Comisia Europeană va anunța, în luna mai, o strategie detaliată de renunțare graduală la importurile de petrol și gaz din Rusia, afirmă oficiali de la Bruxelles, în contextul planurilor de reducere a dependenței de Moscova din cauza războiului din Ucraina.
Uniunea Europeană a stabilit să renunțe la importurile de combustibili fosili din Rusia până în 2027 ca reacție la invazia militară rusă în Ucraina, lansată de Moscova în 2022, dar Comisia Europeană a amânat publicarea unei foi de parcurs.
Planul de renunțare la importurile de petrol și gaze din Rusia va fi prezentat pe 6 mai, a comunicat Comisia Europeană.
Amânarea publicării planului este legată de incertitudinea asociată tarifelor comerciale decise de președintele Statelor Unite, Donald Trump, în contextul în care comerțul cu energie va face obiectul negocierilor dintre Uniunea Europeană și Statele Unite, au declarat oficiali din cadrul Uniunii Europene citați de agenția Reuters.
Rusia a redus din 2022 livrările de gaze spre Europa, iar țările europene au început să achiziționeze anul trecut gaz lichefiat. Spre deosebire de petrol, Rusia nu a impus sancțiuni asupra importurilor de gaz rusesc.
Ungaria a dat asigurări că va bloca extinderea de către Uniunea Europeană a sancțiunilor energetice impuse Rusiei.
Comisia Europeană nu a anunțat ce instrumente poate folosi pentru accelerarea renunțării la energia din Rusia. Renunțarea în totalitate la gazul rusesc ar însemna pentru Uniunea Europeană intensificarea achizițiilor de gaz lichefiat din Statele Unite. Cu toate acestea, anumite companii și unii diplomați europeni sunt preocupați că dependența de Statele Unite la nivel energetic a devenit o altă vulnerabilitate pentru Uniunea Europeană.
Foto: Profimedia
Citește și:
Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una …