Scoaterea lui Călin Georgescu din cursa electorală pentru fotoliul de la Cotroceni nu elimină riscurile unor imixtiune ruse în alegerile din România. Regimul de la Moscova are răbdare și nu își propune obiective vizibile, atrag atenția analiștii.
Călin Georgescu nu poate candida în scrutinul prezidențial din luna mai FOTO Inquam Photos
România a trecut un „hop”, dar asta nu înseamnă că este în afara pericolului privind expunerea la interferențele rusești în alegeri, explică experții consultanții de „Adevărul”. De multe ori semnele identificate au menirea de a induce în eroare.
Politologul George Jiglău subliniază că Rusia duce un joc pe termen lung, astfel că implicarea sa nu poate fi scoasă din calcule: „Sunt extrem de eficienți, dincolo de toxicitatea obiectivelor pe care și le asumă, și nu se lasă în niciun caz deraiați de câte o înfrângere de moment. Deci eu nu am niciun dubiu că împlicarea Rusiei va rămâne la fel de activă în politica din România și în societatea românească. Și canalele prin care face asta sunt multiple și s-au văzut de-a lungul timpului. (…) Dacă a dispărut Georgescu, nu înseamnă că în politică românească și în societatea românească nu sunt destule modalități prin care Rusia va căuta să își exercite influența”.
Potrivit specialistului, o linie principală de direcție a Rusiei este reprezentată de discursurile care pun la îndoială granițele din prezent. „Orice discurs din orice țară care pune la îndoială granițe este ceva ce servește Moscovei, pentru că Moscova, în momentul ăsta, evident că nu pune preț pe granițele pe care le are pe hartă, că de asta este activă în Transnistria încă din anii 90, în Georgia, în zonele unde mai sunt (…) Gândirea lor nu este în granițe pe hartă, este în sfere de influență. (…) România să ne imaginăm că e așa într-un fel, într-un al doilea eșalon, ca într-un cer concentric. E Rusia, este imediata vecinitate unde intră și Ucraina, și apoi suntem noi. Ei nu vor să ne ia ca pe estul Ucrainei, poate că se gândesc la Moldova, dar dacă pe noi reușesc să ne destabilizeze, să ne țină într-o zonă din asta de ambiguitate, în care cineva se joacă cu ideile de redesenare a granițelor, pentru ei este perfect”, mai subliniază politologul George Jiglău.
Viitorul „ales” al Moscovei
Politologul Cristian Pîrvulescu este de părere că electoratul de care s-a bucurat Călin Georgescu și care a rămas acum fără un moștenitor concret a fost creat de războiul hibrid și de Rusia. „Rusia, prin mijloacele specifice pe care le-am văzut folosite și în cazul Georgescu, îl va pune la dispoziția candidatului pe care îl va considera cu cele mai mari șanse. Deci nu știm cine va fi acel candidat. Rusia nu și-a ales încă un candidat. Evaluează în momentul de față spectrul și săptămâna viitoare va avea primele evoluții, ca și noi, după care vom vedea, în momentul în care, dintr-o dată se vor mobiliza zeci de mii de conturi de TikTok, cine este alesul”, punctează Cristian Pîrvulescu.
În privința acestui potențial viitor candidat „favorit” al Rusiei, politologul mai subliniază că este nevoie de un personaj anti-sistem, care poate favoriza criza internă: „Dintr-o simplă analiză a structurii instituționale a României, realizezi că un președinte anti-sistem fără sprijinul unui partid politic poate să genereze o criză politică care să creeze foarte multe dificultăți României”.
În acest context, specialistul atrage atenția că, fără un sprijin al partidelor, un președinte este foarte expus, iar „Rusia pe asta va miza, va miza pe aceste conflicte, care vor bloca România”.
„Instabilitatea guvernamentală și politică va genera costuri sociale și economice, care vor putea duce la creșterea tensiunii sociale și la imprevizibilitate, cu consecințe economice directe, adică scăderea nivelului de trai”, spune analistul.
Cum se manifestă sprijinul Rusiei
În noiembrie, Rusia „s-a orientat spre Georgescu”, însă asta „nu înseamnă neapărat că Georgescu era într-o înțelegere directă cu Rusia, ci că Rusia l-a considerat un candidat compatibil cu valorile sale. Restul e o demonstrat. Acel candidat a avut un sprijin și acel sprijin a fost un sprijin incorect. A fost dopat de Rusia, dopaj electoral, asta a fost ceea ce a practicat Rusia în cazul Georgescu”, mai arată Cristian Pîrvulescu.
„Georgescu nu mai era candidatul Rusiei. Fusese abandonat. Războiul hibrid este dus de persoane inteligente, care știu cum să se raporteze. Era un candidat electoral mort din decembrie. Rusia se va orienta spre alții”, considerǎ politologul, iar mesajul serviciului de informații externe al Rusiei, primul care îl arăta în mod direct cu degetul pe Călin Georgescu, era menit doar să creeze confuzie.