Cum ar putea arată Guvernul României după alegeri. Analist: „Riscul este ca Simion să câștige alegerile prezidențiale”

0
3
cum-ar-putea-arata-guvernul-romaniei-dupa-alegeri.-analist:-„riscul-este-ca-simion-sa-castige-alegerile-prezidentiale”
Cum ar putea arată Guvernul României după alegeri. Analist: „Riscul este ca Simion să câștige alegerile prezidențiale”

În perspectiva alegerilor parlamentare și prezidențiale din 2024, analistul politic Cristian Pîrvulescu oferă o analiză detaliată asupra combinațiilor de partide care ar putea duce la formarea unui nou guvern în România.

Lasconi, Simion, Ciolacu, Ciucă, Hunor, Geoană, Birchall, Păcuraru. Foto: Inquam, Profimedia

Potrivit lui Pîrvulescu, mai multe factori vor influența configurațiile post-electorale, iar rezultatele vor depinde în mare măsură de scorurile partidelor, de evoluțiile din timpul campaniei și de impactul alegerilor prezidențiale asupra parlamentarelor.

PSD, UDMR și minoritățile – Cea mai probabilă alianță

Cristian Pîrvulescu estimează că una dintre cele mai probabile combinații pentru formarea guvernului va fi o coaliție între PSD, UDMR și minoritățile. Potrivit analistului, această formulă este susținută de un context favorabil PSD-ului, care se află într-o poziție solidă în perioada pre-electorală. „Cel mai probabil va fi PSD, UDMR, minorități”, afirmă Pîrvulescu, subliniind astfel că aceste partide vor avea cele mai mari șanse de a colabora într-un guvern de coaliție după alegerile din 2024.

Calendarul electoral favorizează în mod clar PSD și AUR, subliniază Pîrvulescu, în măsura în care Simion va intra în turul doi, ceea ce este considerat o posibilitate reală. „În ceea ce-l privește pe Ciolacu, este improbabil să nu intre în turul al doilea,” adaugă Pîrvulescu, sugerând că liderul PSD, Marcel Ciolacu, are șanse mari de a ajunge în turul doi al alegerilor prezidențiale.

Pe de altă parte, analistul atrage atenția că celelalte partide vor suferi o „depunctare” semnificativă. „Deci mă aștept ca PSD să primească un premiu important,” spune Pîrvulescu. Acesta explică faptul că, inclusiv în ipoteza în care deciziile legate de Schengen terestru vor fi luate în decembrie, acest lucru ar putea aduce un plus de voturi din diaspora către PSD, consolidând astfel poziția partidului în alegeri.

PNL și USR – Probleme în viitorul Guvernului

Cristian Pîrvulescu atrage atenția că PNL și USR vor avea dificultăți majore în a-și construi o coaliție de guvernare, în contextul în care, potrivit sondajelor și previziunilor, aceste partide vor suferi o „laminare” semnificativă. „Laminarea PNL și a USR va crea o problemă importantă pentru aceste partide care nu vor putea participa la guvernare,” spune analistul. În această situație, Pîrvulescu menționează că o alianță între PNL și AUR este imposibilă, având în vedere comportamentul extremist al AUR și statutul său marginal pe scena politică europeană și națională. „O alianță cu AUR în fața oricui este improbabilă, ba chiar imposibilă,” afirmă Pîrvulescu, adăugând că AUR nu a reușit nici măcar să devină un partid acceptabil pe plan european sau național.

Un risc major – George Simion în turul doi

Analistul politic avertizează că, având în vedere ascensiunea AUR și riscurile asociate, există o mare incertitudine cu privire la viitorul politic al României. În cazul în care Simion va trece de turul doi al alegerilor prezidențiale, acest lucru ar putea conduce la o opoziție oficială formată din partide extremiste și antieuropene. Pîrvulescu subliniază faptul că, în acest scenariu, partidele proeuropene vor avea o pondere foarte mică în Parlament, ceea ce ar afecta grav funcționarea democrației parlamentare din România. „Asta va afecta în mod grav funcționarea democrației parlamentare din România cu consecințe în contextul alegerii lui Trump, pe care nu le putem măsura deloc,” afirmă Pîrvulescu, făcând referire la contextul internațional și la posibilitatea ca ascensiunea extremismului să aibă un impact negativ asupra proceselor democratice din România.

PSD – Un scor electoral semnificativ?

În ciuda incertitudinilor, analistul politic consideră că PSD ar putea obține un scor cel puțin egal cu cel din 2016, ceea ce i-ar asigura o poziție dominantă în viitorul guvern. „De data aceasta s-ar putea să obțină acest scor datorită calendarului electoral,” afirmă Pîrvulescu, evidențiind că personalizarea alegerilor prezidențiale a făcut ca alegerile parlamentare să devină „un tur al alegerilor prezidențiale”. În această formulă, PSD ar avea de câștigat, întrucât va încerca să minimizeze șansele celorlalți adversari, beneficiind astfel de o „mobilizare puternică” a susținătorilor săi.

Riscul ca George Simion să câștige alegerile prezidențiale

Deși scenariul favorabil PSD-ului pare dominant, Pîrvulescu subliniază și riscurile legate de câştigarea alegerilor prezidențiale de către AUR. „Există totuși un risc la turul al doilea al alegerilor prezidențiale,” spune Pîrvulescu, subliniind că acest risc nu trebuie subestimat. „Dar cred că, pe măsură ce timpul trece și datele se acumulează, acest risc se micșorează,” afirmă analistul, referindu-se la riscul ca George Simion să câștige alegerile prezidențiale. Pîrvulescu compară acest risc cu cel din 2000, când Vadim Tudor a ajuns în turul doi al alegerilor, subliniind că, în actualul context internațional, riscul ca Simion să ajungă președinte este mult mai mare decât în 2000, când Vadim Tudor era perceput ca un pericol pentru democrație. „Este mult mai mare… mult mai mare” adaugă el.