luni, iulie 28, 2025
No menu items!
Acasă Blog

Experți germani: Acordul comercial UE-SUA va avea impact NEGATIV /„O taxă de 15% în secolul 21 este greu de înțeles”

0

Acordul comercial dintre Uniunea Europeană și Statele Unite riscă să afecteze semnificativ economia Germaniei, avertizează experți germani, explicând că se vor scumpi produsele și pe piața americană.

Acordul comercial dintre SUA și UE generează reacții diferite în Germania. Reducerea taxelor de la nivelul potențial de 30% nu este neapărat un motiv de bucurie.

”O taxă de 15% în secolul 21 este greu de înțeles. Trăim într-o lume în care economiile sunt saturate, iar acest lucru generează o povară incorectă asupra economiei, nu doar aici, ci și în Statele Unite”, afirmă Ulrike Malmendier, analist la Institutul Haas, conform site-ului Tagesschau.de.

”Este posibil ca unele produse să ajungă în Statele Unite fără taxe, dar oricum vor deveni mai scumpe în Statele Unite, ceea ce va genera efecte asupra economiei și a firmelor germane”, explică, la rândul său, Helena Melnikov, analist la grupul de consultanță DIHK.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, duminică, un acord comercial de principiu cu președintele american, Donald Trump. De teama tarifelor cu care amenința Trump în contextul deficitului comercial american, Uniunea Europeană va suporta impunerea de către SUA a unor taxe vamale de 15%, inclusiv asupra pieselor auto, produselor farmaceutice și semiconductorilor. Vor fi menținute tarifele sectoriale asupra oțelului, aluminiului și cuprului — adică UE va continua să fie taxată cu 50%.

Uniunea Europeană a acceptat că facă achiziții de energie din Statele Unite de 750 de miliarde de dolari și să investească suplimentar 600 de miliarde de dolari în SUA până în 2028.

Franța a catalogat acordul ca fiind o formă de ”supunere” față de Statele Unite, iar Germania a avertizat asupra efectelor.

”Economia Germaniei va suferi daune considerabile din cauza acestor taxe. Vor apărea efecte și asupra politicilor comerciale transatlantice”, a avertizat cancelarul Germaniei, Friedrich Merz, conform revistei Der Spiegel.

Foto: Profimedia

Video: Tagesschau.de

RECOMANDAREA AUTORULUI:

VIDEO Casa Albă: UE nu va impune taxe suplimentare companiilor digitale din SUA /Europenii vor cumpăra masiv echipamente militare americane

Casa Albă: UE nu va impune taxe suplimentare companiilor digitale din SUA /Europenii vor cumpăra masiv echipamente militare americane

0

Uniunea Europeană nu va impune taxe de utilizare a rețelelor companiilor digitale americane, anunță Președinția Statelor Unite în prezentarea Acordului comercial agreat de Bruxelles și Washington.

”Statele Unite și Uniunea Europeană intenționează să abordeze barierele comerciale digitale nejustificate. În această privință, Uniunea Europeană confirmă că nu va adopta și nu va menține taxe de utilizare a rețelelor. În plus, Statele Unite și Uniunea Europeană vor menține linia de zero taxe vamale asupra transmisiunilor electronice”, anunță Casa Albă.

De altfel, Administrația de la Washington dezvăluie că ”Uniunea Europeană a acceptat să cumpere un volum semnificativ de echipamente militare americane”.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, duminică, un acord comercial de principiu cu președintele american, Donald Trump. De teama tarifelor cu care amenința Trump în contextul deficitului comercial american, Uniunea Europeană va suporta impunerea de către SUA a unor taxe vamale de 15%, inclusiv asupra pieselor auto, produselor farmaceutice și semiconductorilor. Vor fi menținute tarifele sectoriale asupra oțelului, aluminiului și cuprului — adică UE va continua să fie taxată cu 50%.

În plus, prin acord, Uniunea Europeană a acceptat că facă achiziții de energie din Statele Unite de 750 de miliarde de dolari și să investească suplimentar 600 de miliarde de dolari în SUA până în 2028.

Acordul comercial de principiu cu Statele Unite a fost criticat de Franța și de Germania, ceea ce ridică semne de întrebare asupra posibilității aprobării în Consiliul UE și în Parlamentul European.

Foto: Profimedia

RECOMANDAREA AUTORULUI:

Trump amenință Rusia cu sancțiuni masive dacă nu oprește rapid războiul din Ucraina /„Sunt foarte DEZAMĂGIT de Putin”

VIDEO Comisia Europeană încearcă să justifice acordul cu SUA /„Un RĂZBOI comercial ar genera consecințe grave”

ANALIZĂ The Telegraph: Putin pregătește o nouă INVAZIE, în timp ce atenția NATO este distrasă de la realitate /Riscurile asupra Republicii Moldova

O navă rusească a pătruns pentru scurt timp în apele teritoriale ale Estoniei

0

O navă neautorizată a poliţiei de frontieră a Rusiei a pătruns pentru scurt timp sâmbătă în apele teritoriale ale Estoniei, anunță autoritățile de la Tallinn.

FOTO: AFP

Ministrul de externe eston, Margus Tsahkna, a subliniat pe platforma X că ţara baltică l-a „convocat pe însărcinatul cu afaceri rus pentru a i se transmite o notă oficială de protest în legătură cu această încălcare gravă şi inacceptabilă a frontierei maritime” a Estoniei, scrie Agerpres.

Armata estonă a indicat într-un comunicat că o navă neautorizată a poliţiei de frontieră a Rusiei a pătruns pentru scurt timp sâmbătă în apele teritoriale ale ţării, avansând până la 500 de metri în adâncime.

Navele de război străine pot naviga în apele teritoriale ale Estoniei numai dacă o fac în mod paşnic şi notifică Ministerul de Externe al ţării cu 48 de ore înainte.

Ori, „nava rusă nu a făcut-o”, afirmă armata, adăugând că este pentru prima oară anul acesta când un vas rusesc încalcă frontiera maritimă a Estoniei.

În mai 2025, un avion rusesc de tip Suhoi Su-35 a pătruns în spațiul aerian al Estoniei, stat membru NATO. Autoritățile estone consideră situația „foarte gravă”, în contextul tensiunilor tot mai mari legate de flota fantomă a Rusiei.

Tsahkna a calificat incidentul drept extrem de serios. „Situația este foarte gravă. Federația Rusă a trimis un avion de vânătoare pentru a verifica situația, iar acest avion de vânătoare a încălcat teritoriul NATO timp de aproape un minut”, a declarat ministrul, potrivitReuters.

Fondatorul Telegram, interogat la Paris pentru legături cu crima organizată

0

Fondatorul platformei de mesagerie criptată Telegram, Pavel Durov, a fost interogat luni de către judecători de instrucţie însărcinaţi cu investigaţii, la Paris.

Pavel Durov/FOTO: Instagram

Antreprenorul rus, în vârstă de 40 de ani, s-a prezentat luni, purtând un costum şi o şapcă negre, la Tribunalul Judiciar din Paris, scrie News.ro.

El era însoţit de către patru dintre avocaţii săi, David-Olivier Kaminski, Christophe Ingrain, Robin Binsard şi Isaac Arnoud, şi a intrat în biroul celor doi judecători de instrucţie însărcinaţi cu dosarul.

Nici Durov şi nici avocaţii nu au vrut să facă declaraţii.

Pavel Durov, naturalizat francez în 2021, a fost convocat la un interogatoriu pe fond, al treilea de la inculparea sa, în august 2024, cu privire la numeroase infracţuni care ţin de criminalitatea organizată.

După o arestare spectaculoasă la coborârea din avion, omul de afaceri rus în vârstă de 40 de ani, cu cetăţenie franceză din 2021, a fost pus sub acuzare în august 2024 pentru o serie de infracţiuni legate de criminalitatea organizată, justiţia franceză reproşându-i, în general, că nu a luat măsuri împotriva difuzării de conţinuturi criminale pe platforma sa de mesagerie.

„Am răspuns la toate solicitările legale pe care le-am primit, aşa că, până în prezent, nu înţelegem ce am făcut greşit”, s-a apărat el, adăugând că ancheta avansează „cu o lentoare frustrantă”.

Pavel Durov este supus unui control judiciar strict care îi interzice să părăsească Franţa fără voia autorităţilor. De altfel, justiţia a refuzat recent să-i acorde permisiunea de a se deplasa în Statele Unite din motive profesionale, pe motiv că această deplasare nu pare „imperioasă sau justificată”.

În martie, justiţia îi permisese să se deplaseze la Dubai, unde are sediul compania sa.

Escrocheria „colecționarului de bancnote”. Cum acționa o bandă de hoți de origine română și iraniană, destructurată în Spania

0

O bandă de hoți care jefuia mici comercianți a fost prinsă și destructurată în Spania.  Operațiunea, denumită „Notebai”, a permis elucidarea a șapte furturi comise în șase provincii: Palencia, Valladolid, La Coruña, Salamanca, Granada și Soria. 

Banda, în acțiune. Foto: captură video Guardia Civil

Ancheta a început în mai 2024 după mai multe furturi în Carrión de los Condes și Dueñas (Palencia), precum și în Arroyo de la Encomienda (Valladolid). Polițistii au identificat 21 de membri ai grupului, dintre care nouă (cinci bărbați și patru femei, de naționalitate iraniană și română) au fost implicați direct în infracțiunile de furt și apartenență la o grupare criminală, potrivit lavozdemedinadigital.

Banda acționa cu o structură ierarhizată: în timp ce unii membri se ocupau de executarea furturilor din magazine, alții furnizau logistica și vehiculele necesare pentru a se deplasa între provincii.

Modul de operare era la fel de simplu pe cât era de eficient. Două persoane, se prefăceau că sunt turiști, efectuau o achiziție de mică valoare și plăteau cu o  bancnotă de valoare mare.

Ulterior, pretindeau că sunt colecționari de bancnote cu seria care includea litera „E”, ceea ce îi ducea să solicite să vadă mai multe bancnote de schimb. 

Atunci când personalul magazinului verifica banii din casă, bărbatul profita de orice neatenție pentru a sustrage mai multe bancnote, ajutat de complicele său, care distrăgea atenția vânzătorului.

Prin această metodă, grupul a reușit să fure 1.400 de euro în total, în sume mici, îngreunând astfel detectarea imediată a furturilor.

Ancheta cu sprijinul Europol Operațiunea s-a desfășurat cu colaborarea EUROPOL, ceea ce a permis coordonarea acțiunilor între diferite unități de poliție și identificarea rețelei internaționale a bandei. .  

Conturi false cu numele criminalului Emil Gânj creează haos în anchetă. Poliția atrage atenția asupra riscurilor penale

0

Zeci de conturi false cu numele lui Emil Gânj, cel mai căutat criminal din România, au apărut pe Facebook, anchetatorii fiind obligați să verifice fiecare profil în parte. Oamenii legii atrag atenția că persoanele care fac asta pot fi acuzate de favorizarea făptuitorului sau inducerea în eroare a organelor judiciare.

Autoritățile l-au căutat pe Gânj în zone greșite FOTO Captură video

În ultimele trei săptămâni de când suspectul principal al crimei din Mureș este căutat, pe Facebook au apărut zeci de conturi cu numele acestuia. 

„Oamenii își schimbă numele în Emil Gânj. Vă dați seama că trebuie să luăm fiecare cont în parte să-l verificăm. Cei care fac asta însă pot fi puși sub acuzare pentru favorizarea făptuitorului sau inducerea în eroare a organelor judiciare”, atrag atenția anchetatorii.  

Nu mai puțin de 300 de sesizări a primit până acum Poliția în acest caz, dar anchetatorii nu exclud posibilitatea ca bărbatul să fi fugit deja din țară.

Potrivit surselor citate, acesta și-a pregătit cu mare atenție scăparea, după comiterea crimei. „Ziua se ascundea, iar noaptea fugea. Este un caz cum nu am mai avut. Ca să se asigure că nu este prins, și-a spart inclusiv telefonul, după care l-a îngropat”, a povestit o sursă apropiată anchetei.  

Cutie cu telefoane găsite la o rudă a criminalului

Emil Gânj  şi-ar fi premeditat fapta şi şi-ar fi pregătit provizii din timp, ar fi distrus şi îngropat un telefon pe care l-a folosit, iar poliţia a găsit la domiciliul unei rude o cutie în care erau mai multe telefoane, care în prezent sunt verificate, potrivit unor surse din Ministerul Afacerilor Interne, citate de Agerpres.

Anchetatorii iau în calcul ca fugarul să fi părăsit România, fiind efectuate verificări şi în alte ţări, precum Germania.

Totuşi, principalele căutări se desfăşoară la un nivel foarte amplu în judeţul Mureş, precum şi în judeţele Cluj şi Bistriţa-Năsăud, fiind vorba de un areal foarte mare.

Nimeni nu a știut că Gânj trebuie monitorizat

În același timp, potrivit unor surse judiciare, cel mai căutat criminal din România nu a fost depistat timp de un an şi jumătate pentru că datele sale nu au fost introduse în sistem iar poliţiştii nu ştiau că trebuie să facă asta. Mandatul de arestare emis în lipsă pe numele lui Emil Gânj, încă de acum un an și jumătate, în luna februarie 2024, nu a fost niciodată introdus în sistem.

Individul trebuia monitorizat de poliție după ce, în trecut, a fost condamnat pentru fapte grave. În plus, era vizat și de ordine de protecție. 

Însă singurul om al legii care ştia că Gânj trebuie căutat şi prins a fost polițistul care avea înştiinţarea de la instanţă. Dar pentru că numele lui nu a fost introdus în sistem, Emil Gânj nu a fost dat niciodată dat în consemn la frontieră.

Oamenii legii au plecat pe urmele lui Gânj abia după ce acesta și-a ucis fosta iubită și apoi i-a dat foc. Acum este căutat de sute de polițiști din cel puțin 15 județe, mulți dintre ei detașați din teritoriu.

Polițiștii iau în considerare și ipoteza că fugarul primește ajutor de la oameni. Sunt filtre de poliție atât în județul Mureș, cât și în județul Bistrița-Năsăud. Se verifică interiorul autovehiculelor deoarece surse din anchetă indică faptul că Emil Gânj ar putea primi sprijin din partea unor apropiați.

Emil Gânj este suspectat că ar fi pătruns în casa fostei iubite, înarmat cu un topor, și i-ar fi aplicat mai multe lovituri fatale. După crimă, acesta ar fi incendiat locuința femeii. De atunci, el este căutat pentru omor și distrugere.

Antecedente

Emil Gânj a mai fost trimis la închisoare în 2011 timp de 15 ani și 6 luni tot pentru crimă. Dar a fost eliberat condiționat cu aproape șase ani mai devreme. El are grave antecedente de violență în familie, fiind vizat și de ordine de protecție, după ce a mai agresat-o pe iubita lui.

Mai întâi, în 2024, când instanța a dispus ca acesta să poarte o brățară de monitorizare electronică.

Ulterior, el a dispărut și a fost dat în urmărire națională. A fost emis mandat de arestare pe numele lui. Ulterior, ordinul a fost revocat la cererea victimei. Dar pentru încălcarea lui cât timp a fost valabil, agresorul a fost condamnat de judecătoria Luduș. Însă nu a fost găsit.

În februarie anul acesta, criminalul și-a făcut din nou apartitia la casa iubitei sale, pe care a incendiat-o, iar pe femeie a luat-o cu forța și a sechestrat-o. Victima a reușit să fugă.

O vreme, polițiștii au păzit locuința acesteia zi și noapte, apoi doar pe timpul nopții.

Pentru noile violențe comise de bărbat, abia pe 20 iunie poliția a trimis dosarul la Parchet. Și între timp a fost emis un nou ordin de protecție, pentru o perioadă de un an. 

Ministrul Energiei, despre demisia fostului vicepremier Anastasiu: „Este un gest de normalitate și de maturitate”

0

„Astfel de lucruri nu fac bine credibilității guvernului”, a declarat luni seara ministrul Energiei, Bogdan Ivan, după demisia vicepremierului Dragoș Anastasiu. El precizează, însă, că „faptul că fostul vicepremier a ales să-și dea demisia este un gest de normalitate și de maturitate”.

Bogdan Ivan FOTO: Medifax

„Cred că fiecare om care a fost pus într-o situație similară ar putea să reclame o astfel de practică, încă din prima secundă, nu după o perioadă atât de lungă. Mai departe, referitor la ceea ce a fost, cred că e foarte important, eu fiind unul dintre cei mai tineri membri ai cabinetului, să ne uităm înspre viitor, indiferent de partidele din care facem parte, atunci când ajungem în guvernul României, când suntem în slujba poporului român”, a explicat Ivan, la Digi24, citează Mediafax.

El a adăugat că crede „foarte mult că ar trebui să înțelegem că trebuie să facem echipă și să facem lucruri așa cum se așteaptă oamenii de la noi, după un an și jumătate de campanii peste campanii, de atacuri virulente dintr-o parte în cealaltă”.

„Cred că e vremea să mai și construim ceva. Și cred foarte mult că astfel de lucruri nu fac bine credibilității guvernului”, a declarat el despre demisia vicepremierului Dragoș Anastasiu, adăugând că „faptul că fostul vicepremier a ales să-și dea demisia este un gest de normalitate și de maturitate pentru domnia sa și rămâne că el să-și demonstreze mai departe nevinovăția în acest subiect”.

„Ce contează e să găsit calea prin care să construim împreună”

„Ceea ce contează, cred eu, foarte mult, repet, e să găsim odată calea prin care să construim împreună pentru că mult prea mult ne canibalizăm pe mize foarte mici în loc să ne uităm la ceea ce contează cu adevărat”.

Ministrul declară că „pot să dau exemplu de zeci de oameni politici din ultima săptămână care au stat și au comentat acest subiect în foarte multe discuții. Cred că tot acel timp putea fi folosit mult mai bine înspre soluții la problemele pe care oamenii le reclamă”.

„Cred foarte mult că atunci când știi că ai o anumită potențială vulnerabilitate, deși nu e o problemă statală, (…) trebuie să-i informezi șefii tăi, și din partid, și președintele României pentru că e normal să nu ajungi la o situație ca și aceasta”, subliniază Ivan.

Vicepremierul Dragoș Anastasiu a explicat duminică întreg contextul dosarului în care este implicat „ca martor” și și-a anunțat demisia. „Aveam de ales între faliment sau să dau curs șantajului”, a declarat el.

Ilie Bolojan spune că nu a știut de dosarul lui Dragoș Anastasiu. „Nu a fost un episod fericit, dar el s-a încheiat”

0

Premierul Ilie Bolojan a vorbit în premieră despre scandalul vicepremierului Dragoș Anastasiu și a spus că nu a discutat cu el despre acest lucru.

Premierul Bolojan spune că nu a știut de dosarul lui Dragoș Anastasiu FOTO: Mediafax

Premierul Ilie Bolojan a precizat într-un interviu pentru G4Media că nu a știut despre dosarul DNA în care a fost implicat fostul vicepremier Dragoș Anastasiu.

”Nu am știut despre acest lucru și nu am discutat cu dânsul acest aspect. Am urmărit de vineri, de când a apărut acest subiect, ceea ce s-a întâmplat. Domnul Anastasiu a venit cu o propunere, că demisia lui este la dispoziție. I-am spus – în general, neluând decizii pe picior, niciodată, ci calculăm ce se întâmplă, să mai stăm o zi-două să gândim foarte bine ceea ce urmează să facem – și eu, având în vedere întotdeauna să încerc să țin echipa de colaboratori în așa fel încât să putem da rezultate. Și am văzut și cel puțin ceea ce s-a transmis în prima parte pe toate posturile, la conferința de presă de duminică. Acest episod nu a fost unul fericit nici pentru domnul Anastasiu, nici pentru guvern, nici pentru mine, dar el s-a încheiat”, a spus Ilie Bolojan.

Premierul a subliniat că darea de mită sau oferirea unor forme de taxe nu trebuie încurajate sub nicio formă, în nicio situație.

”Chiar dacă uneori viața de antreprenor în România i-a pus pe mulți în alegeri foarte dificile, nu o putem încuraja. Și trebuie să luptăm împotriva unor astfel de situații în care sisteme publice te pun în situația să faci alegeri foarte dificile. Trebuie să luptăm să nu se mai întâmple astfel de situații”, a mai menționat premierul, făcând apel la antreprenori să-i denunțe pe cei care cer ”taxe de protecție”.

Controale în următoarea perioadă peste tot

Ilia Bolojan are date că și astăzi sunt cazuri în care oameni de decizie din structurile de finanțe din România au apropiați, soți, soții, surori care au firme de contabilitate sau firme care oferă la rândul lor consultanță unor companii și că va dispune în următoare perioadă controale.

”Sistemele acestea care funcționează într-o formulă pervertită nu pot fi dezafectate de pe de pe o zi pe alta. Și voi dispune controale în următoarea perioadă peste tot, în așa fel încât să vedem dacă într-adevăr aceste firme chiar prestează niște servicii, dacă companiile pentru care prestează aceste servicii chiar au nevoie de ele sau sunt forme mascate de protecție, împotriva cărora trebuie să luptăm cu orice preț”, a mai precizat Bolojan.

  Vicepremierul Dragoş Anastasiu (61 de ani) şi-a dat demisia din Guvernul Bolojan, în urma scandalului iscat de o anchetă mai veche a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în care Anastasiu a fost implicat în 2018.  

Vicepremierul (acum demisionar) Dragoş Anastasiu a prezentat zilele trecute măsurile din reforma companiilor de stat, pe care premierul Ilie Bolojan i-a dat-o în sarcină.

Apoi în presă au apărut relatări că Dragoş Anastasiu, în calitate de om de afaceri şi patron al firmei de transport internaţional Eurolines, a fost martor în dosarul de corupţie instrumentat de DNA fostei inspectoare ANAF Angela Burlacu, actualmente în puşcărie. Anastasiu a recunoscut în dosar că a semnat un contract fictiv de consultanţă, pe perioadă neprecizată, prin care s-au mascat plăţi către Burlacu – un fel de taxă de protecţie, care a început de la suma de 2.000 de euro pe lună. Mita, în valoare totală de aproximativ 150.000 de euro, ar fi fost discutată chiar în biroul lui Dragoş Anastasiu, fiind prevăzută într-un contract încheiat pe una dintre firmele lui Anastasiu, gestionată de partenerul său de afaceri. Şpaga a fost dată timp de opt ani, în perioada 2009-2017.

  Dragoş Anastasiu a precizat că în dosarul DNA nu a avut niciun fel de avantaj juridic, ci a fost doar martor, insistând pe ideea că a fost nevoit să accepte plata acestei şpăgi pentru că altfel i-ar fi fost blocate toate afacerile, definitiv.

Aveam de ales între un posibil faliment, sute de angajaţi cu familiile lor, munca noastră de 15 ani, 20.000 de călători peste tot în Europa care n-ar mai fi putut să se întoarcă cu aceste autocare ale noastre acasă, sau să dau curs şantajului, să dau curs propunerii şi să închidem dosarul.

Bursa de Valori București a închis pe PLUS, după ce a deschis cu aproape toți indicii pe roșu. La ce capitalizare a ajuns

0

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis, luni, cu creșteri pe aproape toți indicii, cu o excepție, după ce deschise ședința de tranzacționare pe roșu pe majoritatea. După patru ședințe consecutive de creștere a principalului indice, Bucharest Exchange Trading (BET), se înregistrează un nou maxim istoric la închidere, de 19.993,97 de puncte, față de 19.908,18, vineri.

Dacă în primele minute de tranzacționare de luni, indicele BET înregistra o scădere de 0,21%, la finalul zilei, la ora 18:00, acesta a crescut la 0,43%, după un rulaj de 56,32 de milioane de lei (11,11 milioane de euro).

BET este primul indice dezvoltat de BVB și reprezintă indicele de referință al pieței locale de capital. BET reflectă evoluția celor mai tranzacționate companii de pe piața reglementată a BVB, exclusiv societățile de investiții financiare (SIF-uri). Este un indice de preț ponderat cu capitalizarea free floatului, ponderea maximă a unui simbol fiind de 20%. Criteriul principal de selecție al societăților în indice este lichiditatea.

Piața de capital a României a oscilat destul de des până în jurul orei 14:00, când a început să se stabilizeze tendința de creștere.

Dintre componentele BET, cea mai mare creștere a avut-o luni Fondul Proprietatea, de 2,24%, iar cea mai mare scădere, Aquila Part Prod Com.

Printre indicii BVB, cea mai mare creștere procentuală, de 0,51%, a avut-o BET-NG (BUCHAREST EXCHANGE TRADING ENERGY & RELATED UTILITIES INDEX), indice sectorial care reflecta evoluția companiilor listate pe piața reglementata a BVB care au domeniul principal de activitate energia și utilitățile aferente. Ponderea maxima a unui simbol in indice este 30%.

La închiderea ședinței de luni, capitalizarea segmentului principal al BVB se ridica la 423,42 miliarde de lei (83,51 miliarde de euro).

Impactul alegerilor

Piața de capital din România a recuperat din pierderile suferite între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale și, mai mult, a ajuns la maxime istorice la finalul lunii mai, conform datelor oficiale agregate la jumătatea lunii trecute de specialiștii Bursei de Valori București (BVB) și comentate pentru Gândul de președintele Radu Hanga.

Astfel, la 30 mai, față de 30 aprilie, indicele principal al BVB, BET, a avut un avans de 6,7%, iar BET-TR a crescut cu 8,8%. Conform datelor BVB actualizate până pe 6 iunie 2025, BET este cu 0,4% peste precedentul maxim istoric, din 18 iulie 2024.

La acea dată, indicele BET, ce grupează cele mai lichide douăzeci de acţiuni ale pieţei noastre, a avut o apreciere de 0,24%, la 18.621 de puncte.

Recomandăm și:

Capitalizarea tuturor companiilor listate la BVB, la MAXIME istorice. Cât a fost creșterea după declinul abrupt dintre cele două tururi prezidențiale

Marile companii din energie încep să recupereze scăderile de pe BVB din ultimele zile. Transgaz are chiar un plus de câteva sute de milioane de lei

Cât câștigă statul de la cele mai mari companii din ENERGIE la care are acțiuni. Acestea se află în TOP 10 la BVB în funcție de capitalizarea bursieră

Comisia Europeană încearcă să justifice acordul cu SUA /„Un RĂZBOI comercial ar genera consecințe grave”

0

Comisarul european pentru Afaceri Comerciale, Maros Sefcovic, a salutat acordul de principiu între Uniunea Europeană și Statele Unite, argumentând că un război comercial ar fi blocat total schimburile transatlantice.

”A fost o onoare să fiu alături de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la întâlnirea esențială cu președintele SUA, Donald Trump. Dacă ar fi să sintetizez într-o frază acordul UE-SUA, aș spune că aduce stabilitate și deschide calea colaborării strategice. Încă de la început, noi am fost convinși că relația noastră transatlantică merită un rezultat negociat”, a afirmat Maros Sefcovic, într-o conferință de presă.

Oficialul UE a argumentat că eșecul negocierilor ar fi condus la o criză fără precedent în relațiile comerciale transatlantice.

”Să ne gândim care ar fi fost alternativa. Un război comercial ar putea părea interesant pentru unii, dar ar genera consecințe grave. Cu tarife vamale de cel puțin 30%, comerțul nostru transatlantic ar ajunge să se oprească, expunând riscurilor aproape cinci milioane de locuri de muncă, inclusiv anumite Întreprinderi Mici și Mijlocii din Europa”, a subliniat Maros Sefcovic.

Statele Unite și Uniunea Europeană au ajuns la un acord comercial de principiu care prevede taxe de 15%. Donald Trump a afirmat că este ”cel mai mare acord realizat vreodată”, cu ”impact major” asupra agriculturii și a industriei auto.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a evocat un ”acord major”, care va aduce ”stabilitate”. Însă Administrația Emmanuel Macron a emis dubii asupra tratatului.

”Este o zi tristă când o alianță a popoarelor libere, creată pentru afirmarea valorilor și intereselor comune, cedează și ajunge să se supună”, a reacționat premierul Franței, Francois Bayrou.

Foto: Profimedia

Video: Comisia Europeană

RECOMANDAREA AUTORULUI:

ANALIZĂ The Telegraph: Putin pregătește o nouă INVAZIE, în timp ce atenția NATO este distrasă de la realitate /Riscurile asupra Republicii Moldova

ANALIZĂ EXCLUSIV Începutul SFÂRȘITULUI pentru Administrația Zelenski? Protestele par a semnala schimbarea poziției UE, ceea s-ar înscrie în planul SUA de pace cu Rusia

Universitatea din Edinburgh, acuzată că a beneficiat financiar de pe urma sclaviei

0

Universitatea din Edinburgh a beneficiat financiar de pe urma sclaviei transatlantice şi a servit drept refugiu pentru savanţii care au dezvoltat teorii rasiste în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, potrivit unei noi analize.

Universitatea din Edinburgh FOTO: X

Analiza, comandată în 2021 şi publicată duminică, a descoperit că această universitate a profitat de pe urma sclaviei prin donaţii individuale către fonduri care au finanţat burse de studiu, catedre şi stagii de instruire, scrie Agerpres.

Donaţiile proveneau din profiturile obţinute de persoane fizice şi de industrii implicate în sclavie prin cultivarea, producţia şi vânzarea de mărfuri coloniale, precum tutun, zahăr şi bumbac.

Universitatea Edinburgh a urmat astfel exemplul altor universităţi din Regatul Unit care au recunoscut în ultimii ani legăturile lor istorice cu sclavia, printre aceste instituţii numărându-se Universitatea Glasgow, Universitatea Bristol şi Universitatea Cambridge.

Înfiinţată în 1583, Universitatea Edinburgh deţine 15 fonduri istorice asociate cu sclavia africană şi 12 asociate cu colonialismul britanic în India, Singapore şi Africa de Sud. Unele dintre acestea sunt încă active, a precizat noua analiză.

„Nu putem avea o memorie selectivă despre trecutul nostru, concentrându-ne doar pe realizările istorice care ne fac să ne simţim mândri”, a declarat rectorul Universităţii Edinburgh, Peter Mathieson. „Este corect să abordăm şi complexităţile acestui trecut”, a adăugat el.

Raportul menţionează că între 1750 şi 1850, Universitatea Edinburgh a servit drept „refugiu” pentru profesori şi absolvenţi care promovau ideile inferiorităţii africane şi care au jucat „un rol disproporţionat” în dezvoltarea pseudo-ştiinţelor rasiale care justificau sclavia şi expansiunea colonială.

Printre recomandările raportului se numără crearea unui centru comunitar şi de cercetare axat pe combaterea rasismului, colonialismului şi violenţei împotriva persoanelor de culoare, precum şi măsuri pentru a aborda subreprezentarea angajaţilor şi studenţilor de culoare, disparităţile în acordarea diplomelor şi sistemele de sprijin pentru cei care se confruntă cu rasismul.

La fel ca universităţile, şi alte instituţii importante din Regatul Unit, precum Biserica Anglicană şi Banca Angliei, au început să recunoască modul în care au beneficiat de pe urma nedreptăţilor generate de sclavie.

Unii activişti şi cercetători au criticat aceste eforturi, considerându-le în mare parte simbolice, argumentând că un angajament real pentru remedierea nedreptăţilor istorice necesită reparaţii semnificative, nu doar recunoaşteri şi rapoarte.

Apelurile pentru reparaţii financiare au câştigat teren, dar şi reacţiile negative împotriva acestora au crescut la rândul lor, criticii afirmând că instituţiile moderne nu ar trebui să fie trase la răspundere pentru greşelile comise în trecut de-a lungul istoriei.

Copiii din China ar putea primi alocații anuale de aproximativ 420 de euro, ca măsură pentru stimularea natalității

0

Guvernul Chinez anunţă plata unei alocaţii anuale de aproximativ 420 de euro pentru un copil, pe o perioadă de trei ani, cu scopul de a relansa natalitatea. Numărul locuitorilor Chinei a scăzut al treilea an la rând în 2024.

FOTO: Getty Images

Valoarea alocaţiei – care se plăteşte în anumite condiţii – va fi de 3.600 de yuani (aproximativ 420 de euro), au stabilit Guvernul chinez şi Partidul Comunist Chinez (PCC, unic), anunţă televiziunea de stat CCTV.

„Este vorba despre o măsură naţională majoră vizând să îmbunătăţească starea de bine a populaţiei. Acest lucru asigură un ajutor financiar familiilor din întreaga ţară în vederea reducerii costului educaţiei copiilor”, potrivit CCTV.

Tot în încercarea de a combate criza demografică, Chen Songxi, membru al Comitetului Național al Conferinței Consultative Politice a Poporului Chinez (CPPCC), a propus la începutul lui 2025 reducerea vârstei legale pentru căsătorie la 18 ani.

În prezent, vârsta legală pentru căsătorie în China este de 22 de ani pentru bărbați și 20 de ani pentru femei, una dintre cele mai ridicate din lume, comparativ cu majoritatea țărilor dezvoltate, unde vârsta legală este de 18 ani.

Chen a subliniat că reducerea vârstei legale pentru căsătorie la 18 ani ar putea contribui la „creșterea bazei de fertilitate a populației” și ar putea elibera „potențialul reproductiv” al tinerelor cupluri. 

China a înregistrat în 2024 9,54 de milioane de naşteri – reprezentând jumătate din numărul naşterilor din 2016.

Numărul locuitorilor Chinei a scăzut al treilea an la rând în 2024, iar, potrivit unor proiecții ONU, populația ar putea să scadă de la 1,4 miliarde de locuitori, în prezent, la 800 de milioane până în 2100.

Opulență din bani publici, la Senat: butoni cu pietre semiprețioase, eșarfe de mătase, icoane cu foiță de aur și serviete din piele

0

În plină criză, Senatul a cheltuit peste 1,2 milioane de lei (250.000 de euro), pentru achiziția unor obiecte de lux destinate protocolului, precum eșarfe de mătase personalizate, butoni cu pietre semiprețioase sau icoane cu foiță de aur.

Senatul României FOTO: Arhivă, Adevărul

Achizițiile au început pe 6 iunie 2024, cu o comandă de 100 de eșarfe din mătase, personalizate și livrate în cutii, la un preț de 575 lei bucata, Suma totală a fost de 57.563 lei.

Senatul a continuat seria achizițiilor, potrivit spotmedia.

-191 eșarfe din mătase – 109.945 lei

-252 portofele din piele – 209.646 lei

-202 curele personalizate – 168.049 lei

-398 perechi de butoni cu pietre semiprețioase – 173.878 lei

-160 serviete saffiano – 181.512 lei

-200 stickuri de memorie tip card bancar – 20.168 lei

-Stilouri și pixuri personalizate – 187.184 lei

-255 agende A5 – 36.429 lei

-143 cravate cusute manual – 82.315 lei

-5 icoane din lemn cu foiță de aur – 8.400 lei

Contractele au fost date prin încredințare directă, nu prin licitație, unei firme conduse de reprezentanta unui brand de lux din România. Această firmă are un singur angajat și are sediul în Ilfov. 

Potrivit publicației citate, Senatul a transmis că „achizițiile produselor la care faceți referire au fost realizate ca urmare a necesității completării fondului de cadouri simbolice, acesta fiind semnificativ diminuat”. 

„În contextul desfășurării acțiunilor parlamentare, atât de plan intern cât și internațional, inclusiv vizite oficiale și reuniuni internaționale organizate de Senat, s-a impus asigurarea unor obiecte de protocol corespunzătoare uzanțelor diplomatice.

Bunurile au fost oferite de către demnitarii români români în cadrul acțiunilor parlamentare interne și externe”, a mai precizat Senatul.

Comitet pentru Situaţii de Urgenţă convocat de ministrul Mediului, după inundaţiile din Suceava şi Neamţ

0

Intervenţiile autorităţilor în zonele afectate de inundaţii trebuie să vizeze în primul rând salvarea de vieţi, asigurarea accesului către zonele izolate şi limitarea efectelor inundaţiilor asupra populaţiei şi infrastructurii, consideră ministra Mediului, Diana Buzoianu.

Inundațiile au făcut prăpăd în județele Suceava și Neamț FOTO: Apele Române

Diana Buzoianu, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a convocat, luni, Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă (CMSU) pentru evaluarea situaţiei şi coordonarea măsurilor de răspuns, ca urmare a evenimentelor hidrologice deosebit de grave înregistrate în judeţele Suceava şi Neamţ, în intervalul 27-28 iulie, se arată într-un comunicat al MMAP.

„Am solicitat tuturor colegilor din structurile Apele Române, precum şi reprezentanţilor autorităţilor locale şi instituţiilor cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă, să acţioneze prompt, coordonat şi fără ezitare în sprijinul comunităţilor afectate. Intervenţiile trebuie să vizeze în primul rând salvarea de vieţi, asigurarea accesului către zonele izolate şi limitarea efectelor inundaţiilor asupra populaţiei şi infrastructurii. Cer mobilizarea tuturor resurselor disponibile şi o comunicare permanentă din teren, deoarece oamenii au nevoie de sprijin concret în cel mai scurt timp„, a subliniat Diana Buzoianu, potrivit Agerpres.

În această perioadă, la 29 de staţii hidrometeorologice din administrarea Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR) – Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Siret, s-au înregistrat precipitaţii cu valori semnificative, depăşind 15 l/mp. Cea mai mare cantitate s-a înregistrat la staţia Gura Humorului, cu 78,7 l/mp, urmată de Stulpicani – 66,8 l/mp, Parhăuţi – 68,9 l/mp, Dorna Arini – 54,8 l/mp şi Zvoriştea – 59,3 l/mp.

Situaţii critice au fost raportate în mai multe zone din judeţul Suceava unde a fost distrusă mira hidrometrică de pe râul Humor, la Gura Humorului, făcând imposibilă monitorizarea nivelului apei. Inundaţii au avut loc în Ostra (zona Băişescu), Stulpicani (Vadu Negrilesei), Frasin (Doroteia), Broşteni şi Plutoniţa – unde au fost afectate drumuri comunale, judeţene, naţionale şi infrastructură pietonală, iar în zona Stulpicani s-au semnalat eroziuni de mal periculoase şi distrugerea organizării de şantier.

În judeţul Neamţ, în localitatea Borca, au fost evacuate circa 800 de persoane, iar monitorizarea cursurilor de apă este realizată permanent de personalul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamţ. Cele mai afectate localităţi sunt Borca, Sabasa şi Fărcaşa, precizează Ministerul Mediului.

În prezent, aproximativ 100 de angajaţi din personalul operativ al SGA Suceava şi SGA Neamţ, din cadrul ABA Siret, împreună cu conducerea operativă ABA Siret, sunt la faţa locului. Au fost relocate mai multe utilaje pentru intervenţiile operative de la SGA Vrancea, SGA Bacău şi SH Paşcani în vederea deblocării drumurilor de acces spre localitatea Broşteni din judeţul Suceava care este în acest moment izolată. Utilajele Apelor Române Siret sunt mobilizate şi relocate pentru deblocarea drumurilor de acces. De asemenea, în sprijinul echipelor ANAR, sunt relocate utilaje de la ABA Someş-Tisa şi ABA Mureş pentru acţiuni de refacere a zonelor afectate.

Potrivit informaţiilor transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie, au fost emise noi avertizări meteorologice care vizează instabilitate atmosferică accentuată şi cantităţi de apă însemnate. Astfel, în intervalul următor sunt în vigoare avertizări Cod galben şi Cod portocaliu, valabile pentru mai multe judeţe din nordul şi centrul ţării, inclusiv zonele deja afectate de inundaţii.

Totodată, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a actualizat Avertizarea hidrologică emisă duminică, extinzând aria de risc şi intervalele de manifestare a fenomenelor periculoase. Astfel, Codul Portocaliu este valabil în două intervale distincte: între 28 iulie, ora 15:00 şi 29 iulie, ora 12:00, pentru râuri din judeţele Suceava, Neamţ, Harghita, Botoşani, Bacău şi Iaşi şi între 28 iulie, ora 22:00 şi 29 iulie, ora 12:00, pentru judeţele Harghita, Bacău, Vrancea, Neamţ, Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Galaţi.

Codul Galben este activ din 28 iulie, ora 12:00 până pe 29 iulie, ora 24:00, pe râuri din judeţele Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Vaslui, Iaşi, Galaţi şi Botoşani. Pe 29 iulie, între orele 06:00 şi 24:00, acesta este valabil pentru râuri din judeţele Harghita, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Alba, Cluj, Sibiu, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, Ialomiţa, Braşov, Covasna, Buzău şi Vrancea.

În aceste intervale sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, precum şi viituri rapide pe râurile mici, cu potenţial de inundaţii locale şi creşteri semnificative de debite şi niveluri, existând risc crescut de depăşire a cotelor de apărare.

„Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin instituţiile din subordine, menţine un nivel ridicat de alertă şi face apel către populaţia din zonele vizate să urmărească permanent informările oficiale, să evite deplasările în apropierea cursurilor de apă, să nu traverseze râurile prin vaduri sau poduri afectate, şi să respecte cu stricteţe indicaţiile autorităţilor locale”, se precizează în comunicatul Ministerului Mediului.

„Să încurajăm munca”. Pachetul de măsuri pregătit de Bolojan pentru pensiile speciale, inclusiv cele militare. Decizii și în privința ajutorului de șomaj

0

Premierul Ilie Bolojan anunțat că va veni cu un pachet  legislativ care să reformeze pensiile speciale, inclusiv cele militare în toamnă. De asemenea, durata ajutorului de șomaj ar putea fi redusă de la un an la șase luni.

„Reforma pensiilor speciale, cele cu privire la magistrați ar trebui să intre în acest pachet care ar trebui adoptat în cursul lunii august. Acest aceasta este și o presiune de timp, datorită condiționării unui jalon (din PNRR – n.red.) și avem de recuperat câteva sute de milioane de euro care sunt blocați, pentru că nu am închis această condiționare. Dar nu doar pensiile magistraților trebuie corectate, ci în această toamnă ar trebui venit cu un pachet care să corecteze și celelalte pensii speciale, adică să vină să reglementeze aceste aspecte cât se poate de clar, atât din punct de vedere al pensionării propriu-zise, dar și a unei salarizări care să clarifice mecanismele de salarizare. Proiectul este aproape finalizat și foarte probabil astăzi sau mâine, în aceste zile, îl vom comunica public pentru dezbatere”, a declarat premierul Ilie Bolojan, pentru g4media.

Potrivit sursei citate, principalele modificări sunt: creșterea vârstei de pensionare la cea standard de 65 de ani, precum și creșterea duratei după care te poți pensiona.

Șeful Executivului a mai subliniat că și în zona pensiilor militare sunt destul de multe nemulțumiri legate de recalculări.  „Problemele pe care noi le avem pe componenta de pensii anticipate sunt legate de sustenabilitatea economiei noastre. Gândiți-vă că între 55 și 65 de ani, maxim jumătate din cei care au această vârstă sunt prinși în economia reală a României datorită pensionărilor anticipate”, a spus Bolojan.

În opinia premierului, orice guvern trebuie „să încurajeze creșterea numărului de oameni care sunt în piața muncii printr-un pachet de măsuri care ține de la limitarea posibilității de a te pensiona, reducerea duratei în care poți beneficia, de exemplu, de ajutor de șomaj de la un an de zile cât este astăzi, poate la șase luni”. 

„Un pachet de măsuri complexe care să ducă mai mulți români în economia reală, pentru că, exact cum sistemul de sănătate nu poate funcționa sustenabil cu 6,3 milioane de plătitori și cu 16,5 milioane de beneficiari, nici economia României nu mai poate funcționa în aceste condiții dacă nu luăm măsuri în care să încurajăm munca, dar munca reală”, a spus Bolojan. 

Sorin Grindeanu: „Anghel Saligny, o linie roșie pentru PSD”. Ședință crucială cu liderii județeni

0

Șeful interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a anunțat că proiectele din Anghel Saligny sunt o linie roșie pentru partidul său. Liderul a convocat șefii PSD de Consilii Județene (CJ) într-o ședință „informală”, luni, 28 iulie, la sediul din Kiseleff.

FOTO Mediafax

Sorin Grindenau anunță că miercuri, 30 iulie, premierul Ilie Bolojan va avea o întâlnire cu toți șefii de Consilii Județene în cadrul UNCJR. Liderul interimar al PSD i-a convocat luni, 28 iulie, la sediul din Kiseleff pe șefii din partid ai Consiliilor Județene. 

„Miercuri va exista o întâlnire a UNCJR cu premierul. Până atunci, colegii mei vor lucra la un document tehnic, în ideea de a continua investiții pentru oameni. Această discuție va fi una tehnică, nu trebuie să fie politică”.

Discuțiile pentru cel de-al doilea pachet de măsuri fiscale 

În urma ședinței informale de luni, șeful interimar al PSD a precizat că în privința celui de-al doilea pachet de măsuri fiscale că trebuie să prevadă „îndreptarea anumitor excese din pachetul I si măsuri pentru taxarea capitalului multinaționalelor”. 

„Trebuie să vorbim și de o nouă lege a insolvenței. Se lucrează la acest lucru. Am transmis un set de propuneri”, a mai adăugat liderul social-democrat.

Săptămâna trecută Sorin Grindeanu anunța o amânare a pachetului II, în contextul unei analize a proiectelor din Anghel Saligny. „Continuarea Anghel Saligny e o linie pentru PSD. O linie roșie. Am convenit în coaliție săptămâna trecută că vom face aceste discuții pe fiecare județ în parte, pe fiecare proiect în parte. Nu este târziu, pentru că această discuție trebuie să fie în același timp cu rectificarea”, subliniază acum liderul.

În context, Grindeanu a comentat și modul în care sunt luate deciziile în Coaliție, afirmând că „există o anumită nemulțumire legată de modul de comunicare”:

„Dacă ești singur, poți să comunici anumite decizii singur, fără să te consulți. Suntem într-o coaliție care are patru partide. E de dorit această consultare să fie înainte de comunicarea publică, așa cum au fost unele în ultimele săptămâni”.

DEFICITUL bugetar al României după primele șase luni a ajuns la 69,8 miliarde de lei, în creștere față de prima jumătate de an din 2024

0

Diferența dintre veniturile și cheltuielile României a crescut ușor în prima jumătate a anului, față de același interval de anul trecut.

Execuția bugetului general consolidat în primele șase luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un deficit de 69,80 de miliarde de lei, respectiv 3,68% din Produsul Intern Brut (PIB), conform execuției bugetului general consolidat publicat, luni, de Ministerul Finanțelor.

Este vorba de o creștere de 6,13 miliarde de lei față de deficitul de 63,67 de miliarde de lei, respectiv 3,62% din PIB aferent celor șase luni ale anului 2024.

Spre comparație, la același moment de anul trecut, execuția bugetului general consolidat în primele șase luni ale anului 2024 se încheiase cu deficitul menționat, de 63,67 de miliarde de lei, care reprezenta 3,60% din PIB, în creștere cu 26,46 de miliarde de lei față de deficitul de 37,21 miliarde de lei, respectiv 2,32% din PIB aferent celor șase luni ale anului 2023.

România a încheiat anul 2024 cu un deficit bugetar de peste 152 miliarde de lei, adică de 8,65% din PIB, a anunțat Ministerul Finanțelor, miercuri seara. Cheltuielile bugetare au fost mai mari decât veniturile în 2024, diferența fiind mai mare față de 2023.

„Execuția bugetului general consolidat pe anul 2024, conform datelor operative s-a încheiat cu un deficit de 152,72 miliarde lei, respectiv 8,65% din PIB față de deficitul de 90,06 miliarde lei, respectiv 5,61% din PIB aferent anului 2023”, arată execuția bugetului consolidat.

Cât au fost veniturile și cheltuielile

Potrivit Ministerului Finanțelor, veniturile totale atrase în această perioadă au însumat 310,52 miliarde de înregistrând o creștere de 12,7%, de a an la an.

Aceasta a fost susținută atât de avansul veniturilor curente – în principal impozitul pe salarii și venit și contribuții de asigurări -, cât și de evoluția veniturilor din fonduri europene. Exprimate ca pondere în PIB veniturile totale au crescut cu 0,74 puncte procentuale (+0,5 puncte procentuale în cazul veniturilor curente – cu precădere impozit pe salarii și venit și contribuții de asigurări și +0,24 puncte procentuale la fonduri europene).

În ceea ce privește cheltuielile bugetului general consolidat, acestea au ajuns la 380,32 miliarde de lei, crescând în termeni nominali cu 12,1% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe anul 2025 au înregistrat o creștere cu 0,8 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului 2024, de la 19,3% din PIB la 20,1% din PIB.

RECOMANDĂRILE AUTORULUI:

Comisia Europeană avertizează ROMÂNIA din cauza TVA-ului /Ce riscă Bucureștiul din cauza lipsei aplicării unei directive

Comisia Europeană recomandă data de 15 octombrie ca TERMEN-limită pentru ca România să ia măsuri pentru corectarea deficitului bugetar

Comisia Europeană critică situația financiară a ROMÂNIEI și va cere acțiuni corective din partea Consiliului UE

Uniunea Europeană, perioadă de grație pentru România în lupta pentru LIMITAREA deficitului bugetar. Calcule dure la Cotroceni / Ce urmează

Sorin Grindeanu anunță ca PSD propune măsuri fiscale pentru taxarea MULTINAȚIONALELOR și o nouă lege a insolvenței în pachetul 2 fiscal

0

Liderul interimar al social-democraților, Sorin Grindeanu, a declarat luni că PSD a venit cu o serie de propuneri în pachetul 2 fiscal care vizează taxarea externalizării profiturilor multinaționalelor.

„Discutăm de măsuri fiscale din pachetul doi, care din perspectiva noastră sunt de două tipuri. O parte – și le-am mai spus – trebuie să fie de îndreptare a anumitor excese din pachetul unu și, în al doilea rând, măsuri care să se adreseze și spre ceea ce înseamnă o taxare a capitalului, în special a multinaționalelor și o urmărire mai bună a veniturilor pe care le obțin și a prețului și a taxării transferurilor sau a banilor care ies din țară”, a spus Grindeanu la sediul partidului.

Potrivit acestuia, în această perioadă la Ministerul Finanțelor Publice se lucrează la rectificarea bugetară.

„În primul rând, suntem într-o perioadă în care discutăm de rectificare bugetară, o rectificare bugetară pe care Ministerul Finanțelor, domnul Nazare, a început sau la care a început să lucreze și unde e nevoie de discuții cu toate ministerele, să știm unde ne aflăm, să știm ceea ce ne propunem până la sfârșitul anului, astfel încât să ne atingem toate țintele macroeconomice”.

Cât despre măsurile fiscale pe care PSD le vede în pachetul doi, pe lângă cele care vizează marile companii transnaționale, Sorin Grindeanu a vorbit și despre modificări la legea insolvenței.

„Trebuie să vorbim și de o nouă lege a insolvenței. Se lucrează la acest lucru. Are toată susținerea noastră domnul ministru Nazare. Am și transmis…. Am avut vineri întâlnire cu reprezentanți ai Ministerului de Finanțe și am transmis un set de propuneri”, a adăugat șeful PSD.

Gândul a scris în exclusivitate, încă din 24 iulie, despre propunerile PSD din pachetul 2 fiscal – VEZI AICI.

Sursa: Facebook/ PSD


AUTORUL RECOMANDĂ:

Trump, „foarte dezamăgit” de Putin, scurtează termenul-limită pentru încheierea războiului din Ucraina la 10-12 zile

0

Președinte american Donald Trump a declarat luni că este „foarte dezamăgit” de omologul său rus, Vladimir Putin, și că va reduce semnificativ termenul inițial de 50 de zile acordat Rusiei pentru ajungerea la un acord de pace, stabilind un nou termen de 10-12 zile, relatează Fox News.

Donald Trump îi timite un ultimatum lui Putin din Scoția/FOTO:EPA/EFE

„Voi stabili un nou termen, de aproximativ 10 sau 12 zile de azi înainte,” a declarat Trump jurnaliștilor aflați în Scoția. „Nu există niciun motiv să mai așteptăm. Inițial am acordat 50 de zile, am vrut să fiu generos, dar nu vedem niciun progres.”

Trump anunțase pentru prima dată termenul de 50 de zile pe 14 iulie, în timpul unei întâlniri cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, la Washington. Scurtarea acestuia la 12 zile înseamnă practic înjumătățirea calendarului propus.

„Sunt dezamăgit de președintele Putin, foarte dezamăgit,” a spus Trump. „Va trebui să reevaluăm situația și să reduc acel termen, pentru că, sincer, cred că deja știu răspunsul.”

Declarațiile vin la câteva ore după ce Rusia a lansat un atac masiv asupra Ucrainei, utilizând peste 300 de drone și rachete. Forțele aeriene ale Ucrainei au fost puse în alertă, iar Polonia a anunțat că și-a ridicat avioanele de luptă ca măsură de precauție.

Atac aerian masiv asupra Ucrainei

Potrivit autorităților ucrainene, în dimineața zilei de luni, Rusia a lansat 324 de drone de atac și diversiune de tip Shahed, patru rachete de croazieră H-101 și trei rachete hipersonice H-47M2 Kinjal.

Forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au anunțat că au doborât 309 dintre drone și două dintre rachetele de croazieră. Totuși, alte două rachete și 15 drone au reușit să lovească ținte în trei regiuni. Se pare că toate cele trei rachete Kinjal nu și-au atins țintele.

Atacurile au vizat capitala Kiev, precum și regiunile Hmelnițki (la vest) și Kirovograd (la sud de capitală). Cel puțin cinci persoane au fost rănite la Kiev, inclusiv o fetiță de doi ani, dar autoritățile nu au confirmat decese până la acest moment.

Trump: „Am vorbit de cinci ori despre o înțelegere, dar apoi urmează atacuri”

Președinte american a reiterat că a avut numeroase discuții cu Vladimir Putin privind încheierea războiului din Ucraina, însă eforturile nu au dat rezultate.

„Cred că am discutat de cinci ori despre o posibilă înțelegere. Și de fiecare dată, după ce credeam că am ajuns undeva, președintele Putin lansează din nou rachete asupra unui oraș precum Kiev, iar oamenii mor – inclusiv în aziluri sau pe stradă,” a spus Trump. „Asta nu e o cale spre pace. Vom vedea ce urmează.”

Zelenski: „Scutul nostru aerian se întărește”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat eficiența sistemului de apărare aeriană al țării, dar a recunoscut că unele rachete și drone au reușit să lovească ținte.

Apărarea noastră împotriva dronelor Shahed a funcționat bine – zeci au fost doborâte. Au fost interceptate și câteva rachete, dar nu toate,” a declarat Zelenski într-un mesaj publicat pe platforma X (fostul Twitter). „Consolidăm în mod constant scutul aerian al Ucrainei, iar săptămâna aceasta voi avea noi discuții cu partenerii noștri privind sprijinul necesar.”

Zelenski a mai adăugat că eforturile sunt în curs pentru a acoperi deficitul de finanțare legat de producția de drone și apărare antiaeriană, subliniind importanța unei înțelegeri clare între Ucraina și aliații săi.

Serghei Lavrov elogiază pragmatismul lui Trump şi susţine că Europa „a înnebunit”

0

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a elogiat luni pragmatismul preşedintelui SUA, Donald Trump, cu privire la Ucraina, dar a insistat asupra condiţiilor Moscovei pentru încheierea războiului.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov/FOTO: Adevărul (arhivă)

„Preşedintele Trump este un lider pragmatic, nu vrea niciun fel de război şi, spre deosebire de predecesorul său în funcţie (Joe) Biden, spre deosebire de actualele elite europene, este deschis la dialog”, a afirmat Lavrov într-un discurs susţinut în cadrul unui forum al tinerilor desfăşurat la Solnecinogorsk, un oraş satelit al Moscovei, situat la nord-vest de capitala rusă, scrie Agerpres.

Dialogul actual între Moscova şi Washington „demonstrează că încă mai există oameni rezonabili în Occident”, a spus ministrul rus, adăugând că „aceşti oameni beneficiază de un sprijin (popular) considerabil, lucru demonstrat de evoluţiile din Statele Unite”.

Lavrov susţine că Rusia „a pledat întotdeauna pentru dialog, chiar şi în vremurile cele mai dificile”, evocând că dialogul dintre Moscova şi Occident nu a fost întrerupt nici măcar în timpul Războiului Rece.

„Mi se pare foarte important să subliniez astăzi că în timpul Războiului Rece exista un respect reciproc. Acum acest lucru nu mai există. Europa pur şi simplu a înnebunit, altfel nu pot spune”, a declarat ministrul rus de externe.

O astfel de poziţie comportă riscul „unui mare război” pentru Europa, a avertizat totodată şeful diplomaţiei ruse, potrivit căruia până şi în perioada existenţei URSS „dialogul se dezvolta şi permitea taberelor adverse să înţeleagă mai bine intenţiile una alteia. Acest instinct s-a pierdut în Europa”, consideră Lavrov, citat de publicaţia The Moscow Times.

În opinia sa, aceasta are legătură în mare măsură cu lupta elitelor europene de a se menţine la putere, lucru pentru care nu ezită să cheltuiască „sute de miliarde de euro” pentru a ucide soldaţi ruşi şi a „promova atentate împotriva jurnaliştilor, instalaţiilor energetice şi infrastructurii critice”.

„Europa face toate acestea cu un singur scop, acela de a-i utiliza pe ucraineni drept carne de tun, astfel încât Rusia să nu mai fie un concurent”, a afirmat ministrul rus.

În acelaşi timp, Lavrov a insistat asupra a ceea ce Moscova consideră că sunt „cerinţe legitime” privind asigurarea securităţii sale, în special „neaderarea Ucrainei la NATO şi niciun fel de extindere a Alianţei Nord-Atlantice în general”.

Condițiile puse de Lavrov

„Şi, bineînţeles, recunoaşterea realităţilor stabilite în Constituţia noastră”, a adăugat ministrul rus, referindu-se la suveranitatea Rusiei asupra peninsulei Crimeea şi a celor patru regiuni ucrainene anexate în 2022 (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie), menţionând că aceasta este „o condiţie care nu admite alternativă”.

În discursul său, Lavrov a deplâns faptul că, pentru prima oară în istoria sa, Rusia poartă un război fără niciun fel de aliat, conform The Moscow Times. Asta deşi Moscova beneficiază direct de sprijinul Coreei de Nord, care, în afară de armament şi muniţii, i-a trimis şi efective de mii de soldaţi cu ajutorul cărora a expulzat forţele ucrainene din regiunea rusă Kursk, iar la ora actuală diferite oficialităţi ruse susţin că soldaţi nord-coreeni vor lupta şi în Donbas (estul Ucrainei).

În plus, chiar dacă nu direct, Rusia este ajutată în acest război de China şi Iran, cele trei ţări fiind principalele sale aliate.

„Rusia luptă singură împotriva întregului Occident. În Primul Război Mondial, în Al Doilea Război Mondial, am avut aliaţi. Acum nu mai avem aliaţi pe câmpul de luptă. Prin urmare, trebuie să ne bazăm pe noi înşine. Nu trebuie să permitem nicio slăbiciune sau neglijenţă”, le-a transmis Lavrov tinerilor adunaţi la forumul din Solnecinogorsk.

Referitor la preşedintele american Donald Trump, care ar fi promis Kremlinului „un târg generos” cuprinzând relaxarea sancţiunilor şi recunoaşterea anexării Crimeii, ministrul rus de externe a declarat că liderul de la Casa Albă acţionează ghidat de „uzul raţiunii„, potrivit The Moscow Times.

Intenţia lui Trump de a „ceda” preşedintelui rus Vladimir Putin mai multe regiuni ucrainene a fost menţionată şi de şefa diplomaţiei austriece Beate Meinl-Reisinger într-un interviu acordat la sfârşitul săptămânii trecute mai multor media internaţionale, conform agenţiei de presă ucrainene Ukrainski Nationalni Novini (UNN).

În cadrul „planul său iniţial de pace”, preşedintele SUA a propus ca Rusiei să-i fie cedate „mai multe regiuni din estul Ucrainei şi Crimeea„. În acelaşi timp, Trump i-a transmis clar lui Putin că Ucraina nu „are ce să caute” în NATO. Cu toate acestea, în pofida tuturor acestor propuneri, Putin continuă războiul, a subliniat Meinl-Reisinger în interviul publicat sâmbătă de Bild şi preluat de agenţia de presă UNN.

Kievul caută de mult pacea, în schimb Kremlinul doreşte continuarea acţiunilor militare. Dacă Putin ar fi vrut cu adevărat să pună capăt acestui război, s-ar fi aşezat demult la masa negocierilor, a apreciat şefa diplomaţiei austriece, potrivit media citate.

Ultimatumul lui Trump

Președintele SUA, Donald Trump, declară luni că se gândește să scurteze perioada de 50 de zile pe care i-a acordat-o președintelui rus Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina, înainte de a impune taxe vamale de până la 100% asupra Rusiei și partenerilor săi comerciali.

„Sunt dezamăgit de președintele Putin, foarte dezamăgit de el, așa că va trebui să analizăm situația și voi reduce perioada de 50 de zile pe care i-am acordat-o la un număr mai mic, pentru că cred că știu deja răspunsul”, a declarat Trump, vorbind în Turnberry, Scoția, potrivit Politico.

Trump i-a dat ultimatumul lui Putin la începutul lunii iulie, avertizând că potențialele sancțiuni economice împotriva Moscovei și a partenerilor săi comerciali ar fi devastatoare dacă conflictul nu ar înceta până la începutul lunii septembrie. „Credeam că am rezolvat problema de nenumărate ori, iar apoi președintele Putin iese și începe să lanseze rachete asupra unor orașe precum Kiev și ucide o mulțime de oameni într-un azil de bătrâni sau altundeva”, a adăugat Trump luni, potrivit Mediafax.

Bolojan anunță că Legea privind pensiile magistraților este finalizată. Crește vârsta de pensionare și se modifică formula de calcul

0

Premierul Ilie Bolojan a anunțat luni, 28 iulie, că legea privind pensiile magistraților este finalizată. Este vorba despre creșterea vârstei de pensionare și modificarea formulei de calcul a pensiei.

Premierul Ilie Bolojan FOTO: Profimedia

Legea va fi pusă în dezbatere publică în aceste zile, urmând ca în cadrul coaliției de guvernare să se decidă dacă va fi adoptată prin asumarea răspunderii sau prin procedură parlamentară, potrivit G4media. 

Premierul Ilie Bolojan a declarat pe 11 iulie că este necesară creșterea vârstei de pensionare a magistraților, care în prezent ies la pensie la 48 de ani. Oficialul a mai spus că este nevoie de o regândire a sumei pe care aceștia o primesc ca pensie, 85% din salariul brut, ceea ce nu se mai întâmplă în lume.

„Avem o pensionare prea rapidă a magistraților și, așa cum v-am spus, se pensionează în general la 48 de ani. Din pensionările care le-am semnat când am ocupat funcția de președinte interimar 90% erau la 48 de ani”, a spus Bolojan.

De asemenea, Bolojan a criticat actuala formulă de calcul a pensiilor speciale, spunând că pensia reprezintă 80% din salariul brut, ceea ce, în multe cazuri, echivalează cu salariul întreg și a atras atenția asupra necesității creșterii vârstei de pensionare.

„Un salariu brut înseamnă, de regulă, salariul net plus 40–50%. Asta înseamnă că 80% din brut e mai mult decât netul. Cred că o formulare corectă și cinstită este 80% din salariul net, fără să mai punem condiția să nu depășească ultimul salariu. Este o prevedere bună, corectă și cinstită. Trebuie să creștem vârsta – nu știu, 30–35 de ani de muncă, astfel încât pensionarea să se apropie de vârsta standard de 65 de ani”, a declarat Bolojan

Campanie frauduloasă legată de o platformă de investiții, asociată fals cu Ministerul Finanțelor

0

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a avertizat luni, 28 iulie, că se derulează o campanie frauduloasă în care promovează o aşa-zisă platformă de investiţii de stat, asociată în mod fals cu imaginea Ministerului Finanţelor.

FOTO: DNSC

AVERTIZARE – Continuă campaniile frauduloase care promovează o aşa-zisă platformă de investiţii de stat, asociată în mod fals cu imaginea Ministerului Finanţelor.

Aceste mesaje, care promit randamente nerealiste de până la 150%, reprezintă tentative de înşelăciune şi nu sunt asociate cu vreo iniţiativă guvernamentală reală”, au transmis, luni, specialiştii DNSC, într-un mesaj pe Facebook.

Potrivit acestora, promisiunile de câştiguri rapide şi sigure sunt o tactică des întâlnită în fraudele de tip „investiţii miraculoase”.

Specialiştii transmit o serie de recomandări:

  • Verificaţi întotdeauna informaţiile din surse oficiale.
  • Fiţi vigilenţi atunci când navigaţi în mediul online, în special atunci când întâlniţi o ofertă mult prea bună ca să fie reală!
  • Nu furnizaţi date personale sau bancare pe platforme necunoscute.
  • Evitaţi accesarea linkurilor din reclame sau mesaje nesolicitate care promovează investiţii rapide.
  • În cazul în care suspectaţi o fraudă, raportaţi incidentul către autorităţile competente.
  • În cazul în care aţi introdus date financiare, sesizaţi imediat banca, iar dacă aţi fost păgubit, depuneţi o plângere la Poliţia Română şi notificaţi DNSC (telefon 1911 sau pnrisc.dnsc.ro)

DNSC reiterează importanţa unei informări corecte şi responsabile în faţa ameninţărilor cibernetice: „Protejaţi-vă datele şi acţionaţi cu prudenţă în faţa ofertelor care par prea bune pentru a fi adevărate”.

Preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Coreea, primit la Cotroceni de Nicuşor Dan. Perspective de colaborare în domeniul apărării, al energiei şi al infrastructurii

0

Preşedintele Nicuşor Dan l-a primit luni, la Palatul Cotroceni, pe Preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Coreea, Woo Won-shik, aflat în vizită oficială în ţara noastră.

Woo Won-shik și Nicor Dan, la Palatul Cotroceni FOTO: Administrația Prezidențială

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul întrevederii, Preşedintele României şi Preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Coreea au evidenţiat dinamica excelentă a dialogului bilateral, în contextul adoptării, anul trecut, a Declaraţiei Comune privind consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Republica Coreea şi al aniversării, în 2025, a 35 de ani de relaţii bilaterale, scrie Agerpres.

”Cei doi înalţi oficiali au exprimat apreciere pentru profunzimea relaţiei bilaterale, în plan politic, economic şi cultural. A fost reliefată cooperarea foarte bună, şi mai ales perspectivele de dezvoltare în domeniul apărării, al energiei şi al infrastructurii. Preşedintele României a subliniat interesul ţării noastre pentru a creşte investiţiile sud-coreene în ţara noastră, în apărare, energie nucleară civilă – Centrala Nucleară de la Cernavodă, SMR-, energie regenerabilă, proiecte de infrastructură, precum cooperarea între porturile Constanţa şi Busan, şi domeniile IT&C şi noi tehnologii”, arată comunicatul oficial.

Ambele părţi şi-au exprimat dorinţa de a extinde cooperarea şi dialogul în domeniul culturii, al educaţiei, al turismului şi al contactelor interumane.

”La rândul său, Preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Coreea a arătat că această vizită are o semnificaţie deosebită dată atât de aniversarea din acest an, cât şi de potenţialul dezvoltării parteneriatului strategic. Înaltul oficial coreean a subliniat interesul investiţional al companiilor sud-coreene în România şi a reconfirmat sprijinul pentru aderarea ţării noastre la OCDE”, menţionează sursa citată.

Pe agenda discuţiilor s-a aflat şi situaţia de securitate dată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi de implicarea R.P.D. Coreene în sprijinul Rusiei, cu implicaţii la nivel global.

”Ambele părţi au exprimat susţinere pentru Ucraina şi eforturile de a ajunge la o pace durabilă. Atât România, cât şi Republica Coreea împărtăşesc aceleaşi valori şi principii ale ordinii internaţionale bazate pe reguli”, mai transmite Administraţia Prezidenţială.

PSD așteaptă viziunea premierului Bolojan. Ce spune Sorin Grindeanu despre preluarea atribuțiilor lui Anastasiu de către vicepremierul PSD, Marian Neacșu

0

Sorin Grindeanu, preşedintele interimar al PSD a fost întrebat, luni, dacă vicepremierul social-democrat Marian Neacşu ar putea să preia atribuţiile fostului vicepremier Dragoş Anastasiu, care a demisionat duminică seară, în urma dezvăluirii că, timp de 8 ani, una dintre companiile sale a mituit un angajat ANAF.

FOTO Mediafax / Arhivă

„Nu. Eu nu cred că în acest moment lucrurile trebuie să fie discutate în această formă. Miercuri vom avea o discuţie în coaliţie, iar domnul Ilie Bolojan ne va explica viziunea domniei sale”, a spus Grindeanu. 

Potrivit unor surse din coaliție citate de Digi24, PSD ar dori ca Marian Neacșu să preia conducerea acestui grup de lucru, iar o decizie în acest sens va fi luată în cadrul unei întâlniri a coaliției care va avea loc miercuri. 

Ce spune despre dosarele membrilor PSD din Guvern

Totodată, întrebat despre „dubla măsură” în cazurile Dragoș Anastasiu și Marian Neacșu, vicepremierul PSD care a avut o condamnare definitivă pentru conflict de interese, Grindeanu a spus că „a existat reabilitarea” și că „sunt lucruri care nu sunt noi”. 

Grindeanu a fost întrebat și despre cazul ministrului Economiei, Radu Oprea (PSD), care a fost trimis în judecată în ianuarie 2016 pentru evaziune fiscală și spălarea banilor. 

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au trimis dosarul înapoi, la scurt timp, pentru ca procurorul de caz să remedieze neregularitățile din rechizitoriu, a scris Defapt.ro.  Potrvit publicației, Parchetul General a reluat urmărirea penală a senatorului Radu Oprea în anul 2017 pentru clarificarea acuzațiilor penale și a completării materialului probator. Dosarul a fost clasat definitiv un an mai târziu, dar nu înainte ca Radu Oprea să plătească prejudiciul și să primească o amendă administrativă.  

„Sunt lucruri și pentru presă care nu sunt noi. Sunt lucruri despre care se știe, care sunt în spațiul public. Legat de Marian Neacșu a existat această reabilitare. Au fost zeci de parlamentari în această situație, urmare a unei decizii a Biorului Permanent că poți face aceste lucruri. (…) Sunt lucruri care au fost și în guvernele anterioare. Nu s-a aflat de Marian Neacșu peste noapte”, a mai spus Sorin Grindeanu.

El a mai adăugat că, în calitate de partener în coaliția actuala nu a știut de această mită în formă continuată dată de domnul Anastasiu timp de 8 ani.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administratia Fiscală:”A asocia mii de angajaţi ANAF cu faptele unor indivizi este profund nedrept”

0

„Darea şi luarea de mită sunt ambele infracţiuni. A asocia mii de angajaţi ANAF cu faptele unor indivizi este profund nedrept”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administratia Fiscală „Solidaritatea”, Dorin Modure. Totodată, Dorin Modure atrage atenția asupra unei „tendinţe periculoase şi nedreapte de a generaliza cazuri izolate de corupţie şi de a arunca o anatemă asupra întregului corp al funcţionarilor publici din Ministerul Finanţelor şi ANAF”.

„Susţinem o toleranţă zero pentru corupţie, dar ne dorim şi o toleranţă zero pentru denigrarea fără motiv a funcţionarilor cinstiţi. Federaţia «Solidaritatea» condamnă cu fermitate orice act de corupţie şi susţine fără echivoc toate demersurile legale menite să cureţe administraţia publică de orice elemente infracţionale. Legea ar trebui să fie egală pentru toţi, iar cei vinovaţi trebuie să răspundă individual pentru faptele lor, indiferent de funcţia pe care o deţin. Să fie foarte clar: darea şi luarea de mită sunt AMBELE infracţiuni. Ca să combatem eficient acest flagel, ambele ar trebui sancţionate la fel”, a scris pe Facebook preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administratia Fiscală „Solidaritatea”.

„Răspunderea penală pentru faptele săvârşite este INDIVIDUALĂ”

Dorin Modure spune că „a asocia mii de angajaţi ANAF, care îşi îndeplinesc sarcinile cu integritate şi profesionalism, cu faptele unor indivizi este profund nedrept”.

„Dorim să transmitem un mesaj foarte clar: răspunderea penală pentru faptele săvârşite este INDIVIDUALĂ. A asocia mii de angajaţi ANAF, care îşi îndeplinesc sarcinile cu integritate şi profesionalism, cu faptele unor indivizi este profund nedrept. Marea majoritate a personalului nostru munceşte cinstit pentru a asigura veniturile la bugetul de stat, esenţiale pentru funcţionarea ţării.

Facem un apel la responsabilitate către politicieni, lideri de opinie şi reprezentanţi ai mass-media. Lansarea în spaţiul public a unor acuzaţii generalizatoare, adesea bazate pe informaţii eronate sau scoase din context, nu face decât să erodeze încrederea publică într-o instituţie fundamentală a statului şi să submineze capacitatea acesteia de a combate evaziunea fiscală”, a mai spus acesta.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administratia Fiscală „Solidaritatea” precizează că organizația îşi va apăra întotdeauna membrii de acuzaţii nefondate.

„Orice atac la adresa lor este, indirect, un atac la adresa stabilităţii bugetare a României. Federaţia Solidaritatea îşi va apăra întotdeauna membrii de acuzaţii nefondate şi de campanii de denigrare. Susţinem o justiţie corectă şi o administraţie fiscală integră, dar nu vom accepta niciodată ca funcţionarii cinstiţi să devină ţapi ispăşitori în jocuri de imagine politice sau mediatice”, a completat Modure.

RECOMANDAREA AUTORULUI:

Dragoș ANASTASIU a mutat activitatea firmei, apoi a VÂNDUT totul unui gigant german: „Businessul lui ajunsese la o valoare de 150 de milioane de euro”

Cea mai veche organizație patronală îi cere premierului Bolojan să elimine „personajele toxice” din Executiv, în urma scandalul ANASTASIU

Acordul comercial UE-SUA, aspru criticat de ministrul ungar de Extern: cere schimbarea șefei Comiei Europene

0

Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului Exterior, critică dur modul în care Comisia Europeană a gestionat acordul comercial recent cu Statele Unite.

Péter Szijjártó, ministrul ungar de Externe FOTO: Facebook/Péter Szijjártó

„A apărut o nouă dovadă că la Bruxelles este nevoie urgentă de schimbarea conducerii. Comisia condusă de von der Leyen a provocat daune grave economiei europene în ultimii ani, iar totul a fost agravat de bâlbâielile în domeniul vamal. Comisia Europeană ar fi trebuit să reducă de patru ori tarifele vamale față de Statele Unite încă din ianuarie, iar dacă ar fi făcut acest lucru, ar fi putut fi evitată o nouă lovitură puternică dată economiei europene”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook, scrie Mediafax.

Declarația vine în contextul în care președinta Comisiei Euorpene, Ursula Von der Leyen, și președintele american Donald Trump au anunțat un nou acord comercial între UE și SUA.

Inițiativa a stârnit critici și din partea altor lideri europeni, inclusiv de la Paris, unde oficialii au vorbit un acord „dezechilibrat”.

Duminică, Statele Unite și Uniunea Europeană au ajuns la un acord de principiu, conform căruia blocul comunitar va fi supus unor taxe vamale de 15% pentru majoritatea exporturilor sale, evitând astfel un război comercial.

Un detaliu surprins în timpul vizitei lui Donald Trump în Scoţia naște noi îngrijorări. Ce se ascunde sub pata de pe mână acoperită cu machiaj

0

O pată suspectă pe mâna lui Donald Trump, acoperită cu machiaj în timpul vizitei sale în Scoția, reaprinde speculațiile privind starea sa de sănătate.

Donal Trump a încercat să mascheze pata de pe mână. FOTO: X

În timpul recentei sale vizite oficiale în Scoția, președintele Statelor Unite, Donald Trump, a fost surprins din nou cu o pată misterioasă pe dosul mâinii drepte, acoperită cu machiaj bronzant sau fond de ten. Pata este, însă, vizibilă în mai multe imagini de presă, şi naşte noi speculaţii privind starea de sănătate a lui Donald Trump, la doar câteva săptămâni după ce Casa Albă a recunoscut public că liderul american, în vârstă de 79 de ani, a fost diagnosticat cu „insuficiență venoasă cronică”.

Primele suspiciuni au apărut la începutul lunii, în cadrul unei apariții la Casa Albă, când o pată de pe mâna președintelui a generat îngrijorări privind posibile probleme de sănătate.

Într-o declarație ulterioară, secretarul de presă Karoline Leavitt a explicat că președintele observase „o ușoară umflare la nivelul membrelor inferioare”, motiv pentru care a fost supus unor investigații medicale amănunțite.

„Examinarea a inclus ecografii bilaterale ale picioarelor, care au evidențiat o insuficiență venoasă cronică”, a transmis apoi Karoline Leavitt, care a ținut să sublinieze că aceasta este o afecțiune comună la persoanele în vârstă și că nu au fost detectate semne de tromboză venoasă profundă sau alte probleme arteriale. „Președintele este, per ansamblu, într-o stare excelentă de sănătate, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Totuși, machiajul folosit pentru a ascunde leziunea vizibilă a fost remarcat de jurnaliști pe tot parcursul vizitei lui Trump în Scoția, unde s-a întâlnit cu figuri importante, precum premierul britanic Keir Starmer și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, iar forma circulară și ușor ridicată a zonei acoperite a ridicat noi întrebări privind afecțiunea de care suferă șeful de stat american, scrie DailyMail.

Casa Albă confirmă diagnosticul, dar minimalizează boala

O declarație recentă a medicului Casei Albe, dr. Sean Barbarella, susține că președintele a prezentat „umflături ușoare” în zona picioarelor, iar diagnosticul a fost confirmat în urma analizelor vasculare.

Afecțiunea confirmată de Casa Albă, insuficiența venoasă cronică, este cauzată de deteriorarea venelor picioarelor, ceea ce duce la o circulație deficitară a sângelui către inimă. Potrivit Cleveland Clinic, boala afectează aproximativ 5% din populația adultă și devine mai frecventă odată cu înaintarea în vârstă. Printre simptome se numără umflăturile, crampele, mâncărimile și modificările pielii la nivelul membrelor inferioare.

Această problemă poate evolua spre sindrom posttrombotic, în special la pacienții care au suferit în trecut o tromboză venoasă profundă, o complicație care poate apărea în decurs de un an sau doi de la formarea unui cheag de sânge.

Deși Donald Trump continuă să proiecteze o imagine de forță și vitalitate (recent Casa Albă distribuia chiar o fotografie cu el în postura de Superman), răspunzând pe larg întrebărilor jurnaliștilor și participând activ la evenimente, episodul din Scoția readuce în prim-plan întrebările legate de vârsta și condiția fizică a liderului american.

Președintele, care a devenit cel mai în vârstă lider învestit în funcție, la 78 de ani, a criticat adesea sănătatea predecesorului său, Joe Biden, acum în vârstă de 82 de ani, pe care l-a numit recent „un cadavru decrepit”. Mai mult, săptămâna trecută, Donald Trump a lansat o anchetă privind o presupusă mușamalizare legată de utilizarea unui autopen de către Biden, acuzând lipsa de transparență a acestuia.

Totodată, el pare hotărât să arate că este apt din punct de vedere fizic, în ciuda unui diagnostic care, potrivit experților, necesită monitorizare regulată și eventuale schimbări ale stilului de viață.

Bugetari cu tractoare Ferrari și Lamborghini. Unul a cumpărat o… locomotivă. Ce mai ascund declarațiile de avere secrete ale aleșilor și funcționarilor publici

0

În declarațiile de avere completate în 2025 au fost trecute peste 400.000 de autoturisme, printre care și tractoare Ferrari și Lamborghini. Unul dintre bugetari și-a trecut în declarația de avere o locomotivă, anunță ANI.

Tractoare Lamborghini FOTO: Pixabay

Potrivit integritate.eu, 411.302 autoturisme au fost declarate în 2025.  Vârsta medie a mașinilor este de 14 ani. 0,2% dintre vehicule au fost declarate ca fiind donate, 27 dintre acestea fiind mai noi de 3 ani.

Topul mărcilor preferate include: Volkswagen-15,64% din total, cu o vechime medie de 16 ani; Dacia-10,65%, vechime medie 12 ani; Skoda – 10,15%, tot 12 ani – Opel – 8,81%, cu o medie de 17 ani; Ford –7,9%, medie de 15 ani

În 2025 au fost raportate 0,2% mașini donate din totalul mașinilor declarate, iar dintre acestea cu o vârstă mai mică de 3 ani au fost identificate 27 de mașini.

Printre zecile de mii de înregistrări, ANI transmite că au fost găsite și comori și pagini de istorie:– 86 de vehicule Ferrari și Lamborghini – dar nu se încadrează în categoria super-car-uri, ci a tractoarelor.– O motocicletă Gnome Rhone din 1936, cu tehnologie derivată din motoare de avion cu peste 1000 cai putere.– O locomotivă.– Diverse modele interbelice sau de epocă: Opel Kadett 1939; Plymouth 1939 și 1956; Fiat Balila 1928; FORD A 1929; Cadillac DeVille 1968; SIMSON AWO 250, MZ ES 175, JAWA 175, Wartburg, SR114 și multe altele.

„Dacă această analiză poate fi savurată de curioși și pasionați ca o poveste despre preferințe auto și rarități mecanice, munca dificilă rămâne în seama inspectorilor care interpretează, verifică și corelează aceste date. Ei sunt cei care, dincolo de picanterii, contribuie esențial la menținerea unui grad ridicat de integritate în administrația publică”, a precizat ANI, într-un comunicat de presă.

Cristian Popescu Piedone află dacă rămâne sau nu sub control judiciar: „Sunt nevinovat”

0

Cristian Popescu Piedone, fostul şef al ANPC, s-a aflat luni la Tribunalul Braşov, acolo unde a contestat decizia privind plasarea sa sub control judiciar în cel mai recent dosar care este implicat.

Cristian Popescu pIedone află dacă rămâne sub control judiciar. FOTO: Inquam/Octav Ganea.

Luni, 28 iulie, Cristian Popescu Piedone a petrecut mai bine de o oră la Tribunalul Braşov, acolo unde avocaţii săi au contestat decizia privind plasarea fostuluio şef al ANPC sub control judiciar în dosarul în care acesta este acuzat că ar fi anunţat un angajat al unui cunoscut hotel despre controlul comisarilor de la Protecţia Consumatorilor ca această locaţie.

Deşi de obicei foarte volubil şi vorbăreţ, de data aceasta, şi la sosirea şi şi la ieşirea de la Tribunal, Cristian Popescu Piedone i-a ocolit pe ziarişti, evitând să răspundă la întrebările acestora.

Singura sa declaraţie a fost că este nevinovat, aşa cum s-a dovedit a fi şi în cazul Colectiv, subiect care l-a deranjat vizibil atunci când a un reporter a amintit despre acesta. „Cazul Colectiv este închis!”, a spus sec Piedone şi a plecat.

Vă reamintim că acuzaţiile împotriva fostului şel al ANPC după ce acesta a fost interceptat întâmplător de procurorii care monitorizau într-un alt dosar un angajat al hotelului Internaţional din Sinaia.

Ştire în curs de actualizare.

SUA și China desfășoară noi NEGOCIERI la Stockholm/ Trump își exprimă încrederea cu privire la semnarea unui acord cu Beijingul

0

Înalții oficiali ai SUA și ai Chinei vor relua discuțiile comerciale, luni, la Stockholm, cu scopul de a extinde armistițiul de 90 de zile și de a preveni noi tensiuni generate de eventualele tarife.

Fără un acord între cele două state, taxele vamale ale SUA ar putea reveni la niveluri de trei cifre, ceea ce ar putea crea noi tensiuni la nivel mondial. Discuțiile au urmat unui acord comercial important între SUA și UE, încheiat duminică, în cadrul căruia Uniunea Europeană a acceptat un tarif de 15% pentru majoritatea exporturilor sale de bunuri către SUA și a promis achiziții de 750 de miliarde de dolari în energie și 600 de miliarde de dolari în investiții.

„Suntem foarte aproape de o înțelegere cu China. Am făcut, într-o anumită măsură, o înțelegere cu China, dar vom vedea cum se va desfășura”, a declarat președintele SUA, Donald Trump, duminică.

SUA și China ar putea extinde armistițiul de 90 de zile

Discuțiile anterioare de la Geneva și Londra au avut scopul de a restabili comerțul cu minerale și de a anula taxele vamale de represalii.

„Aș fi surprins dacă ar exista rezultate timpurii în ceea ce privește unele dintre aceste aspecte, dar o extindere a armistițiului cu încă 90 de zile pare ar fi cel mai probabil rezultat”, a declarat Scott Kennedy de la Centrul pentru Studii Strategie și Internaționale.

Discuțiile ar putea prevedea și o posibilă întâlnire între Trump și omologul său chinez, Xi Jinping, la sfârșitul lunii octombrie, potrivit The Economic Times.

„Perspectiva viitoare a summitului liderilor este foarte benefică pentru negocieri, deoarece toată lumea dorește să ajungă la un acord”, a afirmat Sun Chenghao, șeful programului SUA-Europa la Centrul pentru Securitate și Strategie Internațională.

Foto: Profimedia

Recomandarea autorului:

Franța avertizează asupra „dezechilibrului” în NEGOCIERILE cu SUA/ „Acordul comercial va aduce stabilitate temporară”

Deal! UE și SUA au bătut palma. 15% pentru produsele UE importate în Statele Unite