joi, iulie 24, 2025
No menu items!
Acasă Blog

Dacă nu se ajunge la un acord cu SUA, UE va răspunde RAPID cu taxe vamale de 30% asupra importurilor de produse americane

0

Uniunea Europeană intenționează să impună rapid taxe vamale de 30% pentru bunuri în valoare de aproximativ 100 de miliarde de euro din SUA – dacă nu se ajunge la un acord comercial cu SUA și dacă președintele american Donald Trump își pune în practică amenințarea de a impune taxa de 30% pentru majoritatea exporturilor UE spre SUA după 1 august.

Ca parte a unui prim val de contramăsuri, UE va combina într-un singur pachet o listă deja aprobată de taxe vamale pentru bunuri americane în valoare de 21 de miliarde de euro și o listă propusă anterior pentru alte produse americane în valoare de 72 de miliarde de euro, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Exporturile americane s-ar confrunta cu o taxă egală cu cea de 30% menționată de Trump, potrivit unor persoane familiarizate cu chestiunea, notează Bloomberg.

Taxele Bruxelles-ului ar afecta aproximativ o treime din exporturile americane către UE.

Taxele vor intra în vigoare luna viitoare, dar numai dacă nu există un acord și SUA își implementează taxele anunțate după termenul limită din august, au declarat sursele care au vorbit sub condiția anonimatului.

Comisia Europeană discută cu statele membre folosirea instrumentului anti-coerciție

Pe lângă taxele vamale pe bunuri, Comisia Europeană lucrează și la măsuri care ar putea duce la controlul exporturilor, precum și restricții asupra unor contracte de servicii și achiziții publice introduse în viitor.

Comisia Europeană discută cu statele membre folosirea instrumentului anti-coerciție, au spus sursele. Activarea sa necesită aprobarea unei majorități calificate a statelor membre.

Instrumentul anti-coerciție ar permite UE să lanseze o gamă largă de acțiuni, inclusiv noi taxe pentru companiile americane din domeniul tehnologiei, restricții specifice asupra investițiilor americane și limitarea accesului la piața UE.

În timp ce unele state membre au făcut presiuni pentru folosirea instrumentului anti-coerciție, majoritatea vor să aștepte să vadă cum evoluează situația după 1 august.

Preferința covârșitoare este de a menține negocierile cu Washingtonul pe drumul cel bun în încercarea de a rezolva impasul înainte de termenul limită de luna viitoare.

Între timp, marți, Trump a anunțat marți două acorduri comerciale – unul cu Filipine și altul cu Japonia, iar liderii europeni se află la Tokyo și Beijing săptămâna aceasta pentru discuții cu unii dintre cei mai mari parteneri comerciali ai UE din Asia.

Secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessent, a declarat miercuri că UE nu a adus încă nimic la fel de inovator ca oferta japonezilor.

„Discuțiile merg mai bine decât anterior”, a spus el. „Cred că facem progrese bune cu UE, dar, așa cum am mai spus, UE are o problemă cu acțiunea colectivă, cu 27 de țări”.

Negociatorii UE și SUA sunt programați să continue discuțiile miercuri.

Foto: Profimedia

RECOMANDAREA AUTORULUI:

China dorește să „intensifice cooperarea” cu SUA/ „Vom promova o DEZVOLTARE stabilă, sănătoasă și durabilă a relațiilor sino-americane”

CFR Marfă, reacție la afirmațiile premierului. DATORIILE se datorează ajutorului de stat considerat nelegal acordat în urma privatizării eșuate

0

Conducerea Societății Naţională de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă S.A. a reacționat, miercuri, la declarațiile recente ale premierului Ilie Bolojan referitoare la necesitatea unei abordări ferme față de companiile de stat care înregistrează pierderi, implicit față de datele apărute în spațiul public privind situația financiară a acestora.

Directorul general al CFR Marfă, Radu Copae, detaliază, în informarea trimisă presei miercuri, situația financiară a operatorului național de transporturi feroviare, al cărui acționar unic este statul român, prin Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

Informarea vine după declarațiile șefului Guvernului.

Compania a înregistrat profit operațional în fiecare an

Potrivit șefului companiei, CFR Marfă nu beneficiază de alocări de fonduri din bugetul de stat, ci societatea își finanțează integral activitatea din surse proprii.

„Datoriile CFR Marfă se datorează ajutorului de stat considerat nelegal acordat în urma  privatizării eșuate derulate în anul 2013, proces ce a implicat majorarea capitalului social prin conversia în acțiuni a obligațiilor fiscale gestionate de ANAF (1.001.200.000 lei). Totodată, CFR Marfă a preluat obligații fiscale ale CFR SA către ANAF (1.618.070.000 lei), în contul datoriilor proprii către administratorul infrastructurii feroviare. Nerecuperarea acestor sume în termen a generat, în timp, acumularea unor dobânzi și penalități semnificative”, a transmis conducerea CFR Marfă.

Radu Copae precizează că, în perioada 2022 – 2025, CFR Marfă își desfășoară activitatea de exploatare independent de datoriile istorice pe care le are de achitat și a înregistrat profit operațional în fiecare an.

„În prezent, ca urmare a neîndeplinirii obligației de recuperare a ajutorului de stat în termenul stabilit, precum și a acumulării continue de pierderi generate în principal de amortizarea unor mijloace fixe neutilizate în activitatea curentă – active repartizate companiei în urma reorganizării fostei SNCFR din anul 1998 – CFR Marfă va intra în insolvență și va ieși treptat de pe piață. Această tranziție are loc în paralel cu operaționalizarea completă a Carpatica Feroviar România SA, noul operator național de transport feroviar de marfă”, a conchis directorul general al companiei.

RECOMANDAREA AUTORULUI:

🚨 Ziua și „reforma”! Bolojan iese din nou în conferință! Astăzi, cu vicepremierul Anastasiu / Cum se reformează companiile statului

Apa Nova, reacție față de afirmațiile eurodeputatului Gheorghe Piperea, privind ilegalitatea facturării apei pluviale. Cum se stabilesc tarifele

Vot controversat în Israel. Parlamentarii vor anexarea Cisiordaniei şi invocă „dreptul natural, istoric şi legal” asupra teritoriului. Reacţia Autorităţii Palestiniaene

0

Parlamentul israelian a votat un apel simbolic prin care cere anexarea Cisiordaniei, pentru a bloca orice posibil proiect de stat palestinian. Votul a stârnit reacții dure din partea Autorității Palestiniene, care acuză o încălcare gravă a dreptului internațional.

Deputaţii israelieni cer anexarea Cisiordaniei. FOTO: Shutterstock

Parlamentul israelian a adoptat miercuri, 23 iulie, un apel simbolic adresat guvernului prin care solicită anexarea Cisiordaniei, ca parte a unui demers menit să elimine de pe agenda politică orice perspectivă de creare a unui stat palestinian, transmite AFP, citată de Agerpres.

Textul votat a fost aprobat cu 71 de voturi pentru și 13 împotrivă, neavând caracter legislativ, dar reafirmând, potrivit inițiatorilor, „dreptul natural, istoric și legal” al Israelului asupra acestui teritoriu aflat sub ocupație.

Inițiativa a fost susținută de reprezentanți ai coaliției de dreapta, conduse de premierul Benjamin Netanyahu, dar și de o parte dintre deputații opoziției, iar autorii rezoluției consideră că anexarea oficială a Cisiordaniei ar consolida securitatea statului Israel și ar preveni orice contestare a „dreptului fundamental al poporului evreu la pace și securitate în propria patrie”.

Autoritatea Palestiniană a reacţionat prompt

Reacția Autorității Palestiniene a fost una fermă, secretarul general al Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP), Hussein al-Sheikh, catalogând votul drept „un atentat direct la drepturile poporului palestinian”. Într-un mesaj postat pe platforma X, acesta a adăugat că astfel de acțiuni unilaterale ale Israelului constituie „o încălcare flagrantă a dreptului internațional”.

În prezent, aproximativ 500.000 de coloniști israelieni locuiesc în Cisiordania, regiune în care trăiesc aproximativ trei milioane de palestinieni. Politica de colonizare a Israelului în acest teritoriu este denunțată în mod constant de către Organizația Națiunilor Unite, care o consideră ilegală și o identifică drept unul dintre principalele obstacole în calea atingerii unei soluții de pace durabile între israelieni și palestinieni.

În pofida apelurilor internaționale pentru reluarea negocierilor de pace și pentru stoparea expansiunii coloniilor, autoritățile israeliene continuă politica de extindere, iar acest vot simbolic din Knesset ar putea amplifica tensiunile deja existente în regiune, complicând suplimentar orice efort diplomatic de soluționare a conflictului.

Kremlinul vrea să ceară Greciei extrădarea oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc în Rusia

0

Oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc, arestat preventiv în Grecia, a fost dat în urmărire internațională în baza unui mandat de arestare emis de autoritățile ruse.

Kremlinul vrea să ceară extrădarea lui Vladimir Plahotniuc. FOTO: Arhivă

„Moscova intenționează să ceară autorităților grecești extrădarea lui Plahotniuc către organele de drept ruse. Sursele TEMA din agențiile guvernamentale moldovenești spun că recent Plahotniuc, împotriva căruia au fost deschise mai multe dosare penale în Rusia, a început să viziteze capitala rusă fără obstacole. Ultima sa vizită acolo, potrivit surselor, a avut loc acum câteva săptămâni”, notează canalul Tema de pe Telegram. 

Arestat la Atena

În data de 23 iulie, Vladimir Plahotniuc a fost arestat pentru 40 de zile, decizia fiind dictată de procurorii eleni, iar detalii despre ea au oferit mai târziu acuzatorii moldoveni.

,,Procurorii eleni au emis un mandat de arestare pe termen de 40 de zile în privința persoanei învinuite, termen acordat potrivit Convenției Europene de extrădare, pentru trimiterea cererii de extrădare. Decizia este cu drept de atac”, au menționat procurorii moldoveni.

Presa de la Atena scrie că oligarhul a negat acuzațiile, susținând că este o victimă politică.

,,Nu am comis nicio infracțiune. Este o înscenare politică, fiind persecutat pentru pozițiile mele din trecut”, a spus Vladimir Plahotniuc.

Vladimir Plahotniuc a fost arestat în baza unui mandat emis de autoritățile de la Chișinău, iar Constantin Țuțu-în urma unuia emis de cele de la Moscova, acesta din urmă având pe numele său o notificare roșie de urmărire internațională emisă de autoritățile ruse pentru implicare într-o rețea de trafic de droguri.

Reținere pe aeroport

Ambii au fost reținuți pe un aeroport din Atena. Cei doi au ajuns la aeroport cu un taxi, având puține bagaje și intenționând să zboare spre Dubai.

,,Cei doi bărbați au fost localizați de către polițiștii Direcției pentru Combaterea Infracțiunilor împotriva Vieții și Proprietății, locuind într-o vilă luxoasă în Saronida, cu informații confidențiale indicând că Plahotniuc ar fi reușit să obțină documente legale grecești.Mai exact, Plahotniuc deținea o carte de identitate grecească și un pașaport autentic, emise pe baza unor certificate false. Informațiile indică, de asemenea, că avea și un permis de conducere grecesc, care fusese descoperit de polițiști într-un magazin de vânzare de mașini din Peristeri”, scrie o sursă media din Grecia.

Polițiștii, care îi urmăreau de ceva vreme, i-au reținut în zona destinată zborurilor din afara spațiului Schengen.

,,În urma percheziției corporale asupra lui Plahotniuc, au fost găsite documente de călătorie cu date bulgărești, 2.670 de euro, două telefoane mobile, un laptop și obiecte digitale de stocare a datelor. Asupra lui Constantin Țuțu au fost găsite documente de călătorie și permise de conducere cu date românești și bulgărești, de asemenea false, împreună cu bani și telefoane”, potrivit jurnaliștilor eleni.

Ascunziș de lux

Ei se ascundeau într-o vilă de lux, situată într-o zonă exclusivistă de pe malul Mării Egee, în sudul Atenei.

În această vilă, structurile judiciare elene au făcut percheziții, iar în urma descinderilor au ridicat 17 pașapoarte false, ceasuri de lux și 155.000 de euro în numerar.

Oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost dat în căutare internațională de Interpol la începutul acestui an, decizia fiind luată după ce Chișinăul a solicitat revizuirea refuzului în acest sens din 2020.

Vladimir Plahotniuc, om de afaceri și fost lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), a fost unul dintre cei mai influenți politicieni de la Chișinău în deceniul 2010-2020.

Poreclit „Păpușarul”, Vladimir Plahotniuc a fost acuzat de influență asupra întregii clase politice de la Chișinău. Acesta este fugar din vara anului 2019, atunci când formațiunea pe care o conducea, PDM, a rămas fără putere. 

Copil în plasament, agresat de un angajat al unei asociații din Arad. 20 de minori au fost mutați de urgență după acuzaţii de abuzuri

0

Un adolescent aflat în plasament la o asociație din Arad a ajuns la spital, acuzând că a fost lovit de un angajat. Autoritățile au declanșat o anchetă și au decis mutarea de urgență a altor 20 de copii din centru, pe fondul mai multor acuzații de abuz fizic, emoțional și hărțuire.

Un adolescent acuză că a fost lovit de un angajat al asociaţiei unde era în plasament. FOTO: arhivă

Un adolescent aflat în grija unei asociații care se ocupă de copii aflați în plasament în județul Arad a ajuns la spital, acuzând că a fost lovit în cap cu un obiect contondent de către unul dintre angajații centrului. În urma acestui incident, autoritățile au declanșat o anchetă și au decis, în regim de urgență, mutarea altor 20 de copii în case de tip familial.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Arad a transmis, miercuri, 23 iulie, că situația a pornit de la cazul unui adolescent de 16 ani, care a reclamat agresiunea și a avut nevoie de îngrijiri medicale. În urma verificărilor inițiate de managerii de caz, instituția a dispus înlocuirea măsurii de protecție pentru acesta și alți 20de copii cu vârste cuprinse între 8 și 19 ani, care beneficiau de plasament în cadrul acestei asociații.

Potrivit comunicatului DGASPC, Consiliul Județean Arad a notificat rezilierea contractelor de servicii sociale încheiate cu asociația, iar toți cei 21 de minori au fost transferați în regim de urgență în case de tip familial licențiate, atât publice, cât și private, din județul Arad.

„Pentru 21 de copii, cu vârste între 8 şi 19 ani, aflaţi cu măsură de protecţie specială de plasament la o asociaţie care a contractat acordarea de servicii sociale pentru copii şi tineri instituţionalizaţi, DGASPC Arad a dispus înlocuirea măsurii de protecţie. Consiliul Judeţean Arad a notificat rezilierea contractelor de servicii sociale, iar DGASPC Arad a dispus instituirea măsurii speciale plasament în regim de urgenţă pentru toţi cei 21 de beneficiari la case de tip familial licenţiate, publice şi private, din judeţul Arad. Totul a pornit de la unul dintre copiii găzduiţi la asociaţie care a ajuns la spital pentru îngrijiri medicale după ce a fost lovit cu un corp contondent, susţine acesta, de unul din angajaţii asociaţiei. Managerii de caz ai copiilor au început de urgenţă verificarea celor întâmplate”, a transmis instituţia.

Au apărut mai multe acuzaţii de abuz, inclusiv de hărţuire sexuală

Mai mulți copii aflați în grija asociației au declarat că au fost supuși în repetate rânduri la rele tratamente, abuzuri fizice și emoționale, iar două fete au relatat că ar fi fost victime ale unor acte de hărțuire sexuală comise de un angajat al centrului.

„Autoritățile competente au fost deja sesizate, respectiv Inspectoratul Județean de Poliție Arad, ancheta fiind în curs de desfășurare pentru a stabili circumstanțele exacte în care s-au petrecut faptele, identificarea persoanelor responsabile și tragerea acestora la răspundere, conform legii”, precizează DGASPC Arad, citată de Agerpres.

Directorul instituției, Valentina Buzură, a declarat că DGASPC nu va tolera „niciun fel de abuz asupra copiilor” și a dat asigurări că va colabora cu autoritățile pentru clarificarea situației și luarea tuturor măsurilor legale necesare în astfel de cazuri.

Totodată, DGASPC Arad a lansat un apel public, îndemnând persoanele care dețin informații relevante despre posibilele abuzuri comise asupra copiilor să le transmită autorităților pentru a sprijini desfășurarea anchetei.

Asociația vizată de anchetă se află la cel de-al patrulea contract de furnizare de servicii sociale încheiat cu Consiliul Județean Arad, pe o perioadă de câte trei ani fiecare, iar până în prezent nu au existat sesizări oficiale legate de incidente sau abuzuri în cadrul centrului.

Adevărul incomod despre nostalgicii lui Ceaușescu: „Președintele ratează o parte esențială a explicației, nesiguranța economică”

0

Cei mai mulți români continuă să fie nostalgici ai comunismului și regretă „Epoca de Aur” și pe Nicolae Ceaușescu, arată un sondaj INSCOP Research. „Adevărul” a încercat să găsească explicații mai profunde ale fenomenului și a abordat această temă cu politologul Marius Ghincea, de la Universitatea ETH Zurich din Elveția, și cu analistul politic Vlad Adamescu.

Nicolae Ceauşescu – FOTO: Fototeca online a comunismului românesc

Peste trei sferturi dintre români cred că înainte de 1989 România era o țară mai bogată, iar peste jumătate consideră că regimul comunist a însemnat mai degrabă un lucru bun pentru România. 

Președintele Nicușor Dan a reacționat și a transmis că, dincolo de faptul că percepția românilor este una greșită, vina o poartă politicienii, dar și dezinformarea.

În opinia mea, principalul motiv pentru care tot mai mulți români idealizează comunismul este dezamăgirea profundă față de clasa politică din ultimele trei decenii. Corupția, lipsa de transparență, promisiunile nerespectate și sentimentul de nedreptate au slăbit încrederea oamenilor în prezent și în viitor. Când speranțele sunt înșelate ani la rând, nostalgia devine o reacție firească, chiar dacă se bazează pe o imagine distorsionată a trecutului”, a precizat Nicușor Dan, pe Facebook.  

Adevărul incomod despre admiratorii lui Ceaușescu

Experții consultați de „Adevărul”, politologul Marius Ghincea, de la Universitatea ETH Zurich din Elveția, și analistul politic Vlad Adamescu, cofondator al think-tank-ului Politică la Minut și co-președinte al Centrului pentru Democrație și Bună Guvernare, consideră că explicația dată de președinte nu este suficientă.

Marius Ghincea pornește de la ideea că teza potrivit căreia principalele cauze ale percepției pozitive a populației față de comunism ar fi lipsa de educație și de informare corectă privind ororile regimului comunist este eronată, iar datele furnizate chiar de studiul INSCOP o contrazic empiric. În opinia sa, dacă această teză ar fi fost corectă, ar fi trebuit să observăm în datele INSCOP că românii nu sunt la curent cu realitățile sociale și politice ale perioadei comuniste. Însă datele arată contrariul, spune Ghincea, iar românii sunt foarte bine informați cu privire la vicisitudinile, crimele și restricțiile definitorii ale comunismului în România.

Totuși, el nu exclude din ecuație faptul că nostalgia românilor față de acest trecut sunt provocate și de politicieni.

„În raport cu cetățeanul de rând, politicienii greșesc pentru că deseori nu îi iau în serios suficient de mult. Asta se vede și în toate mesajele care implicit sau explicit postulează că românii au percepții pozitive față de comunism pentru că sunt fie prea proști, fie sunt manipulați de propaganda rusă. Asta arată cât de puțin credit acordă politicianul român obișnuit electoratului. Mai mult respect pentru românul mediu statistic ar îmbunătăți relația dintre politician și cetățean”, spune Ghincea.

Eroarea lui Nicușor Dan

Vlad Adamescu nuanțează și spune că președintele Nicușor Dan ratează o parte a explicației:

„Președintele a dat două explicații. Una, extinderea dezinformării și faptul că lumea este dezinformată cu privire la diverse aspecte, inclusiv care au legătură cu comunismul. Și această idee că sunt nemulțumiți de clasa politică. Amândouă sunt adevărate, dar ratează o parte esențială din punctul meu de vedere, și anume impactul pe care îl are nesiguranța economică a românilor. Sau percepția de nesiguranță economică. Și asta vedem și în sondajul respectiv. Vedem că sunt foarte mari diferențe când vine vorba de răspunsuri. În funcție de mediu, adică în București 40% îl vor înapoi pe Ceaușescu, consideră că a fost un lider bun în mediul rural, 74%”.

Și asta nu este tot. Vlad Adamescu menționează că statistica indică în mod clar că principala cauză a nemulțumirilor populare ține de factorul economic: „În al doilea rând, și asta e cea mai importantă statistică în acest sondaj, după părerea mea, vedem că 89% dintre cei care au venituri foarte mici, nu reușesc să aibă suficient de la o zi la alta, 89% consideră că Ceaușescu a fost un lider bun, față de în jur de 40%, nu mai știu exact, 40% care îl consideră un lider bun, dar care nu au probleme din punct de vedere la veniturile și așa mai departe. Și de aia mi s-a părut că nu surprinde, că și președintele nu a susprins și acest aspect foarte important, că e vorba și de o problemă economică și de inegalități și inechități economice.”

De altfel, datele oficiale arată faptul că România se află printre campioanele inechității Cifrele Eurostat demonstrează acest lucru, mai spune Adamescu.

Ce riscăm

Avem diferențele uriașe dintre regiuni din România. Dacă ne uităm pe datele de la Eurostat, sunt printre cele mai mari din Uniunea Europeană. Ai București la 190% din media de dezvoltare UE și Moldova-Nord Est la 44%. Sunt niște diferențe extraordinare care automat generează frustrare, frustrare care se vede și în acest sondaj”, punctează Adamescu.

Marius Ghincea avertizează că nemulțumirile tot mai mari ale populației nu anunță nimic bun. Iar marii câștigători vor fi reprezentanții dreptei radicale.

„Nemulțumirea existentă în societate este elementul critic care produce lipsa de predictibilitate politică, cu potențialul de a duce la tensiuni sociale majore. Totodată, este energia care hrănește dreapta radicală, care în prezent continuă să fie singura care răspunde acestor nemulțumiri și neîncrederi structurale în instituțiile statului și în vechea clasă politică. Eu nu cred că măsurile de austeritate adoptate de guvern vor duce la reducerea acestor nemulțumiri, ci le va amplifica. Asta pentru că aceste măsuri sunt regresive, atacă pe cei mai vulnerabili din societate și protejează pe cei mai privilegiați și mai bogați dintre noi”, mai spune expertul.

Soluțiile există, însă ar fi nevoie ca autoritățile să recunoască faptul că această problemă este una reală. Iar faptul că permanent se dă vina pe Rusia și pe dezinformare, dar se evită orice fel de dezbatere despre adevăratele cauze obiective ce stau în spatele nemulțumirii oamenilor nu are cum să ajute.

Factorii economici culturali care explică situația

„Ce este de făcut depinde de identificarea corectă a cauzelor structură, care trec de acțiunile de dezinformare și polarizare sprijinite de Rusia. Trebuie să înțelegem că Rusia lucrează cu materialul clientului și că o soluție trebuie să se concentreze pe factorii structurali, înainte de orice. Aici putem identifica doi factori structurali: precaritatea, rezolvarea asimetrică și inegalitatea generalizată din multe regiuni ale țării. Acești factori socio-economici explică mare parte, dar nu tot, din ce observăm în societate. O vedem clar în datele de la ultimul exit poll. O vedem în bazinele electorale și în pozițiile publice ale unor categorii mari de cetățeni”, explică Marius Ghincea.

În plus, mai spune politologul român din Zurich, pe lângă acești factori economici, materiali, avem și factori structurali de natură culturală. „Ultimele două decenii au adus schimbări sociale, de cultură și valori extrem de mari. Acestea duc la derută, la anxietăți culturale, la frica de schimbare. Statul și elitele culturale ar fi trebui să le explice mai bine și să găsească mecanisme de ameliorare a disonanțelor ce au apărut. Nimic de acest fel nu s-a întâmplat. Așadar, avem factori economici și factori culturali care explică mare parte din ce vedem. Acești factori sunt ulterior folosiți de actori extremiști interni și externi pentru a amplifica polarizarea și radicalizarea discursului public. Dar cauzele structurale rămân economice și culturale. Acestea au nevoie de un răspuns sistematic din partea statului”, punctează Marius Ghincea.

Un detaliu care le-a scăpat multora este că, potrivit sondajului, 40% dintre persoanele cu educație universitară îl admiră pe Nicolae Ceaușescu, adică aproape jumătate dintre cei care au mai mult decât studii medii. Cifra este uriașă, consideră Vlad Adamescu.

Ce ar fi de făcut

„Mi se pare important că mai trebuie să explicăm poziția acestor 40% care, într-adevăr, sunt mulți. Pentru că, într-adevăr, sunt oameni care au studii, Sunt și cei din București care o duc bine. Sunt și cei care declară că nu au probleme financiare, să zicem. Sunt cei cu educație universitară care se declară nostalgici sau care consideră că Ceaușescu a fost un lider bun. Și atunci cred că ne mai trebuie o variabilă care să explice procentul ăsta mare. Iar variabila asta, din punctul meu de vedere, este o variabilă culturală”, mai spune el.

În opinia lui Vlad Adamescu, în discuție intervine și ideologia și faptul că mulți dintre cei care cred că în anii comunismului era mai bine nu împărtășesc neapărat valorile pro-europene sau o parte a lor: „Aceștia sunt oameni care o duc bine, dar nu sunt de acord cu valori cosmopolite din marile orașe, cu valorile pro-europene și au, poate, și o anumită nostalgie după ceea ce ei consideră măreția din timpul comunismului, când România conta pe plan internațional, iar Ceaușescu mergea în vizite externe și veneau președinți americani în România. Dar dacă într-adevăr pe atunci România conta, conta pentru că aveam un context geopolitic care nu se poate replica în prezent.”

În același timp, Vlad Adamescu vede două soluții pentru ca românii să nu mai fie prizonierii unui trecut pe care îl consideră în mod eronat a fi fost glorios.

Eu văd două tipuri de soluții. Una, care e mai simplă, în sensul în care politicienii și autoritățile în general trebuie să învețe să comunice mai transparent, mai des și mai deschis cu oamenii. Am văzut care au fost efectele a 10 ani de Klaus Ioahnnis în care nu se comunica deschis. Și aici sunt lucruri foarte concrete care pot fi făcute. De exemplu, să avem conferințe de presă în care să ni se explice exact care sunt toate dovezile referitoare la anularea alegerilor de anul trecut. Să vedem desecretizarea ajutorului militar către Ucraina și să se explice clar de ce e nevoie să procedăm astfel. Adică să vină decidenți ai statului să comunice lucrurile astea, nu să trebuiască oamenii din presă sau noi, societatea civilă, să explicăm ceea ce a trebuit să explice statul. Și în al doilea rând, și asta e mai complicat și mai îndelungat, să reduci decalajele astea enorme dintre regiuni cu politici publice care sunt targetate”, încheie Vlad Adamescu.

Ce spune sondajul

Un sondaj INSCOP Research, în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Comunist (IICCMER), arată că 77,2% dintre români cred că înainte de 1989 România era o țară mai bogată decât în prezent, iar 55,8% dintre români cred că regimul comunist a însemnat mai degrabă un lucru bun pentru România. 

În același timp, sondajul arată că 89% din cei cărora nu le ajunge venitul pentru strictul necesar au o părere bună despre Nicolae Ceaușescu.

Mai departe, 44% dintre bucureșteni consideră că Nicolae Ceaușescu a fost un lider bun, față de 74% în rural. Nu în ultimul rând 88% din cei care au doar educație primară se declară admirativi pentru dictatorul comunist, față de cei 40% care au educație universitară.

„Dominația lui Viktor Orban ar putea să se apropie de sfârșit”. Ce îl va mâna anul acesta pe premierul maghiar în tradiționalul discurs de la Băile Tușnad

0

Premierul Ungariei, Viktor Orban, revine în România pentru a participa la evenimentele organizate la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad, unde discursul său a devenit o tradiție. Momentul vine însă anul acesta pe fondul problemelor electorale cu care se confruntă liderul maghiar.

Premierul maghiar își va susține discurrsul sâmbătă FOTO Inquam Photos / Laszlo Beliczay

Viktor Orban va susține sâmbătă, 26 iulie, obișnuitul discurs de la Universitatea de Vară „Tusványos”, organizată la Băile Tușnad, județul Harghita. În ultimii ani, localitatea din România devine o scenă care atrage toate privirile europene.

Prima oprire, la Palatul Victoria

Premierul Ungariei a fost primit la Palatul Victoria de premierul Ilie Bolojan, o întâlnire similară cu cea de anul trecut, când s-a văzut cu prim-ministrul de atunci, Marcel Ciolacu. In ultimii ani, discursurile sale din România au conținut critici la adresa UE, stârnind adeseori controverse.

De data asta, liderul maghiar vine la București cu o serie de probleme de o „importanță critică” pentru Ungaria, scrie Hirado. „Buna cooperare cu România este un interes naţional absolut al Ungariei”, în condițiile în care ”Europa se află în permanenţă în pragul crizei energetice. (…) Este în interesul nostru economic, deoarece România este una dintre cele mai importante pieţe de export pentru economia maghiară. În plus, şi anul trecut am reuşit să stabilim un nou record al exporturilor”, declară ministrul afacerilor externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, conform sursei citate.

Discursul de anul acesta, în cheie electorală

„Această tradiție a lui Victor Orban este din primului mandat de la sfârșitul anilor ’90. Pentru că FIDESZ, mai ales după 2010, și-a construit o politică extrem de naționalistă care vizează toate minoritățile maghiare din această zonă. Nu vorbim doar de România, Transilvania. Vorbim și de Slovacia, și de Voievodina și de Ucraina. Peste tot, FIDESZ-ul încearcă și reușește, iată, să își construiască o politică de remaghiarizare, dacă putem spune așa, a minorităților maghiare din afara Ungariei. Și asta pentru că acești cetățeni, că sunt ucraineni, români, sârbi sau slovaci, și chiar austrieci, dar mai puțin, sunt votanți în alegeri. S-a dat cetățenie maghiară tuturor celor care s-au considerat ca având măcar un strămoș maghiar. Această cetățenie a devenit un fel de cetățenie FIDES, mai mult decât o cetățenie maghiară. Ăsta este unul din bazinele importante pe care le are FIDESZ-ul în România și în toată zona”, explică politologul Andrei Țăranu pentru „Adevărul”.

Politologul este de părere că liderul maghiar nu va pierde ocazia și va veni și anul acesta tot cu un mesaj foarte puternic, concentrat cel mai probabil pe pacea dorită în Ucraina, „pentru că Viktor Orban se află dintr-o situație insolită în acest moment. Adică nu mai este câștigător, nu mai este în frunta sondajelor, așa cum era până de curând. Odată cu apariția partidului TISZA și a lui Peter Magyar, conducătorului acestui partid. Practic, dominația lui Viktor Orban ar putea să se apropie de sfârșit”.

De ce la Băile Tușnad?

Politologul mai subliniază că Băile Tușnad, de pe teritoriul României, reprezintă o scenă folosită tradițional de FIDESZ de zeci de ani: 

„El folosește Tușnadul de foarte multă vreme. În 2014, deci cu 11 ani urmă, la Tușnad, Viktor Orban a folosit cuvântul iliberal pentru prima dată. El l-a folosit și a devenit, iată, cu titlu de paternitate, termenul de democrație iliberală. Noi acum folosim în știința politică termenul de iliberalism ca o formă de populism extrem și ce face Călin Georgescu sau George Simion sunt forme de iliberalism. Termenul a fost inventat și spus pe scena politică la Tușnad de către Viktor Orban. (…) De ce folosește el această scenă? Pentru că este o scenă, cum spuneam, tradițională. Aici este pentru ceea ce numesc ei maghiarimea, adică pentru zona internațională a maghiarilor și este și o formă prin care apropie Transilvania (în sensul Ungariei Mari)”.

Viktor Orban a spus atunci că vrea să contruiască un stat iliberal și că democrația nu trebuie neapărat să fie liberală, indicând modele precum Rusia sau China:

„Națiunea ungară nu este o simplă sumă de individualități, ci o comunitate care se cere organizată, fortificată și dezvoltată, iar pentru a reuși acest lucru noul stat pe care îl vom construi este unul iliberal sau, altfel spus, non-liberal. Nu înseamnă că negăm valorile fundamentale ale liberalismului, cum este libertatea individuală etc.. Dar nu vom face din ideologia liberală fundamentul organizării statului, ci aplicăm specificul național, punem în loc o abordare specifică nouă.”

Prezidențialele din România, moment de cumpănă pentru Viktor Orban 

Acum, în așteptarea alegerilor parlamentare din 2026, fostul membru FIDESZ Peter Magyar este cel mai popular politician din Ungaria, potrivit sondajelor, devenind liderul Opoziției. A câștigat cu succes mandatul de europarlamentar în 2024, iar acum se pregătește de scrutinul de anul viitor. În luna mai, el a pornit într-un marș pe jos de la Budapesta la Oradea, pentru „aduce solidaritatea patriei-mamă și mesajul unității naționale, după discursul rușinos al lui Viktor Orbán de la Tihany, în care l-a susținut deschis” pe fostul candidat George Simion în alegerile prezidențiale din România. De la Oradea, el a salutat alegerile rezultatul scrutinului: „Ne bucurăm că duminică maghiarii din Transilvania și românii au respins împreună ura și au spus că nu vor să cânte după partitura lui Orbán sau a unei puteri mai mari”.

În deschiderea evenimentelor organizate la Universității de Vară de la Băile Tușnad, de miercuri, 23 iulie, președintele Comisiei pentru politică externă a Parlamentului Ungariei, Németh Zsolt, a declarat, potrivit Agerpres, că se bucură că în România a câștigat democrația, iar Budapesta este deschisă să coopereze cu Bucureștiul: „Felicităm puterile politice care sunt la cârma acestei țări. Noi suntem deschiși să cooperăm cu România”.

Iancu Guda povesteşte cum a ajuns în grupul de consultanţi ai guvernului şi ce urmează: „Am zis pe loc: DA”/ „Avem nevoie de reforme radicale”

0

Analistul financiar Iancu Guda explică de ce a acceptat să facă parte, pro bono, din grupul consultativ pentru reformarea companiilor de stat şi respinge acuzaţiile venite din mediul politic. Cum cred politicienii că pot atrage sau implica oameni profesionişti”, întreabă el retoric.

Iancu Guda a povestit cum a ajuns în grupul consultativ al guvernului. FOTO: Facebook/Iancu Guda

Printr-un text distribuit miercuri, 23 iulie, pe contul său de Facebook, analist finaciar Iancu Guda a povestit cum a ajuns să facă parte din grupul consultanţilor din mediul privat care vor ajuta Guvernul la reformarea companiilor de stat.

Astfel, el a anunţat că decizia sa a venit în urma unui apel primit, duminică, de la vicepremierul Dragoș Anastasiu, care i-a cerut sprijinul. Acesta i-a explicat faptul că inițiativa are sprijinul premierului Ilie Bolojan și urmărește crearea unui consiliu consultativ onorific, fără remunerație, format exclusiv din specialiști din mediul privat, fără afiliere politică sau conflicte de interese.

„Am zis pe loc: DA”

„Adevărul este următorul: viceprim-ministrul României, dl. Dragoş Anastasiu, m-a sunat într-o zi de duminică în jur de ora 17.00 (era încă la biroul de la guvern după o săptămână şi weekend lung de muncă) şi mi-a spus în felul următor: «Iancu, ştiu că te pricepi foarte bine la analiza financiară companii. Avem misiunea de a regândi strategia pentru monitorizarea şi creşterea eficienţei companiilor de stat care au pierderi. Vrem să ne asigurăm că luăm cele mai bune decizii, de aceea avem nevoie de cât mai multe sfaturi şi idei de la oameni care se pricep. Vreau să constitui un consiliu onorific consultativ, fără plată pentru niciun membru, cu participanţi exclusiv din sectorul privat, fără apartenenta politică sau conflicte de interese. Vrei să contribui? Căutam să aducem cât mai mulţi experţi care se completează reciproc, mai multe minţi, idei mai bune!». Mi-a spus că este un demers iniţiat de el, cu sprijinul şi susţinerea Prim-Ministrului României, dl. Ilie Bolojan. Am zis pe loc: DA”, a scris Iancu Guda pe contul său.

Analistul a expus şi motivele care l-au determinat să să alăture acestei iniţiative: „Să-mi pun expertiza mea şi cunoaşterea acumulată în peste 20 de ani de experienţă pentru binele României, într-un moment critic şi pentru un subiect atât de important, oricând, cu toată deschiderea!”

El precizează că rolul grupului este consultativ, fără implicare directă în decizii executive sau operaționale şi că toţi specialiştii lucrează pro bono.

„Am întărit ideea că NU vreau să fiu remunerat, NU luăm decizii executive sau operaţionale / punctuale pentru oricare dintre companiile deţinute de stat, că aportul consultativ este la nivel general de strategie şi bune practici de guvernanţă corporativă (ex: mecanisme generale de transparentă pentru companii, recomandări de audit şi sisteme de verificare cheltuieli, achiziţii şi verificare furnizori, criterii pentru numirea membrilor consiliilor de administraţie, formatul şi remunerarea acestora, indicatori de performanţă pentru evaluarea managementului acestor companii, bune practici de restructurare şi guvernanţă corporativă sau de valorificare a activelor neutilizate)”, a mai explicat specialistul.

Membrii grupului consultativ

Din grup mai fac parte specialiști precum Speranța Munteanu (strategii de business, insolvență și restructurare), Mihaela Mitroi (expert în fiscalitate), Crenguța Leaua (avocat specializat în arbitraj comercial) și Anca Grigorescu (expert în dreptul muncii).

Sunt în discuții și alți experți de top, spune Guda, subliniind că România are nevoie urgentă de reforme în companiile de stat, care generează pierderi tot mai mari, subvențiile crescând de la 8,1 miliarde lei în 2020 la 17,1 miliarde lei în 2024.

„Mai sunt discuţii cu alţi specialişti de top din sectorul privat, pe care personal îi admir şi respect foarte mult pentru dovadă de performanţă la cel mai înalt nivel, aşa cum au dovedid şi cei care s-au alăturat deja. Este o mare onoarea să contribuim pentru dezvoltarea economică a României, prin contribuţia consultativă pentru eficientizarea companiilor de stat, unde România are o mare şi gravă problemă: subvenţiile plătite de la bugetul public pentru acoperirea pierderilor companiilor de stat au crescut de la 8,1 mld lei (2020) până la 17,1 mld lei (2024).

Vedem companii de stat unde directorii generali sau membri din consiliul de administraţie îşi dublează, triplează sau cresc chiar de 4 ori remuneraţia în ultimii ani deşi firmele respective sunt pe pierdere din ce în ce mai mare sau au trecut pe profit din pix şi tehnici contabile (amortizări, vânzări de active etc.)”, mai scrie Iancu Guda.

„Acuzaţii nefondate”

El se arată dezamăgit de politicienii care atacă acest demers fără să înțeleagă contextul și importanța unei reforme profunde, în lipsa căreia România riscă o criză economică majoră în 2028-2030.

„Personal sunt dezamăgit, dar deloc descurajat, să observ declaraţiile mai multor lideri politici care fac acuzaţii nefondate, nejustificate şi neadevărate despre acest demers, aruncând umbre de suspiciune privind:

– Caracterul informal – acest grup nu este finalizat şi nici nu a început să lucreze la nimic. Au fost doar discuţii de aderare, obiectivele dorite şi modul de lucru. După coagularea echipei grupul complet va fi public şi formal.

– Acces la secrete de stat – nu există aşa ceva, nici măcar nu se lucrează încă.  Grupul va emite opinii consultative despre strategia generală privind restrucurarea companiilor ineficiente deţinute stat.

– Membri nu au răspundere – evident, pentru că sunt doar nişte opinii consultative. Răspunderea este asumată de cei care iau deciziile, respectiv ministerele sau autorităţile de rezort, conform legii

– Intenţii de manipulare a bursei pentru companii deja listate – o aberaţie, scopul grupului consultativ fiind orientarea către companiile ineficiente de stat care NU sunt listate. Cele care sunt deja la BVB sunt profitabile şi deja foarte transparente”, a înlăturat el, pe rând, principalele temeri legate de activitatea acestui grup consultativ.

„Cum cred politicienii că pot atrage sau implica oameni profesionişti?”

„Recomand public dl. Grindeanu, precum şi tuturor politicienilor care atacă sau arunca umbre de suspiciuni asupra acestui demers consultativ, să dea dea dovadă de MATURITATE şi RESPONSABILITATE. Înainte să atace, să încerce să înţeleagă despre ce este vorba, ar fi putut afla toate acestea direct de la dl. Dragoş Anastasiu extrem de simplu, cu un telefon. Cum cred politicienii că pot atrage sau implica oameni profesionişti, realizaţi deja dpdv financiar, cu expertiza şi performante la cel mai înalt nivel în sectorul privat? În niciun caz prin aceste atacuri nemeritate, nedocumentate şi absolut nejustificate la prima iniţiativă CONSULTATIVĂ, fără să cunoască în realitate detalii ori să se intereseze în mod direct! Cum transmit politicienii un mesaj de încredere şi deschidere către oameni buni din privat care au dovedit expertiza şi performanţă la cel mai înalt nivel? Oare câţi experţi de un asemenea calibru au intrat în politică în ultimul deceniu? Foarte puţin spre deloc! Oare de ce? Oare se doreşte? De ce se descurajează aceste iniţiative, prin minciună şi acuzaţii nefondate, încă din stadiu incipient? De ce aceasta panica şi agresivitate (care, de obicei, denotă frică)? Nu ştiu … dar aceste prime reacţii nu fac decât să-mi confirme că iniţiativa este foarte bună, iar răspunsurile la aceste întrebări o să apară în curând!

Încă o dezamăgire: mulţi politicieni, sindicalişti sau bugetari se încăpăţânează să dovedească că nu au înţeles nimic din votul recent, puternic antisistem, şi nevoia de REFORMĂ PROFUNDĂ. Nu înţeleg contextul economic în care se afla România, sau implicaţiile pentru viitor. Se gândesc mai mult la binele personal pe termen scurt, decât implicaţiile economice şi sociale generale pe termen mediu-lung. Aşa nu se mai poate, decât maximum 3-4 ani. Dacă nu aducem SCHIMBĂRI RADICALE bazate pe expertiza şi reforma în administraţia publică pentru a creşte încrederea romanilor în autorităţi , sunt convins că este ultimul guvern pro-european înainte de un dezastru naţional care poate lovi România cel mai târziu în 2028-2030, când se termină fondurile UE, începe vârful de pensionare al decreţeilor din anii ’70 (presiune enormă asupra sistemului public de pensii) şi dublarea investiţiilor necesare pentru apărare. La noi criza poate fi mult mai gravă comparativ cu situaţia din Grecia şi austeritatea profundă amplificată de Syriza între 2015-2019.

Dar, gata cu dezamăgirile şi poveştile lungi. Am simţit nevoia să fac aceasta postare pentru că lumea să înţeleagă adevărul. Gata, la treabă! Avem enorm de mult de muncă pentru România”, a încheiat Iancu Guda.

Statele Unite prezintă un plan de acțiune în domeniul INTELIGENȚEI ARTIFICIALE /„Progresele au potențialul de a reconfigura echilibrul de putere”

0

Administrația Donald Trump a prezentat, miercuri, un plan de acțiune în domeniul inteligenței artificiale, în cadrul eforturilor de atingere a dominației globale și de contracarare a proiectelor competitorilor strategici.

”Președintele Donald Trump consideră că nu este negociabil ca Statele Unite să câștige cursa în domeniul inteligenței artificiale. De aceea, astăzi, președintele Donald Trump va anunța un plan îndrăzneț și complet în materie de inteligență artificială, pentru a susține și a stimula dominația globală în acest domeniu. Sub conducerea președintelui Donald Trump, țara noastră va conduce lumea în materie de inteligență artificială, pentru a garanta un viitor mai strălucitor pentru toți americanii, pentru a produce o creștere masivă a economiei noastre și pentru a proteja siguranța națională. Președintele va emite trei decrete executive la evenimentul programat în cursul acestei după-amiezi”, declarat Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Președinția Statelor Unite a prezentat ”Planul de Acțiune privind Inteligența Artificială”.

”Ne așteaptă o nouă frontieră a descoperirilor științifice, marcată de tehnologii transformatoare precum inteligența artificială. Progresele în acest domeniu au potențialul de a reconfigura echilibrul de putere, de a crea noi industrii, de a revoluționa modul în care trăim și muncim. În contextul în care competitorii noștri de pe plan mondial se grăbesc să folosească aceste tehnologii, pentru Statele Unite, este imperativ de securitate națională să obțină și să mențină dominația tehnologică mondială”, afirmă președintele Donald Trump, în raport.

Planul de Acțiune prevede flexibilizarea reglementărilor, măsuri de protejare a libertății de exprimare, investiții în inovare și în apărare, construirea unei infrastructuri americane bazate pe inteligență artificială și contracararea influenței Chinei.

Foto: Profimedia

Video: Președinția SUA

RECOMANDAREA AUTORULUI:

VIDEO Friedrich Merz cere ISRAELULUI să oprească ofensiva din Fâșia Gaza /„Situația nu mai este acceptabilă”

ANALIZĂ Süddeutsche Zeitung: Summitul UE-China riscă să fie marcat de TENSIUNI /Beijingul ar putea fi afectat de un potențial acord comercial Europa-SUA

UE și SUA fac progrese spre un acord cu taxe vamale de 15%, dar decizia FINALĂ a lui Donald Trump este dificil de prezis

0

Uniunea Europeană și Statele Unite înregistrează progrese spre un acord care ar stabili o taxă vamală de 15% pentru majoritatea importurilor, potrivit mai multor diplomați informați despre negocieri.

Statele membre ar putea fi gata să accepte taxe la acest nivel, iar oficialii UE fac presiuni pentru ca acestea să acopere sectoare precum automobilele, au spus diplomații.

Importurile de oțel și aluminiu peste o anumită cotă s-ar confrunta cu o taxă vamală mai mare, de 50%, a adăugat unul dintre diplomați.

Diplomații au avertizat că, deși negociatorii UE sunt optimiști că se poate ajunge la un acord, ei sunt, de asemenea, conștienți de faptul că orice acord va trebui aprobat de președintele american Donald Trump, iar decizia sa finală este dificil de prezis, notează Bloomberg.

Negocierile rămân fluide și un acord ar putea să nu fie anunțat imediat, a declarat un oficial american.

Ambele părți au accelerat discuțiile în ultimele săptămâni pentru a evita un război comercial în toată regula.

Negociatorii UE și SUA se apropiau de un acord în urmă cu două săptămâni, dar negocierile au stagnat după ce președintele american a amenințat UE cu o taxă vamală de 30% pentru majoritatea bunurilor dacă ambele părți nu reușesc să ajungă la un acord până la 1 august.

În cazul în care nu va exista un acord până la acest termen limită și dacă Trump și-ar duce la capăt amenințarea de a crește taxele la 30%, UE pregătește contramăsuri.

Răspunsul UE ar include un pachet de taxe vamale pentru bunuri americane în valoare de peste 90 de miliarde de euro, cu taxe egale cu cele 30% ale lui Trump.

Uniunea Europeană analizează, de asemenea, activarea instrumentului anti-coerciție, un instrument care oferă oficialilor puteri largi pentru a restricționa accesul companiilor americane la piețele europene.

Foto: Profimedia

RECOMANDAREA AUTORULUI:

UE avertizează asupra situației internaționale, pe fondul TENSIUNILOR cu Rusia, China și SUA /„Concurenții geopolitici sunt puternici”

„Cel mai rău dintre răi”. Absolventul în criminologie care a ucis patru studenți din Idaho a fost condamnat la închisoare pe viață

0

Bryan Kohberger, un fost doctorand în criminologie în vârstă de 30 de anI, a fost condamnat la închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare condiționată pentru uciderea a patru studenți ai Universității din Idaho.

Bryan Kohberger a ucis patru stundenți în somn FOTO: X

Persoanele dragi ale lui Madison Mogen, 21 de ani, Kaylee Goncalves, 21 de ani, Xana Kernodle, 20 de ani și Ethan Chapin, 20 de ani, i-au onorat pe studenți în instanță și au vorbit despre „mânia și devastarea pe care le-au simțit după crime”. 

Kaylee Goncalves a fost înjunghiată de peste 30 de ori și avea „leziuni destul de mari” la față, a declarat tatăl ei, Steve Goncalves, reporterilor. 

 „Când mă uitam la el, ne-am uitat fix la el și era plin de demoni”, a spus tatăl ei.  

Când a fost întrebat de judecător dacă dorește să facă o declarație, Kohberger, 30 de ani, a spus: „Refuz respectuos”.

Kohberger a primit patru pedepse pe viață consecutive, plus 10 ani pentru furt, și 270.000 de dolari amenzi. Acordul său de pledoarie i-a permis să evite pedeapsa cu moartea, potrivit CNN.

Sentința vine la aproape trei ani după ce studenții au fost găsiți înjunghiați mortal într-o casă închiriată, aproape de campusul Universității din Idaho. 

Judecătorul Steven Hippler, în declarațiile sale emoționante de miercuri, 23 iulie, a declarat că Bryan Kohberger „s-a strecurat prin geamul glisant” al casei pentru a ucide victimele. 

„Acest act malefic de nepătruns și fără sens a cauzat durere și pierderi incomensurabile. Niciun părinte nu ar trebui să fie nevoit să-și îngroape vreodată copilul. Aceasta este cea mai mare tragedie care poate fi aplicată unei persoane”, a spus judecătorul.

„Părinții care și-au dus copiii la facultate într-un camion plin cu cutii de mutat au fost nevoiți să-i aducă acasă în dricuri pline de sicrie”, a adăugat el.  

Înainte de a pronunța sentința, judecătorul Steven Hippler a spus că acesta nu a exprimat niciun regret sau recunoaștere a durerii pe care a cauzat-o, numindu-l „cel mai rău dintre cei răi”.

Mesajul transmis de Casa Albă

Secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, a transmis un mesaj de sprijin familiilor victimelor în urma condamnării lui Bryan Kohberger.

„Ne pare foarte rău pentru durerea și suferința pe care le-ați trăit din mâna unui asasin atât de crud și malefic. Națiunea noastră se întristează alături de voi și nu vom uita niciodată sufletele prețioase care s-au pierdut în acest act oribil și malefic. Dacă ar fi fost după președinte, l-ar fi forțat pe acest monstru să explice public de ce a ales să fure aceste suflete nevinovate. Dumnezeu să binecuvânteze și să aibă grijă de toți cei afectați de această tragedie de neimaginat, în special de părinții care și-au pierdut copiii”, a declarat Leavitt în cadrul briefingului de astăzi al Casei Albe.  

Kohberger, un fost doctorand în criminologie în vârstă de 30 de ani, și-a recunoscut vinovăția pentru patru capete de acuzare de crimă de gradul întâi și o capete de acuzare de spargere și a încheiat o înțelegere de recunoaștere a vinovăției care elimină posibilitatea pedepsei cu moartea.

Este probabil să fie trimis la singura închisoare de maximă securitate din Idaho, Idaho Maximum Security Institution, care a fost deschisă în 1989 pentru a-i izola pe „cei mai perturbatori locuitori de sex masculin” ai statului.

Negocieri pentru pace: Ucraina și Rusia au reluat tratativele la Istanbul. Șefii delegațiilor s-au întâlnit față în față

0

O nouă rundă de negocieri directe între Ucraina și Rusia a avut loc miercuri, 23 iulie, la Istanbul, în vederea încheierii războiului izbucnit în 2022. Șefii delegațiilor celor două țări, Rustem Umerov (Ucraina) și Vladimir Medinski (Rusia), au avut o întâlnire față în față înaintea discuțiilor oficiale.

Delegația ucraineană este formată din 14 membri. FOTO: EPA-EFE

Întâlnirea a avut loc la Palatul Ciragan, una dintre reședințele imperiale din Turcia, iar potrivit unei surse din delegația ucraineană, la întrevederea dintre cei doi oficiali a fost prezent și ministrul de externe turc, Hakan Fidan. Aceasta s-a încheiat înaintea sesiunii extinse de negocieri între cele două delegații, relatează Interfax, citată de AFP și Reuters.

„Întâlnirea s-a încheiat şi va urma reuniunea delegaţiilor”, a precizat sursa citată.

A treia rundă de negocieri din 2025

Aceasta este a treia rundă oficială de negocieri de pace din acest an, după ce în luna mai Kievul și Moscova au reluat, pentru prima dată în ultimii trei ani, discuțiile față în față. Negocierile anterioare s-au soldat cu schimburi de prizonieri de război la scară largă, inclusiv eliberarea unor soldați răniți grav sau sub 25 de ani.

Componența delegațiilor

Delegația ucraineană este formată din 14 membri, este condusă de fostul ministru al apărării Rustem Umerov, actualul șef al Consiliului Național de Securitate și Apărare. Printre ceilalți membri se numără Oleksandr Bevz, consilier al șefului administrației prezidențiale, Oleksandr Diakov, șef adjunct al Statului Major al Forțelor Navale și Serghii Kislița, prim-adjunct al ministrului de externe

Echipa este completată de reprezentanți ai agențiilor ucrainene de securitate, informații, forțelor armate și parlamentului.

De partea cealaltă, delegatul principal al Rusiei este Vladimir Medinski, fost ministru al culturii și consilier prezidențial. Conform agenției TASS, delegația rusă este compusă din patru membri principali și patru experți.

Momentul șocant în care un avion s-a prăbușit pe o autostradă din Italia. Aeronava a explodat într-o minge de foc

0

Un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit pe o autostradă aglomerată din Italia. Imaginile au surprins momentul în care avionul s-a izbit de drumul din provincia Brescia și a explodat într-o minge de foc. Două persoane aflate la bord au murit, iar alți doi șoferi au fost răniți.

Potrivit postului național italian de radio RAI, accidentul a dus la distrugerea completă a aeronavei. La bord se aflau un bărbat în vârstă de 75 de ani, avocat, și o femeie în vârstă de 60 de ani, care au decedat. Cauza accidentului este în prezent necunoscută.

Doi șoferi au fost răniți în momentul exploziei avionului și au fost tratați la un spital din apropiere pentru răni care nu le pun viața în pericol. Un incendiu a cuprins locul accidentului, ducând la suspendarea traficului. 

Avionul s-a prăbușit pe o autostradă FOTO: X

După accidentul avionului, locul accidentului a fost cuprins de flăcări, ceea ce a dus la suspendarea imediată a traficului în ambele direcții pe autostradă. Mai multe autospeciale de pompieri au sosit la fața locului, stingând rapid flăcările și securizând zona.

A fost lansată o anchetă pentru a determina cauza accidentului.

Escrocherie cu inspectori BNR și polițiști falși: „Au spus că un bărbat căutat de Interpol a deschis un credit în numele meu”

0

O nouă metodă de fraudă este folosită de infractori pe Whatsapp. Un tânăr student român la Regie a povestit pe rețelele sociale cum au încercat să-l păcălească escrocii, dându-se drept polițiști și inspectori de la BNR.

Escrocii foloseau legitimații false FOTO: FB

Matei Stoian a povestit că a primit un telefon de la un bărbat, care s-a dat drept polițist, spunându-i că un anume individ, căutat chiar de Interpol, a luat un credit ING în numele său. 

„Am primit azi de dimineață un apel de la un așa numit domn Șoloiu Claudiu Ionuț, de pe nr de telefon +40745128898 care a spus că este de la Poliția Română și ca un anume Constantin Cristian Victor, căutat chiar de Interpol (verificați, verificați!, spunea) a luat un credit ING în numele meu, că urmează să se deschidă un dosar penal. Îmi trimite pe whatsapp o legitimație de la nr +40762517873 și insistă că are nevoie să-mi pună câteva întrebări de genul …dacă am dat datele personale cuiva, dacă cineva are acces de datele mele bancare, daca mi-am pierdut actele, dacă, dacă, dacă… ”, a scris Matei Stoian, pe FB.

Deși bărbatul nu intră în jocul escrocilor, aceștia au continuat să mimeze o legătura cu un anume inspector BNR. Ba mai mult, l-au sunat de de whatsapp și i-au prezentat o legitimație falsă. 

„După ce răspund la toate cu «nu» și zic că o să merg la poliție, îmi zice că îmi va face transfer către un inspector de la BNR. Zic «ok, hai să vedem până unde se merge». Intră o melodie ca de centrală, apoi mă preia un alt domn, intitulat Eusebiu Dănuț Ilie care încearcă să confirme cele spuse de primul, după care îmi spune că trebuie să facem un apel video și că mă sună în câteva minute departamentul tehnic al BNR («nu țineți linia ocupată! Dacă se piede legătura cu dumneavoastră mai mult de 5 minute se consideră că sunteți complice», îmi zice). Mă sună video pe whatsapp de pe nr +40760772866 și îmi arată o legitimație. Mă întreabă ce conturi am și ce valoare am în ele ca să poată face ei un calcul și să se asigure că nu pierd niciun ban de pe urma fraudei comise de cel căutat de Interpol. Îi zic că nu mă am de gând să răspund la aceste întrebări, că merg la poliție, pare că se enervează, mai zice ceva după care închide”, a scris tânărul regizor pe FB. 

Situație DRAMATICĂ în Olt. Lac de acumulare, secat din cauza caniculei. Apel disperat al localnicilor: „Acum trei săptămâni era apă aici, se pescuia”

0

Canicula continuă să producă pagube mari în agricultura din România. Situația este dramatică în Olt, unde, din cauza secetei și a lipsei de precipitații, lacurile au început să sece. Nivelul apei este foarte scăzut pe lacul din comuna Drăghiceni și lucrurile nu par să se oprească aici, scenariul fiind unul sumbru.

Lacul din comuna Drăghiceni era o sursă importantă de apă pentru fermieri

Localnicii mărturisesc că, de câteva săptămâni, lacul a început să sece și nimeni nu face nimic ca să-l decolmateze sau să desfunde vechile izvoare care alimentau în urmă cu mai mulți ani lacul.

Este important de precizar că lacul din comuna Drăghiceni se întinde pe o suprafață de sute de hectare, fiind o importantă sursă de apă pentru fermieri, care își irigau culturile cu apă din lac, dar și pentru pescarii din județ.

Acum, peisajul este unul dezolant, deoarece în loc de apă este mai mult mâl, care a crăpat de la căldură și abia dacă se mai găsește pește.

„Nivelul apei este în scădere în cazul tuturor surselor de apă din Olt”

Și Ovidiu Filip, primarul din Drăghiceni, susține că, din cauza secetei, s-a ajuns la această situație, deși înainte din acest lac fermierii își irigau culturile.

„Acum trei săptămâni era apă aici. Se pescuia. Acum nu mai e apă. Oamenii nu mai pot iriga de aici „, spune un localnic.

Primul care a început să fie afectat de secetă, încă de anul trecut, este lacul din comuna Ipotești, care acum cel mai probabil a secat aproape în totalitate. În județul Olt, în perioada următoare, meteorologii anunță zile caniculare și există pericolul ca lacurile afecatate deja de secetă să dispară.

RECOMANDAREA AUTORULUI:

Muncă în câmp la 42 de grade în „SAHARA” Olteniei. Oamenii nu-și părăsesc bostanele nici în zilele toride: „Pepenii se strică în nisip!”

Agricultorii din Dolj sunt DISPERAȚI. Peste 100 de hectare de viță de vie, puse la pământ: „În 10 minute, totul a fost distrus”

LOVITURĂ pentru agricultorii din Dolj. Culturile de porumb și floarea – soarelui, în pericol: „Nu a mai plouat din 8 iunie”

Celebrii pepeni de Dăbuleni, cultivați în alte țări: ”Pepeni renumiți de Lovrin, cei care se cultivau la Dăbuleni – deja nu mai sunt în România”

UE avertizează asupra situației internaționale, pe fondul TENSIUNILOR cu Rusia, China și SUA /„Concurenții geopolitici sunt puternici”

0

Uniunea Europeană și Japonia vor acționa pentru protejarea democrației și a independenței, precum și pentru contracararea abordărilor protecționiste la nivel comercial, afirmă Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, părând să critice Rusia, China și Statele Unite.

”Vrem libertate și independență. Trebuie să avem o perspectivă clară asupra provocărilor cu care ne confruntăm în acest moment al istoriei. (…) Nu putem permite să fim zdruncinați de modificările seismice cu care ne confruntăm. Concurenții noștri geopolitici sunt puternici, iar bazele securității și prosperității noastre sunt prea volatile. De aceea, trebuie să creăm o nouă formă de libertate și independență în secolului 21. Trebuie să creăm un nou model economic și industrial, care să stimuleze prosperitatea și care să se concentreze pe protejarea democrației și a valorilor noastre”, a afirmat Ursula von der Leyen, în discursul rostit la Universitatea Keio din Tokyo.

Președintele Comisiei Europene a denunțat tentative de modificare a frontierelor cu forța, o referire la invazia Rusiei în Ucraina, precum și concurența incorectă și protecționismul, în ceea ce par a fi critici la adresa Chinei și Statelor Unite.

”În contextul competitivității incorecte, intensificăm cooperarea în materie de securitate economică pentru a face rețelele de aprovizionare mai rezistente, astfel încât să nu ducem niciodată lipsă de materii prime esențiale. Atât Europa, cât și Japonia observă accentuarea instinctelor protecționiste, exploatarea vulnerabilităților și a dependențelor. De aceea, este necesar să devenim mai puternici, nu doar pentru a ne consolida independența, ci și pentru a ne proteja”, a insistat Ursula von der Leyen.

Uniunea Europeană va consolida parteneriatul economic și de securitate cu Japonia, a declarat Ursula von der Leyen cu ocazia întrevederii pe care a avut-o cu premierul nipon, Shigeru Ishiba.

”Europa și Japonia sunt prieteni apropiați și de încredere. Împărtășim valori precum corectitudinea, deschiderea și respectarea regulilor. Împreună, avem forța necesară nu doar pentru a ne apăra interesele, ci și pentru a configura rezultatele pe plan mondial”, a subliniat președintele Comisiei Europene cu ocazia summitului din Osaka.

Foto: Profimedia

RECOMANDAREA AUTORULUI:

ANALIZĂ Süddeutsche Zeitung: Summitul UE-China riscă să fie marcat de TENSIUNI /Beijingul ar putea fi afectat de un potențial acord comercial Europa-SUA

Țara europeană care introduce pedeapsa cu închisoarea pe viață pentru femicid. Senatul a adoptat legea în unanimitate

0

Senatul italian a adoptat miercuri, în unanimitate, un proiect de lege istoric care introduce în Codul Penal infracțiunea de femicid. Legea prevede pedeapsa cu închisoarea pe viață pentru cei care ucid o femeie din ură de gen sau cu scopul de a-i suprima drepturile și libertățile fundamentale.

În 2024 au fost înregistrate 113 cazuri de femicid în Italia. FOTO: arhivă

Proiectul a trecut cu 161 de voturi pentru și niciun vot împotrivă. Camera Deputaților, camera inferioară a legislativului, urmează să dea avizul final pentru intrarea în vigoare a noii legi, potrivit agenției ANSA.

Potrivit textului adoptat, va fi considerat femicid orice act criminal soldat cu moartea unei femei, comis „prin acte de discriminare sau ură față de victimă pentru faptul că este femeie, sau dacă are ca scop reprimarea exercitării drepturilor, libertăților sau personalității femeii”.

Reguli mai stricte și inițiative educaționale

Noua lege nu doar că introduce o infracțiune distinctă, dar stabilește și reguli mai stricte privind acordarea facilităților în penitenciare pentru cei condamnați pentru femicid. În plus, aceasta impune obligații suplimentare pentru autorități în ceea ce privește desfășurarea de campanii educaționale și de conștientizare menite să combată violența bazată pe gen.

Reacție la un val de cazuri șocante

Adoptarea legii vine pe fondul unei creșteri îngrijorătoare a cazurilor de femicid în Italia. Conform datelor furnizate de Ministerul de Interne italian, în 2024 au fost înregistrate 113 cazuri de femicid, dintre care 99 s-au petrecut în context familial sau emoțional. Mai grav, 61 de femei au fost ucise chiar de către partener sau fostul partener.

Italia se alătură astfel unui număr tot mai mare de țări europene care recunosc femicidul ca o infracțiune distinctă, separată de omor. Legea urmează să fie dezbătută în Camera Deputaților.

Comisia Europeană amenință SUA cu tarife de aproape 100 de miliarde de euro dacă Trump nu semnează un acord comercial

0

UE a amenințat că va impune tarife în valoare de aproape 100 de miliarde de euro asupra importurilor din SUA, de la whisky bourbon la avioane Boeing, dacă Donald Trump nu va accepta un acord comercial până la sfârșitul săptămânii viitoare.

Comisia Europeană FOTO: Pixibay

Comisia Europeană a declarat miercuri, 23 iulie, că intenționează să combine două liste pregătite anterior cu produse americane care vor fi incluse în orice măsuri de retorsiune împotriva taxelor vamale impuse de președintele SUA, scrie The Guardian.

Dacă Bruxellesul va pune în aplicare amenințarea, aceasta ar însemna că vor fi impuse tarife vamale asupra importurilor din SUA în UE din prima listă în valoare de 21 de miliarde de euro, care include carne de pasăre și alcool, precum și din lista mai recentă de produse în valoare de 72 de miliarde de euro, care include mașini și avioane.

Dacă statele membre ale UE vor fi de acord, printr-un vot preconizat în zilele următoare, contra-tarifele în valoare de 93 de miliarde de euro ar putea fi impuse începând cu 7 august.

„Obiectivul principal al UE este de a ajunge la un acord negociat cu SUA”, a declarat Olof Gill, purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru comerț, adăugând că „va continua în paralel să se pregătească pentru toate rezultatele”.

Pentru a face contramăsurile „mai clare, mai simple și mai puternice, vom fuziona listele 1 și 2 într-o singură listă”, a spus el.

Comisarul european pentru comerț, Maroš Šefčovič, urma să discute cu secretarul american al comerțului, Howard Lutnick, înainte de o ședință cu ambasadorii UE miercuri după-amiază.

Diplomații spun că atmosfera se înăsprește la Bruxelles după ce președintele SUA a respins un acord de principiu în urmă cu 10 zile, în timp ce a ridicat miza amenințând cu tarife generale de 30 % începând cu 1 august.

Germania, care a insistat public pentru încheierea rapidă a unui acord care să pună capăt tarifelor paralizante de 27,5% aplicate industriei sale auto, este acum din ce în ce mai hotărâtă să utilizeze instrumentul anti-coerciune (ACI) – un regulament al UE considerat „mijlocul de descurajare nucleară” împotriva coerciunii economice.

ACI ar permite UE să riposteze cu un arsenal de măsuri, inclusiv tarife, precum și o potențială interdicție a serviciilor americane –care ar afecta grav sectorul tehnologic –, dar punerea în aplicare a acesteia ar putea dura până la un an.

Atât Germania, cât și Franța au vorbit despre ACI la o reuniune a ambasadorilor vinerea trecută. „A fost cu siguranță o schimbare de retorică, dar nu este clar dacă vor pleda pentru apăsarea butonului”, a declarat un diplomat la Bruxelles.

După reuniunea de miercuri, un diplomat al UE a avertizat că numărul țărilor „care spun că ar trebui să începem acum procedura efectivă de utilizare a ACI este foarte mic” și nu include Germania.

„Parisul este mai degrabă de părere că ar trebui să declanșăm acest lucru acum”, iar Berlinul nu se grăbește să îl declanșeze, dar „dorește ca pregătirile din culise să continue”, au spus ei.

Industria auto europeană a fost afectată în mod special de tarife. Stellantis, proprietarul Jeep și Vauxhall, a declarat săptămâna aceasta că tarifele impuse de Trump i-au costat 300 de milioane de euro, iar Volvo a raportat o scădere bruscă a activității în al doilea trimestru.

Președintele francez, Emmanuel Macron, susține de mult timp că UE trebuie să fie pregătită să riposteze și să contracareze amenințările lui Trump într-un mod mai dur.

Ministrul Sănătății a explicat cum s-a evitat o tragedie la Maternitatea din Iași: „Nu este simplu să evacuezi în timp scurt aproape 300 de persoane”

0

Alexandru Rogobete, ministrul Sănătății, susține că sistemul inteligent digital de alarmare la incendii și eficiența echipelor de intervenție au evitat producerea unei tragedii în spitalul Cuza Vodă din Iași. 

Ministrul Sănătății, la la Spitalul Cuza Vodă din Iași FOTO: Ministerul Sănătății

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete și Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat s-au deplasat la Iași în urma producerii incendiului la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Cuza Vodă.

Autoritățile au declarat că ISU Iași a fost anunțat la ora 12:32 de producerea unui incendiu la spitalul Cuza Vodă. În următoarele două minute ISU Iași a activat Planul Roșu de intervenție, cu suplimentarea forțelor de intervenție.

Au fost evacuați 224 pacienți și 50 de persoane din personalul medical. La 13:30 incendiul a fost lichidat. Nu există victime, dar o asistentă medicală a fost intoxicată cu fum și transportată la UPU Spiridon.

Imaginea 1/5: Incendiu la Maternitatea Cuza Vodă Iași FOTO: Ministerul Sănătății

„Echipele de aici, din Iași, au reacționat profesionist, coordonat și eficient. Managerul și echipa medicală au reacționat primii și au evacuat copiii din orice zonă de risc. Nu este simplu să evacuezi în timp scurt aproape 300 de persoane, dintre care unele mame deja în travaliu, transportate în siguranță la maternitatea Elena Doamna pentru a naște”, a arătat ministrul Rogobete.

Au fost evacuate toate persoanele din clădirile afectate, astfel: 224 pacienți din care 111 copii si 96 de mame, iar din secția ATI 10 persoane și 7 mame din saloanele de naștere; și 50 de persoane personal medical, arată ISU.

„La spitalul Cuza Vodă au loc cel puțin două exerciții de evacuare pe an și este pus în funcțiune un sistem digital inteligent de alarmare în caz de incendiu. Avem în față un exemplu de reacție bună, construită prin prevenție. În același timp, colaborarea excelentă dintre Serviciul de ambulanță, SMURD, ISU, Pompieri și Jandarmerie a dus la evitarea unei potențiale drame. Le mulțumesc tuturor celor care au arătat ce înseamnă să îți faci datoria responsabil”, a conchis ministrul Sănătății, Dr. Alexandru Rogobete.

Când echipele de salvatori au ajuns la locul intervenției, incendiul se manifesta la nivelul subsolului pavilioanelor A și B, pe o suprafață de aprox. 60 mp, cu degajări intense de fum și posibilități de propagarea la nivelurile superioare ale pavilioanelor și clădirile învecinate, mai arată autoritățile.

Scene de groază pe TikTok. O mamă și-a exorcizat fiica în direct: „Scot eu dracii din tine!”

0

O minoră din Dumbrăveni, județul Sibiu, a fost filmată în timp ce mama sa o supune unui așa-zis ritual de exorcizare, în direct pe TikTok și Facebook. Fata, în vârstă de aproximativ 14–15 ani, apare în videoclip plângând vizibil speriată, în timp ce femeia rostește rugăciuni și pretinde că „scoate dracii din ea”.

Filmarea, care durează peste opt minute, a fost catalogată drept „șocantă” și „abuzivă” de sute de utilizatori. Mulți dintre aceștia au cerut intervenția urgentă a autorităților, reclamând un posibil abuz emoțional și psihologic asupra minorei.

„Rugăm Protecția Copilului Sibiu să trateze cu maximă seriozitate acest comportament împotriva minorei. Nu se poate, în anul 2025, să existe astfel de abuzuri!”, a scris un utilizator.

În urma postării, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sibiu s-a autosesizat și a transmis că situația este în atenția lor. „A intrat în atenția noastră. A fost sesizată Protecția Copilului în Dumbrăveni”, a declarat Beatrice Muntean, purtător de cuvânt al instituției, pentru Ora de Sibiu.

Mama a mai avut în trecut comportamente deviante

Potrivit autorităților locale, femeia implicată în incident este cunoscută pentru comportamente problematice. Primarul orașului Dumbrăveni, Emil Dârloșan, a declarat că aceasta beneficiază de ajutor social și a mai fost avertizată în trecut de primărie pentru comportamente considerate nepotrivite.

„Am făcut solicitare la Poliția Română. Știm de acest caz de aproximativ 10 zile. Am luat legătura cu Poliția din Dumbrăveni. Avem plan de anchetă socială. Mama a fost deja vizitată de asistenții sociali, și-a luat angajamentul că nu va mai face ‘vrăjitorii’. (…) Monitorizăm încontinuu. Fetița are un handicap, dar nu grav. Nu este lipsită de discernământ. Dacă se continuă în acest ritm, copilul va trebui separat de mamă”, a precizat edilul, potrivit Ora de Sibiu.

Ce urmează

Cazul este acum analizat atât de DGASPC, cât și de Poliția din Dumbrăveni, fiind în derulare o anchetă care va decide dacă mama poate păstra în continuare custodia copilului. În funcție de evaluarea riscurilor, fetița ar putea fi luată în plasament.

Cum funcționa sistemul paralel de asistență socială în cazul „azilelor” din Bihor. Neregulile descoperite de Corpul de Control al Ministerului Muncii

0

Ministrul Muncii, Florin Manole, a anunţat, miercuri, 23 iulie, concluziile unui control declanşat în cazul a sute de persoane cu dizabilităţi găzduite, în mod necorespunzător, în case deţinute de un bărbat din Bihor. „Situaţia descrisă sugerează toate caracteristicile unui sistem paralel privat (familia Paşca), care permite încasarea de fonduri financiare publice în afara cadrului legal”, spune ministrul.

Ministrul Muncii, Florin Manole FOTO: Mediafax

„Am promis că voi identifica neregulile care au dus la situația inacceptabilă ca persoane cu dizabilități să fie gestionate necorespunzător la o persoană fizică din Bihor. Acestea, în majoritate cu deficiențe intelectuale și psihice grave, sunt lipsite de reprezentare legală și nu beneficiază de intervenție socială personalizată. Această situație va înceta! Cei care au greșit vor fi trași la răspundere”, a transmis ministrul Florin Manole. 

Raportul Corpului de Control va fi înaintat către Parchet, susține ministrul Muncii. 

„Documentațiile medicale uniforme, anchetele sociale formale, lipsa unui control real din partea DGASPC Bihor și complicitatea tacită a autorităților locale care achită sume cu titlu de indemnizații lunare pentru presupuse servicii, creează un cadru informal, propice, de substituire față de sistemul public de asistență socială, fără standarde, fără reglementări și garanții pentru siguranța și demnitatea beneficiarilor”, susține ministrul. 

Situația descrisă sugerează toate caracteristicile „unui sistem paralel privat (familia Pașca), care permite încasarea de fonduri financiare publice în afara cadrului legal și menține un număr mare de persoane cu dizabilități într-o formă de dependență și vulnerabilitate severă, dar și pericol de abuz/neglijență, în lipsa unei protecții legale efective”.

Potrivit ministrului, prin modalitatea de intervenție, coordonare, control, monitorizare a beneficiarilor găzduiți de către domnul Pașca Viorel din județul Bihor, reprezentanții DGASPC Bihor și AJPIS Bihor „au adus atingere drepturilor persoanelor cu dizabilități, respectiv dreptul la viață, dreptul la un trai decent, dreptul de a beneficia de servicii integrate, în acord cu gradul și tipul de handicap, identificați la cele 11 locații, (329 de persoane la nivelul anului 2024)”. 

În localitatea Tinca, la 6 locaţii cu adrese diferite erau 159 de persoane, în comuna Holod, satul Dumbrava, la 4 locaţii cu adrese diferite erau 100 de persoane, iar în comuna Ceica, satul Inceşti, la 1 locaţie cu 6 case erau 70 de persoane.

„Această situație relevă grave carențe de guvernanță locală, de supervizare metodologică și de implementare a legislației în domeniul protecției persoanelor adulte cu dizabilități. Concluziile acestui raport evidențiază un model de îngrijire centrat pe o singură persoană fizică, în jurul căreia gravitează un număr considerabil de persoane cu dizabilități, aflate în situații de vulnerabilitate extremă, fără protecție legală adecvată și fără garanții privind respectarea drepturilor fundamentale”, precizează Florin Manole.

În opnia ministrului Muncii, situația impune intervenție urgentă din partea autorităților publice competente, atât pentru protejarea beneficiarilor, cât și pentru verificarea legalității și eticii proceselor administrative implicate.

„Echipa corpului de control opinează că reprezentanții DGASPC Bihor și AJPIS Bihor, în exercitarea atribuțiilor de serviciu au îndeplinit în mod defectuos prevederile legislative în domeniul asistenței sociale și în domeniul inspecției sociale, cauzând o vătămare a drepturilor și intereselor legale ale beneficiarilor găzduiți de către domnul Pașca Viorel, aspecte care intră sub incidența prevederilor art.298 Cod penal- neglijența în serviciu”, a concluzionat Florin Manole.

Costin (BNS), atac dur după consultările de la Guvern: „Statul se comportă ca un golan cu două amante: Moldova şi Ucraina”

0

Dumitru Costin, preşedintele Blocului Național Sindical (BNS), atacă dur cele două pachete de măsuri fiscale ale guvernului şi consideră că „statul se comportă ca un golan”.

După consultările de miercuri, 23 iulie, cu vicepremierul Dragoș Anastasiu, președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, a lansat acuzaţii extrem de dure la adresa celor două pachete de măsuri fiscale, care îi afectează deopotrivă pe angajaţi şi angajatori, în condiţiile în care urmează să fie supendate multe dintre investiţiile deja începute.

„Din punctul de vedere al BNS aş vrea să vă transmit câteva lucruri care ţin de ce s-a întâmplat până acum şi ce urmează să se întâmple de acum încolo. I-am transmis domnului vicepremier că, dacă vor să devină credibili ca guvern, primul lucru pe care trebuie să-l facă e să iasă din statutul pe care îl au acum. Eu sunt născut şi crescut într-un oraş. Brăila, şi într-un cartier rău famat al acestui oraş. În copilăria mea, când am crescut, am descoperit şi conceptul de golan. Pot să vă spun că astăzi statul se comportă ca un stat golan”, a spus Dumitru Costin în faţa Guvernului, explicând pe larg de ce crede acest lucru.

Liderul de sindicat a explicat că este inacceptabil ca, după ce s-au început investiţii majore în străzi, spitale, şcoli etc., pentru care s-au asumat o serie de contracte şi de responsabilităţi, acestea să se suspende acum, blocând toate aceste proiecte.

„Şi eu ce fac cu salariaţii? Ce fac cu cheltuielile pe care le-am angajat până acum? Statul golan ridică din umeri şi zice: «Nu ştiu, nu mă interesează, dar ai grijă, tu trebuie să-mi plăteşti taxele şi impozitele la zi»”, a explicat Dumitru Costin ce se va întâmpla după ce guvernul va adopta şi cel de-al doilea pachet de măsuri fiscale.

Liderul sindical acuză şi anunţatele investiţii masive pentru achiziţionarea de armament, care ar fi trebuit să presupună negocieri cu partenerii, mai ales în situaţia în care se cumpără din afara Uniunii Europene, în urma cărora să obţină pentru România avantaje precum implementarea de noi tehnologii şi locuri de muncă. El acuză guvernul că se comportă ca „un golan care are două amante”.

„Şi-am mai uitat un mic detaliu: statul ăsta golan mai are şi două amante: pe una o cheamă Moldova, pe ailaltă Ucraina. Dacă-i întrebaţi, n-o să vă spună niciodată ce cheltuieli de bani publice, ce pondere din Produsul Intern Brut au acest cheltuieli. Măcar atâta lucru, nu defalcat. Să ştim pe ce s-au dus banii publici ai României. Câţi bani cheltuiţi voi din PIB cu o parteneră şi cu cealaltă? Atâta vrem să ştim”, a mai acuzat Dumitru Costin, după întrevederea cu vicepremierul Dragoş Anastasiu.  

China dorește să „intensifice cooperarea” cu SUA/ „Vom promova o DEZVOLTARE stabilă, sănătoasă și durabilă a relațiilor sino-americane”

0

China a anunțat, miercuri, că dorește să îmbunătățească relațiile economice cu Statele Unite, cu ocazia negocierilor de la Stockholm, sperând să obțină un acord bazat pe „egalitate și respect mutual”.

China a transmis că speră să „intensifice cooperarea” cu Statele Unite, în cadrul negocierilor comerciale care vor avea loc săptămâna viitoare, la Stockholm. Cele două mari economii mondiale au întâmpinat tensiuni în relațiile comerciale, după ce Donald Trump a impus taxe vamale, obținând un răspuns din partea Beijingului.

Secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessent, a confirmat, marți, că se va întâlni cu omologul său chinez, săptămâna viitoare, la Stockholm, evocând posibilitatea prelungirii termenului negocierilor, care a fost inițial stabilit la jumătatea lunii august.

China depune eforturi pentru a-și îmbunătăți relația cu SUA

China speră să încheie un acord cu SUA bazat pe „egalitate, respect mutual și beneficii reciproce”, a transmis un purtător e cuvânt chinez al Afacerilor Externe.

„Vom consolida consensul, vom reduce neînțelegerile, vom intensifica cooperarea și vom promova o dezvoltare stabilă, sănătoasă și durabilă a relațiilor sino-americane”, a declarat Guo Jiakun, conform cotidianului Sud Ouest.

Conform declarațiilor lui Scott Bessent, discuțiile ar putea acoperi mai multe domenii, dintre care achizițiile de petrol ale Chinei din Rusia și Iran, care sunt vizate de sancțiunile americane.

De asemenea, Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a încheiat un acord comercial cu Japonia care reduce tarifele la importurile de autoturisme și scutește Tokyo de noile taxe vamale pentru alte bunuri. Acordul prevede și un pachet de investiții și împrumuturi în valoare de 550 de miliarde de dolari.

Acesta este cel mai semnificativ acord la care a ajuns Donald Trump de la anunțul său privind impunerea de tarife vamale pentru importurile din întreaga lume.

Foto: Profimedia

Recomandarea autorului:

Washingtonul a ajuns la un acord COMERCIAL cu Manila/ Trump a redus tarifele la 19%, în schimbul accesului liber al SUA pe piața din Filipine

UE consolidează PARTENERIATUL cu Japonia /”Avem forța pentru a ne apăra interesele și a configura rezultatele pe plan mondial”

0

Uniunea Europeană va consolida parteneriatul economic și de securitate cu Japonia, anunță președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu ocazia întrevederii pe care a avut-o cu premierul nipon, Shigeru Ishiba.

”Europa și Japonia sunt prieteni apropiați și de încredere. Împărtășim valori precum corectitudinea, deschiderea și respectarea regulilor. Împreună, avem forța necesară nu doar pentru a ne apăra interesele, ci și pentru a configura rezultatele pe plan mondial. Împreună, reprezentăm 20% din PIB-ul mondial. Parteneriatul nostru economic este solid și furnizează rezultate. Acest summit reprezintă oportunitatea de a face următorii pași: consolidarea competitivității comune, intensificarea securității comune și stabilirea standardelor globale aliniate cu valorile”, a declarat Ursula von der Leyen, cu ocazia reuniunii desfășurate în orașul japonez Osaka.

Președintele Comisiei Europene a pledat pentru intensificarea schimburilor comerciale bilaterale și pentru flexibilizarea reglementărilor, salutând și avansarea cooperării în materie de securitate și apărare.

”În al doilea rând, trebuie să consolidăm securitatea economică, iar, în plus, trebuie să stimulăm inovarea și să avansăm tranzițiile ecologică și digitală. Europa își consolidează capabilitățile militare, printr-un plan industrial de 800 de miliarde de euro. Este semnificativ faptul că Japonia a fost prima țară din afara Europei care a semnat un acord de Securitate și Apărare cu noi. Anul viitor, vom lansa primul Dialog Industrial în materie de Apărare UE-Japonia. Împreună, putem reduce dependențele și putem construi ecosisteme mai puternice de apărare, axate pe încredere mutuală”, a subliniat Ursula von der Leyen.

Foto: Profimedia

Video: Comisia Europeană

RECOMANDAREA AUTORULUI:

ANALIZĂ Süddeutsche Zeitung: Summitul UE-China riscă să fie marcat de TENSIUNI /Beijingul ar putea fi afectat de un potențial acord comercial Europa-SUA

Axios.com: Statele Unite vor MEDIA o reuniune între Israel și Siria, pentru oprirea conflictului /Washingtonul vrea un acord de securitate

VIDEO Donald Trump evocă posibilitatea unor ÎNTÂLNIRI cu Xi Jinping și Vladimir Putin /„Vom lua curând deciziile”

Ursula von der Leyen avertizează că lumea s-a schimbat definitiv. „Să nu cădem în iluzia că furtuna va trece”

0

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat miercuri că recentele tulburări politice au modificat definitiv ordinea mondială stabilită.

Lumea s-a schimbat pentru totdeauna, susține von der Leyen FOTO EPA-EFE

Umbra războiului declanșat de liderul rus Vladimir Putin în Ucraina și conflictul comercial global provocat de fostul președinte american Donald Trump au planat asupra discursului rostit de von der Leyen la Universitatea Keio din Tokyo, unde i-a fost acordat un titlu de doctor honoris causa, scrie POLITICO.

„Pur și simplu nu ne putem permite să fim zdruncinați de schimbările seismice cu care ne confruntăm sau să cădem din nou în iluzia că furtuna va trece, că lucrurile vor reveni la normal dacă doar un război dintr-o regiune se încheie, dacă se încheie un acord comercial sau dacă alegerile vor avea un anumit rezultat data viitoare”, a declarat șefa Comisiei. „Pentru că aceste curente geopolitice sunt pur și simplu prea puternice. Iar temeliile securității și prosperității noastre sunt pur și simplu prea șubrede.”

„Punctul de plecare este să privim lumea așa cum este ea cu adevărat — nu cum ne-o amintim din generațiile trecute”, a adăugat ea. „Cred că perioada în care ne aflăm acum — și felul în care o gestionăm — va defini restul acestui secol.”

Declarațiile lui von der Leyen au subliniat cât de mult a fost zdruncinată scena politică internațională de abordarea tranzacțională a lui Trump în diplomația globală, combinată cu prezența amenințătoare a lui Putin la granița estică a Europei — obligând UE să-și asume o mai mare responsabilitate pentru propria securitate, mai notează publicația.

„Europa se mobilizează. În ultimele săptămâni și luni, am prezentat propuneri de a investi în propria noastră apărare la un nivel care, chiar și acum un an sau doi, ar fi fost de neimaginat”, a afirmat ea. „Am propus un plan de investiții care plasează industria și inovația, tehnologia și știința, în centrul economiei noastre.”

Von der Leyen a fost însoțită la Tokyo de președintele Consiliului European, António Costa, și de șefa diplomației UE, Kaja Kallas, pentru un summit UE–Japonia.

Avertismentul unuia dintre cei mai bogați ruși: Economia țării alunecă spre un model periculos, inspirat de Coreea de Sud

0

Unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Rusia, Alexei Mordașov, trage un semnal de alarmă cu privire la direcția în care se îndreaptă economia rusă.

Moscova se sprijină tot mai mult pe giganții industriali FOTO Shutterstock

Într-un interviu acordat agenției de stat RIA Novosti, CEO-ul gigantului siderurgic Severstal a declarat că „marile corporații domină clar peisajul economic”, în timp ce întreprinderile mici și mijlocii rămân marginale.

Publicația independentă The Moscow Times notează marți, 22 iulie, că Mordașov a comparat actuala structură economică a Rusiei cu modelul „chaebol” din Coreea de Sud – conglomerate uriașe care controlează segmente întregi din economie și au o influență politică semnificativă.

Această tendință s-a accentuat în contextul sancțiunilor occidentale, care au forțat Moscova să se sprijine tot mai mult pe giganții industriali pentru a menține în funcțiune sectoarele-cheie.

Vasili Osmakov, oficial în Ministerul rus al Industriei și Comerțului, a recunoscut public că această tranziție către un sistem de tip „chaebol” este o consecință directă a izolării internaționale.

Deși modelul sud-coreean a dus la o creștere economică rapidă, Mordașov a subliniat și efectele negative: diminuarea concurenței, dezechilibre economice și corupție sistemică.

Cu o avere estimată la 28,6 miliarde de dolari, Alexei Mordașov este al doilea cel mai bogat om din Rusia și liderul unui imperiu de afaceri care reflectă tocmai acest model: Severstal, producătorul de anvelope Cordiant, grupul Power Machines, compania minieră Nord Gold și gigantul forestier Sveza.

Anul trecut, Mordașov a fost cel mai mare beneficiar de dividende din Rusia, potrivit Forbes, încasând 2,2 miliarde de dolari – echivalentul a peste 10% din totalul dividendelor plătite persoanelor fizice din topul publicației.

Alexei Mordașov. FOTO: arhivă

Citește mai multe despre: rusia

Reacția demnă a unui adolescent agresat de o călătoare într-un tramvai, lăudată de internauți: „Judecător să ajungă!”

0

Un adolescent care s-a urcat cu bicicleta într-un tramvai a fost agresat de o călătoare, deranjată că nu are loc din cauza vehiculului. Băiatul i-a răspuns acesteia că este victima unei agresiuni. 

Copil agresat de o călătoare FOTO: captura video

Postarea numită „Două generații, două educații, două intelecte” a fost publicată pe rețelele sociale și a devenit virală. O călătoare îl apucă pe băiat de cască și trage de ea, adresându-i injurii pentru că s-a urcat cu bicicleta în autobuz. El îi răspunde acesteia că nu are dreptul să pună mâna pe el și că în mijlocul de transport sunt camere de supraveghere, care vor ajunge la Poliție.

Dialogul dintre copil și femeie:

„Copil: Nu închid nicio gură, nu puneți mâna pe mine! Nu aveți niciun drept să puneți mâna pe mine!. O filmare, două filmări…

-Femeie: Mă …pi* pe mă-tă…

-Copil: Pe maică-mea? Insultă, hărțuire, distrugere de bunuri, amendă, agresare verbală și fizică…mai spuneți”, îi enumeră copilul infracțiunile.

„Ce obraznic”, spune o altă călătoare, care asistă la scena dintre copil și femeia care îl insultă și agresează. 

La un moment, o altă călătoare intervine și îi ia apărea băiatului. 

Internaut: Sper să se acționeze legal, generația noastră a trebuit să tacă în trecut pentru așa ceva!

Postarea a stârnit numeroase opinii în mediul online. Cei mai mulți internauți susțin că băiatul a procedat corect și că își cunoaște drepturile. 

 „Văd aici opinii și opinii. În autobuz, tramvai, trenuri, ai voie să urci cu bicicleta. Bineînțeles dacă este și loc pentru așa ceva, în video ar fi acel loc. Deci băiatul a dat dovadă de bun simt și cunoșțințe legislative, nu a jignit și nu a fost agresiv. Cât despre generația ,«ceaușistă», este jalnic să reacționezi așa în public și către un minor”, a scris un internaut

„Dacă șoferul i-a permis copilului să urce cu bicicletă în autobuz, înseamnă că este voie, așa că băiatului «nu îi mănâncă câinii din traistă!» Bravo lui, judecător să ajungă!!!”, a scris altcineva.

„Copilul nu este vinovat. Este agresat. De ce nu intervine conducătorul auto?”, se întreabă alt internaut.

„Mie îmi place cum își apără dreptul, copilul. Se vede că este educat după cum își alege vorbele. Nu a înjurat și nici nu a jignit, deși a fost provocat. Cât despre doamna… mă rog, «doamnă» este mult spus”, a scris o persoană.

„Sper să se acționeze legal, generația noastră a trebuit să tacă în trecut pentru așa ceva. Acum sper că se iau măsuri pentru așa ceva. Atâta timp cât șoferul a fost de acord când s-a urcat, călătorii nu au dreptul să facă așa ceva! Copilul are dreptate și a fost civilizat! Chiar și doamna care i-a luat apărarea copilului civilizat! Ambii civilizați! Duduia care a căutat scandal, a adresat injurii, trebuie amendată pentru instigări la violență”, a adăugat alt internaut.

Anchetă după arborarea de steaguri legionare la mormântul preotului Ilie Lăcătușu

0

Poliția Capitalei a îndepărtat marți, steagurile legionare de la mormântul lui Ilie Lăcătușu, acolo unde a fost organizată o slujba de comemorare și face cercetări în acest caz. Încă de acum nouă ani, arhiepiscopia Bucureștilor a acuzat familia preotului că a expus trupul acestuia fără autorizație și că „profită financiar” de pe urma pelerinajelor. 

Comemorarea lui Ilie Lăcătușu. FOTO Facebook Adrian Vașnic

Zeci de de persoane au participat, marți, la slujba de comemorare a preotului Ilie Lăcătușu (trecut de BOR în rândul sfinților), de la cimitirul Giulești, acolo unde au fost ridicate steaguri legionare.

„Ieri, 22 iulie 2025, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 20 Poliție, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au constatat, în incinta unui cimitir din Sectorul 6, un drapel care se afla arborat și care conținea însemne care fac referire la anumite ideologii fasciste. Polițiștii din cadrul subunității, cu sprijinul unui echipaj din cadrul Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București au luat toate măsurile legale care s-au impus. Menționăm faptul că drapelul a fost îndepărtat, iar în cauză au fost demarate activități pentru identificarea persoanelor care au arborat drapelul cu simbolul respectiv”, a precizat, miercuri, Poliția Capitalei.  

Raclă specială pentru moaștele lui Ilie Lăcătuşu

Anul viitor, după finalizarea raclei în care vor fi depuse sfintele moaşte ale Sfântului Preot Mărturisitor Ilie Lăcătuşu, va fi stabilită şi data la care se va săvârşi proclamarea locală a canonizării sale. 

Deocamdată, anul acesta, slujba Sfântului Ilie Lăcătuşu a fost săvârşită, conform rânduielilor tipiconale, în ziua prăznuirii sale, pe 22 iulie. 

„În anul 2026, după finalizarea raclelor în care vor fi depuse sfintele moaşte ale Sfântului Preot Mărturisitor Ilie Lăcătuşu şi ale Sfântului Preot Mucenic Constantin Sârbu, vor fi stabilite şi datele la care se va săvârşi proclamarea locală a canonizării acestora. Însă slujbele Sfinţilor Ilie Lăcătuşu şi Constantin Sârbu vor fi săvârşite în acest an (2025), conform rânduielilor tipiconale, în zilele prăznuirii acestora (Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătuşu – 22 iulie şi Sfântul Preot Mucenic Constantin Sârbu – 23 octombrie)”, arăta, în urmă cu câteva zile Arhiepiscopia Bucureștilor.

Cheia mutării trupului Ilie Lăcătuşu, în 2026, într-o raclă specială

Arhiepiscopia Bucureștilor acuza familia preotului Ilie Lăcătușu, încă de acum nouă ani, că a expus ilegal trupul acestuia în ideea unor pelerinaje.

Urmașii defunctului părinte Ilie Lăcătușu dețin, în concesiune, un loc de înmormântare, în baza Actului de concesiune nr. 3/1984, eliberat de parohia Adormirea Maicii Domnului – Giulești pe numele Lăcătușu Ecaterina (soția defunctului preot) și Spirache Marina Sabina (fiica preotului). În data de 22 iulie 1983, părintele Ilie Lăcătușu a trecut la Domnul, fiind înmormântat în acest cavou. După 15 ani, a decedat și preoteasa Ecaterina Lăcătușu. Atunci, pentru înmormântarea acesteia în același cavou, parohia a eliberat Autorizația de deshumare-reînhumare a părintelui Ilie Lăcătușu și Autorizația de înhumare a preotesei Ecaterina Lăcătușu (data emiterii 29 septembrie 1998). Cu această ocazie, s-a constatat faptul că trupul părintelui Ilie Lăcătușu era neputrezit”, atrăgea atenția, în 2016, Arhiepiscopia Bucureștilor

Atunci, Arhiepiscopia Bucureștilor acuza rudele lui Ilie Lăcătușu că „ profită financiar, în mod nejustificat” de pe urma pelerinajelor.  

„Fără aprobarea autorităților în drept și fără a respecta Autorizația de deshumare-reînhumare, familia părintelui Ilie Lăcătușu a hotărât supraînălțarea cavoului și expunerea trupului neputrezit al defunctului preot în partea supraterană, astfel încât acesta să poată fi vizitat. De atunci, la sicriul cu osemintele părintelui Ilie Lăcătușu a început un fel de pelerinaj, de care profită financiar în mod nejustificat urmașii părintelui Ilie Lăcătuşu. Din acest motiv, de mai multe ori, reprezentanții Arhiepiscopiei Bucureştilor i-au invitat pe urmașii părintelui Ilie Lăcătușu, în mod deosebit pe domnul Spirache Mihai, spre a găsi soluția legală și canonică pentru rezolvarea acestei probleme”.

O astfel de atitudine creează o imagine negativă privind modul de cinstire a celor adormiţi în Domnul, atrăgea atenția, în 2016, Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Cine a fost Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătușu, cinstit pe 22 iulie

Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătușu s-a născut pe 8 decembrie 1909 în satul Țepești, comuna Crăpăturile, din județul Vâlcea. Părinții săi, Marin și Maria, oameni credincioși, care se îndeletniceau cu lucrul pământului, au avut șapte copii, Ilie fiind al doilea prunc al familiei, potrivit Creștin Ortodox

Între 1922 şi 1930, tânărul Ilie Lăcătuşu a urmat Seminarul Teologic din Râmnicu Vâlcea, apoi între 1930 şi 1934, cursurile Facultăţii de Teologie din Bucureşti.

În 1931 s-a căsătorit cu învățătoarea Ecaterina Popescu. Au avut cinci copii, însă patru dintre ei au murit la vârste fragede.

Tânărul Ilie este hirotonit diacon la 27 august 1934, apoi, în următoarea zi, preot pe seama parohiei Osica de Jos din județul Olt, de către Episcopul Vartolomeu Stănescu al Râmnicului-Noul Severin.  În octombrie 1934, Sfântul Ilie Lăcătușu este transferat la Parohia Pluta – Buicești din județul Mehedinți. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, la 1 noiembrie 1942, Sfântul Ilie a fost trimis de Mitropolia Olteniei în Transnistria, slujind la parohia Șerșenița din raionul Rîbnița, unde a rămas până în martie 1943.

După instaurarea regimului comunist în România, s-a declanșat o mare prigoană atât asupra slujitorilor Sfântului Altar.

„Sfântul Ilie Lăcătușu a primit și el cu bărbăție duhovnicească această cruce grea a suferinței pentru dragostea lui Hristos. A fost arestat în perioada 18 iulie 1952 – 26 aprilie 1954 și trimis să lucreze în coloniile de muncă de la Galeșu – Constanța, apoi Peninsula – Constanța (Canalul Dunăre – Marea Neagră), iar în 1953 este dus la Târgu-Ocna de unde este eliberat și revine la Buicești pentru a-și continua activitatea preoțească. Între 1 iulie 1959 și 6 mai 1964 este din nou arestat și trimis la muncă silnică în Deltă, la Periprava”, arată sursa citată.

În  închisoare, Sfântul Ilie Lăcătușu a fost ca un apostol care a îndrumat mulțime de oameni pe calea lui Hristos, sprijinindu-i pe cei care sufereau în urma torturilor la care erau supuși, preluând și normele lor de lucru pentru a nu fi din nou pedepsiți. Această dragoste și dăruire către celălalt i-a sfințit viața, fiind un model desăvârșit de smerenie, dragoste și bunătate.

După ce este eliberat în 1964, Sfântul Ilie Lăcătușu i se fixează domiciliu forțat la Bolintin unde va fi obligat să lucreze ca zidar. La 1 aprilie 1965, prin grija Patriarhului Justinian Marina, își reia slujirea preoțească la parohia Gârdeşti, din județul Teleorman. În 1970 este transferat la parohia Cucuruzu, din județul Giurgiu, unde slujește până la 1 ianuarie 1978.

Ilie Lăcătușu a murit e pe 22 iulie 1983, pe un pat de spital, după o perioadă de suferință trupească, înconjurat de familia sa.

„Strălucind în dragoste și smerenie, s-a făcut vas curat primitor al darurilor dumnezeiești, al discernământului și al înainte-vederii, arătându-se astfel îndrumător înțelept al sufletelor pe calea mântuirii și mare făcător de minuni”, mai arată sursa citată

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut in rândul sfinților in ședințele de lucru din 11-12 iulie 2024.

„După adormirea sa, la 15 ani de la mutarea la Domnul, trupul său a fost aflat întreg, binemirositor și frumos la vedere, numeroși credincioși alergând la cinstitele sale moaștele, prin care mulțime de bolnavi au primit tămăduire”

Citește mai multe despre: moaște

Bolojan l-a eliberat pe Piedone din funcția de președinte ANPC

0

Premierul Ilie Bolojan a semnat decizia de eliberare din funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a lui Cristian Popescu Piedone.

Grindeanu a subliniat că Piedone nu mai e membru PSD. FOTO Inquam / Octav Ganea

Potrivit unui comunicat oficial, măsura vine în urma analizei documentelor primite de la ANPC și Direcția Națională Anticorupție (DNA), din care reiese că Piedone nu își mai poate exercita atribuțiile de serviciu. Atribuțiile funcției vor fi preluate temporar de vicepreședintele instituției, Sebastian Ioan Hotca, până la numirea unui nou conducător al ANPC, conform prevederilor legale.

Chestionat în legătură cu faptele de care este acuzat Cristian Popescu Piedone, preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, că acesta nu mai este demult membru al partidului, adăugând că „cine este vinovat şi încalcă legea, să plătească”.

„Dacă vreţi să discutăm pe componentă politică, nu mai e demult membru al PSD, dar nu văd de ce să-mi dau eu cu părerea de decizii ale justiţiei. Cine este vinovat şi încalcă legea, să plătească fără niciun fel de… chiar dacă are o culoare politică sau alta„, a afimat Grindeanu, la Parlament, întrebat în legătură cu opinia sa în cazul lui Cristian Popescu Piedone, potrivit Agerpres.

Piedone, urmărit penal pentru „folosire de informații ce nu sunt destinate publicității”

Șeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Cristian Popescu Piedone, a fost plasat sub control judiciar de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat că ar fi avertizat un hotel din Sinaia că urmează să efectueze acolo un control.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând cu ziua de marţi, faţă de Cristian Victor Popescu Piedone pentru săvârşirea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”, potrivit unui comunicat al DNA. 

Potrivit ordonanţei, în data de 7 martie, Cristian Popescu Piedone, în calitate de preşedinte al ANPC, ar fi divulgat unui reprezentant al unei societăţi comerciale care administrează un hotel în oraşul Sinaia faptul că subordonaţii săi urmează să efectueze în aceeaşi zi un control tematic la societatea acestuia, precum şi obiectivele controlului.

Cele mai recente dezvăluiri în dosarul în care este cercetat penal Cristian Popescu Piedone arată că interceptarea discuţiei dintre șeful ANPC şi angajatul hotelului Internațional Sinaia ar fi fost obţinută de Parchetul Judecătoriei Sinaia în baza unui mandat obţinut de la instanţă, în cadrul altui dosar penal.

Grindeanu vrea ca analiștii privați care sfătuiesc Guvernul să-și publice declarațiile de avere: „Lași loc la suspiciuni”

0

Preşedintele PSD, Sorin Grindeanu, atrage atenția că grupul informal de lucru de la Guvern trebuie să intre în legalitate. Potrivit liderului, au existat discuții în acest sens cu vicepremierul Dragoș Anastasiu. Grindeanu subliniază că, pentru a evita speculațiile, este nevoie ca membrii grupului să aibă poziții oficiale și să ofere date cu privire la declarațiile lor de avere.

Liderul PSD a lansat mai multe acuzații referitor la grupul de lucru FOTO Facebook/Sorin Grindeanu

„Am văzut declaraţiile şi am şi vorbit ieri cu vicepremierul la telefon, explicându-i ce nu mi se pare a fi legal şi ce ar trebui să fie îndreptat. Chiar dacă e un grup care are intenţii extraordinar de bune şi este informal. În momentul în care lucrezi la Guvern, trebuie să ai acces, să ţi se dea acces la informaţii cu caracter secret – nu ştiu dacă au. Doi – cam ar trebui să îţi faci publică o declaraţie de intenţie, cel puţin”, a declarat Grindeanu la Parlament.

Liderul PSD a subliniat că legea trebuie respectată, pentru a evita eventuale suspiciuni.  

„Dacă tu vrei să vorbeşti despre companii, e foarte bine. Nu vreau să fiu înţeles greşit, dar unele dintre ele, ca să dau un exemplu, pot să fie listate la bursă. Tu, dacă eşti un extraordinar de bun analist financiar, dacă nu ai o declaraţie de intenţie transparent şi toate lucrurile să fie cât se poate de clare, laşi loc la suspiciuni, iar acea chestiune de pe bursă poate să fie speculată.

Eu nu vreau decât să fie transparenţă şi să se respecte legea într-un mod în care s-a început, în care facem un grup aşa, deasupra, pe nicăieri, fără să îl instituţionalizezi acel grup, fără să spui din cine e format, fără ca acel grup, să vedem, are acces sau nu la informaţii clasificate, dă o declaraţie de avere, că aşa e normal când lucrezi cu informaţie. Ai o declaraţie de avere şi o declaraţie de intenţie? Da. Atunci, aceste chestiuni intră într-o zonă legală. Asta îmi doresc să se întâmple. Până acum nu s-a întâmpla”, a mai spus Sorin Grindeanu.

Grupul de lucru, coordonat de vicepremierul Dragoș Anastasiu, ar urma să pregătească o serie de modificări ale legislaţiei privind guvernanţa corporativă.

Anunțul a fost făcut de premierul Ilie Bolojan. El a spus că va forma un grup de lucru pentru „reindustrializarea României”, format din manageri din domeniul privat. 

Președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a acuzat recent că există un grup de lucru informal „de consilieri din privat”, „care face trafic de influență” în Cabinetul condus de premierul Bolojan. El a amenințat cu plângere penală. 

Premierul Bolojan a evitat să comenteze afirmațiile liderului PSD, însă, întrebat într-o conferință de presă, vicepremierul Dragoș Anastasiu a explicat că grupul de lucru nu este încă format. „Pentru că au fost dezbateri sau întrebări, o să vreau să vă nominalizez câțiva dintre aceștia. Dacă există vreo suspiciune cu privire la oricare dintre acești oameni, vă rog să ni le dați. Ce facem aici e total transparent. Câteva dintre nume: Speranța Munteanu, Mihaela Mitroi, Iancu Guda, Anca Grigorescu. Sunt mai multe nume. O să vedeți transparent întreaga listă când o vom definitiva și o vom oficializa. În următoarele zile”, a afirmat vicepremierul.