ANSVSA a aplicat peste 330 de amenzi, a închis peste 20 de supermarketuri și hipermarketuri și a retras aproape 12.000 kg de produse alimentare în cadrul campaniei „Zero toleranță pentru neregulile alimentare”.
ANSVSA a închis zeci de supermarketuri și hipermarketuri FOTO: Shutterstock
În perioada 13–30 iunie 2025, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a desfășurat, la nivel național, campania „Zero toleranță pentru neregulile alimentare”. În urma verificărilor, autoritatea a aplicat 336 de amenzi contravenționale în valoare totală de 5.407.000 de lei.
În plus, au fost suspendate activitățile a 11 supermarketuri și 10 hipermarketuri, iar în alte cazuri, activitatea a fost interzisă complet: un hipermarket, trei supermarketuri și un depozit frigorific au fost închise.
Produse retrase din consum și distruse
Conform datelor transmise de ANSVSA, au fost retrase de pe piață și distruse 11.783 de kilograme de produse alimentare, printre care carne, pește, lactate, legume, fructe, produse de panificație și prăjituri. De asemenea, au fost scoase din circuitul alimentar 4.326 de ouă.
„Campania, care a avut scopul de a proteja sănătatea publică şi de a combate orice formă de fraudă alimentară, a fost iniţiată la nivel naţional în data de 13 iunie, sub coordonarea directă a preşedintelui ANSVSA, dr. Alexandru Bociu”, transmite Serviciul de Comunicare al instituției.
Campania s-a desfășurat în paralel cu activitățile Comandamentului Estival, lansat la Constanța pe 16 iunie, ambele acțiuni având caracter complementar – de control, dar și de consiliere și prevenție în relația cu operatorii economici.
Echipe speciale pentru controale și verificări tematice
Pentru eficientizarea controalelor, a fost format un colectiv temporar de lucru din directori executivi și inspectori ai Direcțiilor Sanitar-Veterinare din județele Olt, Dâmbovița, Teleorman, Ialomița și din București.
Aceștia au realizat inspecții tematice în hipermarketuri, supermarketuri, restaurante, fast-food-uri, măcelării, pescării și unități de depozitare, verificând trasabilitatea produselor, respectarea normelor de igienă și conformitatea cu legislația privind siguranța alimentelor.
Alertă de fraudă alimentară și noi măsuri de prevenție
În cadrul campaniei au fost identificate și produse cu etichetare falsificată. ANSVSA a activat alerta de fraudă alimentară pentru 42,5 kg de produse de origine nonanimală, folosind Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF). În plus, au fost prelevate 41 de probe alimentare pentru determinarea speciei și prevenirea substituției frauduloase a produselor. Se află în analiză și 93 de teste de sanitație, pentru evaluarea igienizării suprafețelor de lucru.
Obiectivele campaniei au vizat nu doar sancționarea neregulilor, ci și „consolidarea siguranţei alimentare, creşterea conformării voluntare a operatorilor economici şi crearea unui mediu economic corect, în care competiţia se desfăşoară în condiţii echitabile”, a precizat ANSVSA.
Controalele continuă și pe litoral
Președintele ANSVSA, dr. Alexandru Bociu, a subliniat importanța colaborării cu mediul economic: „Este foarte important ca autorităţile să nu fie percepute doar ca entităţi de control. Vrem un parteneriat onest cu operatorii economici, bazat pe profesionalism şi prevenţie”.
Deși campania națională s-a încheiat oficial, ANSVSA va continua acțiunile de control în toate tipurile de unități alimentare: magazine, depozite, unități de procesare sau transport. În paralel, va fi consolidată componenta de consiliere pentru prevenirea riscurilor.
„În continuarea campaniei naţionale, activitatea noastră se va concentra şi pe zona litoralului, prin intermediul Comandamentului Estival. Ne dorim să oferim turiştilor un grad ridicat de siguranţă alimentară în concediu, iar pentru aceasta, echipe de inspectori ai ANSVSA vor desfăşura controale zilnice, în toate zonele de interes turistic de pe litoral, pe întreaga durată a sezonului estival. Ne dorim reducerea semnificativă a riscurilor alimentare, creşterea nivelului de conformare a operatorilor şi consolidarea încrederii consumatorilor în produsele de pe piaţa românească. Este un efort comun, care cere responsabilitate, rigoare şi comunicare permanentă”, a declarat președintele ANSVSA.