luni, iulie 7, 2025
No menu items!
Acasă Blog

Analist: Războiul comercial declanșat de TRUMP este „împotriva americanilor” /Liderul SUA „se va confrunta cu alegerile intermediare”

Efectele conflictelor comerciale declanșate de președintele SUA, Donald Trump, se repercutează asupra cetățenilor americani, afirmă analistul francez Adina Revol, avertizând că liderul de la Casa Albă va trebui să își modereze abordarea, întrucât urmează alegerile parlamentare intermediare.

”Donald Trump face frecvent mult zgomot pentru nimic. În acest război comercial, se poate înțelege logica evocată de China, privind nerespectarea normelor dreptului internațional, dar aceste probleme pot fi reglate în virtutea reglementărilor Organizației Mondiale a Comerțului. Trump a optat pentru ieșirea din multilateralism și pentru lansarea unui război comercial. Dar, în definitiv, acest război este împotriva americanilor, pentru că cei care plătesc taxele vamale sunt consumatorii americani”, afirmă Adina Revol, conform postului BFMTV.

”În curând, Donald Trump se va confrunta cu alegerile parlamentare intermediare și nu își va permite ca americanii din clasa medie să fie nemulțumiți, pentru că vor vota contra Partidului Republican”, a subliniat Adina Revol.

Donald Trump intenționează să impună tarife vamale pe bază de reciprocitate, în eforturile de a obține acorduri avantajoase cu partenerii comerciali, inclusiv cu Uniunea Europeană.

”Statele Unite vor începe luni să trimită scrisori sau propuneri cu oferte comerciale diverselor țări”, a transmis Donald Trump, într-un mesaj postat pe platforma Truth Social.

Cancelarul Germaniei, Friedrich Merz, s-a consultat cu președintele Franței, Emmanuel Macron, și cu premierul italian, Giorgia Meloni, asupra opțiunilor Uniunii Europene de a riposta la taxele impuse de Administrația Donald Trump.

”Factorul timp are o mare importanță. Timpul înseamnă bani. În acest context, discuțiile nu s-au încheiat încă. Procesul de formulare a poziției nu s-a finalizat. Negocierile trebuie efectuate în contact strâns cu partenerii europeni”, a declarat Stefan Kornelius, purtătorul de cuvânt al Guvernului Germaniei.

În același timp, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut o discuție cu Donald Trump, președintele Statelor Unite.

”A fost o discuție bună”, a declarat luni un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Uniunea Europeană ar putea accepta impunerea de către Statele Unite a unor taxe vamale de 10%, dar vrea excepții în sectoarele economice esențiale, precum industria farmaceutică, a semiconductorilor și avioanelor comerciale, au declarat funcționari de la Bruxelles. Conform surselor, Uniunea Europeană vrea instituirea de cote și excepții pentru a reduce tarifele aplicate de Washington importurilor de autovehicule (25%), oțel și aluminiu (50%). Comisia Europeană consideră că, deși un astfel de aranjament ar favoriza ușor Statele Unite, ar putea fi acceptabil, au precizat oficialii europeni, sub protecția anonimatului.

Foto: Profimedia

Video: BFMTV

Citește și:

Cetățean chinez acuzat de SUA de SPIONAJ asupra vaccinului anticoronavirus, arestat în Italia /FBI solicită extrădarea

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una …

vezi toate articolele

ANUNȚUL lui Alexandru Nazare în ziua în care Bolojan își angajează răspunderea: „Perioada următoare este critică” / Semnale internaționale

0

Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor, susține că vin vești bune dinspre piețele internaționale care confirmă că România este pe drumul cel bun. Oficialul de la Finanțe explică faptul că investitorii au reacționat pozitiv la măsurile României pentru reducerea deficitului bugetar, acesta fiind un semnal clar de încredere pentru țara noastră. Ministrul Finanțelor mărturisește că reformele reale nu mai pot aștepta în 2025, însă recunoaște că perioada următoare este una critică.

„Va susține reaşezarea economiei pe baze sănătoase”

„La finalul unei săptămâni pline atât în activitatea de la Guvern cât şi în dezbaterile din spațiul public, este necesar să subliniem: veştile bune de pe piețele internaționale confirmă că suntem pe drumul cel bun. Investitorii au reacționat pozitiv la măsurile României pentru reducerea deficitului bugetar, iar acesta este un semnal clar de încredere, care va susține reaşezarea economiei pe baze sănătoase”,a precizat Alexandru Nazare în mesajul postat pe facebook.

Alexandru Nazare a explicat ce înseamnă, concret, aceste semnale externe cu privire la deciziile austerității, propuse pentru reducerea deficitului bugetar.

„➡️ Dobânzile la care România se împrumută au scăzut vizibil, semn că investitorii recâștigă încrederea în capacitatea statului de a-și gestiona datoria.
➡️ Riscul de retrogradare a ratingului de țară se diminuează, ceea ce înseamnă protejarea tuturor împrumuturilor publice și private – de la banii necesari pentru salarii și pensii, până la creditele românilor.
➡️ Piețele internaționale validează direcția de responsabilitate bugetară pe care România a demarat-o odată cu primul pachet de ajustare fiscală.

Știm că nu este o perioadă uşoară şi că efortul principal trebuie canalizat, în continuare, spre identificarea justei măsuri între cheltuieli, eficiența statului, atragerea de investiții şi de venituri la buget.
De aceea, perioada următoare este critică. Înaintăm mâine cu procedura parlamentă pentru asumarea răspunderii primului pachet de măsuri şi continuăm în linie dreaptă, marți, cu reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare al UE (ECOFIN).

Însă reformele reale, în 2025, nu mai pot aştepta. Am toată încrederea că, prin seriozitate şi responsabilitate, vom reuşi să redăm încrederea nu doar a piețelor externe, ci şi a românilor în România”, a conchis ministrul Finanțelor.

Bolojan explică principalele modificările aduse proiectului

Ilie Bolojan prezintă principalele modificări aduse proiectului: cote TVA de 21 și 11%, introducerea CASS pentru pensii peste 3.000 lei și înghețarea pensiilor și salariilor din sistemul public în 2026. Premierul Bolojan își angajează răspunderea pe măsurile fiscale.

„Fără un sistem fiscal corect și predictibil, nu vom mai avea cu ce plăti drumuri, spitale, armată, salarii sau pensii. Fără a ține pasul de dezvoltare și ordine cu țările membre, nu vom mai primi sprijinul fondurilor europene.

Ne vom izola și afunda în propriile scenarii financiare păguboase, așa cum s-a întâmplat deja. Pentru a evita acest scenariu venim astăzi cu primul pachet de măsuri adoptate în Guvern, pentru care ne asumăm răspunderea”, spune Ilie Bolojan.


Sursă foto: Mediafax Foto Alexandru Dobre

CITIȚI ȘI:

Alexandru Nazare: „ANAF nu se poate să nu răspundă la absolut nimic”

Ministrul de Finanțe scrie că se văd deja efectele noului pachetul fiscal/Alexandru Nazare: „ROBOR sub 7%. Pentru prima dată, după prezidențiale”

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul …

vezi toate articolele

Declarația lui Ilan Șor privind uniunea cu Rusia este un atac la suveranitatea Republicii Moldova, afirmă un expert

0

Declarația lui Ilan Șor privind uniunea cu Moscova, făcută în timpul congresului Blocului Victorie, este un atac la suveranitatea Republicii Moldova, afirmă Gabriela Revenco, expertul Comunității WatchDog.md de la Chișinău. 

Ilan Șor vrea o uniune cu Rusia. FOTO: Facebook

Gabriela Revenco, expertul Comunității WatchDog.md de la Chișinău, subliniază că congresul Blocului Victorie din data de 6 iulie la Moscova a fost un eveniment de fațadă și plictisitor pentru participanți, printre care deputatul Marina Tauber, cercetat penal în mai multe dosare, și președintele Comisiei pentru afaceri externe a Dumei de Stat a Federației Ruse, Leonid Sluțki.

,,Plictisitor chiar și pentru invitați: Marina Tauber era mai mult cu ochii în telefon, Vasile Bolea mai dădea câte un da afirmativ din cap, iar Sluțki era atât de „impresionat” de discursurile de la tribună, încât nu putea evita câte un căscat”, spune Gabriela Revenco.

Destabilizări pe fondul alegerilor parlamentare

În ceea ce privește uniunea cu Rusia care prevede Parlament comun, monedă unică și economie integrată, expertul susține că: ,,această declarație e un atac direct la suveranitatea Moldovei, pe care Șor o apăra cu ardoare din Moscova. Astfel, ni se spune că uniunea cu Rusia ar păstra suveranitatea Moldovei. Dar cum, dacă asta înseamnă în percepția lui Șor să renunțăm la propria monedă, economie și instituțiile reprezentative? Acest exemplu scoate în evidență cât de incoerente sunt mesajele propagandei ruse și cât de limitați ne consideră în gândire ca popor”.

Totodată, Gabriela Revenco accentuează că dosarul pe care Blocul Victorie îl va depune la Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Chișinău pentru a se înscrie în cursa electorală ,,va conține intenționat erori, tocmai pentru ca CEC-ul să respingă înregistrarea. Asta și vrea Șor: motive pentru proteste și pretext pentru a striga la toate colțurile în Moldova e dictatură. Am mai văzut asta și la scrutinele precedente”. 

Congresul Blocului Victorie

Oligarhul fugar Ilan Șor a anunțat, de la Moscova, că Blocul Victorie va participa la alegerile parlamentare din toamna acestui an. În Rusia, condamnatul se sustrage de aproape doi ani de executarea pedepsei cu închisoarea, primită pentru implicarea în furtul miliardului.

În fruntea listei de candidați se va afla Evghenia Guțul, bașcana Găgăuziei, acuzată inclusiv de finanțarea ilegală a fostului Partid Șor, faptă pentru care riscă până la nouă ani de închisoare.  

Condamnatul Ilan Șor a declarat că obiectivul blocului este răsturnarea guvernării pro-occidentale și apropierea de Kremlin.

,,Scopul nostru: să răsturnăm regimul, care distruge țara, anihilează libertatea de exprimare, persecută opoziția și transformă voturile într-o farsă. Iar următorul pas organizarea alegerilor prezidențiale anticipate, corecte și transparente. Marioneta Occidentului, Sandu, trebuie să plece. Blocul „Victorie” va pune punct luptei cu inamicii interni ai țării. Alegerea noastră: o alianță puternică cu Rusia și UEEA. Aceasta este o șansă pentru dezvoltare, o piață de desfacere pentru produsele noastre și programe sociale așteptate de oameni”, a spus acesta.

Mai mult, pro-rusul Ilan Șor, acuzat că ar fi implementat schema masivă de influențare a votului în timpul alegerilor prezidențiale și al referendumului pro-UE din Republica Moldova, anticipează ,,presiuni și tentative de fraudare”.

„Dar putem face față și cunoaștem prețul unei victorii adevărate. Ne-am demonstrat deja eficacitatea: de la Orheiul modernizat până la activitatea din Bălți, Drochia și Găgăuzia”, a conchis fugarul Ilan Șor.

La eveniment au participat mai mulți membri ai Blocului Victorie, precum liderul partidului Șansă, Alexei Lungu, deputatul Vasile Bolea, care și-ar fi agresat soția, și parlamentara Marina Tauber, vizată în mai multe dosare penale. La începutul acestui an, ea a părăsit Republica Moldova și, până în prezent, nu s-a întors deși o anchetă penală care o vizează se află în faza de judecare în primă instanță, fiind aproape de pronunțarea sentinței.

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie, scrutinul având o miză extrem de importantă pentru Republica Moldova, care aspiră să adere la Uniunea Europeană.

Conform autorităților moldovene, zeci de mii de cetățeni moldoveni au fost mituiți în contextul alegerilor prezidențiale și al plebiscitului pro-UE din toamna anului 2024 din Republica Moldova.

Potrivit structurilor judiciare moldovenești, rețeaua masivă de cumpărare a voturilor ar fi fost orchestrată de Ilan Șor, dar elaborată de serviciile speciale rusești.

Ilan Șor, care ar fi principalul instrument al Kremlinului în destabilizarea Republicii Moldova, se ascunde din iarna anului trecut de justiția de la Chișinău, la Moscova.

Prorusul Ilan Șor a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare pentru furtul miliardului, acuzații pe care le neagă.

Președintele iranian acuză Israelul că a încercat să-l asasineze

0

Președintele Iranului, Massoud Pezeshkian, susține că a fost ținta unei tentative de asasinat din partea Israelului, în timpul unei reuniuni oficiale, dar atacul ar fi eșuat.

Președintele iranian Massoud Pezeshkian acuză Israelul că a încercat să-l asasineze FOTO: X

Într-un interviu acordat jurnalistului american Tucker Carlson și difuzat luni, președintele iranian Massoud Pezeshkian a declarat că Israelul a încercat să-l ucidă. Liderul de la Teheran nu a precizat momentul exact al presupusului atac, dar a relatat că acesta a avut loc în timpul unei întâlniri oficiale, relatează The Guardian.

Ei au încercat, da. Au acţionat ca atare, dar au eşuat”, a spus Pezeshkian, potrivit unei traduceri realizate de un interpret. El a precizat că tentativa a constat într-un bombardament asupra zonei unde se desfășura reuniunea: „Eram la o reuniune (…). Ei au încercat să bombardeze zona în care noi ţineam această reuniune”.

Președintele iranian a afirmat că responsabilitatea atacului aparține Israelului: „Este vorba despre Israel”, a spus el cu convingere.

Tensiuni intense între Iran și Israel

Declarațiile președintelui vin în contextul tensiunilor majore dintre cele două state. Războiul de 12 zile dintre Iran și Israel a pus regimul de la Teheran într-o poziție delicată. Potrivit presei internaționale, liderul suprem iranian și mai mulți oficiali de rang înalt s-ar fi adăpostit într-un buncăr pentru a-și salva viața în timpul confruntărilor. 

Israelul ar fi reușit să distrugă sistemul de apărare antiaeriană iranian, iar atacurile aeriene americane, care ar fi urmat, ar fi provocat pagube importante instalațiilor nucleare din Iran.

După încheierea oficială a conflictului, autoritățile de la Teheran au insistat că infrastructura nucleară și centrele de comandă nu au fost grav afectate de atacurile externe, deși informațiile din teren indică contrariul. 

Incendiu la Vama Calafat: s-a suspendat temporar plata taxei de pod, din cauza riscului de propagare. Restricții de circulație

0

Circulația se desfășoară cu dificultate luni, 7 iulie 2025, în zona Punctului de Trecere a Frontierei Calafat din cauza unui incendiu de vegetație. A fost suspendată temporar plata taxei de pod. 

Din cauza unui incendiu de vegetație de mare amploare, cu degajări masive de fum, circulația rutieră în zonă se desfășoară cu dificultate, sub dirijarea Poliției Rutiere.

Activitatea de eliberare a rovinietelor și a autorizațiilor speciale de transport (AST) este suspendată temporar, din cauza riscului de propagare a incendiului către spațiile de vânzare ale DRDP Craiova.

Incendiu în Vama Calafat FOTO: Captura video

Vă recomandăm să evitați zona, să respectați indicațiile autorităților și să consultați canalele oficiale pentru actualizări”, a transmis Direcția de Drumuri și Poduri Craiova.

Scurtcircuit la Electrocentrale Paroșeni. Minerii de la Vulcan și Lupeni, evacuați preventiv

0

Un scurtcircuit produs, luni, la Sucursala Electrocentrale Paroșeni a provocat întreruperi de curent și a dus la evacuarea preventivă a minerilor din subteranul exploatărilor Vulcan și Lupeni.

Minerii afaţi în subteran la Vulcan şi Lupeni au fost evacuaţi. FOTO: arhiva Adevărul

Un incident tehnic a avut loc luni, 7 iulie 2025, în jurul orei 12:50, la Sucursala Electrocentrale Paroșeni, parte a Societății Complexul Energetic Valea Jiului. Potrivit informațiilor oficiale, un scurtcircuit s-a produs la celula T51 din cadrul secției generale, celulă care asigură alimentarea întregii rețele de 6 și 0,4 kV, precum și funcționarea tuturor serviciilor interne ale sucursalei, cauzele acestuia fiind încă în cercetare.

Avaria a provocat întreruperi de alimentare cu energie electrică în zonă, însă operatorul local a intervenit rapid, reușind să remedieze situația prin comutarea conexiunilor electrice pentru a restabili alimentarea cu energie.

Pentru a evita orice risc în cazul apariției unor noi întreruperi de curent, conducerea Complexului Energetic Valea Jiului, împreună cu Ministerul Energiei, a decis evacuarea preventivă a personalului aflat în subteranul exploatărilor miniere Vulcan și Lupeni.

Autoritățile au transmis că, din fericire, incidentul nu s-a soldat cu victime sau cu rănirea personalului aflat în sucursală ori în subteran.

„Astăzi, 7 iulie 2025, în jurul orei 12:50, la Sucursala Electrocentrale Paroșeni, parte a Societății Complexul Energetic Valea Jiului, s-a produs un scurtcircuit pe celula T51 din secția generală, care alimentează întreaga rețea de 6 și 0,4 kV, respectiv totalitatea serviciilor interne a SE Paroșeni.

Avaria a generat întreruperi în alimentarea cu energie electrică în zonă, situație remediată de operatorul local prin comutarea conexiunilor electrice.

Ca măsură suplimentară de precauție, în eventualitatea altor întreruperi, conducerile S CEVJ SA și a Ministerului Energiei au dispus evacuarea personalului din subteranul Exploatărilor Miniere Vulcan și Lupeni.

Precizăm că incidentul nu s-a soldat cu victime sau vătămări ale personalului”, au transmis reprezentanţii CEVJ.

În prezent, o echipă tehnică specializată efectuează cercetări pentru a determina cauzele exacte ale scurtcircuitului care a declanșat avaria. Ulterior, vor fi evaluate implicațiile tehnice ale incidentului asupra funcționării centralei și vor fi stabilite măsurile necesare pentru remedierea completă a situației, astfel încât activitatea sucursalei să revină la parametri normali de funcționare.

Bolojan anunță burse doar pentru elevii cu note de minim 9. Titularii din Educație nu își pierd locurile de muncă

0

Premierul Ilie Bolojan a declarat luni, 7 iulie 2025, că titularii din Educație nu își pierd locurile de muncă și nu li se taie din salarii, iar bursele nu dispar, dar sistemul se reorganizează. 

Premierul Ilie Bolojan FOTO: Inquam Photos

„Aș vrea să fie limpede: titularii din Educație nu își pierd locurile de muncă și nu li se taie din salarii. Da, e adevărat, vor fi mai puține plăți cu ora și câștigurile suplimentare din această activitate se vor reduce. Acesta este adevărul. Iar bursele nu dispar, dar sistemul se reorganizează pentru a deveni sustenabil și meritocratic. Bursele vor fi acordate doar pentru merit real (minim nota 9, maxim 15% dintr-o clasă), iar burse sociale – pentru nevoi reale. Se elimină, așadar, anomalia prin care aproape o întreagă clasă primea bursă de merit fără performanță. Gândiți-vă că am avut clase la Bacalaureat care o bună parte erau cu burse de merit, dar unii dintre cei care au dat Bacalaureatul au picat. Se pune problema când a fost evaluarea corectă”, a spus premierul Ilie Bolojan în Parlament.

Potrivit premierului, „o altă anomalie” a fost aceea că de trei ani valoarea burselor pentru elevi ‘a crescut de peste 25 de ori, de la 188 de milioane la 4,7 miliarde. 

„Norma didactică va crește cu două ore, ajungând în felul acesta aproape de norma medie europeană”, a mai spus Bolojan. 

Ministrul Educaţiei a detaliat pe 3 iulie 2025 cum va crește, în norma didactică, numărul de ore.

„În norma didactică creştem numărul de ore, sigur, în medie, că diferă de la fiecare nivel de studiu, diferă de la o situaţie în alta, dar creştem numărul de ore didactice, adică numărul de ore prin care profesorii interacţionează direct cu copiii, cu două ore. În medie avem 18 în acest moment. Dacă îl creştem cu două ore vom ajunge la 20. Sigur, în alte situaţii nu avem 18, avem 22 sau avem 20. Creşte cu două ore. Acest lucru am spus că trebuie să respecte un principiu european. Îl respectă? Da, îl respectă„, a spus ministrul Educației, Daniel David.

Vor fi schimbări şi în legătură cu plata cu ora a cadrelor didactice, a mai spus ministrul Educaţiei.

„Plata cu ora, valoarea, ca să spun aşa, pe care o dăm pentru o oră la plata cu ora se schimbă. Dacă până acum o oră se raporta nu la cele 40 de ore pe săptămână sau 8 ore în fiecare zi, ci se raporta la cele 18 ore pe care tu le aveai în interacţiune directă cu copilul, normal este să îţi raportezi salariul la numărul de ore pentru care eşti plătit, adică la 40 de ore, nu la 18 ore. Este o altă schimbare importantă”, a explicat Daniel David.

Cartel ALFA îi cere lui Nicușor Dan să solicite transferarea unei părţi din taxele sociale de la angajat la angajator

0

Confederația Națională Sindicală „Cartel ALFA” cere, într-o scrisoare deschisă adresată Administrației Prezidenţiale și președintelui Nicușor Dan, să solicite Guvernului și Parlamentului „demararea procesului de transferare a unei părţi din taxele sociale de la angajat la angajator”.

Confederația „Cartel ALFA” a redactat o scrisoare deschisă adresata președintelui. FOTO Cartel ALFA

În numele membrilor de sindicat din cadrul Confederației Naționale Sindicale „Cartel ALFA”, transmite, în scrisoarea deschisă, următoarele:

„Ne adresăm dumneavoastră, în calitate de garant al aplicării Constituției. Conform prevederilor Constituției României:

ARTICOLUL 80

(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităților publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

ARTICOLUL 82

(2) Candidatul a cărui alegere a fost validată depune în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, următorul jurământ:

«Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.

Legea fundamentală stabileşte expres şi obligațiile care revin statului din tratatele internaționale la care este parte, parte integrantă a dreptului intern:

ARTICOLUL 11

(1) Statul român se obligă să îndeplinească întocmai şi cu bună-credinţă obligațţiile ce-i revin din tratatele la care este parte.

(2) Tratatele ratificate de Parlament, potrivit legii, fac parte din dreptul intern.”

Transferul de taxe de la angajator la angajat efectuat prin OUG 79/2017 a creat un dezechilibru puternic în distribuția sarcinii fiscale între lucrători și capital, cu încălcarea Convenției nr 102 a Organizației Internaționale a Muncii. De reținut şi faptul că, în continuare, OUG 79/2017 Îşi exercită efectele fără a fi adoptată ca lege, printr-un abuz incalificabil al instituțiilor «democratice» ale statului.

În fața blocajelor tuturor instituțiilor statului român care au ca menire reprezentarea și apărarea drepturilor cetățenilor (inclusiv Avocatul Poporului), CNS Cartel ALFA s-a adresat în anul 2022 Organizației Internaţionale a Muncii, reclamând încălcarea Convenţiei nr. 102 din 1952 privind securitatea socială (norme minime), ratificată de România în anul 2009.

Pe data de 14 iunie 2025 a fost adoptată Decizia¹ privind Raportul Comitetului² înființat pentru examinarea plângerii formulate de CNS Cartel ALFA; referitoare la nerespectarea de către România a Convenției nr. 102 din 1952 privind securitatea socială (norme minime):

«29. Luând act de toate informațiile primite, Comitetul observă că, în România, contribuțiile totale de asigurare datorate de

angajații protejați depășesc 50% din totalul resurselor alocate prestațiilor acordate în temeiul Părților II, III, V şi VIII ale

Conventiei, pe care România le-a acceptat. Prin urmare, Comitetul solicită Guvernului să se asigure că totalul contribuțiilor de asigurare datorate de angajații protejați nu depăşeşte 50% din totalul resurselor alocate protecției angajaților, soților/soțiilor și copiilor acestora, în conformitate cu articolul 71 alineatul (2) din Convenție.

30. Comitetul reaminteşte importanța prevederilor articolului 71 alineatul (3) din Convenție și are încredere că Guvernul seva asigura că studiile și calculele actuariale necesare privind echilibrul financiar sunt efectuate înainte de orice modificare a prestațiilor, a ratei contribuțiilor de asigurare sau a impozitelor alocate pentru acoperirea evenimentelor neprevăzute.

31. În cele din urmă, Comitetul încurajează părțile să se angajeze în dialog social în vederea studierii și identificării unorsoluții adecvate privind finanțarea prestațiilor de securitate socială. Comitetul reaminteşte, de asemenea, Guvernului căare opțiunea de a beneficia de asistența tehnică a Biroului”.

„Urmăresc prezervarea profiturilor, în detrimentul bunăstării lucrătorilor”

Cu toate astea, spune Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA, decidenții politici din Guvern, dar şi din Parlament – „sub influența lobby-iştilor din mediul de afaceri (unii dintre ei chiar angajați pe funcții importante la Guvern şi Preşedinție), care urmăresc prezervarea profiturilor, în detrimentul bunăstării lucrătorilor – nu țin cont de prevederile Constituției României, nici de deciziile Consiliului de Administrație a Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) de nerespectare a unei Convenții OIM, ratificate”.

Argumentele aduse de Cartel ALFA

Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA arată că, în conjunctura actuală, „cu măsuri excepționale de austeritate pentru reducerea deficitului excesiv, prin creșterea TVA și reduceri de venituri salariale; în lipsa repartizării echilibrate a măsurilor excepționale pentru reducerea deficitului excesiv pe diferitele componente ale societăţii; cu reforma deficitară a energiei, care are ca efect creşterea substanțială a prețurilor la energie electrică, alimentând financiar privilegiații sistemului, aşa-numiții băieții deştepţi; cu inflația galopantă, care scade puternic nivelul de trai al cetățenilor”, măsura propusă de sindicaliștii confederației este una necesară.

Demararea procesului de transferare a unei părți din taxele sociale de la angajat la angajator ar compensa, într-o anumită măsură, efortul cerut lucrătorilor şi ar conduce la reechilibrarea distribuției sarcinilor fiscale între lucrători și capital şi îndeplinirea unul dintre rolurile esențiale ale statului: asigurarea justiţiei sociale, arată Cartel ALFA.

„Vă solicităm expres să vă adresați Guvernului și Parlamentului solicitând acest demers: « demararea procesului de transferare a unei părţi din taxele sociale de la angajat la angajator»”, a transmis confederația sindicală.

 Amintim că Guvernul Bolojan şi-a asumat răspunderea, luni, în plenul comun al Parlamentului, pe pachetul de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar. Liderul AUR, George Simion, a anunțat, tot luni, în plenul Parlamentului, că depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Bolojan.

Indicele ROBOR continuă să scadă, 6,99% în ședința de luni

0

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut, luni, la 6,88% pe an, de la 6,99% pe an în şedinţa precedentă, conform datelor publicate de BNR.

La începutul acestui an, indicele era de 5,92% pe an, dar a început să crească din data de 6 mai, la două zile după primul tur al alegerilor prezidenţiale, când a urcat la 6,08% pe an.

Indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la 7,00% pe an, de la 7,09%, în şedinţa de vineri, iar ROBOR la 12 luni a scăzut la 7,12%, de la 7,19%.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,55% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2025, nivel similar cu cel din trimestrul precedent.

Este una din veștile bune salutate de ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, într-o postare pe FB.

Citiți și: Vești bune după alegerile prezidențiale: indicele ROBOR la 3 luni scade la 7,26%!

Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca …

vezi toate articolele

Modificare de ultim moment în pachetul fiscal. SUBVENȚIILE partidelor, tăiate cu 40% în 2026

0

În ședința de guvern de luni, Ilie Bolojan și miniștrii săi au luat la mână amendamentele partidelor parlamentare pentru a definitiva forma finală a noului pachet de măsuri fiscal-bugetare menit să reducă deficitul. Potrivit surselor Gândul, în urma unui „acord comun” în coaliție, s-a stabilit ca subvenția partidelor politice să fie redusă cu 40% în 2026, față de nivelul acordat în 2024.

Amendamentul referitor la reducerea cu 40% a banilor pentru partide aparține PSD. Vezi amendamentele social-democraților – AICI

În luna aprilie a anului 2025, partidele au cheltuit 21 de milioane de lei, din care 11 pentru presă și propagandă, 2,5 pentru personal și 1,4 pentru investiții în bunuri mobile și imobile, potrivit unui raport realizat de ExpertForum.

  • PSD a cheltuit 8 milioane de lei și a investit cel mai mult, 74% din bani, în contracte pentru presă și propagandă (6 mil. lei) și 10% pentru personal (763 mii de lei). Pentru consultanță politică a cheltuit 204 mii de lei (2,5 %), iar pentru sondaje de opinie 296 mii de lei (3,6%). Restul de fonduri au fost cheltuite pe alte categorii.
  • AUR a cheltuit 4,2 milioane de lei: 65% pentru presă și propagandă (2,8 mil lei), 11% pentru deplasări în țară și străinătate (465 mii de lei) și 7% (327 mii lei) pentru Organizarea de activitati cu caracter politic. Restul de fonduri au fost cheltuite pe alte categorii.
  • USR a cheltuit 3,9 milioane de lei: 31% din bani pentru presă și propagandă (1,2 mil. lei), 23% pentru personal (928 mii lei) și 13% pentru consultanță politică (525 mii de lei). Restul de fonduri au fost cheltuite pe alte categorii.
  • PNL a cheltuit în ianuarie 3,1 milioane de lei, din care 1,2 milioane de lei pentru rata pentru cumpărarea sediului (40%). Pentru presă și propagandă a alocat o treime din bani – un milion de lei, iar pentru personal 10% – 342 mii de lei. Restul de fonduri au fost cheltuite pe alte categorii.
  • SOS România a cheltuit 1,6 milioane de lei, din care 23% pentru activități cu caracter politic – 389 mii de lei, 18% (303 mii de lei) pentru deplasări în străinătate, și câte 14% pentru transport și materiale de întreținere și funcționare sedii. Restul de fonduri au fost cheltuite pe alte categorii și nu a cheltuit bani pentru linia bugetară presă și propagandă.
  • PMP a cheltuit 187 mii de lei, din care trei sferturi pentru personal (138 mii de lei) și 10% pentru chirii și utilități sedii (20 mii lei). Restul de fonduri au fost cheltuite pe alte categorii.
  • Pro România a cheltuit 117 de mii de lei, din care 49% pentru chirii și utilități (57 mii de lei) și o treime (33 mii lei) pentru personal. Pentru Organizarea de activitati cu caracter politic a cheltuit 23 mii de lei. Restul de fonduri au fost cheltuite pe alte categorii.
  • POT a cheltuit 150 mii de lei, din care 42% (63 mii lei) pentru investiții în bunuri mobile și imobile, 23% pentru producția si difuzarea de spoturi publicitare (35 mii lei) și câte 23 de mii de lei pentru onorarii avocați, executori și experți și consultanță politică. Restul de fonduri au fost cheltuite pe alte categorii. Pentru presă și propagandă au cheltuit 3235 de lei.
  • Forța Dreptei a cheltuit 9746 lei, din care majoritatea pentru personal 6118 lei.

Foto: Alexandru Dobre – Mediafax


CITEȘTE ȘI:

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe …

vezi toate articolele

Ministrul rus al Transporturilor, abia demis de Putin, găsit mort

0

Fostul ministru rus al Transporturilor, Roman Starovoi, demis luni de Putin, a fost găsit mort la locuința sa regiunea Moscovei. Rapoartele preliminare arată că s-a sinucis la domiciliul său din districtul Odințovo, potrivit presei pro-Kremlin, relateză Nexta și presa ucraienană.

Roman Starovoit s-a împușcat mortal în Odințovo, după ce a fost demis de președintele Vladimir Putin pe 7 iulie, a relatat ziarul pro-guvernamental Izvestia, citând surse anonime.

Demiterea lui Starovoit vine în contextul în care aproape 500 de zboruri au fost blocate la sol pe principalele aeroporturi rusești în perioada 5-6 iulie din cauza amenințărilor la adresa securității provenite de atacurile cu drone ucrainene.

În ziua următoare, o explozie la bordul petrolierului Eco Wizard în portul Ust-Luga din regiunea Leningrad a declanșat o scurgere de amoniac, agravând criza care a cuprins sectorul transporturilor din Rusia.

Starovoit, sancționat de Ucraina și de țările occidentale pentru rolul său în războiul împotriva Ucrainei, a fost guvernator al regiunii Kursk înainte de a fi numit ministru al transporturilor în mai 2024.

Conform relatărilor din presa rusă, trupul lui Starovoit a fost găsit în casa sa din așezarea Myakinino, lângă Moscova. Constatările preliminare sugerează că actul de suicid ar putea fi legată de un posibil dosar penal.

Agențiile media relatează că fostul ministru s-a împușcat folosind o armă onorifică pe care o primise de la Ministerul de Interne în 2023.

Conform relatărilor din presă, fostul oficial al regiunii Kursk, Aleksei Smirnov, fostul adjunct al lui Starovoit, a depus o mărturie în care l-a implicat pe Starovoit. Smirnov însuși a fost arestat anterior sub suspiciunea de delapidare a unui miliard de ruble (peste 12 milioane de dolari) în timpul construcției structurilor defensive în regiunea Kursk.

O anchetă privind delapidarea unor fonduri destinate apărării în regiunea Kursk este în curs de desfășurare, mai mulți foști adjuncți ai lui Starovoit fiind suspecți, inclusiv Smirnov, care a ocupat pentru scurt timp funcția de guvernator interimar.

Agenția de presă RIA Novosti, controlată de stat, citând Comitetul de Investigații al Rusiei, a relatat că trupul lui Starovoit a fost descoperit în mașina sa cu o plagă prin împușcare. În prezent, echipe de anchetă din cadrul Direcției Principale de Investigații a Rusiei lucrează la fața locului pentru a stabili circumstanțele exacte ale morții.

Momentul morții rămâne neclar. Andrei Kartapolov, șeful Comitetului de Apărare al Dumei de Stat, a confirmat moartea pentru RTVI, declarând doar că aceasta a avut loc „cu ceva timp în urmă”, fără a oferi mai multe detalii.

Vladimir Putin îl înlocuise pe ministrul Transporturilor cu adjunctul său

Decretul lui Putin nu a oferit nicio justificare pentru demiterea lui Roman Starovoit după puțin peste un an de mandat. Starovoit a fost numit ministru al transporturilor în mai 2024, după ce a fost cinci ani  guvernator al regiunii Kursk, la granița cu Ucraina.

Kremlinul a anunțat că Andrei Nikitin, fost guvernator al regiunii Novgorod, a fost numit ministru interimar al transporturilor și a publicat fotografii în care acesta dă mâna cu Putin la Kremlin.

Întrebat despre plecarea bruscă a lui Starovoit și numirea rapidă a lui Nikitin, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „În prezent, în opinia președintelui, calitățile profesionale și experiența lui Andrei Nikitin vor contribui cel mai bine la asigurarea faptului că această agenție, pe care președintele a descris-o ca fiind extrem de importantă, își îndeplinește sarcinile și funcțiile”.

La întâlnirea sa cu Putin, Nikitin a vorbit despre munca la sarcina uriașă de digitalizare a industriei transporturilor din Rusia, în efortul de a reduce blocajele de marfă și de a asigura fluxuri transfrontaliere mai fluide de mărfuri.

O sursă din industria transporturilor a declarat pentru Reuters că poziția lui Starovoit este sub semnul întrebării de luni de zile, fiind conectată în mod special nu atât cu problemele din transporturi, cât de de scandalurile de corupție din Kursk.

La câteva luni după ce Starovoit a părăsit funcția de guvernator al regiunii Kursk, trupele ucrainene au trecut granița spre Kursk, lansând cea mai mare incursiune străină pe teritoriul rus de la al Doilea Război Mondial încoace. Forțele ucrainene au fost alungate din Kursk la începutul acestui an.

Unii oficiali regionali din Kursk au fost ulterior arestați sub acuzația de abuz în serviciu. În aprilie anul acesta, succesorul lui Starovoit în funcția de guvernator, Alexei Smirnov, a fost acuzat de delapidarea unor fonduri destinate apărării.

Val de indignare în Italia: Bruno, câinele-erou, ucis cu cruzime. Giorgia Meloni: „Un act josnic, laș și inacceptabil”

0

Italia este în stare de șoc după moartea lui Bruno, câinele Bloodhound care a salvat nouă vieți. Animalul a fost ucis intenționat cu cârnați umpluți cu cuie. Cazul a stârnit revoltă națională și o anchetă penală este în curs. 

Bruno, câinele Bloodhound care a salvat nouă vieți FOTO: X

Un val de revoltă a cuprins Italia după moartea brutală a lui Bruno, un câine de salvare considerat erou național, care a fost ucis cu cruzime printr-un act premeditat. Patrupedul, celebru pentru că a salvat nouă vieți, a murit după ce a fost ademenit cu cârnați umpluți cu cuie. 

Bruno, un câine din rasa Bloodhound în vârstă de șapte ani, a fost găsit vineri mort într-o baltă de sânge, la centrul de dresaj al unității canine Endas, aflat la periferia orașului Taranto, în regiunea Puglia din sudul Italiei. Potrivit presei locale, citate de Agerpres, patrupedul fusese ucis.

Câinele participase la zeci de misiuni de salvare, fiind implicat în căutarea persoanelor dispărute. Printre cei salvați de el se numără vârstnici cu Alzheimer și copii cu dizabilități. Pentru activitatea sa, Bruno fusese decorat de autorități și primise chiar și un premiu personal de la premierul Giorgia Meloni.

Anchetă pentru omor agravat

Parchetul din Taranto a deschis o anchetă pentru omor calificat, cu acuzații de cruzime și premeditare. Poliția examinează imaginile de pe camerele de supraveghere și colectează mărturii în încercarea de a identifica autorul.

Adevărata țintă nu a fost Bruno, ci eu”, a declarat Arcangelo Caressa, proprietarul câinelui și directorul centrului de dresaj. El a explicat că a primit amenințări în ultimele săptămâni, după ce a denunțat abuzuri asupra animalelor, trafic ilegal și lupte clandestine. „Știu cine a făcut asta. Este o răzbunare. Vor să mă dea la o parte. Dar eu nu voi renunța niciodată. A fost pentru bani și răzbunare”, a spus Caressa.

Profund afectat de moartea patrupedului, Caressa a adăugat emoționat: „Oamenii pe care i-a salvat Bruno mă sună, plâng. Nu le vine să creadă. A făcut mai mult bine decât mulți oameni. Am murit cu tine astăzi. Ai luptat să ajuți oamenii toată viața, iar aceiași oameni ți-au făcut una ca asta. Criminalilor, l-ați făcut să sufere ore întregi pentru a-l omorî. Când o rudă de-a voastră va avea nevoie de Bruno, el nu va mai fi acolo”.

Reacții politice și publice puternice

Moartea câinelui a stârnit reacții dure la nivel politic și civic. Giorgia Meloni, premierul Italiei, a condamnat uciderea lui Bruno, numind-o „un act josnic, laș și inacceptabil”. Într-un mesaj postat pe rețeaua X (fostul Twitter), Meloni a scris: „Mulțumesc pentru tot ce ai făcut, Bruno”, publicând și o fotografie în care apare zâmbind alături de câine.

Ignazio La Russa, președintele Senatului, a calificat moartea câinelui drept „un act barbar și necivilizat” și a cerut autorităților să clarifice circumstanțele tragediei. La rândul său, primarul orașului Taranto, Piero Bitetti, a descris evenimentul drept „un act josnic și inuman care dăunează grav valorilor comunității”.

Apel pentru pedepsirea făptașului

Michela Vittoria Brambilla, deputată și președinta Intergrupului parlamentar pentru drepturile animalelor, a cerut aplicarea strictă a legii, amintind că persoanele care ucid cu cruzime animale riscă până la patru ani de închisoare și amenzi de până la 60.000 de euro. Ea a descris moartea lui Bruno drept „oribilă, lungă și extrem de dureroasă”.

TAROM, cu pierderi și datorii imense, a dublat indemnizațiile la 24.148 de lei pe lună. Cum justifică compania de stat majorarea

0

Membrii Consiliului de Administrație sunt plătiți cu mii de euro pe lună. Acționarii companiei aeriene de stat TAROM au votat în favoarea dublării indemnizației pentru membrii Consiliului de Administrație.

Avion Tarom FOTO : Arhivă

Membrii CA erau remunerați cu 12.500 lei brut pe lună, dar indemnizația a fost majorată la 24.148 lei, în luna mai, ca urmare a votului dat de Ministerul Transporturilor, ROMATSA și CN Aeroporturi București, scrie  boardingpass.ro. Singura abținere a fost exprimată de Longshield Investment (fosta SIF Muntenia). 

Explicațiile Tarom

Tarom a explicat că majorarea a fost făcută conform legii, după șapte ani în care nu a fost deloc modificată.

„După șapte ani de la instituire, remunerația membrilor CA al TAROM a fost actualizată, în urma deciziei luate în luna mai 2025. Ea s-a realizat în conformitate cu legea 109/2011 și doar după parcurgerea optimă a unor etape dificile prin care TAROM a trecut, de la perioada de trecere prin pandemie, la realizarea Planului de restructurare, obtinerea aprobării Comisiei Europene pe acesta și implementarea planului conform grafic asumat, ceea ce înseamnă inclusiv intrarea companiei pe profit, din 2024, o performanță neatinsă în ultimii peste 10 ani.

Indeminizația administratorilor TAROM a fost stabilită în anul 2018 și nu a fost modificată până în mai 2025 cand s-a aprobat ajustarea acesteia, astfel, de la 12.500 lei brut (7.312 lei net) lunar aferent interval 2018- 2025 (mai), la 24148 lei brut net (14.126 lei net) lunar, începănd cu mai 2025.

Remunerația membrilor neexecutivi ai Consiliului de Administrație TAROM a fost actualizată la 1,7 x salariul mediu brut din domeniu, deși legea permitea până la 3 x. Decizia reflectă responsabilitatea financiară asumată de companie în contextul eforturilor de restructurare și control al cheltuielilor”, au explicat reprezentanții companiei de stat pentru „Adevărul”.

Din Consiliul de Administrație al TAROM fac parte: Anca Daniela Boagiu, Iuliana Cristina Bârcă, Monica Săsărman, Iulian Daniel Idolu, Costin Ionuț Iordache, Mirel Alexandru Marcu și Mihăiță Ursu.

TAROM se luptă cu pierderi și datorii de peste 15 ani. Între 2008 și 2023, compania a acumulat pierderi de peste 3 miliarde de lei (aproximativ 610 milioane de euro), conform informațiilor furnizate de Ministerul Finanțelor.

Comisia Europeană: România este în pericol să rateze țintele de mediu. Poluare, deșeuri și investiții insuficiente

0

Raportul de țară 2025 privind mediul, publicat de Comisia Europeană arată că România înregistrează progrese lente și continuă să se confrunte cu dificultăți în aplicarea politicilor europene de mediu.

Comisia Europeană FOTO: Arhivă, Adevărul

Potrivit evaluării Comisiei, România a implementat unele bune practici în conservarea și restaurarea naturii. Acestea includ crearea unei rezervații naturale în Carpații Meridionali, conservarea insectelor saproxilice în Carpații Orientali și o abordare cooperativă pentru buna gestionare a pajiștilor Natura 2000 din sudul Transilvaniei.

De asemenea, au existat proiecte LIFE de succes care vizează conservarea sturionilor.

Cu toate acestea, printre principalele provocări identificate de Executivul comunitar se numără economia circulară, poluarea, guvernanța și investițiile.

Economia circulară: sunt necesare urgent eforturi suplimentare 

În ceea ce privește economia circulară, raportul arată că performanțele României în ceea ce privește deșeurile și economia circulară rămân insuficiente.

„Sunt necesare urgent eforturi suplimentare pentru a renunța la dependența României de eliminarea deșeurilor în depozitele de deșeuri, care rămâne semnificativă.  Deși România a înregistrat unele progrese în ceea ce privește închiderea depozitelor de deșeuri sub standarde sau ilegale, progresele au fost prea lente, ceea ce a dus la amenzi”, precizează Executivul comunitar, potrivit Agerpres.

Cu privire la poluare, forul comunitar estimează că apele uzate urbane colectate în România nu sunt tratate în mod adecvat, așa cum prevede legislația UE.

Calitatea aerului, motiv de îngrijorare

„Calitatea aerului din România continuă să fie un motiv de îngrijorare în unele părți ale teritoriului său, cu consecințe grave asupra sănătății populației. Măsurile luate pentru a combate poluanții atmosferici sunt încă insuficiente. Există nerespectare a angajamentelor de reducere a emisiilor de NOx și PM2,5 pentru perioada 2020-2029, depășiri peste valorile limită pentru NO2 și PM10 și, în ciuda unor progrese, persistă probleme în monitorizarea calității aerului”, susține Comisia Europeană.

Deficitul de investiții din România se ridică la 5,4 miliarde euro pe an

În materie de guvernanță și investiții, Bruxelles-ul estimează că deficitul actual de investiții din România se ridică la 5,4 miliarde euro pe an, reprezentând aproximativ 1,9% din PIB-ul național, cu mult peste media UE (0,77%).

„România a elaborat linii directoare naționale pentru pregătirea rapoartelor EIA specifice proiectelor hidroenergetice. Cu toate acestea, sunt necesare eforturi suplimentare în ceea ce privește procesul de informare privind SEA și EIA, precum și informarea publicului cu privire la drepturile sale de acces la justiție și îmbunătățirea accesului la instanțe”, concluzionează Bruxelles-ul.

Cea de-a patra evaluare a punerii în aplicare a politicilor de mediu, publicată luni de Comisia Europeană, identifică tendințele comune la nivelul UE, pe baza rapoartelor de țară individuale ale celor 27 de state membre ale UE.

Investițiile în punerea în aplicare a legislației de mediu sunt foarte avantajoase din punct de vedere economic. Aceasta este o reamintire oportună a faptului că punerea în aplicare și competitivitatea merg mână în mână pentru a ne proteja mediul și resursele de care avem nevoie pentru tranziție și pentru generațiile viitoare”, a declarat comisarul european pentru mediu, reziliența în domeniul apei și o economie circulară competitivă, Jessika Roswall.

Costurile nepunerii în aplicare a legislației UE în domeniul mediului prin poluarea aerului și a apei, degradarea naturii și deșeuri sunt estimate la 180 de miliarde euro pe an pentru UE. Aceasta reprezintă aproximativ 1% din produsul intern brut (PIB) al UE.

Eurodeputatul AUR Gheorghe Piperea depune moțiune de cenzură împotriva Comisiei Europene: „Reconsolidez mecanismele democratice uitate”

0

Europarlamentarul român Gheorghe Piperea (AUR) a declarat că moțiunea de cenzură inițiată împotriva Comisiei Europene are rolul de a readuce în atenție valorile democratice ale Uniunii Europene.

Gheorghe Piperea a inițiat o moțiune de cenzură împotriva Comisiei Europene FOTO: Arhivă

Aflat pe aeroportul Otopeni, înainte de plecarea la Strasbourg, Gheorghe Piperea a explicat că inițiativa sa a fost întâmpinată cu surprindere în Parlamentul European. „Moțiunea pe care am inițiat-o a provocat uluire la administrația Parlamentului, care n-a mai văzut așa ceva de 11 ani”, a afirmat eurodeputatul AUR, citat de Agerpres.

El a subliniat că acest demers este unul profund democratic, fără a ataca însă Uniunea Europeană ca entitate. „Moțiunea de cenzură este un instrument democratic, constituțional. Nu ai cum să califici altfel moțiunea de cenzură, indiferent cum ai da-o. Nu este nimic împotriva Uniunii Europene în sine. Dimpotrivă, eu nu fac aici decât să reconsolidez mecanismele democratice care au cam fost uitate în Uniunea Europeană la ora actuală”, a declarat Piperea.

Critici la adresa Ursulei von der Leyen și a direcției politice actuale

Eurodeputatul afirmă că prin această moțiune dorește să pună capăt unei tendințe periculoase de concentrare a puterii în jurul președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Vreau să pun o stavilă prin această moțiune unei tendințe extrem de deranjante, pe care numai cine nu vrea nu o observă, a Ursulei Von der Leyen și, în general, a celor din jurul domniei sale, de concentrare a politicii”, a adăugat el.

Chiar dacă admite că moțiunea nu are mari șanse să fie adoptată, Piperea susține că aceasta va produce „efecte suplimentare adverse, neașteptate de Comisie”, întrucât președinta CE va fi nevoită să răspundă atât acuzațiilor formulate, cât și nemulțumirilor din interiorul propriului arc majoritar.

Nemulțumiri din toate taberele politice

În opinia lui Piperea, inclusiv principalele grupuri politice din Parlamentul European au critici la adresa Ursulei von der Leyen. „Cei din Partidul Popular, unde majoritară este Uniunea Creștin-Democrată din Germania, acuză o prelungire nesfârșită și irațională a Green Deal-ului, care a dus la falimentarea unor industrii întregi din țări ca Germania, Franța și Italia. La rândul lor, cei din S&D, adică socialiștii, o acuză pentru că s-au luat bani de la lupta contra sărăciei și de la coeziune și au fost reorientați către programul de reînarmare a Europei”, a explicat acesta.

„Suntem într-un autobuz condus de un șofer nu prea sobru”

Pentru a-și ilustra poziția, Piperea a apelat la o metaforă: „Suntem într-un autobuz cu toții, care circulă cu 200 km/h și șoferul este nu prea sobru. Trebuie să-l oprim, să schimbăm direcția, ca să nu cumva să intrăm în zid. Dar de rămas în autobuz, rămânem în autobuz. Eu vreau să rămân în acest autobuz care se numește Uniunea Europeană”.

El a subliniat că moțiunea nu exprimă o dorință de ieșire din UE, ci o chemare la responsabilitate democratică: „Crize, oameni buni, crize vor fi totdeauna. (…) Ce facem? De fiecare dată când apare câte o criză, uităm de mecanismele democratice?”, a întrebat retoric Piperea.

Vot așteptat joi în Parlamentul European

Întrebat câte voturi estimează că va obține moțiunea, eurodeputatul a răspuns: „între 180 și 275 de voturi”.

Moțiunea va fi dezbătută luni în plenul Parlamentului European, iar votul cu apel nominal va avea loc joi.

PSD cere modificarea taxelor propuse de Guvern. Ce se întâmplă cu CASS pentru pensiile mari

0

PSD a depus un val de amendamente pentru pachetul fiscal pe care Guvernul urmează să își asume răspunderea, astăzi, în Parlament, argumentând că trebuie respectat programul de guvernare, așa „cum a fost negociat în Coaliție“.

PSD cere modificarea taxelor propuse de Guvern. Foto arhivă

Printre amendamentele depuse de PSD se numără aplicarea CASS pentru pensiile de peste 4.000 de lei, în loc de 3.000, dar numai până în 2027. Sunt propuse și modificări în privința concediilor pentru îngrijirea copiilor și a concediilor medicale, potrivit Digi24

PSD insistă cu aplicarea CASS pentru pensiile de peste 4.000 de lei, în loc de 3.000 de lei, cât s-a convenit la Palatul Victoria. Amendamentul a fost asumat de către deputatul Adrian Solomon, care solicită ca măsura să fie aplicabilă doar până în 2027: „persoanele fizice care au calitatea de pensionari sunt exceptate de la plata contribuției sociale de sănătate pentru veniturile din pensii realizate începând cu data de 01 ianuarie 2027”.

„Se propune ca măsura referitoare la introducerea obligației de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din pensii, pentru partea care depășește suma de 3.000 lei lunar să se aplice pentru o perioadă limitată în timp, respectiv asupra veniturilor aferente perioadei cuprinsă între 01 august 2025 și 31 decembrie 2026, având în vedere faptul că aceasta a fost instituită în contextul situației extraordinare generată de necesitatea corectării deficitului excesiv”, mai arată amendamentul depus de social-democrați.

PSD susține că amendamentul a fost depus „pentru respectarea programului de guvernare, astfel cum a fost negociat, prezentat și asumat în Coaliție”.

De asemenea, cer ca excepția de la plata CASS să se mențină pentru persoanele persecutate din motive politice de dictatura comunistă, pentru văduvele, invalizii și veteranii de război, pentru persoanele deportate ori persecutate din motive etnice, pentru cei obligati la muncă forțată precum și pentru cei cărora statul român le datorează recunoștință pentru lupta anticomunistă.

Fără CASS pentru mamele cu venituri mici

Un alt amendament – mamele care se află în concediu pentru îngrijirea copilului și care au venituri sub 3.000 de lei să fie exceptate de la plata contribuției la sănătate. „Se impune menținerea calității de asigurat fără plata CASS pentru aceste persoane care au venituri până în 3000 de lei”, propun social-democrații.

Sunt în discuție și modificări privind bursele acordate mamelor minore. Social-democrații cer să li se acorde 700 de lei lunar: „Mamele minore reintegrate într-o unitate de învățământ beneficiază de o bursă lunară în cuantum de 700 de lei, pe perioada desfășurării activităților didactice, cu condiția frecventării orelor de curs.

Cristian Socol: Despre pachetul fiscal-bugetar. Cum se putea face altfel?

Pachetul fiscal-bugetar este imperfect din punct de vedere macroeconomic, este inechitabil din punct de vedere fiscal și social și cu un caracter pronunțat ideologic (cu o puternică tentă libertariană de tip Milei), afirmă, într-o analiză pentru MEDIAFAX, prof. univ. Cristian Socol.

„Având în vedere lecțiile de consolidare fiscal-bugetară oferite de țările UE și cuprinse în literatura științifică din ultimii 30 de ani, implementarea pachetului în forma actuală va contracta puternic economia, va mări consistent polarizarea economică și socială, va crește sărăcia și deprivarea materială și va întoarce România în urmă cu 10-15 ani din punctul de vedere al indicatorilor legați de dezvoltarea umană. După aproape 20 de ani de convergență, România se va ”duce în jos”, decalajele de dezvoltare se vor accentua și se va reveni la ”competiția” cu Bulgaria pe ultimul loc din UE.

Probabil că încercările de ”privatizare” a fundației statului român vor avea succes. Prin privatizarea educației, a sănătății, a companiilor de stat strategice profitabile și prin implementarea triunghiului liberalizare – restructurare – privatizare (inclusiv prin ”atacul” la agențiile de reglementare), România va deveni ”un experiment” libertarian de stat minimal (unic în modelul european), cu servicii publice doar pentru cei care ”își permit” să plătească. Social, povara aproape exclusivă pusă pe cei cu veniturile mici și clasa de mijloc va deteriora ”plasa de siguranță socială”, plusul de putere de cumpărare și bunăstare acumulat în ultimii ani fiind rapid și brusc reversat. Politic, faliile din societate se vor accentua iar cei care se află acum în opoziție vor aduna tot votul de frustrare din partea a milioane de români.

Pachetul fiscal-bugetar nu are nicio legătură cu negocierile și argumentele susținute în grupul tehnic de lucru (care, ex post, constatăm că a fost doar un exercițiu de imagine), el este de fapt o ”rețetă” prestabilită în grupuri de lucru informale și dialogul cu Comisia Europeană. Miza exclusivă pe austeritate va dărâma capitalul autohton și companiile care produc în România, dezechilibrul comercial structural va fi și mai ridicat. Criza bugetară, rezolvabilă de altfel, va ajunge prin implementarea acestui pachet la o criză economică, socială și politică de amploare.

Era nevoie de consolidare fiscal-bugetară? Da. Se putea face și altfel? Da, exact în limitele angajate în Planul Național Bugetar Structural 2025-2031, gradual, echitabil, cu intervenții decisive în privința exceselor și privilegiilor din cheltuieli și cu o luptă eficace privind îmbunătățirea colectării și reducerea evaziunii. Cu un stat puternic, nu unul minimal și timorat. Cu un pachet de reforme si investiții, nu doar unul bazat pe măsuri de austeritate.

Da, se putea face și altfel și voi explica în 5 argumente simple.

Consolidarea fiscal-bugetară trebuie să fie echitabilă, cu povară mai mare pe cei care „pot suporta” și povară mai redusă pe cei vulnerabili. Trebuia implementat impozitul progresiv în loc de creșterea TVA general și mai ales mărirea TVA redus, care urcă povara fiscală pe umerii celor cu venituri reduse. TVA este un impozit regresiv, suportat într-o măsură mai mare de către cei cu o pondere mai mare în coșul de consum la alimente medicamente utilități etc. Deci, cu cât ești mai sărac, cu atât suporți o povară mai mare. În România, pensionarii vor suporta dublu ca povara creșterea TVA față de cei de vârsta medie si tineri, iar gospodăriile cele mai sărace vor suporta o povară de 3-4 ori mai mare decât gospodăriile cele mai bogate. Mai mult, pensionarii vor suporta și o povară suplimentară de CASS, inechitabil dacă avem în vedere că au contribuit zeci de ani de zile la bugetele de pensii și sănătate.

Având în vedere impactul puternic contracționist, consolidarea fiscal-bugetară trebuie realizată strict cât este necesar, nici un euro în plus. Lecțiile de consolidare fiscal-bugetară din țările Europei Centrale și de Est și România arată că la fiecare euro tăiat dintr-o cheltuială productivă se pierd 80 de eurocenți la PIB iar la fiecare euro creștere de impozite și taxe se pierd 50 de bani la PIB. Nu poate nimeni să răspundă rațional, argumentat, de ce pachetul de consolidare fiscal-bugetară propus aduce o ajustare agregată (reduceri de cheltuieli + plus de venituri) de peste 3,75% din PIB, în condițiile în care România avea nevoie de 2,2% din PIB, deoarece pleacă de la o estimare de deficit bugetar de 8,6% din PIB pentru 2025 (estimare Comisia Europeană) și trebuie să ajungă la 6,4% din PIB la sfârșit de 2026 (vezi traiectoria angajată în Planul Bugetar Structural 2025-2031, mfinante.ro). Că trebuie să îți iei o anumită marjă de 0,2-0,3pp din PIB, deoarece în implementare pot apărea imperfecțiuni înțeleg, dar o ajustare mai mare cu 1,2-1,55% din PIB de ce, având în vedere impactul puternic contracționist?

Consolidarea fiscal-bugetară trebuie să aibă eficiență macroeconomică. Creșterea TVA are simultan un impact puternic inflaționist și unul contracționist. O creștere a inflației la 9-10% în acest an și o cădere economică cuprinsă între 0,4 și 0,9% sunt scenarii de simulare cu un grad ridicat de probabilitate. Măsura creșterii TVA va reduce competitivitatea producătorilor români pe piață; apar scumpiri în cascadă și dificultăți pentru IMM-uri. Creșterea TVA poate mări evaziunea în condițiile în care deja România are cel mai mare gap de TVA dintre țările UE (31% din TVA-ul ce ar trebui încasat la buget nu se încasează). Cu același impact bugetar precum creșterea TVA cu 2pp, impozitul progresiv avea atât un impact inflaționist cât și unul contracționist mai reduse. Intram astfel în rândul țărilor dezvoltate din UE și lume, în UE doar 4 țări mai au cotă unică – România, Bulgaria, Ungaria și Estonia. Povara ajustării nu mai cădea aproape exclusiv pe cei cu venituri mici si medii, polarizarea economică și socială nu numai că nu creștea, dar se și micșora. Aplicarea impozitului progresiv rezolva structural problema veniturilor mai mari în următorii ani. Se rezolva o problema de echitate, România are nevoie de reducerea faliilor create în societate între cei mulți cu venituri mici si medii si cei puțini cu venituri mari și foarte mari, reducând astfel inegalitățile. Se putea obține un spațiu fiscal structural pentru următorii ani, atunci când România va trebui să finanțeze cheltuieli mărite pentru sănătate, armată, educație și infrastructură. Reducea evaziunea fiscală. Unde sunt taxarea marilor averi, taxarea câștigurilor din crypto și taxarea „inovațiilor fiscale” prin care se erodează baza impozabilă?

Chiar dacă se decidea măsura creșterii TVA general, cota redusă la alimente, medicamente, apă pentru irigații și mai ales cărți trebuia să rămână neschimbată. Prin creșterea la 11%, România va ajunge în topul UE la cota de TVA cea mai ridicată la produsele enumerate mai sus și printre puținele țări din UE care au doar două cote. Câteva exemple pentru alimente și medicamente de bază, Austria are 10%, Belgia 6%, Bulgaria 9%, Croatia 5%, Cipru 5%, Estonia 9%, Franța 5,5%, Germania 7%, Italia 4%, Ungaria 5% etc După ce m-am chinuit să obțin reducerea TVA la cărți, acum se scoate, pentru un impact infim și calculat strict mecanic?

Planul de ajustare fiscal-bugetară nu trebuie să fie unul mecanicist-contabil, ci trebuie să aibă viziune macroeconomică. Nu se ”taie cheltuieli” din educație și sănătate, de la cercetare dezvoltare și investiții productive. Nu se încep ”tăierile” cu profesorii (creșterea normei didactice echivalează cu un o pierdere medie de 12,5%), când de-abia se stabilizaseră motivarea în sistemul de educație și un statut social rezonabil pentru profesorii din preuniversitar. Oamenii nu sunt cifre, performanță fără motivare nu există. Nu se blochează schemele de ajutor de stat și programele de garanții pentru companiile cu intensitate tehnologică medie și ridicată și cele care exportă. Nu se blochează proiectele de investiții productive, cu efecte de multiplicare. Nu se face consolidare fiscal-bugetară doar bazat pe ”reforme austere”, ci pe o combinație de reforme și investiții.

Doar austeritatea oarbă fără un pachet de stimulare economică bine țintit și consistent înseamnă eșecul consolidării, contracția economiei și intrarea în cercul vicios al morții economice, sociale și politice”, scrie Cristian Socol.

BNS acuză un „atac periculos” al Curții Constituționale asupra drepturilor angajaților din sistemul public. Dumitru Costin: „Este inacceptabil”

0

Blocul Național Sindical (BNS) reclamă „atacul periculos și fără precedent” al Curții Constituționale a României (CCR) la drepturile lucrătorilor din sectorul public din România, potrivit unui comunicat de presă.

„În plin val de proteste organizate de organizațiile sindicale și lucrători, Curtea Constituțională emite o motivare cel puțin bizară prin care amputează drepturile lucrătorilor români și îi oferă Guvernului României și Parlamentului României pretextul „perfect” pentru tăieri de sporuri și salarii! CCR legitimează ideea că Guvernul poate modifica unilateral contractele de muncă, fără dialog, fără renegocieri și fără respect față de salariat”, transmite BNS.

BNS reclamă Dosarul Curții Constituționale nr. 52D/2021, în care Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași a ridicat excepția de constituționalitate a dispozițiilor art. 156, 161 și 164 din Legea dialogului social nr. 62/2011. Cinci ani mai târziu, în 28 ianuarie 2025, CCR a emis Decizia nr. 2 în acest dosar. Motivarea acestei decizii a fost dată și publicată în Monitorul Oficial nr. 605 din 27 iunie 2025.

„Această motivare este publicată strategic exact în ziua în care Guvernul României și-a dorit să aprobe în ședință Ordonanța de urgență a Guvernului pentru stabilirea unor măsuri privind personalul plătit din fonduri publice, prin care Executivul a tăiat sporul de condiții vătămătoare și zilele de concediu suplimentar pentru bugetari, OUG care a fost aprobată ulterior”.

CCR: „Dreptul la grevă nu este unul absolut”

CCR arată în motivarea Deciziei sale că „dreptul la grevă nu este unul absolut” și că „legiuitorul a instituit anumite interdicții și restrângeri ale dreptului la grevă în scopul asigurării bunului mers al activității economico-sociale și al garantării intereselor de ordin general”.

„În traducere, CCR arată că lucrătorii din mediul bugetar nu au dreptul la grevă atunci când vorbim de salarii, sporuri și alte drepturi reglementate prin lege. CCR îi dă, în fapt, angajatorului-stat posibilitatea de a stabili condițiile în care poate fi organizată o grevă, acuză BNS.

„Absurdul CCR în emiterea motivării continuă fără limite. Potrivit documentului, CCR stabilește că „trebuie să țină seama de faptul că în dreptul public salariile/indemnizațiile/soldele sunt stabilite în baza legii, ca act al legiuitorului originar sau delegat. Legea este cea care oferă o marjă angajatorului public ca eventual să acorde anumite sporuri specifice, acesta neavând competența să acorde drepturi salariale numai în baza și în temeiul unei manifestări discreționare de voință”. Cu alte cuvinte, lucrătorii și organizațiile sindicale nu pot reclama tăierea sporurilor practicată de Guvernul Bolojan pentru că legea este mai presus de toate, iar negocierile dintre reprezentanții salariaților și angajatorii publici nu valorează absolut nimic!”, mai arată BNS.

În aceeași motivare, CCR stabilește că „atunci când legea diminuează cuantumul sporurilor sau suprimă sporurile respective, contractul individual de muncă nici măcar nu trebuie renegociat prin întâlnirea voinței concordante a celor doi cocontractanți pentru a se aplica noile prevederi legale”.

„Practic, Curtea spune că atunci când statul taie sporurile chiar și pe perioadă nedeterminată, acestea pot fi eliminate unilateral, fără ca angajatorul să mai stea de vorbă cu angajatul. Este o interpretare care transformă contractul individual de muncă într-un act fragil, supus oricând voinței autorităților, fără garanții și fără drept la negociere cu încălcarea art. 53 din Constituția României”, adaugă sindicaliștii.

Dumitru Costin: CCR validează un abuz

,,Întâmplător sau nu, judecătorii CCR își aduc aminte de o speță pe care au fost sesizați în urmă cu cini ani și a cărei motivare o scot acum de la naftalină. O acțiune cu premeditare pentru a opri din fașă orice tentativă de demers de neconstituționalitate pe care vreun salariat sau organizație sindicală ar putea să o atace la CCR. Este inacceptabil ca, într-un stat de drept, contractul de muncă al unui lucrător din sectorul public să devină un document care poate fi golit de conținut de azi pe mâine, prin simpla voință a Guvernului sau a CCR-ului. CCR validează un abuz, iar acest lucru va alimenta și mai mult revolta socială deja existentă. La Congresul BNS din mai 2025, atrăgeam atenția că «S-a creat un ecosistem extrem de periculos în justiţie. Justiția este în criză și iată că poate face orice în această țară»”, spune președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin.

BNS consideră că decizia și motivarea CCR vin ca o validare constituțională a unei măsuri politice mai mult decât discutabile, în plin val de proteste sociale. „O considerăm periculoasă nu doar pentru angajații bugetari, ci pentru orice salariat din România, pentru că:

  • Dă mână liberă statului să modifice în mod arbitrar componente ale salariului negociate și prevăzute contractual;
  • Slăbește poziția angajatului în fața angajatorului public;
  • Creează un precedent periculos ce poate fi extins și în mediul privat prin viitoare interpretări abuzive ale legii”.

„În acest sens, BNS atrage atenția că această Decizie va putea deveni subiect de analiză pe masa Curții Europene de Justiție și al Curții Europeane a Drepturilor Omului. Regăsiți atașat acestui comunicat de presă și Motivarea Deciziei CCR la care se face referire în cadrul documentului”, se mai arată în comunicatul citat.

Foto: Alexandra Pandrea


CITEȘTE ȘI:

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe …

vezi toate articolele

„Oportunitate pe termen scurt”. China cumpără mine din întreaga lume

0

Într-un context global tot mai tensionat, în care resursele strategice devin nu doar bunuri economice, ci și instrumente geopolitice, China joacă agresiv. Companiile chineze din sectorul minier s-au lansat într-o adevărată ofensivă globală pentru a achiziționa active în afara granițelor, iar ritmul acestor preluări a atins cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.

Ofensiva nu este întâmplătoare. Beijingul știe că fereastra de oportunitate se închide. Occidentul — în special SUA, Canada și Australia — întărește barierele împotriva investițiilor chineze în sectoare sensibile. Prin urmare, China se grăbește să securizeze, cât mai discret și cât mai rapid, controlul asupra materiilor prime esențiale pentru industriile viitorului: baterii, cipuri, turbine eoliene.

Un nou prag istoric în investițiile externe

Potrivit datelor publicate de The Financial Times, care citează analizele S&P, Mergermarket și Griffith Asia Institute, în 2024, companiile chineze au încheiat zece tranzacții majore în sectorul minier, fiecare în valoare de peste 100 de milioane de dolari. Este cel mai mare număr de astfel de tranzacții din 2013 încoace.

Printre achizițiile notabile se numără mina de aur din Kazahstan, cumpărată de Zijin Mining pentru 1,2 miliarde de dolari, și mina de cupru și aur din Brazilia, preluată de Baiyin Nonferrous Group pentru 420 de milioane.

Aceste investiții nu sunt doar mișcări economice, ci parte a unei strategii globale de securizare a resurselor esențiale. China domină deja procesarea unor materiale precum litiul, cobaltul sau pământurile rare. Dar rămâne puternic dependentă de importul materiei prime brute. Iar în acest punct se duce bătălia reală.

Beijingul grăbește pasul

„Companiile chineze simt că există o fereastră scurtă de oportunitate”, afirmă Michael Scherb, fondatorul Appian Capital Advisory. E o cursă contra cronometru — una în care guvernele occidentale impun tot mai multe restricții, iar China încearcă să se strecoare printre ele.

Din ce în ce mai des, investitorii chinezi acționează individual, într-un peisaj în care strategia nu mai este centralizată, ci descentralizată. Această descentralizare, spun experții, oferă flexibilitate și reduce expunerea geopolitică directă.

„În trecut, guvernul chinez desemna un singur cumpărător pentru fiecare tranzacție. Acum, companiile chineze concurează între ele pentru aceleași active. Nu mai este teamă de competiția occidentală”, explică Adam Webb, specialist în materii prime la Benchmark Mineral Intelligence.

Terenul de joacă: țările în curs de dezvoltare

China nu se teme să investească acolo unde alții ezită. În țări marcate de instabilitate politică, cum este Mali, companiile chineze acceptă condiții mai puțin favorabile dacă, în schimb, obțin acces la resurse strategice.

Este o strategie riscantă, dar calculată. Marii jucători din domeniul minier – CMOC, MMG și Zijin Mining – sunt susținuți financiar de băncile de stat chineze, care pompează capital în proiecte din Africa, Asia Centrală și America Latină. Este, în esență, o nouă formă de expansiune economică, camuflată în logica investițiilor comerciale.

„Ori de câte ori cineva se apropie de un zăcământ de litiu, chinezii apar cu cecul în mână”, observă sec John Meyer, analist la SP Angel.

Răspunsul Occidentului

Statele Unite și Uniunea Europeană încep, la rândul lor, să reacționeze. În paralel cu propriile planuri de independență energetică, Washingtonul lucrează la un set de acorduri comerciale menite să izoleze companiile chineze de lanțurile de aprovizionare critice.

Beijingul nu așteaptă. A înțeles că viitorul economiei globale se joacă acum, în minele din Africa, în pădurile Amazonului sau în munții Asiei Centrale. Și că, pentru o perioadă scurtă, fereastra de oportunitate rămâne încă deschisă.

Iranul avea ca obiectiv bombardarea capitalelor europene. Ambasadorul israelian avertizase cu privire la atacarea Bucureștiului cu rachete balistice

0

Iranul avea ca obiective pe termen lung atacarea cu rachete balistice a capitalelor Europei și a coastei de est a Statelor Unite ale Americii, a declarat un oficial al armatei israeliene pentru The Medialine (TML News).

Iranul plănuia să atace capitalele europene, susține un oficial din Israel FOTO Shutterstock

„Rachetele pe care Iranul le dezvoltă pot deja să ajungă în Europa, iar ei au planuri pentru îmbunătățiri care le-ar putea permite să lovească Statele Unite”, a declarat oficialul.

Acesta a subliniat și urgența de a gestiona programul nuclear al Iranului, care avansează în spatele cortinei, în ciuda aparențelor unor discuții diplomatice. Iranul are deja suficient uraniu îmbogățit pentru cel puțin 10 bombe atomice.

„Având la dispoziție asemenea resurse, nu există niciun motiv să îmbogățească uraniul la nivelurile actuale, decât dacă urmăresc în mod activ construirea de arme nucleare”, a spus oficialul.

Potrivit acestuia, Iranul avansa în fiecare etapă a procesului de dezvoltare a armelor nucleare, iar dacă nu s-ar fi intervenit, lumea s-ar fi confruntat cu realitatea unui Iran înarmat nuclear.

Oficialul a mai explicat că, la începutul conflictului, Iranul avea aproximativ 2.000–2.500 de rachete balistice, însă se îndrepta rapid către o strategie de producție în masă, ceea ce ar putea duce la o creștere a stocului lor de rachete până la 8.000 sau chiar 20.000 în următorii câțiva ani.

Ambasadorul Israelului în România, Lior Ben Dor, a avertizat în luna iunie că amenințarea programului nuclear al Iranului nu vizează doar Israelul, ci și Europa, deoarece rachetele balistice iraniene pot lovi capitale europene, inclusiv Bucureștiul.

„Iranul nu e doar o amenințare pentru Israel. Este o amenințare pentru toți. Și România, și Uniunea Europeană ar trebui să fie îngrijorate. Ei dezvoltă rachete cu rază lungă care pot ajunge în capitalele europene. Atacurile lor din ultimele luni au vizat în mod deliberat populația civilă”, a declarat acesta la Antena 3 CNN.

Blocul Național Sindical acuză CCR de „atac periculos la drepturile lucrătorilor din sectorul public din România, în plin val de proteste”

0

Blocul Național Sindical (BNS) a reclamat luni un atac „periculos și fără precedent al Curții Constituționale a României (CCR) la drepturile lucrătorilor din sectorul public din România” în plin val de proteste.

BNS denunță un atac al CCR în plin val de proteste FOTO Shutterstock

„Blocul Național Sindical (BNS) reclamă atacul periculos și fără precedent al Curții Constituționale a României (CCR) la drepturile lucrătorilor din sectorul public din România! În plin val de proteste organizate de organizațiile sindicale și lucrători, Curtea Constituțională emite o motivare cel puțin bizară prin care amputează drepturile lucrătorilor români și îi oferă Guvernului României și Parlamentului României pretextul „perfect” pentru tăieri de sporuri și salarii! CCR legitimează ideea că Guvernul poate modifica unilateral contractele de muncă, fără dialog, fără renegocieri și fără respect față de salariat”, a transmis BNS printr-un comunicat.

Potrivit instituției, este vorba despre Dosarul Curții Constituționale nr. 52D/2021 în care Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași a ridicat excepția de constituționalitate a dispozițiilor art. 156, 161 și 164 din Legea dialogului social nr. 62/2011.

Cinci ani mai târziu, în 28 ianuarie 2025, CCR a emis Decizia nr. 2 în acest dosar. Motivarea acestei decizii a fost dată și publicată în Monitorul Oficial nr. 605 din 27 iunie 2025, mai notează BNS.

„Această motivare este publicată strategic exact în ziua în care Guvernul României și-a dorit să aprobe în ședință Ordonanța de urgență a Guvernului pentru stabilirea unor măsuri privind personalul plătit din fonduri publice, prin care Executivul a tăiat sporul de condiții vătămătoare și a zilelor de concediu suplimentar pentru bugetari, OUG care a fost aprobată ulterior”, acuză BNS.

Potrivit sursei citate, CCR arată în motivarea Deciziei sale că „dreptul la grevă nu este unul absolut” și că „legiuitorul a instituit anumite interdicții și restrângeri ale dreptului la grevă în scopul asigurării bunului mers al activității economico-sociale și al garantării intereselor de ordin general”.

În aceeași motivare, CCR stabilește că „atunci când legea diminuează cuantumul sporurilor sau suprimă sporurile respective, contractul individual de muncă nici măcar nu trebuie renegociat prin întâlnirea voinței concordante a celor doi cocontractanți pentru a se aplica noile prevederi legale.”

„Practic, Curtea spune că atunci când statul taie sporurile chiar și pe perioadă nedeterminată, acestea pot fi eliminate unilateral, fără ca angajatorul să mai stea de vorbă cu angajatul. Este o interpretare care transformă contractul individual de muncă într-un act fragil, supus oricând voinței autorităților, fără garanții și fără drept la negociere cu încălcarea art. 53 din Constituția României”, acuză BNS.

„Întâmplător sau nu, judecătorii CCR își aduc aminte de o speță pe care au fost sesizați în urmă cu cinci ani și a cărei motivare o scot acum de la naftalină. O acțiune cu premeditare pentru a opri din fașă orice tentativă de demers de neconstituționalitate pe care vreun salariat sau organizație sindicală ar putea să o atace la CCR. Este inacceptabil ca, într-un stat de drept, contractul de muncă al unui lucrător din sectorul public să devină un document care poate fi golit de conținut de azi pe mâine, prin simpla voință a Guvernului sau a CCR-ului. CCR validează un abuz, iar acest lucru va alimenta și mai mult revolta socială deja existentă. La Congresul BNS din mai 2025, atrăgeam atenția că «S-a creat un ecosistem extrem de periculos în justiție. Justiția este în criză și iată că poate face orice în această țară»”, a declarat președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin.

BNS consideră decizia și motivarea CCR periculoasă, deoarece „dă mână liberă statului să modifice în mod arbitrar componente ale salariului negociate și prevăzute contractual; slăbește poziția angajatului în fața angajatorului public” și „creează un precedent periculos ce poate fi extins și în mediul privat prin viitoare interpretări abuzive ale legii.”

În acest sens, BNS atrage atenția că această Decizie va putea deveni subiect de analiză pe masa Curții Europene de Justiție și al Curții Europene a Drepturilor Omului.

CSM îi cere socoteală lui Nicușor Dan pentru că nu a semnat decretele de pensionare pentru zeci de magistrați

0

CSM avertizează asupra unui blocaj grav în justiție, cauzat de refuzul sau întârzierea semnării decretelor de pensionare și numire a judecătorilor de către președintele Nicușor Dan și îi trimite acestuia o scrisoare deschisă.

CSM acuză că nesemnarea decretelor de pensionare a dus la blocaje în instanţă. FOTO: arhivă

Consiliul Superior al Magistraturii atrage atenția asupra unei situații fără precedent, „care afectează grav funcționarea instanțelor din România”, generată de refuzul sau întârzierea semnării decretelor de pensionare și a decretelor de numire în funcție pentru judecători.

În prezent, este vorba despre 51 de decrete care nu au fost semnate (din care 50 nesemnate și unul pentru doamna judecător care a împlinit 70 de ani și care a fost publicat pe 5 iulie), situație ce a creat un blocaj inexplicabil în derularea procedurilor legale, fără ca Administrația Prezidențială să prezinte vreun argument care să justifice această întârziere, potrivit scrisorii deschise adresate de CSM președintelui Nicușor Dan.

„Respectarea Constituției României și a legilor reprezintă fundamentul democrației și al statului de drept în țara noastră, iar importanța conformării oricărui subiect de drept la exigențele cadrului normativ este subliniată chiar de Legea fundamentală, care, prin art. 1 alin. (5), statuează cu valoare de principiu faptul că „În România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie.”

Așadar, orice entitate, indiferent că este publică sau privată, are obligația de a respecta și a aplica întocmai legile statului român. În privința autorităților publice acest fapt este cu atât mai pregnant în condițiile în care modul în care acestea se raportează la lege constituie și un exemplu pentru cetățeni și pentru entitățile private, în general.

Pe aceste premise, ne adresăm dumneavoastră în contextul în care actul numirii în funcția de judecător, cât și de menținere în această funcție, se realizează de către Președintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, iar în desfășurarea mandatului prezidențial trebuie să fie respectate rigorile Constituției și ale cadrului legal, fără precedent și fără interpretări arbitrare ale Administrației Prezidențiale.

În concret, în adresa transmisă cu ocazia consultării Administrației Prezidențiale 29 aprilie, s-a cerut menținerea în funcție a judecătorilor și procurorilor de numire în această funcție.

Potrivit art. 125 alin. (2) din Constituție și art. 52 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, numirea în funcție a judecătorilor de către Președintele României la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii și a fost eliminată vârsta maximă de 70 de ani până la care puteau fi menținuți în activitate, întrucât a fost îndeplinită vârsta maximă de 70 de ani până la care puteau fi menținuți în activitate, aceasta cerere funcție.

În toate celelalte situații, procedurile de numire și eliberare din funcție nu au fost finalizate în vreun fel, iar acest fapt este inexplicabil, nefiind oferit vreun argument din partea Administrației Prezidențiale, care să îl justifice.

Tergiversarea, fără nicio explicație, a acestor proceduri generează consecințe negative în activitatea instanțelor, întrucât judecătorii pentru care s-a propus eliberarea din funcție nu mai pot participa la ședințele de judecată, iar până la eliberarea din funcție posturile acestora nu pot fi ocupate de alți judecători, fapt care perturbă semnificativ procedurile judiciare.

În egală măsură, activitatea instanțelor este afectată și prin întârzierea numirii în funcție a persoanelor propuse de Consiliul Superior de Magistraturii, în condițiile în care sunt bine cunoscute dificultățile cu care se confruntă instanțele judecătorești din perspectiva resurselor umane.

Pe de altă parte, sunt vătămate și drepturile persoanelor cu privire la care s-a propus numirea sau eliberarea din funcție, a căror aşteptare legitimă în legătură cu derularea firească a acestor proceduri este prejudiciată, fără niciun fel de explicație, deși toate condițiile prevăzute de lege sunt îndeplinite.

Dat fiind faptul că situația prezentată trebuie rezolvată cu celeritate, vă solicităm să dispuneți măsurile necesare pentru finalizarea acestor proceduri, astfel încât să fie restabilită o situație de legalitate și normalitate, firească atât pentru sistemul judiciar, cât și pentru persoanele vizate”, i-a transmis CSM preşedintelui Nicuşor Dan.

George Simion anunță o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Bolojan: „Fiți și voi, POPORUL, alături de noi!”

0

Liderul AUR cheamă populația să susțină demersul împotriva Guvernului, chiar în ziua asumării răspunderii pe pachetul fiscal.

George Simion anunță o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Bolojan FOTO: Profimedia

Liderul partidului AUR, George Simion, a anunțat pe rețelele sociale că formațiunea sa va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Ilie Bolojan. Simion face apel la cetățeni să se alăture inițiativei AUR, spunând că acest demers este unul pentru popor.

„Nu reușim singuri, fiți și voi, POPORUL, alături de noi!”, a transmis George Simion în mesajul său.

Guvernul Bolojan își asumă răspunderea pe pachetul fiscal

Anunțul lui Simion vine în ziua în care Guvernul Bolojan își asumă răspunderea în Parlament pe primul pachet fiscal destinat reducerii deficitului bugetar. Proiectul a fost adoptat în ședința de Guvern de vineri și este dezbătut astăzi în plen, cu participare fizică și online.

Guvernul s-a reunit la ora 13:30 pentru a adopta ultimele amendamente, urmând ca, în aceeași zi, să se prezinte în fața Parlamentului. Ședința este dedicată aprobării formei finale a proiectului de lege asupra căruia Guvernul își asumă răspunderea în Parlament, după analizarea amendamentelor depuse de parlamentari, a transmis Executivul.

AUR conduce în sondaje. Simion invocă și o moțiune la nivel european

Tot astăzi, un sondaj INSCOP arată că AUR este pe primul loc în intenția de vot, cu peste 40%, devansând PNL și trimițând PSD pe locul al treilea. Potrivit sondajului, partidele conduse de George Simion și Ilie Bolojan au înregistrat cele mai mari creșteri comparativ cu alegerile parlamentare din 2024.

Simion a amintit în mesajul său și de moțiunea de cenzură inițiată la nivel european de europarlamentarul Gheorghe Piperea (AUR) împotriva Comisiei Europene conduse de Ursula von der Leyen. Potrivit Politico, von der Leyen se va confrunta joi cu un vot de neîncredere în Parlamentul European, o premieră în ultimul deceniu. Deși moțiunea are în acest moment un caracter simbolic, dacă ar fi adoptată, ar duce la demisia întregii Comisii Europene.

Poate fi depusă o moțiune în timpul asumării răspunderii guvernamentale?

Potrivit articolului 113 din Constituție, Parlamentul poate demite Guvernul prin adoptarea unei moțiuni de cenzură. Dacă moțiunea este respinsă, deputații sau senatorii nu mai pot iniția, în aceeași sesiune, o nouă moțiune de cenzură. Însă există o excepție importantă: această interdicție nu se aplică atunci când Guvernul își asumă răspunderea pe un proiect de lege.

Deși AUR, SOS și POT au depus deja o moțiune de cenzură în februarie împotriva Guvernului Ciolacu II, aceasta nu afectează actualul demers, pentru că se află într-un alt context constituțional.

În mod normal, prima sesiune ordinară a Parlamentului din 2025 s-a încheiat la începutul lunii iulie, odată cu intrarea parlamentarilor în vacanță. A doua sesiune ordinară este programată pentru luna septembrie. Însă președintele Senatului a convocat o sesiune extraordinară pentru adoptarea pachetului fiscal și a legii privind creșterea vârstei de pensionare a magistraților.

Curtea Constituțională a precizat în 2020 că în fiecare sesiune extraordinară se poate depune câte o moțiune de cenzură, indiferent de numărul și durata sesiunilor extraordinare convocate în decursul unui an. Precizarea CCR se referă însă la moțiuni depuse în mod obișnuit, fără legătură cu asumarea răspunderii de către Guvern.

Prin urmare, moțiunea anunțată de George Simion este constituțional posibilă în actualul context politic. Rămâne de văzut dacă va reuși să adune suficiente voturi pentru a trece.

Petiție Declic: tăierea de urgență a subvențiilor pentru partide. „Solidaritatea trebuie să înceapă cu politicienii”

0

Comunitatea Declic solicită Guvernului să includă în pachetul de măsuri pentru care își va asuma răspunderea luni în Parlament și eliminarea subvenţiilor pentru partidele politice, arătând că peste 94.000 de români au semnat petiția „Tăiaţi subvenţia partidelor acum, nu la rectificarea bugetară!”.

Partidele politice au primit în 2024 suma de 380 de milioane de lei. FOTO: arhivă

„Solidaritatea trebuie să înceapă cu partidele! Guvernul ia bani de la pensionari, de la elevi, de la bugetari, antreprenori, dar lasă subvenţii de sute de milioane de lei pentru partide, tocmai pentru politicienii care au generat deficitul României. Când ceri solidaritate de la toată lumea, dar ‘mai aştepţi câteva luni ca să tai banii partidelor’ dovedeşti că ai dublu standard”, a declarat Cătălina Hopârteanu, coordonatoarea campaniei Declic.

Potrivit unui comunicat transmis de organizaţie către Agerpres, partidele politice au primit în 2024 suma de 380 de milioane de lei, în comparație cu doar 14,5 milioane în 2016.

„Creşterea e uriaşă şi nejustificată. În acest timp, cei mai mulţi bani au ajuns la PSD şi PNL, iar 57,8% din subvenţii au fost folosite pentru publicitate electorală mascată sau pentru atacuri la adresa celor care criticau partidele”, acuză Declic.

Reprezentanții comunității civice susțin că banii publici alocați partidelor ar trebui redirecționați către bugetul de stat, mai ales în contextul în care Guvernul impune măsuri dure de austeritate pentru cetățeni.

„Dacă subvenţiile ar fi tăiate odată cu celelalte măsuri anti-criză, atunci Guvernul ar arăta că solidaritatea e pentru toată lumea, nu doar pentru cetăţenii de rând. Sutele de milioane de lei care ajung la PSD şi PNL pentru propagandă pot merge la bugetul de stat”, mai transmit inițiatorii campaniei.

Parlamentul se reuneşte pentru asumarea răspunderii Guvernului pe primul pachet de măsuri fiscale pregătite pentru reducerea deficitului. Ședința are loc luni, 7 iulie, de la ora 15.00

Uniunea Europeană anunță planuri privind acumularea de stocuri de urgență de minerale ESENȚIALE – Financial Times

0

Bruxelles-ul spune că va acumula stocuri de urgență de minerale esențiale, pe măsură ce îngrijorările cresc cu privire la vulnerabilitatea UE la atacuri.

Proiectul unui document privind o strategie de stocare la nivelul UE, văzut de Financial Times, urmează să fie publicat săptămâna viitoare.

„UE se confruntă cu un peisaj de risc din ce în ce mai complex și în deteriorare, marcat de tensiuni geopolitice în creștere, inclusiv conflicte, impactul tot mai mare al schimbărilor climatice, degradarea mediului și amenințările hibride și cibernetice”, arată documentul.

Statele membre ar trebui să coordoneze aprovizionarea cu alimente, medicamente și chiar combustibil nuclear, a spus executivul UE.

De asemenea, s-ar accelera lucrările de creare de stocuri la nivelul UE de articole precum modulele de reparare a cablurilor „pentru a asigura recuperarea promptă după defecțiuni la cabluri de energie sau cabluri optice” și mărfuri precum minerale rare și magneții permanenți, care sunt cruciale pentru sistemele energetice și de apărare.

Mai multe cazuri de potențial sabotaj al cablurilor de comunicații subacvatice și al conductelor de gaz din ultimii ani au provocat îngrijorări cu privire la vulnerabilitatea infrastructurii critice.

Strategia face parte dintr-un efort mai amplu al Uniunii Europene de a îmbunătăți securitatea și reziliența blocului de 27 de țări. Luna trecută, generalul Carsten Breuer, Inspector General al Bundeswehr-ului, a avertizat că Rusia ar putea ataca un stat membru al UE în următorii patru ani.

Mediul cu risc mai mare a fost determinat de „activitatea crescută a hacktiviștilor, infractorilor cibernetici și a grupurilor sponsorizate de state”, se arată în document.

UE este, de asemenea, mai susceptibilă decât multe alte regiuni la efectele schimbărilor climatice, deoarece se încălzește de două ori mai repede decât media globală.

UE: Populația să stocheze provizii esențiale pentru cel puțin 72 de ore

Într-un raport comandat de UE în octombrie, fostul președinte finlandez Sauli Niinisto a spus că securitatea ar trebui considerată un „bun public.”

Bruxelles-ul ar trebui să „definească obiective pentru a asigura niveluri minime de pregătire în diferite scenarii de criză, inclusiv în cazul unei agresiuni armate sau al întreruperii pe scară largă a lanțurilor globale de aprovizionare”, a spus Niinisto.

UE a sfătuit, de asemenea, în martie, gospodăriile să stocheze provizii esențiale pentru cel puțin 72 de ore.

Blocul deține deja o flotă de avioane și elicoptere de stingere a incendiilor, un avion de evacuare medicală și articole precum spitale de campanie și materiale medicale esențiale în 22 de țări ale UE, ca parte a efortului său de răspuns de urgență pentru dezastre naturale.

Comisia Europeană a declarat că va stabili o „rețea de stocare” pentru a îmbunătăți coordonarea între țările UE. Documentul UE arată că a existat „o înțelegere comună limitată a bunurilor esențiale necesare pentru pregătirea pentru crize, pe fondul unui peisaj de risc în evoluție rapidă.”

De asemenea, UE va începe să întocmească liste actualizate periodic de provizii esențiale, adaptate fiecărei regiuni și fiecărui tip de criză. Statele membre ar trebui să stimuleze mai bine sectorul privat să ajute la stocare, cum ar fi prin credite fiscale.

Blocul ar trebui, de asemenea, să colaboreze cu aliații în ceea ce privește „depozitarea comună” și să se coordoneze mai bine cu NATO în ceea ce privește gestionarea resurselor și a infrastructurii cu dublă utilizare.

Nevoia de investiții în stocuri critice va fi, de asemenea, luată în considerare în propunerile pentru noul buget multianual, care urmează să fie prezentate la sfârșitul acestei luni.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat …

vezi toate articolele

Tensiuni în Blocul Împreună, înainte de parlamentarele de la Chișinău: un partid îl părăsește. Cum a reacționat blocul

0

Liga Orașelor și Comunelor (LOC) a anunțat că părăsește Blocul Împreună, subliniind că va participa separat la alegerile parlamentare din 28 septembrie și motivând că blocul pro-european s-ar fi transformat într-un instrument politic. Reprezentanții blocului critică decizia formațiunii.

LOC a părăsit Blocul Împreună din Republica Moldova. FOTO: Facebook

,,Blocul, care trebuia să ofere o alternativă reală cetățenilor dezamăgiți de guvernare, a fost transformat într-un instrument politic izolat, unde dialogul și extinderea au fost înlocuite de tergiversare, etichetări și jocuri de culise”, a afirmat liderul Ligii Orașelor și Comunelor (LOC), Alexandru Bujorean. 

Mai mult, președintele LOC subliniază că nu este de acord ca oameni și partide corecte să candideze pe listele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), formațiunea pro-europeană aflată la guvrnare, fără să-și păstreze identitatea.

,,LOC nu va accepta scenarii în care personalități și formațiuni oneste sunt absorbite pe listele PAS. Moldova are nevoie de o opțiune pro-europeană autentică, necompromisă, născută din comunități locale, și nu de alianțe încheiate în spatele cetățenilor.În baza deciziei Biroului Executiv Central din 5 iulie 2025, LOC va merge separat în alegeri și lansează un apel către foștii parteneri loiali din Bloc și personalități din societate pentru a explora posibilitatea unei participări comune în alegerile parlamentare pe platforma LOC.Votul fiecărui cetățean contează. Nu există vot inutil, ci doar politicieni inutili. E timpul ca în fruntea țării să vină oameni pregătiți, onești și demni”, a conchis Alexandru Bujorean.

Reacția Blocului Împreună

Responsabilii PAS nu au venit deocamdată cu o reacție, iar reprezentanții Blocului Împreună afirmă că decizia LOC vine într-un moment crucial pentru viitorul Republicii Moldova. Ei susțin că Kremlinul încearcă să deturneze parcursul european al țării și amintesc că s-au mai confruntat cu o situație similară anul trecut, când Coaliția pentru Unitate și Bunătate (CUB) s-a retras din bloc.

,,Dacă în trecut Kremlinul miza doar pe Igor Dodon, acum rolurile au fost împărțite mult mai abil: de la politicieni care visează la o „unire cu Rusia”, până la personaje ambalate drept „proeuropeni constructivi”, precum Ion Ceban, a căror misiune este în realitate să fragmenteze votul proeuropean și să compromită formarea unei autentice majorități proeuropene în viitorul Parlament. Am mai avut parteneri care, în momente cruciale, au ales alte direcții, cum a fost și cazul CUB. Din păcate, pe măsură ce ne apropiem de campania electorală, conducerea LOC a decis să urmeze un drum similar- o strategie neclară și din ce în ce mai centrată pe critica exclusivă a forțelor proeuropene, ignorând cu bună știință pericolul real reprezentat de forțele afiliate Kremlinului.Din punctul de vedere al membrilor Blocului Împreună, mai grav este că această schimbare de direcție a conducerii partidului LOC lasă impresia că se pregătește terenul pentru revenirea în politică a unor personaje deja compromise, cunoscute publicului pentru lipsa de integritate sau pentru eșecuri politice”, se arată într-un comunicat de presă al blocului politic.

Tentativele Moscovei

Blocul Împreună critică hotărârea LOC de a se retrage, acuzând formațiunea că slăbește unitatea pro-europeană într-un moment atât de important pentru viitorul european al Republicii Moldova.

,,Ne exprimăm mirarea și dezamăgirea față de această alegere, cu atât mai mult cu cât discursul asumat de către conducerea partidului LOC pare să rezoneze cu retorica celor care doresc să compromită orice tentativă de construire a unei coaliții proeuropene solide. Este inadmisibil ca, într-un moment atât de delicat pentru țara noastră, să alegi să ataci proeuropenii și să închizi ochii la operațiunile evidente ale celor care vor să frâneze cursul european al Republicii Moldova.În aceste condiții, este firesc ca drumurile noastre să se despartă aici. Blocul Împreună rămâne consecvent angajamentelor sale și va continua să construiască, alături de cetățenii Republicii Moldova, o ofertă politică serioasă, credibilă și determinată să asigure o majoritate proeuropeană sănătoasă după scrutinul din 28 septembrie. În fața tentativelor repetate ale Federației Ruse de a dezbina Republica Moldova și de a compromite coeziunea taberei proeuropene, Blocul ÎMPREUNĂ rămâne fidel ideii de consolidare a forțelor proeuropene și va acționa, până la capăt, pentru unificarea votului proeuropean în jurul unui proiect comun, credibil și orientat spre viitor. Doar un parlament cu o majoritate clar proeuropeană va putea garanta continuarea reformelor, apărarea democrației și aderarea țării noastre la Uniunea Europeană!”, au evidențiat membrii Blocului Împreună. 

Bloc format din trei formațiuni

În componența Blocului Împreună sunt acum Platforma DA, Partidul Schimbării și Partidul Verde Ecologist.

Avertizări ratate și decizii întârziate. Întrebări grele după cele mai grave inundații din ultimele decenii din Texas

0

Cu aproape 80 de morți – dintre care 28 de copii – și zeci de persoane încă dispărute, statul Texas se confruntă cu una dintre cele mai grave inundații din ultimele decenii. Comunități întregi din centrul statului au fost luate prin surprindere de viituri de proporții, iar autoritățile recunosc deschis că amploarea dezastrului a depășit orice estimare.

Râul Guadalupe a crescut cu peste opt metri în doar 45 de minute/FOTO:X

Divizia de gestionare a situațiilor de urgență din Texas a prezis că numărul morților ca urmare a inundațiilor catastrofale din Kerrville din 4 iulie va depăși 100, scrie Daily Mail.

Într-un e-mail trimis sâmbătă, biroul de dezastre al statului le-a spus partenerilor că numărul morților va depăși 100, au confirmat două surse diferite pentru Daily Mail.

Estimarea numărului de morți este foarte diferită de mesajul pe care oficialii din stat îl transmit public, insistând că încă mai caută persoane în viață și refuzând să spună că eforturile de salvare s-au îndreptat către recuperarea rămășițelor.

În acest context, întrebarea care planează greu asupra oficialilor este dacă avertismentele au fost suficiente și, mai ales, dacă au ajuns la timp la cei vizați, relatează BBC.

Avertismentele au existat – dar nu au fost suficiente

Inundațiile au început joi noaptea și s-au intensificat în primele ore ale dimineții de vineri, când, potrivit meteorologilor, în doar câteva ore a căzut o cantitate de precipitații cât pentru mai multe luni.

Râul Guadalupe a crescut cu peste opt metri în doar 45 de minute, depășindu-și malurile și provocând o viitură devastatoare, mai ales în Kerr County – regiune unde s-a produs tragedia de la o tabără de vară pentru fete, complet inundată.

Șeful administrației locale din Kerr County, judecătorul Rob Kelly, a declarat pentru CBS că autoritățile nu aveau niciun indiciu că se va produce un asemenea dezastru: „Nu aveam niciun motiv să credem că vom fi martorii așa ceva. Absolut niciunul.”

Cu toate acestea, documentele oficiale arată că avertismentele meteorologice au început să fie emise încă de miercuri:

-Miercuri: Agenția de Management al Urgențelor din Texas a activat resursele de intervenție din cauza riscurilor crescute de inundații.

-Joi după-amiază: Serviciul Național de Meteorologie (NWS) a emis o avertizare generală de inundații pentru regiunea Texasului Central, inclusiv Kerr County.

-Vineri, ora 01:14: a fost emisă prima alertă de inundații rapide.

-Ora 04:03: autoritățile au transmis o alertă de urgență pentru Kerr County.

-Ora 05:34: a fost emisă o avertizare specială pentru râul Guadalupe.

În teorie, sistemul a funcționat. În practică, avertismentele nu au ajuns acolo unde ar fi fost cel mai necesar.

Lipsa infrastructurii de avertizare și desensibilizarea publicului

Judecătorul Kelly recunoaște că comitatul Kerr nu dispune de un sistem propriu de avertizare, precum sirenele pentru tornade. „Acum câțiva ani, s-a discutat implementarea unui sistem de alertare pentru inundații, dar costurile au fost considerate prea mari, așa că proiectul a fost abandonat.”

În plus, zonele afectate au probleme de acoperire telefonică, ceea ce a împiedicat transmiterea alertelor. „Poți să te abonezi la câte sisteme de alertă vrei, dacă nu ai semnal, nu le vei primi,” a spus Nim Kidd, șeful agenției de gestionare a urgențelor din Texas.

Managerul orașului Kerrville, Dalton Rice, a declarat pentru Associated Press că la ora 03:30 era doar o ploaie ușoară, iar el făcea jogging pe malul râului. Două ore mai târziu, nivelul apei crescuse atât de mult încât abia a reușit să părăsească zona.

Serviciul Meteorologic, sub presiune și în criză de personal

Serviciul Național de Meteorologie a emis avertismente multiple, cu cel puțin trei ore înainte ca pragurile critice să fie atinse. Totuși, unii oficiali locali au criticat instituția, acuzând-o că a subestimat gravitatea fenomenului.

Fostul director al Serviciului Meteorologic, citat de New York Times, susține că prognozele au fost cât se poate de corecte în contextul unui fenomen meteo brusc și extrem.

Mai mult, discuția despre avertismentele întârziate scoate la iveală o problemă mai profundă: lipsa de personal și subfinanțarea cronică a Serviciului Național de Meteorologie. Potrivit New York Times, mai multe posturi-cheie erau vacante în dimineața tragediei. Se adaugă și reducerea cu 20% a lansărilor de baloane meteorologice – esențiale pentru măsurători de presiune, umiditate și vânt.

Cu toate acestea, reprezentanții NWS susțin că biroul din San Antonio, responsabil de prognoza pentru zona afectată, a avut în acea noapte o echipă suplimentară de cinci meteorologi – față de cei doi dintr-o tură obișnuită.

Guvernul federal promite modernizarea sistemelor

Întrebat despre un posibil eșec sistemic, secretarul pentru Securitate Internă, Kristi Noem, a admis că „vremea este greu de prevăzut”, dar a spus că administrația Trump lucrează la modernizarea tehnologiei de avertizare, „neglijată prea mult timp”.

„Toată lumea își dorește mai mult timp pentru reacție, și exact asta încercăm să oferim”, a declarat Noem, adăugând că președintele intenționează să viziteze zona afectată vineri.

Până atunci, comunitățile afectate rămân cu durerea pierderilor și cu întrebarea – amară, dar legitimă – dacă tragedia putea fi evitată. Căci, în cele din urmă, nu e vorba doar despre ploaie. E vorba despre decizii politice, investiții amânate și despre cât de pregătit e, de fapt, un stat modern să răspundă unei crize anunțate.

Vreme extremă în România: Cod galben de inundații și risc de viituri rapide, concomitent cu codul roșu de caniculă. Judeţele vizate de avertizare

0

Vreme extremă în România luni, 7 iulie, când au fost emisă și o alertă tip Cod galben de inundații, pe lângă cele de caniculă.

Mai multe zone din ţară se află sub cod galben de inundaţii. FOTO: IGSU

România se confruntă cu o alertă de inundații în 15 județe, pe fondul vremii extreme și al ploilor abundente. Râurile din mai multe bazine hidrografice sunt sub cod galben până la miezul nopții.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis luni un cod galben de inundații, valabil până la miezul nopții, care vizează râuri din 15 județe ale țării. Avertizarea este valabilă de la ora 12:00 până la ora 24:00.

Potrivit hidrologilor, există risc crescut de scurgeri importante pe versanți, torenți și pârâie, cu potențial de viituri rapide pe râurile mici și posibile inundații locale, mai ales în județele Maramureș, Cluj și Suceava, unde probabilitatea și intensitatea fenomenelor pot fi mai ridicate.

Râurile şi judeţele vizate de avertizare

Codul galben vizează opt bazine hidrografice majore din România: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Mureș, Jiu, Olt și Siret, precum și afluenții acestora.

În intervalul menționat, se pot produce depășiri ale cotelor de atenție pe următoarele cursuri de apă:

* Vișeu, Iza și Lăpuș (județul Maramureș)

* Tur (județul Satu Mare)

* Someșul Mare și Someșul Mic (județele Bistrița-Năsăud, Bihor, Cluj)

* Arieș (județele Alba și Cluj)

* Mureș (județele Alba, Sibiu, Hunedoara)

* Jiu (județele Hunedoara și Gorj)

* Olt (județele Harghita, Covasna, Brașov)

* Suceava și Moldova (județele Suceava, Neamț).

Specialiștii au avertizat că ploile abundente pe un sol deja saturat pot duce la formarea de viituri rapide pe râurile mici, iar autoritățile locale și populația sunt îndemnate să fie vigilente și să evite deplasările în apropierea cursurilor de apă.

Autoritățile recomandă populației să urmărească actualizările emise de INHGA și Inspectoratele pentru Situații de Urgență și să ia măsuri de precauție pentru protejarea locuințelor și bunurilor, mai ales în localitățile aflate în apropierea cursurilor de apă vizate de avertizări.

Apelurile telefonice din străinătate care folosesc identități false vor fi blocate de astăzi, dar pericolul nu dispare complet

0

Utilizatorii din România vor fi mai protejați în fața apelurilor înșelătoare făcute în numele unor instituții publice, bănci sau companii începând de luni, 7 iulie 2025. Măsura a fost anunțată de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) și vizează limitarea fenomenului de „CLI Spoofing” – falsificarea numărului afișat la primirea unui apel.

ANCOM avertizează că fraudele nu vor fi eliminate complet. FOTO: arhivă

Potrivit ANCOM, operatorii de comunicații electronice vor bloca apelurile inițiate din afara României, care afișează în mod fals numere naționale de telefonie fixă sau mobilă. Sunt vizate și apelurile care utilizează numere incorecte sau incomplet configurate, pentru a părea că provin din țară.

Măsura a fost luată în urma unei analize tehnice și juridice realizate în colaborare cu furnizorii de servicii telecom și cu reprezentanții Direcției de Investigații Criminale din cadrul IGPR.

Se urmărește reducerea semnificativă a apelurilor frauduloase, inclusiv în cazurile în care datele de contact ale utilizatorilor au fost obținute prin metode moderne, cum ar fi deepfake-uri generate cu inteligență artificială.

Pericolul nu dispare complet

Autoritatea avertizează că, deși măsura va limita considerabil frecvența apelurilor înșelătoare, fraudele nu pot fi eliminate complet. Utilizatorii sunt sfătuiți să rămână vigilenți și să urmeze câteva recomandări de bază:

– Verificați întotdeauna identitatea apelantului, mai ales dacă vi se cere să furnizați informații personale;

– Nu oferiți date personale sau bancare prin telefon (CNP, coduri PIN, parole, numere de card etc.);

– Mențineți telefonul și aplicațiile actualizate, pentru a beneficia de cele mai noi funcții de securitate;

– Raportați autorităților orice apel suspect sau tentativă de fraudă.

Efectul Bolojan: PNL depășește PSD în preferințele românilor. AUR își consolidează primul loc | SONDAJ

0

AUR conduce detașat în preferințele electoratului pentru alegerile parlamentare, arată barometrul Informat.ro – INSCOP Research realizat în perioada 20-26 iunie 2025.

AUR conduce în preferințele electoratului pentru alegerile parlamentare FOTO Arhivă

Raportat la cei care au exprimat preferința pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că s-ar duce sau nu sigur vot (80.5% din total eșantion) 40.5% dintre alegători ar vota cu AUR (față de 38.1% în mai 2025), 17.3% cu PNL (față de 16% în mai 2025), 13.7% cu PSD (față de 17.4% în mai 2025), iar 13.1% cu USR (față de 12.2% în mai 2025).

Pentru UDMR ar vota 5.2% dintre alegători (față de 4.5% în mai 2025), pentru POT – 4.2% (față de 3.2% în mai 2025), pentru SENS – 2.4% (față de 3.3% în mai 2025), iar pentru SOS Romania – 1.9% (față de 2.5% în mai 2025).

1.4% dintre respondenți își exprimă preferința pentru un independent (față de 1.5% în mai 2025), iar 0.5% pentru alt partid (față de 1.3% în mai 2025).

„PNL devine al doilea partid din România cu un scor de 17%, iar PSD continuă să piardă puncte, ajungând pe locul al treilea, foarte aproape de USR, cu un scor de aproximativ 13%. AUR și PSD se află la scorul maxim, respectiv minim istoric, de când sunt măsurate în sondajele realizate de INSCOP Research”, a transmis Remus Ștefureac, director INSCOP Research.  

„Polarizarea politică rezultată după alegeri se amplifică. În acest moment, din punctul de vedere al intenției de vot, cele 4 partide aflate la putere (PNL, PSD, USR și UDMR) cumulează 49% din intenția de vot a celor care aleg un partid, în timp ce opoziția parlamentară reprezentantă de AUR, POT și SOS România cumulează 46% din intenția declarată de vot a populației. AUR se detașează în intenția de vot atingând în premieră un scor de 40%, pe fondul unei perioade tensionate de negocierile prelungite pentru formarea noului guvern și perspectiva socială dificilă a măsurilor guvernamentale restrictive.”

BAROMETRUL Informat.ro – INSCOP Research este un sondaj de opinie lunar realizat de INSCOP Research la comanda platformei de știri Informat.ro în parteneriat cu think-tankul Strategic Thinking Group.

Datele au fost culese în perioada 20-26 iunie 2025. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1150 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9%, la un grad de încredere de 95%.