, rezumă, cu amărăciune, un oficial ucrainean.

Analiza celor de la The Economist reflectă, în multe aspecte, realități confirmate în culisele puterii de la Kiev. Totuși, detaliile legate de cazul Cernîșov nu corespund în totalitate. Potrivit jurnaliștilor de la Zerkalo Nedeli, ideea Ministerului Unității a venit chiar din partea lui Zelenski și Iermak, iar Cernîșov fusese deja agreat pentru postul de ambasador la Washington. Când a apărut criza, a fost apărat inclusiv de echipa de la Președinție, iar ideea că urma să devină premier nu a fost niciodată realistă.

În schimb, Iulia Sviridenko – crescută și susținută de Zelenski și Iermak, fără conexiuni cu vreun clan sau oligarh – este privită ca un garant al continuității, într-o administrație care își caută un nou echilibru între loialitate și eficiență.

O boală considerată eradicată face ravagii în SUA, după scăderea vaccinării. Kennedy Jr., în centrul scandalului

0

Statele Unite se confruntă cu cea mai gravă epidemie de rujeolă din secolul XXI. Criza a fost agravată de scăderea ratei de vaccinare și de retorica anti-vaccin a secretarului american al Sănătăţii, Robert Kennedy Jr.

SUA se confruntă cu cea mai gravă epidemie de rujeolă din ultimii 30 de ani FOTO: Arhivă

Statele Unite se confruntă în 2025 cu cea mai gravă epidemie de rujeolă din ultimele trei decenii, potrivit unui bilanț publicat luni de Universitatea Johns Hopkins. Boala, considerată eradicată în SUA în urmă cu peste 20 de ani, a revenit în forță pe fondul scăderii ratelor de vaccinare și al neîncrederii crescânde față de autoritățile sanitare.

Răspândire rapidă, bilanț alarmant

De la începutul anului, au fost confirmate 1.277 de cazuri de rujeolă în aproape 40 din cele 50 de state americane. Cea mai afectată regiune este Texasul, unde s-au înregistrat peste 60% dintre îmbolnăviri, potrivit bazei de date a Universității Johns Hopkins, citate de AFP și Agerpres.

Este cel mai ridicat număr de cazuri raportat din 1992 încoace. Epidemia a provocat deja trei decese, dintre care două la copii mici. Specialiștii avertizează însă că numărul real al cazurilor ar putea fi mult mai mare, din cauza subraportării.

Ultimul deces infantil provocat de rujeolă în SUA a avut loc în 2003, la trei ani după ce boala fusese oficial declarată eradicată”, amintesc cercetătorii. Ultima epidemie de amploare a fost consemnată în 2019, în comunitățile de evrei ortodocși din New York și New Jersey, cu 1.274 de cazuri, însă fără victime.

Rujeola este o boală extrem de contagioasă, care provoacă febră, tuse, erupții cutanate și poate duce la complicații severe precum pneumonia sau encefalita (inflamația creierului), cu riscuri majore de sechele sau chiar deces.

În centrul crizei: o comunitate religioasă din Texas

Focarul actual a izbucnit la sfârșitul lunii ianuarie într-o zonă rurală din sudul Texasului, într-o comunitate de menoniți, un grup religios ultraconservator cunoscut pentru refuzul vaccinării.

Experții în sănătate publică trag un semnal de alarmă cu privire la scăderea încrederii în vaccinuri și la impactul dezinformării asupra sănătății colective.

Robert Kennedy Jr., vizat de acuzații

Secretarul american al Sănătății, Robert Kennedy Jr., cunoscut pentru pozițiile sale antivacciniste, este acuzat că a alimentat această criză sanitară prin mesaje publice care pun la îndoială siguranța vaccinului împotriva rujeolei.

„A răspândit informații false și a încurajat teama față de vaccinuri, contribuind direct la scăderea imunizării și la reapariția bolii”, susțin mai mulți experți citați de AFP.

Răspândire regională: Canada și Mexicul, și ele afectate

Criza nu se limitează la granițele Statelor Unite. Canada și Mexicul se confruntă, la rândul lor, cu epidemii de amploare. În Canada au fost raportate peste 3.500 de cazuri, majoritatea în provincia Ontario, unde un sugar a murit. În Mexic, bilanțul este de aproape 2.600 de cazuri și nouă decese, conform datelor furnizate la începutul lunii iulie de Organizația Panamericană a Sănătății.

Anul 2025 marchează, astfel, o revenire îngrijorătoare a rujeolei pe continentul nord-american, o boală care, cu ajutorul vaccinării, fusese aproape complet eliminată.

De ce a ales Guvernul să taxeze mai puțin jucătorii și mai mult industria jocurilor de noroc

0

Premierul Ilie Bolojan anunță supraimpozitarea industriei jocurilor de noroc, cu un impact estimat la 1,6 miliarde de lei.

Ilie Bolojan și-a asumat răspunderea pentru pachetul de măsuri fiscale FOTO: Mediafax

Guvernul condus de Ilie Bolojan și-a asumat răspunderea, luni, 7 iulie, în fața Parlamentului, pentru pachetul de măsuri fiscale menit să reducă deficitul bugetar. Una dintre măsurile centrale vizează creșterea substanțială a taxelor în industria jocurilor de noroc, cu scopul declarat de a controla mai eficient un sector în care, potrivit premierului, „se câștigă foarte mulți bani”.

„Vom crește foarte mult taxarea pe industrie”

Ilie Bolojan a explicat în plen că Guvernul a decis să supraimpoziteze veniturile industriei, și nu să taxeze clienții, pentru a evita migrarea jucătorilor către platforme ilegale din online.

Scopul pachetului e să supraimpozităm jocurile de noroc, acolo se câștigă foarte mulți bani. Dacă taxăm clienții, îi ducem într-o zonă de ilegalitate, în online, unde nu pot fi urmăriți. Așa că vom crește foarte mult taxarea pe industrie”, a declarat premierul în direct la Antena 1.

Potrivit acestuia, nivelul taxelor a fost majorat cu peste 40%, ceea ce va aduce la buget un impact estimat de 1,6 miliarde de lei. Mai mult, Bolojan a precizat că „taxarea suplimentară a ceea ce câștigă industria e de 3 ori mai mare”, o măsură prin care Guvernul dorește „să controleze industria”.

Pachetul de măsuri fiscale pentru care Executivul și-a asumat răspunderea mai include și alte modificări privind impozitarea anumitor sectoare, însă premierul a subliniat că reglementarea jocurilor de noroc este una dintre cele mai importante direcții de acțiune.

Premierul a declarat că măsurile sunt „nepopulare”, dar necesare și vor fi aplicate doar pentru o perioadă limitată. Acesta a avertizat că, în lipsa unor corecții rapide, România riscă să piardă accesul la fonduri europene, să ajungă la un rating de tip junk și să fie ocolită de investitori. 

La scurt timp după ce Guvernul și-a angajat răspunderea pe pachetul de austeritate,  președintele AUR, George Simion, a anunțat depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva lui guvernului Bolojan.

Guvernul a adoptat legea austerității: CASS pentru pensii mari, tăieri pentru partide și taxe mai mari pentru jocuri de noroc

0

Guvernul a adoptat luni, 7 iulie, forma finală a proiectului de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare după analizarea și aprobarea unor amendamente depuse de senatori și deputați în procedura de angajare a răspunderii Guvernului în fața Parlamentului.

Ilie Bolojan FOTO INQUAM Photos / Octav Ganea

Principalele amendamente aprobate au în vedere următoarele aspecte:

CASS pentru pensii care depășesc 3.000 de lei

 Introducerea, de la 1 august 2025, a obligației de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din pensii, pentru partea care depășește suma de 3.000 lei lunar, se va aplica temporar, până la 1 ianuarie 2028.

Contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată se stabilește prin deducerea din venitul brut a plafonului lunar de 3.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie.

„Pentru categoriile de persoane pentru care s-a eliminat excepția de la plata CASS, această contribuție se va reține la sursă de către serviciile deconcentrate ale Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, fără a fi nevoie de depunerea declarațiilor de venit”, precizează Guvernul, într-un comunicat

În cazul coasiguraților (soț, soție, părinți fără venituri proprii), pentru dobândirea calității de asigurat, se propune ca plata CASS prin depunerea unei declarații de venit prin care se exercită opțiunea, cu plata contribuției în două tranșe după cum urmează:

a) 25% din contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată, la data depunerii declarației prin care se exercită opțiunea;

b) 75% din contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui în care s-a exercitat opţiunea.

Reducerea finanțării partidelor politice în anul 2026 cu 40% comparativ cu anul 2024.

În anul 2026, subvenţia alocată partidelor politice se diminuează cu 40% faţă de nivelul acordat în anul 2024, se arată în varianta finală a proiectului de lege.

În ceea ce privește domeniul educației, au fost adoptate următoarele amendamente:

a. Mamele minore reintegrate într-o unitate de învățământ vor beneficia în continuare de o bursă lunară în cuantum de 700 de lei pe perioada desfășurării activităților didactice, cu condiția frecventării orelor de curs.

b. Personalul didactic de conducere, de îndrumare şi control va putea fi degrevat de norma didactică de predare, după cum urmează:

i. Personalul didactic de conducere al unităților de educație extrașcolară, casele corpului didactic, centrele județene de resurse și asistență educațională/Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională și centrele de excelență, cu până la 30% din norma didactică de predare-învățare-evaluare, în conformitate cu prevederile normelor metodologice aprobate prin hotărâre a guvernului, inițiată de Ministerul Educației și Cercetării  în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.  

ii. Personalul didactic de conducere din unitățile de învățământ preuniversitar, personalul didactic de conducere, de îndrumare şi control din inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București, cu până la 50% din norma didactică de predare-învățare-evaluare, în conformitate cu aceleași norme metodologice

iii. Parțial, pentru persoanele desemnate de federaţiile sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă învăţământ preuniversitar, ca urmare a participării acestora la procesul de monitorizare şi evaluare a calităţii sistemului de învăţământ. Numărul persoanelor desemnate de federaţiile sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă învăţământ preuniversitar, degrevate de norma didactică, precum și  atribuţiile acestora se stabilesc prin hotărâre de guvern.

c) În contextul obligației Guvernului de a asigura dreptul constituțional privind păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase și principiile de egalitate şi de nediscriminare, numărul de copii pentru formațiunile de studiu (grupe sau clase) în ceea ce privește învățământul cu predare în limbile minorităților naționale, precum și învățământul cu predare în limba română organizat în unități administrativ-teritoriale în care o minoritate națională constituie majoritatea populației se organizează astfel:

i. unități de învățământ cu personalitate juridică, cu un număr minim de antepreșcolari/preșcolari/elevi echivalent cu 60% din numărul standard;

ii. formaţiunile de studiu, grupe sau clase cuprind un număr de antepreșcolari/ preșcolari/elevi echivalent cu 80% din numărul standard.

Taxe mai mari pentru jocurile de noroc

a) Impozitarea pentru operatori va crește de la 21% – la 30%;

b) Impozitarea pentru jucători va crește de la 3% la 4% (taxa de retragere a banilor);

c) Crește cu 30% taxa pe aparat;

d) Se introduce obligativitatea producătorilor de a instala GPS-uri în toate aparatele.   

Impactul bugetar estimat ca urmare a aplicării modificărilor în domeniul jocurilor de noroc

Modificările operate în domeniul jocurilor de noroc  vor avea în 2025 un impact bugetar dublu față de 2025

„Impactul bugetar estimat ca urmare a aplicării modificărilor operate în domeniul jocurilor de noroc este de aproximativ 500 de milioane lei în anul 2025 și de peste 1 miliard de lei în anul 2026”, se arată în comunicatul Guvernului.

Măsurile incluse în proiectul de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare are ca scop stabilizarea finanțelor publice în 2025–2026, creșterea credibilității macroeconomice și reformarea structurii fiscale.

Amintim că Guvernul Bolojan şi-a asumat răspunderea, luni, în plenul comun al Parlamentului, pe pachetul de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar.   

Liderul AUR, George Simion, a anunțat, luni, în plenul Parlamentului, că depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Bolojan.

Taxele vamale lovesc VÂNZĂRILE Mercedes-Benz. Cifrele arată un declin accentuat

0

Vânzările de automobile ale producătorului european Mercedes-Benz AG au înregistrat un declin de 9% în trimestrul 2 din 2025, din cauza taxelor vamale impuse pe fondul războiului comercial global.

În perioada aprilie-iunie 2025, livrările Mercedes au scăzut la 547.100 de automobile, în timp ce vânzările de vehicule electrice (EV) au scăzut cu 18%, la 41.900 unităţi, relatează Reuters. Producătorul european a raportat un declin accentuat în piețele principale de export. Astfel, vânzările au scăzut cu 14% în America de Nord și 19% în China.

„Războiul comercial a lovit puternic Mercedes-Benz în planul vânzărilor. Deși în Germania și Europa a raportat creșteri, de 7%, respectiv 1%, în China și SUA pierderile sunt evidente. Taxele vamale suplimentare pe relația UE-China sau UE-SUA apasă greu pe profiturile producătorilor europeni”, transmit analiștii.

Marii producători din industria auto globală poartă negocieri cu oficialii de la Washington cu privire la un posibil acord pe tema tarifelor la automobilele importate. Administrația Trump vrea să determine companiile să investească în Statele Unite și să deschidă noi oportunități pentru piața locală a muncii, dacă vor să fie scutite de taxele vamale suplimentare.

CITEȘTE ȘI:

Pasiunea ascunsă a lui Hitler pentru BOLIZI de lux. Cum arăta bijuteria auto preferată de liderii naziști, inclusiv de Ion Antonescu

Ce riscă șoferii cu permis categoria B care transportă prea multe persoane în mașină. Detalii despre limita legală trecută în CODUL RUTIER 2025

Cine este Anghel Ion? Un tânăr redactor, aflat la început de carieră. Scrie cu pasiune pe subiecte ce țin de sport, cultură, economic și relații internaționale. Este mereu în pas cu …

vezi toate articolele

Lanțul morților misterioase din jurul lui Putin: 20 de oficiali de rang înalt au murit în condiții suspecte. Kremlinul le numește „coincidențe”

0

De la începutul războiului, s-a observat o tendință interesantă în „elita” lui Putin: decese tot mai numeroase și adesea inexplicabile în rândul oficialilor de rang înalt. 

Oficial rus găsit mort în mașină FOTO: X

Luni, 7 iulie, s-a aflat despre moartea șefului Ministerului rus al Transporturilor, Roman Starovoit. Conform versiunii oficiale, acesta și-a luat viața. În aceeași zi, colegul său, Andrei Korneichuk, șeful adjunct al unuia dintre departamente, a murit, de asemenea, se pare din cauza unei insuficiențe cardiace, scrie dialog.

Cu toate acestea, autoritățile nu au dezvăluit niciun detaliu. Aceste incidente se adaugă la lista deja impresionantă a deceselor misterioase în rândul înalților funcționari ruși: cel puțin 20 de astfel de cazuri au fost înregistrate în ultimii doi ani și jumătate.

Unele dintre ele sunt direct legate de putere și de structurile periferice. De exemplu, în primăvara anului 2022, Vyacheslav Trubnikov, fostul șef al Serviciului de Informații Externe, a murit. Motivele decesului său au rămas neclare.

La scurt timp după aceea, generalul maior pensionat SVR Lev Sotskov s-a împușcat cu un pistol decorat.  Câteva săptămâni mai târziu, Alexei Ogarev, fost funcționar al administrației prezidențiale și angajat al Rosvooruzhenie, a fost găsit mort. Un alt inculpat, Zalim Kerefov, vicerector al Academiei Ruse de Vamă, s-a sinucis tăindu-și venele în izolare. 

Mulți experți atribuie aceste cazuri unei atmosfere tot mai puternice de teamă și presiune în cadrul guvernului rus. Pe fondul războiului, sancțiunilor, epurărilor și neîncrederii, Kremlinul îi elimină din ce în ce mai mult pe cei incomozi, pe cei care știu prea multe sau pe cei care au devenit verigi slabe în sistem.

Unii analiști numesc ceea ce se întâmplă un „front intern”, o luptă pentru loialitate și supraviețuire în cadrul verticalei lui Putin. Funcționarii care au legătură cu armata, serviciile de informații, logistica și finanțele au devenit deosebit de vulnerabili. Aceste domenii au devenit esențiale în război și se află sub un control special.

O dovadă a putreziciunii sistemului și a panicii la vârf

Public, Kremlinul ignoră această serie de decese, numindu-le „tragedii personale” sau „coincidențe”. Cu toate acestea, statisticile vorbesc de la sine. Atunci când mor zeci de persoane cu acces la secrete de stat sau implicate în proiecte de apărare, este greu să vorbim despre un accident. Aceste evenimente sunt o dovadă a putreziciunii sistemului și a panicii la vârf.

În timp ce războiul împotriva Ucrainei a ajuns într-un impas și izolarea internațională se intensifică, autoritățile recurg la cele mai brutale metode pentru a menține controlul. Aparent, lanțul morților misterioase este departe de a fi complet.

Pe fondul represiunii continue și al eșecului pe front, riscurile pentru cei aflați în umbra Kremlinului nu fac decât să crească.

Donald Trump anunţă tarife de 25% la importurile din Japonia şi Coreea de Sud, începând cu 1 august

0

Preşedintele american Donald Trump a anunţat luni că Statele Unite vor impune tarife de 25% la importurile din Japonia şi Coreea de Sud începând cu 1 august.

Donald Trump FOTO Inquam / Eduard Vînătoru

Într-o scrisoare adresată prim-ministrului japonez Shigeru Ishiba, Trump a afirmat că relaţia comercială dintre cele două ţări „a fost, din nefericire, departe de a fi reciprocă”, transmit Kyodo, Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Guvernului sud-coreean a primit, la rândul său, o scrisoarea similară. Ambele au fost publicate integral de Trump pe platforma sa Truth Social.

Pentru Coreea de Sud, tariful de 25% este acelaşi pe care Trump îl anunţase la sfârşitul lui aprilie, înainte de a acorda o amânare pentru a da o şansă negocierilor.

Creșterea este de doar un procent în cazul Japoniei

În cazul Japoniei, în schimb, este vorba despre o uşoară creştere, de la 24% la 25%.

În  cele două scrisori se mai subliniază că, dacă produsele vor purta ştampila „Japonia” sau „Coreea de Sud”, dar în realitate vor proveni din altă parte, li se va aplica un tarif „mai ridicat”, care nu a fost precizat.

Amintim că secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Scott Bessent, a avertizat, pe 30 iunie, că multe ţări ar putea fi supuse unor tarife vamale mai mari începând cu 9 iulie, în ciuda negocierilor „de bună-credinţă”.

Din aprilie, când președintele american Donald Trump a impus tarife generalizate aproape tuturor partenerilor comerciali, agenda negocierilor comerciale s-a transformat într-un amestec de revendicări diplomatice, presiuni economice și condiționări strategice, potrivit Politico

Român din Viena, atac delirant în stradă: a aruncat cu fecale și seringi folosite în femei. Cum a fost prins de polițiști

0

Un român în vârstă de 29 de ani, cu legături cunoscute în mediul consumatorilor de droguri, a fost reținut de poliția din Viena după ce ar fi atacat cel puțin cinci femei, aruncând asupra acestora fecale și seringi folosite. 

Poliția l-a prins pe atacatorul român FOTO: X

Atacurile au avut loc în stațiile de metrou și pe străzile din vestul Vienei. Faptele s-au petrecut începând cu luna aprilie 2025, iar autorul a fost prins în flagrant la începutul lunii iulie, potrivit ziarul românesc.

Bărbatul a fost reținut în flagrant pe 2 iulie, după ce a aruncat în fața unei tinere de 25 de ani, lovind-o direct în ochi cu excremente și seringi folosite.

Românul a fost arestat provizoriu sub acuzațiile de tentativă de vătămare corporală, distrugere de bunuri și punerea intenționată în pericol a sănătății altor persoane, însă procurorii nu au dispus arestul preventiv. 

Autoritățile au stabilit că agresiunile nu par să fi avut un mobil personal, ci mai degrabă unul haotic și impulsiv, posibil legat de starea psihică și consumul de substanțe.

Femeile vizate nu au avut legătură cu agresorul. 

Poliția Secției Storchengasse din Viena a pus la dispoziție date de contact pentru martori sau persoane afectate.

„Profesorul de genii”, condamnat la peste 13 ani de închisoare pentru viol. Victima este un minor de 14 ani

0

Kristof Lajos, cunoscut drept „profesorul de genii”, a fost condamnat la 13 ani și 3 luni de închisoare într-un dosar în care este acuzat că a fi violat un băiat de 14 ani. Sentința a fost pronunțată luni, 7 iulie, de instanță, dar nu este definitivă.

Kristof Lajos se prezenta drept „mentor de top, dramaturg, scriitor și profesor”. FOTO: Facebook

„Kristof Lajos a fost condamnat la 13 ani si 3 luni pentru viol şi agresiune sexuală, iar acţiunea în despăgubiri civile a fost admisă parţial şi a fost obligat să plătească suma de 100.000 de euro către copiii agresaţi”, a anunţat avocatul familiei minorului, Adrian Cuculis, potrivit Agerpres.

În timpul procesului, Kristof Lajos ar fi încercat să își reducă pedeapsa prin denunțarea unor presupuși traficanți de droguri, însă instanța a respins această încercare ca fiind irelevantă pentru cauză.

Cazul a intrat în atenția publică în iulie 2024, când polițiștii de la Secția 26 din Capitală l-au prins în flagrant pe Lajos, în vârstă de 39 de ani, în timp ce întreținea raporturi sexuale cu un minor în vârstă de 14 ani. Potrivit anchetatorilor, inculpatul l-ar fi ademenit pe băiat oferindu-i bani sau promițându-i alte beneficii materiale.

Conform unor articole din presă, băiatul provenea dintr-o familie numeroasă, iar părinţii lui erau despărţiţi.

Kristof Lajos se prezenta drept „mentor de top, dramaturg, scriitor și profesor”, fiind fondatorul unei școli de mentorat pentru copii supradotați. Ulterior, s-a aflat că instituția nu era acreditată de Ministerul Educației, iar „profesorul” nu avea studii superioare, ci absolvise doar opt clase.

„Nu ne mai cântați Prohodul”. Senator PSD, avertisment pentru partenerii de coaliție: „Nu vom tolera la infinit atitudinea voastră”

0

Senatorul Daniel Zamfir susține că, după ce noul curent progresist adus de premierul Ilie Bolojan și președintele Nicușor Dan își va imprima politica în România, oamenii vor compara cu ce a făcut PSD pentru România și români. El a lansat și un avertisment pentru partenerii din coaliție. „Nu vă îmbătați cu apă rece că vom tolera la infinit atitudinea voastră!”, a spus social democratul.

Daniel Zamfir, senator PSD FOTO: FB

Daniel Zamfir susține că România are un deficit mare pentru că „am investit în infrastructură, pentru că am făcut dreptate pensionarilor, pentru că am mărit veniturile oamenilor și pentru că am plătit dobânzi mari venite din trecut”. 

„Nu ne mai cântați Prohodul, că nu e cazul. De mult nu m-a mai încercat un sentiment de furie ca acum. Psihoza generală, alimentată de curentul hastag a cuprins România. Aceeași strategie sorosista de inducere a fricii a funcționat din nou. PSD nu a reușit să explice suficient de clar că România nu e nici pe departe în pragul dezastrului. Da, avem un deficit mare pentru că am investit în infrastructură, pentru că am făcut dreptate pensionarilor, pentru că am mărit veniturile oamenilor și pentru că am plătit dobânzi mari venite din trecut. Și nu, nu regretăm deciziile luate”, a scris Daniel Zamfir,  liderul senatorilor PSD, pe pagina sa de Facebook. 

În opinia acestuia, după ce noul curent progresist adus de Bolojan & Nicușor, își va imprima politica în România, oamenii vor compara cu ce a făcut PSD pentru România și pentru români.

„Astăzi, partenerii din vechea guvernare se spală pe mâini, iar habarnistii useriști plini de ură și dorințe revanșarde, lovesc în PSD cu fiecare ocazie. E limpede că vor să fim scoși țapi ispășitori pentru a justifică unele măsuri aberante pentru care suntem puși în față faptului împlinit. Stimați parteneri de guvernare, nu contați pe lașitatea noastră! Și nici nu vă îmbătați cu apă rece că vom tolera la infinit atitudinea voastră! Nu vom arunca acum țară în aer, dar va asigur că nu vom stă cu mâinile în sân! PSD a fost și va fi partidul cel mai aproape de oameni și de nevoile lor! Nu încercați prin sondaje măsluite să ne cântați prohodul, că nu e cazul!”, a mai transmis Zanfir, pe FB.

Ursula von der Leyen critică moțiunea de cenzură inițiată de AUR: „O rețetă de manual a extremiștilor”

0

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a criticat dur moțiunea de cenzură depusă împotriva sa de eurodeputații de extremă dreaptă, catalogând inițiativa drept o încercare de a slăbi instituțiile europene.

Ursula von der Leyen critică moțiunea de cenzură inițiată de AUR FOTO: Wind Europe

Luni, în plenul Parlamentului European, Ursula von der Leyen a condamnat moțiunea de cenzură inițiată de europarlamentarul român Gheorghe Piperea (AUR), membru al grupului Conservatorii și Reformiștii Europeni. Ea a numit-o „o rețetă de manual a extremismului”, acuzând inițiatorii că sunt „conspiraționiști antivacciniști” și „admiratori ai lui Putin”.

Ce am auzit de la dl Piperea este, cred, destul de clar. E o reţetă de manual a extremismului. (…) Putem să ne alăturăm dlui Piperea pe calea conspiraţiei sau putem să înţelegem ceea ce se întâmplă de fapt: este încă o tentativă de a dezbina instituţiile noastre. Nu vom lăsa niciodată să se întâmple acest lucru”, a declarat von der Leyen în plen, citată de Agerpres.

Controversa legată de contractele pentru vaccinuri

Moțiunea a fost depusă pe fondul acuzațiilor că președinta Comisiei nu ar fi făcut publice mesajele schimbate cu CEO-ul Pfizer în timpul negocierilor privind achiziția de vaccinuri anti-COVID. În replică, von der Leyen a explicat că aceste contracte au fost încheiate în mod transparent și cu implicarea tuturor statelor membre.

„Negocierile contractelor au fost derulate de Comisia Europeană și statele membre împreună. Absolut fiecare contract a fost analizat detaliat în capitale, nu au existat clauze secrete, obligaţii ascunse. Toate cele 27 de state membre au hotărât să-şi cumpere vaccinurile. Oricine susţine că nu cunoştea contractul minte”, a afirmat ea, primind aplauze din partea unor eurodeputați și huiduieli din partea altora.

Totodată, președinta CE a subliniat că fiecare cetățean din Uniunea Europeană a avut acces la vaccinuri, indiferent din ce țară provine: „Aceasta este Europa solidarităţii pe care eu o iubesc şi pe care extremiştii o urăsc”.

Acuzații de propagandă pro-rusă și conspiraționism

Von der Leyen a mers mai departe, acuzându-i pe inițiatorii moțiunii că sunt influențați din exterior: „Este o mişcare alimentată de conspiraţionişti antivaccinişti şi este suficient să ne uităm la textul moţiunii ca să înţelegem ce vreau să spun. Nu există nicio dovadă că ei vin cu răspunsuri, dar sunt dovezi că ei sunt sprijiniţi de inamicii noştri, de păpuşarul din Rusia”.

Deschidere spre dialog și reforme

În ciuda criticilor, șefa Comisiei a mulțumit lui Gheorghe Piperea pentru inițierea moțiunii, prima de acest fel în UE din 2014, subliniind că dezbaterea este necesară pentru democrație: „Îmi dau seama că există aici eurodeputaţi care nu au semnat moţiunea, dar au preocupări faţă de problemele invocate”.

Apel la solidaritate

Von der Leyen a profitat de moment pentru a reaminti inițiativa „Next Generation EU”, un program de redresare post-pandemie în valoare de 800 de miliarde de euro: „Nimeni nu credea că va fi posibilă”.

Moțiunea urmează să fie votată joi, prin apel nominal, în Parlamentul European.

Trump AMÂNĂ aplicarea taxelor vamale pe bază de reciprocitate /Casa Albă: ”Am observat evoluții”

Președintele SUA, Donald Trump, va amâna, luni, termenul aplicării tarifelor vamale pe bază de reciprocitate, în efortul de avansare a negocierilor comerciale, inclusiv cu Uniunea Europeană, anunță Casa Albă, precizând că Washingtonul va continua să trimită scrisori cu planuri tarifare.

”Președintele Trump va emite astăzi un ordin executiv prin care amână termenul de 9 iulie până pe 1 august, pentru aplicarea tarifelor pe bază de reciprocitate sau a noilor taxe fixate prin scrisorile trimise liderilor străini. Fie vor fi taxele reciproce în următoarele luni, fie vor fi acorduri bilaterale, sunt multe țări care continuă negocierile cu Statele Unite, am observat evoluții favorabile, dar Administrația SUA și echipa prezidențială vor să obțină cele mai bune acorduri pentru poporul american și pentru angajații americani”, a declarat, într-o conferință de presă, Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a Președinției SUA.

De altfel, Karoline Leavitt a confirmat trimiterea de către Casa Albă a scrisorilor cu planuri tarifare Coreei de Sud și Japoniei.

”Pot confirma scrisorile, am scrisorile trimise astăzi Coreei de Sud și Japoniei și vor mai fi încă 12 țări care vor primi înștiințări și scrisori direct de la președintele Statelor Unite. Acum câteva săptămâni, v-am spus aici că președintele va crea planuri comerciale adaptate fiecărei țări, iar această Administrație se concentrează pe acest lucru”, a precizat Karoline Leavitt.

Anterior, președintele Donald Trump a anunțat impunerea unor tarife vamale suplimentare Japoniei și Coreei de Sud, începând de la 1 august, denunțând lipsa de reciprocitate în schimburile comerciale bilaterale.

”Statele Unite ale Americii au stabilit să continue colaborarea cu Japonia, în pofida unui deficit comercial semnificativ. Am decis să continuăm relațiile, dar doar pe baza unui acord mai echilibrat și mai corect. Începând de la 1 august 2025, vom aplica Japoniei o taxă de 25% asupra tuturor produselor trimise în SUA, separat de tarifele sectoriale”, a declarat Donald Trump, într-o scrisoare adresată premierului nipon, Ishiba Shigeru.

De asemenea, președintele Trump va impune taxe vamale de 25% Coreei de Sud. Liderul de la Casa Albă i-a trimis o scrisoare în acest sens președintelui sud-coreean, Lee Jae-Myung, prin care îl înștiințează că vrea relații comerciale ”mai echilibrate și mai corecte”. Ulterior, Trump a trimis scrisori asemănătoare Malaysiei, Kazahstanului, Africii de Sud, Laosului și Myanmarului.

Foto: Profimedia

Video: LiveNOW from Fox

Citește și:

VIDEO Analist: Războiul comercial declanșat de TRUMP este „împotriva americanilor” /Liderul SUA „se va confrunta cu alegerile intermediare”

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una …

vezi toate articolele

Germania, Franța și Italia pregătesc RIPOSTA UE la taxele vamale impuse de SUA/ Ursula von der Leyen a discutat cu Trump

Cancelarul Germaniei, Friedrich Merz, s-a consultat cu președintele Franței, Emmanuel Macron, și cu premierul italian, Giorgia Meloni, asupra opțiunilor Uniunii Europene de a riposta la taxele impuse de Administrația Donald Trump.

”Factorul timp are o mare importanță. Timpul înseamnă bani. În acest context, discuțiile nu s-au încheiat încă. Procesul de formulare a poziției nu s-a finalizat. Negocierile trebuie efectuate în contact strâns cu partenerii europeni”, a declarat Stefan Kornelius, purtătorul de cuvânt al Guvernului Germaniei.

În același timp, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut o discuție cu Donald Trump, președintele Statelor Unite.

”A fost o discuție bună”, a declarat luni un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de agenția de presă ANSA.

Uniunea Europeană ar putea accepta impunerea de către Statele Unite a unor taxe vamale de 10%, dar vrea excepții în sectoarele economice esențiale, precum industria farmaceutică, a semiconductorilor și avioanelor comerciale, au declarat funcționari de la Bruxelles. Conform surselor, Uniunea Europeană vrea instituirea de cote și excepții pentru a reduce tarifele aplicate de Washington importurilor de autovehicule (25%), oțel și aluminiu (50%). Comisia Europeană consideră că, deși un astfel de aranjament ar favoriza ușor Statele Unite, ar putea fi acceptabil, au precizat oficialii europeni, sub protecția anonimatului.

Uniunea Europeană va continua negocierile cu Statele Unite cel puțin până pe data de 9 iulie, când președintele Donald Trump ar putea introduce tarife pe bază de reciprocitate de 50%. Liderul de la Casa Albă le-a impus tarife tuturor partenerilor comerciali, în efortul de a forța companiile să transfere producția pe teritoriul Statelor Unite. Oficiali de la Washington au evocat posibilitatea impunerii taxelor comerciale pe bază de reciprocitate de la 1 august.

Foto: Profimedia

Citește și:

ANALIZĂ Süddeutsche Zeitung: Trump a obținut aprobarea planului fiscal /Urmează marea CRIZĂ financiară?

ANALIZĂ Băncile europene vor trebui să transmită RAPID datele financiare /Oficiali BCE: „Integrarea modalităților de raportare va eficientiza activitățile”

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una …

vezi toate articolele

Fotografia sfâșietoare cu fetițele luate de ape în inundațiile catastrofale din Texas

0

O fotografie sfâșietoare surprinde întregul grup de fete și consiliere de la Camp Mystic, luate de ape în urma inundațiilor devastatoare din Texas. 91 de persoane au murit, iar alte zeci sunt dispărute. 

Fetele se aflau în Camp Mystic, în momentul în care au fost surprinse de apă FOTO: Instagram

Cele 13 fete și doi consilieri erau cazați în cabana Bubble Inn din Camp Mystic, care găzduia cele mai tinere fete, cu vârste cuprinse între 8 și 10 ani.

Cabanele se aflau la mai puțin de 500 de metri de râu și, prin urmare, au primit apă din două direcții, din râul Guadalupe și dintr-un pârâu din apropiere, ceea ce a făcut ca fuga fetelor să fie deosebit de dificilă, potrivit Dailymail.

Cadavrele a 10 dintre fete și a consilierului Chloe Childress, în vârstă de 18 ani, au fost găsite până luni dimineață, în timp ce consilierul Katherine Ferruzzo și trei excursioniști sunt în continuare dați dispăruți.

Imaginile dezastrului din Camp Mystic FOTO: X

Co-proprietarul taberei creștine pentru fete, Dick Eastland, ar fi murit în timp ce încerca să salveze fetele din cabanele Twins și Bubble Inn.

Trupul său a fost găsit într-un SUV negru, alături de alte trei fete pe care încercase să le salveze, a relatat The Washington Post.

Camp Mystic a confirmat luni că cel puțin 27 de excursioniști și consilieri au murit în inundații.

Multe dintre fetele din cabane nu au putut să fugă, deoarece apa a crescut cu 6 metri în doar 90 de minute, când inundațiile catastrofale au lovit vineri dimineața.

„Am fost în comunicare cu autoritățile locale și de stat care desfășoară neobosit resurse extinse pentru a le căuta pe fetele noastre dispărute”, a declarat tabăra într-o declarație postată pe site-ul său.

Trupul consilierului de tabără Chloe Childress, 18 ani, a fost recuperat în weekend

Familiilor li s-a permis să se uite prin tabără începând de duminică dimineața.

O fată a fost văzută ieșind dintr-o clădire și sunând un clopot mare în încercarea de a găsi supraviețuitori, în timp ce un bărbat a cărui fiică a fost salvată dintr-o cabană aflată pe cel mai înalt punct al taberei se plimba pe malul râului, căutând printre tufișuri de copaci și sub pietre mari.

În tot statul, inundațiile au ucis cel puțin 91 de persoane până luni după-amiază.

Guvernatorul Greg Abbott a declarat duminică că încă 41 de persoane au fost confirmate ca fiind date dispărute în tot statul și că mai multe ar putea fi date dispărute.

În afară de tabăra Mystic, numărul celor dispăruți din alte campinguri din apropiere și din întreaga regiune nu a fost comunicat.

Șoc în politica franceză: un deputat proeminent de dreapta s-a sinucis

0

Un om politic de dreapta, cunoscut pentru verticalitatea și convingerile sale, a fost găsit spânzurat în locuința sa din Anet. Clasa politică franceză este în doliu.

Olivier Marleix, fost lider al grupului Les Républicains, găsit spânzurat în locuința sa FOTO: X

Olivier Marleix, fost lider al grupului Les Républicains în Adunarea Națională între 2022 și 2024, și-a pus capăt zilelor luni, la vârsta de 54 de ani, în propria locuință din Anet. Tragedia a fost anunțată de apropiați și de primarul local, iar trupul său a fost descoperit de jandarmi într-o cameră de la etaj, spânzurat.

Jandarmii l-au găsit într-o cameră de la etaj, spânzurat”, a declarat pentru AFP procurorul din Chartres, Frédéric Chevallier, citat de News.ro. O anchetă a fost deschisă pentru a se stabili cauzele exacte ale morții, iar autoritățile vor efectua și o autopsie.

Reacții emoționante din toate taberele politice

Anunțul a provocat o undă de șoc în rândul clasei politice franceze. Președintele Emmanuel Macron, adesea ținta criticilor lui Marleix, a transmis un mesaj de respect pe rețeaua X: „A fost un om politic cu experiență care își apăra convingerile cu fermitate”.

Premierul François Bayrou a vorbit despre „stupefacție” și „imensa tristețe”, afirmând: „Niciodată nu ne dăm seama de fragilitatea ființelor umane”.

În Adunarea Națională, unde Marleix activa ca deputat din 2012, colegii săi au ținut un minut de reculegere. Președinta camerei inferioare, Yaël Braun-Pivet, l-a descris drept „un om cinstit, riguros, profund uman” și a anunțat că va propune un omagiu oficial marți, la ora 15:00.

O carieră marcată de curaj și convingere

Deputat al circumscripției Eure-et-Loir, Marleix era cunoscut ca un suveranist convins. A criticat deschis vânzarea diviziei energetice a companiei Alstom către General Electric în 2014, pe când Emmanuel Macron era ministru al economiei. După ce a condus o comisie de anchetă în acest caz, Marleix a sesizat justiția în 2019, punând sub semnul întrebării implicarea președintelui.

Apropiat de Michel Barnier, el l-a susținut pe Bruno Retailleau în cursa pentru șefia partidului LR, împotriva lui Laurent Wauquiez, cel care i-a succedat la conducerea grupului parlamentar. Wauquiez l-a descris astfel: „Nu vom uita omul cu convingeri, apărător neobosit al interesului general, a cărui viziune a ridicat nivelul dezbaterii publice”.

Fostul președinte Nicolas Sarkozy a amintit că Marleix a fost „un colaborator prețios, un sprijin fidel” în perioada în care activa ca consilier tehnic la Palatul Élysée, precizând că „niciodată nu a fost dezamăgit de angajamentul său”.

Respect din partea adversarilor politici

François Hollande, fost președinte socialist, a transmis că „loialitatea față de partidul său nu l-a îndepărtat de respectul pe care îl manifesta cu eleganță față de ideile care nu erau ale sale”.

Marine Le Pen l-a descris drept „un ales al poporului, riguros, dedicat ideilor sale”, iar Manuel Bompard (La France insoumise) a vorbit despre „un adversar politic întotdeauna respectuos, o voce singulară, dedicată apărării suveranității industriale a Franței”.

Gabriel Attal, liderul partidului Renaissance, l-a caracterizat drept „un om pasionat și convins, care își apăra cu sinceritate idealurile”, un parlamentar care „rostea idei puternice cu respect”.

Un destin frânt

Olivier Marleix a intrat în politică la mijlocul anilor ’90, stabilindu-se ulterior în Eure-et-Loir, departe de fief-ul tatălui său, fostul politician Alain Marleix. A fost consilier general între 2008 și 2014 și primar al unei comune din apropierea orașului Dreux până în 2017. La alegerile legislative anticipate de anul trecut, a trecut printr-un moment dificil în primul tur, dar a reușit să se impună în turul al doilea în fața candidatului RN.

Marleix era tatăl a două fete. Moartea sa marchează a patra sinucidere a unui deputat în istoria celei de-a V-a Republici, după Aymeric Simon-Lorière (1977), Pierre Bérégovoy (1993) și Jean-Marie Demange (2008).

Un marinar român, printre supraviețuitorii de pe o navă grecească scufundată de rebelii houthi în Marea Roșie

0

Un marinar român şi alţi 21 de membri ai echipajului unei nave comerciale greceşti au fost salvaţi, după ce aceasta a fost scufundată în urma unui atac al rebelilor houthi.

Magic Seas a fost scufundată de rebeli, dar echipajul a reuşit să se salveze. FOTO: captură video

O navă comercială aparținând unei companii grecești, care naviga sub alt pavilion, a fost scufundată duminică în Marea Roșie, în urma unui atac lansat de rebelii houthi, incidentul având loc la aproximativ 95 de kilometri sud-vest de portul Hodeidah, în largul coastelor Yemenului. Printre cei 22 de membri ai echipajului s-a aflat și un marinar român, notează twz.

Potrivit informațiilor transmise de UK Maritime Trade Operations (UKMTO), nava a fost atacată de cel puțin opt șalupe rapide ale rebelilor, care au deschis focul cu arme de calibru mic și grenade autopropulsate, în timp ce alte patru drone maritime au vizat vasul. Echipa de securitate înarmată de pe navă a reușit să intercepteze două dintre drone, însă celelalte două au lovit vasul, provocând explozii.

Atac cu rachete antitanc și drone

În timpul atacului, rebelii houthi au lansat și cel puțin 20 de rachete antitanc asupra navei, iar vasul a fost ulterior lovit de trei rachete antinavă, dintre care două au impactat direct, cauzând pagube severe. Nava, identificată drept vrachierul „Magic Seas”, a început să ia apă rapid și s-a scufundat.

„UKMTO a primit un raport privind un incident la 51 NM sud-vest de Al Hudaydah, Yemen. Nava a fost atacată de mai multe ambarcațiuni mici care au deschis focul cu arme de calibru mic și grenade autopropulsate. Echipa de securitate înarmată a ripostat, iar situația este în curs de desfășurare. Autoritățile investighează incidentul. Navelor li se recomandă să tranziteze zona cu prudență și să raporteze orice activitate suspectă”, a transmis UKMTO.

Echipaj salvat în siguranță

Din primele informații, toți cei 22 de membri ai echipajului – 17 cetățeni filipinezi, un cetățean român, un vietnamez și trei cetățeni srilankezi care făceau parte din echipa de securitate – au reușit să părăsească la timp vasul, fiind ulterior salvați de forțele Gărzii de Coastă din Yemen. Până în prezent, nu s-au raportat victime sau răniți în rândul echipajului.

Incidentul reprezintă primul atac major asupra unei nave comerciale în Marea Roșie după noiembrie 2024. Vă reamintim că SUA au lansat o ofensivă majoră împotriva rebelilor houthi din Yemen în martie 2025.

Nava atacată nu solicitase protecție în cadrul Operațiunii EUNAVFOR ASPIDES, astfel că în momentul incidentului nicio navă militară europeană nu se afla în apropiere pentru a interveni rapid.

Protestele continuă la Casele de Pensii. Manifestații au loc și în fața mai multor ministere

0

Sindicaliștii de la Casele de Pensii au ieșit din nou în stradă pentru a protesta față de măsurile de austeritate anunțate de premierul Ilie Bolojan.

Protestele continuă luni la casele de pensii FOTO Captură video

UPDATE 11.25

Proteste au loc la această oră și în fața Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Valul de manifestații are loc în contextul în care Parlamentul se reuneşte, luni, pentru asumarea răspunderii Guvernului pe primul pachet de măsuri fiscale pregătite pentru reducerea deficitului. Ședința are loc de la ora 15.00.

Știre inițială

Protestele vin după ce sindicaliștii au ieșit și vineri în stradă, nemulțumiți de modul în care „actualii guvernanți continuă să ia măsuri cu impact major asupra angajaților, fără consultarea partenerilor sociali”.

Potrivit sindicaliștilor, ultimele decizii adoptate „fără dialog real, fără analiză de impact și fără transparentă, demonstrează o lipsă de respect față de principiile democratice și de drepturile lucrătorilor, consfințite de legislația națională și europeană”.

De asemenea, are loc un protest în fața Ministerului Agriculturii. Protestează membrii Federației Naționale AgroStar, afiliată la BNS. Aceasta reprezintă salariații din Ministerul Agriculturii și toate agențiile subordonate: APIA, AFIR, ADS, Agenția Fitosanitară, Inspectoratele de semințe din țară și Direcțiile agricole din toată țara. Se analizează posibilitatea plecării într-un marș spre Palatul Parlamentului în minutele următoare.

Imaginea 1/3: Protest în fața Ministerului Agriculturii

Totodată, Blocul Național Sindical vă informează că la această oră are loc și un protest al Sindicatului ,,Mureșul” din Apele Române. Acesta reprezintă angajații din Administrația Națională Apele Române. Protestul se desfășoară în toate sistemele de gospodărire a apelor din țară.

BNS informează și că în perioada 14-15 iulie, când reprezentanții Comisiei Europene vor veni la București, toți membrii Sindicatului MIPE „Normalitate, sindicat afiliat BNS și care reprezintă lucrătorii din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, vor protesta la București. Vom reveni cu detalii în timp util.”

Sorin Grindeanu: „USR plagiază fără rușine amendamentele PSD”

0

Sorin Grindeanu acuză Uniunea Salvați România că plagiază amendamentele PSD și spune că cei care au propus reducerea subvenției alocate partidelor politice sunt colegii săi social-democrați din Parlament.

Grindeanu are și o propunere pentru USR. FOTO INQUAM Photos / Mălina Norocea

„USR plagiază fără rușine amendamentele PSD și se mai și laudă cu asta!Parlamentarii social-democrați sunt cei care au propus, de fapt, reducerea cu 40% a subvenției alocate partidelor politice! Dacă tot susțineți că acest demers are girul tuturor partenerilor din Coaliție, vă propunem ca tăierea subvenției să fie făcută chiar de la prima rectificare bugetară din acest an!”, a scris Sorin Grindeanu, luni seara, pe Facebook.

Grindeanu: „Dacă tot ați pornit pe calea plagiatului, puteați să mergeți până la capăt”

Șeful Camerei Deputaților le face parlamentarilor USR o propunere ironică:

„Dragi colegi USR, dacă tot ați pornit pe calea plagiatului, puteați să mergeți până la capăt, și să susțineți toate amendamentele PSD: ridicarea de la 3.000 la 4.000 de lei a pragului privind aplicarea CASS la pensii, renunțarea la plata CASS pentru indemnizația de șomaj/ pentru venitul minim de incluziune, scutirea de plata CASS a indemnizației pentru creșterea copilului, a văduvelor de război, veteranilor și foștilor deținuți politici!”. 

Bolojan, mesaj tranșant pentru șeful ANAF: „Înainte de a majora taxele, trebuie să le încaseze”

0

Premierul Ilie Bolojan vrea ca noul șef de la ANAF să își facă mai bine datoria și să combată evaziunea fiscală, prin controale în teren și modificarea legislației. 

Agenția Națională de Administrație Fiscală FOTO: Mediafax

„Înainte de a majora taxele, trebuie să le încasezi pe cele pe care le-ai stabilit. Avem arierate foarte mari, adunate de societăți comerciale care funcționează în același apartament, sume din TVA neîncasate din cauza evaziunii fiscale.

ANAF trebuie să își facă datoria: să iasă în teren, să efectueze controale, să modificăm legislația acolo unde anumite goluri permit evaziunea, neplata impozitelor sau blocarea executărilor silite. Aceste modificări vor face parte din al doilea pachet fiscal, astfel încât ANAF să aibă toate instrumentele necesare,” a declarat Ilie Bolojan, la Observator Antena 1.

Șeful Guvernului a mai adaugat că, pentru ca cetățenii să plătească impozitele și taxele, trebuie ca evaziunea fiscală să fie privită „nu doar ca o cauză a neîncasărilor, ci și ca un efect al proastei gestionări a banului public”.

Guvernul a adoptat luni, 7 iulie 2025, forma finală a proiectului de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare după analizarea și aprobarea unor amendamente depuse de senatori și deputați în procedura de angajare a răspunderii Guvernului în fața Parlamentului.

Trump denunță deficitul comercial în relațiile Statelor Unite cu Japonia și Coreea de Sud /Ce TARIFE le impune celor două țări

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat, luni, impunerea unor tarife vamale suplimentare Japoniei și Coreei de Sud, începând de la 1 august, denunțând lipsa de reciprocitate în schimburile comerciale bilaterale.

Donald Trump le-a trimis, luni, scrisori liderilor din Japonia și Coreea de Sud, președintele SUA informând asupra intenției de a le impune taxe vamale.

”Este o mare onoare să vă trimit această scrisoare, care demonstrează forța și angajamentul în favoarea parteneriatului nostru și faptul că Statele Unite ale Americii au stabilit să continue colaborarea cu Japonia, în pofida unui deficit comercial semnificativ. Cu toate acestea, am decis să continuăm relațiile, dar doar pe baza unui acord mai echilibrat și mai corect”, afirmă Donald Trump, într-un mesaj adresat premierului nipon, Ishiba Shigeru.

”Din nefericire, relația noastră a fost departe de a fi reciprocă. Începând de la 1 august 2025, vom aplica Japoniei o taxă de doar 25% asupra tuturor produselor trimise în SUA, separat de tarifele sectoriale. Vă rugăm să înțelegeți că taxele de 25% sunt mult mai puțin decât ceea ce este necesar pentru eliminarea disparităților comerciale bilaterale”, a argumentat Trump, invitând companiile nipone să transfere unități de producție în Statele Unite.

De altfel, Donald Trump avertizează Japonia că, dacă va riposta la aceste tarife, va impune taxe suplimentare.

De asemenea, președintele Trump va impune taxe vamale de 25% și Coreei de Sud, un partener important al Statelor Unite. Liderul de la Casa Albă i-a trimis o scrisoare președintelui sud-coreean, Lee Jae-Myung, prin care îl înștiințează că vrea relații comerciale ”mai echilibrate și mai corecte”.

”Din nefericire, relațiile noastre comerciale au fost departe de a fi reciproce. Începând de la 1 august 2025, vom taxa Coreea de Sud cu 25% pentru toate produsele exportate în Statele Unite, separat de tarifele sectoriale. (…) Dacă decideți să majorați propriile tarife, acel procent va fi adăugat acestei taxe de 25%”, a transmis Donald Trump.

Foto: Profimedia

Citește și:

VIDEO Analist: Războiul comercial declanșat de TRUMP este „împotriva americanilor” /Liderul SUA „se va confrunta cu alegerile intermediare”

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una …

vezi toate articolele

Forma finală a legii AUSTERITĂȚII: CASS 10% la pensiile peste 3.000 lei, 16% impozit pe dividende, acciză 10% pe alcool și carburanți

0

Guvernul condus de Ilie Bolojan a trimis la Parlament forma finală a noului pachet de măsuri fiscal-bugetare. Potrivit documentului, s-a stabilit ca impozitul pe câștigurile obținute din jocuri de noroc va fi de 4%, nu de 10%, cum era inițial, iar CASS de 10% va fi menținut la pensiile de peste 3.000 de lei.

Principalele prevederi ale legii austerității:

Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 de lei şi, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit prevederilor titlului V – Contribuţii sociale obligatorii.

Pentru sumele primite ca plată unică de către participanţii la fondurile de pensii administrate privat şi moştenitorii acestora, în conformitate cu prevederile Legii nr. 411/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, venitul impozabil este constituit din sumele care depăşesc contribuţiile nete ale participanţilor, la care fiecare fond de pensii acordă un singur plafon de venit neimpozabil stabilit conform prevederilor alin. (1) şi, după caz, deduce contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit prevederilor titlului V – Contribuţii sociale obligatorii, în limita venitului impozabil.

PSD a propus ca pragul de impozitare să crească la 4.000 de lei, dar amendamentul social-democraților nu a fost introdus în forma finală.

  • Impozit pe veniturile obținute din jocuri de noroc

Impozitul datorat se determină la fiecare plată, prin aplicarea următorului barem de impunere asupra fiecărui venit brut primit de un participant de la un organizator sau plătitor de venituri de jocuri de noroc: tranșe ve venutul brut de până la 10.000 de lei se impozitează cu 4%: între 10.000 de lei și 66,750 de lei impozitul va fi de 400 de lei + 20% pentru suma care depășește 10.000 de lei; peste 66.750 de lei impozitul datorat este de 11.750 + 40% din tot ce depășește 66.750 de lei.

Impozitul datorat în cazul veniturilor obţinute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine şi lozuri, cu valoare mai mare decât plafonul neimpozabil de 66.750 de lei, se determină prin aplicarea baremului prevăzut la alin. (2) asupra fiecărui venit brut primit de un participant, iar din rezultatul obţinut se scade suma de 11.750 de lei.

  • Creșterea cotei generale de TVA la 21%; creșterea cotei reduse la 11%

Cota standard de TVA se aplică asupra bazei de impozitare pentru operaţiunile impozabile care nu sunt scutite de taxă sau care nu sunt supuse cotei reduse, iar nivelul acesteia este 21%.

Cota redusă de 11% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele prestări de servicii şi/sau livrări de bunuri:

a) livrarea de medicamente de uz uman;

b) livrarea următoarelor bunuri: alimente, inclusiv băuturi, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, ale căror coduri NC se stabilesc prin normele metodologice, cu excepţia:

  • băuturilor alcoolice;
  • băuturilor nealcoolice care se încadrează la codul NC 2202;
  • alimentelor cu zahăr adăugat, al căror conţinut total de zahăr este de minimum 10 g/100 g produs, altele decât laptele praf pentru nou-născuţi, sugari şi copii de vârstă mică;
  • suplimentelor alimentare definite de Legea nr. 56/2021 privind suplimentele alimentare, cu modificările şi completările ulterioare;

c) serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare;

d) livrarea apei pentru irigaţii în agricultură;

e) livrarea de îngrăşăminte şi pesticide de tipul celor utilizate în mod normal în producţia agricolă, altele decât cele prevăzute la lit. f), seminţe şi alte produse agricole destinate însămânţării sau plantării, precum şi prestările de servicii de tipul celor utilizate în mod normal în producţia agricolă, prevăzute prin ordin comun al ministrului finanţelor şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale;

f) livrarea de îngrăşăminte chimice şi de pesticide chimice de tipul celor utilizate în mod normal în producţia agricolă, prevăzute prin ordin comun al ministrului finanţelor şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale;

g) livrarea de manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste, pe suport fizic şi/sau pe cale electronică, cu excepţia celor care au, în totalitate sau în mod predominant, un conţinut video sau un conţinut muzical audio şi a celor destinate exclusiv sau în principal publicităţii;

h) serviciile constând în permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice;

i) livrarea către persoanele fizice de lemn de foc, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 11 00 şi 4401 12 00, şi de rumeguş, deşeuri şi resturi de lemn aglomerate sub formă de pelete din lemn, brichete din lemn sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 31 00 şi 4401 32 00; livrarea pentru utilizarea drept combustibil de încălzire a rumeguşului, deşeurilor şi resturilor de lemn neaglomerate, care se încadrează la codurile NC 4401 41 00 şi 4401 49 00, realizată către persoanele fizice în calitate de utilizatori finali, pe baza unei declaraţii pe propria răspundere a beneficiarului;

j) livrarea către persoane juridice sau alte entităţi, indiferent de forma juridică de organizare a acestora, inclusiv şcoli, spitale, dispensare medicale şi unităţi de asistenţă socială, de lemn de foc, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 11 00 şi 4401 12 00, şi de rumeguş, deşeuri şi resturi de lemn, aglomerate sub formă de pelete din lemn, brichete din lemn sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 31 00 şi 4401 32 00; livrarea pentru utilizarea drept combustibil de încălzire a rumeguşului, deşeurilor şi resturilor de lemn neaglomerate, care se încadrează la codurile NC 4401 41 00 şi 4401 49 00, realizată către persoane juridice sau alte entităţi, indiferent de forma juridică de organizare a acestora, inclusiv şcoli, spitale, dispensare medicale şi unităţi de asistenţă socială, în calitate de utilizatori finali, pe baza unei declaraţii pe propria răspundere a beneficiarului;

k) livrarea de energie termică în sezonul recek), destinată următoarelor categorii de consumatori:

  • populaţie;
  • spitale publice şi private, reglementate conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, unităţi de învăţământ publice şi private, definite conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
  • organizaţii neguvernamentale reglementate potrivit legii, precum şi unităţile de cult, astfel cum sunt reglementate de Legea nr. Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, republicată;
  • furnizori de servicii sociale, publici şi privaţi, acreditaţi, care prestează servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 867/2015 pentru aprobarea Vomenclatorului serviciilor sociale, precum şi a regulamentelor-cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale, cu modificările şi completările ulterioare;

l) livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construită locuinţa include şi amprenta la sol a locuinței.

În sensul prezentului titlu, prin locuinţă livrată ca parte a politicii sociale se înţelege:

  • livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept cămine de bătrâni şi de pensionari; 2. livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii şi centre de recuperare şi reabilitare pentru minori cu handicap.

m) cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping;

n) serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, precum şi a băuturilor nealcoolice care se încadrează la codul NC 2202;”

Prin sezon rece, în sensul prevederilor alin. (2) lit. k), se înţelege perioada de cinci luni cuprinsă între data de 1 noiembrie a anului curent şi data de 31 martie a anului următor.Prevederile alin. (2) lit. f) se aplică până la data de 31 decembrie 2031 inclusiv. Prevederile alin. (2) lit. i) şi j) se aplică până la data de 31 decembrie 2029 inclusiv.

  • Impozit specific pe cifra de afaceri pentru instituțiile de credit

Instituţiile de credit (băncile în special n.red.), persoane juridice române şi sucursalele din România ale instituţiilor de credit, persoane juridice străine datorează suplimentar impozitului pe profit un impozit specific pe cifra de afaceri calculat prin aplicarea asupra cifrei de afaceri a următoarelor cote de impozitare:

a) 2%, pentru perioada 1 ianuarie 2025 – 30 iunie 2025 inclusiv, respectiv 4%, pentru perioada 1 iulie 2025 – 31 decembrie 2025 inclusiv;

b) 4%, pentru perioada 1 ianuarie 2026 – 31 decembrie 2026 inclusiv;

  • Creșterea accizelor cu 10% la alcool și carburanți

  • Creșterea nivelul accizelor la țigarete, cu aproximativ 2,7%.

Astfel, dacă nivelul accizei specifice la ţigarete fusese stabilit, pentru perioada 1 aprilie 2025 – 31 martie 2026 inclusiv, la 560,86 de lei/1.000 de ţigarete, potrivit unui ordin al fostului ministrului Finanţelor, Tanczos Barna, acum s-a făcut o derogare de la Codul Fiscal și s-a propus ca, din 1 august 2025 până la 31 martie 2026 inclusiv, acciza specifică pentru țigarete să fie de 576,360 lei/1.000 țigarete. Anterior, în februarie 2024, printr-un ordin al ministrului Finanţelor de la acea vreme, Marcel Boloş, nivelul accizei specifice la ţigarete pentru perioada 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025 inclusiv a fost stabilit la 543,81 de lei/1.000 de ţigarete.

  • Impozit pe dividende de 16%

Impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 16% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române. Impozitul pe dividende se declară şi se plăteşte la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plăteşte dividendul.

  • Plafonarea sau scăderea mai multor cheltuieli ale statului, prin înghețarea pensiilor și salariilor bugetarilor.

Începând cu luna august 2025, stimulentele privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2021 – 2027 alocate României din Fondul european de dezvoltare regională, Fondul de coeziune, Fondul social european Plus, Fondul pentru o tranziţie justă se acordă în limita a 30% din salariul de bază, pe bază de criterii cuantificabile, aprobate prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de ministerul de resort. Pentru anul 2025, la evaluarea activităţii se au în vedere performanţele aferente activităţii desfăşurate în anul 2024.

Personalul din instituţiile şi/sau autorităţile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile şi/sau fonduri externe rambursabile, precum şi personalul implicat în implementarea Mecanismului de redresare şi rezilienţă prevăzut la beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare cu până la 40%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat. Această majorare se aplică proporţional cu timpul efectiv alocat activităţilor pentru fiecare proiect.

Potrivit documentului, în cazul proiectelor al căror termen de realizare este depăşit, de la momentul depăşirii nu se acordă majorarea salarială prevăzută mai sus.

Indemnizaţiile lunare ale preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene şi primarilor şi viceprimarilor unităţilor administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile şi/sau fonduri externe rambursabile, precum şi prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă se majorează cu până la 40%, în limita bugetului aprobat cu această destinaţie.

Personalul care gestionează fonduri comunitare şi personalul din structurile cu rol de organisme intermediare pentru programele operaţionale, pe durata desfăşurării activităţii în acest domeniu, beneficiază de majorarea salariului de bază, soldei de funcţie/salariului de funcţie, indemnizaţiei de încadrare cu până la 40%.

Personalul încadrat ale cărui salarii lunare sunt de până la 6.000 de lei net inclusiv primesc o indemnizaţie de hrană de 347 de lei lunar. De acest drept nu beneficiază personalul căruia i se acordă alte drepturi de hrană, potrivit legislaţiei specifice.

În anul 2026, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2025, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2026 se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autorităţile şi instituţiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii.

(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică posturilor unice vacante precum şi posturilor a căror ocupare condiţionează îndeplinirea unor indicatori de rezultat sau de proiect stabiliţi în baza unor contracte de finanţare din fonduri europene nerambursabile şi din Mecanismul de redresare şi rezilienţă.

(3) Prin post unic, în sensul alin. (2), se înţelege: a) acel post ale cărui atribuţii, prin conţinutul şi natura lor, sau responsabilităţi stabilite nu se regăsesc într-o altă structură organizatorică; b) un post dintre cele aflate în structura în care există numai posturi vacante.

(4) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), ordonatorii principali de credite, în cazuri temeinic justificate, pot aproba ocuparea unui procent de maximum 15% din totalul posturilor ce se vor vacanta după data de 1 ianuarie 2026, numai în condiţiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget, la nivel de ordonator principal de credite, pe fiecare sursă de finanţare în parte.

Documentul prevedere eșalonarea plăților pentru angajații bugetari care au obținut în justiție în mod definitiv drepturi salariale.

Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti definitive având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituţiile şi autorităţile publice, devenite executorii în perioada 1 ianuarie 2026 – 31 decembrie 2026, se va realiza astfel:

a) în primul an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 5% din valoarea titlului executoriu;

b) în al doilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 10% din valoarea titlului executoriu;

c) în al treilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu;

d) în al patrulea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu;

e) în al cincilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 35% din valoarea titlului executoriu.

Procedura de plată eşalonată prevăzută la alin. (1) se aplică şi în ceea ce priveşte plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti devenite executorii în perioada 1 ianuarie 2026 – 31 decembrie 2026, având ca obiect acordarea unor drepturi reprezentând diurnă, cazare, hrană sau facilitarea legăturii cu familia, prevăzute de legislaţia privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român.

Documentul final poate fi consultat integral – AICI

Forma inițială – AICI

Foto: gov.ro


CITEȘTE ȘI:

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe …

vezi toate articolele