duminică, iulie 6, 2025
No menu items!
Acasă Blog

Ilie Bolojan cedează și în fața băncilor, după ce a anunțat un impozit mic la jocurile de noroc

Ilie Bolojan începe rând să pe rând să cedeze în privința impozitării drastice pentru anumiți jucători economici din piață. După ce a anunțat un impozit mai mic pentru impozitul pe jocurile de noroc, acum și băncile ajung care dețin o cotă de piață sub 0,2% din totalul activelor nete ale sectorului bancar românesc vor plăti un impozit de doar 2% pe cifra de afaceri, în loc de 4% 

„2%, pentru perioada 1 iulie 2025 – 31 decembrie 2026 inclusiv, pentru instituțiile de credit – persoane juridice române și sucursalele din România ale instituțiilor de credit – persoane juridice străine, care dețin o cotă de piață mai mică de 0,2% din totalul activelor nete ale sectorului bancar din România, calculată ca medie aritmetică a cotelor de piață ale instituției de credit/sucursalei, din anul precedent celui de calcul.”, se arată în textul Guvernului, notează stiripesurse.ro.

În primă fază, pachetul fiscal anunțat de Guvern prevedea un impozit de 4% pe cifra de afaceri pentru toate băncile din România, aplicabil atât pentru a doua jumătate a anului 2025, cât și pentru întreg anul 2026.

Ulterior, forma modificată reduce nivelul la 2% pentru anul 2025 și la 1% pentru 2026, însă doar pentru băncile mici rămâne constant la 2% pe toată durata aplicării măsurii.

CITIȚI ȘI:

Reporter politic, acreditat la Guvern. În presă din 2004. Am lucrat la TVR, Rol.ro, Realitatea.net, Realitatea TV, Mediafax.ro, B1 TV, România Liberă. Doctorandă la SNSPA, sub coordonarea Prof. …

vezi toate articolele

Viktor Orban caută un partener de dialog la Cotroceni. Mesaj către Nicușor Dan: „Avem interese comune în Europa”

0

În plin context de reașezare politică în regiune și de tensiuni persistente pe scena europeană, premierul Ungariei, Viktor Orbán, transmite un mesaj către noul președinte al României, Nicușor Dan: este nevoie de un dialog serios și constant între București și Budapesta.

Premierul Ungariei, Viktor Orban/FOTO:Arhiva

„Sunt teme în care interesele noastre se întâlnesc. Nu doar în economie, ci și în privința războiului, a păcii și a securității europene”, a declarat liderul ungar într-un interviu acordat publicației Krónika.

Viktor Orbán, premierul Ungariei, aflat la Târgu Mureș pentru a participa la înmormântarea juristului Előd Kincses, a utilizat acest context simbolic pentru a contura liniile unei posibile reconstrucții a relației bilaterale româno-ungare.

Pretextul vizitei a fost, formal, un omagiu adus regretatului Kincses Előd – un personaj cu greutate în viața publică a maghiarimii din România. Însă, în stilul bine-cunoscut al liderului Fidesz, în spatele comemorării s-a profilat o platformă pentru reafirmarea unei poziții politice majore: „Nu l-am considerat niciodată pe Kincses doar un cetățean român de origine maghiară, ci un camarad de luptă. Statul maghiar și națiunea maghiară nu se termină la frontieră, iar Kincses a fost parte din aceeași echipă – și a plătit prețul pentru asta. A fost exilat, marginalizat, dar nu a cedat. Asta înseamnă curajul.”

Întrebat despre colaborarea cu noul președinte al României, Nicușor Dan, și noul premier Ilie Bolojan, Orbán a vorbit despre prudență. „Îi cunosc pe toți, căci am avut vreo 22-23 de premieri români de-a lungul mandatului meu. Cu noul președinte m-am întâlnit la Bruxelles, dar e prea devreme pentru concluzii. Totuși, România și Ungaria au interese comune în UE, de la economie la securitate.” Orbán a amintit rolul Ungariei în admiterea parțială a României în spațiul Schengen, numind acest gest „corectitudine, nu favor”.

Declarația, venită din partea unui lider deseori critic la adresa Bruxelles-ului, vizează atât electoratul maghiar din Transilvania, cât și un semnal diplomatic către actuala administrație de la București.

Într-o aluzie la dificultățile economice cu care se confruntă noul Executiv român, condus de Ilie Bolojan, Orbán a punctat: „Nu-i invidiez. Au moștenit o situație grea și le doresc succes.”

 George Simion și extrema dreaptă

Interviul survine la doar câteva săptămâni după controversata menționare a liderului AUR, George Simion, într-un discurs susținut la Tihany. Deși reacțiile din partea comunității maghiare din România au fost rapide și ferme — inclusiv din partea UDMR — Orbán a ținut să clarifice că „nu a fost o susținere”, ci o reafirmare a unei poziții de principiu: distanțarea de orice forță politică, fie de extremă dreapta sau stânga, care nu respectă drepturile minorităților.

Declarația sa despre George Simion, liderul AUR, a fost interpretată de unii drept flirt politic. Orbán a respins categoric această sugestie: „E foarte bine că maghiarii din România nu vor să colaboreze cu extrema dreaptă sau cu extrema stângă. Ei știu cel mai bine cine le sunt dușmanii. Nu ne amestecăm în alegerile din România, dar nici nu vom susține sancționarea politică a oricărui președinte român în cadrul UE – indiferent cum îl cheamă.”

În aceeași cheie, premierul ungar a reiterat că „Ungaria nu va susține niciun fel de sancțiune împotriva României în Uniunea Europeană”, indiferent de componența politică a guvernului de la București. Mesajul e limpede: în fața valurilor de sancțiuni care afectează și Budapesta, Orbán caută aliați regionali cu care să poată construi o axă a suveranismului moderat.

Una dintre cele mai apăsate teme a fost sprijinul financiar acordat comunităților maghiare din afara granițelor. „Cine nu înțelege de ce susținem școlile și grădinițele din Transilvania nu are inimă de maghiar. Nu facem favoruri. E vorba de o responsabilitate guvernamentală izvorâtă din unitatea națională. Națiunea maghiară e una, chiar dacă statul are granițe.”

Liderul Fidesz a subliniat că sprijinul financiar nu e un „cadou”, ci un act de solidaritate reciprocă: „Și comunitatea maghiară din România aduce beneficii directe Ungariei – prin comerț, prin cultură, prin prezență. Să nu mai vorbim în termeni de donații, ci de investiții în supraviețuirea unei părți din noi.”

Economie și optimism politic

Chiar și în tonul sobru al interviului, Orbán și-a păstrat nota triumfalistă când a venit vorba de economia Ungariei și perspectivele Fidesz la alegerile din 2026: „În România vin austeritățile, la noi vin scutirile. Am eliminat taxele pe indemnizațiile pentru mame, am redus dobânzile pentru tinerii care vor prima casă, creștem facilitățile fiscale pentru familii. Ungaria nu va fi nici mică, nici săracă. Noi am decis că vom fi mari și bogați.”

Despre opoziție

„Face ce trebuie: respiră în ceafa noastră. Dar cât timp e în spate, nu în față, totul e sub control. Vom câștiga din nou, pentru că suntem partidul național, iar ei sunt vopsiți, străini de acest pământ, plătiți din afară.”

„Aceasta nu este războiul nostru”

Întrebat dacă ne-am apropiat de pace după mai bine de trei ani de război în Ucraina, Orbán a răspuns franc: „Nu, dimpotrivă. E un conflict între două popoare slave, nu avem ce căuta acolo. Europa vrea război, SUA – pace. Trump luptă pentru pace, europenii – pentru a învinge Rusia. Noi trebuie să stăm deoparte. E datoria mea să nu permitem ca Ungaria să fie din nou trasă într-un război care nu e al nostru.”

Prin acest apel la dialog adresat președintelui Nicușor Dan, premierul Ungariei transmite și o invitație la recalibrarea relațiilor bilaterale. Departe de discursurile tensionate din trecut, Orbán pare conștient că în fața incertitudinilor din Est — de la războiul din Ucraina la presiunile economice — solidaritatea regională poate oferi o minimă stabilitate.

Fără a abdica de la pozițiile sale tradiționale în ceea ce privește sprijinul acordat comunității maghiare din afara granițelor, liderul de la Budapesta pare dispus să pună accent, cel puțin formal, pe interesele comune ale celor două state în UE.

Timpul se scurge pentru cei 27 de copii încă dispăruți în inundațiile din Texas. Numărul morților a ajuns la 51

0

Cel puțin 51 de persoane, inclusiv 15 copii, au murit în Texas, după ce râul Guadalupe a crescut cu aproape 10 metri peste înălțimea sa normală, devastând o tabără de vară pentru copii.

27 de copii sunt încă dați dispăruți Foto: Getty Images

Inundații catastrofale au lovit centrul statului Texas, din Statele Unite, vineri dimineața, chiar în timpul sărbătorilor de 4 iulie. Autoritățile anunță moartea a cel puțin 51 de persoane, în timp ce mai mulți copii sunt, în continuare, daţi dispăruți, după ce ploile torențiale au transformat râurile în torente periculoase.

Bilanțul deceselor la nivel de stat se ridică până în prezent la 51 de persoane, potrivit NBC News.

În comitatul Kerr, care a fost cel mai afectat, cel puțin 43 de persoane au murit, iar 27 de copii sunt dați dispăruți, după ce apele au măturat Camp Mystic, o tabără de vară creștină pentru fete. Camp Mystic, înființată în 1926, este una dintre cele mai vechi tabere de vară pentru fete din Texas, promovând un mediu „cu valori creștine sănătoase” și dezvoltare personală.  

De asemenea, comitatul Travis a confirmat patru decese, comitatele Kendall și Tom Green au confirmat câte unul, iar coordonatorul pentru gestionarea situațiilor de urgență din comitatul Burnet a declarat într-un comunicat că au fost înregistrate două decese.

Mai multe persoane sunt încă date dispărute, iar numărul deceselor ar putea continua să crească.

„Ne rugăm să fie încă în viață”

Părinții se agață de speranța că vor fi găsiți în viață copiii lor. Este și situația lui Ty Badon, care a spus la CNN că despre fiica sa și prietenii ei nu se mai știe nimic de la începutul inundațiilor, potrivit Daily Mail.

Ne rugăm ca toți cei patru să fie încă în viață. Toți patru sunt dispăruți. Ei sunt încă dispăruți”, a spus el sâmbătă, în timp ce își stăpânea cu greu lacrimile.

Tatăl, care locuiește în Beaumont, a adăugat că ultima dată când s-au auzit vești despre fiica lui și prietenii ei a fost vineri, în jurul orei 4 dimineața.

Ieri dimineață, la ora patru, ni s-a spus că vorbeau la telefon cu tatăl lui Aidan, care deține casa în care se aflau”, a spus el, adăugând că acea casă «nu mai există».

El a spus că fiica sa și prietenii ei au închis telefonul, susținând că trebuie să îi ajute pe ceilalți care „tocmai fuseseră luați de ape”.

Hei, trebuie să plec, trebuie să le ajut pe Ella și Reese… tocmai au fost luate de ape, iar câteva secunde mai târziu telefonul s-a închis și asta este tot ce știm”, a mai spus tatăl.

Oamenii critică modul în care autoritățile au transmis avertizările despre furtuni

Între timp, autoritățile sunt criticate aspru cu privire la alertele de avertizare întârziate pe care locuitorii din Texas le-au primit înainte ca inundațiile monstruoase să devasteze statul.

Kristi Noem, secretarul pentru Securitate Internă, a participat sâmbătă la o conferință de presă alături de Greg Abbott, guvernatorul statului Texas, și de alți membri ai personalului statului.

Trebuia să reînnoim acest sistem vechi care a fost lăsat în funcțiune de guvernul federal timp de foarte mulți ani și acestea sunt reformele care sunt în curs acolo”, a precizat Kristi Noem.

Mulți texani au acuzat modul în care au fost transmise informațiile și actualizările despre vreme ca fiind unul dintre motivele pentru care cel puțin 50 de persoane și-au pierdut viața, iar alte 27 sunt încă date dispărute.

Guvernatorul Greg Abbott a declarat că autoritățile continuă să caute supraviețuitorii 24 de ore din 24.

Îi vom găsi pe fiecare dintre ei‘, a promis el sâmbătă, calificând în același timp răspunsul statului la tragedie drept «chintesența Texasului».

Când Texasul se confruntă cu o provocare, ne adunăm, ne unim”, a spus el, în timp ce stătea alături de Noem. „Asta fac texanii, asta vom continua să facem… Nu ne vom opri astăzi sau mâine, ne vom opri când se va termina”,a  mai adăugat el, potrivit sursei citate.

El a semnat, de asemenea, o cerere de ajutor federal, pe care secretarul pentru Securitate Internă a spus că președintele Trump urmează să o semneze. 

Până în prezent, printre morții confirmați se numără 15 copii. 850 de persoane au fost salvate de autorități până sâmbătă seara.

Elon Musk anunță formarea Partidului America: „Va reda libertatea”

0

Miliardarul Elon Musk a anunțat sâmbătă, 5 iulie, crearea mişcării sale politice denumite „America Party” – Partidul America.

Elon Musk/FOTO: Shutterstock

Decizia vine după ce cu o zi înainte, patronul Tesla îşi întrebase abonaţii de pe platforma sa socială X dacă doresc să iasă din „sistemul bipartid” american şi ar vrea ca el să-şi creeze propriul partid politic, scrie Reuters.

Cu 2 la 1, doriţi un nou partid politic şi îl veţi avea”, a scris el sâmbătă pe X. „Astăzi, se formează Partidul America pentru a vă reda libertatea”, a adăugat el.

Sondajul pe X a fost lansat vineri, chiar de Ziua Independenţei. 65,4 la sută dintre utilizatori au răspuns pozitiv la întrebarea lui Elon Musk în legătură cu crearea unui nou partid.

Deoarece este născut în Africa de Sud, Elon Musk nu poate candida la preşedinţia SUA.  După ce în trecut a fost democrat, la alegerile prezidenţiale din 2024 a schimbat tabăra politică şi l-a susţinut puternic pe Donald Trump, devenindu-i unul dintre cei mai fideli aliaţi.

Relaţiile s-au răcit şi au avut schimburi publice de replici odată cu noua lege bugetară a lui Trump, pe care Musk a criticat-o puternic. Legea a fost promulgată vineri de preşedinte. 

Musk a susţinut că legea politică republicană va creşte datoria, numind-o „sclavia datoriei”.

Proiectul de lege al Senatului ar adăuga aproape 3,3 trilioane de dolari la deficit în următorul deceniu, potrivit unei estimări a Biroului pentru buget al Congresului publicată duminică.

Legislaţia Senatului costă mai mult decât legea aprobată de Camera Reprezentanţilor, care ar adăuga 2,4 trilioane de dolari la deficit în următorul deceniu.

Dalai Lama împlinește 90 de ani și speră să trăiască peste 130

0

Liderul spiritual al budiștilor tibetani, Dalai Lama, a împlinit 90 de ani duminică, 6 iulie, și a declarat că speră să trăiască peste 130 de ani.

Dalai Lama/FOTO: The Office of His Holiness The Dalai Lama

Născut pe 6 iulie 1935, laureatul premiului Nobel este considerat unul dintre cei mai influenţi lideri religioşi din lume, cu o audienţă care se extinde dincolo de budism, dar nu şi de Beijing, care îl consideră un separatist şi a încercat să aducă credinţa sub controlul său, scrie Reuters.

Acesta a fugit din Tibet în 1959, în urma unei revolte eşuate împotriva regimului chinez, Lhamo Thondup, pe numele său real, s-a refugiat în India şi, de atunci, a pledat pentru o „cale de mijloc” paşnică pentru a obţine autonomie şi libertate religioasă pentru poporul tibetan.

Mii de adepţi din întreaga lume, celebrităţi şi oficiali din Statele Unite şi India vor participa la sărbătorirea zilei sale de naştere în Dharamshala, micul oraş indian situat la poalele munţilor Himalaya, unde trăieşte Dalai Lama.

În timpul festivităţilor, care vor include spectacole culturale şi discurs din partea adeptului de lungă durată şi starului de la Hollywood Richard Gere, precum şi a miniştrilor federali indieni, cel de-al 14-lea Dalai Lama este programat să ţină un discurs.

Aflat în Tibet cu ocazia aniversării, actorul american a vorbit despre angajamentul său față de cauza tibetană.

Acesta este un angajament care se întinde pe mai multe vieți”, a spus Gere, subliniind ideea de reîncarnare, în cadrul unei discuții cu agenția Reuters.

În iunie 2025, el a confirmat că va exista un succesor după moartea sa, care se va naște în afara Chinei, punând capăt îndoielilor cu privire la continuarea instituției budiste vechi de 600 de ani.

Budiştii tibetani cred că călugării iluminaţi se reîncarnează pentru a duce mai departe moştenirea spirituală. Al 14-lea Dalai Lama va împlini 90 de ani duminică şi a declarat că va consulta călugării în vârstă şi alte persoane pentru a împărtăşi posibile indicii despre locul în care ar putea fi găsit succesorul său, un băiat sau o fată, după moartea sa.

El a declarat anterior că s-ar putea reîncarna în India, unde trăieşte în exil, lângă oraşul Dharamshala, din nordul Himalaya. A fost identificat ca reîncarnarea predecesorului său când avea doi ani.

Cutremur produs duminică dimineața în Oltenia. Ce magnitudine a avut

0

Un cutremur de suprafaţă s-a produs, duminică dimineaţa, la ora 6:29, în Oltenia, judeţul Gorj, potrivit datelor transmise de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremur în Gorj Foto: Arhivă

Este vorba de un cutremur slab cu magnitudinea 3.3, care a avut loc la adâncimea de 13,8 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 18 km NV (nord-vest) de Târgu Jiu, 67km NE (nord-est) de Drobeta-Turnu Severin, 68 km S (sud) de Hunedoara, 82 km S (sud) de Deva, 96 km E (est) de Resita, 100 km V (vest) de Râmnicu Vâlcea”, transmite INCDFP.

În luna iulie, în România s-au produs trei cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,1 şi 3,7.

Cele mai mari seisme din acest an, ambele de 4,4 pe Richter, au avut loc pe data de 13 februarie, în judeţul Buzău, respectiv pe 11 mai în judeţul Vrancea.

În 2024, cel mai puternic cutremur a avut magnitudinea 5,4 şi s-a produs în judeţul Buzău, în data de 16 septembrie.

Suedia elimină taxa pentru rușinea de a zbura, promovată de Greta Thunberg. „Un sfert din suedezi se abțineau de la zboruri”

0

Suedia a eliminat taxa pe zboruri într-o încercare de a reanima industria sa aeriană, afectată de măsurile ecologice. Așa-numita „rușine de a zbura” a fost un fenomen promovat de activista de mediu Greta Thunberg care a adunat simpatizanți, dar și controverse.

Greta Thunberg a promovat mișcarea Flygskam. Sursa: Facebook GT și Freepik.com

Suedia, țara care a inventat „rușinea de a zbura”, un concept promovat de activista de mediu Greta Thunberg, a eliminat taxa pe zboruri într-o încercare de a stimula economia sa aflată în dificultate, notează publicația britanică The Telegraph.

Din 2018, în Suedia călătorii achitau o taxă eco pentru zboruri

Începând cu 1 iulie, Suedia a renunțat la taxa de 76 – 517 coroane (5,50 – 37,40 lire sterline) per pasager per zbor, o măsură ecologică introdusă de guvernul suedez în 2018.

„Suedia a introdus taxa pe zboruri în același an în care Greta Thunberg, la doar 15 ani, a organizat primul ei protest climatic solo în fața Parlamentului suedez. Într-o perioadă scurtă de timp, mișcarea „rușinea de a zbura” („flygskam”) a prins contur. Un sondaj din 2019 a arătat că aproape un sfert dintre suedezi se abțineau de la zboruri pentru a-și reduce amprenta climatică, în creștere față de 17 la sută cu un an înainte”, arată publicația.

Termenul „flygskam” descrie sentimentul de vinovăție sau rușine resimțit de cei care consideră că, alegând să zboare cu avionul, contribuie semnificativ la poluarea mediului și la încălzirea globală.

Taxa suplimentară pentru zbor a afectat companiile aeriene

Impactul asupra industriei aviatice din Suedia a fost drastic, arată jurnaliștii. Swedavia AB, care administrează 10 aeroporturi suedeze, a înregistrat scăderi ale numărului de pasageri timp de șapte luni consecutive în 2019.

De asemenea, Suedia a înregistrat cea mai lentă creștere a numărului de pasageri aerieni din ultimul deceniu. Totuși, operatorul feroviar de stat SJ din Suedia a înregistrat o creștere la 32 de milioane de pasageri, invocând „interesul crescut pentru călătoriile inteligente din punct de vedere climatic”.

În anii care au urmat suprataxării inițiată de guvernul suedez, zborurile internaționale au scăzut cu o treime.

„Aeroporturile mai mici, în special cele din regiunile sălbatice și îndepărtate din nord, au înregistrat mai puține sosiri pe măsură ce companiile aeriene și-au redus operațiunile. Ryanair a încetat toate zborurile interne în Suedia, iar aeroportul Bromma, axat pe zboruri interne, din apropiere de Stockholm, a ajuns aproape de închidere. Astăzi, doar o singură companie aeriană regională, Västfly, mai folosește aeroportul”, arată The Telegraph.

Suedia a fost afectată economic de pandemia de Covid, iar în 2023 – 2024 a trecut printr-o perioadă de recesiune. În acest climat economic, noul guvern de dreapta, ales în 2022, a transmis că există „puține motive să te simți rușinat că zbori”, anunțând planuri de a investi în sectorul aviatic și de a elimina complet taxa pe zboruri. Companiile aeriene și Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) au apreciat decizia guvernului.

„Felicităm guvernul suedez pentru eliminarea taxei pe aviație. Este o veste excelentă, care recunoaște că taxarea pasagerilor aerieni este contraproductivă din punct de vedere economic și ineficientă din punct de vedere ecologic”, a fost reacția organismului internațional al aviației, IATA, citată de The Telegraph.

Activiștii de mediu, în favoarea taxei

Unele organizații de mediu au considerat decizia eliminării taxei ca fiind greșită.

„Atitudinea pe termen scurt a unor guverne privind reglementarea aviației s-a schimbat, dar știința nu s-a schimbat, iar aviația va reprezenta un procent tot mai mare din totalul emisiilor globale de carbon și din costurile uriașe ale schimbărilor climatice pentru afaceri și societate”, declară Justin Francis, cofondator și președinte executiv al Responsible Travel, potrivit The Telegraph.

În ultimii ani, alte țări din Europa, ca Germania, Belgia, Olanda și Danemarca au urmat exemplul Suediei, impunând taxe suplimentare sau mărind prețul pentru zborurile interne și pe distanțe scurte. În schimb, în 2023, Franța a adoptat o lege care interzice zborurile interne pe rute unde călătoria poate fi făcută cu trenul în mai puțin de 2 ore și 30 de minute, iar Spania ia în considerare să adopte o politică similară, notează publicația.

„Până când avioanele electrice și aviația fără emisii nu devin opțiuni viabile, cu toții trebuie să zburăm mai puțin. Combustibilul de aviație trebuie taxat la fel ca alte tipuri de combustibil pentru transport. Industria a avut parte de un tratament preferențial prea mult timp, iar veniturile ar trebui să fie dedicate investițiilor în aviație cu emisii reduse și îmbunătățirea infrastructurii feroviare”, adaugă Justin Francis, citat de The Telegraph.

Platforma Shein, amendată cu 40 de milioane de euro în Franța pentru reduceri înșelătoare

0

Platforma Shein a fost sancționată cu 40 de milioane de euro de Autoritatea Antitrust din Franța, fiind acuzată de practici comerciale înșelătoare legate de modul în care afișa reducerile de preț pe site-ul său.

Shein ar fi crescut artificial prețurile înainte de reduceri. FOTO: captură video X

Amenda vine în urma unei anchete extinse, desfășurate timp de aproape un an, care a vizat compania Infinite Style E-Commerce Co Ltd, entitatea responsabilă de operațiunile Shein în Franța, informează Reuters.

Investigația a scos la iveală că Shein inducea în eroare consumatorii în privința valabilității și autenticității reducerilor. Printre practicile ilegale identificate:

– Creșterea artificială a prețului înainte de aplicarea unei „reduceri”;

– Ignorarea prețului cel mai mic din ultimele 30 de zile, așa cum prevede legislația franceză;

– Afișarea unor discounturi exagerate sau inexistente.

Analiza a acoperit mii de produse listate între 1 octombrie 2022 și 31 august 2023, iar rezultatele sunt alarmante: 57% dintre reduceri nu presupuneau nicio scădere reală de preț; 19% dintre reduceri erau mai mici decât cele anunțate; 11% dintre cazuri implicau, de fapt, creșteri de preț prezentate drept reduceri.

Franța taxează industria fast-fashion

Decizia plasează Franța printre primele țări din UE care penalizează platformele de fast-fashion pentru lipsa de transparență față de consumatori. Cazul reflectă îngrijorarea tot mai mare a autorităților europene privind practicile de marketing în comerțul online și lipsa de reglementare în segmentul modei ultra-accesibile.

Reacția Shein

Într-un comunicat oficial, Shein a declarat că a fost notificată în martie 2023 despre problemele descoperite, inclusiv legate de prețurile de referință și conformitatea cu reglementările de mediu. Compania susține că a remediat toate aspectele semnalate în decurs de două luni, iar noile politici sunt deja în vigoare de peste un an.

„ISEL (Infinite Style E-Commerce Co Ltd) este angajată în respectarea legislației franceze”, a transmis Shein.

Citește mai multe despre: franta

Cum a ajuns România la sporuri de mii de lei, în timp ce Legea salarizării este amânată. Analist: „S-au mărit veniturile prin diverse artificii, în funcție de lobby”

0

Discuția referitoare la sporurile mari din sistemul bugetar omite o altă anomalie a sistemului de salarizare de la stat. Anual, în contextul unor derogări și anulări, salariile angajaților din sistem sunt completate de sporuri. Acestea pot fi transformate ușor în momeală în context electoral. Numai anul trecut veniturile în sectorul bugetar au crescut cu 23%.

Cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut anul trecut cu 23% FOTO Inquam Octav Ganea

Atenția a fost zilele acestea îndreptată spre Palatul Victoria, care a dat startul tăierilor într-un prim pachet dedicat efortului de scădere a cheltuielilor bugetare și creștere a veniturilor la stat. Printr-un OUG adoptat luni de Executiv, sporul de pentru condiții vătămătoare a fost scăzut de la 1500 de lei brut la 300 de lei brut. La ieșirea de la discuțiile cu premierul Ilie Bolojan, șeful Cartel Alfa avertiza însă: „Anumite instituții bugetare jonglează cu interpretarea legii din punct de vedere al sporului. Legea se referă numai la sporul de condiții vătămătoare (n.r. – OUG adoptat luni de Executiv), dar mai sunt și alte sporuri care s-au inventat”.

O postare publicată de Sindicatul Europol amintește însă de o altă față a realității. În contextul înghețărilor și anulărilor, salariile sunt completate anual cu sporuri. „Președintele României, Nicușor Dan, a fost confruntat cu o problemă de matematică referitoare la salarizarea polițiștilor. În cadrul întâlnirii, Cosmin Andreica i-a prezentat șase elemente salariale care, cumulate, reprezintă 130% din baza de calcul. Valoarea brută a acestor elemente este de 1.914 lei. Întrebarea adresată Președintelui a fost simplă și directă: Care este baza salarială la care se aplică 130% pentru a rezulta suma de 1.914 lei? Răspunsul a fost simplu: “nu se poate”. P.S. In MAI se poate din 2009, de când avem veniturile înghețate, plafonate, prorogate sau menținute în plata la nivelul anului anterior”, a scris Europol în urma discuțiilor cu Nicușor Dan.

Sindicaliștii s-au opus vehement tăierii de sporuri încă de luna trecută, din timpul consultărilor cu președintele Nicușor Dan, iar anunțul venit de la Executiv la finalul săptămânii trecute a oprit activitatea în mai multe instituții din țară. După discuțiile de la Palatul Victoria, referitor la scăderea sporului pentru condiții vătămătoare, șeful Cartel Alfa anunța că ar urma să fie afectate veniturile a jumătate din cei 1,3 milioane de bugetari din România, urmând „o scădere de trai de cel puțin 15% numai din TVA”.

Redactorul șef Historia, Ion M. Ioniță, explică faptul că s-a ajuns aici în urma unei complicități între politicieni și sectoarele bugetare, mai ales în 2024, când guvernanții au dat foarte mulți bani pe majjorările saalariale, iar „anvelopa salarială, totalul cheltuielilor statului cu salariile în domeniul bugetar a fost de plus 23%. Deci au crescut cheltuielile cu salariile în domeniul bugetar cu aproape un sfert. Enorm”.

„Situația nu a fost rezolvată ani la rând, când s-a tot promis o lege a salarizării bugetare care să unifice criteriile de salarizare. Avem discrepanțe foarte mari între diverse ministere, între diverse sectoare. E un haos. Fiecare cu reglementarea lui. În funcție de lobby-ul pe care l-au avut la nivel de guverne, au obținut diverse avantaje, așa încât s-a ajuns la această situație și s-a mers foarte mult pe sporuri, pentru că să nu se umble la salariul propriu-zis, dar s-au mărit veniturile prin diverse artificii. Să nu facem confuzie între salariu și venituri. Sunt două lucruri diferite.

Salariul a fost păstrat în multe sectoare la un nivel destul de mic, dar s-au acordat sporuri și aceste sporuri nu au fost generale. În anumite sectoare au fost mai multe sporuri mai generoase, în altele mai puține și s-a ajuns la această situație. Și acum spun, da, salariul e mic, dar sunt sporuri. De aceea e nevoie de o lege a salarizării în domeniul bugetar, ca munca să fie egală, salariile să fie similar și să fie foarte puține categorii de sporuri. Pentru că nu se poate să ai atât de multe sporuri. Să ai sporuri justificate în sectoarele de muncă dificilă, cu condiții deosebite”, mai explică Ion M. Ioniță.

Legea, necesară pentru evitarea „situației de haos de acum”

În condițiile actuale, cu un istoric în privința sporurilor acordate bugetarilor din România, „Legea salarizării ar trebui să fie prioritară pentru guvernanți”, spune redactorul-șef Historia.

„Acum se plătește nota de plată. Se achită nota de plată. Nu poți să mai ai această anvelopă uriașă cu salariile bugetare. Și inevitabil trebuie să faci niște tăieri. (…) În anul trecut au fost niște creșteri mari în domeniul salarizării bugetare, spre deosebire de salarizarea în domeniul economiei private, unde n-au fost creșteri atât de mari sau n-au fost creșteri deloc. Unde nu există forță sindicală care să ceară salarii șii unde nivelul mediu al salarizării este mult mai mic decât în la stat. Deci avem și o discriminare din acest punct de vedere între economia privată și sectorul bugetar. Asta este o realitate.

Adică s-a întâmplat cam așa, cu unii mumă și cu unii ciumă. Adică guvernarea a fost cu sectorul bugetar darnică și a cedat tuturor cererilor, chiar a anticipat solicitări și a făcut majorări din rațiuni electorale pentru a-și cumpăra voturi. E nevoie de o lege a salarizării unitare pentru a nu se mai ajunge la situația de haos de acum. În care oamenii care fac o muncă asemănătoare au venituri foarte diferite în diverse ministere, așa încât e necesar și nu știu de ce a trebuit să o amâne atât de mult”, mai explică Ion M. Ioniță.

Reforma salarizării, amânată

În același timp, Guvernul se pregătește să amâne reforma salarizării. Renegocierea cererii de plată numărul 4 cuprinde și amânarea aplicării Legii salarizării unitare în sectorul bugetar.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dragoș Pîslaru, a explicat recent într-o conferință de presă că discuțiile cu Bruxelles-ul au condus la o reprogramare realistă a acestei reforme. „Este necesar un timp de pregătire și de ajustare la noile condiții bugetar-fiscale. Noi am trimis un prim draft către Comisie, dar care nu este realist în condițiile situației pe care o avem în acest moment. (…) Discuția în Comisia Europeană este că legat de această reformă există un preacord de principiu să fie pusă pentru sfârșitul trimestrului 2 din 2026, deci cumva în ultima cerere de plată pe care o vom depune”.

Comandantul armatei ucrainene a vizitat regiunea Harkov: „Ruşii încearcă să pună presiune prin număr”

0

Comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a mers în regiunea Harkov, unde linia frontului rămâne tensionată, cu riscul unor noi ofensive rusești.

Oleksandr Sîrski a inspectat trupele din regiunea Harkov. FOTO: Telegram

Oleksandr Sîrski, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a efectuat o vizită de două zile în zona Slobojanski Sud din regiunea Harkov, o regiune aflată sub amenințarea constantă a unor noi ofensive rusești, potrivit Ukrainskaia Pravda.

Vizita vine în contextul în care trupele ucrainene resping zilnic atacuri, iar Kievul caută soluții tactice pentru a ține pe loc avansul invadatorilor.

 „Nu ignor nicio parte a liniei frontului, în special în acele zone în care există o ameninţare de noi acţiuni ofensive ale inamicului. Am petrecut două zile lucrând în unităţi din regiunea Harkov. Lucrez împreună cu comandantul forţelor comune, comandantul operaţiunii forţelor comune din Hortîţia, generalul-maior Mîhailo Drapatî. Aici, în direcţia Slobojanski Sud, soldaţii noştri au respins un total de peste 60 de atacuri inamice în ultima săptămână. Cam o duzină de lupte continuă să aibă loc în fiecare zi”, a scris Oleksandr Sîrski pe Facebook.

În timpul vizitei, comandantul ucrainean a analizat cu atenție situația operațională de pe teren, a discutat direct cu militarii despre nevoile și solicitările lor, oferindu-le indicațiile necesare pentru apărarea liniei frontului.

„Ruşii încearcă să pună presiune prin număr, dar noi trebuie să fim atenţi, să aplicăm soluţii tactice şi tehnologice eficiente pentru a împiedica invadatorii să avanseze”, a transmis comandantul.

Tensiunile din regiune au crescut după ce, pe 1 iunie, trupele ruse au lansat un atac cu rachete asupra unei unități de antrenament a armatei ucrainene, soldat cu moartea a cel puțin 12 persoane și rănirea a peste 60 de militari.

În aceeași zi, comandantul armatei, Mîkhailo Drapatî, și-a prezentat demisia, explicând că „în calitate de comandant, nu a reuşit să asigure pe deplin executarea ordinelor sale”.

Cu toate acestea, la doar două zile după incident, președintele Volodimir Zelenski l-a numit pe Drapatî în funcția de comandant al forțelor comune, subliniind că acesta se va concentra exclusiv pe problemele de luptă din teren, în contextul intensificării presiunilor rusești pe front.

Nou incendiu, în Grecia. Flăcările au cuprins şi Insula Evia

0

Pompierii greci se confruntă cu un nou incendiu violent de vegetaţie pe insula Evia, în timp ce fac progrese importante în stingerea unui alt foc în Creta. Valul de caniculă și vântul complică intervenţia lor.

Pompierii greci fac cu greu faţă incendiilor în lanţ. FOTO: captură video

Un nou incendiu de vegetaţie a izbucnit în sudul insulei Evia, a doua ca mărime din Grecia, situată în Marea Egee, unde pompierii luptă cu flăcările care au cuprins o suprafaţă vastă de pădure și au dus la evacuarea a două localităţi.

Incidentul a fost semnalat vineri seara, iar echipele de intervenție au fost mobilizate imediat pentru a limita extinderea incendiului, care se manifestă într-o regiune caracterizată de teren accidentat și pășuni, scrie Reuters.

În prezent, peste 160 de pompieri sunt implicați în acțiunile de stingere, sprijiniți de 46 de autospeciale și cinci avioane specializate în combaterea incendiilor. Eforturile se concentrează în zona de sud a insulei Evia, la est de capitala Atena, în apropierea localităților Tsakeoi și Limnionas, unde autoritățile au ordonat evacuarea rapidă pentru a proteja locuitorii și turiștii din aceste zone.Regiunea Evia de Sud este caracterizată de terenuri agricole, zone forestiere și plaje turistice, fiind însă o zonă mai puțin populată.

 Incendiul reprezintă cel mai recent episod dintr-o serie de incendii de pădure care afectează Grecia și alte țări din Europa de Sud, alimentate de vânturile puternice și de valul de caniculă care traversează continentul.

Un alt incendiu semnificativ izbucnit pe insula Creta, care a mistuit păduri și plantații de măslini încă de miercuri, pare acum sub control, conform declarațiilor unui oficial din cadrul brigăzii de pompieri. Acest incendiu a determinat evacuarea temporară a mii de rezidenți și turiști, afectând astfel o zonă importantă din punct de vedere turistic.

Turismul este o sursă majoră de venit pentru Grecia, iar aceste incendii vin într-un moment delicat, chiar la începutul sezonului estival de vârf, provocând îngrijorări atât pentru siguranța oamenilor, cât și pentru economia locală.

Grecia, alături de alte țări mediteraneene, face parte dintr-o regiune recunoscută de cercetători drept un „focar de incendii de vegetație”, unde verile sunt tot mai uscate și calde.

Creșterea frecvenței și intensității acestor incendii este atribuită schimbărilor climatice accelerate, ceea ce determină autoritățile și experții să ceară o abordare nouă și mai eficientă pentru prevenirea și gestionarea acestor dezastre naturale.

Şi în România în ultimele zile pompierii s-au luptat să stingă flăcările care au cuprins zeci de hectare de terenuri împădurite în mai multe zone ale ţării.

IMPOZITUL pe câștigurile din jocuri de noroc, mai mare cu doar 1%, față de creșterea de 6%, promisă de Guvern

Impozitul pe câștiguri din jocuri de noroc de până la 10.000 de lei ar urma să crească cu doar 1%, adică de la 3%, cât este în prezent, la numai 4%, potrivit celor stabilite de Guvern în proiectul de lege cu măsuri fiscale pe care l-a aprobat vineri în ședință și pentru care urmează să își asume răspunderea luni în Parlament.

Deși proiectul de lege, publicat joi, prevedea o majorare la 10% a impozitului din jocuri de noroc, Guvernul a decis, în final, asupra unui impozit de 4%, adică cu 1% mai mare decât este în prezent, semnalează publicația Profit.ro.

De asemenea, pentru câștiguri între 10.000 de lei și 66.750 lei, impozitul crește de la „300 de lei + 20% pentru ceea ce depășește suma de 10.000” în prezent, la numai „400 de lei + 20% pentru ceea ce depășește suma de 10.000”, deși, ca urmare a cotei intenționate să urce la 10%, era propus în proiect la „1.000 de lei + 20% pentru ceea ce depășește suma de 10.000”.

La fel, și taxarea pentru ce depășește 66.750 lei va fi mai redusă față de ce se intenționa în proiect, precizează sursa citată.

Printre măsurile se numără reașezarea TVA pe două praguri, cota generală la 21% și o cotă redusă de 11% (medicamente, alimente, HoReCa), creșterea impozitelor pe dividente de la 10% la 16%, creșterea accizelor la alcool, tutun, combustibil cu 10%, înghețarea majorării pensiilor și salariilor din sistemul public în 2026, pensionarii care iau pensie peste 3.000 de lei vor plăti contribuția la sănătate, taxă pe profiturile băncilor și suprataxarea câștigurilor din jocuri de noroc.

CES a dat aviz negativ pentru pachetul de măsuri fiscale, anunțat de Guvern

Consiliul Economic și Social (CES) a avizat negativ primul pachet de măsuri fiscale pus în dezbatere publică de Guvernul condus de Ilie Bolojan. Avizul CES este obligatoriu, dar consultativ, așadar Executivul poate adopta ordonanța.

Avizul negativ al CES este o critică față de pachetul de măsuri gândit de Guvernul Bolojan, însă nu o piedică în adoptarea lui. Premierul Ilie Bolojan și miniștrii din cabinetul său se reunesc într-o nouă ședință, vineri, de la ora 15.00. Pe ordinea de zi, la capitolul „analiză”, se află și pachetul cu măsurile fiscale pe care Ilie Bolojan le-a anunțat miercuri.

Ministerul Finanțelor a publicat, joi, în dezbatere publică, documentul cu măsurile fiscale de austeritate.

Foto: Envato

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat în poziția de editor și reporter în cadrul …

vezi toate articolele

„Cred că ai nimerit unul”. Contractori americani aduc acuzații grave colegilor de la centrele de ajutor din Gaza

0

Contractori americani ar fi tras focuri de armă în direcția palestinienilor veniți să ridice alimente de la un centru de distribuție a ajutoarelor umanitare din Fâșia Gaza, potrivit unei înregistrări video în care se aud focuri de mitralieră și comentarii ale militarilor, relatează The Telegraph și AP.

Incidentul a avut loc la un centru administrat de Fundația Umanitară Gaza (GHF), susținută de Israel și SUA, dar condamnată de o mare parte din comunitatea internațională.

Un fost contractor de securitate a declarat pentru BBC că a văzut un gardian cu o mitralieră deschizând focul dintr-un turn de veghea asupra unui grup de palestinieni.

„Un palestinian a căzut la pământ. Apoi, un al doilea contractor, care stătea acolo, a zis ceva de genul «la naiba, cred că ai nimerit unul». Și apoi au râs de asta.”

Associated Press a vorbit cu doi contractori americani, care au dezvăluit că se folosește în mod regulat muniție reală, grenade cu fum și spray cu piper pentru a dispersa civilii palestinieni.

GHF a negat categoric acuzațiile, adăugând că niciun civil nu a fost rănit la punctele lor de distribuție.

Noul model de furnizare a ajutorului a fost proiectat pentru a evita ca alimentele și proviziile să cadă în mâinile grupării Hamas, sprijinind astfel gruparea teroristă.

Sistemul presupune ca palestinienii să parcurgă pe jos distanțe mari în câmp deschis către centre special amenajate de distribuție a alimentelor.

Sute de persoane au fost ucise în vecinătatea centrelor de ajutor, martorii oculari acuzând trupele israeliene că au deschis focul asupra lor. Israelul a respins acuzația, dar a recunoscut că a tras focuri de avertisment în zonă.

La rândul ei, GHF a negat orice abatere sau lipsă de experiență în rândul personalului, precizând că a distribuit echivalentul a peste 50 de milioane de mese în Gaza.

Declarațiile sub anonimat a doi contractori americani

Într-un videoclip, contractori americani înarmați discută despre cum să-i disperseze pe palestinienii din apropiere. Unul dintre ei spune că a aranjat o „demonstrație de forță” din partea tancurilor israeliene.

„Nu vreau ca situația să devină prea agresivă pentru că situația se calmează”, se aude ceea ce pare a fi o a doua voce.

În acel moment, în apropiere izbucnesc rafale de mitralieră, cel puțin 15 focuri. „Uau! Uau!”, urlă un contractor

„Cred că ai nimerit unul”, spune unul dintre ei.

Contractorul care a filmat videoclipul a declarat pentru AP că bărbații au tras dintr-un turn de supraveghere și de pe o movilă, a spus el.

Camera nu surprinde cine trăgea sau în ce trăgea. Însă contractorul care a filmat a spus că a văzut un coleg trăgând în palestinieni după care a văzut un bărbat la aproximativ 60 de metri distanță căzând la pământ.

Cei doi contractori americani au declarat pentru AP că au făcut dezvăluirile întrucât s-au simțit tulburați de ceea ce considerau a fi practici periculoase și iresponsabile. Aceștia au spus că personalul de securitate este adesea necalificat, neverificat, înarmat puternic și părând să acționeze cu impunitate.

Aceștia au spus că colegii lor aruncau în mod regulat grenade cu fum și spray cu piper în direcția palestinienilor. Un contractor a declarat că gloanțele erau trase în toate direcțiile – în aer, în pământ și uneori spre palestinieni, amintindu-și cel puțin un caz cineva ar fi fost lovit.

„Sunt oameni nevinovați care sunt răniți. Grav. În mod inutil”, a spus contractorul.

El a mai dezvăluit că personalul american de la siturile de distribuție îi monitorizează pe cei care vin să ia alimente și documentează pe oricine ar fi considerat „suspect”. El a spus că împărtășesc astfel de informații cu armata israeliană.

Videoclipurile furnizate de unul dintre contractori și filmate la fața locului arată sute de palestinieni în spatele unor porți metalice, înghesuindu-se după ajutor pe fundalul zgomotului gloanțelor și al grenadelor. Alte videoclipuri includ conversații între bărbați vorbitori de engleză care discută despre cum să disperseze mulțimile și se încurajează reciproc după rafale de focuri de armă.

Mărturiile contractorilor — combinate cu videoclipurile, rapoartele interne și mesajele text obținute de AP — oferă o perspectivă rară asupra Fundației Umanitare din Gaza, organizația americană susținută de Israel pentru a hrăni populația Fâșiei Gaza. Luna trecută, guvernul SUA a promis o donație de 30 de milioane de dolari — prima donație americană cunoscută către grup, ale cărei alte surse de finanțare rămân opace.

Jurnaliștii nu au avut acces la locațiile GHF, acestea fiind situate în zone controlate de armata israeliană, iar AP nu poate verifica independent relatările contractorilor.

Un purtător de cuvânt al Safe Reach Solutions, compania de logistică subcontractată de GHF, a declarat pentru AP că până în prezent nu au existat răni grave la niciuna dintre locațiile lor. În incidente dispersate, profesioniștii din domeniul securității au tras focuri de armă în sol, la distanță de civili, pentru a le atrage atenția. S-a întâmplat în primele zile, „când măsurile de control al mulțimii erau necesare pentru siguranța și securitatea civililor”, a spus purtătorul de cuvânt.

De când centrele GHF au început să funcționeze, acum mai bine de o lună, palestinienii spun că trupele israeliene deschid focul aproape zilnic asupra mulțimilor de pe drumurile ce duc la punctele de distribuție, prin zonele militare israeliene. Sute de oameni au fost uciși, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza și martorilor.

Zi istorică în Franţa. Parizienii pot înota din nou în Sena, după aproape un secol şi investiţii de peste 1,4 miliarde de euro. „Visam de ani de zile să fac asta”

0

După mai bine de un secol, parizienii și turiștii pot înota din nou în Sena. Redeschiderea fluviului pentru public marchează o zi istorică, după investiții de peste 1,4 miliarde de euro pentru a asigura o calitate excelentă a apei.

Oamenii s-au bucurat de o baie în Sena, după aproape un secol de interdicţie. FOTO: captură video

Fluviul Sena a fost redeschis oficial sâmbătă, 5 iulie, pentru înotători, pentru prima dată din 1923, iar sute de persoane au așteptat cu nerăbdare momentul, aliniindu-se pe maluri cu mult înainte de deschiderea oficială.

După ce sportivii de la Jocurile Olimpice din 2024 au inaugurat înotul în Sena, parizienii și turiștii au putut, la rândul lor, să înoate în inima orașului, redescoperind o plăcere interzisă timp de peste un secol.

„Visam de ani de zile să fac asta”

Bazinul amenajat în zona Bercy s-a umplut rapid de entuziaști de toate vârstele. Ingrid, o pariziancă de 95 de ani îmbrăcată într-un costum de baie turcoaz, a fost printre primii înotători, coborând cu grijă treptele spre apa limpede, încălzită la 25°C. „Sunt prea fericită! De ani de zile visam să fac asta”, a declarat ea pentru apnews.

Zona de înot, delimitată și dotată cu șezlonguri și umbrele, a fost supravegheată atent de zece salvamari echipați cu tricouri galbene fosforescente, în timp ce bărci ale poliției patrulau în jurul perimetrului. Pentru siguranță, fiecare participant a purtat un flotor galben legat la brâu.

Entuziasm printre turişti şi localnici

Isabel Bertelot, o pariziancă de 65 de ani, a descris experiența ca pe un vis devenit realitate: „Mă simt ca o sirenă. Am visat de atâtea ori să traversez Sena înot, chiar dacă nu era permis. Acum pot, fără să trișez!”

Toby, un turist american din California, a împărtășit bucuria momentului: „E bucurie, e fericire. Suntem printre primii, după 100 de ani, care pot face asta.”

Peter, turist din München, a fost surprins de calitatea apei: „Apa e mult mai curată decât mă așteptam! E minunată.”

Chantal Eyboulet, o ingineră de 61 de ani, a declarat după ce a înotat: „Aștept momentul ăsta de 30 de ani!”

Karine, o asistentă de 51 de ani din Créteil, a fost printre primele persoane care au intrat în apă sâmbătă dimineața: „Credeam că apa va fi foarte rece, dar e chiar caldă, e genial!”

Primăriţa Parisului, Anne Hidalgo, promite că va înota și ea

La eveniment au participat primărița Parisului, Anne Hidalgo, ministrul Sporturilor, Marie Barsacq, și prefectul regiunii Île-de-France. Hidalgo, care înotase anterior în Sena înainte de Jocurile Olimpice, a promis că va reveni.

„Voi veni și eu să înot, ca orice pariziancă, dar nu voi chema presa”, a declarat ea.

În schimb, ministrul Sporturilor a intrat în apă purtând un costum special, declarând: „Apa e excelentă! E foarte curată, am verificat nivelurile de bacterii, sunt extrem de scăzute.”

Prefectul Marc Guillaume a confirmat că datele privind calitatea apei sunt publice, subliniind că nivelurile bacteriilor monitorizate sunt de 10-25 de ori sub limitele admise.

Trei zone deschise publicului până la final de august

Un al treilea punct de îmbăiere a fost inaugurat în zona „brațului Grenelle”, pe lângă cele din Bercy și „brațul Marie”. Accesul este gratuit, dar permis doar persoanelor care știu să înoate, iar zonele vor rămâne deschise până pe 31 august, în funcție de condițiile meteo:

* Brațul Marie poate găzdui simultan 150 de persoane.

* Zona Bercy are o capacitate de 700 de persoane, dintre care 300 în perimetrul de înot.

* Grenelle are o capacitate de 200 de persoane și include un bazin cu fund plat pentru familii, unde se pot practica gratuit activități de caiac.

Investiții de peste 1,4 miliarde de euro pentru calitatea apei

Pentru a face posibilă această redeschidere, autoritățile au investit peste 1,4 miliarde de euro în proiecte de captare a apelor uzate și prevenirea deversărilor în Sena. Totuși, în Paris, rețeaua de canalizare colectează împreună apele pluviale și uzate, ceea ce înseamnă că în caz de ploi abundente, surplusul ajunge în râu.

În această vară, accesul la înot va fi reglementat cu steaguri verzi, galbene sau roșii, în funcție de calitatea apei și debit, iar înotul va fi interzis dacă indicatorul va fi pe roșu.

Înotul nesupravegheat rămâne interzis

Autoritățile au raportat 13 decese anul trecut și trei de la începutul anului 2025 în Sena. Pentru a preveni înotul în afara zonelor autorizate, prefectura a emis un ordin care prevede sancțiuni pentru îmbăierea neautorizată, în contextul valurilor de căldură care au determinat mulți parizieni să caute răcoare în fluviu.

Mini-autostrada Clujului, pregătită de inaugurare. Imagini de pe șantierul primului drum expres din nord-vestul României

0

Lucrările la primul drum expres din nord-vestul României au ajuns la final, după doi ani de șantier. Șoseaua de mare viteză va scoate traficul greu din municipiul Turda, facilitând accesul spre Cluj- Napoca și legătura dintre DN 1 și Autostrada Transilvania.

Drumul expres 4, aproape finalizat. Foto: Daniel Guță ADEVĂRUL

Unul dintre cele mai așteptate tronsoane rutiere aflate în șantier în nord-vestul României se pregătește de deschidere.

În următoarele zile este așteptată finalizarea celor cinci kilometri din Drumul Expres DEx4 Turda–Dej, respectiv sectorul rutier care va lega Autostrada Transilvania de șoseaua Cluj Napoca – Turda, în nodul rutier Tureni.

„Lucrările sunt într-un stadiu foarte avansat, iar constructorul m-a asigurat că până în 6 iulie 2025, partea carosabilă va fi complet finalizată și pregătită pentru deschiderea circulației. Mai sunt de finalizat câteva lucrări – stratul final de asfalt pe anumite porțiuni, marcajele, parapeții de protecție și indicatoarele rutiere – însă toate sunt în grafic”, informa, recent, de pe șantier, fostul parlamentar de Cluj, Viorel Băltărețu. 

Mini-autostrada din Cluj așteaptă deschiderea

În această săptămână, potrivit acestuia, constructorii au primit avizul pentru montarea portalurilor cu indicatoare pe autostrada A3, în zona intersecției cu noul drum expres, adăuga acesta, unele dintre ultimele formalități necesare finalizării proiectului.

Dumul expres aflat în vecinătatea municipiului Turda se află în șantier din toamna anului 2023 și va funcționa ca o legătură între Autostrada Transilvania A3 și DN1, în zona localității Tureni. Noul traseu va scoate o parte din traficul greu din Turda, respectiv camioanele care tranzitează municipiul dinspre Alba și Mureș spre centura din zona Aeroportului Cluj-Napoca. Investiția depășește 562 de milioane de lei (fără TVA), cu finanțare asigurată prin Programul Transport 2021-2027.

Imaginea 1/22: Drumul expres Dex4 intre Autostrada Transilvania A3 si Tureni, Cluj Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (42) JPG

Noua șosea, realizată de o asociere de constructori români și spanioli condusă de Dimex 2000 SRL, va avea două benzi de circulație pe sens (cu o lățime de 3,5 metri fiecare), acostamente de 2,25 metri și un spațiu median de 3 metri, echipat cu separatoare de sens. Totodată, proiectul include un total de șapte poduri și viaducte.

Lungimea principală a drumului expres este de cinci kilometri, iar bretelele de legătură cu DN1 și A3 vor totaliza zece kilometri. Pe noul drum din județul Cluj, viteza maximă de circulație este 120 km/h.

IMPOZITUL pe câștigurile din jocuri de noroc, mai mare cu doar cu 1%, față de creșterea de 6%, promisă de Guvern

Impozitul pe câștiguri din jocuri de noroc de până la 10.000 de lei ar urma să crească cu doar 1%, adică de la 3%, cât este în prezent, la numai 4%, potrivit celor stabilite de Guvern în proiectul de lege cu măsuri fiscale pe care l-a aprobat vineri în ședință și pentru care urmează să își asume răspunderea luni în Parlament.

Deși proiectul de lege, publicat joi, prevedea o majorare la 10% a impozitului din jocuri de noroc, Guvernul a decis, în final, asupra unui impozit de 4%, adică cu 1% mai mare decât este în prezent, semnalează publicația Profit.ro.

De asemenea, pentru câștiguri între 10.000 de lei și 66.750 lei, impozitul crește de la „300 de lei + 20% pentru ceea ce depășește suma de 10.000” în prezent, la numai „400 de lei + 20% pentru ceea ce depășește suma de 10.000”, deși, ca urmare a cotei intenționate să urce la 10%, era propus în proiect la „1.000 de lei + 20% pentru ceea ce depășește suma de 10.000”.

La fel, și taxarea pentru ce depășește 66.750 lei va fi mai redusă față de ce se intenționa în proiect, precizează sursa citată.

Printre măsurile se numără reașezarea TVA pe două praguri, cota generală la 21% și o cotă redusă de 11% (medicamente, alimente, HoReCa), creșterea impozitelor pe dividente de la 10% la 16%, creșterea accizelor la alcool, tutun, combustibil cu 10%, înghețarea majorării pensiilor și salariilor din sistemul public în 2026, pensionarii care iau pensie peste 3.000 de lei vor plăti contribuția la sănătate, taxă pe profiturile băncilor și suprataxarea câștigurilor din jocuri de noroc.

CES a dat aviz negativ pentru pachetul de măsuri fiscale, anunțat de Guvern

Consiliul Economic și Social (CES) a avizat negativ primul pachet de măsuri fiscale pus în dezbatere publică de Guvernul condus de Ilie Bolojan. Avizul CES este obligatoriu, dar consultativ, așadar Executivul poate adopta ordonanța.

Avizul negativ al CES este o critică față de pachetul de măsuri gândit de Guvernul Bolojan, însă nu o piedică în adoptarea lui. Premierul Ilie Bolojan și miniștrii din cabinetul său se reunesc într-o nouă ședință, vineri, de la ora 15.00. Pe ordinea de zi, la capitolul „analiză”, se află și pachetul cu măsurile fiscale pe care Ilie Bolojan le-a anunțat miercuri.

Ministerul Finanțelor a publicat, joi, în dezbatere publică, documentul cu măsurile fiscale de austeritate.

Foto: Envato

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat în poziția de editor și reporter în cadrul …

vezi toate articolele

Accident aviatic în Austria. Patru morți după prăbușirea unui avion de mici dimensiuni

0

Un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit sâmbătă într-o zonă împădurită din vestul Austriei, provocând un incendiu care a cuprins pădurea din apropiere. Toate cele patru persoane aflate la bord, cetățeni germani, și-au pierdut viața în accident.

Imediat după prăbuşire, s-a produs un încendiu. FOTO arhivă

Un grav accident aviatic a avut loc în după-amiaza zilei de sâmbătă, 5 iulie, în apropierea orașului Krimml, situat la est de Innsbruck, în Austria, acolo unde un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit într-o zonă împădurită. În urma impactului, aeronava a luat foc, iar incendiul s-a extins rapid în pădurea din jur, relatează Kronen Zeitung.

Inițial, autoritățile au confirmat decesul a cel puțin două persoane, însă ulterior s-a stabilit că toate cele patru persoane aflate la bordul avionului au murit. Potrivit informațiilor disponibile, victimele ar fi trei bărbați și o femeie, toți cetățeni germani.

Nu există încă informaţii precise despre ce tip exact de aeronavă a fost implicată în accident, însă autoritățile locale au precizat că ar fi vorba despre un planor cu motor, care are capacitatea maximă de a transporta patru persoane.

„Planorul cu motor, care poate găzdui maximum patru persoane, s-a prăbușit într-o zonă împădurită și a luat foc”, a fost declaraţia lui Klaus Portenkirchner, șeful districtului de pompieri, care a completat spunând că incendiul a fost alimentat rapid de vegetația uscată.

Un purtător de cuvânt al poliției a declarat că în momentul producerii accidentului condițiile meteo erau bune, şi momentan nimeni nu ştie cauza prăbuşirii planorului. La rândul lor, pompierii au precizat că avionul s-a prăbușit pe un teren accidentat, ceea ce a îngreunat operațiunile de stingere a incendiului și de intervenție.

Zona din jurul locului prăbușirii a fost izolată pentru a asigura siguranța echipelor de intervenție, având în vedere că avioanele de mici dimensiuni sunt echipate adesea cu parașute de salvare care se activează exploziv, putând reprezenta un pericol pentru salvatori.

„Aceasta este lansată prin tragere de cablu și desfășurată exploziv. La fel ca airbagurile din mașini, acest lucru poate reprezenta un pericol pentru salvatori”, a explicat Klaus Portenkirchner.

La fața locului au fost trimise echipaje ale poliției, geniști și echipe de pompieri pentru a gestiona situația și pentru a securiza zona în vederea anchetei care urmează să stabilească circumstanțele exacte ale tragediei.

Rusia susține că a doborât patru drone ucrainene în apropiere de Moscova. Traficul aerian a fost perturbat pe mai multe aeroporturi

0

Apărarea aeriană rusă a interceptat și doborât sâmbătă patru drone ucrainene care se îndreptau spre Moscova, potrivit anunțului făcut de primarul capitalei, Serghei Sobianin. Incidentul a determinat suspendarea temporară a zborurilor pe aeroportul internațional Sheremetyevo.

94 de drone au fost distruse în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, transmite Rusia.FOTO: arhivă

Dronele au fost distruse în timp ce se apropiau de oraș. Serviciile de urgență au intervenit rapid la locurile unde au fost doborâte, fără a fi raportate pagube sau victime până la această oră, a declarat Sobianin, conform Reuters.

Ministerul rus al Apărării a precizat că, în total, 94 de drone au fost distruse în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, iar alte 45 au fost neutralizate în intervalul orar 08:00 – 13:50, ora locală.

Autoritatea aviatică Rosaviația a informat că zborurile de plecare de pe aeroportul Sheremetyevo au fost suspendate temporar, invocând „restricții temporare asupra spațiului aerian” și condiții meteorologice nefavorabile, în special vânturi puternice. Măsuri similare au fost luate și pe aeroporturi din alte orașe rusești, inclusiv Pulkovo din Sankt Petersburg, din motive de siguranță.

Armata ucraineană afirmă că a lovit o bază aeriană rusă strategică în regiunea Voronej

Ucraina susține că a lovit un aerodrom militar important din regiunea Voronej, vizând depozite de muniții și aeronave rusești, într-o nouă operațiune menită să reducă capacitatea Moscovei de a ataca infrastructura civilă.

Forțele speciale ucrainene au anunțat că au lovit sâmbătă, 5 iulie, aerodromul militar Borisoglebsk din regiunea Voronej, Rusia, o locație strategică unde sunt staționate avioane de luptă Su-34, Su-35S și Su-30SM, relatează presa naţională, citând un comunicat publicat pe rețelele sociale de Statul Major General al Armatei Ucrainei.

Elon Musk l-a amenințat cu închisoarea pe un apropiat al lui Trump: „Trebuie să plătească”

0

Elon Musk și podcasterul MAGA, Steve Bannon, au reaprins vineri ostilitățile, amenințându-se reciproc după ce miliardarul a anunțat că va înființa un nou partid în SUA, relatează HuffPost.

Elon Musk a amenințat că va susține alți candidați în alegerile la mijloc de mandat FOTO PROFIMEDIA

Bannon a spus că Musk – un cetățean american naturalizat – „ar trebui deportat”, în timp ce Musk a prezis că Bannon – care a ispășit o pedeapsă de patru luni pentru sfidarea Congresului – s-ar putea întoarce la închisoare. 

Bannon l-a criticat dur pe Musk, în podcastul său „War Room”, pentru că a declarat că va înființa un nou partid politic, Partidul Americii.

„Un non-american care înființează un Partid American?”, a spus Bannon. „Nu, frate, nu ești american, ești sud-african. Și dacă ne luăm suficient răgaz și dovedim faptele, ar trebui să fii deportat din cauza infracțiunii pe care ai comis-o, printre multe altele.”

Susținătorul MAGA sugerase luna trecută că Musk, născut în Africa de Sud, „s-ar putea afla aici ilegal”.

Musk i-a dat replica pe rețeaua sa X.

„Grăsuțul ăla bețiv și neastâmpărat pe nume Bannon se va întoarce la închisoare și de data asta pentru mult timp”, a prezis Musk . „Trebuie să plătească pentru o viață întreagă de infracțiuni.”

Nu a specificat ce anume l-ar putea trimite pe podcaster și consilierul politic al președintelui american înapoi la închisoare, însă a repetat o predicție similară pe care a făcut-o la începutul săptămânii trecute.

Musk a cheltuit aproximativ 291 de milioane de dolari pentru a susține campania electorală a lui Trump și a sprijini cauze republicane, potrivit OpenSecrets.org, până când cei doi s-au certat din cauza „marii și frumoasei legi” fiscale care a trecut recent de Congres și despre care fondatorul Space X spune că va mări excesiv și periculos datoria SUA.

Musk amenințase că își va înființa propriul partid drept alternativă atât la republicani, cât și la democrați, dacă proiectul de lege va fi adoptat, ceea ce s-a și întâmplat.

Bannon a fost directorul executiv al campaniei lui Trump în 2016 și a ocupat funcția de strateg șef în prima administrație a lui Trump, însă a demisionat după șapte luni.

Ulterior, Trump s-a întors împotriva lui Bannon, numindu-l „Steve cel neglijent”.

Cei doi au revenit la sentimente mai bune în scurt timp după aceea, iar Bannon a rămas în relații apropiate cu Trump, întâlnindu-se la Casa Albă cu acesta chiar luna trecută și vorbind frecvent despre agenda președintelui american și a MAGA în podcastul său „War Room”.

Trump l-a grațiat pe Bannon în 2021 într-un caz de fraudă în care Bannon și alții ar fi înșelat donatori care au contribuit la un fond privat despre care se presupunea că este dedicat construirii unui zid la granița de sud.

El a pledat vinovat la acuzații într-un caz conex la începutul acestui an, printr-o înțelegere care îi va permite să evite închisoarea.

Elon Musk, în conflict cu Donald Trump

 Musk a catalogat Partidul Republican „Partidul porcușorului Porky!!” și a amenințat că va oferi sprijin unor candidați republicani care se opun proiectului bugetar masiv al lui Trump. Astfel, miliardarul a confirmat sprijinul pentru alesul Thomas Massie, un oponent vocal al legi.

„Ești minunat!”, a scris el.

Legea prevede eliminarea rapidă a creditelor fiscale federale pentru vehicule electrice până la 30 septembrie 2025, afectând direct interesele de afaceri ale lui Musk, șeful Tesla.

Fără subvențiile din partea guvernului, Musk „probabil ar trebui să închidă prăvălia și să se întoarcă acasă, în Africa de Sud”, a scris Trump.

Totodată, Trump a amenințat că va pune departamentul pentru eficiență guvernamentală (DOGE), la conducerea căreia l-a numit pe fostul său aliat la începutul mandatului, să-i analizeze contractele.

„Poate ar trebui să punem DOGE să arunce o privire atentă ? Mulți bani de economisit!!!”, a scris Trump.

„Poate că va trebui să punem DOGE pe Elon. Știți ce este DOGE. Este monstrul care s-ar putea  să se întoarcă și să-l mănânce pe Elon”, a mai spus Trump după ce a fost întrebat în acest sens de reporteri.

După conflictul reaprins cu Trump, miliardarul a repostat pe X rezultatele unui sondaj informal din luna iunie, în care întreba dacă SUA au nevoie de un partid care să reprezinte  majoritatea moderată a americanilor, „cei 80% din mijloc”.

Acesta ar fi „o alternativă la unipartidul Democrat–Republican, astfel încât oamenii să aibă o voce reală”, spune antreprenorul american.

Armele ce se pot dovedi decisive pentru armatele NATO. Provocările noului război automatizat

0

Forțele lui Vladimir Putin lovesc Ucraina zilnic cu ceea ce s-ar putea dovedi o armă letală pentru armatele NATO, și anume dronele Shahed. Ucraina caută soluții, iar cea mai promițătoare s-ar putea dovedi interceptoarele de drone. Acestea ar putea fi armele decisive ale războiului automatizat, relatează The Telegraph.

Interceptoarele de drone se impun rapid pe câmpul de luptă din Ucraina drept cea mai semnificativă dezvoltare într-un război de mare intensitate al dronelor. În lumina acestor evoluții, de la sediul NATO din Bruxelles, până la cartierele puterii militare din Beijing, oficialii militari s-ar putea grăbi curând să-și creeze propriile capacități

Cel mai mare pericol din aer: dronele Shahed

Dronele Shahed de fabricație iraniană au devenit principalele arme de atac ale Rusiei, care acum le produce la scară mare și le lansează în roiuri asupra orașelor ucrainene.

Cu o rază de acțiune de 2500 km și o viteză de 185 km/oră, sunt arme redutabile.

Costul unei astfel de drone este estimat la între 20.000 și 50.000 de dolari, dar e probabil să fie acum mai mic pentru Rusia după ce și-a dezvoltat o capacitate internă de producție.

Joi, Rusia a lansat un atac masiv cu drone și rachete care a bătut un nou record: nu mai puțin de 539 de drone și 11 rachete.

Potrivit Kievului, 478 dintre ele au fost doborâte sau deviate – inclusiv cu mijloace ale războiului electronic.

Potrivit experților, aceste atacuri cu arme relativ ieftine riscă să devină o provocare  financiară, dar și logistică pentru apărarea aeriană a Ucrainei.

„De la mijlocul lunii mai, au bătut recordul pentru cel mai mare atac cu drone Shahed de aproximativ șase ori”, spune Marcel Plichta, fost analist de informații al Armatei SUA și expert în război cu drone.

„O rachetă convențională de apărare aeriană…, va costa de trei sau patru ori mai mult decât una dintre aceste drone”, explică expertul.

O analiză a atacurilor precedente arată că Rusia începe să pună presiune pe apărarea ucraineană: 

În noaptea de 14 spre 15 iunie, forțele aeriene ucrainene au raportat că Rusia a lansat 183 de drone Shahed și momeli. Două nopți mai târziu: 440. Apoi, între 22 și 23 iunie, alte 352. În noaptea de 25 spre 26 iunie, rușii au lansat doar 41, ca în seara următoare așa-numitul „pachet de atac” să crească din nou: 363.

Pe 30 iunie, a venit atacul-record: 477 de drone și momeli și peste 60 de rachete.

Trendul este crescător și Ucraina s-ar putea confrunta curând cu o creștere dramatică, arată experți și oficiali ucraineni.

Serhii Beskrestnov, un expert ucrainean în război electronic, estima luna trecută că Rusia ar putea lansa până la 800 astfel de drone pe zi, în timp ce oficial ucrainean de rang înalt a spus recent că în curând Rusia va avea capacitatea de lansa și 1000 de drone zilnic.

Iar ucrainenii nu au în prezent soluții fiabile pe termen lung: sistemele convenționale de apărare aeriană sunt prea scumpe,  contramăsurile electronice nu sunt suficiente, în timp ce „echipele mobile de apărare aeriană” – voluntari înarmați cu mitraliere Browning sau PKM, versiunea grea a Kalașnikovului – se confruntă acum cu drone ce zboară la o altitudine prea mare pentru a le putea ținti.

„Așadar”, spune înaltul oficial ucrainean, „răspunsul trebuie să fie interceptoarele”.

Armata ucraineană a aprobat în prezent pentru utilizare cinci modele de drone interceptoare. De pildă, unitatea ucraineană Wild Hornets are drona vânătoare de Shahed numit Sting, cu patru aripioare mari.

Între timp, companiile occidentale își dezvoltă  propriile modele. MARSS, cu sediul în Bristol, promovează un model similar, despre care spune că poate „învinge mai multe drone mici într-o singură misiune”.

Anduril, o companie americană de tehnologie și armament, vinde două interceptoare, Roadrunner, respectiv Anvil, care „navighează autonom pentru a intercepta potențiale amenințări legate de drone”.

„Partea «tehnologică» a apărării se mișcă mai repede în această privință, decât giganții din domeniul apărării”, explică Plichta, cu referire la companii specializate precum Anduril și Palantir din America, dar și Epirus, care a creat Leonidas, o armă energetică anti-drone.

O dronă interceptoare trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a fi eficiente, ceea ce nu e lipsit de provocări.

Prin definiție, trebuie să fie mai rapide și, prin urmare, probabil mai scumpe, decât ținta lor. Pentru a maximiza viteza și raza de acțiune, ar trebui să aibă probabil dimensiuni mai mici, dar să fie și rezistentă – pentru a supraviețui unor coliziuni multiple și să continue să zboare

O altă provocare este cantitativă: sunt necesare în cantitate mare.

„Ar fi nevoie de cel puțin o dronă interceptoare per Shahed. Dar e necesar și acel volum distribuit în jurul zonelor atacate – care tind să fie Kievul și Odesa și orașele din mijlocul țării – sau rutele către ele. Și apoi trebuie să ții cont de flexibilitate, deoarece este destul de ușor pentru ruși să schimbe rutele de zbor”, spune Plichta.

„Când iei în considerare toate acestea, nu mai este vorba atât de faptul că tehnologia nu există, sau că nu există prototipuri, sau că nu există copii funcționale. Este doar o problemă de scară.”

În plus, ar fi nevoie și de piloți pentru fiecare interceptor – ceea ce s-ar putea dovedi o problema logistică importantă.

Mai mult, potrivit șefului armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, echipele de interceptare au nevoie și de mini-radare tactice – esențiale pentru munca de recunoaștere, or Ucraina nu dispune în prezent de un număr suficient.

Pe de altă parte, dronele interceptoare au limitele lor.

„Le folosim deja și le extindem utilizarea. Dar nu pot înlocui totul. Trebuie să înțelegem că apărarea aeriană anti-drone este un sistem complex”, a declarat pentru The Telegraph Yuriy Ignat, purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene.

„În primul rând, nu au o rază de acțiune foarte lungă – doar câteva zeci de kilometri. În al doilea rând, trebuie să mărești adâncimea teritoriului pe care îl acoperă. Ele funcționează doar local. Și nu pot zbura întotdeauna, pe vreme rea, ceață și așa mai departe.”

În paralel, războiul electronic – bruiajul și contrabruiajul frecvențelor radio și al semnalelor GPS – rămâne un câmp de luptă în rapidă evoluție.

Amenințarea aeriană pentru țările NATO, dincolo de Ucraina

Aceste tipuri de amenințări aeriene nu privesc doar Ucraina. Țările NATO se luptă să găsească o soluție la o potențială amenințare aeriană masivă, nemaivăzută de la raidurile cu 1.000 de bombardiere din cel de-al Doilea Război Mondial. Unele au cheltuit deja miliarde, cu rezultate mixte, notează The Telegraph.

Marea Britanie lucrează la tunul laser experimental „DragonFire”, despre care guvernul susține că are cost de doar 10 lire sterline pentru a fi declanșat și poate lovi „orice țintă vizibilă”. Marina Regală plănuiește să îl monteze pe cel puțin patru nave de război până în 2027.

În aprilie, Ministerul Apărării a anunțat că soldații britanici au distrus cu succes un roi de 100 de drone în testele armei cu energie direcționată RapidDestroyer, care folosește unde radio de înaltă frecvență pentru a prăji electronicele dronelor la un cost modic.

Cheltuielile inițiale pentru astfel de sisteme sunt mari și ar putea deveni ținte pentru inamic, însă în timp se pot dovedi eficiente din punct de vedere al costurilor, în special împotriva atacurilor în masă.

„Pentagonul a cumpărat patru arme cu energie direcționată pentru aproximativ 66 de milioane de dolari . Pentru a le folosi, nu au nevoie de multă muniție”, spune Zachary Kallenborn, expert în război cu drone la King’s College London. „Au nevoie doar de energie. Așa că, în timp, acest cost ridicat devine accesibil. Problema este ce se întâmplă dacă adversarul tău pur și simplu o distruge?”

Doborârea unui roi de 100 de drone este plauzibilă, spune Kallenborn, dar care au fost condițiile de mediu la momentul testului? Cât de mari sau blindate erau dronele? Din ce unghiuri se apropiau? Toți acești factori pot complica operațiunile din lumea reală.

Anul trecut, Doug Bush, șeful departamentului de achiziții al Armatei SUA, a declarat în fața comisiei forțelor armate din Senat că testele  unui laser de 50 de kilowați montat pe un vehicul în Orientul Mijlociu au relevat dificultăți în menținerea încărcării acestuia și lovirea țintelor la distanță, fără ca praful sau alte interferențe să disipeze fasciculul.

De aici și importanța dronei interceptoare. Cea mai bună modalitate de a înfrunta o capacitate de drone este să dezvolți o forță contrară mai puternică.

Până la o soluție mai bună, cea mai bună apărare împotriva unui roi de drone ostile va fi propriul roi de drone, conchide The Telegraph.

Donald Trump recunoaşte că nu știe dacă poate opri războiul din Ucraina: „Asta este o afacere Biden. Încerc să o finalizez”

0

Președintele Donald Trump a recunoscut că nu știe dacă va putea pune capăt războiului din Ucraina, deși în campania electorală promisese că va rezolva situaţia chiar din prima zi de mandat.

Donald Trum nu mai e aşa de sigur de influenţa sa asupra lui Putin. FOTO Inquam/Eduard Vînătoru

Ultimele sale declaraţii vin în contextul unor discuții telefonice recente atât cu Vladimir Putin, cât şi cu Volodimir Zelenski, în timp ce SUA au redus livrările de arme către Kiev.

Președintele Donald Trump a declarat vineri, 4 iulie, chiar de Ziua Independenţei SUA, că nu este sigur că va putea pune capăt războiului dintre Rusia și Ucraina, o poziție care se situază la polul opus faţă de promisiunea fermă făcută în campania electorală, când susținea că va putea opri conflictul imediat după preluarea mandatului, notează Politico.

„Nu știu. Nu pot să vă spun dacă se va întâmpla sau nu”, a declarat Trump reporterilor la bordul Air Force One, atunci când a fost întrebat dacă este încrezător că va reuși să oprească luptele dintre cele două țări.

Totuși, el punctat că încheierea războiului rămâne o prioritate: „Da. Mi-ar plăcea să văd că se întâmplă asta”.

Pe durata campaniei electorale, Donald Trump a declarat că poate pune capăt luptelor „în prima zi de mandat”, însă ulterior, într-un interviu pentru Time Magazine, a nuanțat această promisiune, numind-o „o exagerare”.

„Am ajutat o mulțime de țări”, a mai spus Trump vineri. „Situația din Ucraina – asta este o afacere Biden. Nu este o afacere Trump. Încerc să o finalizez”.

Vă reamintim că de la revenirea la Casa Albă el a încercat tot să medieze un acord de pace între Kiev și Moscova, deși anterior a amenințat că ar putea renunța la eforturile de mediere, pe fondul frustrării față de lipsa de progrese în oprirea conflictului.

În această săptămână, Trump a discutat telefonic atât cu președintele rus Vladimir Putin, cât și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, fără niciun rezultat concret, însă.

„V-am spus că am fost foarte nemulțumit de convorbirea mea cu președintele Putin. El vrea să meargă până la capăt, să continue să ucidă oameni și nu este bine”, le-a declarat el vineri jurnaliştilor americani.

În schimb, discuția cu Volodimir Zelenski a fost descrisă de liderul ucrainean drept „foarte importantă și fructuoasă”. Potrivit unei postări pe rețelele sociale a acestuia, cei doi președinți au discutat despre apărarea aeriană a Ucrainei, cooperarea în domeniul producției de apărare și „achiziții și investiții reciproce”, aspecte confirmate şi de Donald Trump, care a sugerat că există posibilitatea unor pași concreți în viitor în ceea ce priveşte relaţiile cu Ucraina.

Cu toate aceste, la începutul acestei săptămâni, Donald Trump a suspendat unele livrări de arme către Ucraina, invocând îngrijorări legate de scăderea stocurilor de muniție ale SUA, în contextul prelungirii conflictului.

Inundații devastatoare în Texas. 27 de persoane au murit. 25 de fete, dispărute după viiturile din zona Kerrville

0

Cel puțin 27 de persoane, inclusiv nouă copii, și-au pierdut viața vineri dimineață în urma unor inundații care au lovit centrul statului Texas. Printre cele mai afectate zone se numără comitatul Kerr, unde tabăra creștină pentru fete Camp Mystic a fost parțial distrusă de apele revărsate ale râului Guadalupe.

25 de fete sunt date dispărute. FOTO: X

25 de fete sunt date dispărute, iar operațiunile de căutare și salvare continuă contra-cronometru. O fetiță de doar 9 ani a fost confirmată decedată, iar tabăra este acum scena unei intervenții de amploare din partea echipelor de urgență, notează Reuters.

„S-a întâmplat în mai puțin de două ore. Nici măcar radarul nu a putut anticipa amploarea fenomenului”, a declarat Dalton Rice, administratorul orașului Kerrville.

Potrivit autorităților, râul Guadalupe a crescut cu peste șase metri în mai puțin de două ore, inundând tabăra și zona înconjurătoare. Peste 850 de persoane au fost deja evacuate sau salvate, multe cu ajutorul elicopterelor, iar serviciile de urgență au lucrat toată noaptea pentru a localiza supraviețuitorii.

În ciuda retragerii treptate a apelor, alerta de inundații rămâne valabilă până sâmbătă seară în zona San Antonio – Austin, din cauza ploilor sporadice care continuă să afecteze regiunea.

Președintele Donald Trump a transmis un mesaj de sprijin, declarând că guvernul federal colaborează cu autoritățile locale: „Melania şi cu mine ne rugăm pentru toate familiile afectate de această tragedie oribilă. Curajoşii noştri salvatori sunt la faţa locului, făcând ceea ce ştiu mai bine.”

Camp Mystic, înființată în 1926, este una dintre cele mai vechi tabere de vară pentru fete din Texas, promovând un mediu „cu valori creștine sănătoase” și dezvoltare personală.

Incidentul tragic readuce în atenție inundațiile din urmă cu aproape 40 de ani, când 10 adolescenți și-au pierdut viața într-o tragedie similară pe același râu.

Autoritățile federale și locale au declanșat o anchetă privind răspunsul la criză și eficiența sistemului de alertare. Potrivit directorului pentru gestionarea situațiilor de urgență din Texas, W. Nim Kidd, deși existau avertismente meteo de furtuni și ploi torențiale, volumul precipitațiilor – de până la 300 litri/mp – a fost mult peste estimările inițiale.

Piedone în control la Costinești. Camere murdare, bucătării insalubre și amenzi usturătoare: „Ce să mă mai uit, nici nu are rost…”

0

Cristian Popescu Piedone a fost prezent în Costinești alături de echipele de comisari ANPC, pentru a verifica respectarea normelor de protecție a consumatorilor în unități de cazare și alimentație publică. Rezultatele controalelor au scos la iveală nereguli grave.

FOTO: captură video Facebook

„Din păcate, ce am găsit nu are nicio legătură cu turismul civilizat și ospitalitatea pe care românii o merită”, a declarat Piedone într-o postare pe Facebook.

La hotelul operat de SC AZUR NC 2000 SRL, cu o capacitate de 60 de camere, inspectorii ANPC au descoperit condiții de cazare deplorabile: frigidere murdare, cu urme de mucegai, băi neigienizate, mobilier prăfuit, scaune rupte, saltele pătate, baterii de baie defecte și muște în sertare.

În urma neregulilor, ANPC a aplicat o amendă de 10.000 de lei și a dispus oprirea temporară a prestării serviciilor în 13 camere, până la remedierea deficiențelor.

„Am aplicat o amendă de 10.000 lei şi am dispus oprirea temporară a prestării serviciilor în 13 camere, până la remedierea tuturor deficienţelor”, a spus Piedone.

Terasă cu mâncare nesigură

Controlul de la Terasa Ștefan a scos la iveală o serie de nereguli majore în blocul alimentar: 101,2 kg de alimente fără etichete sau depozitate incorect, grăsime acumulată pe suprafețe, frigidere murdare și igienă precară. Și în acest caz s-a aplicat o amendă de 10.000 de lei, a fost dispusă oprirea activității, iar ANPC a făcut propunerea de închidere temporară pe o perioadă de până la 6 luni. 

„Ia uitați-vă fraților, ia uitați-vă ce-i pe aici… Uită-te pe jos. Dar voi sunteți inconstienți?”, întreabă retoric Piedone. „Ce să mă mai uit, nici nu are rost…”

Autoservire cu friteuze cu ulei neschimbat și ustensile ruginite

Nereguli grave au fost constatate și la autoservirea operată de SC MODERN TASTE SRL din Costinești: ulei neschimbat în friteuze, ustensile ruginite, pardoseli murdare și alunecoase, grăsime pe aragaz, insecte moarte în bucătărie, produse congelate fără etichete și ferestre fără plase de protecție.

Acolo, a fost aplicată o amendă de 20.000 de lei, au fost retrase 37,7 kg de produse din consum și s-a dispus oprirea activității până la remedierea neregulilor.

Oferte înșelătoare și mizerie descoperite de Piedone în controalele de pe litoral

Cristian Popescu Piedone și inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au făcut vineri o serie de controale inopinate pe litoralul românesc, unde au descoperit mai multe nereguli grave în magazine și unități de cazare din Constanța și Năvodari: insecte vii și moarte, oferte înșelătoare și deficiențe grave de igienă.

Doar 64% dintre românii apți de muncă lucrează, conform lui Radu Burnete: „Nu se poate ca doar unii dintre noi să plătim mereu”

0

Consilierul prezidențial Radu Burnete atrage atenția că cei aproape 5 milioane de angajați din sectorul privat nu mai pot susține, prin taxe și impozite, întregul aparat bugetar, care a ajuns la peste 1,3 milioane de angajați. Burnete avertizează că doar 64% dintre românii apți de muncă lucrează, în timp ce media regională este de 75-76%, fapt ce amplifică presiunea pe contribuabilii activi.

România pare să aibă puțini bugetari, spune Burnete. FOTO: Facebook

„Oamenii care lucrează în sectorul privat, cei 4,5-5 milioane, trebuie, prin taxele şi impozitele lor, să susţină acest aparat bugetar. Dacă numărul lor e foarte mic în comparaţie cu regiunea, atunci nu mai suntem chiar atât de mult sub media Uniunii Europene”, a declarat Burnete la Prima TV, potrivit News.ro.

„România are o problemă, pentru că din cei apţi de muncă doar 64% dintre români lucrează – media în regiune e de 75-76%”, a afirmat el.

Radu Burnete a explicat că raportat la populaţie, România pare să aibă puţini bugetari, dar lucrurile se schimbă radical când se face comparaţia cu numărul angajaţilor activi. Cu doar 64% dintre persoanele apte de muncă încadrate în câmpul muncii, România are mult sub media europeană și sub media regiunii.

„Mai departe, avem foarte multă evaziune fiscală şi economie gri. Dacă avem atât de multă evaziune fiscală şi atât de multă economie gri, presiunea pe aceşti 5 milioane de angajaţi din privat să ţină acest aparat bugetar e şi mai mare. Şi atunci, da, dacă pun toate lucrurile astea cap la cap, în clipa de faţă avem un aparat public mai mare decât poate susţine mediul privat”, a adăugat consilierul prezidenţial.

Burnete a precizat că atât preşedintele Nicușor Dan, cât şi premierul Ilie Bolojan vor avea ca prioritate reducerea evaziunii fiscale şi a economiei gri. „Ne furăm căciula singuri şi nu-i cinstit. Adică nu se poate ca doar unii dintre noi să plătim mereu, alţii mereu să evite asta”, a subliniat acesta.

În plus, Burnete a vorbit despre necesitatea unei reforme a structurii statului, unde există dezechilibre clare: „Sunt locuri, le vedeţi şi dumneavoastră, le văd şi cetăţenii, unde clar aparatul e subdimensionat, că durează foarte mult să obţii o autorizaţie. Există alte locuri unde e supradimensionat. Îl auzeam pe premier, a dat exemplul ăsta şi public, dacă te uiţi la Consiliile Judeţene, unele au o sută de angajaţi, unele au patru sute de angajaţi. Ok, înţeleg că există diferenţe între judeţe, dar parcă nu e atât de mare”.

Un senator AUR cere anchetă de urgență privind „complicitatea politică” din spatele „găurii bugetare uriașe”: „Au tăcut”

0

Liderul senatorilor AUR, Petrișor Peiu, acuză persoanele aflate în fruntea statului în 2024 — Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Klaus Iohannis — că au fost avertizate în mod oficial despre o gaură bugetară uriașă și totuși nu au luat nicio măsură pentru evitarea crizei economice. AUR solicită deschiderea unei anchete de urgență pentru a analiza deciziile și documentele din perioada 2021–2024.

Petrișor Peiu cere tragerea la răspundere a celor implicați. FOTO: Facebook

„Ne aflăm în faţa unui caz de complicitate politică în formă continuată, care a dus la o catastrofă economică. Ciolacu, Ciucă, Iohannis – toţi aceşti oameni, aflaţi în fruntea statului în 2024, au fost avertizaţi oficial, în scris, de apariţia unei găuri bugetare uriaşe. Au fost şase informări, toate cu un conţinut clar: economia României deraiază. Şi ce-au făcut? Au tăcut. Mai mult decât atât: au minţit, au împărţit pomeni electorale, au lansat proiecte fără nicio acoperire bugetară, doar ca să-şi securizeze poziţiile politice”, a transmis Peiu printr-un comunicat de presă, potrivit News.ro.

Acesta susține că întreaga construcție bugetară pentru anul 2024 a fost „o ficțiune” care a ignorat avertismentele și realitățile economice.

„Bugetul pe 2024 a fost o ficţiune scrisă pentru campanie. Au vândut minciuni ambalate în promisiuni. Şi acum nota de plată vine la românii cinstiţi: scumpiri, taxe mai mari, investiţii blocate, tăieri în sistemul public”, acuză senatorul AUR.

De asemenea, AUR solicită deschiderea unei anchete pentru a analiza deciziile și documentele din perioada 2021–2024.

Petrișor Peiu cere tragerea la răspundere a celor implicați, indiferent de funcția actuală sau trecută: „Toţi trebuie să răspundă. Nu există „nu mai sunt în funcţie”, „am fost plecat”, „n-am ştiut”. Au ştiut. Au semnat. Au participat”, încheie liderul AUR.

Citește mai multe despre: aur

Radu Burnete spune în sistemul bugetar din cei apți de muncă doar 64% dintre angajați lucrează

Radu Burnete, consilier prezidenţial, a fost întrebat, la Prima TV, dacă sunt prea mulţi angajaţi în sistemul bugetar. Acesta e prezentat câteva date și a explicat că avem și probleme precum evaziunea fiscală și economia gri. 

Concislierul prezidențial a oferit câteva date, cu mențiunea că ”Dacă raportez numărul de bugetari la populaţie, au arătat-o şi alţii în afară de mine, suntem mult sub media europeană. Deci pare că avem un număr mic de angajaţi în sistemul public.”

„Pe de altă parte, dacă îl raportez la populaţia ocupată, unde România are o problemă, pentru că din cei apţi de muncă doar 64% dintre români lucrează – media în regiune e de 75-76% – atunci nu mai par să fie atât de puţini. De ce e important asta? Pentru că oamenii care lucrează în sectorul privat, cei 4,5-5 milioane, trebuie, prin taxele şi impozitele lor, să susţină acest aparat bugetar. Dacă numărul lor e foarte mic în comparaţie cu regiunea, atunci nu mai suntem chiar atât de mult sub media Uniunii Europene. Şi aici văd o problemă.”, a spus Burnete.

Consilierul prezidențial a vorbit și despre faptul că avem foarte multă evaziune fiscală şi economie gri.

„Dacă avem atât de multă evaziune fiscală şi atât de multă economie gri, presiunea pe aceşti 5 milioane de angajaţi din privat să ţină acest aparat bugetar e şi mai mare. Şi atunci, da, dacă pun toate lucrurile astea cap la cap, în clipa de faţă avem un aparat public mai mare decât poate susţine mediul privat”, a explicat Radu Burnete.

Date informative 

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în februarie 2025, de 1.311.451, cu 4.558 mai multe comparativ cu finele anului trecut, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Peste 64% dintre posturile ocupate erau în administraţia publică centrală, respectiv 841.259 (plus 2.936 faţă de decembrie 2024). Totodată, în administraţia publică locală lucrau, în februarie 2025, 470.192 de persoane (plus 1.622 comparativ cu ultima lună din 2024).

12 scrisori vor fi expediate luni partenerilor comerciali ai Statelor Unite. Trump: „Iată că aveți de plătit pentru a face afaceri cu SUA”

0

Președintele american Donald Trump a declarat vineri, 4 iulie, că a semnat o serie de scrisori care vor fi transmise partenerilor comerciali ai Statelor Unite, în care anunță aplicarea unor taxe vamale punitive. Liderul de la Casa Albă a precizat că aproximativ 12 scrisori vor fi expediate luni.

Trump a precizat că aproximativ 12 scrisori vor fi expediate luni. FOTO: Profimedia

„Este mai simplu să trimiți o scrisoare în care să spui: Ascultați, știm că noi avem un anume deficit sau în unele cazuri un excedent, dar nu mult, dar iată că aveți de plătit pentru a face afaceri cu SUA”, a explicat Trump în fața jurnaliștilor la bordul Air Force One, relatează AFP și Agerpres.

Trump a dat exemple precum Regatul Unit și China, cu care spune că astfel de negocieri „au funcționat foarte bine pentru ambele părți”. Acesta stabilise anterior data de 9 iulie ca termen limită pentru încheierea acordurilor comerciale bilaterale, avertizând că în caz contrar vor intra în vigoare noi taxe vamale majorate pentru exporturile către SUA.

Acestea ar putea varia considerabil: de la 10% și până la 70%, în funcție de țară și de dezechilibrul comercial identificat de administrația americană.

Țările respective vor începe, potrivit președintelui american, să plătească de la 1 august.

În aprilie 2025, Trump a surprins comunitatea internațională anunțând o suprataxare minimă de 10% pentru țările care exportă mai mult spre SUA decât importă produse americane, cu posibilitatea de a ajunge la 50%. Măsura a fost ulterior suspendată pentru a permite deschiderea negocierilor comerciale individuale.

Până în prezent, au fost anunțate acorduri comerciale doar cu Regatul Unit și Vietnam, în timp ce SUA și China au convenit o reducere temporară a tarifelor reciproce.

„Ar fi jenant să-l fac să aştepte.” Momentul în care Putin şi-a întrerupt discursul, ca să vorbească la telefon cu Trump

0

Vladimir Putin a părăsit un eveniment oficial pentru a răspunde la apelul telefonic al lui Donald Trump, temându-se că liderul american s-ar putea simți jignit dacă ar fi nevoit să aștepte.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a surprins audiența la un eveniment oficial, când a decis să-şi întrerupă brusc discursul pe care îl susținea pentru a răspunde la un apel telefonic venit de la președintele american Donald Trump, potrivit publicației Times of India.

Liderul de la Kremlin a explicat gestul prin teama de a nu-l face pe Trump să aștepte, lucru care l-ar putea jigni pe liderul american.

„Vă rog să nu vă supărați. Înțeleg că am putea continua discuția noastră, dar ar fi jenant să-l fac pe Trump să aștepte. Ar putea să se simtă jignit”, le-a spus Vladimir Putin celor prezenți joi, 3 iulie, înainte de a se retrage pentru a purta conversația telefonică.

Discuția de joi dintre cei doi președinți s-a prelungit, fiind abordate mai multe subiecte sensibile, printre care războiul Rusia-Ucraina, situația din Orientul Mijlociu și „dosarul iranian”. Trump a confirmat ulterior conversația, subliniind că a fost una de durată, însă fără progrese concrete în privința conflictului din Ucraina.

„Am avut o convorbire destul de lungă, în care am discutat multe aspecte, inclusiv despre Iran și despre războiul din Ucraina”, a declarat Trump. El a adăugat că nu este mulțumit de faptul că discuția nu a dus la vreun pas înainte pe calea negocierilor pentru pace în Ucraina. „Nu sunt deloc mulțumit… Nu, nu am reușit să facem vreun progres astăzi cu el (Putin)”, a precizat președintele american.

Potrivit Kremlinului, apelul telefonic a durat aproape o oră, timp în care Vladimir Putin a reafirmat poziția fermă a Rusiei cu privire la obiectivele sale în Ucraina. Consilierul prezidențial rus, Yuri Ushakov, a subliniat că Rusia nu intenționează să renunțe la aceste obiective, considerate esențiale pentru securitatea și interesele sale.

„Președintele nostru a transmis clar că Rusia va continua să urmărească obiectivele stabilite, care includ eliminarea cauzelor profunde ce au dus la situația actuală. Rusia nu va renunța la aceste scopuri”, a declarat Ushakov.

Apelul a venit într-un moment tensionat, în care livrările de arme americane către Ucraina sunt suspendate temporar, iar presiunea asupra Europei pentru a intensifica sprijinul militar pentru Kiev este tot mai mare.

Tanczos Barna, despre impozitarea tuturor pensiilor: „Nu astăzi, dar pe viitor”

Întrebat dacă, în opinia sa, orice pensionar ar trebui să contribuie la bugetul asigurărilor de sănătate, vicepremierul spus la Prima Tv că: „Nu astăzi, dar pe viitor. În viitor o să vedem, dar astăzi nu.”

Printre măsurile din noul pachetul fiscal se află și impozitatea pensiilor de peste 3.000 de lei.

„Eu cred că, inclusiv pensionarii, cel puţin în momentul de faţă, cei care au pensii mai mari de 3.000 lei, trebuie să contribuie cu o sumă minimă pentru a deveni asiguraţi. Cel care are, de exemplu, o pensie de 3.500 lei va contribui cu 50 lei. În momentul de faţă, au considerat colegii noştri şi am fost de acord până la urmă că pensiile sub 3.000 lei sunt prea mici ca să mai punem o povară la acel nivel. Sistemul de asigurări de sănătate trebuie să se îndrepte către acest principiu fundamental de contribuţie şi beneficiu de servicii. Adică, dacă ai orice venit, contribui cu o anumită sumă şi trebuie să beneficiezi de servicii medicale”, a mai spus Tanczos Barna.

CITITȚI ȘI:

Reporter politic, acreditat la Guvern. În presă din 2004. Am lucrat la TVR, Rol.ro, Realitatea.net, Realitatea TV, Mediafax.ro, B1 TV, România Liberă. Doctorandă la SNSPA, sub coordonarea Prof. …

vezi toate articolele

Cât costă o CASĂ la gri, de 100 de metri pătrați, în 2025. Prețurile nu mai sunt aceleași ca anul trecut

Construirea unei locuințe reprezintă un obiectiv important pentru mulți români, dar nu mulți își permit să demareze un astfel de proiect. În procesul ridicării unei case, etapa „la gri” este considerată un pas esențial care trebuie atins, însă câți știu cât mai costă azi, în 2025, să construiești o casă până în această fază?

Prețurile nu mai sunt aceleași ca anul trecut, dimpotrivă, au crescut semnificativ, arată playtech.ro într-un articol.

Prețurile din 2025: între 70.000 și 95.000 de euro

Aducerea unei case în faza „la gri” presupune existența unei structuri finalizate – fundație, zidărie și acoperiș – cu pereții interiori tencuiți, dar fără finisaje interioare și instalații complet funcționale.

În 2025, costurile pentru construcția unei case la gri de 100 de metri pătrați au înregistrat o creștere semnificativă față de anul precedent, după cum dezvăluie analiza pieței din domeniul construcțiilor.

Conform estimărilor actuale, prețul mediu pentru ridicarea unei case la gri de 100 mp se situează între 70.000 și 95.000 de euro.

În comparație cu anul 2024, asistăm la o majorare cu aproximativ 15-20%. În urmă cu un an, același proiect putea fi realizat cu „doar” 60.000 – 65.000 de euro.

Specialiștii din domeniu pun această creștere pe seama câtorva factori cumulativi, cum ar fi:

  • Scumpirea materialelor de construcție Cimentul, fierul beton, cărămida sau lemnul au cunoscut majorări de preț, care au fost influențate de inflație, costuri de transport și dinamica piețelor internaționale. Numai fierul beton s-a scumpit cu 10-12% față de 2024;
  • Costul forței de muncă Cererea ridicată de servicii în construcții și lipsa de personal calificat au dus la scumpirea forței de muncă. Mulți constructori au majorat salariile angajaților pentru a atrage și păstra echipele de muncitori;
  • Modificări fiscale Ajustările legislative privind TVA-ul și alte taxe aplicate materialelor sau serviciilor au contribuit indirect la creșterea prețurilor finale suportate de beneficiari.

Cum se împart cheltuielile

Distribuția costurilor pentru o casă la gri de 100 mp diferă în funcție de complexitatea proiectului, zona geografică și soluțiile tehnice alese.

Totuși, o estimare orientativă arată astfel:

  • Proiectare și autorizații – între 3.000 și 5.000 euro
  • Fundație și structură – între 20.000 și 30.000 euro
  • Zidărie și compartimentare – între 10.000 și 15.000 euro
  • Acoperiș – între 10.000 și 12.000 euro
  • Tencuieli interioare, tâmplărie exterioară și feronerie – între 15.000 și 20.000 euro
  • Lucrări auxiliare (utilități, transport, organizare șantier) – între 5.000 și 10.000 euro.

Chiar și cu un buget de 70.000 de euro devine din ce în ce mai greu de ridicat o casă la gri, mai ales în mediul urban sau în apropierea marilor orașe.

Dat fiind contextul economic actual, experții în construcții recomandă viitorilor proprietari să trateze cu prudență planificarea bugetului și alegerea echipei de muncitori. Cel mai bine este să cereți mai multe oferte și să lucrați cu firme autorizate.

De asemenea, pentru siguranță, este indicat ca proiectul să includă o marjă de 10-15% din valoarea totală. La o asemenea lucrare, costurile neprevăzute sau diferențele de preț pot apărea în orice moment.

CITEȘTE ȘI:

„Se scuipă beton direct pe pământ!”. Ce țeapă și-a luat un orășean care a vrut o casă „la cheie” în Valu lui Traian, lângă Constanța!

Cum eviți țepele imobiliare. Avocat: „Clienții sunt seduși de prețuri imposibile”

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si …

vezi toate articolele