Vicepremierul Dragoș Anastasiu a declarat în emisiunea „Ai Aflat”, că în primă fază pachetul de măsuri fiscale nu conținea creșterea de TVA, însă în urma discuțiilor cu partenerii europeni s-a transmis că trebuie luate măsuri de reducere a deficitului.
„Să știți că toată perioada asta care s-a scurs, de când domnul președinte Dan a intrat în pâine și până ieri, când am asumat asta în Parlament, a fost o luptă întreagă, în interior să găsim cea mai bună soluție, după care am ieșit cu ea la finanțatorii noștri, la cei care ne dau bani, adică la Comisia Europeană, cu un anumit pachet care nu conținea creștere de TVA.”, a declarat Dragoș Anastasiu.
Vicepremierul a mai menționat că în situația actuală țara noastră ar fi încheiat anul acesta cu un deficit de 10%.
„Ne-am dus la partenerii noștri, fără creșterea de TVA, ei spunându-ne: Noi am venit cu un pachet care nu conținea mărire de TVA și CASS mult mai puțin și așa mai departe. Și ei ne-au spus
Vicepremierul a făcut comparația cu situația când se cere un credit de la bancă: „Ca și cum te duci la bancă, vrei un credit de la bancă. Deci când te duci la bancă, banca se uită la tine ce venituri ai, ce cheltuieli ai, cum te comporți? „, a mai spus Anastasiu.
Cristian Pistol – Director General al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) SA – a anunțat semnarea contractului pentru construcția Variantei Ocolitoare (12,06 km) a Municipiului Giurgiu.
Contractul a fost semnat marți, 8 iulie 2025, între Consiliul Județean Giurgiu și Asocierea IBB-HIB ROMANIA (Leader), CONI, IBB Haus -und Industriebau GmbH, EURO CONSTRUCT & INDUSTRY TECHNIK SRL, GENERAL TRUST ARGEȘ SRL.
„Acest proiect este derulat în baza unui protocol de colaborare dintre Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, prin CNAIR S.A. și Consiliul Județean Giurgiu. Varianta Ocolitoare (VO) Giurgiu va avea profil de drum național cu 4 benzi (2 benzi pe sens cu separator median), va traversa localitățile Giurgiu, Frătești, Stănești și Slobozia și se va conecta cu drumul de legătură dintre DN5 și Podul Prieteniei, printr-un sens giratoriu (pe DN5)”, a scris Cristian Pistol pe pagina sa de Facebook.
„Contractul are o valoare de 350,8 milioane lei fără TVA”
Contractul, menționează Cristian Pistol, prevede o durată de execuție a lucrărilor de 36 de luni, iar pe traseu vor fi construite 4 poduri, 2 pasje de cale ferată și 2 parcări de scurtă durată.
– 4 poduri (peste rețeaua de canale de irigații);
– 2 pasaje peste calea ferată București -Giurgiu și peste Magistrala feroviară 902 Bucureşti – Videle;
– două parcări de scurtă durată (stânga/dreapta).
„Contractul este finanțat prin Programul Transport (PT) 2021-2027 și are o valoare de 350,8 milioane lei (fără TVA). Varianta ocolitoare Giurgiu va asigura o conexiune mai eficientă între zona metropolitană București și Municipiul Giurgiu, dar și cu zona de frontieră Giurgiu-Ruse”, a mai precizat Cristian Pistol.
Parchetul European a deschis o anchetă ce vizează fostul grup Identitate și Democrație, din care făcea parte partidul liderului de extremă-dreapta Marine Le Pen, suspectat că ar fi cheltuit ilegal peste 4,3 milioane de euro.
Parchetul european deschide o anchetă asupra Frontului National FOTO: Euroactiv
Parchetul European a confirmat marți, 8 iulie, că a deschis o anchetă care îl vizează pe fostul grup europarlamentar Identité et Démocratie (ID), din care făcea parte și Rassemblement National (RN), partidul condus de Marine Le Pen. Potrivit unui raport intern al direcției afacerilor financiare din Parlamentul European, citat de mai multe publicații la începutul lunii iulie, membrii acestui grup ar fi „cheltuit nejustificat” peste 4,3 milioane de euro în perioada 2019-2024, potrivit publicației Franceinfo.
Suspiciuni legate de fondurile publice
Suma uriașă ar fi fost folosită în mod abuziv de către ID și aliații săi politici, ceea ce a determinat autoritățile europene să lanseze o investigație oficială. Informațiile provin dintr-o analiză financiară internă a instituției europene, dar detalii concrete despre natura cheltuielilor nu au fost încă făcute publice.
Marine Le Pen neagă orice implicare
Într-o declarație făcută pe 3 iulie la postul RTL, Marine Le Pen a respins ideea că ar fi implicată sau că ar fi fost informată în legătură cu presupusele nereguli: „Nu știu despre ce este vorba, nu am consultat acest dosar”. Deși nu mai este eurodeputată din 2017, Le Pen a admis că ar putea exista „neînțelegeri administrative cu Parlamentul European”, dar a adăugat că „vom încerca, încă o dată, să le rezolvăm”.
În același timp, lidera partidului de extremă dreapta a criticat dur instituțiile europene, susținând că acestea desfășoară o campanie constantă împotriva partidului său: „Parlamentul European caută scandaluri cu RN dimineața, la prânz și seara, în orice împrejurare,” a afirmat ea, acuzând totodată o „luptă de tranșee” dusă împotriva opoziției europene de mai mulți ani.
Ancheta Parchetului European este în curs, iar dacă acuzațiile se confirmă, acestea ar putea avea consecințe politice și juridice serioase pentru RN și foștii membri ai grupului ID.
Într-un peisaj dominat de pini mediteraneeni, la o bază militară din apropierea Romei, soldați din mai multe state europene nu mai exersează manevre cu tancuri sau infanterie, ci coordonează misiuni logistice între drone aeriene și roboți de teren.
Exercițiu de război cu roboți de luptă/FOTO:X
A fost primul exercițiu european dedicat sistemelor autonome — și nu întâmplător, scenariile de luptă au fost dezvoltate împreună cu experți ucraineni, cei mai experimentați utilizatori ai acestui tip de tehnologie în luptă reală.
Este un semn că războiul din Ucraina nu doar că schimbă granițele, ci rescrie inclusiv modul în care Europa își imaginează apărarea.
Un nou tip de război: fără oameni, dar cu inteligență
La Montelibretti, în Italia, a fost lansată oficial campania OPEX – Operational Experimentation –, un program al Agenției Europene de Apărare (EDA) menit să accelereze integrarea sistemelor fără pilot în arsenalul european. Practic, o punte între cercetare și realitatea de pe front, unde dronele și roboții pot face diferența între o coloană logistică distrusă și o misiune reușită.
„Experții ucraineni ne-au ajutat să concepem scenariile de utilizare în condiții reale”, a declarat André Denk, directorul executiv al EDA, într-un interviu pentru Defense News. „Europa are nevoie de un plan clar pentru a integra rapid aceste sisteme pe câmpul de luptă.”
Drone care aduc provizii. Roboți care le livrează la tranșee
Exercițiul a simulat exact ceea ce Ucraina face deja pe front: dronele transportă materiale în zonele de conflict, iar de acolo, vehicule terestre autonome – fără pilot – preiau livrările și le duc mai departe. Teren accidentat, șanțuri cu apă, condiții de presiune – toate au fost parte din testare.
-Roboți de teren: Alysis (Spania), PIAP (Polonia), Arx Robotics (Germania)
Sunt firme care lucrează deja cu armată sau cu industria de securitate și care, în contextul unui război prelungit la granițele UE, devin tot mai relevante.
Războiul transformă inovația în urgență
Conceptul central al campaniei OPEX este simplu, dar dificil de implementat: cum reduci timpul dintre laborator și câmpul de luptă? În limbaj tehnocratic, problema este cunoscută drept „vale a morții” – acea zonă gri în care inovațiile rămân pe hârtie, iar armatele nu le folosesc niciodată.
„Războiul din Ucraina a comprimat ani de inovație în câteva săptămâni”, spune Denk. „Ceea ce înainte dura un deceniu, acum devine o urgență strategică.”
Europa încearcă să nu rămână în urmă
La testările de la Montelibretti au fost prezenți oficiali militari din Italia, Germania, Franța, Austria, Belgia, Cipru și Grecia. Au urmărit scenarii reale de sprijin logistic și apărare automată, în care soldații sunt complet înlocuiți de sisteme autonome.
„Armatele noastre au nevoie de o punte între cercetare și doctrinele de luptă. Acest exercițiu a fost exact acel pas”, a declarat un oficial EDA.
Seria de testări va continua în toamnă la centrul militar de la Nettuno, unde se va evalua integrarea acestor sisteme autonome în procedurile standard ale statelor membre.
„Este prima dată când arătăm armatei europene sisteme despre care nu știau. Este începutul unei discuții esențiale”, a spus un alt reprezentant al Agenției.
O femeie a fost accidentată mortal de șoferul unei mașini, care a efectuat manevra de mers înapoi și nu a observat-o. Victima are „leziuni incompatibile cu viața”, anunță Brigada Rutieră.
UPDATE: Victima a fost identificată, fiind vorba despre o femeie în vârstă de 56 de ani, a transmis Poliția.
Accidentul a avut loc marți, 8 iulie, în jurul orei 13.30, în Capitală. Brigada Rutieră a fost sesizată prin apel 112, cu privire la producerea unui accident de circulație pe Calea Rahovei.
Din primele verificări, polițiștii rutieri au stabilit faptul că „un bărbat în vârstă de 30 de ani, a condus un autovehicul în parcarea din dreptul imobilului cu nr. 291, de pe Calea Rahovei, iar în timp ce ar fi efectuat manevra de mers înapoi, a surprins și accidentat o femeie. Din nefericire, persoana prezintă leziuni incompatibile cu viața”.
Poliția efectuează verificări în vederea identificării victimei prin procedurile specifice.
În urma testării preliminare cu aparatura din dotare, conducătorul auto a fost condus la I.N.M.L., în vederea prelevării de probe biologice, urmând a fi dispuse măsuri în funcție de rezultatele buletinului de analiză toxicologică.
„În continuare se efectuează cercetări pentru a se stabili cu exactitate cauzele și condițiile producerii accidentului de circulație, iar traficul rutier în zonă se desfășoară sub îndrumarea polițiștilor”, a transmis Brigada Rutieră.
Poliția a publicat fotografia bărbatului care și-a omorât iubita, apoi a incendiat-o. Individul are antecedente penale, fiind condamnat la 15 ani în închisoare pentru crimă.
Bărbatul este căutat de Poliție FOTO: Poliția Română
„Din primele cercetări efectuate, persoana bănuită de comiterea faptei: Gânj Emil, în vârstă de 37 de ani, din județul Mureș.
Vă adresăm rugămintea de a ne acorda sprijin, prin mediatizarea acestei fotografii.
De asemenea, rugăm persoanele, care îl văd pe bărbat, să nu intre în contact cu acesta, ci să apeleze urgent numărul 112!
Totodată, specialiști din cadrul DIC și INC (IGPR) se deplasează la fața locului, pentru a acorda sprijin în cadrul anchetei penale”, a transmis poliția Mureș.
Imaginea 1/3: Bărbatul este căutat de Poliție FOTO: Poliția Română
Semnalmentele persoanei bănuite de comiterea faptei: bărbatul are o înălțime de aproximativ 1,75 m, aprox 65 -70 kg, constituție atletică, tuns foarte scurt, având barbă tip cioc, de lungime medie, șaten, ten măsliniu, în vârstă de 37 de ani.
Acesta poartă următoarele obiecte de vestimentație: pantaloni lungi, de culoare închisă, cizme de gumă, având asupra sa un rucsac negru, cu inscripția Adidas.
O tânără a fost găsită moartă în propria casă, care fusese incendiată. Potrivit informațiilor preliminare, femeia fusese ucisă, iar criminalul a dat foc la casă pentru a scăpa de dovezi.
Potrivit surselor, principalul suspect este fostul iubit, pentru care femeia avea ordin de protecție din luna februarie, transmite Antena 3 CNN.
În luna februarie, tânăra, în vârstă de 23 de ani, fusese răpită de același individ. Ea a fost găsită după două zile, reușind să scape și să ceară ajutor într-un magazin, după ce nimeni nu a vrut să o ajute în stradă.
Bărbatul, în vârstă de 36 de ani, are antecedente penale, fiind condamnat anterior pentru crimă, și a petrecut 15 ani în închisoare. Femeia obținuse un ordin de protecție împotriva lui, însă acesta a tăiat brățara de monitorizare acum un an.
Președintele USR, Dominic Fritz, a precizat marți, 8 iulie, că, acum, industria jocurilor de noroc e „taxată dur”, explicând că măsurile luate de guvern în acest domeniu nu doar că aduc 1,6 miliarde de lei în plus la buget, dar ar putea avea ca efect și reducerea numărului celor dependenți de pariuri.
Fritz a amintit de suferința pe care jocurile de noroc o lasă în urmă. FOTO Facebook Dominic Fritz
„Când industria păcănelelor se revoltă, știi că măsura e corectă. «Superbet, principalul sponsor al sportului, se retrage!», titrau unele articole. Am o veste: acum, industria jocurilor de noroc e taxată dur. Concret: impozitul pe veniturile operatorilor online pentru jocurile de noroc crește de la 21% la 30%. Impozitul pe veniturile operatorilor pentru toate tipurile de pariuri crește de la 21% la 25%. «Taxa de viciu» se dublează: 1.000 euro/aparat/an. Crește și taxa aplicată retragerilor pariorilor, de la 3% la 4%.Peste 80.000 ați semnat petiția USR împotriva păcănelelor”, a scris președintele USR pe Facebook.
Dominic Fritz, despre „suferința pe care industria aceasta o lasă în urmă”
Liderul USR spune că, dincolo de banii pe care îi aduce la buget, această măsură vine și cu alte beneficii.
„Colegii mei au luat la pas 11 județe ale țării, au fost în peste 20 de localități, au ascultat poveștile a zeci de oameni și au vorbit despre suferința pe care industria aceasta o lasă în urmă. Măsurile luate acum aduc 1,6 miliarde de lei în plus la buget. Sau, și ar fi și mai bine, mai puțini dependenți de pariuri care își ruinează viața lor și a familiilor lor”, a mai spus Dominic Fritz.
Impactul bugetar pentru jocurile de noroc
Iată cum se modifică impozitarea jocurilor de noroc, potrivit măsurilor asumate de guvernul Bolojan:
a) Impozitarea pentru operatori va crește de la 21% la 30%;
b) Impozitarea pentru jucători va crește de la 3% la 4% (taxa de retragere a banilor);
c) Crește cu 30% taxa pe aparat;
d) Se introduce obligativitatea producătorilor de a instala GPS-uri în toate aparatele.
Modificările operate în domeniul jocurilor de noroc vor avea în 2025 un impact bugetar dublu față de 2025.
„Impactul bugetar estimat ca urmare a aplicării modificărilor operate în domeniul jocurilor de noroc este de aproximativ 500 de milioane lei în anul 2025 și de peste 1 miliard de lei în anul 2026”, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Gabriela Firea a atras atenția într-o postare publică asupra impactului negativ pe care îl va avea noua taxare asupra mamelor. „Taxarea mamelor, când România este în declin demografic, este nedreaptă! La fel cum este nedrept să nu fie susținute cât de mult tinerele familii”, a scris europarlamentara.
Ea a subliniat că măsura nu rezolvă adevăratele probleme economice ale țării și nici nu acoperă găurile bugetare. „Am pierdut în 10 ani aproape 1 milion de oameni. Se nasc cei mai puțini copii din ultimul secol! Anul trecut, sub 150.000 de nașteri”, a avertizat Firea, atrăgând atenția că nici măcar în „plin avânt economic” tinerii nu au fost încurajați să devină părinți.
„Nu se îmbogățește nici o mamă în timp ce-și crește puiul nou-născut”
Fostul ministru al Familiei susține că decizia lovește în peste 130.000 de femei aflate în concediu de creștere a copilului sau care urmează să nască. „Ele oricum primesc doar 85% din media veniturilor pentru ultimele 12 luni și maximum 8.500 de lei. Deci nu se îmbogățește nici o mamă în timp ce-și crește puiul nou-născut. Și nici nu stă degeaba! Orice mamă poate depune mărturie cât efort înseamnă creșterea unui copil în primii doi ani”, a adăugat Firea.
Apel la coaliție și la Comisia Europeană
Gabriela Firea a declarat că va face demersuri atât la nivel național, cât și european, pentru a opri această măsură. „Am fost mereu alături de mame și de familiile tinere. Nu pot rămâne indiferentă acum. Voi face demersuri pe lângă toți colegii mei din Guvern și Parlament pentru a repara această nedreptate”, a promis europarlamentara.
Totodată, ea a precizat că, în calitate de membru al Parlamentului European, va apela la sprijinul Comisiei Europene pentru a identifica soluții financiare alternative. „Nu trebuie să abandonăm lupta”, a transmis Firea, criticând dur direcția aleasă de actualul Executiv.
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a publicat primele imagini de la lucrările de defrișare a arborilor de pe amplasamentul elementelor podului peste Prut de la Ungheni – malul românesc.
Potrivit informațiilor transmise, lucrările au început ieri după-amiază, în baza avizelor eliberate de către autoritățile de mediu, pentru asigurarea culoarului de lucru la infrastructura podului.
„Podul de la Ungheni va face legătura cu viitoarea autostradă A8, Tg. Mureș – Iași – Ungheni. Lucrările au demarat pe 26 aprilie și au un termen de execuție de 18 luni”, au transmis reprezentanții CNAIR pe pagina de Facebook a Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași.
Cristian Pistol (CNAIR): „Am soluționat o situație care provoca probleme majore pe unul din șantierele Autostrăzii Transilvania”
Cristian Pistol – șeful Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) – a anunțat că au fost soluționate unele probleme referitoare la construcția Autostrăzii Transilvania.
a fost semnat contractul pentru construirea a două viaducte, de 1,2, respectiv 2 kilometri, ceea ce va face posibilă evitarea zonelor cu alunecări de teren de pe secțiunea Nădășelu – Mihăiești.
„Cele două structuri vor fi construite de o Asociere de firme (OZALTIN INSAAT TICARET VE SANAYI ANONIM SIRKETI – ILGAZ INSAAT TICARET ANONIM SIRKETI – VISIO CONSTRUCTION WORKS SRL) între km 10+009 și km 12+000, respectiv km 21+406 și km 24+890 de pe această secțiune. Valoarea contractului finanțat prin PNRR este de 994,7 milioane lei (fără TVA) iar lucrările trebuie finalizate în 27 de luni (9 luni proiectare și 18 luni execuție)”, a transmis Cristian Pistol. (alte informații AICI)
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole …
„Pachetul de corecție bugetară 2025-2026 poate evita retrogradarea riscului suveran al României. Nu există alternativă la o corecție severă. Optimalitatea pachetului de măsuri de corecție examinat este greu de evaluat, mai ales că intervin aspecte distribuționale (inclusiv de echitate) și efecte de runda a doua.”, notează Consiliul Fiscal, condus de Daniel Dăianu, într-o informare de presă.
Potrivit sursei citate o „corecție bugetară, care înseamnă reducere de absorbție internă (ce afectează venituri personale, încasări ale firmelor), este prețul pe care trebuie să îl plătim pentru a asigura sustenabilitatea datoriei publice și a evita o corecție și mai severă”.
Astfel, pachetul substanțial de ajustare fiscală va exercita un efect important în sensul restrângerii dezechilibrului extern.
„Analiza execuției bugetare pe primele 5 luni ale anului 2025 este de natură să înrăutățească evaluarea CF de la momentul adoptării proiectului de buget, care vedea un deficit cash situat în jurul valorii de 7,7% din PIB. Astfel, în lipsa adoptării unor măsuri de corecție a deficitului bugetar, dinamica principalelor categorii de venituri și cheltuieli în prima parte a anului 2025 apare compatibilă cu un deficit bugetar cash de peste 8,5% din PIB, apreciază sursa citată.
De asemenea, Consiliul mai apreciază că „adoptarea unui pachet consistent de măsuri pentru corecția dezechilibrului bugetar reprezintă o urgență absolută. În lipsa unui pachet de măsuri credibil, ferm, riscul blocării accesului la finanțare și refinanțare devine iminent”.
Ce conține pachetul de măsuri fiscale, asumat luni de Guvern în Parlament. Detalii aici.
CITIȚI ȘI:
Reporter politic, acreditat la Guvern. În presă din 2004. Am lucrat la TVR, Rol.ro, Realitatea.net, Realitatea TV, Mediafax.ro, B1 TV, România Liberă. Doctorandă la SNSPA, sub coordonarea Prof. …
Arabia Saudită a efectuat un număr „înspăimântător” de execuții pentru infracțiuni legate de droguri în ultimul deceniu, majoritatea celor executați fiind cetățeni străini, potrivit Amnesty International.
Sute de oameni au fost executați în Arabia Saudită din cauza drogurilor FOTO Arhivă
Aproape 600 de persoane au fost executate în ultimii zece ani pentru infracțiuni legate de droguri, arată datele Amnesty International, trei sferturi dintre acestea fiind cetățeni străini proveniți din țări precum Pakistan, Siria, Yemen, Nigeria și Egipt, relatează The Guardian.
După un moratoriu temporar privind aplicarea pedepsei capitale pentru droguri între 2021 și 2022, execuțiile au crescut la niveluri record: 122 doar în 2024 și 118 până la sfârșitul lunii trecute în acest an.
Bilanț în creștere
În lipsa unei atenții internaționale asupra ceea ce Amnesty descrie drept „procese profund nedrepte” și o „indiferență îngrozitoare față de viața umană”, organizația pentru drepturile omului avertizează că bilanțul victimelor este în creștere.
Dana Ahmed, cercetătoare Amnesty International pentru Orientul Mijlociu, a declarat: „Asistăm la o tendință cu adevărat înfiorătoare, în care cetățenii străini sunt executați într-un ritm alarmant pentru infracțiuni care nu ar trebui să atragă niciodată pedeapsa cu moartea.
Convingerea statelor să denunțe și să condamne abuzurile comise de Arabia Saudită în materie de drepturi ale omului a fost întotdeauna dificilă, având în vedere resursele financiare vaste și influența sa geopolitică. Iar pe fondul conflictelor continue din Orientul Mijlociu… atenția asupra acestor practici a scăzut și mai mult.”
„Păcăliți și exploatați”
Amnesty a mai precizat că a identificat cetățeni străini care au fost „păcăliți și exploatați” după ce au fost atrași în rețele de trafic de droguri în timpul migrației pentru muncă, cu promisiuni de recompense care nu justificau riscul de a fi condamnați la moarte.
Organizația a evidențiat cazul a șapte etiopieni și un somalez aflați acum pe lista celor condamnați la moarte, acuzați că ar fi traficat 153 de kilograme de canabis, evaluate la circa 3,8 milioane de dolari (aproximativ 2,79 milioane de lire sterline). Potrivit mărturiei acestora din documentele instanței, au fost recrutați cu promisiunea unei sume modice de doar 267 de dolari de persoană.
Nivelul scăzut de educație și condițiile socioeconomice dezavantajate ale multora dintre cetățenii străini condamnați la moarte le-au crescut riscul de a fi exploatați și le-au îngreunat accesul la reprezentare juridică în Arabia Saudită, arată Amnesty. Raportul mai menționează lipsa accesului la avocați, sprijin consular insuficient și absența interpretării eficiente în timpul procedurilor.
Acuzații de tortură
Cel puțin patru cazuri documentate de Amnesty implică persoane care au raportat că au fost supuse torturii sau altor tratamente inumane în timpul arestului preventiv, pentru a li se obține mărturisiri. Mulți nu știau care este stadiul apelurilor lor sau când urma să aibă loc execuția – unii au fost informați de oficialii închisorii cu doar o zi înainte de a fi executați.
Kristine Beckerle, directoare regională adjunctă a Amnesty International pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, a declarat: „Pedeapsa cu moartea este cea mai crudă, inumană și degradantă formă de pedeapsă.
Aliații internaționali ai Arabiei Saudite trebuie să exercite presiuni urgente asupra autorităților pentru a opri acest val de execuții și a respecta obligațiile internaționale privind drepturile omului.”
A promis că se va întoarce și s-a întors, dar a murit la scurt timp după ce rușii l-au eliberat din captivitate. Este povestea ucraineanului Valery Zelensky, militar al Brigăzii 53 mecanizate, care a fost returnat Ucrainei ca parte a schimbului „1000 pentru 1000”, potrivit suspilne.media/donbas.
Era 25 mai 2025 când a fost eliberat. La mai puțin de o lună, pe 16 iunie, inima sa s-a oprit. Corpul bărbatului de 57 de ani nu a putut rezista efectelor torturii, potrivit mărturisirilor făcute de fiica lui Valery, pentru Suspilne Donbas.
În captivitate a trăit cu gândul familia sa, despre care, timp de trei ani, a crezut că este sub ocupație. A visat să mai vadă o dată ochii iubitei sale soții și a reușit să o facă.
Timp de 39 de luni cât a stat în captivitate în închisorile rusești, soldatul ucrainean a îndurat torturi cumplite.
„Era foarte puternic”
Fiica sa, Valeria a povestit că Valery Zelensky a fost un om puternic, atât fizic, cât și spiritual. Și ca toți supereroii, avea un călcâi al lui Ahile: familia lui. A fost singurul punct slab al lui Valery Zelensky, în rest, nimic nu-l putea distruge:
„Tatăl meu a studiat pentru a deveni chimist-tehnolog. Acolo ( la Sievierodonetsk) a întâlnit-o pe mama (…) A recunoscut imediat că ea era destinul lui. Întreaga viață pe care au petrecut-o împreună a fost o viață foarte romantică. S-au întâlnit la universitate, apoi au apărut copiii. (…) A inspirat o mulțime de oameni”
A intrat în Poliție, iar ulterior a încercat să-și construiască propria afacere, care a dat însă faliment. S-a înrolat apoi în armată și a fost promovat sergent major.
„Când a început ofensiva pe scară largă, li s-a spus că era nevoie de soldați voluntari pentru a participa la asalt. Patruzeci și opt dintre ei au spus: «Mergem». Tatăl meu era unul dintre ei. Era genist și trebuia să amplaseze mine la pod”, relatează fiica sa.
A fost capturat de forțele ruse în estul Ucrainei. Familia, care se ascundea de atacurile rusești într-un subsol, a aflat că a fost luat prizonier abia câteva zile mai târziu.
Valery Zelensky a fost eliberat pe 25 mai 2025, după ce familiei i s-a comunicat telefonic ce avea să se întâmple.
„Cu toții am plâns de fericire pentru că, în sfârșit, cel mai rău vis din viața noastră s-a terminat. Am vrut să-i spunem atât de multe, să nu-și facă griji, pentru că știm asta, era foarte îngrijorat pentru noi. Când m-a sunat tata și a auzit că vorbesc ucraineană a fost încântat. Și eu și soțul meu am avut o poziție foarte dură: am decis că nu vom vorbi rusă, limba călăilor tatălui nostru. (…) Primul lucru pe care ni l-a spus: nu am predat pe nimeni. Cuvinte de onoare pentru el. Nu a trădat pe nimeni. Nu a spus nimic. Era dispus să îndure absolut totul, dar nu dezamăgea pe nimeni”, a povestit fiica pentru sursa citată.
Valery, cu familia sa, Kiev, 2025. FOTO Arhiva personală a familiei Zelensky Sursă suspilne.media
„A visat la un nepot toată viața”
A fost foarte fericit când, întors acasă, a aflat că are un nepot.
„A visat la un nepot toată viața. Are două nepoate de la prima fiică – adică: păpuși, rochii – și spunea: «Când mă voi juca cu un skateboard pentru băieți? Vreau să am această șansă». Și în cele din urmă a avut o astfel de oportunitate”, mai spune fiica soldatului
A trecut prin mai mute examinăr medicale. A fost întrebat despre tendințele suicidare și a răspuns: «Am trei nepoți, două nepoate, un nepot. Am ceva pentru care să trăiesc. Copiii mă așteaptă, lumea mă așteaptă, am o viață întreagă de trăit»”, povestește fiica sa.
„A fost nu doar crud, ci și inuman”
Dar nu mai era nimic de tratat.
„Trebuie să înțelegeți ce sunt trei ani de captivitate. Primul an a fost cel mai dificil, (…) tot acest amestec și tortură a fost nu doar crud, ci și inuman. Dar a îndurat. A rezistat încă doi ani. Și mi-a spus: Mușchii mei m-au protejat”
I-a povestit fiicei cum trei oameni au murit din cauza torturii: „Am înțeles că totul este posibil, l-am rugat pe Dumnezeu: te rog, lasă-mă să văd ochii iubitei meule”.
Sună înfricoșător, pentru că, într-adevăr, s-a întors să vadă ochii iubitei sale, povestește fiica:
„Am avut o zi în care ne-am văzut. A fost eliberat din carantină și am avut o zi fericită în care am simțit că familia noastră a fost din nou împreună”.
Era atât de epuizat încât a devenit o fantomă a lui însuși.
Tânăra povestește cu câte speranțe s-au revăzut:
„Ne-am agățat de fiecare acțiune a lui. S-a întors foarte flămând și a spus: Când pot bea suc de rodie? Îmi doresc foarte mult un grătar. Vă rog să-mi aduceți totul: în special ciocolată, carne, brânză. Eu am făcut prăjituri cu brânză, dar nici măcar nu le-a putut mânca. De când s-a întors, nu a mâncat. Am crezut că problema este doar pancreasul. Medicii au început să trateze pancreasul, a făcut dializă, a făcut multe. Când era deja la terapie intensivă timp de o săptămână, acest lucru i-a afectat foarte mult aspectul. Era atât de epuizat încât a devenit o fantomă a lui însuși”.
Raportul medical descrie câte tipuri de torturi a îndurat.
„A avut mai multe răni, umărul nu a funcționat, brațul nu a funcționat. Consecința acestei torturi a fost că trupul era pur și simplu atât de epuizat încât s-a stins în doar o săptămână”, spune fiica.
„Am crezut că este pancreasul, dar de fapt toate organele se dezintegrau deja. Necroza nu a fost doar în pancreas”, mai povestește fiica despre ce a aflat de la medici.
Tânăra a adăugat:
„Sâmbătă a fost transferat la terapie intensivă, pentru că era într-o stare foarte gravă. Mama a fost cu el până la sfârșit”.
Familia sa descrie durerea pe care o resimte după moartea lui Valery:
„Ești sfâșiat de două sentimente. Primul sentiment este o durere inepuizabilă, pentru faptul că persoana iubită nu mai este acolo. A fost pur și simplu torturată. Și există bucurie în faptul că nu mai simte acele torturi”.
Prizonierii ucraineni duși în închisorile din Rusia, sunt în mod deliberat privaţi de asistenţă medicală. Mai mult, unii medici au luat parte la acte de tortură într-unul din penitenciare, a dezvăluit o comisie de anchetă a Consiliului ONU pentru drepturile omului.
Polițiștii din Argeș au deschis o anchetă după ce în spațiul public au apărut imagini revoltătoare cu o mașină care pare că iese intenționat de pe carosabil pentru a lovi un urs aflat la marginea DN 7C – Transfăgărășan. Potrivit unor surse, șoferul a fost deja identificat de oamenii legii.
FOTO: anchetaonline.ro
Inspectoratul de Poliție Județean Argeș a transmis că polițiștii Secției Rurale Albeștii de Argeș s-au sesizat din oficiu în urma apariției filmării în mediul online și, cu sprijinul IPJ Dolj, au desfășurat verificări pentru a stabili cu exactitate circumstanțele incidentului și pentru a aplica sancțiunile legale care se impun. Șoferul a fost ulterior identificat, iar acum urmează să se stabilească ce pedeapsă va primi.
În imagini se observă cum un autoturism, înmatriculat în Dolj, iese de pe drum și se apropie de un urs aflat lângă șosea. Momentul a fost surprins pe Transfăgărășan, într-o zonă frecventată de turiști, dar și de animale sălbatice.
Filmarea a generat reacții diverse în mediul online. Unii oameni l-au acuzat pe șofer de cruzime și comportament iresponsabil, în timp ce alții au susținut că acesta ar fi încercat doar să îndepărteze animalul de pe drum.
„Transfăgărășanul traversează un habitat natural important, iar întâlnirea cu urșii trebuie tratată cu prudență, pentru siguranța atât a oamenilor, cât și a animalelor”, au transmis reprezentanții IPJ Argeș, relatează presa locală.
Autoritățile reamintesc că apropierea de urși, oprirea pentru fotografii sau hrănirea acestora sunt comportamente extrem de periculoase și interzise, care pot duce la tragedii, dar și la sancțiuni severe.
Amintim că săptămâna trecută, un motociclist italian a fost omorât de o ursoaică pe Transfăgărășan.
Un urs de dimensiuni foarte mari i-a speriat pe oameni, după ce a fost filmat de niște trecători. La vederea luminilor, animalul a început să fugă nervos spre mașină.
Ursul a fost filmat de o cameră de bord FOTO Captură video
Pe imaginile surprinse de o cameră de bord se vede cum ursul se repede spre mașina care filma scena.
La un moment dat, animalul se oprește și se întoarce din drum, înapoi spre blocuri.
Nu se știe în ce localitate a fost filmată fiara, dar comentatorii spun că ar putea fi vorba despre Predeal sau Brașov.
Incidentul vine la câteva zile după ce un bărbat din Italia, care se deplasa cu motocicleta pe Transfăgărășan, a murit în România după ce a fost atacat de un urs.
În județul Argeș, un cioban a fost atacat și rănit de un urs în timp ce se afla cu oile pe muntele Jupâneasa, în zona Berevoiești.
Bărbatul, în vârstă de aproximativ 54 de ani, a fost preluat de echipele de salvare și transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
PSD analizează mai multe opțiunii pentru șefia Curții de Conturi, printre care și Ion Mocioalcă, în prezent vicepreședinte al instituției. Secretarul general al partidului, Paul Stănescu, face lobby pentru fostul baron local, potrivit unor surse „Adevărul”.
Ion Mocioalcă, favorit pentru sefia Curtii de Conturi. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Plecarea lui Mihai Busuioc la Curtea Constituțională a României (CCR) lasă liber scaunul de la șefia Curții de Conturi.
Favorit pentru această poziție este Ion Mocioalcă, fost baron PSD de Caraș, pentru numirea căruia insistă Paul Stănescu, care, la rândul său, a fost în cărți pentru conducerea Curții de Conturi, dar a renunțat pentru că, spun unele surse, ar fi considerat neatractiv postul, fiind vorba doar de puțin peste un an.
Amintim că secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a declarat, în iunie 2025, că nu a cerut și nu a acceptat nicio funcție, respingând speculațiile privind o posibilă plecare la Curtea de Conturi. Într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a PSD, Stănescu a subliniat că rămâne aproape de partid, prioritatea sa fiind pregătirea noii generații de politicieni.
Cine este Ion Mocioalcă
Ion Mocioalcă, fost baron PSD de Caraș-Severin și socrul fiului unui fost interlop din Vâlcea, a avut cinci mandate de deputat și unul de senator.
În urmă cu doi an, DNA Timișoara a închis un dosar penal care-l avea ca suspect cu doar patru zile înainte ca acesta să fie numit de Parlament în funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi.
Concret, pe 10 octombrie 2023, Mocioalcă a fost ales de plenul reunit al Camerei Deputaților şi Senatului, după ce dosarul său a fost clasat de la DNA pe 6 octombrie 2023. Cu o zi înainte, el a demisionat din funcția de senator PSD, pentru a fi numit la Curtea de Conturi, potrivit unei investigații PressHub.ro.
Relații cu Ilie Sârbu și Victor Ponta
Mocioacă este un apropiat al lui Ilie Sârbu, fost consilier al Curții de Conturi 9 ani, dar și al lui Victor Ponta, ginerele lui Sârbu
Mocioalcă a fost mâna dreaptă a lui Ioan Talpeș, director SIE între 1992 și 1997, potrivit portalului Integritate pe bune, iar numele său a apărut în scandalul deputaților cu dosare de rețea la securitate.
A devenit parlamentar în 2000 și s-a înscris la un curs al Colegiului de Apărare condus de Gabriel Oprea.
Solidaritate cu Paul Stănescu
În 2018, după 24 de ani în care a făcut parte din acest PSD, Mocioalcă a decis să demisioneze, în semn de solidaritate cu Adrian Ţuţuianu şi Paul Stănescu, care au fost excluşi din partid pentru că s-au răzvrătit împotriva lui Liviu Dragnea.
„PSD nu mai merge în direcţia care trebuie, este departe de oameni. Partidul este confiscat în momentul de faţă, incapabil să reacţioneze la semnalele pe care le primeşte din interior. Prima dovadă constă în faptul că aceia care încearcă să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă PSD au fost daţi afară din partid. Gestul meu este şi un gest de solidaritate cu Marian Neacşu, Adrian Ţuţuianu, cu Gabriela Firea, cu Paul Stănescu, cel care a fost remaniat doar pentru faptul că nu mai împărtăşeşte ideile şi impunerile conducerii partidului”, explica, atunci, Ion Mocioalcă pentru Agerpres.
Deputatul spunrea că CEX-ul PSD a ajuns doar „un cor al bisericii, care cântă cum i se dictează”.
„Pentru aceste motive am plecat din PSD şi m-am dus într-un partid care respectă Europa. Am muncit în decursul carierei mele, în cinci mandate de parlamentar, pentru intrarea în NATO şi în Uniunea Europeană, iar acum mă trezesc cu unii lideri ai PSD care ne spun că noi facem parte din est„, declara Mocioalcă.
În 2019 a fost cooptat în partidul lui Ponta și a devenit președinte al Comisiei de Apărare.
Ce avere are Mocioalcă
Potrivit unei declarații de avere din 2024, Ion Mocioalcă are o casă de locuit (în județul Caraș-Severin), trei apartamente (județul Ilfov), dar și șase terenuri intravilane în Caraș-Severin, plus un teren forestier și unul agricol, ambele în Mehedinți.
Potrivit veniturilor declarate de Mocioalcă, economiile cumulau 350.000 de lei, aproximativ 180.000 de euro, iar unei firme i-a împrumutat 976.406 lei. Ca sursă de venit, acesta a primit doar indemnizația de senator, care s-a ridicat la 153.000 de lei. În ceea ce privește datoriile, Mocioalcă are trei credite – de 100.000 de lei, de 16.000 de lei și 12.200 de lei.
În contextul actualelor măsuri de austeritate, România ar putea reveni la un regim fiscal mai relaxat până la finalul anului viitor, dacă va exista predictibilitate și dacă Guvernul va continua reformele necesare, a declarat vicepremierul Dragoș Anastasiu a declarat marți, 8 iulie.
Vicepremierul a vorbit și despre stimularea economiei. FOTO: Facebook / Dragoș Anastasiu
„Suntem într-o perioadă de management de criză, iar aceste măsuri sunt, cred, temporare. Dacă facem ce trebuie, reducerea cheltuielilor și creșterea investițiilor, la finalul anului viitor vom putea reveni la taxe mai comode”, a afirmat Anastasiu la Conferinţa RO 3.0 – Upgrade România, potrivit Antena 3 CNN.
Acesta a precizat că în cadrul reuniunii Consiliului ECOFIN, aflată în desfășurare la Bruxelles, România va primi „prima confirmare” că măsurile adoptate de Guvernul Bolojan sunt apreciate la nivel european.
„Sunt convins că astăzi vom primi prima confirmare că facem bine ceea ce facem. Avem reuniunea ECOFIN, iar eu am încredere că partenerii noștri vor aprecia pozitiv eforturile noastre, chiar și în contextul acestor sacrificii. Această confirmare se va traduce în dobânzi mai mici la împrumuturile statului și, implicit, într-un deficit bugetar mai mic”, a declarat vicepremierul.
Anastasiu a menționat și că urmează un nou pachet de măsuri care vizează restabilirea echității în sistemul fiscal. „Oamenii sunt, pe bună dreptate, revoltați de anumite aspecte, și trebuie să corectăm aceste dezechilibre. Nu putem face totul de pe azi pe mâine, pentru că multe lucruri sunt „betonate” din punct de vedere legal”, a mai spus el.
Vicepremierul a subliniat că stimularea economiei trebuie să vină prin debirocratizare, simplificare și digitalizare. „Însă este clar că trebuie să stimulăm economia. Putem face acest lucru prin debirocratizare, simplificare și digitalizare”, a declarat Anastasiu.
Declarațiile vicepremierului vin după ce, cu mai puțin de o săptămână în urmă, a declarat că măsurile confirmate de premierul Ilie Bolojan ar putea fi aplicate pe o perioadă de până la patru ani, și nu doar un an și jumătate, așa cum se estima inițial.
„Credem că pachetul fiscal, discutat inclusiv cu finanțatorii noștri, cel puțin pe un an și jumătate, dar de fapt pe patru ani, este unul care ne aduce stabilitate”, a declarat Dragoș Anastasiu pentru Observator News.
Consiliul Afaceri Economice și Financiare al UE (ECOFIN) se reunește marți, la Luxemburg, luând în discuție mecanismul de redresare și reziliență, extinderea zonei euro, Pactul de stabilitate și de creștere, programul de lucru al președinției, Semestrul european 2025 și reuniunea G20 din 17-18 iulie 2025. Victor Negrescu, vicepreședintele Parlamentului European, a anunțat că pe agendă se află și noul set de recomandări din partea Comisiei Europene privind procedura de deficit excesiv începută în 2020.
„Astăzi are loc reuniunea Consiliului miniștrilor de finanțe din statele membre UE (EcoFin). Pe agendă se află și noul set de recomandări din partea Comisiei Europene privind procedura de deficit excesiv începută în 2020. Da, 2020 – exact așa scrie în documentul oficial.
Totodată, Comisia Europeană urmează să revizuiască în jos prognozele de creștere economică, ca urmare a blocajului economic din România generat de instabilitatea politică de la începutul anului și de măsurile fiscale adoptate recent”, a transmis Victor Negrescu pe Facebook.
Potrivit vicepreședintelui Parlamentului European, miniștrii de finanțe vor aproba marți și decizia prin care 15 state membre au solicitat o creștere a deficitului cu 1,5% pentru apărare, precum și anumite modificări în planurile de redresare. El a adăugat că „România nu se află pe listă”.
„Se va lua notă de pachetul fiscal propus ieri, însă se va solicita ca măsurile să fie implementate corespunzător pentru a recâștiga încrederea partenerilor. România trebuie să propună măsuri financiare sustenabile și eliminarea privilegiilor nejustificate”, a precizat eurodeputatul.
Victor Negrescu a subliniat că „primul obiectiv trebuie să fie scăderea dobânzilor obținute pe piețele internaționale, prin îmbunătățirea ratingului de țară. Al doilea e să evităm sancțiunile”.
„Dacă tăierea fondurilor UE este improbabilă, pentru că ar afecta economia UE, aplicarea de penalități financiare poate să fie discutată în toamnă. Personal, voi face tot ce pot pentru a evita aceste sancțiuni așa cum, anul trecut, când puțini credeau acest lucru posibil, am fost printre cei care au ajutat România să obțină un plan pe 7 ani pentru reducerea deficitului bugetar.
Comunicatul și conferința de presă de după EcoFin vor transmite un semnal important. Mă aștept ca partenerii europeni să susțină o idee în care cred cu tărie: România are nevoie de măsuri pentru creștere și stimulare economică. Creșterea încasărilor se face și prin dezvoltare, nu doar prin tăieri. Este esențial să recâștigăm încrederea investitorilor, să oferim populației speranța că aceste măsuri sunt temporare și, mai ales, să prezentăm o viziune economică pe termen mediu și lung, valorificând toate fondurile europene disponibile”, a mai precizat el.
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la …
Premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, a declarat, marți, că decizia președintelui SUA, Donald Trump, de a impune tarife de 25% pe bunurile japoneze este „cu adevărat regretabilă”, exprimându-și, totuși, deschiderea de a continua negocierile pentru un eventual acord comercial.
Ishiba a afirmat că Guvernul nu va ezita să apere interesele naționale în cadrul viitoarelor negocieri, promițând să facă tot posibilul pentru a atenua impactul creșterii iminente a tarifelor asupra economiei japoneze.
„Vom continua să ne angajăm în negocieri cu Statele Unite pentru a explora posibilitatea de a ajunge la un acord reciproc avantajos, protejând, în același timp, interesele noastre naționale”, a declarat Ishiba.
Negocierile anterioare dintre Tokyo și Washington privind un acord comercial nu au dus la progrese majore.
Deși Trump a apelat la tarife pentru a remedia ceea ce consideră a fi un dezechilibru comercial, o taxă de 25% pe vehicule ar dauna grav industriei japoneze, care se bazează pe companii precum Toyota și Honda.
„Din păcate, încă nu am ajuns la un acord, deoarece există divergențe între noi. Japonia a evitat să facă ușor concesii, cerând și protejând ceea ce este necesar”, a evidențiat premierul, citat de agenția de presă Kyodo News.
Trump ia în considerare o modificare a tarifelor
Înaintea alegerilor pentru Camera Consilierilor din 20 iulie, Ishiba a susținut că negocierile conduse de Ryosei Akazawa au contribui la menținerea „suspendării” tarifelor americane.
Trump amenințase anterior că va impune tarife vamale de 30-35%. Noua taxă de 25% urmează să intre în vigoare pe 1 august.
„Vă rugăm să înțelegeți că cifra de 25% este mult mai mică decât cea necesară pentru a elimina dezechilibrul deficitului comercial pe care îl avem cu țara dumneavoastră”, a transmis Trump.
„Aceste tarife pot fi modificate, în creștere sau în scădere, în funcție de relația noastră cu țara dumneavoastră”, a subliniat Trump.
Erika Ciobanu este studentă la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2025. Scrie despre politica internațională, …
Premierul Dorin Recean subliniază că votul nu se negociază cu oligarhii fugari, iar Parlamentul de la Chișinău trebuie să rămână vocea moldovenilor, nu să devină un instrument al Kremlinului. Această afirmație a fost făcută pe fondul avertizărilor privind ingerința Moscovei în alegerile parlamentare.
Premierul moldovean accentuează că democrația nu este de vânzare. FOTO: Facebook
„Democrația nu este de vânzare. Votul nu se negociază de oligarhii fugari. Moldova nu se mai întoarce în trecut iar Parlamentul Republicii Moldova trebuie să rămână vocea poporului nostru, nu să devină un instrument al Kremlinului”, a afirmat premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, în timpul conferinței regională 2025 „Banii în politică – Bani, Securitate și Democrație: Apărarea integrității electorale în era digitală”, eveniment desfășurat în perioada 8-9 iulie la Chișinău de Comisia Electorală Centrală (CEC).
Totodată, Dorin Recean a vorbit despre cum Moscova încearcă să influențeze votul, subliniind că ,,pe lângă banii virați prin conturi false, există și cei care folosesc criptomonede pentru a finanța interpuși, iar experții ruși testează limitele instituțiilor noastre prin mai multe feluri”.
provocarea crizelor energetice de la începutul acestui an;
destabilizarea economică continuă în regiunea transnistreană;
utilizarea inteligenței artificiale pentru dezinformare sofisticată”, a adăugat oficialul moldovean.
Avertismentul premierului de la Chișinău
Dorin Recean a mai avertizat că un aspect și mai îngrijorător este apariția partidelor- fantomă ,,care par pro-europene, dar sunt finanțate din Rusia pentru a forța o majoritate pro-Kremlin în Parlament. Vreau să fie clar: Republica Moldova nu va permite ca cineva să dirijeze din exterior alegerile noastre. Vom folosi toate instrumentele disponibile pentru a proteja suveranitatea, democrația și viitorul european al țării. Stimați participanți, în această toamnă, Republica Moldova își va alege Forul Legislativ. Acest scrutin trebuie să fie curat, liber și finanțat corect. Altfel, ne expunem riscului de a fi manipulați, cumpărați și, în ultimă instanță, subminați”.
Premierul a accentuat că țara sa se află în plin proces de pregătire pentru aderarea la Uniune.
„Drumul nostru spre Uniunea Europeană presupune standarde, reguli și integritate. Iar noi suntem hotărâți să ne ridicăm la înălțimea acestor așteptări – așteptările cetățenilor Republicii Moldova”, a punctat premierul Dorin Recean.
Scrutin cu miză importantă
Alegerile parlamentare din Republica Moldova sunt programate pentru data de 28 septembrie. Scrutinul are o miză extrem de importantă pentru țară care aspiră să adere la Uniunea Europeană. Liderii de la Chișinău au avertizat că Moscova va încerca să influențeze votul cu scopul de a instala o guvernare pro-rusă și de a deturna ulterior parcursul european al Republicii Moldova.
Anul trecut, Moscova a interferat în alegerile prezidențiale și în referendumul pro-UE din toamnă, implementând această strategie prin intermediul oligarhului fugar Ilan Șor.
Conform autorităților moldovene, zeci de mii de cetățeni ar fi fost mituiți. Rețeaua masivă de cumpărare a voturilor ar fi fost executată de Ilan Șor, dar orchestrată de serviciile speciale rusești.
Instrumentul Moscovei
Ilan Șor, considerat principalul instrument al Kremlinului în destabilizarea Republicii Moldova, se ascunde la Moscova din iarna anului trecut pentru a scăpa de justiția de la Chișinău.
Prorusul Ilan Șor a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare pentru implicarea în furtul miliardului, acuzații pe care le neagă.
Liderul AUR, George Simion și deputații români de extremă-dreapta din Parlamentul European au fost ironizați de propriii aliați politici, care au criticat moțiunea de cenzură împotriva președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
George Simion a fost ironizat în Parlamentul European FOTO Reuters
Copreședintele grupului conservatorilor și reformiștilor europeni (ECR), Nicola Procaccini, a urcat la tribună pentru a ataca propria sa familie politică, în special delegațiile Poloniei și României, care au promovat moțiunea de cenzură.
Procaccini a semnalat că, în opinia sa, moțiunea de cenzură împotriva Ursulei von der Leyen este o eroare strategică.
El a susținut că votul nu ar face decât să le permită verzilor și socialiștilor să-și reafirme „majoritatea Ursula”, tocmai în momentul în care „o majoritate de centru-dreapta” începea să câștige teren.
Procaccini a argumentat că actuala Comisie este cea mai de dreapta din istorie, cu un vicepreședinte executiv aparținând grupului ECR, și că tabăra conservatoare obține victorii importante în domeniile dereglementării și migrației.
Prevestind eșecul moțiunii, Procaccini a adăugat: „Din păcate, unora le place să piardă, atât acasă, cât și aici” – o referire aparentă la înfrângerea liderului AUR, George Simion, la alegerile prezidențiale din România, notează POLITICO.
Europarlamentarul AUR, Gheorghe Piperea, a depus la sfârșitul lunii iunie o moțiune de cenzură împotriva Ursulei von der Leyen, pe care a acuzat-o de lipsă de transparență și abuz de putere.
Moțiunea a fost dezbătută luni în plenul Parlamentului European, iar votul cu apel nominal va avea loc joi.
CSM, care atrage atenția, marți, că deficitul de judecători în România – care a ajuns la 13% – este imposibil de acoperit în prezent, întrucât concursurile de admitere directă în magistratură sunt blocate prin act normativ, împreună cu orice concurs de ocupare a posturilor din instituțiile publice.
Locurile vacante nu pot fi completate pe termen scurt, spune CSM. FOTO Inquam photos/Octav Ganea
„În perioada 01 ianuarie – 31 decembrie 2024, la nivel naţional, s-a înregistrat un volum total de activitate de 3.655.103 dosare, cumulat cu toate stadiile procesuale de la toate instanţele, faţă de 3.214.079 dosare în anul 2023, ceea ce corespunde unei creşteri de 13,72% comparativ cu perioada similară anterioară”, precizează CSM, marți, într-o postare pe Facebook.
Încărcătura pe judecător în anul 2024
Consiliul Superior al Magistraturii arată câte dosare a avut de soluţionat în medie un judecător la nivel naţional, anul trecut: la curţile de apel – 606 dosare pe an;, la tribunale – 982 de dosare pe an; la judecătorii – 1519 dosare pe an.
„La 01 ianuarie 2024, dintr-o schemă de 5066 de posturi de judecător, erau ocupate 3903 posturi, fiind vacante 1163 de posturi. În urma demersurilor realizate de CSM, la 31 decembrie 2024, din totalul de 5071 de posturi de judecător la finalul anului (cu luarea în considerare a posturilor alocate din fondul de rezervă care justifică diferenţa de 5 posturi faţă de 01 ianuarie 2024), erau ocupate 4251 de posturi de judecător, fiind vacante 820 de posturi”, a explicat CSM.
Deficitul de personal, „imposibil de acoperit în prezent”
Consiliul Superior al Magistraturii subliniază că încărcătura pe judecător a crescut exponențial, fiind cu 45% mai mare decât în anul 2020 raportat la gradul de ocupare al schemelor şi creşterea numărului de dosare cu o treime.
„La data de 01 iulie 2025, exista un deficit de judecători în România de 13%, fiind vacante peste 660 de posturi. Locurile vacante nu pot fi completate pe termen scurt, deficitul de personal fiind imposibil de acoperit în prezent, întrucât concursurile de admitere directă în magistratură sunt blocate prin act normativ, împreună cu orice concurs de ocupare a posturilor din instituţiile publice”, precizează CSM.
Amintim că CSM a avertizat, luni, asupra unui blocaj grav în justiție, cauzat de refuzul sau întârzierea semnării decretelor de pensionare și numire a judecătorilor de către președintele Nicușor Dan și i-a trimis acestuia o scrisoare deschisă.
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a lansat un atac la adresa consilierilor locali USR, acuzându-i de populism și lipsă de responsabilitate fiscală, numindu-i „papagali”. Aceștia au propus amânarea unui proiect de hotărâre privind actualizarea tarifelor de transport public operate de CTP Cluj-Napoca.
Ședința Consiliului Local a avut loc luni, 7 iulie. FOTO: captură video YouTube/Primăria Cluj-Napoca
„Noi din 2022 nu am actualizat tarifele la CTP. Dacă nu o facem, avem alternativa să îi trimitem în faliment. Dacă facem politica USR, CTP intră în faliment sigur, astea cu gratuități totale și să vină din cer totul și să fie bine”, a spus Boc.
Edilul a acuzat USR de ipocrizie, spunând că partidul susține majorări fiscale la nivel național, dar cere gratuități la nivel local:
„Asta sunteți voi, USR, la nivel național sunteți cu TVA în gură și susțineți majorarea, la nivel local dacă se poate totul gratis. Fiți realiști oameni buni, nu vă distrugeți preferința politică cu asemenea susțineri, că vă descalificați.”
Boc a mai afirmat că un partid cu pretenții de guvernare trebuie să dea dovadă de coerență și responsabilitate, indiferent de nivelul administrației:
„Vorbiți aceeași limbă a seriozității, dacă nu vreți să vă descalificați. Dacă vreți să fiți un partid responsabil, fiți și la București și la Cluj responsabili, nu papagali și populiști la Cluj, iar responsabili la București când e nevoie. Una e să fii responsabil, alta e să fii populist. Ar fi bine să vă uitați în oglindă. Ce spun cei de la București: responsabilitate, ce spun eu de la Cluj: Populism. În care oglindă mă regăsesc eu? Oglindă, oglinjoară, care e cea mai deșteaptă din țară, cea de la București sau cea de la Cluj? De unde să dau bani suplimentari pentru subvenție suplimentară? De acolo, de la voucherele culturale și sporitve pe care tocmai le-ați votat cu două mâini”, a declarat primarul Emil Boc, conform publicației locale Ziua de Cluj.
Disputa a avut loc în cadrul unei ședințe a Consiliului Local Cluj-Napoca, luni, 7 iulie, în care se discuta majorarea tarifelor CTP, nemodificate din 2022. Primăria susține că ajustarea este necesară pentru a menține sustenabilitatea companiei de transport public.
Sunt tensiuni în coaliția de guvernare după ce Guvernul Bolojan şi-a asumat răspunderea, luni, în plenul comun al Parlamentului, pe pachetul de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului. „În pachetul doi de măsuri, lucrurile trebuie corectate”, spune președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, care îl și amenință voalat pe premier.
Sorin Grindeanu cere să se țină cont mai mult de propunerile PSD dacă partenerii de coaliție vor ca social-democrații să rămână la guvernare.
„Cred că e bine să se țină cont mai mult de propunerile PSD, dacă ne vor parteneri. Nu cred că vom reface deficitul dacă punem CASS la deținuții politici sau veteranii de război. N-am găsit înțelegere. În zilele următoare ne vom consulta în partid să vedem cum abordăm situația din punct de vedere politic”, a afirmat liderul social-democrat, marți, într-o declarație de presă susținută după vizita la șantierul Portului Giurgiu.
Președintele interimar al PSD a criticat măsurile din pachetul doi propus de Guvernul Bolojan.
Seful Camerei Deputaților a explicat că „în pachetul doi, lucrurile trebuie corectate”.
Liderul interimar al PSD a spus că partidul său vrea să discute despre despre banii transferați în afara țării de către multinaționale și impozitarea acestor companii, dar și despre redimensionarea consiliilor de administrație.
Grindeanu a subliniat marți că nu regretă că a făcut parte dintr-un guvern care a făcut investiții.
Știre în curs de actualizare
Bolojan: „Accent pe echitate, moralitate şi eficienţă”.
Amintim că premierul Ilie Bolojan a anunţat, luni, în Parlament, la asumarea răspunderii pe primul pachet de măsuri fiscale, că până la sfârşitul lunii iulie, va reveni în faţa Parlamentului cu al doilea pachet de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului.
Pachetul de măsuri fiscale pregătire de Guvern cuprinde reforma pensiilor speciale, prin eliminarea excepțiilor, calculul corect al pensiilor și intrarea în pensie la vârsta generală.
Pachetul mai cuprinde reforma companiilor de stat, reducerea indemnizaţiilor din Consiliile de Administrație şi redimensionarea aparatului bugetar din primării, restructurarea ASF, ANCOM şi ANRE, digitalizare şi combaterea evaziunii fiscale şi a fraudării banului public, dar şi urgentarea accesării fondurilor europene.
„Până la sfârşitul lunii iulie, vom reveni în faţa Parlamentului României cu acest al doilea pachet de măsuri, cu accent pe echitate, moralitate şi eficienţă. Vorbim despre reforma pensiilor speciale, prin eliminarea excepţiilor, calculul corect al pensiilor şi intrarea în pensie la vârsta generală, reforma companiilor de stat şi a autorităţilor autonome. Restructurăm ASF, ANCOM şi ANRE.
Vom reduce numărul de membri și indemnizațiile din consiliile de administrație și vom transparentiza activitățile și contractele. Reforma administrației locale și centrale – prin redimensionarea aparatului bugetar, prin descentralizare și digitalizare. Combaterea evaziunii fiscale și a fraudării banului public – prin modificări legislative și prin acțiunea pe care trebuie să o vedeți la ANAF în lunile următoare. Urgentarea accesării fondurilor europene și prioritizarea investițiilor cu impact direct în dezvoltare”, a transmis premierul Ilie Bolojan.
Liderul interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a afirmat încă de luni măsurile adoptate nu sunt pe placul partidului său, dar au reprezentat o soluție necesară în contextul actual, potrivit Digi24.
Chestionat dacă partidul este mulțumit de pachetul de măsuri fiscale asumat de Guvernul condus de Ilie Bolojan, Grindeanu a raspuns: „Evident că nu (suntem mulțumiți – n.r.), dar asta a fost soluția de compromis”.
PSD nu va susține moțiunea AUR
Întrebat dacă PSD intenționează să voteze moțiunea de cenzură anunțată de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), Grindeanu a fost tranșant: „Nu ne așteptăm ca membri ai PSD să voteze moțiunea de cenzură”.
Anunțul depunerii moțiunii a fost făcut de președintele AUR, George Simion, la scurt timp după ce Guvernul și-a angajat răspunderea pe pachetul de austeritate adoptat vineri în ședința de guvern.
Un număr semnificativ de consumatori de energie electrică, majoritatea clienți casnici, și-a părăsit furnizorul în primele șase luni ale anului, chiar înainte de expirarea schemei de plafonare și compensare a prețurilor și revenirea la piața liberă. Din informațiile Gândul, cei mai mulți români care și-au schimbat furnizorul au ales operatorul cu cel mai mic preț lansat pe piață, Hidroelectrica, care este și principalul producător de energie din România.
Aproape 200.000 de români au decis să treacă la Hidroelectrica din 1 ianuarie și până pe 1 iulie, când România a revenit la piața liberă a energiei electrice, din informațiile avizate din piață obținute de Gândul.
Acum o săptămână a expirat schema de plafonare și compensare a prețurilor pe acest segment – în timp ce aceasta se menține pentru gaze naturale, până pe 31 martie anul viitor – iar clienții furnizorilor de curent electric plătesc prețul din contract, nu cel plafonat la nivelurile prevăzute anterior, pe tranșe de consum.
Dovadă că prețul oferit de furnizor nu a convenit tuturor este că peste 234.000 de consumatori și l-au schimbat de la începutul anului.
Potrivit declarațiilor președintelui ANRE, George Niculescu, din conferința susținută în prima zi a revenirii la piața liberă, din ianuarie 2025 au fost schimbate peste 234.000 de contracte de energie între furnizori, iar numai în luna iunie, deci chiar înainte de expirarea schemei, au fost 108.000 de contracte portate.
Top 10 al furnizorilor
Informațiile obținute de Gândul confirmă că cei mai mulți au plecat către furnizorul cu prețul cel mai mic de pe piață, Hidroelectrica. Prețurile oferite de furnizori valabile luni, pentru București, merg de la 1,04 la 2,29 de lei/kWh.
Astfel, sursele Gândul au dezvăluit că de la începutul anului Hidroelectrica a câștigat aproximativ 190.000 de clienți casnici și 5.000 de clienți noncasnici.
Numărul este semnificativ raportat la portofoliul Hidroelelectrica de la finalul anului trecut și înseamnă peste 2,14% din totalul pieței.
Mai concret, la finalul lui 2024, Hidroelectrica avea 474.989 de clienți, casnici și noncasnici, conform Raportului privind realizarea în anul 2024 a indicatorilor de performanţă conform prevederilor Standardului de performanță pentru activitatea de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale, publicat de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Astfel, la un simplu calcul aritmetic, portofoliul la nivelul datei de 1 iulie ar ajunge la aproximativ 670.000 de clienți, ceea ce înseamnă o creștere de aproximativ 40%.
Cei 195.000 de clienți înseamnă aproximativ 2,14% din totalul celor 9,1 milioane de români, consumatori casnici sau noncasnici, care au un contract cu unul dintre cei 92 de operatori economici cu licență de furnizare, conform raportului ANRE menționat. Proporția este similară și dacă ne raportam doar la consumatorii casnici.
Dintre acești 92 de furnizori de energie electrică, sunt doar patru cu portofolii de ordinul milioanelor și doar încă unul cu peste 150.000 de clienți, potrivit datelor de la finalul anului trecut.
Top 10 al furnizorilor de energie, în funcție de numărul de clienți, la finalul lui 2024:
Electrica Furnizare – 3.005.057
PPC Energie + PPC Energie Muntenia – 2.623.679
E.ON Energie Romania – 1.503.064
Premier Energy Furnizare – 1.230.788
Hidroelectrica – 474.989
Engie România – 152.543
DIGI Romania – 68.576
Grenerg – 22.866
Nova Power&Gas – 15.467
OMV Petrom – 1.598
Rămâne de văzut dacă și/sau câți clienți își vor schimba furnizorul în momentul în care vor primi facturile de la curent cu prețul de la 1 iulie.
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul …
Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a oferit lui Donald Trump un cadou simbolic, în timpul cinei oficiale de luni seară de la Casa Albă.
Netanyahu i-a înmânat lui Trump cadoul simbolic. FOTO: X / @GenCar5
Netanyahu i-a înmânat președintelui american o scrisoare prin care îl nominalizează pentru Premiul Nobel pentru Pace, relatează CNN. Gestul vine pe fondul eforturilor lui Trump de a media un acord de încetare a focului între Israel și Hamas, în contextul conflictului din Gaza.
Trump consideră că premiul i se cuvine pentru inițiativele sale de a opri conflicte globale, iar o încheiere definitivă a războiului din Orientul Mijlociu ar consolida această imagine.
„El forjează pacea, în timp ce vorbim, într-o țară, într-o regiune după alta”, a spus Netanyahu în timpul cinei din Camera Albastră, întinzându-i documentul lui Trump.
„Așadar, vreau să vă prezint, domnule președinte, scrisoarea pe care am trimis-o Comitetului Nobel; vă nominalizează pentru Premiul pentru Pace, care este bine meritat, şi ar trebui să îl primiți”.
Trump a răspuns: „Wow. Asta nu știam. Venind de la tine, în special, acest lucru este foarte însemnat. Mulțumesc foarte mult, Bibi.”
„Opresc războaiele. Și urăsc să văd oameni uciși”, a declarat liderul de la Casa Albă în timpul cinei.
Președinte american a avut o relație oscilantă cu Netanyahu, pe care îl consideră totuși un aliat esențial în procesul de pace. Trump încearcă acum să obțină sprijinul atât al liderului israelian, cât și al grupării Hamas pentru un acord de încetare a focului – acord care a fost refuzat în trecut de ambele părți, în special din cauza formulărilor privind încheierea definitivă a conflictului.
Războiul din Ucraina escaladează din nou, după un val masiv de atacuri cu drone lansat de Federația Rusă asupra regiunilor Harkov, Odesa și capitala Kiev. Bilanțul provizoriu indică cel puțin trei morți și peste 80 de răniți, inclusiv copii.
Atac cu drone asupra Odesei/ FOTO:X
Potrivit informațiilor transmise de autoritățile locale ucrainene și actualizate constant de Forțele Aeriene, atacurile au început în cursul nopții de 6 spre 7 iulie și au continuat dimineața, cu o intensitate crescută în estul și sudul țării.
Harkov – ținta principală: atacuri în valuri, 82 de victime
Harkovul a fost lovit de două ori în decurs de câteva ore, într-un scenariu ce pare să devină recurent. Dimineața devreme, drone Shahed au vizat cartierele Șevcenkivskîi și Slobidskîi, unde au fost lovite blocuri de locuințe, o grădiniță și infrastructură civilă. Potrivit guvernatorului regional Oleh Sinehubov, 23 de persoane au fost rănite, între care trei copii. Ulterior, primarul orașului, Ihor Terehov, a revizuit numărul răniților la 27.
Un al doilea val de atacuri a avut loc în jurul orei 11:00. Cel puțin șase drone au lovit cartierul Holodnohirskîi, provocând incendii și distrugeri în lanț: clădiri afectate, mașini carbonizate, stâlpi de electricitate doborâți și rețele de transport public avariate. Într-o zonă, peste zece autoturisme au fost complet distruse. Terehov a descris situația într-un mesaj transmis populației: „Acestea sunt realitățile în care trăim. Dar Harkovul va rezista, oricât de des va fi atacat.”
Pe parcursul zilei, bilanțul victimelor a fost actualizat succesiv: 33 de răniți, apoi 82 – între care opt copii. O femeie de 34 de ani a fost ucisă. Cei mai mulți au suferit traume fizice și reacții acute de stres, a anunțat Parchetul Regional din Harkov.
Odesa – lovită din nou: un mort, pagube civile
Odesa s-a aflat, de asemenea, sub atac în cursul nopții. La ora 1:00, sirenele au avertizat populația asupra unui raid aerian. Guvernatorul Oleh Kiper a confirmat că un bărbat – agent de pază – a murit în urma unei explozii produse în apropierea unei clădiri aflate în construcție. Mai multe stații de service și autoturisme au fost distruse, în ciuda intervenției apărării antiaeriene.
Kiev – infrastructura publică afectată
În capitală, dronele au lovit în timpul nopții și dimineții. Deși nu s-au înregistrat victime, impactul asupra infrastructurii a fost semnificativ: peste 500 de clădiri – între care școli, spitale și sedii administrative – au rămas fără apă caldă, după ce conductele principale au fost avariate. De asemenea, au fost raportate incendii și pagube materiale în districtele Desnîanskîi, Solomianskîi și Holosiivskîi.
Alte regiuni: victime și distrugeri
În regiunea Sumî, două persoane au fost ucise în urma unui atac similar, iar în Herson, un bărbat a murit, potrivit informațiilor transmise de autoritățile locale.
Șeful Biroului Prezidențial de la Kiev, Andrii Iermak, a reacționat pe Telegram, avertizând că „extinderea capacității de producție militară a Rusiei reprezintă o amenințare care depășește granițele Ucrainei”. În opinia sa, sancțiunile internaționale nu mai sunt suficiente, iar complexul militar-industrial rus trebuie vizat prin „mijloace directe”.
„Lumea occidentală trebuie să înțeleagă că aceste arme vor fi, mai devreme sau mai târziu, îndreptate și împotriva altor state”, a adăugat el.
Forțele Aeriene: peste 100 de drone lansate, 75 interceptate
Potrivit raportului oficial transmis de Comandamentul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, între orele 21:30 (6 iulie) și dimineața zilei de 7 iulie, Rusia a lansat 101 drone Shahed și patru rachete ghidate S-300/S-400, majoritatea din regiunea Kursk.
Apărarea antiaeriană ucraineană a reușit să doboare 75 dintre drone, prin mijloace convenționale și prin bruiaj electronic. Fragmente ale acestora au căzut în cel puțin șapte locații, provocând pagube și incendii.
Autoritățile ucrainene monitorizează în continuare zona afectată, iar intervențiile echipelor de urgență sunt în desfășurare. Bilanțul victimelor ar putea crește în orele următoare.
Marți, 8 iulie, în jurul orei 12.00, miniștrii de Finanțe ai Uniunii Europene se reunesc în cadrul Consiliului ECOFIN, unde vor decide dacă România a făcut pași concreți pentru a reduce deficitul bugetar record de 9,3%.
ECOFIN va decide dacă România a făcut pași concreți. FOTO: Mediafax / Alexandru Dobre
În centrul discuțiilor se află primul pachet de măsuri adoptat de Guvernul condus de Ilie Bolojan, menit să restabilească echilibrul bugetar și să recâștige încrederea Comisiei Europene și a piețelor financiare.
„Este extrem de important să câştigăm credibilitatea în relaţia cu Comisia Europeană, cu investitorii şi cu finanţatorii noştri. Acest prim pachet de măsuri va fi discutat în şedinţa ECOFIN din 8 iulie. Este esenţial să stabilizăm într-un timp cât mai scurt relaţia cu pieţele, iar până la sfârşitul lunii iulie să venim cu al doilea pachet de soluţii, care va însemna îndeplinirea jaloanelor din PNRR şi ne va permite accesarea fondurilor europene aferente cererii de plată numărul 4”, a declarat recent premierul Bolojan, la Palatul Victoria, în cadrul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, potrivit News.ro.
Comisia Europeană a avertizat în data de 4 iunie 2025 că România este singura țară din UE care nu a luat măsuri eficiente pentru reducerea deficitului, în cadrul procedurii de deficit excesiv.
Executivul european a recomandat Guvernului să adopte rapid măsuri corective, în caz contrar riscă declanșarea unei proceduri ce poate duce la suspendarea fondurilor europene de coeziune și a celor din Planul Național de Redresare și Reziliență.
România este în prezent dependentă de fondurile europene pentru finanțarea deficitului, iar pierderea acestora ar putea adânci criza bugetară. O evaluare pozitivă astăzi din partea ECOFIN ar reprezenta un semn pozitiv că autoritățile de la București încep să implementeze reformele cerute și că țara se îndreaptă spre recâștigarea credibilității externe.
În caz contrar, următoarea șansă de a convinge ECOFIN va fi abia în luna octombrie.
Băncile din spațiul Uniunii Europene trebuie să intensifice reziliența, într-un context geopolitic marcat de ”incertitudine”, recomandă Banca Centrală Europeană (BCE), avertizând că ”scenariile negative s-au înmulțit” și că s-au intensificat riscurile financiare.
”În ultimul an, riscurile asupra stabilității financiare a zonei euro s-au înmulțit, din cauza accentuării incertitudinii geopolitice. Incertitudinea asociată politicilor comerciale a atins cel mai înalt nivel din ultimii peste 35 de ani, pe fondul activităților financiare subperformante și al perspectivelor economice slabe. În acest mediu, probabilitatea concretizării unor scenarii negative s-a accentuat”, transmite Consiliul Guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), într-un raport de evaluare.
Băncile europene trebuie să intensifice reziliența
Banca Centrală Europeană îndeamnă autoritățile statelor europene să mențină reziliența sistemului bancar, în contextul riscurilor producerii unor ”șocuri adverse”. Experții de la Frankfurt recomandă ”recalibrarea” măsurilor macroprudențiale”.
”În pofida riscurilor mari, condițiile din sectorul bancar – la nivel de capital și profitabilitate – rămân favorabile. Ratele de profitabilitate sunt pozitive (…), deși există deteriorări ale calității activelor în țările zonei euro care s-au confruntat cu progrese majore în sectorul imobiliar, într-un mediu al dobânzilor reduse. Vulnerabilitățile acumulate în această perioadă rămân relevante pentru balanța contabilă a băncilor, iar deteriorarea calității activelor s-ar putea accentua în viitor, ținând cont de riscurile geopolitice, de incertitudinea comercială și de perspectivele slabe privind creșterea economică. (…) Autoritățile naționale trebuie să mențină reziliența sectorului bancar și să se asigure că există elemente de amortizare pentru situația deteriorării condițiilor macro-financiare”, subliniază Consiliul Guvernatorilor BCE.
”Ținând cont de gradul mare de incertitudine, politicile macroprudențiale trebuie să rămână agile și să se adapteze condițiilor dinamice”, insistă BCE, avertizând asupra riscurilor ”șocurilor adverse”.
Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una …
Un paramedic scoțian a fost condamnat la 10 ani și 6 luni de închisoare, după ce a păcălit o femeie să facă un avort, administrându-i pe ascuns un medicament pentru avort, în timpul unui act sexual.
Stephen Doohan. FOTO: X / @SanjeevCrime
Stephen Doohan, în vârstă de 33 de ani, era căsătorit când a cunoscut victima în timpul unei vacanțe în Spania, în 2021. Cei doi au început o relație la distanță. În martie 2023, femeia a călătorit la Edinburgh pentru a-l vizita, după ce l-a anunțat că este însărcinată. Pe 17 martie 2023, în timpul unui act sexual consimțit, bărbatul i-a administrat, fără știrea ei, un medicament care provoacă avortul. Cazul a fost detaliat de Curtea Supremă din Glasgow, potrivit publicației The Guardian.
În iunie, bărbatul a pledat vinovat pentru agresiune sexuală, administrarea unui medicament în scopul provocării avortului și determinarea victimei să avorteze fără consimțământ.
Un judecător a declarat la pronunțarea sentinței că „faptele au produs victimei o suferință considerabilă, atât fizică, cât și psihologică, și o vor afecta pe termen lung”. El a mai precizat că acțiunile paramedicului au fost premeditate și comise folosind resursele accesibile în calitatea sa de angajat al Serviciului de Ambulanță Scoțian.
După incident, victima a fost convinsă de bărbat să mintă medicii de la Spitalul Regal din Edinburgh, de teamă că el ar putea fi arestat. Ulterior, femeia s-a prezentat împreună cu sora sa la un alt spital, unde a informat personalul medical că suferise un avort spontan. În mai 2023, ea a depus o plângere la Serviciul de Ambulanță Scoțian, care a deschis o anchetă internă.
Instanța a mai aflat că, în ziua în care a fost informat de sarcină, 14 martie, Doohan a folosit rețeaua internă a locului său de muncă pentru a căuta informații despre medicamente folosite pentru avort. Crima s-a desfășurat pe parcursul a 48 de ore, la apartamentul acestuia din Edinburgh.
Judecătorul a relatat și alte detalii șocante din dosar: după primul incident, victima a revenit la apartamentul lui Doohan, unde, sub efectul unor calmante, a adormit profund. În timpul nopții, s-a trezit simțind că el începe din nou contactul sexual și că îi introduce ceva în vagin, crezând inițial că este un obiect sexual. Ulterior, după ce a observat comportamentul suspect al bărbatului, a căutat sub saltea și a găsit mai multe pastile ascunse.
Confruntându-l, femeia a făcut propriile cercetări online și a descoperit că este vorba despre pastile pentru avort.
Avocatul apărării, Mark Stewart KC, a declarat în fața instanței: „Clientul meu își exprimă regretul profund pentru faptele sale și remușcarea pentru suferința provocată și pentru trădarea încrederii.” Bărbatul de 33 de ani a fost condamnat la 10 ani și 6 luni de închisoare.
Statele Unite vor trimite noi arme Ucrainei, la doar o săptămână după ce administrația Trump suspendase unele livrări, invocând îngrijorări legate de stocurile interne de muniție, a anunțat luni, 7 iulie, președintele american.
Sistem de apărare aeriană Patriot. FOTO: Shutterstock
„Va trebui să trimitem mai multe arme, în principal arme defensive”, a declarat Trump, exprimându-și totodată „nemulţumirea” față de omologul său rus, Vladimir Putin, potrivit AFP, preluat de Agerpres.
Decizia vine după ce Casa Albă a justificat anterior suspendarea livrărilor ca fiind o măsură pentru protejarea intereselor strategice ale Statelor Unite.
Potrivit unor surse citate de Politico, printre armele vizate de suspendare s-au numărat sisteme de apărare aeriană Patriot, artilerie de precizie și rachete Hellfire.
Donald Trump recunoaşte că nu știe dacă poate opri războiul din Ucraina
Implicat în negocierile de pace, președintele Donald Trump a recunoscut că nu știe dacă va putea pune capăt războiului din Ucraina. Aceasta este o poziție care se situază la polul opus faţă de promisiunea fermă făcută în campania electorală, când susținea că va putea opri conflictul imediat după preluarea mandatului, notează Politico.
Ultimele sale declaraţii vin în contextul unor discuții telefonice recente atât cu Vladimir Putin, cât şi cu Volodimir Zelenski, în timp ce SUA au redus livrările de arme către Kiev. Totuși, el punctat că încheierea războiului rămâne o prioritate.
Trump și Zelenski au purtat o discuție telefonică, vineri, 4 iulie.
„Astăzi am discutat situația: atacurile aeriene rusești și, mai amplu, situația de pe linia frontului. Președintele Trump este foarte bine informat. Am discutat opțiuni pentru apărarea antiaeriană și am convenit să lucrăm la întărirea protecției spațiului aerian. Am căzut de acord asupra unei întâlniri între echipele noastre”, a informat Zelenski.