sâmbătă, februarie 22, 2025
No menu items!
Acasă Blog

Cea mai frumoasă plajă din Grecia care este considerată un adevărat paradis, cunoscută pentru nisip fin și apa de culoarea turcoazului

0

O plajă din Grecia este cea mai frumoasă din lume, iar mulți turiști o consideră un „adevărat paradis”. A devenit una dintre principalele atracții ale Greciei în 2025.

Față de acum patru ani, Grecia a urcat în top cu 23 de locuri. Plaja despre care se tot vorbește este Elafonisi, apreciată pentru că are nisip roz și fin, trasee spectaculoase și plaje întinse. Turiștii vin deseori între mai și septembrie, atunci când vremea este caldă.

„Este o experiență cum nu a fost alta. Ai senzația că te afli la marginea Pacificului, dar, de fapt, ești în Creta, Creta”, „Marea este curată, de un albastru intens, sărate și face minuni dacă ai artrită (…) Se poate merge și cu mașina”, sunt doar două dintre comentariile pozitive ale turiștilor despre plaja Elafonisi, potrivit SpyNews.


Sursa Foto: Profimedia

Citește și: GRECIA introduce noi reguli pentru accesul pe plaje. Ce trebuie să știe românii care aleg să își petreacă vacanțele pe litoralul elen

Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan …

vezi toate articolele

Atac în Franța: Un mort și doi răniți grav. „Pista teroristă pare să fie plauzibilă”

0

O persoană a fost ucisă și două rănite, sâmbătă, în orașul Mulhouse, dinestul Franței, într-un atac cu cuțit. Suspectul figura pe lista celor care prezintă risc de „terorism”, a anunțat canalul francez BFM TV, citând procuratura locală.

Un mort și doi sunt răniți grav. FOTO Facebook Michèle Lutz

Un suspect a fost arestat. Motivul atacului sau identitatea acestuia nu au fost încă dezvăluite, relatează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Bărbatul se află în dosarul de prelucrare a datelor pentru prevenirea radicalizării cu caracter terorist, a declarat procurorul Nicolas Heitz, care s-a deplasat la fața locului.

Doi polițiști sunt în stare gravă

Doi polițiști municipali au fost răniți, unul la carotidă și celălalt la torace, iar alți trei polițiști municipali ar fi fost răniți mai ușor, a mai spus procurorul.

La locul incidentului este așteptat să ajungă, în cursul serii, ministrul de Interne, Bruno Retaileau.

Incidentele au avut loc cu puțin timp înainte de ora 16.00 (15.00 GMT), în marja unei demonstrații de susținere a Republicii Democrate Congo, care se confruntă în est cu o ofensivă a mișcării armate M23, susținută de Rwanda.

Suspectul, născut în Algeria, are obligația de a părăsi teritoriul francez (OQTF), potrivit unei surse sindicale.

El se află sub control judiciar cu arest la domiciliu.

„Oroarea tocmai a cuprins orașul nostru. „Pista teroristă pare să fie plauzibilă în acest moment. Acest lucru trebuie confirmat în mod firesc pe cale judiciară”, a deplâns primarul orașului, Michcle Lutz, într-un mesaj postat pe Facebook.

Imagini cu soldați ruși, aflați în cârje, pe linia frontului. „Reciclează răniții înapoi în luptă”

0

Imaginile din prima linie postate de operatorii de drone ucraineni arată soldați ruși, care au suferit în mod clar răni la picioare, unii încă bandajați, folosind cârje în zonele de luptă.

 Armata rusă trimite soldați răniți, inclusiv în cârje, înapoi pe linia frontului pentru a lupta, dezvăluie CNN, care publică mai multe înregistrări video și mărturii. Mulți soldați răniți sunt vizați de dronele ucrainene în timp ce încercau să fugă.

Rușii reciclează răniții înapoi în luptă”, a declarat un oficial occidental, referindu-se la înregistrări video cu „trupe în cârje care sunt împinse înapoi în linie”.

Utilizarea soldaților răniți este un semn că Moscova își gestionează problemele tot mai mari de personal fără o mobilizare generală mai largă, care ar fi nepopulară în rândul claselor de mijloc urbane din Rusia, potrivit oficialului, care a vorbit cu CNN sub rezerva anonimatului pe acest subiect.

O înregistrare video făcută din dronă în ianuarie, postată de brigada a 59-a ucraineană activă în jurul orașului strategic Pokrovsk, arată un soldat rus folosind câte o cârjă sub fiecare braț pentru a încerca să ajungă la adăpost. El se mișcă încet, deși probabil că aude drona ucraineană deasupra sa și își dă seama că este în pericol.

Forțat să se întoarcă pe front

Alte înregistrări video arată redistribuirea forțată a răniților către linia frontului. Una dintre ele arată un rănit al cărui nume nu este dezvăluit de CNN, pentru siguranța sa, care era târât de bărbați în uniformă din fața unui spital militar din orașul Yeysk din sudul Rusiei, regiunea Krasnodar.

Ce naiba faceți cu mine, de ce? Am fost operat ieri, la naiba!”, spune el. Întorcându-se spre cameră, el adaugă: „Eu… mă adresez tuturor locuitorilor Rusiei și vreau să arăt tuturor ce se întâmplă cu unul dintre soldații noștri demni din Forțele Armate ale Federației Ruse”. În interiorul vehiculului, el își arată piciorul grav rănit, unde o rană mare a fost operată recent, spune el. De asemenea, el își ridică mâna rănită. „Nu am un deget; mi l-au și cusut ieri. Mă pot deplasa doar cu ajutorul cârjelor”.

El spune că îl așteaptă o călătorie de opt ore pe drumuri proaste pentru a se întoarce în orașul Lugansk, aflat în prima linie a frontului. 

Un alt videoclip postat de bloggeri militari ruși, aparent luna trecută, arată mai mulți soldați răniți, membri ai unei unități, aparent din Armata a 20-a, într-o pădure, purtând veste antiglonț și echipament militar. „Am luptat de cinci ori, am suferit două răni grave și o leziune cerebrală gravă”, spune un soldat. Acesta susține că spitalul l-a declarat apt doar pentru serviciul fără arme. Un alt soldat spune, uitându-se la colegii răniți care se târăsc pe lângă el: „Îi duc pe băieții cu cârje să primească armele”.

Un oficial ucrainean din cadrul serviciilor secrete de apărare a declarat că, în ultimele șase luni, au observat o apariție a soldaților ruși răniți în „zone de luptă activă”. Acesta a atribuit utilizarea răniților drept o încercare a comandanților de a ascunde pierderile și incapacitatea lor de a aduce și scoate trupele din zonele de luptă atunci când este necesar. 

A fugit din Rusia ca să nu fie trimis înapoi pe linia frontului

Au fost și cazuri în care soldații au evitat la limită redistribuirea. CNN a vorbit cu un soldat rus care a fost rănit în timpul confruntărilor din jurul Vovceansk, care a primit un tratament limitat și apoi o lună de concediu. Auzind că răniții sunt trimiși înapoi pe linia frontului, el a fugit din Rusia. CNN a văzut documente care îi confirmă relatarea, dar nu dă detalii, pentru siguranța sa.

Am fost în spital timp de o lună”, a spus el, „iar ei nu extrag șrapnelul la nimeni. Doar pun niște unguent și asta e tot. Când rana se vindecă puțin, te externează”. El a spus că s-a recuperat în apropiere de Moscova, într-o unitate de amputați, sau cei imobilizați sau în cârje, care aveau dreptul la o lună de vacanță atunci când erau din nou sănătoși. „Dar nu au voie să părăsească unitatea”, a mai spus el. „Acesta este ceea ce se numește «un regiment de recuperare». Ei petrec o lună acolo și îi aruncă înapoi la război”.

Acesta a descris situația drept un „bilet doar dus”, probabil conceput pentru a reduce plățile compensatorii pentru familii: „Ei plătesc 3 milioane de ruble pentru unele răni. Trimit invalizii înapoi pe front… pentru a evita plata banilor. Dacă persoana este dispărută, familia nu primește bani. Pentru dovezi este nevoie de un cadavru, iar dacă nu există un cadavru, asta este, îmi pare rău, la revedere”.

Siegfried Muresan, după ce Elon Musk a atacat din nou România: „O face fiindcă îl susține pe extremistul Georgescu”

0

Siegfried Mureșan, deputat conservator al Parlamentului European, a reacționat la cele mai recente atacuri ale miliardarului Elon Musk la adresa României și a făcut un apel către români să nu se lase intimidați.

Siegfried Mureșan. FOTO Facebook Siegfried Mureșan

„Dacă proprietarul Tesla scrie două mesaje despre România în timp de câteva ore, dintre care unul despre Buzău și unul despre un ONG din România, nu o face fiindcă îi pasă de România. Nu o face fiindcă îl interesează în mod deosebit ce se întâmplă la Buzău. Nu o face fiindcă îi pasă de oamenii din România.Nu o face fiindcă îi pasă de democrația de la noi „O face fiindcă vrea să influențeze alegerile din România”, a scris, sâmbătă, pe Facebook, Siegfried Mureșan.

Siegfried Muresan: „Îl susține pe extremistul Georgescu”

Reacția eurodeputatului vine după ce Elon Musk a criticat în mod superficial organizația Repatriot și pe judecătoarea CCR Iuliana Scântei, pe care a acuzat-o nefondat că ar fi influențat anularea alegerilor prezidențiale. 

„O face fiindcă îl susține pe extremistul Georgescu. Elon Musk și Călin Georgescu susțin împreună lucruri care nu sunt bune pentru România. Să nu ne lăsăm intimidați.Cel mai important lucru: informați-vă bine, gândiți cu mintea voastră și nu puneți în pericol viitorul României”, a mai scris Siegfried Mureșan pe Facebook.

Elon Musk: „Soros & USAID subminează democrația în România”

Într-o postare pe X, în care a distribuit un text cu informații false al propagandistului Mario Nawfal, Elon Musk, șeful Comisiei pentru eficienţă guvernamentală din SUA (DOGE), susține că miliardarul George Soros și Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) ar submina democrația în România.

Nawfal a susținu în textul publicat pe X, inspirat dintr-o altă postare falsă, că așa-numita „rețea Soros” ar fi influențat anularea alegerilor prin consiliera prezidențială Sandra Pralong, care ar face parte din ONG-ul Repatriot ca și Iuliana Scântei, judecătoare la Curtea Constituțională a României.

Judecătoarea Iulia Scântei a dezmințit, pentru Mainnews.ro, că ar avea vreo legătură cu organizația Repatriot.

AUR anunță că a adunat peste 200.000 de semnături pentru candidatura lui Călin Georgescu

0

Alianţa pentru Unirea Românilor a anunțat, sâmbătă, că a strâns peste 200.000 de semnături pentru Călin Georgescu, numărul prevăzut de lege pentru depunerea candidaturii acestuia la alegerile prezidențiale fiind atins la acțiunea din Piața Constituției.

„Strângerea de semnături continuă și în Piața Constituției, acolo unde s-au adunat peste 3.000 de români care cer reluarea turului II al alegerilor prezidențiale”, a transmis AUR.

O parte dintre persoanele adunate începând cu ora 11.00 în Piaţa Constituţiei au plecat după circa o oră în marş spre Piaţa Victoriei, unde continuă protestul şi acţiunea de strângere de semnături pentru candidatura lui Călin Georgescu.

Termenul limită pentru depunerea candidaturilor la alegerile prezidenţiale este 15 martie.

AUR: s-au adunat semnăturile necesare depunerii candidaturii lui Georgescu. FOTO Facebook AUR Ilfov

Amintim că, la adunarea din Piaţa Constituţiei a fost prezent și Călin Georgescu, care s-a adresat susţinătorilor săi şi a semnat pentru candidatură.

Participanţii la adunare, printre care sunt şi membri ai AUR, poartă steaguri tricolore, şi scandeaz sloganuri pro Călin Georgescu, cerând reluarea turului doi al prezidențialelor, dar și împotriva lui Marcel Ciolacu:

 „Georgescu, preşedinte”, „A plecat Dulapul, să plece și Ciolacu!”„Libertate, libertate”, „şi „Georgescu, Georgescu”, Turul doi înapoi”.

Bosnia și Herțegovina captivează tot mai mulți turiști care vor să exploreze ținuturi sălbatice și munții zimțați

0

La 30 ani de la războiul rece și războiul din Iugoslavia, turiștii din întreaga lume sunt curioși să descopere Europa de Est, dar mai ales, regiunea balcanică. România, Polonia, Ungaria și Bulgaria au atras un număr mare de turiști în ultimii ani. Dar acum, o altă țară a devenit o mare atracție. 

Este vorba de Bosnia și Herțegovina și a făcut parte din fosta Iugoslavia. Prețurile sunt mici, iar peisajele de vis.  Bosnia și Herțegovina are o vreme excelentă în lunile de vară. Turiștii o adoră pentru peisajele rurale,  o coastă drăguță și o cultură urbană uimitoare.

Mulți vizitează Sarajevo,  pentru a vedea confluența fascinantă dintre Est și Vest din capitala orașului unde asasinarea prințului austriac Franz Ferdinand a declanșat Primul Război Mondial. Orașul are o populație diversă: locuitorii sunt de religie musulmană, iudaică, catolică și ortodoxă. Este orașul bisericilor, dar și al minaretelor, moscheilor și domurilor. În hanurile acestui oraș, turiștii vin să savureze un pahar de vin de la cele mai excelente crame.

Bosnia este o destinație excelentă pentru turiștii activi, având trasee montane pe vârfuri calcaroase. De asemenea, mulți turiști practică raftingul pe ape albe prin canioane stâncoase. Sarajevo a găzduit Jocurile Olimpice de Iarnă în 1984.

Peisajele par să fie de vis: cascade turcoaz, lacuri și râuri, cum ar fi râul Una, precum și păduri care încă acoperă 50% din țară sau parcuri naționale precum Rezervația de păsări Hutobo Blato, inclusă pe lista UNESCO, potrivit Spynews.

Țara este una descentralizată, compusă din Federația Bosniei și Herțegovinei, Republica Srpska și Districtul Brcko care este condus de un guvern local.  Găzduiește bosniaci, sârbi, croați, precum și minorități de evrei, rromi, albanezi, muntenegreni, ucraineni și turci. Populată din Neolitic și țară gazdă a primilor indo-europeni, precum celți și ilirici, din secolele 6-9 d.Hr., a fost ocupată de slavi și în secolul 14 a fost înființat Regatului Bosniac. Acesta a fost anexat de Imperiul Otoman până în secolul al 19-lea, iar în tot acest interval, turcii au răspândit islamul. Bosnia a fost anexată de Imperiul Austro-Ungar, iar după Primul Război Mondial, a făcut parte din Regatul Iugoslaviei, care a devenit Republica Federală Socialistă Iugoslavia după al Doilea Război Mondial.

Din 1992, după proclamarea independenței și în urma războiului cu guvernul de la Belgrad, Bosnia a devenit țară suverană în urma semnării acordului de la Dayton.  Din 2010, Bosnia și Herțegovina negociază pentru aderarea la UE și NATO.

Motivul real pentru care se numește „Bosnia și Herțegovina” și nu doar „Bosnia” este înțelegerea făcută de după războiul cu fosta Iugoslavie. Herțegovina este o regiune sudică cu ieșire la Marea Adriatică.

Localnicii Herțegovinei sunt cunoscuți ca herțegovinieni. În timp ce populația Herțegovinei de-a lungul istoriei a fost amestecată din punct de vedere etnic, războiul bosniac din anii 1990 a avut ca rezultat o curățare etnică în masă și o deportare la scară largă a minorităților.

Populația Herțegovinei este alcătuită din croați, bosniaci și sârbi. Nu există o graniță oficială între Bosnia și Herțegovina. Denumirea „Herțegovina” era utilizată pentru regiune din vremea ocupației otomane.


Sursa Foto: Profimedia

Citește și: Grecia, detronată de o țară ASIATICĂ în preferințele românilor: Peste 1 milion de turiști au vizitat-o. Care oraș a fost cel mai vizitat

Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan …

vezi toate articolele

Ziarul conservator favorit al lui Trump, mesaj pe prima pagină pentru președintele american: „Acesta e un dictator”

0

Ziarul conservator american The New York Post, cunoscut drept preferatul președintelui american Donald Trump, a titrat pe prima pagină, în ediția de vineri, că adevăratul dictator este liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, nu Volodimir Zelenski.

Donald Trump a anunțat că se va întâlni cu Putin pentru a pune capăt războiului FOTO SHUTTERSTOCK

Alături de o fotografie mare cu Putin, publicația a scris mare, într-un mesaj adresat președintelui Trump: „Acesta e un dictator”.

Articolul este semnat de editorialistul Douglas Murray și se întitulează „10 adevăruri despre războiul Ucraina-Rusia pe care le ignorăm pe riscul nostru”.

Primul este că „Vladimir Putin a început acest război, în pofida a ceea ce a afirmat Trump cu câteva zile în urmă”.

Trump are dreptate să sublinieze că războiul „nu ar fi trebuit să înceapă niciodată”, dar adevărul incontestabil este că a fost declanșat de președintele rus nu de cel ucrainean.

Murray enunță motivele pentru care Putin este indiscutabil un dictator.

„Putin a condus Rusia cu un pumn de fier KGBist de la venirea la putere în 1999. El a înăbușit cu cruzime mass-media independentă, a pus capăt alegerilor libere și corecte, a zdrobit societatea civilă și și-a ucis adversarii politici. Și nu doar între granițele Rusiei, ci în întreaga lume. Oamenii care trăiesc în Rusia și își exprimă orice fel de opoziție față de război ajung la închisoare.” 

În schimb, subliniază autorul, Zelenski nu este dictator, ci un politician care a câștigat alegerile prezidențiale din 2019, care au fost libere și corecte.

Zelenski „are o rată de aprobare de 57%, nu de 4% așa cum a susținut Trump. Spre deosebire de Rusia, Ucraina are o mass-media independentă vibrantă, care cere socoteală guvernului – în ciuda afirmațiilor contrare din partea trollilor pe internet și a botilor ruși.

Indiferent dacă Zelenski va fi reales sau nu, Putin va fi întotdeauna reales în Rusia. Pentru că alegerile lui sunt escrocherii, concursuri de frumusețe. Putin nu a câștigat alegeri libere și corecte în viața lui. Pentru că nu se țin.” 

În 2017, presa americană scria că The New York Post este ziarul preferat al lui Trump, care a menținut contacte frecvente cu proprietarul acestuia, magnatul Rupert Murdoch.

Într-un atac fără precedent la adresa președintelui ucrainean, în contextul inițierii discuțiilor cu Rusia în vederea unui acord de pace în Ucraina, Trump l-a etichetat pe Zelenski drept „dictator fără alegeri”.

Președintele american nu s-a oprit aici, acuzându-l pe Zelenski de necooperare, grosolănie și aroganță după ce a refuzat să semneze un acord cu SUA privind furnizarea a 50% din exploatarea minereurilor rare ucrainene, acord pe care președintele ucrainean nu-l consideră favorabil în forma propusă de administrația Trump.

Anunțul făcut de medicii Papei Francisc. Cardinalii vorbesc deschis despre posibilitatea unei demisii

0

Internat în spital de o săptămână cu diagnosticul de pneumonie bilaterală, Papa Francisc nu se află în pericol de moarte, dar nu este încă vindecat, a declarat vineri unul dintre medicii săi, Sergio Alfieri, într-o conferință de presă organizată la spitalul Gemelli din Roma.

Papa Francisc. FOTO Captură Video Youtube Vatican News

„Este el în afara oricărui pericol? Nu. Dar întrebarea care se pune este dacă se află în pericol de moarte, iar răspunsul este tot nu”, a declarat Alfieri într-o conferință de pres, transmite Reuters, citată de Agerpres.

 Măsuri de precauție

Conform medicului Sergio Alfieri, citat și de DPA, starea medicală a Suveranului Pontif în vârstă de 88 de ani rămâne complexă. El nu a oferit alte detalii, dar a precizat că este important că papa Francisc face progrese în lupta cu boala.

Prin urmare, „ca măsură de precauție”, chiar dacă nu este conectat la vreun aparat și glumește cu vizitatorii săi, este oportun să rămână în spital „cel puțin toată săptămâna viitoare”, a adăugat el.

„Dacă îl trimitem înapoi la Santa Marta (numele reședinței sale din Vatican, n.r) va începe să lucreze din nou ca înainte”, a argumentat medicul.

Jorge Bergoglio (numele de naștere al Papei Francisc) este recunoscut pentru ritmul frenetic în care lucrează, în ciuda vârstei, spre marea nemulțumire a medicilor săi care îi tot spun să încetinească.

„Sunt complet încrezător în luciditatea Papei”

Papa Francisc a fost internat, inițial, cu diagnosticul de bronșită, dar în urmă cu câteva zile medicii i-au schimbat diagnosticul în pneumonie bilaterală.

În ultimele ore, unii cardinali au vorbit deschis despre posibilitatea unei demisii. Pentru cardinalul italian Gianfranco Ravasi, Francisc ar putea demisiona„dacă întâmpină dificultăți serioase în îndeplinirea serviciului său”.

„Va avea ultimul cuvânt, în conștiință”, a spus el într-un interviu publicat vineri în cotidianul Il Corriere della Sera.

„Sunt complet încrezător în luciditatea Papei”, a asigurat cardinalul francez Jean-Marc Aveline, arhiepiscop de Marsilia. „Este liber și (…) dacă consideră că este cel mai bun lucru pentru binele Bisericii, o va face”, a adăugat el, referindu-se la eventualitatea unei demisii.

Declarațiile vin într-un context de tensiune în jurul papei argentinian: informații false de pe rețelele de socializare raportează moartea lui și voci, în special în cercurile conservatoare americane, se ridică pentru a cere ca „pagina Bergoglio să fie întoarsă”.

„Pe Internet și pe site-urile americane există un puternic curent anti-Bergoglio: chiar dacă nu este niciodată explicit, arată clar o dorință de schimbare care se exprimă și prin știri false”, a mai declarat cardinalul Gianfranco Ravasi, menționând că „există o polarizare puternică”.

Papa a reușit să-și depășească problemele de mobilitate din cauza supraponderalității și a durerilor de genunchi folosind un scaun cu rotile. Dar dificultățile sale de respirație, pentru un octogenar căruia i s-a îndepărtat lobul superior al plămânului drept la vârsta de 21 de ani, ridică mai multe întrebări. În mai multe rânduri de la începutul anului, Episcopul Romei a fost nevoit să anuleze întâlniri oficiale și să delege citirea textelor sale, sau chiar să se oprească în mijlocul liturghiei, cu vocea tăiată.

Un traficant de droguri francez a fost arestat în România. Evadase în urma unui atac armat, în care au murit doi polițiști

0

Traficantul de droguri Mohamed Amra, care se ascundea după evadarea sa sângeroasă de acum nouă luni, a fost arestat în România. Anunțul a fost făcut de Bruno Retailleau, ministrul de Interne din Franța.

Mohamed Amra a fost prins în România Foto: X

Ministrul de Interne din Franța, Bruno Retailleau, a transmis, pe platforma X, un „mulțumesc călduros României pentru cooperarea decisivă” care a dus la reținerea lui Mohamed Amra. Acesta a fost capturat în municipiul București, sâmbătă, 22 februarie.

Polițiștii Direcției de Investigații Criminale și ai Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, în urma unei operațiuni E.N.F.A.S.T., declanșată la solicitarea autorităților judiciare din Franta, au capturat, în municipiul București, un bărbat, de 30 de ani, cetățean francez, urmărit internațional, deosebit de periculos. Operațiunea s-a finalizat prin depistarea și prinderea bărbatului, pe numele căruia existau 3 mandate europene de arestare pentru săvârșirea infracțiunilor de evadare, omor, trafic de droguri și lipsire de libertate”, anunță Poliția Română.

Bărbatul, de 30 de ani, a evadat la data de 14 mai 2024, din Franța, în urma unui atac armat asupra unui vehicul al poliției penitenciare. În timpul acestui atac armat, doi agenți de penitenciare au fost uciși, iar alți trei au fost răniți grav. Cunoscut sub supranumele de „Musca”, Amra era dus de la tribunal la o închisoare din orașul Rouen, în apropiere de Paris, când o mașină a intrat în duba închisorii la o stație de taxare, iar bărbați înarmați au deschis focul.  

În urma evadării, Interpol a emis o notiță roșie pe numele său, iar autoritățile franceze au declanșat planul Épervier, mobilizând sute de ofițeri de poliție și jandarmi pentru a-l captura.

Acesta a fost condamnat anterior pentru furt prin efracție și este, de asemenea, inculpat într-un caz de răpire și sechestrare care a dus la decesul victimei. El are legături cunoscute cu mai multe grupări interlope din Marsilia, implicate în traficul de droguri, fiind cunoscut pentru comandarea si coordonarea, din penitenciarul unde se afla închis, a unui asasinat asupra altui traficant de droguri.

Bărbatul urmează să fie prezentat procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, pentru dispunerea măsurilor preventive.

Un transportor militar blindat, condus de o tânără de 21 de ani, a lovit un stâlp de electricitate în Olt

0

Un transportor militar blindat, care era condus de o tânără de 21 de ani, cetățean portughez, a lovit sâmbătă, 22 februarie, un stâlp de beton, la Găneasa, în județul Olt.

Un transportor militar blindat a lovit un stâlp de beton în Olt Foto: Adevărul

Sâmbătă, în jurul orei 14:00, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Olt s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, pe Drumul Național 64, în localitatea  Găneasa, a avut loc un eveniment rutier.

„Din primele verificări, polițiștii au stabilit faptul că un transportor militar blindat condus de către o tânără de 21 de ani, cetățean portughez, din cauze ce urmează a fi stabilite în cursul cercetărilor, ar fi intrat în coliziune cu un stâlp de beton de pe marginea părții carosabile”, a transmis IPJ Olt.

În urma evenimentului rutier nu au existat victime, fiind produse doar pagube materiale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind negativ.

În cauză, polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea situației de fapt, urmând a fi dispuse măsurile legale.

Circulația a fost blocată pe DN 64, Găneasa, fiind reluată ulterior.

Judecătoarea Iulia Scântei și organizația Repatriot demontează acuzațiile nefondate ale lui Elon Musk

0

Miliardarul Elon Musk a lansat un nou atac plin de informații false la adresa României în această săptămână, criticând în mod superficial apreciata organizație Repatriot și pe judecătoarea CCR Iuliana Scântei, pe care a acuzat-o nefondat că ar fi influențat anularea alegerilor prezidențiale.

Judecătoarea Iuliana Scântei FOTO Facebook

Într-o postare pe X, în care distribuie un text plin de informații false al propagandistului Mario Nawfal, Elon Musk șeful Comisiei pentru eficienţă guvernamentală din SUA (DOGE) susține în mod superficial că miliardarul George Soros și Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) ar submina democrația în România.

În textul publicat pe X, inspirat dintr-o altă postare falsă, Nawfal a susținut că așa-numita „rețea Soros” ar fi influențat anularea alegerilor prin consiliera prezidențială Sandra Pralong, care ar face parte din ONG-ul Repatriot ca și Iuliana Scântei, judecătoare la Curtea Constituțională a României.

Într-un răspuns trimis pentru site-ul Mainnews.ro, judecătoarea Iulia Scântei a dezmințit categoric că ar avea vreo legătură cu organizația Repatriot, așa cum în mod eronat și fals afirmă miliardarul Elon Musk în postarea pe platforma X.

Afirmațiile lui Nawfal și Elon Musk nu au însă vreo bază factuală. Singura legătură este aceea că Sandra Pralong și Iuliana Scântei apar pe site-ul organizației Reatriot ca invitate la un eveniment public ce a avut loc în anul 2021.

Contactată de Mainnews.ro, Iuliana Scântei a spus că nu are vreo legătură cu RePatriot, adăugând că evenimentul din 2021 a fost unul public și caritabil.

„E interzis să participi la evenimente publice și caritabile?”, a spus Iuliana Scântei.

„Elon Musk a distribuit o postare mincinoasă a unui influencer care îl susține pe Călin Georgescu”

Într-o postare argumentată pe Facebook, și organizația Repatriot a demontat postarea mincinoasă.

„Un atac ciudat asupra Repatriot a avut loc în aceste zile. Chiar Elon Musk dă share la o postare mincinoasă de pe X a lui Mario Nafwal un influencer cu atitudini antioccidentale, care promovează Sputnik și e susținător de Călin Georgescu. Mesajele lui Musk lovesc în prietenii Americii și decredibilizeaza SUA în partea asta de lume, unde încă mai există o majoritate proamericană. Elon Musk și alți oameni din administrația americană sunt induși în eroare cu informații false. Acțiunea este parte a unui atac mai vast asupra României. Repatriot este un proiect al Romanian Business Leaders și nu a avut fonduri USAID sau Soros. Repatriot este și o comunitate care a susținut permanent apartenența României la Occident. Comunitatea Repatriot a contribuit la mii de proiecte de afaceri și conexiuni care nu au încărcătură ideologică dar au un profund caracter patriotic. Ne animă dragostea de țară și dorința de conectare a românilor de pretutindeni cu România”, spun reprezentanții Repatriot.

Acesta este cel de-al treilea atac lansat de Elon Musk la adresa României în ultima săptămână. Pe 18 februarie, miliardarul a postat pe X un alt mesaj al lui Mario Nawfal, care susținea că judecătoarea Simina Tănăsescu ar face parte din așa-numita rețea „Soros”, iar pe 20 februarie el l-a numit „tiran” pe președintele CCR, Marian Enache.

Fostul consilier parlamentar Avram Gal spune că e esențial ca România să aibă un nou ministru de Externe: „Avem nevoie de diplomație clară și asumată”

0

Fost consilier în Parlamentul României, Avram Gal spune, într-o amplă postare pe Facebook, că este timpul ca România să fie mult mai activă și implicată în plan extern, subliniind cât de important este ca țara noastră să aibă un nou ministru de Externe, însă unul dedicat și foarte activ.

Avram Gal, fost consilier parlamentar FOTO Facebook

Avram Gal este patronul restaurantului clujean care a inventat „burgerii de aur” și fost președinte al PSD Câmpia Turzii.

„În lipsa unei voci ferme și coerente a diplomației românești, anularea alegerilor din România a devenit subiect de interpretări și critici la nivel internațional. Actori politici influenți își impun propriile narațiuni asupra evenimentelor din țara noastră, fără ca statul român să își susțină clar poziția. Vicepreședintele SUA, JD Vance, continuă să critice ceea ce numește „firava democrație românească”, argumentând că lipsa valorilor democratice comune face România vulnerabilă în fața instabilității politice. De cealaltă parte, președintele Franței avansează o teorie diferită, susținând că alegerile anulate au fost influențate de Rusia, deși nu sunt prezentate dovezi clare în acest sens. Astfel, România riscă să fie prinsă între două viziuni contradictorii, fără a-și putea apăra interesele pe plan internațional. O diplomație puternică și bine articulată ar fi esențială pentru a contracara astfel de interpretări și pentru a ne reafirma suveranitatea politică. Tăcerea autorităților române în fața acestor acuzații nu face decât să adâncească percepția unei democrații fragile, influențabile și fără direcție clară”, spune Avram Gal.

„România nu își poate permite să devină captivă unui joc de umbre și manipulări”

Politicianul mai consideră în ampla sa postare pe Facebook că într-o lume în care percepția devine realitate, România nu își mai permite să rămână spectator.

„Într-un moment în care România se află sub lupa comunității internaționale din cauza anulării alegerilor, în spațiul public românesc sunt lansate informații menite să distragă atenția și să creeze noi teme de panică. Printre acestea, se numără și speculațiile privind o presupusă discuție la Riad despre retragerea trupelor americane din România. Anumite voci din politica românească au alimentat această idee, insinuând subtil că țara noastră riscă să piardă garanțiile de securitate de care depinde stabilitatea sa. Aceste mesaje nu fac altceva decât să insufle în mentalul colectiv teama unui pericol iminent, slăbind încrederea populației în capacitatea statului român de a-și menține apărarea națională. Însă, dincolo de această manipulare emoțională, realitatea este alta: discuțiile de la Riad nu au vizat deloc statutul forțelor armate străine pe teritoriul României”, adaugă Avram Gal.

În opinia lui Avram Gal, „România nu își poate permite să devină captivă unui joc de umbre și manipulări. O diplomație clară și asumată, capabilă să răspundă atât criticilor externe, cât și dezinformării interne, este esențială pentru protejarea intereselor naționale. Altfel, vom continua să asistăm la scenarii fabricate, menite doar să ascundă problemele reale ale țării. În acest peisaj tensionat, un lucru rămâne cert: America este și va continua să fie un partener de încredere pentru România. Relația strategică dintre cele două țări nu poate fi redusă la zvonuri și speculații menite să creeze panică. SUA au investit constant în securitatea regiunii și în apărarea flancului estic al NATO, iar prezența lor militară pe teritoriul României este parte dintr-un angajament ferm, nu dintr-un joc politic de moment. Este momentul ca țara noastră să își întărească vocea diplomatică, să clarifice poziția în fața aliaților și să nu mai lase loc interpretărilor care ne vulnerabilizează. Parteneriatul strategic cu SUA este o garanție de securitate, dar și o obligație de seriozitate. România trebuie să demonstreze că știe să joace acest rol, fără ambiguități și fără discursuri menite doar să creeze haos intern”.

Guvernatoarea statului Maine îl dă în judecată pe Trump: președintele SUA a pus-o la zid pentru sfidarea ordinului privind sportivii transgender

0

Guvernatoarea democrată a statului Maine, Janet Mills, i-a spus vineri președintelui Donald Trump că se vor întâlni în instanță după ce acesta a criticat-o pentru că a sfidat ordinul său executiv care interzice sportivilor transsexuali să participe la sporturile feminine.

Guvernatoarea a răspuns Trump care a amenințat-o cu tăierea finanțării federale în timp ce se adresa unei săli pline de guvernatori la Casa Albă.

Departamentul de Educație al SUA (DOE) a declarat ulterior că a deschis o investigație asupra filialei sale din Maine cu privire la acuzațiile potrivit cărora continuă „să permită sportivilor de sex masculin să concureze în atletismul interșcolar al fetelor și că a refuzat sportivelor de sex feminin facilități intime numai pentru femei, încălcând astfel legea federală antidiscriminare”, potrivit newsweek.com.

Amenințările lansate de Trump vine în contextul în care noua administrație americană a afirmat clar că dorește ca toți liderii locali și de stat să respecte ordinele executive semnate de președinte în prima sa lună de mandat. 

Statul Maine are o lege anti-discriminare care împiedică organizațiile să promulge o interdicție precum cea ordonată de Trump.

„Noi suntem legea federală. Ei bine, ar fi bine să-l respectați (n.r ordinul), pentru că nu veți primi niciun fel de finanțare federală dacă nu o faceți. Și, apropo, populația voastră, chiar dacă este oarecum liberală, deși m-am descurcat foarte bine acolo, populația voastră nu vrea ca bărbații să joace în sporturile feminine.”, i-a spus Trump guvernatoarei democrate. 

Janet Mills i-a răspuns simplu: „Ne vedem în instanță”.

Trump a ripostat „Bine, ne vedem în instanță. Aștept cu nerăbdare”.

Despre Janet Mills

Janet Mills este guvernator al statului Maine din 2019 și se află la al doilea mandat. Ea a fost prima femeie din stat aleasă în această funcție.

A avut două mandate ca procuror general al statului (prima femeie  care a ocupat această funcție), în 2009-2011 și în 2013-2019.

Trump i-a spus mai spus lui Mills, vineri, la Casa Albă, că speră să se bucure de viața ei cât timp e guvernator, deoarece nu crede că va fi realeasă, deși, oricum, democrata nu poate candida pentru un nou mandat, deoarece funcția este limitată în timp, iar ea va părăsi postul în 2026.

Donald Trump. FOTO arhivă PROFIMEDIA

Ce presupune ordinul executiv al lui Donald Trump cu privire la sportivii transgender 

Ordinul lui Trump permite agențiilor federale să rețină finanțarea organizațiilor care nu respectă articolul de lege, care definește „sexul” ca fiind genul atribuit la naștere.

Permiterea participării sportivilor transgender în sporturile feminine s-a confruntat cu critici din ce în ce mai numeroase din partea grupurilor conservatoare, care susțin că s-ar crea un avantaj competitiv incorect, fiind ridicate și probleme de siguranță.

Subiectul a fost unul central în campania prezidențială a lui Trump de anul trecut, în ciuda faptului că sportivii transgender reprezintă o mică minoritate în sporturile universitare.

Ordinul, care se concentrează pe interzicerea participării femeilor transgender la sporturile feminine, nu menționează bărbații transgender, care ar participa la sporturile masculine.

Remaniere la vârful Pentagonului. Trump l-a demis pe șeful Statului Major

0

Preşedintele Donald Trump l-a demis, vineri, pe şeful Statului Major Întrunit, generalul C.Q. Brown, şi a dat afară alţi cinci amirali şi generali, într-o remaniere fără precedent a conducerii militare americane, relatează Reuters.

Generalul Charles CQ Brown era în funcție din 2023 FOTO EPA-EFE

Totodată, Pentagonul a anunțat eliberarea din funcție a amiralulului Lisa Franchetti, şeful Marinei americane și prima femeie la conducerea unui serviciu militar, respectiv a adjunctului şefului Statului Major al Forţelor Aeriene, precum și a unor judecători din cadrul forțelor armate.

„Vreau să-i mulţumesc generalului Charles ‘CQ’ Brown pentru cei peste 40 de ani de servicii aduse ţării noastre, inclusiv în calitate de actual preşedinte al Statului Major Întrunit. Este un gentleman rafinat şi un lider remarcabil şi îi doresc un viitor măreţ lui şi familiei sale”, a scris Trump.

Trump a anunțat pe Truth Social că în locul lui Brown îl nominalizează pe generalul locotenent în retragere Dan „Razin” Caine, fost pilot F-16 și director asociat al afacerilor militare la CIA.

Despre succesorul lui Brown, Trump a scris că este un „pilot calificat, expert în securitate naţională, antreprenor de succes, un +războinic+ cu o vastă experienţă în domeniul operaţiunilor speciale”, a scris preşedintele american.

Împreună cu şeful său civil, secretarul Pete Hegseth, Dan Caine va trebui „să restabilească pacea prin forţă, să pună America pe primul loc şi să ne reconstruiască armata”, a scris  Trump.

Deciziile administrației Trump provoacă convulsii la Pentagon, care se pregătea deja pentru concedieri masive de personal civil, o revizuire dramatică a bugetului şi o schimbare în desfăşurările militare în cadrul noii politici externe „America First” a lui Trump, notează Reuters.

Brown, al doilea ofiţer de culoare care a devenit cel mai important consilier militar al preşedintelui, trebuia să îşi încheie mandatul în septembrie 2027.

O decizie pe placul secretarului apărării

Secretarul Apărării al lui Donald Trump, Pete Hegseth, sugerase într-un podcast înainte de a-şi prelua mandatul că ar trebui să-l concedieze pe generalul Charles Brown şi pe orice alt responsabil militar „implicat în această politică +woke+ de mizerie”

El s-a arătat sceptic cu privire la competențele lui Brown în cadrul unei agende ce include eliminarea iniţiativelor de diversitate, echitate şi incluziune din armată.

În cea mai recentă carte a sa, Hegseth s-a întrebat dacă generalul ar fi obţinut postul dacă nu ar fi fost de culoare.

„S-a datorat culorii pielii? Sau abilităţilor sale? Nu vom şti niciodată… Dar din moment ce el a făcut din cartea rasială una dintre cele mai mari cărţi de vizită ale sale, nu prea contează”, a scris el în cartea ”The War on Warriors: Behind the Betrayal of the Men Who Keep Us Free” (2024).

Brown, fost pilot de vânătoare cu experienţă de comandă în Orientul Mijlociu şi Asia, a povestit despre experienţele sale de discriminare în armată într-un videoclip postat online după uciderea lui George Floyd în 2020, care a declanşat proteste la nivel naţional pentru justiţie rasială.

Brown se afla în călătorie oficială la momentul anunțului lui Trump. Cu câteva ore înainte, pe contul oficial de X, acesta a postat imagini cu el întâlnindu-se cu trupele de la graniţa SUA cu Mexicul, desfăşurate în sprijinul represiunii lui Trump împotriva imigraţiei ilegale.

„Securitatea frontierelor a fost întotdeauna esenţială pentru apărarea patriei noastre. Pe măsură ce navigăm printre provocări de securitate fără precedent… ne vom asigura că trupele noastre de la frontieră au tot ce le trebuie”, a postat Brown.

În timp ce conducerea civilă a Pentagonului se schimbă de la o administraţie la alta, membrii în uniformă ai forţelor armate ale SUA sunt apolitici.

Franchetti a fost prima femeie la comanda Marinei Statelor Unite, după ce a fost nominalizată în 2023 de către preşedintele de atunci Joe Biden, provocând o surpriză la Pentagon. 

Oficialii Pentagonului se aşteptau să fie numit amiralul Samuel Paparo, care la acea vreme conducea Marina din regiunea Pacificului. Paparo a fost în schimb promovat la conducerea Comandamentului Indo-Pacific al armatei americane.

În prima sa zi în funcţie, Trump a concediat-o pe amiralul Linda Fagan de la conducerea Pazei de Coastă a SUA. Ea a fost prima femeie comandant.

Unul dintre ostaticii eliberaţi sâmbătă de Hamas are şi cetăţenie română. Mesajul lui Ilie Bolojan către SUA, Qatar, Israel și Egipt

0

Unul dintre ostaticii eliberaţi sâmbătă, 22 februarie, de către Hamas are şi cetăţenie română. Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a adresat mulțumiri Statelor Unite, Qatarului, Israelului și Egiptului pentru eforturile depuse pentru eliberarea lor.

O parte dintre ostaticii eliberați sâmbătă. FOTO captură IDF

„După 505 zile, Omer Shem Tov, Eliya Cohen și Omer Wenkert sunt în sfârșit acasă”, a scris, sâmbătă, pe Facebook, Israel Defense Forces. 

„România salută eliberarea a șase ostatici israelieni, ținuți în captivitate în mod brutal în Gaza, dintre care unul cu dublă cetățenie israeliano-română. Ne reafirmăm și cu această ocazie sprijinul pentru implementarea acordului de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor, precum și pentru furnizarea urgentă de ajutor umanitar populației din Gaza. Adresăm mulțumiri Statelor Unite, Qatarului, Israelului și Egiptului pentru eforturile lor”, a transmis Ilie Bolojan.  

Este vorba de Omer Wenkert, de 23 de ani. Tânărul – care, potrivit Jerusalem Post, suferă de o boală autoimună – avea 22 de ani când Hamas l-a răpit de la Festivalul de muzică Nova, la 7 octombrie 2023.

Bunica sa, o supraviețuitoare a Holocaustului, s-a născut și a crescut în Rădăuți, dar trăiește în Israel. 

BEC a înregistrat Alianţa Electorală „România Înainte” care îl susţine pe Crin Antonescu

0

Biroul Electoral Central (BEC) a decis admiterea înregistrării protocolului de constituire a Alianţei Electorale „România Înainte”, înființată de partidele din coaliţia guvernamentală,PSD, PNL şi UDMR, în vederea susţinerii candidaturii lui Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale.

Crin Antonescu. FOTO Inquam Photos / Octav Gane

Decizia a fost luată în şedinţa BEC de sâmbătă, 22 februarie, când a fost a adoptată și Hotărârea privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a birourilor electorale constituite pentru alegerea Președintelui României din anul 2025.

Textul integral al hotărârii și al deciziei adoptate în ședința din data de 22 februarie 2025 va putea fi consultat AICI.

Liderii partidelor de coaliţia guvernamentală au semnat protocolul de condtituire a alianței miercuri, 19 februarie,  în urma unei şedinţe desfăşurate la Palatul Victoria. Alianţa este susţinută şi de grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

„Se constituie la nivel național Alianța Electorală formată din Partidul Social Democrat, Partidul Național Liberal și Uniunea Democrată Maghiară din România numită în continuare Alianța, pentru participarea la scrutinul organizat în 4 mai 2025 pentru alegerea Președintelui României. Alianța este reprezentată legal, astfel: din partea Partidului Social Democrat de către Ion-Marcel Ciolacu, în calitate de președinte, din partea Partidului Național Liberal de către Marian-Cătălin Predoiu, în calitate de președinte interimar, și din partea Uniunii Democrate Maghiară din România de către Kelemen Hunor, în calitate de președinte”, se arată în protocolul de constituire a Alianței.

Semnul electoral al alianței „România Înainte” 

Denumirea integrală a Alianței este „Alianța Electorală România Înainte”, iar denumirea prescurtată este „A.Ro”.

Semnul electoral al Alianței este reprezentat de un ansamblu simbolic încadrat într-un pătrat care reprezintă: în partea stângă, grafica a trei boboci de trandafir ce au la baza tulpinilor înscrisă denumirea PSD; în partea dreaptă, un ansamblu simbolic compus din: un patrulater în care este inserată Săgeată înclinată la un unghi de 45°, cu vârful îndreptat spre colțul superior drept al patrulaterului, înconjurată de doisprezece stele, sub care este înscrisă denumirea PNL.

În mijloc, un ansamblu simbolic compus din: lalea stilizată și abrevierile denumirii Uniunii Democrate Maghiare din România în limba română (UDMR), respectiv în limba maghiară (RMDSZ), cuprinse într-un cadru dreptunghiular.

Deciziile Alianței sunt obligatorii pentru toți membrii și organizațiile/filialele formațiunilor politice componente. Conducerea este asigurată de cei trei președinți, ai PSD, PNL și UDMR.

„Eventualele contradicții dintre cele trei formațiuni politice se supun atenției, pentru soluționare,  conducerilor partidelor componente”, se mai precizează în document.

NATO plănuieşte să extindă spre Estul Europei sistemul de conducte pentru a asigura aprovizionarea cu combustibil în cazul unui război cu Rusia

0

NATO intenționează să construiască un sistem de conducte din Germania până în Polonia şi Republica Cehă pentru a asigura o aprovizionare rapidă cu combustibil pentru avioanele de luptă în cazul unui război cu Rusia.

NATO: FOTO Facebook NATO

Sistemul de conducte din perioada Războiului Rece se termină în prezent în Germania, scrie, relatând despre acest plan, săptămânalul german Der Spiegel, preluat de Reuters.

Există „probleme semnificative în alimentarea cu combustibil pentru forţele care vor trebui desfăşurate la frontiera de est în caz de urgenţă” scrie Der Spegel, care citează un document intern pentru Bundeswehr ( forţele armate germane), potrivit Agerpres.

Până acum nici NATO şi nici Ministerul Apărării din Germania nu au răspuns până acum solicitărilor Reuters de a comenta informaţia.

Ce au conchis aliații NATO

Discuţiile interne între aliaţii NATO au ajuns la concluzia că sistemele de conducte sunt „coloana vertebrală a aprovizionării cu combustibil a NATO,  potrivit unui document separat de informare pentru conducerea Ministerului Apărării de la Berlin, a scris Der Spiegel.

Proiectul este estimat la 21 de miliarde de euro, urmând să fie finalizat până în 2035, potrivit Der Spiegel.

Un fost spion sovietic dezvăluie: Trump a fost recrutat de KGB în 1987

0

Fostul președinte al Comitetului de securitate națională din Kazahstan, Alnur Mussaiev, susține că KGB-ul sovietic l-a recrutat pe Donald Trump înainte de prăbușirea URSS, atribuindu-i pseudonimul „Krasnov”, relatează The Mirror.

Președintele SUA, Donald Trump/FOTO:Arhiva

Un fost ofițer de informații sovietic a afirmat că Donald Trump a fost recrutat de KGB în 1987 și a primit numele de cod „Krasnov”.

Afirmația explozivă a fost făcută de Alnur Mussaiev, un fost șef al serviciilor de informații kazahe, într-o postare pe Facebook. Bărbatul în vârstă de 71 de ani, care a condus anterior Comitetul de securitate națională al Kazahstanului, a declarat că a servit în cadrul Direcției a 6-a a KGB din Moscova, care era responsabilă cu sprijinul contrainformațiilor în cadrul economiei.

Unul dintre obiectivele principale ale direcției, a susținut el, a fost „recrutarea oamenilor de afaceri din țările capitaliste”. Potrivit lui Mussaiev, Trump, pe atunci un dezvoltator imobiliar din New York în vârstă de 40 de ani, a fost unul dintre acești recruți. „În 1987, direcția noastră l-a recrutat pe Donald Trump sub pseudonimul Krasnov”, a scris el.

Postarea lui Mussaiev nu a inclus dovezi în sprijinul afirmației sale, dar într-un comentariu ulterior a făcut o altă afirmație șocantă. „Astăzi, dosarul personal al rezidentului „Krasnov” a fost scos din arhiva FSB (fost KGB). Acesta este gestionat în mod privat de unul dintre asociații apropiați ai lui Putin”, a susținut el. Acuzațiile sale vin pe fondul unor ani de speculații cu privire la legăturile lui Trump cu Rusia, care datează de la prima sa vizită la Moscova, în 1987.

La acea vreme, Trump, pe atunci un star în ascensiune pe piața imobiliară din New York, a călătorit în Uniunea Sovietică pentru a explora posibilitatea de a construi un hotel în capitală. Oficialii sovietici ar fi facilitat călătoria, ridicând întrebări în rândul analiștilor serviciilor de informații dacă a fost vorba de o oportunitate de afaceri de rutină sau de ceva mai scandalos.

În urmă cu câțiva ani, un raport a evidențiat modul în care, în 1985, KGB a actualizat un chestionar secret de personalitate distribuit ofițerilor săi, care detalia modul de identificare și recrutare a personalităților occidentale. Potrivit unor surse din serviciile de informații, documentul îi instruia pe agenți să țintească „figuri proeminente din Occident” cu scopul de „a le atrage într-o formă de colaborare cu noi… ca agent sau contact confidențial sau special sau neoficial”.

Afirmația lui Mussaiev pare să sugereze că Trump ar fi putut fi o astfel de țintă. În ciuda anilor de investigații, Trump a negat vehement că ar avea legături nepotrivite cu Rusia sau că ar colabora cu președintele Vladimir Putin.

Cu toate acestea, unii oficiali americani și-au exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la relația sa strânsă cu liderul de la Kremlin, în special în timpul primului său mandat. Anthony Scaramucci, care a fost pentru scurt timp directorul de comunicare al lui Trump la Casa Albă în 2017, a sugerat că deferența lui Trump față de Putin i-a nedumerit pe mulți dintre foștii săi înalți funcționari. „Cred că există o strunire misterioasă asupra președintelui”, a spus el. Scaramucci nu a detaliat care ar putea fi aceasta, dar a sugerat că mai mulți foști oficiali ai administrației Trump, inclusiv H.R. McMaster, James Mattis și John Kelly- au avut, de asemenea, dificultăți în a înțelege afinitatea lui Trump pentru Putin. „Nu știu de ce este așa”, a spus el. „McMaster nu a putut să înțeleagă, Mattis nu a putut să înțeleagă, Kelly nu a putut să înțeleagă”, a mai spus Scaramucci.

Va trimite România forțe de pace în Ucraina? Hurezeanu: „S-a discutat folosirea Articolului 5 al NATO într-o situaţie neaşteptată”

0

Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a afirmat, cu privire la ipoteza trimiterii de forțe de pace în Ucraina de către țări membre NATO, că că la recenta reuniune de criză de la Paris s-a vehiculat ideea că, „într-o situație neașteptată”, astfel de trupe, ar fi acoperite de Articolul 5 al Alianței.

Emil Hurezeanu. FOTO captură video Insider politic

Prezent în emisiunea Insider politic de la Prima TV, Emil Hurezeanu, a fost întrebat acă România va trimite trupe de pace în Ucraina.

„După cum se ştie, există o rezervă, nu numai a noastră. A fost exprimată şi de Germania, şi de Polonia, şi de Spania. Nu ştiu dacă sunt dorite, americanii nu vor să mai trimită trupe, nu vor să-şi mai trimită «our boys» într-un teatru de operaţie. Dar nu ştiu nici europenii, cum, când, de ce?”, a răspuns ministrul, citat de News.ro.

Emil Hurezeanu spune că s-a discutat despre trimiterea de trupe de pace în Ucraina, la Paris.

„A fost o idee, una din posibile concluzii ale primei reuniuni în grup de la Paris, că, dacă participă trupe europene ale unor ţări membre NATO în operaţiuni de păstrarea păcii din Ucraina, într-o situaţie neaşteptată, ele pot fi acoperite de Articolul 5, de solidaritate – toţi pentru unul, unul pentru toţi – al Cartei NATO. N-a rămas această concluzie”, a mai declarat Hurezeanu.

„Nu ştim cum se finalizează”

Ministrul de Externe a mai spus că unul dintre pericolele suplimentare ale contextului este „fluiditatea situaţiei, din toate punctele de vedere”. 

„Încă nu ştim cum se finalizează, dacă toate intenţiile americane, maximaliste, din multe puncte de vedere, rămân aşa. Nu ştim dacă ele vor intra, într-un modus vivendi, după cum am spus, într-o ecuaţie de creare a unei păci, aşa cum o doreşte toată lumea, împreună cu ruşii. Şi nu ştim nici ce vor, până la urmă, europenii.

„Facem o armată comună?”

Potrivit ministrului, toate reuniunile europene stau acum „sub această imensă povară, cu acest spectru al trezirii la realitate, dacă îmi permit să spun aşa, când e vorba de o entitate atât de importantă şi de mare”.

„Şi ce facem? Punem împreună resurse? Când e vorba de bugete militare, facem o industrie de apărare comună? Facem o armată comună? Încă nu sunt răspunsuri”, a mai declarat Hurezeanu.

Trump guvernează SUA ca un „rege”, după modelul lui Putin. Analiză The Conversation

0

După o lună de mandat, până și conservatorii au înțeles că președintele american Donald Trump încearcă să remodeleze în mod fundamental rolul președintelui american, scrie The Conversation, într-o analiză privind maniera în care își exercită Donald Trump atribuțiile prezidențiale.

Donald Trump a semnat zeci de ordine executive în prima zi de mandat FOTO EPA-EFE

Trump și susținătorii săi concep autoritatea președintelui american în termeni largi, similari modului în care conduce țara președintele rus sau un rege. De altfel, Trump însuși s-a asemănat cu un rege când a publicat o fotografie în care apare cu o coroană pe cap.

Această dorință de a „rusifica” președinția nu este o întâmplare: Trump și mulți dintre susținătorii săi admiră puterea similară unui rege pe care Vladimir Putin o exercită în calitate de președinte al Rusiei.

Înțelegerea modului în care Trump încearcă să transforme puterea prezidențială este esențială pentru, eventual, mobilizarea celor mai eficiente modalități de a-l opri, notează The Conversation, care face în continuare o comparație cu modul în care guvernează Putin în Rusia.

Guvernarea prin decrete

Sistemul de guvernare al Rusiei poate fi considerat unul în care președintele guvernează ca și cum ar fi un rege ales.

Două puteri prezidențiale sunt esențiale pentru a exercita un atare rol.

În primul rând, președintele rus încoronat nu se bazează pe un legislativ ales pentru a face politică. În schimb, își exercită autoritatea de elaborare a politicilor în mod unilateral prin decret.

Putin a folosit decrete pentru a purta războaie, a privatiza economia și chiar a modifica constituția ca să poată revendica teritorii ale Ucrainei ocupate de Rusia din 2014.

Totodată, el a folosit aceste decrete într-un mod demonstrativ, spre exemplu, dispunând majorări de salariu pentru toți angajații la stat.

De la preluarea funcției, Trump a folosit în mod similar decretele pe care Casa Albă le numește „acțiuni prezidențiale.

Astfel, el semnat zeci de decrete prezidențiale în scopul de a remodela unilateral ramuri vaste ale politicii americane – într-un număr mult mai mare decât președinții anteriori.

Din câte se pare, Trump vede aceste ordine ca pe o modalitate nu doar de a-și exercita, cât și de a-și demonstra ampla putere prezidențială.

Controlul asupra birocrației

În al doilea rând, Putin nu permite legiuitorului rus să folosească pentru a organiza puterea executivă și a crea agenții independente de controlul prezidențial. În schimb, el deține o dominație incontestabilă nu doar asupra organizării, ci și asupra personalului puterii. Asta i-a furnizat o putere apreciabilă de a domina politica controlând colectarea de informații și urmăririle penale.

Un impuls similar este în curs de desfășurare în Statele Unite. Trump a numit loialiști în fruntea Departamentului de Justiție și a FBI.

În plus, Trump încearcă să restructureze ramura executivă prin desființarea totală a unor agenții și reducerea considerabilă a forței de lucru în cadrul altora.

Îl pot opri instanțele pe Donald Trump?

Demersul lui Trump de a rusifica președinția americană este de natură să submineze ordinea constituțională americană.

Instanțele sunt „primul răspuns” firesc la acest tip de criză. De altfel multe tribunale au blocat o parte dintre primele decrete ale lui Trump.

Pasul este important, dar nu suficient.

În primul rând, Curtea Supremă a SUA ar putea avea o disponibilitate mai mare să accepte această extindere a puterii prezidențiale decât instanțele inferioare. Într-o hotărâre de anul trecut, de exemplu, instanța i-a acordat președintelui imunitatea față de urmărirea penală, într-un semn că poate interpreta mai larg limitele puterii executive.

În al doilea rând, decretele prezidențiale pot fi lesne retrase și modificate. Acest lucru îi poate permite lui Trump și echipei sale juridice să recalibreze pe măsură ce decretele sunt contestate și să găsească cele mai bune cazuri pe care să le ducă la Curtea Supremă.

În al treilea rând, părți ale dreptei conservatoare susțin de mult timp un președinte cu puteri mai mari. De exemplu, ideea unui „ executiv unitar” este de discutată de mulți ani în cercurile conservatoare. Aceasta susține în esență că președintele ar trebui să poată conduce și controla întreaga putere executivă, de la birocrație și procurori la FBI.

Aceste argumente sunt deja aduse pentru a justifica acțiunile lui Trump. În cuvintele lui Elon Musk, „nu ați putea cere un mandat mai puternic din partea publicului” pentru a reforma puterea executivă. Este genul de argumente de așteptat să fie aduse în fața instanțelor de judecată în sprijinul extinderea puterii lui Trump.

În al patrulea rând, chiar dacă Curtea Supremă blochează unele decrete, este posibil ca pur și simplu Casa Albă să le ignore. Trump a scris chiar luna aceasta pe platforma X că „Cine își salvează țara nu încalcă nicio lege”.

La rândul său, vicepreședintele JD Vance a comentat că judecătorii „nu au voie” să blocheze „puterea legitimă” a președintelui.

Protest antiguvernamental la Chișinău. Printre participanți, prorusul Igor Dodon, anchetat în dosare penale

0

Membrii și simpatizanții Partidului Socialiștilor din Republica Moldova au protestat în fața Administrației Prezidențiale de la Chișinău, manifestanții cerând demisia Maiei Sandu și organizarea alegerilor prezidențiale anticipate.

Socialiștii au început protestele antiguvernamentale. FOTO: Telegram

UPDATE Igor Grosu, președintele Parlamentului și liderul PAS, a reacționat în cazul manifestației socialiștilor. 

,,Chiar dacă Dodon vrea să ne dea pe tavă unui stat străin, unde protestul e interzis și oamenii sunt puși la pușcărie pentru critica conducătorilor, noi ne bucurăm că trăim într-un stat în care oricine, oricând, poate protesta împotriva oricui. Astă înseamnă democrație. Și vom lupta ca anume astfel de stat să fim mereu”, a notat Igor Grosu pe pagina sa de Facebook.

UPDATE Andrei Curăraru, expert în politici publice și securitate la Comunitatea Watchdog.md, afirmă că socialiștii au început deja campania electorală pentru alegerile parlamentare.

,,Aceste proteste se pare că urmăresc mai multe scopuri: În primul rând avem o sincronizare curioasă cu ceea ce se întâmplă la București și protestele în favoarea lui Călin Georgescu. În al doilea rând pe fundalul negocierilor dintre Trump și Putin, aceste proteste ar putea să semnalizeze că Republica Moldova este mai degrabă în zona de influență rusească și că Guvernul proeuropean nu este legitim, așa cum încearcă să spună Trump și despre guvernarea lui Zelenski. Socialiștii sunt deja în plină campanie electorală și se pregătesc intens de alegerile din toamna acestui an indiferent de faptul că până la deschiderea oficială mai este mult timp”, a afirmat Andrei Curăraru. 

Întrebat care este legătura între protestele socialiștilor și cele în susținerea lui Călin Georgescu de la București, expertul a precizat că reprezentanții PSRM au început să promoveze multe mesaje asemănătoare cu cele ale suveranistului Călin Georgescu.

 ,,Mai nou, socialiștii se afirmă ca o formațiune suveranistă cu multe dintre mesaje care seamănă cu ceea ce promovează Călin Georgescu, respectiv s-ar putea să fie o nouă abordare metodologică a partidelor proruse în regiune. Toate să meargă mai degrabă pe suveranism, pe o politică închisă legată de așa-numitul interes național care de facto să blocheze cooperarea eficientă pe continentul european, slăbind Uniunea Europeană, astfel făcându-le mai vulnerabile la influența rusească”, a concluzionat expertul moldovean.

Știrea inițială

Cu drapelele țării lor în mâini, manifestanții au scandat în repetate rânduri: ,,Jos Maia Sandu, jos Maia Sandu” sau ,,Unu, doi, Maia Sandu la gunoi”.

,,Această guvernare, uitați-vă ce au făcut: au terfelit Constituția(…)Oare nu este trădare de patrie?! (…) De ce tinerii noștri sunt chemați la centrele militare? Ne pregătești de război, Sandu? Noi nu vrem așa ceva”, a spus o femeie prezentă la protest. 

,,Nuu vreau ca el să lupte, nu vreau să fie adus acasă în scriu (…)”, a menționat o altă participantă.

,,PAS este sărăcie, ce omoară țara (…) Dacă nu ne vom uni și nu vom spune cine sunt dușmanii, dar dușmanii sunt ei, noi ne vom pierde țara”, a adăugat un alt bărbat. 

Liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, care figurează în mai multe anchete penale, a afirmat că: „Alegeri prezidențiale și parlamentare trebuie să aibă loc în acest an, în aceeași zi”.

La protest sunt mai mulți deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), precum Diana Caraman. 

Igor Zaharov, consilierul pe comunicare publică al președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat pentru ,,Adevărul” că Președinția nu comentează ,,acțiunile politice”. 

Reacția puterii

Responsabilii Partidului Acțiuni și Solidaritate (PAS), formațiunea de la putere, au accentuat că: ,,Astăzi Moldova este încă vulnerabilă în fața crizelor pentru că socialiștii au lăsat moștenire o țară săracă, dependentă de o singură sursă de energie, în care șeful statului mergea ca un vasal la Moscova. Protestele oamenilor trebuie să fie împotriva inacțiunilor guvernărilor anterioare, care nu s-au îngrijit de securitatea energetică a țării. Ceea ce facem noi este să remediem ceea ce au distrus ei și să construim, în sfârșit, un stat rezilient, capabil să aibă grijă de cetățenii săi”.

 Recent, prorusul Igor Dodon a anunțat că formațiunea pe care o conduce va începe manifestările antiguvernamentale, evidențiind că acestea trebuie să fie masive în preajma alegerilor parlamentare din acest an din Republica Moldova.

,,Noi trebuie să ajungem mai aproape către alegeri (n.r.-parlamentare) măcar la 15.000-20.000 de oameni în stradă”, a concluzionat liderul PSRM.

Mai mult, liderul PSRM a accentuat că la aceste manifestații poate participa oricine, inclusiv membrii formațiunilor controlate de oligarhul fugar Ilan Șor, considerat principalul instrument al Kremlinului în destabilizarea Chișinăului.

Parte a planului privind destabilizarea Chișinăului

Și în toamna anului trecut, socialiștii au organizat o serie de proteste în fața Curții Constituționale și a Comisiei Electorale Centrale (CEC) de la Chișinău, unde manifestanții și-au exprimat dezacordul și nemulțumirea față de rezultatele alegerilor din motiv că Alexandr Stoianoglo pe care l-au susținut în cursa prezidențială a pierdut.

Între timp, Igor Grosu, președintele Parlamentului și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, a menționat că protestele anunțate de PSRM sunt parte a „planului Rusiei de a destabiliza Moldova”. 

Companie cercetată de dare de mită: contract de 9 milioane de euro pentru acordarea de asistență navelor militare în porturi

0

DNA, în colaborare cu Departamentului Apărării al Statelor Unite ale Americii, a demarat o anchetă cu privire la o presupusă infracțiune de dare de mită comisă de compania S.C. GLOBAL DEFENSE LOGISTICS S.R.L. Compania e suspectată că a dat mită pentru a obține un contract de 9 milioane de euro.

Acheta transfrontalieră la DNA. FOTO: DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, în colaborare cu procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București și cu investigatori din cadrul Departamentului Apărării al Statelor Unite ale Americii – Serviciul de Investigații Penale al Apărării (D.C.I.S.) și Serviciul Naval de Investigații Penale (N.C.I.S.), au efectuat, vineri, mai multe percheziții într-o cauză penală transfrontalieră ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție asupra unor funcționari din cadrul unei organizații internaționale.

Perchezițiile au fost efectuate pe raza municipiului București și a județului Constanța, dintre care una este sediul unei societăți comerciale, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.

DNA a precizat că, în continuare, se desfășoară urmărirea penale față de suspecta S.C. GLOBAL DEFENSE LOGISTICS S.R.L., pentru comiterea infracțiunii de dare de mită în formă continuată, în legătură cu un funcționar al unui stat străin și infracțiunii prevăzute de art. 3 alin. 1) din Legea nr 319/2024 („Fapta persoanei care, direct sau indirect, promite, oferă sau dă unui funcţionar public străin, pentru acesta sau pentru altul, bani ori alte foloase care nu i se cuvin, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle de serviciu ale respectivului funcţionar public străin sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, dacă fapta este de natură să îi procure acesteia sau oricărei alte persoane bani sau alte foloase sau să îi menţină asemenea avantaje în legătură cu desfăşurarea de operaţiuni economice internaţionale”).

De asemenea, sunt cercetate în calitate de suspecte încă două persoane fizice, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la dare de mită în formă continuată, în legătură cu un funcționar al unui stat străin și infracțiunii de complicitate la infracțiunea prevăzută de art. 3 alin. 1) din Legea nr 319/2024.

Mită de 200.000 de dolari

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În cursul lunii anului 2024, suspecta S.C. Global Defense Logistics S.R.L., prin intermediul asociatului său, ar fi promis unui funcționar din cadrul unei organizații internaționale, remiterea unor sume de bani de peste 200.000 de dolari, pentru facilitarea obținerii de către firma din România menționată anterior a unui contract de servicii de administrație portuară tip husbanding privind alimentarea cu combustibil a navelor, în valoare de peste 9.000.000 de euro.

Ulterior, la datele de 12 iulie 2024 și 09 octombrie 2024, suspecta S.C. Global Defense Logistics S.R.L. prin reprezentantul său, cetățean grec, în timp ce se aflau pe teritoriul altui stat, ar fi dat funcționarului public străin din cadrul respectivei organizații internaționale suma totală de 100.000 de euro cu titlul de mită, în schimbul asistenței acestuia în ceea ce privește contractele încheiate de societatea comercială.

La data de 29 ianuarie 2025, suspecta S.C. Global Defense Logistics S.R.L. prin reprezentantul său, cetățean grec, în timp ce se aflau în incinta unui restaurant din cadrul unui hotel din județul Ilfov, ar fi dat funcționarului public străin din cadrul respectivei organizații internaționale, suma de 30.000 de euro în numerar, bani care nu i se cuveneau, în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, privind asigurarea asistenței acestuia în ceea ce privește contractele societății comerciale menționate anterior cu organizația internațională respectivă.

Aceste demersuri ar fi fost de natură să îi procure persoanei juridice SC Global Defense Logistics SRL, bani sau alte foloase și să îi menţină avantajele în legătură cu desfăşurarea de operaţiuni economice internaţionale în cadrul contractelor încheiate.

Ajutați de Deparamentul Apărării din SUA și Serviciul Naval de Investigații Penale

În acest context, persoana juridică S.C. Global Defense Logistics S.R.L. ar fi beneficiat de ajutorul celorlalți doi suspecți, unul dintre ei fiind asociat în cadrul societății iar cel de-al doilea fiind împuternicit pe conturile bancare ale firmei, existând suspiciunea rezonabilă că sumele de bani menționate anterior ar fi fost remise cu ajutorul ultimilor doi suspecți.

Celor trei suspecți li s-au adus la cunoștință calitățile procesuale în conformitate cu prevederile 307 Cod de procedură penală.

În prezentul dosar, procurorii anticorupție în colaborare cu procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București și cu investigatori din cadrul Departamentului Apărării al Statelor Unite ale Americii – Serviciul de Investigații Penale al Apărării (D.C.I.S.) și Serviciul Naval de Investigații Penale (N.C.I.S.) desfășoară cercetări în vederea documentării unor infracțiuni de dare de mită presupus a fi comise asupra unor funcționari din cadrul unei organizații internaționale.

Companie care a lucrat pentru Departamentul de Apărare al SUA

S.C. GLOBAL DEFENSE LOGISTICS S.R.L., cunoscută și sub denumirea de GDL Group, este o companie specializată în furnizarea de suport logistic pentru apărare la nivel global. Cu o experiență de peste 30 de ani în domeniu, GDL oferă servicii precum: uusbanding naval (asistență pentru navele militare în porturi), gestionarea aprovizionării (administrarea și furnizarea de materiale și echipamente necesare), operațiuni portuare (coordonarea și gestionarea activităților în porturi), infrastructură expediționară (instalarea și întreținerea facilităților pentru desfășurarea operațiunilor militare).

GDL are sediul în Constanța, dar este înregistrată în Statele Unite sub numele de GLOBAL DEFENSE LOGISTICS S.R.L. și are codul CAGE 1GVLL. Printre serviciile sale se numără operațiuni portuare comerciale și servicii de transport asociate în locații din afacerea continentală a SUA  (OCONUS). Recent, GDL a fost desemnată ca beneficiar al unui contract federal pentru furnizarea acestor servicii, cu o valoare estimată de 710 milioane de dolari. GDL are contracte inclusiv cu Departamentul de Apărare al SUA.

În 2023, compania a avut un profit net de 44 de milioane de lei și 25 de angajați. 

Proteste în Capitală. AUR: „Strângem semnături pentru Călin Georgescu”. Anunțul făcut de Jandarmerie

0

Un nou protest al suveraniștilor are loc sâmbătă în București. Autoritățile au făcut un apel la protestatari să respecte traseele de deplasare asumate, iar Jandarmeria Română a infirmat informațiile referitoare la faptul că sunt legitimate persoanele care doresc să participe.

Jandarmeria Română a catalogat drept false unele informații apărute în spațiul public.

„În legătură cu informațiile apărute în spațiul public, referitoare la faptul că jandarmii legitimează persoanele care doresc să participe la protest, cu scopul de a le intimida, precizăm faptul că această informație este falsă. Această măsură are un caracter preventiv și este adoptată pentru protecția tuturor participanților și a celorlalți cetățeni‘, se arată, într-o precizare a Jandarmeriei de la adunarea publică din Piața Constituției.

Protest AUR. FOTO captură Facebook

„Nu reprezintă o formă de intimidare”

Jandarmii au legitimat și legitimează persoane care au asupra lor bagaje voluminoase, în scopul prevenirii introducerii în rândul manifestanților a unor obiecte/ substanțe interzise sau periculoase ce pot fi folosite pentru acțiuni violente sau de tulburare a desfășurării normale a adunării publice, a precizat Jandarmeria Română.

„Subliniem faptul că aplicarea măsurilor legale nu reprezintă o formă de intimidare sau de constrângere pentru nicio persoană care respectă legea. Reamintim faptul că la proteste similare au fost identificate persoane care au avut asupra lor cuțite, bricege, materiale pirotehnice și substanțe interzise de lege la astfel de activități”, arată sursa citată, potrivit Agerpres.

Membrii AUR au anunțat că sâmbătă, pornesc din Parcul Izvor în marș către Piața Constituției și strâng semnături pentru candidatura naționalistului prorus Călin Georgescu, care se află și el la protest.

„AUR strânge semnături pentru Călin Georgescu”, se arată într-o postare făcută de Alianța pentru Unirea Românilor, sâmbătă, după ora 11, pe Facebook.  

Vineri, în centrul Bucureștiului, susținătorii lui Călin Georgescu au organizat un alt protest în care au arborat steagurile Rusiei și SUA, alături de simboluri controversate. Unii participanți au afișat steaguri marcate cu litera „Z”, asociată invaziei ruse din Ucraina, precum și cu litera „Q”, un simbol al mișcării conspiraționiste americane QAnon. Evenimentul a strâns  în Piața Victoriei aproximativ 100 de persoane care au cerut reluarea procesului electoral.

Cum ar putea susține mediul de BUSINESS institutele de cercetare, pentru a nu mai importa soluții

0

Mediul de business ar putea susține cercetarea românească, iar aceasta, la rându-i, să ofere soluții pentru domeniul specific al antreprenorului care finanțează un anumit institut. În ecuație au loc și decidenții, care ar putea acorda anumite stimulente fiscale pentru mediul de business, a spus Roxana Cojocaru, director executiv Social Innovation Solutions, în cadrul emisiunii Gândul Green, susținută de Țiriac Auto.

M-am întors din Norvegia extrem de impresionată și de lucrurile pe care le-am văzut acolo, dar mai ales de ce poate să facă cercetarea românească, pentru că toți cercetătorii spuneau: «Ăsta este un lucru pe care și noi am putea să-l facem aici». Unul dintre punctele cheie este cum mediul de business ar putea să colaboreze cu institutele de cercetare astfel încât soluțiile pe care ei le dezvoltă să ajungă în viața noastră de zi cu zi.

Să vedem beneficiile, pentru că – apropo și de limbajul de comunicare și cum sunt construiți ca profil cercetătorii – ei sunt foarte pasionați de ceea ce fac, dar nu au cunoștințele de a aduce soluția respectivă în piață și o pot dezvolta undeva până la un grad de maturitate patru, însemnând pe o scară de maturitate de la unu la 10.

Dar de acolo, ca să ajungă până la o scară de maturitate șapte, care poate să fie pregătită pentru a merge spre societate, este nevoie de un business, de o mentalitate, de cum construiești ideea respectivă cu un model viabil din punct de vedere financiar”, a explicat Roxana Cojocaru, director executiv Social Innovation Solutions.

„Mediul de business să ia în considerare institutele de cercetare din România”

Și rolul statului este bine definit aici.

Poți acorda niște stimulente fiscale pentru mediul de business, care se duc către institutele de cercetare pentru a dezvolta soluțiile respective. Dar din start cercetarea este subfinanțată în România, comparativ cu Norvegia, comparativ cu media europeană. Suntem undeva la 0,51% în România, în comparație cu 2% media europeană, procent alocat din PIB.

În momentul de față, ce se întâmplă ca trend este că noi ajungem să cumpărăm tehnologii din alte geografii și, de fapt, să nu le mai dezvoltăm aici și în condițiile în care am avea această capacitate.

Un prim îndemn pe care l-aș avea pentru mediul de business este să ia în considerare institutele de cercetare din România, atât pentru agricultură, pentru dezvoltare de noi materiale. Dacă ei au nevoie de ceva anume, să meargă spre institut, să înțeleagă dacă acolo pot să construiască soluția de care ei au nevoie” a mai spus Roxana Cojocaru.

Întreaga emisiune Gândul Green susținută de Țiriac Auto poate fi urmărită AICI.


Citește și:

Specialist în sustenabilitate, după ieșirea Washingtonului din Acordul de la Paris: „SUA, cea mai mare economie, resursă de INOVARE și tehnologie”

Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o redacție de știri. Deși a terminat …

vezi toate articolele

Bloomberg: Calculele politice din GERMANIA vor trebui să se concretizeze în modelul coaliției /Sistemul proporțional complică ecuația

0

Uniunea Creștin-Democrată din Germania (CDU, centru-dreapta) va avea, cel mai probabil, sarcina complicată de a forma o coaliție guvernamentală cu Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga), comentează grupul media Bloomberg, notând că situația ar putea deveni complicată din cauza ascensiunii formațiunii extremiste Alternativă pentru Germania (AfD).

”A venit momentul ca Germania să decidă. Scrutinul anticipat convocat după destrămarea coaliției guvernamentale va avea loc duminică. Chiar și înainte de ruptura dramatică din relațiile Europei cu Statele Unite, acest scrutin era cel mai important din ultimii ani. Iar acum intervine partea mai complicată”, notează grupul media Bloomberg.

Sondajele de opinie pentru principalele trei partide – Uniunea Creștin-Democrată (CDU), formațiunea anti-imigrație Alternativă pentru Germania (AfD) și Partidul Social-Democrat (SPD) – au fost aproape la fel în ultimele 15 luni.

Partidul CDU, condus de Friedrich Merz, a fost aproape permanent la nivelul de 30%, AfD are un scor de peste 20%, iar SPD este la circa 15%.

Sistemul proporțional german complică ecuația formării guvernului

”Exceptând un șoc imens, în curând, Germania îl va avea cancelar pe Friedrich Merz. Cu toate acestea, sistemul german de reprezentare proporțională face totul foarte complicat”, subliniază grupul media Bloomberg.

În contextul pragului parlamentar de 5%, Alianța Sahra Wagenknecht (BSW) și Partidul Stângii (Die Linke) ar putea să nu obțină locuri în Parlament, ceea ce ar avantaja marile grupuri politice.

”Acest lucru contează, întrucât o coaliție de trei partide va fi, inevitabil, mai puțin coerentă. Ținând cont de Indicele Baker Bloom & Davis privind incertitudinea economică, coaliția Guvernului Olaf Scholz, formată din trei partide, a generat instabilitate extremă, care persistă”, notează Bloomberg.

Conform calculelor, Friedrich Merz are doar șanse de 50% să reușească formarea unei coaliții bipartite. Cealaltă opțiune ar fi să atragă Alianța 90/Verzi într-o coaliție CDU-SPD.

Situația de la Berlin influențează investițiile în Germania, riscând să afecteze în continuare economia Uniunii Europene, spre avantajul Statelor Unite, subliniază Bloomberg.

Foto: Profimedia

Citește și:

VIDEO Macron justifică „decizia inedită” și „gravă” de anulare a alegerilor în ROMÂNIA /Nu este o acțiune „de oportunitate”

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una …

vezi toate articolele

Președintele Ucrainei nu are prieteni la Washington: „Cel mai bine pentru Zelenski și pentru lume este să plece imediat în Franța”

0

Volodimir Zelenski ar avea foarte puțini susținători în cercul apropiat al lui Donald Trump. Mai multe surse din anturajul președintelui american susțin că liderul ucrainean nu se bucură de popularitate în rândul noii administrații din SUA.

Donlad Trump Foto: Profimedia

Informația a fost furnizată de publicația The New York Post, care citează mai multe surse din anturajul președintelui Donald Trump.

Relația dintre Trump și Zelenski s-a deteriorat rapid după ce președintele Ucrainei a respins o propunere inițială a SUA de a semna acordul care ar da Statelor Unite 50% din resursele țării sale, ca rambursare a ajutorului militar. Ulterior, declarațiile publice făcute de cei doi lideri au dus la o ruptură care pare totală. Trump l-a acuzat pe Zelenski că este un „dictator” care nu vrea să organizeze alegeri într-o țară aflată în război.

„Am auzit cu luni în urmă (n.red. din partea lui Trump) că este timpul pentru alegeri și pentru o nouă conducere”, a spus o sursă pentru The New York Post, care a precizat că declarațiile publice arată că sentimentul anti-Zelenski este larg răspândit la Casa Albă.

„Adevărata întrebare este: Oare i-a spus cineva lui Trump că îl place cu adevărat pe Zelenski?” a spus sursa despre președintele ucrainean.

O a doua sursă din anturajul lui Trump a fost de acord că Zelenski nu se bucură deloc de popularitate în rândul noii administrații și a sugerat că „cel mai bine pentru Zelenski și pentru lume este să plece imediat în Franța”.

Un alt oficial de la Casa Albă a spus pentru NY Post că „precum papa, nu sunt un fan al cuiva care interzice bisericile”, făcând referire la legea din august a lui Zelenski care a scos în afara legii organizațiile religioase legate de Biserica Ortodoxă Rusă, care are relații strânse cu Kremlinul.

Administrația lui Trump evident că nu-l place pe Zelenski și face totul pentru ca toată lumea să știe asta”, a precizat și un analist politic ucrainean și soldat în serviciu.

Recentele remarci ale președintelui SUA arată că dorește alegerile ucrainene cât mai curând posibil și înlocuirea lui Zelenski cu cineva cu care se poate negocia mai ușor. Aceștia pot fi unii în care Trump și aliații săi au încredere: lider militar sau om de afaceri”, a mai spus acesta.

Sursele din administrația Trump spun că nu există niciun lider ucrainean în acest moment pe care Trump l-ar prefera dacă Ucraina ar organiza alegeri.

Tensiuni între Trump și Zelenski există încă din 2019

Alegerile prezidențiale urmau să aibă loc în Ucraina anul trecut, dar au fost amânate din cauza legii marțiale pe care Zelenski a declarat-o pe 24 februarie 2022, ca răspuns la invazia rusă. Conform constituției țării, alegerile nu pot fi organizate conform legii marțiale.

Tensiunile dintre Trump și Zelenski datează din 2019, când cel de-al 45-lea președinte de atunci și-a îndemnat omologul său să lanseze o investigație cu privire la relațiile familiei Biden cu compania ucraineană de gaze naturale Burisma Holdings, care îi plătea lui Hunter Biden un salariu de 1 milion de dolari pe an, în timp ce tatăl său, Joe Biden, era vicepreședinte și conduce politica americană în Ucraina.

Zelenski a refuzat să lanseze ancheta, dar a tratat cu dibăcie controversa care a urmat după apariția în spațiul public a unui transcript care conținea cererea lui Trump, insistând că nu a simțit nicio presiune în acel apel. Democrații din Congres au depus cerea de destituire a lui Trump pentru că ar fi abuzat de puterea sa.

Cred că am avut o convorbire bună. Era normal… nimeni nu m-a presat”, a spus Zelenski în timpul unei apariții comune cu Trump la New York în septembrie 2019.

Trump, care a fost pus sub acuzare două luni mai târziu și apoi achitat de Senat, și-a exprimat în mod repetat recunoștința pentru că Zelenski și-a susținut propriul argument că a fost un „apel telefonic perfect normal”.

Îmbunătățirea relațiilor dintre cei doi ar putea depinde de acordul pentru metale rare, pe care Zelenski dă semnale că ar putea să îl semneze curând.

De asemenea, JD Vance, vicepreședintele SUA, l-a avertizat pe Zelenski să nu „îl vorbească de rău” pe Trump.

Miros de „Gorgonzola veche” la Opera din Viena. Plângeri din partea publicului la spectacolul „Bărbierul din Sevilla”

0

Opera din Viena a primit plângeri din partea publicului la spectacolul „Bărbierul din Sevilla” de săptămâna trecută, din cauza unui miros neplăcut de brânză care a învăluit sala.

Opera din Viena. FOTO Markus Leupold Löwenthal / Wikipedia

Conducerea Operei din Viena a  fost nevoită să monteze un decor inodor pentru spectacolul de vineri al Bărbierului din Sevilla, după ce, săptămâna trecută, unii spectatri au fugit din sală chiar înainte de epilogul capodoperei lui Gioachino Rossini, scrie  Le Figaro.

Unul dintre ei a descris mirosul în tabloidul Krone Zeitung: ca de „Gorgonzola veche”.

Renumita instituție austriacă a confirmat pentru AFP, că a „primit plângeri„, precizând însă că „puțini din public” au plecat încheierea spectacolului

Ce a provocat morosul

Mirosul a fost cauzat de pânzele mari de plastic colorate atârnate de tavan care stătuseră depozitate în dulap. 

„Materialul s-a deteriorat în timpul perioadei de depozitare, provocând un miros foarte neplăcut”, a explicat Opera, a cărei „conducere tehnică lucrează cu producătorul pentru a remedia acest defect”.

Între timp, un set de decoruri datând din 1966, folosit în montările anterioare, a fost utilizat drept soluție de rezervă săptămâna aceasta la spectacolul „Bărbierul din Sevilla”. În ciuda vechimii sale, nimeni nu s-a plâns de vreun miros rânced.

Ce i-a spus Keith Kellogg ministrului Emil Hurezeanu despre bazele americane din România

0

Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, spune că săptămâna trecută, în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen, a discutat, în prezența mai multor republicani apropiați de Donald Trump, cu Keith Kellogg, emisarul special al SUA pentru Ucraina și Rusia, pe care l-a întrebat ce se va întâmpla cu bazele americane din România.

Emil Hurezeanu. FOTO Facebook Emil Hurezeanu

Întrebat, în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă, la Prima TV, dacă scutul de la Deveselu poate fi monedă de negociere între SUA şi Rusia, ministrul de Externe Emil Hurezeanu a răspuns:

„Americanii cu care am stat de vorbă, senatori – republicani şi democraţi… Rubio n-a făcut parte din seria la care am avut acces. El a avut discuţii cu ministrul de Externe turc, foarte puţine bilaterale şi a plecat repede. Dar Kellogg a fost unul dintre primii mei interlocutori”, a detaliat Emil Hurezeanu, potrivit News.ro.

Răspunsul lui Keith Kellogg când a fost întrebat de bazele americane

Ministrul român de Externe spune că a stat o jumătate de oră de vorbă cu Kellogg.

„Erau şi mai mulţi senatori de faţă, şi republicani, apropiaţi de Trump îndeosebi, cum e senatorul Hoyer, care joacă de decenii un rol important în relaţiile Americii cu Estul Europei. Şi el a spus: «Importanţa Flancului Estic pentru securitatea regională şi americană rămâne intactă şi chiar va creştei» . Iar la întrebarea mea, care era şi o formă a dorinţei: «Bazele noastre, bazele voastre din România se menţin?» . Răspunsul lui a fost: «Se menţin şi chiar îşi vor spori importanţa», a relatat Emil Hurezeanu.

Întrebat dacă răspunsul primit de la Kellogg poate fi considerat unul oficial al SUA când vine vorba despre bazele americane din România, ministrul de Externe a explicat:

„A fost un răspuns în discuţii oficiale între mine, colegii care m-au însoţit din minister şi generalul Kellogg cu suita lui”

Hurezeanu mai spune că nu are date privind împărţirea sferelor de influenţă, la negocierile de la Riad, între americani şi ruşi

Nu avem concluzii şi nici confirmări iar România trebuie să facă ceea ce a cerut de la început: intrarea în procesul de negocieri, a mai spus ministrul român de Externe.

Cât de atractive au rămas pentru români salariile primite în Occident: „Mai umblă câinii cu covrigii în coadă?”

0

Italia, Marea Britanie, Germania și Spania au cele mai mari comunități de migranți români, însă numărul celor care aleg să părăsească România pentru a munci în Occident s-a mai diminuat în ultimii ani. Mai mulți români au povestit câți bani reușesc să strângă lunar, în vestul Europei.

Construcțiile sunt una dintre ramurile preferate de muncitorii români din Occident. Freepik.com

În primele decenii de comunism, milioane de români au migrat de la sate în orașele muncitorești din România, pentru a munci în noile fabrici și uzine, clădite conform planurilor de expansiune rezervate zonelor industriale ale României.

Mii de sate afectate de migrația forței de muncă și de colectivizările forțate din anii ’50 au ajuns sortite dispariției, în timp ce localnicii mutați din ele în orașe au găsit puține posibilități de dezvoltare. În ciuda propagandei comuniste care lăuda realizările industriale, salariile din uzinele și fabricile comuniste rămâneau mici, bunurile de larg consum erau greu de procurat, iar lipsurile afectau moralul populației.

Între timp, granițele României spre vestul Europei au rămas închise celor mai mulți români, iar pentru numeroși temerari, inițiativele de a pleca în Occident au plătite cu prețul vieții și al libertății. După 1990, orizonturile spre Occident s-au deschis treptat, iar milioane de români au reușit să plece la muncă în străinătate, unde salariile și condițiile de trai depășeau cu mult standardele din România.

Spania, Italia, Germania și Anglia, preferate de români

Populația românească stabilită în afara granițelor țării a ajuns între 4,5 milioane și 6,5 milioane de români, iar patru țări europene au primit peste jumătate din migranții români. Italia găzduiește peste un milion de români, arată cele mai recente statistici din peninsulă, românii reprezentând principala comunitate de străini din Italia.

Peste 900.000 de români trăiesc în Germania, iar dintre aceștia 80.000 sunt născuți în Germania, arată cel mai recent raport al Biroului federal de statistică al Germaniei. Românii reprezintă cea mai mare comunitate de cetățeni străini din Germania, proveniți din statele Uniunii Europene. Între minoritățile din Germania sunt depășiți ca populație de turci, ucraineni și sirieni.

În Spania, potrivit celor mai recente statistici publicate de Institutul Național de Statistică din Spania (INE), trăiesc 627.478 de români (în 2022, conform unui rapart al INE), în scădere față de ultimii ani. În 2012, numărul românilor din Spania ajunsese la peste 900.000, dar a scăzut treptat în următorii ani.

În 2021, numărul românilor rezidenți în Marea Britanie ajunsese la 539.000, potrivit statisticilor oficiale, de aproape șase ori mai ridicat decât în 2011, când aici erau circa 80.000 de români.

Statele Unite ale Americii, Canada, Austria, Ucraina, Franța, Belgia, Israel, Olanda, Grecia, Danemarca și Irlanda se numără printre țările cu comunități importante de români. Cele mai recente statistici arată că în 2022 peste 200.000 de români au părăsit țara.

„În perioada observată 2014 – 2022, cel mai mare număr de români care au părăsit țara s-a înregistrat în 2017 la 242.000 de persoane. În 2022, numărul imigranților români a fost de 201.100”, arată statisticile centralizate de Statista, platforma on-line germană specializată în colectarea și vizualizarea datelor.

Pandemia de Covid și războiul din Ucraina au influențat în ultimii ani emigrația românilor din țară, dar și numărul de imigranți în România – în 2022 pentru prima dată numărul imigranților în România fiind mai ridicat decât cel al românilor plecați în afara țării

„Pe parcursul perioadei luate în considerare, 2014 – 2022, soldul migrației internaționale a României a înregistrat o tendință de scădere, menținând totuși valori negative. Totuși, în 2022, diferența dintre imigranți și emigranți a devenit pozitivă, de 85.480”, arată un alt raport publicat de Statista.

Ce economii fac românii în Occident

După transformările societății românești din ultimii ani, influențate de evenimente majore ca pandemia și războiul din Ucraina, numeroși români se întreabă în ce măsură plecarea din țară mai poate reprezenta o alternativă pentru o viață mai bună.

„Mai umblă câinii cu covrigii în coadă în Occident?”,  a fost întrebarea, pusă de un utilizator Reddit, prin care românii au fost provocați să își povestească experiențele și beneficiile pe care le-au avut lucrând în vestul Europei.

După mai mulți ani petrecuți în afara țării, unii au constatat că nivelul de trai în unele locuri din Europa, ca Portugalia și chiar în unele zone din Spania și Italia, este asemănător celor din orașele mari din România, alții s-au declarat însă mulțumiți că primesc salarii de trei patru ori mai ridicate decât ar fi primit în țară pentru același loc de muncă.

„Aud mulți români lăudându-se că fac mii de euro, la locuri de muncă fără calificare, cum este lucrul la curățenie sau îngrijirea vârstnicilor. Rudele mele au plecat la muncă în Occident, dar după mulți ani petrecuți acolo încă împart chiria sau plătesc rate la locuințe. Nu îmi pare așa de bine cum spun unii”, scrie un român.

Pentru unii tineri, viața în Occident aduce beneficii la care nu ar fi sperat în România.

„Am 21 de ani și lucrez în Germania de la 18 ani. De peste un an, muncesc într-o fermă de găini pentru producția de ouă. Muncesc zilnic, dar dacă vreau mi se oferă două zile libere pe lună, însă de obicei aleg să lucrez și în acestea pentru că este destul de lejer. Cazarea este plătită de firmă, locuiesc chiar în incinta fermei, iar locul de muncă este stabil. Sunt plătit la zi, și în funcție de cât am lucrat într-o lună, primesc pe card între 2.900 și 3.200 de euro”, povestește un tânăr.

Un alt român, care locuiește în zona orașului german Munchen, spune că mulți dintre cunoscuții săi români trăiesc decent în Germania, chiar dacă primesc salarii minime pe economie, de circa 12,8 euro pe oră și reușesc să facă cu greu economii.

„Din două salarii minime te descurci în Germania, dar nu economisești prea mult. Un salariu se duce pe chirie, celălalt pe costurile vieții. Din ce rămâne, poți face economii. Știu români care au și-au mai luat un mini-job de weekend, de unde mai fac rost de 500 de euro. La îngrijirea bătrânilor câștigi 2.000 – 2.500 de euro și uneori nu plătești chirie, utilități, mâncare. Ca șofer profesionist, ajungi la peste 3.000 de euro cu ore suplimentare, iar construcții se fac bani frumoși, chiar dacă munca este grea și necalificații se angajează aici tot pe salariul minim”, spune acesta.

Oamenii cumpătați, cei care împart chiria cu alții, pot strânge bani, adaugă românul. Un alt muncitor român a povestit că împreună cu soția trăiește de 12 ani în agricultură în Occident. Au fost cazați într-o fermă, dar au preferat să trăiască în condiții mizere acolo, pline de lipsuri, pentru a putea strânge cât mai mulți bani pe care îi cheltuie pe o casă la marginea Capitalei.

„Nu am investit un ac pentru confort, doar ce avem în țară contează, unde totul a fost achiziționat în timp, cu banii jos”, spune românul.

În Germania, unii români spun că are un venit de 2.000 de euro, într-o firmă de curierat, dar este mulțumit de modul în care este tratat de angajatori și de calitatea vieții.

„În Occident este mult mai ușor pentru un muncitor necalificat să își găsească de luru și să trăiască. În România, mai ales în orașele mici opțiunile se rezumă la pariuri sportive, muncitori pe șantier sau în pădure, în fast-food și restaurante sau magazine. În Anglia, sunt mulți români care nu știu să scrie sau să citească și primesc 32.000 de lire pe an, în unele fabrici din nordul țării. Dacă ai partener și câștigați 3.000 – 4.000 de lire lunar, trăiești bine. Eu am 3.300 de lire lunar și reușesc să economisesc 1.000 de lire”, spune un muncitor român din Anglia.

Calculul unui român: 35.000 de euro economisiți în cinci ani

Salariile minime din Germania și Anglia sunt suficiente pentru a-ți plăti chiria, utilitățile și mâncarea și să mai faci economii, consideră alt român.

„Nu cred că au umblat vreodată câinii cu colaci în coadă în afară, ci doar că românii care au plecat au muncit dublu față de cum munceau în țară. S-au dus să strângă bani, pentru că aveau această oportunitate pe care în țară nu au găsit-o, nu să stea la cafele sau prin cluburi și vacanțe. Tata și acum la 58 de ani muncește câte 14 ore pe zi. În Irlanda, unde stau cu prietena mea, pot pune deoparte 1.000 de euro pe lună, și după ce achit chiria și utilitățile, mai am de cheltuit vreo 800 de euro”, spune un român plecat să muncească în Irlanda.

Un alt român crede dacă va economisi la 700 – 1.000 de euro economisiți lunar, muncind în Occident, va strânge în câțiva ani o mică avere.

„Să consideram 700 euro ori 10 luni, în 5 ani. Două luni pe an, de sărbători nu le mai socotesc, pentru că atunci am cheltuielile mai mari. În cinci ani înseamnă o economie de 35.000 de euro. În România, poate aș fi strâns abia 15.000 de euro”, calculează un alt român.

Unii muncitori din Anglia susțin însă că se consideră norocoși dacă rămân cu 200 – 300 de lire la sfârșit de lună, chiar și trăind frugal.

„Am stat cinci ani în Marea Britanie și Irlanda, am interacționat cu mulți români, o mare parte din cei care lucrează nu strâng niciun ban. Ei stau pentru o viață mai bună, iar cei care pun bani deoparte, strâng 400 – 500 de euro lunar. Foarte puțini rămân cu mai mult de 1.000 de euro. Unii se laudă cu salarii de mii de euro, dar nu spun cât pun deoparte la sfârșit de lună, să nu mai vorbim că unii își distrug și sănătatea pentru banii care oricum nu vor sta mult la ei”, crede un alt român.

Președintele polonez se întâlnește sâmbătă cu Donald Trump la Washington. Mesajul transmis lui Zelenski

0

Președintele polonez Andrzej Duda va efectua o vizită la Washington, sâmbătă, unde se va întâlni cu omologul său american Donald Trump. Anunțul vine după ce Duda i-a cerut preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski să menţină o cooperare calmă şi constructivă cu liderul american.

Andrzej Duda se va întâlni cu Donald Trump la Washington FOTO EPA-EFE

Vizita lui Andrzej Duda survine pe fondul unei rupturi tot mai mari între Trump şi Zelenski care i-a alarmat pe aliaţii europeni ai Kievului, transmite Agerpres.

„I-am sugerat preşedintelui Zelenski să rămână angajat în cursul cooperării calme şi constructive cu Donald Trump”, a scris preşedintele Duda pe platforma de socializare X.

„Nu mă îndoiesc că preşedintele Trump este ghidat de un profund simţ al responsabilităţii pentru stabilitate globală şi pace”, a adăugat el.

Duda, al cărui mandat expiră în 2025, a fost unul dintre partenerii internaţionali preferaţi ai lui Trump în timpul preşedinţiei sale 2017-2021 şi amândoi s-au descris ca fiind prieteni.

Trump l-a descris miercuri pe Zelenski drept „dictator” şi a avertizat că trebuie să se mişte rapid pentru a face pace cu Rusia sau riscă să-şi piardă ţara.

Zelenski a răspuns afirmând că Trump a fost prins într-o „bulă de dezinformare”, dar ulterior şi-a atenuat declaraţiile şi a spus că speră în pragmatismul american.

El a spus vineri că a avut o convorbire cu preşedintele Duda pentru a discuta despre dialogul cu echipa SUA condusă de emisarul special pentru Ucraina, Keith Kellogg.

„Este important ca Statele Unite să fie alături de noi. O pace puternică şi de durată poate fi atinsă doar prin unitate”, a spus Zelenski pe platforma X.

Ministrul de externe polonez Radoslaw Sikorski se află, de asemenea, la Washington, unde urmează să aibă o întrevedere cu secretarul de stat american, Marco Rubio.