marți, iulie 15, 2025
No menu items!
Acasă Blog

Aritmetica războiului: De ce dronele interceptoare ieftine sunt foarte scumpe

0

Într-o declarație recentă făcută la Roma, președintele Volodimir Zelenski a afirmat că Ucraina ar putea doborî zilnic până la 1.000 de drone de tip Shahed, dacă ar avea suficiente fonduri pentru a produce și desfășura pe scară largă drone-interceptoare. Premisa este una simplă: statul ucrainean are capacitatea tehnologică și umană de a răspunde, dar nu și resursele financiare.

Luptele dronă contra dronă a devenit ceva obișnuit în Ucraina/FOTO:X

Dincolo de caracterul mobilizator al mesajului, problema este una de fond: cât de eficient și sustenabil este un sistem de apărare antidrone bazat pe interceptoare FPV (first person view), considerate cândva ieftine și accesibile? scrie Iuri Kasianov, ofițer al Forțelor Armate ale Ucrainei, inginer radio, specialist în recunoaștere aeriană, într-un artico pentu publicația ucraineană Zerkalo Nedeli.

O idee veche, ignorată

Conceptul nu e nou. Încă din 2014, voluntarii ucraineni prezentau conducerii militare drone FPV capabile să lovească ținte precise. Atunci, 600 de dolari păreau prea mult pentru un aparat de unică folosință. Astăzi, aceeași sumă pare o investiție modestă. Cu toate acestea, între 2014 și 2022, tema nu a intrat pe agenda de priorități a statului. În schimb, Israelul dezvoltase deja unități speciale care doborau baloane incendiare cu astfel de drone.

La începutul războiului pe scară largă din 2022, Ucraina nu avea niciun sistem instituționalizat de FPV. Voluntarii, din nou, au fost cei care au preluat inițiativa, improvizând producții în garaje și ateliere neoficiale. Fără sprijin bugetar, fără doctrină militară clară.

Eficiență în teorie, limite în practică

Ideea dronei care interceptează altă dronă pare, la prima vedere, o soluție inteligentă, adaptată războiului modern. În realitate, se lovește de limite logistice și economice greu de ignorat.

Pentru fiecare dronă Shahed doborâtă, în medie, sunt necesare 5 drone FPV ziua și până la 10 noaptea. Asta din cauza autonomiei reduse (sub 25 de minute), a dificultăților de identificare și de ghidare spre țintă. Dacă o dronă de zi costă circa 2.000–3.000 de dolari, una de noapte poate ajunge și la 4.000–5.000 dolari, datorită opticii speciale și a termoviziunii.

Calculul e simplu. Pentru a neutraliza 400 de drone Shahed într-o noapte (cum s-a întâmplat în atacul asupra Kievului din 10 iulie 2025), sunt necesari 400 de operatori, 4.000 de drone, vehicule, radare, echipe de suport și condiții meteorologice favorabile. Costul total estimat: 16 milioane de dolari pentru o singură noapte de apărare. Rusia, în același interval, cheltuie aproximativ 32 de milioane de dolari pentru lansarea Shahed-urilor. Dar raportul veniturilor dintre cele două state face ca acest efort să fie, pentru Ucraina, disproporționat și greu de susținut.

Așteptând o soluție „minune”

În lipsa unei doctrine coerente și a unei politici industriale în domeniul apărării, Ucraina a oscilat între improvizații tactice și speranțe strategice în sprijinul extern. Însă anul 2024 a adus două vești proaste: intensificarea producției de drone Shahed în Rusia și apariția dronelor FPV ghidate prin fibră optică – folosite, pentru început, chiar de ruși.

Soluțiile fragmentare – grupe mobile de PVO cu mitraliere grele, bruiaj GPS, drone de interceptare – s-au dovedit ineficiente în fața atacurilor masive, variate și tot mai bine coordonate. Nici pe partea occidentală nu există, deocamdată, un sistem antidrone cu un raport cost/eficiență satisfăcător. Dacă Rusia ar lansa zilnic asupra SUA 500 de drone Shahed, după zece zile rachetele de interceptare ale Americii s-ar epuiza, susțin unele analize.

Ce fac ceilalți

Rusia a adaptat tacticile. Nu mai bruiază GPS-ul pe tot traseul dronelor ucrainene și folosește în schimb mobilizarea la sol, aviația, radare și sisteme ca Panțir-SMD-E, un complex PVO modern, capabil să doboare până la 35 de drone în 50 de minute, cu un personal redus și costuri relativ mici (sub 40.000 dolari/rachetă). Israelul aplică un model similar cu Iron Dome.

Ce ar trebui să facă Ucraina

Ucraina are nevoie urgentă de un sistem propriu de apărare antidrone și antirachetă – un „Iron Dome” adaptat realităților sale. Nu e nevoie de miracole tehnologice. Componentele există: radare, motoare de rachetă, sisteme de ghidare. Cu o viziune strategică și cu sprijin industrial, un astfel de sistem ar fi putut fi dezvoltat încă din 2014. Poate chiar și acum nu e prea târziu.

Dronele FPV își pot păstra locul în ecosistemul de apărare: în zonele de front, în misiuni punctuale, în combinație cu avioane, elicoptere și echipe mobile. Dar ele nu sunt și nu pot deveni singura linie de apărare împotriva Shahed-urilor.

Dronele-interceptoare nu sunt soluția magică. Sunt utile, dar scumpe, greu de organizat la scară mare și vulnerabile la factorii externi. A miza exclusiv pe ele – fie și cu bani de la parteneri – înseamnă a repeta greșeala de a confunda improvizația cu strategia. Iar războiul nu iartă această confuzie.

Noile arme anti-dronă ale Ucrainei

0

Ministerul ucrainean al Apărării a aprobat noi gloanțe pentru puștile NATO, în contextul unui câmp de luptă împânzit de drone de mici dimensiuni precum FPV-uri, dar și a altor tipuri de drone încărcate cu muniție.

Ucraina continuă să inoveze în războiul cu drone FOTO Captură

Ucraina introduce noi proiectile anti-drone de 5,56 mm, pentru a răspunde atacurilor cu grupuri mici de infanterie și drone, care au înlocuit asalturile masive cu blindate și au crescut în frecvență, dinamizând frontul.

Gloanțele sosesc pe câmpul de luptă într-un moment oportun, în care Moscova își intensifică ofensiva de vară pe frontul de est și nu numai, relatează Forbes.

Brave1, programul pentru inovare în domeniul apărării sponsorizat de guvernul Ucrainei, a publicat pe 30 iunie o filmare care prezintă aceste gloanțe în timpul testelor.

Potrivit Forbes, noile cartușe, trase din puști NATO standard de calibru 5,56 mm, precum M4 și CZ Bren, se fragmentează în cinci alice, permițând trupelor să lovească drone mici la 50-60 de metri.

Militarnyi, o publicație militară ucraineană, a relatat că gloanțele sunt deja utilizate în scopuri operaționale limitate.

„Horoșok ( «mazăre») este acum în producție și a fost codificat oficial de Ministerul Apărării. Cu puțin noroc, va deveni în curând muniția standard a Forțelor Armate ale Ucrainei, disponibilă alături de muniția convențională”, a scris publicația săptămâna trecută. 

Ministerul Apărării a aprobat proiectul. Potrivit Brave1, următorul pas este producția la scară largă.

„Producătorul a codificat deja această dezvoltare (la Ministerul Apărării). Scopul nostru comun este ca fiecare infanterist să aibă un încărcător cu aceste gloanțe și să le aibă la îndemână în eventualitatea unei amenințări aeriene”, se arată într-o postare a Brave1.

Astfel, când este detectată o dronă, soldatul are posibilitatea de a schimba doar încărcătoarele, nu și armele, economisind secunde critice și evitând să se împovăreze cu un un sistem anti-dronă separat, notează Forbes.

O soluție cinetică pentru a contracara amenințările în continuă evoluție din partea dronelor

Sistemele ucrainene de război electronic și apărare aeriană sunt folosite în continuare drept instrumente eficiente contra-dronă, dar nu sunt suficiente pentru a acoperi întregul frontul. În plus, Rusia folosește și drone FPV, special proiectate pentru a rezista oricărui bruiaj ale Ucrainei, inclusiv drone cu durată mică de viață, dar care pot fi extrem de eficiente.

Utilizând mijloace cinetice și eliminând o dependență exclusivă de bruiaj, aceste gloanțe au potențialul de a perturba competiția dintre drone și războiul electronic. Forbes subliniază faptul că soluțiile rusești – cum ar fi dronele conectate la fibră optică, imune la bruiaj – determină Ucraina să treacă la măsuri bazate pe foc direct.

Congresul PSD, în toamnă. Sorin Grindeanu: „Eu sunt mai taliban decât Marcel Ciolacu”

0

Președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni seară, la România TV, că viitorul congres al partidului va avea loc „mai mult ca sigur în această toamnă”.

Grindeanu menționat că, dincolo de chestiunile legate de conducere, partidul trebuie să se concentreze pe clarificarea identității doctrinare și a subliniat din nou că nu crede în „sondajele făcute de alții înainte de congrese”.

„Suntem acum în jurul a 20%, de unde trebuie să începe să creștem. (…) Eu sunt mai taliban decât Marcel Ciolacu. Asta nu înseamnă că nu pot să existe în PSD diverse curente, care pot să aibă susținere mai mare sau mai mică. Poate să existe, cum a fost pe vremea lui Liviu Dragnea, un curent puternic mai patriotic, naționalist și asta ne-a dus la niște procente foarte mari. (…) Poate să existe un curent de social-democrație europeană, dacă vreți, cum a fost pe vremea lui Mircea Geoană (…)”,  a declarat Sorin Grindeanu, citat de Agerpres.

Social democratul a mai spus că PSD trebuie să evite să se înscrie în linia partidelor socialiste europene clasice.

„PSD-ul trebuie să aibă specificul său în România, așa cum l-am avut în ultimii 30 de ani, chiar dacă am fost partid de stânga și suntem partid de stânga. Asta este ceea ce-mi doresc de la congres: să existe această clarificare și e absolut normal să existe această clarificare doctrinară pentru anii viitori”, a adăugat Grindeanu.

Grindeanu spune că există și varianta să nu candideze la șefia PSD. FOTO Mediafax

„Evident că există și varianta să nu candidez”

Chestionat dacă va candida pentru funcția de președinte al PSD, Grindeanu a răspuns:

O să vedem. Sincer. Evident că există și varianta să nu candidez”.

Liderul interimar al social-democraților a mai spus că eșecul înregistrat de PSD la ultimele alegeri prezidențiale demonstrează în mod clar că lucrurile trebuie schimbate.

„Eu am înțeles motivul pentru care Marcel Ciolacu a vrut să aducă o linie nouă în partid (…), pentru că a vrut să lărgească baza. (…) Dovada că nu s-a judecat foarte bine stă în faptul că nu am avut succesul pe care ni l-am dorit în alegeri. (…) Asta înseamnă că lucrurile în anii viitori trebuie să stea altcumva. Și să ne bazăm pe oameni care, cel puțin în funcțiile de conducere, nu vin, așa, peste noapte și sunt vicepreședinți, prim-vicepreședinți, secretari generali dintr-o dată. Pentru că niciodată nu poți să arzi anumite etape care îți dau anumite experiențe într-un cadrul organizațional așa cum e PSD-ul‘, a mai spus Sorin Grindeanu.

Tot mai multe voci din PSD susțin că partidul are nevoie de o reformare

Amintim că senatorul social-democrat Robert Cazanciuc spune că eforturile şi speranţele a sute de mii de membri şi simpatizanţi PSD „au fost aruncate la gunoi de cele mai mari erori politice”. Fostul ministru al Justiției în guvernul Ponta a criticat, vineri, actuala conducere a formațiunii, cere demisii și convocarea urgentă a unui congres pentru alegerea unor noi lideri.

Tot mai mulți membri PSD susțin că partidul are nevoie de o reformare și critică actuala conducere a formațiunii. Fostul ministru al Apărării Gabriel Leș a transmis, recent, că „Partidul Social Democrat are nevoie de o resetare profundă”.

Ministrul Apărării, Ionuț Moșteanu: „Susțin decizia președintelui Trump de a sprijini în continuare Ucraina cu armament modern, inclusiv cu sisteme Patriot”

0

Ministrul Apărării, Ionuț Moșteanu, consideră anunțul președintelui american, Donald Trump, cu privire la trimiterea de armament Ucrainei prin intermediul NATO un semnal puternic pentru Kremlin.

Moșteanu spune România își asumă creșterea bugetului pentru apărare. FOTO Facebook

„Salut și susțin decizia președintelui Donald Trump de a sprijini în continuare Ucraina cu armament modern, inclusiv cu sisteme Patriot. Ucraina luptă și pentru granițele României, pentru securitatea Europei. Atacul de la Cernăuți – în orașul în care trăiesc mii de etnici români – a fost încă o dovadă că Rusia nu caută pacea, ci teroarea”, a scris, luni seară, pe X, Ionuț Moșteanu.

Președintele american Donald Trump a declarat luni, 14 iulie, că un număr de baterii și rachete Patriot ar putea ajunge în Ucraina „în câteva zile”, potrivit Kyiv Independent.

„Anunțul făcut de președintele Trump și secretarul general al NATO, Mark Rutte, privind trimiterea de rachete Patriot și alte arme Ucrainei, cu sprijinul financiar al statelor NATO, este un semnal puternic pentru Kremlin. Iar dacă Putin nu oprește agresiunea, vor urma noi sancțiuni economice dure”, a mai spus Moșteanu.

„Doar o Ucraină liberă garantează o Românie în siguranță”

 Ministrul apărării a adăugat:

„Susținem această direcție. Doar o Ucraină liberă garantează o Românie în siguranță. România, prin Guvernul Bolojan, își asumă creșterea bugetului pentru apărare și continuă reformele pentru modernizarea armatei”.

Anunțul președintelui Trump vine în contextul în care Rusia intensifică atacurile aeriene asupra Ucrainei, vizând orașe populate, chiar și departe de linia frontului, iar sistemele Patriot sunt vitale pentru a intercepta rachetele balistice.

Câte baterii Patriot ar putea primi Ucraina

Aliații europeni poartă discuții cu privire la achiziționarea a „peste trei” sisteme de apărare aeriană Patriot pentru Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german, a relatata The Guardian.

Avertismentul Maiei Sandu: Minciunile vor curge gârlă din partea trompetelor Kremlinului doar pentru a pune mâna pe Moldova

0

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, avertizează că minciunile, falsurile și dezinformările vor fi promovate la intensitate maximă în perioada următoare de „trompetele Kremlinului”, subliniind că, în prezent, acestea susțin în mod fals că ea își dorește război în propria țară.

Maia Sandu avertizează că pe țara sa o așteaptă o perioadă dificilă. FOTO: Facebook

,,S-au pornit la turații maxime laboratoarele de inventat aberații. În următoarea perioadă, minciunile vor curge gârlă din partea trompetelor Kremlinului doar pentru a pune mâna pe Moldova și a o da în controlul unor interese străine. Mai nou, cei care ucid copiii aruncând intenționat bombe peste blocuri de locuit vor să bage panică în moldoveni precum că eu aș vrea război sau aș încălca neutralitatea țării.Adevărul stă neclintit în fața ochilor noștri: în Moldova este pace și va fi pace cât vom sta drepți pe calea europeană”, a notat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pe pagina sa de Facebook.

Perioadă dificilă

Lidera de la Chișinău a accentuat că moldovenii își doresc ca țara lor să adere la Uniunea Europeană, o alegere pe care Kremlinul încearcă să o deturneze prin diverse căi.

,,Un prezent și un viitor european înseamnă că moldovenii au ales și continuă să aleagă pacea pentru poporul nostru. Doar în Uniunea Europeană țara noastră poate fi la adăpost pe termen lung. Acest război inuman încalcă tocmai dreptul la alegere – este adus din afară pentru a distruge viața. Pacea este o alegere. Și este alegerea noastră.Moldova a decis – Uniunea Europeană va fi casa noastră comună. Moldovenii mi-au oferit încrederea de a păstra pacea și de a duce, împreună, Moldova în UE. Ne așteaptă o perioadă dificilă, dar nu vom cădea în capcana urii și a divizării, pusă la cale în laboratoare străine. Mergem în direcția corectă”, a conchis Maia Sandu.

Președintele Republicii Moldova a venit cu aceste precizări pe fondul acuzațiilor Serviciului de Informații Externe al Federației Ruse (SVR). Mai exact, SVR susține că NATO ar pregăti Republica Moldova pentru un eventual conflict militar cu Rusia, transformând-o într-un ,,cap de pod” pe flancul estic al Alianței.

Pe fondul acestor evoluții, SVR readuce în discuție statutul de neutralitate al Republicii Moldova, consfințit în Constituție, afirmând că administrația Sandu ar fi dispusă să renunțe la acesta în cazul obținerii unui nou mandat parlamentar favorabil.

„Președinta [a Moldovei, Maia] Sandu a fost acuzată de mult timp și pe bună dreptate că «hrănește» sistematic țara pe care o conduce către România, al cărei cetățean este. Acum, însă, devine evident că Sandu și anturajul său intenționează să meargă mult mai departe, și anume, să predea Moldova NATO, astfel încât să o poată pur și simplu «rupe» de Rusia”, acuză SVR.

Scrutin parlamentar

Alegerile parlamentare din Republica Moldova sunt programate pentru data de 28 septembrie. Scrutinul are o miză extrem de importantă pentru țară care aspiră să adere la Uniunea Europeană. Liderii de la Chișinău au avertizat că Moscova va încerca să influențeze votul cu scopul de a instala o guvernare pro-rusă și de a deturna ulterior parcursul european al Republicii Moldova.

Anul trecut, Moscova a interferat în alegerile prezidențiale și în referendumul pro-UE din toamnă, implementând această strategie prin intermediul oligarhului fugar Ilan Șor.

Conform autorităților moldovene, zeci de mii de cetățeni ar fi fost mituiți. Rețeaua masivă de cumpărare a voturilor ar fi fost executată de Ilan Șor, dar orchestrată de serviciile speciale rusești.

Ilan Șor, considerat principalul instrument al Moscovei în destabilizarea Republicii Moldova, se ascunde la Moscova din iarna anului trecut pentru a scăpa de justiția de la Chișinău.

Prorusul Ilan Șor a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare pentru implicarea în furtul miliardului, acuzații pe care le neagă.

100 de morţi în Siria, în confruntări armate între druzi şi beduini

0

Luni seara, forţe guvernamentale siriene înaintau către oraşul Suwayda, cu populaţie majoritar druză, în pofida opoziţiei Israelului, care a desfăşurat atacuri în sectorul în care confruntări armate între druzi şi beduini s-au soldat cu aproximativ 100 de morţi, potrivit unui ONG.

Atacurile israeliene constituie „un avertisment transmis regimului sirian”. FOTO activistpost.com

Noile violenţe intercomunitare ilustrează provocările cu care se confruntă puterea interimară a lui Ahmad al-Sharaa după ce l-a răsturnat de la putere pe Bashar al-Assad, la 8 decembrie, într-o ţară devastată de 14 ani de Război Civil, relatează AFP, citată de News.ro.

Sub pretextul protejării druzilor, Israelul, care a intervenit în ultimele luni în Siria , a anunţat că a atacat în această regiune mai multe tancuri ale forţelor guvernamentale şi că nu va permite nicio prezenţă militară în sudul Siriei.

Ministrul israelian al Apărării, Israel Katz, a amenințat că atacurile constituie „un avertisment clar transmis regimului sirian. nu vom permite să li se facă rău druzilor în Siria”.

Luni după-amiaza forţe guvernamentale, care au trimis întăriri importante în regiune, au preluat controlul Al-Mazraah, un sat druz aflat în apropiere de Suwayda, potrivit unui corespondent AFP.

Forțele guvernamentale, susţinute de tancuri, s-au desfăşurat în sat, unde se aflau, de asemenea, combatanţi tribali beduini, a precizat el.

Potrivit Ministerului de Interne a anunţat că „forţe ale armatei şi securităţii interne s-au apropiat de centrul” Suwayda.

Lideri religioşi druzi cer „protecţie internţaională imediată”

Un apel la calm a fost făcut de liderii religioşi druzi, iar unul dintre cei mai influenţi, şeicul Hikmat al-Hejri, a cerut o „protecţie internţaională imediată” a comunităţii sale, precizând că refuză intrarea forţelor guvernamentale în zone controlate de către druzi.

Oamenii se term de un masacru

Suwayda este locul celei mai importante comunități druze din Siria, o minoritate esoterică provenind din islam de aproximativ 700.000 de membri în Siria, prezentă de asemenea în Liban şi Israel.

„Ne este foarte frică, obuze cad peste noi. Circulaţia este paralizată pe străzi, iar magazinele sunt închise”, a declarat AFP un bărbat, la Suwayda, Abu Taym, în vârstă de 51 de ani.

„Ne temem că scenariul litoralului se repetă”, a declarat AFP o femeie, Amal, în vârstă de 46 de ani, referindu-se la masacrarea a sute de membri ai minorităţii alawite, în martie, masacre imputate unor grupări aliate forţelor de securitate siriene.

Predicțiile îngrijorătoare ale economiștilor după ce premierul Bolojan a anunțat măsurile de austeritate

0

Măsurile Guvernului Bolojan nu vor reduce deficitul bugetar sub 7%, așa cum ne-a cerut UE. În pofida sacrificiilor și a măsurilor draconice de austeritate, avem cel mai mare deficit de cont curent și comercial raportat la PIB și pare că România că se îndreaptă spre faliment, avertizează economiștii.

Ilie Bolojan admite că vom avea deficit mai mare de 7%. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul Bolojan a anunțat măsuri dureroase, care vor fi viza în special populația și companiile private. Chiar și așa, deficitul va rămâne uriaș, iar performanța va fi mai degrabă una modestă. Astfel, deși România a găsit înțelegere la Comisia Europeană pentru un deficit de 7%, pentru 2025, Ilie Bolojan a recunoscut că această țintă este de neatins, în pofida măsurilor dure de austeritate.

Întrebat care este o țintă realistă pentru deficitul bugetar în acest an, premierul a declarat că „vom face tot ceea ce este posibil ca planurile pe care le-am făcut de a reduce deficitul și a reintra pe o traiectorie pe care România și-a asumat-o anii trecuți să o facem. Nu mai avem nicio soluție anul acesta să intrăm sub 7%, sperăm să fim sub 8%, și anul viitor trebuie să ne apropiem de ținta pe care ne-am asumat-o anii trecuți”.

Măsurile guvernului Bolojan, criticate dur de economiști

Economiștii văd cu ochi critici măsurile de austeritate și spun că Guvernul Bolojan repetă marile greșeli ale altor guverne anterioare, sufocând economia și populația cu taxe tot mai mari. Printre cei care critică măsurile de austeritate se numără și economistul Radu Georgescu și profesorul universitar Bogdan Glăvan.

Profesor universitar, expert în macro și microeconomie, economia dezvoltării și economia monetară și director al Centrului de Economie Politică și Afaceri româno-american „Murray Rothbard“, Bogdan Glăvan remarcă un detaliu, pe care toată lumea l-a ignorat, adică faptul că premierul, în ultima prezentare, nu a prezentat un impact bugetar. 

„Din prezentarea dlui Bolojan lipsește impactul bugetar. Cea mai interesantă știre este că nici după creșterea TVA, a accizelor și luarea măsurilor din pachetul 1 nu vom ajunge la un deficit de 7%, ci probabil la 8% din PIB, și că abia în 2026 vom reduce deficitul conform Planului pe 7 ani… nu e clar, poate pe la 6% din PIB – dar atenție! – în condițiile în care creșterea taxelor are impact dublu față de cât s-a angajat statul în Planul pe 7 ani (2,2% din PIB față de 1,1% din PIB!) și în condițiile în care pensiile rămân înghețate pentru al doilea an consecutiv. Deci, ce credeți că se va întâmpla în 2027?”, se întreabă Glăvan.

„Otrăvește economia României”

Pe de altă parte, măsurile luate prin care se comasează anumite instituții nu sunt de ajuns. Prin faptul că Guvernul Bolojan insistă să pună povara pe umerii mediului privat și să menajeze încă o dată statul, nu face decât să otrăvească economia.

„Mă bucur să aud că se comasează instituții, că se reduc consiliile de administrație ș.a.m.d. Însă este puțin. Pare improbabil să reducem deficitul bugetar sub 6% pe termen lung, ceea ce înseamnă că datoria publică va continua să crească. Nu uitați, pe termen lung vin alegerile, înainte de ele vine rotativa, pensiile vor trebui indexate, cheltuielile militare ar trebui să crească. Ce pare probabil este o mărire în continuare a taxelor. Ceea ce pur și simplu otrăvește economia României. Dl Grindeanu a declarat, parcă tot ieri, că nu vom scăpa de impozitarea progresivă a veniturilor, „o să vedem noi, că peste câțiva ani tot acolo vom ajunge”. Absolut. Acolo vom ajunge. Și mai departe de atât. Nu vom putea stopa spirala cheltuieli – impozite, dacă nu tăiem substanțial cheltuielile publice – am avut dreptate în toate estimările, voi avea și de data asta”, punctează expertul.

Practic, premierul Ilie Bolojan nu face decât să repete erorile Guvernului Boc, din timpul crizei din 2010, care a lovit puternic economia prin măsurile de austeritate, avertizează expertul.

Ce ar trebui făcut 

Ce ar trebui să se întâmple ca să nu ajungem acolo? Să nu mai repetăm austeritatea lui Boc. Am spus-o și acum 15 ani, o spun și acum. Deficitul din prezent este cauzat de supra-extinderea sectorului public, deci sectorul public trebuie să se contracte, nu sectorul privat – ăsta trebuie încurajat să crească, pentru a aspira rapid resursele disponibilizate din sectorul public și pentru a oferi o bază de impozitare mai largă în viitor”, mai scrie el.

Alte soluții ar fi la îndemâna guvernului, însă acesta ezită să le ia, deși ar fi mult mai eficace și ar scuti populația și economia de șocuri și de sărăcirea accentuată care ne așteaptă.

„Trebuie acționat masiv asupra lucrărilor publice de interes minor, administrației, companiilor de stat. În paralel, combătută evaziunea, desigur. Acțiune masivă înseamnă stoparea lucrărilor, privatizarea companiilor, reducerea administrației – am putea scădea de la 500.000 de funcționari la 450.000, chiar fără să digitalizăm. Șomajul ar crește cu câteva sute de mii de persoane, care însă ar fi atrase rapid în sectorul privat, dacă îl lăsăm liber să se dezvolte. De aici ar rezulta simultan reducerea deficitului, reducerea inflației și creștere economică, ca în Argentina. Dacă nu procedăm așa, atunci vom bifa doar primul element din cele trei și, evident, nesustenabil, fiindcă nu există țară cu economie varză care să aibă finanțe publice echilibrate.

O altă măsură anunțată de Guvernul Bolojan l-a indignat pe cunoscutul expert. „Comasarea fizică a școlilor din mediul rural, pe bune? Pe bune?! In-cre-di-bil.”

România intră într-o zodie periculoasă

Și Radu Georgescu este surprins de măsurile anunțate de Guvernul Bolojan avertizând că România se îndreaptă spre dezastru. Într-o postare pe Facebook, fostul bancher amintește decizia Statelor Unite, care vor crește taxele vamale cu 30% pentru Mexic și Uniunea Europeană.

„Economia se va schimba radical în perioada următoare. România va fi direct impactată. Globalizare economică se va încheia. SUA au început globalizarea. Tot America încheie acest capitol”, a scris Georgescu.

România are în acest moment un deficit comercial și de cont uriaș și se îndreaptă cu pași mari spre faliment. Însă dacă Statele Unite ale Americii au luat măsurile menite să evite falimentul țării, la București actualul guvern continuă să se îndrepte spre eșec.

Soluțiile la care niciun guvern din România nu recurge

„Nicio țară nu poate să fie puternică economic dacă importă mult mai mult decât exportă. Dacă te uiți bine pe poza pusă de mine vei vedea o țară care se numește România. România are un deficit comercial și de Cont Curent în primele 10 țări de pe planeta Pământ. Raportat la PIB, România are cel mai mare deficit comercial și de Cont Curent de pe planeta Pământ. Acest deficit comercial și de Cont Curent duce România către falimentul de țară”, avertizează fostul bancher.

El este de părere că singura soluție este ca România să urmeze exemplul Statelor Unite ale Americii și să începă să producă și să consume apoi propriile produse.

„Ca și SUA, România are o singură șansă economică. Să producă în România și să consume produse fabricate în România. Primul pas ar trebui să fie investiții masive în agricultură și industria alimentară astfel încât hrana să o producem în România”, punctează Radu Georgescu.

Grindeanu spune că pachetul doi de măsuri fiscale trebuie să corecteze inechităţile: „Supraimpozitarea se va aplica şi la bănci”

0

Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni seară că, pentru a echilibra povara fiscală, al doilea pachet cu măsuri fiscale trebuie să conţină corecţii esenţiale.

Grindeanu a prezentat, într-o emisiune la România TV, trei direcţii principale pe care PSD le consideră esenţiale pentru următoarea etapă de ajustări fiscale: reducerea indemnizaţiilor şi a numărului membrilor din consiliile de administraţie, reglementarea transferului de capital şi a practicilor fiscale abuzive ale multinaţionalelor, precum şi intervenţii în domeniul energiei şi cel bancar.

„În pachetul doi noi vrem să discutăm despre consiliile de administraţie. (…) Trebuie stratificate indemnizaţiile (în funcţie de importanţa companiilor – n.r) şi redus cuantumul acestora. (…) Al doilea lucru care, din punctul meu de vedere, este extrem de important este de a ne ocupa în perioada următoare de ce înseamnă transferul de capital din România.”, a spus Grindeanu, citat de Agerpres.

 „Îşi iau salariile prin firme din paradisuri fiscale şi nu plătesc impozite în România”

Președintele interimar al PSD a vorbit și despte „băieţii deştepţi” din energie, care „indiferent de guvern”, au făcut profituri uriaşe:

„Există companii mari care nici măcar birotica sau lucruri de tipul acesta nu le iau din România. Sunt domni care apar la televizor şi ne dau lecţii, guvernanţilor, şi care îşi iau salariile prin firme din paradisuri fiscale şi nu plătesc impozite în România. (…) Noi trebuie să facem reglementări de acest tip. (…) A treia e o chestiune care de ani de zile a rămas aşa cumva în aer. Sunt aceşti „băieţi deştepţi” din energie, care indiferent de guvern, cel puţin în ultimii 15 – 20 de ani, au supravieţuit şi au făcut profituri uriaşe şi am ajuns în acest moment o ţară, cu un potenţial energetic, să aibă una dintre cele mai scumpe energii din Europa. (…) Lucrul acesta trebuie corectat, tot prin reglementări. (…) Supraimpozitarea se va aplica şi la bănci. (…) Nu trebuie să vină povara doar pe cei care au venituri mici şi medii în România”.

Grindeanu a criticat măsurile anunțate de Bolojan. FOTO INQUAM Photos / Mălina Norocea

Sorin Grindeanu a subliniat că PSD vrea ca „pachetul doi” de măsuri fiscale să fie adoptat prin procedură parlamentară, în mod transparent, nu prin asumarea răspunderii de către Guvern.

Grindeanu spune că trebuie să urmeze şi un al treilea pachet de măsuri

Liderului interimar al PSD a mai spus că va trebui să urmeze apoi şi un al treilea pachet de măsuri, care să includă instrumente de susţinere economică, pentru a preveni recesiunea.

Liderul social-democrat a avertizat că lipsa de deschidere din partea partenerilor de coaliţie faţă de aceste corecţii ar putea avea consecinţe politice.

„E clar că trebuie să facem o redresare bugetară, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne ducem în recesiune economică. (…) Dacă nu sunt acceptate, înseamnă că nu le vor, înseamnă că acest guvern va pleca acasă. (…) Dar eu sunt optimist, pentru că aşa e corect, e etic”, a mai spus Sorin Grindeanu.

Președintele interimar al social-democraților a declarat luni, 14 iulie, în Parlament, că PSD nu poate să înghită „pe nemestecate” măsurile Executivului.

Tanczos Barna spune că se putea și fără majorarea TVA, dar era nevoie de o măsură similară ca impact: „Puține tipuri de impozit ar fi putut-o suplini”

0

Puține tipuri de impozit ar fi putut suplini majorarea TVA, a spus Tanczos Barna, luni, la Digi24. Vicepremierul a afirmat că „nu este o măsură de dorit, dar a fost o decizie necesară”.

Tanczos Barna a explicat cum s-a ajuns la majorarea TVA. FOTO Facebook

 Barna consideră că era posibilă evitarea creșterea TVA prin apelarea la impozitul progresiv,  spre exemplu, dar spune că „nu este momentul” ca România să renunțe la cota unică.

  „Se putea, dar trebuia să vină o altă măsură similară ca impact și ca volum de venituri suplimentare la buget. Sunt puține forme de sau tipuri de impozit care ar fi putut suplini majorarea de TVA. Impozitarea progresivă putea să fie o soluție, dacă această coaliție ar fi considerat că este momentul și societatea este suficient de matură sau clasa de mijloc e suficient de bine consolidată”, a spus Tanczos Barna la Digi24.

Potrivit vicepremierului, România va ajunge „la o impozitare progresivă mai devreme sau mai târziu”.

„A fost o decizie necesară”

Tanczos Barna a explicat cum s-a ajuns la majorarea TVA:

„După ce am avut multe variante pe masă și multe elemente, multe posibilități, s-a renunțat la una, două, trei posibilități. A rămas TVA-ul, care nu este o măsură de dorit, dar a fost o decizie necesară”.

„La un salariu de câteva mii de euro, da, poți să-ți permiți să plătești TVA de 21%”

Vicepremierul a mai spus că unele măsuri, precum înghețarea salariilor de la stat și pensiilor, trebuie să fie temporare.

„Aceste măsuri nu pot fi pe termen foarte lung – un an, un an și jumătate, maxim. În privința TVA-ului, dacă se așază lucrurile și dacă vedem că această capacitate a economiei de creștere poate să aducă și măsurile de compensare a scăderii puterii de cumpărare la cei care sunt într-adevăr afectați, atunci ele pot rămâne, pentru că la un salariu de câteva mii de euro, da, poți să-ți permiți să plătești TVA de 21%”, a adăugat vicepremierul.

Nicușor Dan: „Era nevoie și erau absolut realizabile un set de măsuri și discuții”

Și președintele Nicușor Dan a explicat luni cum putea fi evitată, din punctul său de vedere, majorarea TVA.

„În momentul învestirii, angajamentul Guvernului a fost că nu va majora TVA și că vom avea o reevaluare la începutul lunii octombrie. Pentru ca România să poată să treacă de această perioadă fără creșterea TVA, era nevoie și erau absolut realizabile un set de măsuri și discuții, cu Comisia, cu agențiile de rating, și astfel s-ar fi putut evita majorarea TVA. Însă după numire, toate deciziile au intrat în atributul Guvernului”, a mai scris Nicușor Dan pe X.

Acordul de mediu pentru retehnologizarea Unității 1 a Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, aprobat de Guvern

0

Guvernul României a aprobat emiterea acordului de mediu pentru retehnologizarea Unității 1 a Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă și pentru extinderea depozitului intermediar de combustibil ars, un proiect major care vizează prelungirea duratei de viață a unității.

Guvernul a adoptat o Hotărâre privind emiterea acordului de mediu pentru proiectul „Retehnologizarea Unității 1 a CNE Cernavodă și extinderea Depozitului Intermediar de Combustibil Ars cu module de tip MACSTOR 400”, propus de Societatea Națională Nuclearelectrica SA, notează Mediafax.

Scopul principal al proiectului este prelungirea duratei de viață a Unității 1 și asigurarea funcționării în condiții de siguranță pe termen lung, în cadrul unui al doilea ciclu de operare.

Retehnologizarea presupune modernizarea și înlocuirea componentelor esențiale ale centralei, pentru a depăși standardele actuale de siguranță.

Proiectul include două subproiecte: retehnologizarea propriu-zisă a Unității 1 și extinderea depozitului intermediar de combustibil ars cu module MACSTOR 400, care vor dubla capacitatea actuală de stocare și vor asigura spațiu suficient pentru combustibilul rezultat din operarea unităților U1 și U2.

Pe durata opririi planificate pentru retehnologizare, Unitatea 1 nu va produce energie electrică, ceea ce va genera un deficit anual estimat de 5.000 GWh, ce va trebui compensat din alte surse.

Proiectul aduce beneficii importante la nivel socio-economic, precum crearea de locuri de muncă directe și indirecte, stimularea industriei nucleare din România și consolidarea capacităților inginerești și științifice naționale.

În plus, operarea celor două reactoare de la Cernavodă asigură, în prezent, circa 20% din necesarul de energie electrică al țării și furnizează agent termic pentru peste 75% din populația orașului Cernavodă.

AUTORUL VĂ RECOMANDĂ ȘI:

Cine este Iulia Sviridenko, propusă de Zelenski pentru funcția de premier. Cariera discretă a unei tehnocrate cu influență în cercul prezidențial

0

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat oficial că a propus-o pe Iulia Sviridenko, actuală ministră a Economiei și prim-vicepremieră, pentru a prelua conducerea Guvernului. Decizia vine pe fondul unei remanieri mai ample pregătite de administrația prezidențială și confirmă zvonurile tot mai persistente privind schimbarea premierului Denis Șmihal.

Președintele Volodimir Zelenski și premierul propus, Iulia Sviridenko/ FOTO:X

Iulia Sviridenko s-a născut la 25 decembrie 1985 în orașul Cernihiv, într-o familie legată de administrația publică: tatăl său a condus filiala locală a Comitetului Antimonopol, iar mama a lucrat în aparatul consiliului regional. Absolventă a Universității Naționale de Comerț și Economie din Kiev, cu o specializare în „managementul activității antimonopol”, Sviridenko s-a perfecționat în evaluarea activelor și a urmat stagii în Germania și Suedia.

După un debut discret în administrația locală — inclusiv o tentativă eșuată de a obține un mandat de consilier municipal în 2015 din partea Blocului Petro Poroșenko — cariera ei a prins contur rapid. În perioada 2015–2018, a deținut funcții de conducere în administrația regională din Cernihiv, ajungând până la rolul de guvernator interimar.

Legături strânse cu centrul de putere de la Kiev

În 2019, Sviridenko a condus temporar o companie cu legături de afaceri cu fostul său superior, Valerii Kulič. Ulterior, a fost numită în fruntea Fondului de asigurări sociale în caz de șomaj și a intrat treptat în cercurile guvernamentale de la Kiev.

A devenit vice-ministră a Economiei în perioada 2019–2020, perioadă în care a colaborat cu miniștri precum Timofi Milovanov și Igor Petraško, fiind implicată în reformele pieței muncii și combaterea economiei gri.

Între martie 2020 și februarie 2021 a fost membră a delegației ucrainene în Grupul de Contact Trilateral pentru reglementarea conflictului din Donbas, ocupându-se de aspectele socio-economice. La sfârșitul anului 2020 a fost numită adjunctă a șefului administrației prezidențiale, Andrii Iermak, fiind responsabilă cu legătura dintre Rada Supremă, Guvern și președinție.

A avut o influență importantă în domeniul economic, conducând Consiliul pentru promovarea afacerilor și participând în procesul de selecție al directorului Biroului de Securitate Economică. De asemenea, a făcut parte din Consiliul de Supraveghere al Naftogaz și a condus Fondul de asigurare pentru șomaj.

În noiembrie 2021, Zelenski a numit-o prim-vicepremier și ministru al Economiei — funcție pe care o deține și astăzi.

Pregătiri pentru o remaniere guvernamentală amplă

Schimbarea de la vârful guvernului ar putea fi doar începutul unei reconfigurări mai profunde. Potrivit presei de la Kiev, administrația Zelenski analizează și alte mutări importante: se discută posibila numire a actualului premier Denis Șmihal la conducerea Ministerului Apărării, în locul lui Rustem Umerov, despre care se spune că ar putea prelua postul de ambasador al Ucrainei în Statele Unite.

În același timp, sunt vehiculate intenții de comasare a unor ministere și redistribuiri de atribuții în interiorul executivului.

Potrivit deputatului Iaroslav Jelejniak, toate deciziile majore de demitere și numire urmează să fie supuse votului în Rada Supremă pe 16 iulie, într-o sesiune care se anunță esențială pentru viitorul arhitecturii guvernamentale a Ucrainei.

Cel mai bătrân președinte în funcție din lume vrea să rămână la putere. La 92 de ani, „Sfinxul” candidează pentru al optulea mandat

0

La 92 de ani, președintele Camerunului, Paul Biya, cel mai în vârstă șef de stat aflat în funcție la nivel mondial şi aflat la putere de 43 de ani, şi-a anunţat candidatura pentru un al optulea mandat.

La 92 de ani, Paul Biya candidează pentru al optulea mandat de preşedinte. FOTO: X/Paul Biya

Paul Biya, președintele Camerunului și cel mai în vârstă lider de stat aflat în funcție din lume,, a anunțat că va candida pentru un nou mandat, al optulea, la vârsta de 92 de ani. Liderul de la Yaoundé a confirmat decizia duminică, 13 iulie, printr-o postare pe platforma X, unde a precizat că va participa la alegerile prezidențiale programate pe 12 octombrie 2025.

„Sunt candidat la alegerile prezidențiale din 12 octombrie 2025”, a scris Paul Biya în mesajul publicat, adăugând că dorința sa de a rămâne la conducerea țării este „pe măsura gravității provocărilor” cu care se confruntă Camerunul.

„Fiți siguri că determinarea mea de a vă servi este pe măsura gravității provocărilor cu care ne confruntăm. Împreună, nu există provocări pe care să nu le putem depăși”, a mai transmis el, completând  că decizia de a intra din nou în cursa pentrul preşedinţie a venit după apelurile „numeroase și insistente” din partea cetățenilor din toate regiunile Camerunului și din diaspora.

Paul Biya este preşedinte de 43 de ani, din 1982

Supranumit „Sfinxul“, Paul Biya este cunoscut pentru viaţa sa luxoasă de care se bucură departe de propria ţară, de regulă în Elveţia.

Deși candidatura sa era anticipată de analiști, Paul Biya a confirmat oficial intenția abia prin mesajul postat duminică pe rețelele de socializare, după o lungă perioadă de absență din viața publică. Anul trecut, șeful statului a lipsit mai bine de șase săptămâni, iar această absență a alimentat speculații privind starea sa de sănătate, inclusiv zvonuri nefondate despre decesul său.

Președintele Paul Biya se află la putere din 1982, după ce anterior ocupase funcția de prim-ministru începând din 1975. În 2008, a eliminat limitele mandatului prezidențial, ceea ce îi permite să candideze câte mandate doreşte. La alegerile din 2018, Biya a obținut peste 71% din voturi, însă opoziția a acuzat nereguli electorale semnificative.

Tensiuni interne

Administrația sa a fost frecvent criticată pentru corupție, delapidare, proastă guvernare și incapacitatea de a gestiona crizele de securitate care afectează Camerunul. Din 2017, un conflict violent între regiunile francofonă și anglofonă ale țării a provocat cel puțin 6.500 de decese și a dus la strămutarea a circa 600.000 de persoane. În prezent, aproximativ 40% dintre camerunezi trăiesc sub pragul sărăciei.

În plan politic, candidatura celui mai bătrân preşedinte în funcţie din lume intervine pe fondul tensiunilor cu aliați importanți din regiunile nordice, care i-au fost esențiali în obținerea voturilor la scrutinurile anterioare. Doi dintre acești foști aliați, ministrul Issa Tchiroma Bakary și fostul prim-ministru Bello Bouba Maigari, au părăsit recent coaliția de guvernare și au anunțat că vor candida la alegeri, Tchiroma declarând luna trecută că administrația Biya a „încălcat” încrederea cetățenilor, ceea ce îl determină să se alăture unui partid rival, potrivit BBC.

Mai mulți lideri ai opoziției și-au confirmat de asemenea candidatura pentru alegerile prezidențiale, printre aceștia numărându-se Maurice Kamto, care a ocupat locul al doilea la scrutinul din 2018, şi Joshua Osih, Akere Muna și Cabral Libii.

În cazul în care va câștiga un nou mandat de șapte ani, liderul camerunez ar putea rămâne la conducerea țării până la aproape 100 de ani, în ciuda apelurilor venite atât din interiorul, cât și din afara Camerunului, care cer o schimbare de leadership în această țară din Africa Centrală.

AUR amenință cu noi moţiuni de cenzură după următorul pachet de măsuri de austeritate. „Vom contesta la CCR. Vom interpela. Vom merge până la capăt”

0

Alianța pentru Unirea Românilor amenință, luni seara, că va contesta Legea austerităţii la Curtea Constituţională şi că va depune noi moţiuni de cenzură, „după următorul pachet de măsuri de austeritate și de câte ori va fi nevoie”.

Liderul AUR a anunțat că va contesta Legea austerităţii la CCR. FOTO Facebook AUR

Amenințările au fost făcute într-un comunicat transmis în ziua în care moțiune de cenzură inițiată de AUR, dezbătută și supusă votului în plenul reunit al Parlamentului, a picat, după ce doar 134 de parlamentari au votat „pentru”.

„Alianța pentru Unirea Românilor a depus și susținut astăzi, cu toată forța politică de care dispune, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Bolojan. A fost primul instrument legal pe care opoziția îl are la dispoziție pentru a opri măcelul economic pus la cale de această coaliție toxică formată din PNL, PSD, USR și UDMR. Nu ne vom opri aici. Vom depune moțiuni de cenzură și după următorul pachet de măsuri de austeritate și de câte ori va fi nevoie. Pentru că acest guvern trebuie să cadă!”, se arată în comunicatul AUR.

„O coaliție cinică, plină de privilegiați și sinecuriști”

AUR a criticat PSD pentru pentru susținerea unor măsuri  despre care spune că sunt „umilitoare pentru milioane de români”.

„Am asistat astăzi la un spectacol grotesc al ipocriziei în Parlamentul României. O coaliție cinică, plină de privilegiați și sinecuriști, care a votat pentru tăieri de salarii, înghețări de venituri, impozite noi pentru micii întreprinzători, taxe mai mari pentru toți românii și o creștere generalizată a TVA. Iar PSD, partidul care public se dezice de austeritate, a votat împotriva moțiunii, ceea ce înseamnă că susține aceste măsuri umilitoare pentru milioane de români.”

„Își bat joc de români mimând austeritate!”

AUR acuză Guvernul Bolojan că „umileşte mamele” și „loveşte în pensionari”

„Își bat joc de români mimând austeritate! Au CINCI vicepremieri! Nu unu, nu doi, nu trei. CINCI! Fiecare dintre acești cinci vicepremieri are secretare, consilieri, telefoane, mașini, birouri și tone de sinecuri în spate. Iar  politrucii aflați la putere vin cu discursuri populiste, cerând românilor «solidaritate»?! Guvernul Bolojan umilește mamele, lovește în pensionari, pune taxe pe gâtul celor care muncesc cinstit”.

„Le e frică de faptul că suntem singura forță care îi poate da jos”

În același comunicat se mai afirmă că parlamentarilor puterii le este frică de AUR:

„Am auzit azi, în plen, doar atacuri la adresa AUR. Nu pentru că AUR ar avea vreo vină, ci pentru că le e frică de noi. Nu AUR a guvernat România în ultimii 35 de ani. Nu AUR a împrumutat zeci de miliarde pe spatele copiilor noștri. Nu AUR a distrus economia cu restricții aberante, cu vaccinări forțate, cu crize energetice fabricate, cu alegeri fraudate. AUR este astăzi singura forță politică reală de opoziție, singura voce care se ridică în Parlament și spune lucrurilor pe nume. Le e frică de faptul că suntem singura forță care îi poate da jos. Le e frică de milioanele de români care încep să deschidă ochii și să înțeleagă că această alianță PNL-PSD-USR-UDMR nu guvernează în interesul poporului, ci în interesul propriilor privilegii”.

„Vom mai depune moțiuni. În august. În septembrie.

AUR anunță că va depune moțiuni în fiecare sesiune.

„Nu ne vom opri. Vom mai depune moțiuni. În august. În septembrie. În fiecare sesiune. Vom contesta la Curtea Constituțională. Vom interpela. Vom merge până la capăt. Dar nu putem câștiga fără sprijinul și fără implicarea fiecărui românÎn timp ce românilor li se cere sacrificiul, în vârful guvernului stau CINCI vicepremieri – unul de la PNL, unul de la PSD, unul de la USR, unul de la UDMR și unul de la Cotroceni.Cinci! Cinci vicepremieri care cer „austeritate” de la cei care n-au ce pune pe masă. Dacă PSD și USR continuă să voteze împreună, dacă PNL și UDMR țin România în jugul birocrației, dacă televiziunile plătite din subvențiile partidelor continuă să mintă, atunci viitorul țării este compromis”, se mai arată în comunicat.

Culisele alegerii Siminei Tănăsescu la șefia CCR. A fost votată de doi judecători PSD. Nicușor Dan, luat prin surprindere

0

Simina Tănăsescu a fost aleasă, în mod surprinzător, președinte al Curții Constituționale, deși jocurile păreau făcute pentru Mihaela Ciochină, susțin surse politice pentru „Adevărul”. Simina Tănăsescu a primit două voturi de la judecătorii aflați în tabăra PSD. Iulia Scântei, numită la CCR pe filieră PNL, i-a cerut premierului Ilie Bolojan să o susțină, însă n-a reușit să strângă suficiente voturi. Și președintele Nicușor Dan a fost luat prin surprindere de rezultatul votului, susțin surse din Administrația Prezidențială.

FOTO Mediafax

Cu câteva zile înainte de vot, Mihaela Ciochină era văzută favorită pentru a fi aleasă președinte al CCR, pe locul lăsat liber de Marian Enache, plecat la pensie (specială). Însă o altă judecătoare, Iulia Scântei, numită la CCR cu susținerea PNL, a început să facă lobby pentru a obține fotoliul de președinte. „Scântei a discutat și cu premierul Ilie Bolojan, pentru a obține sprijinul coaliției de guvernare. Cu suportul PSD, PNL și UDMR ar fi obținut cel puțin 6 voturi, deci ar fi ajuns președinte”, susțin surse din anturajul CCR pentru „Adevărul”.

Însă PSD a refuzat să facă jocurile pentru Iulia Scântei, pe motiv că ar fi întărit puterea PNL la CCR, susțin sursele citate. Pe fondul acestor neînțelegeri, a intrat în cursă și Simina Tănăsescu, numită de fostul președinte Klaus Iohannis, dar privită la Curte ca o judecătoare independentă.

Simina Tănăsescu a reușit să obțină două voturi pe filiera PSD: de la Cristian Deliorga și Giani Stan. A reușit să o convingă și pe Mihaela Ciochină, ieșită între timp din cursă. Așadar, pe lângă propriul vot, mai avea nevoie de un sprijinul unui singur judecător. Și acesta a venit de la Dacian Dragoș, numit la CCR de președintele Nicușor Dan zilele trecute, explică sursele citate.

În tabăra adversă au rămas Iulia Scântei (numită de PNL), Mihai Busuioc (PSD), Bogdan Licu (PSD), dar, în mod surprinzător, și de Csaba Asztalos, ajuns la CCR pe filiera UDMR.

Chiar și președintele Nicusor Dan a fost luat prin surprindere de votul de la CCR. „Președintele se aștepta să câștige Mihaela Ciochină. Dar înțelegem că votul lui Dacian Dragoș, alegerea președintelui pentru CCR, a contat decisiv”, susțin surse din Administrația Prezidențială pentru Adevărul.

Potrivit CV-ului postat pe site-ul Curţii Constituţionale, Simina Tănăsescu are  licenţă în ştiinţe juridice, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti, România (1991); diplomă de studii aprofundate în drept public, Facultatea de drept şi ştiinţe politice, Universitatea „AIX-Marseille III”, Franţa (1991-1992); doctorat în drept public, Facultatea de drept şi ştiinţe politice, Universitatea „Aix-Marseille III”, Franţa (1997); studii post-doctorale în drept constituţional, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti, România (2011); abilitare de a conduce doctorate, Universitatea Paris I Pantheon-Sorbonne, Franţa (2015).

Între 2015 și 2018 a fost consilier prezidențial în echipa președintelui Klaus Iohannis. Simina Tănăsescu a demisionat de la Cotroceni în 20 iunie 2018, în urma scandalului provocat de o discuţie avută cu judecătorul CCR Petre Lăzăroiu pe tema mandatului acestuia. Preşedinţia spunea la acel moment că nu a fost nicio presiune, dar că nu trebuie să existe niciun fel de suspiciune în rândul opiniei publice. 

Scandalul a izbucnit după ce judecătorul constituţional Petre Lăzăroiu a declarat că a avut o întâlnire cu consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu, aceasta spunându-i că fundaţia VeDem Just îi cere preşedintelui să emită un decret de revocare a sa de la CCR.

Lăzăroiu spunea că mandatul său este perfect legal şi că ”se vrea neapărat să se creeze o presiune”. Ulterior, judecătorul CCR a declarat că Simina Tănăsescu nu i-a cerut să demisioneze şi nici nu s-a simţit presat din partea acesteia.

Simina Tănăsescu a fost numită la CCR în 2019 după ce mandatu de nouă ani al lui  Petre Lăzăroiu s-a încheiat.

Citește mai multe despre: ccr

VIDEO | Trump este „DEZAMĂGIT” de Putin și amenință Rusia cu măsuri „severe” dacă nu ajunge la un acord cu Ucraina /„Nu este războiul meu”

0

Statele Unite vor impune taxe vamale ”severe” Rusiei dacă nu ajunge la un acord de oprire a războiului cu Ucraina în 50 de zile, afirmă președintele american, Donald Trump, declarându-se ”dezamăgit” de omologul său rus, Vladimir Putin.

”Sunt foarte nemulțumit de Rusia, dar vom discuta despre acest lucru într-o altă zi, dar sunt foarte nemulțumit de ei. Vom impune tarife foarte severe dacă nu vom avea un acord în 50 de zile. Vor fi tarife de 100%, tarife secundare, știți ce înseamnă acest lucru. Astăzi vom discuta despre altceva: noi am cheltuit circa 350 de miliarde de dolari pe acest război dintre Rusia și Ucraina și am vrea să se oprească. Nu a fost războiul meu, ci al lui Biden, nu este războiul meu, eu încerc să vă scot din el. Vreau să se oprească, sunt dezamăgit de președintele Vladimir Putin, eu mă gândeam că aveam un acord de acum două luni, dar pare că nu ajungem acolo”, a declarat Donald Trump, cu ocazia întrevederii pe care a avut-o la Casa Albă cu secretarul general al NATO, Mark Rutte.

”Ținând cont de aceste lucruri, vom aplica tarife secundare dacă nu vom avea un acord în 50 de zile, este foarte simplu, vor fi tarife de 100%, asta este situația, sperăm să nu fim nevoiți să facem acest lucru”, a subliniat președintele SUA.

Duminică, Donald Trump a anunțat că va furniza din nou sisteme antiaeriene Patriot Ucrainei, precizând însă că echipamentele vor fi plătite ”în proporție de sută la sută” de Uniunea Europeană.

”Vladimir Putin vorbește frumos la telefon, apoi bombardează pe toată lumea”, a acuzat liderul de la Casa Albă.

În replică, Administrația de la Moscova a avertizat asupra efectelor continuării livrărilor de armament în Ucraina.

”Rămâne ideea că sunt continuate livrările de armament, muniție și echipamente militare către Ucraina”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Săptămâna trecută, Moscova avertiza că livrarea de armament Ucrainei nu va face decât să prelungească războiul.

”Această strategie nu se aliniază eforturilor de promovare a unei soluții pașnice, ci favorizează în toate modurile continuarea ostilităților”, a avertizat Dmitri Peskov.

Foto: Profimedia

Video: ABC News

RECOMANDAREA AUTORULUI:

VIDEO UE ar putea impune TAXE de zeci de miliarde de euro Statelor Unite ca ripostă la măsurile anunțate de Trump

UE ar putea impune TAXE de zeci de miliarde de euro Statelor Unite ca ripostă la măsurile anunțate de Trump

0

Uniunea Europeană ar putea impune Statelor Unite taxe vamale de peste 70 de miliarde de euro (80 de miliarde de dolari) ca ripostă la tarifele vamale anunțate de președintele Donald Trump.

Miniștrii Comerțului din statele Uniunii Europene s-au consultat luni, la Bruxelles, asupra litigiului comercial cu Statele Unite. Comisarul european al Comerțului, Maros Sefcovic, a anunțat, conform site-ului Tagesschau.de, că astăzi vor avea loc noi contacte cu negociatorii americani. Anumite țări europene cer o linie mai dură în relația cu Washingtonul, în contextul în care Statele Unite amenință Uniunea Europeană cu impunerea de taxe vamale de 30% dacă nu se ajunge la un acord comercial până pe 1 august.

Ministrul danez de Externe, Lars Løkke Rasmussen, a catalogat drept ”absolut inacceptabilă” atitudinea Administrației Donald Trump.

Maros Sefcovic a anunțat după reuniunea de la Bruxelles, potrivit publicației Der Spiegel, că Uniunea Europeană pregătește taxe de 72 de miliarde de euro (81 de miliarde de dolari) împotriva Statelor Unite. A fost pregătită o listă a produselor industriale și agrare din SUA care vor fi vizate de măsuri.

Președintele Donald Trump a anunțat impunerea de tarife comerciale de 30% Uniunii Europene de la 1 august, dacă până atunci nu se ajunge la un acord comercial major. Bruxellesul a avertizat că taxele vamale impuse de Administrația Donald Trump vor afecta fundamental relațiile comerciale cu Statele Unite. Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a semnalat că Uniunea Europeană va trece la măsuri de retorsiune ”proporționate”.

”Am aflat cu regret și dezamăgire despre scrisoarea trimisă Uniunii Europene de președintele SUA, Donald Trump, mai ales ținând cont de etapa avansată a negocierilor noastre comerciale. UE a abordat printr-o atitudine de bună-credință negocierile și cu o intensitate totală. Să fim onești: ideea impunerii unei taxe vamale de 30% este prohibitivă pentru comerțul reciproc. Rețelele de aprovizionare transatlantice vor resimți masiv măsurile”, a declarat Maros Sefcovic, comisarul UE al Comerțului.

Foto: Profimedia

Video: Tagesschau.de

RECOMANDAREA AUTORULUI:

Comisia Europeană a intensificat cooperarea digitală cu Republica Moldova și salută aderarea țării la sistemul UE de roaming

Trump amenință Rusia cu tarife „severe” dacă nu ajunge la un acord cu Ucraina. Ultimatumul dat lui Putin

0

Statele Unite vor impune Rusiei „tarife severe” dacă aceasta nu va ajunge la un acord pentru încheierea războiului din Ucraina în termen de 50 de zile, a declarat președintele american Donald Trump marți, 14 iulie.

Trump amenință că va impune tarife severe Rusiei FOTO AFP

„Vom impune tarife foarte severe dacă nu avem un acord în 50 de zile. Tarife de aproximativ 100%, le numim tarife secundare”, a spus Trump în cadrul unei conferințe de presă comune la Casa Albă, alături de secretarul general al NATO, Mark Rutte.

Anunțul vine pe fondul frustrării crescânde a lui Trump față de întârzierile Rusiei în ceea ce privește avansarea eforturilor de pace în Ucraina. Președintele american promisese inițial că va intermedia un acord de pace în termen de 24 de ore de la preluarea mandatului, notează Kyiv Independent.

Trump se declară dezamăgit de Putin

Vorbind cu jurnaliștii la Casa Albă, Trump s-a distanțat din nou de războiul dintre Rusia și Ucraina: „Nu a fost războiul meu. A fost războiul lui (Joe) Biden. Nu e războiul meu. Eu încerc să vă scot din el.”

„Și vrem să se încheie. Sunt dezamăgit de președintele (Vladimir) Putin, pentru că am crezut că am fi avut un acord acum două luni, dar se pare că nu ajungem acolo”, a adăugat Trump.

În ultimele săptămâni, Rusia a intensificat atacurile aeriene asupra orașelor ucrainene, după ce a respins în repetate rânduri apelurile Kievului și ale partenerilor occidentali pentru o încetare a focului.

Tarifele secundare propuse de Trump sunt totuși mai blânde decât un proiect de lege din Senatul american, care prevede impunerea unui tarif de 500% pe importurile din țările care continuă să cumpere petrol și materii prime din Rusia.

Plan de înarmare a Ucrainei

Trump și Rutte au prezentat totodată un plan prin care NATO va achiziționa armament avansat din SUA, inclusiv sisteme de apărare aeriană, dintre care o parte va fi livrată Ucrainei.

„Vom produce arme de ultimă generație, iar ele vor fi trimise către NATO. NATO poate decide să trimită o parte dintre ele și altor țări… unde țara respectivă va renunța la ceva, iar acest lucru va fi compensat”, a explicat Trump.

Planul va fi finanțat și coordonat integral de alianță, a subliniat el.

Rutte a explicat că noul plan înseamnă că „Ucraina va primi un număr masiv de echipamente militare, atât pentru apărare aeriană, cât și rachete, muniție, etc.”. El a adăugat că acordul nu va pune în pericol capacitatea de apărare a SUA.

„Dacă aș fi Vladimir Putin astăzi… aș reanaliza dacă ar trebui să iau mai în serios negocierile privind Ucraina decât o făceam până acum”, a spus șeful NATO.

Germania și Norvegia și-au exprimat recent disponibilitatea de a achiziționa cel puțin trei noi baterii Patriot de la producători americani și de a le livra Ucrainei, consolidând astfel capacitățile de apărare aeriană ale acesteia.

Trump a fost mult timp reticent în a aproba noi livrări de arme către Kiev, argumentând că țările europene ar trebui să își asume o mai mare responsabilitate atât pentru sprijinirea Ucrainei, cât și pentru propria lor securitate. Potrivit unor informații recente, pentru prima dată de la preluarea mandatului, Trump ar putea aproba un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina prin autoritatea prezidențială de retragere din stocurile existente.

Dosarul Epstein, mărul discordiei între loialiștii MAGA și administrația Trump. Tensiuni între procurorul general și directorul adjunct al FBI

0

Memoriul publicat săptămâna trecută de Departamentul de Justiție și FBI, ce concluzionează că așa-numita listă de VIP-uri a prădătorului sexual Jeffrey Epstein nu există, contrazicând teoriile conspirației promovate de voci radicale din mișcarea MAGA, a stârnit o revoltă internă, iar acum războiul este în esență Donald Trump versus MAGA, scrie CNN.

După promisiuni făcute bazei electorale că administrația Trump va face public dosarul Epstein, furnizând infirmații noi, memoriul nu este văzut ca o dovadă incontestabilă pentru cei din MAGA, asmuțindu-i pe unii dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui unii împotriva altora.

Influenceri conservatori, de la Laura Loomer la Elon Musk, i-au criticat pe procurorul general Pam Bondi şi pe directorul FBI Kash Patel pentru concluziile anchetei, care au venit la câteva luni după ce Bondi promisese că va dezvălui informaţii importante despre Epstein, inclusiv „multe nume” şi „multe jurnale cu date”.

Presa americană, inclusiv Fox News şi NBC News, au relatat că Bongino, un fost podcaster conservator, s-a certat cu Bondi pe această temă şi că ia în considerare să demisioneze.

Actualul director Patel, dar şi adjunctul său Bongino au făcut anteriori declaraţii despre o aşa-zisă listă de clienţi a lui Epstein şi au sugerat că guvernul ar ascunde informaţii de publicul american.

După ce Trump a apărat concluziile memoriului, s-a ajuns la situația unui un test de loialitate fără precedent a mișcării MAGA: în premieră, această bază electorală radicală nu este de acord cu liderul său.

Conflict între administrația Trump și MAGA

Luptele interne dintre Departamentul de Justiție și FBI au atins apogeul miercuri, în cadrul unei reuniuni explozive, la care au participat Bongino, Bondi, directorul FBI Kash Patel şi şefa de cabinet a Casei Albe, Susie Wiles, au declarat surse pentru CNN. Bongino şi Patel au fost confruntaţi cu întrebarea dacă ei se află în spatele unei informaţii potrivit căreia FBI dorea să fie divulgate mai multe informaţii, dar a fost împiedicat de Departamentul Justiţiei, au declarat sursele.

„Totul a fost un dezastru complet şi nimeni nu este mulţumit”, a declarat pentru CNN o sursă informată cu privire la această chestiune.

După acea întâlnire, Bongino le-a spus oamenilor că ia în considerare demisia și nu a venit la serviciu vineri.

Trump a răspuns „Cred că da” când a fost întrebat duminică de reporteri dacă Bongino este încă director adjunct al FBI, dar a indicat că „este într-o formă bună” după ce a vorbit cu el mai devreme în cursul zilei.

Patel, la rândul său, a postat sâmbătă pe rețelele de socializare că va continua să lucreze în administrația Trump. Deși a alimentat frecvent teoriile conspirațiilor legate de Epstein, Patel a scris: „Teoriile conspirației pur și simplu nu sunt adevărate, nu au fost niciodată”.

Patel şi Bongino şi-au exprimat în privat frustrarea timp de luni de zile faţă de modul în care DOJ a gestionat cazul, parțial în urma unui interviu anterior în care Bondi a sugerat că FBI încă investighează cazul, deşi acesta fusese deja predat Departamentului de Justiţie, au declarat surse familiarizate cu cazul.

Procurorul general Pamela Bondi, care a promis în repetate rânduri că va publica documentele legate de Epstein, a fost ținta principală a nemulțumirii susținătorilor MAGA.

Dar a Trump arătat clar, până acum, că o susține pe deplin, nu doar online, când i-a luat partea pe rețelele de socializare, ci și invitând-o să i se alăture la finala Cupei Mondiale a Cluburilor FIFA de duminică, în New Jersey, unde a urmărit meciul din loja prezidențială

„Ce se întâmplă cu băieții mei și, în unele cazuri, cu fetele? Toți o atacă pe procurorul general Pam Bondi, care face o TREABĂ FANTASTICĂ! Suntem într-o singură echipă, MAGA, și nu-mi place ce se întâmplă”, a scris el pe Truth Social.

În privat, Trump i-a sunat în weekend pe unii dintre cei mai vocali critici ai procurorului general, într-un efort a calma spiritele legată de dosarele Epstein, au declarat pentru CNN trei surse familiarizate cu situația. Membrii cercului apropiat al președintelui i-au contactat, la rândul lor, pe unii dintre cei mai vocali critici pentru a le cere practic să se calmeze.

Pe de altă parte, președintele a reluat o strategie familiară, dând vina pe democrați și încercând în același timp să minimalizeze importanța dosarului, afirmând că  Epstein este „cineva de care nimănui nu-i pasă”.

„De ce nu au publicat acești nebuni ai stângii radicale Dosarele Epstein? Dacă exista VREO CEVA acolo care ar fi putut dăuna Mișcării MAGA, de ce nu l-au folosit?”

Conservatorii cer publicarea dosarului complet

Însă acest lucru nu a părut a fi suficient pentru a-i îmbuna pe mulți dintre cei mai vocali și proeminenți susținători ai săi, care au ridicat situația în repetate rânduri la Turning Point USA Student Action Summit, un eveniment menit să mobilizeze tinerii conservatori, din Tampa, Florida.

Bondi „nu a ratat niciodată ocazia să apară la televizor și să spună lucruri care să te pună pe jar. Încearcă să te facă să crezi că le are. E pe biroul ei. Vine mâine. Vei vedea ceva despre Epstein, și a fost o simulare. Deci fie crezi că Pam Bondi spunea adevărul atunci, fie că spune adevărul acum, dar ambele nu pot fi adevărate”, a declarat comentatoarea politică conservatoare Megyn Kelly la summitul de vineri, numind-o pe Bondi „ticăloasa din această poveste”.

Aleasa republicană din Florida, Anna Paulina Luna, a avertizat sâmbătă: „Pam, dacă nu-ți poți face treaba, vom găsi pe cineva care o va face”.

În timp ce o mare parte a criticilor s-au concentrat asupra lui Bondi, alții au dat vina pe administrația Trump.

„Nu cred că ne spun adevărul despre Epstein. Cred că tipul ăla a fost implicat în ceva infam care implică o mulțime de oameni. Și bănuiala mea este că toți acești oameni ar putea fi aliații noștri”, a declarat Brandon Tatum, YouTuber și comentator politic conservator.

Fostul consilier al lui Trump, Steve Bannon, l-a numit pe Epstein „cheia care deschide lacătul atâtor lucruri – nu doar al unor indivizi, ci și al unor instituții”.

Gazda Fox News, Laura Ingraham, a primit huiduieli când a întrebat participanții la summit: „Câți dintre voi sunteți mulțumiți — puteți aplauda — mulțumiți de rezultatul anchetei Epstein?”

„Nu cred că oamenii vor tace până nu o vor face cu adevărat. Dar cine știe dacă vom afla vreodată adevărata poveste”, a spus Lisa Britt, o susținătoare cu care a vorbit CNN.

„Președintele Trump a mințit în două privințe: unul a fost că dosarele Epstein vor fi publicate, a spus un alt susținător, Taylor Sharp. „Al doilea lucru este vom obosi să câștigăm”.

În august 2019, în timp ce aştepta procesul într-un dosar penal federal, Epstein a fost găsit inconştient în celula sa din Centrul Corecţional Metropolitan din New York. A fost transportat la spital, unde a fost declarat mort. Moartea sa a fost declarată sinucidere.

Moartea sa a fost însă supusă unei anchete amănunţite, iar în timpul campaniei sale din 2024, Trump a declarat că va lua în considerare publicarea unor documente guvernamentale suplimentare referitoare la acest caz. 

Bondi a organizat în februarie un eveniment la Casa Albă cu influenceri pro-Trump de pe reţelele sociale pentru a prezenta dosare cu documente legate de Epstein, iar ulterior a fost criticată când influencerii MAGA au realizat că majoritatea documentelor erau publice de ani de zile.

Anchetatorii nu au găsit „nicio listă incriminatoare cu clienţii” lui Epstein, „nicio dovadă credibilă că Epstein a şantajat persoane proeminente” şi nicio „dovadă care să poată sta la baza unei anchete împotriva unor terţi nepuși sub acuzare”, se arată în memoriu.

Nicuşor Dan spune că Franţa joacă un rol esenţial în apărarea Flancului estic al NATO: „Inclusiv prin conducerea Grupului de luptă desfăşurat pe teritoriul României”

0

Preşedintele Nicuşor Dan a declarat luni, la recepţia organizată la București de Ziua Naţională a Franței, că această țară joacă un rol esenţial în apărarea Flancului estic al NATO, inclusiv prin conducerea Grupului de luptă desfăşurat pe teritoriul României.

România şi Franţa sărbătoresc 145 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte, a punctat Nicușor Dan la recepția oferită de Ambasada Republicii Franceze în România.

Este un prilej de reflecţie şi de apreciere pentru o prietenie adânc înrădăcinată, consolidată de valori comune şi de afinităţi culturale profunde. De la sprijinul acordat în procesul de modernizare a României în secolul al XIX-lea până la solidaritatea manifestată în momentele de cotitură din decembrie 1989 sau la susţinerea fermă a integrării noastre în Uniunea Europeană şi în NATO, Franţa a fost mereu prietenă şi parteneră apropiată a României”, a subliniat Nicuşor Dan.

Șeful statului a subliniat că relaţia dintre România şi Franţa este astăzi fundamentată „pe un Parteneriat strategic solid şi cuprinzător” care are valori comune – consolidarea proiectului european, democraţie, apărarea statului de drept, securitate şi prosperitate pentru cetăţeni şi protejarea ordinii internaţionale bazate pe reguli.

„Astăzi, parteneriatul româno-francez se exprimă și printr-o colaborare excelentă în domeniul securității. Franța joacă un rol esențial în apărarea Flancului Estic al NATO, inclusiv prin conducerea Grupului de Luptă desfășurat pe teritoriul României. Salut prezența militarilor francezi care sunt cu noi în seara aceasta. Suntem recunoscători pentru contribuția constantă a Franței la securitatea comună europeană și euroatlantică”, a mai spus Nicușor Dan.

Președintele a vorbit în discursul său şi despre comunitatea românească din Franţa:

„Sunt sute de mii de români care contribuie semnificativ la viața socială, economică și culturală a Franței.Prin integrarea lor, prin munca depusă cu dăruire și prin crearea de contacte interumane, românii din Franța constituie un veritabil liant între cele două națiuni. Cultural, România rămâne nu doar o țară francofonă, ci și o țară francofilă prin natura sa, francofonia fiind o parte vitală din identitatea noastră externă și o legătură vie, trainică, între generații”.

România şi Franţa sărbătoresc 145 de ani de relaţii diplomatice. FOTO Captură Facebook

„România şi Franţa vor continua să lucreze împreună pentru promovarea securităţii”

Președintele a amintit, de asemenea, că Franţa este un important investitor şi partener comercial al României.

„În domeniul economic, relația noastră bilaterală este dinamică și promițătoare. Franța este un important investitor și partener comercial al României și îmi doresc să lucrăm împreună pentru a crește aceste investiții, în aceeași măsură în care suntem interesați să sprijinim antreprenorii români care activează sau doresc să intre pe piața franceză”, a mai spus Nicușor Dan

În încheiere, președintele a subliniat dialogul politic excelent dintre România și Franța și coordonarea strânsă în cadrul Uniunii Europene și al NATO.

„Mulțumesc încă o dată pentru sprijinul Franței în parcursul nostru de accedere la OCDE. Avem o viziune care coincide: o Europă mai unită, mai rezilientă și mai deschisă către cetățeni. România și Franța vor continua să lucreze împreună pentru promovarea păcii, a democrației, a securității și a dezvoltării durabile. La mulți ani prieteniei dintre România și Franța!”.

Reacția CSM la declarația lui Bolojan despre judecătorii care se pensionează la 48 de ani: „Are ca scop dezinformarea societăţii”

0

Consiliul Superior al Magistraturii a reacționat luni, 14 iulie, la afirmațiile premierului, potrivit cărora „pensionarea magistraţilor este „prea rapidă”, precizând că vârsta medie de pensionare, în perioada februarie – mai, a fost de aproximativ 52 de ani şi trei luni și că numai cinci judecători aveau vârsta de 48 de ani.

CSM spune că doar trei magistrați s-au pensionat, în ultimele luni, la 48 de ani. FOTO Facebook

CSM precizează, într-un comunicat transmis Agerpres, că, în perioada 12 februarie – 26 mai 2025, au fost înaintate pentru emiterea decretelor de pensionare 35 de hotărâri ale Secţiei pentru judecători.

„Are ca scop dezinformarea societăţii”

CSM a criticat afirmațiile premierului referitoare la pensionarea magistraților la vârsta de 48 de ani.

„Potrivit datelor statistice, rezultă că vârsta medie de pensionare, în perioada indicată, a fost de aproximativ 52 de ani şi trei luni, contrar informaţiilor eronate transmise în spaţiul public. Statistic rezultă că, din totalul judecătorilor pensionaţi în această perioadă, numai cinci judecători aveau vârsta de 48 de ani, peste 85% având o vârstă mai înaintată, cea mai mare fiind de peste 67 de ani. Prezentarea în continuare a informaţiei potrivit căreia, ca regulă, judecătorii se pensionează la 48 de ani, deşi Consiliul a precizat public de mai multe ori că aceasta nu este reală, are ca scop dezinformarea societăţii şi antagonizarea acesteia în continuare faţă de corpul judecătorilor”, spune CSM.

 CSM vorbește de un „val de informaţii eronate comunicate în spaţiul public”

Consiliul Superior al Magistraturii reaminteşte că s-a transmis public de mai multe ori faptul că instabilitatea statutului magistratului, din perspectiva modificărilor legislative potrivit planului de guvernare, a determinat din ce în ce mai mulţi judecători să ia decizia de a se pensiona, fiind în continuare formulate cereri de pensionare.

„În contextul valului de informaţii eronate comunicate în spaţiul public, pe toate canalele, la adresa corpului magistraţilor, Consiliul îşi reafirmă angajamentul de a informa constant şi corect societatea”, subliniază Consiliul Superior al Magistraturii.

Amintim că, vineri, premierul Ilie Bolojan a afirmat că pensionarea magistraţilor este „prea rapidă” şi este nevoie de o nouă lege a salarizării, existând pericolul ca, în câţiva ani, pensiile să nu mai aibă de cine să fie plătite.

„Unul din jaloanele pe care trebuie să le atingem este pensionarea magistraţilor. (…) Componenta de pensii speciale trebuie abordată pentru toate instituţiile în pasul doi. Avem câteva realităţi care nu pot fi contestate. Avem o pensionare prea rapidă a magistraţilor şi, aşa cum v-am spus, se pensionează, în general, la 48 de ani. Din pensionările pe care le-am semnat când am ocupat funcţia de preşedinte interimar, 90% erau la 48 de ani. Era o doamnă judecător care s-a pensionat la 60 de ani. Mi-am propus, n-am ajuns încă, dar o să o caut să-i duc un buchet de flori, pentru că a lucrat până la 60 de ani. Tot respectul pentru dânsa. Este un lucru de care ne dăm seama că nu mai poate continua. De ce se întâmplă asta? Pentru că există o durată, dacă bine reţin, de 25 de ani, după care te poţi pensiona”, a explicat prim-ministrul, într-o conferinţă de presă.

 Bolojan: „Înseamnă că la 48 de ani te poţi pensiona”

Premierul a argumentat vineri:

„Deci, dacă începi imediat după ce ai terminat facultatea, înseamnă că la 48 de ani te poţi pensiona. Este evident că trebuie să creştem vârsta, după care te poţi pensiona – nu ştiu, 30, 35 de ani, în aşa fel încât pensionarea, chiar dacă ai îndeplinit această perioadă, să se poată face, nu foarte departe de vârsta standard de pensionare, care este de 65 de ani, şi care trebuie să fie baza pentru cele mai multe dintre profesiile din România”.

Trump încearcă să justifice taxele vamale /„Statele Unite au fost JEFUITE de prieteni și inamici”

0

Președintele american, Donald Trump, a încercat din nou, luni, să justifice taxele vamale impuse multor țări, inclusiv națiunilor europene, acuzându-le că au profitat decenii întregi de pe urma Statelor Unite.

”Statele Unite ale Americii au fost jefuite la nivel comercial și militar de prieteni și de inamici, în aceeași măsură, de câteva decenii. Costurile au fost de mii de miliarde de dolari, iar acest lucru nu mai era sustenabil, de fapt, nu a fost niciodată!”, a acuzat Donald Trump, într-un mesaj postat pe platforma Truth Social.

”Țările ar trebui să se gândească la acest lucru și să ne mulțumească pentru că au beneficiat gratuit de aceste lucruri mulți ani, să ne spună că acum trebuie să facă ceea ce este corect pentru America. Iar noi am răspunde: «Mulțumim pentru înțelegerea situației. Apreciem foarte mult!»”, a subliniat Donald Trump.

Președintele SUA a anunțat impunerea de tarife comerciale de 30% Uniunii Europene de la 1 august, dacă până atunci nu se ajunge la un acord comercial major. Bruxellesul a avertizat că taxele vamale impuse de Administrația Donald Trump vor afecta fundamental relațiile comerciale cu Statele Unite. Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a semnalat că Uniunea Europeană va trece la măsuri de retorsiune ”proporționate”.

”Am aflat cu regret și dezamăgire despre scrisoarea trimisă Uniunii Europene de președintele SUA, Donald Trump, mai ales ținând cont de etapa avansată a negocierilor noastre comerciale. UE a abordat printr-o atitudine de bună-credință negocierile și cu o intensitate totală. Să fim onești: ideea impunerii unei taxe vamale de 30% este prohibitivă pentru comerțul reciproc. Rețelele de aprovizionare transatlantice vor resimți masiv măsurile”, a declarat Maros Sefcovic, comisarul UE al Comerțului.

Foto: Profimedia

RECOMANDAREA AUTORULUI:

Comisia Europeană a intensificat cooperarea digitală cu Republica Moldova și salută aderarea țării la sistemul UE de roaming

ANALIZĂ Corriere della Sera: China AVERTIZEAZĂ Europa că Putin nu trebuie să piardă războiul din Ucraina /Beijingul vrea să țină resursele SUA departe de Asia

PSD îi mai dă o șansă lui Bolojan. Măsurile propuse de social-democrați în pachetul #2 fiscal. SURSE: „În caz contrar, vom face consultare internă”

0

PSD nu va vota moțiunea de luni depusă de opoziție împotriva guvernului Bolojan. În schimb, social-democrații sunt nemulțumiți în interiorul coaliției din cauza că vocea lor nu este ascultată de către premier. Astfel, PSD a venit cu o serie de propuneri pentru pachetul 2 cu măsuri fiscal-bugetare și amenință că dacă nu vor fi respectate, se va face o consultare internă pentru ieșirea de la guvernare, spun surse politice din interiorul PSD, consultate de Gândul.

Gândul a obținut în exclusivitate măsurile propuse de PSD pentru noul pachet cu măsuri fiscale care ar urma să fie asumat de guvernul Bolojan în Parlament.

  • Corectarea unor măsuri excesive și absurde din primul pachet de măsuri (ex. CASS la veterani, deținuți politici și la mamele care își cresc copiii).
  • Plafonarea indemnizațiilor din CA-uri.
  • Creșterea impozitării la speculațiile cu criptomonede.
  • Modificarea rapidă a legii insolvenței.
  • Taxarea externalizării profiturilor de către multinaționale.
  • Scăderea pragului minim de impozitare de la 1% la 0,5% din cifra de afaceri, pentru toate companiile plătitoare de impozit pe profit de 16 (nu doar la cele cu cifră mare de afaceri).
  • Verificări ANAF după o matrice clară de risc aplicată contribuabililor.
  • Verificări ITM țintite în sectoarele cu evaziune mare la taxele pe muncă.

În caz contrar, dacă aceste măsuri nu vor fi implementate în noul proiect de lege, social-democrații spun că nu vor ezita să consulte din nou partidul pentru o eventuală ieșire de la guvernare.

„Am spus că dacă nu se va ține cont de propunerile noastre nici în pachetul 2, atunci vom consulta din nou partidul”, au declarat surse politice din PSD.

Ilie Bolojan spune că pachetul 2 fiscal începe cu reforma societăților unde statul este acționar majoritar

Șeful executivului a anunțat vineri, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, că noul pachet fiscal-bugetar va începe cu reforma companiilor de stat.

„Cum ați văzut în ultima perioadă, de la cheltuielile acestor societăți, de la creșterea indemnizațiilor, conducerilor care s-au instalat acolo, de la pierderile pe care le au, rezultă un tablou foarte prost pentru statul român. Din păcate, o bună parte din aceste active pe care aceste societăți le administrează, din domeniile în care acționează, sunt mult sub potențialul piețelor în care lucrează și mult sub ceea ce s-ar putea obține.

Mă refer la pierderi mai mici, mă refer la o mai bună calitate a serviciilor oferite, mă gândesc, în ultimul rând, chiar la profituri mai mari pe care statul român să le poată investi în sănătate sau în educație sau în alte domenii și, în general, o bună administrare a acestor active”, a declarat Bolojan.

Foto colaj: Mediafax + Facebook/ PSD


AUTORUL RECOMANDĂ:

Zelenski anunță schimbarea premierului și o remaniere guvernamentală profundă. O femeie propusă pentru șefia Executivului

0

Președintele Volodimir Zelenski a numit-o pe prim-viceprim-ministrul Iulia Sviridenko ca viitor prim-ministru al Ucrainei, a declarat el pe 14 iulie, lansând o remaniere guvernamentală.

Iulia Sviridenko, propusă pentru postul de premier al Ucrainei/FOTO:X

„Am propus ca Iulia Sviridenko să conducă Guvernul Ucrainei și să contribuie la o reînnoire semnificativă a activității sale”, a declarat Zelenski într-un mesaj postat pe platforma X (fostul Twitter). Șeful statului a adăugat că așteaptă „în cel mai scurt timp” prezentarea programului de guvernare al noii echipe.

Accent pe economie, relații externe și industrie de apărare

Potrivit declarațiilor președintelui, Sviridenko și-a prezentat deja viziunea asupra priorităților guvernării, într-o întâlnire care a avut loc în aceeași zi. Temele abordate au inclus cooperarea cu Statele Unite și Uniunea Europeană, consolidarea economiei, creșterea producției de armament și reformarea structurii executive.

Sviridenko, o figură tehnocrată apropiată de președintele Zelenski, a deținut în ultimii ani poziția de vicepremier și ministru al economiei, fiind percepută drept una dintre promotoarele reformelor orientate spre integrarea euroatlantică.

O tranziție controlată în context parlamentar favorabil

Conform Constituției Ucrainei, guvernul este numit de Parlament. Pentru ca Svyrydenko să preia funcția de premier, actualul șef al guvernului, Denis Șimihal, trebuie mai întâi să își prezinte demisia. Ulterior, legislativul va trebui să voteze atât asupra demisiei, cât și asupra noului candidat propus de președinte.

Partidul „Servitorul Poporului”, condus de Zelenski, deține 231 din cele 450 de mandate parlamentare — o majoritate simplă care ar putea asigura o tranziție rapidă.

Schimbarea, anticipată de luni de zile

Zvonnurile privind o posibilă înlocuire a lui Shmyhal — cel mai longeviv premier al Ucrainei de la independență — circulă de mai bine de un an. Deși Zelenski a operat o serie de remanieri în septembrie 2024, inclusiv în rândul miniștrilor din domeniul apărării și administrației, Shmyhal a rămas atunci în funcție.

Anunțul de acum pare să confirme că Zelenski își dorește o nouă fază în conducerea executivă a statului, adaptată la realitățile unui război care intră într-un nou an și la nevoia de accelerare a reformelor interne.

Parlamentul de la Kiev urmează să-și reia activitatea în această săptămână. Dacă demisia lui Șmihal este acceptată, Legislativul are la dispoziție 30 de zile pentru a valida un nou premier. Având în vedere alinierea politică favorabilă președintelui și lipsa unei opoziții parlamentare semnificative, procesul este așteptat să decurgă fără blocaje.

Rămâne de văzut dacă propunerea Sviridenko va fi însoțită și de o reconstrucție profundă a echipei guvernamentale — una care să reflecte noua arhitectură de putere a Ucrainei în plin război și în pragul unor decizii cruciale privind integrarea europeană.

Trump ia în calcul să trimită rachete de croazieră JASSM în Ucraina. Armata ucraineană ar putea lovi și Moscova cu ele

0

Președinte american Donald Trump analizează posibilitatea includerii rachetelor de croazieră cu rază lungă de acțiune JASSM-ER într-un viitor pachet de asistență militară pentru Ucraina, potrivit unei surse citate de Military Watch Magazine.

Racheta JASSM are o rază de acțiune de peste 900 de km/FOTO:X

Este vorba despre rachete aer-sol de înaltă precizie, dezvoltate de compania Lockheed Martin, capabile să lovească ținte la o distanță de până la 925 de kilometri – ceea ce ar permite armatei ucrainene să atingă obiective strategice în adâncimea teritoriului rus, dincolo de frontul actual.

Un armament greu, pentru o etapă nouă a războiului

Potrivit sursei citate, livrarea rachetelor ar urma să se facă în paralel cu extinderea flotei ucrainene de avioane F-16, în special variante modernizate ale unor aparate din epoca Războiului Rece, dar care rămân compatibile cu armamentul NATO. Aceste avioane ar putea fi folosite pentru lansări de rachete de la mare distanță, dincolo de raza sistemelor de apărare antiaeriană rusești.

În același timp, publicația Defense Express semnalează că, pe fondul unei posibile includeri a rachetelor cu bătaie lungă în noul pachet american, au fost evaluate și alte opțiuni, precum PrSM – racheta balistică de ultimă generație destinată sistemelor HIMARS. Aceasta, însă, este considerată puțin probabilă pentru export, având în vedere că abia a fost introdusă în arsenalul armatei SUA.

Astfel, varianta cea mai realistă și fezabilă rămâne racheta JASSM-ER, deja produsă în cantități mari și livrată aliaților NATO, inclusiv Poloniei, care a primit 110 unități pentru dotarea propriei flote de F-16.

Capabilități tehnice și limitări curente

Rachetele JASSM-ER sunt concepute pentru misiuni complexe, împotriva unor ținte bine apărate, staționare sau mobile, în orice condiții meteo și la orice oră din zi și din noapte. Dispun de un sistem avansat de ghidaj care combină navigația inerțială și satelitară cu o cap de ghidaj termic, iar încărcătura utilă ajunge la 450 de kilograme.

Comparativ, versiunea de bază JASSM are o rază de acțiune de circa 360 de kilometri, ceea ce face ca varianta ER să ofere un avantaj operațional semnificativ.

Totuși, analiștii militari subliniază că avioanele F-16 ucrainene vor putea lansa JASSM-ER doar după o actualizare software compatibilă. În paralel, există posibilitatea integrării acestor rachete și pe bombardierele tactice Su-24M ale Ucrainei, așa cum s-a întâmplat în trecut cu rachetele Storm Shadow furnizate de Marea Britanie și Franța.

Semnal strategic din partea Washingtonului

Chiar dacă decizia finală nu a fost încă anunțată, simplul fapt că opțiunea JASSM-ER este luată în calcul transmite un semnal clar: Washingtonul, inclusiv sub o posibilă conducere republicană, nu exclude extinderea sprijinului militar acordat Kievului cu sisteme ofensive capabile să descurajeze Rusia prin proiecția forței dincolo de linia frontului.

În contextul în care războiul intră într-o etapă de uzură și lovituri strategice, livrarea unor rachete cu rază extinsă ar putea reconfigura arhitectura de apărare și atac a Ucrainei – și implicit, echilibrul de putere pe flancul estic al Europei.

George Simion: „Aveți în acest guvern care taie de la mame, de la studenți, de la pensionari, cinci vicepremieri”

0

Liderul AUR, George Simion, a criticat luni, 14 iulie, în Parlament, Guvernul Bolojan, împotriva căruia partidul său a inițiat moțiunea de cenzură intitulată „Au ruinat țara și acum îi obligă pe români să achite nota de plată”, repetând de câteva ori că executivul are cinci vicepremieri.

George Simion a repetat că Guvernul are cinci vicepremieri. FOTO Facebook

„Aveți în acest guvern care taie de la mame, de la studenți, de la pensionari, cinci vicepremieri”, a spus George Simion de la tribuna Parlamentului.

 Liderul AUR a continuat:

„Voi faceți un apel la austeritate când aveți cinci vicepremieri? Unul de la USR, unul de la UDMR, unul de la PNL, unul de la PSD și unul de la ăla mic de la Cotroceni”.

Numărul vicepremierilor Guvernului Bolojan a fost amintit în aproape fiecare frază rostită de George Simion.

„Aveți cinci vicepremieri și ați vrea să nu stați aici în bănci, să ascultați moțiunea de cenzură. Câți vicepremieri aveți? Bravo, ați înțeles!”.

Președintele AUR a mai spus că „acum mâna dreaptă a lui Ciolacu spune ca este responsabil tocmai când a numit cei cinci vicepremieri” și a adăugat:

„Cinci mașini în fața casei. Cinci secretare (…) Cinci precedente de cumul. Voi cereți sacrificii de la români.”.

„Vom depune moțiuni până când faceți și voi pașii cu care vă lăudați”

Simion a amenințat cu alte inițiative similare împotriva Guvernului Bolojan:

„O să ne întâlnim și luna viitoare pentru o moțiune de cenzură, și în septembrie, și vom depune moțiuni până când faceți și voi pașii cu care vă lăudați: dintre cei cinci să rămână doar unul. Trageți la sorți! Cine trage paiul scurt. Pentru că nu o să terminați bine guvernarea asta. Când o să ajungeți acasă și o să vă întrebe ce ați făcut astăzi la Parlament, cu siguranță o să rețineți acest număr. L-a reținut și doamna Turcan, a mai spus George Simion.  

Moțiunea de cenzură inițiată de AUR este dezbătută și supusă votului luni, 14 iulie, în plenul reunit al Parlamentului.   

Amintim că după ce deputata AUR Ramona Ioana Bruynseels a citit textul moțiunii de cenzură, premierul a declarat că înțelege poziția opoziției, dar a afirmat că „exagerările nu ajută” și a cerut „să fim responsabili și să nu generăm panică între români”.

 Ilie Bolojan a criticat textul moțiunii:

„Au îmbrăcat aceste cifre într-un limbaj colorat, în slogane și în acuze aduse guvernului. Eu înțeleg că opoziția critică guvernul. Este rolul ei și dreptul ei. Am făcut însă un apel la partidele din opoziție să fie parte la soluție, nu la problemă”.

Grindeanu, la dezbaterea moțiunii AUR: „PSD nu va fi niciodată parte dintr-un scenariu iresponsabil”

0

Președintele interimar al social-democraților, Sorin Grindeanu, a declarat luni, 14 iulie, în Parlament, că AUR nu vrea ca Guvernul Bolojan să pice, ci doar folosește „cinic” acest exercițiu politic, dar a subliniat că PSD nu poate să înghită „pe nemestecate” măsurile Executivului.

„AUR nu vrea să pice guvernul pentru că nu au nicio alternativă și niciun plan coerent. Vor doar să marcheze electoral vânzând iluzii românilor”, a declarat Sorin Grindeanu în ziua votului pe moțiunea de cenzură inițiată de AUR, intitulată „Au ruinat țara și acum îi obligă pe români să achite nota de plată – afară cu Guvernul ipocrit”.

 Liderul PSD a adăugat:

„Românii înțeleg momentul greu prin care trece țara noastră. Și de aceea ei vor soluții clare, asumate cu mult curaj, care să corecteze problemele existente. PSD nu va fi niciodată parte dintr-un scenariu iresponsabil”

„Statul trebuie să-și facă curat în propria ogradă”

Grindeanu a mai spus că PSD nu poate să înghită pe nemestecate aceste măsuri și a explicat că, mai întâi „statul trebuie să-și facă curat în propria ogradă”.

 Grindeanu a mai spus că singura alternativă viabilă este impozitul progresiv.

Moțiunea de cenzură inițiată de AUR este dezbătută și supusă votului luni, 14 iulie, în plenul reunit al Parlamentului.   

Amintim că după ce deputata AUR Ramona Ioana Bruynseels a citit textul moțiunii de cenzură, premierul a declarat că înțelege poziția opoziției, dar a afirmat că „exagerările nu ajută” și a cerut „să fim responsabili și să nu generăm panică între români”.

 Ilie Bolojan a criticat textul moțiunii:

„Au îmbrăcat aceste cifre într-un limbaj colorat, în slogane și în acuze aduse guvernului. Eu înțeleg că opoziția critică guvernul. Este rolul ei și dreptul ei. Am făcut însă un apel la partidele din opoziție să fie parte la soluție, nu la problemă”.

Premierul a făcut un apel la opoziție „să renunțe la dublul limbaj”.

UE îl avertizează pe TRUMP asupra efectelor taxelor vamale /„Ideea este prohibitivă pentru comerțul reciproc”

0

Uniunea Europeană avertizează că taxele vamale impuse de Administrația Donald Trump vor afecta fundamental relațiile comerciale cu Statele Unite, cerând acțiuni rapide pentru evitarea unei crize majore.

”Aceasta este una dintre cele mai importante reuniuni, ținând cont de tensiunile comerciale tot mai mari. Vom începe cu relațiile comerciale UE-SUA. Am aflat cu regret și dezamăgire despre scrisoarea trimisă Uniunii Europene de președintele SUA, Donald Trump, mai ales ținând cont de etapa avansată a negocierilor noastre comerciale. UE a abordat printr-o atitudine de bună-credință negocierile și cu o intensitate totală. Să fim onești: ideea impunerii unei taxe vamale de 30% este prohibitivă pentru comerțul reciproc. Rețelele de aprovizionare transatlantice vor resimți masiv măsurile”, a declarat Maros Sefcovic, comisarul UE al Comerțului.

”Nu cred că va exista vreo asociație industrială care să fie mulțumită de aceste politici tarifare. Avem o mare responsabilitate pentru cele mai ample relații comerciale de pe această planetă și trebuie să găsim soluții. Trebuie să facem tot posibilul pentru a evita acest scenariu negativ”, a subliniat Maros Sefcovic.

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat impunerea de tarife vamale de 30% Uniunii Europene de la 1 august, dacă până atunci nu se ajunge la un acord comercial major.

”Am avut la dispoziție ani întregi pentru a discuta despre relația noastră cu Uniunea Europeană și am ajuns la concluzia că trebuie să ne îndepărtăm de acest deficit, periclitat de taxele europene și de barierele comerciale. Din păcate, relația noastră a fost departe de a fi bazată pe reciprocitate”, a afirmat Donald Trump în scrisoarea trimisă Uniunii Europene.

În replică, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a avertizat că Uniunea Europeană va trece la măsuri ”proporționate” de retorsiune împotriva Statelor Unite.

Foto: Profimedia

Video: Comisia Europeană

RECOMANDAREA AUTORULUI:

Comisia Europeană a intensificat cooperarea digitală cu Republica Moldova și salută aderarea țării la sistemul UE de roaming

Comisia Europeană a intensificat cooperarea digitală cu Republica Moldova și salută aderarea țării la sistemul UE de roaming

0

Comisia Europeană a anunțat, luni, avansarea cooperării cu Republica Moldova în domeniul digital și admiterea țării în sistemul de roaming telefonic al Uniunii Europene.

”Comisia Europeană salută aprofundarea cooperării digitale între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Acest lucru include intensificarea securității cibernetice, contracararea dezinformării și includerea Republicii Moldova în sistemul de roaming telefonic”, anunță instituția, într-un comunicat.

”Autorizarea de către Consiliul UE a Planului de Securitate Cibernetică pentru Republica Moldova marchează avansarea securității regionale și a cooperării digitale UE-Republica Moldova în virtutea Legii Securității Cibernetice. Acest prim acord cibernetic major semnat în mandatul Președinției daneze a Consiliului UE contribuie la contracararea incidentelor majore de securitate. Este vorba de o realizare semnificativă în eforturile Comisiei Europene de avansare a cooperării digitale și de a consolida securitatea Republicii Moldova și a Uniunii Europene”, subliniază Comisia Europeană.

Republica Moldova se alătură sistemului de roaming telefonic al UE

De asemenea, Comisia Europeană a salutat acordul politic prin care Republica Moldova se alătură sistemului UE de ”roaming ca acasă”. De altfel, Republica Moldova va adera la Lista Țărilor Sigure pentru validarea semnăturilor electronice.

”Pentru consolidarea rezilienței societale la interferențele externe și la dezinformare, în regiune a fost creat un nou centru al Observatorului Digital European al Presei (FACT)”, subliniază Comisia Europeană.

Foto: Profimedia

RECOMANDAREA AUTORULUI:

ANALIZĂ Corriere della Sera: China AVERTIZEAZĂ Europa că Putin nu trebuie să piardă războiul din Ucraina /Beijingul vrea să țină resursele SUA departe de Asia

VIDEO Criză politică în Germania /Coaliția care susține Guvernul MERZ nu s-a înțeles asupra numirii judecătorilor Curții Constituționale

Financial Times: Comisia Europeană vrea TAXAREA marilor companii, pentru a suplimenta bugetul Uniunii Europene

Evadare ca în filme: un francez a fugit din închisoare ascuns în bagajul unui deținut eliberat, dar a fost prins după două zile

0

Un tânăr condamnat a reușit o evadare spectaculoasă dintr-o închisoare din Franța, ascunzându-se în bagajul unui deținut eliberat, însă libertatea i-a fost scurtă: a fost prins după două zile, în timp ce ieșea dintr-o pivniță.

Gardienii au constatat lipsa deţinutului din celulă după o zi. FOTO. arhivă

Un caz desprins parcă din filmele de acţiune a atras atenția presei franceze, după ce un tânăr de 20 de ani, aflat în detenție, a reușit să evadeze ascunzându-se în bagajul colegului de celulă care își încheiase pedeapsa. Incidentul s-a petrecut vineri, 11 iulie, într-un penitenciar supraaglomerat de lângă Lyon, iar autoritățile au descoperit lipsa deținutului abia a doua zi, sâmbătă.

Potrivit cotidianului Le Parisien, evadarea s-a produs după ce colegul de celulă, care urma să fie eliberat, a primit permisiunea de a transporta cu un cărucior mai multe bagaje personale până la mașina care îl aștepta la poarta închisorii. Într-una dintre genţile pe care pe transporta se afla ascuns deținutul de 20 de ani, care a reuşit astfel să treacă de controalele de securitate și să iasă din penitenciar fără a fi observat.

Libertatea obținută prin această metodă ingenioasă nu a fost, însă, de lungă durată, pentru că luni, 14 iulie, autoritățile au anunțat capturarea tânărului într-un sat din sudul Franței. Evadatul a fost prins în momentul în care ieșea dintr-o pivniță în care se ascunsese peste noapte, după două zile petrecute în libertate.

Administrația penitenciarului a transmis într-un comunicat faptul că tânărul executa „mai multe” pedepse cu închisoarea și era vizat de un mandat de arestare emis în cadrul unei anchete privind crima organizată. De asemenea, el era suspectat de implicare într-o dublă crimă, iar autoritățile investigau apartenența sa la o structură criminală.

În urma acestei evadări, Parchetul din Lyon a deschis o anchetă, fiind demarată totodată şi o anchetă internă a închisorii pentru a clarifica circumstanțele exacte ale modului în care deținutul a reușit să treacă de verificările gardienilor fără a fi depistat. Administrația penitenciarului a transmis că vor fi luate toate măsurile disciplinare necesare în urma incidentului și că Parchetul, precum și forțele de ordine, au fost imediat informate după descoperirea evadării.

Val de spitalizări în timpul unui festival celebru din Berlin. Cel puțin 13 oameni sunt în stare critică

0

Cel puțin 13 persoane se află în stare critică după ce au participat la un important festival stradal dedicat muzicii techno desfășurat la Berlin, au anunțat luni serviciile de urgență.

Cel puțin 13 persoane au ajuns în stare gravă la spital FOTO @PalaceBerlin / X

Evenimentul „Rave the Planet” a atras aproximativ 200.000 de persoane în capitala Germaniei duminică, participanții cerând protejarea scenei de club berlineze, renumită la nivel mondial și recunoscută oficial de UNESCO ca parte a patrimoniului cultural imaterial.

Pe parcursul manifestării, 69 de persoane au fost spitalizate, dintre care 13 în stare critică și alte 27 în stare gravă, potrivit serviciilor de urgență,,  transmite Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al brigăzii de pompieri din Berlin, Dominik Pretz, a declarat că principala cauză a spitalizărilor a fost intoxicația, fără a oferi însă detalii suplimentare privind natura substanțelor implicate.

În total, 392 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale la fața locului.

Parada „Rave the Planet” a fost lansată în 2022 de Dr. Motte, un DJ care s-a numărat printre fondatorii celebrului festival „Love Parade” în 1989.

„Love Parade” a fost un important festival anual de muzică techno care a fost anulat după o busculadă mortală produsă în orașul Duisburg, din vestul Germaniei, în 2010.

Parada de duminică a avut loc pe bulevardul dintre Poarta Brandenburg și Columna Victoriei, în centrul Berlinului.

Autoritățile au declarat că a fost un eveniment „pașnic”, cu puține incidente, în pofida condițiilor meteo nefavorabile.