Suedia a eliminat taxa pe zboruri într-o încercare de a reanima industria sa aeriană, afectată de măsurile ecologice. Așa-numita „rușine de a zbura” a fost un fenomen promovat de activista de mediu Greta Thunberg care a adunat simpatizanți, dar și controverse.
Greta Thunberg a promovat mișcarea Flygskam. Sursa: Facebook GT și Freepik.com
Suedia, țara care a inventat „rușinea de a zbura”, un concept promovat de activista de mediu Greta Thunberg, a eliminat taxa pe zboruri într-o încercare de a stimula economia sa aflată în dificultate, notează publicația britanică The Telegraph.
Din 2018, în Suedia călătorii achitau o taxă eco pentru zboruri
Începând cu 1 iulie, Suedia a renunțat la taxa de 76 – 517 coroane (5,50 – 37,40 lire sterline) per pasager per zbor, o măsură ecologică introdusă de guvernul suedez în 2018.
„Suedia a introdus taxa pe zboruri în același an în care Greta Thunberg, la doar 15 ani, a organizat primul ei protest climatic solo în fața Parlamentului suedez. Într-o perioadă scurtă de timp, mișcarea „rușinea de a zbura” („flygskam”) a prins contur. Un sondaj din 2019 a arătat că aproape un sfert dintre suedezi se abțineau de la zboruri pentru a-și reduce amprenta climatică, în creștere față de 17 la sută cu un an înainte”, arată publicația.
Termenul „flygskam” descrie sentimentul de vinovăție sau rușine resimțit de cei care consideră că, alegând să zboare cu avionul, contribuie semnificativ la poluarea mediului și la încălzirea globală.
Taxa suplimentară pentru zbor a afectat companiile aeriene
Impactul asupra industriei aviatice din Suedia a fost drastic, arată jurnaliștii. Swedavia AB, care administrează 10 aeroporturi suedeze, a înregistrat scăderi ale numărului de pasageri timp de șapte luni consecutive în 2019.
De asemenea, Suedia a înregistrat cea mai lentă creștere a numărului de pasageri aerieni din ultimul deceniu. Totuși, operatorul feroviar de stat SJ din Suedia a înregistrat o creștere la 32 de milioane de pasageri, invocând „interesul crescut pentru călătoriile inteligente din punct de vedere climatic”.
În anii care au urmat suprataxării inițiată de guvernul suedez, zborurile internaționale au scăzut cu o treime.
„Aeroporturile mai mici, în special cele din regiunile sălbatice și îndepărtate din nord, au înregistrat mai puține sosiri pe măsură ce companiile aeriene și-au redus operațiunile. Ryanair a încetat toate zborurile interne în Suedia, iar aeroportul Bromma, axat pe zboruri interne, din apropiere de Stockholm, a ajuns aproape de închidere. Astăzi, doar o singură companie aeriană regională, Västfly, mai folosește aeroportul”, arată The Telegraph.
Suedia a fost afectată economic de pandemia de Covid, iar în 2023 – 2024 a trecut printr-o perioadă de recesiune. În acest climat economic, noul guvern de dreapta, ales în 2022, a transmis că există „puține motive să te simți rușinat că zbori”, anunțând planuri de a investi în sectorul aviatic și de a elimina complet taxa pe zboruri. Companiile aeriene și Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) au apreciat decizia guvernului.
„Felicităm guvernul suedez pentru eliminarea taxei pe aviație. Este o veste excelentă, care recunoaște că taxarea pasagerilor aerieni este contraproductivă din punct de vedere economic și ineficientă din punct de vedere ecologic”, a fost reacția organismului internațional al aviației, IATA, citată de The Telegraph.
Activiștii de mediu, în favoarea taxei
Unele organizații de mediu au considerat decizia eliminării taxei ca fiind greșită.
„Atitudinea pe termen scurt a unor guverne privind reglementarea aviației s-a schimbat, dar știința nu s-a schimbat, iar aviația va reprezenta un procent tot mai mare din totalul emisiilor globale de carbon și din costurile uriașe ale schimbărilor climatice pentru afaceri și societate”, declară Justin Francis, cofondator și președinte executiv al Responsible Travel, potrivit The Telegraph.
În ultimii ani, alte țări din Europa, ca Germania, Belgia, Olanda și Danemarca au urmat exemplul Suediei, impunând taxe suplimentare sau mărind prețul pentru zborurile interne și pe distanțe scurte. În schimb, în 2023, Franța a adoptat o lege care interzice zborurile interne pe rute unde călătoria poate fi făcută cu trenul în mai puțin de 2 ore și 30 de minute, iar Spania ia în considerare să adopte o politică similară, notează publicația.
„Până când avioanele electrice și aviația fără emisii nu devin opțiuni viabile, cu toții trebuie să zburăm mai puțin. Combustibilul de aviație trebuie taxat la fel ca alte tipuri de combustibil pentru transport. Industria a avut parte de un tratament preferențial prea mult timp, iar veniturile ar trebui să fie dedicate investițiilor în aviație cu emisii reduse și îmbunătățirea infrastructurii feroviare”, adaugă Justin Francis, citat de The Telegraph.