Autoritatea Vamală Română se confruntă cu noi acuzații grave, cuvântul de ordine fiind evaziunea fiscală care ar ajunge la peste 5 miliarde de lei pe an. Mai mult, există și acuzații potrivit cărora la Vama Constanța ar fi favorizate zeci de companii-fantomă, iar „mecanismul” creează statului român un prejudiu uriaș.
Alexandru Nazare – ministurl Economiei și al Finanțelor – a anunțat că trimite „de urgență” corpul de control în Vama Constanța. Controlul Ministerului de Finanțe durează deja de aproape două săptămâni și va continua, notează G4Media.
Potrivit sursei citate, într-o scrisoare deschisă transmisă în data de 3 iulie, avertizorii – care se intitulează „Grupul vameșilor care s-au săturat” – susțin că Vama Constanța, Vama Prahova, Vama Cluj și Vama Bihor „sunt cele patru puncte cu gradul maxim de corupție, prin care se destabilizează bugetul României și care generează evaziune de peste 5 miliarde de RON anual, vama devenind epicentrul corupției, traficului de influență și paravanul rețelelor infracționale transfrontaliere”.
Firmele „fantomă”, beneficiare ale unor informații secretizate
Potrivit informațiilor transmise de „Grupul vameșilor care s-au săturat”, Vama Constanța ar favoriza zeci de companii românești „fantomă”. Aceste firme au acționariat românesc și/sau străin – în special italian – și ar fi implicate scheme de evaziune. (vezi AICI ancheta jurnalistică realizată de GÂNDUL)
Firmele „fantomă” ar primi informații esențiale, secretizate, chiar de la Vama Constanța, la infrastructura Oil Terminal Constanța și ar fi „ajutate” prin diminuarea controalelor vamale. (informații uluitoare AICI)
Multe dintre aceste firme autohtone – dar și altele înregistrate în Turcia, Emiratele Arabe Unite, Elveția sau Marea Britanie – folosesc capacități mari de depozitare și manipulare, redirecționând carburanți spre jucători de tip fantomă din județele Prahova, Cluj sau Bihor.
„Mai grav, unele companii, folosind aceeași rețetă ca în cazul containerelor cu marfă iraniană, au introdus în antrepozitul vamal al terminalului nave cu motorină de proveniență rusească – supusă embargoului – „albită” prin transbordări în apele internaționale sau în porturi intermediare, precum Turcia și Egipt. Cu complicitatea vămii Constanța, documentele de origine, de import și de transport, falsificate, au fost acceptate, iar combustibilul a fost amestecat cu motorină cu origine acceptată pe piețele UE și pe piața ucraineană, pentru a trece verificările de origine și de calitate”, se arată în scrisoarea primită de G4Media.
Mafia italiană, susținută masiv de grupările evazioniste locale: „Sunt speculate toate porțițele legislative”
Potrivit informațiilor obținute de Gândul, mafia italiană, susținută masiv de grupările evazioniste locale, exploatează la maxim toate „portițele” descoperite în legislația națională învechită, tranzacționând anual – fizic sau scriptic – sute de mii de tone de produse pretroliere, în marea lor parte în sistem de taxare suspensive.
„Apariția livrărilor care tranzitează teritoriul României către Ucraina oferă noi oportunități pieței negre”, avertizează sursele Gândul.
„Grupările mafiote transfrontaliere, împreună cu evazioniști locali din piața petrolieră românească, controlează zeci de firme, direct sau prin interpuși, care sunt introduse periodic în lanțul de tranzacționare pentru eludarea plații accizelor și TVA. Aceste firme-paravan, după scurte perioade, devin inactive, solicită eșalonări, intră în insolvență sau faliment ori sunt vândute către cetățeni fără bonitate, în special bulgari și italieni, făcând aproape imposibila recuperarea prejudiciului”, dezvăluie sursele Gândul din piața petrolieră.
Cantitățile de carburanți introduse astfel pe piața din Romania sunt tranzacționate rapid, dar la prețuri mult sub nivelul pieței legale, pentru a se obține foarte ușor încasarea sumelor și transferul către firme off-shore sau așa -zise „bidoane” de acumulare a banilor negri, de unde sunt scoși ulterior.
„Toate aceste acțiuni sunt facilitate de societăți care dețin atestate angro de vânzare fară depozitare, pe lanțul de comercializare de la producător/importator și până la consumatorul final fiind 4-5 tranzacții scriptice succesive. Astfel se pierd taxe, iar mărfurile se mișcă fizic doar la ultima tranzacție, care este aferentă livrării efective din depozit către utilizator”, au mai explicat sursele Gândul, în exclusivitate.
„Companii de tip fantomă cu acționariat străin sau personaje «săgeți» interpuse”
Reprezentanții „Grupului vameșilor care s-au săturat” avertizează și că o parte din motorina „albită” care ajunge în Prahova, Cluj și Bihor este controlată apoi de „rețele evazioniste autohtone, companii de tip fantomă cu acționariat străin sau personaje «săgeți» interpuse”.
Carburantul ar fi introdus în circuitul comercial fără plata TVA-ului, ceea ce face ca bugetul de stat să fie prejudiciat cu peste 5 miliarde de lei anual, iar acest „mecanism” ar fi realizat cu „suportul constant al autorităților vamale din Constanța, Prahova, Cluj și Bihor”.
„Grupul vameșilor care s-au săturat” vorbește și despre „sute de cisterne, declarate goale, cu destinația Ucraina”, despre care avertizorii spun că se întorc lunar în România „pline cu motorină achiziționată din Ucraina, «reușind» cu sprijinul mafiei din vamă să evite orice control și plata oricărei taxe”, mai notează G4Media.
Combustibilul ar fi descărcat în depozite ilegale din Bihor, Cluj sau Prahova, iar de acolo ar fi aprovizionată piața neagră de carburanți.
Conducerea Autorității Vamale Române este acuzată că „nu vrea să acționeze pentru eliminarea acestor surse de evaziune fiscală, fiind deja părtașă la extinderea acestui fenomen, în anumite județe existând deja adevărate familii compuse din evazioniști și conducerea autorităților vamale județene”.
„Acordarea atestatelor este «recompensată» constant de catre evazioniști”
G4Media și Info Sud-Est avertizează, prin această anchetă jurnalistică, asupra unor rețele de influență care se întind de la AVR către vămi, cu precădere Vama Constanța.
„Regionalele vamale sunt responsabile de emiterea atestatelor de destinatar înregistrat și comerciant angro fără depozitare, astfel, în jurul acestora, s-au dezvoltat lanțuri infracționale de distribuție a carburanților. Aceste lanțuri sunt responsabile pentru evaporarea a sute de milioane de euro, prin metoda «missing trader» sau «suveica», bani care ar trebui sa ajunga la bugetul de stat ca acciză și TVA.
Acordarea atestatelor este «recompensată» constant de catre evazioniști, firmele atestate disparand periodic si fiind înlocuite cu altele noi.
Miliarde de euro dispar anual din bugetul statului, în timp ce autoritățile vamale mimează interesul și evită măsuri concrete, cum ar fi adaptarea legislației, reforma autorității vamale și a administrației fiscale, întărirea pârghiilor de prevenție și control, dar mai ales eliminarea din sistem a “cumetriilor” care s-au dezvoltat în jurul clanurilor evazioniste”, se arată în scrisoarea transmisă de „Grupul vameșilor care s-au săturat”.
Citește și:
Fostul prim-adjunct SRI Florian Coldea a fost trimis în judecată de procurorii DNA
Lucrează de 12 ani în presa centrală și este autorul unor investigații jurnalistice centrate pe domeniul Justiției, dar și pe conexiunile dintre mediul politic și cel de afaceri. S-a alăturat …