vineri, iulie 25, 2025
No menu items!
Acasă Blog

Represiune, WhatsApp și cartofi. Cum supraviețuiește regimul lui Vladimir Putin

0

Represiunea a devenit regula în Federația Rusă. Într-o țară unde realitatea se scrie cu dosare penale și sinucideri „suspecte”, moartea fostului guvernator Roman Starovoit – prezentată drept sinucidere – a marcat un nou prag psihologic pentru elitele Kremlinului. A fost pentru prima oară în epoca Putin când un oficial de rang înalt moare în asemenea condiții.

Președintele rus Vladimir Putin/FOTO:EPA/EFE

Pentru un regim care, din 2022, a accelerat derivarea către autoritarism de tip militarizat, semnalele sunt clare: vechile garanții de loialitate nu mai funcționează. Elitele nu mai sunt intangibile, iar sprijinul din partea „turnurilor” puterii nu mai oferă imunitate.

Arestări spectaculoase, anchete penale și confiscări de active devin parte dintr-un spectacol de forță menit să mențină controlul asupra unei structuri care riscă oricând să explodeze din interior.

E pură epurare

Seria cazurilor recente arată o strategie coerentă de epurare a elitei birocratice și economice. Fostul adjunct al comandantului Rosgvardiei, înalți oficiali din Ministerul Apărării, generali și foști vice-miniștri au fost reținuți pentru fapte de corupție – acuze care, în contextul Rusiei, pot însemna orice: de la încălcări reale, la reglări de conturi între facțiuni.

În centrul acestui mecanism se află Procurorul General Igor Krasnov, o figură care își întărește poziția pe măsură ce „curățenia” avansează. În contrast, Aleksander Bastrîkin, șeful Comitetului de Investigații, pare tot mai deconectat de la centrul deciziei, semn al unei schimbări subtile de echilibru în interiorul sistemului represiv.

Naționalizări mascate și redistribuire forțată

Dar represiunea nu mai e doar politică sau militară – e și economică. Confiscarea activelor miliardarului Konstantin Strukov, proprietarul unuia dintre cei mai mari producători de aur din Rusia, anunță o nouă etapă: revenirea mascată la modelul de stat-dirijor. Conform datelor oficiale, în martie 2025, statul rus a naționalizat active în valoare de peste 2,4 trilioane de ruble, scrie Zerkalo Nedeli.

În fapt, este o redistribuire forțată a resurselor în condițiile în care „baza de hrănire” a sistemului începe să se epuizeze. Conflictul intern între elite nu amenință regimul, ci dimpotrivă – îi oferă lui Putin un instrument suplimentar de control.

Cenzura revine oficial. WhatsApp, pe lista neagră

Pe fundalul acestor epurări, statul accelerează controlul informației. Ideea reînființării oficiale a cenzurii, după modelul sovietic al Glavlit, este discutată public de oficiali din cercul lui Putin. Se adaugă și măsuri deja aplicate: deconectări masive de internet, control asupra porturilor și expansiunea prerogativelor FSB, inclusiv crearea de închisori proprii.

În paralel, Duma de Stat a votat un nou pachet de legi prin care utilizarea VPN-urilor este considerată circumstanță agravantă, iar căutarea de conținut „extremist” – pasibilă de amendă. Iar WhatsApp, cel mai folosit mesager din Rusia, este pe cale să fie interzis sau înlocuit cu un produs intern controlat de stat – aplicația MAX.

Economia: în spatele cortinei de fum

Rusia menține o fațadă de stabilitate economică, dar fundamentele se fisurează. După o perioadă de creștere bazată aproape exclusiv pe cheltuielile militare, economia încetinește. Estimările arată un PIB în creștere cu doar 1,3–1,5% în 2025 – sub nivelurile anterioare. Inflația rămâne ridicată, iar deficitul bugetar deja a ajuns la 90% din nivelul preconizat pentru întregul an.

Situația este agravată de scăderea veniturilor din petrol și gaze, dar și de lipsa de lichidități în Fondul Național de Prosperitate, în contextul rezervelor blocate de sancțiuni.

Cartofii – simbol al penuriei – sunt noua „problemă alimentară”, după ce anul trecut criza ouălor a pus în dificultate autoritățile. În pofida tuturor acestor disfuncții, Kremlinul refuză orice ajustare majoră de politică externă.

Putin, între război și loialitate forțată

Puterea lui Vladimir Putin pare în continuare solidă. Dar e o stabilitate obținută prin frică și izolare. Spre deosebire de anii anteriori, elitele nu mai par convinse că se pot baza pe loialitate reciprocă. Mulți se gândesc la o eventuală ieșire controlată din „operațiunea militară specială”, dar nu pot spune asta cu voce tare. Nu acum.

Miza nu e doar politică, ci și personală: accesul copiilor la viața din Vest, protejarea averilor, supraviețuirea personală în eventualitatea unui haos post-Putin. În această ecuație, Putin rămâne pentru ei o garanție a ordinii și a continuității.

Dar istoria Rusiei are o memorie crudă: regimurile se prăbușesc nu atunci când par slabe, ci atunci când păreau invulnerabile. Iar dacă sistemul crapă – e posibil s-o facă la margini. Iar în acest moment, marginea se numește Cecenia, avertizează Volodimir Kravcenko în zn.ua.

Cu cât Putin echilibrează mai mult agresiunea externă și presiunea internă, cu atât crește riscul ca într-o zi să piardă controlul în mod neașteptat. Istoria Rusiei a văzut deja situații în care un regim care părea de neînvins s-a prăbușit în câteva zile. Moartea lui Putin ar putea schimba radical situația din țară. Situația din Cecenia, unde șeful republicii, Ramzan Kadîrov, se confruntă cu grave probleme de sănătate și încearcă să transfere puterea fiului său Adam, ar putea fi afectată.

Cecenia ar putea deveni un test de stres serios pentru regim: va reuși administrația prezidențială rusă să mențină un echilibru între frică, bani și loialitate sau sistemul va începe să se prăbușească de la periferie. Dacă Kremlinul nu reușește să gestioneze riscurile de acolo, înseamnă că nu mai controlează țara. Și atunci tot ceea ce pare astăzi o ordine rigidă se poate transforma foarte repede într-un haos incontrolabil, în care fiecare va fi pe cont propriu, scrie Volodimir Kravcenko în zn.ua.

Industria spionajului privat înflorește în Regatul Unit. În inima Londrei, o rețea de spioni particulari lucrează pentru oligarhi și dictatori

0

Industria firmelor private de informații din Regatul Unit cunoaște o expansiune considerabilă, în contextul unei piețe puțin reglementate și a unei cereri tot mai mari din partea clienților internaționali, inclusiv guverne și entități din fostul spațiu sovietic, relatează Politico.

Mulți spionii trec în privat după ce ies la pensie/FOTO:X

Multe dintre aceste firme, cu sedii în cartierele de lux ale Londrei, angajează foști agenți ai serviciilor de informații britanice, oficiali din forțele de ordine, diplomați sau jurnaliști, oferind o gamă largă de servicii – de la verificări corporative și investigații financiare până la operațiuni de supraveghere și colectare de informații sensibile.

În unele cazuri, metodele utilizate includ activități care ridică semne de întrebare din punct de vedere legal, precum interceptarea ilegală a comunicațiilor sau utilizarea de identități false pentru a obține informații confidențiale. Criticii afirmă că lipsa unei reglementări clare permite abuzuri și afectează drepturile fundamentale ale persoanelor vizate.

Avertismente din partea organizațiilor pentru drepturi civile

„Firmele private de informații operează cu un nivel extrem de redus de supraveghere, ceea ce generează riscuri serioase pentru confidențialitate, drepturile omului și democrație”, a declarat Ilia Siatitsa, consilier juridic la Privacy International.

Organizația avertizează că aceste companii pot oferi acces la tehnologii și tehnici de supraveghere sofisticate oricărui client dispus să plătească, fără un control public semnificativ.

Legături cu foste servicii de informații

Multe dintre aceste firme sunt conduse sau susținute de persoane cu experiență în structurile de informații ale Regatului Unit, inclusiv foști directori ai MI6. În timp ce unii dintre acești foști oficiali își promovează trecutul profesional, alții evită să își dezvăluie public legăturile anterioare cu instituțiile statului.

Surse din industrie citate sub protecția anonimatului spun că aceste conexiuni atrag clienți internaționali care văd în astfel de asocieri o garanție a eficienței și accesului la rețele influente.

Utilizarea serviciilor în litigii comerciale și cauze internaționale

Activitatea firmelor acoperă adesea ceea ce este cunoscut în domeniu sub numele de „suport litigios” – investigații comandate de firme de avocatură în cadrul unor procese comerciale complexe, inclusiv obținerea de probe, identificarea de martori sau urmărirea activelor.

Un segment important al clientelei provine din foste state sovietice, unde litigii între oligarhi, bănci falimentare și guverne generează cerere pentru aceste servicii în instanțele internaționale. Un exemplu citat de analiști este cazul Kazahstanului, unde mai multe dispute legale au implicat firme britanice de investigații în ultimele decenii.

Acuzații privind colaborarea cu state sancționate

Potrivit surselor Politico, unele companii ar fi fost angajate de agenții de stat ale Rusiei, precum Agenția pentru Asigurarea Depozitelor, în încercarea de a localiza active în străinătate. Agenția a fost sancționată de guvernul britanic în 2024.

Alte rapoarte indică faptul că firme britanice ar fi fost abordate de agenți iranieni pentru a desfășura operațiuni de supraveghere asupra jurnaliștilor sau disidenților iranieni aflați în exil în Regatul Unit.

Impact asupra persoanelor vizate

Pentru cei care ajung sub lupa firmelor de informații private, consecințele pot fi semnificative. Două persoane intervievate de Politico, care au fost ținta unor astfel de operațiuni, au descris metode precum urmărirea, intimidarea, atacuri cibernetice și accesarea ilegală a conturilor personale.

Una dintre victime a relatat că a fost urmărită cu vehicule și camere video instalate în fața locuinței, iar membrii familiei sale au fost, de asemenea, supravegheați. Cealaltă victimă a declarat că hackerii angajați de companie au trimis e-mailuri de tip phishing, folosind informații personale pentru a obține acces la date sensibile.

Lipsa reglementării și eforturi de control

În ciuda preocupărilor exprimate de organizațiile civice și de unii membri ai profesiei juridice, industria continuă să opereze în mare parte fără o supraveghere instituțională strictă. Licențierea rămâne, în multe cazuri, voluntară.

Ministerul de Interne al Marii Britanii a declarat că orice infracțiune comisă de firme de informații private trebuie investigată de poliție. Guvernul a introdus recent o schemă de înregistrare a influenței externe, care obligă firmele să declare legăturile contractuale cu guverne străine, inclusiv Rusia și Iran, până la 1 octombrie 2025.

Dan Jarvis, ministrul britanic pentru securitate, a precizat că deși aceste firme pot îndeplini un rol legitim în anumite circumstanțe, este esențial ca ele să nu fie folosite de puteri externe pentru activități dăunătoare pe teritoriul britanic.

Totuși, experții în domeniu rămân sceptici în privința eficienței noilor măsuri. „Fără capacitate reală de investigare și aplicare a legii, e puțin probabil ca aceste inițiative să producă schimbări semnificative”, a declarat unul dintre analiștii citați de Politico.

Greșeala unor turiști aflați în vacanță, în Grecia, i-a lăsat fără mașină. O cameră de supraveghere a surprins totul

0

O familie de turiști care se afla în vacanță în Grecia, a rămas fără mașină, timp de șase luni, după ce o cameră de supraveghere a filmat un copil care iese prin trapa autoturismului. 

Poliția elenă FOTO: Shuterstock

Potrivit publicației Blic, o familie din Serbia și-a stricat concediul în Grecia, din cauza unei greșeli grave făcută în trafic. Poliția elenă le-a confiscat mașina, după ce a surprins un copil ieșind prin trapa autoturismului, aflat pe o șosea din Grecia.

„Avertisment! La ieșirea din Grecia, o cameră de securitate a filmat un copil care a «ieșit» prin geam. Le-a fost confiscată mașina pentru șase luni. Prietenii ne-au trimis un mesaj pentru a ne avertiza. Aveți grijă, se pedepsesc toate infracțiunile”, se arată într-o postare pe Instagram, făcută de prietenii familiei căreia i-a fost confiscată mașină. 

Deși prietenii familiei respective au fost surprinși de decizia polițiștilor de a confisca mașina, internauții care au citit postarea consideră că este absolut normal să se aplice astfel de sancțiuni.

„Sincer, mi se pare absolut normal să se sancționeze astfel de lucruri. Personal, aș prefera să plătesc o amendă. Potrivit legii, copiii trebuie să stea în scaune auto din motive de siguranță, dar nu este clar definit «în timpul staționării în coloană»”, a scris o persoană.

„Asta vi se pare vouă amendă pentru orice. Putea să-l pună și pe portbagajul de pe acoperiș”, a comentat un alt internaut. 

Fritz îl apără pe Piedone: „Acceptăm umilirea publică doar pentru că «nu ne place de om»”. Val de reacții după scurgerea interceptărilor

0

Fritz afirmă că este „obligat moral” să-l apere pe Piedone pentru a aminti că „inclusiv corupţii şi criminalii au drepturi, fiindcă aşa funcţionează statul de drept”.

Dominic Fritz, președinte USR FOTO: Facebook

„Iată că sunt obligat moral să-l apăr pe Cristian Popescu Piedone. Şi o fac ca să amintesc că inclusiv corupţii şi criminalii au drepturi, pentru că aşa funcţionează statul de drept. Din dosarul penal pentru corupţie, procurorii au scurs în presă certurile lui cu nevasta. Ce legătură are asta cu faptele lui Piedone, suspectat că a regizat controale favorabile în hotelurile prietenilor? Niciuna”, afirmă primarul Timişoarei, Dominic Fritz, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Edilul consideră că statul de drept „nu se apără cu cancanuri din dosare scurse «pe surse»” şi că justiţia „se face în instanţă, nu la televizor sau pe reţelele de socializare”.

„Când ajungem să acceptăm umilirea publică doar pentru că «nu ne place de om», ne îndepărtăm exact de principiile pentru care luptăm: lege egală pentru toţi, respect pentru viaţa privată şi demnitatea fiecărui om. Altfel, nu suntem mai buni decât Piedone. Noi vom sesiza CSM acum şi de fiecare dată când drepturile sunt încălcate în procesul de justiţie tocmai de puterea chemată să le apere”, mai afirmă Dominic Fritz.

Într-un comunicat de presă, Direcţia Naţională Anticorupţie respinge „ferm” implicarea în mediatizarea interceptărilor incluse în ordonanţa de control judiciar, considerând divulgarea acestor informaţii „nejustificată şi contrară dreptului la viaţă privată”.

În spaţiul public, au apărut informaţii „pe surse” din presupuse interceptări, în care Cristian Popescu Piedone se ceartă cu nevasta sa, iar aceasta foloseşte un limbaj trivial la adresa sa.

DNA precizează că ordonanţa prin care s-a dispus măsura controlului judiciar în cazul lui Popescu Piedone a fost comunicată în 22 iulie, „conform prevederilor legale, exclusiv către inculpat, către avocaţii acestuia, precum şi către organele în drept”, potrivit art. 215 alin. 5 Codul de procedură penală.

„La momentul dispunerii măsurii preventive a controlului judiciar, procurorul face o analiză motivată care impune includerea unor elemente de fapt care servesc la susţinerea suspiciunilor rezonabile privind săvârşirea unei infracţiuni şi care justifică dispunerea măsurii. În cauza curentă, mijloacele de probă analizate de către procuror au cuprins, printre altele, comunicări interceptate între inculpat şi terţe persoane, fără calitate procesuală”, precizează DNA.

Potrivit aceleiaşi surse, judecătorul de drepturi şi libertăţi face analiza respectării dispoziţiilor legale care reglementează luarea măsurii controlului judiciar.

„În ceea ce priveşte divulgarea în spaţiul public a conversaţiei dintre inculpat şi un membru al familiei sale, respingem ferm implicarea instituţională în mediatizarea interceptărilor incluse în ordonanţa de control judiciar. Divulgarea acestor informaţii este nejustificată şi contrară dreptului la viaţă privată”, mai precizează DNA.

Direcţia Naţională Anticorupţie reiterează faptul că îşi desfăşoară activitatea cu respectarea strictă a cadrului legal şi a tuturor garanţiilor procesual penale prevăzute în Constituţie şi legi.

Într-o postare de joi pe pagina sa de Facebook, fostul şef al ANPC Cristian Popescu Piedone, care a contestat măsura controlului judiciar, afirmă că statul îl „acuză” că este „om”, că are „slăbiciuni, prieteni”, că se ceartă cu nevasta.

La rândul său, într-o declaraţie pentru Digi 24, ministrul Justiţiei, Radu Marinescu, precizează că „nu este normal ca aceste probe să apară public” şi că urmărirea penală „trebuie să rămână confidenţială”, conform legii.

Întrebat dacă ar fi putut procurorii să nu includă aceste interceptări, o discuţie privată între soţ şi soţie, în acest dosar penal, ministrul a declarat că nu cunoaşte „ceea ce procurorul a cuprins în ordonanţa de inculpare a domnului inculpat Piedone”.

„Nu cunosc sursa acestor informaţii apărute în spaţiul public. Sper să nu provină de la organele de urmărire penală, pentru că acest lucru nu este permis de lege. Ce cuprinde procurorul în documentele pe care le întocmeşte, în ordonanţele sale, asta ţine exclusiv de aprecierea dumnealui”, a mai spus Radu Marinescu.

Și alte peronaje publice au condamnat apariția în spațiul public a stenogramelor cu privire la viața persoanală a lui Piedone.

Vlad Voiculescu: Producătorii de la ”Insula iubirii” sunt invidioși

FOTO Inquam / Octav Ganea

”Probabil că producătorii de la emisiunea de cancan „Insula Iubirii” sunt invidioși: încă nu au avut parte de un asemenea limbaj suburban în orele lor de maximă audiență. Iar ei din asta trăiesc.

Mă gândesc că, poate, totuși, procurorii vor reuși să își fac mai bine treaba de data aceasta. Dacă vin în continuare cu astfel de probe „incendiare”, riscăm să pățim iarăși ca data trecută.

Oricum ar fi, treaba justiției este să adune probe și să curețe societatea, nu să facă circ. Morții, c*rvele și saunele familiei Piedone nu au ce căuta în presă – cât timp nu dovedesc nimic legat de adevărata vinovăție.

Să dai presei interceptări cu niște dispute conjugale este pur și simplu o mizerie. I-au făcut lui Piedone, vorba lui, “un aranjament frumos prin frigider”. Totuși… asta ar trebui să facă DNA?”

Șerban Huidu: ”O măgărie fără seamăn”

Șerban Huidu FOTO Captură video

O măgărie fara seamăn. Da, Piedone nu e ce trebuie, nu sclipește cu inteligența, nu poate face lucruri așa cum ar vrea mulți. Dar să dai asa niște interceptări presei, cu niste dispute conjugale, este un jeg fără seamăn. Să vă fie rușine, justițiarilor. După, vă întrebați de ce crește extremismul în sondaje. De scârba. De aia!”.

Sociologul Gelu Duminică: ”Stenogramele încalcă domnia legii”

Gelu Duminică FOTO Inquam / Mălina Norocea

„Tot conținutul stenogramelor Popescu Piedone – soție nu are nicio relevanță pentru ancheta juridică. „Scurgerea” lor în public este îngrijorătoare pentru orice om care crede în democrație și domnia legii”.

Rusia acuză România că „oferă protecție avioanelor militare ucrainene”: „Autoritățile române par să nu fie dispuse să se gândească la riscuri”

0

Rusia a acuzat joi, 24 iulie, România că a oferit protecție avioanelor militare ucrainene de atacurile Rusiei. „Autoritățile române par să nu fie dispuse să se gândească la riscuri, să analizeze politica națională din punctul de vedere al intereselor suverane ale țării”, susține purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. 

Maria Zaharova FOTO: Profimedia

„Aducem în atenție comunicatul Ministerului Apărării din România din 21 iulie, care vorbește despre «pătrunderea neintenționată timp de câteva minute în spațiul aerian românesc> a patru aeronave militare ucrainene, care ar fi fugit de atacurile rusești asupra infrastructurii aerodromurilor din vestul Ucrainei. Semnalele calme, blânde, adresate românului de rând, de genul care a ajuns cumva pe teritoriul românesc. În plus, nu trebuie să uităm că avioanele de luptă pilotate de piloți ucraineni se prăbușesc periodic, așa cum s-a întâmplat pe 22 iulie anul acesta în regiunea Volânia cu avionul de luptă Mirage 2000. Forțele Armate Ucrainene l-au primit de la francezi acum aproximativ șase luni”, a transmis Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus. 

Ea a mai spus că autoritățile de la București „susțin constant regimul de la Kiev, asociindu-se efectiv cu esența sa sângeroasă fără a ține cont de propriile interese naționale”.

„Este evident că încurajarea aventurilor bandei lui V.A. Zelenski nu face decât să intensifice degradarea catastrofală a securității europene. Cu toate acestea, autoritățile române par să nu fie dispuse să se gândească la riscuri, să analizeze politica națională din punctul de vedere al intereselor suverane ale țării și ale poporului. (…)”, a spus Zaharova.

Ministerul român al Apărării Naționale a anunțat, luni, că patru avioane militare ucrainene au pătruns scurt timp în spațiul aerian al României.

„Au fost detectate 12 ținte aeriene ucrainene care au evoluat în spațiul aerian ucrainean, la nord de frontiera cu România. Patru dintre acestea au pătruns neintenționat, pentru câteva minute, în spațiul aerian al țării noastre, în zonele Sighetu Marmației și Vicovu de Sus, fără a reprezenta un pericol real pentru securitatea națională, viața persoanelor sau patrimoniul românesc”, a transmis MApN.

„Cadavre umblătoare”. Agenții ONU leșină de foame pe măsură ce foametea se extinde în Gaza: „Cel puțin 113 persoane au murit”

0

Șeful agenției ONU pentru palestinieni susține că personalul său leșină de foame, pe măsură ce criza de foamete din Gaza se agravează. Cel puțin 113 persoane au murit de foame. 

Foamete în Gaza FOTO: X

„Oamenii din Gaza nu sunt nici morți, nici vii, sunt cadavre umblătoare, a spus Philippe Lazzarini, șeful Agenției Națiunilor Unite pentru Ajutor și Lucrări (Unrwa), într-o postare pe X.

Cel puțin 113 persoane au murit de foame în Gaza, 45 dintre ele în ultimele patru zile.

„Această criză profundă îi afectează pe toți, inclusiv pe cei care încearcă să salveze vieți în enclava devastată de război. Când îngrijitorii nu pot găsi suficient de mâncat, întregul sistem umanitar se prăbușește”, a spus Lazzarini, potrivit The Guardian.

El a adăugat că UNRWA avea echivalentul a 6.000 de camioane pline cu alimente și medicamente așteptând în Iordania și Egipt și a cerut Israelului să permită „partenerilor umanitari să aducă asistență umanitară fără restricții și neîntrerupt în Gaza”.

În ultimele zile au apărut rapoarte despre oameni care leșină și mor de foame. Lucrătorii de apărare civilă au publicat imagini cu cadavre. 

Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a rechemat negociatorii israelieni din Doha joi pentru consultații. Presa israeliană a raportat că există divergențe semnificative între cele două părți, inclusiv în ceea ce privește momentul în care trupele israeliene ar trebui să se retragă în timpul încetării focului.

Presiunea internațională pentru un acord este în creștere, pe măsură ce imaginile palestinienilor care mor de foame provoacă o condamnare globală a blocadei israeliene asupra fâșiei.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus că toate opțiunile rămân pe masă dacă Israelul nu îmbunătățește situația umanitară din Gaza. Israelul a fost de acord să extindă accesul la ajutoare cu UE la începutul acestei luni.

Acordul aflat în discuție ar trebui să implice o încetare a focului de 60 de zile, în timpul căreia Hamas ar elibera 10 ostatici vii și corpurile altor 18 în schimbul prizonierilor palestinieni.

Discuțiile urmează să aibă loc în perioada încetării focului pentru a ajunge la o pace durabilă, iar proviziile de ajutoare pentru fâșia supusă asediului vor fi crescute.

Satele condamnate de Ceaușescu, rămase în grija câtorva oameni: „Seara, doar greierii și câinii se mai aud”

0

Casele de vacanță ridicate în numeroase sate aproape pustii din România au schimbat înfățișarea așezărilor, dar nu le-au animat, spun puținii localnici rămași aici. În trecut, mii de sate izolate au fost considerate neviabile, iar regimul comunist a decis dezafectarea lor.

Satul Goleș din Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Numeroase sate din România supraviețuiesc datorită celor câtorva locuitori care au rămas aici, trăind în singurătate. În anii ‘70, au fost condamnate la dispariție, fiind considerate „neviabile” și „iraționale” în planurile de sistematizare anunțate de regimul comunist.

Astfel, autoritățile au renunțat atunci la investițiile în dezvoltarea lor, iar localnicii au fost nevoiți să le părăsească.

Treptat, așezările aflate în locuri izolate, fără infrastructură rutieră, de apă și canalizare, cu școlile desființate au ajuns „sate fantomă”, locuite de familii de vârstnici priviți ca ultimii supraviețuitori ai acestora. Odată cu dispariția lor, urmau să dispară și satele.

Case de vacanță pustii

După 1990, planurile de sistematizare care urmau să ducă la dispariția a peste 3.000 de sate din România au fost abandonate. Unele așezări s-au stins pe cale naturală, însă multe dintre vechile sate condamnate la desființare au supraviețuit trecerii timpului, chiar dacă au rămas „în grija” câtorva localnici.

În ultimii ani, înfățișarea lor s-a mai schimbat. Au fost construite drumuri de munte pentru a le conecta cu localitățile apropiate, iar românii au cumpărat aici case vechi pe care le-au renovat, ori le-au reconstruit, cu gândul de a se muta aici, cândva, ori a le folosi pentru agrement.

Multe din casele de vacanță au rămas și ele pustii, chiar dacă par mult mai confortabile decât gospodăriile îmbătrânite ale vechilor localnici. Unii dintre proprietarii lor trăiesc de ani buni în Occident, ori în orașe unde au mai multe condiții de confort și locuri de muncă. 

În satul Goleș din Hunedoara (video), înființat pe o culme a munților Poiana Ruscă, deasupra văilor Cernei și Cernișoarei, mai locuiesc vreo zece oameni, dar sunt zile în care așezarea cu vreo 20 de case rămâne aproape pustie.

„Mai vin oamenii să își vadă de case vara, dar în rest, este pustiu. Și-au montat camere video pentru a nu mai avea grija hoților și și-au încuiat gospodăriile. Alții au vândut și au plecat din sat, iar noii veniți nu cred că vor locui aici, deși au renovat casele bătrânești”, spune un localnic.

Săteanul se plânge de singurătate, pe care o alină privind seara la televizor, ori având grijă de câteva animale de curte. În Goleș, insuficiența apei a fost dintotdeauna o problemă. Drumul de acces, de circa 7 – 8 kilometri din Toplița, a fost modernizat, însă panta abruptă îl face extrem de dificil iarna. 

Seara, greierii și câinii animă satele

În alte sate din Ținutul Pădurenilor situația este asemănătoare. Puținii lor localnici trăiesc cu teama de singurătate și de izolare. În vecinătatea caselor vechi, casele de vacanță și vilele continuă să apară, dar fără a mai da vreun impuls vieții satelor. 

„La țară avem tot timpul câte ceva de făcut. Ziua pe drum mai trec mașini, mai vin oamenii să își vadă de gospodării, câteodată vin și turiști. Mai schimbăm câte-o vorbă cu ei. Pe înserat însă, doar greierii și câinii se mai aud. Atunci intrăm și noi în case și stăm la televizor”, povestește o localnică din Bunila.

În Bărăștii Iliei, un alt sat cu 3 – 4 familii, ascuns între dealuri, în Munții Metaliferi, problema singurătății a devenit apăsătoare pentru cei câțiva locuitori.

„Adesea, nu pot dormi noaptea din cauza singurătății și a necazurilor. Mi-e teamă uneori ca această casă se va huli (n.r. prăbuși) peste mine”, relata Traian, unul dintre vârstnicii satului.

La marginea satului Dănulești, unde mai locuiesc câteva familii, unii spun că au renunțat demult la ocupația tradițională a satului.

„Eu nu mai cultiv nimic, că a fost secetă și oricum nu s-a mai făcut nimic. Animale nu mai țin că nu am ce să le dau, muncesc la pădure la cineva aici sau cu ziua. Seara, mă întorc acasă, mă mai uit la televizor și așa trec zilele”, spune un sătean, singur, din Dănulești.

Numai în județul Hunedoara, unde zona de munte ocupă circa jumătate din suprafața județului, sunt zeci de sate ținute în viață de câte-o mână de oameni și, în unele cazuri, doar de câte o familie. Deși în ultimii ani, au fost construite drumuri spre așezările izolate, sătenii spun că viața lor nu s-a îmbunătățit.

Imaginea 1/7: Satul Goleș din Hunedoara Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (14) JPG

„Au apărut pensiuni și case de vacanță, dar oamenii nu s-au mai întors să locuiască aici. Nici nu prea au ce face”, crede un pensionar din Vadu Dobrii, sat cu mai puțin de zece locuitori.

Regimul comunist le-a condamnat la dispariție

În anii ‘50, regimul comunist a lovit brutal comunitățile rurale, odată cu colectivizarea forțată după model sovietic a agriculturii, decizie care a însemnat confiscarea unui număr mare de proprietăți agricole private și comasarea lor în ferme administrate de stat.

În anii ‘60, autoritățile au propus dezafectarea satelor considerate fără oportunități de dezvoltare, mizând pe mutarea locuitorilor lor la orașele care urmau să se dezvolte datorită industriei. Migrația tinerilor de la sate a reprezentat principala cauză a creșterii populației urbane, ocupată cu industria, iar în așezările rurale, femeile, copiii și vârstnicii au rămas implicați în muncile agricole.

La mijlocul anilor ‘70, regimul comunist a decis desființarea treptată a peste 3.000 de sate din România, considerate neviabile. Erau vizate, în principal, satele cu mai puțin de 1.000 de locuitori, majoritatea aflate în zone montane sau izolate. Acestea urmau să fie deservite minim și eliminate treptat sau dizolvate și relocate, astfel încât până în 1990, numărul așezărilor rurale să scadă de la peste 13.000, la mai puțin de 9.000.

„Sistematizarea a devenit o necesitate obiectivă a înnoirii satelor noastre, dat fiind că peste 60 la sută din localitățile rurale aveau sub 1000 locuitori, iar 30 la sută chiar sub 500 locuitori, multe localități erau întinse liniar sau răsfirate, ocupând mari suprafețe agricole, împrăștierea caselor, numărul mic de locuitori, frânau atât dezvoltarea agriculturii, cât și înflorirea unor localități puternice. Astfel, un număr de sate mici urmează să fie dezafectate prin atracție locală sau urbană”, informa Revista Economică, în 1979.

Sistematizarea, abandonată după 1990

Autoritățile comuniste estimau că odată ce planurile de sistematizare care vizau satele și orașele României, în 1990, în mediul rural vor continua să locuiască cel puțin 6—8 milioane de oameni.

„Dintre comunele existente se apreciază că 1.220 au condiții deosebite de dezvoltare, 400 dintre acestea urmând a se transforma până în 1990 în centre urbane, care vor deservi 4—5 comune apropiate, aflate la 15—20 de kilometri distanță. În acest fel, în 1990 vor mai rămâne circa 9 811 sate față de 13.149 în 1975, în cincinalul actual 120 comune vor deveni centre urbane, iar în perioada 1981—1985 alte 140 vor urma același drum”, informa Revista Economică.

Planurile de sistematizare au fost criticate în Occident, dar și de comunitățile de maghiari și germani din România, care le-au privit ca o încercare de asimilare forțată a minorităților naționale. Din cauza lipsei fondurilor implementarea lor a decurs tot mai lent în anii ’80, chiar dacă Nicolae Ceaușescu își dorea accelerarea planului. 

În 1988, numărul de sate pe care regimul Ceaușescu plănuia să le desființeze a crescut de la 3.000 (propuse inițial în 1974), la 7.000 – 8.000, potrivit Unui studiu de țară publicat în 1991 de Biblioteca Congresului SUA. În jurul Capitalei, multe au fost demolate. În alte zone ale țării, oamenii au părăsit casele vechi, fără utilități, pentru a se muta la bloc. Unii au fost obligați să facă acest lucru, dar nu au rezistat noilor condiții de trai. 

În Uricani, o parte din satul Câmpul lui Neag a fost demolat pentru a face loc unei cariere miniere, iar oamenii au primit apartamente în oraș, nefinalizate însă, pe care le-au abandonat în scurt timp.

Acest lucru nu s-a mai întâmplat, însă în deceniile următoare, cele mai multe dintre satele din România au continuat să se depopuleze, iar unele dintre ele au dispărut.

În prezent, în România au rămas peste 13.000 de sate, aproximativ același număr cu cel din 1984, dar o parte dintre ele continuă să supraviețuiască datorită câtorva oameni care mai locuiesc aici.

Cum a rezolvat Primăria Pașcani problema toaletei transparente: „Geamurile sunt acum complet opace”

0

Toaleta din orașul Pașcani, recent construită într-o piață, nu mai are geamuri transparente. Pentru a rezolva problema, autoritățile au pus o folie colantată. „Geamurile sunt acum complet opace”, a transmis administratorul instituției.

Toalele au acum geamuri opace FOTO: FB

„Nu avem o toaletă cu uși transparente, urma să fie autocolantată. Acele fotografii sunt de acum trei săptămâni, nu am închis recepția. Repet, a zecea oară, nu avem uși transparente”, a spus primarul orașului Pașcani, Marius Pintilie, într-o intervenție la Antena 3.

O reacție a avut și Alexandru Dandu, administratorul public al Primăriei Pașcani. Acesta a postat pe Facebook fotografii cu toaleta care nu mai are acum geamuri transparente.

„Din categoria celor care se uită la un copac și ratează pădurea, ieri, un consilier local, pe nume Cristian Rățoi, a descoperit o mare problemă în noua hală construită la piața din vale: geamurile de la toalete erau transparente. Un fapt extraordinar de grav, atât de grav încât restul investiției, o hală complet construită și alta modernizată, au devenit, în ochii domniei sale, un simplu…closet cu vedere.

De când a primit domnul Rațoi poza pe care a postat-o pe internet, problema a fost remediată, geamurile sunt acum complet opace, dar este interesant cum, în loc să apreciem o investiție amplă în infrastructura pieței, unii preferă să se uite că printr-un hublou, poate pentru că n-au ce spune despre lucrurile serioase și cu adevărat importante, sau poate pentru că atunci când n-ai viziune, te uiți doar la detalii”, a scris Alexandru Dandu, pe FB.

Așa cum „Adevărul” a relatat, situația a fost pusă în discuție de fostul viceprimar, consilierul Cristian Ratoi, în ședința Consiliului Local din 23 iulie a.c. El a atras atenția că sunt mai multe probleme deoarece nu ar fi fost respectat proiectul inițial.

În piața agroalimentară recent renovată din zona Valea Pașcani toaleta este transparentă FOTO BIT24

Totodată, în hala reabilitată casetele pentru standurile comerciale au fost amenajate cu tablă ordinară, ca într-un bazar de pe timpuri, mai notează publicația. Aici lipsesc câteva uși, iar cele care au fost puse sunt atât de înguste încât nu încap tarabele. De asemenea, au fost achiziționate mai multe tarabe decât cele care apar în proiect, dar nu pot fi scoase și ar trebui demontate.

Un alt compromis a fost făcut în detrimentul comerciantilor de fructe, legume și produse lactate. În loc de amenajarea unei camere frigorifice, așa cum era în proiect, au fost cumpărate câteva frigidere, a mai spus consilierul Cristian Ratoi, cel care a participat la recepționarea lucrărilor.

Guvernul lansează reforma companiilor de stat: „Grupul de consultanți urmează să fie constituit în momentul în care componența lui va fi clară”

0

Guvernul României a adoptat, în ședința de joi, 24 iulie, memorandumul privind constituirea unui grup de lucru interministerial dedicat reformei întreprinderilor publice.

Grupul de lucru va acționa etapizat și va raporta în permanență premierului. FOTO: Guvernul României

Grupul de lucru va fi coordonat de vicepremierul Dragoș Anastasiu și va include alți doi vicepremieri, printre care Marian Neacșu, precum și reprezentanți ai mai multor ministere-cheie: Finanțe, Economie, Transporturi, Energie, Mediu, Sănătate, Justiție, Digitalizare și Secretariatul General al Guvernului, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Ioana Dogioiu, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.

Nu este același grup cu cel de consultanți privați

Ioana Dogioiu a precizat că acest memorandum nu face referire la grupul de experți privați despre care s-a vorbit anterior.

„Grupul de consultanţi urmează să fie constituit după aceea, în momentul în care componenţa lui va fi clară. (…) În memorandumul adoptat astăzi nu este cuprins acest grup de experţi. Grupul de experţi va funcţiona, atunci când va funcţiona, pe lângă acest grup de lucru constituit astăzi, prin acest memorandum. Dar memorandumul nu face nicio trimitere expresă la el”, a explicat ea, potrivit Agerpres.

Obiectivele grupului

Noul grup de lucru va avea ca misiune analizarea situației întreprinderilor publice și propunerea de măsuri concrete pentru:

– Asigurarea transparenței în gestionarea companiilor de stat

– Reducerea numărului de membri în consiliile de administrație și de supraveghere

– Revizuirea indemnizațiilor de conducere și a indicatorilor de performanță

– Stabilirea unor criterii de performanță financiară și investițională

– Reducerea personalului excedentar

– Publicarea datelor și criteriilor de evaluare privind conducerea companiilor

– Reorganizarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), cu respectarea indicatorilor stabiliți prin PNRR și conform standardelor OCDE

Printre măsurile avute în vedere se află și închiderea, fuziunea sau transferul companiilor cu pierderi înregistrate trei ani consecutiv, precum și listarea la bursă a unor întreprinderi publice, după modelul companiilor de stat performante.

Grupul de lucru va acționa etapizat și va raporta în permanență prim-ministrului, care va monitoriza stadiul reformelor. În paralel, va fi inițiată o analiză a arieratelor înregistrate de anumite întreprinderi publice.

POT, ironie la o postare a premierului ungar Viktor Orban: „Cei care o au mică întotdeauna au visat să o aibă mare”

0

O postare pe pagina de Facebook a Partidului Oamenilor Tineri, în care este ironizat premierul Ungariei, face trimitere la ambițiile expansioniste ale vecinului de la vest.

Postarea POT de pe Facebook

Premierul ungar Viktor Orbán a postat miercuri seara, pe Facebook, o fotografie după aterizarea în România, unde s-a întâlnit cu premierul român Ilie Bolojan.

„Am ajuns la București, pământ românesc. Hai la noapte în Transilvania!”, a fost mesajul lui Orbán.

Postarea a stârnit comentarii ironice din partea Partidului Oamenilor Tineri (POT).

Într-un comentariu, Partidul Oamenilor Tineri a scris pe Facebook: „Cei care o au mică întotdeauna au visat să o aibă mare. It is what it is”.

Replica cu aluzii sexuale ar face referire la aspirațiile naționaliste ale premierului maghiar, care deseori a postat pe Facebook o imagine cu harta Ungariei Mari în care este inclusă şi Transilvania.

 Premierul ungar Viktor Orban urmează să îşi susţină tradiţionalul discurs la Universitatea  de Vară „Tusvanyos”, de la Băile Tuşnad, în cursul zilei de sâmbătă.

O presupusă relație a lui Donald Trump cu Miss Moscova, menționată într-un raport al Senatului SUA

0

Un episod vechi, dar nerezolvat, revine în atenție după ce presa americană a redescoperit un fragment controversat dintr-un raport de 1.000 de pagini al Comisiei pentru Informații a Senatului SUA, redactat în urmă cu patru ani sub supravegherea senatorului republican Marco Rubio. În paginile acestuia este menționată, fără a fi confirmată oficial, o presupusă relație a fostului președinte Donald Trump cu o regină a frumuseții din Rusia, cu care s-ar fi întâlnit în anii ’90, în perioada unei vizite la Moscova, scrie The Daily Beast.

Președintele SUA, Donald Trump/FOTO:AFP

Documentul, cunoscut ca Volumul 5 – „Amenințări și vulnerabilități contrainformative” – a fost publicat în 2020 și avea drept scop investigarea presupuselor interferențe rusești în alegerile prezidențiale din 2016. Deși concluzia oficială a raportului a fost că nu au existat dovezi clare privind o colaborare directă între staff-ul de campanie al lui Trump și autoritățile de la Kremlin, la pagina 650 apar relatări care conturează posibile vulnerabilități ale candidatului de atunci.

Una dintre ele face referire la o femeie al cărei nume a șters, dar care este descrisă drept o posibilă „fostă regină a frumuseții din Rusia”. Presa americană și britanică – între care The Daily Beast și The Spectator – au sugerat că ar putea fi vorba despre Mașa Kalinina, câștigătoarea primului concurs de frumusețe din epoca sovietică, desfășurat în 1988.

În acel moment, Donald Trump era căsătorit cu actrița Marla Maples și se afla într-o vizită de afaceri la Moscova, în noiembrie 1996, alături de un grup de investitori interesați de piața imobiliară. Potrivit raportului și unor relatări apărute în presa rusă la sfârșitul anilor ’90, Trump ar fi participat la o recepție privată organizată la hotelul Baltschug Kempinski, unde ar fi întâlnit-o pe Kalinina. Într-un articol publicat în 1998 de Kommersant, miliardarul american era citat afirmând că Mașa Kalinina „nu era umbrită nici măcar de Claudia Schiffer sau Tina Turner”.

Mai mult, aceeași sursă afirma că Trump și Kalinina s-ar fi reîntâlnit ulterior în Las Vegas, la hotelul MGM, iar seara respectivă ar fi continuat la o recepție oficială, la care tânăra ar fi fost partenera lui Trump.

Totuși, Mașa Kalinina a respins în mod repetat existența unei relații romantice: „Îi plăceam, dar când mi-a spus să îmi părăsesc iubitul, i-am răspuns: Atunci desparte-te și tu de soția ta. Am râs și am rămas prieteni”, a declarat ea într-un interviu citat de presă.

După anul 1990, Kalinina s-a stabilit în California, s-a căsătorit cu un imigrant din Ucraina și predă yoga. Informațiile despre presupusa legătură cu Trump nu au fost niciodată confirmate de surse oficiale, iar numele său nu apare explicit în raportul senatorial. Cu toate acestea, reconstituirile și speculațiile presei internaționale revin periodic, mai ales în contextul tensiunilor dintre președintele american și media.

Recent, Donald Trump a anunțat că echipa sa de avocați a intentat un proces împotriva cotidianului The Wall Street Journal, pe care îl acuză de defăimare într-o investigație ce îl leagă de Jeffrey Epstein, omul de afaceri condamnat pentru trafic de persoane și abuzuri sexuale.

Zaharova îl acuză pe Merz că „militarizează” Germania și că duce o retorică antirusă „din ce în ce mai agresivă”

0

Rusia l-a acuzat joi , 24 iulie, pe cancelarul german Friedrich Merz că urmează o cale de „militarizare” și a afirmat că acest lucru reprezintă un motiv de îngrijorare pentru Rusia, scrie Reuters.

Cancelarul german Friedrich Merz Foto: Profimedia

Merz, un conservator care a preluat funcția în mai, a adoptat o poziție mai fermă în sprijinul Ucrainei decât predecesorul său social-democrat, Olaf Scholz, promițând totodată să crească presiunea asupra Rusiei în legătură cu conflictul din Ucraina, potrivit Reuters. 

Sub conducerea lui Merz, Germania intenționează să majoreze rapid cheltuielile pentru apărare la 3,5% din produsul intern brut până în 2029, atingând obiectivul anterior al NATO de 2% abia în 2024.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat, în cadrul briefingului său săptămânal de presă, că Germania a urmat o politică deschis ostilă față de Rusia în ultimii ani și că Merz intensifică retorica anti-rusă „literalmente în fiecare zi”.

„Această retorică devine din ce în ce mai agresivă și militantă. Și credem că direcția pe care a ales-o pentru a escalada relațiile cu Rusia, în paralel cu militarizarea forțată a Germaniei, este un motiv de mare îngrijorare, în primul rând chiar pentru cetățenii (Germaniei)”, a declarat Zaharova.

Berlinul nu a oferit o reacție imediată la declarațiile făcute de reprezentanta diplomației ruse.

Val de anchete după apariția stenogramelor despre viața privată a lui Piedone. Șeful DNA cere să fie scoase din dosar

0

Val de anchete după scurgerea în spațiul public a stenogramelor privind cearta dintre Piedone și soția sa. Ministrul Justiției susține că acestea încalcă dispozițiile din Codul de Procedură Penală. Procurorul șef al DNA a ordonat joi, 24 iulie, ca aceste stenograme să fie eliminate.

Cristian Popescu Piedone, plasat sub control judiciar FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

Marius Voineag, procurorul șef al DNA, a ordonat, joi, 24 iulie, ca din dosarul lui Cristian Popescu Piedone să fie eliminate stenogramele interceptărilor conversațiilor telefonice dintre acesta și soția sa. 

„Având în vedere aspectele la care se face referire in comunicatul cu nr. 426/VIII-3/2025 din data de 24 iulie 2025 al Biroului de informare si relații publice din cadrul Directiei Naționale Anticorupție, în legătură cu divulgarea în spațiul public a conversației dintre un inculpat și un membru al familiei sale, având in vedere dispozițiile art. 26 alin. (1) din Constituția României, art. 8 din CEDO, astfel cum a fost interpretat în jurisprudenta

CEDO, art. 11 alin. (1) din Codul de Procedură Penală, vă rugăm să dispuneți măsurile necesare pentru a vă asigura de aplicarea corespunzătoare a acestor prevederi în cadrul procedurilor specifice”, se arată în ordinul transmis de Voineag către procurorul de caz.

DNA a emis un comunicat în care a arătat că „Divulgarea acestor informații este nejustificată și contrară dreptului la viață privată”. 

Ministrul Justiției: Nu este normal ca aceste probe să apară public

Ministrul Justiției, Radu Marinescu, spune că apariția în spațiul public a stenogramelor cu cearta dintre Piedone și soția sa încalcă dispozițiile din Codul de Procedură Penală. 

Ministrul Justiției a spus că expunerea publică a unor probe din dosarul penal încălcă anumite dispoziții ale Codului de Procedură Penală, întrucât, în conformitate cu normele procesual-penale din România, urmărirea penală este confidențială.

Astfel, pentru succesul anchetei, pentru protejarea drepturilor și libertăților fundamentale, pentru aflarea adevărului, legea a stabilit ca probele și alte aspecte ale urmării legale cum ar fi ordonanțele, măsurile procesuale dispuse, să rămână confidențiale, potrivit Mediafax.

„Nu este normal ca aceste probe să apară public, cu atât mai mult cu cât este vorba de aspecte care pot să țină de sfera familială, de anumite chestiuni pe care nici nu vreau să le comentez”, a spus Marinescu, la Digi 24.

Întrebat ce relevanță au aceste interceptări ce privesc o discuție privată în dosarul penal în care este anchetat Cristian Popescu Piedone, Marinescu a spus că „în momentul în care se dispune o măsură investigativă, cum este o metodă specială de supraveghere, aceasta a interceptării convorbirilor, telefonice, conversațiilor, eventual de spațiu ambiental, în acest moment este supusă unei examinări existența persoanei, comunicările sale, și evident că mandatul respectiv acoperă în spate aceste comunicări. Acum este rolul procurorului, a organului de urmărire penală, să stabilească ce anume prezintă relevanță”.

Fritz sesizează CSM

Președintele USR, Dominic Fritz, susține că este „obligat moral” să-l apere pe Piedone pentru a aminti că „inclusiv corupţii şi criminalii au drepturi, fiindcă aşa funcţionează statul de drept”.

„Iată că sunt obligat moral să-l apăr pe Cristian Popescu Piedone. Şi o fac ca să amintesc că inclusiv corupţii şi criminalii au drepturi, pentru că aşa funcţionează statul de drept. Din dosarul penal pentru corupţie, procurorii au scurs în presă certurile lui cu nevasta. Ce legătură are asta cu faptele lui Piedone, suspectat că a regizat controale favorabile în hotelurile prietenilor? Niciuna”, afirmă primarul Timişoarei, Dominic Fritz, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul USR consideră că statul de drept „nu se apără cu cancanuri din dosare scurse «pe surse»” şi că justiţia „se face în instanţă, nu la televizor sau pe reţelele de socializare”.

„Când ajungem să acceptăm umilirea publică doar pentru că «nu ne place de om», ne îndepărtăm exact de principiile pentru care luptăm: lege egală pentru toţi, respect pentru viaţa privată şi demnitatea fiecărui om. Altfel, nu suntem mai buni decât Piedone. Noi vom sesiza CSM acum şi de fiecare dată când drepturile sunt încălcate în procesul de justiţie tocmai de puterea chemată să le apere”, mai afirmă Dominic Fritz.

Într-un comunicat de presă, Direcţia Naţională Anticorupţie respinge „ferm” implicarea în mediatizarea interceptărilor incluse în ordonanţa de control judiciar, considerând divulgarea acestor informaţii „nejustificată şi contrară dreptului la viaţă privată”.

În spaţiul public, au apărut informaţii „pe surse” din presupuse interceptări, în care Cristian Popescu Piedone se ceartă cu nevasta sa, iar aceasta foloseşte un limbaj trivial la adresa sa.

Totul despre reorganizarea Romsilva. Câți directori rămân și pentru cât timp

0

În urma scandalului provocat de bonusul de pensionare al directorului general al Romsilva, care s-a reangajat de altfel la doar câteva zile după ce anunțase că a decis să iasă din câmpul muncii. dar și a numeroaselor sesizări privind regelulile din cadrul Regiei, Guvernul a decis reorganizarea companiei.

Ministrul Mediului a prezentat joi planul de reorgenizare a Romsilva. Foto arhivă

Dorința reorganizării Romsilva a venit mai degrabă din ideea de a lua oameni de la centru, dintr-o echipă care pur și simplu nu este justificată astăzi să existe acolo, și a duce oameni în teren. Astăzi avem nevoie de oameni în teren, ne uităm, de asemenea, și la o salarizare mult mai unitară a acestor angajați salariați Romsilva, și o modalitate mult mai unitară de a angaja salariații în cadrul Romsilva”, a declarat ministrul în briefingul care a urmat ședinței de Guvern.

Potrivit acestuia, reorganizarea Romsilva se va construi pe trei piloni, unul legat de regionalizarea direcțiilor silvice, un altul legat de contabilitate și un altul pe indicatorii de performanță.

Ministrul a punctat că, din cele 41 de direcții silvice se vor forma doar 12.

Asta înseamnă o scădere – aproape de 70% – din numărul de direcții silvice. Este o scădere care este necesară, inclusiv pentru eficientizarea activității Romsilva. Nu există o nevoie reală pentru 41 de direcții. Este o nevoie inclusiv de eficientizare, prea mult aparat administrativ care funcționează pentru fiecare direcție. Vor fi toate mutate și va exista o structură regională, 12 direcții la nivel de țară”, a spus Buzoianu.

În ce privește numărul de directori din cele 41 de direcții, în urma reorganizării vor rămâne doar 12. „Asta înseamnă o scădere și o câștigare, până la urmă, de bani la buget de 19 milioane de lei. Sigur, acești bani vor fi folosiți de către Romsilva pentru a fi îndreptați către activitatea lor de bază, activitatea administrării de păduri”, a adăugat Buzoianu.

  • Directorii direcțiilor structurii centrale sunt angajați prin concurs cu contract de mandat pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea prelungirii o singură dată cu aceeași perioadă, condiționat de promovarea concursului de angajare, organizat de către CA, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Nu trebuie să mai existe „găuri negre” din activitățile secundare

Al doilea pilon fundamental al hotărârii privind reorganizarea Romsilva se bazează pe contabilitate, pe eficientizarea financiară.

„Vorbim despre nevoia de a avea separată activitatea privind gestionarea, administrarea pădurilor de activitatea de exploatare, de activitatea de întreținere de drumuri și de activitatea de valorificare produse nelemnoase, creșterea și valorificarea vânatului, piscicultură și alte tipuri de activități pe care le poate desfășura Romsilva. Ce ne dorim de fapt? Ne dorim să nu mai existe găuri negre în activități secundare pe care le desfășoară Romsilva, ca banii Romsilva să se ducă în principal către activitatea de bază, activitatea de administrare de păduri. Această activitate nu trebuie să fie eficientă neapărat din perspectivă economică, pentru că administrarea pădurilor are o grămadă de alte criterii sociale pe care trebuie să le urmărim. (…) Dar dacă Romsilva decide să desfășoare activități secundare, deci nu vorbim de administrarea pădurilor, unde nu ne uităm neapărat la acest criteriu de eficiență economică, ci la un criteriu mai mare, de gestionare sustenabilă a fondului forestier, în afara acestei activități principale, dacă Romsilva decide să desfășoare activități secundare, acelea trebuie să fie și eficiente economic, pentru că nu este normal să ducem bani de la activitatea principală, de la gestionarea și administrarea pădurilor, ca să acoperim gestionarea de hoteluri sau orice altă activitate secundară pe care ar putea să o aibă Romsilva”, a afirmat ministrul.

Indicatorii de performanță

Al  treilea pilon pe care se bazează hotărârea de guvern privind reorganizarea Romsilva sunt indicatorii de performanță financiari și non-financiari, care, pentru prima dată, vor fi trecuți în hotărârea de guvern privind organizarea Romsilva.

„Vorbim aici de directori care vor avea criterii minimale și șefi de ocoale care vor avea criterii minimale de performanță; sigur, și număr de ore de formare, număr de instruiri pe care ar trebui să le aibă anual, inclusiv suprafețe din fondul forestier care trebuie să fie acoperite minimal de mijloace de supraveghere video. (…) Minimul de criteriu care trebuie să fie îndeplinit este o acoperire de 30%, așa cum l-am propus noi, din suprafața de fond forestier. Și mai sunt multe alte criterii pe care le-am pus; de exemplu, identificarea arborilor remarcabili, arborilor de habitat, insulelor de îmbătrânire, care au fost trecute deja ca obligații în Codul silvic”, a spus Buzoianu.

În proiectul de HG sunt menționați și niște indicatori de performanță. „Adică, de exemplu, în 10 ani, o creștere de 10% pe an pentru acest criteriu, care deja este trecut în Codul silvic, că acești arbori ar fi trebuit să fie identificați, aceste insule ar fi trebuit să fie identificate, cuantificăm în sfârșit și cum trebuie să fie îndeplinită această obligație, nu generic, ea să existe, dar, de fapt, în realitate, în fiecare an să nu avem niciun arbore identificat sau nicio insulă de îmbătrânire identificată”, a spus ministrul Mediului.

Acesta a adăugat că, odată cu această hotărâre de guvern, o să vină la pachet cu o serie de reforme.

Aș mai vrea doar să anunț că săptămâna aceasta, ieri, am trimis Corpul de Control la Direcția Silvică Arad, unde domnul director Țigan – este cel care s-a pensionat pe 100.000 de euro, s-a reangajat în câteva zile înapoi – pentru a vedea exact dacă a fost respectată legislația. În momentul în care s-a reîntors, a beneficiat de un beneficiu uriaș de pensionare, de un bonus uriaș de pensionare și vrem să vedem dacă totul a fost făcut conform legislației”, a adăugat ministrul Mediului. 

Un senator PSD cere demisia vicepremierului Dragoș Anastasiu, în urma acuzațiilor privind o presupusă mită oferită unui inspector ANAF

0

Senatorul PSD Daniel Cătălin Zamfir lansează un atac la adresa vicepremierului Dragoș Anastasiu, cerând public demisia acestuia din Guvern, în contextul unor acuzații legate de o presupusă mită oferită unui inspector ANAF pentru a ascunde nereguli în firma sa.

Dragoș Anastasiu. FOTO: Facebook

„CAPĂT DE DRUM PENTRU VICEPREMIERUL ANASTASIU.

Un viceprim-ministru care timp de 8 ani comite o infracțiune în stare continuată nu mai poate continua în Guvernul României. Punct”, a scris senatorul PSD joi seară, 24 iulie, pe rețelele sociale.

Declarația vine după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora Dragoș Anastasiu, vicepremier și om de afaceri, ar fi oferit, în perioada 2009–2017, foloase necuvenite inspectorului ANAF Angela Burlacu, constând în vacanțe achitate de firma Touring Europabus Romania SRL, deținută de Anastasiu.

Potrivit anchetatorilor, Angela Burlacu a primit, direct sau indirect, servicii turistice în valoare de peste 784.000 de lei, în schimbul favorizării companiei în timpul controalelor fiscale.

Faptele au fost confirmate în instanță, iar Angela Burlacu a fost condamnată definitiv, în 2023, la 5 ani și 2 luni de închisoare, pedeapsa fiind redusă de la 8 ani.

Anastasiu a scăpat de urmărirea penală după ce ar fi făcut un denunț la DNA împotriva fostului inspector ANAF, colaborând cu anchetatorii.

Bogdan Ivan a sesizat Parchetul în cazul imobilului de pe Șoseaua Olteniței, pentru care Ministerul Economiei „a încasat” zero lei, timp de 18 ani

0

Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a anunțat că, în calitate de fost ministru al Economiei, a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în legătură cu neregulile constatate la imobilul de pe Șoseaua Olteniței, aflat în administrarea ministerului. Pentru imobil nu se plătește chirie de ani de zile. Deși Ministerul Economiei a solicitat evacuarea spațiului, cei care îl ocupă au refuzat, iar evacuarea poate fi realizată doar prin hotărâre judecătorească.

„Situația este în prezent analizată de autoritățile competente”, a transmis ministrul.FOTO: Mediafax

Într-o postare publicată pe Facebook joi, 24 iulie, ministrul a prezentat cronologia demersurilor inițiate de minister în acest caz:

„- Martie 2025 – am primit Raportul Curții de Conturi, care a semnalat nereguli grave;

– Aprilie 2025 – am trimis Corpul de Control al Ministrului la fața locului;

– Iunie 2025 – odată cu finalizarea Raportului de control, am dispus, în data de 2 iunie, sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, scrie Bogdan Ivan.

Bogdan Ivan a subliniat că a aplicat decizii concrete pentru remedierea situației. Totodată, a precizat că deși Ministerul Economiei a cerut evacuarea spațiului, „cei care îl ocupă au refuzat să plece”, astfel că evacuarea poate fi realizată doar prin hotărâre judecătorească.

„Situația este în prezent analizată de autoritățile competente”, a transmis ministrul.

Ministerul Economiei „a încasat” zero lei, timp de 18 ani, din chiria unei clădiri unde funcționau firme private

O clădire de birouri cu 54 de spații funcționale, aflată în patrimoniul Ministerului Economiei, a fost închiriată ilegal timp de 18 ani, fără ca statul să încaseze vreun leu.

„Poate ați mai auzit de furat cu sacul, cu remorca sau cu portbagajul…Dar cu clădirea întreagă? Asta sigur e nouă. Mi s-a spus să nu sparg buba, să-i las si eu cum i-au lăsat și alții până acum. Transmit un singur mesaj: exclus! (…) Cum a fost posibil? Simplu: pentru că li s-a permis. Vedeți și in video de mai jos”, a transmis Ministrul Economiei, Radu Miruţă.

Alexandru Nazare, după evaluarea S&P privind ratingul de țară: Practic, o creştere mai modestǎ, dar în continuare creştere

0

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, notează într-o postare pe Facebook, în urma raportului dat de Agenția Standard & Poor’s că România își menține ratingul de țară în categoria recomandată investițiilor – un nou semnal de încredere, dar pe care îl tratǎm cu precauție, din partea piețelor internaționale.

Agenția de rating Standard & Poors a confirmat ratingul de țară pentru România la nivelurile ‘BBB-‘ pentru datorii pe termen lung și ‘A-3’ pentru datorii pe termen scurt, atât în valută, cât și în moneda locală. Astfel, România a evitat retrogradarea în categoria junk, nerecomandată investițiilor.

Agenţia S&P Global a reconfirmat ratingul României la ‘BBB-/A-3’, cu perspectivă negativă, atât pentru datoria în valută, cât şi pentru cea în monedă locală, pe termen lung şi scurt, subliniind că menţinerea calificativului se bazează pe ipoteza că guvernul va reuşi să ţină sub control dublul deficit major al României.

În acelaşi timp, perspectiva negativă reflectă opinia agenţiei conform căreia riscurile legate de finanţele publice ale României vor rămâne ridicate în următorii câţiva ani, în ciuda măsurilor de consolidare anunţate.

”Măsurile fiscale ale guvernului sunt adoptate într-un context macroeconomic dificil, caracterizat de o încetinire a economiei, o inflaţie ridicată şi în creştere, precum şi un deficit de cont curent (CC) ridicat.”, se arată în comunicatul S&P.

S&P vede riscuri ca provocările economice şi politice să submineze agenda ambiţioasă de politici a guvernului, în timp ce strategia fiscală pe termen mediu, dincolo de 2026, rămâne incertă.

În opinia agenţiei de rating, măsurile fiscale propuse vor reduce deficitele, dar vor contribui probabil şi la încetinirea economiei. Partea pozitivă este că agenda de corecţie fiscală şi reforme a noului guvern va ajuta la deblocarea fondurilor europene.

Agenţia a subliniat că alegerea lui Nicuşor Dan ca preşedinte la mijlocul lunii mai, urmată de formarea unui nou guvern condus de prim-ministrul Ilie Bolojan, a pus capăt unei perioade prelungite de incertitudine politică şi de politică economică în România.

Impactul fiscal total al acestor măsuri este de 1,1% din PIB în 2025 şi 3,5% din PIB în 2026, împărţit relativ echilibrat între măsuri privind veniturile şi cele privind cheltuielile.

”În opinia noastră — şi luând în considerare efectele de runda a doua asupra economiei — acest lucru va contribui la reducerea deficitelor sub 7,7% din PIB în acest an şi la 6,4% în 2026, de la 9,3% din PIB în 2024, cel mai ridicat nivel din 2009. De asemenea, înţelegem că guvernul intenţionează să adopte noi măsuri sub forma a două pachete suplimentare de reforme în următoarele luni, ceea ce ar putea duce la o consolidare fiscală suplimentară, chiar dacă într-o măsură mai mică decât cea a iniţiativelor deja legiferate”, se arată în comunicatul agenţiei.

S&P consideră că actuala corecţie fiscală, precum şi eforturile mai ferme de reformă în linie cu Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), vor accelera fluxul de fonduri europene către România.

Franța va recunoaște oficial Palestina ca stat în septembrie. Macron: „Poporul nostru vrea pace în Orientul Mijlociu”

0

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat joi că Franța va recunoaște oficial statul Palestina, în cadrul sesiunii Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, care va avea loc în luna septembrie la New York.

Macron a subliniat urgența încetării războiului din Gaza. FOTO: Profimedia

„Fidel angajamentului său istoric pentru o pace justă și durabilă în Orientul Apropiat, am decis ca Franța să recunoască Statul Palestina. Voi face acest anunț solemn în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite, în luna septembrie”, a scris Macron pe platforma X, printr-o scrisoare adresată liderului Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Potrivit agenției Reuters, Franța ar deveni prima mare putere occidentală care recunoaște oficial Palestina, și ar putea încuraja și alte state să urmeze exemplul, într-un efort colectiv pentru relansarea procesului de pace în Orientul Mijlociu.

În mesajul său, președintele francez a subliniat urgența încetării războiului din Gaza, necesitatea eliberării ostaticilor și sprijinirea umanitară a populației civile.

Totodată, a punctat importanța demilitarizării Hamas, securizării Gazei și construcției unui stat palestinian viabil, care să recunoască oficial Israelul și să contribuie la stabilitatea regiunii.

„Nu există alternativă. Francezii vor pace în Orientul Mijlociu. Ne revine nouă, francezilor, împreună cu israelienii, palestinienii, partenerii noștri europeni și internaționali, să demonstrăm că acest lucru este posibil”, a mai transmis Macron.

Niciun supraviețuitor după prăbușirea avionului de pasageri Antonov în Extremul Orient al Rusiei. La bord se aflau 50 de persoane

0

Grav accident aviatic în Extremul Orient rus, joi, când un avion de pasageri Antonov s-a prăbușit la aterizare şi toate persoanele aflate la bord și-au pierdut viața.

Avion prăbuşit în Extremul Orient rus. FOTO: Facebook/RuMax Aviation Info

Toate persoanele aflate la bordul avionului de pasageri Antonov An-24 care s-a prăbușit joi, 24 iulie, în Extremul Orient al Rusiei au murit, potrivit confirmării transmise de autoritățile ruse.

Tragedia a avut loc în apropierea orașului Tinda, în condiții meteo dificile, în timp ce aeronava încerca o a doua apropiere pentru aterizare, după ce prima tentativă eșuase.

„Toate persoanele aflate la bordul avionului au murit”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Comitetului de Investigații al Rusiei, Svetlana Petrenko, subliniind că a fost deschisă o anchetă sub acuzația de „încălcare a regulilor de siguranță a transportului aerian”.

Numărul exact al victimelor nu este încă stabilit cu precizie. Guvernatorul regiunii Amur, Vasili Orlov, a transmis că la bord s-ar fi aflat 48 de persoane care și-au pierdut viața, decretând trei zile de doliu regional. Într-o informare anterioară, acesta precizase că 49 de persoane ar fi fost în aeronavă.

În acelaşi timp, Agenția TASS a relatat că la bord erau 46 de persoane, inclusiv doi copii și șase membri ai echipajului.

Consulatul Chinei din Habarovsk a confirmat că printre victime se află și un cetățean chinez, iar compania de căi ferate ruse a anunțat că cinci dintre angajații săi se aflau printre pasageri.

Aeronava implicată în tragedie, un Antonov An-24 fabricat în anul 1976, făcea parte din flota companiei Angara Airlines. Potrivit Comitetului de Investigații, joi seară au fost efectuate verificări la sediul companiei aeriene pentru analizarea documentației legate de aparatul de zbor și de operațiunile recente.

Autoritățile ruse continuă ancheta pentru a stabili cauzele exacte ale accidentului.

Schema prin care două firme cu trei angajați fac selecția directorilor cu salarii de mii de euro de la stat. Radu Miruță: „E geniul răului”

0

Ministrul Economiei, Radu Miruță, a dezvăluit că există două firme care fac selecția directorilor la companiile de stat. Acesta a vorbit despre o schemă pe care o numește „geniul răului”.

Minsitrul Radu Miruță FOTO: FB

„Sursa de intrare în schema asta este prin două firme care vin și fac selecție: de management performant din România. Una are un angajat, una are doi. Firme private, primesc câteva zeci de mii de euro, să colecteze CV-urile celor interesați și să spună cine e bun. A naibii selecție, încât scoate din joben exact piesa care lipsește din puzzle-ul politic. Este îngrijorător mecanismul prin care se urmărește montarea acestor oameni în astfel de funcții. Este geniul răului pentru ce s-a întâmplat în economia românească până acum. (…) Am găsit situații în care se pun manageri care au o firmă cu obiect identic de activitate cu cel al firmei unde au ajuns directori, după care dirijează în dezinteresul companiei statului român, banii în contul firmei pe care au creat-o”, a declarat ministrul Radu Miruță, la Antena 3 CNN .

În cadrul aceleași emisiuni, ministrul Economiei a mai spus că unii dintre cei care conduc anumite companii de stat cumulează salariul de director, în valoare de 50.000 de lei, cu indemnizația din CA – de 15.500 de lei şi cu cea de administrator special, care este cuprinsă între 17.000 şi 20.000 de lei.

De asemenea, ministrul a precizat care sunt salariile și indemnizațiile directorilor de la companiile de stat. 

-salariul directorului de la Cupru MIN SA: 49.260 lei – modificată indemnizația în februarie 2025;

-salariul directorului de la Uzina de produse speciale Dragomireşti: 47.640 lei – modificată indemnizația în iunie 2025;

-salariul directorului de la S.N. a Apelor Minerale SA: 41.509 lei – modificată indemnizația la final de aprilie 2025;

-salariul directorului de la C.N. Loteria Româna SA: 38.700 lei – modificată indemnizația în iulie 2024;

-salariul directorului de la Conversmin SA: 18.501 lei – modificată valoarea în mai 2025;

Zilele trecute, ministrul Economiei, Radu Miruţă, anunța că a descoperit că ministerul pe care îl conduce deține în București o clădire cu 54 de birouri în care funcționează mai multe firme. 

O clădire de birouri cu 54 de spații funcționale, aflată în patrimoniul Ministerului Economiei, a fost închiriată ilegal timp de 18 ani, fără ca statul să încaseze vreun leu.

„Poate ați mai auzit de furat cu sacul, cu remorca sau cu portbagajul…Dar cu clădirea întreagă? Asta sigur e nouă. Mi s-a spus să nu sparg buba, să-i las si eu cum i-au lăsat și alții până acum. Transmit un singur mesaj: exclus! Am descoperit, cu mare stupoare, că Ministerul Economiei deține în București o clădire de 1.500 mp, cu 54 de birouri în care funcționează mai multe firme, dar de 18 ani Ministerul nu încasează niciun leu chirie, chiar daca ele sunt închiriate si subînchiriate. Da, ați citit bine: ZERO lei timp de aproape două decenii in timp ce alții încasau bani frumoși. Cum a fost posibil? Simplu: pentru că li s-a permis. Vedeți și in video de mai jos”, a transmis Ministrul Economiei, Radu Miruţă.   

Elevul cercetat în libertate, după ce și-a înjunghiat un coleg de clasă, și-a omorât bunica. Este fiul unui cunoscut om de afaceri și al unei profesoare

0

Adolescentul de 15 ani care a înjunghiat, în ianuarie 2025, un coleg de clasă, la un liceu din Târgu Jiu, și-a omorât bunica. 

Din primele date, adolescentul s-a certat cu tatăl său care l-a amenințat că-i aplică o corecție fizică. Într-un acces de furie, băiatul a pus mâna pe un cuțit și a vrut să-și lovească tatăl, potrivit presei locale. 

Agresorul este fiul unei profesoare din Tg. Jiu și al unui cunoscut om de afaceri, Dragoș Tălianu. El locuia cu familia și se afla sub monitorizarea acesteia.

Bunica minorului a intervenit să-l oprească pe acesta, moment în care a fost înjunghiată cu cuțitul în omoplat. Femeia de 62 de ani a murit. 

În prezent, adolescentul se află în custodia polițiștilor și urmează să fie prezentat Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj fiind cercetat penal pentru omor.

În ianuarie 2025, elevul a înjunghiat pe unul dintre colegii săi de clasă chiar în incinta Liceului cu Program Sportiv din Târgu Jiiu.

Incidentul violent a avut loc în timpul pauzei de la ora 11 şi jumătate, în sala de clasă, când cei doi colegi din clasa a opta au început să se certe. La un moment dat, agresorul a scos un cuţit şi l-a înjunghiat pe celălalt în zona umărului, apoi a fugit din încăpere. 

Elevul rănit a fost transportat cu ambulanţa la spital, unde a fost operat. 

Agresorul a mers împreună cu tatăl lui la poliţie, pentru declaraţii. Pe numele lui a fost deschis un dosar penal pentru loviri sau alte violenţe. Ulterior, a fost plasat sub control judiciar.   

Mai mult, după incidentul din ianuarie, elevul a fost exmatriculat de la liceul respectiv. Decizia a fost luată, atunci, de Colegiul Profesoral al școlii, ca urmare a unei propuneri venite din partea Comisiei anti-violență, scrie publicaţia Gorj Online.

Omul de afaceri, Ion Dragoș Talianu, tatăl elevului, a dat unitatea de învățământ în judecată și a cerut anularea actului administrativ de exmatriculare. 

Vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt: „Nu ne putem imagina o istorie care să contravină intereselor UDMR-ului”

0

Vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, a declarat joi, 24 iulie, în cadrul unei dezbateri organizate la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad, că Guvernul de la Budapesta nu va adopta nicio decizie politică legată de România care să contravină intereselor UDMR și ale comunității maghiare de peste hotare.

Semjén Zsolt. FOTO: arhivă

„În ceea ce priveşte Transilvania, în ceea ce priveşte România, din punct de vedere politic, nu se poate întâmpla nimic dinspre Guvernul ungar care să contravină intereselor României, respectiv intereselor maghiarilor de peste hotare. Politica noastră înspre România este determinată, definită, de ce spune UDMR-ul. Asta prima la mână, a doua la mână şi a treia la mână. (…) Nu ne putem imagina o istorie care să contravină intereselor UDMR-ului. Deci, dacă în angrenaj intră un fir de nisip, în câteva secunde trebuie să rezolvăm problema”, a subliniat Semjén, citat de Agerpres.

Declarațiile vin în contextul în care premierul Viktor Orbán a fost recent criticat pentru o presupusă apropiere de liderul AUR, George Simion, în urma unor afirmații făcute în luna mai, la Tihany.

Semjén Zsolt a susținut că subiectul a fost clarificat rapid în urma discuțiilor directe cu liderii maghiarilor din România, fără ca relația Guvernului ungar cu UDMR sau cu comunitatea maghiară să fi fost afectată.

„Avem o operă de o viaţă la mijloc. Cetăţenia, de exemplu, sprijinirea comunităţilor maghiare de peste hotare, un sprijin pe care niciodată nu l-au obţinut înainte de Guvernul Orban. (…) O singură frază nu poate fi contrapusă tuturor acestor rezultate, de care este perfect conştientă comunitatea maghiară de peste hotarele Ungariei”, a mai spus Semjén.

De asemenea, vicepremierul Ungariei a reafirmat sprijinul total al Guvernului ungar pentru UDMR.

La rândul său, liderul UDMR Kelemen Hunor a vorbit despre eforturile Uniunii în mobilizarea electoratului la alegerile din România și a explicat că declarațiile de la Tihany au fost considerate o eroare, remediată rapid prin dialog direct cu partea ungară.

„Victor Orban, indiferent că a fost la guvernare sau în opoziţie, a fost întotdeauna extrem de popular în Transilvania (…) a fost popular pentru că acea ordine de valori pe care maghiarii din Transilvania o consideră importantă are un punct comun cu ceea ce reprezintă Victor Orban”, a afirmat Kelemen Hunor.

Acesta a respins ideea ca maghiarii din România să voteze cu AUR, numindu-l pe George Simion „un pseudocreștin” și „vădit antimaghiar”.

Vicepremierul Dragoș Anastasiu are un nou consilier onorific, neremunerat. Cine este Luciana Simona Enache-Pirtea

0

Premierul Ilie Bolojan a semnat decizia prin care Luciana Simona Enache-Pirtea a fost numită consilier onorific al vicepremierului Dragoș Anastasiu. Actul a fost publicat joi seara în Monitorul Oficial.

Luciana Simona Enache-Pirtea este avocat în cadrul Baroului București. FOTO: Facebook/Simona Pirtea

Potrivit documentului, activitatea Lucianei Enache-Pirtea este neremunerată.

„Se acordă doamnei Luciana Simona Enache-Pirtea calitatea de consilier onorific al viceprim-ministrului Michael-Dragoş Anastasiu. Activitatea doamnei Luciana Simona Enache-Pirtea este neremunerată”, se precizează în decizia publicată în Monitorul Oficial, potrivit Agerpres.

Cine este Luciana Simona Enache-Pirtea

Avocat în cadrul Baroului București, Luciana Simona Enache-Pirtea are experiență în domeniul juridic și al securității, conform CV-ului său public publicat online.

De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe companii multinaționale din sectoare strategice precum IT, telecomunicații, comerț electronic, bancar, industrie grea, imobiliare, construcții civile și farmaceutice.

Totodată, are expertiză consolidată în relația cu instituțiile guvernamentale și europene, în special pe teme care privesc securitatea națională, planificarea strategică și gestionarea riscurilor economice.

Este descrisă drept „un profesionist adaptabil”, cu viziune strategică și abordare preventivă, implicată activ în luarea deciziilor din perspectivă juridică și managerială.

Acordul comercial semnat cu India marchează REVENIREA Marii Britanii pe scena mondială, anunță premierul britanic

0

Marea Britanie și-a recâștigat poziția pe scena internațională după ani de politică „performativă” sub mai multe guverne conservatoare, a declarat premierul britanic laburist Keir Starmer după semnarea unui important acord comercial cu India.

După întâlnirea cu premierul indian Narendra Modi la Londra, Starmer a spus că acordul nu marchează finalul ambițiilor Marii Britanii ci va oferi o fundație pentru cooperarea viitoare a celor două țări.

„India și Marea Britanie au legături unice de istorie, familie și cultură și vrem să ne consolidăm și mai mult relația”, a spus premierul britanic.

Acordul comercial este cel mai mare încheiat de Marea Britanie după Brexit și elimină sau reduce o serie de taxe vamale și alte bariere în calea comerțului dintre cele două state. Pentru India, este cel mai important acord din ultimul deceniu.

„Am restabilit locul și poziția Marii Britanii pe scena mondială”, a declarat Starmer. Acum, „suntem văzuți ca o țară cu care alte țări vor să colaboreze și cu care să aibă rezultate”.

Cele două națiuni au încheiat discuțiile în mai, după trei ani de negocieri intense care au abordat subiecte spinoase, cum ar fi vizele și scutirile de taxe.

„Acest lucru nu deschide doar calea pentru un parteneriat economic, ci este și un plan pentru prosperitatea noastră comună”, a declarat premierul indian.

Pentru Modi, acordul ajută la eforturile de a poziționa India ca o alternativă viabilă pentru lanțurile globale de aprovizionare care doresc să se diversifice. Acordul semnalează că India este dispusă să-și coboare barierele comerciale pentru a atrage investiții în timp ce negociază un acord comercial bilateral cu SUA. De asemenea, va acționa ca o rampă de lansare pentru discuțiile în curs ale Indiei cu Uniunea Europeană.

Pentru Starmer, acordul va fi un pas binevenit către obiectivul său de a stimula creșterea economică în Marea Britanie. Acordul este așteptat să adauge 4,8 miliarde de lire sterline la produsul economic anual al Marii Britanii – o creștere mică față de dimensiunea economiei – dar Guvernul laburist al lui Starmer speră că tendința crescătoare va ajuta la încurajarea investițiilor și la redresarea sentimentului slab din lumea afacerilor, notează Bloomberg.

Foto: Profimedia

RECOMANDAREA AUTORULUI:

Rețelele de telefonie mobilă din Marea Britanie, afectate de o PANĂ de proporții. Clienții nu pot primi sau efectua apeluri

Rețelele de telefonie mobilă din Marea Britanie, afectate de o PANĂ de proporții. Clienții nu pot primi sau efectua apeluri

0

Mii de clienți ai furnizorilor de servicii de telefonie EE și BT din Marea Britanie au fost afectați de o întrerupere a rețelelor mobile.

Clienții au raportat probleme la efectuarea sau primirea apelurilor pe telefoane mobile dar și fixe.

Primele relatări privind existența unor probleme în furnizarea serviciilor EE, precum și ale celor ale companiei-mamă BT, au fost înregistrate la aproximativ 11.15 dimineața (ora locală) pe site-ul Downdetector, care monitorizează întreruperile în furnizarea de servicii de internet.

Numărul de reclamații a atins vârful în jurul orei 14:15, când peste 2.600 de clienți EE au raportat că nu au putut accesa rețeaua mobilă.

BT: „Abordăm o problemă care afectează serviciile noastre”

Întreruperea a afectat clienții din Marea Britanie, de la Glasgow până la coasta de sud a Angliei, potrivit unei hărți a reclamațiilor de pe Downdetector. Rezidenții din Londra, Birmingham, Manchester și Leeds au raportat cele mai multe probleme.

Între timp, clienții EE și BT au postat pe rețelele de socializare că nu puteau efectua sau primi apeluri pe telefoane mobile și fixe și nu au putut contacta numărul serviciului pentru clienți al EE.

Un purtător de cuvânt al BT a declarat:

„În prezent abordăm o problemă care afectează serviciile noastre. Ne cerem scuze pentru orice inconveniențe cauzate. Lucrăm urgent pentru a rezolva această problemă și vom oferi o actualizare suplimentară cât mai curând posibil.”

Conform The Guardian, se pare că serviciile de voce ar fi afectate, dar clienții EE pot suna la numărul de urgență 999 în mod normal, dacă este necesar.

Sute de utilizatori au raportat probleme și în cazul altor rețele de telefonie mobilă.

Cu toate acestea, Vodafone, care deține și rețeaua Three, a spus că nu înregistrează probleme în activitatea rețelelor sale.

Pe Downdetector s-au înregistrat mai multe cazuri de rapoarte privind probleme cu serviciile Vodafone și Three. Cu toate acestea, este posibil ca utilizatorii respectivi să fi raportat probleme pentru că nu au putut contacta clienții EE.

EE, care a fost cumpărată de BT în 2016, are aproximativ 25 de milioane de clienți în Marea Britanie. BT Group are peste 30 de milioane de clienți în Marea Britanie în total. Grupul a raportat venituri totale de peste 20 de miliarde de lire sterline în anul fiscal care s-a încheiat în martie 2025.

Foto: Profimedia

RECOMANDAREA AUTORULUI:

FT: UE va cere Marii Britanii plata de comisioane din contractele obținute din viitorul fond de APĂRARE de 150 de miliarde de euro

Trump deplânge moartea „marelui prieten” Hulk Hogan: „Era MAGA până la capăt-puternic, solid, inteligent, dar cu o inimă mare”

0

Președintele SUA, Donald Trump, i-a adus joi, 24 iulie, un omagiu unui „mare prieten”, Hulk Hogan, legendă a wrestlingului, actor de film și susținător al liderului de la Casa Albă.

Donald Trump și Hulk Hogan FOTO: Getty Images

Hulk Hogan era MAGA până la capăt-puternic, solid, inteligent, dar cu o inimă mare”, a scris miliardarul american pe platforma sa Truth Social, referindu-se la mişcarea sa „Make America Great Again”.

Trump a reamintit apoi sprijinul lui Hogan în procesul din campania prezidențială din 2024, scriind despre „discursul său absolut electrizant de la Convenția Națională Republicană”, pe care l-a numit „unul dintre momentele culminante ale întregii săptămâni”.

„A distrat fani din întreaga lume, iar impactul cultural pe care l-a avut a fost masiv”, a continuat Trump. „Soției sale, Sky, și familiei sale, le transmitem cele mai calde urări de bine și dragoste. Hulk Hogan ne va lipsi enorm!”

Hulk Hogan a murit la vârsta de 71 de ani, conform unui anunț făcut joi de revista americană U.S. Weekly, care-i citează familia.

Gigantul cu părul platinat și tenul mereu bronzat a devenit imaginea wrestlingului profesionist în anii 1980, contribuind la transformarea luptelor simulate dintr-un spectacol sordid într-un divertisment pentru familie în valoare de miliarde de dolari.

Hogan şi-a transformat faima în wrestling într-o carieră mai puțin reușită la Hollywood, jucând în filme precum „Rocky III” şi „Santa With Muscles”, dar a continuat să se întoarcă în ring atâta timp cât organismul i-a permis.Hulk Hogan a cochetat şi cu politica.

În 2024, a apărut la Convenţia Naţională Republicană pentru a susține candidatura prezidențială a lui Trump, care în anii 1980 fusese gazda unor WrestleManii cu Hulk ca protagonist.

Hogan a spus că a luat decizia de a-l susține pe candidatul republican după ce a văzut reacția sa combativă, cu pumnii în sus, la o tentativă de asasinat în timpul campaniei electorale.  

Cererea de extrădare a oligarhului Vladimir Plahotniuc, transmisă de procurorii moldoveni autorităților din Atena

0

Procurorii moldoveni anunță că, în data de 24 iulie, au transmis cererea de extrădare a oligarhului Vladimir Plahotniuc, care a fost încătușat recent la Atena, la șase ani de la fuga sa din Republica Moldova.

Chișinăul a expediat cererea de extrădare a lui Vladimir Plahotniuc. FOTO: Arhivă

,,Procuratura Republicii Moldova informează că, la 24.07.2025 a transmis, pe canale oficiale, către autoritățile competente ale Republicii Elene, cererea de extrădare a lui Vladimir Plahotniuc, reținut recent pe teritoriul Greciei în baza unei alerte internaționale de urmărire emisă de Interpol.Actele transmise includ toate materialele necesare în susținerea cererii, în conformitate cu prevederile Convenției europene de extrădare din 1957 (Convenția de la Paris) și normele de procedură penală aplicabile.Procuratura își exprimă încrederea că, în baza angajamentelor asumate în cadrul cooperării judiciare internaționale, autoritățile elene vor da curs cererii transmise, în vederea aducerii în fața justiției a persoanei vizate”, informează reprezentanții Procuraturii Generale (PG) de la Chișinău.

Cererea de extrădare a Rusiei 

Și Moscova intenționează să ceară autorităților grecești extrădarea lui Vladimir Plahotniuc către organele de drept din Rusia, argumentând că pe numele acestuia au fost deschise mai multe dosare penale.

Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP) din Republica Moldova, Viorel Cernăuțeanu, afirmă că Vladimir Plahotniuc s-ar fi aflat recent la Moscova, subliniind că cererea de extrădare reprezintă „o formă de a încerca preluarea acestuia de către Federația Rusă și de a-i asigura o protecție a libertății acolo”.

În data de 23 iulie, Vladimir Plahotniuc a fost arestat pentru 40 de zile, decizia fiind dictată de procurorii eleni, iar detalii despre ea au oferit mai târziu acuzatorii moldoveni.

,,Procurorii eleni au emis un mandat de arestare pe termen de 40 de zile în privința persoanei învinuite, termen acordat potrivit Convenției Europene de extrădare, pentru trimiterea cererii de extrădare. Decizia este cu drept de atac”, au menționat procurorii moldoveni.

Presa de la Atena scrie că oligarhul a negat acuzațiile, susținând că este o victimă politică.

,,Nu am comis nicio infracțiune. Este o înscenare politică, fiind persecutat pentru pozițiile mele din trecut”, a spus Vladimir Plahotniuc.

Plahotniuc și Țuțu, încătușați pe aeroport

Vladimir Plahotniuc a fost arestat în baza unui mandat emis de autoritățile de la Chișinău, iar Constantin Țuțu-în urma unuia emis de cele de la Moscova, acesta din urmă având pe numele său o notificare roșie de urmărire internațională emisă de autoritățile ruse pentru implicare într-o rețea de trafic de droguri.

Ambii au fost reținuți pe un aeroport din Atena. Cei doi au ajuns la aerogară cu un taxi, având puține bagaje și intenționând să zboare spre Dubai.

,,Cei doi bărbați au fost localizați de către polițiștii Direcției pentru Combaterea Infracțiunilor împotriva Vieții și Proprietății, locuind într-o vilă luxoasă în Saronida, cu informații confidențiale indicând că Plahotniuc ar fi reușit să obțină documente legale grecești.Mai exact, Plahotniuc deținea o carte de identitate grecească și un pașaport autentic, emise pe baza unor certificate false. Informațiile indică, de asemenea, că avea și un permis de conducere grecesc, care fusese descoperit de polițiști într-un magazin de vânzare de mașini din Peristeri”, scrie o sursă media din Grecia.

Polițiștii, care îi urmăreau de ceva vreme, i-au reținut în zona destinată zborurilor din afara spațiului Schengen.

,,În urma percheziției corporale asupra lui Plahotniuc, au fost găsite documente de călătorie cu date bulgărești, 2.670 de euro, două telefoane mobile, un laptop și obiecte digitale de stocare a datelor. Asupra lui Constantin Țuțu au fost găsite documente de călătorie și permise de conducere cu date românești și bulgărești, de asemenea false, împreună cu bani și telefoane”, potrivit jurnaliștilor eleni.

Ei se ascundeau într-o vilă de lux, situată într-o zonă exclusivistă de pe malul Mării Egee, în sudul Atenei.

În această vilă, structurile judiciare elene au făcut percheziții, iar în urma descinderilor au ridicat 17 pașapoarte false, ceasuri de lux și 155.000 de euro în numerar.

Oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost dat în căutare internațională de Interpol la începutul acestui an, decizia fiind luată după ce Chișinăul a solicitat revizuirea refuzului în acest sens din 2020.

Vladimir Plahotniuc, om de afaceri și fost lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), a fost unul dintre cei mai influenți politicieni de la Chișinău în deceniul 2010-2020.

Poreclit „Păpușarul”, Vladimir Plahotniuc a fost acuzat de influență asupra întregii clase politice de la Chișinău. Acesta este fugar din vara anului 2019, atunci când formațiunea pe care o conducea, PDM, a rămas fără putere. 

Explozia dragorului ucrainean pe canalul Bâstroe, soldată cu 3 morți, cauzată de o mină. MApN a aflat despre incident din presă

0

Ministerul Apărării Naționale al României a aflat din presa ucraineană despre explozia  dragorului pe canalul Bâstroe, în urma căreia au murit 3 persoane, iar alte șapte au fost grav rănite. Incidentul a fost raportat către Ministerul Transporturilor din România.

Explozia dragorului ucrainean a fost produsă de o mină marină. FOTO: arhivă

Ministerul Apărării Naționale din România a fost informat despre explozia unei mine pe canalul Bîstroe, situat în Delta Dunării, nu prin canale oficiale, ci din surse media ucrainene, potrivit Digi24.

Mina, al cărei origini nu au fost confirmate încă, a detonat în apropierea unui dragor ucrainean, provocând moartea a trei dintre cei 11 marinari aflați la bord.

Primul anunț oficial transmis de autoritățile ucrainene către partea română a ajuns la Ministerul Transporturilor și menționa faptul că nava a fost lovită de o mină și că cei 11 marinari sunt căutați. Echipaje de urgență au intervenit rapid, reușind să salveze opt persoane, însă trei marinari și-au pierdut viața, fiind probabil în zona imediat afectată de explozie.

Canalul Bîstroe a fost închis temporar pentru a permite verificarea minuțioasă a zonei, din cauza riscului existenței altor mine marine care ar putea reprezenta un pericol. Momentan, originea minei nu este cunoscută: aceasta ar putea face parte din muniția utilizată recent în războiul din Ucraina sau, alternativ, să fie o mină mai veche rămasă pe fundul Dunării încă din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.

În ultimii ani, România a protestat împotriva operațiunilor ucrainene de dragare a canalului Bâstroe, exprimând îngrijorarea că aceste activități ar putea afecta brațul Chilia de pe partea românească a Deltei Dunării.

Până acum, singura comunicare oficială între România și Ucraina privind acest incident s-a făcut la nivelul Ministerului Transporturilor, iar Ministerul Apărării Naționale a aflat despre eveniment doar din presa ucraineană. O primă informare din partea Ucrainei indicase faptul că explozia s-a produs aproape de gura de vărsare a canalului în Marea Neagră.

Pe plan regional, Armata României cooperează cu forțele militare din Bulgaria și Turcia în identificarea și gestionarea minelor marine aflate în derivă pe Dunăre și în Marea Neagră.

În cazul în care o mină este descoperită pe cursul fluviului, protocolul prevede intervenția unui scafandru militar care plasează un explozibil pentru a detona în condiții controlate mina respectivă. În prezent, România nu dispune de nave specializate pentru distrugerea minelor pe Dunăre.

Avertisment din partea comisarilor de mediu: Garda Națională de Mediu riscă să intre în colaps funcțional

0

Garda Națională de Mediu (GNM) se află în pragul unui colaps funcțional cu posibile consecințe grave asupra sănătății publice, mediului și siguranței naționale, avertizează Sindicatul Național al Gărzii de Mediu (SNGM) într-o scrisoare deschisă transmisă autorităților.

România are în prezent un comisar de mediu la 45.000 de locuitori. FOTO: arhivă

Potrivit sindicaliștilor, instituția este profund subfinanțată, iar comisarii de mediu își desfășoară activitatea în condiții precare, fără echipamente de protecție adecvate, fără pregătire profesională continuă și fără un statut profesional reglementat.

Mai mult, nivelul de salarizare este considerat nesatisfăcător în raport cu volumul, complexitatea şi riscurile activităţii desfăşurate.

„Sănătatea mediului este astăzi în România o problemă de siguranţă naţională. Infracţionalitatea de mediu creşte cu circa 7% anual, adică de aproape trei ori mai repede decât PIB-ul mondial. România nu face excepţie!”, se arată în mesajul transmis de sindicaliști, citat de Agerpres.

În timp ce infractorii de mediu folosesc metode tot mai sofisticate, comisarii GNM au „obligaţii tot mai mari şi drepturi tot mai mici”.

România are în prezent un comisar de mediu la 45.000 de locuitori, de până la nouă ori mai puţini decât media din alte state europene. Sub 500 de comisari activi trebuie să acopere peste 250.000 de kilometri pătraţi, „într-un context de creştere a infracţionalităţii de mediu”, avertizează sindicaliştii.

Sindicatul atrage atenția că lipsa unui cadru legislativ clar, reducerea sporurilor pentru condiții vătămătoare și absența dotărilor tehnice riscă să compromită definitiv capacitatea instituției de a-și îndeplini misiunea.

„Suntem tot mai încărcaţi cu misiuni tot mai specializate, inclusiv din zona de activitate a altor instituţii, fără a primi instrumente de acţiune pe măsură. (…) Conform responsabilităţilor legale pe care le avem, noi, comisarii de mediu, exercităm controale în medii profund toxice: gropi de gunoi, instalaţii industriale chimice, depozite de deşeuri medicale contaminate, incineratoare de deşeuri, staţii de epurare, fabrici de ciment, rafinării”, se arată în comunicat.

„Reducerea sporurilor pentru condiţii vătămătoare este un atentat la demnitatea profesională, la minima siguranță fizică și financiară”, precizează sindicaliştii.

Printre solicitările SNGM adresate autorităţilor se numără reglementarea statutului profesional al comisarilor GNM; renunţarea la tăierea sporurilor pentru condiţii vătămătoare; dotarea cu echipamente adecvate de protecţie; creşterea numărului de posturi până la un raport rezonabil comisari/locuitori; alinierea salarizării la nivelul altor structuri de control şi ordine publică și sigurarea formării profesionale continue.

„Dacă instituţiile statului aleg să ignore realitatea din teren, atunci îşi asumă deschis complicitatea la degradarea sănătăţii publice şi la proliferarea criminalităţii de mediu. SNGM nu va accepta pasiv acest dezastru anunţat. SNGM este pregătit să utilizeze toate pârghiile legale pe care le are la dispoziţie pentru a-şi apăra drepturile legale şi legitime”, se arată în încheierea scrisorii deschise.

Oana Ţoiu, discuție cu secretarul general al OCDE. România își menține obiectivul aderării în 2026

0

Ministrul Afacerilor Externe, Oana Țoiu, a avut joi. 24 iulie, o convorbire oficială cu secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Mathias Cormann, în contextul parcursului României către aderarea la organizație.

Oana Țoiu FOTO: Facebook/Oana Țoiu

Potrivit unui comunicat al MAE, Oana Țoiu a subliniat „stadiul avansat al procesului de aderare” și a reiterat angajamentul ferm al autorităților de la București de a continua reformele necesare pentru atingerea obiectivului de aderare la OCDE în anul 2026, conform calendarului asumat prin Programul de guvernare, notează Agerpres.

Ministrul a menționat progresul realizat de România în domeniul politicilor publice în sectoarele evaluate de Comitetele OCDE, „progrese facilitate de expertiza şi sprijinul constant oferite de organizaţie”.

De asemenea, cei doi oficiali au discutat despre priorităţile viitoare ale OCDE în actualul context geopolitic.

Oana Ţoiu a apreciat implicarea activă a secretarului general în promovarea extinderii organizaţiei şi a reafirmat angajamentul României de a susţine dimensiunea externă a OCDE. În acest sens, a amintit sprijinul acordat partenerilor din regiune, în special Republicii Moldova, Ucrainei, statelor din Balcanii de Vest şi din zona extinsă a Mării Negre.

România este decisă să continue alinierea la cele mai bune standarde, politici şi practici promovate de OCDE, menţinând deschiderea pentru o cooperare constructivă şi durabilă cu organizaţia, a declarat ministrul Ţoiu.

România a început oficial procesul de aderare la OCDE în iunie 2022, fiind evaluată de 25 de Comitete sectoriale în baza unei Foi de Parcurs. Aderarea va deveni efectivă după încheierea evaluărilor tehnice şi adoptarea unei Decizii a Consiliului OCDE.

OCDE reuneşte în prezent 38 de state membre, între care principalele economii ale lumii.