sâmbătă, iulie 26, 2025
No menu items!
Acasă Blog

Von der Leyen a anunțat că se va întâlni cu TRUMP duminică, în Scoția. Subiectul discuțiilor: Menținerea relațiilor comerciale

0

Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a declarat că se va întâlni cu președintele american Donald Trump duminică, în Scoția.

Vizita președintelui Comisiei Europene are loc în timp ce Uniunea Europeană face eforturi pentru a obține un acord comercial cu Washingtonul.

Anunțul a sporit speranțele că von der Leyen și Trump vor conveni asupra unei schițe preliminare de acord comercial și vor evita un război comercial transatlantic, notează Financial Times.

Persoane la curent cu proiectul de acord spun că acesta va stipula taxe vamale de aproximativ 15% pentru majoritatea importurilor în Statele Unite dinspre cel mai mare partener comercial al lor, Uniunea Europeană.

„În urma unei convorbiri bune cu președintele Statelor Unite, am convenit să ne întâlnim în Scoția duminică pentru a discuta despre relațiile comerciale transatlantice și despre cum le putem menține puternice”, a postat von der Leyen pe rețelele de socializare vineri.

Comisia Europeană: Vizita lui von der Leyen are loc la invitația lui Trump

Von der Leyen va călători în Scoția, unde Trump petrece un weekend jucând golf și întâlnindu-se cu oficiali britanici care fac lobby pentru ca el să reducă taxele vamale pe oțel și whisky.

Following a good call with @POTUS, we have agreed to meet in Scotland on Sunday to discuss transatlantic trade relations, and how we can keep them strong.

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) July 25, 2025

Comisia Europeană a precizat că vizita lui von der Leyen are loc la invitația lui Trump.

La plecarea spre Scoția, Donald Trump le declarase reporterilor că estima șansele de a se ajunge la un acord comercial între SUA și Europa la “50%, poate mai puțin.”

În același timp, Trump l-a lăudat pe premierul britanic Keir Starmer (cu care are programată o întrevedere luni) și pe primul ministru al Scoției, John Swinney, și a spus că președintele francez, Emmanuel Macron, este „un jucător de echipă”, dar că recunoașterea Palestinei ca stat de către Franța nu va „avea nicio importanță”.

Trump a spus că așteaptă cu nerăbdare să se întâlnească cu Swinney. Înainte de a se îmbarca în avionul prezidențial, el le-a spus jurnaliștilor:

„Liderul scoțian este un om bun, așa că aștept cu nerăbdare să-l întâlnesc”.

El mai a spus că „iubește mult” Scoția.

Trump a sugerat, de asemenea, că caută mai multe concesii din partea UE, spunând că Japonia a avut șanse mai mici decât Bruxelles-ul de a obține un acord, dar a reușit după ce a oferit mai mult Statelor Unite.

Foto: Profimedia

RECOMANDAREA AUTORULUI:

Trump s-a întâlnit cu POWELL și a criticat lucrările costisitoare de renovare a sediului Fed /„Aș vrea să reducă dobânzile”

Autoritățile ruse investighează activitatea GAZPROM. Vânzările de carburanți au scăzut în pofida cererii imense

0

Autoritatea pentru concurenţă din Rusia (FAS) a demarat o investigaţie asupra afacerilor desfășurate de Gazprom pe domeniul vânzărilor de produse petroliere și a descoperit că vânzările au scăzut inexplicabil de brusc.

În contextul preţurilor ridicate din piaţa internă, compania rusă de stat Gazprom intenționează să reducă vânzările externe de carburanți, pentru a contrabalansa deficitul național. Însă vânzările scăzute la benzină nu au adus rezultatul scontat.

Potrivit Reuters, în perioada 20 mai – 27 iunie anul curent, Gazprom şi-a redus vânzările de benzină de tip Ai-92 şi Ai-95, cu 74%, respectiv 50%, la bursa de materii prime din Sankt Petersburg.

„În această perioadă când cererea este crescută din cauza factorilor sezonieri, FAS consideră că astfel de acţiuni sunt inacceptabile şi arată semne clare ale încălcării legislaţiei privind concurenţa”, transmite instituția de reglementare.

Gazprom este unul dintre cei mai importanți contribuabili la bugetul Rusiei iar anul trecut a revenit pe profit, după ce în primii doi ani ai războiului din Ucraina a ieșit de fiecare dată în pierdere.

RECOMANDAREA AUTORULUI

Începutul SFÂRȘITULUI pentru Administrația Zelenski? Protestele par a semnala schimbarea poziției UE, ceea s-ar înscrie în planul SUA de pace cu Rusia

Zelenski le va cere țărilor europene să PLĂTEASCĂ salariile militarilor ucraineni /”Un subiect foarte delicat”

Două cadavre au fost găsite la mai puțin de 15 km distanță unul de celălalt. Autoritățile căutau un bărbat dispărut

0

Două anchete pentru omor au fost deschise în Cornwall (UK), după ce două cadavre au fost găsite în păduri diferite, aflate la o distanță de 10 mile (15 km) una față de cealaltă.

Daniel Coleman a fost ucis. FOTO Devon & Cornwall Police

Rămășițele lui Daniel Coleman, în vârstă de 43 de ani, au fost descoperite în pădurea Paramoor Woods, lângă satul Sticker din Cornish, la începutul acestei luni, iar cadavrul lui Lee Hockey, în vârstă de 50 de ani, a fost găsit într-o pădure între Truro și Probus, pe 1 iulie, potrivit Daily Mail Online.

Coleman a dispărut luna trecută din St Austell și se crede că a murit între 2 iunie și 7 iulie, un bărbat fiind acuzat deja de uciderea sa.

Comisarul pentru poliție și criminalitate Alison Hernandez a declarat în cadrul unei comisii că mai multe cadavre au fost descoperite în cadrul anchetei privind moartea bărbatului – afirmații care au fost ulterior dezmințite de poliția din Devon și Cornwall.

„Am găsit cadavre în acea pădure”, a declarat Hernandez, adăugând că ofițerii încercau să afle „câte au fost acolo”.

„Anchete separate pentru crimă în curs de desfășurare în zona Cornwall” 

Detectivul Jon Bancroft a confirmat de atunci că moartea celeilalte victime, Lee Hockey, este investigată separat.

Lee Hockey a fost găsit mort în altă pădure. FOTO Devon & Cornwall Police

„În prezent, avem trei anchete separate pentru crimă în curs de desfășurare în zona Cornwall’, a declarat dl Bancroft, referindu-se la o a treia anchetă care a fost lansată după un incendiu soldat cu moartea unei persoane la o proprietate rezidențială din Newquay, pe 22 iulie.

 Detectivul a adăugat:

„Supraveghez toate aceste investigații în acest moment și pot confirma că sunt efectuate independent unele de altele și nu se crede că au legătură între ele. Pot afirma categoric că am recuperat rămășițele care se crede că sunt ale lui Daniel Coleman doar dintr-o zonă de pădure din Sticker. Nicio altă rămășiță nu a fost localizată la acest loc până în prezent’.

Hernandez a declarat că a fost nevoie de sprijin suplimentar pentru a ajuta ancheta:

„Există o mare scenă a crimei care a fost identificată în Cornwall și care necesită multe eforturi pentru pază. National Crime Agency sprijină organizația în acest moment”.

Coleman a fost dat dispărut pe 1 iunie. Acuzat de uciderea sa este James Desborough, 39 de ani, din Lower Sticker. Suspectul urmează să apară în fața instanței pe 8 august.

Cea de-a treia anchetă pentru crimă are loc după un incendiu înregistrat la o proprietate rezidențială din Newquay la 22 iulie. Corpul unui bărbat în vârstă de 30 de ani a fost găsit în proprietate, iar un bărbat în vârstă de 33 de ani din Bolton a fost arestat sub suspiciunea de crimă.

Mai multe crime șocante au avut loc în ultimii ani în Regatul Unit al Marii Britanii. Printre autori, se numără și români.

„Terminați treaba”. Donald Trump îndeamnă Israelul să „scape” de Hamas

0

După eșecul negocierilor pentru un armistițiu în Gaza și un acord privind ostaticii, președintele Donald Trump consideră că prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu ar trebui să intensifice războiul pentru a „scăpa” de Hamas.

Donald Trump Foto: AFP

Trump a făcut aceste comentarii vineri, 25 iulie, după o convorbire telefonică cu Netanyahu.

Hamas nu a vrut cu adevărat să facă un acord. Cred că vor să moară și este foarte rău. S-a ajuns la un punct în care trebuie să termini treaba”, a precizat președintele american jurnaliștilor, înainte de a pleca într-o călătorie în Scoția, relatează publicația Axios.

Trump a adăugat că israelienii „vor trebui să lupte și să curețe situația” și că Israelul „va trebui să scape (de Hamas)”.

El a mai spus că întotdeauna a crezut că Hamas nu ar vrea să-i elibereze pe ostaticii rămași, deoarece nu vrea să-și piardă „moneda de schimb” și „protecția”.

Acum vor fi vânați”, a precizat Trump despre Hamas.

Criza din negocieri vine pe măsură ce situația umanitară devine din ce în ce mai catastrofală, cu tot mai multe rapoarte, de la ONU și alte agenții, despre palestinieni care mor de foame.

În ultima săptămână, Israelul a fost de acord cu o propunere de armistițiu din partea mediatorilor qatarezi și egipteni, dar Hamas a încercat să facă o contraofertă pe care Israelul a respins-o rapid. Aceasta a dus la o întrerupere a negocierilor indirecte de la Doha, care înregistraseră progrese considerabile, potrivit publicației citate.

SUA își retrag echipa de negociatori de la discuțiile din Qatar în vederea unui armistițiu în Fâșia Gaza, după ce trimisul special al lui Donald Trump, Steve Witkoff, a acuzat Hamas de „lipsa disponibilității de a încheia un armistițiu”.

„Am decis să repatriem echipa noastră de la Doha pentru consultări după ultimul răspuns al Hamas, care arată cu claritate o lipsă de voinţă de a ajunge la un armistiţiu în Gaza. Deşi mediatorii au făcut eforturi considerabile, Hamas nu pare să acţioneze într-un mod coordonat şi nici cu bună credinţă”, a transmis trimisul special al SUA într-un comunicat.

SUA şi partenerii lor „vor lua acum în calcul alte opţiuni pentru a-i readuce pe ostatici acasă şi a încerca să creeze un mediu mai stabil pentru populaţia din Gaza”, se mai arată în comunicat.

Anunțul indică un pas înapoi în eforturile diplomatice de a pune capăt asediului, distrugerii și situației dificile pentru populația din enclava palestiniană, după mai bine de 21 de luni de război.

Răspunsul lui Nicușor Dan după ce Rusia a acuzat România că „oferă protecție” avioanelor militare ucrainene: „Total fals”

0

Președintele Nicușor Dan a reacționat vineri, 25 iulie, la afirmațiile făcute de purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a acuzat România că a oferit protecție avioanelor militare ucrainene de atacurile Rusiei.

Nicușor Dan a răspuns acuzațiilor formulate de Zaharova FOTO Facebook

Nicușor Dan a fost întrebat vineri, în Austria, cum comentează afirmațiile purtătoarei de cuvânt a ministerului rus de externe, care a spus că România permite Ucrainei să folosească spațiul nostru aerian, în urma incidentului de luni.

„E total fals. Vă dați seama că am toate informările și nu s-a întâmplat asta”, a răspuns Nicușor Dan, potrivit Digi 24.

Rusia a acuzat joi, 24 iulie, România că a oferit protecție avioanelor militare ucrainene de atacurile Rusiei.

Ea a avertizat că autoritățile de la București „nu par a se gândi la riscuri”.

„Este evident că încurajarea aventurilor bandei lui V.A. Zelenski nu face decât să intensifice degradarea catastrofală a securității europene. Cu toate acestea, autoritățile române par să nu fie dispuse să se gândească la riscuri, să analizeze politica națională din punctul de vedere al intereselor suverane ale țării și ale poporului. (…)”, a spus Zaharova.

Afirmațiile au fost făcute după ce Ministerul român al Apărării Naționale a anunțat, luni, că patru avioane militare ucrainene au pătruns scurt timp în spațiul aerian al României.

Un cartier de vile din Capitală va fi demolat. Ce film celebru s-a turnat aici

0

Cartierul de vile La Mesteceni, din zona Satului Francez, din Bucureşti, construit în anul 2000, va fi demolat și dezvoltatorii care îl dețin vor să ridice un complex multifuncțional.

Cartierul ”La Mesteceni” FOTO: Adevărul

După două decenii de la construire, cartierul de vile La Mesteceni, amplasat în zona Satului Francez, din nordul Bucureștiului, va fi demolat de compania dezvoltatoare.

Investitorii intenţionează să demoleze cele 19 vile cu 23 de unităţi locative care formează cartierul La Mesteceni, cu intenția de a se construit un complex de șase ori mai mare.

  Planul investitorului este să construiască un complex cu hotel, SPA, piscină, spații comerciale la parter și minim 200 de apartamente.

  „Vom oferi posibilitatea de a cumpăra sau închiria un apartament, locatarii putând beneficia de toate serviciile unui hotel de business alăturat, care va avea 100-120 de camere, în genul room-service sau concierge. Nu excludem un parteneriat pentru dezvoltarea acestui proiect“, a declarat, în trecut, Daniel Tănăsoiu, general manager al Primavera Development, pentru Profit.ro.

Vilele de aici erau închiriate atât ca spații de birouri pentru mici afaceri, cât și ca locuințe.

În acest cartier, regizorul Cristian Mungiu a filmat pelicula ”Occident”, care i-a adus 3 nominalizări la Festivalul de Film de la Cannes din 2002. 

Nicușor Dan, despre interferențele rusești în România și dezinformarea populației: „Oamenii sunt dispuși să creadă orice este direcționat împotriva autorității”

0

Aflat într-o vizită oficială de două zile în Austria, președintele României, Nicușor Dan, a oferit vineri declarații de presă comune alături de omologul său austriac, Alexander Van der Bellen. Întrebat de un jurnalist cum intenționează să contracareze ingerințele rusești în România, șeful statului a oferit un răspuns detaliat și a punctat necesitatea reconstruirii încrederii publice în autorități.

Recâștigarea încrederii populației în instituții este esențială, spune N. Dan. FOTO: captură video

„În tipul acesta de interferențe, nu e foarte ușor să dovedești după o săptămână, după trei săptămâni, după câteva luni exact ce s-a întâmplat”, a spus Nicușor Dan, amintind că în urmă cu o săptămână au fost emise simultan comunicate oficiale de către Guvernul Marii Britanii, Uniunea Europeană și NATO, care au confirmat acțiuni ale unor echipe ale serviciului secret militar rus, GRU, începând din 2016.

„Abia acum avem dovada concretă despre cine le-a produs”, a adăugat președintele.

Referindu-se la alegerile din România, Nicușor Dan a vorbit despre existența unei „rețele online” bine organizate, care „au atras oameni pe diferite topicuri, de la sport până la sănătate sau remedii naturiste, ezoterism și fel de fel de alte lucruri, pe care le-am văzut la un moment dat în context electoral că au acționat într-o direcție.”

„Și atunci există o suspiciune puternică că asta este o interferență a unui stat care nu poate să fie decât Rusia, mai ales că lucrul acesta îl vedem întâmplându-se în mai multe locuri din Europa”, a declarat președintele.

El a mai acuzat și campaniile plătite de dezinformare desfășurate pe rețelele sociale, atât în alegerile prezidențiale din mai, cât și în scrutinul precedent. Totuși, a apreciat că „în alegerile prezidențiale din mai din România a existat o foarte, foarte puternică reacție a societății românești, care a văzut pericolul.”

Ca exemplu „educativ”, Nicușor Dan a menționat Republica Moldova, unde pe lângă dezinformare online și atacuri cibernetice, au fost documentate mii de cazuri de cumpărare a voturilor, confirmate de procuratura moldoveană.

„Am văzut realmente rețele de oameni care cumpărau voturi. Și ele sunt dovedite, sunt câteva mii de cazuri pe alegerile de anul trecut care au fost dovedite de Procuratura din Republica Moldova.”

Cum contracarăm ingerințele, în viziunea lui Nicușor Dan

Întrebat cum poate România să contracareze eficient astfel de atacuri, președintele a răspuns: „Trebuie să fim în stare ca, pentru o știre falsă, să reacționăm în jumătate de oră, astfel încât ea să nu ajungă la câteva milioane de oameni și știrea care o corectează să nu mai aibă impact.”

Însă cea mai importantă măsură, în opinia sa, este recâștigarea încrederii populației în instituții:

„Și cel mai, cel mai important lucru este că toate aceste conspirații și știri false prind contur atunci când oamenii nu au încredere în autoritate.

De fapt, aici este problema noastră – vorbesc de România acum – aici este problema noastră. Oamenii, o parte dintre ei, nu au încredere în autoritate. Mai mult decât atât, au un sentiment de furie împotriva autorității, și atunci sunt dispuși să creadă orice este direcționat împotriva autorității curente.

Și atunci, noi trebuie, printr-un lung proces, să recâștigăm încrederea acestor oameni.”

Coaliția, la un pas să sară în aer din cauza scandalului Anastasiu. PSD vrea plecarea vicepremierului, PNL cere evaluarea situației

0

Curg reacțiile în scandalul legat de dosarul în care este implicat vicepremierul Dragoș Anastasiu, ale cărui firme ar fi dat mită către o funcționară a ANAF, pentru a se proteja de controale.

Președintele ar trebui să evalueze foarte atent această situație, spune Fenechiu. FOTO Facebook

„Chestiunea asta compromite toată acțiunea domnului Anastasiu în fruntea Guvernului”, a declarat senatorul PSD Daniel Zamfir, într-o intervenție la Digi24.

Social-democratul a adăugat:

„Faptul că tu, timp de 8 ani, ai dat mită – fapt recunoscut de domnia sa – putem suspiciona că mita a fost ca să îți protejezi afacerea. Deci credibilitatea domnului Anastasiu e zero în acest moment. Cred că acest Guvern trebuie să continue fără Anastasiu vicepremier”.

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a precizat, tot la Digi24, că, din perspectivă legală, Dragoș Anastasiu nu are nicio problemă, dar că, din perspectivă civică, există o vulnerabilitate.

„Cred că premierul și președintele ar trebui să evalueze foarte atent această situație și, în urma discuției cu dl. Anastasiu, să explice decizia pe care au luat-o. Eu am așteptarea să se facă o analiză corectă și să nu existe vulnerabilități în Guvernul care cere românilor să aibă încredere. Dacă e vorba de un șantaj, situația e una; dacă e vorba de o situație favorabilă, asta e alta. E o decizie luată de decidenții politici, trebuie discutată în coaliție”, a explicat liberalul

Amintim că că ancheta în care apare numele lui Anastasiu relevă faptul că în perioada 2009-2017, firmele pe care le deținea au oferit mită în mod repetat unei inspectoare ANAF. În cadrul procesului, Dragoș Anastasiu a fost audiat ca martor și a recunoscut faptele în toate fazele procesului.

„Funcționari ai statului român care presau și chiar șantajau firmele„

Vicepremierul Dragoș Anastasiu a reacționat vineri, 25 iulie, în contextul scandalului, explicând că „în dosar am fost martor, nu denunțător. Nu a existat nicio acțiune împotriva mea, nu am avut niciun fel de avantaj din punct de vedere juridic”.

Anastasiu a detaliat context amintitului dosar:

„Unii funcționari ai statului român care presau și chiar șantajau firmele, «recomandând» soluții de tip contract de consultanță cu o firmă pusă pe tavă de funcționar pentru a corecta așa-zisele nereguli descoperite în urma controalelor”.

Donald Trump despre șansele unui ACORD comercial între SUA și Europa: “50%, poate mai puțin”

0

Președintele Statelor Unite Donald Trump a estimat șansele de a se ajunge la un acord comercial între SUA și Europa la “50%, poate mai puțin.”

Afirmația sa a venit în contextul în care, în ultimele zile, diplomații statelor europene și-au exprimat optimismul că un acord privind taxele vamale ar putea fi aproape.

„Aș spune că avem o șansă de 50 la 50, poate mai puțin decât atât, dar o șansă de 50 la 50 de a ajunge la un acord cu UE”, le-a declarat Trump reporterilor vineri, înainte de a pleca într-o excursie în Scoția.

Trump a adăugat că echipele de negociatori din partea SUA și a Uniunii Europene lucrează „îndeaproape” pentru a ajunge la un acord.

Mai multe scrisori privind taxele vamale pentru alte națiuni, în zilele următoare

Luna aceasta, Trump a emis la începutul acestei luni o scrisoare în care spunea că Uniunea Europeană se va confrunta cu o taxă vamală de 30% pentru majoritatea bunurilor dacă nu se ajunge la un acord până la 1 august, în plus față de taxele vamale specifice anumitor sectoare.

Negociatorii europeni s-au declarat optimiști că pot ajunge la un acord care ar stabili o taxă de bază de 15% pentru majoritatea exporturilor.

Donald Trump le-a mai declarat reporterilor că se așteaptă să emită mai multe scrisori pentru a stabili unilateral taxe vamale impuse pentru alte națiuni în zilele următoare.

El și-a exprimat încrederea că viitoarele discuții comerciale de la Stockholm cu China ar putea duce la mai multe progrese.

SUA și China au „conturul unui acord”, a mai spus Donald Trump.

Foto: Profimedia

RECOMANDAREA AUTORULUI:

Trump condamnă refuzul grupului HAMAS de acceptare a acordului cu Israelul /„Eu cred că vor să moară”

Linia 41 de tramvai, SUSPENDATĂ pentru toată luna august din cauza lucrărilor la Prelungirea Ghencea

Pe toată durata lunii august, bucureștenii nu vor putea circula pe linia de tramvai 41 din cauza lucrărilor la Prelungirea Ghencea, tronsonul strada Brașov – Terminal Ghencea. Proiectul este în etapă finală!

Reconfigurarea intersecțiilor, realizarea trecerilor de pietoni și stabilirea de noi stații de tramvai din zona Brașov și Stadion Steaua urmează să fie încheiate.

Potrivit mobilitate.eu, linia 41 de metrou ușor/tramvai  va fi suspendată în perioada 1-31 august, traseul acesteia urmând să fie deservit cu linia navetă 641.

STB SA va realiza și o serie de lucrări de mentenanță pe traseu.

Tramvaiele Astra Imperio care deservesc la ora actuală linia 41, vor fi mutate pe liniile 11, 25 și 47, mai scrie Mobilitate.eu.

Linia 41 a mai fost suspendată între zilele 21 și 22 iunie 2025, din cauza lucrărilor la calea de rulare a tramvaielor din intersecția Bd. Timișoara – Strada Brașov. Și linia 25 a fost suspendată în acest interval, fiind înființate liniile 12, 625 și 641.  


Autorul recomandă:  De ce se suspendă liniile de tramvai 41 și 25 din București în următorul weekend

Zelenski dorește ca salariile soldaților ucraineni să fie plătite de partenerii internaționali. Ce sumă primesc pe lună militarii

0

Volodimir Zelenski a precizat vineri, 25 iulie, că țara sa are nevoie de mai multe fonduri, în timp ce continuă să lupte în războiul cu Rusia. Președintele ucrainean dorește ca salariile soldaților ucraineni să fie plătite de partenerii externi.

Volodimr Zelenski Foto: Profimedia

Ucraina trebuie să finanțeze un deficit de 40 de miliarde de dolari. Numai producția ucraineană de drone la ora actuală necesită 25 de miliarde de dolari pe an. Toate acestea deja înseamnă 65 de miliarde de dolari„, a afirmat Zelenski potrivit agenției DPA, citată de Agerpres.

El a mai spus că în plus, faţă de producţia de drone, mai sunt cheltuielile cu rachetele şi echipamentele de război electronic.

Președintele ucrainean a menţionat că a discutat această chestiune cu principalii susţinători occidentali ai Ucrainei, inclusiv preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, António Costa, secretarul general al NATO, Mark Rutte, preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul britanic Keir Starmer.

De asemenea, Zelenski a mai spus că încearcă să obţină plata de către aliaţii externi a salariilor soldaţilor ucraineni, invocând drept argument că efectivele armatei sunt o componentă esenţială a capacităţilor militare ucrainene şi contribuie la asigurarea securităţii întregii Europe.

Soldaţii ucraineni aflaţi în prima linie încasează ca soldă lunară echivalentul a puţin peste 2.400 de euro.

Mai mult de jumătate din bugetul Ucrainei este finanţat din străinătate, respectiv circa 41 de miliarde de dolari anual. În 2025, Ucraina a primit până în acest moment fonduri externe de aproximativ 30 de miliarde de euro, potrivit Ministerului de Finanţe de la Kiev.

Uniunea Europeană este principalul finanţator al Ucrainei, cu ajutoare de aproape 165 de miliarde de euro către Kiev, în perioada scursă din februarie 2022, când a început războiul declanşat de invazia rusă.

Ucraina a primit de la partenerii externi confirmarea că îi vor finanţa achiziţia a trei sisteme antiaeriene americane Patriot suplimentare şi sunt în desfăşurare discuţii pentru finanţarea altor şapte sisteme de acelaşi tip, a anunţat, joi, Zelenski.

Curtea Penală Internațională reclamă Ungaria la Adunarea Statelor Membre pentru că nu l-a arestat pe Netanyahu

0

Curtea Penală Internațională (CPI) acuză Ungaria că nu şi-a îndeplinit obligația conform Statutului de la Roma deoarece nu s-a conformat cu cererea instanței referitoare la mandatul de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Viktor Orban și Beniamin Netanyahu. FOTO colaj EPA

Camera preliminară a CPI a informat printr-un comunicat că va reclama speţa Adunării Statelor Membre, transmite MTI, citată de Agerpres.

În cursul lunii aprilie, Netanyahu a făcut o vizită oficială în Ungaria, în condiţiile în care CPI emisese un mandat pentru arestarea sa în noiembrie anul trecut, în urma unor acuzații de crime de război în Fâşia Gaza.

Autorităţile ungare nu au dat curs cererii făcute în 21 martie de CPI – de a coopera pentru arestarea provizorie a prim-ministrului israelian. Curtea afirmă că a invitat Ungaria la mai multe consultări, însă „statul ungar nu a răspuns sau nu a solicitat consultări”.

Curtea Penală Internaţională consemnează că guvernul de la Budapesta şi-a argumentat decizia de a nu îl aresta pe Netanyahu prin faptul că Ungaria „nu a adoptat legislaţia care ar permite organelor sale de aplicare a legii să facă acest lucru„.

Guvernul ungar a invocat şi „imunitatea de stat” a premierului israelian conform legislaţiei internaţionale şi a susţinut că mandatul de arestare al CPI „nu poate fi considerat un act legal imparţial şi obiectiv”.

„Ungaria a acceptat obligativitatea deciziilor Curţii şi nu poate decide unilateral dacă se conformează sau nu”

Curtea a observat că „absenţa legislaţiei interne sau caracterul necorespunzător al acesteia nu poate justifica nerespectarea obligațiilor statelor membre conform Statutului„, iar imunitatea nu era aplicabilă în cazul respectiv.

„Obligaţia de a coopera a fost suficient de clară pentru Ungaria„, a declarat CPI, adăugând că „eșecul arestării suspecţilor subminează grav capacitatea Curţii de a-şi duce la îndeplinire mandatul„.

„Ca stat parte la Statut, Ungaria a acceptat obligativitatea deciziilor Curţii şi nu poate decide unilateral dacă se conformează sau nu cu cererile de cooperare pe baza punctelor de vedere şi a opiniilor sale despre unele din deciziile respective„, explică comunicatul citat.

Curtea a mai reţinut că Ungaria şi-a anunţat luna trecută intenţia de a se retrage din sistemul Statutului de la Roma, însă retragerea va intra în vigoare abia în 2 iunie 2026, iar până atunci are obligaţia de a se conforma Statutului.

Adunarea Statelor Membre, sesizată de CPI, va decide următorii paşi ai procedurii la adunarea anuală din decembrie, a precizat camera preliminară.

Nicuşor Dan spune că tensiunile dintre România și Austria trebuie să înceteze: „E momentul să începem un nou capitol”

0

Preşedintele României, Nicuşor Dan, a declarat, vineri, 25 iulie, la Salzburg, că este momentul pentru „un nou capitol” în relaţia bilaterală cu Austria, „al treilea investitor direct în România”.

„După cum știți, relația cu Austria, în context Schengen, n-a fost cea mai caldă. Acum că lucrurile astea au trecut, e important să mergem mai departe, să întărim cooperarea, în special în zona economică. Există oportunități, așa cum am spus mai devreme. Există acest proiect pe care trebuie să îl reluăm cu Dunărea, care să conecteze economiile din regiune și, bineînțeles, toate celelalte schimburi comerciale, Austria fiind al treilea investitor direct în România”, a spus Nicușor Dan la Salzburg.

Într-o declarație de presă comună cu omologul său austriac, Alexander Van der Bellen, Nicușor Dan a vorbit de „un nou capitol” al relațiilor cu Austria.

„După o perioadă relativ tensionată între țările noastre, e momentul să începem un nou capitol în relaţia noastră bilaterală”, a afirmat şeful statului, citat de Agerpres.

Nicușor Dan se află într-o vizită oficială de două zile la Salzburg

„Să aibă toată protecţia drepturilor lor”

Nicușor Dan a precizat că discuţiile au vizat și comunitatea românească, care este integrată în societatea austriacă.

„Toţi lucrătorii români să aibă toată protecţia drepturilor lor”, a mai spus preşedintele.

Nicuşor Dan a mai discutat cu omologul său austriac, Alexander Van der Bellen, despre zona Mării Negre, dar şi despre susţinerea Ucrainei.

Președintele Nicușor Dan se află de vineri, 25 iulie, într-o vizită oficială de două zile la Salzburg, la invitația președintelui federal Alexander Van der Bellen.

Primul eveniment a fost participarea în calitate de vorbitor la Summitul Salzburg 2025. 

O delegație a Departamentului Apărării al SUA, în vizită oficială la Bucureşti pentru discuții privind securitatea regională

0

O delegație a Departamentului Apărării al SUA se află în vizită oficială în România pentru discuții privind întărirea cooperării militare bilaterale, pe fondul provocărilor de securitate din regiunea Mării Negre.

O delegație a Departamentului Apărării al SUA se află pentru câteva zile la Bucureşti. FOTO: mapn

Vineri, 25 iulie, ministrul Apărării Naționale, Ionuț Moșteanu, a primit la București delegația Departamentului Apărării al SUA, condusă de David Baker, adjunctul asistentului secretarului american al apărării pentru politici europene și NATO.

Întâlnirea a fost urmată de o sesiune extinsă de consultări, găzduită de secretarul de stat Sorin-Dan Moldovan, cu participarea locțiitorului șefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Dragoș Iacob, discuțiile concentrându-se pe întărirea Parteneriatului Strategic România-SUA, cooperarea în cadrul NATO și situația de securitate din regiune, a transmis biroul de presă al MApN.

„Statele Unite ale Americii sunt un partener esențial pentru România. Cei 28 de ani de Parteneriat Strategic confirmă soliditatea unei relații bazate pe încredere, obiective comune și angajamente asumate. În actualul context regional, această cooperare este nu doar oportună, ci absolut necesară”, a declarat ministrul Moșteanu.

În cadrul discuţiilor, Ionuţ Moşteanu a reafirmat angajamentul ferm de a aloca 5% din PIB pentru apărare până în 2035, obiectiv asumat la Summitul NATO de la Haga şi a evidenţiat rolul Bazei Aeriene Mihail Kogălniceanu, care găzduiește cea mai importantă prezență militară americană din România.

Totodată, a fost reconfirmat rolul crucial al facilității Aegis Ashore de la Deveselu în apărarea spațiului aerian aliat, precum și angajamentul pentru dezvoltarea infrastructurii necesare sprijinirii prezenței forțelor aliate pe teritoriul național.

Un alt punct central al discuțiilor l-a constituit cooperarea în instruirea militară și organizarea de exerciții comune, cu accent pe dezvoltarea Centrului European de Instruire F-16 de la Fetești, proiect realizat împreună cu partenerii americani, menit să asigure instruirea avansată a piloților la standarde NATO.

Vizita delegației americane continuă sâmbătă, 26 iulie, cu vizite la obiective militare din România, unde vor fi prezentate capabilitățile operaționale, proiectele strategice de infrastructură și perspectivele de extindere a cooperării bilaterale în domeniul apărării, într-o perioadă marcată de transformări semnificative în securitatea regională.

Nicușor Dan, primit oficial la Salzburg Residenz de omologul austriac. Președintele României, însoțit de parteneră și cei doi copii ai lor

0

Președintele Nicușor Dan a fost primit vineri, 25 iulie, la Salzburg Residenz de omologul său austriac, Alexander Van der Bellen, în cadrul unei vizite oficiale de două zile în Austria. Nicușor Dan a venit însoțit de partenera sa și cei doi copii ai lor, care au atras toate privirile pe covorul roșu.

Vizita de stat continuă sâmbătă cu alte întâlniri oficiale. FOTO: captură video Facebook

Nicușor Dan este însoțit în această vizită și de partenera sa, Mirabela Grădinaru, precum și de cei doi copii ai lor, Aheea și Antim. Prima doamnă în stat a fost întrebată de un reporter cum se simt copiii în această vizită.

„Au multe emoții, de aceea nici nu au vrut să rămână în cameră”, a răspuns Mirabela Grădinaru.

Micuțul Antim, în vârstă de 2 ani, a captat toată atenția pe covorul roșu, fiind atras de aparatele de filmat ale reporterilor.

Imaginile de la Salzburg Residenz arată o primire călduroasă, dar ușor stângace între cele două delegații prezidențiale.

Agenda vizitei cuprinde discuții față în față, urmate de convorbiri oficiale între cei doi președinți și o declarație comună de presă.

Imaginea 1/3: Vizita de stat continuă și sâmbătă. FOTO: captură video Facebook

Relații economice România – Austria 

În prima parte a zilei, președintele Nicușor Dan a participat la Summitul Salzburg 2025, unde s-a întâlnit cu reprezentanți ai mediului de afaceri austriac.

„Am avut o întâlnire constructivă cu reprezentanți ai mediului de afaceri din Austria, în cadrul Salzburg Summit 2025. Am discutat despre oportunitățile de cooperare economică și am subliniat interesul României pentru consolidarea relațiilor economice bilaterale. Susțin atragerea de investiții austriece în România, dar și încurajarea unei prezențe mai puternice a firmelor românești pe piața austriacă”, a transmis președintele României, într-o postare pe Facebook.

Nicușor Dan a menționat potențialul parteneriatelor în cheie precum infrastructura, energia, construcțiile și tehnologiile inovatoare.

Vizita de stat continuă sâmbătă cu alte întâlniri oficiale.

Din delegația oficială condusă de șeful statului fac parte ministrul de Externe, Oana Țoiu (USR), Luminița Odobescu, consilier prezidențial pentru Afaceri Europene, Radu Burnete, consilier prezidențial pentru Politici Economice și Sociale, și Andrea Amza-Andras, însărcinat cu afaceri ad-interim la Ambasada României din Austria.

Anastasiu pune la încercare fermitatea lui Ilie Bolojan. Politolog: „Este prima problemă majoră de integritate pentru Guvern”

0

Scandalul de integritate care îl vizează pe vicepremierul Dragoș Anastasiu îl aduce pe premierul Ilie Bolojan în situația de a se debarasa de omul pe care el l-a adus la vârful statului sau de a-i legitima acțiunile din trecut, arată politologul George Jiglău.

Dragoș Anastasiu. Sursa: Facebook

Scandalul în centrul căruia se află vicepremierul Dragoș Anastasiu, care a recunoscut în fața instanței că, timp de opt ani, în perioada 2009–2017, companiile sale au plătit mită unui inspector ANAF pentru a evita problemele în urma controalelor, reprezintă o problemă majoră de integritate pentru actualul Guvern, atrage atenția specialistul în științe politice George Jiglău.

Premierul Ilie Bolojan, vizat indirect

Politologul arată că, în cazul vicepremierului, se poate porni de la premisa că problema este una personală, care își are originea în trecut și nu reflectă neapărat activitatea actualului Guvern sau a administrației publice în sens mai larg, dacă este avută în vedere și perioada în care Anastasiu a fost consilier onorific al Președinției, responsabil de relația cu mediul de afaceri.

„Această problemă devine însă una a Guvernului în contextul în care acest Guvern transmite aceste mesaje extrem de categorice despre cum «așa nu se mai poate!». Prim-ministrul Bolojan este acum în poziția de a spune ceva pe acest subiect și are de ales între a se debarasa de omul pe care el l-a adus la vârful statului sau de a-i legitima acțiunile din trecut”, arată George Jiglău.

Potrivit analistului politic, scandalul îl vizează în principal pe premierul Ilie Bolojan, mai mult decât pe Dragoș Anastasiu.

„Este practic prima problemă majoră de integritate a actualului Guvern și trebuie văzut dacă intransigența manifestată până acum de Ilie Bolojan rămâne în picioare. În ceea ce îl privește pe Dragoș Anastasiu, eu cred că el poate avea chiar un soi de simpatie din partea multor antreprenori care se simt oarecum hărțuiți de controale nejustificate, care trebuie să se supună unor prevederi legale pe care le consideră nejustificate din partea statului și care spun că poate altfel nu au cum să își desfășoare activitatea”, a explicat George Jiglău, lector universitar la Departamentul de Științe Politice din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Acesta amintește de scandalul care l-a vizat pe Cristian Popescu Piedone, care, în opinia sa, a arătat felul în care unii funcționari din instituții de control se comportă: „ca niște boieri care trebuie să își primească tributul sau chiar ca niște cămătari”.

Demisia lui Anastasiu l-ar putea scăpa de o grijă pe premier

Specialistul în științe politice amintește că Dragoș Anastasiu nu a fost niciodată un simplu antreprenor care se străduia să își țină o afacere pe linia de plutire și să poată plăti niște salarii.

„A fost mereu un om de afaceri foarte influent, cu acces permanent la vârful statului, care ar fi putut oricând să facă publice practicile greșite din sistemul public. A ales să plătească taxa de protecție, în schimb. Sunt puține circumstanțe atenuante care i se pot găsi, cel puțin raportat la ce știm acum. Deci, revenind la Ilie Bolojan, decizia în ceea ce îl privește pe Dragoș Anastasiu ca om politic, ca om de stat, îi aparține”, afirmă acesta.

Soarta în Guvern a antreprenorului de succes depinde atât de Ilie Bolojan, cât și de acesta.

„Fie Ilie Bolojan îl păstrează, clamând vreo expertiză indispensabilă fără de care reformele nu pot fi concepute, fie arată că nu acceptă compromisuri și vulnerabilități. Sigur că și Dragoș Anastasiu ar putea să îi facă viața ușoară prim-ministrului printr-o demisie”, concluzionează politologul.

Trump s-a întâlnit cu POWELL și a criticat lucrările costisitoare de renovare a sediului Fed /„Aș vrea să reducă dobânzile”

0

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a criticat lucrările de modernizare a sediului Rezervei Federale (Fed) și i-a cerut președintelui instituției, Jerome Powell, să reducă dobânzile de referință.

”Aruncăm o privire asupra lucrărilor de aici, la Rezerva Federală, sunt lucrări ample, construiesc subsol unde nu exista sau îl extind. Sunt lucrări foarte scumpe, fără dubiu. Senatorul Tim Scott este cu mine, este responsabil de Comisia parlamentară de resort. Observăm activitatea și cred că sunt costuri de 3,1 miliarde de dolari, au crescut puțin sau mult… Suma de 2,7 miliarde a ajuns acum la 3,1 miliarde”, a afirmat Donald Trump, conform postului de televiziune Fox News.

Senatorul republican Tim Scott, președintele Comisiei pentru Afaceri Bancare, a emis dubii asupra costurilor de renovare a sediului Fed.

”Lucrările sunt foarte costisitoare și ne întrebăm de ce”, a declarat el.

Însă Jerome Powell, președintele Rezervei Federale (Fed), instituția bancară centrală din SUA, a negat ideea creșterii bugetului pentru lucrări.

”Noi nu știm despre acest lucru. Eu nu știu despre acest lucru, a fost inclusă renovarea altei clădiri, a celei de-a treia clădiri, a fost construită acum cinci ani”, a afirmat Powell.

Întrebat dacă vrea să îi transmită ceva președintelui Fed, Donald Trump a insistat pentru reducerea dobânzilor.

”Aș vrea să reducă dobânzile de referință”, a subliniat președintele SUA, în același timp glumind cu Powell.

Donald Trump critică frecvent activitatea lui Jerome Powell și a avertizat că ar putea să îl înlocuiască, deși o astfel de acțiune ar putea fi contestată în justiție și ar genera fluctuații pe burse.

Foto: Profimedia

Video: Fox News

RECOMANDAREA AUTORULUI:

ANALIZĂ EXCLUSIV Începutul SFÂRȘITULUI pentru Administrația Zelenski? Protestele par a semnala schimbarea poziției UE, ceea s-ar înscrie în planul SUA de pace cu Rusia

VIDEO UE și China vor avansa COOPERAREA, pentru abordarea provocărilor globale /Costa: „UE menține angajamentul de avansare a parteneriatului”

Nicușor Dan a promulgat pachetul 1 cu măsuri fiscal-bugetare

0

Președintele României, Nicușor Dan, a semnat vineri, 25 iulie 2025, decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri fiscal-bugetare (PL-x 230/04.07.2025), anunță Administrația Prezidențială.

Primul pachet de măsuri fiscal-bugetare a fost adoptat de Guvernul Bolojan prin angajarea răspunderii în Parlament.

Potrivit unui comunicat al executivului, pachetul de măsuri fiscal-bugetare cuprinde două componente:

  • măsuri pentru creșterea veniturilor, cu un impact bugetar suplimentar estimat de 9,5 miliarde lei în 2025 (0,5% din PIB) și 35 miliarde lei în 2026 (1,71% din PIB) și
  • măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare și neintrarea în vigoare a unor cheltuieli suplimentare – guvernul estimează, în urma acestor măsuri, reducerea cheltuielilor bugetare cu 1,25 mld lei în 2025 (0,06%), respectiv 57,3 miliarde lei în 2026 (2,82 % din PIB). Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului pentru începerea procedurii de angajare a răspunderii Guvernului în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, potrivit articolului 114 din Constituția României.

Palatul Victoria menționează că, prin acest pachet de măsuri, se urmărește atingerea următoarelor obiective:

  • Reducerea țintei de deficit bugetar de la 9,3% și realinierea pe traiectoria de ajustare, în vederea respectării angajamentelor asumate în Planul Fiscal Bugetar pe 7 ani.
  • Recâștigarea încrederii investitorilor și evitarea retrogradării din perspectiva ratingului de țară.
  • Evitarea suspendării fondurilor europene și continuarea implementării proiectelor de infrastructură și de dezvoltare.
  • Realizarea reformei fiscale în vederea evaluării pozitive de către Comisia Europeană și posibilitatea încasării banilor din Cererea de Plată numărul 4, suma reprezentând cel mai important aport la bugetul de stat, proiecția prevăzută fiind de 2.680 miliarde de Euro brut, respectiv 0,7% din PIB. (DETALII AICI)

Foto: Mediafax/ Alexandru Dobre


AUTORUL RECOMANDĂ:

Oligarhul moldovean Veaceslav Platon, condamnat la 24 de ani de închisoare în Rusia. Ce acuzații i se aduc

0

Oligarhul moldovean Veaceslav Platon, arestat în luna martie la Londra, a fost eliberat vineri, 25 iulie, pe cauțiune. Tot în aceeași zi, un tribunal rus l-a condamnat în lipsă la 24 de ani de închisoare pentru transferul ilegal al peste 48 de miliarde de ruble din Rusia, notează presa rusă.

Veaceslav Platon a fost eliberat pe cauțiune. FOTO: Telegram

„Bună ziua, dragii mei prieteni, acum sunt din nou cu voi!!!”, acesta este mesajul prin care Veaceslav Platon și-a anunțat urmăritorii de pe canalul său de Telegram că a fost eliberat.

Reprezentanții Procuraturii Generale (PG) din Republica Moldova au evitat să confirme informația, subliniind că „atunci când vom primi informații oficiale de la autoritățile britanice, vom reveni cu actualizări”.

Anterior, procurorii moldoveni au afirmat că acesta va fi eliberat pe cauțiune, până la luarea unei decizii privind eventuala sa extrădare în Republica Moldova. În schimbul eliberării, el va plăti 330.000 de lire sterline și va trebui să respecte mai multe condiții.

Condamnarea din Rusia

Tot vineri, un tribunal din Moscova l-a condamnat în lipsă pe oligarhul moldovean Veaceslav Platon la 24 de ani de închisoare pentru transferul ilegal din Rusia a peste 48 de miliarde de ruble, potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale a Federației Ruse, informează agenția de știri rusă aliniată la Kremlin, RIA Novosti.

„Astăzi, Tribunalul raional Preobrajenski din Moscova a emis o sentință în lipsă în dosarul penal împotriva lui Veaceslav Platon. Acesta a fost găsit vinovat de comiterea a două infracțiuni prevăzute de alineatele „a” și „b” ale părții 3 din articolul 193.1 din Codul Penal al Federației Ruse (efectuarea de operațiuni valutare prin transferuri de fonduri în valută către conturi ale unor rezidenți străini, folosind documente false…). Tribunalul l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 24 de ani de închisoare, pedeapsa urmând a fi executată într-o colonie cu regim sever, prin cumul parțial cu pedeapsa pronunțată de Tribunalul raional Tverskoi din Moscova la data de 27.07.2023”, se arată în comunicatul de presă al structurii ruse.

Conform instanței, îm iunie 2013, la Moscova și Chișinău, Veaceslav Platon, proprietarul de facto al băncii comerciale „Moldindconbank” din Republica Moldova, ar fi creat, împreună cu complicii săi, o organizație criminală cu scopul de a transfera ilegal fonduri în valută din Federația Rusă.

În data de 13 martie, oligarhul fugar a fost încătușat în Marea Britanie, unde se ascundea în ultimii patru ani de justiția de la Chișinău. Apoi acesta a fost arestat. 

Veaceslav Platon este anchetat în cadrul dosarului penal cunoscut opiniei publice drept ,,Laundromat”, fiind acuzat de mai multe capete de acuzare precum ,,organizarea și conducerea organizației criminale; organizarea pronunțării cu bună-știință de către judecător a unei hotărâri, sentințe, decizii sau încheieri contrare legii, organizarea abuzului de serviciu săvârșit în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale, organizarea fabricării, deținerii și folosirii documentelor oficiale false, săvârșite de două sau mai multe persoane și organizarea spălării banilor de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari”.

Anchete penale în țara sa

„Laundromat” este cea mai mare operațiune de „spălare” de bani din istorie și care ar fi avut loc cu implicarea a zeci de persoane din domeniile politic, al justiției și financiar-bancar din Republica Moldova. Mai exact, peste 22 de miliarde de dolari din Federația Rusă „au fost spălate” prin intermediul instanțelor de judecată și băncilor moldovenești.

Anul trecut, Veaceslav Platon a fost condamnat de magistrații de la Moscova la 20 de ani de pușcărie pentru că ar fi facilitat scoaterea ilegală din Rusia a 126 de miliarde de ruble, prin schema „Laundromat”. 

Iar în 2017, a fost condamnat la 18 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare de magistrații de la Chișinău, dar a fost eliberat din pușcărie doar după patru ani de detenție de fostul procuror general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, care a candidat la alegerile prezidențiale din 2024, prorusul fiind devansat în turul doi de proeuropeana Maia Sandu. În același an, 2021, Veaceslav Platon a fugit la Londra. El neagă acuzațiile.

Fugarul Veaceslav Platon a fost sancționat în mai 2023 de autoritățile din Canada pentru legăturile sale cu Kremlinul, acțiuni menite să contracareze eforturile Moscovei de a destabiliza Chișinăul.

Veaceslav Platon are un băiat cu Natalia Morari, o jurnalistă controversată care s-a numărat printre candidații prezidențialelor din toamna anului trecut din Republica Moldova. Aceasta are interdicție de intrare în România și în spațiul Schengen. 

Compania Volkswagen, grav afectată de tarifele lui Trump. Gigantul auto a pierdut peste 1 miliard de euro în câteva luni

0

Producătorul auto german Volkswagen a declarat că tarifele de import impuse de Donald Trump în SUA l-au costat peste 1 miliard de euro în prima jumătate a anului.

Producătorul german a fost afectat de tarifele impuse de Trump FOTO Shutterstock

Volkswagen a precizat că a înregistrat progrese importante în realinierea companiei, care ia în calcul reducerea a 35.000 de locuri de muncă până în 2030, însă a suferit un „declin al rezultatului operațional de 1,3 miliarde de euro, cauzat în principal de costurile ridicate generate de creșterea tarifelor de import din SUA”.

Compania și-a redus, de asemenea, estimarea marjei de profit pentru întregul an la un interval cuprins între 4% și 5%, bazându-se pe presupunerea că tarifele impuse de SUA — între 10%, în cel mai bun caz, și actualul nivel de 27,5%, în cel mai rău — vor deveni permanente prin decizia președintelui american, transmite The Guardian.

Grupul, emblematic pentru industria germană, deține și mărcile Audi, Seat și Skoda, precum și brandurile de lux Lamborghini și Bentley, dar și vehicule comerciale, inclusiv camioanele Scania.

Scăderea veniturilor evidențiază apelurile continue ale cancelarului german Friedrich Merz către Trump pentru semnarea urgentă a unui acord privind tarifele, cu concesii pentru industria auto din UE.

Industria auto, afectată de tarife

Luni, producătorul Vauxhall, Stellantis, a anunțat că tarifele impuse de Trump i-au adus deja costuri de 300 de milioane de euro, în timp ce, săptămâna trecută, marca suedeză Volvo — deținută de chinezi — a declarat că a suspendat vânzarea unor modele în SUA și a înregistrat o scădere semnificativă a veniturilor în al doilea trimestru al anului.

Exporturile auto germane către SUA au scăzut brusc în aprilie și mai, pe măsură ce tarifele de import impuse de Trump au afectat vânzările constructorilor auto pe cea mai importantă piață externă, a transmis joi Asociația Industriei Auto (VDA).

Exporturile auto către SUA au scăzut cu 13% în aprilie și cu 25% în mai față de aceleași luni ale anului trecut, a precizat VDA. În total, 64.300 de vehicule au fost livrate către SUA în cele două luni.

Înainte de revenirea lui Trump la Casa Albă, SUA percepea un tarif de 2,5% pentru mașinile fabricate în Europa, în timp ce UE impunea un tarif de 10% pentru vehiculele importate din SUA.

SUA și UE, aproape de un acord

Totuși, UE este aproape de un acord cu SUA privind introducerea unor tarife generale de 15% pentru majoritatea bunurilor, fără vreo scutire specială pentru industria auto, dacă se ajunge la o înțelegere înainte de termenul limită impus de Trump: 1 august.

Joi, oficialii europeni au declarat că sunt aproape de un acord, însă Trump nu este așteptat să semneze vreo ordonanță executivă în perioada imediat următoare, întrucât a început o vizită privată la resorturile sale de golf de lux din Turnberry (Ayrshire) și Menie (Aberdeenshire).

Separat, acțiunile companiei germane Puma au scăzut cu peste 18% vineri dimineață, după ce aceasta a anunțat că se așteaptă ca tarifele comerciale din SUA să-i coste 80 de milioane de euro din profitul brut în acest an și că estimează acum o pierdere în ceea ce privește câștigurile ajustate înainte de dobânzi și taxe.

O mare parte din industria echipamentelor sportive se confruntă cu costuri mai mari din cauza tarifelor comerciale impuse de SUA, deoarece producția este externalizată în China, Vietnam, Cambodgia și Bangladesh.

Pericol de inundații pe râuri din 10 județe. Ce zone sunt sub avertizare

0

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis vineri, 25 iulie, o atenţionare Cod galben de inundaţii pentru râuri din 10 judeţe, valabilă până la miezul nopții.

Sunt prognozate creşteri de debite. FOTO arhivă IGSU

„Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale  cotelor de atenție!”, precizează INHGA.

Zonele vizate de Codul galben de inundații

Sunt vizate de atenţionarea hidrologică râuri din judeţele: Hunedoara, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Sibiu, Prahova, Botoşani şi Iaşi, însă fenomenele hidrologice periculoase vor avea o probabilitate şi o intensitate mai ridicată pe unele râuri mici din judeţele Hunedoara şi Prahova.

Potrivit INHGA, avertizarea este valabilă în „intervalul 25.07.2025 ora 12:00 – 25.07.2025 ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Strei – bazin superior și afluenţi bazin mijlociu și inferior (judeţul Hunedoara), Jiu – bazin amonte S.H. Sadu și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari (județele: Hunedoara și Gorj), Motru – bazin superior (județele: Mehedinți și Gorj), Gilort – bazin superior (județul Gorj), Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sebeș Olt – amonte Ac. Ionești (judeţele: Sibiu, Argeș și Vâlcea), Olteţ – bazin superior (judeţele: Gorj și Vâlcea), Argeș – bazin superior, Dâmboviţa – bazin superior (judeţele: Argeș și Dâmboviţa), Ialomiţa – bazin amonte S.H. Moroeni (judeţul Dâmboviţa), Prahova – bazin superior, Teleajen – bazin superior și afluenţi bazin mijlociu și inferior (judeţul Prahova), Jijia – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Botoșani și Iași)”.

Harta bazinelor hidrografice vizate. FOTO INHGA

„Se recomandă evitarea deplasărilor în apropierea cursurilor de apă, a podurilor improvizate sau a drumurilor acoperite de ape. De asemenea, locuitorii din zonele joase sau din apropierea râurilor sunt sfătuiţi să verifice şi să cureţe şanţurile, rigolele şi gurile de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale şi să îşi protejeze bunurile care ar putea fi afectate. Este esenţială respectarea instrucţiunilor transmise de autorităţile locale şi menţinerea unei stări de informare permanentă prin intermediul surselor oficiale”, transmite INHGA.

Potrivit institutului, pe fondul Codului galben de inundaţii, se impune urmărirea evoluției situației hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundații (…)”.

Băiatul de 15 ani care și-a înjunghiat mortal bunica a fost arestat

0

Adolescentul în vârstă de 15 care și-a ucis bunica, după ce femeia a intervenit într-o ceartă izbucnită între băiat și tatăl său, a fost arestat preventiv vineri, 25 iulie. 

Băiatul va fi cercetat în arest. FOTO Shutterstock

Băiatul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. Procurorii au cerut și obținut arestarea preventivă pentru 30 de zile. Băiatul este cercetat penal pentru omor.

Cum s-a întâmplat tragedia

Joi, 24 iulie, adolescentul s-a certat cu tatăl său care l-a amenințat că îl bate.

Băiatul a pus mâna pe un cuțit și a vrut să-și lovească tatăl, potrivit presei locale. 

Agresorul este fiul unei profesoare din Tg. Jiu și al unui cunoscut om de afaceri, Dragoș Tălianu. El locuia cu familia și se afla sub monitorizarea acesteia.

Bunica minorului a intervenit să-l oprească pe acesta, moment în care a fost înjunghiată cu cuțitul în omoplat. Femeia de 62 de ani a murit. 

La începutul anului, băiatul și-a înjunghiat un coleg

În ianuarie 2025, elevul a înjunghiat pe unul dintre colegii săi de clasă chiar în incinta Liceului cu Program Sportiv din Târgu Jiiu.

Incidentul violent a avut loc în timpul pauzei de la ora 11 şi jumătate, în sala de clasă, când cei doi colegi din clasa a opta au început să se certe. La un moment dat, agresorul a scos un cuţit şi l-a înjunghiat pe celălalt în zona umărului, apoi a fugit din încăpere. 

Elevul rănit a fost transportat cu ambulanţa la spital, unde a fost operat. 

Agresorul a mers împreună cu tatăl lui la poliţie, pentru declaraţii. Pe numele lui a fost deschis un dosar penal pentru loviri sau alte violenţe. Ulterior, a fost plasat sub control judiciar.   

După incidentul din ianuarie, elevul a fost exmatriculat de la liceul respectiv. Decizia a fost luată, atunci, de Colegiul Profesoral al școlii, ca urmare a unei propuneri venite din partea Comisiei anti-violență, scrie publicaţia Gorj Online.

La acea vreme,  tatăl minorului, omul de afaceri Ion Dragoș Talianu, a dat unitatea de învățământ în judecată și a cerut anularea actului administrativ de exmatriculare. 

George Simion cere demisia vicepremierului Dragoș Anastasiu: „Trebuie să plece urgent”

0

George Simion, liderul AUR, a cerut demisia lui Dragoș Anastasiu după ce numele vicepremierului a apărut într-un scandal legat de o presupusă mită oferită unui inspector ANAF pentru a ascunde nereguli în firma sa.

George Simion Foto: Mediafax

Darea de mită (confirmată clar) este valoare europeană?! Unul din cei cinci vicepremieri, Dragoș Anastasiu, trebuie să plece URGENT!”, a precizat George Simion, liderul AUR, într-o postare făcută pe Facebook.

Și vicepremierul Dragoș Anastasiu a reacționat vineri, 25 iulie, în urma acuzațiilor aduse.

În spațiul public au apărut informații despre implicarea mea într-un dosar de corupție care viza mai mulți funcționari ai ANAF. Pe scurt: În dosar am fost martor, nu denunțător. Nu a existat nicio acțiune împotriva mea, nu am avut niciun fel de avantaj din punct de vedere juridic, iar în dosar au fost implicate și alte societăți comerciale care au fost în aceeași situație. Nu am avut niciodată nicio condamnare penală”, a explicat Anastasiu, între-o postare pe Facebook.

Ancheta în care apare numele său a relevat faptul că în perioada 2009-2017, firmele pe care le deținea au oferit mită în mod repetat unei inspectoare ANAF. În cadrul procesului, Dragoș Anastasiu a fost audiat ca martor și a recunoscut faptele în toate fazele procesului.

Anastasiu a declarat în fața instanței că a perceput solicitarea drept un șantaj și că a acceptat mita pentru a evita închiderea companiei și concedierea angajaților. Potrivit acestuia, funcționarul ANAF ar fi amenințat un director din companie că „îi va băga patronul în pușcărie” dacă nu colaborează. Ancheta a fost relatată de Realitatea și confirmată de hotărârile Tribunalului și Curții de Apel București.

Dragoș Anastasiu a detaliat, pe Facebook, contextul acestui dosar.

Context: Unul cunoscut, din păcate, de prea mulți antreprenori, mai ales în vremurile acelea de acum 15-17 ani. Unii funcționari ai statului român care presau și chiar șantajau firmele, «recomandând» soluții de tip contract de consultanță cu o firmă pusă pe tavă de funcționar pentru a corecta așa-zisele nereguli descoperite în urma controalelor. Când, fiind antreprenor, gestionezi mai multe companii care, la rândul lor, sunt conduse de manageri, este imposibil să ai informații la zi și amănunte despre toate operațiunile în derulare. Dar atunci când ai informațiile complete, trebuie să acționezi corect și în spiritul legii. Asta este ceea ce am făcut eu. Îmi doresc ca din ce în ce mai mulți antreprenori să găsească curajul să nu accepte niciodată presiuni de tipul celor la care mulți dintre noi am fost supuși. Sunt astăzi în Guvernul României și pentru că nu vreau ca alți anterprenori români să mai fie subiectul unui astfel de abuz de putere din partea unor angajați ai statului care ar trebui să lucreze în beneficiul oamenilor, nu împotriva lor”, a mai adăugat vicepremierul.  

Fostul președinte Klaus Iohannis joacă săptămânal golf, împreună cu soția sa, la un club din județul Alba

0

Klaus Iohannis, fostul președinte al României, continuă să practice golful, sport despre care susținea că „oferă multe satisfacţii”. El merge destul de des la golf, alături de soția sa, la un club din județul Alba.

Klaus Iohannis Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Iar fostul președinte ar merge săptămânal la clubul de golf „Paul Tomiță” din Pianu de Jos, județul Alba, potrivit unor surse citate de publicația Turnul Sfatului. Potrivit unor informații  obținute de la comunitatea jucătorilor de golf din țara noastră, Klaus Iohannis joacă împreună cu soția sa. Ei refuză să folosească mașinuțele de golf, preferând să meargă pe jos în parcurgerea traseului care durează, în medie, patru ore și jumătate.

Terenul de golf de la Pianu de Jos este primul de acest gen amenajat în România după 1989, în localitatea natală a lui Paul Tomiţă, cel care l-a învăţat acest joc pe regele Mihai. Clubul de Golf „Profesor Paul Tomiţă” a fost înfiinţat în 1995. Aici a avut loc, în 2001, primul turneu de golf din România de după 1989. Președintele acestui club de golf este Werner Rudolf Keul, vechi prieten al lui Iohannis, potrivit sursei citate.

Golful a fost sportul care a fost promovat de Iohannis în timpul mandatului său de președinte. În septembrie 2021, acesta a declarat la un eveniment, organizat de compania Dacia Renault cu prilejul decernării premiilor Cupei de Golf „Paul Tomiţă”, că golful oferă un  bun prilej de a petrece mai mult timp în natură și că se poate practica la orice vârstă.

Mă bucur să întâlnesc aici atâţia oameni pasionaţi de golf, un sport care nu este deloc exclusivist şi care oferă un foarte bun prilej de a petrece mai mult timp în natură, de a face mişcare, mai ales în acest context pandemic care face dificilă practicarea multor sporturi. Golful se poate practica la orice vârstă şi încurajez pe cât mai mulţi să descopere acest frumos sport, care oferă multe satisfacţii”, a afirmat Klaus Iohannis, în cadrul evenimentului desfășurat în 2021.

De asemenea, fostul președinte a fost acuzat în octombrie 2024 că a dispus amenajarea unui mini-teren de golf cu trei găuri la reședința oficială de la Vila Lac 3 din cartierul Primăverii, pe lângă cel de la reședința de vară de la Neptun.

Ministerul Dezvoltării TAIE din investițiile locale. Pe lista neagră: Stadioane, săli de sport și drumuri de inters local sau județean

0

Ministerul Dezvoltării a publicat vineri, în consultare publică, un proiect de act normativ prin care propune o reevaluare amplă a investițiilor finanțate de la bugetul de stat. Documentul vizează prioritizarea proiectelor cu „impact semnificativ” și grad ridicat de execuție, în paralel cu stoparea temporară a altora considerate neesențiale în contextul bugetar actual, potrivit unui comunicat MDLPA.

„Aceste măsuri sunt necesare pentru reevaluarea priorităților investiționale la nivel central și local și ca o măsură de ajustare strategică, utilă pentru menținerea echilibrului bugetar și asigurarea sustenabilității finanțelor publice”, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

 Proiectul de act normativ are ca obiect de reglementare modificarea și completarea unor acte normative pentru derularea următoarelor programe:

  • Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, aprobat prin Legea nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, cu modificările și completările ulterioare;
  • Programul național de investiții „Școli sigure și sănătoase”, aprobat prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 7/2023, aprobată prin Legea nr. 235/2023;
  • Programul național de investiții pentru consolidarea spitalelor „Mihail Cantacuzino”, aprobat pin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 49/2023, aprobată prin Legea nr. 55/2024;
  • Programul Național de investiții „Anghel Saligny”, derulat conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 95/2021, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 183/2022, cu modificările și completările ulterioare;
  • Programul național de construcții de interes public sau social aprobat prin Ordonanța Guvernului nr. 25/2001 privind înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii „C.N.I.” – S.A.

Investiții în rețeaua de apă, canalizare și gaz

Propunerea prevede posibilitatea încheierii contractelor de execuție până la finalul anului viitor, pentru a putea fi sprijinite investițiile finanțate prin Programul național de investiții „Anghel Saligny”, iar, în vederea verificării lucrărilor la cât mai multe investiții, se creează cadrul juridic și financiar ca Ministerul Dezvoltării să finanțeze, din venituri proprii, verificările efectuate la aceste lucrări.

Construirea și modernizarea stadioanelor cu cofinanțare locală

Stadioanele se pot realiza numai cu participarea autorităților locale la finanțarea acestora, prin convenții de cofinanțare, în cuantum de 20% din valoarea lucrărilor. Lucrările începute continuă, dar noi lucrări nu vor începe până în 1 iulie anul viitor, decât dacă se finanțează din cuantumul contribuției proprii.

Eficientizarea programelor de investiții

Unele programe de investiții finanțate de Ministerul Dezvoltării prin Programul ”Anghel Saligny” și prin Compania Națională de Investiții, de exemplu, au scopuri similare, cum ar fi îmbunătățirea accesului populației la apă de la robinet și racordarea gospodăriilor la rețeaua de canalizare. Acestea se vor finanța printr-un singur program de investiții. Alte programe de investiții vor fi oprite pentru că nu au fost prioritizate în actualul context bugetar.

Astfel, vor continua lucrările contractate și cele începute, dar nu se vor semna noi contracte de finanțare pe unele tipuri de investiții, cum ar fi cele de construire sau modernizare a sălilor de sport, a complexurilor sportive, a așezămintelor culturale, a sălilor de cinema, a drumurilor de interes local și a celor de interes județean, a celor în infrastructura de apă și canalizare sau lucrări la fosele septice.

Se opresc finanțările pentru proiecte neprioritare

„Modificările propuse prin prezentul proiect sunt, în sinteză, următoarele: clarificarea încadrării în subprogramele programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, crearea unui mecanism unitar de desfășurarea a activităților, eficientizarea și uniformizarea procedurilor interne ale MDLPA de derulare și monitorizare a programelor, clarificarea unor texte, eliminarea paralelismului legislativ, eliminarea din cuprinsul Programului național de construcții de interes public sau social a subprogramelor „Sali de sport”, „Așezăminte culturale”, „Săli de cinema”, „Drumuri de interes local și drumuri de interes județean”, „Fose septice, microstații de epurare, sisteme de alimentare cu apa și sisteme de canalizare”, „Imobile cu risc seismic”, limitarea numărului de obiective ce vor putea fi realizate în continuare prin program, creșterea contribuției beneficiarilor la realizarea investițiilor din domeniul infrastructurii sportive mari, de tipul stadioanelor de fotbal, etc”, precizează MDLPA.

„Sunt măsuri impuse de contextul economic, care vor îmbunătăți disciplina bugetară, dar vor garanta și finalizarea proiectelor începute, importante, în stadii avansate”, a conchis ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

Proiectul de act normativ se află în consultare publică și ar urma să fie adoptat în pachetul doi cu măsuri fiscale privind reforma administrației locale.

Foto: gov.ro


AUTORUL RECOMANDĂ:

Premierul Japoniei dorește implementarea „stabilă” a acordului COMERCIAL cu SUA/ Tokyo va crește achizițiile de armament

0

Premierul Japoniei, Shigeru Ishiba a declarat, vineri, că dorește o implementare „stabilă” a noului acord comercial cu Statele Unite, în contextul în care politica internă este tulburată de tensiuni ale partidelor.

Yuichiro Tamaki, liderul Partidului Democrat, a dezvăluit reporterilor că Ishiba dorește să vadă acordul comercial intrând în vigoare, în pofida rezultatului dezastruos pentru coaliția de guvernământ la alegerile pentru Camera Superioară.

Liderii opoziției au mărturisit că Ishiba nu a reușit să le calmeze îngrijorările cu privire la implementare acordului. Discuția din cadrul Dietei, care s-a desfășurat pe parcursul unei ore, a fost prima de când Japonia și Statele Unite au ajuns la un acord, marți, la câteva zile după alegerile pentru Camera Superioară.

„Îngrijorările noastre s-au intensificat. Nu știm dacă impactul negativ asupra economiei sau asupra companiilor poate fi minimizat de acest acord”, a declarat Tamaki.

Acordul dintre SUA și Japonia „protejează interesele ambelor națiuni

Acordul comercial prevede taxe de 15% pe autovehicule și tarife „reciproce pentru Japonia, mai mici decât se anunțase inițial. De asemenea, acordul include un proiect de 550 de miliarde de dolari care vor fi alocate pentru investiții în Japonia.

„Am ajuns la un acord cu Statele Unite care protejează interesele ambelor națiuni”; a anunțat Ishiba, conform agenției de presă Kyodo News.

La o zi după ce acordul a fost anunțat, Statele Unite au transmis că Japonia va achiziționa produse alimentare și agricole în valoare de 8 miliarde de dolari. De asemenea, Japonia ar urma să crească achizițiile de aeronave comerciale fabricate în SUA, inclusiv 100 de avioane Boeing și echipamente de apărare „cu o valoare suplimentare de miliarde de dolari anual”.

Guvernul Japoniei a transmis că nu există nicio discrepanță între cele două națiuni, în ceea ce privește acordul comercial.

Foto: Profimedia

Recomandarea autorului:

SUA resping inițiativa lui Macron de a recunoaște un STAT palestinian/ „Această decizie imprudentă nu face decât să servească propagandei Hamas”

Ucraina primește trei sisteme Patriot și negociază alte șapte. Primul sistem american a ajuns deja la Kiev, anunță Zelenski

0

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat joi, 24 iulie, că Ucraina a primit confirmarea oficială privind livrarea a trei sisteme de apărare antirachetă Patriot, din partea partenerilor internaționali.

FOTO: Profimedia

Două dintre acestea vor fi furnizate de Germania, iar unul de Norvegia, a precizat liderul ucrainean într-o întâlnire cu jurnaliștii, potrivit Reuters.

Zelenski a mai declarat că sunt în desfășurare discuții cu Olanda și alți parteneri europeni pentru a obține încă șapte sisteme Patriot, în cadrul unui plan extins de apărare aeriană.

Finanțarea pentru trei dintre cele zece sisteme necesare a fost deja asigurată, iar Ucraina lucrează intens la identificarea resurselor financiare pentru celelalte șapte.

„Președintele Statelor Unite ne va transfera aceste sisteme, ni le va vinde. Sarcina noastră este să găsim finanțarea pentru cele zece sisteme”, a explicat Zelenski, făcând referire la un acord cu Washingtonul care permite țărilor europene să achiziționeze arme americane pentru a le transfera ulterior Ucrainei, informează AFP.

Publicația britanică The Telegraph a relatat vineri că primul sistem Patriot promis de președintele american Donald Trump a ajuns deja în Ucraina, împreună cu un set de rachete. Potrivit sursei citate, sistemul a fost livrat la câteva zile după ce Trump a anunțat, pe 13 iulie, un pachet de ajutor militar de 10 miliarde de dolari pentru Ucraina.

Ulterior, la sfârșitul aceleiași săptămâni, un sistem Patriot furnizat de Germania și alte rachete interceptoare au ajuns și ele pe teritoriul ucrainean.

Sistemele Patriot s-au dovedit eficiente în distrugerea rachetelor balistice rusești îndreptate spre orașele ucrainene și joacă un rol crucial în apărarea infrastructurii și populației civile.

În paralel cu eforturile de consolidare a apărării antiaeriene, Ucraina se confruntă cu un deficit bugetar major. Potrivit declarațiilor lui Zelenski, țara are nevoie de 40 de miliarde de dolari pentru a acoperi bugetul pe anul viitor, iar suplimentar, va fi nevoie de încă 25 de miliarde de dolari pentru producția de rachete, drone și sisteme de război electronic.

Primele imagini cu oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc după arestarea sa din Atena

0

Oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc, alături de fostul deputat democrat Constantin Țuțu, a fost escortat în fața magistraților pentru a fi audiat pentru deținerea actelor false, iar jurnaliștii „CU SENS” au surprins imagini video cu cei doi.

Cu cătușe pe mâini și veste antiglonț, cei doi au fost escortați de mai mulți polițiști înarmați din cadrul Unității Speciale de Combatere a Terorismului și de polițiști din cadrul Direcției pentru Combaterea Criminalității Organizate din Grecia. Conform avocatului Vassilis Spyrou, cei doi au solicitat amânarea audierilor, motivând că au nevoie de mai mult timp pentru pregătirea apărării. Prin urmare, Plahotniuc și Țuțu au fost aduși la penitenciarul Korydallos, cel mai mare din Grecia, notează jurnaliștii ,,CU SENS”. 

Chișinăul cere extrădarea lui Plahotniuc

Între timp, procurorii moldoveni au anunțat că, în data de 24 iulie, au transmis cererea de extrădare a oligarhului Vladimir Plahotniuc, care a fost încătușat recent la Atena, la șase ani de la fuga sa din Republica Moldova.

,,Procuratura Republicii Moldova informează că, la 24.07.2025 a transmis, pe canale oficiale, către autoritățile competente ale Republicii Elene, cererea de extrădare a lui Vladimir Plahotniuc, reținut recent pe teritoriul Greciei în baza unei alerte internaționale de urmărire emisă de Interpol.Actele transmise includ toate materialele necesare în susținerea cererii, în conformitate cu prevederile Convenției europene de extrădare din 1957 (Convenția de la Paris) și normele de procedură penală aplicabile.Procuratura își exprimă încrederea că, în baza angajamentelor asumate în cadrul cooperării judiciare internaționale, autoritățile elene vor da curs cererii transmise, în vederea aducerii în fața justiției a persoanei vizate”, informează reprezentanții Procuraturii Generale (PG) de la Chișinău.

Și Moscova intenționează să ceară autorităților grecești extrădarea lui Vladimir Plahotniuc către organele de drept din Rusia, argumentând că pe numele acestuia au fost deschise mai multe dosare penale.

Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP) din Republica Moldova, Viorel Cernăuțeanu, afirmă că Vladimir Plahotniuc s-ar fi aflat recent la Moscova, subliniind că cererea de extrădare reprezintă „o formă de a încerca preluarea acestuia de către Federația Rusă și de a-i asigura o protecție a libertății acolo”.

În data de 23 iulie, Vladimir Plahotniuc a fost arestat pentru 40 de zile, decizia fiind dictată de procurorii eleni, iar detalii despre ea au oferit mai târziu acuzatorii moldoveni.

,,Procurorii eleni au emis un mandat de arestare pe termen de 40 de zile în privința persoanei învinuite, termen acordat potrivit Convenției Europene de extrădare, pentru trimiterea cererii de extrădare. Decizia este cu drept de atac”, au menționat procurorii moldoveni.

Presa de la Atena scrie că oligarhul a negat acuzațiile, susținând că este o victimă politică.

,,Nu am comis nicio infracțiune. Este o înscenare politică, fiind persecutat pentru pozițiile mele din trecut”, a spus Vladimir Plahotniuc.

Vladimir Plahotniuc a fost arestat în baza unui mandat emis de autoritățile de la Chișinău, iar Constantin Țuțu-în urma unuia emis de cele de la Moscova, acesta din urmă având pe numele său o notificare roșie de urmărire internațională emisă de autoritățile ruse pentru implicare într-o rețea de trafic de droguri.

Ambii au fost reținuți pe un aeroport din Atena. Cei doi au ajuns la aerogară cu un taxi, având puține bagaje și intenționând să zboare spre Dubai.

,,Cei doi bărbați au fost localizați de către polițiștii Direcției pentru Combaterea Infracțiunilor împotriva Vieții și Proprietății, locuind într-o vilă luxoasă în Saronida, cu informații confidențiale indicând că Plahotniuc ar fi reușit să obțină documente legale grecești.Mai exact, Plahotniuc deținea o carte de identitate grecească și un pașaport autentic, emise pe baza unor certificate false. Informațiile indică, de asemenea, că avea și un permis de conducere grecesc, care fusese descoperit de polițiști într-un magazin de vânzare de mașini din Peristeri”, scrie o sursă media din Grecia.

Polițiștii, care îi urmăreau de ceva vreme, i-au reținut în zona destinată zborurilor din afara spațiului Schengen.

,,În urma percheziției corporale asupra lui Plahotniuc, au fost găsite documente de călătorie cu date bulgărești, 2.670 de euro, două telefoane mobile, un laptop și obiecte digitale de stocare a datelor. Asupra lui Constantin Țuțu au fost găsite documente de călătorie și permise de conducere cu date românești și bulgărești, de asemenea false, împreună cu bani și telefoane”, potrivit jurnaliștilor eleni.

Ei se ascundeau într-o vilă de lux, situată într-o zonă exclusivistă de pe malul Mării Egee, în sudul Atenei.

În această vilă, structurile judiciare elene au făcut percheziții, iar în urma descinderilor au ridicat 17 pașapoarte false, ceasuri de lux și 155.000 de euro în numerar.

Oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost dat în căutare internațională de Interpol la începutul acestui an, decizia fiind luată după ce Chișinăul a solicitat revizuirea refuzului în acest sens din 2020.

Vladimir Plahotniuc, om de afaceri și fost lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), a fost unul dintre cei mai influenți politicieni de la Chișinău în deceniul 2010-2020.

Poreclit „Păpușarul”, Vladimir Plahotniuc a fost acuzat de influență asupra întregii clase politice de la Chișinău. Acesta este fugar din vara anului 2019, atunci când formațiunea pe care o conducea, PDM, a rămas fără putere. 

Nicuşor Dan nu-și schimbă opinia despre legea privind propaganda legionară. O trimite în Parlament pentru reexaminare

0

Preşedintele Nicuşor Dan a declarat, vineri, despre decizia CCR, prin care s-a respins seizarea sa pe legea privind propaganda legionară, că asta înseamnă că România are un stat democratic în care oamenii au opinii diferite, pe anumite subiecte. Nicușor dan spune că opinia sa rămâne aceeaşi şi va trimite legea Parlamentului, pentru reexaminare.

Nicușor Dan, președintele României/FOTO: Facebook

Preşedintele Nicuşor Dan a fost întrebat în Austria despre decizia Curţii Constituţionale, care a respins sesizare sa pe legea privind propaganda legionară.

”Asta înseamnă că România are un stat democratic în care oamenii au opinii diferite, pe anumite subiecte. Opinia mea rămâne aceeaşi şi voi trimite legea, după cum ştiţi, ea trebuie mai întâi redactată şi, din momentul în care redactarea ajunge la noi, am 10 zile să o trimit în Parlamentului. Am spus că o voi trimite, îmi păstrez opinia”, a mai afirmat el.

Curtea Constituţională a respins, recent, sesizarea preşedintelui Nicuşor Dan, la legea care completează Ordonanţa privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob. Judecătorii CCR arată că legea este clară, precisă şi predictibilă.

Decizia a fost luată în prima şedinţă a Curţii în noua componenţă, cu trei noi judecători şi cu Simina Tănăsescu – fost consilier în mandatul lui Klaus Iohannis – ca preşedinte. De asemenea, este prima sesizare făcută de şeful statului, de la începutul mandatului, pe un proiect de lege.

Preşedintele Nicuşor Dan a transmis Curţii Constituţionale, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război.

Şeful statului arăta în sesizare că legea a fost adoptată de Parlament cu încălcarea unor norme şi principii constituţionale.

Secția de procurori din cadrul CSM, despre scurgerea de informații din dosarul lui Piedone: „Agresivitatea limbajului folosit de politicieni, dar şi de unii jurnalişti, depăşeşte libertatea de exprimare”

0

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii s-a sesizat cu privire la apariția stenogramelor despre viața privată a fostului șef ANPC, Cristian Popescu Piedone.

Cristian Popescu Piedone FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii susține că activitatea parchetelor nu este exceptată de la o eventuală critică publică referitoare la modul în care sunt instrumentate dosarele penale, dar în anumite limite și în raport cu stadiul anchetelor.

”Prevederile legislative actuale au facilitat, în mod nedorit, un acces extins la conținutul unor acte procesuale în momente în care ancheta este nepublică. Mai mult decât atât, comunicarea actelor procesuale ”in extenso” unor entități care, în principiu, nu au legătură directă cu cauza penală a facilitat deseori scurgerea unor informații nepublice în presă sau pe rețele de socializare. În astfel de cazuri, justiția beneficiază de instrumente interne de reglare, în acest moment Inspecția Judiciară verificând modul în care au ajuns în spațiul public fragmente din actul procesual emis de procurorul de caz. Până la finalizarea verificărilor, orice alte concluzii vehiculate în spațiul public apar ca fiind lipsite de fundament”, potrivit secției pentru procurori a CSM.

Pe de altă parte, CSM susține că trebuie să existe o diferență certă între modul în care acte din dosare penale ajung în spațiul public și modul în care aceste acte sunt întocmite.

”Abordarea procurorului de caz privind materialul probator, inclusiv din perspectiva oportunității, nu ar putea face obiectul unei dezbateri publice reale în acest stadiu al anchetei penale, relevanța unor aspecte reținute în actele procesuale, inclusiv a celor care, în aparență, privesc viața privată, putând fi evaluată doar la finalizarea anchetei. În condițiile în care legea prevede suficiente instrumente de verificare, inclusiv pe parcursul anchetei penale, orice altă analiză, care nu ia în considerare ansamblul probator, ar putea părea lipsită de obiectivitate”, mai precizează CSM:

În ce privește reacțiile unor persoane din mediul politic generate de apariția stenogramelor încriminate, care ar putea fi de natură să afecteze dreptul la viață privată a oricărei persoane, CSM spune:

”Agresivitatea limbajului folosit de aceștia, dar și de unii jurnaliști, raportat la procurorul de caz și la șeful instituției, depășește cu mult libertatea de exprimare și ajunge în zona atacurilor la persoană. Atacurile de o asemenea virulență, centrate pe discreditarea persoanei și nu pe critica argumentată a unor acte sau decizii procedurale, reprezintă o formă inacceptabilă de presiune externă asupra activității procurorilor, cu consecința încălcării independenței profesionale a procurorului de caz, contrară principiilor statului de drept. Ca garant al independenței procurorilor, Secția pentru procurori a CSM atrage atenția asupra faptului că limbajul utilizat, precum și acuzațiile aduse nu pot justifica în nici un moment legitimitatea unui eventual interes public”.

Val de reacții după scurgerea interceptărilor

Reamintim că  în spaţiul public, au apărut informaţii „pe surse” din presupuse interceptări, în care Cristian Popescu Piedone se ceartă cu nevasta sa, iar aceasta foloseşte un limbaj trivial la adresa sa.  

Ministrul Justiției a spus că expunerea publică a unor probe din dosarul penal încălcă anumite dispoziții ale Codului de Procedură Penală, întrucât, în conformitate cu normele procesual-penale din România, urmărirea penală este confidențială.

Marius Voineag, șeful DNA, a explicat, într-o declarație acordată Digi24.ro, că stenogramele controversate din dosarul lui Cristian Popescu Piedone, în care fostul șef al ANPC discută cu soția lui, au fost folosite de procurori pentru a demonstra că Piedone folosea frecvent telefonul șoferului.